Ένα αφιέρωμα για την έκθεση γελοιογραφίας του Σπ.Μουρατίδη που διοργάνωσε η ΕΑΠΣ με τίτλο «Την εποχή των μνημονίων»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ένα αφιέρωμα για την έκθεση γελοιογραφίας του Σπ.Μουρατίδη που διοργάνωσε η ΕΑΠΣ με τίτλο «Την εποχή των μνημονίων»"

Transcript

1 Το καλωσόρισμα της νέας χρονιάς με χιούμορ και καυστική ματιά. Ιανουάριος 2014 ο ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Λάρνακος 18 Περιστέρι Τηλέφωνο FAX: Εmail: Ένα αφιέρωμα για την έκθεση γελοιογραφίας του Σπ.Μουρατίδη που διοργάνωσε η ΕΑΠΣ με τίτλο «Την εποχή των μνημονίων» Η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, καλωσόρισε τη νέα χρονιά με μια έκθεση γελοιογραφιών, σχεδιασμένες από τον συνάδελφο Αντιστράτηγο Π.Σ. ε.α. Σπύρο Μουρατίδη, με τίτλο «Την Εποχή του Μνημονίου». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6 και 9 Ιανουαρίου στην αίθουσα τέχνης του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Περιστερίου. Η ΕΑΠΣ μέσα από τα σκίτσα του, θέλησε να δώσει το στίγμα της δυναμικής και ουσιαστικής παρουσίας και τούτη τη χρονιά στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η καυστική οπτική του σκίτσου, κουβαλάει μαζί, την αντίδραση, την διαμαρτυρία, για την δεινή καθημερινότητα που ζει ο λαός μας, ενώ το χιούμορ μεγεθύνει την προβολή των στρεβλώσεων και των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών, που επιβάλουν οι τροικανοί και οι τοκογλύφοι των αγορών. Γιάννης Σταμούλης Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΠΣ ε

2 Η επιλογή μας, στοχευμένη να καλωσορίσουμε τη χρονιά με την έκθεση γελοιογραφίας του καλού συναδέλφου. Τα σκίτσα του Σπύρου Μουρατίδη, καθοδηγούμενα, από κοινωνική ευαισθησία και ευρύτερη ματιά, βουτηγμένα στην κερκυραϊκή καυστικότητα, τον αγαπημένο τόπο του, όπου και ζει, γελοιογραφούν την πολιτική, τις κοινωνικές διεργασίες, το γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό, το πενάκι του μας χαρίζει δημιουργήματα που μας βοηθάνε τόσο μέσα από το περιοδικό μας, όσο και από τους ιστότοπους της ΕΑΠΣ, να περνάμε τα μηνύματα μας στην κοινωνία και στους πολιτικούς ταγούς αυτή της ταλαίπωρης από το μνημόνιο χώρας. Τα σκίτσα του είναι ο απολογισμός μας για ακόμη μια μνημονιακή χρονιά που πέρασε αφήνοντας λύπη και δυστυχία στην πατρίδα μας.

3 Ο Σπύρος Μουρατίδης, άφησε το αγαπημένο νησί του, την Κέρκυρα, και «έστησε» για της Ένωσή μας, μια ιδιαίτερη έκθεση- παρέμβαση για την εποχή των μνημονίων. Μαζί με τις γελοιογραφίες του, για τέσσερις ημέρες από τις 6 έως και τις 9 Ιανουαρίου, ξενάγησε τους πολυάριθμους επισκέπτες που έδωσαν το παρών του στον χώρο Τέχνης, του δημαρχιακού μεγάρου του Δήμου Περιστερίου, που ευγενικά παραχώρησε στην ΕΑΠΣ, ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης. Ο συνάδελφος Σπύρος Μουρατίδης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, επίτιμος διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, πτυχιούχος Νομικής, διδάκτωρ ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και γελοιογράφος, όπως ο ίδιος αυτοπαρουσιάζεται, δημοσιεύει γελοιογραφίες στις εφημερίδες της Κέρκυρας, ενώ αποτελεί μόνιμο συνεργάτη της ΕΑΠΣ, δημοσιεύοντας γελοιογραφίες τους στους επικοινωνιακούς μας κόμβους. Συνεργάζεται με το δημοσιογράφο Χρήστο Γραμμένο, από τον οποίο αθλητικές γελοιογραφίες του αναρτώνται σε δύο ιστοσελίδες της Κέρκυρας Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις: Tον Ιούνιο του 2006 και του 2007 στην Κέρκυρα, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, σε σχετικές με το περιβάλλον εκδηλώσεις. Τον Οκτώβριο του 2009, σε συνεργασία με την πινακοθήκη Κέρκυρας, στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Κερκυραίων, με θέμα Γελοιογραφείν εν Κερκύρα. Το Μάιο του 2010, σε συνεργασία με την Ε.Η.Μ. (Εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών), στην αίθουσα Κώστας Φρόντζος του Λαογραφικού Μουσείου, στα Ιωάννινα. Το Μάιο του 2012, σε συνεργασία με την Π.Α.Ε. Α.Ο. Κέρκυρα, τον ερασιτέχνη Α.Ο. Κέρκυρα και το σύλλογο φιλάθλων του Α.Ο. Κέρκυρα VOURLIGANS, στο φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Κέρκυρας, με θέμα το ποδόσφαιρο. Το Σεπτέμβριο του 2012, σε συνεργασία με την πινακοθήκη Κέρκυρας, στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Κερκυραίων, με θέμα Την εποχή... των μνημονίων. Τον Ιούλιο του 2013, σε συνεργασία με το Δήμο Παξών, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο Γάιο. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

4 Τα εγκαίνια της έκθεσης, έγιναν στις 7 Ιανουαρίου, στις 7 ή ώρα και το παρών έδωσε, το προεδρείο της ΕΑΠΣ, οι επίτιμοι πρόεδροι της, Χ. Μητροπέτρος και Ν. Διαμαντής, καθώς και πολλοί συνάδελφοι, εν ενεργεία και αφυπηρετήσαντες. Το παρών τους έδωσαν οι βουλευτές Δημ.Τσουκαλάς και Χαρά Καφαντάρη, καθώς και ο Υπεύθυνος για τα Σώματα Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Μαυρόπουλος. Μαζί με τους πολυάριθμους επισκέπτες, παρόντες ήταν σκιτσογράφοι, γελοιογράφοι και άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων.

5 Στα 52 σκίτσα γελοιογραφήθηκαν τόσο η επικαιρότητα, όσο και τα γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Κύριο ρόλο είχε η πολιτική, δυστυχώς με το «π» μικρό:

6 τα Την τιμητική είχε βέβαια η τρόικα και οι υπόλοιποι σωτήρες της πατρίδας μας.

7

8 Η μικρή πικρή μας καθημερινότητα, θλιβερή και αποκρουστική, γελοιογραφείται δυστυχώς με πικρό χαμόγελο. ΘΙΟΙΟΟΠΙΠ

9 Σκίτσα και λέξεις που βγάζουν το συναίσθημα του θυμού και της οργής μας για μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε και που δεν ευθυνόμαστε. Αλλά και αισθήματα ελπίδας, ότι ο λαός μας έχει αστείρευτες δυνάμεις, ιστορικές παρακαταθήκες και ισχυρή βούληση να ορθώσει το ανάστημά του και να αλλάξει τη μοίρα του, που σχεδιάζουν αυτοί που διαχειρίζονται την κρίση που δημιούργησαν,