ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον"

Transcript

1 ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης Περιβάλλον

2 2 Περιεχόμενα Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας ζωτικός πόρος 6 Πρασινίζοντας την οικονομία της ΕΕ 8 Τι είναι η πράσινη οικονομία; 8 Μετατρέποντας την Ευρώπη σε πράσινη οικονομία 9 Πολιτικές που διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους 9 Η πράσινη οικονομία και οι θέσεις εργασίας 12 Συμβουλές 14 Αέρας 15 Νερό 19 Έδαφος 27 Μεταλλεύματα 29 Ξυλεία 31 Βιοποικιλότητα 34 Σπατάλη 40 Επαναχρησιμοποίηση 50 Ανακύκλωση 52 Μεταφορές/Ταξίδια 55 Ενεργειακή αποδοτικότητα 57 Υπερκατανάλωση 62 Πράσινη Οικονομία 65

3 3 Η εκστρατεία Οι επιλογές σας κάνουν τη διαφορά! Θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο, σεβόμενοι παράλληλα τη φύση; Τότε η εκστρατεία Generation Awake απευθύνεται σε εσάς. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε τις καταναλωτικές μας επιλογές, καθώς και τις συνέπειές τους στους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Από τη στιγμή που θα γίνετε μέλος της εκστρατείας Generation Awake γνωρίζετε πλέον ότι οι επιλογές σας δεν αλλάζουν μόνο τον κόσμο μέσα στον οποίο ζείτε, αλλά και τον πλανήτη συνολικά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πάντα στη ζωή είναι θέμα επιλογών, το να παίρνετε καθημερινά έξυπνες αποφάσεις που σέβονται το περιβάλλον είναι αυτό που κάνει τη διαφορά όχι μόνο για τη δική σας ζωή, αλλά και για τη ζωή της οικογένειάς σας και των φίλων σας. Καταρχάς, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα, να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και κατ' επέκταση να βοηθήσετε την οικονομία της χώρας σας. Πάνω από όλα, όμως, οι πιο έξυπνες καταναλωτικές επιλογές μετατρέπουν την πόλη σας, τη χώρα σας, την Ευρώπη και γενικότερα τον πλανήτη σε ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέρος για το παρόν και τις μέλλουσες γενεές. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε προς μια κοινωνία όπου μάθαμε ότι είναι δυνατόν να κερδίσουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, όπου η τακτική του «πέταξέ το» είναι απομεινάρι του παρελθόντος, όπου η σπατάλη είναι ανύπαρκτη και όπου όλα τα αντικείμενα έχουν αξία και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν ως νέα. Το Generation Awake είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τονίσει αυτά που μπορεί ο καθένας από μας να κάνει στην καθημερινότητά του για να κάνει οικονομία στο νερό, την ενέργεια και τους άλλους φυσικούς πόρους και επίσης να μειώσει τα απορρίμματα. Εάν σας αρέσει αυτό που θα δείτε, κοινοποιήστε το μήνυμα στην οικογένειά σας και τους φίλους σας και επίσης ελάτε μαζί να μας βρείτε στο Facebook. Ευχαριστούμε είναι φανταστικό να σας έχουμε μαζί μας.

4 4 Αποδοτικότητα των πόρων. Τί είναι; Χρειαζόμαστε φυσικούς πόρους όπως είναι τα μέταλλα, τα μεταλλεύματα, τα δάση, το έδαφος, την τροφή, τον αέρα και το νερό για την ευημερία και ευεξία μας, αλλά τα χρησιμοποιούμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από τους ρυθμούς αναπλήρωσής τους. Όταν καταστρέφουμε ζώα και φυτά τα οποία διατηρούν τα οικοσυστήματά μας σε ισορροπία, αποθηκεύουμε προβλήματα για το μέλλον. Για να διασφαλίσουμε ότι εμείς και τα παιδιά μας θα μπορέσουμε να προσβλέπουμε σε μια ποιοτική ζωή, ένα υγιεινό περιβάλλον και μια ζωντανή οικονομία, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους πόρους, τόσο σαν άτομα, όσο και σαν κοινωνία. Η αποδοτικότητα των πόρων σχετίζεται με το να κάνουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, να κάνουμε βιώσιμη χρήση τους, και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον. Γιατί τη χρειαζόμαστε; Εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο, μέχρι το 2050 θα εξορύσσουμε πέντε φορές περισσότερους πόρους από ό,τι σήμερα. Αυτό θα είναι μάλλον αδύνατο. Η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων μας έχει ήδη περάσει το 60 %, τα παγκόσμια αλιευτικά αποθέματα απειλούνται σοβαρά και με την υπερβολική υλοτομία, βάζουμε την ποιότητα του νερού και του αέρα μας σε κίνδυνο. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τα 9 δισεκατομμύρια, χρειάζεται να γίνουμε μια κοινωνία που χρησιμοποιεί πιο αποδοτικά τους πόρους. Μια κοινωνία που θα βελτιώνει το περιβάλλον παρά να το καταστρέφει. Αυτός είναι ο λόγος που πιέζει η ΕΕ για αποδοτικότητα των πόρων, που σημαίνει να χρησιμοποιούμε τους πόρους με βιώσιμο τρόπο. Οι πρώτες ύλες όπως το νερό, τα μεταλλεύματα και η ξυλεία πρέπει να έχουν πιο αποδοτική διαχείριση σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από τη στιγμή που τα παίρνουμε μέχρι την τελική διάθεσή τους. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον προέρχονται από την παραγωγή τροφίμων, τις κατασκευές και τις μεταφορές, επομένως αυτοί οι τομείς χρειάζονται να αλλάξουν περισσότερο. Ως καταναλωτές, μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας αν σκεπτόμαστε τη διάρκεια ζωής και τον αντίκτυπο των προϊόντων που αγοράζουμε, πώς χρησιμοποιούμε την ενέργεια και το νερό στο σπίτι καθώς και να συζητούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας για τις αγοραστικές μας επιλογές.

5 5 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο Παραδοσιακά τα απόβλητα ήταν συνώνυμα με πηγή μόλυνσης. Όμως με κατάλληλη διαχείριση τα απόβλητα μπορούν να γίνουν πολύτιμη πηγή υλικών, ειδικά όταν οι πρώτες ύλες σπανίζουν ολοένα και περισσότερο. Η καλύτερη επιλογή είναι να σταματήσουμε να δημιουργούμε απόβλητα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, οι άλλες επιλογές είναι η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Μείωση Σκέπτεστε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αντικειμένων που αγοράζετε, συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας; Πάντα να χρησιμοποιείτε ανακυκλώσιμες σακούλες για τα ψώνια, να μειώσετε τη σπατάλη των τροφίμων και να επιλέγετε ανταλλακτικά προϊόντων αν μπορείτε, αποφεύγοντας τις συσκευασίες μιας χρήσης. Γιατί να μη βάλετε και ένα αυτοκόλλητο «Μην αφήνετε διαφημιστικό υλικό» επάνω στο γραμματοκιβώτιό σας και να διακόψετε τη συνδρομή σας σε καταλόγους διανομής έντυπων εφημερίδων υπέρ των ηλεκτρονικών πληροφοριακών δελτίων, ταξιδιωτικών φυλλαδίων και καταλόγων ή την παράδοση αυτών μέσω ; Θα μπορούσατε να επιλέξετε την ηλεκτρονική λήψη των λογαριασμών και των αποσπασμάτων του τραπεζικού λογαριασμού σας, ή ακόμα να αρχίσετε να κομποστοποιείτε στο σπίτι τα απορρίμματα φρούτων και λαχανικών. Όταν κάνετε δώρα στους αγαπημένους σας, σκεφθείτε την προσφορά υπηρεσίας αντί για υλικό αντικείμενο, όπως εισιτήρια για μια εκδήλωση, ή ένα σεμινάριο για ένα χόμπι που αγαπούν. Και αν τελικά χρειάζεστε ένα αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε μόνο μια φορά, όπως ένα βιβλίο ή ένα εργαλείο, σκεφθείτε την εναλλακτική του δανεισμού παρά της αγοράς. Αν έχετε μωρό, σκεφθείτε να επενδύσετε σε επαναχρησιμοποιούμενες πάνες. Μέχρι την ηλικία των δυόμισι ετών ένα παιδί που χρησιμοποιεί πάνες μιας χρήσης θα έχει χρησιμοποιήσει περίπου πάνες, το ισόποσο 1,5 τόνου αποβλήτων. Επαναχρησιμοποίηση Η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων έχει πολλά πλεονεκτήματα. Περικόπτει τη ζήτηση για φυσικούς πόρους, εξοικονομεί ενέργεια, μειώνει τα απόβλητα και σας εξοικονομεί χρήματα. Μπορεί εσείς να μην έχετε ανάγκη τα παλιά σας ρούχα, βιβλία, τσάντες, έπιπλα ή το κινητό τηλέφωνο, αλλά κάποιος άλλος μπορεί. Έχετε σκεφτεί να πουλήσετε ή να δωρίσετε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων ή φιλανθρωπικών μαγαζιών, ή την ανταλλαγή με φίλους; Μπορείτε επίσης να παίξετε και εσείς το ρόλο σας αγοράζοντας ρούχα και άλλα αντικείμενα από δεύτερο χέρι. Σκεφθείτε να αγοράσετε επαναχρησιμοποιούμενα αντί μιας χρήσης αντικείμενα όταν υπάρχει επιλογή, όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, και αν μπορείτε, επαναχρησιμοποιήστε τα αντικείμενα για κάποιον άλλο σκοπό. Τα πλαστικά ταψάκια τροφίμων είναι ιδανικά για αποθήκευση στην κατάψυξη, τα βαζάκια της μαρμελάδας για μπαχαρικά και οι παλιές κάρτες για ταμπελάκια δώρων ή κολάζ.

6 6 Μάθετε αν τα σπασμένα ή φθαρμένα αντικείμενα μπορούν να επισκευαστούν πριν τα πετάξετε και όταν αγοράζετε νέα προϊόντα σκεφθείτε εάν θα μπορούν να επισκευαστούν. Οι τοπικοί ιστότοποι δωρεάν ανακύκλωσης (freecycling) είναι καλή επιλογή γιατί φέρνουν σε επαφή ανθρώπους που έχουν αντικείμενα να χαρίσουν με εκείνους που θέλουν να βρουν κάτι δωρεάν, από μωρουδιακά μέχρι παλιές τηλεοράσεις και μπάζα. Πολλοί σχεδιαστές και επιχειρηματίες άρχισαν να κάνουν άμεση ανακύκλωση, μεταμορφώνοντας παλιά και ανεπιθύμητα αντικείμενα σε ελκυστικά μοναδικά αντικείμενα που μπορούν να φέρουν μια τιμή. Τα σπασμένα κοσμήματα, τα απορρίμματα υφασμάτων και επίπλων ειδικά τα παλαιά αντικείμενα αποτελούν καλά υλικά για δημιουργικά μυαλά. Γιατί να μη ρίξετε μια ματιά σε ιστότοπους χειροποίητης τέχνης για έμπνευση και να δοκιμάσετε και εσείς; Ανακύκλωση Η ανακύκλωση είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή μετά την επαναχρησιμοποίηση. Μετατρέπει τα χρησιμοποιημένα αντικείμενα σε νέα προϊόντα, βοηθώντας στην εξοικονόμηση πεπερασμένων πόρων και στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. Με την ανακύκλωση αποφεύγεται η μόλυνση του νερού και του αέρα που προκαλούν τα ορυχεία, τα λατομεία και η υλοτομία στην αναζήτηση πρώτων υλών, και απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή νέων προϊόντων σε σύγκριση με τη χρήση πρώτων υλών. Επίσης σημαίνει ότι μειώνει την ποσότητα των αποβλήτων που μεταφέρονται στις τοποθεσίες καύσης και τις χωματερές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τεράστιες εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο θερμοκηπίου το οποίο έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή κατά 20 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Τα ποσοστά ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ΕΕ από 23 % το 2001 σε 35 % το 2010 αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, καθώς μόνο 4 από τα 28 κράτη έχουν πετύχει το νομοθετικό στόχο της ανακύκλωσης 50 % των οικιακών και παρόμοιων αποβλήτων μέχρι το Το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών μας αποβλήτων μπορεί να ανακυκλωθεί: τα οργανικά απόβλητα μεταξύ των οποίων τα νωπά και μαγειρευμένα τρόφιμα, το χαρτί, τα υφάσματα το γυαλί και ορισμένα πλαστικά. Πολλοί δήμοι προσφέρουν υπηρεσία περισυλλογής από το σπίτι για μερικά ή όλα τα είδη ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Εάν ο δικός σας δήμος δεν το κάνει, ίσως να έχετε ένα τοπικό κέντρο ανακύκλωσης όπου μπορείτε να πάτε τα αντικείμενα επιτόπου. Νερό: ένας ζωτικός πόρος Το νερό είναι άφθονο σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και ανεπαρκές σε άλλα, αλλά όπου και να ζείτε πρέπει να προσέχετε τη χρήση σας σε νερό και να αποφεύγετε τη σπατάλη του όπου είναι δυνατό. Το νερό είναι πεπερασμένος πόρος, πρέπει να υποστεί επεξεργασία για να γίνει ασφαλές για πόση και τα υγρά απόβλητα πρέπει να υποστούν διαδικασία καθαρισμού πριν επιστραφούν στο περιβάλλον: και οι δυο αυτές διαδικασίες καταναλώνουν ενέργεια και άλλους πόρους. Προβλέποντας ένα μέλλον μεγαλύτερης ανεπάρκειας νερού, περισσότερων απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και μιας αυξημένης ζήτησης για πόσιμο νερό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλοι το νερό πιο αποδοτικά, τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση χρήση του.

7 7 Είναι εύκολο να εντοπίσετε πού μπορεί να κάνετε άμεση σπατάλη νερού και να πάρετε μέτρα για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Μπορείτε να κάνετε ντους αντί για μπάνιο, να εγκαταστήσετε κεφαλή ντους και καζανάκι τουαλέτας εξοικονόμησης νερού, και άλλες οικιακές συσκευές, να επιδιορθώσετε τις βρύσες που στάζουν, να κλείνετε τη βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας και να συλλέγετε το νερό της βροχής για να ποτίσετε τον κήπο. Υπάρχουν επίσης πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε: μη χρησιμοποιείτε τη λεκάνη της τουαλέτας σαν κάδο απόρριψης υγρών αντικειμένων και μη χύνετε μπογιές ή άλλες ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον στις αποχετεύσεις. Η έμμεση κατανάλωση νερού είναι κυρίως αόρατη που σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιείτε πολύ περισσότερο νερό από ό,τι νομίζετε. Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούμε νερό για την παραγωγή σχεδόν των πάντων. Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε πατάτες από το κατάστημα της περιοχής, η άμεση χρήση νερού είναι το νερό που χρειάζεται για την προετοιμασία, το πλύσιμο και το βράσιμο της πατάτας. Όμως η έμμεση χρήση είναι όλο το νερό που χρειάστηκε σε όλη την προμηθευτική αλυσίδα για την παραγωγή της πατάτας από την αρχή: οι μήνες που ποτιζόταν, η μεταφορά, τα καύσιμα για τις μηχανές κ.λπ. Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να υπολογίζουν και να δημοσιοποιούν το υδατικό αποτύπωμα των προϊόντων τους και αν επιλέγετε προϊόντα με μικρότερα αποτυπώματα, μάλλον κάνετε χάρη στο περιβάλλον. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την έμμεση και άμεση χρήση νερού στον Οδηγό του Νερού (http://www.imagineallthewater.eu).

8 8 Πρασινίζοντας την οικονομία της ΕΕ Τι είναι η πράσινη οικονομία; Για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τα αγαθά. Πρέπει να δημιουργούμε περισσότερη αξία χρησιμοποιώντας λιγότερα μέσα παραγωγής, να μειώσουμε τις δαπάνες και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Οι αποδοτικότερες διαδικασίες παραγωγής και τα καλύτερα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη μόλυνση και τα απόβλητα και να εξοικονομήσουν νερό και άλλους πόρους. Αυτό είναι και καλό για τις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να περικόψει τις λειτουργικές δαπάνες και να μειώσει την εξάρτηση από τις πρώτες ύλες. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την πράσινη (ή κυκλική) οικονομία, ένα σύστημα που βελτιώνει τη ροή των αγαθών και υπηρεσιών ώστε να ωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις πρώτες ύλες και που ελαχιστοποιεί τη σπατάλη στο απόλυτο δυνατό. Στην πράσινη οικονομία, τα υλικά χωρίζονται ανά είδος. Τα βιολογικά υλικά τρόφιμα, φυτικά απορρίμματα, ξύλο και υφαντουργικές ίνες καταναλώνονται και επιστρέφουν στο περιβάλλον ως κομπόστ ή λίπασμα για να αποκαταστήσουν τις θρεπτικές ουσίες στο έδαφος και/ή επεξεργάζονται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Τα τεχνικά υλικά συντηρούνται, επαναχρησιμοποιούνται, ανακαινίζονται ή ανακυκλώνονται ξανά και ξανά σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου. Το σύστημα είναι ενεργειακά αποδοτικό και χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια όσο το δυνατό, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η πράσινη οικονομία θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την «πάρε-κατασκεύασε-απόρριψε» προσέγγιση στην κατασκευαστική βιομηχανία. Θα δημιουργήσει νέα δυναμική σε όλους τους τομείς. Θα υπάρξει ζήτηση για καινοτομία στο σχεδιασμό των προϊόντων και της κατασκευής καθώς θα αναζητήσουμε την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προϊόντων με παρατεταμένη ζωή τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν, να αποσυναρμολογηθούν και τα εξαρτήματά τους να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τον εργαζόμενο πληθυσμό να αναπτύξει νέες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις μιας πράσινης οικονομίας.

9 9 Μετατρέποντας την Ευρώπη σε πράσινη οικονομία Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν μια ποιοτική ζωή, με άνετη πρόσβαση σε μια τεράστια σειρά προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών. Είναι μια κατάσταση που πολλοί θεωρούν σαν δεδομένο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναπληρωθούν. Καθώς αναπτύσσεται ο πλούτος παγκοσμίως, οι άνθρωποι άλλων περιοχών προσδοκούν, και με το δίκιο τους, να μπορέσουν να απολαύσουν μια παρόμοια ζωή υψηλής ποιότητας. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται η Ευρώπη μια πράσινη οικονομία. Και είναι εφικτό να δημιουργούμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερες πρώτες ύλες και να μειώσουμε τον αντίκτυπο στο περιβάλλον μέσω περισσότερων επιχειρηματικών προτύπων καινοτομίας και αποδοτικότητας των πόρων και άριστης διαχείρισης των αποβλήτων ως πόρο. Ο δρόμος προς την πράσινη οικονομία πρέπει να μαθαίνει και να οικοδομεί επάνω στην επιτυχία των οικολογικών βιομηχανιών, σε τομείς όπως είναι η επεξεργασία των αποβλήτων και η ανακύκλωση, η επεξεργασία του νερού και η προμήθεια και επίσης οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτοί είναι μεταξύ των πιο ευπροσάρμοστων και ταχύτατα αναπτυσσόμενων τομέων τα πρόσφατα χρόνια και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα βοηθήσει επίσης να δημιουργηθεί ηγεσία σε μια παγκόσμια οικονομία που έχει άμεση ανάγκη λύσεων για τις προκλήσεις της πληθυσμιακής αύξησης, των ανεπαρκών πόρων και ενός υποβαθμισμένου φυσικού περιβάλλοντος. Πολιτικές που διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους Τα καλά νέα είναι ότι σημειώνεται πρόοδος. Το νερό και ο αέρας μας είναι σημαντικά καθαρότερα από ό,τι ήταν πριν μερικές δεκαετίες και περισσότερη Ευρωπαϊκή φύση προστατεύεται όπως ποτέ άλλοτε. Η ΕΕ στρέφει πλέον την προσοχή της στο να κάνει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο αποδοτική σε σχέση με τους πόρους, με νέες πολιτικές για την κινητοποίηση των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και των μεμονωμένων καταναλωτών. Πολλές από τις ιδέες βρίσκονται στο «Χάρτη πορείας για μια αποδοτική από πλευράς πόρων Ευρώπης». Υπογραμμίζονται τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί φορείς για την πιο αποδοτική χρήση των πόρων και καθορίζονται ορόσημα κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας που θα δείχνουν πώς τα πάμε. Σε παρόμοιο πνεύμα, το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης της ΕΕ με το σύνθημα Ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας προβάλλει το όραμα μιας πράσινης, χωρίς περιορισμούς οικονομίας που θα επιτευχθεί μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα. Σε αυτό το βιώσιμο μέλλον, η ευμάρεια και το υγιεινό περιβάλλον απορρέει από μια καινοτόμο, κυκλική οικονομία όπου τίποτε δεν σπαταλάται και όπου οι τρόποι διαχείρισης των φυσικών πόρων ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας.

10 10 Η αποδοτική χρήση των πόρων αποτελεί, επίσης, βασικό κομμάτι της Ευρώπης 2020, της στρατηγικής δηλαδή της ΕΕ για να γίνει μια έξυπνη και βιώσιμη οικονομία χωρίς αποκλεισμούς. Πολλές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ που συμβάλλουν σε αυτό το στόχο πολιτικής, έχουν ήδη ξεκινήσει, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ευαισθητοποίησης στους τομείς μεταφοράς και ενέργειας, σχετικά με την αποδοτικότερη χρήση των ανεπαρκών πόρων και την πιο βιώσιμη κατανάλωση. Οι προσπάθειες για την προώθηση περισσότερων πράσινων προϊόντων στην ενιαία αγορά περιλαμβάνουν την έναρξη, σε όλη την ΕΕ, μεθόδων μέτρησης της περιβαλλοντικής απόδοσης των προϊόντων και οργανισμών, για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Οι προτεινόμενες μεθοδολογίες θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα της αγοράς είναι γνωστά και αναγνωρίσιμα. Η ΕΕ θα συνεχίσει να προωθεί και να ενθαρρύνει τις μεθόδους παραγωγής και τα προϊόντα που αξιοποιούν αποδοτικά τους πόρους. Ένα παράδειγμα είναι η Πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού πράσινου αυτοκινήτου. Επί του παρόντος το 73 % όλου του πετρελαίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη χρησιμοποιείται στις μεταφορές και οι τρέχουσες εκτιμήσεις προβλέπουν διπλασιασμό των επιβατικών αυτοκινήτων στα επόμενα 20 χρόνια. Η Πρωτοβουλία του πράσινου αυτοκινήτου στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων. FOR_GREEN_CARS.pdf/view Μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο Χάρτη πορείας της Επιτροπής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 για το πώς οι κλάδοι που ευθύνονται για την πλειονότητα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη παραγωγή ενέργειας, βιομηχανία, μεταφορές, κτήρια, κατασκευές και γεωργία αναμένεται να κάνουν τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες. Αφού δείτε τον Χάρτη πορείας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δείτε πώς ο Ενεργειακός χάρτης πορείας 2050 συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ένωση, με στόχο τη μείωση κατά % των εκπομπών στην ΕΕ ως το Έχετε ποτέ σκεφτεί σοβαρά πόσο ζωτικής σημασίας είναι η βιοποικιλότητα για την επιβίωσή μας; Και πώς αυτή εξαφανίζεται; Η Στρατηγική Βιοποικιλότητας έχει στόχο να ανατρέψει αυτή την τάση. Ως το 2050, η βιοποικιλότητα της ΕΕ και οι υπηρεσίες που προσφέρει στο οικοσύστημα, δηλαδή το φυσικό του κεφάλαιο, θα πρέπει να προστατεύονται, να αξιολογούνται και να αποκαθίστανται κατάλληλα.

11 11 Η Οδηγία για τα πτηνά διατηρεί τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών στην Ευρώπη και προστατεύει τους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας. Το δίκτυο Natura 2000 για την προστασία των φυσικών περιοχών δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πιο ευάλωτων και απειλούμενων ειδών και οικότοπων στην Ευρώπη. Η Οδηγία για τους οικότοπους αποκαθιστά τους προστατευόμενους οικότοπους και τα προστατευόμενα είδη της Ευρώπης και βοηθά στη δημιουργία ενός συνεκτικού οικολογικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη. Η Οδηγία-Πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ) και το Σύστημα πληροφοριών για τα ύδατα στην Ευρώπη (WISE) συμβάλλουν στην προστασία όλων των υδάτινων συστημάτων από περιβαλλοντικές καταστροφές. Το WISEαποτελεί την πύλη πληροφόρησης για τα ευρωπαϊκά ύδατα. Το Σχέδιο διαφύλαξης των υδάτινων πόρων της Ευρώπης 2012 καθορίζει το δρόμο για τη βελτιωμένη υλοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για το νερό και την περαιτέρω ενσωμάτωση των πολιτικών. Το 2013, θεσπίστηκε νέος νόμος καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου εισαγωγής ξυλείας στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων βρίσκεται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση, με στόχο τη διασφάλιση ότι τα αναπόφευκτα απόβλητα θα αντιμετωπίζονται ως πόρος. Η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, με την αύξηση των ποσοστών της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης των χωματερών, και τον αυστηρό περιορισμό της ανάκτησης ενέργειας σε μη-ανακυκλούμενα απόβλητα, όπως και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων (περιλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των πλαστικών τσαντών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ), και επίσης τη μείωση των αποβλήτων στις θάλασσες και τη βελτίωση της υλοποίησης της νομοθεσίας για τα απόβλητα περιλαμβάνονται μέσα στις προβλεπόμενες δράσεις.

12 12 Η Ευρώπη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενέργεια. Μπορείτε να μάθετε πώς ο Χάρτης πορείας προς μια Ευρώπη με αποδοτική χρήση πόρων προτείνει την αύξηση της παραγωγικότητας των πόρων και την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των πόρων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να μειωθεί η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύεται το φυσικό μας κεφάλαιο. Ένα σημαντικό βήμα έγινε στις αρχές του 2012 με την έναρξη της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για τις πρώτες ύλες. Οι συμπράξεις καινοτομίας φέρνουν μαζί τα δημόσια και ιδιωτικά ενδιαφερόμενα μέρη πέρα από όρια και τομείς με σκοπό να επιταχύνουν την κατανόηση της καινοτομίας για να προάγουν την ανεξαρτησία της ΕΕ στις πρώτες ύλες και την αποδοτικότητα στη χρήση των υλικών και τη μείωση της σπατάλης μέχρι το Ξέρατε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της Ευρώπης είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές; Κάθε χρόνο δαπανούν περίπου 2 τρις EUR, τα οποία αντιστοιχούν σχεδόν στο 17 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ. Χρησιμοποιώντας την αγοραστική τους δύναμη για να επιλέγουν προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή. Μάθετε για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις: Η πράσινη οικονομία και οι θέσεις εργασίας Η πράσινη οικονομία κρύβει ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Τομείς όπως η ανακύκλωση, η επεξεργασία του νερού, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η βιώσιμη δασοκαλλιέργεια και γεωργία και τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες γνωστά με το συλλογικό όρο οικολογικές βιομηχανίες είναι υπεύθυνα για περίπου το 2,5 % του ΑεγχΠ της ΕΕ και έχουν αποδειχτεί ευπροσάρμοστα στην οικονομική κρίση, αναπτυσσόμενα κατά 8 % περίπου τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ευρώπη έχει δυναμικό μερίδιο στη διεθνή αγορά ορισμένων από αυτούς τους τομείς, για παράδειγμα το εκτιμώμενο μερίδιο στη διεθνή αγορά των βιομηχανιών ανακύκλωσης είναι της τάξης του 50 %. Άλλος ένας αναπτυξιακός τομέας είναι η βιολογική γεωργία. Οι εξαγωγές περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σχεδόν στο τριπλάσιο από το 1999 μέχρι το 2010, ξεπερνώντας τα 24 δις EUR. Οι οικολογικές βιομηχανίες ήδη απασχολούν περισσότερα άτομα από τις χαλυβουργίες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το φαρμακευτικό τομέα.

13 13 Μια πρόσφατη μελέτη του περιοδικού Harvard Business Review έδειξε ότι οι εταιρείες που επενδύουν στη βιωσιμότητα έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Επίσης έδειξε ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται αποδοτικά τους πόρους, που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και νερό, και παράγουν λιγότερα απόβλητα για την παραγωγή μιας μονάδας εισοδήματος, τείνουν να παράγουν υψηλότερα επενδυτικά κέρδη από τους ανταγωνιστές τους. Δείτε: Αναπτύσσοντας νέες λύσεις για τα απόβλητα, με την επεξεργασία τους ως πόρο παρά ως βάρος, προσφέρεται μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επίσης εξοικονομούνται φυσικοί πόροι. Νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ θα αναπτυχθούν σε μερικά χρόνια για να βελτιωθεί ο τρόπος που διαχειριζόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα διαφορετικά είδη αποβλήτων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, αν είχε υλοποιηθεί πλήρως ολόκληρη η νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα, η Ευρώπη θα εξοικονομούσε 72 δις EUR το χρόνο, ο κύκλος εργασιών του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και της ανακύκλωσης θα αυξανόταν κατά 42 δις EUR και μέχρι το 2020 θα είχαν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας.

14 14 Συμβουλές Έχουμε μαζέψει εδώ όλες τις συμβουλές που υπάρχουν στον ιστότοπό μας και ακόμα περισσότερες. Οι συμβουλές είναι ταξινομημένες κατά θέμα αέρας, νερό, έδαφος, μεταλλεύματα, απόβλητα και λοιπά για να καταλάβετε καλύτερα τις επιπτώσεις των διαφόρων αντικειμένων και καθημερινών συνηθειών στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον και επίσης για να σας παρουσιάσουμε βιώσιμες εναλλακτικές, ώστε κάθε μέρα να μπορείτε να κάνετε σοφές καταναλωτικές επιλογές για σας και για τον πλανήτη. Επίσης έχουμε έναν ειδικό οδηγό για το νερό [σύνδεσμος στο PDF], που αποκαλύπτει μερικά γεγονότα που προκαλούν έκπληξη σχετικά με τις αόρατες ποσότητες νερού που καταναλώνουμε έμμεσα. Καλό διάβασμα και να θυμάστε πως οι επιλογές σας κάνουν τη διαφορά!

15 15 Αέρας Μια από τις πιο βασικές ανάγκες που έχουμε ως άνθρωποι είναι να έχουμε πρόσβαση σε καθαρό αέρα. Ωστόσο, η ποιότητα του αέρα αλλοιώνεται εξαιτίας ενός συνδυασμού δραστηριοτήτων. Όπως είναι η οδήγηση επιβατικών οχημάτων, η καύση ορυκτών υλικών και η κτηνοτροφία, οι οποίες μολύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνα για το περιβάλλον αέρια του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Με το να υιοθετήσουμε απλές καθημερινές συνήθειες, όπως το να περπατάμε περισσότερο, να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να τρώμε λιγότερο κρέας, μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να περιοριστεί η καταστροφή που συντελείται εις βάρος της ατμόσφαιρας. Μπογιές Είναι «πράσινες» οι μπογιές που χρησιμοποιείτε; Υπάρχουν εκατομμύρια υποστηρικτές στην Ευρώπη της τάσης «Φτιάξε το Μόνος Σου» (DIY) που ισχύει για τα μαστορέματα. Κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες σπιτιών ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν είδη ξυλείας, μπογιές, βερνίκια καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή αντικειμένων που βασίζονται στην ιδέα του «Φτιάξε το Μόνος Σου». Μπορείτε, όμως, να περιορίσετε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο αυτών των δραστηριοτήτων σας, με το να επαναχρησιμοποιείτε υλικά, να ελέγχετε αν το ξύλο που χρησιμοποιείτε είναι προϊόν βιώσιμης επεξεργασίας και να αγοράζετε μπογιές που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Στην περίπτωση, ειδικά, των μπογιών υπάρχουν σημαντικά για το περιβάλλον οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους αν ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές. Όταν διαλέγετε μπογιές, προϊόντα λουστραρίσματος ή συντήρησης ξύλινων επιφανειών, αναζητήστε εκείνα τα προϊόντα που έχουν τον μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Υπολογίστε πόσα περίπου υλικά θα χρειαστείτε και προσπαθήστε να μην αγοράσετε υπερβολικά πολλά υλικά. Συχνά, μάλιστα, παρατηρείται ένα μεγάλο μέρος των μπογιών που αγοράζονται να μην χρησιμοποιείται ποτέ, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα ως προς την απόρριψη του προϊόντος. Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής, επιλέξτε ένα προϊόν, στην ετικέτα του οποίου δεν αναγράφεται κάποιο σύμβολο κινδύνου. Στις περισσότερες χώρες, πρόκειται για ένα μαύρο σύμβολο που εσωκλείεται σε ένα πορτοκαλί ή κίτρινο τετράγωνο και συνοδεύεται από περιγραφή του κινδύνου που απεικονίζει. Οι «φυσικές» ή οι «100 % φυσικές» μπογιές, οι νεροβαφές και το ασβεστόνερο συχνά περιέχουν λιγότερες επικίνδυνες ουσίες απ' ό,τι οι συνηθισμένες μπογιές. Είναι πιο ευχάριστες στην εργασία και επίσης είναι πιο καλές για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικό χώρο. Μερικοί, μάλιστα, προμηθευτές χρωμάτων διαθέτουν ακόμα και μπογιές από ανακυκλωμένα υλικά. Τέλος, αναζητήστε το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα για τις μπογιές εσωτερικού χώρου. Το σήμα αυτό δηλώνει ότι έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

16 16 Ποδήλατο Γνωρίζετε κατά πόσο μειώνονται οι εκπομπές CO₂ όταν χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας; Αν ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων επέλεγαν τη δίτροχη κίνηση αντί της τετρακίνησης, τα αποτελέσματα που θα είχε αυτό στη μείωση των εκπομπών CO₂ θα ήταν ανυπολόγιστης σημασίας. Η γενικότερη τάση που παρατηρείται, πάντως, δείχνει μια στροφή προς τη δίτροχη κίνηση. Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη σας χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Τον προηγούμενο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ποδηλατών κατά 1,3 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ποδηλατών της χώρας στα 13 εκατομμύρια (αριθμός που αντιστοιχεί στο 27 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας). Από αυτούς τους νέους ποδηλάτες, οι χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους σε συχνά ή τακτά χρονικά διαστήματα. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του ποδηλάτου είναι πολλά είτε το χρησιμοποιείτε για να πάτε στη δουλειά είτε για διασκέδαση. Κατ' αρχάς, είναι ένας καλός τρόπος για να είστε πάντοτε σε φόρμα. Επιπλέον, συμβάλλετε στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και πιο καθαρού περιβάλλοντος με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου. Το ποδήλατο είναι, επίσης, ένας πολύ πιο οικονομικός και εύκολος τρόπος για να ελίσσεστε στους δρόμους, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγετε το κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα αλλά και το κόστος για την αγορά καυσίμων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ποδηλασία είναι ένας τρόπος, με τον οποίο χρησιμοποιούνται με πολύ αποτελεσματικό τρόπο οι φυσικοί πόροι. Μήπως, όμως, επιθυμείτε να προσθέσετε περισσότερη οικολογική πινελιά στην καθημερινότητά σας; Αν δεν έχετε ήδη αγοράσει ποδήλατο, γιατί δεν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο; Ενώ η ποδηλασία έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους μετακίνησης, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη δημιουργία μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον κοινωνίας, η «επανάσταση» του ποδηλάτου έχει οδηγήσει, επίσης, και στην αύξηση του αριθμού των ποδηλάτων που καταλήγουν να μην χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Συχνά τα παλιά ποδήλατα καταλήγουν στη χωματερή. Ωστόσο, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το αλουμίνιο και τα ελαστικά του ποδηλάτου, άρα είναι πολύτιμα ακόμα και ως απορρίμματα. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα καινούργιο ποδήλατο, σιγουρευτείτε ότι το μοντέλο ποδηλάτου που θέλετε να αγοράσετε έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές για να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Και φυσικά μην ξεχνάτε να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν με ενθουσιασμό ένα ποδήλατο με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν για τη μετακίνησή τους στον εργασιακό τους χώρο, αλλά στο τέλος καταλήγουν να το παρατάνε σε μια άκρη. Η συμπεριφορά αυτή δεν αποτελεί ένδειξη καλής χρήσης των φυσικών πόρων. Μια καλή ιδέα είναι να δανειστείτε ένα ποδήλατο για μερικές εβδομάδες και να δείτε κατά πόσο σας αρέσει να το χρησιμοποιείτε για τις μετακινήσεις σας. Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσετε ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σας ζωής, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, δηλαδή στο να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο ή ένα καινούργιο ποδήλατο.

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο

Eυρωπαϊκή Επιτροπή. ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΞΕ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ! Τι πρέπει να κάνετε ή να μην κάνετε για έναν πιο πράσινο κόσμο Ξεκαθαρίστε τη θέση σας! 1 Εισαγωγή 3 Ενέργεια 8 Αέρας 12 Νερό 16 Έδαφος Η Άμεση Ευρώπη είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος. Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Κλιματική αλλαγή και καταστροφή του περιβάλλοντος Πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη Περιεχόμενα 3 Εισαγωγή 5 1. Τι συμβαίνει στον πλανήτη μας; Αίτια της κλιματικής αλλαγής 6 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Διαβάστε περισσότερα

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή

Πιο έξυπνα και πιο καθαρά. Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή Πιο έξυπνα και πιο καθαρά Βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή 1 Η υπηρεσία Europe Direct απαντά σε όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός κλήσης χωρίς χρέωση (*) : 00 800 6 7 8 9 10

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Νερό: χρησιμοποίησε λιγότερο, εξοικονόμησε περισσότερο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης, μέχρι το 2025,

Διαβάστε περισσότερα

www.climatechange.eu.com

www.climatechange.eu.com Εκδότης... Catie Thorburn Διεθνής συντονιστής... Sylvie Huysmans Συντονιστής διακίνησης... Stéphanie Racette Εθνικός συντονιστής... Αναστασία Γκίκα Γραφικά και προεκτύπωση... Dominique Chasseur, Myriam

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου

Κάθε μέρα φροντίζω το περιβάλλον μου Το παρόν έντυπο δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τµήµα Λογιστικής Πτυχιακή εργασία του τµήµατος λογιστικής Εισηγητής: Γαβριλάκης Νεκτάριος ΘΕΜΑ: Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ 2009 Η εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βιοκλιματικός-Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας. Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Διερεύνηση των προτιμήσεων των καταναλωτών αναφορικά με την γνώση,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Επιχειρηµατικότητα και Περιβάλλον

Κεφάλαιο 4. Επιχειρηµατικότητα και Περιβάλλον Κεφάλαιο 4. Επιχειρηµατικότητα και Περιβάλλον 4.1 Η σηµερινή κατάσταση του Φυσικού Περιβάλλοντος Κάθε µεγάλη οικολογική καταστροφή που πλήττει διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως για παράδειγµα το ναυάγιο

Διαβάστε περισσότερα

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011 Τυπωμένο σε 0% ανακυκλωμένο χαρτί Travel PLC Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων Μάρτιος 0 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Υπεύθυνη Ηγεσία είναι μια από τις τέσσερεις κύριες βασικές αξίες της TUI Travel PLC. Εάν

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή

Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙ ΑΣ Πτολεµαΐδα, 50200 Τηλ. 24630 54420-21-22 Fax. 24630 54423 ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Πληροφοριακό υλικό για την καθηµερινή ζωή Με αφορµή την παγκόσµια ηµέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών]

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥΣ [Οδηγός εκπαιδευτικών] ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΕΡΓΟ ΕΠΕΑΕΚ 1.1.ΣΤ.1.Γ2 ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Περιβάλλον. Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Περιβάλλον. Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Περιβάλλον Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γιατί χρειαζόμαστε μια πολιτική για το περιβάλλον;...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: «Η διερεύνηση και η καταγραφή των απόψεων και των προτιμήσεων των

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών

Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών ια ς δ ί ν σει χ ι α ή Π ασκ & Μαθαίνοντας για την πρόληψη καταστροφών ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 Και τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κινδύνων ee e e ee e ee e e σθηση Κατολί International Federation of

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace

Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace Ένας Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης από την Greenpeace εν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως για τη σύγχρονη οικολογική κρίση που αντιµετωπίζει ο πλανήτης µας, οι ευθύνες βαρύνουν σχεδόν αποκλειστικά την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΑ... 1 2. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ή ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ... 2 2.1 ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ή ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004

ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 ΚΤΙΡΙΟ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ 2004 Σημείωση: Το παρόν αποτελεί σύγγραμμα του 2004, και δεν έχει επικαιροποιηθεί με την νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από τότε μέχρι σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ του ΣΥΜΕΩΝ ΒΑΣΒΑΝΗ Υποβλήθηκε ως απαιτούμενο για την

Διαβάστε περισσότερα

Ο Κοινωνικός μας Απολογισμός, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια και τη δέσμευση όλων όσων εργαζόμαστε στη Unilever, να υπηρετήσουμε μέσα από καινοτόμες

Ο Κοινωνικός μας Απολογισμός, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια και τη δέσμευση όλων όσων εργαζόμαστε στη Unilever, να υπηρετήσουμε μέσα από καινοτόμες Ο Κοινωνικός μας Απολογισμός, αντικατοπτρίζει την προσπάθεια και τη δέσμευση όλων όσων εργαζόμαστε στη Unilever, να υπηρετήσουμε μέσα από καινοτόμες πρωτοβουλίες τις αρχές της εταιρίας μας, που στηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων

Βιομηχαν. Περιβάλλοντος. Σταματία. α: Φούντα. Φοιτήτρια. Επιβλέπων Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχαν νικών Συστημάτωνν Ειδίκευση: Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας ς και Προστασίας Περιβάλλοντος Διπλωματική Εργασία Περιβαλλοντική Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πίνακες... 5 Σχήματα... 6 Πρόλογος... 7 Εισαγωγή... 8 1 Η Έννοια της Βιώσιμης ή Αειφόρου Ανάπτυξης... 11 2 Οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος - Συνοπτική παρουσίαση...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου Συγγραφή και συνεργασία: Γιώργος Κουτσίδης

Διαβάστε περισσότερα

π ε ρ ι ο δ ι κ ή έ κ δ ο σ η - 2 ο τ ε ύ χ ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς 2 0 1 0 * Δ Ι Α Ν Ε Μ Ε Τ Α Ι Δ Ω Ρ Ε Α Ν

π ε ρ ι ο δ ι κ ή έ κ δ ο σ η - 2 ο τ ε ύ χ ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς 2 0 1 0 * Δ Ι Α Ν Ε Μ Ε Τ Α Ι Δ Ω Ρ Ε Α Ν π ε ρ ι ο δ ι κ ή έ κ δ ο σ η - 2 ο τ ε ύ χ ο ς - Α ύ γ ο υ σ τ ο ς 2 0 1 0 * Δ Ι Α Ν Ε Μ Ε Τ Α Ι Δ Ω Ρ Ε Α Ν Έν Δράσει Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες Εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω τη γης Άμα δε σωθεί εγώ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος

Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος Οδηγός διαχείρισης αποβλήτων για τις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κύπρο: Εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση περιβάλλοντος Ο οδηγός έχει συγγραφεί από τους Nia Owen, Sarahjane Widdowson, Lucy Shields Εγκρίθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»

Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - Τροιζήνας - Μεθάνων Πρόγραμμα Πρόγραμμα Π.Ε. «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» Π.Ε. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ - ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ - ΜΕΘΑΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ονοµατεπώνυµο: Τσακίρη Ελπίδα. Τίτλος: Μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες. Title: Study of photovoltaics installation on roofs

Ονοµατεπώνυµο: Τσακίρη Ελπίδα. Τίτλος: Μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες. Title: Study of photovoltaics installation on roofs ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εισηγήτρια: Ελπίδα Τσακίρη (Α.Μ: 761) Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα