Σηµειώσεις µαθήµατος Φυσική Αγωγή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σηµειώσεις µαθήµατος Φυσική Αγωγή"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΕΚ ΒΑΡΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Σηµειώσεις µαθήµατος Φυσική Αγωγή Διδάσκοντες: Αγάπη Δουλκερίδου MSc, PhD Γρηγόρης Μπάτσης ΒΑΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: Β ΕΞΑΜΗΝΟ 2013

2 1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ Οµοιότητες Εκγύµνασης Αρχαρίου και Προχωρηµένου 1. Οι ίδιες ασκήσεις γίνονται για τις µεγάλες οµάδες µυών (π.χ., πλάτης, στήθους κ.λπ.) και από τους αρχάριους και από τους προχωρηµένους. Τέτοιες είναι οι κάµψεις δικέφαλων, οι πιέσεις επί πάγκου, οι έλξεις, οι κάµψεις των ποδιών κ.λπ. 2. Τόσο οι αρχάριοι, όσο και οι προχωρηµένοι θα πρέπει τη µία ηµέρα να γυµνάζουν τους µυς και την εποµένη να τους αναπαύουν. Διαφορές Εκγύµνασης Αρχαρίου και Προχωρηµένου 1. Οι προχωρηµένοι πρέπει να εκτελούν τις διάφορες ποικιλίες της βασικής ασκήσεως. Σε καθεµία από αυτές πρέπει να προσθέτουν µία, δύο ή περισσότερες ποικιλίες, προκειµένου να αναπτύξουν τους διάφορους µυς ποικιλότροπα. 2. Οι προχωρηµένοι γυµνάζουν το άνω µέρος του σώµατος τρεις φορές την εβδοµάδα, ενώ το κάτω µέρος τις άλλες τρεις ηµέρες. Αντίθετα, οι αρχάριοι γυµνάζουν ολόκληρο το σώµα κατά τις τρεις µόνο ηµέρες της εβδοµάδας, εκτελώντας οπωσδήποτε λιγότερες σειρές (σετ). Έτσι, οι προχωρηµένοι ξεκουράζουν το µισό σώµα τις ηµέρες που γυµνάζουν το άλλο µισό. Οι αρχάριοι οφείλουν να ξεκουράζουν το σώµα τους πλήρως τις ενδιάµεσες ηµέρες. Πρέπει µάλιστα να περάσει µια περίοδος έξι τουλάχιστον εβδοµάδων, κατά την οποία οι τένοντες σκληραίνουν και συνηθίζουν στη νέα αυτή εµπειρία. Οι µύες χρειάζονται και µια περίοδο προσαρµογής για να αρχίσουν να µεγαλώνουν. Αφού περάσει το στάδιο αυτό των αρχάριων και για έξι ακόµα εβδοµάδες, συνεχίζεται η άσκηση τρεις φορές κάθε εβδοµάδα όπως προηγουµένως, αλλά κατά την περίοδο αυτή γίνονται δύο αλλαγές: µέχρι τώρα γινόταν µία σειρά (σετ) µε ορισµένες επαναλήψεις για κάθε άσκηση. Τώρα προστίθεται µία ακόµη σειρά (σετ) για το διάστηµα των τριών πρώτων εβδοµάδων της νέας περιόδου και µία τρίτη σειρά (σετ) για το διάστηµα των τριών δεύτερων εβδοµάδων. Δηλαδή εννέα εβδοµάδες µετά την έναρξη των προπονήσεων και για άλλες τρεις εβδοµάδες εκτελούνται συνολικά τρεις σειρές (σετ) για κάθε άσκηση µε ορισµένες επαναλήψεις. Μετά το τέλος της περιόδου αυτής των 12 εβδοµάδων συνολικώς, ένας αρχάριος είναι πλέον έτοιµος να εφαρµόσει το πρόγραµµα του προχωρηµένου και να προσθέσει περισσότερες ασκήσεις στο πρόγραµµά του. Αν ένα µέρος του σώµατος υστερεί σηµαντικά σε σχέση µε το υπόλοιπο, µπορεί να επιταχυνθεί η ανάπτυξή του µε µία επιπλέον άσκηση ειδικά για το συγκεκριµένο τµήµα. Μετά τις 12 εβδοµάδες και αφού προστεθούν περισσότερες ασκήσεις στο πρόγραµµα, θα αρχίσει η γυµναστική µε τις εναλλαγές που προαναφέρθηκαν. Αν οι ασκούµενοι γυµνάζονται έτσι, θα µπορούν να κάνουν περισσότερες ασκήσεις για κάθε µέρος του σώµατος, για κάθε σύνολο µυών, να

3 γυµνάζονται µε ταχύτερο ρυθµό και να στέλνουν περισσότερο αίµα στους µυς τους. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ -Ανάλογα µε τη πρόοδο το πρόγραµµα προσαρµόζεται. Σταδιακά από τα εύκολα στα δύσκολα. - Συχνές αλλαγές στο πρόγραµµα, που είναι σηµαντικές για δύο λόγους: Το σώµα σας δεν θα συνηθίσει τα «ερεθίσµατα», οπότε θα συνεχίσει να αντιδρά και να βελτιώνεται και επιπλέον, η ποικιλία των ασκήσεων δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε. - Εκτελείτε πάντα προθέρµανση και αποθεραπεία. - Εκτελείτε πάντα διατάσεις µεταξύ των ασκήσεων. -Αν αδυνατούµε να κάνουµε µέχρι τέλους κάποια άσκηση δύναµης, σταµατάµε, κάνουµε διάλλειµα και ξαναπροσπαθούµε. -Είµαστε πολύ ακριβείς στα διαλλείµατα ανάµεσα στις ασκήσεις δύναµης και τα σετ. -Πίνουµε πολύ νερό, ακόµα και στη διάρκεια της προπόνησης. -Σωστή διατροφή. Αποφύγετε το οινόπνευµα, τα αναψυκτικά και φυσικά το τσιγάρο. -Αν είστε πολύ κουρασµένοι, µην ξεκινάτε την προπόνηση. Είναι καλύτερα να την κάνετε αργότερα ή την άλλη µέρα. -Καλό είναι να υπάρχει µια µέρα ενδιάµεσα για ξεκούραση. Προσπαθείτε να γυµνάζεστε την ίδια ώρα κάθε µέρα. -Άνετα ρούχα και κατάλληλα παπούτσια (running). 2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Φυσική Κατάσταση ορίζεται ως "η ικανότητα του ανθρώπινου σώµατος να βρίσκεται σε ετοιµότητα για να µπορεί οποιαδήποτε στιγµή να λειτουργεί µε δύναµη, χωρίς υπερβολική κόπωση και µε περίσσεια ενέργεια. Αυτό του επιτρέπει να εµπλακεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα κατά την διάρκεια της ηµέρας και κάτω από οποιαδήποτε κατάσταση άγχους - πίεσης." Η καλή φυσική κατάσταση περιλαµβάνει τις επιδόσεις της καρδιάς, των πνευµόνων και των µυών του σώµατος. Πιο συγκεκριµένα, µετράει την καρδιοαναπνευστική µας αντοχή, την µυϊκή µας δύναµη, την µυϊκή µας διάρκεια και την ελαστικότητα µας. Έως κάποιο βαθµό η φυσική κατάσταση, επηρεάζει την πνευµατική µας, αλλά και την συναισθηµατική µας υγεία αφού ότι κάνουµε µε τα σώµα µας επηρεάζει και αυτά που µπορούµε να κάνουµε µε τα µυαλό µας. Η φυσική κατάσταση µε την καλή υγεία, αν και επηρεάζει η µία την άλλη, δεν είναι το ίδιο. Υγιή άτοµα µπορεί να είναι αγύµναστα, χωρίς καλή φυσική κατάσταση λόγω της έλλειψης άσκησης, για αυτό και οι καθηµερινές τους ενασχολήσεις να διεκπεραιώνονται µε δυσκολία. Από την άλλη πλευρά τα υγιή άτοµα που είναι γυµνασµένα, µπορούν να εκτελούν τις καθηµερινές τους ενασχολήσεις αβίαστα χωρίς πρόβληµα, αφού έχουν καλή φυσική κατάσταση. Στην καθηµερινή γλώσσα η φυσική κατάσταση είναι ταυτόσηµη µε την καλή σωµατική εµφάνιση, την καλή υγεία και ένα επαρκές επίπεδο ικανοτήτων. Η επιστήµη καθορίζει, ως φυσική κατάσταση το επίπεδο που βρίσκονται όλες οι σωµατικές, ψυχικές και πνευµατικές παράµετροι σε µια δεδοµένη στιγµή. Οι κύριοι παράγοντες της καλής φυσικής κατάστασης ενός ατόµου είναι: η αντοχή (αερόβια και αναερόβια), η δύναµη, η ταχύτητα, η ευλυγισία-ευκαµψία, ο νευροµυϊκός συντονισµός και η σύσταση σώµατος.

4 ΑΝΤΟΧΗ: Είναι η ικανότητα του ανθρώπου να αντιστέκεται στην κόπωση. (Να διατηρεί µία συγκεκριµένη επίδοση για όσο το δυνατόν µεγαλύτερο διάστηµα). Διακρίνεται σε: αερόβια και αναερόβια αντοχή. ΔΥΝΑΜΗ: Μυϊκή δύναµη είναι η δυνατότητα των µυών του σώµατος να υπερνικήσουν µια αντίσταση στην µονάδα του χρόνου. Με απλά λόγια είναι η ικανότητά σας να µεταφέρετε, να σηκώνετε, να σπρώχνετε ή να τραβάτε κάθε βαρύ φορτίο. Διακρίνεται σε: µέγιστη, ταχυδύναµη, αντίδρασης και αντοχή στη δύναµη. ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινητικών ενεργειών στο συντοµότερο χρονικό διάστηµα. Διακρίνεται σε: ταχύτητα αντίδρασης και ταχύτητα κίνησης. ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων στο µεγαλύτερο εύρος των αρθρώσεων. Διακρίνεται σε: γενική και ειδική. ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Είναι η ικανότητα που έχουν οι µυϊκές οµάδες να λειτουργούν µε αρµονία µεταξύ τους, ώστε να παράγουν κινήσεις µε ποιότητα εκτέλεσης. ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ: Κατά κύριο λόγο εννοούµε το σωµατικό βάρος σε σχέση µε το σωµατικό λίπος. ΜΕΘΟΔΟΙ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΟΧΗ: 1) Μέθοδος διάρκειας 2) Διαλειµµατική µέθοδος (interval) 3) Επαναληπτική 4) Fartleck ΔΥΝΑΜΗ: 1) Μέθοδος διάρκειας 2) Διαλειµµατική µέθοδος (interval) 3) Επαναληπτική ΤΑΧΥΤΗΤΑ: Επαναληπτική µέθοδος (µπορεί να συµπληρώνεται από έντονη διαλειµµατική). ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: 1) α. Ενεργητική ή δυναµική µέθοδος διάτασης β. Παθητική διάταση µε δυναµικό χαρακτήρα 2) α. Μερική παθητική µέθοδος διάτασης β. Παθητική διάταση µε στατικό χαρακτήρα γ. Μέθοδος σύσπαση-χαλαρωση-διάταση. ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: 1)Γενική Συναρµογή - Τρέξιµο, στροφές, άλµατα, σλάλοµ µε χρήση ράβδων, στεφανιών, κύλιση, κυβίσθηση, αναρρίχηση, κ.λπ.

5 2)Ιδιοδεκτικότητας - Τραµπολίνο, δοκός και πλατφόρµα ισορροπίας. 3)Ειδικός Συντονισµός - Ασκήσεις µε χρήση µπάλας και οργάνων Εξάσκηση στη Σκάλα - συνδυασµός µε τεχνικά στοιχεία και κίνηση κατά άθληµα. 4)Ασκήσεις Αντίδρασης και Προσανατολισµού στο χώρο έπειτα από πληροφόρηση, επεξεργασία και παρατήρηση οπτικών και ακουστικών πληροφοριών. ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Σύµφωνα µε τις σύγχρονες προπονητικές απόψεις, η ποιότητα της φυσικής κατάστασης εξαρτάται κυρίως από: 1. Την ανάλογη µε την ηλικία ανάπτυξη. 2. Τις γενετικές προδιαγραφές των οργάνων (κυρίως του καρδιοκυκλοφορικού συστήµατος και του µεταβολισµού) και των µυών. 3. Τους συντονιστικούς µηχανισµούς ρύθµισης του κεντρικού νευρικού συστήµατος, δηλαδή τη συνεργασία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήµατος µε τους µυς. 4. Τις ψυχικές ικανότητες για την πρακτική εκδήλωση της φυσικής κατάστασης (αυτοπεποίθηση, εσωτερικά κίνητρα για απόδοση, δύναµη θέλησης, κ.α.) 5. Τη χρονική στιγµή έναρξης της προπόνησης, δηλαδή για πόσο χρόνο έχει ήδη προπονηθεί κάποιο άτοµο. ΜΟΡΦΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Η φυσική κατάσταση µπορεί να διακριθεί σε: 1. Γενική και 2. ειδική. Η γενική φυσική κατάσταση συνδέεται µε την πολύπλευρη βασική προπόνηση, καθώς και µε την αρµονική ανάπτυξη του καρδιοκυκλοφορικού συστήµατος, της µυϊκής δύναµης και της κινητικότητας. Αποτελεί βάση για όλα τα αθλήµατα. Αντίθετα, η ειδική φυσική κατάσταση περιορίζεται έχοντας σαν αφετηρία τη γενικήστην ανάπτυξη ειδικών για τα αθλήµατα ικανοτήτων. 3ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ Αποτελούν αναπόσπαστο µέρος της προθέρµανσης και της αποθεραπείας ενός προπονητικού προγράµµατος, ενώ παράλληλα από µόνες τους αποτελούν την ιδανική άσκηση για άτοµα, στα οποία δεν ενδείκνυται έντονη δραστηριότητα. Μπορούµε να πούµε ότι οι διατάσεις είναι ο συνδετικός κρίκος µεταξύ ακινησίας και κίνησης. Οι διατάσεις γίνονται πάντα στην αρχή υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και από τον ίδιο τον αθλούµενο αργότερα και έχουν σαν κύριο σκοπό την διατήρηση και αύξηση της ευκαµψίας µιας ή ενός συνόλου αρθρώσεων. Γιατί είναι απαραίτητες οι διατάσεις; Προετοιµάζουν µύες και οστά για τις επιβαρύνσεις της άσκησης. Αυξάνουν την ευκαµψία, άρα και το εύρος κίνησης µιας ή περισσότερων αρθρώσεων πριν ξεκινήσουν οι έντονες ασκήσεις. Δηµιουργούν ένα περιθώριο ασφαλείας στις αρθρώσεις. Αυξάνουν την νευροµυϊκή συναρµογή του αθλούµενου. Βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίµατος.

6 Μειώνουν δραστικά τα ποσοστά τραυµατισµών. Βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και στον έλεγχο της αναπνοής τόσο πριν όσο και µετά την άσκηση. Είναι ιδανικές για χαλάρωση. Επαναφέρουν τους µύες στο αρχικό, πριν την άσκηση, φυσιολογικό επίπεδο. Μειώνουν τους πόνους και τα πιασίµατα µετά την άσκηση. Βοηθούν στην αποκατάσταση µαλακών µορίων και αρθρώσεων. Συντελούν στην καλύτερη γνώση του σώµατος. Ελάττωση του άγχους και της έντασης (stress). Πώς να κάνετε τις διατάσεις Οι διατάσεις πρέπει να εκτελούνται αργά, ελεγχόµενα και όχι απότοµα µε βιασύνη. Η χρονική διάρκεια της κάθε διατατικής άσκησης, εξαρτάται από τον αριθµό των σετ που χρησιµοποιείτε για την κάθε µυϊκή οµάδα. Κάθε διατατική άσκηση πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Η σύνηθες διάρκεια είναι ''. Διατείνετε 2 µε 3 φορές (σετ) τον κάθε µυ ή µυϊκή οµάδα. Αποφύγετε το σηµείο του πόνου. Κατά την διάρκεια της άσκησης δεν πρέπει να ζορίζεστε αλλά να σταµατάτε εκεί που νοιώθετε έναν «γλυκό» πόνο ή ένα ελαφρό «τράβηγµα». Ακολουθώντας αυτή την συµβουλή θα αποφύγετε τραυµατισµούς του µυϊκού συστήµατος. Διατάσεις που είναι δύσκολες στην εκτέλεση τους, πονάνε πολύ ή φέρνουν το σώµα σε ακραίες θέσεις πρέπει να τις αποφεύγετε. Κατά την διάρκεια των διατάσεων δεν πρέπει να κρατάτε την αναπνοή σας αλλά να αναπνέετε αβίαστα και ελευθέρα. Την στιγµή που ο µυς ή η µυϊκή οµάδα βρίσκεται στο µέγιστο τέντωµα εκπνεύστε προσπαθώντας να χαλαρώσετε το σηµείο που διατείνετε. Κάθε φορά που εκτελείτε πρόγραµµα διατάσεων προσπαθήστε να διατείνετε λίγο παραπάνω από ότι στην τελευταία σας προπόνηση. Στις διατάσεις όπου συµµετέχουν τα πόδια, όπου τα γόνατα πρέπει να είναι τεντωµένα και δεν τα καταφέρνετε µην απογοητεύεστε. Απλώς λυγίστε λίγο τα γόνατα και εκτελέστε κανονικά τις διατάσεις. Ξεκινήστε τις διατατικές ασκήσεις από τις µυϊκές οµάδες που βρίσκονται στο κεφάλι και καταλήξτε στις µυϊκές οµάδες των ποδιών. Αρχίστε τις διατάσεις που εκτελούνται από την όρθια θέση και να τελειώστε µε τις διατάσεις που εκτελούνται στην ύπτια θέση. Όταν διατείνεται µια µυϊκή οµάδα στην συνέχεια πρέπει να ακολουθεί η διάταση της ανταγωνιστικής µυϊκής οµάδας. Ενδείξεις: Προθέρµανση των µυών πριν τη διάταση. Προσεκτική διάταση όταν υπάρχει οστεοπόρωση. Πρέπει να εκτελούνται ασκήσεις διατάσεων για κάθε µυϊκή οµάδα και για κάθε άρθρωση για την οποία η ευλυγισία είναι επιθυµητή. Όταν κάποιος είναι αρχάριος πρέπει να πραγµατοποιεί στατικές διατάσεις. Οι αδύναµοι ή οι πρόσφατα τραυµατισµένοι µύες πρέπει να διατείνονται µε προσοχή. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ευθυγράµµιση του σώµατος κατά την πραγµατοποίηση της διάτασης.

7 Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν διατάσεις; Oι ασκούµενοι που έχουν χαλαρούς συνδέσµους ή υπεραυξηµένο -πάνω από το φυσιολογικό- εύρος κίνησης θα πρέπει να αποφεύγουν τις διατατικές ασκήσεις. Tα άτοµα αυτά δεν χρειάζονται stretching, αλλά ασκήσεις ενδυνάµωσης. Oι διατάσεις αντενδείκνυνται αν ο ασκούµενος έχει: οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, ενεργό τραυµατισµό, φλεγµονή, διάστρεµµα ή θλάση, πρόσφατο κάταγµα. Αν κάποιος είναι παχύσαρκος, αν το δέρµα έχει µειωµένη ελαστικότητα και παρουσιάζει ραγάδες, έχει υποστεί εκτεταµένα εγκαύµατα, έχει κάνει λιποαναρρόφηση ή άλλη χειρουργική επέµβαση, θα πρέπει πρώτα να συµβουλευτεί απαραίτητα το γιατρό του, πριν εκτελέσει οποιοδήποτε πρόγραµµα που επιβάλλει το τέντωµα των περιοχών του σώµατος. Χρήσιµες συµβουλές 1. Mην κάνετε διατάσεις χωρίς να έχει προηγηθεί προθέρµανση. 2. Oι διατάσεις, µετά το γενικό ζέσταµα, δεν θα πρέπει να ρίχνουν χαµηλά τους καρδιακούς σφυγµούς. 3. Mην αυτοσχεδιάζετε φροντίστε να έχετε προσχεδιάσει το πρόγραµµα. 4. Oι διατάσεις να έχουν σχέση µε το πρόγραµµα που θα ακολουθήσει, ώστε να έχουν προετοιµαστεί κατάλληλα οι συγκεκριµένοι µύες. 5. H σειρά εκτέλεσης των διατάσεων θα πρέπει να είναι προκαθορισµένη. Aπό πάνω προς τα κάτω, ή αντίθετα. 6. Δώστε ιδιαίτερη έµφαση στους µυς που έχουν την τάση να βραχύνουν και σε αυτούς που καταπονήθηκαν από την άσκηση. 7. Δουλέψτε τις διατάσεις στο δικό σας εξατοµικευµένο εύρος, χωρίς να νιώθετε πόνο κατά την εκτέλεση. 8. Oι διατάσεις πρέπει να έχουν συνέχεια και ροή, έτσι ώστε η προηγούµενη να προετοιµάζει για την επόµενη διάταση. 9. Στην αποθεραπεία ξεκινήστε τις διατάσεις αφού οι σφυγµοί έχουν πέσει σταδιακά κάτω από 120 το λεπτό. Τύποι & Μέθοδοι Διατάσεων Στατικές Δυναµικές (παθητικές και ενεργητικές) Ιδιοδεκτικής Νευροµυϊκής Διευκόλυνσης (P.N.F.) Περιτοναϊκές Πιστεύεται γενικά, ότι οι στατικές διατάσεις είναι οι πιο αποτελεσµατικές. Μπορούν να πραγµατοποιηθούν µε τρεις τρόπους: ενεργητικός (αυτοδιάταση), παθητικός (διάταση µε βοήθεια) και ο µεικτός (αυτοδιάταση και διάταση µε βοήθεια). ΣΤΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ Οι στατικές διατάσεις περιλαµβάνουν την τοποθέτηση του µυός ή µιας µυϊκής οµάδας σε µια ειδική θέση µε ταυτόχρονη ακινητοποίηση του κορµού, ώστε να προκληθεί η επιµήκυνση ή τέντωµα στην συγκεκριµένη γυµναζόµενη µυϊκή οµάδα. Η τοποθέτηση στις ειδικές αυτές θέσεις µπορεί να γίνει από τον ασκούµενο µόνο (ενεργητικά) ή µε την βοήθεια από συνασκούµενο-προπονητή/φυσιοθεραπευτή (παθητικά).

8 Τα πλεονεκτήµατα των στατικών διατάσεων, µπορούν να συνοψισθούν ως εξής: πολύ µικρότερη πιθανότητα τραυµατισµού ή πρόκλησης µυϊκού πόνου λόγω του αργού και ελεγχόµενου τρόπου εκτέλεσης, µικρότερη δαπάνη ενέργειας και δυνατότητα να προσφέρουν ανακούφιση σε κουρασµένους µύες, πολύ ευκολότερα απ ότι οι βαλλιστικές. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά µειονεκτήµατα των στατικών διατάσεων. Ενεργητικές διατάσεις Ενεργητική είναι η διάταση που γίνεται µε την µυϊκή δύναµη του ατόµου, χωρίς εξωτερικά βοηθήµατα και εξαρτάται από τη δύναµη των αγωνιστών (οι µύες που συσπώνται και δηµιουργούν την κίνηση) και την ελαστικότητα των ανταγωνιστών (οι µύες που διατείνονται - φρενάρουν - την κίνηση). Οι κινήσεις που χρησιµοποιούνται είναι οι ταλαντεύσεις, οι αιωρήσεις, οι εκτάσεις και οι υπερεκτάσεις. Οι ενεργητικές διατάσεις δεν ενδείκνυνται µετά από τραυµατισµούς. Αντίθετα σε φυσιολογικές καταστάσεις χρησιµοποιούνται άριστα και ως µέσο προθέρµανσης. Μερικώς παθητικές διατάσεις Στη µερικώς παθητική διάταση χρησιµοποιείται το βάρος του σώµατος ή η µυϊκή δύναµη του ίδιου του ατόµου. Η διάταση αυτή χωρίζεται σε δυο µέρη. Αρχικά οι µύες διατείνονται από σταθερή θέση και µε τη βοήθεια του βάρους του σώµατος. Μετά από αυτή τη σταθεροποίηση χρησιµοποιείται η δύναµη του ίδιου του ασκουµένου(π.χ. του χεριού), για να επιτευχθεί µεγαλύτερη διάταση. Η διάταση στην ακραία θέση διαρκεί από 15 έως 30 δευτερόλεπτα. Η συγκεκριµένη µέθοδος διατάσεων είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατική, γιατί υπάρχει ο απαιτούµενος χρόνος για να επηρεαστεί ο συνδετικός ιστός και συµβάλλει στην αποφυγή των τραυµατισµών. Τέλος εφαρµόζεται µε καλά αποτελέσµατα, µετά από τραυµατισµούς. Τα µοναδικά µειονεκτήµατα αυτής της µεθόδου είναι ότι ο ασκούµενος πρέπει να είναι καλά εκπαιδευµένος, ώστε να εκτελέσει σωστά τις διατάσεις και ότι απαιτείται πολύς χρόνος για να διαταθούν πολλές µυϊκές οµάδες. Παθητικές διατάσεις Οι παθητικές διατάσεις χαρακτηρίζονται από τη µέγιστη τροχιά της κίνησης και πραγµατοποιούνται µε τη βοήθεια άλλου ατόµου. Πρέπει να γίνονται από ειδικά εκπαιδευµένα άτοµα. Ενδείκνυνται µετά από τραυµατισµούς και γενικά όταν για κάποιους λόγους υπάρχει περιορισµένη ελαστικότητα των αρθρώσεων. Το εύρος της κίνησης είναι µεγαλύτερο στις παθητικές από ότι στις ενεργητικές διατάσεις. ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ Οι δυναµικές διατάσεις περιλαµβάνουν την επιµήκυνση του µυός ή της µυϊκής οµάδας µε κίνηση ή σε όλο το εύρος της κίνησης ή µε ρυθµικές δυναµικές διατάσεις στα ακραία σηµεία της διάτασης ή µε βίαιες και απότοµες κινήσεις στα όρια του φυσιολογικού εύρους διάτασης. Συνήθως εκτελούνται µε ρυθµικά επαναλαµβανόµενες κινήσεις όπως οι διπλώσεις, οι ταλαντεύσεις ή οι αναπηδήσεις. Σαν πλεονεκτήµατα των δυναµικών διατάσεων µπορούµε να αναφέρουµε ότι γενικά είναι πιο "ενδιαφέρουσες" και προσφέρονται καλύτερα για την ένταξή τους σε ένα οµαδικό πρόγραµµα ασκήσεων που περιλαµβάνει κάποιον κοινό ρυθµό. Επίσης, επειδή οι περισσότερες από τις αθλητικές (η καθηµερινές) δραστηριότητες είναι βασικά δυναµικές (όχι στατικές), οι δυναµικές διατάσεις προσαρµόζονται καλύτερα στις ανάγκες των ειδικών προπονητικών προγραµµάτων.

9 Έχουν το µειονέκτηµα ότι είναι χρονοβόρες και επιπλέον οι περισσότεροι τις εκτελούν λάθος µε αποτέλεσµα σοβαρούς τραυµατισµούς. Οι δυναµικές διατάσεις πρέπει να εκτελούνται από άτοµα έµπειρα ή υπό την καθοδήγηση ατόµων που γνωρίζουν αυτού του είδους τις διατάσεις. Τα µειονεκτήµατα των δυναµικών διατάσεων προέρχονται κυρίως από την ταχύτητα µε την οποία εκτελούνται. Συγκεκριµένα, η ξαφνική διάταση αφήνει πολύ µικρό χρόνο στους µυϊκούς-συνδετικούς ιστούς να προσαρµοστούν, µε αποτέλεσµα να είναι πιθανή η πρόκληση ρήξης στους διατεινόµενους ιστούς. Συµπερασµατικά, αναφέρεται ότι σε γενικές γραµµές, τόσο οι στατικές όσο και οι βαλλιστικές διατάσεις είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσµατικές για την ανάπτυξη ευκαµψίας. Οι στατικές διατάσεις όµως είναι ασφαλέστερες και λόγω αυτού του γεγονότος συνίστανται για τους αρχάριους, ενώ οι βαλλιστικές απαιτούν κάποια πείρα τόσο από την πλευρά του ασκούµενου όσο και από την πλευρά του προπονητή προκειµένου να εκτελεστούν χωρίς κίνδυνο τραυµατισµών. 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ANTOXH ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ Αερόβια ορίζεται η ικανότητα: α) του οργανισµού να µεταφέρει Ο 2 (οξυγόνο) στους ιστούς του σώµατος, β) των ιστών να χρησιµοποιούν το Ο 2 για µεγάλη χρονική διάρκεια και γ) του σώµατος να επιταχύνει την διαδικασία αποκατάστασης µετά το τέλος κάθε µυϊκής προσπάθειας. Η αερόβια ικανότητα (που είναι ενδεικτική της ικανότητας για αντοχή) εκφράζει την καρδιοαναπνευστική αντοχή και ορίζεται ως η ικανή εκτέλεση ενός µακρόχρονου σε διάρκεια, αλλά υποµέγιστου σε ένταση έργου κάτω από ένα επαρκές ενεργειακό ισοζύγιο Ο 2 µεταξύ πρόσληψης και κατανάλωσής του. Η αναερόβια ικανότητα ορίζεται ως η ικανή εκτέλεση ενός σύντοµου σε διάρκεια, αλλά µέγιστου σε ένταση έργου, κάτω από συνθήκες έλλειψης Ο 2. Η αντοχή ενός ατόµου εξαρτάται κυρίως: 1) από την ικανότητα του αναπνευστικού συστήµατος να προσλαµβάνει όσο το δυνατό περισσότερο οξυγόνο, 2) από την ικανότητα του κυκλοφορικού συστήµατος να µεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο στους ιστούς και 3) από την ικανότητα του µεταβολικού συστήµατος να καταναλώνει όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο. Εποµένως, η αντοχή ενός ατόµου εξαρτάται κυρίως από την αερόβια ικανότητά του. Οι κυριότερες µορφές µε τις οποίες εκδηλώνεται η αντοχή είναι: α) η γενική ή βασική αντοχή και β) η ειδική αντοχή. Η βασική αντοχή αφορά την ικανότητα γενικά του ανθρώπου να αντιστέκεται στην κόπωση, ενεργοποιώντας τα 2/3 περίπου του συνόλου των µυών του, το κυκλοφορικό, αναπνευστικό και κεντρικό νευρικό σύστηµα για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

10 Η ειδική αντοχή είναι η ικανότητα του ανθρώπου να πραγµατοποιεί παρατεταµένες προσπάθειες µε τη µέγιστη δυνατή ένταση, οι οποίες ορίζονται από τα διάφορα αθλήµατα ή αγωνίσµατα όπου η χρονική διάρκεια είναι προκαθορισµένη. Επίσης, ανάλογα µε τη διάρκεια της προσπάθειας, η αντοχή διαχωρίζεται σε α) αντοχή µακράς διάρκειας, όταν η προσπάθεια ξεπερνά τα 11 λεπτά, β) αντοχή µέσης διάρκειας, όταν η προσπάθεια διαρκεί 2-11 λεπτά και γ) αντοχή µικρής διάρκειας, όταν η προσπάθεια διαρκεί 45 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Η αερόβια ικανότητα εξαρτάται κύρια από τους εξής παράγοντες : α) το επίπεδο της εκγύµνασης: Ο γυµνασµένος µπορεί να καταναλώσει περισσότερο Ο 2 και να έχει καλύτερη αεροβίωση, κατά την διάρκεια έντονης µυϊκής προσπάθειας. β) την ηλικία του ασκούµενου: Το επίπεδο της αερόβιας ικανότητας ενός ασκούµενου µπορεί να βελτιώνεται σταδιακά µέχρι την πλήρη βιολογική ωρίµανση του, η οποία καθορίζεται στο τέλος της εφηβείας του (20 χρονών περίπου). Από την ηλικία αυτή και µετά, επέρχεται µε ρυθµό 1% το χρόνο µία πτώση της απόδοσης. γ) το φύλο: Οι βιολογικές διαφορές των δύο φύλων γίνονται πιο έντονες µετά την ηλικία των 12 ετών τόσο στο ποσοστό της µυικής µάζας άρα και στην δύναµη (υπερτερούν οι άνδρες), όσο και στην αποθήκευση του λίπους (υπερτέρουν οι γυναίκες). Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα οι άνδρες να έχουν 25-30% καλύτερη αερόβια ικανότητα, άρα και υψηλότερη αφετηρία στην χρόνια διαδικασία πτώσης της απόδοσης. δ) το υψόµετρο της άσκησης: Όσο πιο ψηλά ανεβαίνουµε σε υψόµετρο τόσο πιο αραιή είναι η ατµόσφαιρα σε Ο 2. Οι προσαρµογές στον οργανισµό αρχίζουν να συµβαίνουν πάνω από τα 1500m, όταν βελτιώνεται η πρόσληψη και η µεταφορά Ο 2. ε) το είδος της άσκησης: Η αερόβια ικανότητα αναφέρθηκε ότι βελτιώνεται µε την αερόβια άσκηση. Μορφές αερόβιας άσκησης χαρακτηρίζονται δραστηριότητες όπως το τρέξιµο, το κολύµπι, η ποδηλασία, η πεζοπορία, τα οµαδικά αθλήµατα, το aerobic και γενικότερα ότι µπορεί να προκαλέσει προσαρµογές. στ) από την οικονοµία της καρδιακής συχνότητας: η βραδυκαρδία που προκαλείται από την αερόβια άσκηση, δηµιουργεί την λεγόµενη οικονοµία της καρδιακής συχνότητας. Άρα όσο µεγαλύτερη οικονοµία της καρδιακής συχνότητας χαρακτηρίζει έναν ασκούµενο, τόσο µεγαλύτερη είναι η αερόβια ικανότητα του. Με την κατάλληλη προπόνηση η αερόβια ικανότητα µπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα µέχρι την βιολογική ηλικία των ετών. Οι µέθοδοι που χρησιµοποιούνται κατά την διάρκεια της άσκησης, µε στόχο την βελτίωση της αερόβιας ικανότητας ονοµάζονται αερόβια προπόνηση ή αεροβίωση. Η αερόβια προπόνηση λοιπόν είναι ένα σύστηµα ασκήσεων αντοχής που βελτιώνουν την καρδιαγγειακή ικανότητα µε την αύξηση και διατήρηση των καρδιακών σφυγµών για µια παρατεταµένη χρονική περίοδο. Αποτελεσµατικότητα αερόβιας προπόνησης Η αποτελεσµατικότητα ενός αερόβιου προγράµµατος εξαρτάται από την συχνότητα, την ένταση, την διάρκεια, το είδος, την µέθοδο προπόνησης και τέλος την δεκτικότητα του ασκουµένου στα προπονητικά ερεθίσµατα. Κατά την διάρκεια της αερόβιας προπόνησης, για να επιτευχθεί η βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, θα πρέπει να διαρκεί κατ ελάχιστο από 20 έως 40 λεπτά. Στον χρόνο αυτόν δεν θα πρέπει να υπολογίζετε την προθέρµανση και την αποθεραπεία.

11 Λιγότερο από δυο φορές την εβδοµάδα δεν επηρεάζουν σηµαντικά την αερόβια ικανότητα όπως επίσης παραπάνω από πέντε δεν έχει αποδειχτεί ότι προσφέρουν περισσότερη ωφέλεια. Έτσι οι προπονήσεις θα πρέπει να γίνονται ηµέρα παρά ηµέρα δηλαδή µε µια συχνότητα τρεις φορές την εβδοµάδα. Η ένταση ενός προγράµµατος αεροβικής θα πρέπει να είναι τόση ώστε να βρίσκεται µέσα στην περιοχή επίτευξης αερόβιων αποτελεσµάτων την ζώνη καρδιακών σφυγµών. Η ζώνη αυτή καθορίζεται από ένα ελάχιστο κι ένα µέγιστο όριο καρδιακής συχνότητας. Η ζώνη των καρδιακών σφυγµών για αερόβια αποτελέσµατα καθορίζεται περίπου στο 60% της µέγιστης καρδιακής συχνότητας έως και το 80% µε 90% για γυµνασµένους ή πολύ γυµνασµένους. Μέθοδοι αερόβιας προπόνησης -Συνεχής ή µέθοδος διαρκείας: Η συνεχής µέθοδος χαρακτηρίζεται από το µεγάλο όγκο συνεχόµενης προσπάθειας στην προπόνηση µε χαµηλή ένταση και σχεδόν καθόλου διαλλείµατα. Στην συνεχή µέθοδο η ένταση πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, για αυτό και οι αερόβιες ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται µε τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχτεί αυτός ο στόχος. Κατόπιν η ένταση πρέπει να διατηρείται σταθερή στο µεγαλύτερο µέρος του προγράµµατος και σταδιακά πάλι να µειώνεται. - Διαλλειµατική µέθοδος: Η διαλλειµατική µέθοδος χαρακτηρίζεται από την υψηλή ένταση µε ενδιάµεσα κινητικά διαλλείµατα, όταν οι σφυγµοί ανέβουν πολύ ψηλά και οι συνολικές επαναλήψεις είναι λιγότερες από ότι στην συνεχή µέθοδο. Διαλλειµατική προπόνηση είναι το είδος της προπόνησης που έχει ως χαρακτηριστικό της το διαλλειµα. Το διάλλειµα είτε γίνεται ανάµεσα στα σετ της ίδιας άσκησης ή ανάµεσα σε δυο διαδοχικές ασκήσεις. - Κυκλική µέθοδος: Ο όρος κυκλική αναφέρεται σε έναν αριθµό προσεκτικά επιλεγµένων ασκήσεων, που εκτελούνται διαδοχικά χωρίς ενδιάµεσο διάλλειµα. Η κυκλική προπόνηση αποτελείται από σταθµούς ασκήσεων ή κινήσεων, όπου ο ασκούµενος αλλάζει άσκηση από σταθµό σε σταθµό. Η κυκλική αερόβια προπόνηση είναι µια ιδιαίτερη µέθοδο προπόνησης. Ανάλογα µε τον τρόπο που γίνεται ανήκει σε µία από τις δυο προαναφερόµενες µεθόδους. Εάν θέλετε αερόβια αποτελέσµατα, θα πρέπει οι ασκήσεις να διαρκούν περισσότερο και να µην γίνονται διαλλείµατα ανάµεσα σε σταθµούς και κύκλους. Αν θέλετε αναερόβια αποτελέσµατα, θα πρέπει οι ασκήσεις να είναι πιο έντονες και ο χρόνος εκτέλεση κάθε σταθµού να είναι κάτω από 1 λεπτό συνήθως 30 δευτερόλεπτα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εναλλαγή των ασκούµενων µυϊκών οµάδων. Αποτελέσµατα αερόβιας προπόνησης Βελτίωση της κατάστασης των µυών του σώµατος, καθώς και της αιµάτωσης των µυών, δηλαδή το ποσό του αίµατος που διέρχεται µέσα από τα αγγεία των µυών ανά µονάδα χρόνου. Βελτίωση της ικανότητας των µυών να χρησιµοποιούν περισσότερο οξυγόνο, άρα και της απόδοσής τους σε µυϊκό έργο. Με τον συστηµατικό εξαναγκασµό της καρδίας να υπερλειτουργεί κατά την αερόβια άσκηση, προκαλείται µια αύξηση του µεγέθους της, µε αποτέλεσµα την αύξηση της δύναµης της συστολής και της ικανότητας της καρδίας για άντληση περισσότερου αίµατος προς τους ιστούς του σώµατος.

12 Μυϊκές προσαρµογές που βελτιώνουν την µεταφορά οξυγόνου στους µύες, σε µείωση του ρυθµού παραγωγής του γαλακτικού οξέος, στη βελτίωση του ρυθµού αποµάκρυνσης του και στην αύξηση της χρήσης λίπους ως καύσιµης ύλης τόσο στη διάρκεια της προπόνησης αλλά ακόµη και µετά από αυτήν. Μετατόπιση του χρόνου κόπωσης, µείωση του απαιτούµενου χρόνου αποκατάστασης, αποτροπή της συσσώρευσης λίπους σε συνδυασµό µε την κατάλληλη διατροφή και βοήθεια στον έλεγχο του σωµατικού βάρους. Η έλλειψη αερόβιας άσκησης οδηγεί στην εµφάνιση αθηροσκλήρωσης δηλαδή φράξιµο των αγγείων του κυκλοφοριακού συστήµατος, ατροφία του µυϊκού, ανορεξία για δράση λόγω έλλειψης ενέργειας, παχυσαρκία, ατονία και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Τα βασικότερα οφέλη/πλεονεκτήµατα της αερόβιας άσκησης 1. Έλεγχος του σωµατικού βάρους. 2. Καλύτερη φυσική κατάσταση, καλύτερη διάθεση, καλύτερος έλεγχος των στρεσογόνων καταστάσεων. 3. Ισχυρότερη, υγιέστερη και αποτελεσµατικότερη καρδιά. Γενικά, έχουµε µια διακριτή βελτίωση σε όλο το καρδιοαναπνευστικό σύστηµα. 4. Αυξάνεται η ικανότητα πρόσληψης,κυκλοφορίας και χρήσης/κατανάλωσης του οξυγόνου. Αυξάνεται η αντοχή. 5. Το ανοσοποιητικό σύστηµα ισχυροποιείται και γινόµαστε λιγότερο επιρρεπείς σε ιογενείς λοιµώξεις. 6. Υπάρχει παράλληλη αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL) και µείωση της κακής (LDL) µε συνέπεια την αποµάκρυνση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση (και γενικότερα για αρτηριοσκλήρωση). 7. Αυξάνεται το µέσο προσδόκιµο ζωής-βελτίωση της ποιότητας ζωής. 8. Έλεγχος της αρτηριακής συστολικής και διαστολικής πίεσης και των επιπέδων του σακχάρου στο αίµα. 9. Τέλος η αερόβια άσκηση προστατεύει από καταστάσεις όπως: *παχυσαρκία *καρδιακές ασθένειες *διαβήτης τύπου 2 *εγκεφαλικά κλπ. Χρειαζόµαστε ένα µίγµα από αερόβια άσκηση και άσκηση µε βάρη για να φθάσουµε σε βέλτιστη φυσική κατάσταση. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ -Προπόνηση φυσικής κατάστασης: σε όλα τα αθλήµατα και τις ηλικίες. (2000) Grosser, M., & Starischa, S. Εκδ. SALTO, Θεσσαλονίκη

13 5 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΥΝΑΜΗ (ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ) Σίγουρα, όποιος έχει παρακολουθήσει αγώνες άρσης βαρών, θα έχει θαυµάσει τον απίστευτο άθλο των αθλητών που ισορροπούν και τελικά υπερνικούν, την µπάρα εκατοντάδων κιλών, που ξεπερνά κατά πολύ το διπλάσιο του βάρους τους. Οµοίως, ποιος δεν έχει θαυµάσει την πρώτη µπαλαρίνα στο µπαλέτο, να εκτελεί µια σειρά από άλµατα και περιστροφές, που φαίνεται να αψηφούν την βαρύτητα. Και τα δύο είναι δραµατικά παραδείγµατα δύναµης και ακρίβειας του µυοσκελετικού συστήµατος, αλλά οι καθηµερινές κινήσεις, που τα οστά και οι µύες µας επιτρέπουν να κάνουµε, δεν είναι λιγότερο άξια θαυµασµού. Εάν θέλαµε να ορίσουµε την δύναµη µε απλά λόγια, θα µπορούσαµε να πούµε ότι είναι η ικανότητα να υπερνικάµε ή να αντιστεκόµαστε κάθε αντίσταση µε µυϊκή προσπάθεια. Ακόµα και το ίδιο το σώµα µας, από το µικρό δαχτυλάκι του ποδιού µέχρι το κεφάλι, αποτελούν αντιστάσεις που χρειάζονται δύναµη προκειµένου να κινηθούν. Στην αθλητική κίνηση, η δύναµη συνδέεται πάντοτε και µε άλλες ικανότητες ταχύτητας και αντοχής. Σχηµατικά µπορούν να απεικονιστούν οι σχέσεις δύναµης, ταχύτητας και αντοχής µε τον εξής τρόπο: Έτσι θα µπορούσαµε να καθορίσουµε την ύπαρξη τριών κύριων µορφών δύναµης:

14 Απόλυτη ή Μέγιστη Δύναµη είναι η µεγαλύτερη δύναµη που είµαστε σε θέση να αναπτύξουµε για µία συγκεκριµένη µυϊκή συστολή. Οι ανώτερες απόλυτες αξίες δύναµης είναι απαραίτητες σε εκείνα τα αθλήµατα στα οποία πρέπει να αντιµετωπιστεί εξαιρετικά µεγάλη αντίσταση, όπως στην άρση βαρών που προαναφέραµε ή στην πάλη. Η σπουδαιότητα της για µία αθλητική επίδοση γίνεται µικρότερη, καθώς µειώνονται οι αντιστάσεις και η διάρκεια του αγώνα. Οι δροµείς ταχύτητας χρειάζονται υψηλότερο επίπεδο µέγιστης δύναµης σαν βάση της απόδοσης τους από τους µαραθωνοδρόµους. Δύναµη Ισχύος είναι η ικανότητα να υπερνικάµε αντιστάσεις µε την τάχιστη συστολή ή εκρηκτικότητα όπως αναφέρεται. Παράδειγµα η µπαλαρίνα που προαναφέραµε. Η Ισχύς είναι σηµαντική για την επίτευξη µεγάλης ταχύτητας ώθησης όπως στα άλµατα σε ύψος ή µήκος, ρίψης ή απογείωσης. Για την επιτάχυνση στους δροµείς ταχύτητας, στην ποδηλασία και κωπηλασία ειδικά την στιγµή της εκκίνησης. Δύναµη Αντοχής είναι το επίπεδο ανθεκτικότητας του αθλητή στην κόπωση σε αποδόσεις δύναµης µακράς διάρκειας. Καθορίζει την απόδοση σε αγωνίσµατα αντοχής όπου πρέπει να υπερνικηθεί µεγάλη αντίσταση για µεγάλη χρονική περίοδο, όπως στην κωπηλασία, στο Σκι ανωµάλου δρόµου ή στην κολύµβηση µεγάλων αποστάσεων. Δύναµη και σωµατικό Βάρος Υπάρχει σχέση ανάµεσα στο βάρος και την απόλυτη δύναµη. Οι βαρύτεροι αθλητές µπορούν ν αντεπεξέλθουν σε υψηλότερες επιβαρύνσεις από τους αθλητές των ελαφρότερων κατηγοριών. Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλά αθλήµατα (Άρσης Βαρών, Πάλης, Πυγµαχίας κ.α.) χωρίζονται οι αθλητές σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα µε το βάρος τους. Αυτό συµβαίνει διότι η δύναµη εξαρτάται από την φυσιολογική διάµετρο του µυ, δηλαδή την επιφάνεια της κάθετης τοµής. Όσο περισσότερες µυϊκές ίνες έχει ο µυς, τόσο αυξάνεται και η δύναµή του. Σχετική Δύναµη Εάν η Απόλυτη ή Μέγιστη δύναµη αυξάνεται όσο αυξάνεται και το βάρος του αθλητή τότε υπάρχει πρόβληµα µε τα αγωνίσµατα που ο αθλητής θα πρέπει να κινεί το ίδιο του το σώµα, όπως στην γυµναστική, σε όλα τα άλµατα ή στους δρόµους µικρών αποστάσεων. Φαίνεται σαν να λειτουργεί ανάποδα. Χρειάζοµαι περισσότερη δύναµη για να περιστραφώ πιο γρήγορα ή να πηδήξω ψηλότερα ή τρέξω πιο γρήγορα αλλά όσο αυξάνεται και το βάρος, άρα και η δύναµη, αυξάνεται και η αντίσταση του ίδιου του σώµατος που πρέπει να υπερνικήσω. Η ισορροπία έρχεται µε αυτό που ονοµάζεται «Σχετική Δύναµη», δηλαδή η δύναµη την οποία ο αθλητής αναπτύσσει σε σχέση µε το ίδιο του το βάρος. Αυτή η σχετική τιµή δύναµης υπολογίζεται µε την διαίρεση της Απόλυτης Δύναµης διά του Σωµατικού Βάρους.

15 Φαίνεται πώς η σχετική δύναµη µειώνεται όταν ο αθλητής είναι υπέρβαρος, πράγµα που µπορεί να συµβεί από κακή διατροφή είτε από υπερτροφία ολόκληρου του µυϊκού συστήµατος. Δουλεύοντας σε Οµάδες (Αγωνιστές και Ανταγωνιστές) Τώρα ερχόµαστε σε κάτι πολύ σηµαντικό. Η κίνηση του σώµατος σπάνια γίνεται από ένα µόνο µύ. Συνήθως οµάδες µυών συντονίζονται προκειµένου να πραγµατοποιήσουµε µία απλή κίνηση µε ακρίβεια. Σαν γενικό κανόνα, οι µύες που δουλεύουν µαζί σαν λειτουργική µονάδα χωρίζονται σε τέσσερις µεγάλες οµάδες. 1. Αγωνιστές Μύες: Ο µυς που παράγει την µεγαλύτερη δύναµη στην κίνηση, αυτός που είναι ο κύριος κινητής, ονοµάζεται Αγωνιστής. Όταν κάνουµε κάµψη του πήχη και λυγίζουµε τον αγκώνα µας, ο δικέφαλος µυς είναι εκείνη την ώρα αγωνιστής µυς της κίνησης. 2. Συνεργοί Μύες: Οι περισσότεροι αγωνιστές έχουν και άλλου µύες που βοηθούν την κίνηση. Μύες που λειτουργούν προσθετικά ή βοηθητικά στον αγωνιστή, ονοµάζονται Συνεργοί. Επιπλέον της προσθετικής δύναµης που δίνουν στον αγωνιστή, οι συνεργοί βοηθούν στην σταθεροποίηση της κίνησης ή περιορίζουν το εύρος της κίνησης του ανταγωνιστή. 3. Ανταγωνιστές Μύες: Οι µύες µπορούν µόνο να τραβήξουν µε την συστολή τους. Δεν µπορούν να σπρώξουν ώστε να αντισταθµίσουν την ενέργεια του αγωνιστή, γι αυτό το λόγο, επιπλέον µυς ή οµάδες µυών θα πρέπει να δουλέψουν σε αντίθετη κίνηση µε αυτή του αγωνιστή. Ουσιαστικά, ελέγχουν την κίνηση αντιστεκόµενοι την δύναµη του αγωνιστή µειώνοντας την ταχύτητα και το εύρος της κίνησης, προστατεύοντας το σώµα από κακώσεις και των µυών και των αρθρώσεων. Ο τρικέφαλος µυς πίσω από τον βραχίονα είναι ο ανταγωνιστής του δικεφάλου που κάνει την κάµψη του αγκώνα. Είναι πολύ σηµαντικό να καταλάβουµε ότι οι ρόλοι αντιστρέφονται όταν κάνουµε έκταση του αγκώνα. Τότε ο τρικέφαλος γίνεται αγωνιστής και ο δικέφαλος ανταγωνιστής. 4. Σταθεροποιητές Μύες: Είναι αυτοί που συνεργούν µαζί µε τους αγωνιστές και ανταγωνιστές προκειµένου να εµποδίσουν την κίνηση σε ανεπιθύµητη κατεύθυνση και συµβάλουν στην ακρίβεια της κίνησης. Την στιγµή της κάµψης του βραχιόνιου, οι µύες της ωµοπλάτης λειτουργούν ως σταθεροποιητές της κίνησης, ώστε να περιοριστεί µόνο στο βραχιόνιο και όχι στον ώµο.

16 Με αυτά στο µυαλό µπορούµε να χωρίσουµε την εκδήλωση της δύναµης µε τους ακόλουθους τρόπους: 1. Υπερνικητική Δύναµη: Μειωµετρική εργασία, οι µύες συστέλλονται και υπερνικούν την αντίσταση. 2. Στατική Δύναµη: Ισοµετρική εργασία, οι µύες συστέλλονται αλλά δεν κινούνται. Σε αυτή την περίπτωση µυϊκό έργο = αντίσταση και δεν υπάρχει κίνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η άσκηση του «σταυρού» στους κρίκους της Ενόργανου γυµναστικής όπου ο αθλητής ακινητοποιείται αντιστεκόµενος το βάρος του. 3. Υποχωρητική Δύναµη: Πολυοµετρική εργασία, ο µυς αντιστέκεται στην αντίσταση αλλά υποχωρεί στην επιβάρυνση. 6 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΑΧΥΤΗΤΑ (ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ) Απ όλες τις σωµατικές ικανότητες η ταχύτητα είναι ίσως η κυριότερη κι αυτή, η οποία προσελκύει περισσότερη προσοχή. Όταν µιλάµε για ταχύτητα εννοούµε την ικανότητα κινητοποίησης του σώµατος για την εκτέλεση όποιας δραστηριότητας στο µικρότερο δυνατό χρόνο. Είναι η ιδιότητα της φυσικής κατάστασης, που θεωρείται περισσότερο από τις άλλες, γενετικά εξαρτηµένη. Γεννιέται κάποιος γρήγορος ή γίνεται; εν έχει δοθεί µέχρι σήµερα σαφής απάντηση στο πόσο µπορούµε να επηρεάσουµε την ταχύτητα µέσω της προπονητικής διαδικασίας. Ξεχωρίζουµε όµως δύο κύριες µορφές: Ταχύτητα Κίνησης ή Κινητική ταχύτητα 1) Άκυκλης κίνησης δηλαδή µιας µόνο µεµονωµένης κίνησης (επιτάχυνση) µε µη κυκλικές κινήσεις όπως είναι τα αγωνίσµατα των ρίψεων και των αλµάτων και 2) Κυκλικής κίνησης πού βασίζεται στην συχνότητα, τους κύκλους κίνησης (ρυθµός) και είναι σχεδόν όλα τα αγωνίσµατα ταχύτητας στο στίβο, ποδηλασία, παγοδροµία ταχύτητας, κολύµβηση, κωπηλασία κ.α. Ταχύτητα Αντίδρασης είναι ο χρόνος που θα περάσει από τη στιγµή του ερεθίσµατος µέχρι την αρχή της κίνησης. Χωρίζεται σε απλή και σύνθετη αντίδραση. Αυτές οι µορφές εκδήλωσης ταχύτητας δεν εξαρτώνται η µία από την άλλη, ιδιαίτερα ο χρόνος αντίδρασης, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συσχετίζεται µε τις άλλες µορφές.

17 ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΙΝΗΣΗΣ Όλες οι µορφές ταχύτητας είναι εξειδικευµένες, δηλαδή ο ασκούµενος που είναι γρήγορος σε µια µορφή ταχύτητας δεν είναι απαραίτητο να είναι γρήγορος και σε άλλη µορφή. Ο ταχύτερος κολυµβητής δεν σηµαίνει ότι είναι και ο ταχύτερος αθλητής σε άλλα αγωνίσµατα. Αυτό το βλέπουµε και στα ζώα, αν παρατηρήσουµε τον τρόπο που κινείται µια φώκια µέσα και έξω από το νερό. Εδώ παίζει το ρόλο της η δοµή της κίνησης και για αυτό την ξεχωρίζουµε σε κυκλική και άκυκλη. Η ταχύτητα σε κυκλικές κινήσεις καθορίζεται από τον συντονισµό τριών στοιχειών: χρησιµοποίηση ιδανικής δύναµης, µεγίστη συχνότητα, τέλεια τεχνική. Συντονισµός και των τριών στοιχειών σε ιδανική σχέση είναι καθαρά ατοµική υπόθεση και απαιτεί παράλληλη εξάσκηση και των τριών. Ανάπτυξη αυτής της ταχύτητας γίνεται σε δύο κατευθύνσεις. Τελειοποίηση ταχύτητας ολόκληρης της κίνησης και τελειοποίηση των παραµέτρων αναλυτικά (δύναµη, συχνότητα, τεχνική κ.λπ..). Και οι δύο κατευθύνσεις εναλλάσσονται στην προπόνηση. Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί να δηµιουργηθεί «κατώφλι ταχύτητας», δηλαδή τέτοια δυναµώσει κινητικού στερεότυπου που εµποδίζει την άνοδο της επίδοσης. Η ταχύτητα σε άκυκλες κινήσεις είναι το µεγαλύτερο µέρος της ταχύτητας στις περισσότερες αθλητικές επιδόσεις. Αυτό σηµαίνει, ότι οι εκδηλώσεις ταχύτητας είναι ποικιλόµορφες και εµφανίζονται διάφοροι συνδυασµοί. Γι' αυτό η κάθε κινητική επίδοση απαιτεί ξεχωριστή ανάλυση και αντιµετώπιση. Στα αγωνίσµατα «µικρών αποστάσεων» η αναπτυσσόµενη ταχύτητα είναι αυτοσκοπός. Στις αθλοπαιδιές, όµως, η ταχύτητα στα κρίσιµα και καθοριστικά σηµεία του αγώνα, έκτος του ότι έχει άλλη µορφή, δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι µέσο για να αντεπεξέλθει ο αθλητής σε πλήθος επικείµενων επαφών µε την µπάλα. Όλοι οι ερευνητές σχεδόν καταλήγουν στο συµπέρασµα, ότι η ταχύτητα είναι γενετικά εξαρτηµένη, χωρίς όµως να µπορεί να δοθεί µια σίγουρη απάντηση, εάν

18 µπορεί να αυξηθεί ή όχι. Το µόνο µέγεθος που µπορεί ίσως να βελτιωθεί είναι η ταχύτητα κίνησης και αυτό µπορεί να γίνει µε τρεις τρόπους: αύξηση της µυϊκής δύναµης, βελτίωση του συντονισµού και της τεχνικής του αγωνίσµατος, ενεργοποίηση της θέλησης. ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ Ταχύτητα αντίδρασης είναι η ικανότητα να αντιδράς όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε ένα ερέθισµα. Όσο µικρότερος ο χρόνος αντίδρασης, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της ταχύτητας αντίδρασης. Είναι το διάστηµα ανάµεσα στην εκδήλωση του ερεθίσµατος και στην πρώτη πραγµατική κινητική αντίδραση. Στην εκκίνηση στους δρόµους ταχύτητας ως χρόνος αντίδρασης θεωρείται το χρονικό διάστηµα, ανάµεσα στην εκδήλωση του ερεθίσµατος (πυροβολισµός) και της πρώτης κινητικής αντίδρασης (πίεση πάνω στο µπλοκ του βατήρα). Ξεχωρίζουµε την ταχύτητα αντίδρασης σε απλή και σύνθετη. Η απλή αντίδραση εµφανίζεται σε όλες τις αφετηρίες όλων των αγωνισµάτων ταχύτητας. Εξαρτιέται πρώτα απ' όλα από την ευαισθησία των δεκτών (ακοής, όρασης) και από την ταχύτητα των νευρικών διαδικασιών. Τις αναφέρουµε ως απλές διότι ο αθλητής αντιδρά στο ερέθισµα πάντα µε την ίδια κινητική ενέργεια. Η αισθητηριακή αντίδραση είναι προσανατολισµένη στο ερέθισµα και µόνο αυτό, υπό την έννοια της αποφυγής λανθασµένων ενεργειών όπως στην περίπτωση της άκυρης εκκίνησης στους δρόµους ταχύτητας. Όλοι µας έχουµε ακούσει ότι: «οι δροµείς ταχύτητας γεννιούνται, δε γίνονται». Είναι σωστό ότι ένας αθλητής δεν µπορεί να γίνει πρωταθλητής χωρίς γενετικά χαρίσµατα. Αλλά λίγοι αθλητές φτάνουν στα ιδανικά επίπεδα απόδοσης σε σχέση µε την ταχύτητα. Αντίθετα στην συνθέτη αντίδραση τα πράγµατα είναι πιο περίπλοκα. Υπερτερούν οι αντιδράσεις διάκρισης και προπάντων οι αντιδράσεις επιλογής συµπληρωµένες από αντιδράσεις σε κινούµενα αντικείµενα στις οποίες ο Χρόνος Αντίδρασης κυµαίνεται µεταξύ 0,25 και 1,0 δευτερόλεπτα. Οι επιδόσεις αντίδρασης ενός τερµατοφύλακα, αποδεικνύουν την ιδιαίτερη σηµασία της ταχύτητας αντίδρασης στις αθλοπαιδιές. Η πετυχήµενη αντίδραση του τερµατοφύλακα εξαρτάται από τον αντίπαλο (απόσταση και δύναµη ρίψης της µπάλας) και από τη δική του ικανότητα αντιδράσεως. Είναι περιπλοκή ενέργεια. Πρέπει να δει τη µπάλα, να εκτιµήσει κατεύθυνση και ρυθµό, να κάνει ένα σχέδιο δράσης και να το πραγµατοποιήσει. Το µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα καταναλώνεται στην οπτική επισήµανση της µπάλας. Για την αντίδραση επενεργεί η παρατήρηση της προπαρασκευαστικής φάσης του αντιπάλου, δηλαδή η πρόβλεψη της κίνησης. Η εκτίµηση της τροχιάς και της ταχύτητας πτήσης της µπάλας, ως αίσθηση του χρόνου για την

19 κινητική αντίδραση είναι πολύ ασήµαντη. Η προκαταβολική αντίληψη της κίνησης του αντιπάλου θα οδηγήσει σε σηµαντική συντόµευση του χρόνου αντίδρασης. Για τον τερµατοφύλακα υπάρχουν απόλυτα ανοιχτές δυνατότητες να αντιδρά µε επιτυχία σε αποστάσεις 9-10 µέτρων και περισσότερων. Για τον δροµέα ο στόχος είναι η επίτευξη της µεγίστης ταχύτητας και η διατήρησης της µέχρι τον τερµατισµό. Για τους παίκτες όµως απαιτείται «εφαρµογή» της ταχύτητας στις συνθήκες του αγώνα. Οι απαιτήσεις της ταχύτητας είναι αρκετά διαφορετικές στο δρόµο των 100µ απ ότι στα πολλαπλών κατευθύνσεων αθλήµατα. Οι µηχανικές απαιτήσεις περιέχουν αλλαγές κατευθύνσεων, σταµατήµατα ξεκινήµατα σε σχέση µε τον δροµέα των 100 µ. Η κόπωση µειώνει την ταχύτητα αντίδρασης. Μπορεί όµως να αποκατασταθεί πολύ γρήγορα και πάλι και στη συνέχεια να γίνει υψηλότερη από πριν. Η σχέση της ταχύτητας µε τις υπόλοιπες κινητικές ικανότητες µπορεί να αποδοθεί σχηµατικά µε τον ακόλουθο τρόπο (VANEK): ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ The Human Body Gregory J. Stewart Θεµελιώσεις Αθλητικής Προπόνησης Dietrich Harre Θεωρία Φυσικής Αγωγής Δρ. Αντώνης Μαντηλάς

Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική

Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η βελτίωσης της μυϊκής απόδοσης Η βελτίωσης της νευρομυϊκής λειτουργίας-ιδιοδεκτικότητας Η λειτουργική επανένταξη Η ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης Η

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B

Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B Η ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ UEFA B ΟΡΙΣΜΟΣ Γενικά με τον όρο αντοχή εννοούμε την φυσική (σωματική) και ψυχική ανθεκτικότητα του παίκτη στην κόπωση σε επιβαρύνσεις μεγάλης διάρκειας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Βασίλης Γιωργαλλάς Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Αντοχή Δύναμη Επιμέρους ικανότητες Φυσικής Κατάστασης Ευκαμψία Ευλυγισία Ταχύτητα Αντοχή Αντοχή είναι η ικανότητα του

Διαβάστε περισσότερα

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη

δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη δύναμη και προπόνηση δύναμης προπόνηση με βάρη ταξινόμιση της φυσικής κατάστασης Δύναμη Αντοχή φυσική κατάστασ η Ταχύτητα Ευλυγισία ποιοι ασχολούνται με την άσκηση με βάρη οι αθλητές της άρσης βαρών, οι

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων

Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων Προπόνηση των άλλων φυσικών ικανοτήτων ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ: Είναι μία ιδιότητα που βασίζεται στην κινητικότητα των αρθρώσεων. Είναι η ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων σε μεγάλη έκταση, μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων

Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων Προπόνηση δύναμης για δρομείς μεγάλων αποστάσεων ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Υ Μ Ν Α Σ Τ Η Σ Π Ρ Ο Π Ο Ν Η Τ Η Σ ( Ε Ι Δ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α & Α Δ Ε Ι Α Α Σ Κ Η Σ Η Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Σ Τ Ο Ν Κ Λ Α Σ Σ Ι Κ

Διαβάστε περισσότερα

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μυϊκή αντοχή. Η σχέση των τριών κύριων µορφών της δύναµης (Weineck, 1990) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προπόνηση της δύναµης στο ποδόσφαιρο Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ποδοσφαιριστής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ Ορισμός Είναι η προοδευτική σωματική, ψυχική και νοητική προετοιμασία του ποδοσφαιριστή πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα με σκοπό τη δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ Σχεδόν όλοι οι παίκτες θεωρούν τη διαδικασία των διατάσεων στην αρχή και ιδιαίτερα στο τέλος κάθε προπονητικής μονάδας βαρετή

Διαβάστε περισσότερα

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου

και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Η Αερόβια προπόνηση στην παιδική και εφηβική ηλικία Πήδουλας Γεώργιος M.sc Γυμναστής Φυσικής κατάστασης ποδοσφαίρου Εισαγωγή Αντοχή είναι η ικανότητα αντίστασης του παιδικού οργανισμού στην κόπωση. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ

Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΠΟ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΟΝΟΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΛΥΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΝΟΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ Ταχύτητα είναι η ικανότητα του παίκτη να

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Άσκηση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Άσκηση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Δρ Παναγιώτης Β. Τσακλής ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Εργαστήριο Εµβιοµηχανικής & Εργονοµίας Άσκηση?? «Η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιµετώπιση του διαβήτη» Βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ 1. ΕΞΩ ΑΠΟΤΟ ΝΕΡΟ 2. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ 1. ΕΞΩ ΑΠΟΤΟ ΝΕΡΟ 2. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ 1. ΕΞΩ ΑΠΟΤΟ ΝΕΡΟ 2. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΓΕΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Η γενική σωματική προετοιμασία καλλιεργεί την ολόπλευρη ανάπτυξη των ικανοτήτων του αθλητή η οποία θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

ΆΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

ΆΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΆΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ WWW.ALSACADEMY.ORG ΟΦΈΛΗ ΆΣΚΗΣΗΣ ΑΝΤΊΣΤΑΣΗΣ Αύξηση / βελτίωση / διατήρηση της μυϊκής απόδοσης Βελτίωση οστικής μάζας οστών Μείωση του ρίσκου μυϊκών τραυματισμών κατά την φυσική δραστηριότητα

Διαβάστε περισσότερα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα

Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΥΛΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ Στυλιανή Ανή Χρόνη, Ph.D. Λέκτορας ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος

Αντοχή. Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή Γρίβας Γεράσιμος Αντοχή είναι η ικανότητα: α. αντίστασης στην κόπωση και β. γρήγορης ανάληψης. Η ικανότητα αντοχής χαρακτηρίζεται από: Ø Τη σωματική, πνευματική και ψυχική ικανότητα του ατόμου να

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικό προπονητικό πρόγραμμα για τον Μαραθώνιο δρόμο. Δρ. Γιώργος Λουκαΐδης, PhD Εργοφυσιολόγος Δρό.Με.Α. Racing

Ενδεικτικό προπονητικό πρόγραμμα για τον Μαραθώνιο δρόμο. Δρ. Γιώργος Λουκαΐδης, PhD Εργοφυσιολόγος Δρό.Με.Α. Racing Ενδεικτικό προπονητικό πρόγραμμα για τον Μαραθώνιο δρόμο Δρ. Γιώργος Λουκαΐδης, PhD Εργοφυσιολόγος Δρό.Με.Α. Racing Ο Μαραθώνιος δρόμος αποτελεί ίσως το μαζικότερο και πιο ιστορικό αγώνισμα στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

1 -Μέγιστη Επανάληψη (1-ΜΕ) Ηλίας Σµήλιος, Ph.D. Βελτίωση ή ιατήρηση της Φυσικής Κατάστασης. Φυσική Κατάσταση

1 -Μέγιστη Επανάληψη (1-ΜΕ) Ηλίας Σµήλιος, Ph.D. Βελτίωση ή ιατήρηση της Φυσικής Κατάστασης. Φυσική Κατάσταση Βασικά Στοιχεία και Έννοιες της Άσκησης µε Βάρη Φυσική Κατάσταση Το σύνολο των φυσικών ικανοτήτων που καθορίζουν την επίδοση Ηλίας Σµήλιος, Ph.D. Μαζικός Αθλητισµός Βελτίωση ή ιατήρηση της Φυσικής Κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω παρατίθενται οι σηµαντικότερες λειτουργίες του δροµικού κοµπιούτερ:

Παρακάτω παρατίθενται οι σηµαντικότερες λειτουργίες του δροµικού κοµπιούτερ: ΡΟΜΙΚΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ/ ΦΟΡΗΤΟ ΚΑΡ ΙΟΣΥΧΝΟΜΕΤΡΟ POLAR RS800sd Το να µάθεις να τρέχεις µε γρηγορότερο και διασκελισµό µπορεί να αυξήσει δραµατικά την απόδοσή σας σε αγωνίσµατα µεγάλων αποστάσεων όπως το τρίαθλο,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Α2 1 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΙΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΡΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ οι μαθητές του Α2 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΙΣΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Εισηγητής: Πήδουλας Γεώργιος Msc. 1 ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ Βελτιώνει την κεντρική και περιφερική ροή αίματος και ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT

Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Κινησιοθεραπεία: Ασκήσεις ενδυνάμωσης ΙΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Γεωργία Α. Λιουδάκη, M.Sc., NDT, PT Ορισμός άσκησης αντίστασης Οποιοδήποτε είδος ενεργητικής άσκησης στο οποίο υπάρχει εξωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Αρχές προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΓΩΝΑ XANIA ΙΟΥΝΙΟΣ 2015 ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ., PhD.,Κ.Φ.Α., ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ) Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον αγωνιστικό αθλητισμό (δύναμη - ισχύς)»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον αγωνιστικό αθλητισμό (δύναμη - ισχύς)» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1013 «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης στον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. N162) Μάθημα 1 ο :

ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. N162) Μάθημα 1 ο : ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ (Κ.Μ. N162) Μάθημα 1 ο : Στοιχεία της επιβάρυνσης στην άσκηση με βάρη και σχεδιασμός προγραμμάτων Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση να: ορίζουν τα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΗ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ. ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΜΑΙΟΣ 2016 ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ., PhD.,Κ.Φ.Α., ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΥ ΠΑΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού

Αλλαγές στο έµψυχο υλικό ή στο στυλ παιχνιδιού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η προετοιµασία των ποδοσφαιριστών για τη νέα αγωνιστική σεζόν Θέµατα ανάπτυξης Ο σκοπός της προετοιµασίας Η δοµή του προπονητικού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015

ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Άσκηση και τρίτη ηλικία Μάθημα Επιλογής Κωδικός: 005 Εαρινό εξάμηνο 2015 ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Περιεχόμενα προηγούμενης διάλεξης Περιγραφή παθολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Προπόνησης ΙΙ: Ταχύτητα - Ρυθµός αγώνα - Αποκατάσταση

Μέθοδοι Προπόνησης ΙΙ: Ταχύτητα - Ρυθµός αγώνα - Αποκατάσταση ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Μέθοδοι Προπόνησης ΙΙ: Ταχύτητα - Ρυθµός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ BCPT 101- Φυσική Αγωγή Ι Μάθηµα 1. Μεταφορά ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης

ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ BCPT 101- Φυσική Αγωγή Ι Μάθηµα 1. Μεταφορά ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης 1 ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ BCPT 101- Φυσική Αγωγή Ι Μάθηµα 1 Μεταφορά ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης Η µεταφορά ενέργειας στο σώµα διαφέρει ανάλογα µε το είδος της άσκησης, τη διάρκεια, την ένταση και

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι βελτίωσης της ταχύτητας. Τεστ ελέγχου και πρόγνωσης για τα αγωνίσματα των ρίψεων

Τρόποι βελτίωσης της ταχύτητας. Τεστ ελέγχου και πρόγνωσης για τα αγωνίσματα των ρίψεων Τρόποι βελτίωσης της ταχύτητας Προπόνηση με όργανα διαφορετικού βάρους Τεστ ελέγχου και πρόγνωσης για τα αγωνίσματα των ρίψεων Φανή Μπερμπερίδου PhD. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΤΕΦΑΑ/ΔΠΘ Βασικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την

«Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστήμιου Πατρών Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας «Escape: Μια εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών». ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ. Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ Εκπαιδευτική ομάδα ΕΠΟ Μοντέλο σχεδιασμού της προπόνησης Έλεγχος / Διάγνωση της παρούσας προπονητικής και αγωνιστικής κατάστασης Καθορισμός στόχων προπόνησης Πλάνο προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση & Αξιολόγηση Κολυμβητών

Παρακολούθηση & Αξιολόγηση Κολυμβητών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΝΑΜΗΣ. Ορισµοί: Ποια από τις ικανότητες βελτιώνεται περισσότερο και πιο γρήγορα;

ΥΝΑΜΗΣ. Ορισµοί: Ποια από τις ικανότητες βελτιώνεται περισσότερο και πιο γρήγορα; ΕΠΕΑΕΚ: : ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Ρύθµιση και καθοδήγηση της φυσικής ικανότητας της ύναµης Ορισµός της δύναµης Γενικά χαρακτηριστικά της δύναµης και σηµεία προσοχής

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες

Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άσκηση στις αναπτυξιακές ηλικίες Ενότητα 8: Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προπόνησης κινητικότητας Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικότητα. Ευκινησία Κινητικότητα. Ωφέλη της κινητικότητας στον αγωνιστικό αθλητισμό. Κινητικότητα. Κινητικότητα και αθλητικές κακώσεις

Κινητικότητα. Ευκινησία Κινητικότητα. Ωφέλη της κινητικότητας στον αγωνιστικό αθλητισμό. Κινητικότητα. Κινητικότητα και αθλητικές κακώσεις Κινητικότητα Μάνου Βασιλική Επίκουρη καθηγήτρια Προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ Ευκινησία Κινητικότητα Ευκινησία:, περιστροφικότητα των αρθρώσεων + συντονιστικές ικανότητες + τεχνικές δεξιότητες + δύναμη, ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός της θεραπευτικής άσκησης στον νερό. Παπαδημητρίου Κατερίνα Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής

Σχεδιασμός της θεραπευτικής άσκησης στον νερό. Παπαδημητρίου Κατερίνα Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής Σχεδιασμός της θεραπευτικής άσκησης στον νερό Παπαδημητρίου Κατερίνα Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, Κομοτηνής Τα μέρη μιας συνεδρίας θεραπευτικής άσκησης στο νερό και η σχετική χρονική τους διάρκεια Χαλάρωση

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Αρχές της προπόνησης Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Μυϊκή δύναμη Δύναμη: η μέγιστη δύναμη που μπορεί ένας μυς ή ομάδα μυών να παράγουν. 1 μέγιστη

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία

Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ψυχοκινητική και Φυσική Αγωγή στην Προσχολική Ηλικία Ενότητα 5: Αρχές Ανάπτυξης της Φυσικής Κατάστασης Βασιλική Ρήγα Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. Σκοποί ενότητας Να περιγράφετε

Διαβάστε περισσότερα

Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο

Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο Η προπόνηση νευρομυϊκής συναρμογής στο ποδόσφαιρο Παναγιώτης Κονομάρας BSc, MSc Μεγιστοποίηση Απόδοσης Αθλητών -Εργοφυσιολογία Γυμναστής Κ20 ΠΑΕ Πανθρακικός Συνεργάτης Εργαστηρίου Ø Δύναμη Ø Ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.

Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ. Παρασκευή: Π.χ. Προθέρμανση 15-20 με μπάλα 5:2, 4:1, 5:3, Κύριο μέρος: Τεχνική Τακτική Στρατηγική Ατομική τεχνική: 2 x (6 x 10 μ. 15 μ.) Σπριντ από διαφορετικές θέσεις εκκίνησης. 20 Ειδική Τακτική: (Κόρνερ

Διαβάστε περισσότερα

Προπόνηση συνθέτων αγωνισμάτων με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες

Προπόνηση συνθέτων αγωνισμάτων με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες Προπόνηση συνθέτων αγωνισμάτων με έμφαση στις αναπτυξιακές ηλικίες Μηνάς Κυριάκος Ομοσπονδιακός προπονητής ΣΕΓΑΣ Βασιλείς όλων των αθλημάτων. Τα σύνθετα αγωνίσματα, Δέκαθλο (άντρες) και Έπταθλο (γυναίκες)

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία

Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία Ο ρόλος της κίνησης είναι πολύ σημαντικός, ήδη από νωρίς στην ανάπτυξη του παιδιού Αισθησιοκινητική μάθηση Κινητική ανάπτυξη Σωματική ανάπτυξη Συναισθηματική ανάπτυξη Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Επιμέλεια football-academies Πέμπτη, 12 Μάιος της Ειρήνης Περπινιά

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ. Επιμέλεια football-academies Πέμπτη, 12 Μάιος της Ειρήνης Περπινιά της Ειρήνης Περπινιά Όλες οι σωματικές δραστηριότητες απαιτούν κάποιο βαθμό ισορροπίας, ένα εσωτερικό σχεδιάγραμμα δυναμικής αντίδρασης, που αποτελείται από τις ακούσιες αισθήσεις που μας κρατούν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth. ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΑ ΑΣΚΗΣΗ (ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ AEROBIC) Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής Τ.Ε.Φ.Α.Α.-Α.Π.Θ kellis@phed.auth.gr Βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της άσκησης με

Διαβάστε περισσότερα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα

Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΚ 0501, Διάλεξη 9η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ 14-16 ΕΤΩΝ (1 η διάλεξη) Φαμίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΙΒΑΣ Γ.

ΓΡΙΒΑΣ Γ. Άσκηση και υγεία Η άσκηση είναι συνδεδεμένη με τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου, και αποτελεί την καταλληλότερη «μη φαρμακευτική» παρέμβαση για την πρόληψη και αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων (παχυσαρκία,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ευάγγελος Αλμπανίδης Ph.D., Καθηγητής

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Ευάγγελος Αλμπανίδης Ph.D., Καθηγητής ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Ευάγγελος Αλμπανίδης Ph.D., Καθηγητής Άσκηση & Οστεοπόρωση Η άσκηση συντελεί στην απόκτηση μεγαλύτερης κορυφαίας οστικής πυκνότητας Η άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων

Φυσική δραστηριότητα. Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Φυσική δραστηριότητα Μάνου Βασιλική, Ph.D Διδάσκουσα στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων Δεδομένα έρευνας Το 24% περίπου των παιδιών δεν συμμετέχει σε καμία οργανωμένη φυσική δραστηριότητα. Μόλις το 4% δεν συμμετέχει σε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ. Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές ιάρκεια ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ. Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές ιάρκεια ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Τύποι Φυσιολογικές προσαρµογές Βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/

ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Created with Print2PDF. To remove this line, buy a license at: http://www.binarynow.com/ FITNESS: ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΑΝΑΛΥΕΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ FITNESS ΕΝΩ

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT

Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους. Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Συνήθεις τραυματισμοί σε τριαθλητές και βασικά στοιχεία για την αποκατάστασή τους Χοντολίδης Πάνος Φυσικοθεραπευτής MSc PT Τι είναι τραυματισμός??? Είναι τα μυοσκελετικά συμπτώματα που είτε: εμποδίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουµε πως η προπόνηση µπορεί να µεγιστοποιιήσει τις δυνατότητες των ενεργειακών µας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην άσκηση με αντίσταση. Ισομετρική Ενδυνάμωση. Δρ. Φουσέκης Κων/νος. Καθηγητής Εφαρμογών. Kων/νος Φουσέκης, Καθηγητης Εφ.

Εισαγωγή στην άσκηση με αντίσταση. Ισομετρική Ενδυνάμωση. Δρ. Φουσέκης Κων/νος. Καθηγητής Εφαρμογών. Kων/νος Φουσέκης, Καθηγητης Εφ. Εισαγωγή στην άσκηση με αντίσταση Ισομετρική Ενδυνάμωση Δρ. Φουσέκης Κων/νος. Καθηγητής Εφαρμογών Άσκηση με αντίσταση Αντίσταση με αντίσταση είναι μια ενεργητική εκγύμναση (δυναμική ή στατική μυϊκή συστολή)

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Πώς να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα άσκησης στη φύση, στις ανάγκες μου»

Θέμα: «Πώς να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα άσκησης στη φύση, στις ανάγκες μου» Θέμα: «Πώς να προσαρμόσω ένα πρόγραμμα άσκησης στη φύση, στις ανάγκες μου» Από τους βασικότερους στόχους της Φυσικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι ο «διά βίου άσκηση και υγεία». Η Ελλάδα κατέχει την αρνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡ ΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΤΟΥΡΟΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Ph.D. Τ.Ε.Φ.Α.Α.,.Π.Θ. Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουµε πως η προπόνηση µπορεί να µεγιστοπιήσει τις δυνατότητες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η Ακ. Αν. Α. αυξάνει την ικανότητα γρήγορης δραστηριότητας και γρήγορης παραγωγής ενέργειας στις ασκήσεις υψηλής έντασης.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Η Ακ. Αν. Α. αυξάνει την ικανότητα γρήγορης δραστηριότητας και γρήγορης παραγωγής ενέργειας στις ασκήσεις υψηλής έντασης. ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ-ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η προπόνηση της άκυκλης αναερόβιας αντοχής Dr. Ζήσης Παπανικολάου (Ph.D., Ed.Μ.) ΤΕΦΑΑ Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Η Ακ. Αν.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

. (Ασκήσεις προς αποφυγή)

. (Ασκήσεις προς αποφυγή) ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωσημεθοδολογία-προγραμματισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κινητικότητα Ευκαμψία-Ευλυγισία

Κινητικότητα Ευκαμψία-Ευλυγισία Κινητικότητα Ευκαμψία-Ευλυγισία Κέλλης Σπύρος Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr Φύλο Παράγοντες που επηρεάζουν την κινητικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης

Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων άσκησης Ενότητα 7: Προγραμματισμός προπόνησης ανάπτυξης φυσικής κατάστασης Γεροδήμος Βασίλειος, Καρατράντου Κωνσταντίνα Τμήμα Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Μέθοδοι Προπόνησης

Διαβάστε περισσότερα

Ταχύτητα. Καθαρές ή βασικές μορφές ταχύτητας. Ταχύτητα. Σύνθετες μορφές ταχύτητας

Ταχύτητα. Καθαρές ή βασικές μορφές ταχύτητας. Ταχύτητα. Σύνθετες μορφές ταχύτητας Ταχύτητα Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητική ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Βασιλική Μάνου Επίκουρος καθηγήτρια προπονητική ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ vmanou@phed.auth.gr Ταχύτητα Είναι η κινητική ικανότητα του ατόμου να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΚ 1012. «Ανάπτυξη φυσικής κατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Τί είναι η εργομετρία;

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ. Τί είναι η εργομετρία; ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΑ Τί είναι η εργομετρία; Είναι η διαδικασία μέσω της οποίας μετριούνται και μελετούνται τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και οι φυσικές ικανότητες του ανθρώπου. Η εργομετρία χρησιμοποιεί εξοπλισμό

Διαβάστε περισσότερα

SYNERGY MOVEMENTS TRAINING SEMINAR SERIES

SYNERGY MOVEMENTS TRAINING SEMINAR SERIES SYNERGY MOVEMENTS TRAINING SEMINAR SERIES H Maximum Fitness σε συνεργασία µε τη Gymnastika διοργανώνουν µια νέα ολοκληρωµένη σειρά σεµιναρίων σχεδιασµένη για οποιονδήποτε γυµνάζει αθλητές ή αθλούµενους.

Διαβάστε περισσότερα

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO

Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Εκμάθηση της τεχνικής τρεξίματος και ανάπτυξη της ταχύτητας στo TAE KWON DO Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ kellis@phed.auth.gr Επιστημονικός συνεργάτης του Metrisis info@metrisislab.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΥΪΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΥΪΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΥΪΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΜΕ ΒΑΡΗ 1. Multiple-set system: 2-3 σετ προθέρμανσης με αυξανόμενη αντίσταση ακολουθούμενα από πολλαπλά σετ σταθερής αντίστασης. Για πολυαρθρικές ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

GENOMED ΚΕΝΤΡΙΚΑ: Ομήρου 70, Νέα Σμύρνη , , /

GENOMED ΚΕΝΤΡΙΚΑ: Ομήρου 70, Νέα Σμύρνη , , / Προπονητική καθοδήγηση µε βάση τoν γονιδιακό έλεγχο στην κατηγορία «Αθλητικές Επιδόσεις» Η αξιολόγηση των γονιδίων που σχετίζονται µε την αθλητική απόδοση έγινε από την εταιρία GENOMED και η προπονητική

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΕΙ ΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΝΑΜΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΕΙ ΙΚΗ ΑΝΤΟΧΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΥΝΑΜΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΜ: ΚΕ1001 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΟΙ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική στη προπόνηση (Θεωρητική τεκμηρίωση)

Η τεχνική στη προπόνηση (Θεωρητική τεκμηρίωση) Η τεχνική στη προπόνηση (Θεωρητική τεκμηρίωση) ΟΡΙΣΜΟΣ: Τεχνική είναι το τέλειο πρότυπο μιας κίνησης Ατομική τεχνική (ΣΤΥΛ): Η τεχνική που εξαρτάται από προσωπικές ικανότητες Το "στυλ" πρέπει να περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Μέθοδοι Προπόνησης Ι: Προπόνηση Αντοχής

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες

Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Πρόταση Εργομετρικής Αξιολόγησης παιδιών σε Ακαδημίες Εισαγωγή Η ολοένα αυξανόμενη εισροή παιδιών και εφήβων στον χώρο του αθλητισμού αλλά και η συστηματικά διογκούμενη αναλογία παιδιών και εφήβων με χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ Μαθημα 2 ο : ΑΡΧΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ Μαθημα 2 ο : ΑΡΧΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΜΕ ΒΑΡΗ Μαθημα 2 ο : ΑΡΧΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές πρέπει να είναι σε θέση να: ονοματίζουν και να εξηγούν τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μέτρα ασφάλειας στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής

ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μέτρα ασφάλειας στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Μέτρα ασφάλειας στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φ.Α. Η αθλητική ενδυµασία Επιτρέπει να γίνονται οι

Διαβάστε περισσότερα

Ειδική προπονητική κλασικού αθλητισμού. Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ

Ειδική προπονητική κλασικού αθλητισμού. Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ Ειδική προπονητική κλασικού αθλητισμού Σπύρος Κέλλης Καθηγητής προπονητικής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ Βασικοί άξονες του αθλητικού συστήματος Ανίχνευση-ανεύρεση ταλαντούχων παιδιών Επιλογή ταλέντων - επίλεκτων αθλητών

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη ταχυδύναμης και άκυκλης ταχύτητας στις αναπτυξιακές ηλικίες

Ανάπτυξη ταχυδύναμης και άκυκλης ταχύτητας στις αναπτυξιακές ηλικίες Ανάπτυξη ταχυδύναμης και άκυκλης ταχύτητας στις αναπτυξιακές ηλικίες Ταχυδύναμη Η ταχυδύναμη (ισχύς) αποτελεί μια από τις φυσικές ιδιότητες, των οποίων η σημασία κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική στον κλασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΙΣΤΗ ΥΝΑΜΗ ΤΑΧΥ ΥΝΑΜΗ ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΝΑΜΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ

ΜΕΓΙΣΤΗ ΥΝΑΜΗ ΤΑΧΥ ΥΝΑΜΗ ΑΠΟΛΥΤΗ ΥΝΑΜΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΚΜ: ΚΕ1001 ΠΑΤΣΙΑΟΥΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Ι ΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΑΛΕΝΤΟ. Επιμέλεια football-academies Δευτέρα, 04 Μάρτιος 2013 Στο ποδόσφαιρο η έναρξη της συστηματικής προπονητικής διαδικασίας γίνεται ολοένα και πιο νωρίς. Αυτό πλέον αποτελεί τη βάση της προπονητικής φιλοσοφίας μεγάλων ευρωπαϊκών και όχι μόνο συλλόγων. Η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής

Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ. Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής κωδ. μαθήματος Ν314 ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ Τίτλος 5ης Διάλεξης ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΚΗΣΗ Εισήγηση: Χατζηνικολάου Α.,Επίκουρος Καθηγητής Στόχοι της διάλεξης Να καταλάβουμε πως η προπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΑΚΧΑΡΩΝ-ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΑΛΜΥΡΟ ΝΕΡΟ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΔ -ΜΕΙΩΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θεματική ενότητα: Μηχανική Τεχνική των ασκήσεων

Θεματική ενότητα: Μηχανική Τεχνική των ασκήσεων Θεματική ενότητα: Μηχανική Τεχνική των ασκήσεων ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1. Ο όρος «σε ισορροπία» στην ενόργανη γυμναστική δηλώνει ότι το Κ.Β.Σ. βρίσκεται: α) πλησίον του σημείου ή της βάσης στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού

Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 12η Τραυματισμοί Νωτιαίου Μυελού Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Τραυματισμοί του Νωτιαίου Μυελού

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της δύναμης και της ισχύος

Ανάπτυξη της δύναμης και της ισχύος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ανάπτυξη της δύναμης και της ισχύος Ενότητα 3: Σχεδιασμός, εφαρμογή και καθοδήγηση προγραμμάτων ανάπτυξης της αντοχής στη δύναμη Γεροδήμος Βασίλειος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση και Καρδιοπάθειες

Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συμμαχία για την υγεία - Άσκηση Άσκηση και Καρδιοπάθειες Συγγραφική ομάδα: Φλουρής Ανδρέας, Ερευνητής Βογιατζής Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ Σταυρόπουλος- Καλίνογλου Αντώνης, Ερευνητής Σύγχρονες

Διαβάστε περισσότερα

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Χριστοδούλου Αλέξης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής Καλαθοσφαίρισης Όλοι μας έχουμε θαυμάσει κατά καιρούς μεγάλους αθλητές σε διάφορα αθλήματα και αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι η υπεροχή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Η Σχολή Καλαθοσφαίρισης Γ Κατηγορίας είναι η βασική Σχολή για τη θεμελίωση των απαραίτητων προσόντων για την άσκηση του

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Κατανάλωση ενέργειας και κόπωση Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Κατανάλωση ενέργειας Συντελεστής απόδοσης Απόδοση μεταβολισμού υποστρωμάτων 40% à ATP

Διαβάστε περισσότερα

15. Προπονητικές ασκήσεις και μεθόδοι προπόνησης στη πετοσφαίριση

15. Προπονητικές ασκήσεις και μεθόδοι προπόνησης στη πετοσφαίριση 15. Προπονητικές ασκήσεις και μεθόδοι προπόνησης στη πετοσφαίριση 15.1. Προπονητικές ασκήσεις Μιλώντας για τις προπονητικές ασκήσεις στην πετοσφαίριση εννοούμε όλες εκείνες τις ασκήσεις που χωρίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης. Τίτλος Διάλεξης

Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης. Τίτλος Διάλεξης Αρχές Σχεδιασμού και Καθοδήγησης της Προπόνησης κωδ. Μαθήματος N162 Τίτλος Διάλεξης Περιοδισμός για την ανάπτυξη της μυϊκής ισχύος και πρωτόκολλα προπόνησης για το bodybuilding Η Ισχύς ως Μηχανικό Μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Το Εβδοµαδιαίο και το Ηµερήσιο Πλάνο

Το Εβδοµαδιαίο και το Ηµερήσιο Πλάνο ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Το εβδοµαδιαίο και το ηµερήσιο πλάνο ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Η ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΑΤΙΣΜΟΣ & ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ Το Εβδοµαδιαίο

Διαβάστε περισσότερα

Είναι γνωστό πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το ισοκινητικό δυναμόμετρο στην φάση της

Είναι γνωστό πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το ισοκινητικό δυναμόμετρο στην φάση της - ΠΡΟΛΗΨΗ - ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ Το ισοκινητικό δυναμόμετρο είναι μονάδα υψηλής τεχνολογίας, συνδεδεμένη με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος αξιολογεί και συγκρίνει τις αρθρώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη της δύναμης και της ισχύος

Ανάπτυξη της δύναμης και της ισχύος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ανάπτυξη της δύναμης και της ισχύος Ενότητα 1: Σχεδιασμός προγραμμάτων άσκησης - Βασικές αρχές Γεροδήμος Βασίλειος Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού 1 Άδειες Χρήσης Ø

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΕΤΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Φαμίσης Κωνσταντίνος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Η δημιουργία ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου είναι

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι, Ενδεικτικές ραστηριότητες και Πλάνο Μαθήµατος στη διδασκαλία του Κλασικού Αθλητισµού

Στόχοι, Ενδεικτικές ραστηριότητες και Πλάνο Μαθήµατος στη διδασκαλία του Κλασικού Αθλητισµού Στόχοι, Ενδεικτικές ραστηριότητες και Πλάνο Μαθήµατος στη διδασκαλία του Κλασικού Αθλητισµού ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής 1 Το αντικείµενο του Κλασικού Αθλητισµού περιλαµβάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958. Περιεχόμενο Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς,Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 3 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ Περιεχόμενο Συνδεση με τα προηγουμενα Πριν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ Αντοχή

Διαβάστε περισσότερα