Εκτός διδακτέας ύλης. Από την εκδήλωση για την 25η Μαρτίου

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκτός διδακτέας ύλης. Από την εκδήλωση για την 25η Μαρτίου"

Transcript

1 1 Μάρτιος 2015 www. pagkritio.gr pagkritio.gr Έτος ι - αριθ. φύλλου 5 Εκτός διδακτέας ύλης Από την εκδήλωση για την 25η Μαρτίου «Σήμερα πολλές από τις ιδέες του διαφωτισμού θεωρούνται αυτονόητες αξίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Όμως σε πολλές άλλες περιοχές απέχουν ακόμα πολύ από την ουσιαστική τους πραγμάτωση. Σε πολλά μέρη του κόσμου εξακολουθεί να κυριαρχεί ο θρησκευτικός φανατισμός η μισαλλοδοξία, η απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής... Άραγε η φιλοσοφία, οι επιστήμες και η θ ρ η σ κ ε ί α ε ί ν α ι α σ ύ μ β α τ ε ς κ α ι αλληλοσυγκρουόμενες ή η πραγματική αλήθεια μπορεί να αναδειχτεί μέσα από μια ειλικρινή θεώρηση και χωρίς προκαταλήψεις; Η πρόσκληση της εκδήλωσης προέκυψε από ένα σχέδιο της Γαρυφαλιάς Καραπιδάκη, το οποίο επεξεργάστηκαν ψηφιακά οι Αντώνης Καπαρουνάκης και Ανδρέας Λυδάκης.

2 2 Το χρονικό του μήνα Οι μαθητές της Α Λυκείου στο Μουσείο Χριστιανικής τέχνης Ένα μήνα μετά την επανέναρξη λειτουργίας του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», το Εκπαιδευτήριο «Το Παγκρήτιον» ήταν η πρώτη σχολική μονάδα που οργάνωσε και πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο εξαιρετικό αυτό πολιτιστικό μνημείο της πόλης, μας τη Δευτέρα 2 Μαρτίου Η υπεύθυνη λειτουργίας του μουσείου, κ. Έφη Ψιλάκη, υποδέχτηκε τους μαθητές, αναφέρθηκε αρχικά στις αλλαγές που υπέστη ο χώρος μέσα στην ιστορική του πορεία, στους σκοπούς που κατά καιρούς εξυπηρέτησε (καθολικό μοναστηριού, τζαμί, χώρος υποδοχής προσφύγων, μουσείο) και επικεντρώθηκε, όπως ήταν φυσικό, στη σημερινή του μορφή ως μουσειακού χώρου, στον οποίο έχουν αποθησαυριστεί αξιόλογα έργα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής τέχνης (14 ος -19 ος αι.): αγιογραφίες, έργα λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, λατρευτικά αντικείμενα, άμφια και χειρόγραφα. Ανάμεσα στα έργα αυτά, την προσοχή των μαθητών κέρδισαν οι αγιογραφίες που αποδίδονται στον ζωγράφο Άγγελο, έναν από τους διασημότερους καλλιτέχνες του 15 ου αιώνα, καθώς και το σύνολο των έξι εικόνων του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του κυριότερου εκπροσώπου της Κρητικής Σχολής του 16 ου αιώνα. «Η τέχνη του Μ. Δαμασκηνού είναι μια γόνιμη μίξη της αναγεννησιακής τεχνοτροπίας και των χρωμάτων με την παράδοση της βυζαντινής αγιογραφίας. Οι πίνακες αυτοί με κατέπληξαν με τη λεπτομέρειά τους, την καθαρότητα και φωτεινότητα των χρωμάτων τους, την ισορροπία που παρουσιάζουν, την άψογη προοπτική τους και την πλούσια θεματογραφία». Χρήστος Κατρινάκης «Θυμάμαι ότι από μικρή έβλεπα κλειστό τον ναό της Αγ. Αικατερίνης και άκουγα ότι δεν είναι επισκέψιμος, γιατί πραγματοποιούνταν εργασίας συντήρησης και ανακαίνισης. Ένα σωρό απορίες μου γεννιόνταν, λοιπόν, για τον ναό αυτό. Σήμερα, όμως, που τον επισκέφθηκα με το σχολείο μου, θέλω απλώς να δηλώσω τον ενθουσιασμό μου. Τόσα χρώματα, τόσες τεχνοτροπίες από τα πινέλα των αγιογράφων! Ο χώρος μυρίζει χριστιανισμό και Δύση. Το νέο μουσείο του Ηρακλείου είναι ένας ζεστός και φιλικός χώρος που αγκάλιασε τα εκκλησιαστικά κειμήλια της πόλης μας. Και μη σας ξεγελάει το μικρό του μέγεθος! Η ιστορία που κρύβει καλύπτει πάνω από έξι αιώνες!» Μαρία Στειακάκη «Η επίσκεψη αυτή τελικά ήταν για εμάς τους μαθητές μια ευκαιρία βιωματικής μάθησης, αφού κατανοήσαμε πολύ καλύτερα τι είναι η κρητική σχολή αγιογραφίας και μέσω αυτού θαυμάσαμε και εκτιμήσαμε τόσο τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της εποχής της Ενετοκρατίας, όσο και την πολιτιστική άνθιση του τόπου μας την περίοδο εκείνη». Βαγγέλης Σκουλάς Η εκδρομή του μήνα Τ η ν Τ ε τ ά ρ τ η πραγματοποιήθηκε ο μηνιαίος περίπατος του σχολείου στο αθλητικό κέντρο «Λίντο».

3 3 Ομιλία κ. Αλέξανδρου Παπαδερού Ο κύριος Αλέξανδρος Παπαδερός, ένας από τους πρωτεργάτες για τη δημιουργία της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων και επί σειρά ετών πρόεδρος της, βρέθηκε στο σχολείο μας στις και μίλησε στους μαθητές για τον ρόλο και την προσφορά της. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα πολλά διεθνή συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία και μας παρουσίασε με νοσταλγία πλούσιο φωτογραφικό υλικό από αυτά. Τέλος, δώρισε στα παιδιά δύο αντίτυπα του βιβλίου του με τίτλο: «Με τον Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο επί τραχείας οδού», ένα για το Γυμνάσιο και ένα για το Λύκειο. Στον «Κόσμο των πειραμάτων» Ο «Κόσμος των Πειραμάτων» είναι ένας χώρος πειραματισμού, ανακάλυψης και γνώσης για παιδιά όλων των ηλικιών. Στην επίσκεψή τους εκεί τα παιδιά της α γυμνασίου παρακολούθησαν και εκτέλεσαν δεκάδες πειράματα, οργανωμένα σε θεματικές ενότητες κατανόησης του φυσικού κόσμου. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα θεμελιώδη και πρωτότυπα πειράματα που παρουσίασε ο κ. Χ. Λασκαρίδης: τη φυσική κυκλοφορία του νερού, τη δημιουργία και την κίνηση των ανέμων, τη μεταφορά θερμότητας από τον ισημερινό σε όλο τον πλανήτη... μέχρι και σύννεφο έφτιαξαν στο εργαστήριο! Απόψεις μαθητών: Την Παρασκευή επισκεφτήκαμε τον «Κόσμο των Πειραμάτων», για να παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με βάση αυτά που διδασκόμαστε στη φυσική φέτος. Κάναμε διάφορα πειράματα χωρισμένοι σε ομάδες. Τα πειράματα είχαν πολλή πλάκα και ταυτόχρονα ενδιαφέρον. Καταλάβαμε καλύτερα ό,τι είχαμε διδαχτεί και περάσαμε πολύ ωραία! Χριστίνα Σιγανού Όλα τα πειράματα ήταν τέλεια. Τα αγαπημένα μου ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου και το τελευταίο, στο οποίο μέσα από το κουτί έβγαινε καπνός σε σχήμα κύκλου. Χριστίνα Ρωμάνου Sophie Scholl, οι τελευταίες μέρες Την Τρίτη 10 Μαρτίου, οι μαθητές της γ γυμνασίου παρακολούθησαν τη γερμανική ταινία «Sophie Scholl, οι τελευταίες μέρες». Η ταινία ήταν μια συγκινητική και συνάμα διδακτική ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Η δράση εκτυλίσσεται στη Ναζιστική Γερμανία το Η Sophie Scholl, μια φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, συνελήφθη για συνομωσία κατά του χιτλερικού καθεστώτος. Η ηρωίδα και ο αδερφός της Hans, μέλη μιας αντιστασιακής ομάδας με την ονομασία «Λευκό Ρόδο», σκόρπισαν στους χώρους του πανεπιστημίου προκηρύξεις οι οποίες κατηγορούσαν την τρέχουσα πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας και αποκάλυπταν την αλήθεια για τις απώλειες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2 ου Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού τα δύο αδέρφια ανακρίθηκαν εξοντωτικά, τελικά υπέγραψαν ομολογίες και, μαζί με ένα άλλο μέλος της οργάνωσης, δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με γκιλοτίνα. Η ταινία παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες της Sophie Scholl, από τη σύλληψή της μέχρι τον αποκεφαλισμό της.

4 4 Οι μαθητές της β γυμνασίου στο Αρχαιολογικό μουσείο Στο πλαίσιο του μαθήματος «Βιωματικές δράσεις» και στην ενότητα «τέχνη και πολιτισμός» οι μαθητές της β γυμνασίου επισκέφτηκαν το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να αντιληφθούν οι μαθητές τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας, δεδομένου ότι τα εκθέματα του μουσείου π ε ρ ι λ α μ β ά ν ο υ ν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και γι αυτό το μουσείο Ηρακλείου θεωρείται κατ εξοχήν μουσείο μινωικού Πολιτισμού. Ήταν μια σημαντική εμπειρία για τους μαθητές μας και σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερη, η οποία θα έχει ως θέμα : «Αθλητισμός και Μινωίτες» Από την Αμερική στο Παγκρήτιο... Από τις ΗΠΑ, όπου ζει και εργάζεται, κύριος ο Γιάννης Παπαδάκης βρέθηκε την Πέμπτη 12 Μαρτίου στο Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ, το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε πριν από τρεις δεκαετίες. Στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Ξανά στο σχολείο τους: απόφοιτοι συνομιλούν με γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς» ο Γιάννης Παπαδάκης μίλησε στους μαθητές του Λυκείου και της γ Γυμνασίου με θέμα «Ελληνικός Τρόπος και Σύνθεση Νοήματος». Με διαλεκτική προσέγγιση και κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον των μαθητών, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στο ερώτημα πώς η ελληνικότητα μπορεί να γίνει παράγοντας επιτυχίας σε ένα ισχυρά ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Με σημείο εκκίνησης τη συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων στη γλώσσα, τη δημοκρατία και την τέχνη, μίλησε για τα στοιχεία που σταθερά χαρακτήριζαν και σημάδεψαν καθοριστικά την πρόοδο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αναδεικνύοντας, λοιπόν, τις έννοιες της ελευθερίας, της τόλμης και του μέτρου, ως τα τρία διαχρονικά στοιχεία που έκαναν τον ελληνικό πολιτισμό να ξεχωρίσει από τους πολιτισμούς άλλων λαών, ο ομιλητής εξήγησε πώς ακριβώς αυτά τα τρία στοιχεία μπορούν να διαδραματίσουν και σήμερα ρόλο λυτρωτικό και να προσφέρουν λύσεις και διέξοδο στο σύγχρονο σκηνικό της κρίσης. Μετά την ομιλία ακολούθησε ζωηρή συζήτηση. Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Παπαδάκης, μεταξύ άλλων, εξήγησε και την προσωπική συμμετοχή του στο στήσιμο και τη λειτουργία του Socrates Academy, ενός αγγλόφωνου σχολείου στις ΗΠΑ, όπου δε διδάσκονται απλώς οι Έλληνες Φιλόσοφοι και τα κείμενά τους, αλλά και ολόκληρο το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως κεντρικό άξονα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ο Γιάννης Παπαδάκης φοίτησε στα μαθητικά του χρόνια στο Εκπαιδευτήριο TO ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ. Μετά την αποφοίτησή του, το 1982, από το Παγκρήτιο, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική και πήρε το διδακτορικό του από το Penn State University. Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια. Σήμερα εργάζεται σε μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

5 5 Ημέρα θετικών επιστημών Μια ευκαιρία για ένα ιδιαίτερο μάθημα είχαν οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του Εκπαιδευτηρίου «ΤΟ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΝ» την Τρίτη 17 Μαρτίου. Παρακολούθησαν την ημερίδα για τις φυσικές επιστήμες, που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει το σχολείο, με σκοπό να τους φέρει σε επαφή με σπουδαίους επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες και κλάδους των Θετικών Επιστημών. Η φετινή Ημέρα Θετικών Επιστημών ήταν αφιερωμένη στις έξυπνες εφαρμογές των νέων τεχνολογιών. Διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές ήταν οι προσκεκλημένοι ομιλητές: ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, και ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser του ΙΤΕ. Ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανίδης ανέπτυξε το θέμα: «Αλληλεπιδρώντας με τους υπολογιστές: από τον ENIAC στα έξυπνα περιβάλλοντα». Στη δεύτερη ομιλία, ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης ανέπτυξε το θέμα «Έξυπνα προηγμένα υλικά». Και οι δύο ομιλητές γοήτευσαν τους μαθητές και τους έδωσαν την αφορμή να διατυπώσουν εύστοχα ερωτήματα στις συζητήσεις που ακολούθησαν. ΟΙ απόφοιτοι επιστρέφουν στο σχολείο τους Ο σύλλογος αποφοίτων του Εκπαιδευτηρίου «το Παγκρήτιον» οργάνωσε την Τετάρτη 18/3/2015 ομιλία της κ. Στέλλας Αρναούτογλου, παιδοψυχολόγου και αποφοίτου του σχολείου μας με θέμα: «Το παιδί και ο έφηβος στην Ελλάδα σήμερα. Bullying και κίνδυνοι στο διαδίκτυο». Η κ. Αρναούτογλου αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των νέων και των εφήβων που μεγαλώνουν στην Ελλάδα του σήμερα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους με το στενό οικογενειακό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αναφέρθηκε, επίσης, στους κινδύνους που απειλούν τους εφήβους και τους κάθε λογής εθισμούς που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή τους ανάπτυξη και, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, και την ίδια τους τη ζωή. Ιδιαίτερο μέρος της ομιλίας της κυρίας Αρναούτογλου ήταν αφιερωμένο στα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού («bullying») που δυστυχώς είναι τόσο επίκαιρα στις μέρες μας και πρότεινε λύσεις για την αντιμετώπισή τους. Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου Φέτος την εκδήλωση για την επέτειο της 25 ης Μαρτίου ανέλαβε η Β γυμνασίου. Για να είμαι ειλικρινής, η ιδέα για το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης μου γεννήθηκε από την ταινία «Πεφωτισμένοι», που έτυχε να δω πριν λίγους μήνες στην τηλεόραση. Η ταινία έχει θέμα τη διαμάχη θρησκείας - επιστήμης. Ψάχνοντας για τη σημασία της λέξης illuminati (Πεφωτισμένοι) βρέθηκα μπροστά στον ευρωπαϊκό διαφωτισμό. Πρότεινα, λοιπόν, στα παιδιά ν ασχοληθούμε με τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό και να βρούμε αν και πώς βοήθησε την ελληνική επανάσταση. Πράγματι αυτή η έρευνα μας χάρισε πολλές γνώσεις.

6 Νομίζω ότι ο επίλογος της εκδήλωσης περιέχει το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε: Σήμερα πολλές από τις ιδέες του διαφωτισμού θεωρούνται αυτονόητες αξίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Όμως σε πολλές άλλες περιοχές απέχουν ακόμα πολύ από την ουσιαστική τους πραγμάτωση. Σε πολλά μέρη του κόσμου εξακολουθεί να κυριαρχεί ο θρησκευτικός φανατισμός η μισαλλοδοξία, η απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμα και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Πολλές φορές η επιστήμη έπεσε σε τεράστιες αντιφάσεις, αλλά και πολλές φορές οι ανθρώπινες ερμηνείες της Αγίας Γραφής αποδείχτηκαν λανθασμένες. Άραγε η φιλοσοφία, οι επιστήμες και η θρησκεία είναι ασύμβατες και αλληλοσυγκρουόμενες ή η πραγματική αλήθεια μπορεί να αναδειχτεί μέσα από μια ειλικρινή θεώρηση και χωρίς προκαταλήψεις; Έτσι, οι αρχαιοελληνικές απόψεις για τη φιλοσοφία συμβαδίζουν με τις ιδέες των διαφωτιστών για την ανθρώπινη ελευθερία και αξία και, βεβαίως, με τη βασική εντολή του Χριστού << αγαπάτε αλλήλους>>. 6 Λεωνίδας Πεπονάκης Απονομή υποτροφιών σχολικού έτους στο γυμνάσιο Από την περσινή χρονιά το σχολείο μας ξεκίνησε να χορηγεί υποτροφία σε μαθητές που πρώτευσαν στις τάξεις του γυμνασίου. Έτσι, πριν από την εκδήλωση για τον εορτασμό της 25 ης Μαρτίου έγινε μια μικρή τελετή, στην οποία έγινε η απονομή των φετινών υποτροφιών. Οι μαθητές που βραβεύτηκαν με υποτροφία ήταν οι παρακάτω: Γ γυμνασίου: Όλγα Γλακουσάκη, Μάριος Χρυσοβαλάντης Πλευράκης Β γυμνασίου: Σίσσυ Γλακουσάκη, Χριστίνα Κληρονόμου, Γεώργιος Νικόλαος Φιοράκης Α γυμνασίου: Άννα Ραφαέλα Πετράκη, Ειρήνη Χόνδρου, Τζωρτζίνα Δρακουλάκη και Νεφέλη Βελόγλου Η ποίηση του μήνα Παρασκευή : α γυμνασίου Οι πόνοι της Παναγιάς (απόσπασμα) Κώστας Βάρναλης Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί; Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποιαν κορφήν ερημική; Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ' άδικο φωνάξεις. Ξέρω, πως θα 'χεις την καρδιά τόσο καλή, τόσο γλυκή, που μες στα βρόχια της οργής ταχιά θενά σπαράξεις. Συ θα 'χεις μάτια γαλανά, θα 'χεις κορμάκι τρυφερό, θα σε φυλάω από ματιά κακή κι από κακόν καιρό, από το πρώτο ξάφνιασμα της ξυπνημένης νιότης. Δεν είσαι συ για μαχητές, δεν είσαι συ για το σταυρό. Εσύ νοικοκερόπουλο, όχι σκλάβος ή προδότης. Τη νύχτα θα σηκώνομαι κι αγάλια θα νυχοπατώ, να σκύβω την ανάσα σου ν' ακώ, πουλάκι μου ζεστό, να σου τοιμάζω στη φωτιά γάλα και χαμομήλι κι ύστερ' απ' το παράθυρο με καρδιοχτύπι θα κοιτώ που θα πηγαίνεις στο σκολειό με πλάκα και κοντύλι... Κι αν κάποτε τα φρένα σου το Δίκιο, φως της αστραπής, κι η Αλήθεια σού χτυπήσουνε, παιδάκι μου, να μην τα πεις. Θεριά οι άνθρωποι, δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν. Δεν είναι αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής. Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν.

7 7 Παρασκευή : γ γυμνασίου Σαπφώ ΑΤΘΙΔΑ Σαν άνεμος μου τίναξε ο έρωτας τη σκέψη, σαν άνεμος που σε βουνό βελανιδιές λυγάει. Ήρθες, καλά που έκανες, που τόσο σε ζητούσα, δρόσισες την ψυχούλα μου, που έκαιγε ο πόθος. Κι από το γάλα πιο λευκή, απ το νερό πιο δροσερή, κι από το πέπλο το λεπτό πιο απαλή. Από το ρόδο πιο αγνή, απ το χρυσάφι πιο ακριβή, κι από τη λύρα πιο γλυκιά, πιο μουσική. Πάει καιρός που κάποτε σ αγάπησα, Ατθίδα, μα τότε μου `μοιαζες μικρό κι αθώο κοριτσάκι. ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ Αθάνατη Αφροδίτη του Διός κόρη, όλο παγίδες στήνεις της αγάπης. Δέσποινα παρακαλώ, μη να χαρείς, μη ρίχνεις άλλο βάρος από καημούς και πίκρες στην ψυχή μου. Δέσποινα παρακαλώ, μη να χαρείς. Τι να `ναι πάλι τι εκείνο που ποθεί η τρελή καρδιά μου. Ποια να `ναι πάλι αυτή που την Πειθώ ικετεύεις να σου φέρει πίσω. Ποια να πονέσεις σ έκανε Σαπφώ; Ποια να `ναι πάλι αυτή που την Πειθώ ικετεύεις να σου φέρει πίσω. Έλα λοιπόν ακόμα μια φορά να με λυτρώσεις απ τα βάσανά μου. Παρασκευή : 2015: β γυμνασίου Κική Δημουλά Προλογικό σημείωμα Την αφορμή για τη σημερινή απαγγελία μάς τη δίνει η αυριανή ημέρα, 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης. Επιλέξαμε από τη γνωστή ποιήτρια Κική Δημουλά να διαβάσουμε δύο κείμενα: Ένα πεζό κείμενό της στο οποίο απαντά στο ερώτημα αν η ποίηση ωφελεί στην εποχή μας και το ποίημά της «Η Περιφραστική Πέτρα». «Πιστεύω ότι βοηθάει, όσο το κερί που ανάβουμε μπαίνοντας σ' ένα έρημο καταργημένο ξωκλήσι, με φευγάτους όλους τους αγίους. Ωφελεί όσους την αγαπούν, επειδή βρίσκουν εντός της μικρά κομματάκια από σκισμένες φωτογραφίες του ψυχισμού τους. Περισσότερο και πιο σωστά ωφελεί εκείνους που πιστεύουν στη μαγεία της. Που δεν θέλουν να θέσουν τον δάκτυλό τους επί τον τύπον της κατανόησής της. Ωφελεί, υπερκόσμια, εκείνον που την ασκεί και μόνον κατά τη διάρκεια της άσκησης, επειδή τότε μόνο τον βγάζει από το σώμα του, τον σταθεροποιεί σε μιαν αιώρηση απ' όπου αυτός παρακολουθεί, σαν σε χειρουργείο, τον προσωρινό θάνατο της μικρότητάς του. Ωφελεί κυρίως τη γλώσσα. Την περισυλλέγει από τους μεγάλους κάδους της βιασύνης και τη μεταγγίζει με σέβας στο τόσο δα μπουκαλάκι του αγιασμού, μια γουλιά, όσο ακριβώς χρειάζεται να πιει η ουσία. Τέλος, η ποίηση ωφελεί όσο μια παυσίπονη σταγόνα σε έναν ωκεανό λύπης. Δεν είναι λίγο.»

8 8 «Η Περιφραστική Πέτρα» Μίλα. Πὲς κάτι, ὁτιδήποτε. Μόνο μὴ στέκεις σὰν ἀτσάλινη ἀπουσία. Διάλεξε ἔστω κάποια λέξη, ποὺ νὰ σὲ δένει πιὸ σφιχτὰ μὲ τὴν ἀοριστία. Πές: «ἄδικα»,«δέντρο»,«γυμνό». Πές:«θὰ δοῦμε»,«ἀστάθμητο», «βάρος». Ὑπάρχουν τόσες λέξεις ποὺ ὀνειρεύονται μιὰ σύντομη, ἄδετη, ζωὴ μὲ τὴ φωνή σου. Μίλα. Ἔχουμε τόση θάλασσα μπροστά μας. Ἐκεῖ ποὺ τελειώνουμε ἐμεῖς ἀρχίζει ἡ θάλασσα. Πὲς κάτι. Πὲς «κῦμα», ποὺ δὲν στέκεται. Πὲς «βάρκα», ποὺ βουλιάζει ἂν τὴν παραφορτώσεις μὲ προθέσεις. Μίλα. Οἱ λέξεις ἔχουν ἔχθρες μεταξύ τους, ἔχουν τοὺς ἀνταγωνισμούς: ἂν κάποια ἀπ αὐτὲς σὲ αἰχμαλωτίσει, σ ἐλευθερώνει ἄλλη. Τράβα μία λέξη ἀπ τὴ νύχτα στὴν τύχη. Ὁλόκληρη νύχτα στὴν τύχη. Μὴ λὲς «ὁλόκληρη», πὲς «ἐλάχιστη», ποὺ σ ἀφήνει νὰ φύγεις. Ἐλάχιστη αἴσθηση, λύπη ὁλόκληρη δική μου. Ὁλόκληρη νύχτα. Μίλα. Πὲς «στιγμή», ποὺ φωνάζει βοήθεια ὅτι πνίγεται, μὴν τὴ σῴζεις, πὲς «δὲν ἄκουσα». Πὲς «ἀστέρι», ποὺ σβήνει. Δὲν λιγοστεύει ἡ σιωπὴ μὲ μιὰ λέξη. Πὲς «πέτρα», ποὺ εἶναι ἄσπαστη λέξη. Ἔτσι, ἴσα ἴσα, νὰ βάλω ἕναν τίτλο σ αὐτὴ τὴ βόλτα τὴν παραθαλάσσια. Παρασκευή : 2015: α γυμνασίου Ύμνος εις την Ελευθερίαν : Διονύσιος Σολωμός Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετρά τη γη. Απ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά! Εκεί μέσα εκατοικούσες πικραμένη, εντροπαλή, κι ένα στόμα ακαρτερούσες, έλα πάλι, να σου πει. Aργειε νάλθει εκείνη η μέρα, Και ήταν όλα σιωπηλά, γιατί τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Δυστυχής! Παρηγορία μόνη σου έμενε να λες περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις. Και ακαρτέρει, και ακαρτέρει φιλελεύθερη λαλιά, ένα εκτύπαε τ άλλο χέρι από την απελπισιά. Κι έλεες: πότε, α! πότε βγάνω το κεφάλι από τς ερμιές; Κι αποκρίνοντο από πάνω κλάψες, άλυσες, φωνές. Τότε εσήκωνες το βλέμμα μες στα κλάματα θολό, και εις το ρούχο σου έσταζ αίμα, πλήθος αίμα Ελληνικό.

9 9 Κοντά στον νου κι η... γλώσσα! Αγαπητοί αναγνώστες, Αφού στα δύο προηγούμενα τεύχη σάς ταξιδέψαμε στην αγγλική γλώσσα, με τις λέξεις που έχουν ελληνική ρίζα, σκεφτήκαμε τώρα να παρουσιάσουμε κάτι πιο τοπικό! Τα παιδιά πρότειναν να καταγράψουμε λέξεις της κρητικής διαλέκτου, που δυστυχώς είναι πολύ λίγο γνωστές πλέον στους κατοίκους των αστικών κέντρων. Πολλές λέξεις και φράσεις του κρητικού ιδιώματος χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο, ή και καθόλου, ακόμα και από ανθρώπους που έχουν καταγωγή από κάποιο χωριό. Οι νέοι, επίσης, αν δεν επισκέπτονται τακτικά τα χωριά τους και δεν έχουν συχνή επαφή με συγγενείς τους που μένουν εκεί, τότε αγνοούν αυτή την υπέροχη ιδιόλεκτο, τα κρητικά. Εμείς πιστεύουμε ότι η κρητική διάλεκτος, όπως και όλες οι τοπικές διάλεκτοι, είναι ιδιαίτερα εκφραστική, γλαφυρή, πλούσια και, ως πηγαίος αυθεντικός ανθρώπινος λόγος, διαθέτει χάρη και ομορφιά. Σίγουρα είναι καλύτερα να την ακούτε, παρά να τη διαβάζετε εν είδει λεξικού, γι αυτό μη χάνετε την ευκαιρία να παρακολουθείτε τις συνομιλίες των ανθρώπων του χωριού, της υπαίθρου γενικά, των παππούδων και των γιαγιάδων που δεν ξεχνούν τις γλωσσικές ρίζες τους. Εδώ παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα λέξεων, με αλφαβητική σειρά, ως το γράμμα ι. Έπεται η συνέχεια στο επόμενο τεύχος. Πολύ ωραία εργάστηκαν η Γαρυφαλιά Καραπιδάκη, η Σταυρούλα Χαϊνάκη, η Άννα Ραφαέλα Πετράκη, η Μαρκέλλα Φλουρή και η Ειρήνη Χόνδρου. αγκίνιος = καινούργιος γεις = ένας ζα = ζώα αγλακώ = τρέχω γερά-γερά = γρήγορα ζαβός = στραβός αθιβολή = σκέψη, κουβέντα γη = ή (διαζευκτικό) ζάλο = βήμα αλάργο = μακριά γιαγέρνω = επιστρέφω ζάρα (η) = το πουλί μπούφος αμπώθω = σπρώχνω γιαίνω = θεραπεύω -ομαι ζάφτι (κάνω) = επιβάλλομαι αναστορούμαι = θυμάμαι γιάντα = γιατί ζερβά = αριστερά ανέ = αν γλακώ = τρέχω ζεύκι = διασκέδαση, γλέντι απής = όταν, αφού γροικώ = ακούω ζευλώνω = στραβώνω κάτι απόι = πρωινή δροσούλα, πάχνη γρυλώνω = γουρλώνω ζόρες (ο)= ζόρι, δυσκολία αφορδακός = βάτραχος δαχτύλι = δάχτυλο ζουγλός = ανάπηρος αφρουκούμαι = ακούω δέτης = μικρός γκρεμός ζούμπερο = μεγάλο ζώο άφτω = ανάβω διαρμίζομαι = καθαρίζω ζουρίδα = νυφίτσα βαβαλίζω = φροντίζω, κανακεύω δώμα = ταράτσα χωμάτινη ζυγώνω = κυνηγώ, πλησιάζω βαρεμένη = έγκυος εδά = τώρα ζυγωτό = κυνηγητό βαρώ = πληγώνω, χτυπώ εκειά, εκειέ = εκεί ζυμπραγός = δίδυμος βεντέμα = μεγάλη καρποφορία ελεμές = εκλεκτός, εξαίρετος θαρμός = μάτιασμα βεργάλι = μικρή βέργα έναι = είναι θαρρεύγομαι = εμπιστεύομαι βέρος = γνήσιος, αληθινός εντοέ = νάτο θάρρη, θάρρητα (τα) = θάρρος βολά = φορά επαέ = εδώ θέτω = ξαπλώνω, πλαγιάζω βοσκαρούδι = βοσκόπουλο επαδά = εδώ ακριβώς θρουλώ = θρυμματίζω βούι = βόδι έρωντας = δίκταμο θώργιε = βλέπε, κοίταζε βούργια = υφαντό σακούλι πλάτης ετά = εκεί θωρώ = βλέπω, παρατηρώ βρούχος = βρόντος, μουγκρητό ετσά, ετσέ = έτσι ίλιγγας = στροβιλισμός, ζάλη βρυσάλι = μικρή βρύση έχη (τα) = περιουσία ίντα = τι βώλακας = μεγάλη πέτρα έχνος = ζώο ίσαμε = μέχρι

10 10 Ελεύθερη έκφραση Ένα διαφορετικό μάθημα Θρησκευτικών Οι στιγμές που μένουν στη μνήμη μας είναι εκείνες που μοιραστήκαμε απλόχερα, χωρίς να μετρήσουμε πρώτα τον εαυτό μας και να τον προσφέρουμε όπως οι άλλοι θα τον ήθελαν. Είναι εκείνες που τόσο τα χαμόγελα όσο και τα δάκρυά μας είχαν αφετηρία την καρδιά. Ένα μικρό αφιέρωμα στο "Μέρες Σχολείου" σε μια παλιά μαθήτρια, τη Βασιλίνα Υφαντή, που τον προηγούμενο μήνα επισκέφτηκε το σχολείο και μοιράστηκε μαζί μας την αλήθεια της. Η Βασιλίνα Υφαντή στην Δ Δημοτικού στο «Παγκρήτιο», σε πρόβα της παράστασης της Θεατρικής Ομάδας για τον Νίκο Καζαντζάκη «Μυστικές λαχτάρες της νιότης» Στο προηγούμενο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε στην τάξη μια κοπέλα που λεγόταν Βασιλίνα. Ήταν πολύ καλή και γλυκιά κοπέλα και τη συμπάθησα πολύ. Μας μίλησε για τα χρόνια που είχε περάσει σ αυτό το σχολείο... τη μουσική που αγαπάει και έμαθα πολλά που δεν είχα σκεφτεί ποτέ ως τώρα. Στο τέλος της ώρας μάς έδειξε και πώς να αναπνέουμε σωστά. Ελπίζω να μας συμπάθησε και εμάς και να ξανάρθει μια μέρα. Ζένια Λαμπρογιαννάκη Ένα από τα ωραιότερα μαθήματα των Θρησκευτικών ήταν τη μέρα που ήρθε η Βασιλίνα. Σε εκείνο το μάθημα συζητήσαμε μαζί της και τη ρωτήσαμε για τη μουσική που τόσο αγαπάει. Έμαθα πολλά από τη συζήτηση, αλλά κυρίως κατάλαβα ότι, αν αγαπάς κάτι πολύ, τα όνειρα που έχεις γι αυτό μια μέρα θα γίνουν πραγματικότητα. Αν θέλεις πολύ να γίνει κάτι, πρέπει να πιστέψεις σ αυτό και μια μέρα στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί. Άννα- Ραφαέλα Πετράκη Τη Βασιλίνα την πρωτοείδα στις και με τον τρόπο της, την καλοσύνη της και το χαμόγελό της τη συμπάθησα πολύ Είναι πολύ ήρεμη και αγαπάει πολύ το φλάουτο και τη μουσική. Η Βασιλίνα ήταν μαθήτρια του «Παγκρητίου» στο Δημοτικό και στην α Γυμνασίου, και μάλιστα ήταν στην ίδια αίθουσα με αυτήν που βρισκόμαστε εμείς τώρα. Μας είπε ότι για το αγαπημένο της όργανο και τη μουσική έχει κάνει πολλές θυσίες, γιατί, όπως είπε, για ό,τι αγαπάμε αξίζει να κάνουμε θυσίες. Θυμάμαι, επίσης, ότι το φλάουτο έχει γίνει κομμάτι του εαυτού της και χωρίς αυτό δεν αντέχει. Η Βασιλίνα είναι ένας απλός άνθρωπος με ένα τέλειο χαμόγελο και τη συμπαθήσαμε πολύ. Μαριεύα Νάθενα Στο προηγούμενο μάθημα, πριν μπει ο κύριος στην τάξη, μια κοπέλα είχε μπει και είχε καθίσει στο τελευταίο θρανίο. Όλοι αναρωτιόμασταν ποια ήταν. Ο κύριος μάς τη σύστησε και μας είπε ότι ήταν μαθήτριά του πριν μερικά χρόνια. Μας συστήθηκε όμορφα και ευγενικά, μας μίλησε για τη ζωή της και τη μεγάλη αγάπη της, τη μουσική. Η ώρα πέρασε, χωρίς να το καταλάβουμε. Ελπίζω να μας επισκεφτεί ξανά! Ευαγγελία Ρωμάνου Εμένα το μάθημα με τη Βασιλίνα μού άρεσε πολύ, αλλά με προβλημάτισε κιόλας. Μας είπε πράγματα τα οποία ούτε καν τα είχα σκεφτεί πιο πριν. Κατά κάποιο τρόπο, μας άνοιξε τα μάτια. Όμως, όταν τα σκέφτηκα καλύτερα, είδα ότι αυτή είναι η αλήθεια και κρύβεται σε απλά πράγματα. Μαρία Ειρήνη Ταμβακάκη

11 11 Η συζήτηση με τη Βασιλίνα με έκανε να μάθω αλλά και να καταλάβω ότι το να συνεχίζει κανείς το σχολείο δεν είναι χάσιμο χρόνου, αλλά μια ευκαιρία να διευρύνει κανείς τις γνώσεις του και να ολοκληρώσει την προσωπικότητά του. Η φράση που μου άρεσε περισσότερο από τα λόγια της ήταν " μάθε να μαθαίνεις". Κατάλαβα επίσης ότι, όταν έχεις πάντα στόχους, δεν βαριέσαι ποτέ.θα ήθελα το ίδιο κι εγώ για τον εαυτό μου, να έχω πάντα στόχους! Αλεξάνδρα Καρφάκη Η Βασιλίνα είναι ένα όμορφο και συμπαθητικό κορίτσι που χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα πολύ ωραία. Μόλις την αντίκρισα, είδα στο πρόσωπό της μια ηρεμία και μια φρεσκάδα. Με τον δικό της τρόπο και το χαμόγελό της μας έκανε να πιστέψουμε στα όνειρά μας και να μην το βάζουμε κάτω. Νεφέλη Βελόγλου Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η Βασιλίνα, μετά από διαγωνισμό ακρόασης, έγινε μέλος της ορχήστρας νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και θα θέλαμε να τη συγχαρούμε και να της ευχηθούμε κάθε της όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

12 12 I love shopping I hate shopping Τhe students of C Class Junior High express their feelings about whether they like or hate shopping. They asked for their opinion to be written anonymously so that s why you won t see a name at the end of each statement. You can try, though, to guess who said what! Nowadays everybody loves shopping because they buy new clothes, shoes and anything trendy but we aren t able to see that we are trapped in a mass market which is called FASHION. Personally, I like shopping but I know what I need to buy and I don t waste my money. Fashion is like a disease which everyone is going to go through. An example is that we want to have the same pair of shoes that our friend has. However, when we also want to be the same as a top model or imitate somebody else, we start losing our individuality. All things considered, I think that shopping is safe for people who have self-confidence because they know themselves and they are not influenced by trends, so they don t become fashion victims. I love shopping because I like having new, fashionable clothes and accessories in my closet: for example, my sneakers are Air Jordan, which is my favourite brand of shoes. Fashion is a good thing because designers, top models and shop assistants have a job and make a lot of money from it. Another good thing is that when you put on new clothes or when you buy something like a guitar you feel really nice about yourself and you love your hobby even more. Now the bad thing about fashion is that it can destroy friendships: many teenagers-especially girls- when they turn up at school in the same expensive outfit or accessory, feel embarrassed and start arguing about who is going to give up wearing the precious item. It seems that being unique is more important than having a friend! I love shopping because I like being fashionable. I especially like buying shoes and I prefer going shopping with my friends because we have the same taste in clothes. I think shopping is a very interesting process. First of all, when you go shopping you buy things- like shoes, clothes, electronic devices- that are either going to help you look attractive or stop your boredom when you have spare time and you aren t around your friends. Also, if you get angry or bored you can go shopping just to spend your time happily-still there are people that find the process of moving around and trying new things exhausting. However, I think that the trickiest thing about shopping is overdoing it. If you spend too much money on it, you will not feel happy. I f you manage to keep it up to a limit then you will keep on loving it. I hate shopping because sometimes my mum pushes me to buy something that she likes something that can be old-fashioned and cheap. This way she doesn t allow me to buy something that I like because it is expensive and not of her own preference I like shopping especially when I am with my friends. What I particularly like buying is clothes, shoes, computers and shoe laces.just kidding. When I shop with my friends or cousins I have a great time: we exchange ideas about fashion and this way we see personal styles differently. However, I hate going shopping when I have to do it on my own or with my parents-it s really boring!

13 13 Nowadays shopping is a way to relax, have a walk and escape from all your problems. It s also a way of expressing your individuality and creating your own style. Teenagers believe that the more fashionable you are the more attractive you look to others. Personally I love shopping brands but up to a limit. If you only live to buy new clothes you are making a huge mistake because trends change every year and so you run the risk of becoming a fashion victim, never pleased with what you have. I neither love nor hate shopping but I certainly enjoy it, especially when I do it with my friends. When I shop downtown I don t like spending more than one or two hours on it. I usually purchase clothes, shoes and mostly jeans. It s said that the more you spend, the more you get but I don t think that s true. Personally I only buy stuff that is necessary. I like shopping but it isn t the priority of my life. I like it because when I go shopping I can see what s in and what s out of fashion; I can also have a look at a good book or be amazed by how much technology has been developed while I am trying new gadgets. Shopping is a way to meet up with my friends and have fun. Also, it is good because while I do it I communicate with other people I don t know and it s a great opportunity to spend time in the city centre, especially since I live in the suburbs of the city. I like shopping because sometimes it acts like therapy. When I m down, it cheers me up. Also, through fashion, I think that I can express myself. Fashion gives you a chance to show to others who you really are without talking to them. And even if it doesn t show who you really are, it shows what you want to present to others. Sometimes women feel sad and need something to make them happy. One of the things they do, in cases like this, is shopping. Shopping acts like therapy. Every woman needs to buy clothes and to build her personality. It s not so much what you buy but mainly the way you match different pieces of clothing: that is what can make you special. I don t think that there is anything wrong with shopping. The only negative thing is that it is bad for our pocketbooks or wallets. Although I like going shopping with my friends, I hate it when I have to do it with my mother or brother. My mum can be in the shops for hours, never getting tired of it, while my brother can be very irritating at the same time. Whenever we try on clothes or shoes he is always hungry or thirsty or tired and wants us to look after him; if none of the above happens, he keeps nagging me or our mum, saying that he wants to buy the same clothes as me.

LESSON 26 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ) REF : 102/030/26. 18 November 2014

LESSON 26 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ) REF : 102/030/26. 18 November 2014 LESSON 26 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΞΙ) REF : 102/030/26 18 November 2014 But Weekend I love The song I sing I smile I laugh Greek (thing) Greek(people) Greek (man) αλλά (το) Σαββατοκύριακο αγαπώ (το) τραγούδι τραγουδώ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ! Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στο σχολείο χωρίς να φοβάται ότι κάποιο άλλο παιδί μπορεί να το ταπεινώσει, να το εξευτελίσει και να του επιβληθεί

Διαβάστε περισσότερα

BECAUSE WE REALLY WANT TO KNOW WHAT YOU THINK ABOUT SCHOOL AND YOUR GARDEN. Fairly true If I decide to learn something hard, I can.

BECAUSE WE REALLY WANT TO KNOW WHAT YOU THINK ABOUT SCHOOL AND YOUR GARDEN. Fairly true If I decide to learn something hard, I can. BECAUSE WE REALLY WANT TO KNOW WHAT YOU THINK ABOUT SCHOOL AND YOUR GARDEN Name GRADE Science Teacher A. What do I think about School? bit I try hard to do well in school. I look forward to coming to school.

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28. 2 December 2014

LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28. 2 December 2014 LESSON 28 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΚΟΣΙ ΟΚΤΩ) REF : 201/033/28 2 December 2014 Place/Seat Right (noun) I am right I am not right It matters It does not matter The same (singular) The same (Plural) Η θέση Το δίκιο Έχω

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ THE VALUES OF LIFE Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ..THE RESPONSIBILITY ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ THE VALUES OF LIFE Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ..THE RESPONSIBILITY ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ THE VALUES OF LIFE Η ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ..THE RESPONSIBILITY ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ/ LESSONS ABOUT RESPONSIBILITY Μάθημα 1: Νιώθω υπερήφανος όταν.../ I feel proud when.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς μπορεί κανείς να έχει έναν διερμηνέα κατά την επίσκεψή του στον Οικογενειακό του Γιατρό στο Ίσλινγκτον Getting an interpreter when you visit your

Πώς μπορεί κανείς να έχει έναν διερμηνέα κατά την επίσκεψή του στον Οικογενειακό του Γιατρό στο Ίσλινγκτον Getting an interpreter when you visit your Πώς μπορεί κανείς να έχει έναν διερμηνέα κατά την επίσκεψή του στον Οικογενειακό του Γιατρό στο Ίσλινγκτον Getting an interpreter when you visit your GP practice in Islington Σε όλα τα Ιατρεία Οικογενειακού

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV. 4 February 2014

LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV. 4 February 2014 LESSON 12 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΩΔΕΚΑ) REF : 202/055/32-ADV 4 February 2014 Somewhere κάπου (kapoo) Nowhere πουθενά (poothena) Elsewhere αλλού (aloo) Drawer το συρτάρι (sirtari) Page η σελίδα (selida) News τα νέα (nea)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

45% of dads are the primary grocery shoppers

45% of dads are the primary grocery shoppers 45% of dads are the primary grocery shoppers 80% for millennial dads Y&R New York North America s study on dads Shutterfly greeting cards/2014 Goodbye daddy rule. Hello daddy cool! Οι new generation daddiesέχουν

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 5 (ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΝΤΕ) REF: 201/033/25-ADV. 3 December 2013

LESSON 5 (ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΝΤΕ) REF: 201/033/25-ADV. 3 December 2013 LESSON 5 (ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΝΤΕ) REF: 201/033/25-ADV 3 December 2013 Place/seat η θέση (thesi) Right (noun) το δίκιο (dikio) I am right έχω δίκιο (eho dikio) Wrong (noun) άδικο (adiko) I am wrong έχω άδικο δεν

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

FINAL TEST B TERM-JUNIOR B STARTING STEPS IN GRAMMAR UNITS 8-17

FINAL TEST B TERM-JUNIOR B STARTING STEPS IN GRAMMAR UNITS 8-17 FINAL TEST B TERM-JUNIOR B STARTING STEPS IN GRAMMAR UNITS 8-17 Name: Surname: Date: Class: 1. Write these words in the correct order. /Γράψε αυτέσ τισ λέξεισ ςτη ςωςτή ςειρά. 1) playing / his / not /

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 14 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ) REF : 202/057/34-ADV. 18 February 2014

LESSON 14 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ) REF : 202/057/34-ADV. 18 February 2014 LESSON 14 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ) REF : 202/057/34-ADV 18 February 2014 Slowly/quietly Clear/clearly Clean Quickly/quick/fast Hurry (in a hurry) Driver Attention/caution/notice/care Dance Σιγά Καθαρά Καθαρός/η/ο

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Paper Reference. Paper Reference(s) 1776/04 Edexcel GCSE Modern Greek Paper 4 Writing. Thursday 21 May 2009 Afternoon Time: 1 hour 15 minutes

Paper Reference. Paper Reference(s) 1776/04 Edexcel GCSE Modern Greek Paper 4 Writing. Thursday 21 May 2009 Afternoon Time: 1 hour 15 minutes Centre No. Candidate No. Paper Reference(s) 1776/04 Edexcel GCSE Modern Greek Paper 4 Writing Thursday 21 May 2009 Afternoon Time: 1 hour 15 minutes Materials required for examination Nil Paper Reference

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG. 4 March 2014

LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG. 4 March 2014 LESSON 16 (ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΚΑΕΞΙ) REF : 102/018/16-BEG 4 March 2014 Family η οικογένεια a/one(fem.) μία a/one(masc.) ένας father ο πατέρας mother η μητέρα man/male/husband ο άντρας letter το γράμμα brother ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Λίγα λόγια για τις εκπαιδευτικές δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, εδώ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

36 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ. ΤΙΤΛΟΣ: ΠΑΙΔΙ και ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-Μάθε τα Δικαιώματά σου

36 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ. ΤΙΤΛΟΣ: ΠΑΙΔΙ και ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-Μάθε τα Δικαιώματά σου 36 ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών 2013-2014 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ: ΠΑΙΔΙ και ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-Μάθε τα Δικαιώματά σου ΤΑΞΗ: ΣΤ2 Αριθμός Μαθητών: 14 Ηλικία: 11-12 Διάρκεια προγράμματος: 4 δίωρα (90 λεπτά) Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 1: Elements of Syntactic Structure Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 11: The Unreal Past Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

@ BY AVENUES PRIVATE INSTITUTE JUNE 2014

@ BY AVENUES PRIVATE INSTITUTE JUNE 2014 1 Εκεί που η ποιότητα συναντά την επιτυχία Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου 7, Αρεδιού Τηλ. 22874368/9 2 ENGLISH INSTITUTE A Place where quality meets success 7, Makarios Avenue, Arediou, Tel. 22874368/9 99606442 Anglia

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη

Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού. Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρας Λεμεσού Σχολείο Ετος: 2013-2014 Τίτλος Εργασίας: Έμαθα από τον παππού και τη γιαγιά μου Όνομα Μαθήτριας: Νικολέττα Χρίστου Τάξη: Γ 4 Όνομα Καθηγήτριας: Σταυρούλας Ιωάννου Λεμεσός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑ - ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ Ενότητα 2: TIPS FOR A SUCCESFULL INTERVIEW Σταυρούλα Ταβουλτζίδου ΜΗΧ/ΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛ.&ΜΗΧ/ΚΩΝ ΑΝΤΙΡ.ΤΕ-ΜΗΧ/ΚΩΝ ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΣΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Final Test Grammar. Term C'

Final Test Grammar. Term C' Final Test Grammar Term C' Book: Starting Steps 1 & Extra and Friends Vocabulary and Grammar Practice Class: Junior AB Name: /43 Date: E xercise 1 L ook at the example and do the same. ( Κξίηα ηξ παοάδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 19/5/2007 Οδηγίες: Να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις. Αν κάπου κάνετε κάποιες υποθέσεις να αναφερθούν στη σχετική ερώτηση. Όλα τα αρχεία που αναφέρονται στα προβλήματα βρίσκονται στον ίδιο φάκελο με το εκτελέσιμο

Διαβάστε περισσότερα

Learning Greek podcasts from the Hellenic American Union. Ο Ξενοφών σας μαθαίνει Ελληνικά. Arguing over grades/profession Καβγάς για βαθμούς/επάγγελμα

Learning Greek podcasts from the Hellenic American Union. Ο Ξενοφών σας μαθαίνει Ελληνικά. Arguing over grades/profession Καβγάς για βαθμούς/επάγγελμα Learning Greek podcasts from the Hellenic American Union Ο Ξενοφών σας μαθαίνει Ελληνικά Arguing over grades/profession Καβγάς για βαθμούς/επάγγελμα Eleni argues with her kids over their grades at school

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 6 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΞΙ) REF : 201/045/26-ADV. 10 December 2013

LESSON 6 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΞΙ) REF : 201/045/26-ADV. 10 December 2013 LESSON 6 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΞΙ) REF : 201/045/26-ADV 10 December 2013 I get up/i stand up I wash myself I shave myself I comb myself I dress myself Once (one time) Twice (two times) Three times Salary/wage/pay Alone/only

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑ:Γ1 ΣΧΟΛΟΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-2008 ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (Στίχοι που δείχνουν τα όνειρα και τον πόνο των ερωτευμένων) Όλοι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Οι αδελφοί Montgolfier: Ψηφιακή αφήγηση The Montgolfier Βrothers Digital Story (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 3, Αγγλικά Στ Δημοτικού)

Οι αδελφοί Montgolfier: Ψηφιακή αφήγηση The Montgolfier Βrothers Digital Story (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 3, Αγγλικά Στ Δημοτικού) Οι αδελφοί Montgolfier: Ψηφιακή αφήγηση The Montgolfier Βrothers Digital Story (προτείνεται να διδαχθεί στο Unit 4, Lesson 3, Αγγλικά Στ Δημοτικού) Προσδοκώμενα αποτελέσματα Περιεχόμενο Ενδεικτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ»

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΠΑΛΑ» «Το όνομά μου είναι Ηρακλής και είμαι μαθητής της Ε 1 τάξης του 1 ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στη Ρόδο. Όλο το καλοκαίρι περίμενα να ξεκινήσουν τα μαθήματα στο σχολείο,

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1 ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «Η Αλεπού κοίταξε το Μικρό Πρίγκηπα, για πολύ ώρα. -Σε παρακαλώ εξημέρωσέ με! είπε. -Το θέλω, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, αλλά δεν έχω πολύ χρόνο.

Διαβάστε περισσότερα

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas

Οι εντυπώσεις μας από την επίσκεψη της SAPT Hellas Την Πέμπτη 26/3/15 η SAPT Hellas επισκέφτηκε το σχολείο μας. Η Sapt είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία μαζεύει αδέσποτα σκυλιά και τα φροντίζει. H φιλοζωική ομάδα του σχολείου μας, που οργάνωσε

Διαβάστε περισσότερα

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education

UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education www.xtremepapers.com UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education *6301456813* GREEK 0543/03 Paper 3 Speaking Role Play Card One 1 March 30

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

LESSON 9 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΙΑ) REF : 101/011/9-BEG. 14 January 2013

LESSON 9 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΙΑ) REF : 101/011/9-BEG. 14 January 2013 LESSON 9 (ΜΑΘΗΜΑ ΕΝΝΙΑ) REF : 101/011/9-BEG 14 January 2013 Up πάνω Down κάτω In μέσα Out/outside έξω (exo) In front μπροστά (brosta) Behind πίσω (piso) Put! Βάλε! (vale) From *** από Few λίγα (liga) Many

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ Οι θρησκευτικές εικόνες ως μέσον έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης Τάξη: ΣΤ 1 Σχολικό έτος: 2006 07 Υπεύθυνη δασκάλα: Σπανού Σοφία «Όταν πρόκειται να αρχίσεις

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Right Rear Door. Let's now finish the door hinge saga with the right rear door

Right Rear Door. Let's now finish the door hinge saga with the right rear door Right Rear Door Let's now finish the door hinge saga with the right rear door You may have been already guessed my steps, so there is not much to describe in detail. Old upper one file:///c /Documents

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!!

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! «Ώρες να χα να σ ακούω», ήταν μια αυθόρμητη πρόταση που... έφυγε από το στόμα μου, αναγκάζοντας την Ισμήνη να χαμογελάσει

Διαβάστε περισσότερα

Chapter 2 * * * * * * * Introduction to Verbs * * * * * * *

Chapter 2 * * * * * * * Introduction to Verbs * * * * * * * Chapter 2 * * * * * * * Introduction to Verbs * * * * * * * In the first chapter, we practiced the skill of reading Greek words. Now we want to try to understand some parts of what we read. There are a

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλικίες που απευθύνεται. Δημοτικού. Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ηλικίες που απευθύνεται. Δημοτικού. Ε - ΣΤ Δημοτικού Ονοµατεπώνυµο µαθητή/τριας:.τάξη/τµήµα: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ A/A Διαγωνισμός Θέμα/Tίτλος 1. 8ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ζωγραφικής ΤΟΥΟΤΑ (είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΝΕς Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015

ΝΕΝΕς Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 ΝΕΝΕς Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014 2015 Τεύχος Πρώτο Χειμώνας 2015 Γιορτάσαμε Τα Χριστούγεννα... Στις 17 & 19 Δεκεμβρίου, γιορτάσαμε Τα Χριστούγεννα στο Ελληνικό Σχολείο. οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνης. την επίσκεψή τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Τέχνης. την επίσκεψή τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Η δραστηριότητα του Α2 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Οι μαθητές του Α2 του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με την επίσκεψή τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α. Διαβάστε τις ειδήσεις και εν συνεχεία σημειώστε. Οπτική γωνία είδησης 1:.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α.  Διαβάστε τις ειδήσεις και εν συνεχεία σημειώστε. Οπτική γωνία είδησης 1:. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Α 2 ειδήσεις από ελληνικές εφημερίδες: 1. Τα Νέα, 13-4-2010, Σε ανθρώπινο λάθος αποδίδουν τη συντριβή του αεροσκάφους, http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4569526&ct=2 2. Τα Νέα,

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY 21 ος ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δεύτερος Γύρος - 30 Μαρτίου 2011

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ CYPRUS COMPUTER SOCIETY 21 ος ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δεύτερος Γύρος - 30 Μαρτίου 2011 Διάρκεια Διαγωνισμού: 3 ώρες Απαντήστε όλες τις ερωτήσεις Μέγιστο Βάρος (20 Μονάδες) Δίνεται ένα σύνολο από N σφαιρίδια τα οποία δεν έχουν όλα το ίδιο βάρος μεταξύ τους και ένα κουτί που αντέχει μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Στο 1 ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πρόγραμμα προαγωγής ψυχικής υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Δεν είσαι εδώ Τα φώτα πέφταν στην πλατεία, η πόλις ένα σκηνικό και δεν είσαι δώ! Κρατάω μια φωτογραφία στην τσέπη μου σαν φυλακτό και δεν είσαι δώ! Στους

Διαβάστε περισσότερα

2 Composition. Invertible Mappings

2 Composition. Invertible Mappings Arkansas Tech University MATH 4033: Elementary Modern Algebra Dr. Marcel B. Finan Composition. Invertible Mappings In this section we discuss two procedures for creating new mappings from old ones, namely,

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Advanced Unit 2: Understanding, Written Response and Research

Advanced Unit 2: Understanding, Written Response and Research Write your name here Surname Other names Edexcel GCE Centre Number Candidate Number Greek Advanced Unit 2: Understanding, Written Response and Research Thursday 9 June 2011 Morning Time: 3 hours Paper

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Β Περίοδος Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Αγία Παρασκευή» Θα θελα να µαι εκεί την Άγια αυτή

Διαβάστε περισσότερα

I Δημοτικό Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Σχολική χρονιά: 2013-2014. Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα

I Δημοτικό Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Σχολική χρονιά: 2013-2014. Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα I Δημοτικό Πάφου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Σχολική χρονιά: 2013-2014 Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Είμαστε μικροί εθελοντές Είμαστε μικροί εθελοντές τον κόσμο βοηθάμε, πολύ τον αγαπάμε και αντάλλαγμα ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΙΣΟΚΚΑ Λευκωσία 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα