ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ. Β Τετράμηνο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού. Περιεχόμενα. Newsletter τεύχος 2 ο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ. Β Τετράμηνο 2013. Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού. Περιεχόμενα. Newsletter τεύχος 2 ο"

Transcript

1 Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού Newsletter τεύχος 2 ο Άστρος Κυνουρίας Αρκαδία Τηλ: Φαξ: WEB: Περιεχόμενα Δράσεις Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης...2 Διαγωνισμοί Παρακολούθησης (σελ 2) Διασώσεις ζώων (σελ. 3) Συλλογή υλικού (σελ. 3) Καταγραφές πανίδας με αυτόματες φωτογραφικές μηχανές (σελ. 4) Καταγραφή ερπετοπανίδας /εκπαίδευση φοιτητών (σελ. 4) Καταγραφή πανίδας σε καμένη περιοχή του υγροτόπου Μουστού (σελ. 4) Καθαρισμός υδάτινων περιοχών της Περιοχής Απολύτου Προστασίας: υγρότοπος Μουστού (σελ. 5) Δράσεις Τμήματος Επόπτευσης/Παρακολούθησης και Εφαρμογών Διαχείρισης Έκτακτη σύσκεψη με το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας Δήμου Βόρειας Κυνουρίας (σελ. 6) Αποτελέσματα φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής (σελ. 7) Πυρκαγιές (σελ. 8) Δράσεις Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας. 9 Περιβαλλοντική ενημέρωση νηπίων και μαθητών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας (σελ. 9) Εθελοντικοί καθαρισμοί στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» 2013 (σελ. 10) Περιβαλλοντικές δραστηριότητες για παιδιά στα Τζίτζινα Λακωνίας (σελ. 11) Συμμετοχή σε εκδηλώσεις στην Καστάνιτσα Αρκαδίας (σελ. 11) Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου στο Κ.Ε. Άστρους (σελ. 12) Επίσκεψη ομάδας φοιτητών Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας (σελ. 12) Επίσκεψη μαθητών και γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους (σελ. 13) Ξενάγηση και ενημέρωση κατασκηνωτών του καταφυγίου Πάρνωνα του Συλλόγου Βριλλησσός (σελ.13) Εκπαιδευόμενοι επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (σελ. 14) Ενημερωτική επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμά Αρκαδίας (σελ. 15) Εγκατάσταση 20 πινακίδων απαγόρευσης εντός των περιοχών προστασίας των ρεμάτων Τάνου και Βρσιάτη (σελ. 15) Δημιουργία Ερωτηματολογίου Επισκεπτών» και «Ερωτηματολογίου Κατοίκων» της προστατευόμενης περιοχής (σελ. 16) Πιστοποίηση του Φορέα Διαχείρισης για την υποδοχή νέων εθελοντών από το εξωτερικό (σελ. 16) Εγγραφή του φορέα Διαχείρισης σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες για πρακτική άσκηση φοιτητών (σελ. 17) Δελτία Τύπου (σελ. 17) ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Β Τετράμηνο 2013 Δράσεις εκτός ΕΠΠΕΡΑΑ Πράσινο Ταμείο (σελ. 19) Πρόγραμμα LIFE PINUS (σελ. 20)

2 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 2 Β τετράμηνο 2013 Τεύχος 2 ο Δράσεις Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης Διαγωνισμοί Παρακολούθησης Ο Φορέας Διαχείρισης προκήρυξε στις 26 Μαρτίου 2013 Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για τις υπηρεσίες «Καταγραφή και παρακολούθηση των ειδών ερπετών και αμφιβίων, ψαριών, χειροπτέρων, θηλαστικών, ασπόνδυλων, πτηνών, χλωρίδας και τύπων οικοτόπων και καταγραφή και αξιολόγηση των ειδών μανιταριών». Στις 13 Μαΐου 2013 διενεργήθηκε ο διαγωνισμός στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα Υγροτόπου Μουστού, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους από την αρμόδια Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού. Μέχρι και τις 27 Ιουλίου 2013, οπότε και στάλθηκαν στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. τα απαραίτητα έγγραφα και αποδεικτικά των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν για το διαγωνισμό για να λάβει ο Φορέας την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους των υπηρεσιών, έγιναν: η αποσφράγιση και ο έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής των προσφερόντων παρουσία της νομικής συμβούλου του Φορέα, η αποσφράγιση και αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των προσφερόντων, η αποσφράγιση και αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών και η τελική αξιολόγηση των προσφερόντων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών κατακύρωσης των αναδόχων. Οι αξιολογήσεις της Επιτροπής εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Φορέα. Η απουσία προσφορών για την υπηρεσία «Καταγραφή και παρακολούθηση των ειδών ψαριών» είχε σαν αποτέλεσμα την προκήρυξη στις 5 Ιουνίου 2013, Πρόχειρου Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την υπηρεσία «Καταγραφή και παρακολούθηση των ειδών ψαριών». Στις 26 Ιουνίου 2013 διενεργήθηκε ο διαγωνισμός στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης από την αρμόδια Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού. Συνοπτικά, έγιναν: η αποσφράγιση και ο έλεγχος των δικαιολογητικών συμμετοχής των προσφερόντων, η αποσφράγιση και αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των προσφερόντων, η αποσφράγιση και αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών και η τελική αξιολόγηση των προσφερόντων και ο έλεγχος των δικαιολογητικών κατακύρωσης των αναδόχων. Οι αξιολογήσεις της Επιτροπής εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. του Φορέα και στις 19 Ιουλίου 2013 ο ανάδοχος πληροφορήθηκε την οριστική επιλογή του. Αναμένεται στη συνέχεια η υπογραφή της σύμβασης και η έναρξη παροχής της υπηρεσίας.

3 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 3 Διασώσεις ζώων Σε συνέχεια των «διασώσεων» ειδών της άγριας πανίδας της Προστατευόμενης Περιοχής που έχουν πραγματοποιηθεί από το Φορέα Διαχείρισης, το Τμήμα κατέγραψε πρόσθεσε τις ακόλουθες διασώσεις στο ενεργητικό του σε συνεργασία με το προσωπικό των άλλων δύο Τμημάτων. Συγκεκριμένα, ένα τραυματισμένο ξεφτέρι (Accipiter nisus) από την περιοχή του Άστρους, μια τραυματισμένη κίσσα (Garrulus glandarius) από τον Άγιο Ανδρέα και ένας τραυματισμένος λαγός (Lepus europaeus) από την Ωριά προωθήθηκαν στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη. Συλλογή υλικού Συνεχίζεται η συλλογή ιστών από νεκρά άτομα τσακαλιού και άλλων μεγάλων (και σπάνιων) θηλαστικών (π.χ. βίδρας, ζαρκαδιού, κ.ά.) που βρίσκονται σκοτωμένα στην Προστατευόμενη Περιοχή. Από νεκρό άτομο τσακαλιού στο δρόμο κοντά στο σημείο θέας της λιμνοθάλασσας Μουστού περιοχή λήφθηκε δείγμα ιστού για μεταγενέστερη ανάλυση και μελέτη. Η συλλογή και διατήρηση των ιστών ζώων σε καθαρή αιθανόλη μπορεί να βοηθήσει σε γενετικές μελέτες της δημογραφικής δομής του πληθυσμού τους στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα-υγροτόπου Μουστού, ώστε να προταθούν μέτρα για τη διατήρησή τους. Το προσωπικό του τμήματος, με τη συνεργασία προσωπικού των άλλων τμημάτων, συνέλεξε στις αρχές του έτους έναν μεγάλο αριθμό εμεσμάτων αρπακτικών πτηνών, κυρίως από την ευρύτερη Περιοχή Απόλυτης Προστασίας: υγρότοπος Μουστού. Η επεξεργασία τους προχωρά και - μαζί με επεξεργασμένο υλικό που συλλέχθηκε από την ίδια περιοχή τον προηγούμενο χρόνο - με τη βοήθεια συνεργαζόμενου επιστημονικού προσωπικού στα πλαίσια της υπηρεσίας «Καταγραφή και παρακολούθηση των ειδών θηλαστικών» θα δώσουν μια εικόνα της ζωογεωγραφίας των μικρών θηλαστικών της ευρύτερης περιοχής του Μουστού. Η συλλογή από το προσωπικό του Τμήματος και το προσωπικό φύλαξης νεκρών ατόμων αμφιβίων και κυρίως ερπετών έχουν δημιουργήσει τη Συλλογή Δειγμάτων Αμφιβίων και Ερπετών του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα - Υγροτόπου Μουστού. Μέσα στο 2 ο τετράμηνο του 2013, πλήθος νεκρών φιδιών έφτασαν στα γραφεία του Φορέα. Καταγράφηκαν τα στοιχεία τους και αφού επεξεργάστηκαν κατάλληλα ενσωματώθηκαν στη Συλλογή Δειγμάτων, που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο σε δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης του Φορέα σχετικά με την βιοποικιλότητα της περιοχής και τη χρησιμότητά της και αξία της. Καταγραφές πανίδας με αυτόματες φωτογραφικές μηχανές Οι αυτόματες φωτογραφικές μηχανές καταγραφής πανίδας τοποθετήθηκαν σε τοποθεσίες της Περιοχή Απόλυτης Προστασίας: υγρότοπος Μουστού. Τα σημεία κάθε τοποθεσίας επιλέχθηκαν με βάση προηγούμενες καταγραφές στην περιοχή και με βάση την εμπειρία του επιστημονικού προσωπικού σε

4 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 4 θέματα πανίδας. Τα αποτελέσματα των καταγραφών χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση της συνεχούς παρουσίας ειδών της πανίδας στην περιοχή κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Φυσικά, το φωτογραφικό υλικό και βίντεο χρησιμοποιούνται σε δράσεις ενημέρωσης τόσο του Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης όσο και του Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας. Καταγραφή ερπετοπανίδας/εκπαίδευση φοιτητών Στα πλαίσια της πρόθεσης του Φορέα Διαχείρισης να υποστηρίξει και να βοηθήσει προπτυχιακούς φοιτητές σε πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες και πρακτικές ασκήσεις αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες σε ερευνητικές εργασίες, που είχε γίνει γνωστή σε τμήματα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι. της χώρας με έγγραφο από τις 6 Απριλίου 2012, ο Φορέας συμμετέχει στο «Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών Α.Ε.Ι.» ως «Φορέας Υποδοχής» του κόμβου πρακτικής άσκησης ΑΤΛΑΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας. Βάση αυτού, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανταποκρίθηκε με την αποστολή ενός προπτυχιακού φοιτητή με σκοπό την πρακτική του άσκηση με θέμα «Καταγραφή ζωογεωγραφίας αμφιβίων / ερπετών της Προστατευόμενης Περιοχής του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού». Ο φοιτητής ήρθε στις αρχές Ιουλίου και έκανε την πρακτική του άσκηση μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Στο διάστημα αυτό, το προσωπικό του Τμήματος πραγματοποίησε τρεις ημέρες πεδίου για την εκπαίδευση του φοιτητή και καταγραφή αμφιβίων /ερπετών, ενώ με το προσωπικό φύλαξης πραγματοποιήθηκαν 11 ημέρες πεδίου για καταγραφή, καλύπτοντας σχεδόν όλη την προστατευόμενη περιοχή. Καταγραφή πανίδας σε καμένη περιοχή υγροτόπου Μουστού Η δυσκολότερη - από πλευράς ευρημάτων και περιοχής εργασίας - καταγραφή πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του Τμήματος μετά την πυρκαγιά στον υγρότοπο Μουστού. Μια περιήγηση σε μικρό μόνο τμήμα της καμένης περιοχής είχε σαν αποτέλεσμα την καταγραφή 20 τουλάχιστον καμένων ατόμων νεροχελωνών (Emys orbicularis και Mauremys rivulata), αποδεικνύοντας τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν ορισμένοι πληθυσμοί άγριας πανίδας στην περιοχή. Οι μαρτυρίες των πυροσβεστών μιλούν και για αριθμό καμένων φιδιών και πιθανόν και άλλων ζώων αλλά η κατάσταση της καμένης περιοχής δεν επέτρεψε την καταγραφή όλων των διαφορετικών ειδών που παγιδεύτηκαν και πέθαναν από την πυρκαγιά.

5 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 5 Καθαρισμός υδάτινων περιοχών της Περιοχής Απολύτου Προστασίας: υγρότοπος Μουστού Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Περιοχή Απολύτου Προστασίας: υγρότοπος Μουστού και ειδικά στα υδάτινα κομμάτια όπου η πρόσβαση δεν είναι εφικτή, μέλη του προσωπικού και των τριών Τμημάτων του Φορέα Διαχείρισης καθάρισαν στις 16 Ιουνίου, στις 5 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου: τις όχθες περιμετρικά της λιμνοθάλασσας, το Βαυαρικό κανάλι, και το κανάλι στην περιοχή Καζάρμπα και τον υγρότοπο Χερονησίου, αντίστοιχα. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε με το σκάφος του Φορέα Διαχείρισης. Στους καθαρισμούς συλλέχθηκε και απομακρύνθηκε μεγάλος όγκος σκουπιδιών που αφορούσε κυρίως σε μπουκάλια (πλαστικά και γυάλινα), σακούλες, πλαστικά πλέγματα, σωλήνες και πλαστικά δίχτυα, τμήματα υφασμάτων και υποδημάτων. Έκπληξη αποτέλεσε το πλήθος των ελαστικών αυτοκινήτων και κυρίως το πλαίσιο μηχανής χαμηλού κυβισμού που ανασύρθηκαν από τον πυθμένα του υγροτόπου στο Χερονήσι.

6 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 6 Δράσεις Τμήματος Επόπτευσης / Παρακολούθησης και Εφαρμογών Διαχείρισης Λόγω της ανεπάρκειας του θεσμικού πλαισίου του Φορέα, παρόλο που έχει εκδοθεί η Κ.Υ.Α. χαρακτηρισμού της προστατευόμενης περιοχής, το προσωπικό φύλαξης δεν έχει τη δυνατότητα να διενεργεί ελέγχους, και η φύλαξη ουσιαστικά περιορίζεται στην παρατήρηση, στη σύσταση και στην άμεση ενημέρωση των αρμόδιων, για έλεγχο, υπηρεσιών, όπως: Πυροσβεστική Υπηρεσία Δασική Υπηρεσία Θηροφυλακή Αστυνομία Έκτακτη σύσκεψη με το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας Δήμου Κυνουρίας Ο Φορέας Διαχείρισης, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου πολιτικής προστασίας του δήμου Βόρειας Κυνουρίας την 22α Αυγούστου 2013, με πρωτοβουλία του δημάρχου, για το συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων κατόπιν των ασυνήθιστα πολλών πυρκαγιών στα πεδινά της προστατευόμενης περιοχής, με πιο ανησυχητική την μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Περιοχή Απολύτου Προστασίας του υγροτόπου Μουστού την 16η Αυγούστου Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι διοικητές του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Άστρους και του Αστυνομικού Τμήματος Άστρους, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα πολιτικής προστασίας, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα- Μουστού, του Λιμενικού Σώματος Άστρους, του Κυνηγετικού Συλλόγου Άστρους και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών. Αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι περιπολίες από τα οχήματα όλων των ανωτέρω υπηρεσιών, τόσο στα πεδινά, όσο και στα ορεινά. Σε συνέχεια της ανωτέρω σύσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση την 23η Αυγούστου 2013 στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης με συμμετοχή των προαναφερθέντων υπηρεσιών και του Δασαρχείου Κυνουρίας. Σκοπός ήταν να οργανωθούν οι περιπολίες με τα οχήματα τόσο στα πεδινά, όσο και στα ορεινά, έτσι ώστε όλη αυτή η κινητοποίηση να λειτουργήσει αποτρεπτικά, αλλά και προληπτικά. Η συνάντηση αποτέλεσε και έναυσμα για κάλεσμα των κατοίκων της περιοχής να βρίσκονται σε εγρήγορση, αναφέροντας στις αρμόδιες Αρχές κάθε ύποπτη και ασυνήθιστη ενέργεια που αντιλαμβάνονται, ακόμα κι αν αυτή φαίνεται ασήμαντη.

7 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 7 Αποτελέσματα φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής Με στόχο την αποτελεσματική φύλαξη στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού, το προσωπικό του Τμήματος Επόπτευσης / Παρακολούθησης & Εφαρμογών Διαχείρισης του Φορέα Διαχείρισης, εκτελεί καθημερινώς περιπολίες τόσο στον ορεινό όγκο της προστατευόμενης περιοχής, όσο και στην παραλιακή ζώνη (βλ. χάρτη για την διασπορά των οχημάτων). Με δεδομένες τις αρμοδιότητες του προσωπικού, η φύλαξη έχει κυρίως εποπτικό, προληπτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα και σε δεύτερο βαθμό κατασταλτικό με στόχο να αποτρέπονται οι παράνομες δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή. Πυρκαγιές Οι φύλακες έχουν καθημερινή και συνεχή επαφή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Αρκαδίας και Λακωνίας) μέσω ασυρμάτων, και έτσι καταφέρνουν να ειδοποιούν έγκαιρα σε περίπτωση φωτιάς καθώς και να επικουρούν την Πυροσβεστική Αρκαδίας ή Λακωνίας στο έργο της, περιπολώντας σε περιοχές που δεν υπάρχουν περιπολίες της υπηρεσίας. Στα περισσότερα περιστατικά η κατάσβεση γίνεται από κοινού, και σε κάποια γίνεται αποκλειστικά από τους φύλακες του Φ.Δ. Οι εργαζόμενοι του Τμήματος Η πρόληψη των πυρκαγιών αποτελεί βασική αρμοδιότητα των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης τόσο στις ορεινές περιοχές του Πάρνωνα όσο και στις πεδινές κατά την αντιπυρική περίοδο. Η περίοδος επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές ξεκινάει από αρχές Μαΐου και λήγει τέλος Οκτωβρίου. Κατά τους μήνες αυτούς διαμορφώνεται κατάλληλα ο εξοπλισμός των οχημάτων φύλαξης με βυτία πυρόσβεσης, χωρητικότητας 500 λίτρων νερού και μάνικες κατάσβεσης.

8 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 8 Επόπτευσης, όποτε χρειαστεί, εργάζονται υπερωριακά ώστε να βοηθούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στις κατασβέσεις των πυρκαγιών. Το 2ο Τετράμηνο του 2013, εκδηλώθηκαν 12 πυρκαγιές εντός της προστατευόμενης περιοχής σε δασικά και υγροτοπικά οικοσυστήματα, με το προσωπικό του τμήματος να συμμετέχει σε 8 κατασβέσεις. Το κύριο αίτιο των παραπάνω πυρκαγιών ήταν η αμέλεια κτηνοτρόφων και ιδιωτών, ενώ αρκετές θεωρήθηκαν ως εμπρησμοί. Τα πιο σημαντικά συμβάντα των ανωτέρω πυρκαγιών, στην κατάσβεση των οποίων συμμετείχε το προσωπικό του Τμήματος, ήταν: Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην θέση Ελληνικό πλησίον του Άστρους την 30η Ιουλίου 2013, κατακαίοντας περί τα 200 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Άνω Δολιανά την 13η Αυγούστου 2013, κατακαίοντας περί τα 250 στρέμματα πευκοδάσους και χορτολιβαδικής έκτασης. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Περιοχή Απολύτου Προστασίας του υγροτόπου Μουστού την 16η Αυγούστου 2013, κατακαίοντας περί τα 200 στρέμματα υγροτοπικής βλάστησης και ελαιόδεντρων.

9 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 9 Δράσεις Τμήματος Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας Περιβαλλοντική ενημέρωση νηπίων και μαθητών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου, οι ξεναγοί του Φορέα Διαχείρισης επισκέφτηκαν πέντε Νηπιαγωγεία και δύο Δημοτικά Σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές εντός και πλησίον της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα υγροτόπου Μουστού. Ειδικότερα, οι ξεναγοί του Φορέα Διαχείρισης επισκέφτηκαν οργανωμένα περίπου 210 παιδιά, προερχόμενα από διάφορες προσχολικές και σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγείο Δολιανών, Νηπιαγωγείο Αγ. Πέτρου, Νηπιαγωγείο Αγ. Αντρέα, 3 ο και 8 ο Νηπιαγωγείο Άργους, Δημοτικό Σχολείο Αγ. Πέτρου και 3 ο Δημοτικό Σχολείο Άργους), προσφέροντάς τους ένα ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ανάλογο της ηλικίας τους. Οι επισκέψεις περιελάμβαναν την παρακολούθηση πλούσιου και διασκεδαστικού οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο διαμορφώθηκε με στόχο να γιορτάσουμε την Ημέρα αυτή και ταυτόχρονα να γνωρίσουμε περισσότερα για την ύπαρξη και την ιστορία της χελώνας. Η παρουσίαση της χελώνας έγινε με απλό και εύληπτο τρόπο, επισημαίνοντας τη διαρκή απειλή και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η παρουσίαση κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον των μικρών «απαιτητικών» θεατών, καθώς ενθουσιάστηκαν παρακολουθώντας βίντεο, εικόνες αλλά και τραγούδια για τη χελώνα. Μέσα από τις ειδικά διαμορφωμένες διαφάνειες τα παιδιά έμαθαν για την ύπαρξή της από τα προϊστορικά χρόνια, την προστασία της από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις συνήθειές της, τα είδη που υπάρχουν και τις διαφορές τους, τα είδη που απαντώνται στην προστατευόμενη περιοχή και πολλά άλλα. Αξιοσημείωτο και πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πληροφορίες προέκυψαν από ερωτήσεις απορίες των μικρών μας οικολόγων (π.χ. το πώς ξεχωρίζουμε τα δύο φύλα χελώνας, γιατί πέφτει σε χειμερία νάρκη, τους κινδύνους που την απειλούν, τι μπορούμε να κάνουμε για να την προστατέψουμε).

10 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 10 Στο τέλος τους περίμενε μία ευχάριστη έκπληξη, καθώς είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να αγγίξουν ένα μικρό ζωντανό χελωνάκι στεριάς, το οποίο κράτησαν στα χέρια τους με πολύ μεγάλη προσοχή και αγάπη. Η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των χελωνών, του περιβάλλοντος, και γενικότερα του ευαίσθητου πλανήτη μας. Ας συνδράμουμε όλοι στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε τους αυριανούς προστάτες του περιβάλλοντος. Εθελοντικοί καθαρισμοί στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2013 Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Φορέας Διαχείρισης, συμμετείχε στην πανελλαδική εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο», μία πρωτοβουλία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών, η οποία τελεί υπό τον συντονισμό του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Φέτος, υλοποιήθηκε ένα τετραήμερο πρόγραμμα εθελοντικών καθαρισμών σε τέσσερις (4) διαφορετικές φυσικές περιοχές της προστατευόμενης περιοχής του Πάρνωνα. Από την Πέμπτη 23 Μαΐου έως και την Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013, καθαρίστηκαν περιοχές στις Καρυές Λακωνίας, στα Κάτω Δολιανά, στη Μελιγού και στο Λεωνίδιο (Θέση Πλάκα) Αρκαδίας. Πάνω από τριακόσιοι πενήντα (350) εθελοντές έδωσαν δυναμικό «παρών» στους καθαρισμούς της προστατευόμενης περιοχής του Πάρνωνα. Στο σύνολό τους αποτελούνταν από μαθητές Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, εκπαιδευτικούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώθηκε στα ειδικά φύλλα καταγραφής απορριμμάτων, τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώνουν οι εθελοντές κατά τη διάρκεια των εθελοντικών καθαρισμών, τα σκουπίδια που επιβαρύνουν κυρίως τις φυσικές περιοχές και τις θάλασσες είναι από πλαστικό. Κατά εκατοντάδες επίσης συλλέχθηκαν αλουμινένιες συσκευασίες αναψυκτικών, καλαμάκια, γόπες τσιγάρων αλλά και μεταλλικά κομμάτια και σπασμένα τζάμια. Με την ολοκλήρωση των εθελοντικών καθαρισμών, ο Φορέας Διαχείρισης απέστειλε τα ειδικά φύλλα καταγραφής απορριμμάτων στο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Το επιστημονικό προσωπικό του Δικτύου θα μελετήσει τα δεδομένα που κατέγραψαν οι εθελοντές και θα προβεί σε αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με την τωρινή παρουσία των απορριμμάτων και των πηγών τους στον Ελλαδικό χώρο συνολικά.

11 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 11 Περιβαλλοντικές δραστηριότητες για παιδιά στα Τζίτζινα Λακωνίας Την Τρίτη 12/08/13 μέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης βρέθηκαν στον προαύλειο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου στα Τζίτζινα Λακωνίας για να συναντήσουν τα παιδιά - κατοίκους του χωριού αλλά και όλα όσα το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου. Στο πλαίσιο της επίσκεψης περιβαλλοντικής ενημέρωσης, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής, μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης σε ότι αφορά στο περιβάλλον και στην προστασία του, αλλά και σε δραστηριότητες απόκτησης γνώσεων. Στόχος της εμπλοκής των παιδιών με δραστηριότητες τέτοιου τύπου είναι να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από περιβαλλοντικά θέματα. Πιο συγκεκριμένα περίπου είκοσι πέντε παιδιά ζωγράφισαν ζώα του δάσους, έγραψαν μηνύματα για το περιβάλλον και την προστασία του, συμπλήρωσαν κρυπτόλεξα και σταυρόλεξα με θέμα την προστατευόμενη περιοχή και συμμετείχαν σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Στο τέλος της επίσκεψης μικροί και μεγάλοι επιδόθηκαν σε ξεκαρδιστικές τσουβαλοδρομίες! Συμμετοχή σε εκδηλώσεις στην Καστάνιτσα Αρκαδίας Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε ενεργά και φέτος στις εκδηλώσεις για τη «Γιορτή του Δάσους» στην Καστάνιτσα, ενημερώνοντας για την οικολογική αξία της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, μέσω της προβολής παρουσίασης στο πολιτιστικό κέντρο Καστάνιτσας και της πραγματοποίησης περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων και ομαδικών παιχνιδιών στην πλατεία του χωριού. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων κληρώθηκαν αρκετά αναμνηστικά δώρα στα παιδιά με το λογότυπο του Φορέα Διαχείρισης, όπως καπέλα, μπλούζες, σημειωματάρια κ.ά. Επίσης, ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε στην 2 η ετήσια εκδήλωση «Συμπολιτεία του Πάρνωνα» της συνάντησης των πολιτιστικών συλλόγων Καστάνιτσας, Πλατάνου, Σίταινας, Χαράδρου που πραγματοποιήθηκε στις 12/8/2013, στην Καστάνιτσα Αρκαδίας (πλατεία Κουρούνη). Οι παρευρισκόμενοι αυτής της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσίαση από τον ξεναγό του Φορέα, που αφορούσε την τοπική χλωρίδα και πανίδα, καθώς και τα φυσικά μνημεία των τεσσάρων χωριών του Πάρνωνα.

12 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 12 Επίσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου στο Κέντρο Ενημέρωσης Άστρους Πενήντα μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λεωνιδίου Αρκαδίας, συνοδευόμενοι από πέντε δασκάλους τους, πραγματοποίησαν μονοήμερη επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους. Οι μικροί μαθητές της τρίτης και της τετάρτης τάξης του Σχολείου παρακολούθησαν το πρωί της Πέμπτης 23/05/2013 από ξεναγό του φορέα διαχείρισης, παρουσίαση με θέμα «Υγρότοπος Μουστού: μια περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης», περιεργάστηκαν τα ερπετά (φίδια και σαύρες) που διατηρούνται στις προθήκες του Φορέα Διαχείρισης και ενημερώθηκαν για την ερπετοπανίδα του Πάρνωνα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συζήτηση με τους μαθητές γύρω από το θέμα της βιοποικιλότητας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας της προηγούμενης μέρας. Επίσκεψη ομάδας φοιτητών Βιολογίας Πανεπιστημίου Πάτρας Ομάδα δεκαοκτώ προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην προστατευόμενη περιοχή Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού κατά το διάστημα Μαΐου Πρόκειται για ομάδα που απαρτίζεται από άτομα που φοιτούν στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, καθώς και στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών περιβαλλοντικής κατεύθυνσης του ιδίου Τμήματος. Οι φοιτητές συνοδευόμενοι από τους καθηγητές, κ. Χονδρόπουλο και κα Φραγγεδάκη, επισκέφθηκαν τους καταρράκτες της Λεπίδας, τη Συστάδα δενδρόκεδρου (Juniperus drupaceae) Μονής Μαλεβής, το Καταφύγιο του ΕΟΣ Σπάρτης στη θέση Αρνόμουσγα, το καστανόδασος της Καστάνιτσας, το καταφύγιο της Βαμβακούς, τους καταρράκτες των Νυφών Πλατάνου και τον υγρότοπο Μουστού. Η ομάδα των φοιτητών ξεναγήθηκε επίσης στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας (26/5) και Άστρους (27/5) όπου και παρακολούθησαν ενημερωτική παρουσίαση με θέμα «Φορέας Διαχείρισης και Προστατευόμενη περιοχή Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού». Η επίσκεψή τους ολοκληρώθηκε με διεξοδική συζήτηση γύρω από θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Φορέα Διαχείρισης καθώς και για τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας.

13 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 13 Επίσκεψη μαθητών και γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Με σύμμαχο τον καλό καιρό, πενήντα περίπου άτομα - μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους συνοδευόμενοι από τους γονείς τους, πραγματοποίησαν Κυριακάτικη πεζοπορία στις 4 Ιουνίου 2013 στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα. Οι μικροί ορειβάτες απόλαυσαν μια ευχάριστη διαδρομή μέσα στο δάσος του δενδρόκεδρου που βρίσκεται γύρω από τη μονή Μαλεβής. Με τη συνοδεία μελών του προσωπικού του φορέα διαχείρισης οι επισκέπτες οδηγήθηκαν στο ειδικά διαμορφωμένο περιβαλλοντικό μονοπάτι και διέσχισαν ένα μεγάλο μέρος αυτού. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τη μεγάλη οικολογική και πολιτιστική αξία του μοναδικού αυτού δάσους, το οποίο εκτός από περιοχή Natura 2000 και περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης, είναι κηρυγμένο ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» από το Η ομαλή και ιδιαίτερα όμορφη διαδρομή, τους αντάμειψε σε μεγάλο βαθμό και εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν ξανά σε νέα πεζοπορία. Ξενάγηση και ενημέρωση κατασκηνωτών του καταφυγίου Πάρνωνα του Συλλόγου Βριλλησσός Περίπου 20 άτομα του Φυσιολατρικού Συλλόγου «Βριλησσός» επισκέφθηκαν την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Ο σύλλογος διοργάνωσε παιδική κατασκήνωση στο καταφύγιο του Πάρνωνα, από 29 Ιουνίου έως 06 Ιουλίου υλοποιώντας διάφορες κατασκηνωτικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, την Τρίτη 02 Ιουλίου, ο φορέας διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού συνόδευσε την ομάδα σε περιπατητικό μονοπάτι πλησίον του καταφυγίου, δίνοντας παράλληλα πληροφορίες σχετικά με την αξία και τις ομορφιές της προστατευόμενης περιοχής. Ο περίπατος ανάμεσα στο πυκνό δάσος με μαύρη πεύκη διήρκεσε περίπου δύο ώρες, συζητώντας για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και για τα αξιόλογα στοιχεία της προστατευόμενης περιοχής, όπως τα σπάνια και απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας που φιλοξενεί, καθώς επίσης τις ζώνες βλάστησης και τους τύπους οικοτόπων που απαντούν σε αυτήν.

14 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 14 Την Παρασκευή 05 Ιουλίου, ο σύλλογος επισκέφθηκε την Καστάνιτσα Αρκαδίας. Αρχικά περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα του χωριού και στη συνέχεια στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καστάνιτσας. Ο ξεναγός του Κέντρου, με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού τους παρουσίασε τα ιστορικά μνημεία του χωριού, αναφέρθηκε στη σπανιότητα της Τσακώνικης διαλέκτου και στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χωριού. Επίσης ενημερώθηκαν για τον ρόλο του φορέα διαχείρισης στην ορθή διαχείριση και διατήρηση των ιδιαίτερων στοιχείων της προστατευόμενης περιοχής. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο από απελευθερώσεις διαφόρων ειδών άγριας ορνιθοπανίδας και ξενάγηση στους χώρους του κέντρου περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Εκπαιδευόμενοι επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2013 ο Φορέας Διαχείρισης υποδέχθηκε στην έδρα του στο Άστρος, ομάδα Λετονών, Άγγλων και Ελλήνων επισκεπτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκπαιδευτική εβδομάδα του διακρατικού σχεδίου «PARKS PROTECTION ΙΙ - Διαχείριση, Προστασία και Οικονομική Ανάπτυξη Προστατευόμενων Περιοχών», που υλοποίησε η Αναπτυξιακή Πάρνωνα στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER. πέντε Έλληνες (Αναπτυξιακή Πάρνωνα) επισκέφτηκαν τον υγρότοπο Μουστού. Εκεί οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από μέλη του προσωπικού του φορέα και στη συνέχεια πεζοπόρησαν όλοι μαζί στο μονοπάτι πλησίον της λιμνοθάλασσας έως το 2 ο παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας. Η ομάδα επισκέφτηκε και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους όπου ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση με θέμα «Προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού» η οποία περιλάμβανε αφενός γενική ενημέρωση για την ίδρυση, το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης αλλά και πιο συγκεκριμένα θέματα όπως είναι αυτά της προστασίας, της ενημέρωσης και της διαχείρισης. Συνολικά δεκαπέντε άτομα, πέντε Λετονοί («Dobele District Rural Partnership»), πέντε Άγγλοι («Northumberland Coast and Lowlands») και Η συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε στα προβλήματα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, σχετικά με την εφαρμογή των περιορισμών και των όρων που θέτει η κείμενη νομοθεσία για αυτές.

15 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 15 Ενημερωτική επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Κοσμά Αρκαδίας Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2013, ένας ξεναγός του Φορέα Διαχείρισης επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Κοσμά Αρκαδίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης που πραγματοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα. Η ενημέρωση των έντεκα μαθητών και τις μίας εκπαιδευτικού, αφορούσε τη γνωριμία των νέων παιδιών με τα σπάνια είδη της πανίδας και της χλωρίδας που απαντώνται στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα, η σπανιότητα της τσακώνικης διαλέκτου και η επιβίωσή της στην περιοχή, καθώς και ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην διατήρηση των ιδιαίτερων στοιχείων της περιοχής αρμοδιότητάς του. Στο τέλος της ενημέρωσης προβλήθηκαν βίντεο από απελευθερώσεις διαφόρων ειδών άγριας ορνιθοπανίδας και έγινε συζήτηση με τη μορφή ερωτήσεων - απαντήσεων. Εγκατάσταση 20 πινακίδων απαγόρευσης εντός των περιοχών προστασίας των ρεμάτων Τάνου και Βρασιάτη Στο πλαίσιο υποστήριξης των δράσεων ενημέρωσης του κοινού, το Τμήμα έχει εκπονήσει και προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανάθεση της έργου «Προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση πληροφοριακών πινακίδων και πινάκων εντός της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα υγροτόπου Μουστού» (συγγραφή και δημοσίευση προκήρυξης, αξιολόγηση προσφορών και κατακύρωση τελικού αναδόχου). Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» του ΕΠΠΕΡΑΑ , ο Φορέας Διαχείρισης παρέλαβε στα τέλη Αυγούστου τμήμα του παραπάνω υποέργου. Η παραλαβή αφορούσε την τοποθέτηση είκοσι (20) πινακίδων απαγόρευσης ρίψης απορριμμάτων και αδρανών υλικών σε επιλεγμένες θέσεις κατά μήκος των κοιτών των ποταμών Βρασιάτη και Τάνου. Οι πινακίδες αυτές ελπίζουμε να αποτρέψουν τη ρίψη νέων υλικών στις προστατευόμενες αυτές περιοχές.

16 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 16 Δημιουργία «Ερωτηματολογίου Επισκεπτών» και «Ερωτηματολογίου Κατοίκων» της προστατευόμενης περιοχής Στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού» (ΕΠΠΕΡΑΑ ) το προσωπικό του Τμήματος σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Τμήματα του φορέα, δημιούργησαν δύο ερωτηματολόγια, α) το «Ερωτηματολόγιο επισκεπτών» και β) το «Ερωτηματολόγιο κατοίκων». Σκοπός, η καταγραφή της γνώμης των επισκεπτών της προστατευόμενης περιοχής αλλά και της τοπικής κοινωνίας αναφορικά, με την ύπαρξη του φορέα διαχείρισης στην περιοχή, το καθεστώς προστασίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την περιοχή και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, κ.α. Πιστοποίηση του Φορέα Διαχείρισης για την υποδοχή νέων εθελοντών από το εξωτερικό εντάχθηκε στους 82 πιστοποιημένους φορείς της EVS της χώρας μας, ενώ παράλληλα αποτελεί τον δεύτερο πιστοποιημένο φορέα διαχείρισης στην Ελλάδα. Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων που αναπτύσσει, κατέθεσε τον Απρίλιο του 2013 αίτηση στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας (European Voluntary Service - EVS). Με την πρωτοβουλία αυτή έλαβε στις 18/07/2013 σχετική πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την υποδοχή και τον συντονισμό νέων εθελοντών από το εξωτερικό. Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού λαμβάνοντας τον κωδικό 2013-GR-13 (κωδικός πιστοποίησης YOUTHLINK- Βάση Δεδομένων Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (ΕΕΥ) έχει ως σκοπό την υποστήριξη και τη συμμετοχή των νέων σε διάφορες μορφές εθελοντικών δραστηριοτήτων, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, νέοι συμμετέχουν σε εθελοντική βάση (μεμονωμένα ή ομαδικά), σε µη κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Η EVS δίδει τη δυνατότητα σε νέους ηλικίας ετών να προσφέρουν εθελοντική εργασία για περίοδο έως και 12 μηνών, σε διαφορετική χώρα από τη χώρα διαμονής τους, με στόχο την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και την προαγωγή της ιδιότητας του ενεργού πολίτη και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των νέων.

17 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 17 Η συμμετοχή του φορέα διαχείρισης στην EVS ως Συντονιστής Φορέας πρόκειται να διευρύνει τις δράσεις του και να συμβάλει στην επίτευξη των διαχειριστικών του στόχων. Η πιστοποίηση του ως Φορέας Υποδοχής θα είναι επίσης πολύ σημαντική στο πλαίσιο των εθελοντικών του δράσεων, καθώς δίνεται η δυνατότητα της οργανωμένης συμμετοχής νέων από το εξωτερικό, με σκοπό αυτοί να γνωρίσουν την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού και να συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητάς της. Τα στοιχεία της πιστοποίησης είναι διαθέσιμα στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια για εμπλουτισμό της ομάδας εθελοντών με νέα μέλη, με σκοπό την παρακολούθηση, αλλά και την προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της προστατευόμενης περιοχής. Συνολικά, έχουν έως τώρα συγκεντρωθεί σαράντα δύο (42) αιτήσεις εθελοντών και έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο ενημερώνεται με νέα δεδομένα, όποτε αυτά προκύπτουν. Εγγραφή του Φορέα Διαχείρισης σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες για πρακτική άσκηση φοιτητών Μέσω την εγγραφής αυτής βεβαιώθηκε ότι ο φορέας μπορεί να συμμετέχει πλέον στο «Σύστημα Κεντρικής Υποστήριξης της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ» ως Φορέας Υποδοχής. Επίσης την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε εγγραφή του φορέα στην πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ΟΠΣ. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό τόπο όπου οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο μπορούν να βρουν πληροφορίες σχετικά με τους φορείς υποδοχής και τις θέσεις που αυτοί προσφέρουν για Πρακτική Άσκηση. Ο Φορέας Διαχείρισης την Παρασκευή 19/7/2013 ολοκλήρωσε την εγγραφή του στον κόμβο πρακτικής άσκησης ΑΤΛΑΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας και έλαβε αριθμό βεβαίωσης 4051/ Οι πληροφορίες αυτού του ιστοτόπου αφορούν στους φοιτητές διαφόρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στους φορείς υποδοχής ανά την ελληνική επικράτεια (επιχειρήσεις, φορείς, υπηρεσίες, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου) και στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που υλοποιούν προγράμματα Πρακτικής Άσκησης. Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού ως φορέας υποδοχής, θα έχει τη δυνατότητα από την ενότητα αυτή να αναρτά τις θέσεις πρακτικής άσκησης που προσφέρει, να περιγράφει αναλυτικά τις απατήσεις και τις προδιαγραφές κάθε θέσης κ.λπ. Δελτία Τύπου Η δημοσιότητα είναι ο σημαντικότερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και της ευρείας προβολής της προστατευόμενης περιοχής. Επίσης,

18 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 18 λειτουργεί και ως ένα ισχυρό «εργαλείο» για την οικοδόμηση του ενδιαφέροντος και την αποδοχή του θεσμού της ορθής διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής. Ένα δελτίο τύπου αποτελεί τον κεντρικό και βασικότερο εργαλείο μέσω του οποίου ο φορέας διαχείρισης μπορεί να «μιλήσει» σε μια μεγάλη ποικιλία κοινού Το τμήμα πληροφόρησης εκπαίδευσης και δημοσιότητας κατά το β τετράμηνο του 2013 δημοσίευσε τα ακόλουθα δελτία τύπου, τα οποία συνοδεύονται σχεδόν πάντα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ταινίες μικρής διάρκειας (video), και τα οποία παραθέτουμε σε σύντομη μορφή (τίτλοι & ημερομηνία δημοσίευσης): 1. 21/05/2013: Ο Φορέας Διαχείρισης προσκαλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέρος σε εθελοντικούς καθαρισμούς στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα 2. 22/5/2013: Η αξία της βιοποικιλότητας και η προστατευόμενη περιοχή Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού 3. 04/06/2013: Περιβαλλοντική ενημέρωση νηπίων και μαθητών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας από τον Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα - υγροτόπου Μουστού 4. 06/06/2013: Η 5η Ιουνίου αλλά και η κάθε μέρα να είναι Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία του Περιβάλλοντος 5. 11/06/2013: Εθελοντικοί καθαρισμοί από τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» 6. 15/07/2013: Καθαρισμοί στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα από το προσωπικό του φορέα διαχείρισης 7. 19/07/2013: Πιστοποίηση του Φορέα Διαχείρισης για την υποδοχή νέων εθελοντών από το εξωτερικό 8. 02/08/2013: Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού συμμετέχει στη ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ στην Καστάνιτσα Αρκαδίας 9. 22/08/2013: Συμμετοχή του Φορέα Διαχείρισης στην ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ στην Καστάνιτσα Αρκαδίας 10. 9/9/2013: Τραυματισμένο ζαρκάδι στην περιοχή Αγίου Πέτρου Αρκαδίας

19 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 19 ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ 2013 Δράσεις εκτός Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. Στο πλαίσιο της προώθησης της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της προστασίας της φύσης, και ενδυνάμωσης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού ανταποκρίθηκε στην με Α.Π. 885/ πρόσκληση του Υ.ΠΕ.Κ.Α. - Πράσινο Ταμείο με Κωδικό Πρόσκλησης: 17.1/2013, για την υποβολή προτάσεων, προκειμένου να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του, στον Άξονα Προτεραιότητας 1 «Στήριξη Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον 2013», με την υπ' αριθ / Αίτηση Χρηματοδότησης συνολικού αρχικού προϋπολογισμού ,00. Σκοπός του προγράμματος είναι η χρηματοδότηση συμπληρωματικών δράσεων και λοιπών δαπανών των ΦΔΠΠ, οι οποίες σχετίζονται με την προστασία και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών ευθύνης τους και δεν μπορούν να καλυφθούν από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Πιο συγκεκριμένα, και εν αναμονή των αποτελεσμάτων της αρμόδιας επιτροπής αξιολόγησης του Πράσινου Ταμείου, τα έργα της υποβληθείσας πρότασης για χρηματοδότηση είναι τα εξής: ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Κάλυψη ιδίας συμμετοχής του Φορέα Διαχείρισης σε έργο LIFE+ ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Προμήθεια Ηλεκτρονικών Μέσων ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Προμήθεια Εξοπλισμού Γραφείων ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Προμήθεια Εξοπλισμού υποστήριξης δράσεων ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και δράσεων παρακολούθησης ΥΠΟΕΡΓΟ 5: Προμήθεια εξοπλισμού υποστήριξης δράσεων φύλαξης-επόπτευσης ΥΠΟΕΡΓΟ 6: Συντηρήσεις εξοπλισμού, οχημάτων και κτιρίων ΥΠΟΕΡΓΟ 7: Προμήθεια ρουχισμού προσωπικού φύλαξης ΥΠΟΕΡΓΟ 8: Κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων του ΦΔ Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην επιχορήγηση του ΦΔΟΠΥΜ για την υλοποίηση δράσεων, συμπληρωματικά με το ΕΠΠΕΡΑΑ, με στόχο την καλύτερη λειτουργία του, τη δημιουργία μίας πηγής χρηματοδότησης και γενικά τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του έργου του, πάντοτε μέσα από διαφανή διαχείριση των πόρων για την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού.

20 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 20 Πρόγραμμα LIFE PINUS Το έργο LIFE+ ΦΥΣΗ LIFE07 NAT/GR/ με τίτλο «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR ) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» υλοποιείται από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων, το Δασαρχείο Σπάρτης/Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, τον Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Το έργο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του έτους 2009, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013 και χρηματοδοτήθηκε από τη ΓΔ Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, τον δικαιούχο και τους εταίρους. Οι δράσεις του έργου τις οποίες υλοποίησε ο Φορέας Διαχείρισης κατά Β τετράμηνο του 2013 ήταν οι ακόλουθες: ΔΡΑΣΗ D1: WEB SITE Η ιστοσελίδα του έργου: θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κανονικά για τουλάχιστον τα επόμενα 2 έτη και να ενημερώνεται τακτικά από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης. ΔΡΑΣΗ D2: Εκλαϊκευμένος Οδηγός Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου LIFE PINUS δημιουργήθηκε ο εκλαϊκευμένος οδηγός όπου παρουσιάζεται συνοπτικά και σε απλή γλώσσα όλο το έργο LIFE PINUS για την αποκατάσταση δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα μέσω μιας δομημένης προσέγγισης, με τους σκοπούς, τις δράσεις και τα αποτελέσματα του. Απευθύνεται σε δημοσιογράφους, φορείς και ιδιώτες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το έργο. Ο εκλαϊκευμένος οδηγός βρίσκεται αναρτημένη στον δικτυακό τόπο του έργου: ΔΡΑΣΗ D5A : Συνάντηση για τη Διάδοση των Αποτελεσμάτων του Προγράμματος Τα κύρια αποτελέσματα του έργου LIFE PINUS στον Πάρνωνα Λακωνίας μέσω μιας δομημένης προσέγγισης, με στόχο την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης (Pinus nigra) στις καμένες εκτάσεις της περιοχής που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών του 2007, αλλά και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και της τοπικής κοινωνίας για αντίστοιχες δράσεις, παρουσιάστηκαν σε επιστημονική συνάντηση που

21 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 21 πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, από το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Την δεύτερη μέρα της συνάντησης, την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, πραγματοποιήθηκε με το λεωφορείο του Δασαρχείου Σπάρτης η μετάβαση στην περιοχή του έργου στον Πάρνωνα όπου περίπου 30 συμμετέχοντες επισκέφτηκαν επιλεγμένες αναδασωτέες περιοχές, επιφάνειες παρακολούθησης της αναδάσωσης (τόσο της τεχνητής όσο και της φυσικής αναγέννησης), και υδατοδεξαμενές του Δασαρχείου. Η επίσκεψη πεδίου ολοκληρώθηκε στο καταφύγιο του Δασαρχείου Σπάρτης στη θέση Αρνόμουσγα. Για video με φωτογραφικό υλικό της συνάντησης πατήστε εδώ: ή εδώ: https://vimeo.com/ Για πλάνα από τη συνάντηση πατήστε εδώ: ΔΡΑΣΗ D.7: Παρουσίαση Προγράμματος Μέσω Τύπου Αυτή η δράση αποσκοπεί στη συνεχή παρουσίαση των ενεργειών και των αποτελεσμάτων του έργου με τη δημοσίευση δελτίων τύπου, μέσω του τοπικού και εθνικού Τύπου. Τα δελτία αυτά αποστέλλονται για δημοσίευση σε ραδιόφωνα, εφημερίδες, καθώς επίσης τηλεοπτικούς σταθμούς και διαδικτυακούς τόπους τοπικού κυρίως τύπου, και οι αποδέκτες τους αριθμούν περίπου στους διακόσιους (200) ανά αποστολή. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί είκοσι έξι (26) δελτία τύπου εκ των οποίων τα τρία δημοσιεύθηκαν το 2 ο τετράμηνο του έτους Αυτές οι δημοσιεύσεις περιέχουν μεταξύ άλλων πληροφορίες για τη συμβολή του δικτύου Natura 2000 στην προστασία των δασών και ενημερώσεις για την πρόοδο του έργου LIFE PINUS. Εν συνεχεία παρατίθενται οι τίτλοι των δελτίων τύπου και οι ημερομηνίες αποστολής τους για δημοσίευση. 1. ( ) Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης. 2. ( ) Με επιτυχία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου LIFE PINUS για την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα. 3. ( ) Συνοπτική παρουσίαση του έργου Life Pinus - Layman's report. ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Ερωτηματολόγιο αξιολόγησης δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση δασών μαύρης πεύκης Στο πλαίσιο της επίδειξης της εφαρμογής της δομημένης προσέγγισης για την αποκατάσταση των δασών μαύρης πεύκης και για τη διάδοση της χρήσης της, δημοσιεύθηκε ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης και έκφρασης γνώμης των ειδικών στη μεταπυρική διαχείριση και του δασικού προσωπικού της πράξης για:

22 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 22 τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης προσέγγισης αλλά και της ανάπτυξης παρόμοιων μεθόδων την ευχρηστία της δομημένης προσέγγισης τη δομή και τα κριτήρια της δομημένης προσέγγισης Ωστόσο το ερωτηματολόγιο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους ειδικούς. Καλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διαχείριση των δασών μαύρης πεύκης μετά από πυρκαγιές να λάβουν μέρος στην αξιολόγηση. Περίληψη της δομημένης προσέγγισης βρίσκεται στον δικτυακό τόπο του έργου: Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?from =true&formkey=dhrksv93z21lrmpfnk9y Y0U3VlhtN3c6MA Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα αξιοποιηθούν στην τελική έκδοση της δομημένης προσέγγισης και θα δημοσιοποιηθούν στον δικτυακό τόπο του έργου: ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Κοινωνική Δικτύωση (social media) Εντός του πρώτου τετραμήνου του 2013 το έργο LIFE PINUS απέκτησε νέα σελίδα στο facebook. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την αναζητήσουν, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Έργου (www.parnonaslife.gr) είτε απευθείας από το σύνδεσμο: Η σελίδα δημιουργήθηκε για την ευρύτερη διάχυση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου. ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Υλικά προώθησης ίδιας συμμετοχής Η προμήθεια αυτών των υλικών, συνολικής αξίας 5.000, αφορούσε στην κάλυψη του ποσού της ίδιας συμμετοχής του Φορέα Διαχείρισης στο έργο. Πρόκειται για υλικά προώθησης και ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης που περιλαμβάνουν ιμάντες λαιμού, mouse pads υφασμάτινα, καπέλα τύπου baseball, T-shirt γυναικεία, T-shirt ανδρικά, τετράδια/σημειωματάρια, credit card flash disks (4GB) και flash disks (1GB). Όλα τα παραπάνω υλικά φέρουν στην επιφάνειά τους το λογότυπο και την επωνυμία του έργου LIFE PINUS.

23 Τεύχος 2 ο /Β τετράμηνο 2013 Σελίδα 23 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ OΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Άστρος Αρκαδίας, ΤΚ Τηλ Φαξ WEB: Social media: https://www.facebook.com/fdparnonas & https://vimeo.com/user ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης και Δημοσιότητας Φωτογραφίες: Αρχείο Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 3 Έκδοση 21/01/2014. Πανιδικές καταγραφές σε δύο σπήλαια (σελ. 4) Δράσεις Τμήματος Πληροφόρησης Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 3 Έκδοση 21/01/2014. Πανιδικές καταγραφές σε δύο σπήλαια (σελ. 4) Δράσεις Τμήματος Πληροφόρησης Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ & ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Έκδοση 21/01/2014 Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού Newsletter Τεύχος 3 Άστρος Κυνουρίας Αρκαδία 220 01 Τηλ: 27550-22021 Φαξ: 27550-22025

Διαβάστε περισσότερα

Δ/νση: Αγ. Αλεξίου 35, 250 01 Καλάβρυτα Τηλ. Επικοινωνίας: 26920 29140, Φαξ: 26920 29141 e-mail: fdxb@otenet.gr Web site: http://www.fdchelmos.

Δ/νση: Αγ. Αλεξίου 35, 250 01 Καλάβρυτα Τηλ. Επικοινωνίας: 26920 29140, Φαξ: 26920 29141 e-mail: fdxb@otenet.gr Web site: http://www.fdchelmos. Το έργο και οι δράσεις του Φ.Δ. Χελμού- Βουραϊκού για την προστασία και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου Κουμούτσου Ελένη, Περιβαλλοντολόγος MSc, Συντονίστρια Έργου Δ/νση: Αγ. Αλεξίου 35, 250 01 Καλάβρυτα

Διαβάστε περισσότερα

Πέτρος Κακούρος και Αντώνης Αποστολάκης

Πέτρος Κακούρος και Αντώνης Αποστολάκης Εγκατάσταση και αποτελέσματα παρακολούθησης της φυσικής και τεχνητής αποκατάστασης των δασών μαύρης πεύκης στον Πάρνωνα, προοπτικές έρευνας και τεκμηρίωσης Πέτρος Κακούρος και Αντώνης Αποστολάκης Ο σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 7 ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 01.2015-04.2015 Έκδοση 17/6/2015

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 7 ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 01.2015-04.2015 Έκδοση 17/6/2015 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ & ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Έκδοση 17/6/2015 Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού Newsletter Τεύχος 7 Περίοδος: 01.2015-04.2015 Άστρος Κυνουρίας Αρκαδία 220 01

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ»

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ» ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ» Αριθμός συνεδρίασης: 7/2013 Ημερομηνία, ώρα: Tρίτη 5 Νοεμβρίου, ώρα 15.00μ.μ.

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού: δικτύωση

Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού: δικτύωση : εκπαίδευση έρευνα δικτύωση Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού Μαρία Καμηλάρη Βιολόγος, M.Sc. Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού Ας συστηθούμε... 1992 Πρόταση Ορειβατικού Συλλόγου Καλαβρύτων σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 5 Έκδοση 25/09/2014

ΜΟΥΣΤΟΥ NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 5 Έκδοση 25/09/2014 ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ & ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Έκδοση 25/09/2014 Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού Newsletter Τεύχος 5 Άστρος Κυνουρίας Αρκαδία 220 01 Τηλ: 27550-22021 Φαξ: 27550-22806

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΞΗ: «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο JUNIPERCY LIFE10 NAT/CY/000717 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο 3ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Ιούνιος 2014 2 JUNIPERCY ΤΟ ΕΡΓΟ JUNIPERCY Το έργο «Βελτίωση της κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αργοστόλι, 15.07.2015 Αρ. Πρωτ.: 546. Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΤΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Αργοστόλι, 15.07.2015 Αρ. Πρωτ.: 546. Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΤΠΑ Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κούταβου, Τ.Θ. 222, 28100 Αργοστόλι, Κεφαλονιά Τηλ. & Fax: 26710 29258. Ε-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr. Ιστοσελίδα: www.foreasainou.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αργοστόλι, 15.07.2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Φορέας. Διαχείρισης. όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού Newsletter Τεύχος 4

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Φορέας. Διαχείρισης. όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού Newsletter Τεύχος 4 NEWSLETTER ΤΕΥΧΟΣ 4 Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού Newsletter Τεύχος 4 Άστρος Κυνουρίας Αρκαδία 220 01 Τηλ: 27550-22021 Φαξ: 27550-22806 E-mail: info@fdparnonas.gr WEB: www.fdparnonas.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Πρόγραμμα MOFI ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Συμμετέχοντες WWF Ελλάς Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας Το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ ΕΤΟΣ 2013 Συντάκτες έκδοσης: Δημητρακοπούλου Αγγελική,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κούταβου, Τ.Θ. 222, 28100 Αργοστόλι, Κεφαλονιά Τηλ. & Fax: 26710 29258. Ε-mail: foreasainou@ath.forthnet.gr ΠΡΟΛΗΨΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τρυφωνόπουλος Γεώργιος, Υπεύθυνος Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης ΠΕ Βιολόγος

Τρυφωνόπουλος Γεώργιος, Υπεύθυνος Τμήματος Προστασίας και Διαχείρισης ΠΕ Βιολόγος ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΟΣ ΕΡΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΞΗ: «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» ΥΠΟΕΡΓΟ 1 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ ΕΤΟΣ 2012 Συντάκτες έκδοσης: Πανταζή Αικατερίνη, Αναστασιάδη

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακολούθηση της άγριας ζωής στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς Λευκά Όρη

Η παρακολούθηση της άγριας ζωής στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς Λευκά Όρη Η παρακολούθηση της άγριας ζωής στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς Λευκά Όρη Ε. Περουλάκη, Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc Α. Μπαρνιάς, Δασολόγος MSc Δρ. Π. Λυμπεράκης, Πρόεδρος ΔΣ ΦΔΕΔΣ Λευκά Όρη Τα Λευκά Όρη καταλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Λάππα, 9 Οκτωβρίου 2014 ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ: ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Y.Κ.Σ.), πραγματοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Πρόεδρο του Δ.Σ. για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. Απόφαση:

Θέμα: Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Πρόεδρο του Δ.Σ. για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. Απόφαση: ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 ης /2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ - ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 2:00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Φορέα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ν ο 6/2011 Στον Άγιο Πέτρο σήμερα, Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011, και ώρα 12.00π.μ., στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Αγίου Πέτρου, συνήλθε σε Τακτική Συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα, 18-27 Φεβρουαρίου 2011

Πρόγραμμα, 18-27 Φεβρουαρίου 2011 Βιοποικιλότητα και Πολιτιστική Ποικιλομορφία Πρόγραμμα, 18-27 Φεβρουαρίου 2011 ΜΕΡΟΣ I: ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ( ιαμονή στο ξενοδοχείο Parnon) Παρασκευή 18/2 και Άφιξη των συμμετεχόντων στην Αθήνα (αεροδρόμιο) και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΈΡΓΟΥ: ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΌΓΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΈΡΓΟΥ: ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΟΥ ΌΓΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ Β Κ.Π.Σ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ΥΠΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΜΕΤΡΟ 1.2: «ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΈΡΓΟΥ: ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΕΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

στήριξη ατόμων Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΕΚΟ) στην Π.Ε. Λάρισας www.syn-ergasia.net

στήριξη ατόμων Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΕΚΟ) στην Π.Ε. Λάρισας www.syn-ergasia.net ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ εργασια ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ στήριξη ατόμων Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (ΕΚΟ) στην Π.Ε. Λάρισας www.syn-ergasia.net

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ανακοινώνει ότι θα προβεί στην απευθείας ανάθεση:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ανακοινώνει ότι θα προβεί στην απευθείας ανάθεση: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ Διεύθυνση: Πλατεία Δημαρχείου Κόνιτσα ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Αντιδήμαρχος Ραπακούσιος Απόστολος Τηλέφωνο: 2655360330 Φαξ: 26550203000 Κόνιτσα, 09 Οκτωβρίου 2013 Aρ. Πρωτ.: 12074

Διαβάστε περισσότερα

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Αναδεικνύω τον τόπο μου μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου softsi@sch.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 18/06/15 για τα τμήματα βρεφικό, μεταβρεφικό,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 18/06/15 για τα τμήματα βρεφικό, μεταβρεφικό, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α. Στις 11 Ιουνίου 2015 (ημέρα Πέμπτη) και ώρα 18.15 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τους γονείς του νηπιαγωγείου με θέμα: Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Ομιλήτρια θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE

Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Αξιολόγηση της εκστρατείας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE+PURE Περιεχόμενα Περιεχόμενα Διαγραμμάτων...2 Εισαγωγή...3 Το δείγμα της έρευνας...3 Τα εργαλεία ενημέρωσης...4

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛΩΡ7ΛΚ-ΕΨΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΛΩΡ7ΛΚ-ΕΨΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. Δ/νση : Δ. Μποφώρ 7 Ηράκλειο Ταχ.Κώδικας : 71202 Πληροφορίες : ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑΚΗΣ Τηλέφωνο : 2813404501 Fax

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Στο Άστρος Αρκαδίας, σήμερα, Παρασκευή 5/12/2014, και ώρα 12:30 μμ., στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΑΤΡΩΝ (ΑΔΕΠ) ΟΤΑ Α.Ε ( ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: Για την προμήθεια υλικών ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης»

ΘΕΜΑ: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: Για την προμήθεια υλικών ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης» Άστρος Αρκαδίας, 22001 Πληροφορίες: Πανταζή Αικατερίνη Τηλ.: 27550 22021, Φαξ: 27550 22025 Email: press@fdparnonas.gr ΑΔΑ: 457646Ψ8ΒΞ-ΧΦ5 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Άστρος, 18-11-2011 Αρ. Πρωτ.: 837 ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΣΗΜΑ Α.Ε. BEE GROUP Α.Ε.»

ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ «ΣΗΜΑ Α.Ε. BEE GROUP Α.Ε.» Θέμα: Δράσεις δημοσιότητας και προβολής, εμπλοκή τοπικών τουριστικών φορέων και οφέλη στα πλαίσια του έργου «Τουριστική Προβολή Ικαρία - Φούρνοι» Ο Δήμος Ικαρίας χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και υλοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ 3: ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ Α.Σ. ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ 3: ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ Α.Σ. ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ 3: ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ Α.Σ. ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΠΙΛΕΞΙΜΗΣ ΔΡΑΣΗΣ: 30) ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ «Τοπικό Σχέδιο Δράσης

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο «Πράσινη Οικονομία, Κοινωνική Συνοχή και Απασχόληση»

Σχέδιο «Πράσινη Οικονομία, Κοινωνική Συνοχή και Απασχόληση» Σχέδιο «Πράσινη Οικονομία, Κοινωνική Συνοχή και Απασχόληση» Άστρος Αρκαδίας 30/11/2012 Εισηγήτριες: Βασιλική Λάτση Άννα Κοδέλλα Παρουσίαση Σχεδίου Το Σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης 3: «Τοπικές

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 2015

ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 2015 Αντικείμενο: «Μελέτη Σχεδίου Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό. Δελτίο. Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα εγκαινιάζει το νέο Δίκτυο των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης

Ενημερωτικό. Δελτίο. Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα εγκαινιάζει το νέο Δίκτυο των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ EUROPE DIRECT ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Σαμάρα 13, 49100 Κέρκυρα Τηλ: 26613 62183 Φαξ: 26613 62182 e-mail: europedirectcorfu@pin.gov.gr Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα εγκαινιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Από τα μέσα της δεκαετίας του 50 μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ Α.Ε. και βρίσκονται σε λειτουργία, 15 μεγάλα και 9 μικρά Υδροηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕΡΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕΡΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Άστρος, 23/02/2012 Αριθ. Πρωτ.: 144 ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΜΕΡΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ Ε03.04.01 Ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού σας ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την από 14/11/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE «Μεσογειακή φώκια και Αλιεία: Αντιμετωπίζοντας τη σχέση ανταγωνισμού και αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» στην Προγραμματική Περίοδο 2007 2013, στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΟΥΣ ΠΑΡΝΩΝΑ ΚΑΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΜΟΥΣΤΟΥ Στο Άστρος σήμερα, Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013, και ώρα 14:00 μμ., στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΡΛΑΣ Θ. Παπαδημητρίου, Π. Σιδηρόπουλος, Δ. Μιχαλάκης, Μ. Χαμόγλου, Ι. Κάγκαλου Φορέας Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας

Διαβάστε περισσότερα

LAYMAN S ΑΝΑΦΟΡΑ LIFE08 NAT/GR/000533

LAYMAN S ΑΝΑΦΟΡΑ LIFE08 NAT/GR/000533 LIFE08 NAT/GR/000533 ΑΝΑΦΟΡΑ LAYMAN S Μεθοδολογία Αποκατάστασης Πυρόπληκτων Μεσογειακών Δασών Ασφάλεια & Αποδοτικότητα 4 Παρεμβάσεων στην NATURA 2000 της Ρόδου FRAMME Σεπτέμβριος 2013 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφόρηση και Δημοσιότητα. Ελευθερία Βότσαρη Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Τεχνικής Βοήθειας Κοινή Τεχνική Γραμματεία

Πληροφόρηση και Δημοσιότητα. Ελευθερία Βότσαρη Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Τεχνικής Βοήθειας Κοινή Τεχνική Γραμματεία Πληροφόρηση και Δημοσιότητα Ελευθερία Βότσαρη Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Τεχνικής Βοήθειας Κοινή Τεχνική Γραμματεία 1 Κανόνες Δημοσιότητας Νομική βάση Γενικές αρχές Oδηγός για τη διενέργεια δράσεων Πληροφόρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (Κ.Α.Κ.Ε.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (Κ.Α.Κ.Ε.) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ (Κ.Α.Κ.Ε.) «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Εθελοντικός Οργανισμός για τα Παιδιά Το Πανελλήνιο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης είναι το συντονιστικό και επιχειρησιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Προς τον αναγνώστη. Κύριο Θέμα. Περιεχόμενα. Εθνικό Διακυβερνητικό Συμβούλιο Δασών. www.inform-life.gr 1.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ. Προς τον αναγνώστη. Κύριο Θέμα. Περιεχόμενα. Εθνικό Διακυβερνητικό Συμβούλιο Δασών. www.inform-life.gr 1. Προς τον αναγνώστη Σας καλωσορίζουμε στην δεύτερη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του έργου INFORM. Το ενημερωτικό δελτίο του INFORM εκδίδεται με σκοπό την ενημέρωση των στελεχών των Δασικών Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα: Από το παρελθόν στο μέλλον

Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα: Από το παρελθόν στο μέλλον Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα: Από το παρελθόν στο μέλλον Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου, ΕΚΠΑ Για την πιο αποτελεσματική χωροταξική απεικόνιση αλλά κυρίως για τη βέλτιστη διοίκηση και διαχείριση του Πάρκου,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 7: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ"

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ 7: ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ Ταχ. Δ/νση : Δημοτικό Κατάστημα Ανέζας Ταχ. Κωδ. : 47100 Ανέζα Άρτας Τηλ. : 26810 71919 Fax. : 26810 23593 Πληροφορίες: Φλούδας Ευστράτιος Άρτα, 12/11/2014 Αρ. Πρωτ.: 1479 ΘΕΜΑ: "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟΠΤΕΥΣΗΣ- ΦΥΛΑΞΗΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟΠΤΕΥΣΗΣ- ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟΠΤΕΥΣΗΣ- ΦΥΛΑΞΗΣ Προστατευόμενης περιοχής Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού Συντάκτρια: Βαξεβανίδου Ζαφείρω, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Εγκρίθηκε: με την υπ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταχ. Δ/νση : 1ο χλμ Μυτιλήνης - Λουτρών Μυτιλήνη Ταχ.Κώδικας : 81100 Πληροφορίες : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Μελέτη Πεδίου-Ορισμός Οι μελέτες πεδίου αναφέρονται σε προσχεδιασμένες δραστηριότητες των μαθητών/τριών που πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000 ΚΑΙ LIFE+ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ http://www.minenv.gr/ 369 370 371 ΠΑΡΚΟ ΠΡΕΣΠΩΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς

Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς Τεύχος 1 Σεπτέμβριος 2014 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας *1520 και *5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς LIFE12NAT/CY/000758 Περιεχόµενα Περισσότερες πληροφορίες www.life-rizoelia.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εγχειρίδιο Εφαρμογής Φοιτητών Πίνακας Εικόνων Εικόνα 1.1. Εκκίνηση της διαδικασία εγγραφής...5 Εικόνα 1.2. Σελίδα εγγραφής...6 Εικόνα 1.3. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα. Συνοπτικά συμπεράσματα των αποτελεσμάτων της υλοποίησης του Προγράμματος Ελέγχου/Φύλαξης.

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα. Συνοπτικά συμπεράσματα των αποτελεσμάτων της υλοποίησης του Προγράμματος Ελέγχου/Φύλαξης. Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα Συνοπτικά συμπεράσματα των αποτελεσμάτων της υλοποίησης του Προγράμματος Ελέγχου/Φύλαξης. ΦΟΔΕΠΑΣΜ: Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά 2294099158, 6936660412

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με θέμα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 185, ΜΕΤΡΟ 5.1»

Ημερίδα με θέμα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 185, ΜΕΤΡΟ 5.1» Ημερίδα με θέμα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 185, ΜΕΤΡΟ 5.1» Στόχοι Υλοποίηση των έργων της Π185 Στέλεχος Μονάδας Β ΕΥΔ «Ψηφιακή Σύγκλιση» Η. Αλεξανδρής Θεσσαλονίκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Για την υποβολή προτάσεων προς σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου Ιδιωτικού Δικαίου, για την

ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Για την υποβολή προτάσεων προς σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου Ιδιωτικού Δικαίου, για την ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Κοζάνη 26-11-2013 Αριθμ.Πρωτ.Φ.Ε.Λ.1118 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Για την υποβολή προτάσεων προς σύναψη συμβάσεων μίσθωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός 2015

Προγραμματισμός 2015 Προγραμματισμός 2015 Το 2015 προβλέπεται να παραμείνει μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη και με ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις για την Ορνιθολογική. Το συνολικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματική κατασκήνωση στην Εύβοια - 2009

Μαθηματική κατασκήνωση στην Εύβοια - 2009 Σελίδα 1 από 4 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ Διεύθυνση : Ε.Λ.Κανήθου, Αμπελακίων 34100 Χαλκίδα Τηλ. : 2221081271 FAX : 2221023878 Email: info@emepne.gr http:// www.emepne.gr Μαθηματική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ. Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού

ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ. Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση. Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Κέντρο Φιλοξενίας Παιδιού 2ας Μαΐου 5 Νέα Σμύρνη, 17121 Ηλιαχτίδα Ιδρύθηκε το 2000 Κατέχει την ειδική πιστοποίηση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου ΠΡΟΤΑΣΗ ΧΟΡΗΓΙΑΣ Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου Μάρτιος 2015 Ι. Φορέας Υλοποίησης Φορέας Υλοποίησης: Διάζωμα Το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του τέως Υπουργού

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Το ΑΠΘ έχει δεσμευθεί στην υιοθέτηση θεμελιωδών αρχών της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης με κύριους στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1. Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ- ΜΑΘΗΜΑ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Θεοδοσία Βασιλείου Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείου Καλού Χωριού Λεμεσού Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Ανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΛ0ΖΦ-ΜΔΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΔΑ: ΒΛ0ΖΦ-ΜΔΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ - ΕΣΠΑ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (ΕΥΔ ΕΠΑΕ) Ταχ. Δ/νση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού»

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Ολοκλήρωση Πολεοδομικού Σχεδιασμού» ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Απρίλιος 2012 1. ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1.1 Εισαγωγή Το Πράσινο Ταμείο έχει

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ΑΠ ΕΞ 0185-150226 Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015 Περίληψη Διακήρυξης Πρόχειρου Διαγωνισμού για την Επιλογή Αναδόχου του Έργου: «Ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας δημιουργίας αυτοματοποιημένων travel itineraries»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΚΗΡΥΞΗ Ιωάννινα:17-2-2015 Αρ. Πρωτ: 3099 ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο Ειδικός Λογαριασµός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων, ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΙ 1. Τακτικό Ανοιχτό ιαγωνισµό (Αριθ. Πρωτ. ιαγωνισµού: 3098/17-02-2015)

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση Δράσεων και Έργων για τα Ύδατα ως Εργαλείο Ολοκλήρωσης μιας Εθνικής Πολιτικής για το Νερό Η περίπτωση της Κορινθίας και της Αχαίας

Χρηματοδότηση Δράσεων και Έργων για τα Ύδατα ως Εργαλείο Ολοκλήρωσης μιας Εθνικής Πολιτικής για το Νερό Η περίπτωση της Κορινθίας και της Αχαίας Ειδική Γραμματεία Υδάτων Υπουργείο Π.Ε.Κ.Α. Χρηματοδότηση Δράσεων και Έργων για τα Ύδατα ως Εργαλείο Ολοκλήρωσης μιας Εθνικής Πολιτικής για το Νερό Η περίπτωση της Κορινθίας και της Αχαίας Κωνσταντίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σχετικές υπηρεσίες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΘΕΜΑ: Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και σχετικές υπηρεσίες για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ----- Ταχ. Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέσα από την κύρια αποστολή του, την εκπαίδευση και την έρευνα, έχει συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Καβάλα, 03/09/2012 Αρ. πρωτ. : 3337 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση παραγωγής, επιμέλειας και εκτύπωσης έντυπου τουριστικού οδηγού της περιοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ [ΥΠΗΡΕΣΊΑ 7 - ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΉΣ ΚΑΤ ΑΠΑΊΤΗΣΗ (VIDEO ON DEMAND) ΜΕ ΠΑΡΆΛΛΗΛΗ ΑΡΧΕΙΟΘΈΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΎ ΥΛΙΚΟΎ] ΓΙΑ ΤΟN ΧΡΗΣΤΗ [13/01/2014] έκδοση: 1.0 1 Περιεχόμενα 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 και Καταληκτικές Ημερομηνίες ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το και Καταληκτικές Ημερομηνίες Το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης -2013 απευθύνεται σε όλους τους τομείς και επίπεδα εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Το Κυπριακό Σηµείο Επαφήσ «Ευρώπη για τουσ Πολίτεσ» συγχρηµατοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείασ και Πολιτισµού τησ Κυπριακήσ ηµοκρατίασ (50%) και από την Ευρωπα)κή Επιτροπή (50%) 27 χώρες 495 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Άρτα, 26/09/2013 Αρ. Πρωτ.: 1167

Άρτα, 26/09/2013 Αρ. Πρωτ.: 1167 Ταχ. Δ/νση : Πρώην Δημαρχείο Φιλοθέης Ταχ. Κωδ. : 47 042 Φιλοθέη Άρτας Τηλ. : 26810 71919 Fax. : 26810 23593 Πληροφορίες: Ευστράτιος Φλούδας Άρτα, 26/09/2013 Αρ. Πρωτ.: 1167 ΘΕΜΑ: "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο. Δροσοσταλίδα Υπηρεσίες προβολής και προώθησης Σελίδα 1

Ευρετήριο. Δροσοσταλίδα Υπηρεσίες προβολής και προώθησης Σελίδα 1 Ευρετήριο Δροσοσταλίδα...2 Δωρεάν Καταχωρήσεις...3 Καταχώρηση στο Ευρετήριο...3 Καταχωρήσεις Εκδηλώσεων, Άρθρων & videos...4 Ολοκληρωμένη προβολή με banner...5 Επιλεγμένες εκδηλώσεις στο εβδομαδιαίο newsletter...6

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 01/ 2013 ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 01/ 2013 ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Γιατροί του Κόσμου Ελληνική Αντιπροσωπεία» Ταχ. Διεύθυνση: Σαπφούς 2, Αθήνα Ταχ. Κώδικας: 05 53 Τηλέφωνο: 20.32.3.50 Fax 20-32.3.850 Ηλ/νική Διεύθυνση: www.mdmgreece.gr Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ «ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013» KΕΡΚΥΡΑΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την προώθηση τοπικών χαρακτηριστικών προϊόντων στα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ANAKOINΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ANAKOINΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ANAKOINΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠ ΕΞ0549-150716 Αθήνα, 16 Ιουλίου 2015 O Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ως Δικαιούχος υλοποίησης της πράξης: «Πιλοτικές Καινοτόμες Δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ-ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ

ΕΡΕΥΝΑ-ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ ΕΡΕΥΝΑ-ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΟΥ ΑΣΤΡΟΥΣ H ανάλυση και η επεξεργασία των ερωτηµατολογίων έγινε από τον κο Χασαπογιάννη Γιώργο. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΑΣΤΡΟΣ Β. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ τηλ.: 27550 24094 697580

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και υποστήριξη προς τις τοπικές κοινωνίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ" «Στήριξη και Ανάδειξη Πολυνησιωτικών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίδευση και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 Η ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής οργανώνουν για πέμπτη χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ν ο 7/2012 Στο Άστρος σήμερα, Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, και ώρα 14:00, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, συνήλθε σε Τακτική Συνεδρίαση το Διοικητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020)

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ (2014-2020) ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΔΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ) Το 2015 θεωρείται μια πολύ σημαντική χρονιά για τα δάση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς τουλάχιστον τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Δράσεις Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Απασχόλησης»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Δράσεις Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Απασχόλησης» 1 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ: «Δράσεις Επιχειρηματικής Καινοτομίας και Απασχόλησης» www.topsa-synergasia.gr Η Πράξη: Δράσεις Επιχειρηματικής Καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» 1. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λεωφ. Αμαλίας αρ. 34, Τ.Κ. 10558 ΤΗΛ.: 210 3217165 ΦΑΞ: 210 3217177 E-MAIL: info@sete.gr. ΑΘΗΝΑ, 12 Ιουλίου 2013 ΑΡ. ΠΡΩΤ: ΕΞ0170-130712

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λεωφ. Αμαλίας αρ. 34, Τ.Κ. 10558 ΤΗΛ.: 210 3217165 ΦΑΞ: 210 3217177 E-MAIL: info@sete.gr. ΑΘΗΝΑ, 12 Ιουλίου 2013 ΑΡ. ΠΡΩΤ: ΕΞ0170-130712 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Λεωφ. Αμαλίας αρ. 34, Τ.Κ. 10558 ΤΗΛ.: 210 3217165 ΦΑΞ: 210 3217177 E-MAIL: info@sete.gr ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΑΘΗΝΑ, 12 Ιουλίου 2013 ΑΡ. ΠΡΩΤ:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της δικτυακής πύλης του προγράμματος του έργου La Bottega II ΚΑΛΕΙ

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της δικτυακής πύλης του προγράμματος του έργου La Bottega II ΚΑΛΕΙ Κεντρικό: Δημ. Υψηλάντου 8 & Μαιζώνος, Πάτρα, Τ.Κ. 26222 Υποκατάστημα: 28ης Οκτωβρίου 54, Πύργος, Τ.Κ. 27100 Τηλ.: 26210 37146, 37194, 37223, Fax: 26210 37169 e mail: aepde@aepde.gr, website: www.aepde.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΔΑ:Β4ΣΩ469ΗΞΗ-45Χ Αριθμ. Πρωτ.: 3569 Χανιά, 13/11/2012 Πληρ. Ε.Μηλιδάκης τηλ.: 28210-29214 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Τίτλος : «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Δημοσιότητας στα πλαίσια του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

«DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ» Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015

«DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ» Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015 Αξιότιμες

Διαβάστε περισσότερα

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ

Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου. «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Θ Δημοτικό Σχολείο Πάφου «Κουπάτειο» Τάξη : Δ Σχολική χρονιά 2013-2014 αγρινό: Είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος στην Κύπρο. Χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ. Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΡΟΓΑΜΜΑΤΟΣ «ΚΑΘΑΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΕΛΤΑ Εθελοντικός Οργανισμός για τη Προστασία Αστικού Περιβάλλοντος ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Η περιοχή εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ- ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ- ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ- ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Το ΚΕΠΠ που, ως γνωστόν, λειτουργεί σε μόνιμη βάση και καθ όλη τη διάρκεια του έτους, επί 24ώρου βάσεως, κατά το έτος 2006 ανέλαβε την κινητοποίηση και το

Διαβάστε περισσότερα