Εκτός διδακτέας ύλης. Από την εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκτός διδακτέας ύλης. Από την εκδήλωση για την 25η Μαρτίου"

Transcript

1 1 Μάρτιος 2015 www. pagkritio.gr pagkritio.gr Έτος ι - αριθ. φύλλου 5 Εκτός διδακτέας ύλης Από την εκδήλωση για την 25η Μαρτίου «Σήμερα πολλές από τις ιδέες του διαφωτισμού θεωρούνται αυτονόητες αξίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Όμως σε πολλές άλλες περιοχές απέχουν ακόμα πολύ από την ουσιαστική τους πραγμάτωση. Σε πολλά μέρη του κόσμου εξακολουθεί να κυριαρχεί ο θρησκευτικός φανατισμός η μισαλλοδοξία, η απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής... Άραγε η φιλοσοφία, οι επιστήμες και η θ ρ η σ κ ε ί α ε ί ν α ι α σ ύ μ β α τ ε ς κ α ι αλληλοσυγκρουόμενες ή η πραγματική αλήθεια μπορεί να αναδειχτεί μέσα από μια ειλικρινή θεώρηση και χωρίς προκαταλήψεις; Η πρόσκληση της εκδήλωσης προέκυψε από ένα σχέδιο της Γαρυφαλιάς Καραπιδάκη, το οποίο επεξεργάστηκαν ψηφιακά οι Αντώνης Καπαρουνάκης και Ανδρέας Λυδάκης.

2 2 Το χρονικό του μήνα Οι μαθητές της Α Λυκείου στο Μουσείο Χριστιανικής τέχνης Ένα μήνα μετά την επανέναρξη λειτουργίας του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», το Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» ήταν η πρώτη σχολική μονάδα που οργάνωσε και πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο εξαιρετικό αυτό πολιτιστικό μνημείο της πόλης, μας τη Δευτέρα 2 Μαρτίου Η υπεύθυνη λειτουργίας του μουσείου, κ. Έφη Ψιλάκη, υποδέχτηκε τους μαθητές, αναφέρθηκε αρχικά στις αλλαγές που υπέστη ο χώρος μέσα στην ιστορική του πορεία, στους σκοπούς που κατά καιρούς εξυπηρέτησε (καθολικό μοναστηριού, τζαμί, χώρος υποδοχής προσφύγων, μουσείο) και επικεντρώθηκε, όπως ήταν φυσικό, στη σημερινή του μορφή ως μουσειακού χώρου, στον οποίο έχουν αποθησαυριστεί αξιόλογα έργα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης (14 ος -19 ος αι.): αγιογραφίες, έργα λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, λατρευτικά αντικείμενα, άμφια και χειρόγραφα. Ανάμεσα στα έργα αυτά, την προσοχή των μαθητών κέρδισαν οι αγιογραφίες που αποδίδονται στον ζωγράφο Άγγελο, έναν από τους διασημότερους καλλιτέχνες του 15 ου αιώνα, καθώς και το σύνολο των έξι εικόνων του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του κυριότερου εκπροσώπου της Κρητικής Σχολής του 16 ου αιώνα. «Η τέχνη του Μ. Δαμασκηνού είναι μια γόνιμη μίξη της αναγεννησιακής τεχνοτροπίας και των χρωμάτων με την παράδοση της βυζαντινής αγιογραφίας. Οι πίνακες αυτοί με κατέπληξαν με τη λεπτομέρειά τους, την καθαρότητα και φωτεινότητα των χρωμάτων τους, την ισορροπία που παρουσιάζουν, την άψογη προοπτική τους και την πλούσια θεματογραφία». Χρήστος Κατρινάκης «Θυμάμαι ότι από μικρή έβλεπα κλειστό τον ναό της Αγ. Αικατερίνης και άκουγα ότι δεν είναι επισκέψιμος, γιατί πραγματοποιούνταν εργασίας συντήρησης και ανακαίνισης. Ένα σωρό απορίες μου γεννιόνταν, λοιπόν, για τον ναό αυτό. Σήμερα, όμως, που τον επισκέφθηκα με το σχολείο μου, θέλω απλώς να δηλώσω τον ενθουσιασμό μου. Τόσα χρώματα, τόσες τεχνοτροπίες από τα πινέλα των αγιογράφων! Ο χώρος μυρίζει χριστιανισμό και Δύση. Το νέο μουσείο του Ηρακλείου είναι ένας ζεστός και φιλικός χώρος που αγκάλιασε τα εκκλησιαστικά κειμήλια της πόλης μας. Και μη σας ξεγελάει το μικρό του μέγεθος! Η ιστορία που κρύβει καλύπτει πάνω από έξι αιώνες!» Μαρία Στειακάκη «Η επίσκεψη αυτή τελικά ήταν για εμάς τους μαθητές μια ευκαιρία βιωματικής μάθησης, αφού κατανοήσαμε πολύ καλύτερα τι είναι η κρητική σχολή αγιογραφίας και μέσω αυτού θαυμάσαμε και εκτιμήσαμε τόσο τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της εποχής της Ενετοκρατίας, όσο και την πολιτιστική άνθιση του τόπου μας την περίοδο εκείνη». Βαγγέλης Σκουλάς Η εκδρομή του μήνα Τ η ν Τ ε τ ά ρ τ η πραγματοποιήθηκε ο μηνιαίος περίπατος του σχολείου στο αθλητικό κέντρο «Λίντο».

3 3 Ομιλία κ. Αλέξανδρου Παπαδερού Ο κύριος Αλέξανδρος Παπαδερός, ένας από τους πρωτεργάτες για τη δημιουργία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων και επί σειρά ετών πρόεδρος της, βρέθηκε στο σχολείο μας στις και μίλησε στους μαθητές για τον ρόλο και την προσφορά της. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα πολλά διεθνή συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία και μας παρουσίασε με νοσταλγία πλούσιο φωτογραφικό υλικό από αυτά. Τέλος, δώρισε στα παιδιά δύο αντίτυπα του βιβλίου του με τίτλο: «Με τον Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο επί τραχείας οδού», ένα για το Γυμνάσιο και ένα για το Λύκειο. Στον «Κόσμο των πειραμάτων» Ο «Κόσμος των Πειραμάτων» είναι ένας χώρος πειραματισμού, ανακάλυψης και γνώσης για παιδιά όλων των ηλικιών. Στην επίσκεψή τους εκεί τα παιδιά της α γυμνασίου παρακολούθησαν και εκτέλεσαν δεκάδες πειράματα, οργανωμένα σε θεματικές ενότητες κατανόησης του φυσικού κόσμου. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα θεμελιώδη και πρωτότυπα πειράματα που παρουσίασε ο κ. Χ. Λασκαρίδης: τη φυσική κυκλοφορία του νερού, τη δημιουργία και την κίνηση των ανέμων, τη μεταφορά θερμότητας από τον ισημερινό σε όλο τον πλανήτη... μέχρι και σύννεφο έφτιαξαν στο εργαστήριο! Απόψεις μαθητών: Την Παρασκευή επισκεφτήκαμε τον «Κόσμο των Πειραμάτων», για να παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με βάση αυτά που διδασκόμαστε στη φυσική φέτος. Κάναμε διάφορα πειράματα χωρισμένοι σε ομάδες. Τα πειράματα είχαν πολλή πλάκα και ταυτόχρονα ενδιαφέρον. Καταλάβαμε καλύτερα ό,τι είχαμε διδαχτεί και περάσαμε πολύ ωραία! Χριστίνα Σιγανού Όλα τα πειράματα ήταν τέλεια. Τα αγαπημένα μου ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου και το τελευταίο, στο οποίο μέσα από το κουτί έβγαινε καπνός σε σχήμα κύκλου. Χριστίνα Ρωμάνου Sophie Scholl, οι τελευταίες μέρες Την Τρίτη 10 Μαρτίου, οι μαθητές της γ γυμνασίου παρακολούθησαν τη γερμανική ταινία «Sophie Scholl, οι τελευταίες μέρες». Η ταινία ήταν μια συγκινητική και συνάμα διδακτική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Η δράση εκτυλίσσεται στη Ναζιστική Γερμανία το Η Sophie Scholl, μια φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, συνελήφθη για συνομωσία κατά του χιτλερικού καθεστώτος. Η ηρωίδα και ο αδερφός της Hans, μέλη μιας αντιστασιακής ομάδας με την ονομασία «Λευκό Ρόδο», σκόρπισαν στους χώρους του πανεπιστημίου προκηρύξεις οι οποίες κατηγορούσαν την τρέχουσα πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας και αποκάλυπταν την αλήθεια για τις απώλειες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2 ου Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού τα δύο αδέρφια ανακρίθηκαν εξοντωτικά, τελικά υπέγραψαν ομολογίες και, μαζί με ένα άλλο μέλος της οργάνωσης, δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με γκιλοτίνα. Η ταινία παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες της Sophie Scholl, από τη σύλληψή της μέχρι τον αποκεφαλισμό της.

4 4 Οι μαθητές της β γυμνασίου στο Αρχαιολογικό μουσείο Στο πλαίσιο του μαθήματος «Βιωματικές δράσεις» και στην ενότητα «τέχνη και πολιτισμός» οι μαθητές της β γυμνασίου επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να αντιληφθούν οι μαθητές τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας, δεδομένου ότι τα εκθέματα του μουσείου π ε ρ ι λ α μ β ά ν ο υ ν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και γι αυτό το μουσείο Ηρακλείου θεωρείται κατ εξοχήν μουσείο μινωικού Πολιτισμού. Ήταν μια σημαντική εμπειρία για τους μαθητές μας και σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερη, η οποία θα έχει ως θέμα : «Αθλητισμός και Μινωίτες» Από την Αμερική στο Παγκρήτιο... Από τις ΗΠΑ, όπου ζει και εργάζεται, κύριος ο Γιάννης Παπαδάκης βρέθηκε την Πέμπτη 12 Μαρτίου στο Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ, το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε πριν από τρεις δεκαετίες. Στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Ξανά στο σχολείο τους: απόφοιτοι συνομιλούν με γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς» ο Γιάννης Παπαδάκης μίλησε στους μαθητές του Λυκείου και της γ Γυμνασίου με θέμα «Ελληνικός Τρόπος και Σύνθεση Νοήματος». Με διαλεκτική προσέγγιση και κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον των μαθητών, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στο ερώτημα πώς η ελληνικότητα μπορεί να γίνει παράγοντας επιτυχίας σε ένα ισχυρά ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Με σημείο εκκίνησης τη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στη γλώσσα, τη δημοκρατία και την τέχνη, μίλησε για τα στοιχεία που σταθερά χαρακτήριζαν και σημάδεψαν καθοριστικά την πρόοδο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αναδεικνύοντας, λοιπόν, τις έννοιες της ελευθερίας, της τόλμης και του μέτρου, ως τα τρία διαχρονικά στοιχεία που έκαναν τον ελληνικό πολιτισμό να ξεχωρίσει από τους πολιτισμούς άλλων λαών, ο ομιλητής εξήγησε πώς ακριβώς αυτά τα τρία στοιχεία μπορούν να διαδραματίσουν και σήμερα ρόλο λυτρωτικό και να προσφέρουν λύσεις και διέξοδο στο σύγχρονο σκηνικό της κρίσης. Μετά την ομιλία ακολούθησε ζωηρή συζήτηση. Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Παπαδάκης, μεταξύ άλλων, εξήγησε και την προσωπική συμμετοχή του στο στήσιμο και τη λειτουργία του Socrates Academy, ενός αγγλόφωνου σχολείου στις ΗΠΑ, όπου δε διδάσκονται απλώς οι Έλληνες Φιλόσοφοι και τα κείμενά τους, αλλά και ολόκληρο το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως κεντρικό άξονα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο Γιάννης Παπαδάκης φοίτησε στα μαθητικά του χρόνια στο Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ. Μετά την αποφοίτησή του, το 1982, από το Παγκρήτιο, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική και πήρε το διδακτορικό του από το Penn State University. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια. Σήμερα εργάζεται σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

5 5 Ημέρα θετικών επιστημών Μια ευκαιρία για ένα ιδιαίτερο μάθημα είχαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» την Τρίτη 17 Μαρτίου. Παρακολούθησαν την ημερίδα για τις φυσικές επιστήμες, που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει το σχολείο, με σκοπό να τους φέρει σε επαφή με σπουδαίους επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες και κλάδους των Θετικών Επιστημών. Η φετινή Ημέρα Θετικών Επιστημών ήταν αφιερωμένη στις έξυπνες εφαρμογές των νέων τεχνολογιών. Διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές ήταν οι προσκεκλημένοι ομιλητές: ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, και ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser του ΙΤΕ. Ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης ανέπτυξε το θέμα: «Αλληλεπιδρώντας με τους υπολογιστές: από τον ENIAC στα έξυπνα περιβάλλοντα». Στη δεύτερη ομιλία, ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης ανέπτυξε το θέμα «Έξυπνα προηγμένα υλικά». Και οι δύο ομιλητές γοήτευσαν τους μαθητές και τους έδωσαν την αφορμή να διατυπώσουν εύστοχα ερωτήματα στις συζητήσεις που ακολούθησαν. ΟΙ απόφοιτοι επιστρέφουν στο σχολείο τους Ο σύλλογος αποφοίτων του Εκπαιδευτηρίου «το Παγκρήτιον» οργάνωσε την Τετάρτη 18/3/2015 ομιλία της κ. Στέλλας Αρναούτογλου, παιδοψυχολόγου και αποφοίτου του σχολείου μας με θέμα: «Το παιδί και ο έφηβος στην Ελλάδα σήμερα. Bullying και κίνδυνοι στο διαδίκτυο». Η κ. Αρναούτογλου αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των νέων και των εφήβων που μεγαλώνουν στην Ελλάδα του σήμερα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους με το στενό οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αναφέρθηκε, επίσης, στους κινδύνους που απειλούν τους εφήβους και τους κάθε λογής εθισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή τους ανάπτυξη και, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, και την ίδια τους τη ζωή. Ιδιαίτερο μέρος της ομιλίας της κυρίας Αρναούτογλου ήταν αφιερωμένο στα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού («bullying») που δυστυχώς είναι τόσο επίκαιρα στις μέρες μας και πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου Φέτος την εκδήλωση για την επέτειο της 25 ης Μαρτίου ανέλαβε η Β γυμνασίου. Για να είμαι ειλικρινής, η ιδέα για το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης μου γεννήθηκε από την ταινία «Πεφωτισμένοι», που έτυχε να δω πριν λίγους μήνες στην τηλεόραση. Η ταινία έχει θέμα τη διαμάχη θρησκείας - επιστήμης. Ψάχνοντας για τη σημασία της λέξης illuminati (Πεφωτισμένοι) βρέθηκα μπροστά στον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Πρότεινα, λοιπόν, στα παιδιά ν ασχοληθούμε με τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και να βρούμε αν και πώς βοήθησε την ελληνική επανάσταση. Πράγματι αυτή η έρευνα μας χάρισε πολλές γνώσεις.

6 Νομίζω ότι ο επίλογος της εκδήλωσης περιέχει το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε: Σήμερα πολλές από τις ιδέες του διαφωτισμού θεωρούνται αυτονόητες αξίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Όμως σε πολλές άλλες περιοχές απέχουν ακόμα πολύ από την ουσιαστική τους πραγμάτωση. Σε πολλά μέρη του κόσμου εξακολουθεί να κυριαρχεί ο θρησκευτικός φανατισμός η μισαλλοδοξία, η απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Πολλές φορές η επιστήμη έπεσε σε τεράστιες αντιφάσεις, αλλά και πολλές φορές οι ανθρώπινες ερμηνείες της Αγίας Γραφής αποδείχτηκαν λανθασμένες. Άραγε η φιλοσοφία, οι επιστήμες και η θρησκεία είναι ασύμβατες και αλληλοσυγκρουόμενες ή η πραγματική αλήθεια μπορεί να αναδειχτεί μέσα από μια ειλικρινή θεώρηση και χωρίς προκαταλήψεις; Έτσι, οι αρχαιοελληνικές απόψεις για τη φιλοσοφία συμβαδίζουν με τις ιδέες των διαφωτιστών για την ανθρώπινη ελευθερία και αξία και, βεβαίως, με τη βασική εντολή του Χριστού << αγαπάτε αλλήλους>>. 6 Λεωνίδας Πεπονάκης Απονομή υποτροφιών σχολικού έτους στο γυμνάσιο Από την περσινή χρονιά το σχολείο μας ξεκίνησε να χορηγεί υποτροφία σε μαθητές που πρώτευσαν στις τάξεις του γυμνασίου. Έτσι, πριν από την εκδήλωση για τον εορτασμό της 25 ης Μαρτίου έγινε μια μικρή τελετή, στην οποία έγινε η απονομή των φετινών υποτροφιών. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν με υποτροφία ήταν οι παρακάτω: Γ γυμνασίου: Όλγα Γλακουσάκη, Μάριος Χρυσοβαλάντης Πλευράκης Β γυμνασίου: Σίσσυ Γλακουσάκη, Χριστίνα Κληρονόμου, Γεώργιος Νικόλαος Φιοράκης Α γυμνασίου: Άννα Ραφαέλα Πετράκη, Ειρήνη Χόνδρου, Τζωρτζίνα Δρακουλάκη και Νεφέλη Βελόγλου Η ποίηση του μήνα Παρασκευή : α γυμνασίου Οι πόνοι της Παναγιάς (απόσπασμα) Κώστας Βάρναλης Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί; Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποιαν κορφήν ερημική; Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ' άδικο φωνάξεις. Ξέρω, πως θα 'χεις την καρδιά τόσο καλή, τόσο γλυκή, που μες στα βρόχια της οργής ταχιά θενά σπαράξεις. Συ θα 'χεις μάτια γαλανά, θα 'χεις κορμάκι τρυφερό, θα σε φυλάω από ματιά κακή κι από κακόν καιρό, από το πρώτο ξάφνιασμα της ξυπνημένης νιότης. Δεν είσαι συ για μαχητές, δεν είσαι συ για το σταυρό. Εσύ νοικοκερόπουλο, όχι σκλάβος ή προδότης. Τη νύχτα θα σηκώνομαι κι αγάλια θα νυχοπατώ, να σκύβω την ανάσα σου ν' ακώ, πουλάκι μου ζεστό, να σου τοιμάζω στη φωτιά γάλα και χαμομήλι κι ύστερ' απ' το παράθυρο με καρδιοχτύπι θα κοιτώ που θα πηγαίνεις στο σκολειό με πλάκα και κοντύλι... Κι αν κάποτε τα φρένα σου το Δίκιο, φως της αστραπής, κι η Αλήθεια σού χτυπήσουνε, παιδάκι μου, να μην τα πεις. Θεριά οι άνθρωποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν. Δεν είναι αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής. Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν.

7 7 Παρασκευή : γ γυμνασίου Σαπφώ ΑΤΘΙΔΑ Σαν άνεμος μου τίναξε ο έρωτας τη σκέψη, σαν άνεμος που σε βουνό βελανιδιές λυγάει. Ήρθες, καλά που έκανες, που τόσο σε ζητούσα, δρόσισες την ψυχούλα μου, που έκαιγε ο πόθος. Κι από το γάλα πιο λευκή, απ το νερό πιο δροσερή, κι από το πέπλο το λεπτό πιο απαλή. Από το ρόδο πιο αγνή, απ το χρυσάφι πιο ακριβή, κι από τη λύρα πιο γλυκιά, πιο μουσική. Πάει καιρός που κάποτε σ αγάπησα, Ατθίδα, μα τότε μου `μοιαζες μικρό κι αθώο κοριτσάκι. ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ Αθάνατη Αφροδίτη του Διός κόρη, όλο παγίδες στήνεις της αγάπης. Δέσποινα παρακαλώ, μη να χαρείς, μη ρίχνεις άλλο βάρος από καημούς και πίκρες στην ψυχή μου. Δέσποινα παρακαλώ, μη να χαρείς. Τι να `ναι πάλι τι εκείνο που ποθεί η τρελή καρδιά μου. Ποια να `ναι πάλι αυτή που την Πειθώ ικετεύεις να σου φέρει πίσω. Ποια να πονέσεις σ έκανε Σαπφώ; Ποια να `ναι πάλι αυτή που την Πειθώ ικετεύεις να σου φέρει πίσω. Έλα λοιπόν ακόμα μια φορά να με λυτρώσεις απ τα βάσανά μου. Παρασκευή : 2015: β γυμνασίου Κική Δημουλά Προλογικό σημείωμα Την αφορμή για τη σημερινή απαγγελία μάς τη δίνει η αυριανή ημέρα, 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης. Επιλέξαμε από τη γνωστή ποιήτρια Κική Δημουλά να διαβάσουμε δύο κείμενα: Ένα πεζό κείμενό της στο οποίο απαντά στο ερώτημα αν η ποίηση ωφελεί στην εποχή μας και το ποίημά της «Η Περιφραστική Πέτρα». «Πιστεύω ότι βοηθάει, όσο το κερί που ανάβουμε μπαίνοντας σ' ένα έρημο καταργημένο ξωκλήσι, με φευγάτους όλους τους αγίους. Ωφελεί όσους την αγαπούν, επειδή βρίσκουν εντός της μικρά κομματάκια από σκισμένες φωτογραφίες του ψυχισμού τους. Περισσότερο και πιο σωστά ωφελεί εκείνους που πιστεύουν στη μαγεία της. Που δεν θέλουν να θέσουν τον δάκτυλό τους επί τον τύπον της κατανόησής της. Ωφελεί, υπερκόσμια, εκείνον που την ασκεί και μόνον κατά τη διάρκεια της άσκησης, επειδή τότε μόνο τον βγάζει από το σώμα του, τον σταθεροποιεί σε μιαν αιώρηση απ' όπου αυτός παρακολουθεί, σαν σε χειρουργείο, τον προσωρινό θάνατο της μικρότητάς του. Ωφελεί κυρίως τη γλώσσα. Την περισυλλέγει από τους μεγάλους κάδους της βιασύνης και τη μεταγγίζει με σέβας στο τόσο δα μπουκαλάκι του αγιασμού, μια γουλιά, όσο ακριβώς χρειάζεται να πιει η ουσία. Τέλος, η ποίηση ωφελεί όσο μια παυσίπονη σταγόνα σε έναν ωκεανό λύπης. Δεν είναι λίγο.»

8 8 «Η Περιφραστική Πέτρα» Μίλα. Πὲς κάτι, ὁτιδήποτε. Μόνο μὴ στέκεις σὰν ἀτσάλινη ἀπουσία. Διάλεξε ἔστω κάποια λέξη, ποὺ νὰ σὲ δένει πιὸ σφιχτὰ μὲ τὴν ἀοριστία. Πές: «ἄδικα»,«δέντρο»,«γυμνό». Πές:«θὰ δοῦμε»,«ἀστάθμητο», «βάρος». Ὑπάρχουν τόσες λέξεις ποὺ ὀνειρεύονται μιὰ σύντομη, ἄδετη, ζωὴ μὲ τὴ φωνή σου. Μίλα. Ἔχουμε τόση θάλασσα μπροστά μας. Ἐκεῖ ποὺ τελειώνουμε ἐμεῖς ἀρχίζει ἡ θάλασσα. Πὲς κάτι. Πὲς «κῦμα», ποὺ δὲν στέκεται. Πὲς «βάρκα», ποὺ βουλιάζει ἂν τὴν παραφορτώσεις μὲ προθέσεις. Μίλα. Οἱ λέξεις ἔχουν ἔχθρες μεταξύ τους, ἔχουν τοὺς ἀνταγωνισμούς: ἂν κάποια ἀπ αὐτὲς σὲ αἰχμαλωτίσει, σ ἐλευθερώνει ἄλλη. Τράβα μία λέξη ἀπ τὴ νύχτα στὴν τύχη. Ὁλόκληρη νύχτα στὴν τύχη. Μὴ λὲς «ὁλόκληρη», πὲς «ἐλάχιστη», ποὺ σ ἀφήνει νὰ φύγεις. Ἐλάχιστη αἴσθηση, λύπη ὁλόκληρη δική μου. Ὁλόκληρη νύχτα. Μίλα. Πὲς «στιγμή», ποὺ φωνάζει βοήθεια ὅτι πνίγεται, μὴν τὴ σῴζεις, πὲς «δὲν ἄκουσα». Πὲς «ἀστέρι», ποὺ σβήνει. Δὲν λιγοστεύει ἡ σιωπὴ μὲ μιὰ λέξη. Πὲς «πέτρα», ποὺ εἶναι ἄσπαστη λέξη. Ἔτσι, ἴσα ἴσα, νὰ βάλω ἕναν τίτλο σ αὐτὴ τὴ βόλτα τὴν παραθαλάσσια. Παρασκευή : 2015: α γυμνασίου Ύμνος εις την Ελευθερίαν : Διονύσιος Σολωμός Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετρά τη γη. Απ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά! Εκεί μέσα εκατοικούσες πικραμένη, εντροπαλή, κι ένα στόμα ακαρτερούσες, έλα πάλι, να σου πει. Aργειε νάλθει εκείνη η μέρα, Και ήταν όλα σιωπηλά, γιατί τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Δυστυχής! Παρηγορία μόνη σου έμενε να λες περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις. Και ακαρτέρει, και ακαρτέρει φιλελεύθερη λαλιά, ένα εκτύπαε τ άλλο χέρι από την απελπισιά. Κι έλεες: πότε, α! πότε βγάνω το κεφάλι από τς ερμιές; Κι αποκρίνοντο από πάνω κλάψες, άλυσες, φωνές. Τότε εσήκωνες το βλέμμα μες στα κλάματα θολό, και εις το ρούχο σου έσταζ αίμα, πλήθος αίμα Ελληνικό.

9 9 Κοντά στον νου κι η... γλώσσα! Αγαπητοί αναγνώστες, Αφού στα δύο προηγούμενα τεύχη σάς ταξιδέψαμε στην αγγλική γλώσσα, με τις λέξεις που έχουν ελληνική ρίζα, σκεφτήκαμε τώρα να παρουσιάσουμε κάτι πιο τοπικό! Τα παιδιά πρότειναν να καταγράψουμε λέξεις της κρητικής διαλέκτου, που δυστυχώς είναι πολύ λίγο γνωστές πλέον στους κατοίκους των αστικών κέντρων. Πολλές λέξεις και φράσεις του κρητικού ιδιώματος χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο, ή και καθόλου, ακόμα και από ανθρώπους που έχουν καταγωγή από κάποιο χωριό. Οι νέοι, επίσης, αν δεν επισκέπτονται τακτικά τα χωριά τους και δεν έχουν συχνή επαφή με συγγενείς τους που μένουν εκεί, τότε αγνοούν αυτή την υπέροχη ιδιόλεκτο, τα κρητικά. Εμείς πιστεύουμε ότι η κρητική διάλεκτος, όπως και όλες οι τοπικές διάλεκτοι, είναι ιδιαίτερα εκφραστική, γλαφυρή, πλούσια και, ως πηγαίος αυθεντικός ανθρώπινος λόγος, διαθέτει χάρη και ομορφιά. Σίγουρα είναι καλύτερα να την ακούτε, παρά να τη διαβάζετε εν είδει λεξικού, γι αυτό μη χάνετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε τις συνομιλίες των ανθρώπων του χωριού, της υπαίθρου γενικά, των παππούδων και των γιαγιάδων που δεν ξεχνούν τις γλωσσικές ρίζες τους. Εδώ παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα λέξεων, με αλφαβητική σειρά, ως το γράμμα ι. Έπεται η συνέχεια στο επόμενο τεύχος. Πολύ ωραία εργάστηκαν η Γαρυφαλιά Καραπιδάκη, η Σταυρούλα Χαϊνάκη, η Άννα Ραφαέλα Πετράκη, η Μαρκέλλα Φλουρή και η Ειρήνη Χόνδρου. αγκίνιος = καινούργιος γεις = ένας ζα = ζώα αγλακώ = τρέχω γερά-γερά = γρήγορα ζαβός = στραβός αθιβολή = σκέψη, κουβέντα γη = ή (διαζευκτικό) ζάλο = βήμα αλάργο = μακριά γιαγέρνω = επιστρέφω ζάρα (η) = το πουλί μπούφος αμπώθω = σπρώχνω γιαίνω = θεραπεύω -ομαι ζάφτι (κάνω) = επιβάλλομαι αναστορούμαι = θυμάμαι γιάντα = γιατί ζερβά = αριστερά ανέ = αν γλακώ = τρέχω ζεύκι = διασκέδαση, γλέντι απής = όταν, αφού γροικώ = ακούω ζευλώνω = στραβώνω κάτι απόι = πρωινή δροσούλα, πάχνη γρυλώνω = γουρλώνω ζόρες (ο)= ζόρι, δυσκολία αφορδακός = βάτραχος δαχτύλι = δάχτυλο ζουγλός = ανάπηρος αφρουκούμαι = ακούω δέτης = μικρός γκρεμός ζούμπερο = μεγάλο ζώο άφτω = ανάβω διαρμίζομαι = καθαρίζω ζουρίδα = νυφίτσα βαβαλίζω = φροντίζω, κανακεύω δώμα = ταράτσα χωμάτινη ζυγώνω = κυνηγώ, πλησιάζω βαρεμένη = έγκυος εδά = τώρα ζυγωτό = κυνηγητό βαρώ = πληγώνω, χτυπώ εκειά, εκειέ = εκεί ζυμπραγός = δίδυμος βεντέμα = μεγάλη καρποφορία ελεμές = εκλεκτός, εξαίρετος θαρμός = μάτιασμα βεργάλι = μικρή βέργα έναι = είναι θαρρεύγομαι = εμπιστεύομαι βέρος = γνήσιος, αληθινός εντοέ = νάτο θάρρη, θάρρητα (τα) = θάρρος βολά = φορά επαέ = εδώ θέτω = ξαπλώνω, πλαγιάζω βοσκαρούδι = βοσκόπουλο επαδά = εδώ ακριβώς θρουλώ = θρυμματίζω βούι = βόδι έρωντας = δίκταμο θώργιε = βλέπε, κοίταζε βούργια = υφαντό σακούλι πλάτης ετά = εκεί θωρώ = βλέπω, παρατηρώ βρούχος = βρόντος, μουγκρητό ετσά, ετσέ = έτσι ίλιγγας = στροβιλισμός, ζάλη βρυσάλι = μικρή βρύση έχη (τα) = περιουσία ίντα = τι βώλακας = μεγάλη πέτρα έχνος = ζώο ίσαμε = μέχρι

10 10 Ελεύθερη έκφραση Ένα διαφορετικό μάθημα Θρησκευτικών Οι στιγμές που μένουν στη μνήμη μας είναι εκείνες που μοιραστήκαμε απλόχερα, χωρίς να μετρήσουμε πρώτα τον εαυτό μας και να τον προσφέρουμε όπως οι άλλοι θα τον ήθελαν. Είναι εκείνες που τόσο τα χαμόγελα όσο και τα δάκρυά μας είχαν αφετηρία την καρδιά. Ένα μικρό αφιέρωμα στο "Μέρες Σχολείου" σε μια παλιά μαθήτρια, τη Βασιλίνα Υφαντή, που τον προηγούμενο μήνα επισκέφτηκε το σχολείο και μοιράστηκε μαζί μας την αλήθεια της. Η Βασιλίνα Υφαντή στην Δ Δημοτικού στο «Παγκρήτιο», σε πρόβα της παράστασης της Θεατρικής Ομάδας για τον Νίκο Καζαντζάκη «Μυστικές λαχτάρες της νιότης» Στο προηγούμενο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε στην τάξη μια κοπέλα που λεγόταν Βασιλίνα. Ήταν πολύ καλή και γλυκιά κοπέλα και τη συμπάθησα πολύ. Μας μίλησε για τα χρόνια που είχε περάσει σ αυτό το σχολείο... τη μουσική που αγαπάει και έμαθα πολλά που δεν είχα σκεφτεί ποτέ ως τώρα. Στο τέλος της ώρας μάς έδειξε και πώς να αναπνέουμε σωστά. Ελπίζω να μας συμπάθησε και εμάς και να ξανάρθει μια μέρα. Ζένια Λαμπρογιαννάκη Ένα από τα ωραιότερα μαθήματα των Θρησκευτικών ήταν τη μέρα που ήρθε η Βασιλίνα. Σε εκείνο το μάθημα συζητήσαμε μαζί της και τη ρωτήσαμε για τη μουσική που τόσο αγαπάει. Έμαθα πολλά από τη συζήτηση, αλλά κυρίως κατάλαβα ότι, αν αγαπάς κάτι πολύ, τα όνειρα που έχεις γι αυτό μια μέρα θα γίνουν πραγματικότητα. Αν θέλεις πολύ να γίνει κάτι, πρέπει να πιστέψεις σ αυτό και μια μέρα στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί. Άννα- Ραφαέλα Πετράκη Τη Βασιλίνα την πρωτοείδα στις και με τον τρόπο της, την καλοσύνη της και το χαμόγελό της τη συμπάθησα πολύ Είναι πολύ ήρεμη και αγαπάει πολύ το φλάουτο και τη μουσική. Η Βασιλίνα ήταν μαθήτρια του «Παγκρητίου» στο Δημοτικό και στην α Γυμνασίου, και μάλιστα ήταν στην ίδια αίθουσα με αυτήν που βρισκόμαστε εμείς τώρα. Μας είπε ότι για το αγαπημένο της όργανο και τη μουσική έχει κάνει πολλές θυσίες, γιατί, όπως είπε, για ό,τι αγαπάμε αξίζει να κάνουμε θυσίες. Θυμάμαι, επίσης, ότι το φλάουτο έχει γίνει κομμάτι του εαυτού της και χωρίς αυτό δεν αντέχει. Η Βασιλίνα είναι ένας απλός άνθρωπος με ένα τέλειο χαμόγελο και τη συμπαθήσαμε πολύ. Μαριεύα Νάθενα Στο προηγούμενο μάθημα, πριν μπει ο κύριος στην τάξη, μια κοπέλα είχε μπει και είχε καθίσει στο τελευταίο θρανίο. Όλοι αναρωτιόμασταν ποια ήταν. Ο κύριος μάς τη σύστησε και μας είπε ότι ήταν μαθήτριά του πριν μερικά χρόνια. Μας συστήθηκε όμορφα και ευγενικά, μας μίλησε για τη ζωή της και τη μεγάλη αγάπη της, τη μουσική. Η ώρα πέρασε, χωρίς να το καταλάβουμε. Ελπίζω να μας επισκεφτεί ξανά! Ευαγγελία Ρωμάνου Εμένα το μάθημα με τη Βασιλίνα μού άρεσε πολύ, αλλά με προβλημάτισε κιόλας. Μας είπε πράγματα τα οποία ούτε καν τα είχα σκεφτεί πιο πριν. Κατά κάποιο τρόπο, μας άνοιξε τα μάτια. Όμως, όταν τα σκέφτηκα καλύτερα, είδα ότι αυτή είναι η αλήθεια και κρύβεται σε απλά πράγματα. Μαρία Ειρήνη Ταμβακάκη

11 11 Η συζήτηση με τη Βασιλίνα με έκανε να μάθω αλλά και να καταλάβω ότι το να συνεχίζει κανείς το σχολείο δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά μια ευκαιρία να διευρύνει κανείς τις γνώσεις του και να ολοκληρώσει την προσωπικότητά του. Η φράση που μου άρεσε περισσότερο από τα λόγια της ήταν " μάθε να μαθαίνεις". Κατάλαβα επίσης ότι, όταν έχεις πάντα στόχους, δεν βαριέσαι ποτέ.θα ήθελα το ίδιο κι εγώ για τον εαυτό μου, να έχω πάντα στόχους! Αλεξάνδρα Καρφάκη Η Βασιλίνα είναι ένα όμορφο και συμπαθητικό κορίτσι που χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα πολύ ωραία. Μόλις την αντίκρισα, είδα στο πρόσωπό της μια ηρεμία και μια φρεσκάδα. Με τον δικό της τρόπο και το χαμόγελό της μας έκανε να πιστέψουμε στα όνειρά μας και να μην το βάζουμε κάτω. Νεφέλη Βελόγλου Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η Βασιλίνα, μετά από διαγωνισμό ακρόασης, έγινε μέλος της ορχήστρας νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα θέλαμε να τη συγχαρούμε και να της ευχηθούμε κάθε της όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

12 12 I love shopping I hate shopping Τhe students of C Class Junior High express their feelings about whether they like or hate shopping. They asked for their opinion to be written anonymously so that s why you won t see a name at the end of each statement. You can try, though, to guess who said what! Nowadays everybody loves shopping because they buy new clothes, shoes and anything trendy but we aren t able to see that we are trapped in a mass market which is called FASHION. Personally, I like shopping but I know what I need to buy and I don t waste my money. Fashion is like a disease which everyone is going to go through. An example is that we want to have the same pair of shoes that our friend has. However, when we also want to be the same as a top model or imitate somebody else, we start losing our individuality. All things considered, I think that shopping is safe for people who have self-confidence because they know themselves and they are not influenced by trends, so they don t become fashion victims. I love shopping because I like having new, fashionable clothes and accessories in my closet: for example, my sneakers are Air Jordan, which is my favourite brand of shoes. Fashion is a good thing because designers, top models and shop assistants have a job and make a lot of money from it. Another good thing is that when you put on new clothes or when you buy something like a guitar you feel really nice about yourself and you love your hobby even more. Now the bad thing about fashion is that it can destroy friendships: many teenagers-especially girls- when they turn up at school in the same expensive outfit or accessory, feel embarrassed and start arguing about who is going to give up wearing the precious item. It seems that being unique is more important than having a friend! I love shopping because I like being fashionable. I especially like buying shoes and I prefer going shopping with my friends because we have the same taste in clothes. I think shopping is a very interesting process. First of all, when you go shopping you buy things- like shoes, clothes, electronic devices- that are either going to help you look attractive or stop your boredom when you have spare time and you aren t around your friends. Also, if you get angry or bored you can go shopping just to spend your time happily-still there are people that find the process of moving around and trying new things exhausting. However, I think that the trickiest thing about shopping is overdoing it. If you spend too much money on it, you will not feel happy. I f you manage to keep it up to a limit then you will keep on loving it. I hate shopping because sometimes my mum pushes me to buy something that she likes something that can be old-fashioned and cheap. This way she doesn t allow me to buy something that I like because it is expensive and not of her own preference I like shopping especially when I am with my friends. What I particularly like buying is clothes, shoes, computers and shoe laces.just kidding. When I shop with my friends or cousins I have a great time: we exchange ideas about fashion and this way we see personal styles differently. However, I hate going shopping when I have to do it on my own or with my parents-it s really boring!

13 13 Nowadays shopping is a way to relax, have a walk and escape from all your problems. It s also a way of expressing your individuality and creating your own style. Teenagers believe that the more fashionable you are the more attractive you look to others. Personally I love shopping brands but up to a limit. If you only live to buy new clothes you are making a huge mistake because trends change every year and so you run the risk of becoming a fashion victim, never pleased with what you have. I neither love nor hate shopping but I certainly enjoy it, especially when I do it with my friends. When I shop downtown I don t like spending more than one or two hours on it. I usually purchase clothes, shoes and mostly jeans. It s said that the more you spend, the more you get but I don t think that s true. Personally I only buy stuff that is necessary. I like shopping but it isn t the priority of my life. I like it because when I go shopping I can see what s in and what s out of fashion; I can also have a look at a good book or be amazed by how much technology has been developed while I am trying new gadgets. Shopping is a way to meet up with my friends and have fun. Also, it is good because while I do it I communicate with other people I don t know and it s a great opportunity to spend time in the city centre, especially since I live in the suburbs of the city. I like shopping because sometimes it acts like therapy. When I m down, it cheers me up. Also, through fashion, I think that I can express myself. Fashion gives you a chance to show to others who you really are without talking to them. And even if it doesn t show who you really are, it shows what you want to present to others. Sometimes women feel sad and need something to make them happy. One of the things they do, in cases like this, is shopping. Shopping acts like therapy. Every woman needs to buy clothes and to build her personality. It s not so much what you buy but mainly the way you match different pieces of clothing: that is what can make you special. I don t think that there is anything wrong with shopping. The only negative thing is that it is bad for our pocketbooks or wallets. Although I like going shopping with my friends, I hate it when I have to do it with my mother or brother. My mum can be in the shops for hours, never getting tired of it, while my brother can be very irritating at the same time. Whenever we try on clothes or shoes he is always hungry or thirsty or tired and wants us to look after him; if none of the above happens, he keeps nagging me or our mum, saying that he wants to buy the same clothes as me.

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG. 4 March 2014

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG. 4 March 2014 LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG 4 March 2014 Family η οικογένεια a/one(fem.) μία a/one(masc.) ένας father ο πατέρας mother η μητέρα man/male/husband ο άντρας letter το γράμμα brother ο

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 9 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΙΑ) REF : 101/011/9-BEG. 14 January 2013

LESSON 9 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΙΑ) REF : 101/011/9-BEG. 14 January 2013 LESSON 9 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΙΑ) REF : 101/011/9-BEG 14 January 2013 Up πάνω Down κάτω In μέσα Out/outside έξω (exo) In front μπροστά (brosta) Behind πίσω (piso) Put! Βάλε! (vale) From *** από Few λίγα (liga) Many

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education www.xtremepapers.com UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *6301456813* GREEK 0543/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Chapter 2 * * * * * * * Introduction to Verbs * * * * * * *

Chapter 2 * * * * * * * Introduction to Verbs * * * * * * * Chapter 2 * * * * * * * Introduction to Verbs * * * * * * * In the first chapter, we practiced the skill of reading Greek words. Now we want to try to understand some parts of what we read. There are a

Διαβάστε περισσότερα

Ηλικίες που απευθύνεται. Δημοτικού. Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ηλικίες που απευθύνεται. Δημοτικού. Ε - ΣΤ Δημοτικού Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:.τάξη/τµήµα: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ A/A Διαγωνισμός Θέμα/Tίτλος 1. 8ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής ΤΟΥΟΤΑ (είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek *P40074A0112* P40074A. Edexcel International GCSE. Thursday 31 May 2012 Morning Time: 3 hours. Instructions. Information.

Modern Greek *P40074A0112* P40074A. Edexcel International GCSE. Thursday 31 May 2012 Morning Time: 3 hours. Instructions. Information. Write your name here Surname Other names Edexcel International GCSE Centre Number Modern Greek Candidate Number Thursday 31 May 2012 Morning Time: 3 hours You do not need any other materials. Paper Reference

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

STARTING STEPS IN GRAMMAR, FINAL TEST C TERM 2012 UNITS 1-18

STARTING STEPS IN GRAMMAR, FINAL TEST C TERM 2012 UNITS 1-18 STARTING STEPS IN GRAMMAR, FINAL TEST C TERM 2012 UNITS 1-18 Name.. Class. Date. EXERCISE 1 Answer the question. Use: Yes, it is or No, it isn t. Απάντηςε ςτισ ερωτήςεισ. Βάλε: Yes, it is ή No, it isn

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 7 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΦΤΑ) REF : 202/046/27-ADV. 17 December 2013

LESSON 7 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΦΤΑ) REF : 202/046/27-ADV. 17 December 2013 LESSON 7 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΦΤΑ) REF : 202/046/27-ADV 17 December 2013 Sometimes Other times I start/begin Never Always/every time Supper Μερικές φορές (merikes) Άλλες φορές Αρχίζω (arheezo) Ποτέ Πάντα (Panda) Ο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ Οι θρησκευτικές εικόνες ως μέσον έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης Τάξη: ΣΤ 1 Σχολικό έτος: 2006 07 Υπεύθυνη δασκάλα: Σπανού Σοφία «Όταν πρόκειται να αρχίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ. 28 η Οκτωβρίου 2008. Εκδήλωση και συνθετική εργασία των μαθητών του Στ2 Δημοτικού

Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ. 28 η Οκτωβρίου 2008. Εκδήλωση και συνθετική εργασία των μαθητών του Στ2 Δημοτικού Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ 28 η Οκτωβρίου 2008 Εκδήλωση και συνθετική εργασία των μαθητών του Στ2 Δημοτικού Τα γεγονότα 1936 - O Χίτλερ συμμάχησε με το Μουσολίνι. Σεπτέμβριος 1939 - Ο γερμανικός στρατός

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. Βήματα για τη Ζωή ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Φύλλα Εργασίας από τη σύνδεση του Πολιτιστικού Προγράμματος "Σεργιάνι στην Παράδοση" και του Προγράμματος Υγείας "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Ζωγραφίζω το αγαπημένο μου ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο έτοιμοι είμαστε για την Τάξη 2.0 (?)

Πόσο έτοιμοι είμαστε για την Τάξη 2.0 (?) «Τάξη 2.0 Άλμα στο μέλλον, άνευ φοράς» Πόσο έτοιμοι είμαστε για την Τάξη 2.0 (?) Δημήτρης Γιάντσης Γενικός Διευθυντής 20 Μαρτίου 2010 «Τάξη 2.0» Φωτογραφία: http://salnk.eduportal.gr 2 Τι ΔΕΝ είναι η «Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Συμπληρωματικό ερωτηματολόγιο Β Πράσινο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ F-2-F Β (4 ος Γύρος 2008) Οδηγ. Προς ΣΥΝΕΝΤΕΥΚΤΗ: AN ΤO ΕΡΩΤΩΜΕΝΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΡΑΣ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ GF1. ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διασκεδάζουμε μαθαίνοντας μαζί! Μιλάτε Αγγλικά με το παιδί σας

Διασκεδάζουμε μαθαίνοντας μαζί! Μιλάτε Αγγλικά με το παιδί σας Διασκεδάζουμε μαθαίνοντας μαζί! Μιλάτε Αγγλικά με το παιδί σας Μιλάτε Αγγλικά για να βοηθήσετε το παιδί σας Οι γονείς είναι αυτοί που, κατά κύριο λόγο, μαθαίνουν στα παιδιά τους τη γλώσσα του σπιτιού.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο Αγιογράφος Ραλλού Λιόλιου Κούση Βυζαντινές Εικόνες Οι βυζαντινές εικόνες είναι ιεροί πνευματικοί θησαυροί του Ανατολικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου Στην Αγορά των αρχαίων Αθηναίων (με τον Κ. Βέτση), Γνώση, Αθήνα 19893, Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 20064 (έκδοση αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη) Αρχαιολογία Ένα ταξίδι στο παρελθόν, οδηγός για παιδιά, Κέδρος,

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education www.xtremepapers.com UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education GREEK 0543/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30 April 2010

Διαβάστε περισσότερα

16 Νοεμβρίου 2014-26 Απριλίου 2015. Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη. Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End. Συγγρού Ι07. sgt.gr

16 Νοεμβρίου 2014-26 Απριλίου 2015. Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη. Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End. Συγγρού Ι07. sgt.gr Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη 16 Νοεμβρίου 2014-26 Απριλίου 2015 Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End Συγγρού Ι07 sgt.gr Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End Όχι αθώος πια 16 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΓΡΑΠΤΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΡΟΔΟΣ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΓΡΑΠΤΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΡΟΔΟΣ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΓΡΑΠΤΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 ΒΑΘΜΙΔΑ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΡΟΔΟΣ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014 Διάβασε προσεκτικά τις ερωτήσεις και προσπάθησε

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ]

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ] 2014 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ερευνητική εργασία των μαθητών : Αλεξίου Δημήτρη, Γεωργιάδου Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ Μανώλη, Κατσούλη Απόστολου, Τρέμμα Λουκίας [ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Ο ξεναγός (Συνοδευτική δραστηριότητα του γύρου του ίππου)

Ο ξεναγός (Συνοδευτική δραστηριότητα του γύρου του ίππου) Ο ξεναγός (Συνοδευτική δραστηριότητα του γύρου του ίππου) Ηλικίες: Προαπαιτούμενες δεξιότητες: Χρόνος: Μέγεθος ομάδας: 8 ενήλικες Καμία 15 λεπτά για τη βασική δραστηριότητα, περισσότερο για τις επεκτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση λογισμικού και αναβάθμιση συσκευής Device software installation and software upgrade

Εγκατάσταση λογισμικού και αναβάθμιση συσκευής Device software installation and software upgrade Για να ελέγξετε το λογισμικό που έχει τώρα η συσκευή κάντε κλικ Menu > Options > Device > About Device Versions. Στο πιο κάτω παράδειγμα η συσκευή έχει έκδοση λογισμικού 6.0.0.546 με πλατφόρμα 6.6.0.207.

Διαβάστε περισσότερα

www.cineartfestival.eu

www.cineartfestival.eu ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΤΑΛΕΝΤΩΝ Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο 29 Δεκεμβρίου Ωρα: 8.30 ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ / SUPPORTERS ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ COMMUNICATION SPONSORS Designed by Elina Mazioti ΟΡΓΑΝΩΣΗ / ORGANIZERS ΩΔΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ιερεύνηση της Επίδρασης των ΟΑ «Αθήνα 2004» στην Εικόνα της Αθήνας & της Ελλάδας ως Τουριστικών Προορισµών ρ. Ευάγγελος Χρήστου

ιερεύνηση της Επίδρασης των ΟΑ «Αθήνα 2004» στην Εικόνα της Αθήνας & της Ελλάδας ως Τουριστικών Προορισµών ρ. Ευάγγελος Χρήστου ιερεύνηση της Επίδρασης των ΟΑ «Αθήνα 2004» στην Εικόνα της Αθήνας & της Ελλάδας ως Τουριστικών Προορισµών ρ. Ευάγγελος Χρήστου Εισαγωγή Ρόλος της εικόνας και της φήµης των τουριστικών προορισµών, σχετικά

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστούμε που δώσατε αυτή τη μοναδική ευκαιρία στους μαθητές μας. Αποσπάσματα από τα reports των μαθητών.

Σας ευχαριστούμε που δώσατε αυτή τη μοναδική ευκαιρία στους μαθητές μας. Αποσπάσματα από τα reports των μαθητών. 5 ο Γυμνάσιο Νίκαιας Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 το σχολείο μας συμμετείχε στην CMS & LHCb Virtual Visit, μαζί με τέσσερα ακόμη σχολεία από την Ελλάδα σε ένα σύνολο 220 μαθητών/τριων. Οι μαθητές που

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 19 REF : 203/062/39-ADV. 25 March 2014

LESSON 19 REF : 203/062/39-ADV. 25 March 2014 LESSON 19 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΝΝΙΑ) REF : 203/062/39-ADV 25 March 2014 Married Free/single Unfortunately Fortunately Strong Weak/thin/slim More than Older Younger Παντρεμένος-η Ελεύθερος-η Δυστυχώς Ευτυχώς Δυνατός-η-ο

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek *P40075A0112* P40075A. Edexcel International GCSE. Monday 3 June 2013 Morning Time: 3 hours. Instructions. Information.

Modern Greek *P40075A0112* P40075A. Edexcel International GCSE. Monday 3 June 2013 Morning Time: 3 hours. Instructions. Information. Write your name here Surname Other names Edexcel International GCSE Centre Number Modern Greek Candidate Number Monday 3 June 2013 Morning Time: 3 hours You do not need any other materials. Paper Reference

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Greek Translations of Brad Yates Videos

Greek Translations of Brad Yates Videos Greek Translations of Brad Yates Videos Contents: Allowing and Receiving Feeling Betrayed Tapping with Brad Yates Allowing and Receiving http://www.youtube.com/watch?v=4iftrjbas5o Translation by Vicky

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.49-54 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, ZORBA PHOTOS REMARKS Delivered in Greek by Emmanuel Velivasakis at the Conclusion of the Zorba the Greek Play. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, Λέγομαι Μανώλης Βεληβασάκης, και είμαι

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

εικαστικό ημερολόγιό μου Όνομα: Τάξη: Σχολείο: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όνομα: Τάξη: χολείο: εικαστικό ημερολόγιό Το μου Για τη σχολική χρονιά 2014-2015 ΥΥΓ Δ ΛΤΜΥ ΔΥΘΥΝΗ ΔΗΜΤΗ ΔΥΗ ήλιος πατέρας µητέρα αδερφός εγώ αλωσόρισες φίλε μου στη 2η έκδοση του εικαστικού ημερολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Στὴν ἀρχὴ ἦταν ὁ Λόγος. Ὁ Λόγος ἦταν μαζὶ μὲ

Στὴν ἀρχὴ ἦταν ὁ Λόγος. Ὁ Λόγος ἦταν μαζὶ μὲ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ἤ 01ο (01-52) 01-05 Ὁ Λόγος εἶναι Θεὸς καὶ ημιουργὸς τῶν πάντων Στὴν ἀρχὴ ἦταν ὁ Λόγος. Ὁ Λόγος ἦταν μαζὶ μὲ τὸ Θεὸ Πατέρα καὶ ἦταν Θεὸς ὁ Λόγος. Αὐτὸς ἦταν στὴν ἀρχὴ μαζὶ μὲ τὸ Θεὸ Πατέρα.

Διαβάστε περισσότερα

Εκδήλωση για τη βράβευση των άριστων μαθητών για την επίδοσή τους κατά το Α τετράμηνο. 2013-2014

Εκδήλωση για τη βράβευση των άριστων μαθητών για την επίδοσή τους κατά το Α τετράμηνο. 2013-2014 Εκδήλωση για τη βράβευση των άριστων μαθητών για την επίδοσή τους κατά το Α τετράμηνο. 2013-2014 'Aριστοι σε επίδοση μαθητές και μαθήτριες κατά το Α' τετράμηνο 2013-2014 ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ, Κυπριανού Τμήμα:

Διαβάστε περισσότερα

Το παρών κείμενο αφορά τα αποτελέσματα

Το παρών κείμενο αφορά τα αποτελέσματα Το παρών κείμενο αφορά τα αποτελέσματα των συζητήσεων των 2 σεμιναρίων σε Αθήνα και Βόλο που διοργανώθηκαν σε συνεργασία του Systemic Innovation Zone και μελών του δικτύου Imagine the City. Σκοπός των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education

Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education Cambridge International Examinations Cambridge International General Certificate of Secondary Education GREEK 0543/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One For Examination from 2015 SPECIMEN ROLE PLAY Approx.

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Υπακοή» Σιγανά βαδίζεις πάντα σιωπηλή άγρυπνη ν ακούσεις των

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Εξυπηρετώ 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Εξυπηρετώ 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Η εξυπηρέτηση ως το πλέον δυναμικό

Διαβάστε περισσότερα

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)...

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)... Eισαγωγικό σημείωμα: «Οι κατ οίκον εργασίες στη διδασκαλία των μαθηματικών» Οι εργασίες «για το σπίτι» ή όπως λέγονται στις παιδαγωγικές επιστήμες οι κατ οίκον εργασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξιδεύοντας στον κόσµο των παραµυθιών». 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου. Δημοτικό Σχολείο www.protypa.gr

«Ταξιδεύοντας στον κόσµο των παραµυθιών». 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου. Δημοτικό Σχολείο www.protypa.gr «Ταξιδεύοντας στον κόσµο των παραµυθιών». 2 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2013 Δημοτικό Σχολείο www.protypa.gr Ο Διγενής ψυχομαχεί κι η γης τονε τρομάζει. Βροντά κι αστράφτει ο ουρανός και σειέται ο πάνω κόσμος,

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους»

Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Ο κανονισμός λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων σε «Κείμενο για όλους» Δείτε εδώ τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων, μεταγραμμένο σε «Κείμενο για όλους»*. Στη μορφή αυτή, ο κανονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft)

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) 1. Μάθημα (κατά το οποίο μπορεί να διδαχτεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα): Αγγλικά, Πληροφορική, Ευέλικτη ζώνη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου

αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου αντονυμ ίες ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΈΣ Α Ό Ρ Ι Σ Τ Ε Σ Κανίναζ Se* μ* αχαη&ω. Κανένας ε^ ρου r $fr m - Ποιος είσαι; - Ποιοι είστε; - Ο Πέτρος. - Ο Αλέξανδρος και ο Τάσος. - Ποιον θέλεις; - Ποιους θέλετε; A - Τον Αλέξανδρο.

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3

*Μικροί Εκπαιδευτές. για το Διαδίκτυο. Δράση 3 *Μικροί Εκπαιδευτές για το Διαδίκτυο Δράση 3 * * Καλημέρα Σωτήρα * σου μιλάει η πέμπτη, * τάξη του δημοτικού σχολείου Σωτήρας. * πολύ μας υποτίμησες, εμείς μονάχα λίγο. * Σκεφτήκαμε Σωτήρα να σου πούμε

Διαβάστε περισσότερα