«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2012»

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2012»"

Transcript

1 17 η Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2012»

2 Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2011» ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Αριθμός εθελοντών Συμμετοχών Φυσικών περιοχών Αποτελέσματα φύλλων καταγραφής ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Η κατάσταση των αλιευτικών πόρων Προτάσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για την αλιεία... 10

3 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Πανελλαδική Εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» διοργανώνεται για 17 η συνεχή χρονιά από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και θα διαρκέσει από την 1 η έως την 31 η Μαΐου. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP/ MAP) και υλοποιείται με την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.). Χορηγός είναι το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης AMSTEL ECO της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και υποστηρικτές η TNT και η Rolopack A.B.E.E. Χορηγοί επικοινωνίας είναι oι: Ελεύθερος Τύπος, Τύπος της Κυριακής, ΟΙΚΟτύπος, ΕΡΤ, Ελληνική Ραδιοφωνία ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 και ΕΡΑ Δίκτυο. Τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, σχολεία, σύλλογοι, οργανώσεις και άλλοι φορείς, εθελοντές μικροί και μεγάλοι, καλούνται να πάρουν μέρος στους εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, θάλασσας, βυθού και άλλων φυσικών περιοχών. Πρόκειται για μια προσπάθεια που αποσκοπεί όχι μόνο στο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, εμπλέκοντάς τους ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στο να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φυσικές περιοχές. Το μέρος που θα επιλεχθεί για καθαρισμό μπορεί να είναι μια ακτή, ένας αρχαιολογικός χώρος, ένα άλσος, ένα εθνικό πάρκο ή ακόμη το χωριό και η γειτονιά μας. Η συνεργασία των τοπικών φορέων, κυρίως των Δήμων, μέσα από την παροχή κάδων και απορριμματοφόρων για ανακυκλώσιμα και μη απορρίμματα, αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμού για έναν ασφαλή καθαρισμό (βλ. γάντια), κρίνεται απαραίτητη για την επιτυχή υλοποίηση των εθελοντικών καθαρισμών. Χορηγοί μπορούν να προσφέρουν μεταφορικές υπηρεσίες κάποιων εθελοντών στο σημείο δράσης, νερό, σάντουιτς και ό,τι άλλο χρειάζεται για την επιτυχέστερη έκβαση της προσπάθειας. Η κύρια δράση καθαρισμού του σημείου που έχει επιλεγεί συνοδεύεται, συνήθως, από καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως ζωντανή μουσική, διαγωνισμούς ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις ή εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η όλη προσπάθεια συνοδεύεται από ενημερωτικό υλικό πάνω σε περιβαλλοντικά θέματα, με σκοπό την ενημέρωση και τον προβληματισμό του κάθε πολίτη, καθώς και από τα απαραίτητα φυλλάδια για τη διενέργεια ενός σωστού και ολοκληρωμένου καθαρισμού. Παράλληλα με τον πανελλαδικό συντονισμό της εκστρατείας, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διοργανώνει ανοιχτούς κεντρικούς καθαρισμούς και δίνει ραντεβού, με όσους θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την οργάνωση. Ακόμη, διαθέτει στους συμμετέχοντες σακούλες απορριμμάτων, το φύλλο πληροφόρησης και το φύλλο καταγραφής απορριμμάτων και παρατήρησης φυσικών περιοχών. Επιπρόσθετα, στην ειδική ιστοσελίδα της εκστρατείας ( υπάρχει επιπλέον ενημερωτικό υλικό για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο ανήσυχα πνεύματα. Μέσω της ιστοσελίδας, οι επισκέπτες μπορούν, επίσης, να ενημερώνονται για προσεχείς καθαρισμούς στο Δήμο τους, και μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο φορέα, να ενισχύουν τη δράση αυτή.

4 Ζούμε σε μια χώρα, στην οποία ο τομέας της αλιείας αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού. Δυστυχώς, η υπερεκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, οι λανθασμένες πρακτικές που συχνά ακολουθούνται κατά την άσκηση της αλιείας, η απουσία εθνικής αλιευτικής πολιτικής και στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην περαιτέρω υποβάθμιση των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων. Συνδυάζοντας τη δυσμενή αυτή εικόνα με τη διαδικασία αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, που βρίσκεται στην τελική της ευθεία, η εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» επιχειρεί τη φετινή χρονιά να «φωτίσει» το θέμα της διατήρησης και ορθολογικής διαχείρισης των αλιευτικών πόρων που αποτελεί μονόδρομο για την ανάκαμψή τους, αλλά και για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος του αλιέα. Αναλυτικότερα, η φετινή εκστρατεία αποσκοπεί στην : Ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αλιευτικοί πόροι. Πληροφόρηση γύρω από τις πολιτικές που προωθούνται σε ευρωπαϊκό, μεσογειακό και εθνικό επίπεδο πάνω στα θέματα της αλιείας. Ενημέρωση της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με την έννοια της βιώσιμης αλιείας και την ανάδειξη των πολλαπλών οφελών που απορρέουν από τη ορθολογική εκμετάλλευση των αλιευτικών αποθεμάτων. Ευαισθητοποίηση των καταναλωτών με σκοπό τη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς απέναντι στα αλιευτικά προϊόντα, που θα συμβάλλει στη διαφύλαξη της θαλάσσιας ζωής. Τέλος, για μια ακόμα χρονιά, η εκστρατεία έχει την επιστημονική υποστήριξη του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.). Μέσω της επεξεργασίας των δεδομένων που καταγράφουν οι εθελοντές στο φύλλο καταγραφής απορριμμάτων και παρατήρησης φυσικών περιοχών κατά τη διάρκεια των καθαρισμών, συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το είδος και τις πιθανές πηγές των απορριμμάτων. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι υποβρύχιοι καθαρισμοί με τη βοήθεια δυτών, καθώς και η λήψη εικόνων βυθού με τη χρήση Κατευθυνόμενου Υποβρύχιου Οχήματος (R.O.V), σε μια προσπάθεια διερεύνησης του προβλήματος των «υποθαλάσσιων χωματερών».

5 2. Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2011» ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ 2.1 Αριθμός εθελοντών Συμμετοχών Φυσικών περιοχών Στην εκστρατεία του 2011, το ενδιαφέρον του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με περισσότερους από εθελοντές να συμμετέχουν στον καθαρισμό 236 φυσικών περιοχών (ακτών, βυθού, λιμνών, ποταμών, δασών κ.α.) σε 37 νομούς της Ελλάδας (Πίν. 1). Οι καθαρισμοί δεν περιορίστηκαν στην τυπική διάρκεια της εκστρατείας, αλλά συνεχίστηκαν και μετά το μήνα Μάιο. Πίνακας 1. Παρουσίαση αριθμού εθελοντών, συμμετοχών και φυσικών περιοχών για τα τελευταία 6 έτη που πραγματοποιείται η εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο». Στοιχεία Εθελοντές Συμμετοχές Φυσικές Περιοχές Νομοί Στην εκστρατεία δήλωσαν συμμετοχή 285 φορείς από όλη την Ελλάδα: 102 Σχολεία, 69 Δήμοι, 10 Ξενοδοχεία και 7 άλλες Επιχειρήσεις, 5 Ιστιοπλοϊκοί και Καταδυτικοί φορείς, 1 Λιμεναρχείο, 12 ΜΚΟ, 33 άλλοι Σύλλογοι, 3 ατομικές συμμετοχές και 43 άλλοι φορείς (Εικ. 1). Στην προσπάθεια για ενημέρωση του ευρύτερου κοινού στα θέματα των Προστατευόμενων Περιοχών, πήραν μέρος και 6 Φορείς Διαχείρισης, ο Φ.Δ. Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα, ο Φ.Δ. Πάρκου Τρίτση, ο Φ.Δ. Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας, ο Φ.Δ. Λιμνών Κορώνειας Βόλβης, ο Φ.Δ. Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπων Μουστού και ο Φ.Δ. Υγροτόπων Αμβρακικού. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, 1 ος σε καθαρισμούς νομός αναδείχθηκε ο Νομός Αττικής και ακολουθεί ο Νομός Ευβοίας (Πίν. 2).

6 Πίνακας 2. Αποτελέσματα εθελοντικών καθαρισμών των Νομών Αττικής και Ευβοίας για το Κατηγορίες Νομός Αττικής Νομός Ευβοίας Φυσικές περιοχές Εθελοντές Αποτελέσματα φύλλων καταγραφής 2011 Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2011, οι εθελοντές κατέγραψαν περισσότερα από απορρίμματα σε 85 ακτές από όλη την Ελλάδα, σημειώνοντας ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια, που η καταγραφή γίνεται πλέον πιο συστηματικά. Εικόνα 1. Ποσοστιαία (%) κατανομή των κυρίαρχων υλικών απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές σύμφωνα με τις καταγραφές του Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των καταγραφών του 2011, περίπου τα μισά απορρίμματα στις ελληνικές ακτές είναι πλαστικά (48%), γεγονός που έρχεται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα από τις καταγραφές των τελευταίων 5 ετών, δείχνοντας ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν υπάρχει μείωση, ούτε στη χρήση ούτε στην απόρριψη, πλαστικών συσκευασιών και αντικειμένων διαφόρων χρήσεων (Εικ. 1). Ομοίως με τις προηγούμενες χρονιές, συναντώνται σημαντικά ποσοστά χάρτινων (20%) και μεταλλικών (13%) απορριμμάτων (Εικ. 1).

7 Από την κατάταξη των σκουπιδιών σύμφωνα με τον τύπο τους (Εικ. 2), προέκυψε ότι τα πολυπληθέστερα απορρίμματα που συναντάμε σε μια παραλία είναι τα πλαστικά μπουκάλια και καπάκια νερού, αναψυκτικού ή ποτού, οι πλαστικές σακούλες, τα κομμάτια χαρτιού και τα καλαμάκια. Όλα τα παραπάνω καλύπτουν ποσοστό που φτάνει περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των απορριμμάτων που καταγράφηκαν. Εικόνα 2. Ποσοστιαία (%) κατανομή των κυρίαρχων τύπων απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές σύμφωνα με τις καταγραφές του Οι τύποι απορριμμάτων με ποσοστό λιγότερο από 1% εντάχθηκαν στην κατηγορία «Άλλο». Από την παραπάνω ανάλυση, μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για τον εντοπισμό των κυρίαρχων πηγών ρύπανσης των ακτών που μελετήθηκαν το Φαίνεται, λοιπόν, πως περισσότερα από τα μισά απορρίμματα που καταγράφηκαν προέρχονται από δραστηριότητες που συνδέονται με την αναψυχή (61%, Εικ. 3), ενώ το ένα τρίτο του συνόλου των απορριμμάτων είναι αστικής προέλευσης, καθώς και απορρίμματα που προέρχονται από οικοδομικές δραστηριότητες (32%, Εικ. 3). Μικρότερο, αλλά σημαντικό, ρόλο στην παράκτια ρύπανση με απορρίμματα φαίνεται να έχουν οι αλιευτικές δραστηριότητες, από τις οποίες προέρχεται το 7% των καταγραφέντων απορριμμάτων (Εικ.3). Περαιτέρω επεξεργασία πρόκειται να οδηγήσει σε πιο λεπτομερή συμπεράσματα ως προς τις πηγές ρύπανσης των ακτών.

8 Εικόνα 3. Ποσοστιαία (%) κατανομή των καταγραφέντων απορριμμάτων που αντιστοιχεί σε κάθε πηγή ρύπανσης για το έτος Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα αποτελέσματα των πρώτων φύλλων παρατήρησης για τα έτη 2006 και 2007, που είναι υπό δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Aquatic Ecosystem Health & Management, βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του 2011, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία της μεθόδου καταγραφής. Συγκεκριμένα, για τα έτη 2006 και 2007, περίπου τα μισά (43-51%) από τα απορρίμματα που καταγράφηκαν σε 80 ελληνικές ακτές ήταν πλαστικά, ενώ ακολουθούσαν τα απορρίμματα από χαρτί (13-18%) και αλουμίνιο (7-12%). Αναφορικά με τις πηγές ρύπανσης, η έρευνα έδειξε ότι στην πλειοψηφία των ακτών (56 από τις 80 ακτές που μελετήθηκαν συνολικά) η ρύπανση προέρχεται από δραστηριότητες που συνδέονται με την αναψυχή και λαμβάνουν χώρα στην παράκτια ζώνη. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων των καταγραφών σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, μια προσπάθεια που πρόκειται να συνεχιστεί, έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς: 1. οδηγεί στην εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων σχετικά με την παρουσία των απορριμμάτων και των πηγών τους στις ελληνικές ακτές, καθώς αυτά συνδιαμορφώνονται με την αρωγή ειδικών επιστημόνων από το διεθνή χώρο, 2. «τοποθετεί» την Ελλάδα στις χώρες που αποτυπώνουν τη ρύπανση των ακτών τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για αξιόπιστες συγκρίσεις και προτάσεις για αποτελεσματικές λύσεις, 3. καθιστά τον κάθε εθελοντή ενεργό σύμμαχο και συμμέτοχο στην προσπάθεια αποτύπωσης της ρύπανσης των ακτών με επιστημονικό τρόπο.

9 4. κάνει γνωστή την εκστρατεία «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, κάτι που δίνει την ευκαιρία για ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων και εμπειριών, διεθνείς συνεργασίες και σύνδεση των εκτρατειών στο Μεσογειακό χώρο. 3. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ 3.1 Η κατάσταση των αλιευτικών πόρων Οι ωκεανοί καλύπτουν το 71 % περίπου της επιφάνειας του πλανήτη και η σημασία τους είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Συμβάλλουν στη ρύθμιση του κλίματος λειτουργώντας ως αντλία δέσμευσης απομάκρυνσης του ατμοσφαιρικού C0 2, παράγουν σημαντικό μέρος του οξυγόνου που αναπνέουμε, παίζουν καταλυτικό ρόλο στον παγκόσμιο υδρολογικό κύκλο, ενώ φιλοξενούν μια απίστευτη ποικιλία ζωικών και φυτικών οργανισμών. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι ωκεανοί προσφέρουν στους ανθρώπους πολύτιμες υπηρεσίες και αγαθά. Ενδεικτικά αναφέρονται η παροχή της απαραίτητης τροφής μέσω της αλιείας, φυσικών πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων (π.χ. ουσίες με αντικαρκινική δράση που απομονώθηκαν από σπόγγους), καλλυντικών σκευασμάτων και προϊόντων υγιεινής (π.χ. σφουγγάρια), δυνατοτήτων αναψυχής και θέσεων απασχόλησης, καθώς και η μεταφορά ανθρώπων και αγαθών. Αν και η αλιεία εκτιμάται ότι μπήκε στη ζωή των πρώτων ανθρώπων για τα καλά κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα θαλασσινά κατείχαν μια θέση στη δίαιτα των ανθρώπων πολλά χρόνια πριν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο Terra Amata στη Γαλλία ηλικίας χρόνων, ο Homo erectus (όρθιος άνθρωπος) κατανάλωνε τα μαλάκια που μάζευε. Χρησιμοποιώντας αρχικά τα χέρια τους και στη συνέχεια κατασκευάζοντας ειδικά εργαλεία (αγκίστρια, καλάμια, ακόντια, δίχτυα, βάρκες), τα περισσότερα από τα οποία τα συναντάμε ακόμα και σήμερα, οι πρώτοι ψαράδες ασκούσαν αυτή τη δραστηριότητα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις διατροφικές ανάγκες τους και να επιβιώσουν. Από τότε, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει Η ένταση στην αλιεία που παρατηρήθηκε με την πάροδο των ετών, αποδίδεται, κατ αρχάς, στη μεγαλύτερη ζήτηση θαλασσινών εξαιτίας: 1. Της ραγδαίας αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. 2. Των μεταβολών στις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των ανθρώπων, λόγω: Έλλειψης άλλης πηγής τροφής, Συνειδητοποίησης της θρεπτικής αξίας των θαλασσινών, Στροφής μέρους του καταναλωτικού κοινού προς την υγεινή διατροφή Επιρροής σύχρονων γαστρονομικών τάσεων (π.χ. Sushi), καθώς και θρησκευτικών, ή άλλων, παραδόσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η παρουσία των ψαρικών στη δίαιτα των

10 Ευρωπαίων έγινε πιο έντονη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν η καθολική εκκλησία επέβαλλε απαγορεύσεις στην κατανάλωση κρέατος για ένα πολύ μεγάλο μέρος του έτους. Αύξησης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στις κύριες αγορές, ειδικά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ταυτόχρονα, η εξέλιξη της τεχνολογίας (σκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας και ιπποδύναμης, βελτιωμένα αλιευτικά εργαλεία και χρήση τεχνολογικά προηγμένου εξοπλισμού) επέτρεψε στον άνθρωπο όχι μόνο να εντοπίζει πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα κοπάδια, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα να αλιεύει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι πριν, καθώς και να επεκτείνει τη δραστηριότητά του σε απομακρυσμένες από την ακτή περιοχές, που μέχρι τότε παρέμεναν ανέγγιχτες και αποτελούσαν καταφύγιο για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Η σύγχρονη εντατική αλιεία έχει οδηγήσει στην ραγδαία υποβάθμιση πολλών αποθεμάτων, αλλά και στην καταστροφή πολλών ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Δυστυχώς όμως η υπερβολική αλιευτική πίεση (υπεραλίευση), δεν είναι ο μόνος παράγοντας στον τομέα της αλιείας που έχει προκαλέσει την εξάντληση των ιχθυοαποθεμάτων και τη μείωση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Κατά την εφαρμογή μη επιλεκτικών αλιευτικών μεθόδων, συχνά παγιδεύονται και οργανισμοί που δεν αποτελούν στόχο των ψαράδων (παρεμπίπτοντα αλιεύματα), όπως θαλάσσια είδη χωρίς εμπορική αξία, υπομεγέθη ψάρια (δλδ νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν), σπάνια είδη, καθώς και απειλούμενα ή προστατευόμενα είδη. Τα περισσότερα από αυτά απορρίπτονται στη συνέχεια στη θάλασσα, νεκρά ή ημιθανή (απορριπτόμενα αλιεύματα). Στα συνήθη θύματα των εν λόγω εργαλείων συναντάμε δελφίνια, φάλαινες, καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες και θαλασσοπούλια. Στην περίπτωση καταστροφικών εργαλείων, όπως είναι οι μηχανότρατες, η δράση δεν περιορίζεται στη σύλληψη ψαριών, αφού κατά τη σύρση τους στο θαλάσσιο πυθμένα καταστρέφουν στο πέρασμά τους πολύτιμα οικοσυστήματα, όπως τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), τα οποία αποτελούν σημαντικά αναπαραγωγικά, νηπιακά και διατροφικά πεδία για πολλά ψάρια. Η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, η άδηλη αλιεία (απωλεσθέντα ή απορριπτόμενα στη θάλασσα δίχτυα), καθώς και η λανθασμένης χωροθέτησης λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, βάζουν και αυτές το λιθαράκι τους στην κατεύθυνση της περαιτέρω υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Άλλος ένας παράγοντας που σχετίζεται με την εκτροφή ψαριών είναι οι μονάδες πάχυνσης, που βασίζονται στη σύλληψη νεαρών ατόμων από άγριους πληθυσμούς, όπως συμβαίνει στην περίπτωση ενός εμβληματικού είδους της Μεσογείου, του ερυθρού τόννου (Thunnus thynnus). Η αλίευση υπομεγεθών ψαριών αποτελεί το πρώτο σκέλος του προβλήματος. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με το ότι η επιθυμητή αύξηση του μεγέθους του προαπαιτεί ζωντανή τροφή (10 κιλά τροφής για την παραγωγή 1 κιλού βιομάζας!), συμβάλλοντας έτσι στο φαινόμενο της υπεραλίευσης των αποθεμάτων. Τέλος, η αφαίρεση από το θαλάσσιο περιβάλλον των μεγαλόσωμων ειδών, χάριν μεγιστοποίησης του κέρδους, προκαλεί μεταβολές στη δομή και τη λειτουργία του οικοσυστήματος. Τα μεγαλόσωμα είδη χαρακτηρίζονται από μεγάλη διάρκεια ζωής, αργή σωματική αύξηση, αργή ωρίμανση και παράγουν λιγότερους απογόνους. Η μείωση των θηρευτών, προκαλεί με τη σειρά τη συρρίκνωση των θαλάσσιων τροφικών πλεγμάτων, καθώς

11 κυριαρχούν ολοένα και μικρότεροι οργανισμοί (Fishing down the food web). Εξαιτίας των πολύπλοκων τροφικών σχέσεων μεταξύ των οργανισμών, αλλά και της αλληλεπίδρασής τους με το περιβάλλον, κάθε αλλαγή που μπορεί να επηρεάσει ένα είδος δύναται να έχει επιπτώσεις σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων αλληλεξαρτώμενων οργανισμών. Η ζημιά που έχει προκληθεί και συνεχίζει να προκαλείται δεν αφορά μόνο στη δυσμενή κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά είναι και άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία (οικονομική-κοινωνική) των ίδιων των ψαράδων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.η υπερεκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων με τους σημερινούς ρυθμούς και τη σύγχρονη νοοτροπία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Αν συνεχίσουμε τις ίδιες πρακτικές, πολύ σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη (αν δεν είναι ήδη!). 3.2 Προτάσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για την αλιεία Καθώς, ένας αυξανόμενος αριθμός των ιχθυαποθεμάτων βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Ενας από τους πιο σημαντικούς πόρους τουρισμού, παράδοσης, ομορφιάς και αναψυχής κινδυνεύει να εκλείψει, ενώ οι παράκτιες κοινότητες θα υποστούν τραγικές οικονομικές συνέπειες, αφού η αλιεία αποτελεί βασικό (αν όχι το πιο σημαντικό) μέρος του εισοδήματος τους. Τι πρέπει να γίνει όμως για να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτήν που μας οδηγεί με ταχύτατους ρυθμούς στην εξαφάνιση της ζωής από τις θάλασσές μας και στην κατάρρευση της αλιείας ως παραδοσιακής οικονομικής δραστηριότητας; Αν ο στόχος μας είναι να γίνει η αλιεία μία βιώσιμη δραστηριότητα θα πρέπει να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία των κοινοτήτων που εξαρτώνται άμεσα από αυτό. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται η υιοθέτηση ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης που συνδυάζει την προστασία της θάλασσας και των ακτών με την κοινωνική και οικονομική πολιτική. Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της προώθησης συντονισμένων δράσεων για ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και της θάλασσας. Δημιουργία δομών/ φορέων διαχείρισης και ανάλογων προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών, σε συνδυασμό με προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Πυρήνας αυτών πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον και η διαμόρφωση μιας υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς, ώστε να προστατευθούν τα είδη αλιευμάτων που απειλούνται και να προωθηθούν είδη που τώρα υποτιμούνται. Δεν αρκεί να παροτρύνουμε τους αλιείς να ψαρεύουν περισσότερο είδη που δεν πιέζονται σήμερα, όπως π.χ. οι σαρδέλες ή τα λυθρίνια, αλλά πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να τα πωλούν.

12 Χρηματοδότηση και διεξαγωγή νέων επιστημονικών μελετών-ερευνών, αφού στις περισσότερες περιοχές υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων, επικαιροποιημένων και αξιόπιστων επιστημονικών στοιχείων και χρονοσειρών που να πιστοποιούν την υφιστάμενη κατάσταση (κατάσταση αλιευμάτων, βιοποικιλότητα, ρύπανση, βιοσυσσώρευση, κ.λπ.) και τα οποία θα αποτελέσουν βάση για την εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συστηματική χαρτογράφηση των ιχθυαποθεμάτων και των θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων, καθώς επίσης και εκτίμηση της φέρουσας ικανότητάς τους. Οι έρευνες αυτές θα πρέπει να γίνονται σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμ-βανομένων των αλιέων, οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τον τόπο τους μέσα από την εμπειρία και την καθημερινή ενασχόλησή τους με τη θάλασσα. Επίσης, είναι σημαντικό τα όποια αποτελέσματα να γνωστοποιούνται στις τοπικές κοινωνίες και να λαμβάνονται υπόψη από τους τοπικούς παράγοντες και τους επαγγελματίες αλιείς. Δημιουργία ενός συνεκτικού και αντιπροσωπευτικού δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και ο καθορισμός ζωνών απόλυτης προστασίας, εντός των οποίων θα απαγορεύεται πλήρως κάθε μορφή αλιευτικής δραστηριότητας, ούτως ώστε να επιτραπεί η φυσική αναπαραγωγή των πληθυσμών και να εμπλουτιστούν οι γύρω περιοχές. Η δημιουργία, σε συνεργασία με τους αλιείς, θαλάσσιων καταφυγίων για τον φυσικό εμπλουτισμό της θάλασσας, την ανάκαμψη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διατήρηση των αλιευμάτων μακροχρόνια, θα πρέπει να συνδυαστεί με την ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων (π.χ. οικοτουρισμού) για τους επαγγελματίες αλιείς και άλλους κατοίκους της περιοχής. Δραστηριότητες, που θα μπορούσαν να αποφέρουν είτε συμπληρωματικά εισοδήματα σε ήδη εργαζόμενους, είτε εισοδήματα σε νέους που θα εισέρχονταν σε μια τέτοια δραστηριότητα. Η δημιουργία συνεταιρισμών από ψαράδες, έμπειρους δύτες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και ειδικούς θα μπορούσε να έχει ως αντικείμενο την ξενάγηση και τη γνωριμία των επισκεπτών με τη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα, τα διάφορα αλιευόμενα είδη και τις τεχνικές αλιείας, καθώς και την παρατήρηση άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον (π.χ. δελφινιών, χελωνών, φωκιών, κ.ά.). Υπάρχουν πολλοί τουρίστες, νέοι φοιτητές, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το πώς ψαρεύεται το χταπόδι, η καραβίδα, το λυθρίνι, ο κέφαλος κ.λπ., ή να ξεναγηθούν στο βυθό μιας περιοχής από έμπειρους ψαράδες και αυτόνομους δύτες. Τα οφέλη ενός τέτοιου καταφυγίου είναι: η αύξηση της αναπαραγωγής και του πληθυσμού των ψαριών, η αύξηση της βιοποικιλότητας και η επανεμφάνιση κάποιων ειδών, η εξάπλωση των ψαριών σε άλλες περιοχές, η καλύτερη πρόβλεψη της παραγωγής, η βελτίωση των εισοδημάτων των ψαράδων, η συμμετοχή των ίδιων των αλιέων στη διαχείριση της περιοχής και η καλύτερη κατανόηση της έννοιας της βιώσιμης διαχείρισης κι ανάπτυξης. Για την προώθηση μίας ανάλογης δραστηριότητας απαιτείται μια ενιαία, ευέλικτη, τουριστική, αλλά και αναπτυξιακή, στρατηγική, με κοινούς μη αλληλοσυγκρουόμενους στόχους, γεγονός που απαιτεί συνεργασία, πολιτική βούληση, συντονισμό των δημόσιων φορέων, των επιχειρηματιών, όπως επίσης και των τοπικών πληθυσμών γενικότερα.

13 Άλλα σημαντικά μέτρα που θα πρέπει να προωθηθούν είναι: το περιοδικό κλείσιμο των αλιευτικών πεδίων και εκτός περιοχών απόλυτης προστασίας, ώστε να μπορούν να ανακάμπτουν οι ιχθυοπληθυσμοί. η μείωση του αλιευτικού στόλου/προσπάθειας περιορίζοντας των αριθμό σκαφών, καθώς και τις ημέρες και ώρες αλιείας, η χρήση επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων και νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, η αναπροσαρμογή των ελάχιστων επιτρεπόμενων αλιεύσιμων μεγεθών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημαντική είναι και η συμμόρφωση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μια θετική εξέλιξη του τελευταίου χρόνου ήταν η ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης του τέως Υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ. Γ. Διαμαντίδη (ΦΕΚ 776/Β/ ), καθώς και η κατάργηση της προκλητικής απόφασης του τότε αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλ. Κοντού (ΦΕΚ 368/Β/ ), σχετικά με την ελάχιστη απόσταση από την ακτή κατά την αλιεία με μηχανότρατα. Η νέα απόφαση (ΦΕΚ 1884/Β/ ) εναρμόνισε, επιτέλους, την ελληνική νομοθεσία με τις διατάξεις του Κανονισμού 1967/2006 που αφορούν στην ελάχιστη απόσταση από την ακτή (1,5 μίλι) για την αλίευση με μηχανότρατα. Αν και σημαντικό, το βήμα αυτό δεν είναι δυστυχώς επαρκές να διασφαλίσει υγιή ιχθυαποθέματα, αφού την ίδια στιγμή λαμβάνονται αποφάσεις σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Ενίσχυση αστυνόμευσης και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών μηχανισμών ελέγχου κατά της παράνομης αλιείας από τις Λιμενικές Αρχές, οι οποίες πολύ συχνά προβάλλουν την έλλειψη των μέσων αστυνόμευσης (συχνά δικαιολογημένα) για την ελλιπή επιτήρηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Υιοθέτηση ανταποδοτικών μέτρων (π.χ. καθορισμός αποζημιώσεων ή αντικατάσταση των διχτυών) για τις ζημιές που προκαλούνται σε αλιευτικά εργαλεία από προστατευόμενα είδη (δελφίνια, χελώνες, φώκιες). Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται πιο αποτελεσματική η προστασία αυτών των ειδών,τα οποία συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις από απογοητευμένους αλιείς που δεν έχουν άλλο τρόπο προστασίας των εργαλείων τους και της παραγωγής τους. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι μείζονος σημασίας τόσο για τα κητώδη, έτσι ώστε να σταματήσει ή να μειωθεί η εκούσια θανάτωσή τους, όσο και για τους παράκτιους ψαράδες στους οποίους προκαλούν σημαντικές ζημιές. Λειτουργία αξιόπιστων μηχανισμών πρόληψης κι ελέγχου της πιθανής ρύπανσης από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, που προκαλείται κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Η πρόσφατη διαβούλευση για την κατάρτιση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες είναι ένα πρώτο βήμα, παρ όλα αυτά εντοπίστηκαν σημαντικές ελλείψεις αναφορικά με τον έλεγχο και την αποτροπή της ρύπανσης, ενώ οι έντονες αντιδράσεις κατοίκων περιοχών που

14 χωροθετούνται ή επεκτείνονται ανέδειξαν την παντελή απουσία ενημέρωσης του κοινού, διαβούλευσης και συνδιαμόρφωσης του πλαισίου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Πρόσβαση στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής στα ενδιαφερόμενα άτομα. Για να συμμορφώνονται οι αλιείς με τους κανόνες, θα πρέπει να πιστεύουν ότι οι κανόνες πράγματι συμβάλλουν στη διαφύλαξη και διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων. Αυτό θα είναι δυνατό μόνον εάν συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπου η εμπειρία και οι προτάσεις τους να μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ρεαλιστικότερο και πιο εφαρμόσιμο σύστημα. Είναι λοιπόν σημαντικό να προωθηθεί η ουσιαστική συμμετοχή των αλιέων σε όργανα και διαδικασίες που επηρεάζουν ή ρυθμίζουν την ανάπτυξη της αλιευτικής δραστηριότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και τα συλλογικά όργανα των παραγωγών, είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει την οργάνωση των αλιέων και να προωθήσει το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων παραγόντων και φορέων (κεντρική και περιφερειακή διοίκηση, νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, τοπικές ενώσεις, κοινωνικοί φορείς, αλιευτικοί σύλλογοι, επιστημονική κοινότητα, επαγγελματικοί φορείς, περιβαλλοντικές οργανώσεις τοπικής ή ευρύτερης εμβέλειας), με σκοπό την καλύτερη εκπροσώπησή τους σε όλα τα επίπεδα, τοπικά περιφερειακά, εθνικά και κοινοτικά. Η συμμετοχή όμως των αλιέων στις συμμετοχικές διαδικασίες με εμπεριστατωμένες προτάσεις και τεκμηριωμένες απόψεις για την υποστήριξη αιτημάτων, την κατοχύρωση δικαιωμάτων και την προάσπιση συμφερόντων, επιβάλλει ταυτόχρονα την προώθηση της ενημέρωσης των αλιέων και της επαγγελματικής κατάρτισής τους. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι το κακό που έχουμε προκαλέσει γενικά στο περιβάλλον και πιο ειδικά στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Μια ολοκληρωμένη πολιτική για βιώσιμη αλιεία πρέπει να στοχεύει σε παρεμβάσεις τόσο στις αλιευτικές μεθόδους και πρακτικές, όσο και στα μοντέλα διαχείρισης της παράκτιας ζώνης και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Απαιτείται συνολική κατανόηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ενεργός συμμετοχή των αλιέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην αλιεία. Στόχοι της νέας αλιευτικής πολιτικής πρέπει να είναι η προστασία διατήρηση και αποκατάσταση ειδών και οικοτόπων, η διαφύλαξη της λειτουργίας και παραγωγικότητας των οικοσυστημάτων, η διατήρηση του επαγγέλματος του ψαρά μακροχρόνια και η προώθηση των συμμετοχικών διαδικασιών.

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) Προς ένα καλύτερο μέλλον για τα ιχθυοαποθέματα και τους αλιείς

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) Προς ένα καλύτερο μέλλον για τα ιχθυοαποθέματα και τους αλιείς Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) Προς ένα καλύτερο μέλλον για τα ιχθυοαποθέματα και τους αλιείς Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μια ματιά Δράση ενάντια στην υπεραλίευση, με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών

Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών 2012 Είναι αποδεκτό σε παγκόσμιο επίπεδο ότι οι κλασσικές πρακτικές διαχείρισης της αλιείας, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο-

Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν περισσότερο- Σχεδιασμός: www.myrmigidesignhouse.gr Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα Tηλ.: 210 3840774-5 Fax: 210 3804008 E-mail: cnetwork@greenpeace.org www.greenpeace.gr Ψάρια και Θαλασσινά στο Kόκκινο! - μία λίστα με τα

Διαβάστε περισσότερα

98 Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

98 Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ 98 Ο ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» ΤΟ ΝΕΡΟ - Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Σωτήρης Ορφανίδης Δρ. Βιολόγος-Αναπληρωτής Ερευνητής Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Ινστιτούτο Αλιευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 25.9.2010 Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης Δήλωσε συμμετοχή για τον καθαρισμό μιας κοντινής σου παραλίας Κάθε Σεπτέμβριο, το τρίτο Σάββατο, χιλιάδες εθελοντές σε

Διαβάστε περισσότερα

LIFE DEBAG. & Το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον

LIFE DEBAG. & Το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον LIFE DEBAG & Το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον Εταίροι του Έργου Εργ. Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών TERRA NOVA Ε.Π.Ε ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010 Έρευνα για τα θαλάσσια θηλαστικά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 010 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις στη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα

Επιπτώσεις στη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα Τοποθέτηση & Λειτουργία Μηχανών Θαλάσσιας Ενέργειας: Επιπτώσεις στη Βιοποικιλότητα και τα Οικοσυστήματα Αναστασία Μήλιου Αρχιπέλαγος Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας www.archipelago.gr Αρχικό στάδιο ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας

Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας monachus monachus & ψαράδες ψαράδες ψαράδες monachus monachus monachus monachus Αντίκτυπο στο είδος Αντίκτυπο στην αλιεία Βελτίωση της κατάστασης του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς

Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς Habitat: κυρίαρχη μορφή, γύρω από την οποία αναπτύσσεται ένας οικότοπος Χλωρίδα (π.χ. φυτό-φύκος) Πανίδα (π.χ. ύφαλος διθύρων) Γεωλογική μορφή (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Πρόγραμμα MOFI ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Συμμετέχοντες WWF Ελλάς Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας Το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΗ 5. Ανάλυση αποτελεσμάτων αλιευτικής και περιβαλλοντικής έρευνας- Διαχειριστικές προτάσεις ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ

ΦΑΣΗ 5. Ανάλυση αποτελεσμάτων αλιευτικής και περιβαλλοντικής έρευνας- Διαχειριστικές προτάσεις ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ & ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Ρωμανού 3 Χαλέπα - 73 133 Χανιά Κρήτης - http://triton.chania.teicrete.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Το Πρόβλημα Το περιβαλλοντικό πρόβλημα που εξετάζεται από το πρόγραμμα θάλασσα είναι ο άμεσος κίνδυνος επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού

Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων Με την υποστήριξη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 1. Σχηματική απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί κατά την είσοδο των ψαριών σε δίχτυα

Εικόνα 1. Σχηματική απεικόνιση του τι μπορεί να συμβεί κατά την είσοδο των ψαριών σε δίχτυα ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η συνολική βιομάζα ενός ή περισσοτέρων ειδών που αφαιρείται από το οικοσύστημα με το ψάρεμα είναι γνωστή ως αλίευμα. Ένα μέρος του αλιεύματος θα διακινηθεί μέσα από τις αγορές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ. σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.10.2016 COM(2016) 667 final 2012/0179 (COD) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ σύμφωνα με το άρθρο 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα

ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility www.marlisco.eu ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ

ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΙ ΕΠΙ ΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΏΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΛΙΕΙΑ ρ. Κώστας Παπακωνσταντίνου τ /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων τ. /ντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες)

Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες) Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες) 1 1. Εισαγωγή Οι θαλάσσιοι τύποι οικοτόπων αποτελούν τμήμα του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMMOS Δράσεις Β2 & D1

Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMMOS Δράσεις Β2 & D1 Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMMOS Δράσεις Β2 & D1 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Οκτώβριος 2013 1 Το έργο LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv=

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv= Δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους) https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid=3396364d-d304-4358-be6f-

Διαβάστε περισσότερα

LIFE14 GIE/GR/ Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης

LIFE14 GIE/GR/ Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θέσεις του έργου LIFE DEBAG για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και την εναρμόνιση με την Οδηγία 2015/720, όπως κατατέθηκαν στην ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της Βουλής των Ελλήνων

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Δαμανάκη, Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας. Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητοί οργανωτές του Thalatta 2012, φίλες και φίλοι,

Μαρία Δαμανάκη, Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας. Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητοί οργανωτές του Thalatta 2012, φίλες και φίλοι, Μαρία Δαμανάκη, Ευρωπαία Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητοί οργανωτές του Thalatta 2012, φίλες και φίλοι, Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στο πανέμορφο νησί της

Διαβάστε περισσότερα

Την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί οι ιχθυοκαλλιέργειες θαλασσινών μεσογειακών ειδών (κυρίως τσιπούρας και λαβρακίου).

Την τελευταία 30ετία στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί οι ιχθυοκαλλιέργειες θαλασσινών μεσογειακών ειδών (κυρίως τσιπούρας και λαβρακίου). Ο κλάδος των ελληνικών υδατοκαλλιεργειών είναι ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, με σαφή εξαγωγικό χαρακτήρα και σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3 Α, 10440, Αθήνα Tel./Fax: 210-8228795 E-mail: info@medsos.gr Website: www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3 Α, 10440, Αθήνα Tel./Fax: 210-8228795 E-mail: info@medsos.gr Website: www.medsos.gr Για 5η χρονιά φέτος, παρέχετε επιστημονική υποστήριξη στην εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ αναλαμβάνοντας την επεξεργασία των φύλλων καταγραφής που συμπληρώνουν οι εθελοντές κατά τη διάρκεια των καθαρισμών.

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006 Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να προλογίσω

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικό παιχνίδι. Δράση Β.2. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS

Διαδραστικό παιχνίδι. Δράση Β.2. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Διαδραστικό παιχνίδι Δράση Β.2 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Ιανουάριος 2014 Το έργο LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό των απορριμμάτων καπνιστών στις παραλίες (LIFE12 INF/GR/000985)

Διαβάστε περισσότερα

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ

Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ - ΜΑΛΕΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ LEADER ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 3-4-5/12/2015 Συνεργασία για την Περιφερειακή Ανάπτυξη και τη διεθνή Αναγνώριση: Απόθεμα Βιόσφαιρας ΠΑΡΝΩΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της. πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. της. πρότασης απόφασης του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 11.3.2014 COM(2014) 128 final ANNEXES 1 to 2 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ της πρότασης απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές αειφορίας και διαχείρισης Βιολογία της Διατήρησης

Αρχές αειφορίας και διαχείρισης Βιολογία της Διατήρησης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αρχές αειφορίας και διαχείρισης Βιολογία της Διατήρησης Ενότητα 8: Προστατευόμενες φυσικές περιοχές, το παράδειγμα του Εθνικού Θαλάσσιου

Διαβάστε περισσότερα

ανάμεσα στους ποικίλους χρήστες Εμπόριο Ναυσιπλοΐα Αλιεία Ιχθυοκαλλιέργειες Αναψυχή Κατοικία Βιομηχανίες

ανάμεσα στους ποικίλους χρήστες Εμπόριο Ναυσιπλοΐα Αλιεία Ιχθυοκαλλιέργειες Αναψυχή Κατοικία Βιομηχανίες 4/3/2009 Ενημερωτική Ημερίδα «Υπάρχουσα κατάσταση και προοπτικές εξυγίανσης της παράκτιας ζώνης και του βυθού στον Κόλπο της Ελευσίνας» Η έννοια της ολοκληρωμένης διαχείρισης παράκτιας ζώνης & Το παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ Στέλλα Χρυσαλίδου, Βιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ- ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρουσίαση στο ΚΠΕ ραπετσώνας 18 εκεμβρίου 2015

ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ- ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρουσίαση στο ΚΠΕ ραπετσώνας 18 εκεμβρίου 2015 ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ- ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Παρουσίαση στο ΚΠΕ ραπετσώνας 18 εκεμβρίου 2015 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - WWF ΕΛΛΑΣ Σημαντικό μέρος της στρατηγικής 2013-2017 είναι να αναπτύξει πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 30 Απριλίου 2014 Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αρμοδιότητα για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν τον τόπο μας, ενώ η Ευρωβουλή

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτόμα Ψηφιακά Εργαλεία Διακυβέρνησης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων σε Περιφερειακό Επίπεδο

Καινοτόμα Ψηφιακά Εργαλεία Διακυβέρνησης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων σε Περιφερειακό Επίπεδο ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Καινοτόμα Ψηφιακά Εργαλεία Διακυβέρνησης και Διαχείρισης Φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3, 10440, Αθήνα Τηλ./Fax: 210 822 8795 Email: info@medsos.gr Ιστοσελίδα: www.medsos.gr Θέσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για την Προστασία της βιοποικιλότητας Η προστασία του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά 2014-15 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

1. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ

1. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ 1 Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών πληθυσμών στη διαχείριση των υγροτόπων: Οι κατευθυντήριες γραμμές της Σύμβασης Ραμσάρ

Ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών πληθυσμών στη διαχείριση των υγροτόπων: Οι κατευθυντήριες γραμμές της Σύμβασης Ραμσάρ Ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών πληθυσμών στη διαχείριση των υγροτόπων: Οι κατευθυντήριες γραμμές της Σύμβασης Ραμσάρ Δρ. Μαρία Κάπαρη Ειδική επιστήμονας ΕΚΠΑΑ 2 ο Διεθνές Συνέδριο AQUA 2006 Θεματική

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο Διαβούλευσης. Ανάπτυξη νέου πλαισίου τεχνικών μέτρων σε συνέχεια της μεταρρύθμισης της KATT

Έγγραφο Διαβούλευσης. Ανάπτυξη νέου πλαισίου τεχνικών μέτρων σε συνέχεια της μεταρρύθμισης της KATT Ref. Ares(2014)359866-13/02/2014 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Έγγραφο Διαβούλευσης Ανάπτυξη νέου πλαισίου τεχνικών μέτρων σε συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ

Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ Η σχέση μας με τη γη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΗΛΙΑ *Φέρουσα χωρητικότητα Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ενός είδους που μπορεί να υποστηρίζεται από ένα δεδομένο οικοσύστημα. Ο προσδιορισμός της για τον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης

Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη Τμήματος Πληροφόρησης, Δημοσιότητας & Εκπαίδευσης Δράσεις Ενημέρωσης - Ευαισθητοποίησης για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου - Ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης στην ανάδειξη και προβολή της περιοχής Αλεξάνδρα Παπιγκιώτη Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η Βασιλείου

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 19.11.2014 L 332/5 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1232/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 18ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 215/2014 της Επιτροπής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ. «Είμαστε εδώ» για το Περιβάλλον

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ. «Είμαστε εδώ» για το Περιβάλλον ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ «Είμαστε εδώ» για το Περιβάλλον Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΕΔΩ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συμπληρώνοντας, φέτος, 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ανανεώνει τη δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας

ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας ΔΑΣΙΚΑ & ΥΔΑΤΙΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 13/06/2013 Δήμος Βισαλτίας Τί είναι ένα Οικοσύστημα; Ένα οικοσύστημα είναι μια αυτο-συντηρούμενη και αυτορυθμιζόμενη κοινότητα ζώντων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΥΒΑΡΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΗ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ 2014 ΘΕΜΑ : «Η Θεωρητική και Κριτική Διάσταση των Εναλλακτικών και Ειδικών Μορφών Τουρισμού στην Ελλάδα» ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ 1. Η πρώτη τουριστική περίοδος

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Natura2000Value Crete

LIFE Natura2000Value Crete Έρευνα καταγραφής πεποιθήσεων, στάσεων και συμπεριφορών ως προς το Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης, τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη πράσινης οικονομίας. «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Χρηµατοδότηση Natura 2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ

Χρηµατοδότηση Natura 2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ Χρηµατοδότηση Natura 2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ για έναν ζωντανό πλανήτη Ιόλη Χριστοπούλου, WWF Ελλάς Αθήνα, 14 εκεµβρίου 2006 Χρηµατοδότηση Natura 2000 ΤΕΧΝΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ Εισαγωγή οµή & περιεχόµενο Παράδειγµα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Περιβαλλοντική ρβ Ευθύνη και

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Περιβαλλοντική ρβ Ευθύνη και Περιβαλλοντική ρβ Ευθύνη και Ασφαλιστική Αγορά Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας 30 Ιουνίου 2010 / Αθήνα Μαρία Φαράντου Νομικός Σύμβουλος Ε.Α.Ε.Ε. Ε Ε Οδηγία 2004/35/ΕΚ & Π.Δ. 148/2009 ΕΝΩΣΗ «Σκοπός»: η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

Πώς χορηγείται άδεια άσκησης αλιείας εκτός χωρικών υδάτων

Πώς χορηγείται άδεια άσκησης αλιείας εκτός χωρικών υδάτων Πώς χορηγείται άδεια άσκησης αλιείας εκτός χωρικών υδάτων Εφαρμογή της με αριθμό 4023/64557/16 05 2014 Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «περί καθορισμού όρων, προϋποθέσεων, δικαιολογητικών

Διαβάστε περισσότερα

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο

LIFE10 NAT/CY/000717. Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο JUNIPERCY LIFE10 NAT/CY/000717 Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικότοπου προτεραιότητας 9560* στην Κύπρο 3ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ Ιούνιος 2014 2 JUNIPERCY ΤΟ ΕΡΓΟ JUNIPERCY Το έργο «Βελτίωση της κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Ανοικτή Εκδήλωση Ενημέρωσης με θέμα: «Προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη» Αξός Μυλοποτάμου, 29 Μαΐου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000» Δρ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ Φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΕΎΟΝΤΑς ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΆ ΣΤΟ ΒΑΘΎ ΓΑΛΆΖΙΟ ΤΗς ΘΆΛΑΣΣΑς

ΤΑΞΙΔΕΎΟΝΤΑς ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΆ ΣΤΟ ΒΑΘΎ ΓΑΛΆΖΙΟ ΤΗς ΘΆΛΑΣΣΑς 2016 ΤΑΞΙΔΕΎΟΝΤΑς ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΝΆ ΣΤΟ ΒΑΘΎ ΓΑΛΆΖΙΟ ΤΗς ΘΆΛΑΣΣΑς ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η θάλασσα με την τεράστια και ποικίλη ζωή που διαθέτει και την αισθητική της ομορφιά, αποτελεί πηγή αρετών και αγαθών για τον άνθρωπο

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0319(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2014/0319(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Αλιείας 10.4.2015 2014/0319(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου που αφορά τη σύναψη του πρωτοκόλλου σχετικά με τον καθορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 21.11.2014 EL L 334/11 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1242/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ής Νοεμβρίου 2014 σχετικά με τη θέσπιση κανόνων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 508/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0289(COD) εξ ονόματος της Επιτροπής Ανάπτυξης

ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0289(COD) εξ ονόματος της Επιτροπής Ανάπτυξης Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Ανάπτυξης 2015/0289(COD) 24.6.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ εξ ονόματος της Επιτροπής Ανάπτυξης προς την Επιτροπή Αλιείας σχετικά με πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 2012 15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου Καθαρίζουμε τις παραλίες μας, καταγράφουμε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώνουμε! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίσηµη Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 27.9.2014 L 283/11 ΚΑΤ' ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1014/2014 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 22ας Ιουλίου 2014 για τη συμπλήρωση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 508/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Αλόννησος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες. Χριστίνα Γαρουφαλιά Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΗΜΕΡΙΔΑ. ΟΛΠ, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αλόννησος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες. Χριστίνα Γαρουφαλιά Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΗΜΕΡΙΔΑ. ΟΛΠ, 30 Σεπτεμβρίου 2016 Αλόννησος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες Χριστίνα Γαρουφαλιά Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΠ, 30 Σεπτεμβρίου 2016 Στόχος του προγράμματος Δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής

Διαβάστε περισσότερα

Περι ληψη μελε της. «Ψαρεύοντας πρωτεΐνη» Οι επιπτώσεις της θαλάσσιας αλιείας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια έως το έτος 2050»

Περι ληψη μελε της. «Ψαρεύοντας πρωτεΐνη» Οι επιπτώσεις της θαλάσσιας αλιείας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια έως το έτος 2050» «Ψαρεύοντας πρωτεΐνη» Οι επιπτώσεις της θαλάσσιας αλιείας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια έως το έτος 2050» Περι ληψη μελε της Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η εξασφάλιση των απαραίτητων αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής

Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Παναχαϊκό Όρος Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αειφορική διαχείριση της περιοχής Κωνσταντίνος Γ. Κωνσταντακόπουλος Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Aσφάλεια και ποιότητα δύο βασικοί πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα

Aσφάλεια και ποιότητα δύο βασικοί πυλώνες της στρατηγικής ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 Aσφάλεια και ποιότητα δύο βασικοί πυλώνες της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος

Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000. Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Διαχείριση περιοχών Δικτύου Natura 2000 Μαρίνα Ξενοφώντος Λειτουργός Περιβάλλοντος Τμήμα Περιβάλλοντος Το Δίκτυο Natura 2000 Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Σχέδιο Εργασίας με θέμα:«θαλασσα» Υπεύθυνες δασκάλες: Τάπα Σοφία Σαραλιώτη Έφη 3 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ (ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ Το θέμα «θάλασσα» πραγματοποιήθηκε από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ 2014-2020 1 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 16.000.000,00 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 15.03.2016, 15:00 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΕΛΛΑΔΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Northern Aegean Dolphin Project

Northern Aegean Dolphin Project Northern Aegean Dolphin Project Corporate Traveling Πρόταση Συνεργασίας MOm / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας Γενική Περίληψη του Προγράμματος: Το Northern Aegean Dolphin Project

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 2014

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 2014 ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 2014 Σύνταξη Πολυετούς Σχεδίου Ανάπτυξης 2020 Αγγελική Καλλαρά, M.Sc. Βιολόγος-Ιχθυολόγος Προϊσταμένη Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Δίκτυο του Mare Nostrum: Συνάντηση στο Συνέδριο της Βαλένσια

Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Δίκτυο του Mare Nostrum: Συνάντηση στο Συνέδριο της Βαλένσια Συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Δίκτυο του Mare Nostrum: Συνάντηση στο Συνέδριο της Βαλένσια Στις 24-26 Νοέμβρη, ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε στην τελική συνεδρίαση του προγράμματος του Mare Nostrum, που έλαβε χώρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (Α ΦΑΣΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ 2014-2019 (Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ) Αξιότιμοι συνάδελφοι, Οι Δήμοι, στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΥΔΑΤΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΣΕΙΣ ΥΔΑΤΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ Οδηγοί του θαλασσόλυκου Πέννι Γιώτα Κατερίνα Γιώργος Νίκος - Θάνος Θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Tο Μέλλον της Αλιείας EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Tο Μέλλον της Αλιείας EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 Tο Μέλλον της Αλιείας ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΌΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Eιδική Υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ:

ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ» ΤΟΥ ΕΠΑΛΘ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΤΘΑ: ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΠΡΩΤΗ (1 η ) ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. υδάτινο περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. www.ypeka.gr. www.epperaa.gr

Προστατεύει το. υδάτινο περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. www.ypeka.gr. www.epperaa.gr Προστατεύει το υδάτινο περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Το ΕΠΠΕΡΑΑ προστατεύει το Υδάτινο περιβάλλον βελτιώνει την Ποιότητα της Ζωής μας Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Θ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΕΠΙΠΕ Α ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού: δικτύωση

Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού-Βουραϊκού: δικτύωση : εκπαίδευση έρευνα δικτύωση Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού Μαρία Καμηλάρη Βιολόγος, M.Sc. Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού Ας συστηθούμε... 1992 Πρόταση Ορειβατικού Συλλόγου Καλαβρύτων σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014

ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA Ελενα Στυλιανοπούλου. Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 ΔΙΚΤΥΟ ΝΑΤURA 2000 Ελενα Στυλιανοπούλου Τμήμα Περιβάλλοντος Μάϊος 2014 Το Δίκτυο Natura 2000 Είναι Δίκτυο Οικολογικών Περιοχών το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας των Οικοτόπων

Διαβάστε περισσότερα

Βιοποικιλότητα & Αγροτικά Οικοσυστήματα

Βιοποικιλότητα & Αγροτικά Οικοσυστήματα ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΓΡΟ- ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ Χρονική Διάρκεια: Οκτώβριος 2010 Ιούνιος 2014 Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Υπενθύμιση Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Φεβρουάριος 2: Ημέρα Υγροτόπων Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν. Στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Προς: Κοιν.: Σχετ.: Υπ. Αριθμ. Πρωτ. 3097/02-09-2010 έγγραφο σας.

Προς: Κοιν.: Σχετ.: Υπ. Αριθμ. Πρωτ. 3097/02-09-2010 έγγραφο σας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ------------------------------ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 55, 65403 ΚΑΒΑΛΑ Τ.Θ.1379 ΤΗΛ.: 2510 222942, FAX: 2510 231505 E-mail:geoteeam@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013»

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013» 18 η Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013» Περιεχόμενα Εικόνες... 2 Πίνακες... 3 1. Εισαγωγή... 4 2. Το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων...

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος και επιβολή των κανόνων της αλιείας

Έλεγχος και επιβολή των κανόνων της αλιείας Έλεγχος και επιβολή των κανόνων της αλιείας Ο έλεγχος και η επιβολή των κανόνων της αλιείας αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ορθής εφαρμογής των κανονισμών που αφορούν την αλιεία και, όπου απαιτείται, στην

Διαβάστε περισσότερα

LIFE + : Η εξέλιξη στο χρηµατοδοτικό εργαλείο για το περιβάλλον

LIFE + : Η εξέλιξη στο χρηµατοδοτικό εργαλείο για το περιβάλλον LIFE + : Η εξέλιξη στο χρηµατοδοτικό εργαλείο για το περιβάλλον Αρτεµις Γρύλλια ΥΠΕΧΩ Ε / /νση ΕΑΡΘ Τµηµατάρχης Εκπρόσωπος της Ελλάδας για το LIFE LIFE : Χρηµατοδοτικό εργαλείο της Καινοτόµες δράσεις Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

PARACTION ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ & ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

PARACTION ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ & ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΖΩΝΩΝ & ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 1 Αποτελεί κατ εξοχή «εσωτερική ως προς τη στεριά Περιφέρεια» της

Διαβάστε περισσότερα

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες

10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες 10 + αλήθειες που μάθαμε συζητώντας με ψαράδες Ο Παγασητικός είναι μια κλειστή θάλασσα που τα νερά της αλλάζουν κάθε 8-9 μέρες χάρη στα ρεύματα Οι παλιές, μεγάλες πληγές Ελλιπής βιολογικός καθαρισμός Τα

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς ιαχείρισης: Βασικό εργαλείο ιακυβέρνησης στην εφαρµογή πολιτικών προστασίας Ι.. Παντής & Τογρίδου Σ. Α.

Φορείς ιαχείρισης: Βασικό εργαλείο ιακυβέρνησης στην εφαρµογή πολιτικών προστασίας Ι.. Παντής & Τογρίδου Σ. Α. Φορείς ιαχείρισης: Βασικό εργαλείο ιακυβέρνησης στην εφαρµογή πολιτικών προστασίας Ι.. Παντής & Τογρίδου Σ. Α. Τοµέας Οικολογίας, Τµήµα Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Υφιστάµενη κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη»

«Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και την Κρήτη» Ανοικτή εκδήλωση με θέμα: «Περιβάλλον Πολιτισμός: Πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Δήμο Αγίου Βασιλείου» Σπήλι, Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 «Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών ΝATURA 2000 στην Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΙΗΜΕΡΙ ΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑ ΕΣ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ» Κατ αρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οργανωτές της ιηµερίδας για την πρόσκληση που µου έστειλαν. Όµως, λόγω ειληµµένων

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε.

Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε. Ο όρος Π.Ε. στην Ελλάδα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1976 και έπειτα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν, η ανάπτυξη της Π.Ε. στην Ελλάδα σχετίζεται καθαρά με τις δραστηριότητες διεθνών οργανισμών

Διαβάστε περισσότερα

41o Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Β1

41o Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Β1 41o Γυμνάσιο Αθήνας Σχ. Έτος 2013-2014 Τμήμα Β1 Φώκια Μονάχους- Μονάχους Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus πήρε το όνομά της είτε εξαιτίας του σχήματος του πάνω μέρους του κεφαλιού της που μοιάζει σαν

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ

Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ Εργαλεία του Πολεοδοµικού Σχεδιασµού ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ ΘΕΟ ΟΣΗΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Τοπ. Μηχ/κός Πολεοδόµος Προϊστάµενος Τµήµατος Σχεδιασµού Οργανισµού Ρυθµιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις

8. Συµπεράσµατα Προτάσεις 8. Συµπεράσµατα Προτάσεις Όπως φάνηκε από όλα τα παραπάνω ο οικότοπος των Μεσογειακών Εποχικών Λιµνίων αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτηµα των περιοχών µελέτης και η διατήρηση του µπορεί να συνδυαστεί άµεσα

Διαβάστε περισσότερα