ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑ στην Ιατρική, το 1972, ήμουν ήδη διάσημος ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. «Τα ατυχήματα είναι οι μεγαλύτεροι εφευρέτες».

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑ στην Ιατρική, το 1972, ήμουν ήδη διάσημος ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ. «Τα ατυχήματα είναι οι μεγαλύτεροι εφευρέτες»."

Transcript

1 «Τα ατυχήματα είναι οι μεγαλύτεροι εφευρέτες». ΜΑΡΚ ΤΟΥΕΪΝ 1 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑ στην Ιατρική, το 1972, ήμουν ήδη διάσημος για την έρευνά μου σχετικά με τις εμπειρίες που αποκαλούσα «επιθανάτιες».. Παρόλο που δεν είχα γράψει ακόμη γι αυτού του είδους τις εμπειρίες, είχα μιλήσει τόσο πολλές φορές δημοσίως για τα ευρήματά μου, ώστε, αν και πρωτοετής φοιτητής, ήμουν ήδη γνωστός.. Δεν «εφηύρα το θάνατο», όπως μου έλεγαν αστειευόμενοι κάποιοι.. Στην πραγματικότητα, εξέτασα τις εμπειρίες αρκετών ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στο θάνατο και ανέλυσα τη διαδικασία του θανάτου στα επιμέρους στοιχεία της.. Αποκάλεσα «επιθανάτια εμπειρία» το συνδυασμό όλων ή μερικών από αυτά τα στοιχεία.. Τα ευρήματά μου με εξέπληξαν και, όταν αργότερα τα συγκέντρωσα στο βιβλίο μου Τι Είδα στον Άλλο Κόσμο 1, κατέπληξαν και τους υπόλοιπους ανθρώπους.. Ανακάλυψα ότι ήταν συχνή 1.. Εκδόσεις Μπουκουμάνη

2 12 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ εμπειρία για τους ετοιμοθάνατους να διασχίζουν ένα τούνελ και να κατευθύνονται προς ένα φως.. Σε αυτό το φως συναντούσαν συχνά άλλες πνευματικές οντότητες που βρίσκονταν εκεί για να διευκολύνουν τη μετάβασή τους στο θάνατο.. Πολλές φορές αυτές οι πνευματικές οντότητες ήταν νεκροί συγγενείς.. Άλλοτε ήταν οντότητες που περιγράφονταν από τα άτομα ως «Θεός» ή «Ιησούς».. Ήταν σύνηθες να συνομιλούν με τον Ιησού, ενώ κάποιοι διηγούνταν ότι ο Θεός τούς είχε πει πως δεν είχε έρθει ακόμη η ώρα να πεθάνουν.. Πολλοί από αυτούς που βίωσαν μια επιθανάτια εμπειρία, αφηγήθηκαν πώς βγήκαν από το σώμα τους και παρακολούθησαν από ψηλά τις ηρωικές προσπάθειες των γιατρών και των νοσοκόμων να τους σώσουν τη ζωή.. Μίλησα, επίσης, με πολλούς ανθρώπους που μου είπαν ότι είχαν βιώσει μια ανασκόπηση της ζωής τους, κατά την οποία «ξανάζησαν» τη ζωή τους.. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η ανασκόπηση συνοδευόταν από τα σχόλια μιας ανώτερης οντότητας.. Αυτοί οι άνθρωποι σπάνια ήθελαν να επιστρέψουν στο υλικό σώμα τους, αλλά, όταν τελικά επέστρεφαν, είχαν πλέον μια βαθιά αίσθηση ενός ανώτερου σκοπού, μια πεποίθηση ότι είχαν να επιτελέσουν ένα ανώτερο καθήκον πριν αναχωρήσουν για το πνευματικό πεδίο.. Αυτού του είδους οι εμπειρίες και αφηγήσεις δεν είχαν καταγραφεί ακόμη σε ιατρικά βιβλία και, ως εκ τούτου, πολλοί περίμεναν ότι η έρευνά μου και το επακόλουθο βιβλίο θα με δυσκόλευαν πολύ.. Ως φοιτητής της Ιατρικής που ερευνά ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί πνευματικό ή ακόμα και θρησκευτικό, προετοιμάστηκα να αντιμετωπίσω τις προκαταλήψεις που πιστεύεται ότι διακατέχουν τον επιστημονικό κόσμο σχετικά με τέτοιου είδους ζητήματα.. Παρόλο που τα στοιχεία των επιθανάτιων εμπειριών ήταν ολοφάνερα από τότε που ο άνθρωπος μελέτησε για πρώτη φορά το θάνατο, η διερεύνησή τους θεωρούνταν ένα είδος ιεροσυλίας που θα με εξοστράκιζε από την επιστημονική κοινότητα.. Το ίδιο πίστευαν και μερικοί από τους πιο στενούς φίλους μου..

3 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 13 Προσωπικά, δεν ενδιαφερόμουν για την αποδοχή του προσωπικού της Ιατρικής Σχολής τόσο όσο ενδιαφέρονταν οι φίλοι μου.. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, είχα ακούσει και διαβάσει για «υπερ φυσικά» συμβάντα κατά τη στιγμή του θανάτου.. Γνώριζα αυτά τα συμβάντα είτε μέσω των αναγνωσμάτων μου είτε μέσω των προσωπικών εμπειριών μου.. Ως φοιτητής και καθηγητής Φιλοσοφίας, είχα διαβάσει πολλές αφηγήσεις για τη μετά θάνατον ζωή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που καταγράφονται στο έργο του Πλάτωνα.. Επιπλέον, στη Βίβλο υπάρχουν αναφορές στο πνευματικό σώμα μας, ιδιαίτερα στην Α προς Κορινθίους Επιστολή, στην οποία ο Απόστολος Παύλος γράφει (15:44-45, 15:51): «Υπάρχει σώμα φυσικό, υπάρχει και σώμα πνευματικό.. ( ) Προσέξατε, σας λέγω, ένα μυστήριο: δεν θα πεθάνουμε όλοι, αλλά όλοι θα μεταβληθούμε» Στοιχεία επιθανάτιων εμπειριών συναντάμε και στην κλασική λογοτεχνία.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δύσκολη ανασκόπηση ζωής του Σκρουτζ στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, του Τσαρλς Ντίκενς, καθώς και η εξωσωματική εμπειρία κατά τη διάρκεια της μάχης που περιγράφεται από τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ στο βιβλίο Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα. Φυσικά, δεν απουσιάζουν οι ιστορίες που ακούμε από φίλους ή μέλη της οικογένειάς μας.. Ο ξάδερφός μου, ο Ρόνι, που βρέθηκε πολύ κοντά στο θάνατο ύστερα από μια εγχείρηση, μου διηγήθηκε ότι εισήλθε σε μια ουράνια διάσταση, όπου μια φωτεινή οντότητα του είπε πως δεν θα επέστρεφε στο υλικό σώμα του αν διέσχιζε ένα συγκεκριμένο όριο.. Τότε, ο Ρόνι στράφηκε και άρχισε να τρέχει όσο πιο γρήγορα μπορούσε μέχρι να επιστρέψει στο σώμα του.. Επιπλέον, υπάρχει η ιστορία του Τζορτζ Ρίτσι, ενός γιατρού από τη Βιρτζίνια, ο οποίος δηλώθηκε νεκρός σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Τέξας και βίωσε μια από τις πιο απίστευτες επιθανάτιες εμπειρίες.. Η εμπειρία του περιλαμβάνει ένα εξωσωματικό ταξίδι μέχρι την άλλη άκρη της χώρας και ήταν τόσο ζωντανή, ώστε, όταν συνήλθε, ήταν σε θέση να ακολουθήσει

4 14 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ την ίδια διαδρομή.. Στην πραγματικότητα, η ιστορία του Ρίτσι ήταν αυτή που με ώθησε να συλλέξω παρόμοιες εμπειρίες από τους φοιτητές μου της Φιλοσοφίας, στο Πανεπιστήμιο Ιστ Καρολάινα όπου δίδασκα, και να αναζητήσω εκείνα τα κοινά στοιχεία που συνιστούν την εμπειρία που γνωρίζουμε πλέον ως «επιθανάτια εμπειρία».. Όταν έγινε γνωστό πως μελετάω αυτό το φαινόμενο, άνθρωποι που είχαν βρεθεί πολύ κοντά στο θάνατο επικοινώνησαν μαζί μου με κάθε δυνατό τρόπο.. Χάρη στην έρευνά μου, συνειδητοποίησαν ότι η εμπειρία τους δεν ήταν μοναδική, αλλά ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είχαν βιώσει κάτι παρόμοιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.. Με έπαιρναν συχνά τηλέφωνο ή εμφανίζονταν στο σπίτι μου άνθρωποι που ήθελαν να διηγηθούν την ιστορία τους και να βεβαιωθούν ότι δεν ήταν τρελοί ή ότι δεν είχαν παραισθήσεις.. Ανακουφίζονταν όταν μάθαιναν πως υπήρχαν και άλλοι που βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες, ενώ εγώ αποκτούσα ακόμα μία μελέτη περίπτωσης.. Όταν με πλησίαζε κάποιος έξω και μου ψιθύριζε «Έχω να σου πω μια απίστευτη ιστορία», η καρδιά μου άρχιζε να χτυπά δυνατά από ενθουσιασμό.. Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τότε, αλλά ακόμη με κατακλύζει το ίδιο συναίσθημα.. Το παράξενο είναι ότι πολλές από αυτές τις μελέτες περίπτωσης προέρχονταν από γιατρούς.. Θερμή υποδοχή της μελέτης των επιθανάτιων εμπειριών Όταν έφτασα στην Ιατρική Σχολή της Τζόρτζια, σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών, δεν με εξέπληξε η θερμή υποδοχή του διδακτικού προσωπικού.. Τις δύο πρώτες εβδομάδες των μαθημάτων, τουλάχιστον οκτώ καθηγητές με κάλεσαν στο γραφείο ή το σπίτι τους για να μιλήσουμε σχετικά με τις επιθανάτιες εμπειρίες.. Ένας από αυτούς ήταν ο δρ Κλοντ Σταρ-Ράιτ, καθηγητής αιματολογίας, ο οποίος είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να επαναφέρει ένα φίλο του που υπέστη καρδιακή προσβολή..

5 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 15 Προς μεγάλη έκπληξη του Κλοντ, ο ασθενής θύμωσε όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του.. Ο Κλοντ δεν έπαψε να αναρωτιέται τι είχε συμβεί και ανακάλυψε ότι ο φίλος του είχε βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας μεταφέρθηκε σε ένα ουράνιο μέρος από το οποίο δεν ήθελε να επιστρέψει.. Άλλοι γιατροί μού διηγήθηκαν δικές τους εμπειρίες σχετικά με το θάνατο, οι οποίες τους γεννούσαν ερωτήματα.. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να τις περιγράψουν με λέξεις μέχρι τη στιγμή που άκουσαν για την έρευνά μου και συνειδητοποίησαν ότι είχαν γίνει μάρτυρες μιας επιθανάτιας εμπειρίας.. Άκουσα πολλές ιστορίες κατά τους πρώτους μήνες της φοίτησής μου στην Ιατρική Σχολή και όλες ταιριάζουν απόλυτα με την περιγραφή των επιθανάτιων εμπειριών στην οποία καταλήγω στο έργο μου.. Σχεδόν κάθε εβδομάδα άκουγα από κάποιον γιατρό, νοσοκόμο ή ασθενή μια νέα αφήγηση, που περιείχε αινιγματικά στοιχεία για τη μετά θάνατον ζωή.. Αυτή η σταθερή ροή πληροφοριών ήταν συγκλονιστική και επαλήθευε τα ευρήματα της έρευνάς μου.. Τότε συνέβη κάτι που άλλαξε τα πάντα.. Ήμουν στη σχολή, στον πάγκο με τα περιοδικά, και διάβαζα ένα άρθρο για τον Τζορτζ Ρέιμοντ Βάγκνερ, διάσημο παλαιστή στη δεκαετία του 1950, όταν με πλησίασε και μου συστήθηκε μια γοητευτική γυναίκα.. «Ρέιμοντ, είμαι η δρ Τζέιμισον», είπε και μου έδωσε το χέρι.. Η δρ Τζέιμισον ήταν σεβαστό μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας κι ένιωσα αμήχανα που με βρήκε να διαβάζω ένα άρθρο για κάποιον παλαιστή σε αντρικό περιοδικό.. Προσπάθησα να κρύψω το περιοδικό, αλλά στην πραγματικότητα δεν την ένοιαζε καθόλου.. Μου εξήγησε ότι η μητέρα της είχε πεθάνει πρόσφατα και ότι κατά τη διάρκεια του θανάτου της βίωσε κάτι που δεν εντόπισε στην έρευνά μου και δεν είχε ακούσει από κανέναν άλλον.. Επέμεινε να τη συνοδεύσω στο γραφείο της, για να μου αφηγηθεί ιδιαιτέρως όσα είχαν συμβεί.. Αφού καθίσαμε στο άνετο γραφείο της, μου διηγήθηκε μια ιστορία που όμοιά της δεν είχα ακούσει ως τότε..

6 16 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ «Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να σου πω ότι δεν μεγάλωσα σε θρησκευόμενη οικογένεια», μου εξήγησε.. «Οι γονείς μου δεν ήταν εναντίον της θρησκείας, απλώς δεν είχαν άποψη γι αυτό το θέμα.. Ως αποτέλεσμα, δεν είχα σκεφτεί ποτέ τη μετά θάνατον ζωή, μιας και δεν αποτελούσε θέμα συζήτησης στο σπίτι μας.. Πριν από δύο χρόνια περίπου, η μητέρα μου υπέστη καρδιακή προσβολή.. Ήταν απρόσμενο και συνέβη στο σπίτι.. Έτυχε να βρίσκομαι εκεί για επίσκεψη και προσπάθησα να την επαναφέρω με καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.. Μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο είναι να δίνεις στη μητέρα σου το φιλί της ζωής; Είναι ήδη αρκετά δύσκολο όταν πρόκειται για κάποιον άγνωστο, αλλά όταν πρόκειται για την ίδια τη μητέρα σου, είναι σχεδόν αβάσταχτο.. Συνέχισα για αρκετή ώρα, περίπου τριάντα λεπτά, μέχρι που κατάλαβα ότι ήταν ανώφελο να προσπαθήσω περισσότερο και ότι η μητέρα μου είχε πεθάνει.. Σταμάτησα και προσπάθησα να αναπνεύσω κανονικά.. Ήμουν εξαντλημένη και, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι η μητέρα μου είχε πεθάνει».. Ξαφνικά, η δρ Τζέιμισον ένιωσε να βγαίνει από το σώμα της.. Συνειδητοποίησε ότι βρισκόταν πάνω από το σώμα της και τη νεκρή μητέρα της, παρακολουθώντας τη σκηνή σαν να στεκόταν σε έναν εξώστη.. «Ο αποχωρισμός από το σώμα μου με αιφνιδίασε και, καθώς προσπαθούσα να συνέλθω, συνειδητοποίησα ότι αιωρούνταν κοντά μου και το πνευματικό σώμα της μητέρας μου.. Στεκόταν ακριβώς δίπλα μου!» Η δρ Τζέιμισον αποχαιρέτησε ήρεμα τη μητέρα της, η οποία χαμογελούσε και φαινόταν ευτυχισμένη μια εικόνα που ερχόταν σε αντίθεση με το νεκρό σώμα της που βρισκόταν από κάτω τους.. Τότε, η δρ Τζέιμισον παρατήρησε κάτι ακόμα που την εξέπληξε.. «Κοίταξα στην άκρη του δωματίου και παρατήρησα ότι είχε προκληθεί ένα ρήγμα στο σύμπαν, από όπου ένα φως ξεχυνόταν σαν νερό που έτρεχε από σπασμένο σωλήνα.. Από αυτό το

7 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 17 φως έβγαιναν άνθρωποι που γνώριζα χρόνια, νεκροί φίλοι της μητέρας μου, καθώς και άλλα άγνωστα πρόσωπα, που υπέθεσα ότι ήταν φίλοι της μητέρας μου τους οποίους δεν γνώριζα».. Η δρ Τζέιμισον συνέχισε να παρακολουθεί μέχρις ότου η μητέρα της χάθηκε μέσα στο φως.. Το τελευταίο πράγμα που είδε ήταν η τρυφερή συνάντηση της μητέρας της με όλους τους παλιούς φίλους της.. «Τότε το ρήγμα έκλεισε σαν έλικας ή σαν φακός φωτογραφικής μηχανής και το φως εξαφανίστηκε», συμπλήρωσε.. Η δρ Τζέιμισον δεν μπορούσε να πει με σιγουριά πόσο διήρκεσε αυτή η εμπειρία.. Έπειτα, βρέθηκε πάλι μέσα στο σώμα της, δίπλα στη μητέρα της, και σε πλήρη σύγχυση σχετικά με όσα είχαν συμβεί.. «Τι συμπεράσματα βγάζεις από αυτή την ιστορία;» με ρώτησε.. Δεν ήξερα τι να απαντήσω.. Μέχρι τότε είχα ακούσει δεκάδες συνηθισμένες επιθανάτιες εμπειρίες και άκουγα νέες αφηγήσεις κάθε εβδομάδα.. Ωστόσο, μπορούσα να κάνω ελάχιστα σχόλια σχετικά με τη συγκεκριμένη εμπειρία, καθώς δεν είχα συναντήσει κάτι παρόμοιο.. «Σε ρώτησα τι συμπεράσματα βγάζεις από την ιστορία μου», επανέλαβε.. «Πρόκειται για ενσυναίσθηση», απάντησα, χρησιμοποιώντας τη λέξη που δηλώνει την ταύτιση με τα συναισθήματα κάποιου άλλου.. «Πρόκειται, λοιπόν, για μια κοινή επιθανάτια εμπειρία».. «Γνωρίζετε πολλές τέτοιες περιπτώσεις;» με ρώτησε, φανερά ενθουσιασμένη από την απάντησή μου.. «Όχι, δρ Τζέιμισον, δυστυχώς είναι η πρώτη φορά που μου αφηγούνται κάτι τέτοιο», απάντησα.. Καθίσαμε στο γραφείο της και συνεχίσαμε να μιλάμε για την εμπειρία της, αλλά καταλήξαμε και οι δύο τελείως μπερδεμένοι σχετικά με αυτό που της είχε συμβεί.. «Κοινή επιθανάτια εμπειρία» Αυτή η φράση έμεινε στο μυαλό μου, αλλά δεν άκουσα κάτι παρόμοιο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, οπότε και γιατροί και νοσοκόμες άρχισαν

8 18 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ να μου αφηγούνται παράξενα συμβάντα που έζησαν στα δωμάτια ετοιμοθάνατων ασθενών.. Οι προκαταλήψεις της ιατρικής κοινότητας είχαν πια μειωθεί και συνειδητοποίησα ότι οι κοινές επιθανάτιες εμπειρίες υπάρχουν από τότε που έκανε την εμφάνισή της η ιατρική.. Απλώς οι γιατροί και οι νοσοκόμες δεν ενθαρρύνονταν να μιλήσουν για ζητήματα που θεωρούνταν περισσότερο πνευματικά παρά επιστημονικά.. Όπως μου εξήγησε ένας γιατρός της «παλιάς σχολής», «οποιαδήποτε συζήτηση πνευματικής φύσης θεωρούνταν ασέβεια προς τον ιατρικό όρκο μας.. Όταν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το άφηνες πίσω σου και δεν μιλούσες ξανά γι αυτό».. Στη δεκαετία του 1980, όμως, η κατάσταση είχε αλλάξει, οι γιατροί ήταν πιο ανοιχτοί και μιλούσαν πλέον για τα πάντα, ακόμα και για τις επιθανάτιες εμπειρίες και τις κοινές επιθανάτιες εμπειρίες.. Αφού αποφοίτησα από την Ιατρική, άρχισα να δίνω διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, όπου και αναφερόμουν σε αυτό που αποκαλούσα «εμπειρίες ενσυναίσθησης» ή «κοινές επιθανάτιες εμπειρίες».. Συχνά άκουγα ιστορίες από μέλη της ιατρικής κοινότητας που ένιωθαν την ανάγκη να μιλήσουν και σταδιακά συνειδητοποίησα ότι αυτού του είδους οι εμπειρίες ήταν πολύ πιο συχνές από όσο πίστευα.. Επίσης, ήταν σαφές ότι παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά με τις επιθανάτιες εμπειρίες, παρόλο που ομολογουμένως πολλά στοιχεία τους μου ήταν τελείως άγνωστα.. Για παράδειγμα, πολλοί μου αφηγήθηκαν πως το δωμάτιο άλλαζε σχήμα και ο χώρος πλημμύριζε από ένα μυστηριακό φως, δύο στοιχεία που δεν είχα συναντήσει στις επιθανάτιες εμπειρίες.. Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό από τα χαρακτηριστικά των κοινών επιθανάτιων εμπειριών ήταν η από κοινού ανασκόπηση της ζωής ενός αγαπημένου προσώπου.. Μια γυναίκα, την οποία θα αποκαλώ «Σούζαν», μου αφηγήθηκε τη θλιβερή αλλά αξιοσημείωτη εμπειρία που βίωσε κατά το θάνατο του ενήλικου γιου της από καρκίνο.. Καθώς ο γιος της έφευγε από τη ζωή, ένιωσε να φεύγει μαζί του πάνω σε ένα

9 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 19 σύννεφο, από όπου έγινε μάρτυρας πολλών σκηνών από τη ζωή του.. Κάποιες από αυτές τις σκηνές τής ήταν γνωστές, κυρίως αυτές από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του.. Κάποιες άλλες τής ήταν τελείως άγνωστες, κυρίως αυτές από την «προσωπική ζωή του», όπως την αποκαλούσε.. Δεν μοιράστηκε μαζί μου τις λεπτομέρειες αυτών των σκηνών, αλλά αρκέστηκε να πει ότι δεν ένιωσε καθόλου αμήχανα από όσα είδε.. Τα στοιχεία που αποκόμισε αυτή η γυναίκα από την ανασκόπηση της ζωής του γιου της ήταν τόσο ακριβή, ώστε αργότερα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει φίλους του και να επισκεφτεί μέρη που είχε δει στο όραμα που μοιράστηκε με το γιο της.. Με εντυπωσίασε η κοινή επιθανάτια εμπειρία αυτής της γυναίκας ακριβώς επειδή αποκόμισε πληροφορίες μέχρι τότε άγνωστες σε αυτή, οι οποίες αποδείχθηκαν σωστές όταν τις επαλήθευσε.. Δεν επρόκειτο για δικές της αναμνήσεις που ζωντάνευαν.. Ωστόσο, δεν ήξερα τι συμπεράσματα να βγάλω από τέτοιου είδους αφηγήσεις, πέρα από το να αναγνωρίσω ότι αυτές οι εμπειρίες έμοιαζαν να αποκαλύπτουν νέες πτυχές της ζωής του αποθανόντος.. «Όλη η ζωή μας προβαλλόταν στο φως» Ακολουθεί άλλη μια αφήγηση τέτοιου είδους από την Ντάνα, μια γυναίκα που βίωσε από κοινού με τον άντρα της μια ανασκόπηση ζωής, η οποία περιείχε εικόνες και γεγονότα που προηγουμένως αγνοούσε.. Αυτή είναι η ιστορία με τα δικά της λόγια: «Στα πεντηκοστά πέμπτα γενέθλια του συζύγου μου, του Τζόνι, ο γιατρός του μας ενημέρωσε ότι ο Τζόνι έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα και ότι του έμεναν περίπου έξι μήνες ζωής. Ένιωσα σαν να με χτύπησε κεραυνός. Δεν θυμάμαι καν τα λόγια του γιατρού, ήταν λες και συνειδητοποιούσα σταδιακά τι ήθελε να πει. Την επόμενη μέρα μπήκα στην τράπεζα όπου εργαζόμουν και παραιτήθηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι

10 20 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ το θάνατο του Τζόνι, δεν αποχωριστήκαμε ο ένας τον άλλο περισσότερο από λίγες ώρες. Ήμουν συνέχεια δίπλα του στο νοσοκομείο και ήμαστε αγκαλιασμένοι όταν πέθανε. Τη στιγμή του θανάτου του, ένιωσα τον Τζόνι να διαπερνά το σώμα μου. Αισθάνθηκα σαν να με διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, σαν να είχα βάλει το χέρι μου στην πρίζα, αλλά η αίσθηση ήταν πολύ πιο ήπια. Στη συνέχεια, όλη η ζωή μας μας περικύκλωσε και κάλυψε σε μια στιγμή το νοσοκομείο και τα πάντα στο χώρο. Υπήρχε ένα φως γύρω μας, ένα λευκό λαμπερό φως, το οποίο κατάλαβα αμέσως και το ήξερε και ο Τζόνι- ότι ήταν ο Χριστός. Όλα όσα είχαμε κάνει μαζί, προβάλλονταν σε εκείνο το φως. Επίσης, έμαθα διάφορα για τον Τζόνι. Τον είδα να κάνει κάποια πράγματα πριν παντρευτούμε. Ίσως σκέφτεστε ότι κάποια από αυτά ήταν προσωπικές στιγμές του και πράγματι ήταν. Ωστόσο, όσο παράξενο και αν ακούγεται, δεν υπήρχε λόγος να κρατάμε πια μυστικά. Είδα πράγματα που έκανε ο Τζόνι πριν παντρευτούμε, ακόμα και με άλλες γυναίκες όταν ήταν ακόμη πολύ νέος. Αργότερα τις έψαξα στο λεύκωμα του γυμνασίου του και κατάφερα να τις εντοπίσω χάρη σε όσα είχα δει κατά τη διάρκεια εκείνης της ανασκόπησης. Στη μέση της ανασκόπησης, είδα τον εαυτό μου στην αγκαλιά του νεκρού συζύγου μου, αλλά δεν ένιωσα άσχημα, επειδή ταυτόχρονα ήταν ζωντανός, ακριβώς δίπλα μου, ενώ παρακολουθούσαμε την κοινή ζωή μας. Εκείνη η ανασκόπηση ζωής έμοιαζε με κάλυμμα. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω. Μας περικύκλωναν σκηνές από όλα όσα ζήσαμε μαζί ή ξεχωριστά. Είναι αδύνατον να το περιγράψω με λόγια, αλλά όλο αυτό συνέβη μέσα σε μια λάμψη ακριβώς δίπλα στο κρεβάτι όπου ο σύζυγός μου είχε μόλις πεθάνει. Τότε, στη μέση αυτής της ανασκόπησης, το παιδί που είχαμε χάσει εξαιτίας μιας αποβολής όταν ήμουν ακόμη έφηβη, μας πλησίασε και μας αγκάλιασε. Δεν είχε ακριβώς ανθρώπινη μορφή, αλλά έμοιαζε περισσότερο με το περίγραμμα της γλυκιάς παρουσίας ενός μικρού κοριτσιού. Ένιωθα ότι βρισκόταν εκεί για να μας ανακουφίσει από όλα τα προβλήματα που προκάλεσε η απώλειά της. Θυμήθηκα μια φράση από τη Βίβλο: Και η ειρήνη του Θεού, που ξεπερνά κάθε

11 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 21 σκέψη, θα φρουρήσει τις καρδιές σας. Έτσι ακριβώς ένιωθα όσο βρισκόταν εκεί. Ένα από τα αστεία περιστατικά που συνέβησαν κατά την ανασκόπηση ήταν η επιστροφή μας στην Α Γυμνασίου, στη διάρκεια μιας εκδρομής στο Καπιτώλιο της Ατλάντας, όπου υπήρχε ένα διό ραμα. Βρισκόμαστε, λοιπόν, μέσα σε ένα κάλυμμα, παρακολουθώντας τους εαυτούς μας στη μέση ενός άλλου καλύμματος του διοράματος όπου, ως παιδιά, στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο. Ξέσπασα σε γέλια και γέλασε και ο Τζόνι, ο οποίος βρισκόταν ακόμη ακριβώς δίπλα μου. Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι σε κάποια σημεία υπήρχαν χωρίσματα ή προπετάσματα, τα οποία δεν μας επέτρεπαν να δούμε τα πάντα. Δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις, αλλά αυτά τα εμπόδια έκρυβαν συγκεκριμένα κομμάτια της ζωής και των δυο μας. Δεν ξέρω τι κρυβόταν πίσω από αυτά, αλλά είμαι σίγουρη πως ήταν σκέψεις του Χριστού, ο οποίος μας έλεγε ότι κάποτε θα μπορέσουμε να δούμε τι βρίσκεται από πίσω».. «Ένα λαμπερό φως πλημμύρισε το δωμάτιο» Η εκδοχή των κοινών επιθανάτιων εμπειριών που με συναρπάζει περισσότερο είναι εκείνη που αφορά σε εμπειρίες οι οποίες βιώνονται από περισσότερους ανθρώπους.. Οι σκεπτικιστές μπο ρεί να αμφισβητήσουν μια κοινή επιθανάτια εμπειρία όταν αυτή βιώνεται από τον αποθανόντα και μόνο άλλο ένα άτομο, αλλά όταν γίνονται μάρτυρες περισσότεροι άνθρωποι, είναι δύσκολο μια τέτοια εμπειρία να αποδοθεί στην προσωπική φαντασία κάποιου.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμπειρία της οικογένειας Άντερσον, από ένα προάστιο της Ατλάντας, η οποία έζησε μια κοινή επιθανάτια εμπειρία ενώ ήταν συγκεντρωμένη για να συμπαρασταθεί στην ετοιμοθάνατη μητέρα.. Μια από τις αδερφές μού αφηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία, την οποία στη συνέχεια επαλήθευσαν όλα τα μέλη της οικογένειας:

12 22 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ «Τη μέρα που πέθανε η μητέρα μου, οι δύο αδερφοί μου, η αδερφή μου, η γυναίκα του αδερφού μου κι εγώ ήμαστε μαζί της στο δωμάτιο. Η μητέρα μου δεν είχε μιλήσει για αρκετές ώρες και ανέπνεε πλέον με δυσκολία. Στην πραγματικότητα δεν ήμαστε ταραγμένοι, επειδή η μητέρα μου ήταν άρρωστη πολύ καιρό και ξέραμε ότι πλησίαζε το τέλος. Ξαφνικά, ένα δυνατό φως εμφανίστηκε στο δωμάτιο. Στην αρχή σκέφτηκα πως ήταν η αντανάκλαση από τα φώτα κάποιου αυτοκινήτου που περνούσε στο δρόμο, αν και ήξερα πως αυτό δεν ήταν αλήθεια, καθώς δεν επρόκειτο για γήινο φως. Έσπρωξα ελαφρά την αδερφή μου και, όταν στράφηκα προς το μέρος της, διαπίστωσα ότι κοίταζε και εκείνη το φως με γουρλωμένα μάτια. Ο αδερφός μου είχε μείνει κυριολεκτικά άναυδος και όλοι όσοι το είδαμε, ήμαστε αρχικά τρομαγμένοι. Τότε η μητέρα μου άφησε την τελευταία της πνοή και όλοι νιώσαμε ανακούφιση κατά κάποιον τρόπο. Εκείνη τη στιγμή είδαμε έντονες, φωτεινές λάμψεις, οι οποίες έμοιαζαν να ενώνονται και να παίρνουν το σχήμα μιας δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω πύλης. Οι λάμψεις έμοιαζαν με σύννεφα, αλλά αυτό είναι απλώς ένας παραλληλισμός. Παρακολουθήσαμε τη μητέρα μου να βγαίνει από το σώμα της και να περνάει την πύλη. Τη στιγμή που στεκόταν στην πύλη, μας κατέκλυσε ένα συναίσθημα απόλυτης ευτυχίας. Ο αδερφός μου το περιέγραψε σαν χορωδία χαρούμενων αισθημάτων και η αδερφή μου άκουσε μια ευχάριστη μελωδία, κάτι που δεν άκουσε κανείς από τους υπόλοιπους στο δωμάτιο. Οι λάμψεις που είδαμε ήταν τόσο έντονες, ώστε νιώσαμε την ανάγκη να διηγηθούμε όσα ζήσαμε στη νοσοκόμα του νοσοκομείου. Μας άκουσε με προσοχή και μας είπε ότι γνώριζε παρόμοια περιστατικά, καθώς πολύ συχνά η διαδικασία του θανάτου επηρεάζει τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα στον ετοιμοθάνατο».. Στη συνέχεια παρατίθεται άλλη μια κοινή επιθανάτια εμπειρία, όπως μου τη διηγήθηκαν δύο γυναίκες ηλικίας περίπου σαράντα ετών, τις οποίες εδώ θα αποκαλέσω «Πατ» και «Νάνσι».. Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα για τη συμμετοχή περισσότερων

13 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 23 ατόμων στην κοινή ανασκόπηση ζωής ενός αγαπημένου προσώπου που πεθαίνει.. Οι δύο αδερφές βρίσκονταν στο πλευρό της μητέρας τους, η οποία πέθαινε από καρκίνο του πνεύμονα.. Μια από αυτές μου αφηγήθηκε ότι ενώ η μητέρα της ανέπνεε με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία, το δωμάτιο άρχισε να «φωτίζεται».. Οι δυο τους μου περιέγραψαν πώς το δωμάτιο άρχισε να στροβιλίζεται, γρήγορα στην αρχή και στη συνέχεια όλο και πιο αργά μέχρι που ο στροβιλισμός έπαψε.. Στη συνέχεια, βρέθηκαν δίπλα στη μητέρα τους, η οποία φαινόταν δεκαετίες νεότερη.. Έπειτα, οι δύο αδερφές διαπίστωσαν ότι συμμετείχαν στην ανασκόπηση της ζωής της μητέρας τους, η οποία περιείχε πολλές σκηνές που τις είχαν ζήσει και οι ίδιες, αλλά και σκηνές που τους ήταν άγνωστες.. Είδαν την πρώτη σχέση της μητέρας τους και βίωσαν την απογοήτευση του πρώτου χωρισμού της.. Είδαν πολλά γεγονότα μεγάλης σημασίας για τη μητέρα τους, όπως η βοήθεια που πρόσφερε σε παιδιά του σχολείου τους χωρίς ποτέ να το αποκαλύψει σε κανέναν.. Επίσης, ανακάλυψαν ότι η μητέρα τους έτρεφε αισθήματα για έναν άντρα από τη γειτονιά που είχε χάσει τη γυναίκα του και ότι ανυπομονούσε να τον γνωρίσει.. «Όσα είδαμε έμοιαζαν τόσο αληθινά, που νομίζαμε ότι είχαμε πεθάνει κι εμείς», μου εξομολογήθηκε η μια από τις αδερφές.. «Για μήνες μετά το συμβάν δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ό,τι είχε συμβεί, μέχρι που στο τέλος το αποδεχτήκαμε».. Αντικρίζοντας το άγνωστο Οι πιο παράξενες κοινές επιθανάτιες εμπειρίες που μου αφηγήθηκαν όταν ξεκινούσα την έρευνά μου, ήταν εκείνες που αποκαλώ «προφητικές εμπειρίες».. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια αυτών των κοινών επιθανάτιων εμπειριών αποκαλύπτεται ο επικείμενος θάνατος κάποιου που δεν αναμενόταν να φύγει από τη ζωή.. Αυτού του είδους οι εμπειρίες μού προκαλούσαν πραγματική

14 24 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ σύγχυση στην αρχή της έρευνάς μου, αλλά εξακολουθούν να με προβληματίζουν ακόμα και σήμερα.. Ακολουθεί μια τέτοιου είδους προφητική κοινή επιθανάτια εμπειρία, όπως μου την αφηγήθηκε ο Ντάνιελ, υπάλληλος σε ξενώνα περίθαλψης ανιάτων στη Βόρεια Καρολίνα.. «Ο πρώτος ασθενής μου που βίωσε μια προφητική επιθανάτια εμπειρία ενσυναίσθησης, όπως την περιγράφετε στο έργο σας, ήταν ένας ηλικιωμένος άντρας που έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η κατάσταση του κυρίου Σάικς επιδεινώθηκε σχετικά γρήγορα, αν λάβουμε υπόψη την ασθένεια και την ηλικία του πέθανε περίπου ένα χρόνο μετά τη διάγνωση. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλά τον ίδιο και τη γυναίκα του κατά την παραμονή τους στον ξενώνα όπου εργαζόμουν. Περίπου δύο μήνες πριν από το θάνατό του, ο κύριος Σάικς εισήλθε σε άγρυπνο κώμα, όπως θα το αποκαλούσα, σύνηθες για τους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου. Δεν ήξερε πού βρισκόταν και δεν αναγνώριζε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Μιλούσε ασυνάρτητα και έμοιαζε να μην επικοινωνεί καθόλου με το περιβάλλον. Την εβδομάδα πριν από το θάνατό του, τόσο εγώ όσο και η νοσοκόμα παρατηρήσαμε ότι η συμπεριφορά του έγινε βίαιη. Η μέρα του θανάτου του ήταν διαφορετική κατά έναν μυστηριώδη τρόπο. Ανακάθισε στο κρεβάτι του και άρχισε να μιλάει λογικά, όπως θα μιλούσε ο καθένας μας, αλλά χωρίς να απευθύνεται σε εμάς. Κοίταζε προς τα πάνω και συζητούσε με τον Χιου. Μιλούσε δυνατά και καθαρά στον Χιου, κάποιες φορές ξεσπούσε σε γέλια, αλλά κυρίως συζητούσε σαν να έπινε καφέ με κάποιον σε μια καφετέρια». Το προσωπικό του ξενώνα υπέθεσε ότι ο Χιου ήταν κάποιος νεκρός συγγενής, αλλά η σύζυγος του κυρίου Σάικς τους εξήγησε ότι ο Χιου ήταν ο αδερφός του συζύγου της, που ζούσε στη Μασαχουσέτη.. Η κυρία Σάικς είχε μιλήσει με τον Χιου την προηγούμενη μέρα, για να τον ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση του ετοιμοθάνατου συζύγου της..

15 ΜΙΑ ΤΥΧΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 25 «Η κυρία Σάικς μας είπε ότι ο Χιου ήταν ζωντανός και υγιής, αλλά, όπως φαντάζεστε, λίγο αργότερα μάθαμε πως ο Χιου υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε περίπου την ίδια ώρα που ο κύριος Σάικς συνήλθε και άρχισε να μιλάει». Όταν η κυρία Σάικς έμαθε ότι ο Χιου είχε πεθάνει, η συνομιλία του συζύγου της μαζί του πήρε νέα διάσταση για όλους όσοι ήταν παρόντες.. Αρχικά πίστευαν ότι ο κύριος Σάικς παρουσίαζε συμπτώματα άνοιας, αλλά στη συνέχεια κατάλαβαν ότι, λίγο πριν από το θάνατό του, επικοινωνούσε με τον αδερφό του που μόλις είχε πεθάνει.. Τεχνικά σφάλματα Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1990, είχα ακούσει αφηγήσεις κοινών επιθανάτιων εμπειριών από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.. Παρόλο που είχα συλλέξει πολλές ιστορίες τέτοιου είδους, δεν ήμουν ακόμη σε θέση να βγάλω συμπεράσματα.. Κατέληξα, λοιπόν, να τις θεωρώ «ιατρικά τεχνικά σφάλματα», δηλαδή απρόσμενα ιατρικά ευρήματα που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν στο μέλλον και να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα.. Η ιστορία της ιατρικής είναι γεμάτη από τεχνικά σφάλματα τέτοιου είδους, τα οποία στη συνέχεια εξετάστηκαν και άλλαξαν τον τρόπο θεραπείας και αντιμετώπισης των ασθενών.. Για παράδειγμα, ο Μπάρι Μάρσαλ και ο Ρόμπιν Γουόρεν, γιατροί από το Περθ της Αυστραλίας, παρατήρησαν ότι η φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά θεράπευε το στομαχικό έλκος των ασθενών που ακολουθούσαν την αγωγή για άλλους λόγους.. Δημοσίευσαν μια μελέτη που αποδείκνυε ότι το στομαχικό έλκος οφείλεται σε βακτήριο και όχι στο άγχος, όπως πίστευαν οι περισσότεροι ειδικοί μέχρι τότε.. Παρόλο που οι δύο γιατροί αντιμετωπίστηκαν με χλευασμό όταν παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε διάφορα συνέδρια

16 26 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ γαστρεντερολογίας, κάποιοι από τους συναδέρφους τους που τους παρακολούθησαν, διεξήγαν περαιτέρω έρευνες και ανακάλυψαν ότι οι δύο Αυστραλοί είχαν δίκιο.. Τα ευρήματά τους βασίστηκαν στις παρατηρήσεις τους και άλλαξαν τον τρόπο αντιμετώπισης του στομαχικού έλκους.. Η ριζοσπαστική άποψή τους, καθώς και η πεποίθησή τους ότι τα ευρήματά τους ήταν σημαντικά, εξασφάλισαν το 2005 στους δύο γιατρούς το Νόμπελ Ιατρικής για την «ανακάλυψη του Ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού και το ρόλο του στην εμφάνιση γαστρίτιδας και στομαχικού έλκους».. Στην ιατρική συναντάμε πλήθος τέτοιων τεχνικών σφαλμάτων, δηλαδή ενδείξεων που οδηγούν σε περαιτέρω έρευνες.. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζα κι εγώ εκείνη την εποχή τις κοινές επιθανάτιες εμπειρίες.. Ήμουν σίγουρος για την ύπαρξή τους και ήξερα ότι περιέχουν συναρπαστικές πληροφορίες, οι οποίες θα επηρέαζαν το μέλλον της μελέτης των επιθανάτιων εμπειριών.. Απλώς δεν γνώριζα αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, ώστε να βγάλω ουσιαστικά συμπεράσματα.. Είχα μόνο ερωτηματικά σχετικά με τα λίγα που γνώριζα γι αυτές τις εμπειρίες κι έπρεπε να συλλέξω περισσότερα στοιχεία.. Έπρεπε να κάνω υπομονή..

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων.

Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. 1. Μάθετε στο παιδί σας τον Κανόνα των Εσωρούχων. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Μπορείτε να βοηθήσετε να μη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα;

Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου. να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Πως μπορώ να υποστηρίξω τον άνθρωπό μου να αντιμετωπίσει το λέμφωμα; Το λέμφωμα είναι δυνητικά ιάσιμη νόσος Με την επιστημονική συνεργασία του Αιματολογικού Τμήματος, Γ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής,

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις

Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Λαµβάνοντας τη διάγνωση: συναισθήµατα και αντιδράσεις Πιθανότατα αισθάνεστε πολύ αναστατωµένοι αφού λάβατε µια διάγνωση καρκίνου. Συνήθως είναι δύσκολο να αποδεχθείτε τη διάγνωση αµέσως και αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»!

Θα σε βοηθούσε για παράδειγμα να γράψεις και εσύ μια λίστα με σκέψεις σαν αυτή που έκανε η Ζωή και εμφανίστηκε ο «Αγχολέων»! Η Ζωή είναι 8 χρονών και πριν 3 χρόνια ο παιδιάτρος και οι γονείς της, της εξήγησαν πως έχει Νεανική Ιδιοπαθή Αρθρίτιδα. Από τότε η Ζωή κάνει όλα αυτά που τη συμβούλεψε ο παιδορευματολόγος της και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ]

[ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ] 2014 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης Ερευνητική εργασία των μαθητών : Αλεξίου Δημήτρη, Γεωργιάδου Αλεξάνδρας, Ζαχάρωφ Μανώλη, Κατσούλη Απόστολου, Τρέμμα Λουκίας [ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ συγγραφέας του βιβλίου ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΦΙΛΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ συγγραφέας του βιβλίου ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΦΙΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ συγγραφέας του βιβλίου ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΔΑΣΚΑΛΟΣ & ΦΙΛΟΣ 15 Views December 18, 2014 Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου «Η γνώση είναι προσωπική εμπειρία, όλα τα άλλα είναι απλώς πληροφορίες». Το

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο είναι ασθενής www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της Επιπεδίας

Το παραμύθι της Επιπεδίας Το παραμύθι της Επιπεδίας Ιστορία του J.Weeks, βασισμένη σε ιδέες του μυθιστορήματος Flatland: a romance in many dimensions, του E.A.Abbott, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1884, και στο οποίο βασίστηκε το κινηματογραφικό

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012

«ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 «ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ;» Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 2011-2012 1 ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΧΩΡΙΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ; Γράφει ο Ηλίας Δερμετζής «Τη ζωή μου χωρίς αριθμούς δεν μπορώ να τη φανταστώ,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΕΚ 381 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΑΚ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: ΤΟ επόμενο θέμα είναι πολύ σημαντικό. Μας απασχολεί πάρα πολύ, μόνο ως προφήτες όμως μπορούμε να λειτουργήσουμε. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Χριστός Ανέστη. Έχουμε αληθινό πρόβλημα όταν έρχεται στην διαχείριση των χρημάτων. Οι περισσότεροι από μας είμαστε σοβαρά χρεωμένοι.

Χριστός Ανέστη. Έχουμε αληθινό πρόβλημα όταν έρχεται στην διαχείριση των χρημάτων. Οι περισσότεροι από μας είμαστε σοβαρά χρεωμένοι. Αγαπημένοι μου εν Χριστώ Χριστός Ανέστη Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα αλλαγή όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης χρημάτων. Οι στατιστικές των χρεών στις ΗΠΑ (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) είναι συγκλονιστικές.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΝΤΑΤ ΤΟΥΡΚΑΛΙ ΣΕΜΠΑΧΑΤ ΑΛΤΙΠΑΡΜΑΚΟΓΛΟΥ

ΒΕΝΤΑΤ ΤΟΥΡΚΑΛΙ ΣΕΜΠΑΧΑΤ ΑΛΤΙΠΑΡΜΑΚΟΓΛΟΥ ΦΑΤΜΑΓΚΙΟΥΛ Ο ΝΟΥΣ ΤΗΣ ήταν στο χαρτί που της έβαλε με τρόπο στο χέρι ακριβώς την ώρα του αποχωρισμού. Περίμενε να φύγουν οι γειτόνισσες για να το διαβάσει. Ποτέ δεν το διάβαζε αμέσως όταν έπαιρνε γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;"

1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 <i>το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει:</i> 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 <b>ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;</b> 1 00:00:08,504 --> 00:00:11,501 το σχολείο της Τσιάπας παρουσιάζει: 2 00:00:14,259 --> 00:00:17,546 "ποιοί είναι οι Ζαπατίστας;" 3 00:00:17,967 --> 00:00:20,395 Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟY Προσαρμογή- Αποχωρισμός Αγαπητοί γονείς, Κατανοώντας τους προβληματισμούς και τα ερωτήματα σας γύρω από θέματα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί; www.agaliazo.gr ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Λεωσθένους 21-23, 18536 Πειραιάς - Τ: 210 4181641 - F: 210 4535343 e: oekk@otenet.gr - www.oekk.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΑΧΑΙΑΣ Πατρέως 8-10, 26221 Πάτρα - Τ/F: 2610 226122 e:

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Χοροθεραπεία Έλλη Κήτα

Τι είναι η Χοροθεραπεία Έλλη Κήτα Τι είναι η Χοροθεραπεία Έλλη Κήτα Εισήγηση- Παρουσίαση της Χοροθεραπείας στα πλαίσια των Συνεδριακών εκδηλώσεων «Οι δρόμοι της Ψυχοθεραπείας» Διοργάνωση : κοινοπραξία ΕΥΕΞΙΑ Μάιος 2002, Αθήνα Συνήθως,

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ» «Στερνή μου γνώμη, να σε είχα πρώτα», λέει ο σοφός λαός μας. Και πόσο δίκιο έχει, μονολογεί ο Κωνσταντής,

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!!!

ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!!! ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ!!! Όταν το μυαλό αλλάζει τον καθρέφτη ζήτα βοήθεια! Η δράση μας σήμερα ο κόσμος μας ΑΥΡΙΟ! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ 2014-2015 Η δράση μας για την ανορεξία ΤΩΡΑ! της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Μια τρελή οικογένεια Γιαν Προχάτσκα Εικονογράφηση: Φίλιπ Βέχτερ Μετάφραση: Ριάνα Μιχαλάκη Σελ. 86 Δραστηριότητες για τις Γ, Δ & Ε τάξεις Ο συγγραφέας: Γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία.

Διαβάστε περισσότερα

KIDSCREEN-27. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους. 8 έως 18 ετών

KIDSCREEN-27. Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους. Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους. 8 έως 18 ετών KIDSCREEN-27 Ερωτηµατολόγιο Υγείας για Παιδιά και Νέους Έκδοση για Παιδιά και Εφήβους 8 έως 18 ετών Page 1 of 5 Γειά σου, Ηµεροµηνία: Μήνας Χρόνος Πώς είσαι; Πως νιώθεις; Αυτά είναι τα πράγµατα που θα

Διαβάστε περισσότερα

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν.

Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως και να ήταν. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος είναι απλά ένα όνειρο. Ένα όνειρο που ονειρεύεσαι με άλλους μαζί είναι πραγματικότητα. John Lennon Κάπως έτσι ονειρεύτηκα την Γραμμική Αρμονική Ταλάντωση!!! Μπορεί όμως

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!!

Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!! Μουσικό Σχολείο Λάρισας Τάσου Λειβαδίτη 20 Ένα βιβλίο πρέπει να είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!! Τα κείμενα που ακολουθούν είναι μαθητικές δημιουργίες και απαντούν στο ερώτημα «τι διαβάζουν τα παιδιά μας», μόνιμη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν

ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΕΑ Προσπαθώντας να βρω θέμα για την εργασία σχετικά με την Δημοκρατία, έπεσα σε τοίχο. Διάβαζα και ξαναδιάβαζα, τις σημειώσεις μου και δεν έφτανα πουθενά. Στο μυαλό, μου έρχονταν διάφορες ιδέες:

Διαβάστε περισσότερα

Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου!

Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου! Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου! Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή; Ε.Τ.: Κοιμάμαι + τρώω + περπατάω +

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις:

Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους 21 Days of Y ello Care Διαβάζοντας αυτόν τον ενημερωτικό οδηγό, θα μάθεις: Ασφάλεια στο διαδίκτυο για έφηβους Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Είναι πηγή πληροφοριών, ενημέρωσης και δικτύωσης και είναι σίγουρα απαραίτητο σε όλους μας. Όλοι απολαμβάνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί"

Σόφη Θεοδωρίδου: Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί" Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος

Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Σχολικό πλαίσιο Οικογένεια με αυτιστικό παιδί Δώρα Παπαγεωργίου Κλινική Ψυχολόγος Η απώλεια του «ονειρεμένου παιδιού» Οι γονείς βιώνουν μιαν απώλεια. Βιώνουν την απώλεια του παιδιού που έκτισαν μέσα στο

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση.

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Διαφήμιση Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι?ο Νικόλας είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Με εξειδικευμένο προσωπικό από

Διαβάστε περισσότερα

Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή

Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή Γράμμα σ έναν νέο θεραπευτή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η τελική εργασία ως επιστέγασμα της τετραετούς πορείας στην εκπαίδευση είναι μια σκέψη που μπαίνει στον πρώτο χρόνο. Είναι μια σκέψη που ζυμώνεται, προκαλεί απορία,

Διαβάστε περισσότερα

ΔιΑσκεΔΑσή & κατεβασμα Αρχειων

ΔιΑσκεΔΑσή & κατεβασμα Αρχειων ΔιΑσκεΔΑσή & κατεβασμα Αρχειων στο ΔιΑΔικτυο Δεν ειναι ο,τι λαμπει χρυσοσ Η Αθηνά περνάει από της Ζέτας και του Αλέξη μετά από το μάθημα της στο Πανεπιστήμιο και πριν να συναντήσει τους φίλους της. Η Ζέτα

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά

Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους για τα παιδιά Άρτεμις Τσίτσικα Επίκ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής Παν/μιου Αθηνών Επιστ. Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) Β Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος;

Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης Οξέα (Π. ΤΟΦΗ) Ποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματος; Στόχος της διερεύνησης ήταν να διαφανεί το αν κάποια υγρά επηρεάζουν μέρη του σώματός μας. Αρχικά, θελήσαμε να διερευνήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ

ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ ΣΑΥΤΡΡΤΘΜΑ ΕΜΙΝΑΡΙΑ/ΕΡΓΑΣΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΓΓΕΝΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΝΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ Το Πανελλήνιο Ινστιστούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (P.I.N.Dis) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΧΩΜΑΤΟΣ Μαρτυρία της νεαρής Σοφίας από την Αθήνα για το θαύμα που έζησε, στο οποίο ξαφνικά βρέθηκε να τρώει χώμα στο περιστατικό που περιγράφει αναλυτικά η ίδια, επιβεβαιβεώνοντας τα προφητικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πήρε το τυρί μου; για εφήβους

Ποιος πήρε το τυρί μου; για εφήβους Ποιος πήρε το τυρί μου; για εφήβους Περιεχόμενα Κάτι από τον εαυτό μας.... 15 Μια συγκέντρωση: Δημόσιο λύκειο, ώρα του μεσημεριανού φαγητού... 17 Ποιος πήρε το τυρί μου; Η ιστορία... 23 Οι τέσσερις ήρωες

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο πράγμα. Δεν υπάρχει ευκαιρία για πρόβα, δεν υπάρχουν σχολεία. Το μόνο που κουβαλάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24)

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΕΡΕΥΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ: : ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ FS-ICU (24) ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ; Οι απόψεις σας για την πρόσφατη εισαγωγή του μέλους της οικογενείας σας στην

Διαβάστε περισσότερα

Στον κόσμο με την Thalya

Στον κόσμο με την Thalya Γρηγόρης Μπελαβίλας Στον κόσμο με την Thalya Συνέντευξη: Τσέκος Αθανάσιος Tι σάς κάνει να γράφετε μουσική? Ο βασικός λογος είναι ότι οι μουσικές που γράφω μού αρέσουν πολύ πιό πολύ από τίς μουσικές τών

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)...

Για τα παιδιά (αλλά και για τους γονείς)... Eισαγωγικό σημείωμα: «Οι κατ οίκον εργασίες στη διδασκαλία των μαθηματικών» Οι εργασίες «για το σπίτι» ή όπως λέγονται στις παιδαγωγικές επιστήμες οι κατ οίκον εργασίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της

Διαβάστε περισσότερα