ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. Ως προς την οικονομική ανάπτυξη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. Ως προς την οικονομική ανάπτυξη"

Transcript

1 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

2 ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Η οικονομία της Γερμανίας βασίζεται κυρίως στον βιομηχανικό τομέα και στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Μεγάλες εκτάσεις της χώρας αποτελούνται από αγροτικές καλλιέργειες, μόνο το 2-3% ασχολείται με αυτό το τομέα, λόγω της μηχανοποίησης των καλλιεργειών. Η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη εθνική οικονομία στην Ως προς την οικονομική ανάπτυξη Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρίτη υπάρχουν μεγάλες τοπικές διαφορές, ο μεγαλύτερη παγκοσμίως. Εκτός νότος της Γερμανίας με τα κρατίδια αυτού, ήταν η μεγαλύτερη Βάδη-Βυρτεμβέργη, Βαυαρία και Έσση εξαγωγός χώρα του κόσμου από το θεωρείται πλουσιότερος από τον βορά έως το 2008, επίσης η Η οικονομία του νότου στηριζόταν το Γερμανία το 2009 παραμένει ο πλείστον σε μικρότερες βιομηχανίες δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας. από περισσότερους τομείς.

3 ΝΟΜΙΣΜΑ Το μάρκο ήταν από το 1948 μέχρι το 1999 το νόμισμα της πρώην Δυτικής Γερμανίας και μετά την επανένωση το 1990 και της Ανατολικής Γερμανίας.Κατόπιν αντικαταστάθηκε από το ευρώ. Παρέμεινε σε κυκλοφορία στη Γερμανία, ως υποδιαίρεση του ευρώ και ως μέσο πληρωμής, μέχρι την εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων του κοινού νομίσματος το Διαιρούνταν σε 100 πφένιγκ. Το μάρκο ήταν νόμισμα της Γερμανίας από την ενοποίησή της το Πιο πριν κάθε γερμανικό κρατίδιο εξέδιδε δικό του νόμισμα με αναφορά στον άργυρο. Παρόλο που το μάρκο κατά την εισαγωγή του ήταν χρυσό, εντούτοις χρησιμοποιήθηκε η αναλογία 3:1 για τη μετατροπή το μάρκο αποσυνδέθηκε από τον χρυσό και έγινε γνωστό ως Papiermark (χάρτινο μάρκο), καθώς ο υπερπληθωρισμός οδήγησε στην έκδοση τραπεζογραμματίων τεραστίων ποσών. ή των παλαιών νομισμάτων.

4 Το γερμανικό μάρκο, βασισμένο στη σφικτή νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της ` Γερμανίας (Deutsche Bundesbank), η οποία το εξέδιδε, απέκτησε γρήγορα τη φήμη σταθερού νομίσματος κ Κατά τη διαδικασία της επανένωσης της Γερμανίας (1990), το γερμανικό μάρκο αντικατέστησε το ανατολικογερμανικό τον Ιούλιο του Η απόφαση να αντικατασταθούν οι πρώτες χιλιάδες ανατολικογερμανικών μάρκων με το γερμανικό μάρκο σε αναλογία 1:1 υπέστη κριτική από πολλούς οικονομολόγους, οι οποίοι θεώρησαν την αναλογία πολύ γενναιόδωρη, αλλά και πηγή των πρώτων οικονομικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στα νέα γερμανικά κρατίδια. Το γερμανικό μάρκο αντικαταστάθηκε στις νομισματικές συναλλαγές (Bargeld) από το ευρώ το 2002 ως επίσημο νόμισμα της Γερμανίας, αφού από το 1999 το τελευταίο είχε εισαχθεί ως λογιστικό μέγεθος (Buchgeld). Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας δέχεται την ανταλλαγή μάρκων σε ευρώ χωρίς καταληκτική προθεσμία.

5 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Ξεκινώντας από τον βορρά και προχωρώντας προς το νότο διακρίνονται τέσσερις φυσικές περιοχές που διαφέρουν μεταξύ τους: το Γερμανικό Βαθύπεδο, τα Μεσαία Όρη, το Σουηδοβαυαρικό Υψίπεδο και οι Γερμανικές Άλπεις. Τα Μεσαία Όρη δεν έχουν πραγματική μορφολογική ενότητα. Το ίδιο το βόρειο όριο με το βαθύπεδο είναι συχνά ασαφές και μερικές φορές πολύ έντονο με μεγάλες προεξοχές. Στα νότια, στην περιοχή του άνω Δούναβη περίπου, τα Μεσαία Όρη αποτελούν προϊόν πολύπλοκων ορογενετικών και ηπειρογενετικών φαινομένων που ανάγονται στην πρωτογενή εποχή. Έπειτα από την αλπική ορογένεση, η περιοχή καλύφτηκε φη από ακανόνιστες οροσειρές ρ που προκάλεσαν τεκτονικές μετατοπίσεις. Νότια του Δούναβη υψώνεται βαθμιαία το Σουηβοβαυαρικό Υψίπεδο, το οποίο αποτελεί κεντρικό τμήμα της εκτεταμένης περιοχής των υποαλπικών υψωμάτων, που απλώνονται στους πρόποδες των εξωτερικών πλαγιών των Άλπεων, ανάμεσα στη Σαβοΐα και στη λεκάνη της Βιέννης, πλούσια σε βοσκότοπους και δάση κωνοφόρων. Το γερμανικό τμήμα των Άλπεων αποτελεί στενή λωρίδα μονάχα που αντιστοιχεί στο Βαυαρικό οροπέδιο και τις Βαυαρικές Προάλπεις. Ψηλότερη κορυφή των Γερμανικών Άλπεων και συγχρόνως ολόκληρης της Γερμανίας είναι η Τσούγκσπιτσε στη Βαυαρία, που φτάνει τα μ. Η μεγαλύτερη λίμνη είναι ο Μποντενζέε στις Άλπεις.

6 ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ Το πολίτευμα της Γερμανίας είναι Ομοσπονδιακή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αρχηγός κράτους είναι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, ο οποίος είναι ο εγγυητής του πολιτεύματος και εκπροσωπεί το γερμανικό κράτος διεθνώς. Η θητεία του διαρκεί πέντε χρόνια. Αρχηγός της κυβέρνησης είναι ο Καγκελάριος, ο οποίος ασκεί εκτελεστική εξουσία. Σήμερα Πρόεδρος είναι ο Κρίστιαν Βουλφ και Καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο υπάρχουν δύο νομοθετικά σώματα: η Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat). Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Βουλής εκλέγονται απ' ' ευθείας θί από το λαό σε εθνικό επίπεδο κάθε τέσσερα χρόνια. Αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Βουλής είναι και η εκλογή του Καγκελάριου. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αντιπροσωπεύει τα ομόσπονδα κρατίδια και τα μέλη του ορίζονται από τις κυβερνήσεις των κρατιδίων Στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας κυριαρχούν δύο κόμματα: το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό (SPD). Καθώς το εκλογικό σύστημα ευνοεί τη δημιουργία συνασπισμών, άλλα μικρότερα κόμματα έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Σήμερα εκτός των CDU/CSU και SPD στην Ομοσπονδιακή Βουλή μετέχουν το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FPD), Η Αριστερά (Die Linke) και η Συμμαχία '90/Οι Πράσινοι (Bündnis 90/Die Grünen). Στις εκλογές του 2005 το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν περίπου ισόπαλο για τα δύο μεγάλα κόμματα, με βραχεία κεφαλή του CDU. Έτσι σχηματίστηκε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με Καγκελάριο την αρχηγό των χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ. Στις εκλογές το 2009 πρώτα κόμμα αναδείχτηκαν και πάλι οι χριστιανοδημοκράτες. ο ρά Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται α να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τους ελεύθερους δημοκράτες που ενίσχυσαν σημαντικά τα ποσοστά τους. Στην εικόνα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ

7 ΙΣΤΟΡΙΑ Σύμφωνα με την ιστορία, την προχριστιανική εποχή οι Ελληνες και οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που αναφέρθηκαν στα κελτικά και γερμανικά φύλλα. Μεγάλες εκτάσεις των σημερινών ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας μέχρι το μεσαίωνα ανήκουν πολιτιστικά στον σλαβικό χώρο (Germania Slavica). Κατά τα τέλη του μεσαίωνα οι πληθυσμοί αυτοί γερμανοποιούνται. Ο δρόμος προς το γερμανικό εθνικό κράτος ( ) ήταν μια δύσκολη περίοδος που διέσχισαν, αφού ο Ναπολέων ενώνει τα γερμανικά βασίλεια και πολλές από τις ελεύθερες πόλεις χάνουν την ανεξαρτησία τους. Το Κογκρέσο της Βιέννης συνεχίζει την πολιτική της ένωση με αποτέλεσμα την ίδρυση της Γερμανικής Ομοσπονδίας η οποία αποτελείται από 38 γερμανικά κράτη. Μετά από την αποτυχημένη επανάσταση εναντίον των Αψβούργων στις 11 Μαρτίου 1848, οι συγκρούσεις μεταξύ της Αυστρίας και μιας νέας γερμανικής δύναμης, της Πρωσίας, συνεχώς και αυξάνονται. Το αποτέλεσμα είναι ο Γερμανο-αυστριακός πόλεμος του 1866 αφού η Πρωσία νικά την Αυστρία, η Γερμανική Ομοσπονδία διαλύεται.

8 Το ίδιο έτος 1871 οι Γερμανοί ηγεμόνες ανακηρύττουν στα ανάκτορα των Βερσαλλιών την Γερμανική Ομοσπονδιακή (το Ράιχ) και προσφέρουν το στέμμα στον Γουλιέλμο Α της Πρωσίας. O Οτο φαν Βίσμαρκ ονομάζεται καγκελάριος της αυτοκρατορίας. Κατά τη δεκαετία του 1880, το Ράιχ αποκτά αποικίες στην Αφρική και στην Ασία. Στα τέλη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει με την Γερμανική επανάσταση του 1918 και η μοναρχία το τέλος της στο Ράιχ, αλλά και στην Αυστροουγγαρία. Ο Γουλιέλμος Β' παραιτείται και το Ράιχ μετατρέπεται σε Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Με την συνθήκη των Βερσαλλιών οι Γερμανοί χάνουν μεγάλες εκτάσεις (στο σύνολο περίπου 11%) του κράτους τους στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Τσεχοσλοβακία τη Δανία, τη Λιθουανία και τη Πολωνία. Επίσης χάνουν όλες τις αποικίες τους και υποχρεώνονται να πληρώνουν αρκετά μεγάλο ετήσιο ποσό επανορθώσεων στις νικητήριες δυνάμεις για περίπου 80 χρόνια. Η Γερμανία της μορφής του Τρίτου Ράιχ ακολουθεί από το 1933 αυστηρή επεκτατική πολιτική. Το 1938 o ηγέτης της Γερμανίας, Αδόλφος Χίτλερ, ενσωματώνει την πατρίδα του Αυστρία στο Ράιχ. Με την γερμανική επίθεση κατά της Πολωνίας την 1 Σεπτεμβρίου 1939 αρχίζει στην Ευρώπη ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 55 εκατ. ανθρώπους. Για το Γερμανικό Ράιχ ο πόλεμος αυτός τελειώνει στις 8 Μαΐου 1945 με συνθηκολόγηση άνευ όρων. Προηγουμένως, στις 30 Απριλίου, ο Χίτλερ αυτοκτονεί στο καταφύγιό του, ενώ οι επιζώντες Ναζιστές και στυλοβάτες του Εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος καταδικάζονται στην Δίκη της Νυρεμβέργης και στις συνακόλουθές της δίκες..

9 Οι νικητήριες δυνάμεις ΗΠΑ, ΕΣΣΔ και Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και η κατοπινή κατοχική δύναμη Γαλλία ιδρύουν στις κατεχόμενες ζώνες τους νέο δημοκρατικό κράτος ενώ η σταλινική Σοβιετική Ένωση ιδρύει σοσιαλιστικό κράτος. Η Γαλλία και η ΕΣΣΔ έχουν επεκτατικούς σκοπούς εις βάρους της ηττημένης Γερμανίας. Έτσι,, η Γερμανία χάνει μεγάλα μγ μέρη μρητης ανατολικής της επικράτειας, κυρίως στην Πολωνία, ενώ το βόρειο τμήμα της ανατολικής Πρωσίας ενσωματώνεται στην ΕΣΣΔ. Οι δυτικές δυνάμεις δέχονται την ιμπεριαλιστική αυτή πολιτική της Σοβιετικής Ενώσεως τον Ιούλιο του 1945 στην Διάσκεψη του Πότσνταμ. Η άμεση συνέπεια είναι ο διωγμός των γερμανικών πληθυσμών της νέας σοβιετικής ζώνης επιρροής, οι περισσότεροι από την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία Σουδητία. Το Γερμανικό Γ Ράιχ διαλύεται και στον πυρήνα του δημιουργούνται δύο νέα κράτη: η σημερινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (παλαιότερα ανεπισήμως και Δυτική Γερμανία) και η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (η λεγόμενη Ανατολική Γερμανία, DDR), η οποία θα υπάρξει μέχρι το 1990, οπότε και τα δύο αυτά κράτη συνενώνονται αποτελώντας την νιδρύεται με τα παλαιά της σύνορα. Η Μεταπολεμική ιστορία ξεκινά το 1949 με την οριστική ψήφιση του συντάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, η οποία ιδρύεται στις τρεις ζώνες κατοχής των δυτικών δυνάμεων. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας ιδρύεται στις 7 Οκτωβρίου 1949 στην σοβιετική ζώνη. Μεγάλες εκτάσεις (της ανατολής) του πρώην Γερμανικού Ράιχ παραχωρούνται στις γειτονικές χώρες. Ο κατοπινός ψυχρός πόλεμος μεταξύ ανατολής και δύσεως χωρίζει την κεντρική Ευρώπη, συμπεριλαμβάνοντας τα δύο γερμανικά κράτη με το λεγόμενο "σιδηρούν παραπέτασμα" (Iron Curtain).

10 Στα τέλη της δεκαετίας του 80 η αλλαγή της ηγεσίας της Σοβιετικής Ενώσεως οδηγεί σε πολιτική σύγκλισης, σε (ειρηνικές) επαναστάσεις και τελικά στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας και των άλλων χωρών μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Με την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος στην κεντρική Ευρώπη ανοίγουν και τα σύνορα μεταξύ δυτικής και ανατολικής Γερμανίας. Ο Χέλμουτ Κολ, πρώτος καγκελάριος της ενωμένης Γερμανίας. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 πραγματοποιείται η προσχώρηση της Ανατολικής Γερμανίας στο δυτικό κράτος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας. Η προσχώρηση αυτή ονομάστηκε γερμανική επανένωση. Οι δυνάμεις κατοχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταλείπουν την χώρα, που σημαίνει για την μεγαλωμένη πλέον Γερμανία την επανόρθωση της ανεξαρτησίας της. Στην εικόνα ο Χέλμουτ Κολ, πρώτος καγκελάριος της ενωμένης Γερμανίας.

11 ΓΛΩΣΣΑ Η γερμανική (ή τευτονική), διακρίνεται στις επιμέρους γλώσσες και αντίστοιχες περιόδους τους: 1) Γοτθική. 2) Βόρεια Γερμανική: 3) Δυτική Γερμανική (ή δυτική τευτονική) H εξέλιξη της Hochdeutsch (Κοινής Γερμανικής) Η εξέλιξη αρχίζει κατά τον 2ο αιώνα π.χ., όταν ολόκληρη η γερμανική ομοφυλία υπέστη την πρώτη σημαντική φθογγική μεταβολή. Κατά την περίοδο αυτή, τα ελληνολατινικά σύμφωνα υπόκεινται σε συνεχείς μετατροπές, από τις οποίες θα προκύψουν οι συμπαγείς ηχηροί ήχοι των συμφώνων, που χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως τη γερμανική ομοφυλία. Στη φωνητική αυτή μετατροπή συμμετείχαν όλοι οι γερμανικοί λαοί, και κυρίως οι Γότθοι, Σκανδιναβοί,Ισλανδοί και οι Τεύτονες (Αγγλοφρίζιοι, Φραγκοσάξωνες, Βορειοτεύτονες, Νοτιοτεύτονες). Περί τα τέλη του 6ου μ.χ. αιώνα επήλθε η δεύτερη φθογγική μεταβολή, μόνο όμως στη γλώσσα των Τευτόνων. Η μεταβολή αυτή, εκδηλώθηκε αρχικά στη βόρεια Ιταλία όπου είχε εγκατασταθεί το γερμανικό φύλο των Λομβαρδών(ή Λογγοβάρδων), ενώ η μεταβολή αυτή επεκτάθηκε στη συνέχεια μέσω των στη γειτονική Αυστρία τη νότια και κεντρική Γερμανία, σταματώντας στη βόρεια (επονομαζόμενη και κάτω, λόγω του χαμηλού υψομέτρου όσο πλησιάζουμε τη θάλασσα στα βόρεια) Γερμανία.

12 Η στάση αυτή στη βόρεια Γερμανία, είχε ως αποτέλεσμα η φθογγική μετατροπή να μην επεκταθεί ούτε στους Γότθους ούτε στους Σκανδιναβούς αλλά ούτε και στους εκείθεν του Ρήνου εγκατεστημένους Αγγλοφρίζιους και Φραγκοσάξωνες. Η μη ενιαία φθογγική μεταβολή οδήγησε στην παρουσία δύο κυρίαρχων γλωσσικών συστημάτων την εποχή εκείνη: της Hochdeutsch (άνω γερμανικής-χόχντόιτς) γρμ ήςχ χ ς και της Niederdeutsch (κάτω γρμ γερμανικής- νίντεαντόιτς). Από το πρώτο σύστημα, προέκυψε η σημερινή γερμανική γλώσσα που μιλιέται και γράφεται στη Γερμανία και την Αυστρία και σε αρκετές περιοχές της Ελβετίας, ενώ από το δεύτερο σύστημα, σχηματίσθηκαν οι υπόλοιπες γερμανικές γλώσσες (αγγλοσαξωνικές και σκανδιναβικές). Ειδικότερα όσον αφορά την εξέλιξη της κυρίως γερμανικής (Hochdeutsch), διακρίνουμε τρεις περιόδους: 1.Την περίοδο της Παλαιάς Άνω Γερμανικής (die Althochdeutsche Periode-ντι Άλτχοχντόιτσε Περιόντε), από το μ.χ. - σε αυτή είναι γραμμένο το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα της Ωδής του Χίλντεμπραντ 2. Την περίοδο της Μέσης Άνω Γερμανικής (die Mittelhochdeutsche Periode-ντι Μίτελχοχντόιτσε Περιόντε), από το μ.χ. - είναι η γλώσσα του Τραγουδιου των Νιμπελούνγκεν

13 3. Την περίοδο της Νέας Άνω Γερμανικής (die Neuhochdeutsche Periode-ντι Νόιχοχντόιτσε Περιόντε), από το μ.χ.-σήμερα. Η τελευταία περίοδος της Νέας Άνω Γερμανικής υποδιαιρείται στην Προλουθηρική και Μεταλουθηρική περίοδο. Κατά την πρώτη περίοδο, και πιο συγκεκριμένα στα τέλη του 800 μ.χ., ακούγεται για πρώτη φορά η λέξη Deutsch (ντόιτς), λέξη προερχόμενη από τη γοτθική λέξη Thinda, η οποία σήμαινε το λαϊκό, το δημώδες ή απλούστερα, το λαό. Η ετυμολογία συναντάται και σε λατινικά χειρόγραφα του 6ου και 7ου αιώνα μ.χ. όπου ο όρος Deutsch αναφέρεται ως theotisca ή teutisca. Αργότερα, το 12ο αιώνα, ο όρος έγινε αποδεκτός ως εθνικό όνομα των Τευτόνων (Γερμανών), ενώ προστέθηκε σε αυτόν και το συνθετικό Land (λαντ-γη, τόπος, περιοχή, χώρα) σχηματίζοντας τον όρο Deutschland (ντόιτσλαντ) για να δηλώσει τη γη, τη χώρα των Γερμανών, δηλαδή τη Γερμανία. Το 1578, η γλώσσα που επέβαλε ο Λούθηρος εδραιώθηκε ακόμα περισσότερο, με την έκδοση της πρώτης γερμανικής γραμματικής του Clays (Κλέις), έργο που θα ακολουθήσουν οι συνοπτικές γραμματικές του Schottel (Σότελ), του Bödiger (Μπεόντιγκερ) κ.α. Την ίδια εποχή, ένα νέο πνεύμα αρχίζει να πνέει και ανάμεσα στη γερμανική γραφειοκρατία, η οποία αρχίζει σταδιακά να αντικαθιστά τη γλώσσα των βιβλίων με την ευλύγιστη γλώσσα του λαού. Τους επόμενους αιώνες, οι μεγάλοι Γερμανοί συγγραφείς, εδραίωσαν ακόμα περισσότερο το έργο του μεγάλου αναμορφωτή. Σήμερα, η γερμανική κατακλύζεται από αμέτρητες διαλέκτους, γνωστές υπό τη γενική ονομασία Plattdeutsch (πλάτντόιτς). τις αναρίθμητες διαλέκτους όμως, η γλώσσα που γράφουν και μιλούν όλες οι τάξεις του λαού, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Αυστρία, είναι η Γερμανική του Λούθηρου.

14 Πολιτισμός Η Γερμανική κουλτούρα άρχισε πολύ πριν από την άνοδο της Γερμανίας ως έθνος-κράτος. Χάρη στην πλούσια πολιτιστική ιστορία της, η Γερμανία είναι συχνά γνωστό ως das Land der Dichter und Denker (η γη των ποιητών και στοχαστών). Η Γερμανία με την πάροδο των αιώνων, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο αριθμό ιδιοφυών και αξιόλογων ανθρώπων, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, Ludwig van Beethoven, Johannes Kepler, Johann Wolfgang von Goethe, Ιμμάνουελ Καντ, Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ο Καρλ Μαρξ, Richard Wagner, Martin Luther, Friedrich Nietzsche, Karl Benz, Georg Ohm, Rudolf Diesel, Gottfried Leibniz, Johannes Gutenberg, Richard Strauss και Μπέρτολτ Μπρεχτ, μεταξύ άλλων.

15 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ German literature can be traced back to the Middle Ages, with the most notable authors of the period being Walther von der Vogelweide and Wolfram von Eschenbach. Γερμανική λογοτεχνία μπορεί να αναχθεί στον Μεσαίωνα, με την πιο αξιοσημείωτη συγγραφική περίοδο του Walther von der Vogelweide και Wolfram von Eschenbach. Η Nibelungenlied, του οποίου ο συγγραφέας παραμένει άγνωστος, είναι επίσης ένα σημαντικό έργο αυτής της εποχής, όπως είναι και η Thidrekssaga. Τα παραμύθια συλλογές που συλλέγονται και δημοσιεύονται από τον Ιακώβ και Wilhelm Grimm κατά τον 19ο αιώνα τον έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο. Ο θεολόγος Λούθηρος, που μετέφρασε τη Βίβλο στα γερμανικά, είναι ευρέως γνωστός και πιστώνεται για το γεγονός ότι έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη "High γερμανική" γλώσσα. Μεταξύ των πιο θαυμαστών γερμανών ποιητών και συγγραφέων είναι Lessing, Γκαίτε, Σίλλερ, Κλάιστ, Hoffmann, Μπρεχτ, Heine και Schmidt. Εννέα Γερμανοί έχουν κερδίσει το βραβείο Νόμπελ στη λογοτεχνία : Theodor Mommsen, Paul von Heyse, Gerhart Hauptmann, Thomas Mann, Nelly Sachs, Hermann Hesse, Heinrich Böll, Günter Grass, και Herta Müller

16 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Η άνοδος των σύγχρονων φυσικών επιστημών και η συνακόλουθη υποβάθμιση της θρησκείας έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, τα οποία επαναλαμβάνονται σε όλη τη γερμανική φιλοσοφία, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της γνώσης και της πίστης, της λογικής και του συναισθήματος, της επιστημοσύνης και της ηθικής καθώς και της καλλιτεχνίας αλλά και τους τρόπους θεώρησης του κόσμου. Γερμανοί φιλόσοφοι έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της δυτικής φιλοσοφίας ήδη από το Μεσαίωνα ( Albertus Magnus ). Αργότερα, ο Leibniz (17ος αιώνας) ) και ο πιο σημαντικός ο Καντ έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην ιστορία της φιλοσοφίας. Ενέπνευσαν το έργο του Σοπενχάουερ και του Νίτσε, καθώς και το γερμανικό ιδεαλισμό τον οποίο υπερασπίστηκαν ο Φίχτε και Χέγκελ. Ο Μαρξ και ο Ένγκελς ανέπτυξε την κομμουνιστική θεωρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 19ου αιώνα, ενώ ο Χάιντεγκερ και Gadamer επιδιώκει την παράδοση της γερμανικής φιλοσοφίας του 20ου αιώνα. Μεγάλος αριθμός γερμανών διανοουμένων είχαν επίσης επιρροή στην κοινωνιολογία και κυρίως ο Αντόρνο, ο Χάμπερμας, Χορκχάιμερ, Luhmann, Simmel, Tönnies και Weber. Το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ιδρύθηκε το 1810 από το γλωσσολόγο και φιλόσοφο Wilhelm von και λειτούργησε ως ένα ισχυρό πρότυπο για τα σύγχρονα δυτικά πανεπιστήμια. Τον 21ο αιώνα η Γερμανία ήταν μια σημαντική χώρα για την ανάπτυξη της σύγχρονης αναλυτικής φιλοσοφίας στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ελβετία και τις Σκανδιναβικές χώρες.

17 ΜΟΥΣΙΚΗ Στον τομέα της μουσικής, η Γερμανία διαθέτει μερικούς από τους πιο διάσημους κλασσικούς συνθέτες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Μπαχ, Μότσαρτ και Μπετόβεν, ο οποίος σηματοδότησε την μετάβαση από την κλασική και ρομαντική εποχή στη Δυτική κλασική μουσική. Άλλοι συνθέτες της Αυστρο -γερμανικής παράδοσης που πέτυχε τη διεθνή φήμη είναι οι Brahms, Wagner, Haydn, Schubert, Händel, Schumann, Liszt, Mendelssohn Bartholdy, Γιόχαν Στράους ΙΙ, Μπρούκνερ, Μάλερ, Telemann, Richard Strauss, Schoenberg, Orff και πιο πρόσφατα, Henze, Lachenmann, και Stockhausen. Από το 2006, η Γερμανία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα στην αγορά μουσικής στον κόσμο. Έχει ασκήσει έντονη επίδραση στην techno και την ροκ μουσική και πρωτοστάτησε μουσική trance. Καλλιτέχνες όπως ο Herbert Grönemeyer, Scorpions, Rammstein, Νένα, Dieter Bohlen, Tokio Hotel και Modern Talking απολαμβάνουν διεθνή φήμη. Γερμανοί μουσικοί και ιδιαίτερα, το πρωτοποριακό συγκροτήματα Tangerine Dream και Kraftwerk έχουν επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μουσικής.

18 Η Γερμανία φιλοξενεί πολλά μεγάλα ροκ φεστιβάλ μουσικής κάθε χρόνο. Το Rock am Ring φεστιβάλ είναι το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ στη Γερμανία και από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Γερμανοί καλλιτέχνες έχουν επίσης ένα μγ μεγάλο ποσοστό των βιομηχανικών μουσικών πράξεων, που ονομάζονται Neue Deutsche Harte. Η Γερμανία φιλοξενεί μερικά από τις μεγαλύτερες Goth σκηνές και φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο, με εκδηλώσεις όπως το Waveγοτθικό-Treffen και M'era Luna Φεστιβάλ που εύκολα να προσελκύσει έως και ανθρώπους. Από το 1970 περίπου, η Γερμανία έχει μια ακμάζουσα λαϊκή κουλτούρα. Τώρα όλο και περισσότερο καθοδηγείται από τη νέα-παλιά λά πρωτεύουσά της το Βερολίνο και την αυτοπεποίθησή της στη μουσική και καλλιτεχνική σκηνή. Η Γερμανία είναι επίσης πολύ γνωστή για τις πολλές και φημισμένες όπερες, όπως η Semperoper, η Komische Oper του Βερολίνου και Staatstheater am Gärtnerplatz. Τέλος ο Richard Wagner έχει χτίσει το Bayreuth Festspielhaus.

19 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Αρχιτεκτονικά η εισφορά της Γερμανίας περιλαμβάνει το καρολίγγειο και οθωνικό στυλ, καθώς και σημαντικές πρόδρομες ουσίες των Romanesque. τη συνέχεια παράγονται σημαντικά έργα σε μορφές όπως είναι η γοτθική, αναγεννησιακή και μπαρόκ. Το έθνος ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στις αρχές του μοντέρνου κινήματος μέσα από την Deutscher Werkbund καθώς επίσης και το Bauhaus κίνημα που ταυτίζεται με τον Walter Gropius. Οι Ναζί έκλεισαν αυτές τις κινήσεις και ευνοούσαν ένα είδος νεοκλασικισμού. Από το Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, περαιτέρω σημαντικές σύγχρονες και μεταμοντέρνες κατασκευές έχουν χτιστεί, ιδιαίτερα μετά την επανένωση του Βερολίνου.

20 Θρησκεία Η γερμανική κυβέρνηση έχει περιορισμένες αρμοδιότητες για τον πολιτισμό Ο πολιτισμός είναι ένας τομέας που έχει ανατεθεί στις πολιτείες της Γερμανίας, που ονομάζονται ομόσπονδα κρατίδια. Το 64,1 τοις εκατό του πληθυσμού της Γερμανίας ανήκει στα χριστιανικά δόγματα. Το 31,4 τοις εκατό είναι Ρωμαιοκαθολικοί, και το 32,7 τοις εκατό είναι συνδεδεμένοι με τον Προτεσταντισμό (οι αριθμοί που είναι γνωστοί με ακρίβεια, επειδή η Γερμανία επιβάλλει φόρο εκκλησία σε εκείνους που γνωστοποιούν μία θρησκεία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι είναι θρησκευόμενοι, αλλά δεν έχει γίνει καμία καταχώρηση γι αυτούς. Η Βόρεια και Ανατολική Γερμανία είναι κυρίως προτεσταντική, η Νότια και Δυτική μάλλον καθολική. Σήμερα υπάρχει μια μη-θρησκευτική πλειοψηφία στο Αμβούργο και την Ανατολική Γερμανία που δηλώνει θρησκεία «γερμανική». Η Γερμανία ήταν επίσης πηγή προτεσταντών μεταρρυθμιστών όπως ο Martin Luther. Ιστορικά, η Γερμανία είχε ένα σημαντικό εβραϊκό πληθυσμό. Μόνο μερικές χιλιάδες άνθρωποι εβραϊκής καταγωγής παρέμεινε στη Γερμανία μετά το Ολοκαύτωμα, αλλά η γερμανική εβραϊκή κοινότητα έχει τώρα περίπου μέλη, πολλοί προέρχονται από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η Γερμανία έχει επίσης μια σημαντική μουσουλμανική μειονότητα, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Τουρκία. Γερμανοί θεολόγοι είναι ο Luther, ο Melanchthon, ο Schleiermacher, Φόιερμπαχ, και Rudolf Otto. Επίσης, η Γερμανία μεγαλώσει πολλούς μυστικιστές όπως οι Meister Eckhart, Rudolf Steiner, Jakob Boehme, και μερικοί πάπες (π.χ. XVI ).

21 Επιστήμη ] Η Γερμανία είναι πατρίδα πολλών διάσημων εφευρετών και μηχανικών, όπως Johannes Gutenberg, ο οποίος πιστώνεται με την εφεύρεση της κινητού τύπου εκτύπωσης στην Ευρώπη. Ο Hans Geiger είναι ο δημιουργός του μετρητή Geiger και ο Konrad Zuse, ο οποίος κατασκεύασε τον πρώτο υπολογιστή. Γερμανοί εφευρέτες, μηχανικοί και βιομήχανοι, όπως Zeppelin, Daimler, Diesel, Otto, Wankel, Von Braun,Benz συνέβαλαν στη διαμόρφωση της σύγχρονης τεχνολογίας της μεταφοράς, όπως της μεταφοράς μέσω αυτοκινήτων και μεταφοράς μέσω του αέρα καθώς και τις αρχές του διαστημικού ταξιδιού.

22 ] Το έργο του Albert Einstein και Max Planck ήταν ζωτικής σημασίας για τα θεμέλια της σύγχρονης φυσικής. O Βίλχελμ Ρέντγκεν ανακάλυψε τις ακτίνες X, ένα επίτευγμα που τον έκανε ο πρώτος νικητής του Νόμπελ Φυσικής το Η Γερμανία είναι ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά κέντρα στην Ευρώπη. Κάποια διάσημα πανεπιστήμια είναι εκείνα του Μονάχου και του Βερολίνου, του Πανεπιστημίου του Tübingen, Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, Πανεπιστήμιο του Marburg, Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, Ορυχεία Freiberg Ακαδημίας και Πανεπιστημίου Freiburg, μεταξύ πολλών άλλων.

23 Σημαία Η σημαία της Γερμανίας είναι τρίχρωμη σημαία και αποτελείται από τρεις ίσες οριζόντιες ζώνες με τα εθνικά χρώματα της Γερμανίας : μαύρο-κόκκινο-χρυσό ό.η Η τρίχρωμη σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα και πέτυχε εξέχουσα θέση κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων του Το βραχύβιο κοινοβούλιο της Φρανκφούρτη του πρότεινε την τρίχρωμη σημαία ως σημαία για το ενωμένο και δημοκρατικό γερμανικό κράτος. Με το σχηματισμό της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης μετά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, η τρίχρωμη σημαία υιοθετήθηκε ως η εθνική σημαία της Γερμανίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η τρίχρωμη σημαία ορίστηκε ως η σημαία των δύο Γερμανιών της Δυτικής και της Ανατολικής Γερμανίας. Οι δύο σημαίες ήταν πανομοιότυπες μέχρι το 1959, όταν η Ανατολική Γερμανική σημαία ενισχύθηκε με το οικόσημο της Ανατολικής Γερμανίας. Δεδομένου ότι η επανένωση στις 3 Οκτωβρίου 1990, το μαύρο-κόκκινο-χρυσό τρίχρωμη έχει παραμείνει η σημαία της Γερμανίας.

24 Τα χρώματα μαύρο-κόκκινο-κίτρινο και μαύρο-άσπρο-κόκκινο έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Γερμανίας και είχε διάφορες σημασίες. Τα χρώματα της σύγχρονης σημαίας συνδέονται με τη δημοκρατία που σχηματίστηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και αντιπροσωπεύουν την γερμανική ενότητα και την ελευθερία: όχι μόνο την ελευθερία της Γερμανίας, αλλά και την προσωπική ελευθερία του γερμανικού λαού. Η προέλευση των χρωμάτων μαύρο-κόκκινο-κίτρινο βρίσκεται στην ελευθερία τους πολέμους του 1813 κατά του Ναπολέοντα. ( Lützow Free Corps ) reflected these colours. Οι στολές των Lützowsches Freikorps ( Lützow Corps ) αντανακλούσε αυτά τα χρώματα. Η Korps αποτελούνταν από τους φοιτητές, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη κατοχή της Γερμανίας από το γαλλικό στρατό. Ήταν μια εθελοντική μονάδα στο στρατό και κατατάχθηκαν σε αυτή από όλη τη Γερμανία. Διοικητής τους ήταν Major Ludwig von Lutzow. Από τη στιγμή που ήταν από διάφορα μέρη της Γερμανίας και όλοι φορούσαν διαφορετικού χρώματος ρούχα, η μόνη δυνατότητα για αυτούς, προκειμένου να έχουν μια ομοιόμορφη εμφάνιση, ήταν το χρώμα στα ρούχα τους να είναι μαύρο. Επιπλέον φορούσαν χρυσού χρώματος (ορείχαλκο) κουμπιά, καθώς και κόκκινες γαρνιτούρες.

25 Η γερμανική σχέση με μαύρο και κίτρινο στην επιφάνεια της ριζοσπαστικής σημαίας του 1840, όταν το μαύρο-κόκκινο-χρυσό χρησιμοποιείται για να συμβολίσει το κίνημα κατά των Συντηρητικών στην Ευρωπαϊκή Τάξη που ιδρύθηκε μετά την ήττα του Ναπολέοντα. Το Κοινοβούλιο της Φρανκφούρτης είχε δηλώσει το μαύρο-κόκκινο-χρυσό στα επίσημα χρώματα της γερμανικής Συνομοσπονδίας, με την κόκκινη αναφορά στη Χανσεατική Ένωση και το χρυσό και το μαύρο να συμβολίζει την Αυστρία ως αυτοκρατορία του. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σε κυκλοφορία σχετικά την προέλευση του χρώματος που χρησιμοποιείται στη σημαία Έχει προταθεί ότι τα χρώματα ήταν αυτά του Συνδέσμου Φοιτητών Ιένα. Κατά τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα το κόκκινο έγινε συνώνυμο με την επανάσταση και το σοσιαλιστικό όραμα του Καρλ Μαρξ. Όποια και αν είναι η πραγματική εξήγηση, αυτά τα χρώματα πρέπει να θεωρηθούν τα εθνικά χρώματα της Γερμανίας κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης περιόδου, και ιδιαίτερα μετά την επαναφορά της κατά τη διάρκεια της περιόδου της Βαϊμάρης, που έχουν γίνει συνώνυμο με τον φιλελευθερισμό γενικώς.

26 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΚΑΤΣΕΛΗΣ ΣΚΑΡΣΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΓΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΝΤΑ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Βαυαρία, Μέρος Β (από τα μέσα του 19 ου αιώνα έως τις αρχές του 21 ου αιώνα) Κείμενα του Κώστα Καραμαλή

Βαυαρία, Μέρος Β (από τα μέσα του 19 ου αιώνα έως τις αρχές του 21 ου αιώνα) Κείμενα του Κώστα Καραμαλή Πολιτιστική Εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ Σημειώσεις Διαλέξεων Οκτώβριος 2011 Βαυαρία, Μέρος Β (από τα μέσα του 19 ου αιώνα έως τις αρχές του 21 ου αιώνα) Κείμενα του Κώστα Καραμαλή Η Βαυαρία των Βίττελσμπαχ προς

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο. ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΕΠΟΠΤΗΣ : ΚΥΡΜΙΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ : ΚΑΡΑΔΟΜΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ρίζες του ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013

Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ρίζες του ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 1 ο P R O J E C T Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ρίζες του ΓΕΛ ΜΟΙΡΩΝ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2012-2013 Περιήγηση στους πολιτισμούς της Ευρώπης: Νορβηγία Σουηδία Φινλανδία Δανία Ολλανδία - Κύπρος Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1848

Θέμα: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1848 Αριστοτέλειο Πανεπιστημίο Θεσσαλονίκης Τμήμα Φιλολογίας Τομέας Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών ΓΣΓ 293 Ιστορία και θεωρία των αναγνωστικών πρακτικών Θέμα: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Η ΝΕΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΜΑΝΤΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Η Ευρωπαϊκή πορεία των χωρών ΤωνΔυτικών Βαλκανίων»

«Η Ευρωπαϊκή πορεία των χωρών ΤωνΔυτικών Βαλκανίων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣΣΠΟΥΔΕΣ 7 ος ΚΥΚΛΟΣ (Ακαδημαϊκό Έτος 2012-2013) «Η Ευρωπαϊκή πορεία των χωρών ΤωνΔυτικών Βαλκανίων»

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση. του Pascal Fontaine

Ευρωπαϊκή Ένωση. του Pascal Fontaine Ευρωπαϊκή Ένωση του Pascal Fontaine Μπορείτε να βρείτε αυτό το φυλλάδιο και άλλες σύντομες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ στο διαδίκτυο στη διεύθυνση ec.europa.eu/publications Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩ (EURO) : ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΥΡΩ (EURO) : ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΥΡΩ (EURO) : ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Φάσεις Μετάβασης Προοπτικές και Προϋπόθεσες Ένταξης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση Μικροοικονομικές και Μακροοικονομικές Συνέπειες της Νομισματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΣ ΜΝΗΜΕΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΡΟΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Î È

ΣΕΣ ΜΝΗΜΕΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΡΟΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Î È ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΡΟΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛ- ΛΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΩΜΑΤΑ ΙΔΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΒΟΥΝΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΝΗΜΕΙΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΔΡΟΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑ-

Διαβάστε περισσότερα

Κράτη και κοινωνίες στην Ευρώπη (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα)

Κράτη και κοινωνίες στην Ευρώπη (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Κεφάλαιο 5 Κράτη και κοινωνίες στην Ευρώπη (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην Ευρώπη δημιουργούνται νέα κράτη. Σε πολλά το πολιτικό καθεστώς αλλάζει και περισσότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Το αλφάβητο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το αλφάβητο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Το αλφάβητο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καθ. Klaus Dieter Borchardt Το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης δεν αντανακλά οπωσδήποτε την επίσημη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνος υπεύθυνος για τις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Οι πατέρες της ΕΕ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Οι πατέρες της ΕΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Οι πατέρες της ΕΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η έκδοση αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς που εξηγεί τι κάνει και γιατί η ΕΕ σε διάφορους τομείς πολιτικής και με ποια αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα

Το αλφάβητο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθ. Klaus Dieter Borchardt

Το αλφάβητο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθ. Klaus Dieter Borchardt Το αλφάβητο του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καθ. Klaus Dieter Borchardt Το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης δεν αντανακλά οπωσδήποτε την επίσημη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνος υπεύθυνος για τις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ «Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ» Πρόεδρος: Jacques Delors ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ) Σεμινάριο που διοργάνωσαν η Ομάδα Μελετών και Ερευνών «η

Διαβάστε περισσότερα

Πάμε Ευρώπη ΤΑΞΙΔΙ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΕ 500 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε.

Πάμε Ευρώπη ΤΑΞΙΔΙ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΕ 500 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. Πάμε Ευρώπη ΤΑΞΙΔΙ ΓΝΩΣΕΩΝ ΜΕ 500 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. Αγαπητοί μαθητές, Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το αντιπροσωπευτικό θεσμικό όργανο της ΕΕ, εκπροσωπώντας τα 500 και πλέον εκατομμύρια των Ευρωπαίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΙΤΑΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΛΑΝΔΡΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΙΤΑΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΛΑΝΔΡΟΥ 2009 ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ( M B A ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΙΤΑΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΛΑΝΔΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου -- αρχές 19ου αιώνα)

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου -- αρχές 19ου αιώνα) Κεφάλαιο 1 Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση () Το 18ο αιώνα το πολίτευμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι η απόλυτη μοναρχία. Τα κράτη της δυτικής Ευρώπης κυριαρχούν στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΡΟΥ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΚΩΝ/ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΝΗ ΦΕΣΣΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΟΣ ΚΑΙ JOSEF DURM. Η αλληλογραφία ενός πρωτοπόρου αρχιτέκτονα με τον μέντορά του, 1905-1914

ΕΛΕΝΗ ΦΕΣΣΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΟΣ ΚΑΙ JOSEF DURM. Η αλληλογραφία ενός πρωτοπόρου αρχιτέκτονα με τον μέντορά του, 1905-1914 ΕΛΕΝΗ ΦΕΣΣΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΟΣ ΚΑΙ JOSEF DURM Η αλληλογραφία ενός πρωτοπόρου αρχιτέκτονα με τον μέντορά του, 1905-1914 Αθήνα 2013 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΖΑΧΟΣ ΚΑΙ JOSEF DURM Η αλληλογραφία ενός πρωτοπόρου

Διαβάστε περισσότερα

Χρήματα και Νομίσματα

Χρήματα και Νομίσματα Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ Σχολικό Έτος 2007-2008 Συνθετικές εργασίες στο μάθημα Πληροφορική Τεχνολογία της Β Γυμνασίου: Όψεις της Τεχνολογίας Θέμα: Χρήματα και Νομίσματα Τμήμα: ΗΥ: Ομάδα: Β2 pc21 Ξενάκης

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ»

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ» «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ» ΚΡΑΤΟΣ Ή ΕΤΑΙΡΕΙΑ ; Ενδιαφέρον, πολύ ενδιαφέρον το κεφάλαιο «Γερµανία». Τόσο που όλοι µας, µα όλοι µας, κοιµόµαστε και ξυπνάµε µε αυτόν τον «εφιάλτη». Αυτόν τον

Διαβάστε περισσότερα

E na νoμισμα για μiα E υρωπη. O δρόμος προς το ευρώ. Οικονομικές και χρηματοδοτικές υποθέσεις

E na νoμισμα για μiα E υρωπη. O δρόμος προς το ευρώ. Οικονομικές και χρηματοδοτικές υποθέσεις E na νoμισμα για μiα E υρωπη O δρόμος προς το ευρώ Οικονομικές και χρηματοδοτικές υποθέσεις Ε να νομισμ α για μια Ε υ ρωπη O δρόμος προς το ευρώ Ε να νoμισμα για μiα Ε υρωπη O δρόμος προς το ευρώ Περιεχομενα:

Διαβάστε περισσότερα

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.)

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιείται και θα γίνει και κριτική θεώρηση αυτών. Καταρχήν θα ερευνηθεί το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά κείµενα. Η Ευρώπη σε. του Pascal Fontaine. Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκά κείµενα. Η Ευρώπη σε. του Pascal Fontaine. Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκά κείµενα Η Ευρώπη σε 12 µαθήµατα του Pascal Fontaine Ευρωπαϊκή Ένωση Το παρόν φυλλάδιο εκδίδεται σε όλες τις επίσηµες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: αγγλικά, γαλλικά, γερµανικά, δανικά, ελληνικά,

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Γ Γυμνασίου

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Γ Γυμνασίου 21-0151_NEOT K SYGXR ISTORIA _C GYM_21-0151 2/21/13 10:20 AM Page 1 Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Γ Γυμνασίου 21-0151_NEOT K SYGXR ISTORIA _C GYM_21-0151 4/2/13 2:41 PM Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ευαγγελία Λούβη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 27 Ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 1. Περίληψη Στα τέλη του ογδόου αιώνα π.χ., οι Έλληνες ζούσαν σε ανεξάρτητες πόλεις-κράτη.

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται, εκτός από εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζεται η πηγή.

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται, εκτός από εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζεται η πηγή. Ευρωπαϊκή Ένωση, 2011 Η αναπαραγωγή επιτρέπεται, εκτός από εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζεται η πηγή. Το Βιβλίο των Νέων της Ευρώπης εκδόθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ E.J.HOBSBAWM Nations & Nationalism since 1780

ΜΙΑ ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ E.J.HOBSBAWM Nations & Nationalism since 1780 ΜΙΑ ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ E.J.HOBSBAWM Nations & Nationalism since 1780 Το κείμενο αυτό πραγματεύεται την ιστορική εξέλιξη του εθνικισμού ως ιδεολογία από τη γέννησή του στον απόηχο των επαναστάσεων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η μουσική στη Γερμανία κατά τη Ναζιστική Περίοδο (1933 1945) Αικατερίνη Μπακέα Επιβλέπων: Γιάννης Μπελώνης Άρτα Απρίλιος 2013 1 Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ» ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΙΣ

Διαβάστε περισσότερα