ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ"

Transcript

1 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΣΑΓΑΚΗ-ΡΕΚΛΕΙΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ

2 ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Η εγκυμοσύνη αναμφίβολα είναι η πιο σημαντική και εντυπωσιακή εμπειρία στον κύκλο ζωής της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να παρουσιαστούν διάφορες επιπλοκές, οι οποίες με τη βοήθεια της επιστήμης αντιμετωπίζονται πριν ακόμα εκδηλωθούν πολλές φορές.

3 Μια κοπέλα πριν μείνει ακόμα έγκυος θα πρέπει πάντα και άμεσα να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της. Μαζί του θα μπορέσει να συζητήσει όλα τα θέματα γύρω από την εγκυμοσύνη και κυρίως να διερευνήσει και να γνωρίσει το σώμα της. Είναι κρίμα στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες να καταφεύγουν στη συμβουλή της φίλης ή της γνωστής τους και να μην λαμβάνουν μια γνώμη με το βάρος του ειδικού για τα θέματα αυτά.

4 Επιπλοκές που αντιμετωπίζονται ευκολότερα. - Αλλεργίες σε φάρμακα που πήραν στο χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης. -Καρδιόπαθειες που εμφανίστηκαν με την εγκυμοσύνη μπορεί να υπήρχαν σε λανθάνουσα κατάσταση και επιδεινώθηκαν με την εγκυμοσύνη. -Τραυματισμοί στον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και γενικά το κατώτερο γυναικολογικό και ουροποιητικό σύστημα μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό. -Βλάβες στην όραση όπως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αλλά και μυωπίες που ανέπτυξε με την εγκυμοσύνη.

5 Τριχωτό της κεφαλής μαλλιά μακραίνουν πιο γρήγορα αλλά υπάρχει και πιθανότητα να «πέφτουν» σε ποσότητες μεγαλύτερες του φυσιολογικού ή μπορεί να είναι πιο λιπαρά και αυτό συμβαίνει από την απότομη αλλαγή στην παραγωγή των ορμονών κατά το πρώτο εξάμηνο της εγκυμοσύνης σας και δεν είναι ανησυχητικό και χρειάζεται μόνο φυσική φροντίδα.

6 Πρόσωπο: Το δέρμα του προσώπου επηρεάζεται από την αφυδάτωση που προκαλούν οι εμετοί. Το λιπαρό δέρμα μπορεί να γίνει πιο λιπαρό και να εμφανίσει ακμή, ένα ξηρό δέρμα μπορεί να γίνει πιο ξηρό και να εμφανίσει αφυδάτωση. Αρκεί η φυσική φροντίδα. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν έντονοι καφέ λεκέδες, τις ονομαζόμενες πανάδες, λόγω της υπερέκκρισης της μελανίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

7 Σώμα: Το δέρμα του σώματος μπορεί να παρουσιάσει έντονη αφυδάτωση καθ'όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία συνοδεύεται και από κνησμό καθώς το δέρμα τεντώνει. Μια ενυδατική κρέμα αρκεί.

8 Νύχια: Τα νύχια αναπτύσσοντ αι γρήγορα και χρειάζεται ιδιαίτερη με φροντίδα και υγιεινή.

9 Υπέρταση της εγκυμοσύνης: Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα της εγκυμοσύνης, και εμφανίζεται σε ποσοστό 2-3% των κυήσεων. Είναι η χρόνια υπέρταση προϋπάρχουσα της εγκυμοσύνης και η υπέρταση της κύησης. Η υπέρταση χρειάζεται παρακολούθηση και μέτρια αντιμετώπιση, αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε προεκλαμψία ή εκλαμψία. Η υπέρταση προκαλεί σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του πλακούντα με αποτέλεσμα το μωρό να μην τρέφεται σωστά και να επηρεάζεται η ανάπτυξή του.

10 Η υπέρταση προλαμβάνεται με την αποφυγή του αλατιού, με πόσιμο νερό 6 με 8ποτήρια την ημέρα, αποφυγή τηγανητών φαγητών, ξεκούραση, ανύψωση ποδιών αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποφυγή αλκοόλ και καφεΐνης. Η υπέρταση της κύησης αρχικά παρακολουθείται στενά και εν συνεχεία χορηγούνται αντιυπερτασικά φάρμακα, τα οποία δεν προκαλούν γενετικές ανωμαλίες, με σκοπό την αποφυγή σημαντικών προβλημάτων για τη μητέρα ή το έμβρυο.

11 Γλυκαντικές ύλες και εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα εμφανίζει συνήθως ιδιαίτερες διατροφικές ανησυχίες. Η ευθύνη για τη ζωή που μεγαλώνει μέσα τους, οδηγεί τις μέλλουσες μητέρες να φροντίζουν περισσότερο τη διατροφή τους και να ενημερώνονται συνεχώς.

12 To Σώμα μετά τη Γέννα: Παρότι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς της, θα αισθανθεί μεγάλη απογοήτευσηεξακολουθεί να είναι χαλαρή και θα αναρωτιέται εάν ποτέ θα επανέλθει. Ταυτόχρονα τα φθίνοντα επίπεδα των ορμονών μπορεί να κάνουν τη διάθεσή της απρόβλεπτη. Να προσπαθεί να έχει πάντα στο μυαλό της, πως όλα αυτά τα συμπτώματα θα παρέλθουν όταν ο οργανισμός συνέλθει πλήρως από τον τοκετό.

13 Συνήθη Ουρολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης Συχνουρία Ακράτεια ούρων

14 Οίδημα (Πρήξιμο) & Κατακράτηση υγρών : Η εγκυμοσύνη προκαλεί φυσιολογική κατακράτηση των υγρών που οδηγεί σε οίδημα των ιστών, δηλαδή πρήξιμο. Εντοπίζεται συνήθως στα πόδια, στους αστράγαλους και τα δάκτυλα των χεριών. Παρά το γεγονός οτι είναι ενοχλητικό, δεν επηρεάζει την πορεία της εγκυμοσύνης. Απαιτείται αποφυγή ορθοστασίας για πολλή ώρα και τοποθέτηση των ποδιών ψηλά Αποφυγή σε στενά ρούχα και παπούτσια, χρήση ειδικών ελαστικών καλσόν για τους κιρσούς και αποφυγή αλατιού.

15 Κράμπες: Για τις κράμπες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη η αιτία δεν είναι εξακριβωμένη. Εικάζεται ότι ευθύνονται τα χαμήλα επίπεδα μαγνησίου και ασβεστίου όσο και η κατακράτηση υγρών λόγω ελλειπούς κυκλοφορίας. Παρατηρείται επίσης συχνά να επιδεινώνονται καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη. Αντιμετωπίζονται με ξυπόλυτο περπάτημα τέντωμα των ποδιών και των πελμάτων και με μασάζ στα πόδια.

16 Κιρσοί: όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, πιέζονται τα αγγεία της λεκάνης και υπάρχει αύξηση του αίματος στα αγγεία της πυέλου και των ποδιών. Το αίμα αδειάζει πιό δύσκολα από τις φλέβες και μπορεί να εμφανιστούν διογκωμένα επιφανειακά αγγεία κάτω από το δέρμα των ποδιών(κιρσοί). Οι κιρσοί και δέν προκαλούν συνήθως συμπτώματα αλλά καμιά φορά φέρουν δυσφορία και πόνο. Υποχωρούν μετά το τέλος της εγκυμοσύνης αλλά ενίοτε επιμένουν. Οι κιρσοί συναντιώνται πιό συχνά όταν υπάρχει οικογενιακό ιστορικό και όταν η καθημερινότητα της γυναίκας περιλαμβάνει πολλές ώρες ορθοστασίας.

17 Ρινορραγία και ρινική συμφόρηση: Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων αυξάνουν τη ροή του αίματος στο σώμα και προκαλούν οίδημα στους βλεννογόνους της μύτης σας. Η ρινική συμφόρηση επιδεινώνεται, ενώ μετά τη γέννα σταδιακά καλυτερεύει. Απαιτείται αύξηση λήψης υγρών, διατήρηση καλής υγρασία της ατμόσφαιρας του σπιτιού, το κεφάλι να είναι ψηλά κατά τη διάρκεια του ύπνου και τροφή πλούσια σε βιταμίνη C, εισπνοές ατμών βραστού νερού ή χρήση φυσιολογικού ορού στη μύτη.

18 Γαστρικός Καύσος (Καούρες): Η αίσθηση καύσου που νιώθουν οι έγκυες στο άνω μέρος της κοιλιάς και κάτω από το στέρνο είναι ιδιαίτερα συνήθης στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι αποτέλεσμα των οξέων που παράγονται στο στομάχι της εγκύου και παλλινδρομούν προς τα πάνω. Απαιτείται λήψη συχνών και μικρών γευμάτων, αποφυγή λιπαρών, τηγανητών, τα καυτερά και τη σοκολάτα, αποφυγή φαγητού λίγο πριν τον ύπνο, πολλά μαξιλάρια κατά τον ύπνο και λήψη αντιόξινου.

19 Πόνος στη μέση: Τα δύο τρίτα των εγκύων παραπονιούνται για πόνους στη μέση σε κάποια φάση της κύησης. Το θέμα είναι ορμονικό και επιφέρει πόνο. Απαιτείται διόρθωση στάσης, κάθισμα σε καρέκλες με καλή στήριξη στη μέση, ύπνος στο πλάι, σε σκληρό στρώμα με μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα και κάτω από τη κοιλιά, χαμηλά τακούνια, επιθέματα στα σημεία πόνου και μασάζ στην πλάτη.

20 Λαχάνιασμα: Τα δύο τρίτα των εγκύων έχουν συχνά την αίσθηση ότι «δεν τους φτάνει ο αέρας». Αυτό oφείλεται στην αυξημένη έκκρισητης προγεστερόνης που επιταχύνει την αναπνευστική λειτουργία και κατά το τελευταίο τρίμηνο οι δυσκολίες στην αναπνοή οφείλονται επίσης και στo ότι η διογκωμένη μήτρα πιέζει το διάφραγμα και τους πνεύμονες. Απαιτείται χαλάρωση όχι στρες. Αϋπνίες: Πολλές γυναίκες παραπονιούνται για δυσκολίες στον ύπνο τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της κύησης που τους δυσκολεύει εξαιρετικά να βρούν κάποια αναπαυτική στάση για να κοιμηθούν. Απαιτείται ζεστό γάλα πριν τον ύπνο, ελαφρά γεύματα, ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο πριν τον ύπνο, τακτική άσκηση και αναπαυτικό στρώμα με πολλά μαξιλάρια.

21 Ζάλη & Τάση λιποθυμίας: Οι ζαλάδες είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά μπορεί να οφείλονται στην πίεση του αίματος που προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη κυκλοφορία αίματος. Επίσης τα χαμηλά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και η χαμηλή πίεση, όπως επίσης και η απότομη ορθή στάση ή το ζεστό περιβάλλον μπορεί να επιφέρουν κρίσεις τέτοιου είδους. Απαιτείται ύπνος στο πλάι, όχι ανάσκελα, σήκωμα πάντοτε από το κρεβάτι ή την καρέκλα σιγά σιγά, πόση πολλών υγρών, μικρά και συχνά γεύματα.

22 Ναυτία & Εμετός: Πάνω από το 50% των γυναικών υποφέρουν από ναυτία από την 5η ή 6 εβδομάδα της εγκυμοσύνης τους. Δεν είναι γνωστή η ακριβής η αιτία που προκαλεί αυτή την κατάσταση, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν πως σχετίζεται με τη χοριακή γοναδοτροπίνη. Η ναυτία δεν οδηγεί απαραίτητα σε εμετό αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη και να προκαλεί αληθινή κατάπτωση. Η ναυτία δεν είναι επιβλαβής ούτε για τη μητέρα ούτε για το παιδί. Η ναυτία αντιμετωπίζεται με την ανάλογη διατροφή.

23 Εύκολη κόπωση: H κόπωση είναι το αποτέλεσμα των συνολικών μεταβολών που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των επίπέδων των ορμονών και προς το τέλος της εγκυμοσύνης η κόπωση οφείλεται στο παραπανίσιο βάρος της εγκυμοσύνης. Απαιτείται ξεκούραση, υγιεινή διατροφή και ψυχική ηρεμία.

24 Εγκυμοσύνη και Οδοντίατρος: Πρέπει να γίνεται καλός έλεγχος της στοματικής υγιεινής αφού οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε δημιουργία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας και χρειάζονται συχνότερο καθαρισμό. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

25 Η δίαιτα στην εγκυμοσύνη προκαλεί παιδική παχυσαρκία: Η δίαιτα στη διάρκεια τής εκγυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει το DNA του εμβρύου, αυξάνοντας αργότερα τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων ή διαβήτη. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

26 Ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνηγιατί: Η κατάσταση της εγκυμοσύνης είναι μια φάση στη ζωή της κάθε γυναίκας που πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στο βάρος της και την ποιότητα της διατροφής της ώστε να επιτύχει μια ομαλή έκβαση της γέννας αλλά και για να μπορέσει να γεννήσει ένα υγιές μωρό χωρίς προβλήματα και επιπλοκές.συνολικά η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να καλύψει τις συνήθεις απαιτήσεις της μητέρας, καθώς επίσης και τις ανάγκες ανάπτυξης του εμβρύου, και να επιτρέψει στη μητέρα να δημιουργήσει αποθέματα θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για την εμβρυϊκή ανάπτυξη και το θηλασμό. Ο διαβήτης κύησης επηρεάζει σημαντικά την έκβαση της εγκυμοσύνης, και απαιτεί ειδική διατροφική αγωγή.

27 Θρεπτικές απαιτήσεις του οργανισμού στην εγκυμοσύνη:κατά την περίοδο αυτή οι διατροφικές ανάγκες της εγκύου είναι αυξημένες, σε καμία περίπτωση όμως δεν ισχύει ότι η μέλλουσα μαμά πρέπει να «τρώει για δύο». Η δίαιτα της εγκύου «γεννά» χαμηλό ΙQ. Η κακή διατροφή κατά την κύηση παρεμβαίνει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου Βάρος και κύηση Πρέπει να διασφαλίζεται η διατήρηση φυσιολογικού βάρους με συνειδητή προσπάθεια και κατάλληλη διατροφή. Η προσπάθεια διατήρησης φυσιολογικού βάρους πρέπει να είναι συνεχής, συνεπής και συνετή. Επίσης, πρέπει να προγραμματιστεί αερόβια μυική κίνηση μίας ώρας, 2 φορές την ημέρα, π.χ. περπάτημα, χορός, κολύμπι. Ακόμη ο επαρκής σε ώρες και καλός σε ποιότητα ύπνος είναι απαραίτητος, αφού τη γεμίζει ηρεμία, δύναμη και την κάνει να πεινάει λιγότερο. Η εγκυμονούσα οφείλει να φροντίζει το κρεβάτι, τον χώρο και τους θορύβους. Ο ύπνος της πρέπει να ακολουθεί το ωράριο του ηλιακού φωτός.

28 Ωκυτοκίνη, η θεραπευτική «ορμόνη της αγάπης» Η ωκυτοκίνη είναι μια από τις δύο σημαντικότερες ορμόνες της γαλουχίας. Η ωκυτοκίνη παράγεται στον εγκέφαλο και μοιάζει να φέρνει σε επαφή το έμβρυο με την κατάσταση του θηλασμού. Ο μητρικός θηλασμός, μέσα από την θαυμαστή του ορμόνη, είναι πιθανό να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός υγιούς ψυχικά και σωματικά παιδιού αλλά και στην πρόληψη σύγχρονων επιδημιών όπως ο αυτισμός.

29 ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ,ΛΟΙΠΟΝ,ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ «ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ»

30 ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ! ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ!

31

32 ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ..ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.. Στη συνέχεια της ζωής! Τσαγάκη Ρεκλείτου Εμμανουέλα, β3

33 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ επιπτώσεις της εγκυμοσύνης στον οργανισμό

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης

Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Οι εννέα µήνες της εγκυµοσύνης Συγχαρητήρια για την εγκυµοσύνη σας. Από την αρχή κιόλας της τόσο σπουδαίας αυτής περιόδου της ζωής σας, το πιο σηµαντικό είναι να καταλάβετε πως για ό,τι κι αν σας προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες

40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2009 9 Συχνά KΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ της εγκύου ΜΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ! 40 Βασικές Συμβουλές για τις Πρώτες 40 Ημέρες ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ακόμα: MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

Διαβάστε περισσότερα

Μητέρα και Μωρό. Πρακτικές Συμβουλές για το Φυσικό Θηλασμό

Μητέρα και Μωρό. Πρακτικές Συμβουλές για το Φυσικό Θηλασμό Μητέρα και Μωρό Πρακτικές Συμβουλές για το Φυσικό Θηλασμό Μαμά, υπάρχει κάτι περισσότερο από αγάπη στο γάλα σου. Η περίοδος του θηλασμού είναι πολύ σημαντική τόσο για το μωρό όσο και για την μητέρα. Για

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου πού πονάς. Τι σημαίνει πόνος;

Πες μου πού πονάς. Τι σημαίνει πόνος; Πες μου πού πονάς «Η τέχνη της ζωής είναι η τέχνη να αποφεύγεις τον πόνο». Αυτά τα λόγια του Τόμας Τζέφφερσεν, το 1786, είναι σωστά ακόμα και σήμερα. Ο πόνος παραμένει μια κοινή εμπειρία όλων των ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2009 8 ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ προστασία Παιδί & ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ στη γυναικολογία α Εμβόλια ΜΥΘΟΙ & ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ MY CLUB CARD VISA η κάρτα της ζωής σας ακόμα: ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ & ΚΥΣΤΙΤΙΔΕΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας.

Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Με μεγάλη χαρά σας στέλνουμε το πρώτο περιοδικό υγείας που έχουμε επιμεληθεί προσωπικά στο ιατρείο μας. Ζούμε σε μια πολύ απαιτητική εποχή, και ως γυναίκες αναλαμβάνουμε καθημερινά ολοένα και περισσότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 Πρόλογος Τίποτα δεν είναι πιο καθοριστικό στη ζωή από την

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II Εφηβεία Ανάπτυξη και εξέλιξη...395 Φυσιολογικές αλλαγές κατά την ανάπτυξη...395 Σεξουαλική ανάπτυξη...396 Διανοητική ανάπτυξη...397 Προσωπικότητα και συμπεριφορά...398 Η εικόνα του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ Η υπέρταση είναι ένας από τους σημαντικότερους και τους συχνότερους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο τόσο για εγκεφαλικό επεισόδιο όσο και για

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης (Σ.Δ.) Είναι μία μεταβολική πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί ορθά την ορμόνη ινσουλίνη με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 / 6899 Σ Ο ΙΚ Δ Ω Κ Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η

Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 / 6899 Σ Ο ΙΚ Δ Ω Κ Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η ΜΑΡΤΙΟΣ/ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2006 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 8 / 4ο έτος έκδοσης & Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για το σέξ Ελαιόλαδο και Υγεία 10 μικρές συμβουλές για την καούρα editorial Η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Μαρία Γιανναδάκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρώτες Βοήθειες 1.1 Τι Περιλαμβάνει το Φαρμακείο 2. Τραύματα 1 1 2 2.1 Αιμορραγία 2 2.1.1 Συμπτώματα Αιμορραγίας 2 2.1.2 Α Βοήθειες 2 2.1.2.1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη συσκευή κοσμετολογίας της σειράς DΕΤΑ που συνδυάζει κοσμετολογική και θεραπευτική δράση ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΙΝΔΥΝΗ

Η πρώτη συσκευή κοσμετολογίας της σειράς DΕΤΑ που συνδυάζει κοσμετολογική και θεραπευτική δράση ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΙΝΔΥΝΗ Η πρώτη συσκευή κοσμετολογίας της σειράς DΕΤΑ που συνδυάζει κοσμετολογική και θεραπευτική δράση ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΙΝΔΥΝΗ Αιμορροΐδες Προβλήματα που σχετίζονται με Διαταραχές Εσωτερικών Οργάνων,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο Εισαγωγή 55

Περιεχόμενο Εισαγωγή 55 Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 53 Περιεχόμενο Εισαγωγή 55 Επιδερμίδα και η γενική κατάσταση της υγείας 55 Κανόνες χρησιμοποίησης των κβαντικών εξαρτημάτων κοσμετολογίας. 55 Προγράμματα ηλεκτρομαγνητικής και κβαντικής κοσμετολογίας

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ!

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 3 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, Κρατάτε στα χέρια σας το τρίτο Free Health, που λόγω της μεγάλης ζήτησης θα τυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ - ΤΟΚΕΤΟΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ - ΤΟΚΕΤΟΣ 7. Να συγκρίνετε τη σπερματογένεση και την ωογένεση. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν. Σπερματογένεση Ωογένεση Σε ποιο όργανο σχηματίζονται τα γαμετικά κύτταρα; Ποιος είναι ο αριθμός των γαμετών

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 62 / 11 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Χολολιθίαση: Μια νόσος αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου διατροφής Εποχιακές αλλεργίες στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδα σακχάρου αίματος των νοσηλευτών,νυχτερινό ωράριο και φόρτος εργασίας.

Επίπεδα σακχάρου αίματος των νοσηλευτών,νυχτερινό ωράριο και φόρτος εργασίας. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ» Τίτλος Επίπεδα σακχάρου

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις. και Καρκίνος του Μαστού

Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις. και Καρκίνος του Μαστού Σεξουαλικότητα, Ερωτικές Σχέσεις και Καρκίνος του Μαστού Europa Donna Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τον Καρκίνο του Μαστού είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που τα μέλη του αποτελούν συνεργαζόμενες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΓΚΑΒΟΥΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ii ΤΑΞΙ ΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Το βιβλίο αυτό έχει γραφεί από ανθρώπους που τους αρέσει να ανεβαίνουν στα βουνά και τους ενδιαφέρει η ιατρική επιστήµη, ιδιαίτερα καθώς αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙΑ. Κακομαθημένα και παραχαϊδεμένα; Τα μυστικά της μακροζωίας. Είμαι εδώ και χρόνια αγανακτισμένη. Eμμηνόπαυση σημαίνει οστεoπόρωση;

ΜΟΝΑΧΟΠΑΙΔΙΑ. Κακομαθημένα και παραχαϊδεμένα; Τα μυστικά της μακροζωίας. Είμαι εδώ και χρόνια αγανακτισμένη. Eμμηνόπαυση σημαίνει οστεoπόρωση; Tεύχος 9 - Oκτώβριος 2011 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΑΝΤΙΔΕΑΣ Τα μυστικά της μακροζωίας YΓEIA Eμμηνόπαυση σημαίνει οστεoπόρωση; ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΤΖΗΛΑ Είμαι εδώ και χρόνια αγανακτισμένη YΠNOΛAΛIA

Διαβάστε περισσότερα

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση)

Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Με το πέρασμα στη μέση ηλικία αρχίζουν και συσσωρεύονται κιλά. Τι πρέπει να κάνετε; (Με ιδιαίτερη έμφαση στην εμμηνόπαυση) Δρ Ελένη Π. Ανδρέου, RD, LD Κλινική Διαιτολόγος Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι παίρνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΠΤΥΧΙΑΚΗ : ΚΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ- ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ- ΒΟΥΛΙΜΙΑ

Διαβάστε περισσότερα