ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΙΔΕΡΗ Π. ΕΛΕΝΗ / Α.Μ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΙΔΕΡΗ Π. ΕΛΕΝΗ / Α.Μ. 29310 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ"

Transcript

1 ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΙΔΕΡΗ Π. ΕΛΕΝΗ / Α.Μ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Επιβλέπουσα: ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΣΤΕΛΛΑ Συνεπιβλέπουσα: ΒΙΔΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ήμος Στράτου, βρίσκεται στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση οκτώ (8) παλαιότερων κοινοτήτων Στράτου, Γουριώτισσας, Καστρακίου, Κυψέλης, Λεπενούς, Ματσουκίου, Οχθίων και Ρίγανης, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα ημοτικά ιαμερίσματα του ήμου. Οι ασχολίες των κατοίκων είναι κυρίως γεωργικές αγροτικές και κτηνοτροφικές, Το βιοτικό, πνευματικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο των κατοίκων βρίσκεται στα ίδια επίπεδα. Τα ήθη και τα έθιμα έχουν διαφορετική ρίζα.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατανέμοντάς τα χρονολογικά λοιπόν, και αναλύοντας ένα-ένα τα ημοτικά ιαμερίσματα και τους οικισμούς τους, μπορούμε να τα συνοψίσουμε με την εξής σειρά: 1. Το ημοτικό ιαμέρισμα Στράτου, με στοιχεία του αρχαίου ΕλληνικούπολιτισμούκαιτουΒυζαντινού, μετέπειτα, καθώς και με πολιτιστικά στοιχεία της Βλάχικης ζωής. Οικισμός: Η Στράτος με [1.107] κατοίκους. 2. Το ημοτικό ιαμέρισμα Λεπενούς, με νεώτερα στοιχεία του Βυζαντινού πολιτισμού. Οικισμός: Η Λεπενού με [2.278] κατοίκους. Περιλαμβάνει τους συνοικισμούς Λεπενού με [2.227] κατοίκους, και το Λαγκάδι με [51] κατοίκους. 3. Το ημοτικό ιαμέρισμα Ματσουκίου, με πολιτιστικά στοιχεία της Ποντιακής ζωής. Οικισμός: Το Ματσούκι με [405] κατοίκους. 4. Το ημοτικό ιαμέρισμα Κυψέλης (Σφήνας), επίσης με πολιτιστικά στοιχεία της Ποντιακής ζωής. Οικισμός: Η Κυψέλη (Σφήνα) με [424] κατοίκους.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5. Το ημοτικό ιαμέρισμα Γουριώτισσας, με πολιτιστικά στοιχεία της Βλάχικης ζωής. Οικισμός: Η Γουριώτισσα με [676] κατοίκους. 6. Το ημοτικό ιαμέρισμα Καστρακίου. Οικισμός: Το Καστράκι με [470] κατοίκους. 7. Το ημοτικό ιαμέρισμα Οχθίων, με πολιτιστικά στοιχεία της Βλάχικης ζωής. Οικισμός: Τα Όχθια με [570] κατοίκους. 8. Το ημοτικό ιαμέρισμα Ρίγανης. Οικισμός: ΗΡίγανημε [508] κατοίκους.

5 ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ να παρουσιάσει και να κάνει ευρύτερα γνωστά, τα προϊστορικά και κλασσικά μνημεία της αρχαίας Στράτου, καθώς και άλλα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της γύρω περιοχής, πολλά εκ των οποίων, αν και είναι μοναδικά από άποψη ιστορικής, αρχαιολογικής και αισθητικής αξίας, έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, που δεν είναι άλλη από το να καταλήξουν λεία αρχαιοκαπήλων ή να υποκύψουν στη φθορά του χρόνου. Ο τόπος είναι διάσπαρτος απ αυτά και μερικά είναι μοναδικά. Στις σελίδες που θα ακολουθήσουν, εκτός από τη σύντομη ιστορική αναδρομή, συγκεντρώνονται, περιγράφονται και παρουσιάζονται τα επισκέψιμα κυρίως μνημεία, με σκοπό ο αναγνώστης να έχει την σωστή πληροφόρηση για τη σημερινή κατάσταση, σύγχρονη ζωή και εξυπηρέτηση του ήμου.

6 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μέχρι σήμερα στην περιοχή της αρχαίας Στράτου, όπως και σε ολόκληρο τον χώρο του ήμου Στράτου και των οκτώ διαμερισμάτων που περιλαμβάνει, δεν έγινε καμία αξιόλογη προσπάθεια ανάπτυξης για τον τουρισμό και την εκμετάλλευση του σημαντικού υδροβιότοπου. Έτσι στην περιοχή που αναφέρουμε, συνολικά υπάρχουν στοιχεία τα οποία αποτελούν αντικείμενο μελέτης, όπου θα μπορούσε να υποβοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των υπαρχόντων πλεονεκτημάτων, με σκοπό την ανάπλαση και τουριστική αξιοποίηση του ήμου Στράτου.

7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην συνέχεια παρουσιάζονται, οι δυνατότητες και τα προβλήματα σε καθένα από τα οκτώ διαμερίσματα του ήμου και συγκεκριμένα στο μέρος της πτυχιακής για σύνταξη σχετικής μελέτης, παραθέτουμε γενικές σκέψεις και προτάσεις για την ανάπτυξη του οικισμού και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και βιότοπου, με σκοπό την υποβοήθηση αυτής της προσπάθειας: μέσα από την ιστορική ανασκόπηση, τον αρχαιολογικό χώρο της Στράτου, την εξέλιξη του πολεοδομικού σχεδίου και την σημερινή κατάσταση οργανωμένης δόμησης μαζί με τις διάφορες εξυπηρετήσεις που παρέχει στους πολίτες, όπως συγκοινωνία, ιατρεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, μίνι μάρκετ, βενζινάδικα, κ.ά., επισημαίνοντας με στατιστικά στοιχεία την κατάσταση του πληθυσμού.

8 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (ΣΕ%) ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (ΣΕ%); Όχθια ;(ΣΕ%); Ρίγανη; ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ 570; 9% 508; 8% (ΣΕ%); Καστράκι; 470; 7% ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (ΣΕ%); ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (ΣΕ%); Ματσούκι; Γουριώτισσα; (ΣΕ%); 676; Κυψέλη; 405; 6% 11% 424; 7% ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (ΣΕ%); Στράτος; 1.107; 17% ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (ΣΕ%); Λεπενού; 2.278; 35% Στράτος Λεπενού Ματσούκι Κυψέλη Γουριώτισσα Καστράκι Όχθια Ρίγανη

9 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΈΚΤΑΣΗ (στρεμματα) ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

10 ΣΤΡΑΤΟΣ Η Στράτος είναι χωριό της Αιτωλοακαρνανίας και η έδρα του ομώνυμου (Καποδιστριακού) ήμου. Χωροταξικά είναι τοποθετημένη δίπλα στον ποταμό Αχελώο, σε απόσταση περίπου δέκα (10) χιλιομέτρων από την πόλη του Αγρινίου, βρίσκεται στο κέντρο του ήμου και ο οικισμός του χωριού είναι κτισμένος δίπλα από την αρχαία πόλη Στράτος (από την οποία πήρε την ονομασία και το έμβλημά του ο σημερινός ήμος). Στην αρχαιότητα υπήρξε η σπουδαιότερη πόλη ολόκληρης της Ακαρνανίας. Κατά την παράδοση, σε αυτή την πόλη γινόταν η στρατολόγηση των Ακαρνάνων και η συγκρότησή τους σε στρατεύματα. Από εκεί πήρε και το όνομά της, αφού Στράτος σημαίνει συγκέντρωση στρατεύματος.

11 ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ

12 ΣΤΡΑΤΟΣ Η Αρχαία Στράτος, βρίσκεται βόρεια του σημερινού χωριού, χτισμένη στη δυτική όχθη του Αχελώου, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία. Να αναφέρουμε ότι ήταν πλωτός ο Αχελώος, κατά την Κλασσική και Ελληνιστική εποχή (μέχρι και τις Οινιάδες), όπως μαρτυρά και η παραποτάμια νοτιοδυτική πύλη της Πόλης πάνω στην Εθνική οδό. Η Στράτος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οχυρωμένες πόλεις της Ακαρνανίας.

13 ΣΤΡΑΤΟΣ Την Πόλη μνημονεύουν και αρχαίοι συγγραφείς, για την σπουδαιότητά της, αφού υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες, σημαντικότερες και καλύτερα οχυρωμένες πόλεις. Χαρακτηριστικά, ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Θουκυδίδης, την χαρακτηρίζει : «Πόλιν μεγίστη της Ακαρνανίας»(Θουκυδίδη Ιστορίαι, Βιβλίο 8ο ), ενώ ο Πολύβιος, ονομάζει: «Στρατική», την εύφορη πεδιάδα που εκτεινόταν έξω από την Πόλη, οι ίπποι της οποίας ήταν ονομαστοί και αποτελούσαν πηγή πλούτου.

14 ΣΤΡΑΤΟΣ Στη θέση όπου βρίσκεται το σύγχρονο νεκροταφείο του χωριού, βρισκόταν ένα από τα νεκροταφεία της Αρχαίας Πόλης, χωρίς να έχει όμως ανασκαφθεί πλήρως. ιάσπαρτοι τάφοι έχουν επίσης ανασκαφεί στα βορειοδυτικά και νότια, εξωτερικά της οχύρωσης της Αρχαίας Πόλης. Μερικοί από αυτούς, είναι "μακεδονικού" τύπου. Συστηματικές ανασκαφές στην Αρχαία Πόλη(Αρχαία Αγορά, θέατρο) και οργανωμένη επιφανειακή έρευνα της ευρύτερης περιοχής(στρατική), διεξήχθησαν από το σε συνεργασία της ΣΤ ΕΠΚΑ Πατρών ( ρ. Λάζαρος Κολώνας) και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (καθηγητής. Ε.-L. Schwandner).

15 Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ: 1. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ: Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του διατειχίσματος της αρχαίας Πόλης. Είναι χρονολογημένο στο τέλος του 4ου αιώνα π.χ., αποτελεί το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα θέατρο της Αιτωλοακαρνανίας, αφού η χωρητικότητά του ήταν περίπου ατόμων. Είναι σκαλισμένο ολόκληρο στο φυσικό βράχο(γκριζοπράσινος ψαμμιτόλιθος). Στο ημικυκλικό κοίλο του σώζονται 28 σειρές εδωλίων, ενώ στις 11 κλίμακές του, που διαιρούν το κοίλο σε 12 κερκίδες και στον αγωγό, που περιβάλλει την κυκλική ορχήστρα του, έχει χρησιμοποιηθεί, λευκή ασβεστολιθική πέτρα Λεπενούς.

16

17 Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ: 2. ΤΟΝ ΝΑΟ ΣΤΡΑΤΙΟΥ ΙΟΣ: Ήταν το λατρευτικό και πολιτικό κέντρο όλων των Ακαρνάνων. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο εντός της ακρόπολης Είναι περίφημος δωρικός, διαστάσεων 34,47 μ. * 15,41 μ., με 6 κίονες στη στενή και 11 στη μακριά πλευρά του. Κτίστηκε τον 4ο αιώνα π.χ., μεταξύ π.χ., εξολοκλήρου από ντόπιο σκληρό ασβεστόλιθο, έμεινε όμως ημιτελές λόγω πολεμικών συγκρούσεων με τους Αιτωλούς.

18 ΝΑΟΣ ΣΤΡΑΤΙΟΥ ΙΟΣ εύτερη Ανασκαφή έτος 1892 Ναός Στρατίου ιός (σημερινή κατάσταση)

19 Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ: 3. ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: Η Αρχαία Πόλη της Στράτου περιβάλλονταν από οχυρώσεις που υπολογίζονται σε 7,4 χιλιόμετρα. Περιελάμβανε 22 πύλες και 55 ορθογωνικούς πύργους. Η νότια κεντρική πύλη της Πόλης, διαμορφωμένη στον τύπο της ορθογωνικής εξωτερικής αυλής, οδηγούσε μέσω μιας κύριας οδικής αρτηρίας στα δύο πλατώματα της Αρχαίας Αγοράς. Σημαντική είναι και η παραποτάμια πύλη της Πόλης με το οριζόντιο υπέρυθρό της. Εσωτερικό διατείχισμα, μήκους 850 μ. περίπου, χώριζε την Πόλη (για λόγους επιπλέον ασφάλειας) σε δύο μέρη.

20 ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ

21 Στο δυτικό τμήμα της βρισκόταν ο Ναός του ία και η Αγορά και στο ανατολικό το θέατρό της. Στο βορειότερο άκρο της οχύρωσης υπήρχε η ακρόπολη, στην οποία υπάρχουν και ισχνά ίχνη βυζαντινής κατοίκησης.

22 Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ: 4. ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ: Η αγορά της Αρχαίας Στράτου αποτελούσε το εμπορικό, πολιτικό και διοικητικό κέντρο της Πόλης και ήταν περίκλειστη. Η πλατεία της, κτισμένη σε δύο πλατώματα στη δυτική πλευρά του διατειχίσματος, περιβάλλονταν στα βόρεια, στα δυτικά και στα ανατολικά από στοές. Η είσοδός της ήταν στα νότια (πρόσβαση μέσω της νοτιο - κεντρικής πύλης της Πόλης). Λίγο πιο ανατολικά (και βορειοανατολικά της ανατολικής στοάς), ήταν κτισμένο και το βουλευτήριο της Πόλης, ένα ορθογώνιο οικοδόμημα, με εσωτερικούς κίονες για τη στήριξη της τετράρριχτης στέγης του και με καθίσματα στις τέσσερις πλευρές του.

23 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ Από το 1871 και ύστερα παρουσιάζεται ως χωριό με λιθόκτιστες διώροφες οικοδομές, για την ανέγερση των οποίων αρκετές φορές χρησιμοποιήθηκε υλικό από τα αρχαία οικοδομήματα. Μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση του 1960, το , όπου η Αρχαιολογική υπηρεσία αποζημίωσε τους κατοίκους της Στράτου, λόγω του ότι το παλιό χωριό ήταν χτισμένο πάνω ακριβώς στην Αρχαία Στράτο, το χωριό μεταφέρθηκε νοτιότερα, επί της Εθνικής οδού για να πραγματοποιηθούν ανασκαφές.

24 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ Παλαιά διώροφη κατοικία (αρχική μορφή) Παλαιά διώροφη κατοικία από το χωριό Σουροβίλι (σημερινή μορφή μετά από αναπαλαίωση)

25 Παλαιές διώροφες λιθόκτιστες κατοικίες στην Στράτο

26 Η ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ Το ιαμέρισμα της Στράτου στη τωρινή του μορφή, εφάπτεται της εθνικής οδού Αντιρίου Ιωαννίνων. Η άλλοτε κραταιά Πόλη σήμερα είναι ένα χωριό. Έχει πληθυσμό χιλίους εκατόν επτά (1.107) κατοίκους (στοιχεία απογραφής έτους 2001). Καλλιεργήσιμη έκταση τέσσερις χιλιάδες (4.000) στρέμματα περίπου. Καθώς επίσης και τρεις χιλιάδες (3.000) στρέμματα αξιοποιημένη δασική έκταση, ελαιοφυτεμένη. Κύρια ασχολία των ανθρώπων της, είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η παλαιότερη ονομασία ήταν Σουροβίγλι ή Σωροβίγλι (ή Σουροβίλι όπως το προφέρουν οι σημερινοί κάτοικοι ή Γιαννίκα στα κουτσοβλάχικα), ο Heuzey το αναφέρει ήδη από το 1856 ως αγροτοποιμενικό συνοικισμό κουτσοβλάχων.

27 Σημερινό χωριό Στράτος Αεροφωτογραφία της Σημερινής Στράτου

28 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ίπλα στο χωριό και στη θέση της γέφυρας επί του ποταμού Αχελώου, κατασκευάστηκε το έτος 1989, το Υδροηλεκτρικό φράγμα της Στράτου, το οποίο δημιούργησε την ομώνυμη τεχνητή λίμνη Στράτου, την τρίτη κατά σειρά τεχνητή λίμνη του Αχελώου, μετά τις λίμνες Καστρακίου και Κρεμαστών. Χωροταξικά βρίσκεται, δυτικά του Αγρινίου και βόρεια του χωριού Στράτος, από όπου πήρε και το όνομά του. Στο φράγμα του Στράτου έχουν κατασκευαστεί δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί: 1. Στη δεξιά όχθη ο Στράτος Ι για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας 2. Στην αριστερή ο μικρός σταθμός Στράτος ΙΙ, ο σκοπός του είναι αρδευτικός, ολοκληρώθηκε μεταξύ 1985 και 1988 και ενσωματώθηκε στο κυρίως έργο το 1989.

29 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ Τροφοδοτεί με νερό τις διώρυγες που μεταφέρουν και διανέμουν το νερό στην πεδιάδα του Αγρινίου και την ευρύτερη περιοχή των κοινοτήτων Στράτου, Κυψέλης, Οχθίων, Λεπενούς. Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο διαθέτει τέσσερις μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής, συνολικής ισχύος 150 MW και μαζί με τα υπόλοιπα φράγματα συμμετέχει με ποσοστό 10% στην ετήσια παραγωγή ρεύματος της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη WWF, η ίδια η.ε.η. προβλέπει μείωση κατά 274 GW/h της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα Αχελώου, λόγω μειωμένων παροχών στα φράγματα Στράτου, Καστρακίου και Κρεμαστών.

30 Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Στράτου

31 Από τεχνικής άποψης ανήκει στα χωμάτινα (λιθόρριπτα) από γαιώδη υλικά φράγματα και έχει κατασκευάστει εξολοκλήρου από ελληνικές εταιρίες (Οδών Οδοστρωμάτων, ομική, Ε ΟΚ ΕΤΕΡ Α.Ε.). Η μελέτη έγινε από αμερικάνικη εταιρεία ( Ebasco Services Inc.), με ευρεία όμως συμμετοχή Ελλήνων μηχανικών. Εργασίες κατά την κατασκευή του Φράγματος Στράτου

32 Η ΛΙΜΝΗ ΣΤΡΑΤΟΥ Η λίμνη Στράτου, είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από το φράγμα στον ποταμό Αχελώο. Οι τεχνητές λίμνες της ΕΗ δεν εξυπηρετούν μόνο την παραγωγή ενέργειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα υδροηλεκτρικά έργα είναι πολλαπλού σκοπού. Έτσι, ταυτόχρονα με την παραγωγή ενέργειας εξυπηρετείται και η άρδευση, η ύδρευση, η αντιπλημμυρική προστασία, η βιομηχανική ψύξη, οι ποτάμιες μεταφορές, δραστηριότητες αναψυχής κτλ. Αυτό όμως που μέχρι σήμερα περνούσε σχεδόν απαρατήρητο, είναι η επίδραση που είχε η κατασκευή και η λειτουργία κάθε τέτοιου ταμιευτήρα στην ευρύτερη περιοχή. Και βεβαίως μιλάμε για κάθε είδους επιδράσεις: Στην κοινωνία, στην οικονομία, στον τουρισμό, στην αισθητική του τοπίου, στο μικρόκλιμα, στα φυτά και τα ζώα και γενικά στο περιβάλλον.

33 Η τεχνητή λίμνη Στράτου

34 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Ο ταμιευτήρας του μικρού αρδευτικού φράγματος, κάτω από το φράγμα Στράτου, έχει παραχωρηθεί στην Ελληνική Ομοσπονδία Θαλάσσιου Σκι και λειτουργούν σήμερα εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίου Σκι.

35 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ Αγώνες Σκι στις αθλητικές εγκαταστάσεις της λίμνης Στράτου

36 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Χαρακτηρίζονται από την μεγάλη φιλοξενία, την εργατικότητα, την συνοχή, σε όλους τους τομείς. Οι επαγγελματικές ΓΛΩΣΣΑ Ο πληθυσμός του διαμερίσματος αποτελείται από βλαχορουμάνους, εξολοκλήρου και οι μεγαλύτεροι μιλούν το γλωσσικό ιδίωμα των Βλάχων. δραστηριότητες των κατοίκων του χωριού είναι η ανάπτυξη των βιοτεχνιών αδρανών υλικών και η εμπορία αυτών λόγω της κοίτης του ποταμού Αχελώου, που είναι ακριβώς δίπλα και προσφέρεται λόγω της μεγάλης έκτασης που υπάρχει, επικαλυμμένη με αμμοχάλικο.

37 ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΜΗ 1. ΥΠΟ ΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΩΡΩΝ Η εθνική οδός Αντιρίου Ιωαννίνων, εφάπτεται της νότιας πλευράς του οικισμού. Η μεγαλύτερη πόλη του νομού το Αγρίνιο, απέχει μόλις δέκα (10) χιλιόμετρα και συνδέεται μ αυτή με αστική συγκοινωνία, η οποία είναι πολύ συχνή. Η υπεραστική συγκοινωνία που ενώνει την πόλη του Αγρινίου με τις πόλεις της Ηπείρου και τα νησιά Λευκάδα και Κέρκυρα, περνά από την εθνική οδό η οποία εφάπτεται με τον οικισμό του ημοτικού ιαμερίσματος. Κατευθυνόμενοι προς τα Ιωάννινα, από την Στράτο και σε απόσταση είκοσι πέντε (25) χιλιομέτρων, βρίσκεται η κωμόπολη της Αμφιλοχίας, όπου υπάρχει λιμάνι εν λειτουργία.

38 ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΜΗ 2. ΥΠΟ ΟΜΗ ΤΗΣ ΙΑΜΟΝΗΣ Η Στράτος, όπως και πολλά άλλα γύρω ιαμερίσματα, υπάγεται στο σύνδεσμο ύδρευσης του ήμου Αγρινίου, λοιπών ήμων και ημοτικών ιαμερισμάτων, απ όπου προμηθεύεται το νερό της ύδρευσης, που έρχεται από τον ποταμό Αχελώο, περνά από το κεντρικό διυλιστήριο και κατόπιν διανέμεται στο ήμο Αγρινίου και στους άλλους ήμους, οι οποίοι έχουν απαρτίσει το σύνδεσμο ύδρευσης. Οι τηλεπικοινωνίες είναι σε καλή κατάσταση, αφού υπάρχει δίκτυο ψηφιακών γραμμών στο ιαμέρισμά μας και υπαγόμαστε στο τηλεφωνικό κέντρο του ήμου Αγρινίου.

39 ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΜΗ 2. ΥΠΟ ΟΜΗ ΤΗΣ ΙΑΜΟΝΗΣ Για την συγκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων, ο ήμος Στράτου μαζί με όλα τα ημοτικά ιαμερίσματα που περιλαμβάνει καθώς και τον γειτονικό ήμο Νεάπολης ο οποίος εκτείνεται στην ανατολική πλευρά του Αχελώου, έχουν συστήσει σύνδεσμο καθαριότητας που έχει επιληφθεί του τεράστιου αυτού έργου της καθαριότητας.

40 ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΜΗ 3. ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΑΝΑ ΟΜΗ Η αναδομή στο ημοτικό ιαμέρισμα της Στράτου όπως προαναφερθήκαμε, είναι αρκετά καλή, λόγω της μετεγκατάστασης του χωριού. Αναλυτικά θα αναφέρουμε ότι ο οικισμός αποτελείται από 16 οικοδομικά τετράγωνα, στα οποία είναι κατανεμημένα 180 οικόπεδα με ελάχιστη πρόσοψη μέτρα, με ελάχιστο βάθος μέτρα και επιφάνεια με ελάχιστο εμβαδόν τα 500 Μ2. Είναι ένας δομημένος οικισμός, με δρόμους που αρχίζουν από 8 μέτρα φάρδος έως και μέχρι 16 μέτρα. Ο αριθμός ορόφων ορίζεται σε δύο (2). Το οικοδομικό ύψος είναι 8,5 μέτρα. Πρασιά τεσσάρων (4) έως έξι (6) μέτρων. Ελάχιστο Ποσοστό κάλυψης τεσσαράκοντα (40%) εκατοστά. Το οικοδομικό σύστημα είναι το πανταχόθεν ελεύθερο.

41 ΣΤΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ (ΚΑΤΟΨΗ ΞΥΛΟΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΟΨΗ ΘΕΜΕΛΙΩΝ)

42 ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΟΦΟΥ (ΞΥΛΟΤΥΠΟΣ)

43 ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΔΟΥ

44 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ (ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΕΩΣ)

45 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ (ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ)

46 ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΝΕΑΣ ΘΕΣΕΩΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ - ΒΑΛΤΟΥ

47 ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΜΗ 3. ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΑΝΑ ΟΜΗ Στο ιαμέρισμα της Στράτου υπάρχει σύγχρονο σύστημα απαγωγής λυμάτων και Κεντρικός αγωγός που οδηγεί τα λύματα σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και σε έδαφος αμμώδες, της παλαιάς κοίτης του ποταμού Αχελώου. Τέλος υπάρχει μεγάλη πλατεία στην αρχή του χωριού, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, 6/θέσιο δημοτικό σχολείο με ένα γήπεδο μπάσκετ, μονοθέσιο νηπιαγωγείο, 2/θέσιος κρατικός παιδικός σταθμός και βρεφονηπιακός σταθμός, μία παιδική χαρά, ταχυδρομείο, καθώς και αγροτικό ιατρείο. Εδώ εδρεύει το ημαρχείο όπου περιλαμβάνει όλες τις άλλες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, όπως είναι το ληξιαρχείο, τεχνική υπηρεσία, αγροτικός ιατρός,κ.ά.

48 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Το πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, λόγω της τοπικής ιστορίας (αναφέραμε μερικά στοιχεία παραπάνω) που συνδέεται με την ιστορία των Βλάχων, το βυζάντιο και τη νεότερη ιστορία της Ελλάδος. Το πνευματικό επίπεδο των κατοίκων, βρίσκεται σε χαμηλό έως μέτριο. Οι νεότερες γενιές, έχουν κάνει όμως αρκετά σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και πολλοί έχουν καταλάβει με τις ικανότητές τους σημαντικές θέσεις στην ελληνική κοινωνία. Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησε η Αρχαία Πόλη Στράτου, αλλά και τα ήθη και έθιμα των Βλάχων, όπως η διάλεκτος όπου και χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή των δημοτών, οι παραδοσιακοί Βλάχικοι γάμοι με το τραπέζι της Νύφης και με την εκλεκτή μακαρονάδα, την οποία μαγειρεύουν με μοναδικό πατροπαράδοτο τρόπο σε καζάνια, και άλλα πολλά, χαρακτηρίζουν τους κατοίκους του σημερινού χωριού Στράτος. Στο χωριό ακόμη λειτουργεί πολιτιστικός και χορευτικός σύλλογος, ο οποίος οργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις με επιτυχία.

49 Οι παραδοσιακοί Βλάχικοι γάμοι με το τραπέζι της Νύφης και με την εκλεκτή μακαρονάδα, την οποία μαγειρεύουν με μοναδικό πατροπαράδοτο τρόπο σε καζάνια, και άλλα πολλά, χαρακτηρίζουν τους κατοίκους του σημερινού χωριού Στράτος. Βλάχικος Γάμος

50 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ιαμονή Παρόλο που βρισκόμαστε στη δύση του 20ου αιώνα, δεν υπάρχει κάποιο κατάλυμα το οποίο θα μπορούσε να προσελκύσει τον επισκέπτη τουρίστα, στην περιοχή της Στράτου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, πλην του ιαμερίσματος Καστρακίου όπου υπάρχει παραδοσιακός ξενώνας 3 Αστέρων και πλην της πόλεως του Αγρινίου, όπου υπάρχουν εννιά ξενοδοχεία, ένα Α κατηγορίας, τρία Β κατηγορίας, τρία Γ κατηγορίας και δύο κατηγορίας. Το μοτέλ ΞΕΝΙΑ του Ε.Ο.Τ. που βρίσκεται σε μια αξιοζήλευτη θέση δίπλα στην εθνική οδό Αντιρίου Ιωαννίνων και δίπλα στο Αρχαίο Τείχος της Αρχαίας Στράτου, πουλήθηκε το έτος 1977, σε ιδιώτες και σήμερα παραμένει ερμητικά κλειστό και λεηλατημένο.

51 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ Η τουριστική αρχαιολογική ανάπτυξη της Στράτου, περνά μέσα από την ίδρυση του αρχαιολογικού μουσείου στο νέο οικισμό, όπου και πρέπει να επανέλθουν όλα τα ευρήματα της Αρχαίας Πόλης, έτσι ώστε ιστορικά να μαρτυρούν την ύπαρξη του πολιτισμού στην περιοχή της Στρατικής. Οι ανασκαφικές έρευνες προχωρούν με ρυθμό χελώνας και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιορίζονται περισσότερο στην συντήρηση των υπαρχόντων ευρημάτων και όχι στην εξερεύνηση νέων, που ίσως αλλάξουν τα σημερινά ιστορικά δεδομένα.

52 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ Η ίδρυση μουσείου στην Στράτου και η ανάλογη προβολή των αρχαιοτήτων από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, σε συνεργασία με την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, την Τ.Ε..Κ. (τοπική ένωση δήμων κ κοινοτήτων) του Νομού και του ημοτικού ιαμερίσματος Στράτου, θα έδιναν νέα τουριστική πνοή στην περιοχή, και έτσι θα κέντριζε το ενδιαφέρον των κατοίκων να αποκτήσουν τουριστική συνείδηση και παράλληλα με έξυπνο τρόπο να υποδέχονται τουρίστες, ξένους και ντόπιους. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτούσαν ένα σημαντικό εισόδημα, διότι μειώνεται καθημερινά, λόγω των περιοριστικών μέτρων των καλλιεργειών τους.

53 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου αλλά και του Ναού του Στρατείου ιός, θα ξυπνήσουν την πόλη που κοιμάται και μαζί με αυτή θα ξυπνήσει και η περιοχή ολόκληρη. Η αναπαλαίωση των ήδη υπαρχόντων κτιρίων που ακόμη δεν κατεδαφίστηκαν από την ΣΤ Εφορεία Αρχαιοτήτων και η μετατροπή αυτών, είτε σε χώρο συνεδριάσεων, είτε σε χώρους εκπαιδευτικούς με θέματα αρχαιολογικά, είναι μια έξυπνη κίνηση που θα πρόβαλε μια περιοχή εντελώς άγνωστη, ακόμη και στους ντόπιους Αιτωλοακαρνάνες.

54 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ Ακόμη απαραίτητα κρίνονται και σεμινάρια επιμορφωτικά που θα αποσκοπούν, στην ανάπτυξη του τουρισμού και θα αφορούν ενημέρωση των κατοίκων, επισκέψεις σε τόπους όπου έγινε τουριστική ανάπτυξη και κάθε άλλο αντικείμενο σχετικό με τον τουρισμό. Το τύπωμα διαφόρων εντύπων, όπως χάρτες προσπέλασης στην Αρχαία Πόλη και στο Ναό του Στρατείου ιός, επεξηγηματικά έντυπα με περιληπτική ιστορία της Στράτου, τα οποία θα διανέμονταν σε όλα τα τουριστικά γραφεία της περιοχής, αλλά και σε μεγάλα τουριστικά γραφεία των Αθηνών και παράλληλα το τηλεμάρκετινγκ, είναι ενέργειες που θα κεντρίσουν το τουριστικό ενδιαφέρον.

55 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ Πρέπει το συντομότερο δυνατό να ευαισθητοποιηθούν, Πολιτεία Υπουργείο Πολιτισμού, με την διάθεση μεγαλύτερων κονδυλίων για ανασκαφικές έρευνες, το Υπουργείο Τουρισμού, η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας, οι τοπικοί φορείς, καθώς και ο ήμος Στράτου, για την μεγαλύτερη προβολή έστω και των υπαρχόντων μνημείων και να αφυπνίσουν την τουριστική συνείδηση των κατοίκων. Μόνο αν αναπτυχθεί η ευρύτερη περιοχή τουριστικά αλλά και ολόκληρος ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας με διάφορες μορφές τουρισμού, τότε μόνο ίσως βγει από το τέλμα που έχει οδηγηθεί και νέοι διέξοδοι θα φανούν στο σκοτεινό τούνελ που τελευταία βαδίζει.

56 ΛΕΠΕΝΟΥ Βορειοδυτικά της περιοχής της Αρχαίας Στράτου, και στο κέντρο περίπου των ορίων του ήμου Στράτου, βρίσκεται το ημοτικό ιαμέρισμα Λεπενούς. Είναι κωμόπολη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και ο μεγαλύτερος οικισμός του καποδιστριακού ήμου Στράτου, με ιστορικό παρελθόν. Ο οικισμός που αποτελείται από κατοίκους, είναι κτισμένος σε υψόμετρο 200 μέτρων, στην πλαγιά του λόφου Θυάμου. Στο δημοτικό διαμέρισμα Λεπενούς ανήκει και η συνοικία Λαγκάδα. Η έκταση του ιαμερίσματος χρησιμοποιείται για κτηνοτροφικούς και γεωργικούς σκοπούς.

57 ΛΕΠΕΝΟΥ Η κτηνοτροφική έκταση ανέρχεται σε στρέμματα περίπου και καλύπτεται με θάμνους και σε μερικά σημεία παρουσιάζει δασώδη όψη. Η έκταση αυτήν είναι εκμεταλλεύσιμη κυρίως για τη βόσκηση μικρών και μεγάλων ζώων. Σ αυτήν υπάρχουν κτηνοτροφικοί δρόμοι, οι οποίοι διευκολύνουν τη διέλευση των κτηνοτρόφων και των κοπαδιών τους. Στην γεωργική έκταση του ιαμερίσματος, καλλιεργούνται διάφορα αγροτικά προϊόντα και η έκτασή της είναι περίπου στρέμματα.

58 ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΑΝΑΔΟΜΗ Πανοραμική άποψη Γυμνασίου Λεπενούς ημοτικό Λεπενούς

59 ΜΑΤΣΟΥΚΙ Βορειοανατολικά της αρχαιολογικής περιοχής Στράτου, βρίσκεται το ημοτικό ιαμέρισμα Ματσουκίου. Το ιαμέρισμα αυτό έχει έκταση στρέμματα περίπου, από τα οποία τα στρέμματα είναι έκταση αγροτική (τα στρέμματα είναι ελαιώνες και τα 600 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμη πεδιάδα) και η υπόλοιπη έκταση ανήκει στον οικισμό του χωριού. Το Ματσούκι έχει και ένα συνοικισμό, ο οποίος ονομάζεται Λιάπικα. Η χρονολογική εξέλιξη του ιαμερίσματος, ανάγεται από το έτος 1836 περίπου, με (27) κατοίκους, όπου και ανήκε στο ήμο Στραταίων. Το έτος 1912, με τη Μικρασιατική καταστροφή, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν, πενήντα μία (51) οικογένειες Ποντίων προσφύγων, οι οποίοι και δώσανε πνοή στην Κοινότητα. Σήμερα το Ματσούκι έχει τριακόσιους είκοσι πέντε (325) κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του έτους 1991.

60 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ Μετά την κατάργηση του ημοτικού σχολείου Ματσουκίου, οι τοπικοί φορείς αποφάσισαν ν αξιοποιήσουν το σύγχρονο κτίριο του σχολείου. Με τη συνεργασία του τότε ημάρχου του ήμου Στράτου κ. Τζαμαλή Γρηγόρη, του ιευθυντή της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κοταντάκη, του υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π. Ε.Ε. κ. Κωτσίλα και του ιευθυντή του ημοτικού Σχολείου Στράτου κ. Καμπέρη Νίκου, πάρθηκε η απόφαση να χρησιμοποιούνται οι χώροι του για ενημερωτικές συναντήσεις των μαθητών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το Περιβαλλοντικό Κέντρο, βρίσκεται κοντά στην τεχνητή λίμνη Στράτου.

61 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ ραστηριότητες μαθητών στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Ματσουκίου

62 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η πολιτιστική κληρονομιά που έφερε η πρώτη γενιά Ποντίων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο ιαμέρισμα αυτό, συνεχίζει να υπάρχει αναλλοίωτη στη ζωή των κατοίκων του. Τα ήθη και έθιμα όπου φέρανε μαζί τους από τον Εύξεινο Πόντο, μένουν σταθερά και χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους του χωριού. Οι ντόπιοι κάτοικοι, αφομοίωσαν αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, προσθέτοντας βέβαια μερικά δικά τους πολιτιστικά στοιχεία. Το πνευματικό επίπεδο των ανθρώπων σε ηλικία άνω των σαράντα ετών, βρίσκεται σε μέτριο επίπεδο. Οι πιο νέες γενιές, έχουν αναπτύξει το πνευματικό μορφωτικό τους επίπεδο, αφού αρκετοί απ αυτούς σπουδάζουν σε ανώτερες και ανώτατες σχολές της χώρας μας και μερικοί κατέχουν σπουδαίες θέσεις είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

63 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Γεωγραφική θέση Το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε. Την τεχνητή αυτή λίμνη, συμπληρώνουν με αρμονία οι υπόλοιπες φυσικές ομορφιές και η ιστορική γραφική σιδερένια γέφυρα που υπάρχει. Το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι καλό, οπότε και είναι εύκολη η προσέγγισή της. ιαμονή Ξενοδοχειακά καταλύματα δεν υπάρχουν στο ιαμέρισμα, εκτός από έναν παραδοσιακό ξενώνα 3 Αστέρων, που φέρει το όνομα του χωριού Καστράκι. Όμως υπάρχουν οι βάσεις για τη δημιουργία αυτών, επειδή το Ματσούκι διαθέτει σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμό, καλές τηλεπικοινωνίες και άψογη καθαριότητα.

64 ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΥΠΟΔΟΜΗ 1. ΥΠΟ ΟΜΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΩΡΩΝ Η Μεταλλική Γέφυρα Ματσουκίου στον Αχελώο

65 ΚΥΨΕΛΗ Το χωριό Κυψέλη, βρίσκεται στη δυτική πλευρά των ορίων του ήμου Στράτου και στα σύνορα με τον ήμο Φυτειών. Ο πληθυσμός του ημοτικού αυτού ιαμερίσματος, είναι 424 κάτοικοι από τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ποντιακής καταγωγής. Το επάγγελμα των ανθρώπων εδώ, είναι κυρίως η γεωργία (όπου οι κάτοικοι ασχολούνται με τη καλλιέργεια καπνού, αραβοσίτου, της περίφημης και εκλεκτής φράουλας Κυψέλης, αμπελιών και εσπεριδοειδών) και η κτηνοτροφία.

66 Μνημεία στην Κυψέλη

67 ΓΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑ Το ημοτικό ιαμέρισμα Γουριώτισσας με πληθυσμό 676 κατοίκους, είναι το τρίτο σε πληθυσμό διαμέρισμα του ήμου Στράτου/Αιτωλοακαρνανίας και βρίσκεται στο νότιο τμήμα των διοικητικών ορίων του ήμου. Η έκταση του είναι στρ. εκ των οποίων βοσκοτόπια είναι τα στρ. παράγουν καπνό, δημητριακά, ελιές και κτηνοτροφικά προϊόντα. Οι κάτοικοί του, ασχολούνται κυρίως με την γεωργία (καλλιέργεια καπνού, αραβοσίτου, ακτινιδίων, εσπεριδοειδών και ελιών) και κτηνοτροφία (κυρίως προβάτων). Γλώσσα: στο μεγαλύτερο μέρος οι κάτοικοι μιλούν την Βλάχικη. Χωριό με ως επί το πλείστον παραδοσιακή αρχιτεκτονική, κτισμένο σε λόφο με θέα προς τον κάμπο του Αγρινίου και το δάσος της βελανιδιάς.

68 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ Το βελανιδόδασος "Μανίνα" Το δάσος "Μανίνα", όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι μοναδικό στα Βαλκάνια, από τα λίγα που έμειναν στην Ευρώπη. Η έκτασή του είναι στρέμματα. Βρίσκεται στα όρια των ήμων Στράτου, Αστακού, Οινιάδων και Φυτειών και είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού ημοσίου. Το δάσος αυτό πέρα από το γεγονός ότι καλύπτει τις βασικές ανάγκες των κατοίκων σε καυσόξυλα και για την βοσκή των οικόσιτων και νομαδικών κτηνοτροφικών ζώων, κλήθηκε να ικανοποιήσει τις προς εμπορία ανάγκες για αποψιλωτικής υλοτομίας των εντός των καταλαμβανόμενων εκτάσεων φυόμενων βελανιδοδένδρων και διαθέσεως αυτών για κατανάλωση ως καυσόξυλα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Για τη διατήρηση και τη φυσική αναγέννηση του δάσους, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα από την πολιτεία, ώστε να σταματήσει η παράνομη υλοτομία και δεύτερον θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής, για την προστασία του δάσους. Έτσι το δάσος θα γίνει πόλος έλξης για τους τουρίστες που επιζητούν μια εναλλακτική μορφή τουρισμού.

69 ΙΣΤΟΡΙΑ-ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Πολλές εκδηλώσεις και έθιμα των κατοίκων των Ελληνόφωνων χωριών μοιάζουν με τα αντίστοιχα αρχαιοελληνικά, με έντονη επιρροή από τα Ηπειρωτικά, γιατί ζούσαν μεταξύ Ακαρνανίας και Ηπείρου ως νομάδες. Οι Βλάχοι είναι Έλληνες λατινόφωνοι πρώην «υπήκοοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και όχι ιδιαίτερη εθνότητα». Στην ευρύτερη περιοχή του Ξηρομέρου είναι γνωστοί με το όνομα Γκαραγκούνηδες, εσφαλμένα κατ αυτούς και θα έπρεπε να τους αποκαλούν Βλάχους. Πολλοί Ελληνόβλαχοι έλαβαν μέρος στον Αγώνα και πολλοί έπεσαν για την ελευθερία της Ελλάδος. Ο Μπαμπινιώτης τ. βουλευτής και υπουργός Γ.. Παπαδημητρίου διασώζει πολλά ονόματα Βλάχων, από τα ΓΑΚ (γενικά αρχεία κράτους) και από την προφορική παράδοση, με καταγωγή από τα έξι χωριά των Βλάχων του Ξηρομέρου, όπως Σιδέρης, Νούσιας, Μήλας, Χολέβας, Σπανός, Μπίκας, Μπίλης, Ζιώγας, Καραϊσκος, Καραμάνης Τάκος Λίλλης, Τσέλιος, Στεργίου, Φλώρος, Γκόντας, Τσώλης,.. κ.ά. εν αναφέρεται ο τόπος καταγωγής τους, γιατί ακόμα ζούσαν σε κονάκια σε διάφορες περιοχές ως σκηνίτες.

70 ΚΑΣΤΡΑΚΙ Φωτογραφία : 2/θέσιο ημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Καστρακίου Το ημοτικό ιαμέρισμα Καστρακίου, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά των διοικητικών ορίων του ήμου. Είναι ημιορεινή περιοχή και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2001 είναι 470 κάτοικοι. Η ασχολία των κατοίκων είναι κυρίως η γεωργία (καλλιέργεια καπνού, εσπεριδοειδών και ελιών) και η κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα). Στα διοικητικά όρια του διαμερίσματος αυτού έχει κατασκευαστεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της.ε.η., το οποίο έχει λάβει και την ονομασία του χωριού "Υ.Η.Σ Καστρακίου".

71 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ Το 1969 κατασκευάζεται το φράγμα Καστρακίου στον ποταμό Αχελώο, το δεύτερο χωμάτινο και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, το οποίο παρουσίασε σημαντικό ενδιαφέρον, από την άποψη ότι ήταν το πρώτο που κατασκευάστηκε από ελληνικές εταιρείες (Οδών Οδοστρωμάτων, ομική, Ε ΟΚ ΕΤΕΡ Α.Ε.). Η μελέτη έγινε από αμερικάνικη εταιρεία ( Ebasco Services Inc.), με ευρεία όμως συμμετοχή Ελλήνων μηχανικών. Το φράγμα στο ημοτικό ιαμέρισμα Καστρακίου, έχει ύψος 95 μέτρα, μήκος 530 μέτρα και το πλάτος στην βάση του είναι 380 μέτρα, και εκεί έχει δημιουργηθεί ο υδροηλεκτρικός σταθμός που εξοικονομεί σημαντική ενέργεια από πετρέλαιο και την μόλυνση από αυτό, του περιβάλλοντος. Στο φράγμα Καστρακίου, περιλαμβάνονται κάποιες υδραυλικές κατασκευές, οι οποίες έχουν σκοπό τον έλεγχο των νερών, έτσι ώστε να προκύψει η βέλτιστη χρησιμοποίησή τους. Με τις υδραυλικές κατασκευές μετατρέπεται η φυσική ροή των νερών του ποταμού Αχελώου σε ρυθμιζόμενη ροή, η οποία προσαρμόζεται σε χρήσεις προσοδοφόρες για την εθνική οικονομία της χώρας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η βέλτιστη χρησιμοποίηση του νερού με την αποθήκευσή του στους ταμιευτήρες Καστρακίου - Στράτου και με τη ρύθμιση της παροχής του ανάλογα με την ποσότητα, η οποία απαιτείται για τη χρησιμοποίησή του.

72 ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ Η λίμνη Καστρακίου είναι τεχνητή λίμνη κοντά στα χωριά Καστράκι και Μπαμπαλιό της Αιτωλοακαρνανίας, πάνω στην κοίτη του ποταμού Αχελώου στην περιοχή συμβολής του με τον παραπόταμο Ίναχο. Η έκταση της επιφάνειας της λίμνης που έχει δημιουργηθεί είναι km² και περιέχει m³ νερό. ημιουργήθηκε από το δεύτερο φράγμα στον Αχελώο ποταμό, το φράγμα Καστρακίου.

73 ΌΧΘΙΑ Το ημοτικό ιαμέρισμα Οχθίων έχει πληθυσμό 570 κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (καλλιέργεια καπνού, εσπεριδοειδών, αραβοσίτου και ελιών) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα).

74 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ Νερόμυλος Οχθίων Το 1858 μια ομάδα Λεπενιωτών αγροτών, κάνει συνεταιρισμό και χτίζει έναν νερόμυλο στα Όχθια, ο οποίος διασώζεται έως τις μέρες μας και ονομάζεται "μύλος του Μπαφέρα" (πρωτεργάτης και ιδρυτής του μύλου). Ο Νερόμυλος των Οχθίων, αφού προσέφερε τις υπηρεσίες του για εκατόν είκοσι συνεχόμενα χρόνια, περιέπεσε στη λήθη και την αχρησία εδώ και περίπου τριάντα χρόνια. Το κτίριο, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής και κινδυνεύει από κατάρρευση. Παρ όλη την φθορά του από την εγκατάλειψη, επιδεικνύει ακόμα σήμερα την γλυκύτητα του όγκου του και την αρχοντιά του. Ο ήμος Στράτου, έβαλε σκοπό να διασώσει τον παλιό νερόμυλο. Ενεργεί με τη συναίνεση των πολλών κληρονόμων που αναζητά, να πετύχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε το κτίριο να συντηρηθεί και ανανεωμένο να δοθεί στις επόμενες γενιές. Φιλοδοξεί να μετατρέψει τον μύλο σε μουσείο παραδοσιακών γεωργικών εργαλείων και έτσι μαζί μ αυτή την ομορφιά, να διασώσει ως πληροφορία πλέον και τον τρόπο ζωής των αγροτών μας πριν από την εκμηχάνιση.

75 Νερόμυλος Οχθίων

76 ΡΙΓΑΝΗ Το χωριό Ρίγανη βρίσκεται στο νότιο τμήμα των ορίων του ήμου, με πληθυσμό 508 κατοίκους. Είναι το χωριό που βρίσκεται στην πιο μακρινή απόσταση από την έδρα του ήμου Στράτου. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία (καλλιέργεια καπνού, ελιών, σπαραγγιών και εσπεριδοειδών) και την κτηνοτροφία (αιγοπρόβατα). Στα όρια του χωριού έχουν την έδρα τους τρεις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εκτροφή χοιρινών.

77 ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η κοιλάδα των Γάβρων της Ρίγανης Είχε χαρακτηρισθεί προστατευόμενο και διατηρητέο δάσος. Ήταν το μοναδικό δάσος γάβρων της περιοχής με την σπάνια ιδιοτυπία να φύεται σε τόσο χαμηλό υψόμετρο (200 μέτρα περίπου). Γιατί ο γάβρος φύεται συνήθως σε μεγάλο υψόμετρο, πάνω από 700 μέτρα. Αλλά στη δεκαετία του '60 το ασαρχείο απέσυρε την προσοχή του και η υλοτόμηση άρχισε. Τα γάβρα της Ρίγανης αφανίστηκαν, ήταν μια ημοτική έκταση των πεντακοσίων και πλέον στρεμμάτων. Η κοιλάδα των γάβρων είναι ημόσια, είναι ημοτική περιουσία και ο ήμος έχει χρέος να προβεί στην σύνταξη μελέτης με σκοπό την προστασία κατ' αρχήν και μετά την αξιοποίησή της για το κοινό καλό.

78 ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η Κοιλάδα των Γάβρων της Ρίγανης

79 Τέλος δίνεται έμφαση στις εξυπηρετήσεις που παρέχει στους πολίτες ο ήμος, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του, προκειμένου να αναπτυχθεί τουριστικά κυρίως ο αρχαιολογικός χώρος της Στράτου, παράλληλα με την αξιοποίηση των υπαρχόντων χώρων της ευρύτερης περιοχής.

80 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 1. Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού Συνεργείο Ηλεκτροφωτισμού Σήμανσης Οδών 2. Υπηρεσία Καθαριότητας Συνεργείο καθαριότητας 3. Υπηρεσίες Υγείας Αγροτικό Ιατρείο Βοήθεια στο σπίτι Στο πρόγραμμα απασχολούνται τρείς εργαζόμενοι με τις παρακάτω ειδικότητες και καθήκοντα: Κοινωνική λειτουργός Νοσηλεύτρια Οικογενειακή Βοηθός Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και 25% από Εθνικούς πόρους.

81 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 4. Υπηρεσία Κοιμητηρίων Συνεργείο νεκροταφείου 5. Υπηρεσία Ύδρευσης Συνεργείο Ύδρευσης Αποχέτευσης 6. Τεχνική Υπηρεσία Προγραμματισμός Τεχνικών Έργων Μελέτες Επιβλέψεις Τεχνικών Έργων Συγκρότηση Προγραμματισμός Παρακολούθηση Των Συνεργειών Του Τμήματος Τα Συνεργεία του ήμου χωρίζονται σε: Συνεργείο Τεχνικών Έργων Συνεργείο Πράσινου Συνεργείο Νεκροταφείου 7. Υπηρεσία Οδοποιΐας

82 Προβλήματα - Παρατηρήσεις Ο αρχαιολογικός χώρος, απέχει από την εθνική οδό περίπου 300 μέτρα. Η σήμανση με πινακίδες, οι οποίες θα τραβούσαν το βλέμμα και θα κέντριζαν το ενδιαφέρον κάθε περαστικού, ώστε να καθοδηγηθεί στην Αρχαία Στράτο, είναι ελλιπής. Έτσι, οι καθημερινοί επισκέπτες της Στράτου μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και αυτοί μόνον το καλοκαίρι. Όλος ο χώρος είναι αφύλακτος και φαίνεται εγκαταλελειμμένος. Ο επισκέπτης του τόπου αυτού, εύκολα θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν διάσπαρτα πάρα πολλά όστρακα, τα οποία μπορεί εύκολα κανείς να «συλλέξει». Η πρόσβαση στον Ναό Στρατίου ιός, δεν είναι καθόλου εύκολη, αφού δεν οδηγεί καμία πινακίδα τον επισκέπτη στην καγκελένια είσοδο που έχουν τοποθετήσει στον Ναό. Στον λόφο που δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής Ναός, οδηγεί απλώς ένα χωμάτινο (κατά καιρούς γεμάτο αγριόχορτα) μονοπάτι.

83 Προβλήματα - Παρατηρήσεις Είσοδος Ναού Στρατίου ιός Πρόσβαση στον Ναό Στρατίου ιός Για τον φωτισμό που θα αναδείκνυε τον χώρο, ούτε συζήτηση από τις αρμόδιες αρχές. Τελειώνοντας να προσθέσουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί, είναι πραγματικά αποκαρδιωτική.

84 Προτάσεις Για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του ήμου Στράτου που αναφερθήκαμε, μπορεί να προταθεί ένα σύνολο εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως: α) ιστορικός πολιτιστικός τουρισμός, στα ημοτικά ιαμερίσματα Στράτου Λεπενούς, β) αρχαιολογικός τουρισμός στο ημοτικό ιαμέρισμα Στράτου αφού εδώ ανήκει η Αρχαία Στράτος, γ) παραλίμνιος παραποτάμιος τουρισμός, στα ημοτικά ιαμερίσματα Στράτου Ματσουκίου Καστρακίου Γουριώτισσας, δ) αθλητικός τουρισμός, στα ημοτικά ιαμερίσματα Στράτου Ματσουκίου,

85 Προτάσεις ε) περιπατητικός τουρισμός, στον ορεινό όγκο, ο οποίος απλώνεται στην γύρω περιοχή και περιλαμβάνει: το δάσος "Τρανή παγάνα", στο Καστράκι την Πηγή "Μπαρτίλα", επίσης στο Καστράκι το βελανιδοδάσος "Μανίνα", στην Γουριώτισσα το πευκοδάσος των σκίουρων, στην Κυψέλη την πλαγιά του λόφου Θυάμου (ορεινός όγκος Πεταλά), στην Λεπενού την Κοιλάδα των Γάβρων, της Ρίγανης,..κ.ά. στ) Αγροτουρισμός σε όλα τα ημοτικά ιαμερίσματα του ήμου Στράτου, σε συνδυασμό με τις άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που αναφέραμε πιο πάνω, ο οποίος και θα αποτελέσει συμπληρωματικό εισόδημα, για τους κατοίκους της περιοχής. Επιμόρφωση των δημοτών, για την απόκτηση τουριστικής συνείδησης με κατάλληλα σεμινάρια, που θα αφορούν ενημέρωση για την υποδοχή την εξυπηρέτηση και τη διαμονή των επισκεπτών τουριστών.

86 Προτάσεις Πρέπει να ξεκινήσουν έργα βελτίωσης της υπάρχουσας υποδομής, όπως η ολοκλήρωση των οδικών δικτύων, η ολοκλήρωση δικτύων απαγωγής λυμάτων, η βελτίωση των τηλεπικοινωνιών, η προστασία του περιβάλλοντος γύρω από την τεχνητή λίμνη Στράτου και τον ποταμό Αχελώο και η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή. Η ένταξη του ήμου σε επιδοτούμενα προγράμματα αγροτουρισμού κρίνεται αναγκαία, όπως επίσης και η κρατική επιχορήγηση για την δημιουργία μουσείου αρχαιολογικού στο ημοτικό ιαμέρισμα Στράτου και λαογραφικού μουσείου, για τα υπόλοιπα ιαμερίσματα. Η ανασκαφική έρευνα στην Πόλη της Αρχαίας Στράτου και η αναστήλωση του Ναού του Στρατείου ιός, του Αρχαίου Θεάτρου καθώς και της Αρχαίας Αγοράς, πρέπει να συνεχισθεί με εντατικούς ρυθμούς.

87 Φορείς Υλοποίησης Οι φορείς οι οποίοι μπορούν να υλοποιήσουν τις προαναφερόμενες προτάσεις, είναι : κατά πρώτο λόγο οι Ο.Τ.Α.(Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που βρίσκονται στην περιοχή, το συμβούλιου του ήμου στο οποίο υπάγονται τα ημοτικά ιαμερίσματα, η πολιτεία με τη συνεργασία των Υπουργείων Τουρισμού και Πολιτισμού, η συνεργασία των Ο.Τ.Α. με ιδιωτικούς φορείς, η ιδιωτική πρωτοβουλία, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις των Ο.Τ.Α. Ακόμη, είναι πλέον Ευρωπαϊκό και διεθνές ζητούμενο η ανάδειξη και η απόλαυση της τοπικής κουλτούρας, έτσι με ειδικές ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν από τους παραπάνω φορείς, καθένας θα μπορεί να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση και την κουλτούρα της παλαιάς Στράτου, καθώς και ολόκληρου του ήμου.

88 Χρηματοδότηση Πόροι Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων, θα μπορούσε να γίνει κατά κύριο λόγο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εντάσσοντας τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν, σε επιδοτούμενα ημοτικά προγράμματα. Η πολιτεία θα μπορούσε κάλλιστα να αναλάβει την πρωτοβουλία για την εκτέλεση έργων υποδομής στην περιοχή αυτή, καθώς και να επιχορηγήσει άλλους φορείς, όπως Ο.Τ.Α. ή ιδιώτες, έπειτα από προκήρυξη διαγωνισμών, για να υλοποιήσουν τουριστικές και όχι μόνο επενδύσεις.

89 Συμπεράσματα Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων για την παρούσα εργασία είναι τα εξής: Έχοντας υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή, καθώς και τις ελλείψεις που επισημάναμε σε αυτό το έργο, συμπεραίνουμε ότι υπάρχουν αρκετά μεγάλα περιθώρια, για τουριστική ανάπτυξη και ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής του ήμου Στράτου, αρκεί οι παραπάνω φορείς να δείξουν το ενδιαφέρον που αξίζει ιδιαίτερα η Αρχαία Στράτος, και σύντομα να δραστηριοποιηθούν.

90 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ Η Στράτος υπήρξε σημαντική πόλη της Ακαρνανίας πρωτεύουσα των Ακαρνάνων από τον 5 ο αιώνα π.χ. Κτίσθηκεσεεπαφήμετηδυτική όχθη του Αχελώου, στασύνοραμετηναιτωλία. Από τις αρχαιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αφθονία του νερού στη φύση, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διαχείρισή του.

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αφθονία του νερού στη φύση, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διαχείρισή του. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό είναι ανανεώσιμος πόρος και αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου, της πανίδας, της χλωρίδας και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η ύπαρξη και η επάρκειά του είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας

Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ΑΘΗΝΑ, 12-14 Δεκεμβρίου 2012 Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας Ακράτος Χρήστος Λέκτορας ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΦΙΛΟΧΙΚΟΥ ΑΡΓΟΥΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου

Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Η περίπτωση του αγίου Λαυρεντίου Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ Προστασία και αειφόρος ανάπτυξη ορεινών οικισμών. Τα στοιχεία που συγκροτούν

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ

Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Αλέξανδρος Νικολάου, ΒΠΠΓ Στην αρχαϊκή εποχή εικάζεται ότι υπήρχε κάποιο είδος θεατρικής κατασκευής στο χώρο που βρίσκονται τα σημερινά ευρήματα του θεάτρου, ενώ στα κλασσικά χρόνια υπήρχε σίγουρα κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ.

Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. Η ανάλυση των στοιχείων στο Παρατηρητήριο στο αρχαίο θέατρο ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ. βασίσθηκε στην εργασία που εκπόνησε ειδική επιστημονική ομάδα υπό τους κ.κ. Λάζαρο Κολώνα τ. γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.Ε.Φ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: Α ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Τι είναι το Ε.Π. του Δήμου και ποιος είναι ο σκοπός του Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΟΛΠ Α.Ε. ΟΜΙΛΙΑ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ MASTER PLAN ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΡΙΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 Ο.Λ.Π. Α.Ε. ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (2011)

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (2011) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (2011) ΑΡΙΘΜΟΣ Α/Α ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑ - ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΣΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ 1 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ Κ.Α.Π.Η 31/2008

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ 2014-15 Η ομάδα μας Μαθητές: Αλπέντζος Θωμάς Αλπέντζος Άγγελος Κοτζάι Δημήτριος Καραδήμας Νεκτάριος Κουζέλης Δημήτριος Κουζέλης Κων/νος Αδαμόπουλος Κων/νος Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ 2014-2020 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ 37.000 στρ. 710 κάτοικοι ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Αγροτική και γεωργική παραγωγή ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή

Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Προστατευόμενα μνημεία και χώροι, στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή Στη στήλη αυτή σας παρουσιάζουμε μνημεία και χώρους, ευρισκόμενα στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή, τα οποία η Πολιτεία επισήμως

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Κωδικός υπό δράσης 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού, κλπ), συμπεριλαμβανομένης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Η αξιοποίηση της υδραυλικής ενέργειας ήταν γνωστή από την αρχαιότητα μέσω των υδρόμυλων. Αυτού του τύπου μικρής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ - ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΟΣΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ (Π Ε Π ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟΥ) ημοπρατήθηκε από

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ. Δήμος Σοφάδων ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 Δήμος Σοφάδων ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 79 ΕΝΤΥΠΟ ΕΠ_08: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 2.1. ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΟΦΑΔΩΝ Ο Δήμος Σοφάδων, όπως διαμορφώθηκε μετά

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας»

Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας» Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας» 2 1. Τι είναι Πολιτιστική Διαδρομή; Η πολιτιστική διαδρομή είναι ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Έξυπνες λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Ιωάννινα, 29 Μαρτίου 2016 Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ: ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ ΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΘΕΜΑ: ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΙΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

Β βραβείο: η αστική γέφυρα

Β βραβείο: η αστική γέφυρα Μελέτη ενοποίησης σημείων ενδιαφέροντος και ανάπλασης της περιοχής πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών. Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, Περιφέρεια Δυτικής

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΧΩΡΙΩΝ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Κωδικός υπό δράσης 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού, κλπ), συμπεριλαμβανομένης

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΩΝ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΩΝ 3 o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΩΝ Σ. ΡΩΤΗ Τομεάρχης Κλάδου Περιβάλλοντος ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΛΙΝΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ΒΑΣΑΛΟΥ ΒΠΠΓ Περιγραφή μνημείου Το αρχαίο θέατρο της Λίνδου διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης. Το κοίλο χωρίζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΘΙΜΟΥ ΕΛΕΝΑ-04107602, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ-04107601 6 Ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: Σ.ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ )

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΑ ) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 (ΠΑΑ 2014-2020) ΜΕΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΕΡΕΥΝΑΣ &ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ Οκτώβριος 2014 IV. ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΒ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Θ Ε Α Τ Ρ Ο ΛΙΝΔΟΥ ΧΟΡΗΓΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΔΟΣ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 1 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 2 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού"

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9. Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 9 "Χαλκίδα - Ιστορική Εξέλιξη και Σύγχρονα Ζητήματα Σχεδιασμού" Περιοχές αρχαιοτήτων κλασική περίοδος ελληνιστική ρωμαϊκή περιόδος μεσαιωνική περίοδος νεοκλασσική περίοδος Η θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Η πολεοδομική εξέλιξη της Χαλκίδας» Ευσταθοπούλου Αγγελική (ΑΜ) Παπαβασιλείου Βασιλική (ΑΜ) Επίβλεψη Τσουκάτου Στέλλα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Η πολεοδομική εξέλιξη της Χαλκίδας» Ευσταθοπούλου Αγγελική (ΑΜ) Παπαβασιλείου Βασιλική (ΑΜ) Επίβλεψη Τσουκάτου Στέλλα ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η πολεοδομική εξέλιξη της Χαλκίδας» Ευσταθοπούλου Αγγελική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣ ΤΟΠΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΩΡΑ 19:00 ΚΟΜΝΗΝΑ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΜΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. Πέμπτη 25/8/ :00 ΣΕΡΒΙΩΝ- ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μετά την ολοκλήρωση και την επιτυχημένη υποβολή της Α Φάσης του Τοπικού Προγράμματος Κοζάνης Γρεβενών CLLD/ του ΠΑΑ και του ΕΠΑλΘ στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί σε μια προνομιούχα γεωγραφική θέση. Με γη πεδινή και λοφώδη, με οικοσύστημα που το ξεχωρίζει το ήπιο κλίμα, οι άφθονες

Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί σε μια προνομιούχα γεωγραφική θέση. Με γη πεδινή και λοφώδη, με οικοσύστημα που το ξεχωρίζει το ήπιο κλίμα, οι άφθονες 1. Η Ζάκυνθος Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί σε μια προνομιούχα γεωγραφική θέση. Με γη πεδινή και λοφώδη, με οικοσύστημα που το ξεχωρίζει το ήπιο κλίμα, οι άφθονες βροχές και η άπλετη ηλιοφάνεια, αποτέλεσε

Διαβάστε περισσότερα

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη

Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ. Αρχαία Νικόπολη Γκουνέλα Μαρία ΒΠΠΓ Αρχαία Νικόπολη Νικόπολη Στη σημερινή χερσόνησο της Πρέβεζας, στη νοτιοδυτική Ήπειρο, σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την ομώνυμη πόλη, βρίσκεται η αρχαία Νικόπολη. Ίδρυση Νικόπολης Κλεοπάτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΑΦΝΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΑΦΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΑΦΝΗΣ ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΑΦΝΗ 17.070 τ.χ. 179 κάτοικοι ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η τοπική κοινότητα Δάφνης είχε 254, 200,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ. 1. ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) Αρχή διαδρομής ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) - ΒΑΦΕΙΟΣ ΣΤΥΨΗ ΠΕΤΡΙ ΠΕΤΡΑ ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με μήκος 24.340 μέτρα, επομένως το σύνολο της

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Αναστασία Στρατηγέα. Υπεύθυνη Μαθήματος ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Πηγή: Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΒΟΛΒΗΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΘΕΡΜΗΣ, ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΛΤΑ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΓΚΑΔΑ, ΒΟΛΒΗΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΘΕΡΜΗΣ, ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ, ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΚΑΙ ΔΕΛΤΑ ΣΚ / ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.1: για υποδομές μικρής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια 350.000,00 1 0011040477 ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΥΔΡΟΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος του εναλλακτικού τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης των ορεινών αγροτικών περιοχών Αναφορά στο Δήμο Ζαρού δυτικής Μεσαράς Κρήτης.

Ο ρόλος του εναλλακτικού τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης των ορεινών αγροτικών περιοχών Αναφορά στο Δήμο Ζαρού δυτικής Μεσαράς Κρήτης. Ο ρόλος του εναλλακτικού τουρισμού ως μοχλός ανάπτυξης των ορεινών αγροτικών περιοχών Αναφορά στο Δήμο Ζαρού δυτικής Μεσαράς Κρήτης. Αντικείμενο. Το αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι να διερευνήσει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ

Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Ένα ξεχασμένο θέατρο. (το Ρωμαϊκό Ωδείο) Έφη Νικολοπούλου, ΒΠΠΓ Στο ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας στη Κρήτη, έχουν εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους τέσσερις θεατρικοί χώροι διαφορετικών εποχών.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΜΑΝΩΛΙΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΒΠΠΓ ΣημαντικήακαρνανικήπόληχτισμένηστιςεκβολέςτουποταμούΑχελώου Στον κατάφυτο από βελανιδιές λόφο «Τρίκαρδο» συναντάμε τηςακαρνανικήςπόληςτωνοινιάδων. τα ερείπια Λόγω της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου

Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου 1 Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009 Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου Σεβασμιότατε, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

Κτίσµα 1. κάτοικοι: πενταµελής οικογένεια δεν κατοικείται µόνιµα

Κτίσµα 1. κάτοικοι: πενταµελής οικογένεια δεν κατοικείται µόνιµα Λειβαδάκι µικρός ορεινός οικισµός 20 περίπου κατοικιών ανάπτυξη κτισµάτων σε συστάδες, κοντά στους οδικούς άξονες όρια µεταξύ δηµόσιου και ιδιωτικού χώρου συχνά ρευστά διαµόρφωση σε πλάτωµα δάσους γειτνίαση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Πέρνης

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Πέρνης Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ Δημοτικό Σχολείο Πέρνης Θεματικές ενότητες παρουσίασης Ιστορικά στοιχεία Κτιριολογική εξέλιξη Πολυδιάστατος ρόλος σχολείου Ονομασίες χωριού Καρατζάκιοϊ (Karaca Köy) τουρκική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ Α. Στοιχεία ερωτηθέντος: (Η συμπλήρωση των στοιχείων αυτών δεν είναι υποχρεωτική). 1. Δημότης Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-24

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Περιβαλλοντική ομάδα σχ. έτος 2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: o Λινάρδος Νικόλαος o Αθανασόπουλος Λάμπρος o Διαμαντής Παντελής o Παπαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Προσωπικά Στοιχεία (προαιρετικά) Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση:.. Τηλέφωνο:... Email:...

Προσωπικά Στοιχεία (προαιρετικά) Ονοματεπώνυμο: Διεύθυνση:.. Τηλέφωνο:... Email:... ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 2015-2019 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ Ενεργός πολίτης Δήμου Λευκάδας Στοιχεία ερωτηθέντος: Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-45 45-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας:

Διαβάστε περισσότερα

συνοχής του ΕΠΑΛΘ », εγκρίθηκε με την υπ αριθ. 3206/ απόφαση του

συνοχής του ΕΠΑΛΘ », εγκρίθηκε με την υπ αριθ. 3206/ απόφαση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Ευρώπη επενδύει στις Αγροτικές περιοχές ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. ΑΝΦΛΩ για την υποβολή

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» (ΠΑΑ) Άξονας 3 3 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΟΥΡΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΒΙΔΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΜΠΑΧΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2010

ΤΣΟΥΡΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΒΙΔΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΜΠΑΧΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2010 ΤΣΟΥΡΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ: ΒΙΔΑΛΗ ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΜΠΑΧΑΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2010 Ανθηδών: είναι το μέρος που δίδει άνθη. Κατά τον Παυσανία πήρε το όνομα της από τον βασιλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01. ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μάθημα 2Σ6 01 ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ελένη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γρηγόρης ΚΑΥΚΑΛΑΣ Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο Ε Ξ Α Μ Η Ν Ο 2 0 1 3-2014 1 Α. ΟΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Δίκτυο οικισμών και

Διαβάστε περισσότερα

Η σχέση και η αλληλεπίδραση της ΚΔΒΚ με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής

Η σχέση και η αλληλεπίδραση της ΚΔΒΚ με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής Η σχέση και η αλληλεπίδραση της ΚΔΒΚ με τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής ημήτριος Μαυροματίδης, Πρόεδρος ιοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ/Τ Μ Παρασκευή Χριστοπούλου, Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/Τ Μ Forum

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου Κοινωνικής ΑΝΩΓΕΙΩΝ / Υπηρεσίας Δήμου Ανωγείων ΑΝΩΓΕΙΑ ΣΥΝΟΛΑ ΜΗ ΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ,00 61.

ΔΗΜΟΣ Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου Κοινωνικής ΑΝΩΓΕΙΩΝ / Υπηρεσίας Δήμου Ανωγείων ΑΝΩΓΕΙΑ ΣΥΝΟΛΑ ΜΗ ΠΑΡΑΔΕΚΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ,00 61. Προυπολογισμός Δράσης: 822.200,00 / Προϋπολογισμός μετά τις μεταφορές ποσών 0,00 Υποδράση 19.2.4.1 Στήριξη για υποδομές μικρής κλίμακας (πχ. ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία εντός οικισμού κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ 19.2.4.1_1/M2673568 ΥΠΟΔΡΑΣΗ 19.2.4.1: για υποδομές μικρής κλίμακας, συμπεριλαμβανομένης της εξοικονόμησης ενέργειας σε χρησιμοποιούμενα δημόσια κτίρια ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Δ.Δ. ΜΕΤΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΙΣΙΝΗΣ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΙΣΙΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΙΣΙΝΗΣ ΒΑΣΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΙΣΙΝΗ ΕΚΤΑΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η Τοπική Κοινότητα Φισίνης αποτελείται από δύο οικισμούς. Τον οικισμό Φισίνης

Διαβάστε περισσότερα

«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» Στόχος Στόχος της Δράσης ς της Δράσης Βασικός στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων για

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΕΜΠ ΣΧΟΛΗΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΟΜΕΙΣ Ι,ΙΙ,ΙΙΙ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2006 07 9ο ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΑΡΧΙΤΕΚΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ 9: ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΥ ΟΜΑ Α 2 ΠΕΡΙΟΧΗ Β

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση της υπάρχουσας τουριστικής προσφοράς του Δήμου Μετσόβου

Αποτίμηση της υπάρχουσας τουριστικής προσφοράς του Δήμου Μετσόβου Αποτίμηση της υπάρχουσας τουριστικής προσφοράς του Δήμου Μετσόβου Η Υπουργός Τουρισμού, Κ. Κεφαλογιάννη, σε επίσκεψή της τον Ιανουάριο του 2014 στα Ιωάννινα και το Μέτσοβο, χαρακτήρισε το Μέτσοβο ως πρότυπο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ 2015-2019 ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Α ΦΑΣΗΣ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Φύλο Άνδρας Γυναίκα Ηλικία 18-30 30-65 65- και πάνω Περιοχή Κατοικίας Προσωπικά Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ. www.urbanexperts.gr id:1118791 Ενοικιάζεται διαμέρισμα 55 τ.μ. Άνω Ιλίσια Αθήνα- Κέντρο 600 Περιγραφή Α) ΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ (2ΟΣ ), 55 ΤΜ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΨΕΩΣ, ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά

Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία. Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά Νέοι τόποι Περιπέτεια Φύση Παράδοση Ιστορία Πολιτισμός Ζωή Μνημεία Ασφάλεια Χαρά 1 2 Η Εγνατία Οδός δίνει άλλες διαστάσεις και ευκαιρίες στην επισκεψιμότητα. Η δυνατότητα του επισκέπτη να διασχίσει όλη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 : Γενικά χαρακτηριστικά στοιχεία του Νοµού

Κεφάλαιο 2 : Γενικά χαρακτηριστικά στοιχεία του Νοµού VII σελίδα Πρόλογος - Ευχαριστίες Περιεχόµενα V VII 0. Εισαγωγή 1 Κεφάλαιο 1 : Ιστορική Εξέλιξη 1.1 Αρχαίοι χρόνοι 5 1.2 Βυζαντινή Περίοδος 6 1.3 Οθωµανική Κυριαρχία 7 1.4 Αφετηρία της σύγχρονης περιόδου

Διαβάστε περισσότερα

στον αστικό ιστό Το παράδειγμα του Δήμου Αρτέμιδος Αττικής» ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ι. ΠΟΛΥΖΟΣ, Τζ. ΚΟΣΜΑΚΗ, Σ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ Αθήνα, Μάρτιος 2009

στον αστικό ιστό Το παράδειγμα του Δήμου Αρτέμιδος Αττικής» ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ι. ΠΟΛΥΖΟΣ, Τζ. ΚΟΣΜΑΚΗ, Σ. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ Αθήνα, Μάρτιος 2009 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΠΜΣ: Αρχιτεκτονική - Σχεδιασμός του Χώρου Κατεύθυνση: Πολεοδομία Χωροταξία Μάθημα:Περιβαλλοντικές συνιστώσες του σχεδιασμού και της οικιστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ 5.1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, εξετάστηκαν τρεις (3) εναλλακτικές δυνατότητες ως προς τη χωρική οργάνωση της Δ.Ε. Λάρισας. Αυτές οι τρεις (3) εναλλακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Οι Άξονες, τα Μέτρα και οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου

Οι Άξονες, τα Μέτρα και οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου Οι Άξονες, τα Μέτρα και οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδίου Άξονας 1 : Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής 1.1. Φυσικό και οικιστικό περιβάλλον 1.1.1 1.1.2 1.1.3 1.1.4 Βελτίωση, προστασία και αποκατάσταση του φυσικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΑΦΟΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΑΦΟΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Α/Α Κ.Α ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΑΦΟΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1.. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ 1.654.1,50 ΕΣΠΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1. Δημογραφικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Πίνακας 1. Δημογραφικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τοπικό πρόγραμμα Leader Η ΑΝΦΛΩ, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Δράσεις στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ολοκλήρωσε επιτυχώς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές Κωδικός Δράσης Τίτλος υπό δράσης

ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ. Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές Κωδικός Δράσης Τίτλος υπό δράσης Δράσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του υπο-μέτρου 9.2 του Τοπικού του ΠΑΑ 24-22 για την Π.Ε. Φθιώτιδας και την Π.Ε. Ευρυτανίας Υπομέτρο 9.2: Στήριξη Υλοποίησης Δράσεων των Στρατηγικών Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισµού στην περιοχή του ήµου Αµυνταίου αποτελεί βασική προτεραιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος

Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Οι Μαθητές: Αγγελόπουλος Ηρακλής Ανδρεσάκης Κωνσταντίνος Ο Πειραιάς (Αρχαία Ελληνικά: Πειραιεύς) είναι πόλη της περιφέρειας Αττικής και διαθέτει τον σημαντικότερο λιμένα της Ελλάδας και της ανατολικής

Διαβάστε περισσότερα

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης»

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» «Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» Μαρία Μπαλάσκα & Ιωάννα Ραβάνη, μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Καλαμάτας Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, επηρεάζουν τον

Διαβάστε περισσότερα

CLLD /LEADER NOMOY ΛΑΡΙΣΑΣ

CLLD /LEADER NOMOY ΛΑΡΙΣΑΣ CLLD /LEADER NOMOY ΛΑΡΙΣΑΣ 2014-2020 Εντός του πρώτου τριμήνου 2017 αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος CLLD- LEADER για το Nομό Λάρισας. ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Πληθυσμός: 139.674 κάτοικοι (απογραφή 2011),

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018

2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018 [1] 2 o Συνέδριο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας «Πηνειός Ποταμός: Πηγή Ζωής και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία» Λάρισα, 2-3 Νοεμβρίου 2018 Συμπεράσματα Συνεδρίου Το 2 ο Συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Ηπείρου Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση

Περιφέρεια Ηπείρου Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση Περιφέρεια Ηπείρου Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση Ολοκληρωμένη Εδαφική Επένδυση Ολοκληρωμένη πολιτιστική διαδρομή Πρώτη οργανωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Διαχειριστή Τετάρτη, 20 Ιανουάριος :17 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 20 Ιανουάριος :08

Συντάχθηκε απο τον/την Διαχειριστή Τετάρτη, 20 Ιανουάριος :17 - Τελευταία Ενημέρωση Τετάρτη, 20 Ιανουάριος :08 Η Φλώρινα είναι ένας από τους τέσσερις Νομούς που συγκροτούν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Προσδιορίζεται βόρεια από τη γείτονα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και δυτικά από την Αλβανία.

Διαβάστε περισσότερα

Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ.Ε. ΜΕΣΣΑΤΙ ΟΣ...2 Π.4.2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...3

Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ.Ε. ΜΕΣΣΑΤΙ ΟΣ...2 Π.4.2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...3 Π.4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΠΣ Π.4. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΠΣ...1 Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΓΠΣ.Ε. ΜΕΣΣΑΤΙ ΟΣ...2 Π.4.2 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ, ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...3 Σελ. 1/8 Π.4.1 ΦΟΡΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα