ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης. Περιβάλλον"

Transcript

1 ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ! Ο Οδηγός Κατανάλωσης Περιβάλλον

2 2 Περιεχόμενα Η εκστρατεία 3 Αποδοτικότητα των πόρων. 4 Τί είναι; 4 Γιατί τη χρειαζόμαστε; 4 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο 5 Νερό: ένας ζωτικός πόρος 6 Πρασινίζοντας την οικονομία της ΕΕ 8 Τι είναι η πράσινη οικονομία; 8 Μετατρέποντας την Ευρώπη σε πράσινη οικονομία 9 Πολιτικές που διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους 9 Η πράσινη οικονομία και οι θέσεις εργασίας 12 Συμβουλές 14 Αέρας 15 Νερό 19 Έδαφος 27 Μεταλλεύματα 29 Ξυλεία 31 Βιοποικιλότητα 34 Σπατάλη 40 Επαναχρησιμοποίηση 50 Ανακύκλωση 52 Μεταφορές/Ταξίδια 55 Ενεργειακή αποδοτικότητα 57 Υπερκατανάλωση 62 Πράσινη Οικονομία 65

3 3 Η εκστρατεία Οι επιλογές σας κάνουν τη διαφορά! Θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας στο έπακρο, σεβόμενοι παράλληλα τη φύση; Τότε η εκστρατεία Generation Awake απευθύνεται σε εσάς. Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσουμε τις καταναλωτικές μας επιλογές, καθώς και τις συνέπειές τους στους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Από τη στιγμή που θα γίνετε μέλος της εκστρατείας Generation Awake γνωρίζετε πλέον ότι οι επιλογές σας δεν αλλάζουν μόνο τον κόσμο μέσα στον οποίο ζείτε, αλλά και τον πλανήτη συνολικά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πάντα στη ζωή είναι θέμα επιλογών, το να παίρνετε καθημερινά έξυπνες αποφάσεις που σέβονται το περιβάλλον είναι αυτό που κάνει τη διαφορά όχι μόνο για τη δική σας ζωή, αλλά και για τη ζωή της οικογένειάς σας και των φίλων σας. Καταρχάς, με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να εξοικονομήσετε χρήματα, να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας και κατ' επέκταση να βοηθήσετε την οικονομία της χώρας σας. Πάνω από όλα, όμως, οι πιο έξυπνες καταναλωτικές επιλογές μετατρέπουν την πόλη σας, τη χώρα σας, την Ευρώπη και γενικότερα τον πλανήτη σε ένα πιο υγιές και βιώσιμο μέρος για το παρόν και τις μέλλουσες γενεές. Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε προς μια κοινωνία όπου μάθαμε ότι είναι δυνατόν να κερδίσουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, όπου η τακτική του «πέταξέ το» είναι απομεινάρι του παρελθόντος, όπου η σπατάλη είναι ανύπαρκτη και όπου όλα τα αντικείμενα έχουν αξία και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν ως νέα. Το Generation Awake είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τονίσει αυτά που μπορεί ο καθένας από μας να κάνει στην καθημερινότητά του για να κάνει οικονομία στο νερό, την ενέργεια και τους άλλους φυσικούς πόρους και επίσης να μειώσει τα απορρίμματα. Εάν σας αρέσει αυτό που θα δείτε, κοινοποιήστε το μήνυμα στην οικογένειά σας και τους φίλους σας και επίσης ελάτε μαζί να μας βρείτε στο Facebook. Ευχαριστούμε είναι φανταστικό να σας έχουμε μαζί μας.

4 4 Αποδοτικότητα των πόρων. Τί είναι; Χρειαζόμαστε φυσικούς πόρους όπως είναι τα μέταλλα, τα μεταλλεύματα, τα δάση, το έδαφος, την τροφή, τον αέρα και το νερό για την ευημερία και ευεξία μας, αλλά τα χρησιμοποιούμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από τους ρυθμούς αναπλήρωσής τους. Όταν καταστρέφουμε ζώα και φυτά τα οποία διατηρούν τα οικοσυστήματά μας σε ισορροπία, αποθηκεύουμε προβλήματα για το μέλλον. Για να διασφαλίσουμε ότι εμείς και τα παιδιά μας θα μπορέσουμε να προσβλέπουμε σε μια ποιοτική ζωή, ένα υγιεινό περιβάλλον και μια ζωντανή οικονομία, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους πόρους, τόσο σαν άτομα, όσο και σαν κοινωνία. Η αποδοτικότητα των πόρων σχετίζεται με το να κάνουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, να κάνουμε βιώσιμη χρήση τους, και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον. Γιατί τη χρειαζόμαστε; Εάν συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο, μέχρι το 2050 θα εξορύσσουμε πέντε φορές περισσότερους πόρους από ό,τι σήμερα. Αυτό θα είναι μάλλον αδύνατο. Η υπερεκμετάλλευση των οικοσυστημάτων μας έχει ήδη περάσει το 60 %, τα παγκόσμια αλιευτικά αποθέματα απειλούνται σοβαρά και με την υπερβολική υλοτομία, βάζουμε την ποιότητα του νερού και του αέρα μας σε κίνδυνο. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τα 9 δισεκατομμύρια, χρειάζεται να γίνουμε μια κοινωνία που χρησιμοποιεί πιο αποδοτικά τους πόρους. Μια κοινωνία που θα βελτιώνει το περιβάλλον παρά να το καταστρέφει. Αυτός είναι ο λόγος που πιέζει η ΕΕ για αποδοτικότητα των πόρων, που σημαίνει να χρησιμοποιούμε τους πόρους με βιώσιμο τρόπο. Οι πρώτες ύλες όπως το νερό, τα μεταλλεύματα και η ξυλεία πρέπει να έχουν πιο αποδοτική διαχείριση σε όλο τον κύκλο ζωής τους, από τη στιγμή που τα παίρνουμε μέχρι την τελική διάθεσή τους. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον προέρχονται από την παραγωγή τροφίμων, τις κατασκευές και τις μεταφορές, επομένως αυτοί οι τομείς χρειάζονται να αλλάξουν περισσότερο. Ως καταναλωτές, μπορούμε να παίξουμε το ρόλο μας αν σκεπτόμαστε τη διάρκεια ζωής και τον αντίκτυπο των προϊόντων που αγοράζουμε, πώς χρησιμοποιούμε την ενέργεια και το νερό στο σπίτι καθώς και να συζητούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας για τις αγοραστικές μας επιλογές.

5 5 Μετατροπή των αποβλήτων σε πόρο Παραδοσιακά τα απόβλητα ήταν συνώνυμα με πηγή μόλυνσης. Όμως με κατάλληλη διαχείριση τα απόβλητα μπορούν να γίνουν πολύτιμη πηγή υλικών, ειδικά όταν οι πρώτες ύλες σπανίζουν ολοένα και περισσότερο. Η καλύτερη επιλογή είναι να σταματήσουμε να δημιουργούμε απόβλητα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, οι άλλες επιλογές είναι η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Μείωση Σκέπτεστε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των αντικειμένων που αγοράζετε, συμπεριλαμβανομένης της συσκευασίας; Πάντα να χρησιμοποιείτε ανακυκλώσιμες σακούλες για τα ψώνια, να μειώσετε τη σπατάλη των τροφίμων και να επιλέγετε ανταλλακτικά προϊόντων αν μπορείτε, αποφεύγοντας τις συσκευασίες μιας χρήσης. Γιατί να μη βάλετε και ένα αυτοκόλλητο «Μην αφήνετε διαφημιστικό υλικό» επάνω στο γραμματοκιβώτιό σας και να διακόψετε τη συνδρομή σας σε καταλόγους διανομής έντυπων εφημερίδων υπέρ των ηλεκτρονικών πληροφοριακών δελτίων, ταξιδιωτικών φυλλαδίων και καταλόγων ή την παράδοση αυτών μέσω ; Θα μπορούσατε να επιλέξετε την ηλεκτρονική λήψη των λογαριασμών και των αποσπασμάτων του τραπεζικού λογαριασμού σας, ή ακόμα να αρχίσετε να κομποστοποιείτε στο σπίτι τα απορρίμματα φρούτων και λαχανικών. Όταν κάνετε δώρα στους αγαπημένους σας, σκεφθείτε την προσφορά υπηρεσίας αντί για υλικό αντικείμενο, όπως εισιτήρια για μια εκδήλωση, ή ένα σεμινάριο για ένα χόμπι που αγαπούν. Και αν τελικά χρειάζεστε ένα αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσετε μόνο μια φορά, όπως ένα βιβλίο ή ένα εργαλείο, σκεφθείτε την εναλλακτική του δανεισμού παρά της αγοράς. Αν έχετε μωρό, σκεφθείτε να επενδύσετε σε επαναχρησιμοποιούμενες πάνες. Μέχρι την ηλικία των δυόμισι ετών ένα παιδί που χρησιμοποιεί πάνες μιας χρήσης θα έχει χρησιμοποιήσει περίπου πάνες, το ισόποσο 1,5 τόνου αποβλήτων. Επαναχρησιμοποίηση Η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων έχει πολλά πλεονεκτήματα. Περικόπτει τη ζήτηση για φυσικούς πόρους, εξοικονομεί ενέργεια, μειώνει τα απόβλητα και σας εξοικονομεί χρήματα. Μπορεί εσείς να μην έχετε ανάγκη τα παλιά σας ρούχα, βιβλία, τσάντες, έπιπλα ή το κινητό τηλέφωνο, αλλά κάποιος άλλος μπορεί. Έχετε σκεφτεί να πουλήσετε ή να δωρίσετε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων ή φιλανθρωπικών μαγαζιών, ή την ανταλλαγή με φίλους; Μπορείτε επίσης να παίξετε και εσείς το ρόλο σας αγοράζοντας ρούχα και άλλα αντικείμενα από δεύτερο χέρι. Σκεφθείτε να αγοράσετε επαναχρησιμοποιούμενα αντί μιας χρήσης αντικείμενα όταν υπάρχει επιλογή, όπως οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, και αν μπορείτε, επαναχρησιμοποιήστε τα αντικείμενα για κάποιον άλλο σκοπό. Τα πλαστικά ταψάκια τροφίμων είναι ιδανικά για αποθήκευση στην κατάψυξη, τα βαζάκια της μαρμελάδας για μπαχαρικά και οι παλιές κάρτες για ταμπελάκια δώρων ή κολάζ.

6 6 Μάθετε αν τα σπασμένα ή φθαρμένα αντικείμενα μπορούν να επισκευαστούν πριν τα πετάξετε και όταν αγοράζετε νέα προϊόντα σκεφθείτε εάν θα μπορούν να επισκευαστούν. Οι τοπικοί ιστότοποι δωρεάν ανακύκλωσης (freecycling) είναι καλή επιλογή γιατί φέρνουν σε επαφή ανθρώπους που έχουν αντικείμενα να χαρίσουν με εκείνους που θέλουν να βρουν κάτι δωρεάν, από μωρουδιακά μέχρι παλιές τηλεοράσεις και μπάζα. Πολλοί σχεδιαστές και επιχειρηματίες άρχισαν να κάνουν άμεση ανακύκλωση, μεταμορφώνοντας παλιά και ανεπιθύμητα αντικείμενα σε ελκυστικά μοναδικά αντικείμενα που μπορούν να φέρουν μια τιμή. Τα σπασμένα κοσμήματα, τα απορρίμματα υφασμάτων και επίπλων ειδικά τα παλαιά αντικείμενα αποτελούν καλά υλικά για δημιουργικά μυαλά. Γιατί να μη ρίξετε μια ματιά σε ιστότοπους χειροποίητης τέχνης για έμπνευση και να δοκιμάσετε και εσείς; Ανακύκλωση Η ανακύκλωση είναι η επόμενη καλύτερη επιλογή μετά την επαναχρησιμοποίηση. Μετατρέπει τα χρησιμοποιημένα αντικείμενα σε νέα προϊόντα, βοηθώντας στην εξοικονόμηση πεπερασμένων πόρων και στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων. Με την ανακύκλωση αποφεύγεται η μόλυνση του νερού και του αέρα που προκαλούν τα ορυχεία, τα λατομεία και η υλοτομία στην αναζήτηση πρώτων υλών, και απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή νέων προϊόντων σε σύγκριση με τη χρήση πρώτων υλών. Επίσης σημαίνει ότι μειώνει την ποσότητα των αποβλήτων που μεταφέρονται στις τοποθεσίες καύσης και τις χωματερές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τεράστιες εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο θερμοκηπίου το οποίο έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή κατά 20 φορές περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Τα ποσοστά ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά στην ΕΕ από 23 % το 2001 σε 35 % το 2010 αλλά υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, καθώς μόνο 4 από τα 28 κράτη έχουν πετύχει το νομοθετικό στόχο της ανακύκλωσης 50 % των οικιακών και παρόμοιων αποβλήτων μέχρι το Το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών μας αποβλήτων μπορεί να ανακυκλωθεί: τα οργανικά απόβλητα μεταξύ των οποίων τα νωπά και μαγειρευμένα τρόφιμα, το χαρτί, τα υφάσματα το γυαλί και ορισμένα πλαστικά. Πολλοί δήμοι προσφέρουν υπηρεσία περισυλλογής από το σπίτι για μερικά ή όλα τα είδη ανακυκλώσιμων αποβλήτων. Εάν ο δικός σας δήμος δεν το κάνει, ίσως να έχετε ένα τοπικό κέντρο ανακύκλωσης όπου μπορείτε να πάτε τα αντικείμενα επιτόπου. Νερό: ένας ζωτικός πόρος Το νερό είναι άφθονο σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και ανεπαρκές σε άλλα, αλλά όπου και να ζείτε πρέπει να προσέχετε τη χρήση σας σε νερό και να αποφεύγετε τη σπατάλη του όπου είναι δυνατό. Το νερό είναι πεπερασμένος πόρος, πρέπει να υποστεί επεξεργασία για να γίνει ασφαλές για πόση και τα υγρά απόβλητα πρέπει να υποστούν διαδικασία καθαρισμού πριν επιστραφούν στο περιβάλλον: και οι δυο αυτές διαδικασίες καταναλώνουν ενέργεια και άλλους πόρους. Προβλέποντας ένα μέλλον μεγαλύτερης ανεπάρκειας νερού, περισσότερων απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και μιας αυξημένης ζήτησης για πόσιμο νερό, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε όλοι το νερό πιο αποδοτικά, τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση χρήση του.

7 7 Είναι εύκολο να εντοπίσετε πού μπορεί να κάνετε άμεση σπατάλη νερού και να πάρετε μέτρα για να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Μπορείτε να κάνετε ντους αντί για μπάνιο, να εγκαταστήσετε κεφαλή ντους και καζανάκι τουαλέτας εξοικονόμησης νερού, και άλλες οικιακές συσκευές, να επιδιορθώσετε τις βρύσες που στάζουν, να κλείνετε τη βρύση όταν πλένετε τα δόντια σας και να συλλέγετε το νερό της βροχής για να ποτίσετε τον κήπο. Υπάρχουν επίσης πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε: μη χρησιμοποιείτε τη λεκάνη της τουαλέτας σαν κάδο απόρριψης υγρών αντικειμένων και μη χύνετε μπογιές ή άλλες ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον στις αποχετεύσεις. Η έμμεση κατανάλωση νερού είναι κυρίως αόρατη που σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιείτε πολύ περισσότερο νερό από ό,τι νομίζετε. Αυτό συμβαίνει γιατί χρησιμοποιούμε νερό για την παραγωγή σχεδόν των πάντων. Για παράδειγμα, όταν αγοράζετε πατάτες από το κατάστημα της περιοχής, η άμεση χρήση νερού είναι το νερό που χρειάζεται για την προετοιμασία, το πλύσιμο και το βράσιμο της πατάτας. Όμως η έμμεση χρήση είναι όλο το νερό που χρειάστηκε σε όλη την προμηθευτική αλυσίδα για την παραγωγή της πατάτας από την αρχή: οι μήνες που ποτιζόταν, η μεταφορά, τα καύσιμα για τις μηχανές κ.λπ. Πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να υπολογίζουν και να δημοσιοποιούν το υδατικό αποτύπωμα των προϊόντων τους και αν επιλέγετε προϊόντα με μικρότερα αποτυπώματα, μάλλον κάνετε χάρη στο περιβάλλον. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την έμμεση και άμεση χρήση νερού στον Οδηγό του Νερού (http://www.imagineallthewater.eu).

8 8 Πρασινίζοντας την οικονομία της ΕΕ Τι είναι η πράσινη οικονομία; Για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε τα αγαθά. Πρέπει να δημιουργούμε περισσότερη αξία χρησιμοποιώντας λιγότερα μέσα παραγωγής, να μειώσουμε τις δαπάνες και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους. Οι αποδοτικότερες διαδικασίες παραγωγής και τα καλύτερα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη μόλυνση και τα απόβλητα και να εξοικονομήσουν νερό και άλλους πόρους. Αυτό είναι και καλό για τις επιχειρήσεις, καθώς μπορεί να περικόψει τις λειτουργικές δαπάνες και να μειώσει την εξάρτηση από τις πρώτες ύλες. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από την πράσινη (ή κυκλική) οικονομία, ένα σύστημα που βελτιώνει τη ροή των αγαθών και υπηρεσιών ώστε να ωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις πρώτες ύλες και που ελαχιστοποιεί τη σπατάλη στο απόλυτο δυνατό. Στην πράσινη οικονομία, τα υλικά χωρίζονται ανά είδος. Τα βιολογικά υλικά τρόφιμα, φυτικά απορρίμματα, ξύλο και υφαντουργικές ίνες καταναλώνονται και επιστρέφουν στο περιβάλλον ως κομπόστ ή λίπασμα για να αποκαταστήσουν τις θρεπτικές ουσίες στο έδαφος και/ή επεξεργάζονται για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Τα τεχνικά υλικά συντηρούνται, επαναχρησιμοποιούνται, ανακαινίζονται ή ανακυκλώνονται ξανά και ξανά σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου. Το σύστημα είναι ενεργειακά αποδοτικό και χρησιμοποιεί ανανεώσιμη ενέργεια όσο το δυνατό, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η πράσινη οικονομία θα χρειαστεί να εγκαταλείψει την «πάρε-κατασκεύασε-απόρριψε» προσέγγιση στην κατασκευαστική βιομηχανία. Θα δημιουργήσει νέα δυναμική σε όλους τους τομείς. Θα υπάρξει ζήτηση για καινοτομία στο σχεδιασμό των προϊόντων και της κατασκευής καθώς θα αναζητήσουμε την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προϊόντων με παρατεταμένη ζωή τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν, να αποσυναρμολογηθούν και τα εξαρτήματά τους να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθήσουν τον εργαζόμενο πληθυσμό να αναπτύξει νέες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις μιας πράσινης οικονομίας.

9 9 Μετατρέποντας την Ευρώπη σε πράσινη οικονομία Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν μια ποιοτική ζωή, με άνετη πρόσβαση σε μια τεράστια σειρά προϊόντων και καταναλωτικών αγαθών. Είναι μια κατάσταση που πολλοί θεωρούν σαν δεδομένο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναπληρωθούν. Καθώς αναπτύσσεται ο πλούτος παγκοσμίως, οι άνθρωποι άλλων περιοχών προσδοκούν, και με το δίκιο τους, να μπορέσουν να απολαύσουν μια παρόμοια ζωή υψηλής ποιότητας. Για αυτόν το λόγο χρειάζεται η Ευρώπη μια πράσινη οικονομία. Και είναι εφικτό να δημιουργούμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερες πρώτες ύλες και να μειώσουμε τον αντίκτυπο στο περιβάλλον μέσω περισσότερων επιχειρηματικών προτύπων καινοτομίας και αποδοτικότητας των πόρων και άριστης διαχείρισης των αποβλήτων ως πόρο. Ο δρόμος προς την πράσινη οικονομία πρέπει να μαθαίνει και να οικοδομεί επάνω στην επιτυχία των οικολογικών βιομηχανιών, σε τομείς όπως είναι η επεξεργασία των αποβλήτων και η ανακύκλωση, η επεξεργασία του νερού και η προμήθεια και επίσης οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτοί είναι μεταξύ των πιο ευπροσάρμοστων και ταχύτατα αναπτυσσόμενων τομέων τα πρόσφατα χρόνια και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα βοηθήσει επίσης να δημιουργηθεί ηγεσία σε μια παγκόσμια οικονομία που έχει άμεση ανάγκη λύσεων για τις προκλήσεις της πληθυσμιακής αύξησης, των ανεπαρκών πόρων και ενός υποβαθμισμένου φυσικού περιβάλλοντος. Πολιτικές που διαφυλάσσουν τους φυσικούς πόρους Τα καλά νέα είναι ότι σημειώνεται πρόοδος. Το νερό και ο αέρας μας είναι σημαντικά καθαρότερα από ό,τι ήταν πριν μερικές δεκαετίες και περισσότερη Ευρωπαϊκή φύση προστατεύεται όπως ποτέ άλλοτε. Η ΕΕ στρέφει πλέον την προσοχή της στο να κάνει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο αποδοτική σε σχέση με τους πόρους, με νέες πολιτικές για την κινητοποίηση των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και των μεμονωμένων καταναλωτών. Πολλές από τις ιδέες βρίσκονται στο «Χάρτη πορείας για μια αποδοτική από πλευράς πόρων Ευρώπης». Υπογραμμίζονται τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί φορείς για την πιο αποδοτική χρήση των πόρων και καθορίζονται ορόσημα κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας που θα δείχνουν πώς τα πάμε. Σε παρόμοιο πνεύμα, το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης της ΕΕ με το σύνθημα Ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας προβάλλει το όραμα μιας πράσινης, χωρίς περιορισμούς οικονομίας που θα επιτευχθεί μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα. Σε αυτό το βιώσιμο μέλλον, η ευμάρεια και το υγιεινό περιβάλλον απορρέει από μια καινοτόμο, κυκλική οικονομία όπου τίποτε δεν σπαταλάται και όπου οι τρόποι διαχείρισης των φυσικών πόρων ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας.

10 10 Η αποδοτική χρήση των πόρων αποτελεί, επίσης, βασικό κομμάτι της Ευρώπης 2020, της στρατηγικής δηλαδή της ΕΕ για να γίνει μια έξυπνη και βιώσιμη οικονομία χωρίς αποκλεισμούς. Πολλές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ που συμβάλλουν σε αυτό το στόχο πολιτικής, έχουν ήδη ξεκινήσει, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ευαισθητοποίησης στους τομείς μεταφοράς και ενέργειας, σχετικά με την αποδοτικότερη χρήση των ανεπαρκών πόρων και την πιο βιώσιμη κατανάλωση. Οι προσπάθειες για την προώθηση περισσότερων πράσινων προϊόντων στην ενιαία αγορά περιλαμβάνουν την έναρξη, σε όλη την ΕΕ, μεθόδων μέτρησης της περιβαλλοντικής απόδοσης των προϊόντων και οργανισμών, για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Οι προτεινόμενες μεθοδολογίες θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα πιο αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα της αγοράς είναι γνωστά και αναγνωρίσιμα. Η ΕΕ θα συνεχίσει να προωθεί και να ενθαρρύνει τις μεθόδους παραγωγής και τα προϊόντα που αξιοποιούν αποδοτικά τους πόρους. Ένα παράδειγμα είναι η Πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού πράσινου αυτοκινήτου. Επί του παρόντος το 73 % όλου του πετρελαίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη χρησιμοποιείται στις μεταφορές και οι τρέχουσες εκτιμήσεις προβλέπουν διπλασιασμό των επιβατικών αυτοκινήτων στα επόμενα 20 χρόνια. Η Πρωτοβουλία του πράσινου αυτοκινήτου στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στον τομέα των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων. FOR_GREEN_CARS.pdf/view Μπορείτε επίσης να διαβάσετε στο Χάρτη πορείας της Επιτροπής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 για το πώς οι κλάδοι που ευθύνονται για την πλειονότητα των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ευρώπη παραγωγή ενέργειας, βιομηχανία, μεταφορές, κτήρια, κατασκευές και γεωργία αναμένεται να κάνουν τη μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες. Αφού δείτε τον Χάρτη πορείας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δείτε πώς ο Ενεργειακός χάρτης πορείας 2050 συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ένωση, με στόχο τη μείωση κατά % των εκπομπών στην ΕΕ ως το Έχετε ποτέ σκεφτεί σοβαρά πόσο ζωτικής σημασίας είναι η βιοποικιλότητα για την επιβίωσή μας; Και πώς αυτή εξαφανίζεται; Η Στρατηγική Βιοποικιλότητας έχει στόχο να ανατρέψει αυτή την τάση. Ως το 2050, η βιοποικιλότητα της ΕΕ και οι υπηρεσίες που προσφέρει στο οικοσύστημα, δηλαδή το φυσικό του κεφάλαιο, θα πρέπει να προστατεύονται, να αξιολογούνται και να αποκαθίστανται κατάλληλα.

11 11 Η Οδηγία για τα πτηνά διατηρεί τους πληθυσμούς των άγριων πτηνών στην Ευρώπη και προστατεύει τους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας. Το δίκτυο Natura 2000 για την προστασία των φυσικών περιοχών δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη επιβίωση των πιο ευάλωτων και απειλούμενων ειδών και οικότοπων στην Ευρώπη. Η Οδηγία για τους οικότοπους αποκαθιστά τους προστατευόμενους οικότοπους και τα προστατευόμενα είδη της Ευρώπης και βοηθά στη δημιουργία ενός συνεκτικού οικολογικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη. Η Οδηγία-Πλαίσιο για τα ύδατα (ΟΠΥ) και το Σύστημα πληροφοριών για τα ύδατα στην Ευρώπη (WISE) συμβάλλουν στην προστασία όλων των υδάτινων συστημάτων από περιβαλλοντικές καταστροφές. Το WISEαποτελεί την πύλη πληροφόρησης για τα ευρωπαϊκά ύδατα. Το Σχέδιο διαφύλαξης των υδάτινων πόρων της Ευρώπης 2012 καθορίζει το δρόμο για τη βελτιωμένη υλοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για το νερό και την περαιτέρω ενσωμάτωση των πολιτικών. Το 2013, θεσπίστηκε νέος νόμος καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου εισαγωγής ξυλείας στην ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων βρίσκεται επί του παρόντος υπό αναθεώρηση, με στόχο τη διασφάλιση ότι τα αναπόφευκτα απόβλητα θα αντιμετωπίζονται ως πόρος. Η μείωση της παραγωγής αποβλήτων, με την αύξηση των ποσοστών της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, με τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης των χωματερών, και τον αυστηρό περιορισμό της ανάκτησης ενέργειας σε μη-ανακυκλούμενα απόβλητα, όπως και τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων (περιλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των πλαστικών τσαντών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ), και επίσης τη μείωση των αποβλήτων στις θάλασσες και τη βελτίωση της υλοποίησης της νομοθεσίας για τα απόβλητα περιλαμβάνονται μέσα στις προβλεπόμενες δράσεις.

12 12 Η Ευρώπη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εισαγόμενες πρώτες ύλες και ενέργεια. Μπορείτε να μάθετε πώς ο Χάρτης πορείας προς μια Ευρώπη με αποδοτική χρήση πόρων προτείνει την αύξηση της παραγωγικότητας των πόρων και την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση των πόρων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να μειωθεί η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές, ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύεται το φυσικό μας κεφάλαιο. Ένα σημαντικό βήμα έγινε στις αρχές του 2012 με την έναρξη της Ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για τις πρώτες ύλες. Οι συμπράξεις καινοτομίας φέρνουν μαζί τα δημόσια και ιδιωτικά ενδιαφερόμενα μέρη πέρα από όρια και τομείς με σκοπό να επιταχύνουν την κατανόηση της καινοτομίας για να προάγουν την ανεξαρτησία της ΕΕ στις πρώτες ύλες και την αποδοτικότητα στη χρήση των υλικών και τη μείωση της σπατάλης μέχρι το Ξέρατε ότι οι δημόσιες υπηρεσίες της Ευρώπης είναι από τους μεγαλύτερους καταναλωτές; Κάθε χρόνο δαπανούν περίπου 2 τρις EUR, τα οποία αντιστοιχούν σχεδόν στο 17 % του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ΕΕ. Χρησιμοποιώντας την αγοραστική τους δύναμη για να επιλέγουν προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή. Μάθετε για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις: Η πράσινη οικονομία και οι θέσεις εργασίας Η πράσινη οικονομία κρύβει ευκαιρίες για μελλοντική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Τομείς όπως η ανακύκλωση, η επεξεργασία του νερού, η διαχείριση των φυσικών πόρων, η βιώσιμη δασοκαλλιέργεια και γεωργία και τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες γνωστά με το συλλογικό όρο οικολογικές βιομηχανίες είναι υπεύθυνα για περίπου το 2,5 % του ΑεγχΠ της ΕΕ και έχουν αποδειχτεί ευπροσάρμοστα στην οικονομική κρίση, αναπτυσσόμενα κατά 8 % περίπου τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ευρώπη έχει δυναμικό μερίδιο στη διεθνή αγορά ορισμένων από αυτούς τους τομείς, για παράδειγμα το εκτιμώμενο μερίδιο στη διεθνή αγορά των βιομηχανιών ανακύκλωσης είναι της τάξης του 50 %. Άλλος ένας αναπτυξιακός τομέας είναι η βιολογική γεωργία. Οι εξαγωγές περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν σχεδόν στο τριπλάσιο από το 1999 μέχρι το 2010, ξεπερνώντας τα 24 δις EUR. Οι οικολογικές βιομηχανίες ήδη απασχολούν περισσότερα άτομα από τις χαλυβουργίες, τις αυτοκινητοβιομηχανίες και το φαρμακευτικό τομέα.

13 13 Μια πρόσφατη μελέτη του περιοδικού Harvard Business Review έδειξε ότι οι εταιρείες που επενδύουν στη βιωσιμότητα έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Επίσης έδειξε ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται αποδοτικά τους πόρους, που χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και νερό, και παράγουν λιγότερα απόβλητα για την παραγωγή μιας μονάδας εισοδήματος, τείνουν να παράγουν υψηλότερα επενδυτικά κέρδη από τους ανταγωνιστές τους. Δείτε: Αναπτύσσοντας νέες λύσεις για τα απόβλητα, με την επεξεργασία τους ως πόρο παρά ως βάρος, προσφέρεται μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επίσης εξοικονομούνται φυσικοί πόροι. Νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ θα αναπτυχθούν σε μερικά χρόνια για να βελτιωθεί ο τρόπος που διαχειριζόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα διαφορετικά είδη αποβλήτων. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, αν είχε υλοποιηθεί πλήρως ολόκληρη η νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα, η Ευρώπη θα εξοικονομούσε 72 δις EUR το χρόνο, ο κύκλος εργασιών του τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και της ανακύκλωσης θα αυξανόταν κατά 42 δις EUR και μέχρι το 2020 θα είχαν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας.

14 14 Συμβουλές Έχουμε μαζέψει εδώ όλες τις συμβουλές που υπάρχουν στον ιστότοπό μας και ακόμα περισσότερες. Οι συμβουλές είναι ταξινομημένες κατά θέμα αέρας, νερό, έδαφος, μεταλλεύματα, απόβλητα και λοιπά για να καταλάβετε καλύτερα τις επιπτώσεις των διαφόρων αντικειμένων και καθημερινών συνηθειών στους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον και επίσης για να σας παρουσιάσουμε βιώσιμες εναλλακτικές, ώστε κάθε μέρα να μπορείτε να κάνετε σοφές καταναλωτικές επιλογές για σας και για τον πλανήτη. Επίσης έχουμε έναν ειδικό οδηγό για το νερό [σύνδεσμος στο PDF], που αποκαλύπτει μερικά γεγονότα που προκαλούν έκπληξη σχετικά με τις αόρατες ποσότητες νερού που καταναλώνουμε έμμεσα. Καλό διάβασμα και να θυμάστε πως οι επιλογές σας κάνουν τη διαφορά!

15 15 Αέρας Μια από τις πιο βασικές ανάγκες που έχουμε ως άνθρωποι είναι να έχουμε πρόσβαση σε καθαρό αέρα. Ωστόσο, η ποιότητα του αέρα αλλοιώνεται εξαιτίας ενός συνδυασμού δραστηριοτήτων. Όπως είναι η οδήγηση επιβατικών οχημάτων, η καύση ορυκτών υλικών και η κτηνοτροφία, οι οποίες μολύνουν την ατμόσφαιρα με επικίνδυνα για το περιβάλλον αέρια του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο. Με το να υιοθετήσουμε απλές καθημερινές συνήθειες, όπως το να περπατάμε περισσότερο, να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και να τρώμε λιγότερο κρέας, μπορούμε να συμβάλλουμε ώστε να περιοριστεί η καταστροφή που συντελείται εις βάρος της ατμόσφαιρας. Μπογιές Είναι «πράσινες» οι μπογιές που χρησιμοποιείτε; Υπάρχουν εκατομμύρια υποστηρικτές στην Ευρώπη της τάσης «Φτιάξε το Μόνος Σου» (DIY) που ισχύει για τα μαστορέματα. Κάθε χρόνο, οι ιδιοκτήτες σπιτιών ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν είδη ξυλείας, μπογιές, βερνίκια καθώς και άλλα υλικά για την κατασκευή αντικειμένων που βασίζονται στην ιδέα του «Φτιάξε το Μόνος Σου». Μπορείτε, όμως, να περιορίσετε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο αυτών των δραστηριοτήτων σας, με το να επαναχρησιμοποιείτε υλικά, να ελέγχετε αν το ξύλο που χρησιμοποιείτε είναι προϊόν βιώσιμης επεξεργασίας και να αγοράζετε μπογιές που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Στην περίπτωση, ειδικά, των μπογιών υπάρχουν σημαντικά για το περιβάλλον οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους αν ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές. Όταν διαλέγετε μπογιές, προϊόντα λουστραρίσματος ή συντήρησης ξύλινων επιφανειών, αναζητήστε εκείνα τα προϊόντα που έχουν τον μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Υπολογίστε πόσα περίπου υλικά θα χρειαστείτε και προσπαθήστε να μην αγοράσετε υπερβολικά πολλά υλικά. Συχνά, μάλιστα, παρατηρείται ένα μεγάλο μέρος των μπογιών που αγοράζονται να μην χρησιμοποιείται ποτέ, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα ως προς την απόρριψη του προϊόντος. Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής, επιλέξτε ένα προϊόν, στην ετικέτα του οποίου δεν αναγράφεται κάποιο σύμβολο κινδύνου. Στις περισσότερες χώρες, πρόκειται για ένα μαύρο σύμβολο που εσωκλείεται σε ένα πορτοκαλί ή κίτρινο τετράγωνο και συνοδεύεται από περιγραφή του κινδύνου που απεικονίζει. Οι «φυσικές» ή οι «100 % φυσικές» μπογιές, οι νεροβαφές και το ασβεστόνερο συχνά περιέχουν λιγότερες επικίνδυνες ουσίες απ' ό,τι οι συνηθισμένες μπογιές. Είναι πιο ευχάριστες στην εργασία και επίσης είναι πιο καλές για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικό χώρο. Μερικοί, μάλιστα, προμηθευτές χρωμάτων διαθέτουν ακόμα και μπογιές από ανακυκλωμένα υλικά. Τέλος, αναζητήστε το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα για τις μπογιές εσωτερικού χώρου. Το σήμα αυτό δηλώνει ότι έχουν μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

16 16 Ποδήλατο Γνωρίζετε κατά πόσο μειώνονται οι εκπομπές CO₂ όταν χρησιμοποιείτε το ποδήλατό σας; Αν ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων επέλεγαν τη δίτροχη κίνηση αντί της τετρακίνησης, τα αποτελέσματα που θα είχε αυτό στη μείωση των εκπομπών CO₂ θα ήταν ανυπολόγιστης σημασίας. Η γενικότερη τάση που παρατηρείται, πάντως, δείχνει μια στροφή προς τη δίτροχη κίνηση. Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην πόλη σας χρησιμοποιούν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Τον προηγούμενο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ποδηλατών κατά 1,3 εκατομμύρια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ποδηλατών της χώρας στα 13 εκατομμύρια (αριθμός που αντιστοιχεί στο 27 % του συνολικού πληθυσμού της χώρας). Από αυτούς τους νέους ποδηλάτες, οι χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους σε συχνά ή τακτά χρονικά διαστήματα. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του ποδηλάτου είναι πολλά είτε το χρησιμοποιείτε για να πάτε στη δουλειά είτε για διασκέδαση. Κατ' αρχάς, είναι ένας καλός τρόπος για να είστε πάντοτε σε φόρμα. Επιπλέον, συμβάλλετε στη δημιουργία ενός πιο υγιούς και πιο καθαρού περιβάλλοντος με λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου. Το ποδήλατο είναι, επίσης, ένας πολύ πιο οικονομικός και εύκολος τρόπος για να ελίσσεστε στους δρόμους, καθώς σας δίνει τη δυνατότητα να αποφεύγετε το κυκλοφοριακό μποτιλιάρισμα αλλά και το κόστος για την αγορά καυσίμων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ποδηλασία είναι ένας τρόπος, με τον οποίο χρησιμοποιούνται με πολύ αποτελεσματικό τρόπο οι φυσικοί πόροι. Μήπως, όμως, επιθυμείτε να προσθέσετε περισσότερη οικολογική πινελιά στην καθημερινότητά σας; Αν δεν έχετε ήδη αγοράσει ποδήλατο, γιατί δεν αγοράζετε ένα μεταχειρισμένο; Ενώ η ποδηλασία έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους μετακίνησης, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη δημιουργία μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον κοινωνίας, η «επανάσταση» του ποδηλάτου έχει οδηγήσει, επίσης, και στην αύξηση του αριθμού των ποδηλάτων που καταλήγουν να μην χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Συχνά τα παλιά ποδήλατα καταλήγουν στη χωματερή. Ωστόσο, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως το αλουμίνιο και τα ελαστικά του ποδηλάτου, άρα είναι πολύτιμα ακόμα και ως απορρίμματα. Αν επιθυμείτε να αγοράσετε ένα καινούργιο ποδήλατο, σιγουρευτείτε ότι το μοντέλο ποδηλάτου που θέλετε να αγοράσετε έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές για να αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Και φυσικά μην ξεχνάτε να το διατηρείτε σε καλή κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν με ενθουσιασμό ένα ποδήλατο με σκοπό να το χρησιμοποιήσουν για τη μετακίνησή τους στον εργασιακό τους χώρο, αλλά στο τέλος καταλήγουν να το παρατάνε σε μια άκρη. Η συμπεριφορά αυτή δεν αποτελεί ένδειξη καλής χρήσης των φυσικών πόρων. Μια καλή ιδέα είναι να δανειστείτε ένα ποδήλατο για μερικές εβδομάδες και να δείτε κατά πόσο σας αρέσει να το χρησιμοποιείτε για τις μετακινήσεις σας. Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσετε ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής σας ζωής, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, δηλαδή στο να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο ή ένα καινούργιο ποδήλατο.

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο.

Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Πρακτικοί τρόποι εξοικονόμησης νερού Με απλούς τρόπους μπορούμε να μειώσουμε τη κατανάλωση νερού στο μπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. Τρόποι εξοικονόμησης νερού στο μπάνιο 1. Ελέγξτε για διαρροή το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ

ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΛΟΙ ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ Με απλούς πρακτικούς τρόπους, µπορούµε όλοι µας να κάνουµε µία προσπάθεια ώστε να µειώσουµε την κατανάλωση νερού στο µπάνιο, στην κουζίνα, και στον κήπο. ΤΡΟΠΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ερωτηματολόγιο. για σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ερωτηματολόγιο για σχολεία Δευτεροβάθμιας ς Aυτό το ερωτηματολόγιο πρέπει να συμπληρωθεί από όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Κατηγορία Γ στην αρχή και το τέλος της περιόδου που

Διαβάστε περισσότερα

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè

µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè µ¹ ª¹» º Æ Á ª ðìà ðòàçíáôá ðïù íðïòïàíå îá ëàîïùíå ö ëáôáîáìöôû çéá îá âïèõüóïùíå ôïî ðìáîüôè Ο άνθρωπος επί δεκαετίες φέρθηκε αλόγιστα και επιβάρυνε τον πλανήτη. Η καταναλωτική κοινωνία που διαμορφώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση

Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Α Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού Ερευνητική εργασία Β τετραμήνου Το Νερό στη Φύση Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Γλέζου Κατερίνα - Δρίλλια Αθανασία Εξοικονόμηση νερού και διαφήμιση Ομάδα «Σταγόνα ζωής» ΜΕΛΗ: ΔΑΝΑΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ

ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ Στόχος(οι): Να κατανοήσουν οι μαθητές ότι το νερό είναι ένα περιορισμένος φυσικός πόρος και ότι τείνουμε να σπαταλάμε σημαντικές ποσότητες νερού σε καθημερινή βάση. Να μάθουν

Διαβάστε περισσότερα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το νερό είναι ένας φυσικός πόρος που έχει μεγάλη σημασία γιατί είναι από τους βασικούς παράγοντες για τη ζωή και την ανάπτυξη. Τα τελευταία χρόνια όμως, το αγαθό αυτό βρίσκεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά!

Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Ακονίστε το μυαλό σας περιβαλλοντικά! Μέσα στο πιο κάτω ορθογώνιο υπάρχουν κρυμμένες λέξεις που έχουν σχέση με το νερό. Μπορείς να τις βρεις και να τις κυκλώσεις; Ψάξε οριζόντια, κάθετα και διαγώνια! Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο

Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο Ζ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (ΚΒ) Οικολογικό σχολείο Θέμα φετινής σχολικής χρονιάς: Το νερό Θέμα: Το νερό στη ζωή μας ΤΟ ΝΕΡΟ Αποτελεί το 70% του ανθρώπινου σώματος Καλύπτει το 75% της επιφάνειας της γης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: 6 ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η Επισκόπηση χωρίζεται σε δύο μέρη: Α. Γενικό μέρος (συμπληρώνεται από όλα τα Σχολεία) Β. Ειδικό Μέρος που αντιστοιχεί στο θέμα που επιλέγεται κάθε χρόνο (Νερό,

Διαβάστε περισσότερα

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν

Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν 7. Επαναχρησιμοποίηση νερού στο δήμο μας! Όσα υγρά απόβλητα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να υποστούν επεξεργασία πριν την επανάχρησή τους. Ο βαθμός επεξεργασίας εξαρτάται από την χρήση για την

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό. 22 Μαρτίου «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση»

Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό. 22 Μαρτίου «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση» Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό 22 Μαρτίου 2011 «Νερό για τις Πόλεις: Ανταποκρινόµενοι στην Αστική Πρόκληση» Σήµερα, 22 Μαρτίου 2011, γιορτάζουµε την Παγκόσµια Ηµέρα για το Νερό, ένα θεσµό που, για 18 η χρονιά,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τη χρήση νερού και εναλλακτικών πηγών. Κ. Νουτσόπουλος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ

Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τη χρήση νερού και εναλλακτικών πηγών. Κ. Νουτσόπουλος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Αποτελέσματα έρευνας κοινής γνώμης για τη χρήση νερού και εναλλακτικών πηγών Κ. Νουτσόπουλος, Επικ. Καθηγητής ΕΜΠ Εκπαιδευτικό υλικό προγράμματος «Η παρούσα έρευνα έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί!

Γίνομαι. Φρουρός Αειφορίας. Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Γίνομαι Φρουρός Αειφορίας Αειφορία θέλω και μπορώ Να φέρω εγώ στον πλανήτη αυτό! Εγώ και Εσύ Μαζί πιο δυνατοί! Δοκιμασία 1 η 1. ΓΙΝΟΜΑΙ ΦΡΟΥΡΟΣ ΝΕΡΟΥ Το νερό είναι πολύτιμο. Κάθε σταγόνα μετρά. Το νερό

Διαβάστε περισσότερα

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης

Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Μέλος της Συμμαχίας «Δρόμοι στο Μέλλον» ενημερώνουν για τα οφέλη της Οικολογικής Οδήγησης Γιατί Οικολογική Οδήγηση; Η έννοια της αυτοκίνησης είναι συνδεδεμένη

Διαβάστε περισσότερα

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης

Σώστε τη γη. Κρεσφόντης Χρυσοσπάθης Επειδή ο πληθυσμός της γης και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνοντας συνεχώς, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο γλυκό νερό. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, το γλυκό νερό ρυπαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Νερό στο σπίτι (α) ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Δραστηριότητες. Πληροφορίες. Οικιακή κατανάλωση νερού

Νερό στο σπίτι (α) ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Δραστηριότητες. Πληροφορίες. Οικιακή κατανάλωση νερού 14 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Δραστηριότητες Νερό στο σπίτι (α) Πώς χρησιµοποιείτε το νερό στο σπίτι σας; Για ποιες χρήσεις καταναλώνετε το

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

SUPERMARKET SURVEY RESULTS

SUPERMARKET SURVEY RESULTS Είσαι οικολόγος καταναλωτής; 6 th grade pupils Iamatiki Primary School 2013 2014 SUPERMARKET SURVEY RESULTS Ερώτηση 1: Ετοιμάζετε λίστα με ό,τι χρειάζεστε πριν πάτε στην υπεραγορά; 45 40 42 35 30 25 20

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση;

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; TοΦαινόμενοΘερμοκηπίου Ηλιακή ακτινοβολία διαπερνάει την ατμόσφαιρα της Γης Μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται από τη Γη και την ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Προτιμήστε οικονομικό πρόγραμμα πλύσης Επιλέξτε χαμηλότερη θερμοκρασία: 30-40 C για χρωματιστά, 50-60 C για λευκά ρούχα. Με πλύση σε 40 C αντί 60 C μεώνετε το κόστος πλύσης κατά 35% Xρησιμοποιήστε το πλυντήριο

Διαβάστε περισσότερα

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε;

Ανακύκλωση. Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια. Γιατί ανακυκλώνουμε; Ανακύκλωση Τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα, δεν είναι σκουπίδια Είναι πρώτη ύλη και ενέργεια. Είναι η διαλογή τους προστασία για το περιβάλλον. Εσύ συμμετέχεις στην ανακύκλωση; Γιατί ανακυκλώνουμε; Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

[Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»]

[Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»] 2012 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Δέσποινα Παπαδοπούλου dpsd07038 [Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2014 Παράγει ενέργεια το σώμα μας; Πράγματι, το σώμα μας παράγει ενέργεια! Για να είμαστε πιο ακριβείς, παίρνουμε ενέργεια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας. Ηλικιακή ομάδα 9-12 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Ατμοσφαιρική ρύπανση και ο περιορισμός της χρήσης ενέργειας Ηλικιακή ομάδα 9-12 Φυσική καταστροφή, ηλικιακή ομάδα, γνωστικό αντικείμενο Το σενάριο απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνουμε για την ενέργεια

Μαθαίνουμε για την ενέργεια Μαθαίνουμε για την ενέργεια Εργασίες από τα παιδιά του Ε 2 2013-2014 Απακίδης Ανατόλι, Κολοβός Δημήτρης, Κυριάκου Σάββας Κρυπτόλεξο Ε Β Η Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α Λ Π Υ Β Κ Δ Ξ Υ Θ Ο Η Λ Ι Ο Σ Ω Δ Η Θ Ο Ο Φ Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΗΓΕΣ / ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; Η ενέργεια υπάρχει παντού παρόλο που δεν μπορούμε να την δούμε. Αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη της από τα αποτελέσματα της.

Διαβάστε περισσότερα

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού

Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τι χάνω αν δεν κάνω ανακύκλωση Ανακύκλωση Χαρτιού Ανακύκλωση Γυαλιού Ο ρόλος του Πολίτη στη Ανακύκλωση του Γυαλιού Τι κερδίζω με την ανακύκλωση Τα οφέλη με την ανακύκλωση δεν είναι μόνο άμεσα οικονομικά, είναι κυρίως περιβαλλοντικά. Με την ανακύκλωση ωστόσο πετυχαίνουμε: Να επαναχρησιμοποιήσουμε πρώτη ύλη από αυτά

Διαβάστε περισσότερα

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση

10 σημεία για μια πιο οικολογική οδήγηση Η εκστρατεία ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΙΟ ΠΡΑΣΙΝΑ (Make Cars Green) στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών από την κίνηση των αυτοκινήτων και στο να βοηθήσει τους οδηγούς να σκεφτούν οικολογικά

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονομήστε Ενέργεια. Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας

Εξοικονομήστε Ενέργεια. Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας Εξοικονομήστε Ενέργεια Εύκολες συμβουλές για εσάς και την οικογένειά σας Τι είναι η Κλιματική Aλλαγή; Η Κλιματική Αλλαγή αναφέρεται στα μεταβαλλόμενα καιρικά φαινόμενα, που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο,

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών Πολυτεχνική σχολή Τμήμα Χημικών Μηχανικών Ακαδημαϊκό Έτος 2007-20082008 Μάθημα: Οικονομία Περιβάλλοντος για Οικονομολόγους Διδάσκων:Σκούρας Δημήτριος ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua.

γυαλί χαρτί χαρτόνι ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! υπόλοιπα απόβλητα πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα http://uest.ntua. χαρτί χαρτόνι γυαλί πλαστικό μέταλλο βιοαπόβλητα ή οργανικά απόβλητα υπόλοιπα απόβλητα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ανακύκλωσε και εσύ! «Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικού συστήματος για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η Βασιλείου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3

ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 Πίνακας 1: Μέσοι όροι τµηµάτων ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕΣΟΙ ΟΡΟΙ Οικολογική Αγοραστική Συµπεριφορά Τµήµα 1 Τµήµα 2 Τµήµα 3 A01 Μεταξύ ενός οικολογικού και ενός κοινού προϊόντος, 4.99 3.46 2.22 διαλέγω

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

TΟ ΝΕΡΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

TΟ ΝΕΡΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ TΟ ΝΕΡΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Προοπτικές και Προκλήσεις του 21 ου αιώνα Χαράλαμπος Ν. Χαραλάμπους Προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού Και Πνεύμα Θεού εφέρετο επί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη»

«Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» «Ο ρόλος των ημοσίων Συγκοινωνιών στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη» ρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ ΗΡΩ ΓΚΑΝΤΑ ΕΛΣΑ ΜΕΜΜΟΥ Μέχρι πριν από 100 χρόνια ή και µέχρι πριν από λίγα χρόνια, σε ορισµένες περιοχές το πόσιµο νερό προερχόταν από πηγάδια και πηγές. Σήµερα,

Διαβάστε περισσότερα

Οι μετατροπείς συχνότητας της ΑΒΒ καθιστούν τις αντλίες ευφυείς

Οι μετατροπείς συχνότητας της ΑΒΒ καθιστούν τις αντλίες ευφυείς Έξυπνη άντληση Οι μετατροπείς συχνότητας της ΑΒΒ καθιστούν τις αντλίες ευφυείς Οι αυξανόμενες απαιτήσεις για νερό που προκύπτουν από την παγκόσμια αστικοποίηση και οι σχετικές οδηγίες της ΕΕ, καθιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας;

Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Πού πηγαίνει η ενέργεια στο νοικοκυριό σας; Συσκευές καθημερινότητας 4% Standby (Αναμονή) 6% Ζέστη & Δροσιά 22% Ψυγείο/Κατάψυξη 7% Συσκευές Κουζίνας 9% Φώτα 9% Άλλα 3% Πλύσιμο & στέγνωμα 3% Ζεστό νερό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Το Πρόβλημα Το περιβαλλοντικό πρόβλημα που εξετάζεται από το πρόγραμμα θάλασσα είναι ο άμεσος κίνδυνος επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

2.4 Ρύπανση του νερού

2.4 Ρύπανση του νερού 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις 2.4 Ρύπανση του νερού 4-1. Ποια ονομάζονται λύματα; Έτσι ονομάζονται τα υγρά απόβλητα από τις κατοικίες, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες και τους αγρούς. 4-2. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας. Τσόγκας Βασίλης ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΜΗΜΑ : Α3 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ : Σωτηρόπουλος Σάββας Τσόγκας Βασίλης ΠΑΡΑΓΩΓΉ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα, η κοινωνική και τεχνολογική

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου?

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου? Ενημερωτικό Υλικό Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως επηρεάζουν το Περιβάλλον και πως μπορούν να μετρούν το Ανθρακικό τους Αποτύπωμα? Τ ι είναι? Τι είναι η κλιματική αλλαγή?

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Ευημερία. Αειφόρος Ανάπτυξη. Κοινωνική Ισότητα. Πολιτιστική Ζωτικότητα. Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας. Greek

Οικονομική Ευημερία. Αειφόρος Ανάπτυξη. Κοινωνική Ισότητα. Πολιτιστική Ζωτικότητα. Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας. Greek Αειφόρος Ανάπτυξη Πολιτιστική Ζωτικότητα Οικονομική Ευημερία Κοινωνική Ισότητα Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας Greek Καλωσήλθατε στην Υπηρεσία Οργανικής Κουζίνας του Norwood Payneham & St Peters Η Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόµηση νερού στο σπίτι

Εξοικονόµηση νερού στο σπίτι 17 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Στόχοι φύλλο εκπαιδευτικών Να υιοθετήσουν οι µαθητές συνήθειες εξοικονόµησης νερού Να πετύχουν µε απλούς τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΡΑΣΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2016 Έμφαση κατά την περσινή και φετινή χρονιά ήταν η δράση μας ως Φρουροί Αειφορίας Οι γειτονικές κοινότητες

Διαβάστε περισσότερα

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011

ες πράσινο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C www.c3.teiwm.gr 14/12/20112011 Εργαλεία και μεθοδολογίυ σχεδιασμού συσκευασιών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Τμήμα Βιομηχανικού Σχεδιασμού Εργαστήριο C 3 www.c3.teiwm.gr 1 Αειφορία Περιεχόμενα Εργαλεία πράσινου σχεδιασμού Αξιολόγηση κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία κατοικίας. Β. Τύπος κτιρίου Μονοκατοικία Πολυκατοικία Εξοχική. 6. Α. Αριθμός μπάνιων Β. Αριθμός wc

Στοιχεία κατοικίας. Β. Τύπος κτιρίου Μονοκατοικία Πολυκατοικία Εξοχική. 6. Α. Αριθμός μπάνιων Β. Αριθμός wc Στοιχεία κατοικίας 1. Περιοχή κατοικίας: Αττική Βόλος Γιάννενα Ηράκλειο Κρήτης Θεσσαλονίκη Καλαμάτα Κοζάνη Λαμία Ξάνθη Πάτρα Ρόδος 2. Αριθμός μελών νοικοκυριού άτομα 3. Υπάρχουν παιδιά στο σπίτι Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι - ΡΟΔΟΣ Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου «Απο-Τιμώντας το νερό» Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr Περιεχόμενα Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή σήµανση συσκευών Η ενεργειακή σήµανση καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση µε την έκδοση της οδηγίας 92/75/22.09.92 και σε Εθνικό επίπεδο µε την έκδοση του Προεδρικού ιατάγµατος 180/1994, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων

Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων στον κόσμο Η σοφή εκμετάλλευση των σκουπιδιών: η Ε.Ε. και η διαχείριση των απορριμμάτων Πηγές: Eurostat (SBS), Being wise with waste: the EU s approach to waste management (European Union 2010) Στο κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου «Απο-Τιμώντας το νερό» Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr Περιεχόμενα Κατάλογος Πινάκων...

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις-σενάρια. Β) Τους παρακινείτε και τους στηρίζετε να παράγουν ποιοτικότερο προϊόν εφαρμόζοντας τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας;

Ερωτήσεις-σενάρια. Β) Τους παρακινείτε και τους στηρίζετε να παράγουν ποιοτικότερο προϊόν εφαρμόζοντας τη μέθοδο της βιολογικής καλλιέργειας; 86 1 Την πρώτη μέρα στην εργασία σας πληροφορήστε ότι τα φασόλια Πρεσπών περνάνε μεγάλη κρίση η τιμή τους πέφτει στην αγορά κι οι παραγωγοί, που είναι πολύ δυσαρεστημένοι, ζητούν τη βοήθειά σας. Τι επιλέγετε;

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας.

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΔΣΝΑ για τα διοργάνωση του συνεδρίου και να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος

Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΥΗΤΔ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 2 09/05/2012 Ομάδα Ι Ragab Mohammed Βάσωφ Θάνος Μήτσιος Αντώνης Μιμίδης Άγγελος Δήμας Νίκος 1 Εισαγωγικά ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΤΟ ΝΕΡΟ 1. Το νερό είναι α. Η πιο διαδεδομένη χημική ένωση 0% β. Πηγή ζωής 33% γ. Τα δύο παραπάνω 67%

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΤΟ ΝΕΡΟ 1. Το νερό είναι α. Η πιο διαδεδομένη χημική ένωση 0% β. Πηγή ζωής 33% γ. Τα δύο παραπάνω 67% ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ: ΤΟ ΝΕΡΟ 1. Το νερό είναι α. Η πιο διαδεδομένη χημική ένωση % β. Πηγή ζωής 33% γ. Τα δύο παραπάνω 67% Το νερό είναι Η πιο διαδεδομένη χημική ένωση Πηγή ζωής Τα

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ *Φέρουσα χωρητικότητα Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ενός είδους που μπορεί να υποστηρίζεται από ένα δεδομένο οικοσύστημα. Ο προσδιορισμός της για τον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

CERAMIX-BLUE ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ - ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

CERAMIX-BLUE ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ - ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ IDEAL STANDARD γραφεία. ªÂÛÔÁ ˆÓ 265 154 51. æ ÈÎfi Αθήνα ËÏ. 210 6790800 Fax 210 6790890 26Ë ÎÙˆ Ú Ô 90 & ªÈÓˆÙ ÚÔ 1 Porto Center Ù ÛÙËÌ 23 546 27 Θεσ/νίκη ËÏ. 2310 488288 Fax 2310 488289 Τμήμα Έργων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 30 Απριλίου 2014 Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αρμοδιότητα για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν τον τόπο μας, ενώ η Ευρωβουλή

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Μίχας Υποψήφιος Δήμαρχος. Άμεση Δράση ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ

Γιάννης Μίχας Υποψήφιος Δήμαρχος. Άμεση Δράση ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ Γιάννης Μίχας Υποψήφιος Δήμαρχος Άμεση Δράση ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ Η καθαρή αλήθεια Μαζί, θα καθαρίσουμε! Είμαστε μια υποψήφια Δημοτική Αρχή που δεν έχει μόνο καλές προθέσεις αλλά και καλές εμπειρίες και πρακτικές.

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις

Περιβαλλοντική καινοτομία. Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Περιβαλλοντική καινοτομία Περιβαλλοντικοί προβληματισμοί για εξυπνότερες επιχειρηματικές αποφάσεις Η περιβαλλοντική καινοτομία μάς αφορά όλους Με το 53% των ηγετικών στελεχών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις - Όλες οι απαντήσεις µε

Συχνές ερωτήσεις - Όλες οι απαντήσεις µε Συχνές ερωτήσεις - Όλες οι απαντήσεις µε µια µατιά Επιλέξτε το θέµα που σας ενδιαφέρει Έχετε ερωτήσεις σχετικά µε τη δοσολογία, τους λεκέδες και τα ευαίσθητα υφάσµατα; Εδώ θα βρείτε όλες τις απαντήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Στόχος(οι): Να ενημερωθούν οι μαθητές για τις ταξιδιωτικές συνήθειες της δικής τους γενιάς αλλά και των προηγούμενων, από τη σκοπιά των διανυόμενων αποστάσεων, της

Διαβάστε περισσότερα

4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας;

4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας; 4. Τελειώνει το νερό στον πλανήτη μας; Όπως είναι γνωστό, το νερό κάνει ένα κύκλο στη φύση και για εκατομμύρια χρόνια καλύπτει τις ανάγκες όλων των οργανισμών στον πλανήτη μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται

Διαβάστε περισσότερα

V 50/60Hz W 1.7L

V 50/60Hz W 1.7L ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Ηλεκτρικός Βραστήρας Μοντέλο: R-778 220-240V 50/60Hz 1850--2200W 1.7L ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές συσκευές, πρέπει να τηρείτε τις βασικές προφυλάξεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων

Διαβάστε περισσότερα

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production)

ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) ZA4983 Flash Eurobarometer 256 (Europeans attitudes towards the issue of sustainable consumption and production) Country Specific Questionnaire Greece FLASH 256 SUSTAINABLE CONSUMPTION & PRODUCTION Q1.

Διαβάστε περισσότερα

Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt3

Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt3 Συµπληρωµατικά στοιχεία ppt3 ιαφάνεια 1 Κλιµατική αλλαγή Πώς µπορείτε να την καταπολεµήσετε; Η παρουσίαση αυτή έχει σκοπό να αποδείξει ότι οι απλές ενέργειες και επιλογές ατόµων και νοικοκυριών µπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Κεφάλαιο 02-04 σελ. 1 02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Όπως επισημάνθηκε στο κεφάλαιο 01-04, η πρώτη ύλη για τα «ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας είναι μη επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως παραγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού 1. Το νερό στη φύση και τη ζωή των ανθρώπων Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από νερό. Το 97,2% του νερού αυτού βρίσκεται στους ωκεανούς, είναι δηλαδή αλμυρό. Μόλις το 2% βρίσκεται στους πόλους

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε:

1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1 Η θεωρία του μαθήματος με ερωτήσεις. 1.1 Τι είναι η Χημεία και γιατί τη μελετάμε: 1. Τι ονομάζεται περιβάλλον; Οτιδήποτε μας περιβάλλει ονομάζεται περιβάλλον. Για παράδειγμα στο περιβάλλον ανήκουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου Αθήνα, 3/4/2014 Βιομηχανική Συμβίωση Ως Βιομηχανική Συμβίωση (Industrial

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green. Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green. Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green City Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας Κατασκευάστε μια σύγχρονη πόλη, ο οποία δεν θα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

Είναι πολυσυνέδριο γιατί πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από άλλες ΕυρωπαΪκές προσπάθειες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Είναι πολυσυνέδριο γιατί πλαισιώνεται και συμπληρώνεται από άλλες ΕυρωπαΪκές προσπάθειες συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Σας καλωσορίζω σε ένα ιδιαίτερο συνέδριο, το πολυ-συνέδριο του Ecopol. Ένα συνέδριο που συζητά την προώθηση των πολιτικών που ενισχύουν την πράσινη καινοτομία. Σε αυτό το τελικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Στόχος(οι): Η κατανόηση του σε πόσες από τις καθημερινές δραστηριότητές μας χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια. Ο προσδιορισμός τρόπων για τον περιορισμό της κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: R-920

ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: R-920 ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ ΜΟΝΤΕΛΟ: R-920 ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν λειτουργήσετε τη συσκευή και φυλάξτε τις για μελλοντική αναφορά. Η συσκευή αυτή προορίζεται για χρήση σε οικιακές και

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προστασία του Περιβάλλοντος με τη χρήση Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα