<<Πρόγραμμα ενδυνάμωσης και υποστήριξης οικογενειών ατόμων με αυτισμό>>

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "<<Πρόγραμμα ενδυνάμωσης και υποστήριξης οικογενειών ατόμων με αυτισμό>>"

Transcript

1 <<Πρόγραμμα ενδυνάμωσης και υποστήριξης οικογενειών ατόμων με αυτισμό>> Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γ Κ.Π.Σ. Ε.Π.<<ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ>> Ενέργεια <<Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες>> Κατηγορία Πράξεων α Συγχρηματοδότηση: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ 75% ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 25%

2 Όσοι από μας ζούμε ή και δουλεύουμε με παιδιά και ενήλικες με αυτιστικού τύπου διαταραχές πρέπει να προσπαθούμε να μπούμε στον κόσμο τους μιας και αυτοί δεν μπορούν να βρουν το δρόμο που τους οδηγεί στον δικό μας χρειαζόμαστε να μάθουμε να κατανοούμε και να βιώνουμε με συμπάθεια τις αυτιστικές τους εμπειρίες ώστε να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε κάθε άτομο να τα βγάλει πέρα με ένα σύστημα κοινωνικών κανόνων που του είναι ξένο Η ανταμοιβή για την προσπάθεια που απαιτείται είναι μία βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης κοινωνικής αλληλεπίδρασης και μια αναγνώριση του θαύματος ανάπτυξης του ατόμου. Το κλειδί για τον αυτισμό είναι το κλειδί για τη φύση της ανθρώπινης ζωής. Lorna Wing, 1996

3 Το φάσμα του αυτισμού Ο αυτισμός είναι μία διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, κατά συνέπεια επιδρά φάσματος. σε πολλούς τομείς της ανάπτυξης ενός ατόμου. Η βαρύτητα της διαταραχής διαφέρει από άτομο σε άτομο και περιλαμβάνει άτομα με σοβαρά προβλήματα έως και άτομα με υψηλή λειτουργικότητα, χωρίς ελλείμματα σε νοητικό επίπεδο και πολλές φορές ιδιαίτερα ευφυή. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ένα έως δύο άτομα ανά 1000 γεννήσεις παρουσιάζουν διαταραχές του αυτιστικού Ο αυτισμός επηρεάζει τον τρόπο που ένα άτομο επικοινωνεί και συνδέεται με τους ανθρώπους γύρω του. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλυφθεί τα αίτια της διαταραχής. Τα άτομα με αυτισμό έχουν τρεις βασικές δυσκολίες: Η πρώτη έχει σχέση με την κοινωνικότητα, δηλαδή «να μπορεί κανείς να τα βγάλει πέρα με τους ανθρώπους», να καταλαβαίνει τους κοινωνικούς κανόνες, να κάνει φίλους. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να μη κατανοούν: γιατί θα πρέπει να μοιράζονται τα πράγματα τους με τα αδέλφια τους ή γιατί να παίζουν μαζί τους ότι πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους σε ένα παιχνίδι, ή για να μιλήσουν σε κάποιον

4 ότι δεν μπορούν να αγγίζουν τους άλλους καθώς περπατούν στο δρόμο ότι δεν μπορούν να παίρνουν από τους άλλους ανθρώπους τα πράγματά τους ότι για να πάρουν κάτι από κάποιο κατάστημα πρέπει να πληρώσουν τι σκέφτονται ή πώς νοιώθουν οι άλλοι άνθρωποι. Έτσι πολλές φορές φαίνονται εγωιστές ή κακομαθημένοι, ή δίνουν σημασία μόνο σε ό,τι θέλουν αγνοώντας τους άλλους και τα συναισθήματά τους. Η δεύτερη δυσκολία τους έχει σχέση με την αδυναμία τους να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Τα περισσότερα άτομα με αυτισμό είναι αδύνατο ή δύσκολο να μιλήσουν. Ακόμη και εκείνα που μπορούν να μιλούν, δυσκολεύονται να κατανοήσουν: τα διαφορετικά νοήματα που δίνουμε σε λέξεις ανάλογα με τον τόνο της φωνής μας τις διάφορες εκφράσεις του προσώπου μας, όταν θέλουμε να δείξουμε στους άλλους αυτό που νοιώθουμε τις κινήσεις του σώματός μας: όπως όταν χαιρετάμε, δείχνουμε, σηκώνουμε τους ώμους μας ή κοιτάμε το ρολόι μας ενώ κάποιος μας μιλάει (εκείνος σταματάει γιατί καταλαβαίνει ότι βιαζόμαστε ένα άτομο με αυτισμό θα συνέχιζε να μιλάει).

5 Η τρίτη δυσκολία έχει σχέση με τον άκαμπτο τρόπο που σκέφτονται ή κάνουν πράγματα. Έχουν λίγη φαντασία στην καθημερινότητά τους, τους αρέσει να διατηρούν τις ρουτίνες τους αντί να χαίρονται με τις αλλαγές. Συχνά τους αρέσει να τακτοποιούν πράγματα με ένα συγκεκριμένο τρόπο και αν κάποιος αλλάξει τη θέση τους μπορεί να αναστατωθούν. Επίσης μπορεί να ενοχληθούν πολύ όταν θα πρέπει να φορέσουν καινούργια μπλούζα, να μπουν στο καινούργιο αυτοκίνητο ή να πάνε για ψώνια από διαφορετικό δρόμο. Μπορεί να παίζουν συνέχεια με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιώντας το ίδιο αντικείμενο ή να παρακολουθούν το ίδιο βίντεο πολλές φορές. Μπορεί να κάνουν τις ίδιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το σώμα τους π.χ. μπροςπίσω, ή να πηδούν πάνω-κάτω ή να φτερουγίζουν τα χέρια τους ή να χτυπούν επιφάνειες, ή να στριφογυρίζουν αντικείμενα. Τα παιδιά με αυτισμό συχνά δεν παίζουν με τον ίδιο τρόπο όπως εμείς. Τους είναι δύσκολο να παίξουν σε ένα παιχνίδι όπου θα πρέπει να παραστήσουν κάποιο άλλο πρόσωπο, π.χ. τη μαμά της κούκλας, το γιατρό. Λέγοντας ή κάνοντας τα ίδια πράγματα πάλι και πάλι νοιώθουν πιο ασφαλείς γιατί έτσι γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή.

6 Επιπλέον, τα άτομα με αυτισμό έχουν αισθητηριακές ευαισθησίες και ιδιαιτερότητες, όπως: δείχνουν ενόχληση σε δυνατούς ή χαμηλούς θορύβους, όπως οι δυνατές φωνές, ο θόρυβος της ηλεκτρικής σκούπας πλησιάζουν τους άλλους πολύ κοντά για να τους κοιτάξουν στα μάτια ή να τους μυρίσουν τραβιούνται μακριά όταν οι άλλοι τους αγγίζουν προτιμούν πολύ επιλεκτικά συγκεκριμένες γεύσεις και μυρωδιές γι αυτό συνήθως έχουν πολύ περιορισμένες προτιμήσεις στα γεύματά τους έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε υφή ρούχων ή δεν αντέχουν τις ετικέτες στα ρούχα Οι παραπάνω δυσκολίες οφείλονται στην αδυναμία των ατόμων με αυτισμό να «βάλουν σε τάξη» τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Τα άτομα με αυτισμό συχνά παρουσιάζουν «προβλήματα συμπεριφοράς», όπως δυνατές κραυγές, επιθυμία να βγάλουν τα ρούχα τους ή να καταστρέψουν αντικείμενα. Κάποιες φορές οι συμπεριφορές μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δύσκολες. Όλα αυτά μπορεί να συμβαίνουν γιατί δεν τους αρέσει να κάνουν κάτι ή είναι θυμωμένοι ή στενοχωρημένοι, ή απλά για να δουν τι θα συμβεί. Τις περισσότερες φορές με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας.

7 Συχνά δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να δυσκολεύουν τη συνύπαρξή τους με άλλους ανθρώπους αλλά τα άτομα με αυτισμό δεν το καταλαβαίνουν Για όλους αυτούς τους λόγους τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται τον κόσμο αποσπασματικά και συγκεχυμένα, με αποτέλεσμα πολλές φορές να νοιώθουν ανασφάλεια και αγωνία. Τι προκαλεί τον αυτισμό; Μέχρι σήμερα, η ακριβής αιτιολογία του αυτισμού δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γενετικοί παράγοντες έχουν σημαντικό ρόλο. Επίσης έχει βρεθεί ότι ο αυτισμός συνδέεται με προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την γέννηση ενός παιδιού. Ο ρόλος της διάγνωσης Όσο πιο νωρίς δοθεί η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες που έχει ένα παιδί με αυτισμό να λάβει κατάλληλη εκπαίδευση και στήριξη. Μπορούν να βοηθηθούν τα άτομα με αυτισμό; Αν και ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, ωστόσο η ζωή ενός ατόμου με αυτισμό μπορεί να αλλάξει σημαντικά με την έγκαιρη, συστηματική και εξειδικευμένη στήριξη και εκπαίδευση. Τα περισσότερα άτομα με αυτισμό μαθαίνουν με διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους, γι αυτό χρειάζονται ιδιαίτερη βοήθεια στο σχολείο.

8 Η εκπαίδευση των ατόμων με αυτισμό Ανάλογα με το επίπεδο των δυσκολιών τους, τα άτομα με αυτισμό μπορούν να παρακολουθήσουν ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ειδικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, προστατευμένα εργαστήρια, τεχνικά λύκεια ειδικής αγωγής ή να φοιτήσουν κανονικά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ενήλικες με αυτισμό Τα περισσότερα άτομα με αυτισμό χρειάζονται υποστήριξη σε όλη τους τη ζωή και είναι πολύ λιγότερα αυτά που πετυχαίνουν να ζήσουν με πλήρη αυτονομία. Στην Ελλάδα τα τελευταία μόνο χρόνια άρχισαν να λειτουργούν δομές διαβίωσης ατόμων με αυτισμό οι οποίες δεν καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες.

9 Η οικογένεια του ατόμου με αυτισμό Είναι προφανές ότι το καλωσόρισμα της διάγνωσης ταράσσει την οικογενειακή γαλήνη και αποδιοργανώνει τον οικογενειακό προγραμματισμό. Λόγω έλλειψης υποστηρικτικών υπηρεσιών, οι γονείς θα πρέπει να βρουν τρόπους όχι μόνο να ξεπεράσουν το πένθος και να αποδεχθούν το πρόβλημα, αλλά να αναλάβουν άμεσα την εκπαίδευση του παιδιού τουλάχιστον μέχρι το παιδί να φθάσει τη σχολική ηλικία, χωρίς να γνωρίζουν βασικά θέματα. Οι γονείς θα πρέπει επίσης να υποστηρίξουν τα άλλα παιδιά της οικογένειας. Καλούνται δηλαδή να αναλάβουν καταστάσεις για τις οποίες έχουν πλήρη άγνοια. Η οικογένεια αντιμετωπίζει συνεχώς το πρόβλημα της εξεύρεσης κατάλληλων εκπαιδευτικών υπηρεσιών καθώς και υπηρεσιών διαβίωσης για το παιδί αργότερα. Με λίγα λόγια ο αγώνας αρχίζει από την ημέρα της διάγνωσης και δεν τελειώνει ποτέ, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Η οικογένεια έχει επίσης συχνά να αντιμετωπίσει δυσκολίες στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον. Πολλές φορές οι γονείς θα πρέπει να εγκαταλείψουν επαγγελματικές φιλοδοξίες ή απλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε επαγγελματικές υποχρεώσεις. Επίσης, καθώς η ελληνική οικογένεια χάνει το διευρυμένο χαρακτήρα της, η υποστήριξη από το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον μειώνεται. Η οικογένεια ίσως αλλάξει τις καθημερινές της συνήθειες, κάτι που μπορεί να μην είναι συμβατό με το φιλικό της περιβάλλον. Κάποιες φορές το παιδί ενοχλεί τους γύρω στις εξωτερικές δραστηριότητες της οικογένειας. Έτσι πιθανόν να αρχίσει και η κοινωνική απομόνωση.

10 Είναι η στιγμή που οι γονείς θα πρέπει να αποφασίσουν για τη στάση τους. Αλλά η απόφαση θα πρέπει να είναι κοινή. Τα παιδιά περιμένουν από τους γονείς να είναι δυνατοί, να παλεύουν γι αυτά, να διεκδικούν εξειδικευμένες υπηρεσίες, να σπάσουν τους φραγμούς των προκαταλήψεων και των διακρίσεων, δημιούργημα φόβου και άγνοιας. Κάποιοι δυσκολεύονται λόγω της κούρασης, κάποιοι δεν τολμούν. Κάποιοι νοιώθουν ντροπή και ενοχές όχι για το ίδιο τους το παιδί, αλλά για την αναστάτωση που δημιουργεί στους τρίτους. Κάποιοι δεν αντέχουν να παλέψουν με την κοινότητα, με τις υπηρεσίες, με κυβερνητικές πολιτικές. Ωστόσο οι μεμονωμένες προσπάθειες δεν αποδίδουν, ή αποδίδουν ευκαιριακά. Οι γονείς θα πρέπει κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουν σε κοινωνικά δίκτυα για αλληλοϋποστήριξη και οργανωμένη δράση.

11 Πληροφορίες για τις οικογένειες Α. Για διάγνωση και αξιολόγηση οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες του 1. Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κέντρα Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείων Παιδοψυχιατρικά Νοσοκομεία Νοσοκομεία Παιδιών Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα Νοσοκομείων Στις υπηρεσίες αυτές λειτουργούν διεπιστημονικές ομάδες (διάφορες ειδικότητες) για ολοκληρωμένη αξιολόγηση του παιδιού και πιο έγκυρη διάγνωση. Προϋπόθεση για έγκυρη διάγνωση είναι η ύπαρξη επιστημόνων Ψυχικής Υγείας που γνωρίζουν το αντικείμενο του αυτισμού. 2. Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.) Τα Κ.Δ.Α.Υ. μεταξύ άλλων έχουν και τις εξής αρμοδιότητες: την έρευνα για τη διαπίστωση του είδους και του βαθμού των δυσκολιών των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες την εισήγηση για την εγγραφή, κατάταξη και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα, καθώς και την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής πορείας των μαθητών. Β. Για επιδόματα και άλλες παροχές οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρόνοιας των κατά τόπους Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

12 ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΕΡΑΣ για παιδιά ή ενήλικες με αυτισμό Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών - Παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΕΘΜΑ) Αθήνα, τηλ/fax Κέντρο Ημέρας «Λιθαράκι» Παπάγου τηλ , Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του παιδιού και της οικογένειας Κέντρο Ημέρας «Το Περιβολάκι 1» Χαλάνδρι, τηλ , fax Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών Αγ. Παρασκευή, τηλ Ίδρυμα για το παιδί «Η Παμμακάριστος» Κέντρο Ημέρας Παιδικός Σταθμός Ειδικό Σχολείο Ν. Μάκρη Αττικής, τηλ Σωματείο Γονέων Ναυτικών «Η Αργώ» Κέντρο Ημέρας Νέο Φάληρο Πειραιάς, τηλ , Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων S.O.S Κέντρο Ημέρας Νέα Μάκρη Αττικής, τηλ Σύλλογος Γονέων και Φίλων του αυτιστικού παιδιού «Ελπίδα» Κέντρο Ημέρας Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκη, τηλ , fax Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Απροσάρμοστων Ατόμων «Ζωοδόχος Πηγή» Κέντρο Ημέρας Ηράκλειο Κρήτης τηλ , fax Σύλλογος Προστασίας Αυτιστικών Παιδιών Κέντρο Ημέρας «Η Μεγαλόχαρη» Χανιά, τηλ/fax

13 ΞΕΝΩΝΕΣ Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Ξενώνας για 10 έφηβους με αυτισμό Τηλ , , Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του παιδιού και της οικογένειας Ξενώνας βραχύχρονης παραμονής για παιδιά 3-12 χρονών «Το Περιβολάκι 2» Χαλάνδρι τηλ , fax Σύλλογος Γον. Κηδ. & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας Ξενώνας «Ελευθερία» - 10 ενήλικες με αυτισμό Λάρισα, τηλ Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Ξενώνας «Ελένη Γύρα» Ζίτσα Ιωαννίνων, τηλ Σύλλογοι Γονέων Σύλλογος Γονέων Κηδ. και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας Λάρισα, τηλ Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Αθήνα, τηλ Σύλλογος Γονέων Κηδ. και Φίλων για το Αυτιστικό Παιδί SOS Ν. Μάκρη Αττικής, τηλ Σωματείο Γονέων Ναυτικών Η Αργώ Ν. Φάληρο Πειραιά, τηλ Σύλλογος Γονέων και Φίλων του αυτιστικού παιδιού Ελπίδα Θεσσαλονίκη, τηλ Ένωση Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Απροσαρμόστων Ατόμων

14 Σύλλογος Γονέων Κηδ. και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν. Λάρισας Αστεριάδου 4, Λάρισα Τηλ./φαξ: http/ autismthessaly.gr Ξενώνας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Δημοκρατίας 117, Λάρισα, τηλ

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;»

«Γιατί είναι σημαντική η οπτική σηματοδότηση των δραστηριοτήτων του ελεύθερου χρόνου;» ΤΣΙΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ «Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για κάποια καινούρια δραστηριότητα;» Ένα από τα χαρακτηριστικά των παιδιών με αυτισμό είναι η έλλειψη ενδιαφερόντων και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Πτυχιακή εργασία Θέμα: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογίζεται ότι 67 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι άτομα με αυτισμό.

Υπολογίζεται ότι 67 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι άτομα με αυτισμό. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Στις 18 Δεκεμβρίου 2007 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε το υπ'αριθμόν 62/139 ψήφισμά της ανακηρύσοντας την 2η Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ. «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός. Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ. «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός. Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ «Νοητική Υστέρηση» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Βάσω Αρμπουνιώτη Κοινωνική Λειτουργός Ιωάννα Κουτσοκλένη Εργοθεραπεύτρια Μανώλης Μαρνελάκης Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Επιστημονική Επιμέλεια Έκδοσης Στέργιος Νότας - Μαρία Νικολαίδου Εκδόσεις Βήτα ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: «Αναλυτικά Προγράμματα» ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Υπεύθυνη Ομάδας: Σοφία Μαυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΎ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αναπτυξιακή Αξιολόγηση σελ 2. Σημαντικά ορόσημα ανάπτυξης στο τέλος των 7 πρώτων μηνών σελ 7

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΎ ΕΝΤΥΠΟ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αναπτυξιακή Αξιολόγηση σελ 2. Σημαντικά ορόσημα ανάπτυξης στο τέλος των 7 πρώτων μηνών σελ 7 1 A Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Mονάδα Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» Χωρέμειο Ερευνητικό Εργαστήριο ιευθυντής-καθηγητής: Γ. Χρούσος ΑΝΑΠΤΥΞΗ &

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης

1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης 1 ο ΤΡΑΠΕΖΙ ΖΩΗΣ: Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΣΥΔ, ΔΙΑΒΙΩΣΗ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Σκοπός συζήτησης Ο σκοπός του τραπεζιού ήταν να συζητηθούν οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια ενός κοριτσιού με νοητική

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας

Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας Πτυχιακή Εργασία: Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Αισθητηριακή ολοκλήρωση και εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας Συντάκτης Πτυχιακής: Τζουμαϊλής

Διαβάστε περισσότερα

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;»

«Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;» ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΓΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτισμού και συνδρόμου Asperger;» Και τα δυο, αυτισμός ή αυτιστική διαταραχή και σύνδρομο Asperger, ανήκουν στις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση

Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση Τα κείμενα αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του Οργανισμού Autism speaks (www.autismspeaks.org) και δημοσιεύονται με ειδική άδεια. Τι είναι ο Αυτισμός; Μία επισκόπηση Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Νοητική Υστέρηση Σύνδροµο Down

Νοητική Υστέρηση Σύνδροµο Down ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΙΑΒΙΩΣΗΣ Νοητική Υστέρηση Σύνδροµο Down ΣΤΟ ΚΛΗΡΟ ΟΤΗΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΚΟΡΗ» Με την συµβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον

Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας στο Εργασιακό Περιβάλλον - Οδηγός για εργαζομένους - EΔΠΥΧΕ Περιεχόμενα 1. Γιατί η ψυχική υγεία στην εργασία είναι σημαντική για όλους... σελ. 04 2. Τι μπορείτε να κάνετε για

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστηριακό Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ

Φροντιστηριακό Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ Φροντιστηριακό Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ΑΘΗΝΑ Πρόγραμμα Grundtvig : 2009-1-LT1-GRU06- ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ επιμέλεια Εξάρχου Ζωή, Κοινωνιολόγος με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Υπεύθυνη του «Θεοδωρίδειου Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Πτυχιακή Εργασία

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Πτυχιακή Εργασία ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πτυχιακή Εργασία «Η διερεύνηση της πρόσβασης στην Υγεία των Τσιγγάνων γυναικών του καταυλισμού της

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η

Με την ολοκλήρωση της παρούσας πτυχιακής εργασίας νιώθουμε μεγάλη συγκίνηση και χαρά. Δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση που μας κάνει χαρούμενες, είναι η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΡΥΜΑ ΚΡΡΗΤΗΣ Σ..Ε.Υ.Π.. ΤΜΗΜΑ: : ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΗ ΕΡΡΓΑΣΙΙΑ ««ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΙΚΕΣ ΠΡΡΟΣΔΟΚΙΙΕΣ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΙΝΩΝΙΙΚΩΝ ΛΕΙΙΤΟΥΡΡΓΩΝ ΛΙΙΓΟ ΠΡΡΙΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«Εισαγωγή στην εκπαίδευση των μαθητών με μερική ή ολική απώλεια όρασης»

«Εισαγωγή στην εκπαίδευση των μαθητών με μερική ή ολική απώλεια όρασης» ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΤΥΦΛΩΣΗ «Εισαγωγή στην εκπαίδευση των μαθητών με μερική ή ολική απώλεια όρασης» ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Φίλιππος Κατσούλης Διευθυντής Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας (ΚΕΑΤ) Μεταπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Φορέας Υλοποίησης Έργου: Ινστιτούτο Don Milani (IT) Περίοδος Αναφοράς: 1 Νοεµβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Α μέρος)

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Α μέρος) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Α μέρος) ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ Ψαθάς Δημήτρης Παιδαγωγός MSc 14-6-09 Τα τελευταία χρόνια, έχει τεθεί εντόνως το πρόβλημα των Ατόμων με Ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση ActionAid Hellas Φαλήρου 52, 11741 Αθήνα Τ: 2109212321 E: info.hellas@actionaid.org www.actionaid.gr H ActionAid είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική,

Διαβάστε περισσότερα

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3. Εκπαίδευση 3.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1. Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 3.1.1.1. Το Ελληνικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο 1 και η Νέα Πρόκληση των ΤΠΕ Η ταχύτατη ανάπτυξη των Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HELLENIC ACTION FOR RESEARCH AGAINST TOBACCO HEART ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τι Είναι το Σύνδρομο Asperger;

Τι Είναι το Σύνδρομο Asperger; Τι Είναι το Σύνδρομο Asperger; Το σύνδρομο Asperger είναι μία νευρολογική διαταραχή, η οποία, σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο και ερευνητή Tony Attwood, προσβάλλει την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί

Διαβάστε περισσότερα