Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Θήβα-Προοπτικές ανάπτυξης»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Θήβα-Προοπτικές ανάπτυξης»"

Transcript

1 Ερευνητική Εργασία με θέμα: «Θήβα-Προοπτικές ανάπτυξης» Στόχος της ερευνητικής εργασίας Με αυτή την ερευνητική εργασία θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε την πόλη της Θήβας και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν για την πόλη. Η έρευνά μας γίνεται σε τρεις τομείςενότητες (γενική περιγραφή της πόλης της Θήβας, αρχαία μνημεία και χριστιανικοί ναοί, πολιτιστικές εκδηλώσεις και σύλλογοι) με σκοπό την πληρέστερη και πιο εξειδικευμένη ανάλυση σε κάθε τομέα δραστηριότητας της πόλης. Με αυτό τον τρόπο και με τη χρήση άλλων εργαλείων, όπως είναι οι συνεντεύξεις και το ερωτηματολόγιο) θα τονίσουμε τα αξιοθέατα και τις δυνατότητες που υπάρχουν, θα καταδείξουμε τις αδυναμίες και τα προβλήματα και θα προτείνουμε δυνατές λύσεις. Εμπλεκόμενα μαθήματα Ιστορία Θρησκευτικά Έκθεση-Έκφραση ΕΝΟΤΗΤΑ 1- Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΘΗΒΑ Η Θήβα είναι πόλη της Βοιωτίας και από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και της λίγες προκατακλυσμιαίες πόλεις παγκοσμίως Δήμου Θηβαίων. Χτίστηκε κατά το μύθο από το Κάδμο και έχει μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία. Από τους πιο σημαντικούς Θηβαίους ήταν ο Επαμεινώνδας, μεγάλος αρχηγός του διάσημου Ιερού Λόχου. Και γι αυτό το λόγο η κεντρική πλατεία της Θήβας και οι κεντρικοί δρόμοι της αναφέρονται στα ονόματα των αρχαίων της. Οι οδοί είναι: Πελοπίδα, Κάδμου, Αντιγόνης. Οι πιο γνωστοί οδοί είναι οι Επαμεινώνδα και Πινδάρου. ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Όποιος έρχεται από νέα εθνική οδό ή από Χαλκίδα συναντά τη συνοικία των Αγίων Θεοδώρων. Αριστερά του δρόμου βρίσκεται η Οιδιπόδεια Κρήνη, στην πλατεία της συνοικίας. Σήμερα υπάρχει η νεότερη κρηνική κατασκευή που έγινε στα Το νερό έφτανε στην κρήνη από την πηγή μέσω υπόγειας γαλαρίας. Ήταν άφθονο, όχι μόνο κατά την αρχαιότητα, αλλά και στα μεσαιωνικά και νεώτερα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια κινούσε τον τροχό του νερόμυλου ερείπια του οποίου υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας. Σήμερα το νερό χρησιμοποιείται για την ύδρευση και η κρήνη είναι χωρίς νερό.

2 ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΚΟΝΤΙΤΟ Άλλη μια πλατεία όμορφη βρίσκεται ανατολικά στους Αγίους Θεοδώρους εκεί υπάρχει η Συνοικία Κοντίτο οπού έχουν αφιερωμένο Ναό στους Απόστολους Πέτρου και Παύλου. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Θήβας επιλέγουν να κατοικήσουν στη συνοικία του Κοντίτου αφού είναι μια από τις ήσυχες και όμορφες συνοικίες της πόλεις των Θηβών. ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ Όπως σε κάθε πόλη έτσι και στη Θήβα το Δημαρχείο έχει την δική του ιστορία. Επί δημαρχίας Ιωάννη Κτιστάκι το 1938, κληροδοτήθηκε από τον Παναγιώτη Δράκο, μεγάλο επιχειρηματία. Το κτήριο κτίστηκε με τη δωρεά χρησιμοποιήθηκε την περίοδο του τελευταίου πολέμου και της κατοχής για νοσοκομείο. ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΑΧΙ Ακολουθώντας την οδό Λοξής Φάλαγγος συναντά τον κόμβο του Εθνικού Γυμναστηρίου. Από εκεί ξεκινά η συνοικία του Ταχίου. Είναι μια περιοχή με πολλές νέες οικοδομές αλλά και το συγκρότημα των εργατικών κατοικιών της πόλης. Στο κέντρο της Συνοικίας επί του κεντρικού δρόμου βρίσκεται ο ενοριακός ναός που είναι αφιερωμένος στην μνήμη του Αγίου Νικολάου του νέου, όπου φυλάσσεται τμήμα από το λείψανο του Θαυματουργού Οσιομάρτυρα, που εορτάζεται στις 9 Μαΐου. ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΠΥΡΙ Μετά το μουσείο βρίσκεται το πνευματικό κέντρο του δήμου πίσω από το οποίο βρίσκεται ο λόφος του Αμφείου, με τους τάφους του Ζήθου και του Αμφίονος. Από αυτό το σημείο αρχίζει η συνοικία του Πυριού. Μετά την κεντρική πλατεία της συνοικίας συναντάμε τη μεγαλοπρεπή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου βυζαντινού ρυθμού, που κτίστηκε το Ακολουθούν τα κτήρια που εξυπηρετούν όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες της συνοικίας, καθώς υπάρχει και το νεόδμητο Γηροκομείο που ανοικοδομήθηκε από την ενορία του Αγίου Αθανασίου.

3 ΟΔΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ Πεζόδρομος είναι η κεντρική οδός της Θήβας, η οδός Επαμεινώνδα. Τη μορφή πεζόδρομου έλαβε την περίοδο Η πόλη στερούμενη μεγάλης κεντρικής πλατείας, με τον πεζόδρομο έλυσε αρκετά λειτουργικά της προβλήματα. Απόκτησε ένα αξιόλογο χώρο, όπου πολίτες και επισκέπτες απολαμβάνουν το φαγητό, ποτό και καφέ τους. Η οδός Επαμεινώνδα αρχίζει από το άγαλμα του Θηβαίου Στρατηγού που πρώτος εφάρμοσε την στρατηγική επίθεση της Λοξής Φάλαγγος. ΜΟΣΧΟΠΟΔΙ Στα νοτιοανατολικά της πόλης 3,5 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, βρίσκεται η τοποθεσία Μοσχοπόδι. Ένας χώρος γεμάτος βλάστηση. Ιδανικός χώρος ξεκούρασης μεσημεριανής, αλλά και βραδινής απόλαυσης. Στο κέντρο της περιοχής υψώνεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, κτίσμα του 1820, βασιλικού ρυθμού, ενώ κάτω από το ιερό ρέει το άγιασμα. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο και πάνω από την εκκλησία, στη πλαγιά με την φυσική κλίση και την εξαιρετική ακουστική έχει κτιστεί πρόσφατα από το Δήμο από το 1995, το υπαίθριο θεάτρου αρχαίου τύπου. Ο χώρος χρησιμοποιείται για διάφορες εκδηλώσεις όπως (αρχαίο δράμα, συναυλίες κα). Στο ψηλότερο σημείο της πλαγιάς είναι κτισμένος ο δημοτικός ξενώνας (1996) για φιλοξενία των επισκεπτών. Στη διαδρομή προς το Μοσχοπόδι, λίγο πιο πάνω από τον ναό του Ευαγγελιστή Λουκά υπάρχουν τα ερείπια του ναού της Αγίας Φωτεινής. ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ Στα δυτικά της πόλης ακολουθώντας τον δυτικό Περιφερειακό αλλά και της οδού Σπηλιώτου και Αγίας Τριάδας, που προσφέρεται για ξεκούραση, ηρεμία και γλέντι κάθε καθαρή Δευτέρα. Εδώ συγκεντρώνονται χιλιάδες επισκέπτες για να παρακολουθήσουν το έθιμο του Βλάχικου Γάμου. Την περιοχή ο Κωστής Παλαμάς στη Φλογέρα του Βασιλιά την αποκαλεί πλακιώτισσα, όπως βέβαια και οι παλαιοί Θηβαίοι, γιατί κτίστηκε από τις μαρμάρινες πλάκες του αρχαίου ιερού που βρισκόταν εκεί κοντά στις πηγές της Δίρκης.

4 ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΘΗΒΑ Η Θήβα απέχει από την Αθήνα 80 χιλιόμετρα. Για να επισκεφτεί κανείς την πόλη μπορεί να χρησιμοποιήσει το σιδηρόδρομο αλλά και το κτελ. Από την πόλη περνούν όλες οι συγκοινωνίες από την Νότιο προς τη Βόρειο Ελλάδα. Σημαντικός οδικός αλλά και σιδηροδρομικός κόμβος. Με την πρωτεύουσα της χώρας έχει πολύ καλή και τακτική συγκοινωνία. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Θήβα είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα πόλη, η οποία όμως αντιμετωπίζει κάποια λειτουργικά προβλήματα όπως είναι το κυκλοφοριακό σε ορισμένα σημεία του κέντρου, η έλλειψη υποδομών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (π.χ. πεζοδρόμια, ειδικές ράμπες), η κακή κατάσταση του οδοστρώματος σε πολλούς δρόμους, η καθαριότητα σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης και η γκετοποίηση περιοχών με την αθρόα συσσώρευση λαθρομεταναστών. Επίσης, θα θέλαμε να υπάρχουν περισσότερες πλατείες και περισσότεροι χώροι πρασίνου μέσα στην πόλη.

5 ΕΝΟΤΗΤΑ 2-ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ-ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ 2.1. ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ Ηλέκτρες πύλες Ήταν οι σπουδαιότερες πύλες της Θήβας. Ήταν δίπυλες και εντυπωσιακές και αποτελούσαν την κυριότερη είσοδο της πόλης. Ονομάστηκαν έτσι από την Ηλέκτρα, αδελφή του Κάδμου. Μυθολογικές παραδόσεις παρουσιάζουν την Ηλέκτρα ως πεθερά του Κάδμου και όχι σαν αδελφή του. Λόφος Αμφείου Στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου,η τελευταία ανασκαφή του αρχαιολόγου Σπυρόπουλου (1972) αποκάλυψε τάφο πρώιμων ελλαδικών χρόνων, ορθογώνιο με ογκώδεις πλάκες στα τοιχώματα και όμοια πλάκα ως κάλυμμα. Στην επιφάνεια του υψώματος είχε κτιστεί με ωμή πλιθιά, βαθμιδωτή πυραμίδα. Στα ιστορικά χρόνια πίστευαν ότι η κατασκευή αυτή ήταν τύμβος των φημισμένων ηρώων Αμφίωνα και Ζήθου. Ναός Ισμηνίου Απόλλωνα Τα ερείπια του ναού του Ισμηνίου Απόλλωνα βρίσκονται στο πευκόφυτο λόφο μεταξύ του παλιού νεκροταφείου των Θηβών (Άγιος Λουκάς) και των Ηλεκτρών Πυλών. Πριν από τον σωζόμενο σήμερα ναό, υπήρχε ο αρχαϊκός και ο γεωμετρικός ναός. Από τον αρχαϊκό ναό σώθηκαν μόνο τμήματα της πήλινης κεράμωσης. Ανάκτορο Καδμείο Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μυκηναϊκά διοικητικά κέντρα (ανάκτορα) της Ηπειρωτικής Ελλάδος. Τα διάφορα παραρτήματα και γραφεία του κάλυπταν μεγάλο μέρος του φυσικού λόφου των Θηβών. Τμήματα του ανακτόρου, που ήταν διακοσμημένα με τοιχογραφίες, ανεσκάφησαν από τον Α. Κεραμόπουλλο ( ) και αργότερα ( ) από αρχαιολόγους της Θ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

6 Κρήνη Οιδίποδα Η κρήνη του Οιδίποδα βρίσκεται στην πλατεία της συνοικίας των Αγίων Θεοδώρων. Σήμερα ο επισκέπτης συναντά τη νεότερη κρηνική κατασκευή που έγινε στα Εδώ θεωρείται ότι έπλυνε ο Οιδίποδας τα χέρια του, μετά τον φόνο του πατέρα του και βασιλέα της Θήβας Λάιου. Κρήνη Δίρκης Στο τέρμα της οδού Οιδίποδος και απέναντι από το άλσος της Αγίας Τριάδας, συναντά ο επισκέπτης μία άλλη κρηνική κατασκευή, γνωστή ως κρήνη της Δίρκης. Η κρήνη πήρε το όνομά της από την άτυχη βασίλισσα Δίρκη, γιατί εκεί πέταξαν το νεκρό σώμα της, ύστερα από μαρτυρικό θάνατο. Στη βορειοανατολική γωνία της δεξαμενής υπάρχει μια αβαθής σπηλιά η οποία θεωρούνταν ως η σπηλιά του φύλακα της κρήνης, του δράκοντα, που τον προστάτευε ο Άρης. Λόφος μεγάλου Καστελλίου Πάνω από το σχολικό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου, 2ου Λυκείου και Εσπερινού Γυμνασίου Θήβας βρίσκεται ο λόφος του μεγάλου Καστελλίου. Εκεί βρέθηκε μυκηναϊκός θαλαμωτός τάφος μνημειωδών διαστάσεων που ταυτίστηκε με τον τάφο των Οιδίποδος Παίδων που αναφέρει ο Παυσανίας, δηλαδή του Ετεοκλή και Πολυνείκη. Το επιβλητικότατο μυκηναϊκό ταφικό μνημείο αποκαλύφθηκε στη βόρεια πλαγιά του λόφου από τον έφορο Θ. Σπυρόπουλο, ο οποίος από το 1970 ως το 1973 ερεύνησε συστηματικά το λόφο. Ο τάφος χρονολογείται στον 14-13ο αιώνα π.χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, καθώς μερικές από τις συλλογές που περιλαμβάνει είναι σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους. Τα εκθέματά του προέρχονται από ανασκαφές στη Βοιωτία και καλύπτουν χρονολογικά τον πολιτισμό της περιοχής από τα παλαιολιθικά χρόνια έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.

7 Χαρακτηριστικό γνώρισμα του μουσείου αποτελεί ο μεσαιωνικός πύργος, κατάλοιπο της φράγκικης οχύρωσης της Θήβας, που έχει ενσωματωθεί στην αυλή και χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος. Πιστεύεται ότι αποτελούσε τμήμα του κάστρου, που κτίστηκε το 1278 από τον άρχοντα της Θήβας, Νικόλαο Β de Saint-Omer. Στην ίδια θέση τοποθετούνται από την παράδοση και οι «Βορραίαι» πύλες του αρχαίου τείχους της πόλης. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Θήβα είναι μια αρκετά ιστορική πόλη με πλήθος αρχαιοελληνικών μνημείων και βυζαντινών ναών και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι προτάσεις μας είναι οι εξής: Άμεση επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης Καθαρισμός των χώρων αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και καλύτερη περίφραξη αυτών Ύπαρξη χαρτών με τα σημαντικότερα μνημεία και ναούς σε κεντρικά σημεία της πόλης Συνεργασία του Δήμου με τοπικούς φορείς και σχολεία της πόλης προκειμένου όλοι οι δημότες να γνωρίζουν από μικρή ηλικία την ιστορία και τα σημαντικότερα μνημεία του τόπου 2.2 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ-ΝΑΟΙ Ναός Ευαγγελιστή Λουκά Στα ανατολικά της πόλεως, στο τέρμα της οδού Αναπαύσεως, βρίσκεται ο ναός του Ευαγγελιστή Λουκά. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς υπήρξε ο πρώτος πολιούχος της Θήβας. Ο πρώτος ναός, που ήταν στο ίδιο σημείο, ήταν κατασκευασμένος από πώρινους αρχαίους λίθους. Το 1860 ανακαινίστηκε και το 1863 εγκαινιάστηκε από τον τότε μητροπολίτη Δοκίθεο. Ο νέος ναός είναι βυζαντινού ρυθμού και διατηρημένος σε καλή κατάσταση. Στην είσοδο του προαύλιου χώρου (που μέχρι το 1990 ήταν νεκροταφείο) είναι χτισμένο το επιβλητικό κωδωνοστάσιο του ναού. Μέσα στο ναό και εντός του ιερού υπάρχει η ρωμαϊκή λάρνακα που χρησιμοποίησαν οι Θηβαίοι για τον ενταφιασμό του Ευαγγελιστή Λουκά. Ναός Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη Ο ναός βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Θήβας και είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη, πολιούχο τον Θηβών, τον οποίο τιμούν οι Θηβαίοι για το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο. Ο σημερινός ναός χτίστηκε στα ερείπια παλαιότερου, που καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1900.

8 Μητροπολιτικός Ναός Είναι αφιερωμένος στην Παναγία (Κοίμηση της Θεοτόκου). Σε αυτόν έγινε η στέψη σε Δούκα του Γουϊδώνα Ντελαρός της Θήβας το Αυτό το ναό ανήγειρε με την πατρική του περιουσία ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης. Η ανακαίνιση του ναού έγινε το 1833, όπως μαρτυρεί μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη στη νότια εξωτερική πλευρά του ναού. Ο ναός πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (εννιάμερα της Παναγίας), οπότε αρχίζει και η εμποροπανήγυρη στη Θήβα. Ναός Αγίου Δημητρίου-Μεγάλης Παναγίας Στην ανατολική πλευρά της πόλης βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, που ονομάζεται και Μεγάλη Παναγία, διότι πολύτιμο προσκύνημα της εκκλησίας αποτελεί η εικόνα της Μεγάλης Παναγίας, έργο κατά πάσα πιθανότητα του Ευαγγελιστή Λουκά. Θεμελιώθηκε γύρω στα 1867, πάνω στα ερείπια της παλαιοτάτης μονής. Το υλικό κατασκευής ήταν τα περίφημα γλυπτά και ανάγλυφα που βρέθηκαν κατεσπαρμένα στην περιοχή. Ο ρυθμός της εκκλησίας είναι σταυροειδής με τρούλο. Ναός Αγίου Γεωργίου Ο ναός βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Είναι κτίσμα του 1860 με διάφορες κατά καιρούς τροποποιήσεις. Στην αρχή είχε τρούλο που όμως κατέπεσε και παρέμεινε η απλή βασιλική που βλέπουμε σήμερα. Η νέα εκκλησία χτίστηκε πάνω στα ερείπια παλιάς μονής που υπήρχε στο ίδιο σημείο. Ναός Αγίου Νικολάου και Ρούφου Πίσω από τον κινηματογράφο «Σόνια» και το αναψυκτήριο του ΣΦΕ βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Αγίων Νικολάου και Ρούφου. Είναι βασιλικού ρυθμού με εγκάρσιο κλίτος. Στη θέση αυτή βρισκόταν το φημισμένο τέμενος «Ηράκλειο». Στην εκκλησία είναι εντοιχισμένοι μεγάλοι αρχαίοι λίθοι. Δίπλα στον παλιό πολύ καλά διατηρημένο ναό, έχει ανεγερθεί νέος ναός που λειτούργησε το 1997.

9 ΕΝΟΤΗΤΑ 3-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ 3.1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Βλάχικος Γάμος Ο Βλάχικος γάμος της Θήβας είναι ένα από τα πιο ζωντανά προχριστιανικά κατάλοιπα των αρχαίων ομαδικών Ελληνικών τελετουργικών. Τέτοιες τελετές έκαναν και οι ποιμένες για να βλαστήσει η γη και να βοσκήσουν τα κοπάδια τους. Η λαϊκή αυτή κωμωδία διατηρήθηκε από τους Βλάχους ποιμένες της περιοχής Ασπροποτάμου που ήταν απάτητη από τους Τούρκους και άλλους ξένους κατακτητές από εκεί μεταφέρθηκε στην Θήβα γύρο στο Όλα θυμίζουν Διόνυσο και γι' αυτό το έθιμο αυτό ζυμωμένο και με άλλα λαϊκά ντόπια έθιμα, σχετικά με την γονιμότητα και την ανανέωση βρήκε γόνιμο χώμα και ρίζωσε στην Θήβα, την πατρίδα του Βάκχου όπου γίνονταν ανάλογες γιορτές όπως τα Διονύσια. Το σύνολο των δρωμένων του εθίμου του βλάχικου γάμου κορυφώνεται με την πομπή και την τελετή του γάμου την Καθαρά Δευτέρα καθώς και τον σκωπτικό διάλογο ο οποίος εξελίσσεται με την βλάχικη προφορά μεταξύ των συμπεθέρων του γαμπρού και της νύφης. Μεταφέρει σημειολογικά στο σήμερα την αρχαιότατη διονυσιακή λατρεία η οποία δραματοποιείται και εικονοποιείται με θεατρικό τρόπο με τον κυκλικό χορό των συμπεθέρων, ο οποίος αποτελεί το κορυφαίο δρώμενο του εθίμου. Με στόχο την κάλυψη των αναγκών του εθίμου του Βλάχικου Γάμου, που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη, την Καθαρή Δευτέρα, δημιουργήθηκε το εργαστήριο παραδοσιακών στολών, που λειτουργεί στην αρχή της Δημοτικής Αγοράς. Η πρωτοβουλία αυτή σκοπεύει να προμηθεύσει όλους τους πολίτες που ασχολούνται με το έθιμο με παραδοσιακές στολές. Δέχεται την δημιουργία στολών κατά παραγγελία και από άλλα μέρη της χώρας για τις ανάγκες των λαογραφικών και παραδοσιακών συλλόγων. Πινδάρεια Είναι οι ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή του αρχαίου ποιητή Πίνδαρου, που διοργανώνει ο Δήμος, από τα μέσα του Αυγούστου έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου. Στις εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα παραστάσεις αρχαίου δράματος, που γίνονται στο θέατρο αρχαίου τύπου στο Μοσχοπόδι, μουσικές συναυλίες, χορωδιακά και χορευτικά φεστιβάλ που γίνονται σε όλες τις πλατείες και συνοικίες του διευρυμένου δήμου. Εμποροπανήγυρη Από τις 23 έως 30 Αυγούστου κάθε χρόνο γίνεται στην πόλη η εμποροπανήγυρη, που συμπίπτει με τον εορτασμό του Μητροπολιτικού Ναού που πανηγυρίζει τα εννιάμερα της Παναγίας.

10 Το πανηγύρι της Θήβας πραγματοποιείται από το 1845, ως υπαίθρια αγορά διαφόρων εμπορευμάτων και ζώων, Εκτός όμως τον εμπορικού του χαρακτήρα το πανηγύρι έχει και εορταστικό με τον θρησκευτικό εορτασμό, αλλά και με την δυνατότητα που δίνεται στους δημότες και τους επισκέπτες να διασκεδάσουν με τους ήχους του νταουλιού και της πίπιζας και να απολαύσουν πλούσια εδέσματα με πρώτο το σουβλιστό γουρουνόπουλο, που αυτές τις ημέρες καταναλώνεται σε μερικές δεκάδες τόνους. Τις ημέρες της εμποροπανήγυρης τη Θήβα επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες από τη γύρω περιοχή και τους γειτονικούς νομούς. Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά εορταστική και αποζημιώνει τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, με παιχνίδια, λούνα-παρκ, ψώνια και φαγοπότι ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θήβας-Κονάκι Σαρακατσαναίων ( Ανατολικά της πόλης, στο υψηλότερο σημείο της συνοικίας των Αγίων Θεοδώρων, επί της Ζωοδόχου Πηγής, στα Βλάχικα Κονάκια, είναι κατασκευασμένη από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων η καλύβα, που αποτελεί πρότυπο, στην μορφή, λαογραφικό μουσείο. Η καλύβα και το λαογραφικό μουσείο των Σαρακατσαναίων που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδρύθηκε το 1992,ενα χρόνο μετά στην σύσταση του πολιτιστικού συλλόγου. Ο σύλλογος ανήκει μαζί με άλλους σαράντα (40) συλλόγους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ),που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη. Οι Σαρακατσαναίοι είναι πανάρχαιος νομαδικός λαός, που κατέβηκε από την ορεινή Πίνδο, και είχε ως μοναδική ασχολία την κτηνοτροφία. Εγκαταστάθηκε σε όλο τον χερσαίο ελλαδικό χώρο και στα τέλη του 19ου με μέσα 20ου αιώνα στην ανατολική πλευρά της πόλης και σε πολλά χωριά της επαρχίας Θηβών. Η καλύβα είναι τοποθετημένη πάνω στην παλιά δεξαμενή ύδρευσης της πόλης και είναι φτιαγμένη από ξύλα και βούρλα σε φυσικό μέγεθος. Εσωτερικά είναι εξοπλισμένη με σκεύη και είδη του τελευταίου αιώνα ζωντανεύοντας τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής των προγόνων τους. Στον ειδικά διασκευασμένο από κάτω χώρο της παλαιάς δεξαμενής υπάρχει μόνιμη έκθεση με φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, κοσμήματα, σκεύη, κτηνοτροφικά εργαλεία, φωτογραφικό υλικό κλπ. Στους επισκέπτες γίνεται επίδειξη κατασκευής υφαντών με παραδοσιακό αργαλειό και προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα. Η είσοδος του μουσείου είναι ελεύθερη και είναι ανοικτό κάθε Κυριακή. Ο σύλλογος έχει δημιουργήσει και τμήμα εθελοντισμού και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με προτεραιότητα το δάσος του Μοσχοποδίου, θέλοντας να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην προστασία και ανάδειξη του δάσους. Έχει δημιουργήσει δίπλα στο Δημοτικό Ξενώνα στο Μοσχοπόδι χώρο για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

11 Σύλλογος Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης Ελείτροχος ( Ο πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος Φωτογραφίας και Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας Ελείτροχος ιδρύθηκε τον Μάρτιο του Αφορμή για την ίδρυση του στάθηκε το όραμα και η επιθυμία μιας ομάδας Θηβαίων πολιτών για την δημιουργία ενός συλλόγου που θα συνδέει τους δημιουργούς των Καλών Τεχνών, θα προβάλλει τις πνευματικές και εικαστικές αναζητήσεις τους, θα υποστηρίζει και θα αναδεικνύει με όσα μέσα μπορεί και διαθέτει το έργο των δημιουργών και την εικαστική καλλιέργεια των πολιτών της Θήβας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Λάιος ( Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε το 1982 από μια ομάδα νέων που ήθελαν να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Θήβας. Έτσι ξεκίνησε ο σύλλογος πολιτιστικής ανάπτυξης (Λάιος) ο οποίος μέχρι σήμερα με νέα αλλά και τα παλιά μέλη συνεχίζει την εντολή δραστηριότητα του στο χώρο του πολιτισμού και της πνευματικής καλλιέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο στο εξωτερικό με ποικίλες δραστηριότητες (εκμάθηση παραδοσιακών χορών, εκθέσεις, θέατρο και μουσική). Ένωση Μικρασιατών Θήβας ( Το Μάρτιο του 2004 Μικρασιατες δεύτερης και τρίτης γενιάς δημιούργησαν την Ένωση Μικρασιατών Θήβας σε μια προσπάθεια αναδείξεις της ιστορίας και του Πολιτισμού της Μικράς Ασίας καθώς και την διατήρηση και αναβίωση ηθών και εθίμων. Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας είναι ένας σύλλογος ανοιχτός στα μέλη αλλά και στην πόλη της Θήβας γενικότερα. Στα πλαίσια των καταστατικών σκοπών η Ένωση δημιούργησε και λειτουργεί: χορευτικά τμήματα, θεατρική ομάδα, αθλητικό τμήμα, τμήμα γυναικών,τμήμα εκδρομών, τμήμα εκδηλώσεων, εφημερίδα. ΧΕΝ Θήβας ( Η ΧΕΝ είναι μία από τις παλαιότερες διεθνείς μη κυβερνητικές γυναικείες οργανώσεις. Στόχος της είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της γυναίκας. Η ΧΕΝ Θήβας ιδρύθηκε το 1966 και δραστηριοποιείται ενεργά πάνω σε θέματα που αφορούν την υγεία, το περιβάλλον, το βιβλίο, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α.

12 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η πόλη της Θήβας έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα. Υπάρχουν εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο και προσελκύουν πλήθος κόσμου, τόσο ντόπιους όσο και επισκέπτες από διαφορετικές περιοχές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την περίοδο των εκδηλώσεων αυτών η πόλη να σφύζει από ζωή. Παρόλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου, κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές έχουν χάσει ένα μέρος από την παλιά τους γοητεία. Μία από τις εκδηλώσεις αυτές είναι τα Πινδάρεια, τα οποία περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος μουσικές συναυλίες, χορωδιακά και χορευτικά φεστιβάλ. Αρκετοί Θηβαίοι θεωρούν ότι στις εκδηλώσεις αυτές λαμβάνουν μέρος λιγότερο γνωστά ονόματα σε σχέση με το παρελθόν. Ορισμένοι θυμούνται για παράδειγμα την παράσταση "Όρνιθες", την παρουσία του Γιάννη Τσαρούχη και πολλών αξιόλογων προσωπικοτήτων. Επίσης, ορισμένοι πιστεύουν ότι και η εμποροπανήγυρη έχει καταντήσει σε κάποιο βαθμό βαρετή, αφού στερείται των στοιχείων εκείνων που θα την ανανέωναν κάθε χρόνο στα μάτια του κοινού. Ακόμα, λόγω του κόστους, αρκετοί πάγκοι μένουν άδειοι και συρρικνώνεται το μέγεθος του παζαριού. Θα ήταν καλό ο Δήμος Θηβαίων να προσπαθήσει να ανανεώσει το θεσμό της πανήγυρης, μειώνοντας το κόστος των παραγκών και απαγορεύοντας στους παράνομους πωλητές να πουλούν τα εμπορεύματά τους. Στην Θήβα έχουμε και πολύ αξιόλογους πολιτιστικούς συλλόγους που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Οι σύλλογοι αυτοί μπορούν να διδάξουν στα παιδιά μας να γίνουν αξιοπρεπή άτομα στην κοινωνία, να υιοθετήσουν τις τοπικές παραδόσεις και να κοινωνικοποιηθούν μαθαίνοντας πράγματα ουσιώδη και σωστά. Το μόνο πρόβλημα ίσως που υπάρχει είναι ότι πολλοί από αυτούς τους συλλόγους δεν είναι και τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό και θα έπρεπε οι τοπικοί παράγοντες και φορείς να προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους να γνωστοποιήσουν και να διαφημίσουν τις δραστηριότητες των συλλόγων τους. Τι επιπλέον θα θέλαμε: Περισσότερες παραστάσεις των τοπικών συλλόγων Δρώμενα σε κεντρικά σημεία της πόλης (ήχοι του κόσμου, μικρής διάρκειας θεατρικά κ.α.) Ενίσχυση των ομαδικών εκδηλώσεων και μικρών συντροφιών, όπως ομάδα ποδηλάτου, πεζοδρομία στις γειτονιές, νυχτερινή λαμπαδηδρομία. Ενίσχυση ομάδων βιβλίου(λέσχες ανάγνωσης, συζήτησης και επικοινωνίας) Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ολόκληρη η πόλη θα θυμίζει ένα μελίσσι που σφύζει από ζωή.

13 ΕΝΟΤΗΤΑ 4- ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΑ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ (ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ) Ερωτήσεις -Πότε και που γεννηθήκατε; -Όταν ήσασταν παιδί παίζατε στους δρόμους και στις πλατείες; -Μπορείτε να θυμηθείτε από τα παιδικά σας χρόνια εκδηλώσεις που γίνονταν στους δημόσιους χώρους της πόλης ή της γειτονιάς σας; -Ποιο ήταν το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη; -Ποια είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συμβεί στην πόλη σας από τότε που ήσασταν παιδί; -Θεωρείτε πως η πόλη σας έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και γιατί; 4.1. Δημήτρης Παύλου -Γεννήθηκα το 1960 στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στη Θήβα. -Όταν ήμουν παιδί συνήθιζα να παίζω στους δρόμους μαζί με τους φίλους μου. -Για να είμαι ειλικρινής δε θυμάμαι να γίνονταν ιδιαίτερες εκδηλώσεις στη Θήβα όταν ήμουν παιδί. -Το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη ήταν ένα χωμάτινο γήπεδο στο οποίο παίζαμε ποδόσφαιρο. -Δεν έχουν συμβεί σημαντικές αλλαγές. -Η πόλη έχει αλλάξει προς το καλύτερο γιατί πλέον υπάρχουν περισσότερα μαγαζιά στον τομέα της διασκέδασης Βλάσης Τζούμαρης -Γεννήθηκα στις 17 Απριλίου 1967 στη Θήβα. -Όταν ήμουν παιδί συνήθιζα να παίζω στους δρόμους μαζί με την παρέα μου. -Θυμάμαι τις γυμναστικές επιδείξεις που γινόντουσαν στο σχολείο. -Το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη ήταν μια αλάνα που βρισκόταν στη γειτονιά μου. -Σήμερα υπάρχουν πολλά περισσότερα καφενεία και καφετέριες απ ότι παλαιότερα. -Η πόλη έχει αλλάξει προς το καλύτερο και έχει σαφώς καλύτερη αισθητική Θεοδώρα Ματσαγγούρα -Γεννήθηκα το 1960 στην Αθήνα αλλά μεγάλωσα στη Θήβα. -Έπαιζα στους δρόμους και στις αλάνες της περιοχής. -Θυμάμαι τις γυμναστικές επιδείξεις στο σχολείο. -Το αγαπημένο μου σημείο στην πόλη ήταν η παιδική χαρά στους Αγίους Θεοδώρους. -Δυστυχώς έχουν οικοδομηθεί όλοι οι ελεύθεροι χώροι στις γειτονιές που υπήρχαν και έπαιζαν παιδιά. -Η Θήβα πλέον μοιάζει πιο πολύ με αστικό κέντρο.

14 ΕΝΟΤΗΤΑ 5-ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΥΛΟ: ΗΛΙΚΙΑ: 1. Είστε κάτοικος Θήβας; Ναι Όχι 2. Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην πόλη; 3. Πόσο καλά γνωρίζετε τα αρχαία μνημεία και την ιστορία της Θήβας; Αρκετά καλά Καλά Μέτρια Καθόλου 4. Πόσες φορές την εβδομάδα βγαίνετε βόλτα στην πόλη; Καμία Μία Δύο Περισσότερες 5. Πιστεύετε πως η πόλη της Θήβας προσφέρει ευκαιρίες για διασκέδαση και νυχτερινή ζωή; Ναι Όχι Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα 6. Πιστεύετε πως η πόλη της Θήβας έχει αρκετούς ελεύθερους χώρους πρασίνου (πάρκα, πλατείες κλπ); Ναι Όχι Θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα

15 7. Να βάλετε βαθμολογία (από 0 έως 10) στα παρακάτω αξιοθέατα της Θήβας: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός (Μητρόπολη) Ναός Ευαγγελιστή Λουκά Καδμεία Άλσος Μοσχοποδίου 8. Υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές στην πόλη για την διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες; (π.χ. ειδικές ράμπες στα πεζοδρόμια για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα) Ναι Όχι 9. Πόσους πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη γνωρίζετε Κανένα Ένα Δύο Τρεις ή περισσότερους 10. Σας ικανοποιεί η καθαριότητα στην πόλη; Ναι Όχι Σχετικά καθαρή περιθώρια βελτίωσης 11. Τι αλλαγές θα θέλατε να κάνετε στην πόλη;..

16 Κυριότερα αποτελέσματα και συμπεράσματα της έρευνας Από το σύνολο των ερωτηθέντων (50 μαθητές) οι 35 (δηλαδή το 70%) είναι κάτοικοι της πόλης Το 60% των κατοίκων της πόλης έχει μέτρια γνώση για την ιστορία και τα ιστορικά της μνημεία, ενώ το 15% δεν έχει καθόλου γνώση για αυτά Το 75% των κατοίκων της πόλης βγαίνουν βόλτα στην πόλη δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Παρόλα αυτά ελάχιστοι (10%) πιστεύουν ότι η πόλη προσφέρει ευκαιρίες για αξιόλογη διασκέδαση και νυχτερινή ζωή Μόνο το 20% των κατοίκων της πόλης θεωρούν ότι η πόλη έχει αρκετούς χώρους πρασίνου και πλατείες. Το 45% θεωρούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα Το άλσος Μοσχοποδίου θεωρείται το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, με δεύτερο το ναό του Ευαγγελιστή Λουκά (σύνολο των ερωτηθέντων ανεξάρτητα από το αν είναι κάτοικοι της πόλης) Το 80% των κατοίκων της πόλης πιστεύουν πως δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες Το 50% των κατοίκων της πόλης γνωρίζουν δύο ή περισσότερους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, ενώ το 20% δεν γνωρίζει κανέναν Μόνο το 15% των κατοίκων της πόλης είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από την καθαριότητα, ενώ το 50% πιστεύουν ότι η πόλη είναι σχετικά καθαρή, υπάρχουν όμως αρκετά περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης Οι αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής: δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, περισσότερη καθαριότητα, βελτίωση των συγκοινωνιακών υποδομών, περισσότερη μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ανάπτυξη του τουρισμού για να έρχονται περισσότεροι επισκέπτες στην πόλη μας.

17 ΠΗΓΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1) Θήβα-τουριστικός οδηγός (έκδοση ΔΕΚΚΑ-Ε Δήμου Θηβαίων, 2003) 2) Διαδικτυακή πύλη Δήμου Θηβαίων ( ) 3) Βικιπαίδεια ( ) 4) (Κατάλογος μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων) 5) (αρκετές φωτογραφίες μνημείων της Θήβας και όχι μόνο)

Η Ίδρυση της Θήβας περιγράφεται από τους γοητευτικότερους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας. Στα ομηρικά έπη οι μύθοι την απέδιδαν στους αδελφούς Ζήθο

Η Ίδρυση της Θήβας περιγράφεται από τους γοητευτικότερους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας. Στα ομηρικά έπη οι μύθοι την απέδιδαν στους αδελφούς Ζήθο Ο Δήμος Θηβαίων είναι δήμος της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας. Συστάθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των δήμων Θήβας, Βαγίων, Πλαταιών και Θίσβης. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Αθηνά Παπαδάκη Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Επιμορφωτικό Σεμινάριο Θήβα 8 Σεπτεμβρίου 2016 Διαχρονικά ο πολιτισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας,γι αυτό ονομάζεται Συμπρωτεύουσα. Πήρε το όνομά της από τη γυναίκα του ιδρυτή της,του Κάσσανδρου,που ήταν και αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα κάστρα και τα

Διαβάστε περισσότερα

4. Πού βρίσκεται το Δημαρχείο Λιβαδειάς; α. Στην οδό Μπουφίδου β. Στην οδό Καραγιαννοπούλου γ. Στην οδό Φίλωνος δ. Στην οδό Σοφοκλέους

4. Πού βρίσκεται το Δημαρχείο Λιβαδειάς; α. Στην οδό Μπουφίδου β. Στην οδό Καραγιαννοπούλου γ. Στην οδό Φίλωνος δ. Στην οδό Σοφοκλέους 1. Πού βρίσκεται ο Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΤΕΛ) Λιβαδειάς; α. Στην οδό Χαιρωνείας β. Στην οδό Φίλωνος γ. Στην οδό Αγ. Αθανασίου δ. Στην οδό Βενιζέλου 2. Πού βρίσκεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

«Το σταυροδρόµι του πολιτισµού» Ένας προορισµός για όλες τις εποχές του χρόνου!

«Το σταυροδρόµι του πολιτισµού» Ένας προορισµός για όλες τις εποχές του χρόνου! ήµος ΘΗΒΑΙΩΝ 2 ΘΗΒΑ «Το σταυροδρόµι του πολιτισµού» Ένας προορισµός για όλες τις εποχές του χρόνου! Έδρα του ήµου είναι η επτάπυλη και επτάλοφη Θήβα, πόλη πανάρχαια και σεβαστή στην ιστορία και την παράδοση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΡΚΑΔΩΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 40 Χρόνια Ιστορία Η Ένωση Αρκάδων Αγ. Δημητρίου ιδρύθηκε το 1975 με πρωταρχικό στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Αρκάδων που κατοικούσαν στον Άγιο Δημήτριο. Σιγά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΑΡΓΥΡΩ ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΛΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΑΤΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΑΡΓΥΡΩ ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΛΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΑΤΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΑΡΓΥΡΩ ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΣΛΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΠΑΤΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Μονή της Πελαγίας Ακραιφνίου Βοιωτίας Εισαγωγή Η ομάδα μας ασχολήθηκε με τα τη Μονή της Πελαγίας στο Νομό Βοιωτίας

Διαβάστε περισσότερα

Duomo: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα της πόλης

Duomo: Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα της πόλης Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, που εδώ και χρόνια αποτελεί συνώνυμο της μό δας, έχει πολλές ακόμη «άγνωστες» πτυχές, που προκαλούν τους επισκέπτες να τις ανακαλύψουν. Πέρα από τα επιβλητικά κτήρια,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ. Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ονομασία Φορέα: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ - ΘΑΣΟΥ - ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ - ΚΑΒΑΛΑ Όνομα συντάκτη: Δρ. Αντώνιος Κώστας Στοιχεία επικοινωνίας: (τηλέφωνο, e-mail)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «Του νεκρού αδελφού», θερινό σινεμά «Αλκυονίς»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ από την Περιβαλλοντική ομάδα του 6 ου Γυμνασίου Γαλατσίου Κείμενα-επιμέλεια: Άννα Πανοπούλου, φιλόλογος Σχολικό έτος:2012-2013 1 Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ: ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΤΣΙΑΠΑΛΙΩΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τις Απόκριες στο Δήμο Θηβαίων με Βλάχικο Γάμο, Γιορτή της Φασολάδας, Κιθαιρώνεια, Γαϊτανάκι και Κούλουμα!!!! Πολλές και ποικίλου ενδιαφέροντος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει: τον απτό πολιτισμό (όπως κτήρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια),

Ο όρος Πολιτιστική Κληρονομιά περιλαμβάνει: τον απτό πολιτισμό (όπως κτήρια, μνημεία, τοπία, βιβλία, έργα τέχνης και τεκμήρια), Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι η κληρονομιά των φυσικών αντικειμένων και των άυλων χαρακτηριστικών μιας ομάδας ή κοινωνίας που κληρονομούνται από τις προηγούμενες γενιές, διατηρούνται στο παρόν και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008

Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Πολιτιστικά Γεγονότα 2008 Ρόδος, µια Πόλη Τέχνης και Πολιτισµού Ο Πολιτισµός ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κοµµάτι της ζωή στην Ρόδο. Ο Δήµος Ροδίων οργανώνει καθ όλη την διάρκεια της χρονιάς, µε έµφαση στους

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 3 και 4 Ιουλίου 2013 Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «του νεκρού αδελφού», θερινό σινεμά «Αλκυονίς» στη Ν. Πέραμο.

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας.

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αρ. 4/2011 πρακτικό Συνεδριάσεων Τ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Ν.Σιλάτων του ήµου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής 7/2011 Απόφ. Αριθ. Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 7o ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 «ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΧΩΡΟΣ ΑΝΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ. Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: πρόσωπα και αντικείμενα Γνωρίζετε ότι: το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ιδρύθηκε στις αρχές του 20

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Α. Στοιχεία ερωτηθέντος: (Η συμπλήρωση των στοιχείων αυτών δεν είναι υποχρεωτική). 1. Δημότης Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-24

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες: Δημήτρης Καραβίδας ( ) Ταχ. Δ/νση : Φαλήρου Τηλ. Fax : / Κοιν.

Πληροφορίες: Δημήτρης Καραβίδας ( ) Ταχ. Δ/νση : Φαλήρου Τηλ. Fax : / Κοιν. Ψαθόπυργος, 19/05/2011 ΑΠ :2 Πληροφορίες: Δημήτρης Καραβίδας (6974360502) Ταχ. Δ/νση : Φαλήρου 66-26504 Τηλ. Fax : 2 6 1 0 / 9 3 1. 5 4 1 www.psathopirgos.gr Προς: Κοιν. : Αξιότιμο Δήμαρχο Πατρέων. κ.

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματογράφος - Θέατρο

Κινηματογράφος - Θέατρο Η Πάτρα ως πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας διαθέτει μεγάλο αριθμό θεατρικών σκηνών και κινηματογραφικών αιθουσών, εκ των οποίων κάποιες αριθμούν πολλά χρόνια ιστορίας και πολιτιστικής προσφοράς στους πολίτες.

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση

Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση 28 Πόλη και πολιτισμός Πόλη και διασκέδαση Η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης Έντονη είναι η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης ολόκληρο τον χρόνο. Εκδηλώσεις του Μακεδονικού Μουσείου της Σύγχρονης Τέχνης,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική Μονή του Σωτήρος Xριστού στο Kουμπέ Ρεθύμνου

Η ιστορική Μονή του Σωτήρος Xριστού στο Kουμπέ Ρεθύμνου 28/02/2019 Η ιστορική Μονή του Σωτήρος Xριστού στο Kουμπέ Ρεθύμνου / Ιερές Μονές Η γυναικεία Mονή του Σωτήρος Χριστού είναι κτισμένη στον λόφο του Τιμίου Σταυρού, στο προάστιο του Κουμπέ Ρεθύμνου. Η μονή

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΙΩΝ Ελάτε να γιορτάσουμε μαζί τις Απόκριες στο Δήμο Θηβαίων με Βλάχικο Γάμο, Γιορτή Φασολάδας, Κιθαιρώνεια Αρβανίτικο Γλέντι!!!! Πολλές ποικίλου ενδιαφέροντος είναι οι Αποκριάτικες

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016

Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Σχέδιο μαθήματος 4 Προβολή ταινίας «Ρεμπέτικο» Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2016 Η «ανάγνωση» της ταινίας Στόχοι: Η συνεργασία του εκπαιδευτικού με τους

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ερευνητική έκθεση Τη φετινή χρονιά κληθήκαμε να κάνουμε μια εργασία σχετικά με τις γειτονίες της Μυτιλήνης. Η μελέτη μας ήταν κυρίως πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής, γεωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα

Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα 1 Απριλίου 2014 Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα Πολιτισμός / Μουσεία Αναστασία Ματσαρίδου, Εικαστικός Νέο μουσείο Ακρόπολης Αθηνών Το μουσείο χαράζει μια μακραίωνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ Κ.Π.Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ &ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ Κ.Π.Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ &ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ Κ.Π.Ε. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ &ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΛΑΙΣΙΟ Σύνδεση σχολείου και γειτονιάς Ανάδειξη σχέσεων και αλληλεπιδράσεων Ολιστική και συστημική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 1 Ομιλία Δημάρχου Λεμεσού, κ. Νίκου Νικολαϊδη, στο 13 ο Επιστημονικό Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας, την Παρασκευή, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017, στις 7.00 μ.μ στο πολιτικό κέντρο «Π. Σολομωνίδης» με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ H Πάτρα μας είναι μια όμορφη πόλη.την αγαπάμε.απλώνεται απο την Παραλία ως το Κάστρο.Χωρίζεται στην Επάνω και Κάτω πόλη που ξεχωρίζει με τη σωστή ρυμοτομία της,τους κήπους

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΟΛΑΩΝ (Κ.Π.Ε. Μολάων) Κάστρο: Ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει Ιδρύθηκε με την 134788/Γ7 της 23-9-2009 απόφαση του ΥΠΕΠΘ ως Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού. Σελίδα 1 από 8 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ Πανηγύρι Αξιούπολης / Συναυλίες, χορευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία

Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Πολιτιστικό Πρόγραμμα Υπεύθυνες καθηγήτριες Καραμπελιά Καλλιόπη Παπαγεωργίου Μαρία Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΥΙΑ. Χριστιάνα Γεωργίου Γ'1 - Δημοτικό Σχολείο Ανάγυιας Πηγή Κοινοτικό Συμβούλιο Ανάγυιας

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΥΙΑ. Χριστιάνα Γεωργίου Γ'1 - Δημοτικό Σχολείο Ανάγυιας Πηγή Κοινοτικό Συμβούλιο Ανάγυιας Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΝΑΓΥΙΑ Χριστιάνα Γεωργίου Γ'1 - Δημοτικό Σχολείο Ανάγυιας 2015-2016 1 Πηγή Κοινοτικό Συμβούλιο Ανάγυιας Γεωγραφική Θέση και Ονομασία Η κοινότητα βρίσκεται σε πεδινή περιοχή και περιβάλλεται

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;»

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έρευνα «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» πραγματοποιήθηκε τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2014 σε πέντε σχολεία της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία Σχολικό Έτος 2015-2016 Τάξη Γ Project Β τριμήνου: ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΣΥΛΛΑ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΟΥ Μονή Αστράτηγος. Ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ Εκκλησιαστικό Μουσείο Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ Εκκλησιαστικό Μουσείο Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ Εκπολιτιστικό Σωματείο «Πρόοδος» Καλλιμασιάς Μουσικοχορευτική θεατρική εκδήλωση με θέμα τον «Μισεμό» την εκδήλωση θα συνοδεύει η ορχήστρα των Αδελφών Αυγουστίδη - Πρόοδος 20:30 ΠΕΜΠΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Αγαπητοί μου, Όλοι μας χαιρόμαστε απόψε ιδιαίτερα στα Θυρανοίξια του Ιερού αυτού Ναού. Βλέπουμε τον ιστορικό αυτό Ναό της Παναγίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκκλησίες Παλαιού Φαλήρου

Εκκλησίες Παλαιού Φαλήρου Εκκλησίες Παλαιού Φαλήρου Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, όπου υπάγονται οι ενορίες του Παλαιού Φαλήρου ιδρύθηκε το 1974 (Ν.Δ 411-134/16.5.1974) με έδρα τη Νέα Σμύρνη. Πρώτος μητροπολίτης εξελέγη ο Χρυσόστομος

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ. Βελιγράδι-Νοβισάντ-Κράλιεβο-Ξύλινη Πόλη-Βίσεγκραντ-Σαράγεβο-Μόσταρ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8

ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ. Βελιγράδι-Νοβισάντ-Κράλιεβο-Ξύλινη Πόλη-Βίσεγκραντ-Σαράγεβο-Μόσταρ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8 ΣΕΡΒΙΑ ΒΟΣΝΙΑ Βελιγράδι-Νοβισάντ-Κράλιεβο-Ξύλινη Πόλη-Βίσεγκραντ-Σαράγεβο-Μόσταρ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ: 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, 14/8, 21/8 Με απευθείας πτήσεις των Σέρβικων Αερογραμμών Λάρνακα Βελιγράδι JU

Διαβάστε περισσότερα

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους

Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους 20/04/2019 Λάζαρος: Ο μοναδικός Άνθρωπος με δύο τάφους / Ορθόδοξες Προβολές Ο Λάζαρος με τις αδελφές του ζούσαν στη Βηθανία ένα χωριό που βρισκόταν περίπου δεκαπέντε στάδια (τρία χιλιόμετρα) ανατολικά

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου Σάββατο 10 Ιουλίου έως Κυριακή 25 Ιουλίου Έκθεση αγιογραφίας από 25 Αγιογράφους - μέλη της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης (Π.Ε.Λ.Τ.) Στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου Ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού.

Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. Το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού. 1 Περιεχόμενα: Εισαγωγή σελ.3 Ιστορική αναδρομή σελ.4 Περιγραφή του χώρου σελ.5-7 Βιβλιογραφία σελ.8 Παράρτημα σελ.9-10 2 Εισαγωγή. Στο κέντρο της Λεμεσού υπάρχει το Κάστρο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ. Καλυβιώτη Κωνσταντίνου. Ένα μεγαλοπρεπή μνημείο ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ. Καλυβιώτη Κωνσταντίνου. Ένα μεγαλοπρεπή μνημείο ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ Ένα μεγαλοπρεπή μνημείο ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΥΣΕΩΝ» 4,5 και 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2009 ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΛΟΥ (Τράπεζα Ελλάδος) Το Γραφείο Υποστήριξης Προϊόντων της Νομαρχιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 3 4 Ιουλίου 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ 3 και 4 Ιουλίου 2013 Παραστάσεις της θεατρικής ομάδας του Συλλόγου «του νεκρού αδελφού», θερινό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013 ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 20:30 «Ο Καραγκιόζης Πειρατής» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013, ώρα 21:30 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Τσικνοπέμπτη. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά

Τσικνοπέμπτη. Μαζί με την Τσικνοπέμπτη έχει καθιερωθεί πλέον και η παράδοση του μασκαρέματος που υποτίθεται ότι διώχνει τα κακά Τσικνοπέμπτη Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου, πριν την αρχή της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής ονομάζονται Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου. Στο μέσο της 2ης εβδομάδας (Κρεατινής) βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Σουμελίδου Παναγιώτα Α4 7 ο Λύκειο Καλλιθέας Μπαλικτσής Λάζαρος

Σουμελίδου Παναγιώτα Α4 7 ο Λύκειο Καλλιθέας Μπαλικτσής Λάζαρος Σουμελίδου Παναγιώτα Α4 7 ο Λύκειο Καλλιθέας Μπαλικτσής Λάζαρος ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ!!! Θα ήθελα να ευχαριστήσω εγκάρδια την οικογένειά μου για την πολύτιμη βοήθειά τους και θα ήθελα να αφιερώσω την εργασία μου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη

γυναίκας που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η Θεοδώρα, κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η οποία είχε ασπασθεί το χριστιανισμό. Το 1430, με την κατάληψη Αγία Αικατερίνη Η Αγία Aικατερίνη βρίσκεται σε ενα απο τα καλυτερα μερη της θεσσαλονικης, στην Βορειοδυτική πλευρά της Άνω Πολης.Κτισμένη το 1320 μχ,η ατμόσφαιρα ειναι πολύ ωραία και προπάντον ειναι ήσυχα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα

Κατηφορίζοντας μέσω της παραλίας Giardini Naxos (οι κήποι της Νάξου), κατευθυνθήκαμε προς την Ταορμίνα, τη γραφικότερη και με κοσμοπολίτικο αέρα Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Σικελία:Δώρο-Αντίδωρο", ομάδα μαθητριών της Γ γυμνασίου πραγματοποίησε ταξίδι στη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, από τις 5 έως τις 9 Απριλίου 2017.

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου : Κυριακής Μεγαλομ. : Ευφημίας Μεγαλομ. : Μαρίνης Μεγαλομ. : Προφήτου Ηλία : Παρασκευής Οσιομ. : Παντελεήμονος Μεγαλομ. Χάλκινο αγαλματίδιο του Οφέλτη, του οποίου ο θάνατος ήταν η αιτία της ίδρυσης των

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας

Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων Ιούλιος - Αύγουστος 2013 Δήμου Ναυπακτίας Δημοτικές Ενότητες: Είσοδος Ελεύθερη Ναυπάκτου, Αντιρρίου, Χάλκειας Αποδοτίας, Πλατάνου, Πυλήνης Ο Δήμος Ναυπακτίας διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα