Επίλυση Προβλημάτων Ασυμβατότητας κατά την Διασταύρωση

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Επίλυση Προβλημάτων Ασυμβατότητας κατά την Διασταύρωση"

Transcript

1 Δρ. ΤΣΕΛΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ Κ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» τ. ΕΠΙΣΤΗΜ ΥΠΕΥΘ. ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ HIV/AIDS ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Επίλυση Προβλημάτων Ασυμβατότητας κατά την Διασταύρωση 10 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ /4/2018

2 Όταν ο ασθενής πρόκειται να μεταγγισθεί, το εργαστήριο της Αιμοδοσίας πρέπει να γνωρίζει α) το ιστορικό του και β)αν έχει προηγηθεί μετάγγιση ή κύηση. Πριν την διαδικασία της συμβατότητας, ο ορός του ασθενούς θα πρέπει να ελέγχεται με έμμεση coombs (screening test) για τυχόν ανίχνευση κλινικά σημαντικών αντισωμάτων(δρουν κυρίως στους 37 ο C), λόγω προηγηθείσας μετάγγισης ή κύησης. Ας θυμηθούμε ότι η Έμμεση Coombs ανιχνεύει την παρουσία ενός ή περισσοτέρων αντισωμάτων στον ορό του ασθενούς μετά από έκθεση σε ξένα ερυθροκυτταρικά αντιγόνα. Η Πρωτογενής ανοσολογική απάντηση σημαίνει παραγωγή αντισώματος που ανιχνεύεται σε 2 εβδομάδες περίπου. H Δευτερογενής ανοσολογική απάντηση σημαίνει παραγωγή αντισώματος που ανιχνεύεται σε 2 έως 7 ημέρες.

3 Νεογνά κάτω των 6 μηνών συνήθως δεν παράγουν αντισώματα, αλλά μεταφέρουν παθητικά αντισώματα από την μητέρα τους. Οι μεταμοσχευθέντες επίσης μπορεί να επιδείξουν «παθητικά αντισώματα» προερχόμενα από τα λεμφοκύτταρα του δότη.

4 Η σύνδεση αντιγόνου/αντισώματος επιφέρει καταστροφή των ερυθρών με αποτέλεσμα πτώση του Ht. Η Αιμόλυση προκαλείται με δύο μηχανισμούς : α) Ενδοαγγειακή Αιμόλυση λόγω ενεργοποίησης του συμπληρώματος που οδηγεί στην λύση της ερυθροκυτταρικής μεμβράνης και β) Εξωαγγειακή Αιμόλυση λόγω φαγοκυττάρωσης από το ΔΕΣ στον σπλήνα ή στο ήπαρ. Η Έμμεση Coombs ανιχνεύει επίσης την περίσσεια αυτοαντισώματος σε μία Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία (Α.Α.Α), όπου το αυτοαντίσωμα έχει καλύψει όλες τις αντιγονικές θέσεις των ερυθρών και αυτό που περισσεύει ανιχνεύεται στον ορό.

5 ΤΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ είναι μία ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΛΥΤΩΝ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ στο πλάσμα Η Ενεργοποίηση γίνεται με δύο τρόπους : ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Απαιτούνται 2 μόρια ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ IgG και 1 μόριο ΑΝΟΣΟΣΦΑΙΡΙΝΗΣ IgΜ να έρθουν κοντά πάνω στο κύτταρο στόχο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ενεργοποιείται από την παρουσία των ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ ή ΛΙΠΟΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΩΝ που βρίσκονται στην επιφάνεια των μικροοργανισμών ή των καρκινικών κυττάρων Κατά το ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ενεργοποιούνται με την σειρά οι πρωτεΐνες C1, C4, C2 Κατά το ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ενισχύεται η αντίδραση με την ενεργοποίηση εκατοντάδων μορίων C3, τα οποία συνδέονται πάνω στην μεμβράνη του κυττάρου στόχου πρώτα ως C3b και αργότερα ως C3d Το Μονοπάτι μπορεί να σταματήσει σε αυτό το σημείο, έχοντας καταφέρει να κάνει την μεμβράνη πιο ευάλωτη στα φαγοκύτταρα Κατά το ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ενεργοποιούνται, με την ακόλουθη αλληλουχία οι πρωτεΐνες C5, C6, C7, C8, C9 με αποτέλεσμα την ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΥ ΛΥΣΙΣ

6 Α Ι Μ Ο Λ Υ Σ Η ΕΝΔΟΑΓΓΕΙΑΚΗ ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΗ IgM ψυχρά αντισώματα δρουν στους < 37 0 C, <30 0 C και ενεργοποιούν όλο τον καταρράκτη του συμπληρώματος με αποτέλεσμα Έντονη αιμόλυση των ερυθρών Ενεργοποίηση της εξωτερικής οδού Της πήξης Πρόκληση Δ.Ε.Π που είναι η χειρό- Τερη εξέλιξη ΕΝΔΟΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΙΜΟΛΥΣΗ προκαλούν τα Ψυχρά IgM Anti-A και Anti-B αντισώματα (ABO ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ) IgG Ατελή θερμά αντισώματα, δρουν στους 37 0 C Είναι τύπου IgG1 και IgG3 Λαμβάνει χώρα στον σπλήνα, όταν τα ερυθρά επικαλύπτονται από αντισώματα, επειδή εδώ υπάρχουν πολλά φαγοκύτταρα ή στο ήπαρ σε εντονότερο βαθμό παρουσία του C3b (Αnti-Kell, Anti- JK, Anti-Fya) ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΗ ΑΙΜΟΛΥΣΗ χωρίς σύνδεση συμπληρώματος προκαλούν τα Άνοσα IgG Anti-Rhesus (ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ)

7 To screening test αποτελείται από συνδυασμό ερυθρών αιμοσφαιρίων ομάδας Ο, εκτενώς φαινοτυπημένων και σωστά συνδυασμένων, ώστε να μπορούν να ανιχνευθούν τα κλινικώς σημαντικά αντισώματα. Έχουν επίσης ισχυρή αντιγονικότητα με αποτέλεσμα να πλεονεκτούν έναντι της τυχαίας διασταύρωσης, όσον αφορά την ανίχνευση ενός αντισώματος χαμηλού τίτλου. Τα αντισώματα έναντι των Rhesus, Kidd, Duffy, MNSs είναι «δοσοεξαρτώμενα» και ανιχνεύονται από ερυθρά προερχόμενα από ομόζυγους δότες ως προς τα συγκεκριμένα αντιγόνα Όλα τα αντισώματα είναι δοσοεξαρτώμενα από έναν τίτλο και κάτω που σημαίνει ότι δρουν μόνο σε ομόζυγη κατάσταση των αντιγόνων π.χ Fy(a + b - ) και όχι σε ετερόζυγη Fy(a + b + )

8 Ένα screening test θετικό (+) σημαίνει : Παρουσία ενός ή περισσοτέρων άλλο-αντισωμάτων στον ορό του ασθενούς, λόγω ευαισθητοποίησης του ασθενούς από προηγηθείσα μετάγγιση ή κύηση. Ένα screening test θετικό (+) σε όλες τις θέσεις μπορεί επιπλέον να σημαίνει την παρουσία ενός άλλο-αντισώματος έναντι ενός αντιγόνου υψηλής συχνότητας. Παρουσία αυτό-αντισωμάτων θερμού τύπου IgG με την παρουσία ή όχι του κλάσματος του συμπληρώματος C3d λόγω Α.Α.Α Παρουσία αυτό-αντισωμάτων ψυχρού τύπου IgΜ με την παρουσία ή όχι του κλάσματος του συμπληρώματος C3d λόγω της Νόσου των Ψυχροσυγκολλητινών Παρουσία θερμών και ψυχρών αυτό-αντισωμάτων μαζί λόγω αυτοανόσου νοσήματος. Παρουσία θερμού τύπου IgG μη ειδικά αντισώματα λόγω υπεργαμμασφαιριναιμίας. Παρουσία αυτό-αντισωμάτων θερμού τύπου IgG και άλλο-αντισώματος.

9 Screening ΑΡΝΗΤΙΚΟ (-) δεν αποκλείει την παρουσία Άλλοαντισώματος Συνεχίζουμε ως εξής : Έλεγχος Oμάδας ΑΒΟ και Φαινότυπος Rhesus Kell, Έλεγχος Αντιερυθροκυτταρικών αντισωμάτων (Panel) μαζί με Autocontrol. Για να ανιχνευθούν αντισώματα που συνδέουν συμπλήρωμα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί δείγμα από ορό, διότι το αντιπηκτικό συνδέει ασβέστιο με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση του συμπληρώματος και την αδυναμία ανίχνευσης τέτοιων αντισωμάτων.

10 Έλεγχος Oμάδας ΑΒΟ και Φαινότυπος Rhesus Kell, Έλεγχος Αντιερυθροκυτταρικών αντισωμάτων (Panel) μαζί με Autocontrol. Panel θετικό (+) και Auto αρνητικό (-) σημαίνει Άλλο-αντίσωμα Panel θετικό (+) και Auto θετικό (+) σημαίνει Αυτό - αντίσωμα ή Αυτό + Αλλο - αντίσωμα Πρόκειται για Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία (Α.Α.Α) ή Επιβραδυνόμενη Αιμολυτική Αντίδραση

11 Συνήθως η ύπαρξη ενός αντισώματος ανιχνεύεται εύκολα και το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τα αντισώματα έναντι των αντιγονικών συστημάτων Rhesus, Kell. Πως προχωράμε : 1η περίπτωση Α) Σημειώνουμε τους σταυρούς έντασης της αντίδρασης στο panel (πχ +/ ++ / +++ / ++++). Διαγράφουμε τα αντιγόνα που είναι αρνητικά σε κάθε θέση του panel εκτός από τα δοσοεξαρτώμενα. Διαφορά στην ένταση σημαίνει α) παρουσία 2 ή περισσοτέρων άλλοαντισωμάτων β) παρουσία ενός άλλο-αντισώματος που εμφανίζει δοσοεξαρτώμενη αντίδραση Ασθενείς αντιδράσεις σε κάποιες θέσεις που δεν ταυτοποιούν κάποιο αντίσωμα σημαίνει παρουσία άλλο-αντισώματος σε χαμηλό τίτλο Ασθενείς αντιδράσεις σε όλες τις θέσεις σημαίνει παρουσία ενός άλλοαντισώματος έναντι ενός αντιγόνου υψηλής συχνότητας.

12 B) Χρησιμοποιούμε Panel ενζύμου για να επιλύσουμε τα ανωτέρω Πλεονεκτήματα : πρόκειται για ερυθρά που έχουν υποστεί επεξεργασία με πρωτεολυτικά ένζυμα (παπαϊνη, βρωμελίνη, φυσίνη) οπότε : 1)Μειώνεται το φορτίο επιφανείας των ερυθρών, επομένως μειώνεται και η απόσταση μεταξύ των ερυθρών με αποτέλεσμα να ανιχνεύονται έτσι χαμηλοί τίτλοι αντισωμάτων. 2)Καταστρέφεται η αντιγονική δράση των Μ, Ν, S, s, Fy, Χg, JMH, Ch,Rg 3) Ενισχύεται η αντιγονική δράση των Rhesus με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανίχνευση στην περίπτωση που έχουμε συνδυασμό 2 αντισωμάτων. 4) Επίσης είναι δυνατόν να ανιχνευθούν αντισώματα έναντι του Rhesus με χαμηλό τίτλο, παρόλο που το απλό Panel είναι αρνητικό. Αυτό συμβαίνει διότι μερικά αντισώματα έχουν εντονότερη αντίδραση με τα ερυθρά του δότη, παρά με τα ερυθρά των αντιδραστηρίων

13 Γ) Συνδυάζουμε τα ευρήματα του Screening και του Panel Δ) Προσδιορίζουμε τον εκτεταμένο φαινότυπο του ασθενούς και παρατηρούμε ποιά αντιγόνα λείπουν από την επιφάνεια των ερυθρών Ε) Διαδικασία Προσρόφησης/Έκλουσης σε περίπτωση ύπαρξης πολλαπλών αντισωμάτων Χρήση επιλεγμένων κυττάρων. Αν έχουμε βρεί ότι ταιριάζει π.χ. anti Jka στις θέσεις του πάνελ, αλλά μπορεί να ταιριάζουν επίσης το anti-kell και το anti-s, τότε διαλέγουμε ερυθρά με τους ακόλουθους συνδυασμούς για να ελέγξουμε τον ορό μας: α) JKa(-), K(+), S(-) β) JKa(-), K(-), S(+) και γ) JKa(+), K(-), S(-)

14 Π Ρ Ο Σ Ρ Ο Φ Η Σ Η (A D S O R P T I O N) Είναι μία τεχνική με την οποία το αντίσωμα μπορεί να μετακινηθεί από τον ορό και να προσκολληθεί σε συγκεκριμένα ερυθρά που μεταφέρουν το αντίστοιχο αντιγόνο (να προσροφηθεί). Το συνδεδεμένο αντίσωμα μπορεί, εν συνεχεία, να ανακτηθεί με την τεχνική της Έκλουσης και να ανιχνευθεί κάνοντας έλεγχο αντιερυθροκυτταρικών αντισωμάτων (panel). Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται στις ακόλουθες περιπτώσεις : Ανίχνευση πολλαπλών αντισωμάτων στον ορό Απομάκρυνση αυτοαντισωμάτων από τον ορό, ώστε να προσδιοριστούν τυχόν συνυπάρχοντα αντισώματα Επιβεβαίωση της ειδικότητας ενός αντισώματος στον ορό, καταδεικνύοντας ότι αυτό μπορεί να προσροφηθεί μόνο από συγκεκριμένα ερυθρά που μεταφέρουν το αντίστοιχο αντιγόνο Παρασκευή αντιδραστηρίων από έναν συγκεκριμένο ορό που περιέχει ένα συγκεκριμένο αντίσωμα, απομακρύνοντας με την προσρόφηση τα anti-a/anti-b αντισώματα.

15 Μέθοδος προσρόφησης θερμού αντισώματος : Ερυθρά πλυμμένα 3 φορές με Φ.Ο. 2 ml ορού ασθενούς 1 ml ερυθρών συμπυκνωμένων Επώαση 37 για 2 ώρες Φυγοκέντρηση Δοκιμή επιτυχούς προσρόφησης: άμεση Coombs θετική συνεχίζουμε με α) Έκλουση των χρησιμοποιηθέντων ερυθρών και β) Panel από το Έκλουσμα, ώστε να ανιχνεύσουμε το υποτιθέμενο anti-jka αντίσωμα γ) Κάνουμε Panel με τον προσροφηθέντα ορό για να ανιχνεύσουμε τα εναπομείναντα αντισώματα.

16 Αν έχει ταυτοποιηθεί κάποιο αντίσωμα επιλέγουμε μονάδες από τις οποίες λείπει το αντίστοιχο αντιγόνο. Επίσης ελέγχουμε τα ερυθρά του ασθενούς για την παρουσία ή όχι του αντίστοιχου αντιγόνου. ΠΡΟΣΟΧΗ : Panel θετικό (+) σε όλες τις θέσεις με μέτρια ένταση, χωρίς να ταυτοποιείται κάποιο αντίσωμα, Autocontrol αρνητικό (-) και Άμεση Coombs αρνητική (-) Αντίσωμα έναντι Αντιγόνου Υψηλής Συχνότητας. Αποστολή σε Κέντρο Αναφοράς Αν έχουμε αντιδραστικότητα, μόνο σε ένα κύτταρο του πάνελ, Αντίσωμα έναντι ενός Αντιγόνου Χαμηλής Συχνότητας. Αυτό συνήθως ανιχνεύεται σε θερμοκρασία κάτω των 37 ο σημασία είναι αμφίβολη. C και η κλινική του

17 2η περίπτωση Screening θετικό (+) Panel θετικό (+) με Autocontrol θετικό (+) Συνεχίζουμε κάνοντας Άμεση Coombs, Έκλουσμα ερυθρών (elution) και Panel από το Elution: 1) Αν το Elution είναι θετικό τότε πρόκειται για Επιβραδυνόμενη Αιμολυτική Αντίδραση ή Α.Α.Α θερμού τύπου Αν πρόκειται για Επιβραδυνόμενη Αιμολυτική Αντίδραση, ταυτοποιείται το αντίσωμα κάνοντας Panel από το Elution Αν πρόκειται για Α.Α.Α θερμού τύπου, τότε α) αν είναι όλα θετικά στο Panel από το Elution σημαίνει παναντίσωμα β) αν το αντίσωμα έχει ειδικότητα, τότε ταυτοποιείται στο Panel (elution) 2) Αν το Elution είναι αρνητικό, τότε πρόκειται για κάποιο αντίσωμα έναντι φαρμάκου ή για κάποιο ψυχρό αυτοαντίσωμα

18 Η Άμεση Coombs είναι θετική στις ακόλουθες περιπτώσεις : Α.Α.Α λόγω θερμού ή ψυχρού αυτό αντισώματος ή συνδυασμού αυτών Επιβραδυνόμενη Αιμολυτική Αντίδραση, όπου το άλλο-αντίσωμα είναι συνδεδεμένο με τα ερυθρά της μεταγγισθείσας μονάδας Αιμολυτική Νόσο του Νεογνού, όπου το μητρικό αντίσωμα είναι συνδεδεμένο με τα ερυθρά του νεογνού Χορήγηση IV Aνοσοσφαιρίνης Μπορεί να οφείλεται επίσης σε αλλοαντισώματα στο πλάσμα του δότη που συνδέονται στα ερυθροκύτταρα του δέκτη. Άμεση Coombs (+) χωρίς στοιχεία αιμόλυσης σε 1/ αιμοδότες και σε 1% των νοσηλευομένων ασθενών

19 Α! ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α. Coombs Θετική ( + ) : Πολυδύναμος P (Polyspecific) : ( + ) Μονοδύναμος anti - IgG : ( + ) Μονοδύναμος anti - C3d : ( + ) Τιτλοποίηση και Έλεγχος υποτάξεων της IgG : Αν IgG1, IgG3 ( + ) Aιμολυτικό Αντίσωμα Αν μόνο IgG2 (+) το Αντίσωμα δεν συνδέει συμπλήρωμα Ε. Coombs πιθανόν Θετική ( + ) αν υπάρχει περίσσεια αντισώματος, διότι κυκλοφορεί στον ορό Έλεγχος Αντιερυθροκυτταρικών Αντισωμάτων Panel : Θετικός ( + ) ίδια ένταση σε όλες τις θέσεις του panel πιθανό Παναντίσωμα Έκλουσμα Ερυθρών (Εlution) και Panel από το Elution για επιβεβαίωση AAA Eίναι μία τεχνική με την οποία προσπαθούμε να απομονώσουμε το αυτοαντίσωμα που βρίσκεται πάνω στην μεμβράνη των ερυθρών και στην συνέχεια να το μελετήσουμε

20 Α Π Ο Τ Ε Λ Ε Σ Μ ΑΤΑ - Δ Ι Α Γ Ν Ω Σ Η Α ) Αν Elution θετικό σε όλα τα κύτταρα του Panel Π Α Ν Α Ν Τ Ι Σ Ω Μ Α Β) Αν Elution θετικό σε κάποια κύτταρα του Panel Α Υ Τ Ο Α Ν Τ Ι Σ Ω Μ Α με ειδικότητα, συνήθως μιμείται κάποιο αντίσωμα του Rhesus (D,C,c,E,e) Auto anti e το πιο σύνηθες σε ποσοστό 2% ΤΟ ΕΚΛΟΥΣΜΑ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΩΜΑ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΌ ΑΥΤΌ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΔΙΟΤΙ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΥΣΗΣ

21 B! ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1) Α. Coombs Θετική ( + ) : Πολυδύναμος P (Polyspecific) : ( + ) Μονοδύναμος anti - IgG : ( + ) 2) Έλεγχος Αντιερυθροκυτταρικών Αντισωμάτων Panel : Θετικός ( + ) με διαφορετική ένταση στους σταυρούς στις διάφορες θέσεις ΑΥ Τ Ο Α Ν Τ Ι Σ Ω Μ Α IgG + Α Λ Λ Ο Α Ν Τ Ι Σ Ω Μ Α Ε π ι β ρ α δ υ ν ό μ ε ν η Α ι μ ο λ υ τ ι κ ή Αν τ ί δ ρ α σ η το αλλοαντίσωμα είναι συνδεδεμένο με τα πρόσφατα μεταγγισμένα ερυθρά (IΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ή ΚΥΗΣΗΣ ) 3) Έκλουσμα Ερυθρών (Εlution) και Panel από το έκλουσμα και από τον ορό 4) Τεχνικές Προσρόφησης για απομάκρυνση του Αυτο-αντισώματος και απομόνωση του Αλλο-αντισώματος (ένα ή περισσότερα) Αυτόλογη προσρόφηση αν έχει παρέλθει τρίμηνο από την τελευταία μετάγγιση Αλλογενής προσρόφηση σε πρόσφατη μετάγγιση (εντός του τελευταίου τριμήνου) 5) Μοριακή Τυποποίηση

22 If the DAT is negative, but there is clear evidence of haemolysis, an eluate should still be tested, as the DAT may be falsely negative Key recommendation: If the DAT is positive, an eluate made from the patient s red cells should be prepared and tested for the presence of specific alloantibodies. It is not unusual for the causative antibody to be present in an eluate but absent in the plasma. G u i d e l i n e s f o r p r e - t r a n s f u s i o n c o m b a t i b i l i t y p r o c e d u r e s I n b l o o d t r a n s f u s i o n l a b o r a t o r i e s. British Committee for standards in Haematology, JULY 2014 A A B B Te c h n i c a l M a n u a l, 17 th e d i t i o n

23 Ε Κ Λ Ο Υ Σ Η (E L U T I O N ) Η λογική της τεχνικής αυτής είναι να απομακρύνουμε το συνδεδεμένο επί των ερυθρών αντίσωμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να το απομονώσουμε και να το μελετήσουμε Η απομάκρυνση γίνεται με διάφορες τεχνικές, όπως θέρμανση, ψύξη, χρήση οργανικών διαλυτών ή διαλυμμάτων υψηλής συγκέντρωσης σε άλατα ή αλλαγή του ph με σκοπό : την αλλαγή της θερμοδυναμικής της αντίδρασης Αντιγόνου/Αντισώματος την εξουδετέρωση των δυνάμεων σύνδεσης Αντιγόνου/Αντισώματος την τροποποίηση της δομής της θέσεως σύνδεσης Αντιγόνου/Αντισώματος Heat Elution Aπομάκρυνση ΑΒΟ αντισωμάτων Όξινο Elution / Αιθέρας Aπομάκρυνση Θερμών αυτό ή άλλο - αντισωμάτων

24 Έκλουση θερμών αντισωμάτων Όξινο Elution Μέθοδος: 1.Πλένουμε τα ερυθρά 5 φορές με Buffer (1ml ελάχιστος όγκος) 2.Προσθέτουμε 1ml όξινο Elution 3.Ανακίνηση 4.Φυγοκέντρηση στις 2800 rpm για 1

25 Έκλουση θερμών αντισωμάτων 5.Συλλογή του υπερκειμένου 6.Εξουδετέρωση του όξινου Elution με προσθήκη διαλύματος με δείκτη (γίνεται μπλε) 7. Φυγοκέντρηση στις 2800 rpm για 1 για απομάκρυνση τυχόν υπολειμάτων ερυθρών. 8.Δουλεύεται σαν ορός με Panel

26 Έκλουση θερμών αντισωμάτων με ΑΙΘΕΡΑ Μέθοδος: 1. Πλύσιμο των ερυθρών 5 φορές με Φ.Ο (1ml ελάχιστος όγκος ερυθρών) 2. Φυγοκέντρηση στις rpm για 5-10 ανάμεσα στα πλυσίματα 3. Προσθήκη ΑΙΘΕΡΑ μέχρι πλήρωσης των σωληναρίων 4. Βίαιη Ανακίνηση

27 Έκλουση θερμών αντισωμάτων με ΑΙΘΕΡΑ 5. Επώαση στους 37 0 C για Φυγοκέντρηση στις rpm για Προσεκτική διαπέραση του αιθέρα και της ερυθρογαλακτώδους στοιβάδας και αναρρόφηση της κάτω στοιβάδας με πουάρ 8. Δουλεύεται σαν ορός με Panel

28 ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΠΡΟΣΡΟΦΗΣΗ Πρώτα γίνεται η επεξεργασία των ερυθρών του ίδιου του ασθενή με ZZAP (παπαϊνη και DTT-διθειοθριτόλη) για να γίνει η αποδέσμευση του αυτοαντισώματος από τα ερυθρά, ώστε να ελευθερωθούν οι αντιγονικές θέσεις και να επιτευχθεί η προσρόφηση του επιπλέον αυτοαντισώματος από τον ορό. Ενδέχεται να χρειασθεί και δεύτερη προσρόφηση με νέα αυτόλογα ερυθρά, αν είναι υψηλή η συγκέντρωση του αυτοαντισώματος στον ορό, έτσι ώστε να είναι επαρκής η απομάκρυνσή του και να είναι δυνατή η ανίχνευση αλλοαντισώματος, αν υπάρχει, κάνοντας panel με τον προσροφηθέντα ορό. Χρήση 2 σωληναρίων. Στο κάθε σωληνάριο προστίθενται τα εξής : 2 ml ZZAP 1 ml συμπυκνωμένων (έχουν κατακαθίσει) ερυθρών του ασθενούς Επώαση στους 37 ο C για 30, με περιοδική ανακίνηση Πλύσιμο 3 φορές με Φυσιολογικό Ορό Στο τελευταίο πλύσιμο η φυγοκέντρηση θα πρέπει να διαρκέσει 5 λεπτά χ 1000g Προσεκτική απομάκρυνση του υπερκείμενου

29 Στη συνέχεια ακολουθεί η αυτόλογη προσρόφηση ως εξής : 1 ml ερυθρών του ασθενούς (επεξεργασμένων με ZZAP) 1 ml ορός του ασθενούς Επώαση στους 37 ο C για 2 ώρες Φυγοκέντρηση και προσεκτική απομάκρυνση του ορού ΠΡΟΣΟΧΗ Δοκιμασία επιτυχούς προσρόφησης : Άμεση Coombs θετική (+) Κάνουμε panel με τον υπερκείμενο προσροφηθέντα ορό για να ανιχνεύσουμε πιθανό αλλοαντίσωμα. Η διασταύρωση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας τον προσροφηθέντα ορό.

30 ΕΤΕΡΟΛΟΓΗ ΠΡΟΣΡΟΦΗΣΗ Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα ερυθρά του ασθενούς αν έχει μεταγγιστεί πρόσφατα, διότι κυκλοφορούν και τα μεταγγισθέντα ερυθρά, εκτός από τα δικά του. Επομένως επιλέγουμε ξένα ερυθρά του εμπορίου για την ετερόλογη προσρόφηση, ως εξής : Επιλέγουμε ερυθρά επεξεργασμένα με ένζυμα με τους ακόλουθους φαινότυπους : α) R1R1 (DCCee), K, JKa - β) R2R2 (DccEE), K-, JKb - γ) rr (ccee) K- Χρήση 3 σωληναρίων. Στο κάθε σωληνάριο προστίθενται 1ml ερυθρών από τους ανωτέρω φαινοτύπους 1 ml ορός Επώαση στους 37 ο C για 60, με περιοδική ανακίνηση ανά 10 λεπτά Φυγοκέντρηση 5 λεπτά χ 1000g και προσεκτική απομάκρυνση του ορού Κάνουμε panel χρησιμοποιώντας τους ορούς και από τα 3 σωληνάρια ξεχωριστά (3 διαφορετικά panel).

31 Figure 1. Current Adsorption Procedure

32 Modified 1:3 Adsorption Procedure

33 Π Ω Σ Μ Ε Τ Α Γ Γ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε Σωστός προσδιορισμός της ομάδας αίματος του ασθενή ΑΒΟ κ RH ίσως χρειαστεί να γίνει η ομάδα με πλυμμένα ερυθρά και επιβεβαίωση κάνοντας την ανάστροφη ομάδα Αν το αυτοαντίσωμα έχει ειδικότητα, τότε επιλέγουμε μονάδες αίματος που στερούνται του συγκεκριμένου αντιγόνου, όπου αυτό είναι δυνατό. Πολλές φορές το αυτοαντίσωμα δεν λαμβάνεται υπόψη στην μετάγγιση, λόγω του κινδύνου αλλοευαισθητοποίησης. Αν έχει ταυτοποιηθεί άλλο- αντίσωμα επιλέγουμε μονάδα από την οποία λείπει το αντίστοιχο αντιγόνο. Αν υπάρχει παναντίσωμα και δεν είναι γνωστός ο εκτεταμένος φαινότυπος του ασθενούς, τότε προσδιορίζουμε τον πλήρη φαινότυπο χρησιμοποιώντας τα νεώτερα αντιδραστήρια ΕGA (γλυκίνη) με τα οποία επιτυγχάνεται η απομάκρυνση των ανοσοσφαιρινών που έχουν επικαθίσει επί των ερυθρών (η άμεση coombs γίνεται αρνητική), απελευθερώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντιγονικές θέσεις. Προσδιορίζουμε με αυτόν τον τρόπο τον πλήρη φαινότυπο του ασθενούς, και επιλέγουμε τις κατάλληλες, όσο το δυνατόν, μονάδες. Αν έχει κινητοποιηθεί συμπλήρωμα c3d πλένουμε τον ασκό. Με το πλύσιμο απομακρύνονται διάφορες πρωτεΐνες του πλάσματος, φάρμακα, κυτοκίνες κλπ, ενώ με την λευκαφαίρεση απομακρύνονται μόνο οι κυτοκίνες.

34 Γ! ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α. Coombs Θετική ( + ) : Πολυδύναμος P (Polyspecific) : ( + ) Μονοδύναμος anti - C3d : ( + ) Έλεγχος Αντιερυθροκυτταρικών Αντισωμάτων Panel : Θετικός ( + ) στους 4 C σε όλες τις θέσεις Συνήθως η συγκόλληση των ερυθρών είναι ορατή., δημιουργούνται προβλήματα στον καθορισμό της ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι στον ορό του ασθενούς υπάρχει ψυχρό IgM αυτόαντίσωμα (anti-ι, anti-ιη, anti-i, anti-p). Auto-anti-Ι ανιχνεύεται στο 80% των περιπτώσεων με λοίμωξη από mycoplasma pneumonia Auto-anti-i (συγκολλά τα ερυθρά του ομφαλίου λώρου, cord) ανιχνεύεται σπανίως στην λοιμώδη μονοπυρήνωση Auto-anti-P ανιχνεύεται στην παροξυσμική νυκτερινή αιμοσφαιρινουρία που οφείλεται α) στην σύφιλη στους ενήλικες β) σε ιολογικές λοιμώξεις στα παιδιά Δεν χρειάζεται να κάνουμε Έκλουσμα διότι θα βγει αρνητικό. Κάνουμε Τίτλο Ψυχροσυγκολλητινών

35 Panel στους 37 C με ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ τον ορό του ασθενούς και τα ερυθρά του panel, ώστε να απομονώσουμε το ψυχρό αυτοαντίσωμα και να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε πιθανό αλλοαντίσωμα. (χρήση κάρτας anti-igg) Στην περίπτωση αυτή θα δούμε θετικές αντιδράσεις σε κάποιες θέσεις. Αν δούμε θετικές αντιδράσεις σε όλες τις θέσεις, τότε αυτό σημαίνει ότι οι ψυχροσυγκολλητίνες έχουν ευρύ θερμικό εύρος έως και τους 37 ο C. Η ομάδα αίματος καθορίζεται αφού τοποθετηθεί η γενική αίματος στους 37 ο C για 1 ώρα και εν συνεχεία πλυθούν τα ερυθρά με φυσιολογικό ορό, προθερμασμένο για 15 λεπτά στους 37 ο C, ώστε να απομακρυνθεί το ψυχρό αυτο-αντίσωμα. H δοκιμασία συμβατότητας εκτελείται με προθερμασμένο τον ορό και τα ερυθρά Αν χρειαστεί μετάγγιση, τότε το αίμα θα δοθεί προθερμασμένο και ενδεχομένως πλυμμένο

36 ΠΡΟΣΡΟΦΗΣΗ ΨΥΧΡΟΥ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΘΕΡΜΟΥ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ Παίρνουμε ερυθρά 0 από δυο ακούς Πλύσιμο με Φ.Ο Χ 3 Πετάμε το υπερκείμενο και τοποθετούμε τα πλυμμένα ερυθρά στο ψυγείο με παγάκια για να πάρουν χαμηλή θερμοκρασία Ανακατεύουμε τον ορό και τα ερυθρά του ασθενούς σε αναλογία 2 ερυθρά προς 1 ορό. Ψυγείο για 2 ώρες Φυγοκέντρηση Χρήση αυτού του ορού για Πάνελ με κάρτα IgG, ώστε να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε κάποιο άλλο θερμό αντίσωμα, αν υπάρχει.

37 3η περίπτωση Screening θετικό (+) Panel θετικό (+) με Autocontrol θετικό (+) Άμεση Coombs αρνητική (-) Αυτή η εικόνα μπορεί να οφείλεται στα ακόλουθα αίτια: α) Rouleaux ερυθρών λόγω υψηλής συγκέντρωσης των πρωτεϊνών του πλάσματος. Παρατηρούνται στο πολλαπλούν μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία, χορήγηση διαλυμάτων, παθήσεις ήπατος. Τα Rouleaux διαλύονται στον φυσιολογικό ορό (Φ.Ο), ενώ η πραγματική συγκόλληση παραμένει. Αν εμφανιστούν προβλήματα κατά τον καθορισμό της ομάδας επί των ερυθρών και της ανάστροφης ομάδας(ψευδώς θετικές αντιδράσεις) κάνουμε τα εξής: ΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΕΡΥΘΡΑ : πλύσιμο ερυθρών με Φ.Ο επί 4 φορές ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΟΜΑΔΑ : αραίωση πλάσματος 1:3 (1 σταγόνα πλάσματος + 2 σταγόνες Φ.Ο ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ : ύστερα από υπερφυγοκέντρηση του ορού. β) Αντίσωμα έναντι των συστατικών του διαλύτη των ερυθρών Το Autocontrol είναι ένα in-vitro φαινόμενο, επομένως η επώαση και τα ενισχυτικά αντιδραστήρια μπορούν να προκαλέσουν αντιδραστικότητα (Autocontrol ψευδώς θετικό)

38 ΝΟΣΟΣ ΑΠΟ ΨΥΧΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΕΣ Υπεύθυνη για το 18% περίπου των περιπτώσεων ΑΑΑ A. Iδιοπαθής B. Δευτεροπαθής Λοίμωξη από μυκόπλασμα πνευμονίας Λοιμώδης μονοπυρήνωση Ιογενείς λοιμώξεις Λεμφοϋπερπλαστικές κακοήθειες

39 Στην Νόσο των Ψυχροσυγκολλητινών το IgM αντίσωμα συνδέεται με τα ερυθρά στην περιφερική κυκλοφορία, όπου η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη και συνδέει συμπλήρωμα. Περνώντας το αίμα από τις θερμότερες περιοχές του σώματος το IgM αποκολλάται, ενώ παραμένει προσκολλημένο επί των ερυθρών μόνο το C3. Αυτή είναι η μοναδική πρωτεϊνη που ανιχνεύεται στην Α. Coombs και για τον ίδιο λόγο το έκλουσμα είναι αρνητικό.

40 ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ : Αν έχουμε screening αρνητικό (-) αλλά η μονάδα είναι ασύμβατη, θα την ελέγξουμε για Άμεση Coombs. Αν η Άμεση Coombs είναι αρνητική (-), αυτό μπορεί να σημαίνει α) παρουσία άλλο-αντισώματος δοσοεξαρτώμενου σε χαμηλό τίτλο(ενδεχομένως να μας βοηθήσει το panel ενζύμου β) ο ορός του ασθενούς περιέχει κάποιο αντίσωμα έναντι αντιγόνου χαμηλής συχνότητας. Επιλέγουμε άλλες μονάδες, να είναι συμβατές. Screening αρνητικό (-) και Άμεση Coombs (+) έχουμε στην Αιμολυτική Νόσο του Νεογνού από ασυμβατότητα ΑΒΟ Screening αρνητικό (-) και Ασυμβατότητα μπορεί επίσης να συμβεί σε πρόσφατη μετάγγιση πλάσματος ή αιμοπεταλίων διαφορετικής ομάδας αίματος από εκείνη που έχει ο ασθενής, λόγω παθητικής μεταφοράς αντί-α ή αντί-β

41 Μία Άμεση Coombs αρνητική δεν σημαίνει πάντα, ότι ο ασθενής δεν αιμολύει, διότι με τα αντιδραστήρια (πολυδύναμος αντισφαιρινικός ορός, αντι-igg αντισφαιρινικός ορός) ανιχνεύονται μόρια IgG/κύτταρο. Ο ασθενής όμως μπορεί να κάνει αιμόλυση, ας είναι η συγκέντρωση κάτω από αυτό το επίπεδο. Αποφυγή Μετάγγισης στην Α.Α.Α εάν η Hb είναι πάνω από 6 gr/dl, διότι η αύξηση της μάζας των ερυθρών επιταχύνει την καταστροφή τους, με επακόλουθο την αιμοσφαιριναιμία και αιμοσφαιρινουρία. Η απόφαση για μετάγγιση στηρίζεται μόνο σε κλινικές ενδείξεις, όπως είναι μία ισχαιμία ενός οργάνου.

42 ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΜΕΣΗΣ COOMBS ΣΕ ΓΕΛΗ (gel)

43 ΑΜΕΣΗ COOMBS ΣΕ ΣΩΛΗΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΓΕΛΗ

44 Coombs - μέθοδος στήλης

45 Σ α ς Ε υ χ α ρ ι σ τ ώ π ο λ ύ

Π Ρ Ο Σ Ρ Ο Φ Η Σ Η / Ε Κ Λ Ο Υ Σ Η

Π Ρ Ο Σ Ρ Ο Φ Η Σ Η / Ε Κ Λ Ο Υ Σ Η ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ Υ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» Π Ρ Ο Σ Ρ Ο Φ Η Σ Η / Ε Κ Λ Ο Υ Σ Η 10 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 26 28 /4/2018 Π Ρ Ο Σ

Διαβάστε περισσότερα

Επίλυση προβλημάτων ασυμβατότητας. Νίκη Βγόντζα

Επίλυση προβλημάτων ασυμβατότητας. Νίκη Βγόντζα Επίλυση προβλημάτων ασυμβατότητας Νίκη Βγόντζα Βασικά στάδια ελέγχου συμβατότητας του αίματος μεταξύ δότη και λήπτη 1.Αίτηση αίματος (παραπεμπτικό) και δείγμα ασθενή 2.Ομάδα ABO,RhD στο δείγμα του ασθενή

Διαβάστε περισσότερα

Ανοσοαιματολογικός Έλεγχος Αιμοδοσίας

Ανοσοαιματολογικός Έλεγχος Αιμοδοσίας Ανοσοαιματολογικός Έλεγχος Αιμοδοσίας ( Βασικές Αρχές Εξετάσεις Ανοσοαιματολογίας ) ΑΡΕΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ Ν.Υ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΤΖΑΝΕΙΟ 1 Ανοσοαιματολογία Βασικές Αρχές Η μελέτη των αντιγόνων που εκφράζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΝΑ ΠΑΜΦΙΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΛΕΝΑ ΠΑΜΦΙΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΛΕΝΑ ΠΑΜΦΙΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Η ικανοποιητική διαδικασία ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ πρέπει να περιλαμβάνει: 1.Επιβεβαίωση ομάδας & Rhesus του ασθενούς 2. Screening αντισωμάτων του ορού του ασθενούς για την ανίχνευση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΗ COOMBS

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΗ COOMBS ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΜΕΣΗ COOMBS ΑΜΕΣΗ COOMBS Θεμελιώδες γνώρισμα του κάθε οργανισμού είναι ότι αναγνωρίζει τα κύτταρα των άλλων οργανισμών ως ξένα Αντιδρά με σκοπό την καταστροφή ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μετάγγιση σε Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία. Ζωή Μπεζιργιαννίδου, Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης

Μετάγγιση σε Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία. Ζωή Μπεζιργιαννίδου, Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης Μετάγγιση σε Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία Ζωή Μπεζιργιαννίδου, Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης Περιστατικό Άνδρας 70 ετών Αρτηριακή Υπέρταση Β-ΧΛΛ διαγνωσθείσα από 6 μήνου Εισάγεται για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ. Μαρία Γκανίδου Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ. Μαρία Γκανίδου Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ Μαρία Γκανίδου Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία (ΑΑΑ) 1.Αυξημένη καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Διαβάστε περισσότερα

Περιστατικό επείγουσας διασταύρωσης με θετική άμεση Coombs λόγω πρόσφατης μετάγγισης (πολλαπλά αλλοαντισώματα).

Περιστατικό επείγουσας διασταύρωσης με θετική άμεση Coombs λόγω πρόσφατης μετάγγισης (πολλαπλά αλλοαντισώματα). Περιστατικό επείγουσας διασταύρωσης με θετική άμεση Coombs λόγω πρόσφατης μετάγγισης (πολλαπλά αλλοαντισώματα). Κατανόηση της διαφοράς μεταξύ θετικότητας αμέσου Coombs λόγω αυτοαντισώματος και θετικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστική συνεδρία. Αιματολόγος Συντ. Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Διαδραστική συνεδρία. Αιματολόγος Συντ. Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» Διαδραστική συνεδρία ανοσοαιματολογίας Δρ Ελισάβετ Ι Γρουζή Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος Συντ. Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 1 η Ερώτηση Η δοκιμασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑλγΟριθμοΣ ΕρμηνεΙαΣ του Panel ΤαυτοποΙησηΣ ΑλλοαντισωμΑτων Π.ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΑλγΟριθμοΣ ΕρμηνεΙαΣ του Panel ΤαυτοποΙησηΣ ΑλλοαντισωμΑτων Π.ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑλγΟριθμοΣ ΕρμηνεΙαΣ του Panel ΤαυτοποΙησηΣ ΑλλοαντισωμΑτων Π.ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ Τα αντιγόνα των ερυθροκυττάρων είναι κληρονομούμενες παραλλαγές των πρωτεϊνών της μεμβράνης,

Διαβάστε περισσότερα

Άμεση και Έμμεση Coombs. Παπέ Μαγδαληνή Βιοπαθολόγος-Επιμελήτρια A Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ

Άμεση και Έμμεση Coombs. Παπέ Μαγδαληνή Βιοπαθολόγος-Επιμελήτρια A Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ Άμεση και Έμμεση Coombs Παπέ Μαγδαληνή Βιοπαθολόγος-Επιμελήτρια A Κέντρο Αίματος ΑΧΕΠΑ Βασική Ανοσοαιματολογία Η Ανοσοαιματολογία μελετά τα ερυθροκυτταρικά αντιγόνα και τα αντιερυθροκυτταρικά αντισώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ»

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» Επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση οφειλόμενη σε αντι-jka Επιβραδυνόμενη αιμολυτική αντίδραση οφειλόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Προβλήματα σχετιζόμενα με την τυποποίηση αντιγόνων Ι

Προβλήματα σχετιζόμενα με την τυποποίηση αντιγόνων Ι Β Προβλήματα Φαινότυπος Β(Α): ασθενής αντίδραση με αντι-α, έντονη αντίδραση με αντι-β, και ο ορός αντιδρά με ερυθρά Α₁. Ο αντιορός Α περιέχει τον κλώνο ΜΗΟ4? Επίκτητος Β φαινότυπος: έντονη αντίδραση με

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΘΟ Ο ΓΕΛΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΘΟ Ο ΓΕΛΗΣ Κωδικός Αριθμός Περιγραφή Είδους CPV είδους CPV 33696100-6 «Προμήθεια αντιδραστηρίων για την εξακρίβωση της ομάδας αίματος (αντιδραστήρια τμήματος αιμοδοσίας) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1. Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος. αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ)

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1. Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος. αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ) ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1 Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ) Άννα Κιουμή Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. Παπαγεωργίου Ανοσοαιματολογία Η μελέτη των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1. Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ)

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1. Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ) ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ 1 Αντίδραση αντιγόνου/αντισώματος Άμεση και έμμεση Coombs Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία (ΑΑΑ) Άννα Κιουμή Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. Παπαγεωργίου Ανοσοαιματολογία -Η μελέτη των αντιγόνων που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ -ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗ-ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ COOMBS ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ -ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗ-ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ COOMBS ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ -ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗ-ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ COOMBS ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανοσοαιματολογία ΙΙΙ. Παρουσίαση Περιστατικών

Ανοσοαιματολογία ΙΙΙ. Παρουσίαση Περιστατικών Ανοσοαιματολογία ΙΙΙ Παρουσίαση Περιστατικών ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, Διευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ», Πειραιάς Περίπτωση 1 Άνδρας ετών 83, κάταγμα, ορθοπεδική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ»

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» Αλλοαντίσωμα αντι-c και άμεση Coombs θετική μη εμπλεκόμενη στην ασυμβατότητα Αλλοαντίσωμα αντι-c και άμεση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΜΕΣΗ COOMBS ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο

ΕΜΜΕΣΗ COOMBS ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο ΕΜΜΕΣΗ COOMBS ΜΑΘΗΜΑ 5 Ο ΕΜΜΕΣΗ COOMBS Η αντίδραση αυτή χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να ανιχνεύσουμε αντι-d αντισώματα στον ορό του αίματος. Βρίσκονται στον ορό του αίματος μητέρων που έχουν Rhesus (-)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ»

ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» ΑΡΕΤΗ Ε. ΚΟΛΟΚΥΘΑ Βιοπαθολόγος, ιευθύντρια Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Γ.Ν.Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» Πρόβλημα προσδιορισμού ΑΒΟ ομάδος (Υποομάδα Β3) Πρόβλημα προσδιορισμού ΑΒΟ ομάδος (Υποομάδα Β3) Αιμοδότης

Διαβάστε περισσότερα

Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας. Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Α.Ο.Ν.Α.

Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας. Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Α.Ο.Ν.Α. Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» 1 Προμεταγγισιακός έλεγχος RBCs Σκοπός Η διασφάλιση ότι δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3

ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ονομάζουμε την ένωση ενός σωματιδιακού αντιγόνου με το ομόλογο αντίσωμα και τον σχηματισμό κροκίδων. Η συγκόλληση αυτή είναι ορατή με γυμνό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3

ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Ονομάζουμε την ένωση ενός σωματιδιακού αντιγόνου με το ομόλογο αντίσωμα και τον σχηματισμό κροκίδων. Η συγκόλληση αυτή είναι ορατή με γυμνό

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνό ομάδας ΑΒ(+) με ασθενή έκφραση στο Β γεννήθηκε από μητέρα που με το συνήθη έλεγχο είχε ταυτοποιηθεί ως Ο( ).

Νεογνό ομάδας ΑΒ(+) με ασθενή έκφραση στο Β γεννήθηκε από μητέρα που με το συνήθη έλεγχο είχε ταυτοποιηθεί ως Ο( ). Νεογνό ομάδας ΑΒ(+) με ασθενή έκφραση στο Β γεννήθηκε από μητέρα που με το συνήθη έλεγχο είχε ταυτοποιηθεί ως Ο( ). Ζ.Μπεζιργιαννίδου Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης ΑΒΟ Rhesus Νεογνού Γονέων

Διαβάστε περισσότερα

Μετάγγιση σε Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία. Ζωή Μπεζιργιαννίδου, Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης

Μετάγγιση σε Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία. Ζωή Μπεζιργιαννίδου, Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης Μετάγγιση σε Αυτοάνοση Αιμολυτική Αναιμία Ζωή Μπεζιργιαννίδου, Επιμ.Α Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης Περιστατικό Άνδρας 70 ετών Αρτηριακή Υπέρταση Β-ΧΛΛ διαγνωσθείσα από 6 μήνου Εισάγεται για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΨΥΧΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤIΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΨΥΧΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤIΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΨΥΧΡΟΣΥΓΚΟΛΛΗΤIΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 2013-2017 Σπαθαράκη Παρασκευή επιμ. Α Αιματολογικό Εργαστήριο ΠΑΓΝΗ Απρίλιος 2018 1 Εισαγωγή Η νόσος των ψυχροσυγκολλητινών

Διαβάστε περισσότερα

Αιμόλυση σε παιδί 8 ετών

Αιμόλυση σε παιδί 8 ετών Αιμόλυση σε παιδί 8 ετών Ε.Μανταδακης 1, Ζ.Μπεζιργιαννίδου 2, Γ.Μαρτίνης 2, Α Χατζημιχαήλ 1 1. Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης 2. Κέντρο Αιμοδοσίας, Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Να μην προκαλούν φαινόμενο προζώνης, να δίνουν ισχυρή συγκόλληση με τα ερυθροκύτταρα και να ανιχνεύουν υποομάδες.

Να μην προκαλούν φαινόμενο προζώνης, να δίνουν ισχυρή συγκόλληση με τα ερυθροκύτταρα και να ανιχνεύουν υποομάδες. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ) Όλα τα αντιδραστήρια θα φέρουν CE MARK και θα προσφέρονται από εταιρείες πιστοποιημένες σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα πρότυπα ποιότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΣΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ν.Υ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ»

ΚΑΤΣΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ν.Υ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» ΚΑΤΣΑΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Ν.Υ. ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» 1 η ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΒΟ ΟΜΑΔΑΣ Επίτοκος 36 ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ - Αντιδραστήρια για την εξακρίβωση ομάδας αίματος με συνοδό εξοπλισμό

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ - Αντιδραστήρια για την εξακρίβωση ομάδας αίματος με συνοδό εξοπλισμό Κωδικός Αριθμός Περιγραφή Είδους CPV είδους CPV 33696100-6 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ - Αντιδραστήρια για την εξακρίβωση ομάδας αίματος με συνοδό εξοπλισμό ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία με επείγουσα ανάγκη μετάγγισης

Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία με επείγουσα ανάγκη μετάγγισης Αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία με επείγουσα ανάγκη μετάγγισης Κατανόηση ανοσοαιματολογικών προβλημάτων λόγω θετικής αμέσου Cooms από αυτοάνοση αιμολυτική αναιμία ιαφορική διάγνωση Επιλογή μονάδων για επείγουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΘΟ Ο ΓΕΛΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙ ΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΜΕΘΟ Ο ΓΕΛΗΣ Κωδικός Αριθμός είδους CPV33696200-7 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 13.03.01 Περιγραφή Είδους CPV «Αντιδραστήρια αιματολογικών τεστ» (Αντιδραστήρια Αιμοδοσίας) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑΣ (ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας. Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α.

Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας. Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. Διασταύρωση και διερεύνηση ασυμβατότητας Δρ Ελισάβετ Ι. Γρουζή Αιματολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Ν. Υ. Αιμοδοσίας Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» 1 Προμεταγγισιακός έλεγχος RBCs Σκοπός Η διασφάλιση ότι

Διαβάστε περισσότερα

5 Η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ &ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ Γ.Ν/ΚΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ- Γ.Ν/ΚΥ ΚΥΜΗΣ

5 Η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ &ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ Γ.Ν/ΚΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ- Γ.Ν/ΚΥ ΚΥΜΗΣ 5 Η ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ &ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΑΣ Γ.Ν/ΚΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ- Γ.Ν/ΚΥ ΚΥΜΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ ΠΡΩΤ. 2891/24-07-2015 & 3512/14-09-2015 ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΗΣ ΕΠΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΩΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΩΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΩΣ 03-05-2017 Πρόσκληση Υποβολής Τεχνικών Προδιαγραφών για την Προμήθεια Αντιδραστηρίων για την Εξακρίβωση της Ομάδας Αίματος (Αντιδραστήρια Τμήματος Αιμοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις. Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις. Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Μεταγγίσεις σε νεογνά και παιδιά Μεταγγίσεις στον νεογνικό πληθυσμό Μεταγγίσεις στον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1

Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Κεφάλαιο 4 ο ΑΙΜΑ ΜΑΡΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑΣ - ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΙ 1 Το αίμα Έχει όγκο περίπου 5 λίτρα Αποτελείται από Πλάσμα (55%) Είναι νερό και διαλυμένες ουσίες Πρωτεΐνες Ορμόνες Άλατα Άλλες θρεπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτοποίηση αντισωμάτων έναντι των ερυθροκυτταρικών αντιγόνων

Ταυτοποίηση αντισωμάτων έναντι των ερυθροκυτταρικών αντιγόνων Ταυτοποίηση αντισωμάτων έναντι των ερυθροκυτταρικών αντιγόνων ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ Δ/ΝΤΡΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Πα.Γ.Ν.Ηρακλείου 1o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ 26-28 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

6 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

6 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 6 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Θεμελιώδες γνώρισμα του κάθε οργανισμού είναι ότι αναγνωρίζει τα κύτταρα των άλλων οργανισμών ως ξένα Αντιδρά με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ. Εργαστηριακό Μάθημα ΙΙ-Εαρινό εξάμηνο

ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ. Εργαστηριακό Μάθημα ΙΙ-Εαρινό εξάμηνο ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ Εργαστηριακό Μάθημα ΙΙ-Εαρινό εξάμηνο 2016-17 Α Έτος Δρ. Χρύσα Μεταλλινού Τι είναι το Αίμα; Το αίμα είναι ένας εξειδικευμένος

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Α. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Α. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ 1. Ο Αναλυτής να είναι τυχαίας (random) και συνεχούς (continuous) προσπελάσεως και η αρχή λειτουργίας του να βασίζεται στη Χημειοφωταύγεια.

Διαβάστε περισσότερα

Μορφολογία κυττάρων αίματος-ομάδες αίματος Παναγούλιας Ιωάννης, MSc,PhD

Μορφολογία κυττάρων αίματος-ομάδες αίματος Παναγούλιας Ιωάννης, MSc,PhD Άσκηση «Μορφολογία κυττάρων αίματος-ομάδες αίματος» Eρωτήσεις Αυτοαξιολόγησης 1. Το σύμπλοκο πρωτεΐνης-σιδήρου που παρουσιάζει μεγάλη συγγένεια με το Ο 2 και το CO 2 ονομάζεται: A) Αιματίνη B) Αιμοσιδερίνη

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση και ταυτοποίηση μη αναμενόμενων ερυθροκυτταρικών αντισωμάτων (ΜΑΕΑ) σε αιμοδότες

Ανίχνευση και ταυτοποίηση μη αναμενόμενων ερυθροκυτταρικών αντισωμάτων (ΜΑΕΑ) σε αιμοδότες Ανίχνευση και ταυτοποίηση μη αναμενόμενων ερυθροκυτταρικών αντισωμάτων (ΜΑΕΑ) σε αιμοδότες Δ. Σαλαγιάννη, Γ. Μπαρδάκης, Α. Αγγελίδης, Ν. Βγόντζα Γ.Ν. Ν. Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο - Πατησίων Aνοσοαιματολογικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ- ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΝΙΚΟΥ ΟΡΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ- ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΝΙΚΟΥ ΟΡΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ- ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΝΙΚΟΥ ΟΡΟΥ ΣΦΥΡΙ ΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΒΓΝΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΑΘΗΝΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1900-Ανακάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Οι ανοσοαιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό της ομάδας αίματος ΑΒΟ, Rhesus και των λοιπών ερυθροκυτταρικών αντιγόνων (φαινότυπος ερυθροκυττάρων),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΕΤΑΓΓΙΣΙΑΚΟΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Μαρία Γκανίδου Αιμοδοσία «ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου»

ΠΡΟΜΕΤΑΓΓΙΣΙΑΚΟΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Μαρία Γκανίδου Αιμοδοσία «ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου» ΠΡΟΜΕΤΑΓΓΙΣΙΑΚΟΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Μαρία Γκανίδου Αιμοδοσία «ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου» Ανοσοαιματολογικός έλεγχος Καθορισμός ομάδας αίματος Ανίχνευση και τυποποίηση αντιερυθροκυτταρικών αντισωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4ο Αίµα. στην άµυνα του οργανισµού (µε τα λευκά αιµοσφαίρια και τα αντισώµατα) και. Τεχνητή. Φυσική

Κεφάλαιο 4ο Αίµα. στην άµυνα του οργανισµού (µε τα λευκά αιµοσφαίρια και τα αντισώµατα) και. Τεχνητή. Φυσική Κεφάλαιο 4ο Αίµα 4.1 Γενικά Το αίµα έχει όγκο περίπου 5 λίτρα. Αποτελείται από το πλάσµα (55%), το οποίο είναι νερό και µέσα του βίσκονται διαλυµένες πρωτεϊνες, ορµόνες, άλατα και άλλες θρεπτικές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 33. ΤΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΗ - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Οι ανοσοαιματολογικές εξετάσεις περιλαμβάνουν: τον προσδιορισμό των ομάδων αίματος ΑΒΟ,

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Ακαδημία Αιμοδοσίας, Ιούνιος 2014 Μεταγγίσεις σε νεογνά και παιδιά Μεταγγίσεις στον νεογνικό πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Transfusion confusion: Είναι η γονοτύπηση η πανάκεια? Μαριάννα Πολίτου Αναστασία Χαϊκάλη

Transfusion confusion: Είναι η γονοτύπηση η πανάκεια? Μαριάννα Πολίτου Αναστασία Χαϊκάλη Transfusion confusion: Είναι η γονοτύπηση η πανάκεια? Μαριάννα Πολίτου Αναστασία Χαϊκάλη Συστήματα ομάδων αίματος Περισσότερα από 300 κληρονομούμενα αντιγόνα ομάδων αίματος έχουν περιγραφεί στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική αναδρομή της διασταύρωσης

Ιστορική αναδρομή της διασταύρωσης ιασταύρωση ερυθρών Ιστορική αναδρομή της διασταύρωσης 1907: διατύπωση της θεωρητικής βάσης 1908: πραγματοποιείται η πρώτη εξέταση 1945: ορός Coombs 1951-1957: αναγνώριση του ρόλου των ενζύμων θρυψίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή περιπτώσεων εργαστηριακής διερεύνησης αιμολυτικής νόσου του νεογνού

Περιγραφή περιπτώσεων εργαστηριακής διερεύνησης αιμολυτικής νόσου του νεογνού Περιγραφή περιπτώσεων εργαστηριακής διερεύνησης αιμολυτικής νόσου του νεογνού Σερένα Βαλσάμη Αιματολόγος Επιμελήτρια Β Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γ.Ν. Νίκαιας «ΟΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» Περίπτωση 1 ABO ασυμβατότητα Μητέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κατερίνη 27/07/2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 3 η Υ.ΠΕ. ΜΑΔΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κατερίνη 27/07/2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 3 η Υ.ΠΕ. ΜΑΔΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κατερίνη 27/07/2018 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ KAI ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 3 η Υ.ΠΕ. ΜΑΔΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΑΧ.Δ/ΝΣΗ Τ.Κ. FAX E-MAIL ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Κ. ΦΙΛΙΠΠΟΒΙΤΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτα Κουτσογιάννη Αιµατολόγος ΝΥ Αιµοδοσίας Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισµός»

Παναγιώτα Κουτσογιάννη Αιµατολόγος ΝΥ Αιµοδοσίας Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισµός» ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΜΑΚ ΜΕ ΜΙΚΤΗ ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΑΒΟ Παναγιώτα Κουτσογιάννη Αιµατολόγος ΝΥ Αιµοδοσίας Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισµός» ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΙΜΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ (ΜΑΚ) Αποδεκτή θεραπεία για ασθενείς µε: συγγενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ. Αιμοδοσία «ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου»

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ. Αιμοδοσία «ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου» ΠΡΟΜΕΤΑΓΓΙΣΙΑΚΟΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Μαρία Γκανίδου Μαρία Γκανίδου Αιμοδοσία «ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου» Ανοσοαιματολογικός έλεγχος Καθορισμός ομάδας αίματος Ανίχνευση και τυποποίηση αντιερυθροκυτταρικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 3: Αιμοσυγκόλληση. Εργαστήριο Ανοσολογίας Εαρινό εξάμηνο 2019 Υπεύθυνες Διδάσκουσες: Βογιατζάκη Χρυσάνθη, Τσουμάνη Μαρία

Εργαστηριακή άσκηση 3: Αιμοσυγκόλληση. Εργαστήριο Ανοσολογίας Εαρινό εξάμηνο 2019 Υπεύθυνες Διδάσκουσες: Βογιατζάκη Χρυσάνθη, Τσουμάνη Μαρία Εργαστηριακή άσκηση 3: Αιμοσυγκόλληση Εργαστήριο Ανοσολογίας Εαρινό εξάμηνο 2019 Υπεύθυνες Διδάσκουσες: Βογιατζάκη Χρυσάνθη, Τσουμάνη Μαρία Αιμοσυγκόλληση Ορισμός: Αιμοσυγκόλληση είναι ο σχηματισμός συγκολλήσεων-αθροισμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1-ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ Επίτοκος 36 ετών προσέρχεται στο Νοσοκομείο με φαινόμενα τοκετού Προσκομίζει ομάδα αίματος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑ ΟΜΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ _ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΒΟ_ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΕΖΟΥΣ Οι ομάδες αίματος καθορίζονται πριν τη γέννησή μας και ακολουθούν τους νόμους του Mendel Η ύπαρξη των αντιγόνων (πρωτεϊνών) ελέγχεται από την έκφραση του

Διαβάστε περισσότερα

Η κυριότερη μέθοδος τυποποίησης είναι η Αιμοσυγκόλληση. Αιμοσυγκόλληση είναι ο σχηματισμός συγκολλήσεων αθροισμάτων ερυθρών ύστερα από την ειδική

Η κυριότερη μέθοδος τυποποίησης είναι η Αιμοσυγκόλληση. Αιμοσυγκόλληση είναι ο σχηματισμός συγκολλήσεων αθροισμάτων ερυθρών ύστερα από την ειδική Η κυριότερη μέθοδος τυποποίησης είναι η Αιμοσυγκόλληση. Αιμοσυγκόλληση είναι ο σχηματισμός συγκολλήσεων αθροισμάτων ερυθρών ύστερα από την ειδική αντίδραση ενός Ab με ένα Ag. Στον καθορισμό της ομάδας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ -ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗ-ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ COOMBS ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ -ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗ-ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ COOMBS ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ -ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΟΣ ΑΜΕΣΗ-ΕΜΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ COOMBS ΑΥΤΟΑΝΟΣΗ ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΥΜΒΑΤΗ Ή ΜΗ ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ ΜΑΚ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΕΡΥΘΡΩΝ

ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΥΜΒΑΤΗ Ή ΜΗ ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ ΜΑΚ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΕΡΥΘΡΩΝ ΑΙΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΑΣΥΜΒΑΤΗ Ή ΜΗ ΤΑΥΤΟΣΗΜΗ ΜΑΚ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΑΝΤΙΓΟΝΑ ΕΡΥΘΡΩΝ ρ Αναστασία Πουλή Αιµατολόγος- ιευθύντρια Αιµατολογική Κλινική και ΜΜΜΟ Γ.Α.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας» Κατανοώντας την Ανοσοαιµατολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1-ΑΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΒΟ ΟΜΑΔΑΣ Επίτοκος 36 ετών προσέρχεται στο Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑ Ε. Λυδάκη, Αιµατολόγος, /ν / τ ν ρια Α ι Α µο µ δοσί σ ας ς Π ΑΓ Α ΝΗ, 27/3 & 3/4/2015

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑ Ε. Λυδάκη, Αιµατολόγος, /ν / τ ν ρια Α ι Α µο µ δοσί σ ας ς Π ΑΓ Α ΝΗ, 27/3 & 3/4/2015 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟ ΟΣΙΑ Ε. Λυδάκη,Αιµατολόγος, /ντρια Αιµοδοσίας ΠΑΓΝΗ, 27/3 & 3/4/2015 Τι θα πούµε σήµερα Α. Αντιγόνα-αντισώµατα επιφανείας ερυθροκυττάρων, αιµοπεταλίων και λευκοκυττάρων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ, 19/3/2015 ΕΡΓ. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ, 19/3/2015 ΕΡΓ. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΥΓΚΟΛΛΗΤΙΝΟΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ, 19/3/2015 ΕΡΓ. ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΟ ΑΝΤΙGEN Αg ΜΕΓΑΛΟΜΟΡΙΑΚΗ ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΗ Ή ΠΟΛΥΣΑΚΧΑΡΙΤΗΣ ΑΝΟΣΟΓΟΝΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΔΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 2 Ο ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 2 Ο ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 2 Ο ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Οι μεταγγίσεις ολικού αίματος εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις είναι παρελθόν στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ»

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ» ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ «ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ» ΤΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΙΔΗ- ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ 1.ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Οι ανοσοαιματολογικές εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Αιμοθεραπεία στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων. Μαρία Γκανίδου ΓΝΘ"Γ.Παπανικολάου"

Αιμοθεραπεία στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων. Μαρία Γκανίδου ΓΝΘΓ.Παπανικολάου Αιμοθεραπεία στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων Μαρία Γκανίδου ΓΝΘ"Γ.Παπανικολάου" Ιδιαιτερότητες αιμοθεραπείας στις μεταμοσχεύσεις Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες παραγώγων αίματος Ανθεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΣΤ (ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ)

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΣΤ (ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ) ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΕΣΤ (ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ) Η τεχνική μεθόδου οφείλει να: Έχει υψηλή ασφάλεια, ευαισθησία, αξιοπιστία των αποτελεσμάτων. Δεν δίνει ψευδείς αντιδράσεις. Διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ζερβού Αιμοδοσία Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων

Ε.Ζερβού Αιμοδοσία Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΠΓΝΙ) Ε.Ζερβού Αιμοδοσία Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Εισαγωγή Δότες σπανίων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΠΑΛ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ποικιλίες RhD - Σύγχρονη προσέγγιση κατά τις μεταγγίσεις. M. Ξημέρη, ειδικ. Αιματολογίας

Ποικιλίες RhD - Σύγχρονη προσέγγιση κατά τις μεταγγίσεις. M. Ξημέρη, ειδικ. Αιματολογίας Ποικιλίες RhD - Σύγχρονη προσέγγιση κατά τις μεταγγίσεις M. Ξημέρη, ειδικ. Αιματολογίας Εισαγωγή Σύστημα RhD : - αναγνωρίστηκε το 1939 - το πιο σημαντικό κλινικά σύστημα μετά το ΑΒΟ - προκαλεί αιμολυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Αιμολυτικές Αναιμίες- Κληρονομικές και Επίκτητες. Ελενα Σολωμού Επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπ.

Αιμολυτικές Αναιμίες- Κληρονομικές και Επίκτητες. Ελενα Σολωμού Επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπ. Αιμολυτικές Αναιμίες- Κληρονομικές και Επίκτητες Ελενα Σολωμού Επικ. Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπ. Πατρών Aίτια Αιμόλυσης Εξωαγγειακή Αιμόλυση Ενδογενή Αίτια: Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑΚΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΓΟΝΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ

ΜΟΡΙΑΚΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΓΟΝΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΓΟΝΩΝ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ Καλτσούνης Γ. 1, Χαϊκάλη Α. 2, Παντελίδου Δ. 3, Παπαδοπούλου Δ. 3, Χαλκιά Π. 4, Παπέ Μ. 1, Μπακαλούδη Β. 1, Γκιρτοβίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΑΦΑΙΡΕΣΗ Γεωργία Κ. Κανελλοπούλου

ΑΙΜΑΦΑΙΡΕΣΗ Γεωργία Κ. Κανελλοπούλου ΑΙΜΑΦΑΙΡΕΣΗ Γεωργία Κ. Κανελλοπούλου Αιματολόγος - Επιμελήτρια Α 2 ου Περιφερειακού Κέντρου Αιμοδοσίας Π.Γ.Ν.Α. Λαϊκό 1914: Χρήση του όρου «apheresis» (Abel, Rowntree, Turner) Πειραματική εργασία με σκύλους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΟΝΕΩΝ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με Λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 2: Συγκολλητινοαντιδράσεις. Εργαστήριο Ανοσολογίας Εαρινό εξάμηνο 2019 Υπεύθυνες Διδάσκουσες: Βογιατζάκη Χρυσάνθη, Τσουμάνη Μαρία

Εργαστηριακή άσκηση 2: Συγκολλητινοαντιδράσεις. Εργαστήριο Ανοσολογίας Εαρινό εξάμηνο 2019 Υπεύθυνες Διδάσκουσες: Βογιατζάκη Χρυσάνθη, Τσουμάνη Μαρία Εργαστηριακή άσκηση 2: Συγκολλητινοαντιδράσεις Εργαστήριο Ανοσολογίας Εαρινό εξάμηνο 2019 Υπεύθυνες Διδάσκουσες: Βογιατζάκη Χρυσάνθη, Τσουμάνη Μαρία Αντιγόνο και Αντίσωμα Αντιγόνο: οποιαδήποτε ξένη προς

Διαβάστε περισσότερα

Ανοσοαιματολογία κύησης και νεογνού.

Ανοσοαιματολογία κύησης και νεογνού. Ανοσοαιματολογία κύησης και νεογνού. Λεοντίνη Φουντουλάκη-Παπαρίζου Παθολόγος Συντονίστρια Διευθύντρια Ν.Υ. Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» Οκτώβριος 2011 ΑΝΤΙΓΟΝΟ: κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ Η εμπειρία της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γ. Ν. Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ Η εμπειρία της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γ. Ν. Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ Η εμπειρία της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Γ. Ν. Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» Φλεσιοπούλου Ιωάννα Νοσηλεύτρια ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Ø Ο σημαντικότερος σταθμός στην ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικές και Παιδιατρικές μεταγγίσεις. ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΜΗ Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. «Παπαγεωργίου»

Νεογνικές και Παιδιατρικές μεταγγίσεις. ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΜΗ Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. «Παπαγεωργίου» Νεογνικές και Παιδιατρικές μεταγγίσεις ΑΝΝΑ ΚΙΟΥΜΗ Αιματολογικό Τμήμα Νοσ. «Παπαγεωργίου» Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιατρικών μεταγγισμένων ασθενών έλαβαν ΜΙΑ μόνο μετάγγιση

Διαβάστε περισσότερα

ITP Ιδιοπαθής/ αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα

ITP Ιδιοπαθής/ αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα ITP Ιδιοπαθής/ αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα Αθανασία Μουζάκη, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας, Αιματολογικό Τμήμα, Παθολογική Κλινική, Τμήμα Ιατρικής, Παν/ο Πατρών Τα είδη της ITP είναι:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Εξεταστική Ιανουαρίου 2010

ΑΝΟΣΟΒΙΟΛΟΓΙΑ. Εξεταστική Ιανουαρίου 2010 Εξεταστική Ιανουαρίου 2010 Ποιες είναι οι διαφορές μιας πρωτογενούς από μια δευτερογενή χυμική ανοσολογική απόκριση; Περιγράψετε τους μηχανισμούς ενεργοποίησης στις δυο περιπτώσεις. ΘΕΜΑ 2 (1 μονάδα) Περιγράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ. Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ το 2012

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ. Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ το 2012 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ το 2012 ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΑΙΜΑΤΟΣ Μορφές παραγώγων-διαδικασίες παρασκευής και συντήρησης - Έλεγχος ποιότητας Δημήτριος Μαλτέζας Επιλογή ασκού To αίμα

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες

Κατευθυντήριες οδηγίες Μετριασµός της επίδρασης του DARATUMUMAB στην έµµεση δοκιµασία αντισφαιρίνης (Έµµεση Δοκιµασία Coombs) Κατευθυντήριες οδηγίες Επιμέλεια έκδοσης: Δ. Κατόπη Α. Γάτου Αθήνα 2018 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2016 ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ. Αξιότιμοι Κυρίες/Κύριοι,,

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2016 ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ. Αξιότιμοι Κυρίες/Κύριοι,, Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2016 ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Αξιότιμοι Κυρίες/Κύριοι,, Σε

Διαβάστε περισσότερα

Ακτινοβόληση-Πλύσιμο Συμπυκνωμένων Ερυθρών. Ντουραμάνη Παναγιώτα Διευθύντρια ΕΣΥ Αιματολογικό Εργαστήριο-Μονάδα Αιμοδοσίας ΠΓΝΑ «Αττικόν» 26/04/2018

Ακτινοβόληση-Πλύσιμο Συμπυκνωμένων Ερυθρών. Ντουραμάνη Παναγιώτα Διευθύντρια ΕΣΥ Αιματολογικό Εργαστήριο-Μονάδα Αιμοδοσίας ΠΓΝΑ «Αττικόν» 26/04/2018 Ακτινοβόληση-Πλύσιμο Συμπυκνωμένων Ερυθρών Ντουραμάνη Παναγιώτα Διευθύντρια ΕΣΥ Αιματολογικό Εργαστήριο-Μονάδα Αιμοδοσίας ΠΓΝΑ «Αττικόν» 26/04/2018 Ακτινοβόληση Τα κυτταρικά συστατικά του αίματος ακτινοβολούνται

Διαβάστε περισσότερα

1.ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ A.ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

1.ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ A.ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΟΣΟΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Αναδιαμορφωμένες προδιαγραφές για την προμήθεια αντιδραστηρίων για την εξακρίβωση της ομάδας αίματος (Aντιδραστήρια αιμοδοσίας CPV 33696100-6) μετά την 1 η διαβούλευση και τις παρατηρήσεις των εταιρειών

Διαβάστε περισσότερα

14PROC

14PROC ΥΠΟΔ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦ. ΑΙΚ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ή Μ.ΣΩΜΑΡΑΚΗ ΤΗΛ. 2132028509 ΦΑΞ 210-5551515 14PROC002057963 2014-05-20 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ. 4. αιματολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα και πολλά άλλα

ΓΕΝΙΚΑ. 4. αιματολογικά και νεοπλασματικά νοσήματα και πολλά άλλα ΓΕΝΙΚΑ Η μετάγγιση του αίματος και παραγώγων του αποτελεί ανθρωποσωτήρια αντιμετώπιση πολλών κλινικών καταστάσεων, όπως: 1. καρδιοχειρουργικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις 2. τραύμα 3. μαιευτικές και νεογνικές

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιορισμός ομάδας ABO - Rh στα ερυθρά

Προσδιορισμός ομάδας ABO - Rh στα ερυθρά Προσδιορισμός ομάδας ABO - Rh στα ερυθρά Οι τύποι αίματος έχουν ταξινομηθεί με διάφορους τρόπους και η ταξινόμησή τους παίζει μεγάλο ρόλο στις σωστές μεταγγίσεις αίματος. Το γνωστότερο σύστημα κατάταξης

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης 2

Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης 2 Ζ.Μπεζιργιαννίδου 1, Α.Αναστασιάδης 2, Α.Χριστοφορίδου 2, Θ.Τσιτσκάρη 2, Ε.Κοντεκάκη 1, Λ.Λαζίδης 1, Γ.Μαρτίνης 1. 1 Κέντρο Αιμοδοσίας Αλεξανδρούπολης 2 Πανεπιστημιακή Αιματολογική Κλινική Αλεξανδρούπολης

Διαβάστε περισσότερα

αίματος κατά τη μετάγγιση Η ιστορία της μετάγγισης ενήργησε μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο. αίματος με το σύστημα ΑΒΟ της συμβατότητας

αίματος κατά τη μετάγγιση Η ιστορία της μετάγγισης ενήργησε μετάγγιση από άνθρωπο σε άνθρωπο. αίματος με το σύστημα ΑΒΟ της συμβατότητας Αίμα Παράγωγα αίματος και νοσηλευτικές ευθύνες κατά τη μετάγγιση Η ιστορία της μετάγγισης αίματος Μυθικά χρόνια το αίμα προκαλούσε δέος και φόβο Σταθμοί στην ιστορία της αιμοδοσίας ήταν 1790 ο James Blundell

Διαβάστε περισσότερα

Ζωή Μπεζιργιαννίδου Αιματολόγος Επιμ. Α Κέντρο Αιμοδοσίας Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης

Ζωή Μπεζιργιαννίδου Αιματολόγος Επιμ. Α Κέντρο Αιμοδοσίας Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης Ζωή Μπεζιργιαννίδου Αιματολόγος Επιμ. Α Κέντρο Αιμοδοσίας Π.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης Το πιο πολύπλοκο από τα συστήματα πρωτεασών(κινίνης-καλλικρείνης, πήξης, ινωδόλυσης, κ.α.) Αποτελείται από 23 διαλυτές πρωτεΐνες

Διαβάστε περισσότερα

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ Η Rh ανοσοποίηση οφείλεται σε εμβρυο-μητρική μετάγγιση (ΕΜΜ), όπου ποσότητα Rh θετικού εμβρυϊκού αίματος εισέρχεται στη μητρική κυκλοφορία Rh αρνητικής εγκύου και δημιουργούνται αντισώματα κατά του παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΘΕ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ Ο ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΛΑΣ. εξοπλισµό» ΠΡΟΣ:

ΚΑΘΕ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ Ο ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΛΑΣ. εξοπλισµό» ΠΡΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗ 2 ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ Ε.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ» Αρ.Πρωτ.: 21101/4-11-2015 ΜΠΟΤΑΣΗ 51-18537 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ: 213 2079100 ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ Πληρ.

Διαβάστε περισσότερα

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα;

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος;...... 2. Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από: i 3.

Διαβάστε περισσότερα

1. Για αύξηση του όγκου αίματος. 3. Για αναπλήρωση παραγόντων πήξης 4. Για αναπλήρωση λευκωματίνης

1. Για αύξηση του όγκου αίματος. 3. Για αναπλήρωση παραγόντων πήξης 4. Για αναπλήρωση λευκωματίνης Διαδραστική Συνεδρία εφ όλης της ύλης Ελισάβετ Γρουζή, Μαρία Γκανίδου Γιατί μεταγγίζουμε συμπυκνωμένα ερυθρά; 1. Για αύξηση του όγκου αίματος 2. Για μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς 3. Για αναπλήρωση παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

5 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

5 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 5 Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ Dr.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ Ειδική ή επίκτητη ανοσία είναι ένα σύνολο μηχανισμών με τους οποίους επιτυγχάνεται σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια αντιδραστηρίων για την εξακρίβωση ομάδας αίματος

Θέμα : Τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια αντιδραστηρίων για την εξακρίβωση ομάδας αίματος Προς Γενικό Νοσοκομείο Μαμάτσειο Μποδοσάκειο Φορέας Νοσοκομείο Κοζάνης Αριθ. Πρωτ. 8219 Θέμα : Τεχνικές προδιαγραφές για την προμήθεια αντιδραστηρίων για την εξακρίβωση ομάδας αίματος Στις εξετάσεις αιμοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση

να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων του; α. τη θέση τους στο ανθρώπινο σώμα β. την γενικευμένη ή εξειδικευμένη δράση Ερωτήσεις κατανόησης της θεωρίας του 1 ο κεφαλαίου (συνέχεια) 1. Από τι εξαρτάται η επιβίωση του ανθρώπου και ποιοι εξωτερικοί παράγοντες θα μπορούσαν να ταράξουν την λειτουργία των ιστών και των οργάνων

Διαβάστε περισσότερα