ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ «ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ «ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ»"

Transcript

1 Από 15 Νοεµβρίου η υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά για το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα - Πιλοτική εφαρµογή σε 13 δήµους της χώρας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ελτίο Τύπου Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2014 Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαµαρά και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, πραγµατοποιήθηκε σήµερα στο Ζάππειο, η παρουσίαση του θεσµού του Εγγυηµένου Κοινωνικού Εισοδήµατος από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Πρόκειται για έναν σύγχρονο και αποτελεσµατικό ιστό κοινωνικής ασφάλειας για το σύνολο των συµπολιτών µας που διαβιούν στα όρια της φτώχειας και, ιδιαίτερα, στις πιο ακραίες και επώδυνες µορφές της. Στόχος του προγράµµατος που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η εισοδηµατική ενίσχυση των δικαιούχων, η πρόσβαση τους σε ένα πλέγµα κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και η επαγγελµατική ένταξη ή επανένταξη τους. Η δράση ξεκινά πιλοτικά το πρώτο εξάµηνο του 2015 και χρηµατοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισµό. Για την εφαρµογή του προγράµµατος επιλέχθηκαν 13 δήµοι της χώρας, ένας από κάθε Περιφέρεια, προκειµένου να εφαρµοστεί δοκιµαστικά και για έξι µήνες ο νέος αυτός θεσµός και οι οποίοι είναι οι εξής: 1. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο ήµος ράµας 2. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ήµος Έδεσσας 3. Στην Περιφέρεια υτικής Μακεδονίας, ο ήµος Γρεβενών 4. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο ήµος Ιωαννίνων 5. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ήµος Καρδίτσας 6. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο ήµος Λευκάδας 7. Στην Περιφέρεια υτικής Ελλάδας, ο ήµος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 8. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο ήµος Χαλκίδας 9. Στην Περιφέρεια Αττικής, ο ήµος Καλλιθέας 10. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ήµος Τρίπολης 11. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο ήµος Σάµου 12. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο ήµος Σύρου 13. Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο ήµος Μαλεβιζίου Οι ενδιαφερόµενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόµενα δηµοτολογικά, εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια µπορούν από την 15η Νοεµβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά µέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου (που θα ανακοινωθεί αργότερα) προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους. ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ «ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟ ΗΜΑΤΟΣ»

2 Κυρίες και κύριοι, Σήµερα είναι µια ιδιαίτερη στιγµή για όλους µας. Για την κυβέρνηση, για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Ιδιαίτερη στιγµή για το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και για το σύστηµα κοινωνικής προστασίας στη χώρα µας. Αλλά, επιτρέψτε µου να το πω, ιδιαίτερη στιγµή και για µένα τον ίδιο. Γιατί εκτός από την τιµή να προΐσταµαι ενός τόσο σηµαντικού και κρίσιµου υπουργείου, έχω και τη χαρά επί της δικής µου θητείας να καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσµός του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος. Μια σπουδαία κοινωνική µεταρρύθµιση που αλλάζει ριζικά και θεµελιωδώς όλα όσα ξέραµε για το κοινωνικό κράτος στη χώρα µας. Μια ριζική τοµή που εναρµονίζει την Ελλάδα µε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για έναν σύγχρονο και αποτελεσµατικό ιστό κοινωνικής ασφάλειας για το σύνολο των συµπολιτών µας που είναι αντιµέτωποι µε τα δεινά της φτώχειας και, ιδιαίτερα, τις πιο ακραίες και επώδυνες µορφές της. Για έναν καινοτόµο θεσµό που θα αποτελέσει τον πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο. Σήµερα παρουσιάζουµε την πρώτη πιλοτική εφαρµογή του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος την ονοµάσαµε «Εγγυηµένο Κοινωνικό Εισόδηµα» - σε 13 ήµους της χώρας. Τα συµπεράσµατα απο την υλοποίησή του θα αποτελέσουν οδηγό για την επέκταση, το συντοµότερο δυνατό, της εφαρµογής του στο σύνολο της χώρας. Και έτσι, στην πλήρη εφαρµογή του ως κεντρική κοινωνική κοινωνική παρέµβαση, το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα να καλύψει το 7% του συνολικού πληθυσµού της χώρας, δηλαδή περίπου άτοµα. Κυρίες και κύριοι, Η κρίση που βιώσαµε αυτά τα χρόνια, µεταξύ των πολλών επώδυνων και δραµατικών επιπτώσεων σε όλα τα επίπεδα, είχε και µια άλλη παράπλευρη συνέπεια. Ανέδειξε την ανεπάρκεια - θα έλεγα τη «γύµνια» - του παλαιού κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Φανέρωσε µε τον πιο εµφανή τρόπο προϋπάρχουσες στρεβλώσεις, κενά και αντιφάσεις στην οργάνωση του συστήµατος κοινωνικής προστασίας στη χώρα µας. Απέδειξε µε τον πλέον έµπρακτο τρόπο, αυτό που όλοι λίγο πολύ γνωρίζαµε ή υποψιαζόµαστε.

3 Ότι το δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα λειτουργούσε συχνά µε πελατειακή λογική και ήταν ατελές, διάτρητο και αναποτελεσµατικό. Αναποτελεσµατικό και σε οικονοµικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Είναι, µάλιστα, χαρακτηριστικό ότι, παρότι οι κοινωνικές δαπάνες τα τελευταία πριν την κρίση χρόνια κυµαίνονταν σε επίπεδα κοντά στον κοινοτικό µέσο όρο, η επίδραση τους εντούτοις στη µείωση της φτώχειας ήταν µικρή. Στην Ελλάδα µείωναν τη φτώχεια κατά περίπου 2-3 µονάδες,ενώ στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κατά µέσο όρο 8-9 µονάδες, σε κάποιες µάλιστα έφταναν και τις 12 µονάδες. Έτσι, οι πολύτιµοι κοινωνικοί πόροι δεν πήγαιναν σε αυτούς που είχαν πραγµατική ανάγκη. Κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή, στην Ελλάδα «πετάγαµε το νερό στη θάλασσα». Η ανεπάρκεια του συστήµατος κοινωνικής προστασίας, µάλιστα, φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν πολλά νοικοκυριά έµειναν χωρίς κανένα εργαζόµενο µέλος και µε ελάχιστους πόρους. Από την άλλη πλευρά, η κρίση δηµιούργησε νέα, πιο οξυµένα και σύνθετα κοινωνικά προβλήµατα. Φτώχειας και κοινωνικής περιθωριοποίησης. Προβλήµατα που απαιτούν λύσεις νέου τύπου. Σε όλες αυτές, λοιπόν, τις προκλήσεις και του χθες και του σήµερα έρχεται να απαντήσει ο θεσµός του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα ήταν µια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν είχε δηµιουργηθεί τέτοιος θεσµός. Ίσως δεν υπήρχε η απαιτούµενη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Ίσως,η αποσπασµατικότητα και το χαοτικό σύστηµα των διαφόρων προνοιακών επιδοµάτων να βόλευε κάποιους. Σίγουρα, όµως η όποια προσπάθεια εξορθολογισµού προσέκρουε στην ανεπάρκεια του διοικητικού µηχανισµού να ξεχωρίσει µε αδιάβλητο, αντικειµενικό και αξιόπιστο τρόπο - ποιοι πραγµατικά είναι οι δικαιούχοι. Ποιοι έχουν την µεγαλύτερη ανάγκη στήριξης από την πολιτεία. Σήµερα, όµως, τα πράγµατα έχουν αλλάξει. Υπάρχει και πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. Υπάρχει και ένα εξελιγµένο σύστηµα ηλεκτρονικής αποτύπωσης των πραγµατικών εισοδηµάτων και της περιουσίας των πολιτών, που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Υπάρχει µια πολύ πιο αποτελεσµατική σε σχέση µε παλαιότερα - οικονοµική και κοινωνική διοίκηση.

4 Υπάρχει η αναβαθµισµένη Η ΙΚΑ που θα αναλάβει σηµαντικό µέρος όλης της διαχειριστικής προσπάθειας. εν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι η υλοποίηση του µεγαλύτερου κοινωνικού προγράµµατος του Υπουργείου Εργασίας - του ενιαίου επιδόµατος στήριξης τέκνων - έγινε εφικτή µε απόλυτα διαφανή, αντικειµενικό και ελεγχόµενο τρόπο, µέσω της ηλεκτρονικής υποβολής του ειδικού εντύπου Α21 και του ελέγχου των ΑΜΚΑ. Υπ αυτή την έννοια, η εισαγωγή του θεσµού του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος στην Ελλάδα αποτελεί µια κατάκτηση και ένα επίτευγµα της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής. Της προόδου και του εξορθολογισµού που έχει συντελεστεί σταδιακά αυτά τα τελευταία χρόνια. Ως αποτέλεσµα των οργανωµένων µεταρρυθµίσεων και του «νοικοκυρέµατος» σε όλα τα επίπεδα. Κυρίες και κύριοι, Ξεκινάµε, λοιπόν, σήµερα την πιλοτική εφαρµογή του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος. Επιλέχθηκαν δεκατρείς (13) ήµοι της χώρας, ένας από κάθε Περιφέρεια, προκειµένου να εφαρµοστεί δοκιµαστικά και για έξι µήνες ο νέος αυτός θεσµός. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Αντίθετα, χρησιµοποιήθηκαν κριτήρια επιλογής που έχουν να κάνουν µε την κοινωνική και οικονοµική κατάσταση κάθε ήµου, την αντιπροσωπευτικότητά του σε επίπεδο Περιφέρειας και, κυρίως, τη δυνατότητα που µας παρέχει ώστε να εξάγουµε ασφαλή συµπεράσµατα για τη γενικευµένη εφαρµογή του θεσµού αµέσως µετά. Συγκεκριµένα, οι 13 ήµοι είναι οι εξής: 1. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο ήµος ράµας 2. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ήµος Έδεσσας 3. Στην Περιφέρεια υτικής Μακεδονίας, ο ήµος Γρεβενών 4. Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο ήµος Ιωαννίνων 5. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ήµος Καρδίτσας 6. Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο ήµος Λευκάδας 7. Στην Περιφέρεια υτικής Ελλάδας, ο ήµος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου 8. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο ήµος Χαλκίδας 9. Στην Περιφέρεια Αττικής, ο ήµος Καλλιθέας 10. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ήµος Τρίπολης 11. Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο ήµος Σάµου 12. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο ήµος Σύρου 13. Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο ήµος Μαλεβιζίου Απο την πρώτη στιγµή σύµµαχοί µας στην προσπάθεια αυτή ήταν οι ήµαρχοι, τα ηµοτικά Συµβούλια και φυσικά οι Περιφερειάρχες. Τους καλούµε µαζί µε τις τοπικές κοινωνίες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν το θεσµό του εγγυηµένου κοινωνικού εισοδήµατος.

5 Να συµµετάσχουν ενεργά στην υλοποίησή του, για να εξαχθούν χρήσιµα και αξιοποιήσιµα συµπεράσµατα, ώστε να βελτιωθεί ο νέος αυτός θεσµός ακόµη περισσότερο. Θεωρώ ιδιαίτερα σηµαντικό το γεγονός ότι οι παροχές του εγγυηµένου κοινωνικού εισοδήµατος δεν περιορίζονται απλώς σε ένα επίδοµα. εν είναι κάποιες ακόµη εισοδηµατικές ενισχύσεις. Αντίθετα, πρόκειται για ένα ολοκληρωµένο «κοινωνικό πακέτο υπηρεσιών» που διασφαλίζει ότι κανένας πολίτης αυτής της χώρας δεν θα διολισθήσει στα όρια της ακραίας φτώχειας. Θα υπάρχει καταρχήν οικονοµική στήριξη για την εξασφάλιση ενός ανεκτού επιπέδου διαβίωσης. Αλλά θα υπάρχει και ευρύτερη κοινωνική στήριξη, µε την πρόσβαση σε µια µεγάλη γκάµα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών και, κυρίως, συµµετοχή σε δράσεις ενεργοποίησης και επανένταξης στην αγορά εργασίας. ίνουµε ιδιαίτερη έµφαση στην ολοκληρωµένη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής επανένταξης και ενεργοποίησης, γιατί θέλουµε αυτό το πρόγραµµα να αποτελεί µια πραγµατική κοινωνική ασπίδα. Και να αποφύγουµε φαινόµενα εγκλωβισµού και παθητικοποίησης που είχαν παρατηρηθεί σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κάποια σχήµατα εγγυηµένου εισοδήµατος κινδύνευσαν να λειτουργήσουν ως «παγίδες φτώχειας». Ένα άλλο σηµείο στο οποίο θα ήθελα, επίσης, να δώσω έµφαση είναι ότι στην «οµπρέλλα» του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος θα ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι οποίοι αποτελούν ίσως την πιο ευάλωτη κοινωνική οµάδα που έχει ανάγκη την προστασία µας. Τα υπόλοιπα τεχνικά στοιχεία και οι παράµετροι υλοποίησης του προγράµµατος αναλύονται εκτενέστερα στην υπουργική απόφαση που έχει εκδοθεί για αυτό το σκοπό και θα παρουσιαστούν από τον υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου. Επισηµαίνω και πάλι ότι η πιλοτική εφαρµογή θα µας δώσει την δυνατότητα να δούµε κατά την υλοποίηση του προγράµµατος ενδεχόµενες αδυναµίες και δύσκολα σηµεία, έτσι ώστε αµέσως µετά να εφαρµοστεί πλέον σε όλη την Ελλάδα µε µεγάλη αποτελεσµατικότητα. Γιατί όπως ανέφερα στην αρχή της εισήγησής µου, έχουµε την πεποίθηση και την πολιτική βούληση, ώστε το εγγυηµένο κοινωνικό εισόδηµα να αποτελέσει τον βασικότερο πυλώνα της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα του αύριο. Κυρίες και κύριοι, Η εισαγωγή του θεσµού του εγγυηµένου κοινωνικού εισοδήµατος στην Ελλάδα αποτελεί µια µικρή «επανάσταση». Μια από τις πολλές µικρές επαναστάσεις που έχουν συντελεστεί αυτά τα δύο χρόνια.

6 Είναι αλήθεια ότι αν η κρίση δεν είχε οδηγήσει το σύστηµα κοινωνικής προστασίας στα όρια του, αναδεικνύοντας µε τον πιο επώδυνο τρόπο τις χτυπητές αδυναµίες και µειονεξίες του, ίσως να µην είχαµε ποτέ ξεκινήσει αυτή τη µεγάλη προσπάθεια για το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα. Θα µπορούσε δηλαδή να πει κανείς ότι εδώ έχουµε ένα παράδειγµα για το πως η κρίση γεννά ευκαιρίες. Ευκαιρίες να δούµε ξανά από την αρχή τι έχουµε κάνει λάθος σε αυτή τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Πως είναι οργανωµένη η οικονοµία µας, τι παράγουµε και πως, ποιοι είναι και πως δουλεύουν οι θεσµοί µας σε όλο το φάσµα της οικονοµικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Να πάρουµε παραδείγµατα από τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, να αντλήσουµε διδάγµατα και απο τις δικές τους εµπειρίες. Να ανανεώσουµε και να εµπλουτίσουµε τους θεσµούς µας. Με δυο λόγια, να γίνουµε επιτέλους µια «κανονική» ευρωπαϊκή χώρα. Εκεί ακριβώς στοχεύουν οι µεταρρυθµίσεις. Και το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα αποτελεί τη πιο σηµαντική και ελπιδοφόρα κοινωνική µεταρρύθµιση που έχει δει αυτός ο τόπος. Μέσω αυτού του νέου θεσµού, υφαίνουµε ξανά, αυτή τη φορά σε στέρεες βάσεις µε όρους δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, µε διαφάνεια, αποτελεσµατικότητα και ορθή στόχευση, έναν ισχυρό ιστό κοινωνικής προστασίας, µια κοινωνική ασπίδα για τους ευάλωτους συµπολίτες µας. Οικοδοµούµε από την αρχή το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Έχοντας υπόψη ότι η κοινωνική συνοχή και ηρεµία είναι όχι µόνο αποτέλεσµα, αλλά και προϋπόθεση της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της οικονοµίας και της οριστικής εξόδου απο την κρίση. Οµιλία του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, στην παρουσίαση του προγράµµατος «Εγγυηµένο Κοινωνικό Εισόδηµα». Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βιώνει την απειλή µιας µεγάλης ιστορικής παλινδρόµησης. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτηµένο, τίθεται υπό αµφισβήτηση. Η αλληλοτροφοδοτούµενη χρηµατοοικονοµική και δηµοσιονοµική κρίση στην Ευρώπη δεν αντιµετωπίστηκε από την αρχή ολιστικά και διαρθρωτικά. Το µεγάλο στοίχηµα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά για τη χώρα µας, είναι εάν και µε ποιο τρόπο θα µετεξελιχτεί το κοινωνικό κράτος ώστε να καταστεί αποτελεσµατικό και βιώσιµο.

7 Στην Ελλάδα, τα φαινόµενα ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού που προκλήθηκαν από την µεγάλη, διεθνής και παρατεταµένη στη χώρα µας ύφεση που ξεκίνησε το 2008, πλήττουν σηµαντικό µέρος του πληθυσµού. Η οικονοµική ανάκαµψη και η προοπτική της ανάπτυξης που είναι µπροστά µας, δεν θα ανατρέψουν γρήγορα τις επιπτώσεις της κρίσης, τις νέες µορφές φτώχειας και τις νέες ανισότητες. Αντίθετα, αυτές θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να επιβαρύνουν τους πλέον αδυνάµους για σηµαντικό ακόµα χρονικό διάστηµα. Για αυτό, παράλληλα µε την παραγωγική και αναπτυξιακή αναδιάρθρωση της χώρας απαιτείται αποτελεσµατική υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Κοινωνικής Συνοχής, αντιµετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισµού. Προϋποθέσεις: Η ανάληψη συνευθύνης από την Κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και την Κοινωνία των Πολιτών. Η οικοδόµηση συνεκτικής σχέσης οικονοµικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου. Η βιώσιµη µεταρρύθµιση των θεσµών που συγκροτούν το Κοινωνικό Κράτος. Το κοινωνικό κράτος, δεν µπορεί να είναι στατικό, οφείλει να αναπροσαρµόζεται ανάλογα µε τις συνθήκες ώστε να µπορεί να ανταποκριθεί κάθε φορά στο ρόλο του. Πολλοί επιµένουν στη συντήρηση του συστήµατος ως έχει, ακόµη και όταν είναι πασιφανές ότι αυτό δεν µπορεί να αντιµετωπίσει τις σηµερινές ανάγκες, υποσχόµενοι µάλιστα και µεγέθυνση των παροχών µε πολυσέλιδους καταλόγους υποσχέσεων, χωρίς να καταθέτουν πρόταση για την οικονοµία που θα στηρίζει αυτές τις παροχές. Στον αντίποδα, κάποιοι άλλοι, επιµένουν στις οριζόντιες µειώσεις των κοινωνικών δαπανών µε την κατάργηση δράσεων και προγραµµάτων και µε τυφλή εξοικονόµηση πόρων. Και οι δύο απόψεις είναι βαθιά συντηρητικές, λαϊκίστικες και αναποτελεσµατικές. Ποντάρουν, η µια στο θυµικό των πολιτών που βιώνουν τα δύσκολα και η άλλη στην λογιστική ρύθµιση της απόλυτης ανταπόδοσης, χωρίς κοινωνικό προσανατολισµό. Η ανάδειξη και προώθηση της εθνικά και κοινωνικά υπεύθυνης πρότασης για την βιώσιµη µεταρρύθµιση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι χρέος µας. Η Οικονοµική ανάκαµψη και η Κοινωνική πρόοδος είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νοµίσµατος. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος είναι πηγή ανάπτυξης και η οικονοµική ανάπτυξη διασφαλίζει τη βιωσιµότητα του κοινωνικού κράτους. Γι αυτό πρέπει να µεταρρυθµίζεται, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου κοινωνικής συνοχής, αξιοποιώντας τους πόρους, µε προτεραιότητες και διαφάνεια. Η προσέγγιση αυτή δεν υπαγορεύεται µόνο, από την εθνική ανάγκη για την οικονοµική ανάκαµψη της χώρας αλλά και από την κοινωνική ανάγκη, να

8 πετύχουµε την ανάκαµψη της κοινωνίας. Επιµένουµε, στο πλαίσιο αυτό και προωθούµε µε όσες δυνάµεις διαθέτουµε, τη µεταρρύθµιση των πολιτικών κοινωνικής συνοχής, κοινωνικής προστασίας και της πρόνοιας, που εντάσσεται πλέον σε ενιαίο σχεδιασµό και µε το συντονισµό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα θα αποτελέσει τον πρώτο πυλώνα πολιτικής κοινωνικής συνοχής για την αντιµετώπιση της ακραίας φτώχειας, των νέων ανισοτήτων και την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης. Ο δεύτερος πυλώνας κοινωνικής συνοχής έχει ως βάση την στήριξη της οικογένειας και του παιδιού που βιώνουν το φάσµα της σχετικής φτώχειας, σήµερα το 30% περίπου του πληθυσµού. Ο τρίτος πυλώνας αφορά την στήριξη των ατόµων µε αναπηρία και ακολουθούν ειδικές και στοχευµένες πολιτικές και δράσεις. Τα προβλήµατα που βιώνουν οι συµπολίτες µας, που βρίσκονται στο φάσµα της ακραίας φτώχιας είναι πολλαπλά, σύνθετα και δεν αντιµετωπίζονται µ ένα απλό επίδοµα. Το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα προκειµένου να είναι αποτελεσµατικό, αποφασίστηκε να υλοποιηθεί µέσω ενός σύγχρονου θεσµού Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας που περιλαµβάνει πέντε Κοινωνικές Καινοτοµίες: 1.Για την ένταξη στο πρόγραµµα «Εγγυηµένο Κοινωνικό Εισόδηµα»: Εξετάζεται η πραγµατική οικονοµική και κοινωνική κατάσταση του αιτούντα, το πραγµατικό διαθέσιµο εισόδηµα και µάλιστα στον τρέχοντα χρόνο. 2. Ο έλεγχος των κριτηρίων ένταξης γίνεται άµεσα και ηλεκτρονικά µε διασταύρωση όλων των στοιχείων της αίτησης δήλωσης, ενώ διεξάγεται Κοινωνική Έρευνα όπου αυτή κριθεί απαραίτητη. 3. Η ένταξη στο πρόγραµµα αποτελεί µια σύµβαση αµοιβαιότητας της πολιτείας µε τον δικαιούχο που προβλέπει τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις του. Εκτός από την οριζόντια παρέµβαση της οικονοµικής ενίσχυσης και την παροχή υπηρεσιών, εκπονείται και ατοµικό σχέδιο ένταξης ή επανένταξης. 4. Συνέργεια και ιασύνδεση µε άλλα Προγράµµατα Συνέργεια Κοινωνικής Προστασίας και προγραµµάτων αντιµετώπισης της ανεργίας. ιασύνδεση µε το Ταµείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους, για επισιτιστική και υλική βοήθεια στους δικαιούχους του ΕΕΕ. 5. Κοινωνική Σύµπραξη. Αποτελεί την οριζόντια συνεργασία ηµοσίου-αυτοδιοίκησης-εκκλησίας και Κοινωνίας των πολιτών για την αντιµετώπιση της φτώχιας και την επιτυχή υλοποίηση του προγράµµατος «Εγγυηµένο Κοινωνικό Εισόδηµα» σε κάθε ήµο. Κυρίες και κύριοι, Επιδιώκουµε το καλύτερο, στηρίζουµε τους αδύναµους, µε απόλυτο σεβασµό στον φορολογούµενο πολίτη, Ταυτόχρονα, στόχος µας είναι η διασφάλιση των προϋποθέσεων για όλους, ώστε να ζήσουµε το

9 αύριο χωρίς εξαρτήσεις και προνοιακές παροχές. Σας ευχαριστώ.

Το Προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας

Το Προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2013 Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 2007-2013

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 2007-2013 Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2005-2006

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2005-2006 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2005-2006 ΑΘΗΝΑ 2005 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΥΡΙΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 2003-2004...4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 1 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 10 ης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Γ Κ.Π.Σ. ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 Κος ΦΩΛΙΑΣ: Καλημέρα σας. Σας καλωσορίζουμε στο άνοιγμα των εργασιών της 10 ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Σχέδιο ράσης Για την Κοινωνική Ενσωµάτωση

Εθνικό Σχέδιο ράσης Για την Κοινωνική Ενσωµάτωση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Εθνικό Σχέδιο ράσης Για την Κοινωνική Ενσωµάτωση 2003-2005 Αθήνα Ιούλιος 2003 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 Η διαφορά διαχείρισης και διακυβέρνησης...

Διαβάστε περισσότερα

«Περιφερειακή Στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και προαγωγή της κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την περίοδο 2014-2020»

«Περιφερειακή Στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και προαγωγή της κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την περίοδο 2014-2020» ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ «Περιφερειακή Στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας και προαγωγή της κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια» με Σχέδιο Δράσης και Εφαρμογής Παρεμβάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη: Η Κοινή μας Αναζήτηση. Η Επιτροπή των Περιφερειών και η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ευρώπη: Η Κοινή μας Αναζήτηση. Η Επιτροπή των Περιφερειών και η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ευρώπη: Η Κοινή μας Αναζήτηση Η και η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης 01 02 03 04 05 06 07 08 Πρόλογος του Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών 2 Μήνυµα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 To Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2009 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2009 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2009 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ Κυρίες και κύριοι, Απευθύνομαι σήμερα σ? εσάς, τους εκπροσώπους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Το συντονισµό για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Το συντονισμό για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002 1 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ιούνιος 2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Αντιμετωπίζουμε την Οικονομική Κρίση - Στηρίζουμε τη γυναίκα»

«Αντιμετωπίζουμε την Οικονομική Κρίση - Στηρίζουμε τη γυναίκα» Αθήνα 4 Φεβρουάριου 2009 Ομιλία Χρήστου Πολυζωγόπουλου Προέδρου Ο.Κ.Ε. Στην Ημερίδα του Τομέα Γυναικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. «Αντιμετωπίζουμε την Οικονομική Κρίση - Στηρίζουμε τη γυναίκα» Κυρίες και Κύριοι, Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α. Το πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΑ. ΗΜΕΡΙΔΑΣ: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων & Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων»

ΠΡΑΚΤΙΚΑ. ΗΜΕΡΙΔΑΣ: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων & Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: «Εθνικό Στρατηγικό Πρόγραμμα Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων & Αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2007-2013

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 Αθήνα εκέµβριος 2009 Π Ι Ν Α Κ Α Σ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Ω Ν ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ...6 Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ e-government ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΑΡΑΚΥΚΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΡΑΚΥΚΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. Τ. Ε. Ι. Π Ε Ι Ρ Α Ι Α ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΣΙΚΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Σ Χ Ο Λ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι Κ Ο Ν Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020»

ΓΝΩΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020» ΓΝΩΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020» 1 ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ Η Οικονοµική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) ανέλαβε την έκδοση Γνώµης Πρωτοβουλίας µε τίτλο «Ευρώπη 2020 Η νέα Στρατηγική της Λισσαβόνας»µε

Διαβάστε περισσότερα

«Μελέτη για την καταπολέμηση της φτώχειας και προαγωγή της κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την περίοδο 2014-2020» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β

«Μελέτη για την καταπολέμηση της φτώχειας και προαγωγή της κοινωνικής Ένταξης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την περίοδο 2014-2020» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ Β Λεωφ. Κηφισίας 100 & Μαραθωνοδρόμου 83 151 25 Μαρούσι Τηλ.: 210 67 25 966, Fax: 210 67 25 972 e-mail: remaco@remaco.gr, Web: www.remaco.gr ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ «Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ.γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Ομιλία κ.γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Ομιλία κ.γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Πρώτα απ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Μιχάλη Τσινισιζέλη καθώς και τον Πρόεδρό του Ελληνικού Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Με την υποστήριξη της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.), Ομάδα Υποστήριξης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΑ 1 ης ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Ε.Π. «ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΒΛΕΠΤΩΝ» ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 2 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Λεωφ. Κηφισίας 100 & Μαραθωνοδρόμου 83 151 25 Μαρούσι Τηλ.: 210 67 25 966, Fax: 210 67 25 972 e-mail: remaco@remaco.gr, Web: www.remaco.

Λεωφ. Κηφισίας 100 & Μαραθωνοδρόμου 83 151 25 Μαρούσι Τηλ.: 210 67 25 966, Fax: 210 67 25 972 e-mail: remaco@remaco.gr, Web: www.remaco. Λεωφ. Κηφισίας 100 & Μαραθωνοδρόμου 83 151 25 Μαρούσι Τηλ.: 210 67 25 966, Fax: 210 67 25 972 e-mail: remaco@remaco.gr, Web: www.remaco.gr ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ «Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ι. ΒΕΛΛΙ ΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 6/9/2015 Κυρίες Και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι, Χαίροµαι που για άλλη µια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο 2: α. Περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης. Ιούνιος 2015. Φαρμακίδου 10, 34100, Χαλκίδα Τηλ. 22210 86050 Fax.

Παραδοτέο 2: α. Περιφερειακό Στρατηγικό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης. Ιούνιος 2015. Φαρμακίδου 10, 34100, Χαλκίδα Τηλ. 22210 86050 Fax. Ελληνική Δημοκρατία Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειακή Στρατηγική Προώθησης της Κοινωνικής Ένταξης, Καταπολέμησης της Φτώχειας & κάθε μορφής Διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

3η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. για την κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραµµάτων. της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020

3η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. για την κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραµµάτων. της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΣΠΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Μητροπόλεως 3, 5ος όροφος, 105 57 Αθήνα Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Σημείωμα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. 9 Ιουνίου 2011

Ενημερωτικό Σημείωμα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. 9 Ιουνίου 2011 Ενημερωτικό Σημείωμα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 9 Ιουνίου 2011 Α. Η πορεία μας μέχρι σήμερα Β. Γιατί 6,4 δισ. Ευρώ πρόσθετη προσπάθεια το 2011; Γ. Το Μεσοπρόθεσμο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΝΩΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Αντί Προλόγου Την τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» 10 01 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...4 Α ΜΕΡΟΣ.

Διαβάστε περισσότερα