παγκόσμια και οι τάσεις εξέλιξης τους

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "παγκόσμια και οι τάσεις εξέλιξης τους"

Transcript

1 ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΒΙΩΣΙΜΑ KΑI ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΒΙΟ- ΚΑΥΣΙΜΑ ΣΕ ΣΥΝΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Σπύρος Κυρίτσης Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας aua.gr A. Το καθεστώς των Βιο-καυσίμων παγκόσμια και οι τάσεις εξέλιξης τους Σήμερα τα βιο-καύσιμα καλύπτουν το 3% {15} σε ενέργεια της παγκόσμιας κατανάλωσης καυσίμων για τις μεταφορές. Σε μερικές χώρες τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα (Βραζιλία +26.4%, ΗΠΑ +4%). Η βιο-αιθανόλη παρουσιάζει μακράν την μεγαλύτερη κατανάλωση, με τις ΗΠΑ επί κεφαλής σημειώνοντας παραγωγή/κατανάλωση 50.70/49.50 Μ.m3 το έτος 2011 [23]. Τον ίδιο χρόνο η Ε. Ένωση είχε κατανάλωση σε βιο-αιθανόλη μόνο το 10% αυτής των ΗΠΑ, ενώ παρουσίασε αύξηση +26.1% μεταξύ των ετών Η παραγωγή/κατανάλωση biodiesel στις ΗΠΑ κατά το 2011 ήταν 2,000/2,640 M.t/year [23], το ίδιο έτος στην Ε. Ένωση η παραγωγή/κατανάλωση biodiesel ήταν 8,791/10,869 M.t/year [23].

2 Εικόνα1: Παγκόσμια παραγωγή βιο-καυσίμων [16] Eικόνα 2: Παγκόσμια ζήτηση βιο-καυσίμων κατά περιοχή [15] (In the reference scenario)

3 Συμπέρασμα: Τουλάχιστον για τα προσεχή 20 χρόνια η ζήτηση βιο-καυσίμων για τις μεταφορές θα είναι διαρκώς αυξανόμενη. Το γιατί θα συμβαίνει αυτό ; η απάντησηέρχεταιαπότιςηπακαιτηνε. Ένωση. 1. Οι προτεραιότητες των ΗΠΑ για τα βιο-καύσιμα, σύμφωνα με την μελέτη Βιο-ΕRΑ [17] είναι: α. Εθνική ασφάλεια προμήθειας καυσίμων, ως πρώτη προτεραιότητα. β. Δημιουργία θέσεων εργασίας. γ. Υποστήριξη της Εθνικής οικονομίας. Οι στόχοι των ΗΠΑ για τα βιο-καύσιμα είναι: Η πρώτη ύλη θα προέρχεται από δασικά και γεωργικά υπολείμματα και από ενεργειακές φυτείες, αλλά στις υφιστάμενες δασικές και γεωργικές εκτάσεις. Έθεσαν επίσης ενδιάμεσους στόχους για το έτος 2022 όπως, η συνολική κατανάλωση βιο-καυσίμων να είναι Mm 3 /year, δηλαδή να υποκαταστήσουν το 20% των ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, και από αυτά τα 80 M.m 3 να είναι βιο-καύσιμα επόμενης γενιάς. Το έτος 2030 ο στόχος της συνολικής παραγωγής βιο-καυσίμων θα είναι 227 Mm 3. Με σύνθεση: 57 Mm 3 1 ης γενεάς βιο-καύσιμα και 170 Mm 3 εξελιγμένα βιο-καυσίμα. Έτσι το έτος 2030 θα υποκαταστήσουν το 22% της καταναλισκόμενης βενζίνης στη χώρα, ενώ η πρώτη ύλη που θα χρειασθεί θα είναι 470 M.t. ξερή ουσία. Το μέσω κόστος των εξελιγμένων βιο-καυσίμων το έτος 2030 εκτιμάται ότι θα είναι στην πόρτα του εργοστασίου $ 0.50/ lit.

4 Στις ΗΠΑ καλύπτουν οικονομικά το 30% του κόστους των πιλοτικών και εμπορικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή εξελιγμένων βιο-καυσίμων και δίνει φορολογικά κίνητρα ύψους. $0.119/λιτ. Επίσης επιβάλει φόρους στα εισαγόμενα βιο-καύσιμα που φτάνουν $ 0.142/λιτ. Η Κυβέρνηση δίνει οικονομικά κίνητρα στους γεωργούς για να αντικαταστήσουν την παραγωγή αιθανόλης από αραβόσιτο με άλλα φυτά, που έχουν μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αντιμετωπίζουν επίσης το πρόβλημα των τροφίμων.. Εικόνα 3. Η απαιτούμενη βιομάζα για την παραγωγή 170M.m 3 εξελιγμένων βιο-καυσίμων είναι 470M.t Ξ.Β. (Πηγή. Βιο-Εra Study, 2009) [17] Εικόνα 4. Αναμενόμενες άμεσες θέσεις εργασίας από τα επόμενα βιο καύσιμα το έτος (Source: bio era study, USA 2009) (17). Το έτος 2030 εκτιμάτε ότι οι άμεσες θέσεις εργασίας θα είναι 400,000 νέες θέσεις.

5 2. Οι προτεραιότητες της Ε. Ένωσης για τα βιο-καύσιμα: α. Αποφυγή των GHG (CO 2,CH 4,Ν 2 Ο ), ως πρώτη προτεραιότητα. β. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. γ. Υποστήριξη της Οικονομίας των EU-27 χωρών. δ. Ασφάλεια προμήθειας καυσίμων ΗΕ. Ένωση εξέδωσε, μεταξύ άλλων αποφάσεων,την Directive 2009/28/EC [18] για τις ΑΠΕ και την Directive 2009/30/EC για την ποιότητα των Βιο-καυσίμων, με τις ακόλουθες ενδιαφέρουσες διατάξεις που αφορούν τα βιο-καύσιμα: H Βιομάζα, παραγόμενη εντός ή εκτός Ε. Ένωσης, θα πρέπει να ικανοποιεί τα ακόλουθα ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ: -Οι εξοικονομούμενες εκπομπές GHG από τη χρήση των βιο-καυσίμων, σε σύγκριση με εκείνες των ορυκτών καυσίμων, πρέπει να είναι τουλάχιστον 35%, ενώ από τον Ιανουάριο 2017 πρέπει να είναι τουλάχιστον 50% και από τον Ιανουάριο 2018 τουλάχιστον 60%. -Τα βιο-καύσιμα δεν πρέπει να προέρχονται από βιομάζα που παρήχθη σε γη υψηλής βιο-ποικιλότητας. -Τα βιο-καύσιμα δεν πρέπει να προέρχονται από βιομάζα που παρήχθη σε γη υψηλής αποθήκευσης άνθρακα (έλη, δάση, τύρφη). -Τα βιο-καύσιμα δεν πρέπει να δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες όπου παράγεται η βιομάζα.

6 Οι στόχοι της Ε. Ένωσης για τα βιο-καύσιμα παρουσιάζονται συνοπτικά στις ακόλουθες εικόνες. ΟεπίσημοςστόχοςτηςΕ.Ε. για το 2020 είναι, το μίγμα των βιο-καυσίμων στα ορυκτά καύσιμα κίνησης σε όλα τα κράτη μέλη (Ε-27) να είναι 10%. Εικόνα 5. Στοχευόμενη συμμετοχή των βιο-καυσίμων στο σύνολο των καυσίμων για της μεταφορές στην E.Ε.-27 [19] Eικόνα 6. Εκτιμήσεις EREC ( Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ΑΠΕ ) για τη συμμετοχή των Βιο-καυσίμων στη συνολική ζήτηση καυσίμων κίνησης στην Ε.Ε.(σε M. Τ.Ι.Π.) Source: EREC [9]

7 B. Το δραματικό δίλλημα της Ε.Ε. για τα βιο-καύσιμα. 1. Πρόβλημα τήρησης των κριτηρίων βιωσιμότητας Ο σχετικά πρόσφατος κανονισμός της Ε.Ε. αποκλείει τα βιο-καύσιμα που μειώνουν της εκπομπές CO 2 λιγότερο από το 35% σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Έτσι εάν υπολογίσουμε το CO 2 κατά την αλλαγή χρήσης της γης (ILUC ), οι εκτιμήσεις αναμένεται τα αποκλείσουν μερικές βασικές πρώτες ύλες βιομάζας (όπως είναι το Φοινικέλαιο, το Σογιέλαιο,το έλαιο Ελαιοκράμβης, κ.ά.) εκτός Κοινοτικού κανονισμού για τα κριτήρια βιωσιμότητας. Όμως η βιομάζα που παράγει τα έλαια αυτά είναι και η οικονομικότερη σήμερα στη αγορά biodiesel. Πίνακας 1. Εκτιμήσεις εκπομπών CO 2 διαφόρων καυσίμων, συγκρινόμενο με το ισοδύναμο πετρελαίου. (συμπεριλαμβάνεται το ILUC*) Αμμώδεις Πίσσες ILUC: *Indirect land use change Μαζούτ 87.5 Φοινικέλαιο Σογιέλαιο Κραμβέλαιο 95.0 Ηλιέλαιο 86.0 Φοινικέλαιο με συλλογή μεθανίου 83.0 (Πηγή:EC,EurActive [6] Σιτάρι για αλκοόλη Αραβόσιτος για αλκοόλη 43.0 Ζάχαρες για αλκοόλη ης γενιάς αλκοόλη από κυτταρίνη ης γ ενιάς biodiesel από ξύλο Το πρόβλημα της ασφάλειας τροφίμων H δραματική εξέλιξη της ζήτησης τροφίμων διεθνώς υποχρεώνει την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το πρόγραμμά τους παραγωγής ενέργειας σε γεωργικές εκτάσεις. Έτσι η Ε.Ε. αναμένεται να μηδενίσει έως το 2020 [2] τις επιδοτήσεις των παραγόμενων τροφίμων που απευθύνονται στην παραγωγή βιο-καυσίμων. Σήμερα, τα βιο-καύσιμα αντιπροσωπεύουν το 4.5% των συνολικών καυσίμων κίνησης στην Ε.Ε. ( και αναμένεται το 2020 να φθάσουν το 10% ή τα15 million m³), ενώ στην πραγματικότητα όλα τα βιο-καύσιμα προέρχονται από πρώτες ύλες τροφίμων, όπου δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια αυξήσεων [2]. Σε πρόσφατη συνάντηση (London, October 2012) των Ευρωπαίων αρχηγών βιο-καυσίμων, πρότειναν αλλαγή κατεύθυνσης χρήσης της βιο-ενέργειας, δηλαδή «τη μείωση των πρώτων υλών βιομάζας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρόφιμα μόλις στο 5 % [24].» Σημ: Σήμερα, τα βιο-καύσιμα παράγονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε γεωργικές γαίες που προορίζονται για παραγωγή τροφίμων για ζώα ή για ανθρώπους. Το έτος 2050 εκτιμάται [25] ότι τα βιο-καύσιμα διεθνώς θα απαιτούν τα 3%-4% των 6 δις.ηα της σημερινής καλλιεργούμενης γεωργικής γης παγκόσμια.

8 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ RCA Η μεθοδολογία - RCA (Responsible Cultivation Area) προτείνει τρείς τρόπους για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε πρώτες ύλες βιομάζας για παραγωγή βιο-καυσίμων, μπροστά στα αδιέξοδα της Ε.Ε. Επέκταση των ενεργειακών φυτειών σε «μη χρησιμοποιούμενες σήμερα εκτάσεις», αλλά με χαμηλή βιοποικιλότητα και χαμηλή αποθήκευση άνθρακα, Επέκταση της παραγωγής μέσω αύξησης των αποδόσεων στις υπάρχουσες φυτείες, Επέκταση της παραγωγής μέσω μικτής παραγωγής ενέργειας και τροφίμων ή ζωοτροφών. Παρατηρήσεις στην προτεινόμενη μεθοδολογία RCA. -Η επέκταση των ενεργειακών φυτειών σε μη χρησιμοποιούμενες σήμερα εκτάσεις, φαίνεται ένας εφικτός στόχος, εάν λάβουμε υπόψη ότι: α. Την παραγωγή ενέργειας από τα άλγη, όπου η παγκόσμια αγορά προβλέπεται στο άμεσο μέλλον [1] να έχει ετήσια αύξηση 43% (από $271 M.το 2010 σε $1.6 billion το 2015). β. Την πρόοδο σε ΗΠΑ και Ε.Ε. στα επόμενα βιο-καύσιμα. Εδώ έχουμε όμως να παρατηρήσουμε δύο προβλήματα: β1. Τη μικρή παραγωγικότητα πρώτης ύλης, αν λάβουμε υπόψη ότι: 1ha αραβοσίτου παράγει 4.7 m 3 βιο-καυσίμου και 3.26 t ζωοτροφή, ενώ 1 ha ενεργειακής φυτείας, σε μη γεωργική γη, παράγει 1.12 m 3 βιοκαυσίμου και καθόλου ζωοτροφές. β2. Τιςυψηλέςεπενδύσειςκαιτελικάτουψηλόκόστοςτηςπαραγόμενης αλκοόλης, ή τουβtl (wood-diesel ).

9 -Η επέκταση της παραγωγικότητας της βιομάζας στις υπάρχουσες φυτείες βιομάζας, φαίνεται επίσης εφικτός στόχος, εάν λάβουμε υπόψη ότι: Υπάρχουν κάποια περιθώρια αύξησης των αποδόσεων σε νέα είδη, ποικιλίες και υβρίδια (π.χ. Hybrid Pennisetum,δημιούργημα της Κίνας, Sweet sorghum Hybrids δημιούργημα των Sorganol co. και Ceres [7], Jatropha Hybrids, η καλλιέργεια του Agave sp. κλπ...). -Η επέκταση της παραγωγής μέσω μικτής παραγωγής, ενέργειας και τροφίμων, και αυτός ο στόχος είναι εφικτός καθώς: Προς αυτό το στόχο έχουμε ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα,όπως είναι: Οι επιτυχίες του ICRISAT στην Ινδία [21], στην παραγωγή τροφίμων από το σπόρο του Γλυκού Σόργου και αιθανόλης από τα σάκχαρα των στελεχών μιας νέας ποικιλίας Γ. Σόργου που δημιούργησαν. Οι επιτυχίες του Nebraska University [20],καθώς κατάφεραν να παράγουν, με αμειψισπορά, αιθανόλη και ζωοτροφές από ψυχανθή ( Vicia Velosa ), καλύπτοντας και τις ανάγκες του Σόργου σε αζωτούχο λίπανση (50 μονάδες) -Προτείνουμε την συμπλήρωση των προτάσεων-- RCA, με μία τέταρτη δυνατότητα, όπως είναι η: Επέκταση της χρήσης των στερεών αστικών αποβλήτων και των δασικών και γεωργικών απορριμμάτων για παραγωγή βιο-καυσίμων. Στο θέμα αυτό σχετική μελέτη του Bloomberg New Energy Finance πού δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2012 [8], αποδεικνύει ότι, μόνο ένα μικρό μέρος,της υπάρχουσας παγκόσμια βιομάζας των γεωργικών απορριμμάτων,είναι αρκετό για να καλύψει την παγκόσμια μελλοντική ζήτηση των εξελιγμένων βιο-καυσίμων.

10 Γ. Οι δυνατότητες ορισμένων περιοχών της Χώρας για την παραγωγή βιώσιμων και χαμηλού κόστους βιο-καυσίμων. Δεδομένο ότι: α. Το κόστος της βιο-αιθανόλης που παράγεται σήμερα στην Ε.Ε.(ειδικά στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη) είναι και θα παραμείνει υψηλό σε σύγκριση με τις διεθνείς τιμές κόστους της βιο-αιθανόλης ( /m 3 στην Ε.Ε., συγκρινόμενο με το κόστος 300 /m 3 στις ΗΠΑ και /m 3 στη Βραζιλία ), με αποτέλεσμα τις εισαγωγές βιο-αιθανόλης, κυρίως από ΗΠΑ και Βραζιλία. β. Η παραγόμενη βιο-αιθανόλη στην Ε.Ε. προέρχεται από τροφές για ανθρώπους, ή ζωοτροφές, που παράγονται σε καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις (σιτηρά, αραβόσιτος, σακχαρούχα τεύτλα ). γ. Τα επόμενης γενιάς βιο-καύσιμα, κυτταρική αιθανόλη ή BtL (με την ελπίδα ότι θα ισχύουν τα κριτήρια βιωσιμότητας και η βιομάζα θα παράγεται σε μη γεωργική γη ), απαιτούν τεράστιες βιομηχανικές επενδύσεις και το τελικό κόστος τους θα είναι υψηλότερο ( $0.50/lit ) ακόμη και από το κόστος των σημερινών βιο-καυσίμων 1 ης. γενιάς (τουλάχιστον για τα πρώτα 20 χρόνια της παραγωγής τους). Οι ερευνητές, ανά την υφήλιο, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, για πρώτες ύλες και μείωση κόστους, όπως: 1.Νέα είδη κα υβρίδια φυτειών βιομάζας. 2.Νέους τρόπους επεξεργασίας της βιομάζας. Φαίνεται ότι μεταξύ των έως σήμερα αποτελεσμάτων,έχουμε υποσχέσεις υψηλής παραγωγικότητας βιομάζας από μερικά είδη και υβρίδια Γλυκού Σόργου, τα Agave species, το υβρίδιο pennisetum, μερικούς κλώνους Καλαμιού (Arundo donax), ειδών Ευκαλύπτου, υβρίδια Ιτιάς και είδη και υβρίδια Switch grass (ο κατάλογος δεν εξαντλείται ). Τα φυτά όμως αυτά μπορούν να δώσουν υψηλή παραγωγικότητα μόνο σε μερικές νότιες περιοχές της Ευρώπης, όπως περιοχές της Μεσογείου. Μερικά από αυτά τα φυτά μπορούν μεν να παραχθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη,αλλά με σημαντικά μειωμένη παραγωγικότητα, σε σύγκριση με την Μεσόγειο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα μπορούμε να έχουμε από τα αποτελέσματα πειράματος με 6 διαφορετικά είδη Γλυκού Σόργου (Keller, M81E, Dale, Delta, Bovital and Goliath), όπου οι τιμές των αποδόσεων και της περιεκτικότητας σε σάκχαρα παρουσιάστηκαν διπλάσιες στην Ιταλία (Β 42 ο ), από αντίστοιχες αποδόσεις τη Γερμανία (Β 52 ο ) [11].

11 Τι πρέπει να περιμένουμε στην Ν-Δυτική Ελλάδα από την παραγωγή αιθανόλης. 1. Από την καλλιέργεια Γλυκού Σόργου. Παραγωγή βιο-αιθανόλης > 600 lit/στρ., με κόστος : Εuro/m 3 Συμπαραγωγή ζωοτροφών από τα ψυχανθή της αμειψισποράς, από τα υποπροϊόντα της ζύμωσης (vinasse) και από την ενσίρωση μέρους του Bagasse (>800Kg/στρ.) Εμπλουτισμός του εδάφους σε Αζωτούχο λίπανση, ικανής να καλύψει της ετήσιες απαιτήσεις της φυτείας ( 50 μονάδες, χάρη στα αζωτοβακτήρια). Νερό άρδευσης μειωμένο στο 50% εκείνου του αραβοσίτου. Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (>8 t ΤΙΠ/ha) (Υποχρεωτική η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στην τιμή 180Euro/Mwh), ή παραγωγή κυτταρικής αιθανόλης από baggasse (καλαμιές ) και λοιπά υπολείμματα της φυτείας (5-6 t/ha). 2. Από την καλλιέργεια του Agave sp. Το είδος Agave μπορεί να καλλιεργηθεί ΜΟΝΟ σε παρόμοιες κλιματικές συνθήκες με αυτές της Νότιας Χώρας και μάλιστα σε οριακές εκτάσεις,στη δε Νοτιοδυτική Ελλάδα χωρίς πρόσθετο νερό για πότισμα. Μερικά είδη Agave παρουσιάζουν τεράστια παραγωγικότητα σε αιθανόλη (από σάκχαρα και κυτταρίνη ) σε μη αρόσιμες εκτάσεις, και μπορούν να εξοικονομήσουν 2, 5 φορές περισσότερο CO 2 σε σύγκριση με τη φυτεία αραβοσίτου [12]. Εικόνα10. Χαρακτηριστικά ενεργειακής απόδοσης του Agave tequiliana [12 ]

12 Δ. Ένα Παράδειγμα από τις Νότιες ΗΠΑ παραγωγής βιο-αιθανόλης από Γλυκό Σόργο, τοοποίοθαμπορούσεναυιοθετηθείαπόμερικές περιοχές της Χώρας μας. 1.Μερικά χαρακτηριστικά της Κλασσικής βιομηχανικής επεξεργασίας για την παραγωγή βιο-αιθανόλης: Yψηλή δαπάνη για τη μεταφορά της βιομάζας από τον αγρό στο εργοστάσιο. Το σύνηθες συνολικό κόστος της βιομηχανικής εγκατάστασης είναι $ 2.64 /lit. 2. Μερικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου παραγωγής βιομάζας και επεξεργασίας της για παραγωγή αιθανόλης στον αγρό: Ολοκληρωμένη καλλιέργεια-θερισμό-παραγωγή αιθανόλης στον αγρό με πολύ μικρότερο κόστος. Στις ΗΠΑ αυτή η νέα μέθοδος παραγωγής αιθανόλης στον αγρό υποστηρίζεται από: Τους παραγωγούς της Ένωσης National Sorghum Producers (NSP) και από την Sweet Sorghum Ethanol Association (SSEA). Η νέα μέθοδος παρουσιάζει αύξηση της παραγωγής αιθανόλης από Γ. Σόργο στις ΗΠΑ > 8 b.lit/ετησίως [13], ποσό που αυξάνεται τάχιστα, κατά την Ένωση παραγωγών ( National Sorghum Producers ). Τα πλεονεκτήματα της Ολοκληρωμένης Παραγωγής αιθανόλης στον αγρό είναι: 1. Από την εμπειρία των παραγωγών * Κόστος επένδυσης για την επεξεργασία παραγωγής της αιθανόλης : $ 0.264/λιτ. * Η όλη επεξεργασία της αιθανόλης γίνεται εις όφελος του οικογενειακού εισοδήματος της αγροτικής οικογένειας. * 2,3 φορές περισσότερες θέσεις εργασίας, εκτός αυτών για την παραγωγή της βιομάζας.

13 2. Από την εμπειρία της βιομηχανίας McClune Industries [13, 14]) Ηνέαμέθοδος, της ολοκληρωμένης παραγωγής αιθανόλης στον αγρό, είναι γνωστή στις ΗΠΑ και με το όνομα SORGANOL από τη βιομηχανία McClune Industries. Για τη SORGANOL χρησιμοποιούνται νέα υβρίδια Γλυκού Σόργου με παραγωγικότητα σε αιθανόλη περισσότερη από 9m 3 /ha. Γίνεται επίσης χρήση του ειδικού συλλεκτικού μηχανήματος πού λέγεται Sor-Cane Harvester, το οποίο συλλέγει τα υγρά από τα στελέχη και τα περνάει από φίλτρο και προσθέτει χημικά, κατά το θερισμό της βιομάζας. Το τελικό κόστος της αιθανόλης, κατά την McClune Industries, είναι: $0.132/lit. Το κόστος της φυτείας του Γ. Σόργου κυμαίνεται περίπου στο 1/4-1/3, συγκρινόμενο με αυτό της φυτείας του αραβοσίτου. Η διάρκεια της φυτείας είναι ημέρες για την πρώτη κοπή και 60 ημέρες για τη δεύτερη κοπή (σε νότιες περιοχές). Έτσι, κατά την McClune industries, έχουμε Εισόδημα από την παραγωγή αιθανόλης στον αγρό, σε σύγκριση με την παραγωγή αιθανόλης από αραβόσιτο: Αιθανόλη αραβοσίτου: (10,000 kg/ha x $0.189/kg=$1,900/ha μείον το κόστος παραγωγής $1,400/ha) =$494/ha SORGANOL: (7,496 ) lit/ha x $ 0.63 / lit = $ 4,750 / ha μείον το κόστος παραγωγής $ 790, 7 / ha ) = $ 3,959/ha Κέρδη βιωσιμότητας από μικρότερες εκπομπές CO 2 /ha: Αιθανόλη αραβοσίτου: εκπομπές CO 2 : 58 m 3 /ha SORGANOL : εκπομπές CO 2 : 6.92 m 3 /ha Συμπέρασμα: Το SORGANOL έχει 8.4 φορές μικρότερες εκπομπές CO 2 /ha, πού σημαίνει ότι υπερκαλύπτει τα κριτήρια βιωσιμότητας.

14 Εκτίμηση προσόδου για περιοχές της Ν-Δυτικής Ελλάδας, σε σύγκριση με την καλλιέργεια αραβοσίτου: Καλλιέργεια αραβοσίτου: Kg/στρ x 0.22 E/Kg=220 Ε/στρ. μείον το κόστος παραγωγής (χωρίς το κόστος του νερού, κλπ) >150 Ε/στρ. < 70 Ε/στρ. έσοδα. Καλλιέργεια Γ. Σόργου: - >620 Κg /στρ. χ( )Ε/lit μείον 61 E/στρ. όλα τα έξοδα παραγωγής = έσοδα ( 125 έως156 ) Ε/στρ., δηλαδή 1,8 έως υπέρ -διπλάσιο εισόδημα, μόνο από την αιθανόλη. - και επιπλέον: 1). 50 Kg έως 250 Kg ζωοτροφές. 2). Παράλληλα έσοδα από αμειψισπορά με ψυχανθή: παραγωγή Κg/στρ.(ξ.ουσία) για ζωοτροφή. 3). Έσοδα από παραγωγή ηλεκτρισμού από τα υπολείμματα της βιομάζας (πέρα από την ίδια χρήση της παραγόμενης θερμότητας), τα οποία είναι 2 έως 2,7 t/στρ. ξηρά ουσία. (Σημ. Υποχρεωτική Αγορά από τη ΔΕΗ της παραγόμενης Ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα στην Ελλάδα: 180 Ε/Mwh. ) Πλεονεκτήματαγιαπεριοχέςτηςχώραςμαςαπότην υιοθέτηση της νέας μεθόδου ολοκληρωμένης παραγωγής βιομάζας και επεξεργασίας της για παραγωγή αιθανόλης στον αγρό, από Γ. Σόργο ή από το είδος Agave: 1). Βιώσιμη και μικρού κόστους παραγωγή αιθανόλης, σε σύγκριση με την παραγόμενη σήμερα από τις βιομηχανίες στις ΗΠΑ και στην λοιπή Ευρώπη. 2). Η Ελλάδα μπορεί να εξάγει αιθυλική αλκοόλη στην Ευρώπη ανταγωνιζόμενη στην παγκόσμια αγορά την βιο-αιθανόλη, ειδικά την βιο-αιθανόλη που παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ σήμερα. 3). Στις περιοχές της χώρας, όπου θα εισαχθεί η νέα μέθοδος, θα δημιουργηθούν νέες άμεσες (χ 5 οι έμμεσες) θέσεις εργασίας, γεγονός τόσο κρίσιμο σήμερα.

15

16

17 1.SBI Bulletin. 006/2012. Algal Biofuels Technologies- Global Market and Product Trends. 2.Jim Lane.09/2012. Is the EU Abandoning Biofuels? Renewable Energy World. Com.10/ World of Bioenergy.com. 10/2012. Thedemand for biofuels is expected to grow approximately 7% a year in the EU and to reach 10% the year 2020 in EU 4. World of Bioenergy.com. 10/2012. More bioenergy than oil insweeden. 5. Imke Luebbeke. 01/2011. Closing the Sustainability Gap to ensure a sustainable future for biofuels. WorldofRenewables.com/renewablesnews/bioenergy/closingthe sustainability 01/ Jeremy Bowden. 08/2012. Bioethanol vs Biodiesel. Europe hesitates over indirect impact of green fuel. Renewable Energy World, 08/ Ceres, Inc. 08/2010. Ceres opensbrazil Subsidiary to support Sweet sorghum Busines Bloomberg Moving Towards a next-generation ethanol economy. Bloomberg New Energy Finance Zervos A., Lins C., Muth J., 04/2010. RE-thinking A 100% Renewable Energy Vision for the European Union. EREC Taylor p., Scenarios and Strategies to Energy Technology Perspectives IEA/OECD. 11. Ruggeri R.,Rossini F., Provenzano M.E., Del Puglia I.L.M Sweet sorghum Potentials as biofuel feedstock in two European growing areas. 20th. European Biomass Conference, Milano http// www. Sorghumgrowers.com. 14. McClune Industries presents Sor-cane Harvester and SORGANOL Biofuel Innovations. LLC; 7 Potterville Main st. Reynolds, GA 31076D/B/A/ McCLUNE Industries. 15. IEA, Biofuels outlook. World Energy Outlook. IEA 2009, p Bioethanol Report, 05/2011. The fuel of the future Bio Economic Research Associates,2009. US Economic Impact of Advanced Biofuels Production: Perspectives to EU Directive 2009/28/EC. 19. AEBIOM, Annual Statistical Report University of Nebraska, Sweet Sorghum Research Belan VS breddy, Ramesh S., et all, Sweet Sorghum, food, Feed, Folder and Fuel crop.icrisat IEA. Biofuels road map. 23. F.O.Licht s, World Ethanol and Biofuels Report. 24. M. Chaplin, 10/2012. EU new plans.. renewableenergyworld.com, 17/10/ Bellmer D,Huhnke R. 2010, In field Fermentation Issues. Ευχαριστώ για την προσοχή σας skir@aua.gr

( ) [45] (Millions of liquid m 3 per year)

( ) [45] (Millions of liquid m 3 per year) Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΣΤΕΡΕΙ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑ Α ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΣΟΥΝ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ. Από το Σπύρο Κυρίτση Προσκεκληµένο οµιλητή ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ Αποφευχθέν CO 2 (Kg / εκτάριο / έτος) Προϊόντα: Υψηλό κόστος σακχαρούχων και αμυλούχων προϊόντων (τεύτλα, καλαμπόκι, κ.ά.) που χρησιμοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά φυτά Βιομάζα. Εισαγωγή στην καλλιέργεια, συγκομιδή, διακίνηση και χρήση βιομάζας

Ενεργειακά φυτά Βιομάζα. Εισαγωγή στην καλλιέργεια, συγκομιδή, διακίνηση και χρήση βιομάζας Ενεργειακά φυτά Βιομάζα. Εισαγωγή στην καλλιέργεια, συγκομιδή, διακίνηση και χρήση βιομάζας Θ.Α.Γέμτος Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εισαγωγή Χρήση βιομάζας δηλαδή χρήση βιολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΩΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΩΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΩΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Project για το μάθημα: «Οικονομική του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων» ΒΛΑΣΣΗ ΕΛΕΝΗ Α.Μ.: 2419 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΙΝΩΔΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΙΝΩΔΗ ΦΥΤΑ Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.fibrecrops.nl τα ινώδη φυτά ανάλογα από το μέρος του φυτού που προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας 4η Ενότητα: «Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς» Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Βιοµάζας ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ ΒΙΟΜΑΖΑ Η αδικημένη μορφή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

IV, ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

IV, ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΊΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ IV, ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ Β., ΚΕΚΟΣ Δ., ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Π. Καύσιμη στερεά, υγρή ή αέρια

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιοδιύλιση ως Αειφόρος Μέθοδος Παραγωγής Ενέργειας και Χημικών Εφοδίων από Βιομάζα

Η Βιοδιύλιση ως Αειφόρος Μέθοδος Παραγωγής Ενέργειας και Χημικών Εφοδίων από Βιομάζα Η Βιοδιύλιση ως Αειφόρος Μέθοδος Παραγωγής Ενέργειας και Χημικών Εφοδίων από Βιομάζα Ειρήνη Αγγελιδάκη Department of Environmental Engineering, Technical University of Denmark Περιεχόμενα της Παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) Ενότητα 6: Βιομάζα Σπύρος Τσιώλης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας

Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας Μικρές Μονάδες Αεριοποίησης σε Επίπεδο Παραγωγού και Κοινότητας από το Σπύρο ΚΥΡΙΤΣΗ Προσκεκλημένο Ομιλητή Ημερίδα «Αεριοποίησης Βιομάζας για την Αποκεντρωμένη Συμπαραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού» Αμύνταιο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΩΘΗΣΗ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ. Προβλήματα και Προοπτικές για τη Χώρα μας

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΩΘΗΣΗ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ. Προβλήματα και Προοπτικές για τη Χώρα μας ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΩΘΗΣΗ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Προβλήματα και Προοπτικές για τη Χώρα μας Σπύρος Κυρίτσης Μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας Εισαγωγή 1. Τεχνολογίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εναλλακτικών Καυσίµων και Βιοκαυσίµων Καρδίτσα 26-27 Απριλίου,,

Διαβάστε περισσότερα

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής»

«Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» «Βιοκαύσιμα και περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής» Δρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ecocity Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών & Διαχείρισης του

Διαβάστε περισσότερα

BIOENERGY CONFERENCE 2013

BIOENERGY CONFERENCE 2013 BIOENERGY CONFERENCE 2013 ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος Χημικός Μηχανικός Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής ΓΓΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΑΦ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΙΟ-ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΑΦ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΙΟ-ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ. Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΑΦ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΒΙΟ-ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Ευθυμία ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ Τμήμα Βιομάζας ΚΑΠΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΣΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΑΦ Είναι και οι δύο ετήσιες ανοιξιάτικες καλλιέργειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Γ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (Παραρτήμα V της Οδηγίας 2009/28/EK και Παράρτημα IV της Οδηγίας 98/70/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 περ. 13 της Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση των Επιλογών στις Χρήσεις Γης και των Δυνατοτήτων Επίτευξης των Στόχων του 2020 στη Βιοενέργεια

Διερεύνηση των Επιλογών στις Χρήσεις Γης και των Δυνατοτήτων Επίτευξης των Στόχων του 2020 στη Βιοενέργεια Διερεύνηση των Επιλογών στις Χρήσεις Γης και των Δυνατοτήτων Επίτευξης των Στόχων του 2020 στη Βιοενέργεια Βασίλης Λυχναράς (ΚΕΠΕ) Καλλιόπη Πανούτσου(Imperial College) Ελληνική Γεωργία 2012 2020: Η Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

«SWEETHANOL» «Παραγωγή Βιοαιθανόλης 1ης γενιάς από γλυκό σόργο»

«SWEETHANOL» «Παραγωγή Βιοαιθανόλης 1ης γενιάς από γλυκό σόργο» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «SWEETHANOL» «Παραγωγή Βιοαιθανόλης 1ης γενιάς από γλυκό σόργο» ρ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Συντονιστής

Διαβάστε περισσότερα

13. Βιωσιμότητα της παραγωγής βιοντήζελ από μικροφύκη

13. Βιωσιμότητα της παραγωγής βιοντήζελ από μικροφύκη 13. Βιωσιμότητα της παραγωγής βιοντήζελ από μικροφύκη 13.1 Δυναμικότητα παραγωγής του βιοντήζελ από μικροφύκη Αν αντικαταστήσουμε όλα τα καύσιμα κίνησης που καταναλώνονται, για παράδειγμα στις Η.Π.Α.,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΓΕ. Οι Προοπτικές Ενεργειακών Φυτών

ΙΓΕ. Οι Προοπτικές Ενεργειακών Φυτών Ι.Γ.Ε Οι Προοπτικές Ενεργειακών Φυτών στην Κύπρο Δρ. Πολύκαρπος Πολυκάρπου Ανάγκη Αξιοποίησης των ΑΠΕ στην Κύπρο Σήμερα επικρατεί πλήρης εξάρτηση της οικονομίας της Κύπρου από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδα και ΕΕ. Επιπτώσεις στο περιβάλλον Φάνης Γέμτος, Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας,

Προοπτικές ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδα και ΕΕ. Επιπτώσεις στο περιβάλλον Φάνης Γέμτος, Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, Προοπτικές ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδα και ΕΕ. Επιπτώσεις στο περιβάλλον Φάνης Γέμτος, Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εισαγωγή Η ΕΕ και η χώρα μας δεν διαθέτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ ΣΕ ΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΥΤ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ. Από Ερευνητική Οµάδα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ ΣΕ ΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΥΤ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ. Από Ερευνητική Οµάδα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ ΣΕ ΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΥΤ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ Από Ερευνητική Οµάδα της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗΣ Η ελαιοκράµβη (Brassica spp.) είναι ετήσιο φυτό

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική και δράσεις της ΕΕ για την βιοενέργεια

Στρατηγική και δράσεις της ΕΕ για την βιοενέργεια ιηµερίδα ΤΕΕ/ΤΚΜ «Τα βιοκαύσιµα κι ο αναπτυξιακός τους ρόλος για την βιοµηχανία και τον αγροτικό τοµέα» Θεσσαλονίκη, 3&4 Νοεµβρίου 2006 Στρατηγική και δράσεις της ΕΕ για την βιοενέργεια Λ. Γούτα Επιστηµονική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ανδριανός Θεοχάρης Operations Manager Ελίν Βιοκαύσιμα

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ανδριανός Θεοχάρης Operations Manager Ελίν Βιοκαύσιμα ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ανδριανός Θεοχάρης Operations Manager Ελίν Βιοκαύσιμα Στόχοι της ΕΕ Μείωση των αέριων εκπομπών θερμοκηπίου κατά 20% το 2020 Μειωμένη εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΣΕΓΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΠΑΣΕΓΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΠΑΣΕΓΕΣ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Βιοκαύσιµα Καύσιµα παραγόµενα από βιόµαζα σε ειδικές βιοµηχανικές εγκαταστάσεις µε εφαρµογή φυσικών και χηµικών διεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Ε και η σύνδεση τους με την Αειφορία. Δημήτρης Μαναγούδης Γενικός Διευθυντής ICON GROUP TEXNIKH E.Π.Ε. Adapt2Change LIFE 09 ENV/GR/000296

Α.Π.Ε και η σύνδεση τους με την Αειφορία. Δημήτρης Μαναγούδης Γενικός Διευθυντής ICON GROUP TEXNIKH E.Π.Ε. Adapt2Change LIFE 09 ENV/GR/000296 Α.Π.Ε και η σύνδεση τους με την Αειφορία Δημήτρης Μαναγούδης Γενικός Διευθυντής ICON GROUP TEXNIKH E.Π.Ε Ανανεώσιμη Ενέργεια & Αειφόρος Ανάπτυξη Αειφόρος Ενέργεια Ανανεώσιμη Ενέργεια Βιώσιμη / Αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες στην Ενέργεια και στις Μεταφορές

Νέες Τεχνολογίες στην Ενέργεια και στις Μεταφορές Νέες Τεχνολογίες στην Ενέργεια και στις Μεταφορές Δρ. Σπύρος Κιαρτζής Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας & Νέων Τεχνολογιών Αθήνα 13 Νοεμβρίου 2014 Μία ματιά προς τα εμπρός... Η πρόκληση της κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ 2 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ : MΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ 2 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ : MΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020 EKETA ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ 2 ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ : MΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020 Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Καυσίμων & Υδρ/κων (ΕΠΚΥ) Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) Εθνικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Βιομάζα. Πρόεδρος Γεώργιος Ζανάκης (Pioneer Hellas) Αντιπρόεδρος καθ. Νικόλαος Δαναλάτος (ΠΘ)

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Βιομάζα. Πρόεδρος Γεώργιος Ζανάκης (Pioneer Hellas) Αντιπρόεδρος καθ. Νικόλαος Δαναλάτος (ΠΘ) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόεδρος Γεώργιος Ζανάκης (Pioneer Hellas) Αντιπρόεδρος καθ. Νικόλαος Δαναλάτος (ΠΘ) Καθοδηγητική Επιτροπή ς Πρόεδρος Ζανάκης Γεώργιος Pioneer Hellas S.A. Αντιπρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας Παρατηρήσεις για την λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιορευστών καυσίμων, στον Δήμο Μεσολογγίου. Αγρίνιο 10-7-2017 1.

Διαβάστε περισσότερα

υνατότητες καλλιέργειάς των ενεργειακών φυτών στον Ελληνικό χώρο

υνατότητες καλλιέργειάς των ενεργειακών φυτών στον Ελληνικό χώρο υνατότητες καλλιέργειάς των ενεργειακών φυτών στον Ελληνικό χώρο Ελευθεριάδης Ιωάννης Τµήµα Βιοµάζας ΚΑΠΕ Περιεχόµενα Ενεργειακά φυτά Αποδόσεις Βασικά χαρακτηριστικά του γεωργικού τοµέα Τεχνολογίες µετατροπής

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικό Βιοενέργειας στην Ελλάδα

Δυναμικό Βιοενέργειας στην Ελλάδα Δυναμικό Βιοενέργειας στην Ελλάδα Μυρσίνη Χρήστου Γεωπόνος Τμήμα Βιομάζας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - ΚΑΠΕ Περιεχόμενα Ανασκόπηση του ενεργειακού τομέα Ανασκόπηση του γεωργικού τομέα Πηγές βιομάζας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΑΕΡΙΟ. Αναξιοποίητος Ενεργειακός Αγροτικός Πλούτος στην Ελλάδα Η Ενέργεια του Μέλλοντος?

ΒΙΟΑΕΡΙΟ. Αναξιοποίητος Ενεργειακός Αγροτικός Πλούτος στην Ελλάδα Η Ενέργεια του Μέλλοντος? Karl Str. 1/1 7373 Esslingen Germany Phone: +49 (711) 932583 Fax: +49 (3222) 11447 info@ingrees.com www.ingrees.com ΒΙΟΑΕΡΙΟ Αναξιοποίητος Ενεργειακός Αγροτικός Πλούτος στην Ελλάδα Η Ενέργεια του Μέλλοντος?

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή Καυσίµου Ντίζελ από Ανανεώσιµες Πρώτες Ύλες

Παραγωγή Καυσίµου Ντίζελ από Ανανεώσιµες Πρώτες Ύλες Ο ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α 29-30 Μαΐου 2009, Αλεξανδρούπολη Παραγωγή Καυσίµου Ντίζελ από Ανανεώσιµες Πρώτες Ύλες Νίκος Παπαγιαννάκος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χηµικών Μηχανικών 1 ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες

Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες Επενδύοντας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις Νέες Τεχνολογίες Δρ. Σπύρος Κιαρτζής Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας Αθήνα 25 Νοεμβρίου 2017 Πυλώνες για ένα βιώσιμο ενεργειακό

Διαβάστε περισσότερα

Βιοντίζελ: Ανάπτυξη, αποκέντρωση, αειφορία Σωτήρης Φώλιας Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε.

Βιοντίζελ: Ανάπτυξη, αποκέντρωση, αειφορία Σωτήρης Φώλιας Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε. 1η Ενότητα: «Το Παρόν και το Μέλλον των Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη» Βιοντίζελ: Ανάπτυξη, αποκέντρωση, αειφορία Σωτήρης Φώλιας Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε. Σύντομο Ιστορικό Οδηγία 2003/30/ΕΚ οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΕ/07/777/SI Λύσεις στα εμπόδια της αγοράς των καυσίμων βιομάζας και τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών.

ΙΕΕ/07/777/SI Λύσεις στα εμπόδια της αγοράς των καυσίμων βιομάζας και τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών. ΙΕΕ/07/777/SI2.499477 Λύσεις στα εμπόδια της αγοράς των καυσίμων βιομάζας και τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών Ι. Ελευθεριάδης Τμήμα Βιομάζας, ΚΑΠΕ http://www.eubionet.net European Bioenergy Network EUBIONET

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: «Ελληνική Γεωργία : Η Αγροτική Παραγωγή Κύριος Πυλώνας Ανάπτυξης της Ελλάδος

1 ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: «Ελληνική Γεωργία : Η Αγροτική Παραγωγή Κύριος Πυλώνας Ανάπτυξης της Ελλάδος 1 ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας: «Ελληνική Γεωργία 2012 2020: Η Αγροτική Παραγωγή Κύριος Πυλώνας Ανάπτυξης της Ελλάδος «H ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» Στέλλα Μπεζεργιάννη και Λουκία Χρυσικού Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα. Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας

Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα. Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας 1 Η ΕΛΕΑΒΙΟΜ και ο ρόλος της Η Ελληνική Εταιρία (Σύνδεσμος) Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Κίττας. Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος. Οδός Φυτόκου Ν. Ιωνία Μαγνησίας, 38334 Βόλος

Κωνσταντίνος Κίττας. Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος. Οδός Φυτόκου Ν. Ιωνία Μαγνησίας, 38334 Βόλος 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εναλλακτικών Καυσίµων και Βιοκαυσίµων, 26-27 Απριλίου 2007, Λίµνη Πλαστήρα Νεοχώρι Καρδίτσας Κωνσταντίνος Κίττας 1 Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ» ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΙΝΟΣ ΛΟΥΚΑΣ (Α.Μ. 107/03) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΡΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ. Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος Αν. Διευθυντής Πετρελαϊκής Πολιτικής, ΥΠΕΚΑ

ΜΕΤΡΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ. Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος Αν. Διευθυντής Πετρελαϊκής Πολιτικής, ΥΠΕΚΑ 3η Ενότητα: «Αγορά Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα: Τάσεις και Προοπτικές» ΜΕΤΡΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ Αθανάσιος Ζαχαρόπουλος Αν. Διευθυντής Πετρελαϊκής Πολιτικής, ΥΠΕΚΑ ΜΕΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πράσινη επιχειρηµατικότητα και Φωτοβολταϊκά. 1 st Green Congress 6 Μαρτίου 2009 ΕΒΕΑ ρ.σωτήρης Καπέλλος Γενικός ιευθυντής BP Solar / BP Hellas AE

Πράσινη επιχειρηµατικότητα και Φωτοβολταϊκά. 1 st Green Congress 6 Μαρτίου 2009 ΕΒΕΑ ρ.σωτήρης Καπέλλος Γενικός ιευθυντής BP Solar / BP Hellas AE Πράσινη επιχειρηµατικότητα και Φωτοβολταϊκά 1 st Green Congress 6 Μαρτίου 2009 ΕΒΕΑ ρ.σωτήρης Καπέλλος Γενικός ιευθυντής BP Solar / BP Hellas AE Πράσινη επιχειρηµατικότητα Η κλιµατική αλλαγή ως αποτέλεσµα

Διαβάστε περισσότερα

(biodiesel) (bioethanol) 1895 Rudolf Diesel

(biodiesel) (bioethanol) 1895 Rudolf Diesel Το γλυκό σόργοως ενεργειακή καλλιέργεια για την παραγωγή βιο-αιθανόλης ρ.κ. ήµας Αναπληρωτής Καθηγητής Τµήµα Φυτικής Παραγωγής, Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης Ηµερίδα: «Παραγωγή Βιοαιθανόλης από Γλυκό Σόργο» Βιο-καύσιµα

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ. Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΠΕ Βισκαδούρος Γ. Ι. Φραγκιαδάκης Φ. Μαυροματάκης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος βιομάζα μπορεί να δηλώσει : α) Τα υλικά ή τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυσικής, ζωικής δασικής και αλιευτικής παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Καύσιµα Μεταφορών και Αειφορός Ανάπτυξη

Καύσιµα Μεταφορών και Αειφορός Ανάπτυξη ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ «ΚΑΥΣΙΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Παρασκευή 28 Νοεµβρίου 2008 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ «ΑΛ. ΤΣΙΟΥΜΗΣ» ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΠΘ Καύσιµα Μεταφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Π.Ε.Λ. AGROTICA, 2010 Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: O Ρόλος των Λιπασμάτων. Δρ. ΔΗΜ. ΑΝΑΛΟΓΙΔΗΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Π.Ε.Λ. AGROTICA, 2010 Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: O Ρόλος των Λιπασμάτων. Δρ. ΔΗΜ. ΑΝΑΛΟΓΙΔΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Π.Ε.Λ. AGROTICA, 2010 Γεωργία και Κλιματική Αλλαγή: O Ρόλος των Λιπασμάτων Δρ. ΔΗΜ. ΑΝΑΛΟΓΙΔΗΣ 1 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ OΜΩΣ, Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (όπως όλες

Διαβάστε περισσότερα

Οικονοµική Ανάλυση Παραγωγής και ιάθεσης Υγρών Βιοκαυσίµων

Οικονοµική Ανάλυση Παραγωγής και ιάθεσης Υγρών Βιοκαυσίµων Οικονοµική Ανάλυση Παραγωγής και ιάθεσης Υγρών Βιοκαυσίµων Νίκος Λιάπης ιευθυντής Εκµετάλλευσης ΕΛΙΝΟΙΛ ΑΕ ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ : ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ύο βιοκαύσιµα σε βιοµηχανική εφαρµογή:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010

ΑΘΗΝΑ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε. ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ: ΈΝΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟ ΗΜΕΡΙ Α: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ & ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΕΤΤΑΣ ΑΘΗΝΑ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των προηγμένων βιοκαυσίμων στην ενεργειακή και κλιματική στρατηγική της Ευρωπαικής Ένωσης Κυριάκος Μανιάτης PhD

Ο ρόλος των προηγμένων βιοκαυσίμων στην ενεργειακή και κλιματική στρατηγική της Ευρωπαικής Ένωσης Κυριάκος Μανιάτης PhD Ο ρόλος των προηγμένων βιοκαυσίμων στην ενεργειακή και κλιματική στρατηγική της Ευρωπαικής Ένωσης Κυριάκος Μανιάτης PhD Τομέας Νέων Ενεργειακών Τεχνολογιών, Καινοτομίας και Καθαρού Άνθρακα, Γενική Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Βιοενέργεια - Βιοκαύσιμα. Μυρσίνη Χρήστου, MSc Υπεύθυνη Τμήματος Βιομάζας ΚΑΠΕ

Βιοενέργεια - Βιοκαύσιμα. Μυρσίνη Χρήστου, MSc Υπεύθυνη Τμήματος Βιομάζας ΚΑΠΕ Βιοενέργεια - Βιοκαύσιμα Μυρσίνη Χρήστου, MSc Υπεύθυνη Τμήματος Βιομάζας ΚΑΠΕ Biomass Day 2019 Βιώσιμη Οικονομία στην Ενέργεια και το Περιβάλλον Σαράφειο Δ. Αθηναίων, 19/5/2019 Εθνικοί στόχοι ΑΠΕ για το

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Τι ορίζουμε ως «βιομάζα» Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Θεσσαλίας Επεξεργασία & Αξιοποίηση Αγρο-Διατροφικών Αποβλήτων Μέρος Ι: Απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων - Εισαγωγικά Ενότητα Ι.2: Βιοδιύλιση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Πολιτική και προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΕΚΕΤΑ / ΙΔΕΠ) Πολιτική και προτεραιότητες στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας στην Ευρώπη και στην

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ στην ΕΛΛΑ Α. Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 Θεσσαλονίκη

ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ στην ΕΛΛΑ Α. Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 Θεσσαλονίκη ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ στην ΕΛΛΑ Α Παρασκευή, 12 Μαΐου 2006 Θεσσαλονίκη 1 Ευθύµιος Μουρατίδης Υπεύθυνος Ενέργειας & Περιβάλλοντος 2 Ευρωπαϊκή Ένωση Σχέδιο ράσης Προώθηση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας Απεξάρτηση από

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιο-οικονομία στην Ελλάδα και το ελληνικό φόρουμ Βιο-οικονομίας

Η Βιο-οικονομία στην Ελλάδα και το ελληνικό φόρουμ Βιο-οικονομίας Η Βιο-οικονομία στην Ελλάδα και το ελληνικό φόρουμ Βιο-οικονομίας Athens Science Festival: Μεγάλες Περιβαλλοντικές προκλήσεις και Βιοοικονομία ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ 3-7 Απριλίου 2019, Τεχνόπολη, Αθήνα Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

A global biofuels outlook: U.S. RIN markets and EU proposals. Gerard Wynn Energy and climate columnist Thomson Reuters

A global biofuels outlook: U.S. RIN markets and EU proposals. Gerard Wynn Energy and climate columnist Thomson Reuters 1η Ενότητα: «Το Παρόν και το Μέλλον των Βιοκαυσίμων στην Ελλάδα και την Ευρώπη» A global biofuels outlook: U.S. RIN markets and EU proposals Gerard Wynn Energy and climate columnist Thomson Reuters Global

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ 2 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εναλλακτικών Καυσίµων 26-27 Απριλίου 2007 Λίµνη Πλαστήρα Σ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΛΥΚΟΥ ΣΟΡΓΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΡ ΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟ ΟΣΕΙΣ Α.

Διαβάστε περισσότερα

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η

2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η 2. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ Η παγκόσμια παραγωγή (= κατανάλωση + απώλειες) εκτιμάται σήμερα σε περίπου 10 Gtoe/a (10.000 Mtoe/a, 120.000.000 GWh/a ή 420 EJ/a), αν και οι εκτιμήσεις αποκλίνουν: 10.312

Διαβάστε περισσότερα

Αικ. Καρυώτη 1.2. & Ν. Γ. Δαναλάτος 1

Αικ. Καρυώτη 1.2. & Ν. Γ. Δαναλάτος 1 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΗΝΕΙΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ πηγή ζωής & ανάπτυξης στη Θεσσαλία Βελτιστοποίηση παραγωγής καλαμποκιού στη Θεσσαλία: αποτελέσματα εφαρμογής χλωρής λίπανσης με μπιζέλι σε πλήρη και μειωμένη στάγδην άρδευση

Διαβάστε περισσότερα

«Βιοενέργεια στην Ελλάδα» Οι εξελίξεις και το όραµα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τοµέα των Βιοκαυσίµων

«Βιοενέργεια στην Ελλάδα» Οι εξελίξεις και το όραµα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τοµέα των Βιοκαυσίµων Συµπόσιο «Βιοενέργεια στην Ελλάδα» Θεσσαλονίκη, 11-13 Μαΐου 2006 Οι εξελίξεις και το όραµα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τοµέα των Βιοκαυσίµων Λ. Γούτα Επιστηµονική σύµβουλος Ευρωβουλευτή κ. Ν.Βακάλη Πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

Μοντελοποίηση και Τεχνικοοικονομική Ανάλυση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Βιοκαυσίμων

Μοντελοποίηση και Τεχνικοοικονομική Ανάλυση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Βιοκαυσίμων Μοντελοποίηση και Τεχνικοοικονομική Ανάλυση Εφοδιαστικής Αλυσίδας Βιοκαυσίμων Αιμ. Κονδύλη, Ι. Κ. Καλδέλλης, Χρ. Παπαποστόλου ΤΕΙ Πειραιά, Τμήμα Μηχανολογίας Απρίλιος 2007 Στόχοι της εργασίας Η τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO 2 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO 2 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ CO 2 ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Γιάννης Βουρδουµπάς Μελετητής-Σύµβουλος Μηχανικός Ελ. Βενιζέλου 107 Β 73132 Χανιά, Κρήτης e-mail: gboyrd@tee.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το πρόβληµα των εκποµπών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ Συντάχθηκε από το: ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ Πανεπιστήµιο υτικής Μακεδονίας Τµήµα Μηχανικών ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Βιοοικονομία και Αγροτική Παραγωγή. Γ. Ν. Σκαράκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Βιοοικονομία και Αγροτική Παραγωγή. Γ. Ν. Σκαράκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Βιοοικονομία και Αγροτική Παραγωγή Γ. Ν. Σκαράκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 4 ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης του Economist Λάρισα, Μάιος 2018 Τι είναι η Βιοοικονομία? Η βιοοικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Κοστολόγηση στους πιλοτικούς αγρούς και ανταγωνιστικότητα των ενεργειακών καλλιεργειών

Κοστολόγηση στους πιλοτικούς αγρούς και ανταγωνιστικότητα των ενεργειακών καλλιεργειών Κοστολόγηση στους πιλοτικούς αγρούς και ανταγωνιστικότητα των ενεργειακών καλλιεργειών Πετσάκος Αθανάσιος Τσιμπούκας Κων/νος Τσουκαλάς Σταύρος Ροζάκης Στέλιος "Δημιουργία Καινοτόμων Εμπειριών Αποδεικτικού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η παραγωγή τροφής Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΡΟΦΗΣ ΩΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η παραγωγή τροφής Καλύπτει τη βασικότερη ανθρώπινη ανάγκη Ιστορικά, η πρώτη αιτία ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον Σχετίζεται άμεσα με τον υπερπληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη http://www.circleofblue.org/waternews/2010/world/water-scarcity-prompts-different-plans-to-reckon-with-energy-choke-point-in-the-u-s/ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ και ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ Η αξιοποίηση των υποπροϊόντων τους μια σπουδαία ευκαιρία για την ελληνική κτηνοτροφία Γεώργιος Ε. Βαλεργάκης Εργαστήριο Ζωοτεχνίας, Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Xαιρετισμός Προέδρου.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε. κου Ιωάννη Γεωργιάδη,Γεωπόνου Μsc στην ημερίδα

Xαιρετισμός Προέδρου.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε. κου Ιωάννη Γεωργιάδη,Γεωπόνου Μsc στην ημερίδα Xαιρετισμός Προέδρου.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε. κου Ιωάννη Γεωργιάδη,Γεωπόνου Μsc στην ημερίδα «Προοπτικές αειφορικής ανάπτυξης ενεργειακών καλλιεργειών στην Ελλάδα». ΑΕΙΦΟΡΙΑ είναι μια έννοια που ευρύτατα χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ..Π. 6/2014 Αρ. 4747, Αριθμός 6 ΟΙ ΠΕΡΙ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙ ΩΝ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2013

Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ..Π. 6/2014 Αρ. 4747, Αριθμός 6 ΟΙ ΠΕΡΙ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙ ΩΝ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 2003 ΕΩΣ 2013 9 Ε.Ε. Παρ. ΙΙΙ(Ι) Κ..Π. 6/2014 Αρ. 4747, 8.1.2014 Αριθμός 6 Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 140, 5.6.2009, σ. 16. Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.: L 140, 5.6.2009, σ. 88. 148(Ι) του 2003 40 (Ι) του 2007 12(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

Pilot cultivation of sweet sorghum in Greece, benefits and yields.

Pilot cultivation of sweet sorghum in Greece, benefits and yields. Pilot cultivation of sweet sorghum in Greece, benefits and yields. Koumtzis Leonidas, President of Agricultural cooperative of HALASTRA Dr. Dimas Kitsios, Associate Professor, School of Agricultural Technology,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΛΕΞΙΑ Η ΜΕ ΘΕΜΑ «ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΛΕΞΙΑ Η ΜΕ ΘΕΜΑ «ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α» ΠΑΣΕΓΕΣ Γραφείο Αντιπροέδρου Αθήνα, 27.10.2006 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕ ΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΛΕΞΙΑ Η ΜΕ ΘΕΜΑ «ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α» 1. Γενικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7;

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Φυσικά! Υπάρχουν εφτά διαφορετικές ανανεώσιμες τεχνολογίες που μπορούν να παράγουν ενέργεια: φωτοβολταϊκά,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ. Βιο-καύσιμα. Κείμενο Θέσεων

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ. Βιο-καύσιμα. Κείμενο Θέσεων ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Βιο-καύσιμα Κείμενο Θέσεων Αθήνα, Νοέμβριος 2007 1. Εισαγωγή Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι o μεγαλύτερος

Διαβάστε περισσότερα

Το βιοντίζελ στην Ελληνική Αγορά

Το βιοντίζελ στην Ελληνική Αγορά Το βιοντίζελ στην Ελληνική Αγορά 21 Απριλίου 2007 Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» EXPOLINK 07 Ν. Ζαχαριάδης Περιεχόμενα Τι είναι βιοκαύσιμα Νομοθεσία για τη διάθεση στην Ελληνική αγορά Τάσεις στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Χημικός Mcs Σχολικός Σύμβουλος.

ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ. Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Χημικός Mcs Σχολικός Σύμβουλος. ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ Πολυχρόνης Καραγκιοζίδης Χημικός Mcs Σχολικός Σύμβουλος. ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ 1. Τα καυσόξυλα και το ξυλοκάρβουνο, γνωστά από τους προϊστορικούς χρόνους. 2. Οι πελλέτες (pellets). Προκύπτουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΟΝΟΡΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΑ Φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη ή παράγωγά τους Μετεστεροποίηση Υδρογονοαποξυγόνωση

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση της Βιομάζας και Συμβολή στην Κυκλική Οικονομία

Ενεργειακή Αξιοποίηση της Βιομάζας και Συμβολή στην Κυκλική Οικονομία Ενεργειακή Αξιοποίηση της Βιομάζας και Συμβολή στην Κυκλική Οικονομία Γιώργος Διαμαντής Χημικός Μηχ/κός ΕΜΠ Μέλος Δ.Σ. ΕΛΕΑΒΙΟΜ 1 2 Η ΕΛΕΑΒΙΟΜ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ PROJECT Οι μαθήτριες : Αναγνωστοπούλου Πηνελόπη Αποστολοπούλου Εύα Βαλλιάνου Λυδία Γερονικόλα Πηνελόπη Ηλιοπούλου Ναταλία Click to edit Master subtitle style ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 Η ΟΜΑΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια

ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια ΚΛΙΜΑΤΙΚH ΑΛΛΑΓH Μέρος Α : Αίτια Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στις μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών σε παγκόσμια κλίμακα που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Η κλιματική αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Innovative Renewable Energies in Greece ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Ανάπτυξη Βιοµηχανικών Μονάδων Αξιοποίησης Ενεργειακού Αγροτικού Πλούτος 1 ΚΑΡ ΙΤΣΑ: Καλλιέργειες Βιοµάζα Βιοενέργεια Καλλιέργειες

Διαβάστε περισσότερα

Πολυτεχνείο Κρήτης. Θ. Τσούτσος, Α. Καλογεράκης. Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η περίπτωση του Βιοντίζελ. (ReSEL)

Πολυτεχνείο Κρήτης. Θ. Τσούτσος, Α. Καλογεράκης. Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος. Η περίπτωση του Βιοντίζελ. (ReSEL) Πολυτεχνείο Κρήτης Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος Εργαστήριο Ανανεώσιµων & Βιώσιµων Πηγών Ενέργειας (ReSEL) Ενέργεια από Βιοκαύσιµα & Περιβάλλον: Η περίπτωση του Βιοντίζελ Θ. Τσούτσος, Α. Καλογεράκης ιηµερίδα:

Διαβάστε περισσότερα

Καθ. Ζήσης Σαμαράς, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ Δημήτρης Μερτζής, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ

Καθ. Ζήσης Σαμαράς, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ Δημήτρης Μερτζής, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ Επιδεικτική λειτουργία μικρής κλίμακας κινητής μονάδας αεριοποίησης αγροτικών υπολειμμάτων για την αποκεντρωμένη συμπαραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού Καθ. Ζήσης Σαμαράς, Τμ. Μηχ. Μηχ. ΑΠΘ Δημήτρης Μερτζής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΜΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΜΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΜΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΑ ΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΦΥΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΡΓΟ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΟΝΟΜΑ: ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ Εισαγωγη Στην

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά στοιχεία Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας & θερμικές χρήσεις

Γενικά στοιχεία Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας & θερμικές χρήσεις Γενικά στοιχεία Φυτείες Δασικών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου για παραγωγή βιομάζας & θερμικές χρήσεις Ιωάννης Ελευθεριάδης Τμήμα βιομάζας ΚΑΠΕ Τίτλος: Φυτείες Ξυλωδών Ειδών Μικρού Περίτροπου Χρόνου (SRC)

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορία κι εκπομπές ρύπων

Αειφορία κι εκπομπές ρύπων Το παρόν και το µέλλον των βιοκαυσίµων στην Ελλάδα Αειφορία κι εκπομπές ρύπων Σωτήρης Φώλιας Μέλος.Σ. Σ.ΒΙ.Β.Ε. Αθήνα, 25/11/2010 Από τον Ρ. Ντίζελ στο σήµερα... Το 1912 ο Ρούντολφ Ντίζελ προφητικά δηλώνει:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & EΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στην Γερμανία

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & EΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ. Οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στην Γερμανία ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & EΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Βερολίνο, Μάρτιος 2010 Οι πηγές ανανεώσιμης ενέργειας στην Γερμανία Στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής Μείωση των εκπομπών ρύπων έως το 2020

Διαβάστε περισσότερα

Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΑΝΝΑ ΧΑΝΙΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2004 ΓΕΝΙΚΑ ΠΕΡΙ

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις καθορίζουν το μέλλον του αυτοκινήτου Η θέση της Toyota Μιλτιάδης Τσοσκούνογλου Διευθυντής Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος & Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας Toyota Ελλάς Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Διάσκεψη Τύπου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου

Διάσκεψη Τύπου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου Διάσκεψη Τύπου ΣΕΑΠΕΚ Φάνος Καραντώνης Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου (Σ.Ε.Α.Π.Ε.Κ.) Ιστορία Ο ΣΕΑΠΕΚ ιδρύθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Η Γεωργία στην Ευρώπη :

Η Γεωργία στην Ευρώπη : Συνέντευξη Τύπου 30 Αυγούστου 2005 Η Γεωργία στην Ευρώπη : ένας σηµαντικός Κλάδος της Οικονοµίας Claus Illing Πρόεδρος της BASF Ευρώπης - Προϊόντα Φυτοπροστασίας Η Αγορά της Φυτοπροστασίας στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

O ρόλος των τεχνολογιών CCS ως τεχνολογική επιλογή αντιµετώπισης της κλιµατικής αλλαγής

O ρόλος των τεχνολογιών CCS ως τεχνολογική επιλογή αντιµετώπισης της κλιµατικής αλλαγής ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΙΚΤΥΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ-Β ΚΥΚΛΟΣ» ΕΡΓΟ «ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΥΝΑΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»

Διαβάστε περισσότερα

Διπλ. Μηχανικός Βασιλειάδης Μιχαήλ ΑΟΥΤΕΒ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 04 Φεβρουαρίου 2011 Hotel King George II Palace Πλατεία Συντάγματος Αθήνα

Διπλ. Μηχανικός Βασιλειάδης Μιχαήλ ΑΟΥΤΕΒ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 04 Φεβρουαρίου 2011 Hotel King George II Palace Πλατεία Συντάγματος Αθήνα Διπλ. Μηχανικός Βασιλειάδης Μιχαήλ ΑΟΥΤΕΒ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. 04 Φεβρουαρίου 2011 Hotel King George II Palace Πλατεία Συντάγματος Αθήνα Είδη πρώτων υλών Αγροτικού τομέα Κτηνοτροφικού τομέα Αστικά απόβλητα Αγροτικός

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια από Βιομάζα στην Ελλάδα: Παρούσα κατάσταση και προοπτικές

Ενέργεια από Βιομάζα στην Ελλάδα: Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Ενέργεια από Βιομάζα στην Ελλάδα: Παρούσα κατάσταση και προοπτικές Μυρσίνη Χρήστου Υπεύθυνη Τμήματος Βιομάζας ΚΑΠΕ / Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΕnergyRes Άλιμος, 9 Μαρτίου 2007 Περιεχόμενα Ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Στοιχεία και αριθμοί Στην παρούσα 3 η έκδοση της Ενεργειακής Επανάστασης παρουσιάζεται ένα πιο φιλόδοξο και προοδευτικό σενάριο σε σχέση με τις προηγούμενες δύο

Διαβάστε περισσότερα

L 140/104 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.6.2009

L 140/104 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.6.2009 L 140/104 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.6.2009 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο Bioenergy for Business (Β4Β) και τα αποτελέσματά του. Ιωάννης Ελευθεριάδης, ΚΑΠΕ 07 Απριλίου 2017 Metropolitan Expo, Σπάτα

Το έργο Bioenergy for Business (Β4Β) και τα αποτελέσματά του. Ιωάννης Ελευθεριάδης, ΚΑΠΕ 07 Απριλίου 2017 Metropolitan Expo, Σπάτα Το έργο Bioenergy for Business (Β4Β) και τα αποτελέσματά του Ιωάννης Ελευθεριάδης, ΚΑΠΕ 07 Απριλίου 2017 Metropolitan Expo, Σπάτα Στόχοι του έργου Η αύξηση της χρήσης στερεής βιομάζας για τηλεθέρμανση

Διαβάστε περισσότερα