ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑ στην Ιατρική, το 1972, ήμουν ήδη διάσημος ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. «Τα ατυχήματα είναι οι μεγαλύτεροι εφευρέτες».

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑ στην Ιατρική, το 1972, ήμουν ήδη διάσημος ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. «Τα ατυχήματα είναι οι μεγαλύτεροι εφευρέτες»."

Transcript

1 «Τα ατυχήματα είναι οι μεγαλύτεροι εφευρέτες». ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΪΝ 1 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑ στην Ιατρική, το 1972, ήμουν ήδη διάσημος για την έρευνά μου σχετικά με τις εμπειρίες που αποκαλούσα «επιθανάτιες».. Παρόλο που δεν είχα γράψει ακόμη γι αυτού του είδους τις εμπειρίες, είχα μιλήσει τόσο πολλές φορές δημοσίως για τα ευρήματά μου, ώστε, αν και πρωτοετής φοιτητής, ήμουν ήδη γνωστός.. Δεν «εφηύρα το θάνατο», όπως μου έλεγαν αστειευόμενοι κάποιοι.. Στην πραγματικότητα, εξέτασα τις εμπειρίες αρκετών ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στο θάνατο και ανέλυσα τη διαδικασία του θανάτου στα επιμέρους στοιχεία της.. Αποκάλεσα «επιθανάτια εμπειρία» το συνδυασμό όλων ή μερικών από αυτά τα στοιχεία.. Τα ευρήματά μου με εξέπληξαν και, όταν αργότερα τα συγκέντρωσα στο βιβλίο μου Τι Είδα στον Άλλο Κόσμο 1, κατέπληξαν και τους υπόλοιπους ανθρώπους.. Ανακάλυψα ότι ήταν συχνή 1.. Εκδόσεις Μπουκουμάνη

2 12 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ εμπειρία για τους ετοιμοθάνατους να διασχίζουν ένα τούνελ και να κατευθύνονται προς ένα φως.. Σε αυτό το φως συναντούσαν συχνά άλλες πνευματικές οντότητες που βρίσκονταν εκεί για να διευκολύνουν τη μετάβασή τους στο θάνατο.. Πολλές φορές αυτές οι πνευματικές οντότητες ήταν νεκροί συγγενείς.. Άλλοτε ήταν οντότητες που περιγράφονταν από τα άτομα ως «Θεός» ή «Ιησούς».. Ήταν σύνηθες να συνομιλούν με τον Ιησού, ενώ κάποιοι διηγούνταν ότι ο Θεός τούς είχε πει πως δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα να πεθάνουν.. Πολλοί από αυτούς που βίωσαν μια επιθανάτια εμπειρία, αφηγήθηκαν πώς βγήκαν από το σώμα τους και παρακολούθησαν από ψηλά τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών και των νοσοκόμων να τους σώσουν τη ζωή.. Μίλησα, επίσης, με πολλούς ανθρώπους που μου είπαν ότι είχαν βιώσει μια ανασκόπηση της ζωής τους, κατά την οποία «ξανάζησαν» τη ζωή τους.. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η ανασκόπηση συνοδευόταν από τα σχόλια μιας ανώτερης οντότητας.. Αυτοί οι άνθρωποι σπάνια ήθελαν να επιστρέψουν στο υλικό σώμα τους, αλλά, όταν τελικά επέστρεφαν, είχαν πλέον μια βαθιά αίσθηση ενός ανώτερου σκοπού, μια πεποίθηση ότι είχαν να επιτελέσουν ένα ανώτερο καθήκον πριν αναχωρήσουν για το πνευματικό πεδίο.. Αυτού του είδους οι εμπειρίες και αφηγήσεις δεν είχαν καταγραφεί ακόμη σε ιατρικά βιβλία και, ως εκ τούτου, πολλοί περίμεναν ότι η έρευνά μου και το επακόλουθο βιβλίο θα με δυσκόλευαν πολύ.. Ως φοιτητής της Ιατρικής που ερευνά ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί πνευματικό ή ακόμα και θρησκευτικό, προετοιμάστηκα να αντιμετωπίσω τις προκαταλήψεις που πιστεύεται ότι διακατέχουν τον επιστημονικό κόσμο σχετικά με τέτοιου είδους ζητήματα.. Παρόλο που τα στοιχεία των επιθανάτιων εμπειριών ήταν ολοφάνερα από τότε που ο άνθρωπος μελέτησε για πρώτη φορά το θάνατο, η διερεύνησή τους θεωρούνταν ένα είδος ιεροσυλίας που θα με εξοστράκιζε από την επιστημονική κοινότητα.. Το ίδιο πίστευαν και μερικοί από τους πιο στενούς φίλους μου..

3 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 13 Προσωπικά, δεν ενδιαφερόμουν για την αποδοχή του προσωπικού της Ιατρικής Σχολής τόσο όσο ενδιαφέρονταν οι φίλοι μου.. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, είχα ακούσει και διαβάσει για «υπερ φυσικά» συμβάντα κατά τη στιγμή του θανάτου.. Γνώριζα αυτά τα συμβάντα είτε μέσω των αναγνωσμάτων μου είτε μέσω των προσωπικών εμπειριών μου.. Ως φοιτητής και καθηγητής Φιλοσοφίας, είχα διαβάσει πολλές αφηγήσεις για τη μετά θάνατον ζωή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που καταγράφονται στο έργο του Πλάτωνα.. Επιπλέον, στη Βίβλο υπάρχουν αναφορές στο πνευματικό σώμα μας, ιδιαίτερα στην Α προς Κορινθίους Επιστολή, στην οποία ο Απόστολος Παύλος γράφει (15:44-45, 15:51): «Υπάρχει σώμα φυσικό, υπάρχει και σώμα πνευματικό.. ( ) Προσέξατε, σας λέγω, ένα μυστήριο: δεν θα πεθάνουμε όλοι, αλλά όλοι θα μεταβληθούμε» Στοιχεία επιθανάτιων εμπειριών συναντάμε και στην κλασική λογοτεχνία.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δύσκολη ανασκόπηση ζωής του Σκρουτζ στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, του Τσαρλς Ντίκενς, καθώς και η εξωσωματική εμπειρία κατά τη διάρκεια της μάχης που περιγράφεται από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ στο βιβλίο Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα. Φυσικά, δεν απουσιάζουν οι ιστορίες που ακούμε από φίλους ή μέλη της οικογένειάς μας.. Ο ξάδερφός μου, ο Ρόνι, που βρέθηκε πολύ κοντά στο θάνατο ύστερα από μια εγχείρηση, μου διηγήθηκε ότι εισήλθε σε μια ουράνια διάσταση, όπου μια φωτεινή οντότητα του είπε πως δεν θα επέστρεφε στο υλικό σώμα του αν διέσχιζε ένα συγκεκριμένο όριο.. Τότε, ο Ρόνι στράφηκε και άρχισε να τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορούσε μέχρι να επιστρέψει στο σώμα του.. Επιπλέον, υπάρχει η ιστορία του Τζορτζ Ρίτσι, ενός γιατρού από τη Βιρτζίνια, ο οποίος δηλώθηκε νεκρός σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Τέξας και βίωσε μια από τις πιο απίστευτες επιθανάτιες εμπειρίες.. Η εμπειρία του περιλαμβάνει ένα εξωσωματικό ταξίδι μέχρι την άλλη άκρη της χώρας και ήταν τόσο ζωντανή, ώστε, όταν συνήλθε, ήταν σε θέση να ακολουθήσει

4 14 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ την ίδια διαδρομή.. Στην πραγματικότητα, η ιστορία του Ρίτσι ήταν αυτή που με ώθησε να συλλέξω παρόμοιες εμπειρίες από τους φοιτητές μου της Φιλοσοφίας, στο Πανεπιστήμιο Ιστ Καρολάινα όπου δίδασκα, και να αναζητήσω εκείνα τα κοινά στοιχεία που συνιστούν την εμπειρία που γνωρίζουμε πλέον ως «επιθανάτια εμπειρία».. Όταν έγινε γνωστό πως μελετάω αυτό το φαινόμενο, άνθρωποι που είχαν βρεθεί πολύ κοντά στο θάνατο επικοινώνησαν μαζί μου με κάθε δυνατό τρόπο.. Χάρη στην έρευνά μου, συνειδητοποίησαν ότι η εμπειρία τους δεν ήταν μοναδική, αλλά ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είχαν βιώσει κάτι παρόμοιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.. Με έπαιρναν συχνά τηλέφωνο ή εμφανίζονταν στο σπίτι μου άνθρωποι που ήθελαν να διηγηθούν την ιστορία τους και να βεβαιωθούν ότι δεν ήταν τρελοί ή ότι δεν είχαν παραισθήσεις.. Ανακουφίζονταν όταν μάθαιναν πως υπήρχαν και άλλοι που βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες, ενώ εγώ αποκτούσα ακόμα μία μελέτη περίπτωσης.. Όταν με πλησίαζε κάποιος έξω και μου ψιθύριζε «Έχω να σου πω μια απίστευτη ιστορία», η καρδιά μου άρχιζε να χτυπά δυνατά από ενθουσιασμό.. Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τότε, αλλά ακόμη με κατακλύζει το ίδιο συναίσθημα.. Το παράξενο είναι ότι πολλές από αυτές τις μελέτες περίπτωσης προέρχονταν από γιατρούς.. Θερμή υποδοχή της μελέτης των επιθανάτιων εμπειριών Όταν έφτασα στην Ιατρική Σχολή της Τζόρτζια, σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών, δεν με εξέπληξε η θερμή υποδοχή του διδακτικού προσωπικού.. Τις δύο πρώτες εβδομάδες των μαθημάτων, τουλάχιστον οκτώ καθηγητές με κάλεσαν στο γραφείο ή το σπίτι τους για να μιλήσουμε σχετικά με τις επιθανάτιες εμπειρίες.. Ένας από αυτούς ήταν ο δρ Κλοντ Σταρ-Ράιτ, καθηγητής αιματολογίας, ο οποίος είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να επαναφέρει ένα φίλο του που υπέστη καρδιακή προσβολή..

5 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 15 Προς μεγάλη έκπληξη του Κλοντ, ο ασθενής θύμωσε όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του.. Ο Κλοντ δεν έπαψε να αναρωτιέται τι είχε συμβεί και ανακάλυψε ότι ο φίλος του είχε βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταφέρθηκε σε ένα ουράνιο μέρος από το οποίο δεν ήθελε να επιστρέψει.. Άλλοι γιατροί μού διηγήθηκαν δικές τους εμπειρίες σχετικά με το θάνατο, οι οποίες τους γεννούσαν ερωτήματα.. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να τις περιγράψουν με λέξεις μέχρι τη στιγμή που άκουσαν για την έρευνά μου και συνειδητοποίησαν ότι είχαν γίνει μάρτυρες μιας επιθανάτιας εμπειρίας.. Άκουσα πολλές ιστορίες κατά τους πρώτους μήνες της φοίτησής μου στην Ιατρική Σχολή και όλες ταιριάζουν απόλυτα με την περιγραφή των επιθανάτιων εμπειριών στην οποία καταλήγω στο έργο μου.. Σχεδόν κάθε εβδομάδα άκουγα από κάποιον γιατρό, νοσοκόμο ή ασθενή μια νέα αφήγηση, που περιείχε αινιγματικά στοιχεία για τη μετά θάνατον ζωή.. Αυτή η σταθερή ροή πληροφοριών ήταν συγκλονιστική και επαλήθευε τα ευρήματα της έρευνάς μου.. Τότε συνέβη κάτι που άλλαξε τα πάντα.. Ήμουν στη σχολή, στον πάγκο με τα περιοδικά, και διάβαζα ένα άρθρο για τον Τζορτζ Ρέιμοντ Βάγκνερ, διάσημο παλαιστή στη δεκαετία του 1950, όταν με πλησίασε και μου συστήθηκε μια γοητευτική γυναίκα.. «Ρέιμοντ, είμαι η δρ Τζέιμισον», είπε και μου έδωσε το χέρι.. Η δρ Τζέιμισον ήταν σεβαστό μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας κι ένιωσα αμήχανα που με βρήκε να διαβάζω ένα άρθρο για κάποιον παλαιστή σε αντρικό περιοδικό.. Προσπάθησα να κρύψω το περιοδικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν την ένοιαζε καθόλου.. Μου εξήγησε ότι η μητέρα της είχε πεθάνει πρόσφατα και ότι κατά τη διάρκεια του θανάτου της βίωσε κάτι που δεν εντόπισε στην έρευνά μου και δεν είχε ακούσει από κανέναν άλλον.. Επέμεινε να τη συνοδεύσω στο γραφείο της, για να μου αφηγηθεί ιδιαιτέρως όσα είχαν συμβεί.. Αφού καθίσαμε στο άνετο γραφείο της, μου διηγήθηκε μια ιστορία που όμοιά της δεν είχα ακούσει ως τότε..

6 16 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ «Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να σου πω ότι δεν μεγάλωσα σε θρησκευόμενη οικογένεια», μου εξήγησε.. «Οι γονείς μου δεν ήταν εναντίον της θρησκείας, απλώς δεν είχαν άποψη γι αυτό το θέμα.. Ως αποτέλεσμα, δεν είχα σκεφτεί ποτέ τη μετά θάνατον ζωή, μιας και δεν αποτελούσε θέμα συζήτησης στο σπίτι μας.. Πριν από δύο χρόνια περίπου, η μητέρα μου υπέστη καρδιακή προσβολή.. Ήταν απρόσμενο και συνέβη στο σπίτι.. Έτυχε να βρίσκομαι εκεί για επίσκεψη και προσπάθησα να την επαναφέρω με καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.. Μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο είναι να δίνεις στη μητέρα σου το φιλί της ζωής; Είναι ήδη αρκετά δύσκολο όταν πρόκειται για κάποιον άγνωστο, αλλά όταν πρόκειται για την ίδια τη μητέρα σου, είναι σχεδόν αβάσταχτο.. Συνέχισα για αρκετή ώρα, περίπου τριάντα λεπτά, μέχρι που κατάλαβα ότι ήταν ανώφελο να προσπαθήσω περισσότερο και ότι η μητέρα μου είχε πεθάνει.. Σταμάτησα και προσπάθησα να αναπνεύσω κανονικά.. Ήμουν εξαντλημένη και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι η μητέρα μου είχε πεθάνει».. Ξαφνικά, η δρ Τζέιμισον ένιωσε να βγαίνει από το σώμα της.. Συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν πάνω από το σώμα της και τη νεκρή μητέρα της, παρακολουθώντας τη σκηνή σαν να στεκόταν σε έναν εξώστη.. «Ο αποχωρισμός από το σώμα μου με αιφνιδίασε και, καθώς προσπαθούσα να συνέλθω, συνειδητοποίησα ότι αιωρούνταν κοντά μου και το πνευματικό σώμα της μητέρας μου.. Στεκόταν ακριβώς δίπλα μου!» Η δρ Τζέιμισον αποχαιρέτησε ήρεμα τη μητέρα της, η οποία χαμογελούσε και φαινόταν ευτυχισμένη μια εικόνα που ερχόταν σε αντίθεση με το νεκρό σώμα της που βρισκόταν από κάτω τους.. Τότε, η δρ Τζέιμισον παρατήρησε κάτι ακόμα που την εξέπληξε.. «Κοίταξα στην άκρη του δωματίου και παρατήρησα ότι είχε προκληθεί ένα ρήγμα στο σύμπαν, από όπου ένα φως ξεχυνόταν σαν νερό που έτρεχε από σπασμένο σωλήνα.. Από αυτό το

7 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 17 φως έβγαιναν άνθρωποι που γνώριζα χρόνια, νεκροί φίλοι της μητέρας μου, καθώς και άλλα άγνωστα πρόσωπα, που υπέθεσα ότι ήταν φίλοι της μητέρας μου τους οποίους δεν γνώριζα».. Η δρ Τζέιμισον συνέχισε να παρακολουθεί μέχρις ότου η μητέρα της χάθηκε μέσα στο φως.. Το τελευταίο πράγμα που είδε ήταν η τρυφερή συνάντηση της μητέρας της με όλους τους παλιούς φίλους της.. «Τότε το ρήγμα έκλεισε σαν έλικας ή σαν φακός φωτογραφικής μηχανής και το φως εξαφανίστηκε», συμπλήρωσε.. Η δρ Τζέιμισον δεν μπορούσε να πει με σιγουριά πόσο διήρκεσε αυτή η εμπειρία.. Έπειτα, βρέθηκε πάλι μέσα στο σώμα της, δίπλα στη μητέρα της, και σε πλήρη σύγχυση σχετικά με όσα είχαν συμβεί.. «Τι συμπεράσματα βγάζεις από αυτή την ιστορία;» με ρώτησε.. Δεν ήξερα τι να απαντήσω.. Μέχρι τότε είχα ακούσει δεκάδες συνηθισμένες επιθανάτιες εμπειρίες και άκουγα νέες αφηγήσεις κάθε εβδομάδα.. Ωστόσο, μπορούσα να κάνω ελάχιστα σχόλια σχετικά με τη συγκεκριμένη εμπειρία, καθώς δεν είχα συναντήσει κάτι παρόμοιο.. «Σε ρώτησα τι συμπεράσματα βγάζεις από την ιστορία μου», επανέλαβε.. «Πρόκειται για ενσυναίσθηση», απάντησα, χρησιμοποιώντας τη λέξη που δηλώνει την ταύτιση με τα συναισθήματα κάποιου άλλου.. «Πρόκειται, λοιπόν, για μια κοινή επιθανάτια εμπειρία».. «Γνωρίζετε πολλές τέτοιες περιπτώσεις;» με ρώτησε, φανερά ενθουσιασμένη από την απάντησή μου.. «Όχι, δρ Τζέιμισον, δυστυχώς είναι η πρώτη φορά που μου αφηγούνται κάτι τέτοιο», απάντησα.. Καθίσαμε στο γραφείο της και συνεχίσαμε να μιλάμε για την εμπειρία της, αλλά καταλήξαμε και οι δύο τελείως μπερδεμένοι σχετικά με αυτό που της είχε συμβεί.. «Κοινή επιθανάτια εμπειρία» Αυτή η φράση έμεινε στο μυαλό μου, αλλά δεν άκουσα κάτι παρόμοιο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε και γιατροί και νοσοκόμες άρχισαν

8 18 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ να μου αφηγούνται παράξενα συμβάντα που έζησαν στα δωμάτια ετοιμοθάνατων ασθενών.. Οι προκαταλήψεις της ιατρικής κοινότητας είχαν πια μειωθεί και συνειδητοποίησα ότι οι κοινές επιθανάτιες εμπειρίες υπάρχουν από τότε που έκανε την εμφάνισή της η ιατρική.. Απλώς οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεν ενθαρρύνονταν να μιλήσουν για ζητήματα που θεωρούνταν περισσότερο πνευματικά παρά επιστημονικά.. Όπως μου εξήγησε ένας γιατρός της «παλιάς σχολής», «οποιαδήποτε συζήτηση πνευματικής φύσης θεωρούνταν ασέβεια προς τον ιατρικό όρκο μας.. Όταν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το άφηνες πίσω σου και δεν μιλούσες ξανά γι αυτό».. Στη δεκαετία του 1980, όμως, η κατάσταση είχε αλλάξει, οι γιατροί ήταν πιο ανοιχτοί και μιλούσαν πλέον για τα πάντα, ακόμα και για τις επιθανάτιες εμπειρίες και τις κοινές επιθανάτιες εμπειρίες.. Αφού αποφοίτησα από την Ιατρική, άρχισα να δίνω διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, όπου και αναφερόμουν σε αυτό που αποκαλούσα «εμπειρίες ενσυναίσθησης» ή «κοινές επιθανάτιες εμπειρίες».. Συχνά άκουγα ιστορίες από μέλη της ιατρικής κοινότητας που ένιωθαν την ανάγκη να μιλήσουν και σταδιακά συνειδητοποίησα ότι αυτού του είδους οι εμπειρίες ήταν πολύ πιο συχνές από όσο πίστευα.. Επίσης, ήταν σαφές ότι παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά με τις επιθανάτιες εμπειρίες, παρόλο που ομολογουμένως πολλά στοιχεία τους μου ήταν τελείως άγνωστα.. Για παράδειγμα, πολλοί μου αφηγήθηκαν πως το δωμάτιο άλλαζε σχήμα και ο χώρος πλημμύριζε από ένα μυστηριακό φως, δύο στοιχεία που δεν είχα συναντήσει στις επιθανάτιες εμπειρίες.. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό από τα χαρακτηριστικά των κοινών επιθανάτιων εμπειριών ήταν η από κοινού ανασκόπηση της ζωής ενός αγαπημένου προσώπου.. Μια γυναίκα, την οποία θα αποκαλώ «Σούζαν», μου αφηγήθηκε τη θλιβερή αλλά αξιοσημείωτη εμπειρία που βίωσε κατά το θάνατο του ενήλικου γιου της από καρκίνο.. Καθώς ο γιος της έφευγε από τη ζωή, ένιωσε να φεύγει μαζί του πάνω σε ένα

9 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 19 σύννεφο, από όπου έγινε μάρτυρας πολλών σκηνών από τη ζωή του.. Κάποιες από αυτές τις σκηνές τής ήταν γνωστές, κυρίως αυτές από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του.. Κάποιες άλλες τής ήταν τελείως άγνωστες, κυρίως αυτές από την «προσωπική ζωή του», όπως την αποκαλούσε.. Δεν μοιράστηκε μαζί μου τις λεπτομέρειες αυτών των σκηνών, αλλά αρκέστηκε να πει ότι δεν ένιωσε καθόλου αμήχανα από όσα είδε.. Τα στοιχεία που αποκόμισε αυτή η γυναίκα από την ανασκόπηση της ζωής του γιου της ήταν τόσο ακριβή, ώστε αργότερα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει φίλους του και να επισκεφτεί μέρη που είχε δει στο όραμα που μοιράστηκε με το γιο της.. Με εντυπωσίασε η κοινή επιθανάτια εμπειρία αυτής της γυναίκας ακριβώς επειδή αποκόμισε πληροφορίες μέχρι τότε άγνωστες σε αυτή, οι οποίες αποδείχθηκαν σωστές όταν τις επαλήθευσε.. Δεν επρόκειτο για δικές της αναμνήσεις που ζωντάνευαν.. Ωστόσο, δεν ήξερα τι συμπεράσματα να βγάλω από τέτοιου είδους αφηγήσεις, πέρα από το να αναγνωρίσω ότι αυτές οι εμπειρίες έμοιαζαν να αποκαλύπτουν νέες πτυχές της ζωής του αποθανόντος.. «Όλη η ζωή μας προβαλλόταν στο φως» Ακολουθεί άλλη μια αφήγηση τέτοιου είδους από την Ντάνα, μια γυναίκα που βίωσε από κοινού με τον άντρα της μια ανασκόπηση ζωής, η οποία περιείχε εικόνες και γεγονότα που προηγουμένως αγνοούσε.. Αυτή είναι η ιστορία με τα δικά της λόγια: «Στα πεντηκοστά πέμπτα γενέθλια του συζύγου μου, του Τζόνι, ο γιατρός του μας ενημέρωσε ότι ο Τζόνι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και ότι του έμεναν περίπου έξι μήνες ζωής. Ένιωσα σαν να με χτύπησε κεραυνός. Δεν θυμάμαι καν τα λόγια του γιατρού, ήταν λες και συνειδητοποιούσα σταδιακά τι ήθελε να πει. Την επόμενη μέρα μπήκα στην τράπεζα όπου εργαζόμουν και παραιτήθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι

10 20 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ το θάνατο του Τζόνι, δεν αποχωριστήκαμε ο ένας τον άλλο περισσότερο από λίγες ώρες. Ήμουν συνέχεια δίπλα του στο νοσοκομείο και ήμαστε αγκαλιασμένοι όταν πέθανε. Τη στιγμή του θανάτου του, ένιωσα τον Τζόνι να διαπερνά το σώμα μου. Αισθάνθηκα σαν να με διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, σαν να είχα βάλει το χέρι μου στην πρίζα, αλλά η αίσθηση ήταν πολύ πιο ήπια. Στη συνέχεια, όλη η ζωή μας μας περικύκλωσε και κάλυψε σε μια στιγμή το νοσοκομείο και τα πάντα στο χώρο. Υπήρχε ένα φως γύρω μας, ένα λευκό λαμπερό φως, το οποίο κατάλαβα αμέσως και το ήξερε και ο Τζόνι- ότι ήταν ο Χριστός. Όλα όσα είχαμε κάνει μαζί, προβάλλονταν σε εκείνο το φως. Επίσης, έμαθα διάφορα για τον Τζόνι. Τον είδα να κάνει κάποια πράγματα πριν παντρευτούμε. Ίσως σκέφτεστε ότι κάποια από αυτά ήταν προσωπικές στιγμές του και πράγματι ήταν. Ωστόσο, όσο παράξενο και αν ακούγεται, δεν υπήρχε λόγος να κρατάμε πια μυστικά. Είδα πράγματα που έκανε ο Τζόνι πριν παντρευτούμε, ακόμα και με άλλες γυναίκες όταν ήταν ακόμη πολύ νέος. Αργότερα τις έψαξα στο λεύκωμα του γυμνασίου του και κατάφερα να τις εντοπίσω χάρη σε όσα είχα δει κατά τη διάρκεια εκείνης της ανασκόπησης. Στη μέση της ανασκόπησης, είδα τον εαυτό μου στην αγκαλιά του νεκρού συζύγου μου, αλλά δεν ένιωσα άσχημα, επειδή ταυτόχρονα ήταν ζωντανός, ακριβώς δίπλα μου, ενώ παρακολουθούσαμε την κοινή ζωή μας. Εκείνη η ανασκόπηση ζωής έμοιαζε με κάλυμμα. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. Μας περικύκλωναν σκηνές από όλα όσα ζήσαμε μαζί ή ξεχωριστά. Είναι αδύνατον να το περιγράψω με λόγια, αλλά όλο αυτό συνέβη μέσα σε μια λάμψη ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι όπου ο σύζυγός μου είχε μόλις πεθάνει. Τότε, στη μέση αυτής της ανασκόπησης, το παιδί που είχαμε χάσει εξαιτίας μιας αποβολής όταν ήμουν ακόμη έφηβη, μας πλησίασε και μας αγκάλιασε. Δεν είχε ακριβώς ανθρώπινη μορφή, αλλά έμοιαζε περισσότερο με το περίγραμμα της γλυκιάς παρουσίας ενός μικρού κοριτσιού. Ένιωθα ότι βρισκόταν εκεί για να μας ανακουφίσει από όλα τα προβλήματα που προκάλεσε η απώλειά της. Θυμήθηκα μια φράση από τη Βίβλο: Και η ειρήνη του Θεού, που ξεπερνά κάθε

11 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 21 σκέψη, θα φρουρήσει τις καρδιές σας. Έτσι ακριβώς ένιωθα όσο βρισκόταν εκεί. Ένα από τα αστεία περιστατικά που συνέβησαν κατά την ανασκόπηση ήταν η επιστροφή μας στην Α Γυμνασίου, στη διάρκεια μιας εκδρομής στο Καπιτώλιο της Ατλάντας, όπου υπήρχε ένα διό ραμα. Βρισκόμαστε, λοιπόν, μέσα σε ένα κάλυμμα, παρακολουθώντας τους εαυτούς μας στη μέση ενός άλλου καλύμματος του διοράματος όπου, ως παιδιά, στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Ξέσπασα σε γέλια και γέλασε και ο Τζόνι, ο οποίος βρισκόταν ακόμη ακριβώς δίπλα μου. Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι σε κάποια σημεία υπήρχαν χωρίσματα ή προπετάσματα, τα οποία δεν μας επέτρεπαν να δούμε τα πάντα. Δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις, αλλά αυτά τα εμπόδια έκρυβαν συγκεκριμένα κομμάτια της ζωής και των δυο μας. Δεν ξέρω τι κρυβόταν πίσω από αυτά, αλλά είμαι σίγουρη πως ήταν σκέψεις του Χριστού, ο οποίος μας έλεγε ότι κάποτε θα μπορέσουμε να δούμε τι βρίσκεται από πίσω».. «Ένα λαμπερό φως πλημμύρισε το δωμάτιο» Η εκδοχή των κοινών επιθανάτιων εμπειριών που με συναρπάζει περισσότερο είναι εκείνη που αφορά σε εμπειρίες οι οποίες βιώνονται από περισσότερους ανθρώπους.. Οι σκεπτικιστές μπο ρεί να αμφισβητήσουν μια κοινή επιθανάτια εμπειρία όταν αυτή βιώνεται από τον αποθανόντα και μόνο άλλο ένα άτομο, αλλά όταν γίνονται μάρτυρες περισσότεροι άνθρωποι, είναι δύσκολο μια τέτοια εμπειρία να αποδοθεί στην προσωπική φαντασία κάποιου.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμπειρία της οικογένειας Άντερσον, από ένα προάστιο της Ατλάντας, η οποία έζησε μια κοινή επιθανάτια εμπειρία ενώ ήταν συγκεντρωμένη για να συμπαρασταθεί στην ετοιμοθάνατη μητέρα.. Μια από τις αδερφές μού αφηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία, την οποία στη συνέχεια επαλήθευσαν όλα τα μέλη της οικογένειας:

12 22 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ «Τη μέρα που πέθανε η μητέρα μου, οι δύο αδερφοί μου, η αδερφή μου, η γυναίκα του αδερφού μου κι εγώ ήμαστε μαζί της στο δωμάτιο. Η μητέρα μου δεν είχε μιλήσει για αρκετές ώρες και ανέπνεε πλέον με δυσκολία. Στην πραγματικότητα δεν ήμαστε ταραγμένοι, επειδή η μητέρα μου ήταν άρρωστη πολύ καιρό και ξέραμε ότι πλησίαζε το τέλος. Ξαφνικά, ένα δυνατό φως εμφανίστηκε στο δωμάτιο. Στην αρχή σκέφτηκα πως ήταν η αντανάκλαση από τα φώτα κάποιου αυτοκινήτου που περνούσε στο δρόμο, αν και ήξερα πως αυτό δεν ήταν αλήθεια, καθώς δεν επρόκειτο για γήινο φως. Έσπρωξα ελαφρά την αδερφή μου και, όταν στράφηκα προς το μέρος της, διαπίστωσα ότι κοίταζε και εκείνη το φως με γουρλωμένα μάτια. Ο αδερφός μου είχε μείνει κυριολεκτικά άναυδος και όλοι όσοι το είδαμε, ήμαστε αρχικά τρομαγμένοι. Τότε η μητέρα μου άφησε την τελευταία της πνοή και όλοι νιώσαμε ανακούφιση κατά κάποιον τρόπο. Εκείνη τη στιγμή είδαμε έντονες, φωτεινές λάμψεις, οι οποίες έμοιαζαν να ενώνονται και να παίρνουν το σχήμα μιας δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω πύλης. Οι λάμψεις έμοιαζαν με σύννεφα, αλλά αυτό είναι απλώς ένας παραλληλισμός. Παρακολουθήσαμε τη μητέρα μου να βγαίνει από το σώμα της και να περνάει την πύλη. Τη στιγμή που στεκόταν στην πύλη, μας κατέκλυσε ένα συναίσθημα απόλυτης ευτυχίας. Ο αδερφός μου το περιέγραψε σαν χορωδία χαρούμενων αισθημάτων και η αδερφή μου άκουσε μια ευχάριστη μελωδία, κάτι που δεν άκουσε κανείς από τους υπόλοιπους στο δωμάτιο. Οι λάμψεις που είδαμε ήταν τόσο έντονες, ώστε νιώσαμε την ανάγκη να διηγηθούμε όσα ζήσαμε στη νοσοκόμα του νοσοκομείου. Μας άκουσε με προσοχή και μας είπε ότι γνώριζε παρόμοια περιστατικά, καθώς πολύ συχνά η διαδικασία του θανάτου επηρεάζει τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα στον ετοιμοθάνατο».. Στη συνέχεια παρατίθεται άλλη μια κοινή επιθανάτια εμπειρία, όπως μου τη διηγήθηκαν δύο γυναίκες ηλικίας περίπου σαράντα ετών, τις οποίες εδώ θα αποκαλέσω «Πατ» και «Νάνσι».. Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα για τη συμμετοχή περισσότερων

13 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 23 ατόμων στην κοινή ανασκόπηση ζωής ενός αγαπημένου προσώπου που πεθαίνει.. Οι δύο αδερφές βρίσκονταν στο πλευρό της μητέρας τους, η οποία πέθαινε από καρκίνο του πνεύμονα.. Μια από αυτές μου αφηγήθηκε ότι ενώ η μητέρα της ανέπνεε με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία, το δωμάτιο άρχισε να «φωτίζεται».. Οι δυο τους μου περιέγραψαν πώς το δωμάτιο άρχισε να στροβιλίζεται, γρήγορα στην αρχή και στη συνέχεια όλο και πιο αργά μέχρι που ο στροβιλισμός έπαψε.. Στη συνέχεια, βρέθηκαν δίπλα στη μητέρα τους, η οποία φαινόταν δεκαετίες νεότερη.. Έπειτα, οι δύο αδερφές διαπίστωσαν ότι συμμετείχαν στην ανασκόπηση της ζωής της μητέρας τους, η οποία περιείχε πολλές σκηνές που τις είχαν ζήσει και οι ίδιες, αλλά και σκηνές που τους ήταν άγνωστες.. Είδαν την πρώτη σχέση της μητέρας τους και βίωσαν την απογοήτευση του πρώτου χωρισμού της.. Είδαν πολλά γεγονότα μεγάλης σημασίας για τη μητέρα τους, όπως η βοήθεια που πρόσφερε σε παιδιά του σχολείου τους χωρίς ποτέ να το αποκαλύψει σε κανέναν.. Επίσης, ανακάλυψαν ότι η μητέρα τους έτρεφε αισθήματα για έναν άντρα από τη γειτονιά που είχε χάσει τη γυναίκα του και ότι ανυπομονούσε να τον γνωρίσει.. «Όσα είδαμε έμοιαζαν τόσο αληθινά, που νομίζαμε ότι είχαμε πεθάνει κι εμείς», μου εξομολογήθηκε η μια από τις αδερφές.. «Για μήνες μετά το συμβάν δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ό,τι είχε συμβεί, μέχρι που στο τέλος το αποδεχτήκαμε».. Αντικρίζοντας το άγνωστο Οι πιο παράξενες κοινές επιθανάτιες εμπειρίες που μου αφηγήθηκαν όταν ξεκινούσα την έρευνά μου, ήταν εκείνες που αποκαλώ «προφητικές εμπειρίες».. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτών των κοινών επιθανάτιων εμπειριών αποκαλύπτεται ο επικείμενος θάνατος κάποιου που δεν αναμενόταν να φύγει από τη ζωή.. Αυτού του είδους οι εμπειρίες μού προκαλούσαν πραγματική

14 24 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ σύγχυση στην αρχή της έρευνάς μου, αλλά εξακολουθούν να με προβληματίζουν ακόμα και σήμερα.. Ακολουθεί μια τέτοιου είδους προφητική κοινή επιθανάτια εμπειρία, όπως μου την αφηγήθηκε ο Ντάνιελ, υπάλληλος σε ξενώνα περίθαλψης ανιάτων στη Βόρεια Καρολίνα.. «Ο πρώτος ασθενής μου που βίωσε μια προφητική επιθανάτια εμπειρία ενσυναίσθησης, όπως την περιγράφετε στο έργο σας, ήταν ένας ηλικιωμένος άντρας που έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η κατάσταση του κυρίου Σάικς επιδεινώθηκε σχετικά γρήγορα, αν λάβουμε υπόψη την ασθένεια και την ηλικία του πέθανε περίπου ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλά τον ίδιο και τη γυναίκα του κατά την παραμονή τους στον ξενώνα όπου εργαζόμουν. Περίπου δύο μήνες πριν από το θάνατό του, ο κύριος Σάικς εισήλθε σε άγρυπνο κώμα, όπως θα το αποκαλούσα, σύνηθες για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου. Δεν ήξερε πού βρισκόταν και δεν αναγνώριζε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Μιλούσε ασυνάρτητα και έμοιαζε να μην επικοινωνεί καθόλου με το περιβάλλον. Την εβδομάδα πριν από το θάνατό του, τόσο εγώ όσο και η νοσοκόμα παρατηρήσαμε ότι η συμπεριφορά του έγινε βίαιη. Η μέρα του θανάτου του ήταν διαφορετική κατά έναν μυστηριώδη τρόπο. Ανακάθισε στο κρεβάτι του και άρχισε να μιλάει λογικά, όπως θα μιλούσε ο καθένας μας, αλλά χωρίς να απευθύνεται σε εμάς. Κοίταζε προς τα πάνω και συζητούσε με τον Χιου. Μιλούσε δυνατά και καθαρά στον Χιου, κάποιες φορές ξεσπούσε σε γέλια, αλλά κυρίως συζητούσε σαν να έπινε καφέ με κάποιον σε μια καφετέρια». Το προσωπικό του ξενώνα υπέθεσε ότι ο Χιου ήταν κάποιος νεκρός συγγενής, αλλά η σύζυγος του κυρίου Σάικς τους εξήγησε ότι ο Χιου ήταν ο αδερφός του συζύγου της, που ζούσε στη Μασαχουσέτη.. Η κυρία Σάικς είχε μιλήσει με τον Χιου την προηγούμενη μέρα, για να τον ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση του ετοιμοθάνατου συζύγου της..

15 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 25 «Η κυρία Σάικς μας είπε ότι ο Χιου ήταν ζωντανός και υγιής, αλλά, όπως φαντάζεστε, λίγο αργότερα μάθαμε πως ο Χιου υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε περίπου την ίδια ώρα που ο κύριος Σάικς συνήλθε και άρχισε να μιλάει». Όταν η κυρία Σάικς έμαθε ότι ο Χιου είχε πεθάνει, η συνομιλία του συζύγου της μαζί του πήρε νέα διάσταση για όλους όσοι ήταν παρόντες.. Αρχικά πίστευαν ότι ο κύριος Σάικς παρουσίαζε συμπτώματα άνοιας, αλλά στη συνέχεια κατάλαβαν ότι, λίγο πριν από το θάνατό του, επικοινωνούσε με τον αδερφό του που μόλις είχε πεθάνει.. Τεχνικά σφάλματα Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990, είχα ακούσει αφηγήσεις κοινών επιθανάτιων εμπειριών από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.. Παρόλο που είχα συλλέξει πολλές ιστορίες τέτοιου είδους, δεν ήμουν ακόμη σε θέση να βγάλω συμπεράσματα.. Κατέληξα, λοιπόν, να τις θεωρώ «ιατρικά τεχνικά σφάλματα», δηλαδή απρόσμενα ιατρικά ευρήματα που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν στο μέλλον και να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα.. Η ιστορία της ιατρικής είναι γεμάτη από τεχνικά σφάλματα τέτοιου είδους, τα οποία στη συνέχεια εξετάστηκαν και άλλαξαν τον τρόπο θεραπείας και αντιμετώπισης των ασθενών.. Για παράδειγμα, ο Μπάρι Μάρσαλ και ο Ρόμπιν Γουόρεν, γιατροί από το Περθ της Αυστραλίας, παρατήρησαν ότι η φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά θεράπευε το στομαχικό έλκος των ασθενών που ακολουθούσαν την αγωγή για άλλους λόγους.. Δημοσίευσαν μια μελέτη που αποδείκνυε ότι το στομαχικό έλκος οφείλεται σε βακτήριο και όχι στο άγχος, όπως πίστευαν οι περισσότεροι ειδικοί μέχρι τότε.. Παρόλο που οι δύο γιατροί αντιμετωπίστηκαν με χλευασμό όταν παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε διάφορα συνέδρια

16 26 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ γαστρεντερολογίας, κάποιοι από τους συναδέρφους τους που τους παρακολούθησαν, διεξήγαν περαιτέρω έρευνες και ανακάλυψαν ότι οι δύο Αυστραλοί είχαν δίκιο.. Τα ευρήματά τους βασίστηκαν στις παρατηρήσεις τους και άλλαξαν τον τρόπο αντιμετώπισης του στομαχικού έλκους.. Η ριζοσπαστική άποψή τους, καθώς και η πεποίθησή τους ότι τα ευρήματά τους ήταν σημαντικά, εξασφάλισαν το 2005 στους δύο γιατρούς το Νόμπελ Ιατρικής για την «ανακάλυψη του Ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού και το ρόλο του στην εμφάνιση γαστρίτιδας και στομαχικού έλκους».. Στην ιατρική συναντάμε πλήθος τέτοιων τεχνικών σφαλμάτων, δηλαδή ενδείξεων που οδηγούν σε περαιτέρω έρευνες.. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζα κι εγώ εκείνη την εποχή τις κοινές επιθανάτιες εμπειρίες.. Ήμουν σίγουρος για την ύπαρξή τους και ήξερα ότι περιέχουν συναρπαστικές πληροφορίες, οι οποίες θα επηρέαζαν το μέλλον της μελέτης των επιθανάτιων εμπειριών.. Απλώς δεν γνώριζα αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να βγάλω ουσιαστικά συμπεράσματα.. Είχα μόνο ερωτηματικά σχετικά με τα λίγα που γνώριζα γι αυτές τις εμπειρίες κι έπρεπε να συλλέξω περισσότερα στοιχεία.. Έπρεπε να κάνω υπομονή..

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΟΥ JOSTEIN GAARDER 1 Α Ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ.

Μαρούλα Κλιάφα Μελίνα Κ Γεράσιμος Κ.: Μάριος Κ. Την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017, η συγγραφέας Μαρούλα Κλιάφα επισκέφτηκε το σχολείο μας και συναντήθηκε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Α2, Β1, Β5. Οι μαθητές/ριες του Α2 ασχολήθηκαν στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε

Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΣΤΗ: http //blgs.sch.gr/anianiuris ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Νιανιούρης Αντώνης (email: anianiuris@sch.gr) Πώς Διηγούμαστε ή Αφηγούμαστε ένα γεγονός που ζήσαμε Διηγούμαστε ή αφηγούμαστε ένα γεγονότος, πραγματικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία

Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Εντυπώσεις σεμιναρίου Σεξουαλικότητα & Εφηβεία Καλύτερη πληροφόρηση Ένιωσα σίγουρη για τον εαυτό μου Πολλές απορίες που δεν είχα φανταστεί με σιγούρεψαν Η σημερινή ενημέρωση ήταν από τις καλύτερες που

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή

Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Λόγια αποχαιρετισμού ενός τελειόφοιτου μαθητή Εργασία από τα παιδιά της Στ 1 2014-2015 Να που φτάσαμε πάλι στο τέλος μιας ακόμα χρονιάς. Μιας χρονιάς που καθορίζει πολλές στιγμές που θα γίνουν στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία

Εισαγωγή. Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο. Πώς να ζήσετε 150 χρόνια µε Υγεία Εισαγωγή «Όποιος έχει υγεία, έχει ελπίδα. Και όποιος έχει ελπίδα, έχει τα πάντα.» Τόμας Κάρλαϊλ Γιατί είναι χρήσιμο το παρόν βιβλίο Ο πατέρας μου είναι γιατρός, ένας από τους καλύτερους παθολόγους που

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό: Η Αυτοβιογραφία ιαπολιτισµικών Συναντήσεων, είναι ένα υλικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευρύτερα από τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο)

Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) 18 Ιουνίου 2019 Θαύματα Αγίας Ζώνης (μέρος 4ο) Θεοτόκος / Θαύματα της Θεοτόκου 12. Παντελώς αδύνατο γιατί ήταν????????????????? Λευκωσία «Παντρεύτηκα το 1981 και μετά παρέλευση τεσσάρων χρόνων διεπίστωσα

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» 27/11/2018 «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»: 2η βιβλιοπαρουσίαση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει» / Νέοι και Εκκλησία Για να επικοινωνήσουμε, για να καταλάβουμε, για να συμπονέσουμε τον άλλον, χρειάζεται να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN:

Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, ISBN: Τίτλος Πρωτοτύπου: Son smeshnovo cheloveka by Fyodor Dostoyevsky. Russia, 1877. ISBN: 978-618-5144-94-4 Εκδόσεις Vakxikon.gr Βιβλιοπωλείο του Βακχικόν Ασκληπιού 17, 106 80 Αθήνα τηλ. 210 3637867 info@vakxikon.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής

3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής 3 + 2 Χρόνια Εκπαίδευσης και Εποπτείας Αναμνήσεις & Αναστοχασμοί από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Γιάννης Αναστασιάδης: Κοινωνικός Λειτουργός, Παιδικά Χωριά SOS

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων ΕΡΓΑΣΙΕΣ Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Β Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Χάρτινη αγκαλιά» Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Εκδόσεις: Καλέντης Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1.

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η

Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Της Μαριάννας Τ ιρά η Victoria is back! Με αφορμή την επίσκεψη της Βικτώριας Χίσλοπ στο Ρέθυμνο της Κρήτης για την παρουσίαση του καινούριου της βιβλίου Ανατολή, άρπαξα την ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr

H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr H Ναταλί Σαμπά στο babyspace.gr Συνέντευξη της Ναταλί Σαμπά στη Βάλια Κουρκουμέλη. (Από το babyspace.gr. Ημερομηνία online έκδοσης: 22/07/2010) Η παιγνιοθεραπεία για τη Ναταλί Σαμπά ήταν η ευκαιρία να

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη...

Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... Ευχαριστώ Ολόψυχα για την Δύναμη, την Γνώση, την Αφθονία, την Έμπνευση και την Αγάπη... τον Δάσκαλο μου, Γιώργο Καραθάνο την Μητέρα μου Καλλιόπη και τον γιο μου Ηλία-Μάριο... Ευχαριστώ! 6 ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος

Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ. Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Ιστορίες που ζεις δυνατά Μαριέττα Κόντου ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ Εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος Στο τώρα Έχω δώσει τόσες υποσχέσεις που νομίζω ότι έχω χάσει το μέτρημα. Δεν είναι που λέω ψέματα όταν δεν τις τηρώ, είναι

Διαβάστε περισσότερα

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου!

σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! σα μας είπε από κοντά η αγαπημένη ψυχολόγος Θέκλα Πετρίδου! 12/11/2018 Katerina Christou Student Εφημερίδα Λεμεσός Στις 9 Νοεμβρίου είχα την τιμή και τη χαρά να γνωρίσω από κοντά την αγαπημένη ψυχολόγο,

Διαβάστε περισσότερα

9 απλοί τρόποι να κάνεις μία γυναίκα να μην μπορεί να σε βγάλει από το μυαλό της

9 απλοί τρόποι να κάνεις μία γυναίκα να μην μπορεί να σε βγάλει από το μυαλό της Όσο δύσκολα και μυστήρια πλάσματα κι αν είναι οι γυναίκες, πίστεψέ με θέλουν απλά πράγματα για να τις εντυπωσιάσεις. Και τις περισσότερες φορές αυτά τα απλά είναι και τα αυτονόητα. Τώρα γιατί οι άντρες

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ.

ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΣΤΡΑΓΓιΣΜΑ ΔΕΝ ΜιΛΗΣΑ ΠΟΤΕ, ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓιΑ ΕΚΕιΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑιΡι ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ. ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟι ΚΟΝΤΑ 16 ΧΡΟΝιΑ. ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ, ΠΟΥ ΕΣΥ Κι Η ΑΔΕΛΦΗ ΣΟΥ ΛΕιΠΑΤΕ, ΤΗΣ ΤΑ 'ΠΑ ΟΛΑ. ΜΕ ΑΚΟΥΓΕ ΣΟΒΑΡΗ.

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

Νάιμ. Μόνο η αγάπη. Λίγα λόγια για την ιστορία

Νάιμ. Μόνο η αγάπη. Λίγα λόγια για την ιστορία Νάιμ Μόνο η αγάπη ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού Σειρά: Φραουλίτσα Έτος έκδοσης: 2018 Λίγα λόγια για την ιστορία Μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΛΕΜΦΩΜΑ; Με την επιστημονική συνεργασία της Αιματολογικής Μονάδας, Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Με

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

γραπτα, έγιναν μια ύπαρξη ζωντανή γεμάτη κίνηση και αρμονία.

γραπτα, έγιναν μια ύπαρξη ζωντανή γεμάτη κίνηση και αρμονία. Ένας κόσμος ενεργειών και δυνάμεων ξετυλίχτηκε μπροστά μου και με διαπέρασε ολόκληρη. Ένας κόσμος άγνωστος, ασύλληπτος, μαγευτικός. Κι εγώ τον αγκάλιασα, αφημένη μέσα στην απέραντη αγκαλιά του... Κι αναρωτιόμουν

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν http://hallofpeople.com/gr/bio/andersen.php Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας γκρινιάρης βασιλιάς. Κάθε μέρα ζητούσε από

Διαβάστε περισσότερα

: 20cmX15cm ( ), 40cmX15 (ANOIKTO) 01 E. Μια γκρίζα εκδροµή

: 20cmX15cm ( ), 40cmX15 (ANOIKTO) 01 E. Μια γκρίζα εκδροµή 01 E Μια γκρίζα εκδροµή 02 03 Ένα βράδυ, γύρω στις 03:00 π.μ. ο Φίλιππος, 17 ετών, κάλεσε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056. Ήταν ένα δύσκολο βράδυ για εκείνον, παραμονές των τελικών

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν...

Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... Σχολείο Το φυλλάδιο αναφέρεται σε προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζεις στο χώρο του σχολείου και προτείνει λύσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν... ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πληροφορίες για το φυλλάδιο Το σχολείο αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι.

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα συναισθήματα και διαθέσεις. Ορισμένες φορές νιώθουμε ευτυχισμένοι και ενθουσιασμένοι. Μελαγχολία Το φυλλάδιο θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που νιώθεις θλίψη ή μελαγχολία. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν έχεις συμπτώματα κατάθλιψης και πώς μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου ή κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της ζωής μου

Το βιβλίο της ζωής μου 1 Το βιβλίο της ζωής μου 3 Mona Perises ISBN: Email: monaperises@yahoo.com 4 Mona Perises Όμ Άλι, το γλυκό της ζωής Μυθιστορηματική βιογραφία Μέρος πρώτο Mona Perises 2003 2013 Ελλάδα Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. Απόσπασμα από το βιβλίο Ενδυναμώνοντας την Ψυχή Μέσω του Διαλογισμού από τον Ρατζίντερ Σινγκ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. Απόσπασμα από το βιβλίο Ενδυναμώνοντας την Ψυχή Μέσω του Διαλογισμού από τον Ρατζίντερ Σινγκ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ Απόσπασμα από το βιβλίο Ενδυναμώνοντας την Ψυχή Μέσω του Διαλογισμού από τον Ρατζίντερ Σινγκ Μέσα μας υπάρχουν περισσότερα πλούτη απ ό,τι μπορούμε ποτέ να συσσωρεύσουμε σ αυτήν τη γη.

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτα απ όλα θέλω να σας εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την

Πρώτα απ όλα θέλω να σας εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την Αγαπητοί αναγνώστες, Πρώτα απ όλα θέλω να σας εκφράσω τα συλλυπητήριά μου για την απώλειά σας. Ο γιος μου, Άιζακ, ήταν δύο ετών (είκοσι έξι μηνών, για να είμαι ακριβής) όταν η μητέρα μου πέθανε ξαφνικά.

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την EASST, μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 στην Αγγλία με

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ κ. ΕΛΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ κ. ΕΛΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ κ. ΕΛΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014 επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας κ. Ελένη Δικαίου στα πλαίσια του μαθήματος των βιωματικών δράσεων (Project)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Εφημερίδα Ρεπόρτερ και στην Άντρη Κούννου

Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Εφημερίδα Ρεπόρτερ και στην Άντρη Κούννου Ημερομηνία 28/3/2106 Μέσο Συντάκτης Link http://www.islandofman.me/ Άντρυ Κούννου http://www.islandofman.me/interviews/i-epitychia-kryvotan-sto-komodino-mou/ Συνέντευξη του Νικόλα Σμυρνάκη στην Εφημερίδα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Η εφηβεία είναι μια περίοδος μεταξύ της παιδικής και της ενήλικης ζωής στην οποία γίνεται ο σχηματισμός της προσωπικής μας ταυτότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι

Σκηνή 1η Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Φθινοπωρινή Φυλλαράκι Σκηνή 1 η Μουσική... ανοίγει η αυλαία σιγά σιγά... projector τοπίο με τις τέσσερις εποχές του χρόνου... στη σκηνή τέσσερις καρεκλίτσες, η καθεμία ζωγραφισμένη με την αντίστοιχη εποχή... Μπαίνει η πολύ

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!»

Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση όμως είναι!» Ημερομηνία 27/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.thinkover.gr Ανδριάνα Βούτου http://www.thinkover.gr/2015/04/27/stefanos-livos/ Στέφανος Λίβος: «Η συγγραφή δεν είναι καθημερινή ανάγκη για μένα. Η έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας»

Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ. του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΜΕΝΗ ΨΥΧΗ του Ρατζίντερ Σινγκ Απόσπασμα από το βιβλίο: «Διαλογισμός για την Ενδυνάμωση της Ψυχής σας» Μέσα μας υπάρχουν περισσότερα πλούτη απ ό,τι μπορούμε ποτέ να συσσωρεύσουμε σ αυτή τη Γη.

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών

Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Σχέδιο Μαθήματος: Κοινωνικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες για Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης και Τεχνικών Επίλυσης Διαφορών Διάρκεια: Περιληπτική Περιγραφή: Δύο 45λεπτες διδακτικές περίοδοι Η πρώτη περίοδος

Διαβάστε περισσότερα