Command Line For Beginners. Thessaloniki Linux. User. Group

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Command Line For Beginners. Thessaloniki Linux. User. Group"

Transcript

1 Command Line For Beginners Thessaloniki Linux User Group

2 E ξομοιωτής τερματικού Ένας terminal emulator ( εξομοιωτής τερματικού) είναι ένα π ρόγραμμα π ου μας δίνει π ρόσβαση σε ένα shell ( κέλυφος), ή αλλιώς γραμμή εντολών, μέσα απ ό κάπ οιο άλλο μέσο απ οικόνισης. - Γραφικοί εξομοιωτές Ο π ιο διαδεδομένος terminal emulator στο GNU/Linux είναι ίσως το xterm, το οπ οίο εγκαθίσταται συνήθως μαζί με τον Xserver. Νεότερα terminal emulators συμπ εριλαμβάνουν το konsole του KDE, το gnome-terminal του GNOME, και π ολλά άλλα όπ ως το eterm, unicode-rxvt, aterm κλπ, καθένα με τις δικές του ιδιαίτερες δυνατότητες (transparency, απ λότητα, υπ οστήριξη tabs, κ. α.). -Virtual Consoles Στις π ερισσότερες διανομές Linux, υπ άρχουν έξι virtual consoles στα οπ οία μπ ορεί να κάνει login κάπ οιος χρήστης και να χρησιμοπ οιήσει σαν terminal emulators. Η μετακίνηση γίνεται με Ctrl+Alt+(F1 έως F6), ενώ το γραφικό π εριβάλλον ξεκινάει συνήθως απ ό τη θέση Ctrl+Alt+F7.

3 Κέλυφος (Shell) Το κέλυφος (shell) είναι ένα π ρόγραμμα π ου π αίρνει εντολές απ ό το π ληκτρολόγιο και τις δίνει στο λειτουργικό σύστημα, το οπ οίο με τη σειρά του τις εκτελεί. Παλιότερα, ήταν ο μόνος τρόπ ος επ ικοινωνίας ενός χρήστη με έναν υπ ολογιστή π ου έτρεχε Linux ( ή Unix). Στα π ερισσότερα συστήματα Linux το shell π ου χρησιμοπ οιείται είναι το bash ( βασισμένο στο sh, το οπ οίο αντικατέστησε). Εκτός αυτού όμως υπ άρχουν και άλλα διαθέσιμα τα οπ οία διαφέρουν απ ό το bash και π ου το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Μερικά απ ό αυτά είναι τα: ksh, tcsh και zsh.

4 Εκκίνηση Γραφικού Εξομοιωτή Απ ο το μενού... Στο Gnome: Applications menu -> Accessories -> Terminal μενού Εφαρμογές Βοηθήματα Τερματικό Στο Xfce: Applications menu -> System -> Terminal μενού Εφαρμογές Βοηθήματα Τερματικό Στο KDE: KMenu -> System -> Terminal Program (Konsole) KMenu Σύστημα Τερματικό (Konsole)... ή π ατώντας τα π λήκτρα Alt+F2 και γράφοντας στο π εδίο εκτέλεσης εντολής π ου θα εμφανιστεί: Στο Gnome gnome-terminal Στο Xfce xfce-terminal Στο KDE konsole... και π ατώντας Enter.

5 Πρώτη Επαφή To χρώμα του background και το μενού του μπορεί να διαφέρει από το δικό μας ανάλογα με τον εξομοιωτή που υπάρχει στην διανομή μας. Πρόκειται για απλές ρυθμίσεις που μπορεί να κάνει ο κάθε χρήστης από το μενού του εξομοιωτή... ftso είναι το όνομα του user με τον οπ οίο έχουμε κάνει login. ftso-desktop είναι το όνομα π ου έχουμε δώσει στο σύστημά έχει π αρόμοια χρήση με ενός . : μετά α π ο αυτό το σύμβολο υ π άρχει το path/ διαδρομή καταλόγου στην οπ οία βρίσκετε το τερματικό ~ είναι ο συμβολισμός του home καταλόγου του χρήστη μας. Δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπ τωση του /home/ftso/. $ το σύμβολο αυτό δείχνει ότι το τερματικό είναι έτοιμο να δεχτεί εντολές και οτι η π ροηγούμενη εντολή π ου εκτελέσαμε έχει τερματίσει...

6 Εντολές - Πως γράφω και π ως εκτελώ εντολές? Αμέσως μετά το σύμβολο $ γράφουμε τις εντολές και με το π λήκτρο Έντερ τις στέλνουμε π ρος εκτέλεση. - Τι είναι οι εντολές? Οι εντολές είναι π ρογράμματα τα οπ οία υπ άρχουν κυρίως μέσα στους καταλλόγους της εγκατάστασης με όνομα bin, τα ορίσματα και οι επ ιλογές των π ρογραμμάτων αυτών, οι μεταβλητές και οι ειδικοί χαρακτήρες. - Κάθε φορά π ου ο χρήστης γράφει μια εντολή και π ατάει Εντερ, το κέλυφος αναζητεί σε όλους αυτούς τους καταλόγους να βρει το π ρόγραμμα αυτό και το εκτελεί. Οι κατάλογοι στους οπ οίους γίνετε η αναζήτηση είναι απ οθηκευμένοι στην μεταβλητή PATH την οπ οία το κέλυφος διαβάζει κάθε φορά π ου εκκινεί. Το π εριεχόμενο της PATH μπ ορούμε να το δούμε εκτελώντας την εντολή: echo $PATH - Τα ορίσματα και οι επ ιλογές των εντολών γράφονται αμέσως μετά το όνομα της εντολής αφήνοντας ένα κενό. Για το π οια είναι αυτά και το π ως ακριβώς συντάσσονται μπ ορούμε να το μάθουμε εκτελώντας την εντολή: man <π ρόγραμμα >. Η εντολή αυτή θα μας εμφανίσει τις οδηγίες (manual) του π ρογράμματος... - Οι μεταβλητές είναι χαρακτήρες ή λέξεις (π χ temp) στις οπ οίες μπ ορούμε να απ οθηκεύουμε τα απ οτελέσματα των εντολών. Για να χρησιμοπ οιήσουμε το π εριεχόμενο μιας μεταβλητής βάζουμε μπ ροστά τον χαρακτήρα $ (π χ $temp). - Οι ειδικοί χαρακτήρες είναι όλοι οι χαρακτήρες εκτός των αριθμών και των γραμμάτων. Παρακάτω θα δούμε την χρήση μερικών εξ' αυτών.

7 Κατάλογοι Σύστημα αρχείων / Είναι ο βασικός φάκελος του linux και αυτός που είναι πιο ψηλά στην ιεραρχία της πυραμίδας του συστήματος αρχείων. Είναι ο λεγόμενος φάκελος root και ο αρχικός φάκελος όλων των υπολοίπων. Όλα λοιπόν τα αρχεία και οι φάκελοι, έχουν την αρχή τους στον φάκελο root. /bin Στον φάκελο αυτόν βρίσκονται τα εκτελέσιμα αρχεία (εφαρμογές και προγράμματα) του linux που χρησιμοποιούνται και από τον διαχειριστή του συστήματος αλλά και από τους απλούς χρήστες. Περιλαμβάνει εντολές του shell (πχ. bash, csh, κτλ.) και συχνά χρησιμοποιούμενες εντολές (πχ. cp, mv, rm, cat, ls κτλ.). Τα προγράμματα αυτά, καθώς και οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα βρίσκεται στον συγκεκριμένο φάκελο, είναι αυτόματα εκτελέσιμα, το οποίο σημαίνει ότι όταν γράψουμε μια εντολή, ένα από τα σημεία που θα ψάξει το λειτουργικό να βρει το πρόγραμμα που θα εκτελέσει, θα είναι ο φάκελος /bin. /boot Ο φάκελος αυτός περιέχει οτιδήποτε απαιτείται για την διαδικασία εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος. Ο φάκελος boot αποθηκεύει δεδομένα που χρησιμοποιούνται πριν από την έναρξη εκτέλεσης προγραμμάτων του χρήστη από τον πυρήνα. /dev Οποιαδήποτε περιφερειακή συσκευή υπάρχει συνδεδεμένη στον υπολογιστή σας, τότε θα βρείτε τα αντίστοιχα αρχεία ελέγχου της στον φάκελο αυτόν. Σκληροί δίσκοι, συσκευές usb, modem, εκτυπωτές κτλ. έχουν τα αντίστοιχα αρχεία τους εδώ. /etc Εδώ βρίσκονται τα αρχεία με τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων του. Αν για παράδειγμα, είναι εγκατεστημένος ο apache, τότε θα αναζητήσουμε το αρχείο με τις ρυθμίσεις του στον φάκελο /etc/apache.

8 Κατάλογοι Σύστημα αρχείων... /home Εδώ μένουν οι χρήστες! Μέσα στον φάκελο home υπάρχει ένας φάκελος για κάθε χρήστη (εκτός τον χρήστη root, καθώς όπως αναφέραμε παραπάνω το "σπίτι" του είναι στο /root), μέσα στον οποίο αποθηκεύονται τα αρχεία με τις ρυθμίσεις και τις επιλογές του, τα προσωπικά δεδομένα, η επιφάνεια εργασίας και γενικότερα οποιαδήποτε πληροφορία αφορά τον χρήστη αυτόν. /lib Ο φάκελος lib περιλαμβάνει τα modules του πυρήνα και τις κοινόχρηστες βιβλιοθήκες που χρειάζεται το σύστημα για να φορτώσει και να τρέξει εντολές και προγράμματα. Οι βιβλιοθήκες έχουν επέκταση αρχείου.so και είναι απαραίτητες για τη βασική λειτουργία του συστήματος. Τα modules του πυρήνα (drivers) είναι στον υποφάκελο /lib/modules/'έκδοση_kernel'. /lost+found Καθώς το linux θα πρέπει πάντα να τερματιστεί μέσω της αντίστοιχης διαδικασίας, μερικές φορές που το σύστημά ενδέχεται να κολλήσει ή να διακοπεί η λειτουργία του απότομα, κατά την επόμενη εκκίνηση τα γίνει ένας έλεγχος στο σύστημα αρχείων. Ο έλεγχος αυτός θα προσπαθήσει να ανακτήσει κάθε χαλασμένο αρχεία που εντοπίζει και τα αρχεία αυτά θα τοποθετηθούν στον φάκελο /lost+found. Κάθε partition έχει το δικό του φάκελο lost+found. Εάν βρείτε αρχεία σε αυτό, προσπαθήστε να τα μετακινήσετε στην αρχική τους θέση, σε περίπτωση που δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. /media Ο φάκελος media χρησιμοποιείται για να γίνουν mount οι σκληροί δίσκοι, οι δίσκοι usb, οι συσκευές cd/dvd κτλ. /mnt Αυτό είναι ένα γενικό σημείο για να γίνονται mount συσκευές.

9 Κατάλογοι Σύστημα αρχείων... /opt Στον φάκελο αυτόν μπαίνουν τα προγράμματα και τα επιπλέον πακέτα που δεν αποτελούν μέρος της βασικής εγκατάστασης του συστήματος, αλλά τα βάζουμε εκεί για δοκιμή (πχ. beta testing). Για παράδειγμα εδώ μπορούμε να εγκαταστήσουμε την τελευταία beta έκδοση του gimp, έτσι ώστε μετά που θα την αφαιρέσουμε, να μην επηρεαστούν άλλες ρυθμίσεις. Όταν εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα στον /opt, δημιουργείτε εκεί μέσα ένας φάκελος στον οποίο περιέχονται όλα τα αρχεία, τις βιβλιοθήκες, το documentation κτλ που απαιτείται. /proc Ο φάκελος proc είναι ένας ιδιαίτερος φάκελος με την έννοια ότι δεν περιέχει πραγματικά αρχεία, αλλά αρχεία για πληροφορίες του συστήματος κατά τη διάρκεια που το λειτουργικό τρέχει (π.χ. μνήμη του συστήματος). Για το λόγο αυτό, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κέντρο ελέγχου και πληροφοριών για τον πυρήνα και το σύστημα μας γενικότερα. Στην πραγματικότητα, πολλά βοηθητικά εργαλεία του συστήματος είναι απλώς κλήσεις προς αρχεία σε αυτόν το κατάλογο. Για παράδειγμα, η εντολή "lsmod" είναι απλά η εντολή "cat /proc/modules', ενώ η εντολή "lspci" είναι η εντολή "cat /proc/pci". Κύριο χαρακτηριστικό του φακέλου αυτού, είναι ότι τα περισσότερα αρχεία (με ελάχιστες εξαιρέσεις) έχουν μέγεθος αρχείου 0 bytes. /root Είναι το σπίτι του root, ο οποίος είναι ο υπερ χρήστης του λειτουργικού μας συστήματος και γενικοτερα του υπολογιστή. Έχει δικαίωμα να κάνει το οτίδηποτε και γι'αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν κάνουμε κάτι ως χρήστης root.

10 Κατάλογοι Σύστημα αρχείων... /tmp Ο φάκελος tmp είναι ένας φάκελος βοηθητικός, στον οποίον αποθηκεύονται προσωρινά κάποια αρχεία που δε ξαναχρειαστούν. Κάποια συστήματα είναι ρυθμισμένα να αδειάζουν τον φάκελο αυτόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Γι'αυτό το λόγο δε θα πρέπει να αποθηκεύουμε κάτι χρήσιμο στον φάκελο αυτόν ή κάτι που ίσως να ξαναχρειαστούμε στο μέλλον. /usr Ο φάκελος αυτός συνήθως περιλάμβάνει τα κοινόχρηστα δεδομένα ενός συστήματος και κάποια εκτελέσιμα αρχεία των χρηστών που δε βρίσκονται στο /bin (πχ. telnet, ftp κτλ.). Τέλος περιέχει τα αρχεία βοήθειας και τις απαιτούμενες βιβλιοθήκες των προγραμμάτων. /var Περιέχει κυρίως αρχεία για logging, αλλά και αρχεία σχετικά με το mail και τον εκτυπωτή.

11 Πλοήγηση στους καταλόγους Όπ ως είπ αμε αρχικά ο αρχικός κατάλογος π ου βρισκόμαστε μόλις ανοίξουμε το τερματικό είναι αυτό του home του user μας π ου συμβολίζεται με ~, ενώ ο ριζικός κατάλογος με /. Όλοι οι κατάλογοι και υπ οκατάλογοι συμβολίζονται με /< κατάλογος > και /< κατάλογος>/< υπ οκατάλογος> Οι δυο τελείες «..» συμβολίζουν ένα κατάλογο π άνω απ ό αυτόν π ου βρισκόμαστε, ενώ η μια τελεία «.» τον τρέχοντα κατάλογο. Αν θέλουμε να δούμε π οιο είναι το path/ διαδρομή π ου βρισκόμαστε κάθε στιγμή, εκτελούμε την εντολή: pwd Για να δούμε τα π εριεχόμενα του τρέχοντα καταλόγου, εκτελούμε την εντολή : ls Αν θέλουμε να ανεβούμε ένα επίπ εδο π άνω στο δένδρο των καταλόγων εκτελούμε: cd.. Αν θέλετε να κατεβούμε σε ένα υπ οκατάλογο εκτελούμε: cd < υπ οκατάλογος > Προσοχή : π π π π Αν θέλουμε να λοηγηθούμε σε κά οιον κατάλογο ου στο όνομά σου έχει κά οιο ειδικό χαρακτήρα ( όπ ως ένα κενό) τότε θα πρέπ ει π ριν τον χαρακτήρα αυτόν να βάλουμε ένα \ ( Πχ: cd /home/ftso/ Επ ιφάνεια\ εργασίας)

12 Διαχείριση Καταλόγων & Αρχείων Δημιουργία καταλόγου: mkdir < κατάλογος > Διαγραφή άδειου καταλόγου: rmdir < κατάλογος > Δημιουργία αρχείου: touch < αρχείο > Διαγραφή αρχείου: rm < αρχείο > Διαγραφή καταλόγου και π εριεχομένων: rm -r < κατάλογος > Αντιγραφή αρχείου ή καταλόγου: cp <π ηγή > <π ροορισμός > Μετακίνηση ( μετονομασία) αρχείου ή καταλόγου: mv <π ηγή > <π ροορισμός >

13 Δικαιώματα Εντολές 1) Δημιουργία καταλόγου thelug 2) Πλοήγηση στον κατάλογο thelug 3) Δημιουργία καταλόγου katalogos 4) Δημιουργία αρχείου arxeio 5) Εμφάνιση λίστας ( με λεπ τομέρειες) των περιεχομένων Η π ρώτη συμβολοσειρά για κάθε π εριεχόμενο μας δείχνει τον τύ π ο ( αρχείο ή κατάλογος ) και τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη, της ομάδας και των άλλων. Η τρίτη συμβολοσειρά μας δείχνει τον ιδιοκτήτη και η τέταρτη την ομάδα.. Αρχείο 1) Ο π ρώτος χαρακτήρας είναι ο και δηλώνει ότι π ρόκειται για αρχείο 2) Ανα τρεις χαρακτήρες βλέπ ουμε τα δικαιώματα με τη σειρά ιδιοκτήτη, ομάδας άλλων 3) Το r σημαίνει δικαίωμα ανάγνωσης. Το w σημαίνει δικαίωμα τροποπ οίησης. Το x σημαίνει δικαίωμα εκτέλεσης Κατάλογος 1) Ο π ρώτος χαρακτήρας είναι ο d και δηλώνει ότι π ρόκειται για αρχείο 2) Ανα τρεις χαρακτήρες βλέπ ουμε τα δικαιώματα με τη σειρά ιδιοκτήτη, ομάδας άλλων 3) Το r σημαίνει δικαίωμα ανάγνωσης π εριεχομένων. Το w σημαίνει δικαίωμα εγγραφής/ διαγραφής π εριεχομένων. Το x σημαίνει δικαίωμα εκτέλεσης μέσα στον κατάλογο.

14 Αλλαγή Δικαιωμάτων Η εντολή chmod αλλάζει τα δικαιώματα του αρχείου ή του καταλόγου Η εντολή chown αλλάζει τον ιδιοκτήτη και την ομάδα του αρχείου ή του καταλόγου Λεπτομέρειες για την σύνταξη, τα ορίσματα και τις ρυθμίσεις μπορούμε να βρούμε στο manual της κάθε μιας (εντολή man) 1) Εμφάνιση π εριεχομένων ( με λε π τομέρειες ) καταλόγου thelug 2) Δικαιώματα εκτέλεσης του αρχείου arxeio α π ο ιδιοκτήτη, ομάδα και άλλους 3) Εμφάνιση π εριεχομένων ( με λε π τομέρειες ) καταλόγου thelug 4) Αλλαγή ιδιοκτήτη (ftso) και ομάδας (plugdev) του αρχείου arxeio 5) Εμφάνιση π εριεχομένων ( με λε π τομέρειες ) καταλόγου thelug

15 Δικαιώματα διαχειριστή Για να κάνουμε κά π οια σημαντική π αρέμβαση στο σύστημά μας ή να διαβάσουμε / τρο π ο π οιήσουμε κά π οιο αρχείο το ο π οίο ανήκει στον διαχειριστή θα π ρέ π ει να έχουμε δικαιώματα διαχειριστή (su (super user) ) καθώς σαν α π λούς user το σύστημα δεν θα μας το ε π ιτρέψει. Για να γίνει αυτό θα π ρέ π ει π ριν α π ο την εντολή π ου θέλουμε να εκτελέσουμε να βάλουμε την εντολή sudo (super user do) η ο π οία θα μας ζητήσει να βάλουμε τον κωδικό του διαχειριστή μας.. Αυτό π ου θα π ρέ π ει να γράψουμε δηλαδή θα είναι κά π ως έτσι : sudo < εντολή > Αν θέλουμε για π αράδειγμα να εκτελέσουμε την εντολή ls ως super user τότε εκτελούμε : sudo ls Προσοχή : Όταν εισάγουμε τον κωδικό δεν βλέπ ουμε ούτε ****** χαρακτήρες για λόγους ασφαλείας. ούτε

16 Συντομεύσεις Πληκτρολογίου Πατώντας ένα συνδυασμό π λήκτρων στο π ληκτρολόγιο, στέλνονται στο τερματικό ειδικοί χαρακτήρες π ου εκτελούν διάφορες εντολές.. Οι συνδυασμοί π λήκτρων π ου έχουμε συνηθίσει στο γραφικό π εριβάλλον δεν δουλεύουν ή δουλεύουν με διαφορετικό τρό π ο όταν είμαστε στο τερματικό,, για αυτό θα π ρέ π ει να είμαστε π ολύ π ροσεκτικοί. Ctrl+C : π αύση της τρέχουσας εντολής Ctrl+Z : σταμάτημα της τρέχουσας εντολής, επ ανέναρξη με fg για το foreground ή bg για το background Ctrl+W : διαγραφή μιας λέξης στη τρέχουσα γραμμή Ctrl+U : διαγραφή ολόκληρης της γραμμής Ctrl+R : π ρόσφατες εντολές Ctrl+D : έξοδος απ ό την π αρούσα συνεδρία

17 Γενικά Tips & Tricks Εκτελώντας την εντολή clear καθαρίζουμε την οθόνη του τερματικού απ ο τα απ οτελέσματα των εντολών π ου έχουμε εκτελέσει. Πατώντας τα βελάκια του π ληκτρολογίου π άνω/ κάτω εμφανίζουμε το ιστορικό των εντολών π ου έχουμε εκτελέσει ακόμα και μέρες π ρίν. Επ ίσης αν εκτελέσουμε την εντολή history θα μας εμφανιστεί όλο το ιστορικό με την κάθε εντολή να έχει ένα αριθμό δίπ λα της (π χ 502 clear,503 history). Αν τρέξουμε την εντολή π χ!b θα εκτελεστεί η τελευταία εντολή π ου τρέξαμε και ξεκινούσε απ ο b. Αν γράψουμε τα π ρώτα γράμματα κάπ οιας εντολής ( ή διαδρομής αρχείου/ καταλόγου) και π ατήσουμε το π λήκτρο TAB 2 φορές θα μας εμφανιστεί ολόκληρη η εντολή ( ή η διαδρομή αρχείου/ καταλόγου) ή π ερισσότερες απ ο μια εντολές π ου αρχίζουν απ ο αυτά τα γράμματα... Στο τερματικό μπ ορούμε να εκτελούμε/ εκκινούμε ακόμα και π ρογράμματα π ου έχουν γραφικό και τα οπ οία αν κλείσουμε το τερματικό θα κλείσουν και αυτά! Αν δεν θέλουμε να γίνει αυτό τότε μετά το όνομα του π ρογράματος βάζουμε ένα & Βάζοντας την. ( τελεία) μπ ροστά απ ο το / δηλαδή./, ότι γράψουμε ( είτε εντολή, είτε κατάλογος, είτε π ρόγραμμα, είτε αρχείο) μετά απ ο αυτό θα είναι σαν να λέμε στο τερματικό να κοιτάξει μόνο μέσα στον κατάλογο π ου βρισκόμαστε και να μην ψάξει αλλού ( αλλού = στο υπόλοιπ ο path π ου έχει οριστεί by default. To path μπ ορούμε να το δούμε εκτελώντας την εντολή echo $PATH).

18 Γενικά Tips & Tricks... Σχεδόν όλες οι εντολές και τα π ρογράμματα π ου υπ άρχουν στο linux διαθέτουν ένα manual/ εγχειρίδιο και το οπ οίο θα πρέπ ει να συμβουλευόμαστε π ριν εκτελέσουμε κάπ οια εντολή π ου δεν γνωρίζουμε τι κάνει ή για να μάθουμε τι π αραμέτρους αυτήν π αίρνει ( Τις π αραμέτρους τις βάζουμε δίπ λα/ μετά απ ό την εντολή π ου θα εκτελέσουμε αφήνοντας ένα κενό). Για να δούμε το manual/ εγχειρίδιο κάπ οιας εντολής/π ρογράμματος θα πρέπ ει να γράψουμε την λέξη man και αφήνοντας ένα κενό να γράψουμε δίπ λα/ μετά την εντολή (π χ man ls). To manual/ εγχειρίδιο το διαβάζουμε ( δηλαδή κάνουμε π εριήγηση) π ατώντας τα βελάκια του π ληκτρολογίου π άνω/ κάτω ή π ατώντας Enter. Για να το κλείσουμε π ατάμε το π λήκτρο με το γράμμα q. Αν θέλουμε να εκτελέσουμε παραπ άνω απ ο μια εντολή στην ίδια γραμμή, χωρίζουμε τις εντολές με ένα ;. Παράδειγμα: ls ; pwd ( έτσι θα εκτελεστεί π ρώτα η ls και μετά η pwd). Αν βάλουμε αντί του ; το && τότε η εντολή θα εκτελεστεί μόνο αν η π ροηγούμενη εκτελέστηκε σωστά. Χρησιμοπ οιώντας την pipe μπ ορούμε να στείλουμε την έξοδο μιας εντολής ως είσοδο της άλλης. Πχ με την ls -l ~ grep Desktop θα π άρουμε το απ οτέλεσμα της ls -l ~ και θα αναζητήσουμε σε αυτό μόνο την γραμμή με την λέξη Desktop. Αν θέλουμε να κάνουμε αντιγραφή-επ ικόλληση μιας εντολής- κειμένου τότε μπ ορούμε να το κάνουμε π ατώντας δεξί κλικ στο π οντίκι και επ ιλογή απ ο το μενού π ου θα εμφανιστεί. Εναλλακτικά μπ ορούμε να χρησιμοπ οιήσουμε τον buffer του Χ στον οπ οίο η αντιγραφή γίνετε με μαρκάρισμα, ενώ η επ ικόλληση με μεσαίο κλικ ( ή ταυτόχρονο δεξί- αριστερό).

19 Κειμενογράφος nano

20 Διάφορες εντολές Εντολές διαχείρισης αρχείων ls π αρουσίαση των αρχείων ενός φακέλου ls -al π ροσαρμοσμένη π αρουσίαση των αρχείων ενός φακέλου με τα κρυφά αρχεία cd dir αλλαγή του ενεργού φακέλου στο φάκελο dir cd αλλαγή ενεργού φακέλου στο φάκελο home pwd εμφάνιση του ενεργού φακέλου mkdir dir δημιουργία φακέλου με το όνομα dir rmdir διαγραφή του φακέλου dir ( Προσοχή στη χρήση της με sudo) rm file διαγραφή του αρχείου file rm -r dir διαγραφή του φακέλου dir ( Προσοχή στη χρήση της με sudo) rm -f file αναγκαστική διαγραφή του αρχείου file ( Προσοχή στη χρήση της με sudo) rm -rf dir αναγκαστική διαγραφή του φακέλου dir ( ΜΕΓΑΛΗ Προσοχή στη χρήση της με sudo) cp file1 file2 αντιγραφή του αρχείου file1 στο αρχείο file2 cp -r dir1 dir2 αντιγραφή του φακέλου dir1 στο φάκελο dir2, εάν ο φάκελος dir2 δεν υπ άρχει τον δημιουργεί mv file1 file2 μετονομασία ή μεταφορά αρχείου file1 στο file2, αν το file2 είναι υπ αρκτός φάκελος τότε μεταφέρεται το file1 στο φάκελο file2 ln -s file link δημιουργία συμβολικού συνδέσμου link στο αρχείο file touch file δημιουργία ή ανανέωση του αρχείου file cat > file τοπ οθέτηση της στάνταρ είσοδου στο αρχείο file more file εμφάνιση των π εριεχόμενων του αρχείου file head file εμφάνιση των 10 π ρώτων γραμμών του αρχείου file tail file εμφάνιση των 10 τελευταίων γραμμών του αρχείου file tail -f file εμφάνιση των π εριεχομένων του αρχείου file καθώς αυτό μεγαλώνει αρχίζοντας απ ό τις 10 τελευταίες γραμμές

21 Διάφορες εντολές... Διαχείριση διεργασιών ps εμφάνιση των ενεργών διεργασιών του χρήστη σας τη π αρούσα στιγμή top εμφάνιση όλων των τρεχουσών διεργασιών kill pid σκότωμα της διεργασίας με pid pid killall proc σκότωμα της διεργασίας με όνομα proc bg δημιουργία μιας λίστας με όλες τις διεργασίες π ου έχουν σταματήσει ή των εργασιών π ου είναι στο background, επ ανεκκίνηση εργασιών στο background fg φέρνει την π λέον π ρόσφατη εργασία στο foreground fg n φέρνει την εργασία n στο foreground Αναζήτηση grep pattern files αναζήτηση ενός όρου pattern στα αρχεία files grep r pattern dir αναζήτηση ενός όρου pattern στο φάκελο dir command grep pattern αναζήτηση ενός όρου pattern στην έξοδο της εντολής command locate file εντοπ ισμός όλων των υφιστάμενων αντιγράφων ενός αρχείου find dir -name florina -print αναζητεί στον κατάλογο dir ένα αρχείο με το όνομα florina ( επ ιλογή -name) και το εμφανίζει στην οθόνη ( επ ιλογή -print) which command εμφάνιση της π λήρης διαδρομήςτης command whereis command εμφάνιση π λήρους διαδρομής εκτελέσιμου, source και manual της command

22 Διάφορες εντολές... Πληροφορίες συστήματος date εμφάνιση της τρέχουσας ώρας και ημέρας στο σύστημα cal εμφάνιση ημερολογίου για τον τρέχον μήνα uptime εμφάνιση του χρόνου π ου λειτουργεί το μηχάνημα w εμφάνιση των χρηστών π ου είναι συνδεδεμένοι whoami εμφάνιση του ονόματος χρήστη (username) σας finger user εμφάνιση π ληροφοριών για το χρήστη user uname -a εμφάνιση έκδοσης του πυρήνα cat /proc/cpuinfo εμφάνιση π ληροφοριών κεντρικής μονάδας επεξεργασίας cat /proc/meminfo εμφάνιση π ληροφοριών μνήμης df εμφάνιση χρήσης δίσκων σε χωρητικότητα du εμφάνιση χρήσης χώρου των υπ οφακέλων του τρέχοντος φάκελου free εμφάνιση χρήσης μνήμης και swap lsusb εμφάνιση συσκευών usb lspci -nn εμφάνιση συσκευών pci lshw εμφάνιση όλου του hardware

23 Διάφορες εντολές... Δικτύωση ping host διεξαγωγή ping σε ένα εξυπ ηρετητή host και εμφάνιση αποτελέσματος whois domain λήψη π ληροφοριών whois για ένα domain dig domain λήψη π ληροφοριών DNS για ένα domain dig -x host ανάστροφη εμφάνιση π ληροφοριών ενός host wget file κατέβασμα ενός αρχείου file wget -c file συνέχιση ενός κατεβάσματος ifconfig μπ ορούμε να δούμε τα δικτυακά μας interface αλλά και να τα τροποποιήσουμε iwconfig μπ ορούμε να δούμε τα ασύρματα δικτυακά μας interface αλλά και να τα τροποποιήσουμε Δικαιώματα αρχείων chmod octal file αλλαγή των δικαιώματων του αρχείου file σε octal, το octal είναι ένα τριψήφιο νούμερο π ου κάθενα απ ό τα ψηφία του συμβολίζει ξεχωριστά το χρήστη, το group, και με π ρόσθεση των ακόλουθων * 4 ανάγνωση (r) * 2 γραφή (w) * 1 εκτέλεση (x) παραδείγματα chmod 777 δικαιώματα rwx για όλους chmod 755 δικαιώματα rwx για τον ιδιοκτήτη,rx για το group και για όλους (π ερισσότερες οδηγίες θα βρείτε με την εντολή man chmod) Επ ίσης δείτε και την chown για την αλλαγή ιδιοκτήτη του αρχείου.

24 Επ ικίνδυνες πρακτικές 1) Εκτέλεση εντολών π ου δεν γνωρίζουμε ως διαχειριστής ή ακόμη και σαν απ λός χρήστης. 2) Σύνδεση ως διαχειριστής για την εκτέλεση απ λών λειτουργιών 3) Γνωστοπ οίηση ιδιωτικών π ληροφοριών τους συστήματος στο διαδικτύου και σε τρίτους 4) Εκτέλεση εντολής :(){ : :& };: 5) Εκτέλεση εντολής rm ( ειδικά με το όρισμα -rf) δικαιώματα διαχειριστή με

25 Tέλος echo ΤΕΛΟΣ

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux

Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux 1 Σύντομη εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα όμοιο με το Unix που αναπτύχθηκε από έναν πυρήνα (kernel, Εικ.1) τον οποίο δημιούργησε το 1991 ο Linus Torvalds όντας

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές 1 Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές whoami (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος χρήστη) pwd (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος καταλόγου) cat text file name (Παρουσιάζει στην οθόνη το περιεχόμενο ενός αρχείου

Διαβάστε περισσότερα

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους:

Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Αρχεία Πως δημιουργούμε ένα νέο αρχείο κειμένου; Με τρεις τρόπους: Με την εντολή touch: touch test.txt δημιουργούμε ένα κενό αρχείο test.txt. Mε την εντολή echo: Η echo λειτουργεί σαν αντίλαλος, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Linux με τη χρήση κονσόλας

Linux με τη χρήση κονσόλας Linux με τη χρήση κονσόλας Κεφάλαιο 2 Κείμενα Χρυσούλα Παπάζογλου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Υπηρεσία Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Θεσσαλονίκη, Μάρτης 2009 Το υλικό διατίθεται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX

Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εργαστήριο ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ UNIX Εισαγωγή Ξεκινάμε την εργαστηριακή μελέτη των Λειτουργικών Συστημάτων των Υπολογιστικών Συστημάτων εξετάζοντας αρχικά το λειτουργικό σύστημα Unix. Σκοπός του εργαστηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Μάθημα 4ο Σύστημα αρχείων Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Σύστημα αρχείων Εισαγωγή Μονοπάτια διαδρομής Φόρτωση και αποφόρτωση συστημάτων αρχείων Ιεραρχική οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ I Πιτροπάκης Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: npitrop@unipi.gr Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr ΔΟΜΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ (1/5) / Ριζικός κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX

3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 3ο Εργαστήριο Βασικές εντολές διαχείρισης αρχείων σε LINUX Αρχικός φάκελος χρήστη Home directory

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ι Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Μανουσόπουλος Χρήστος cman@unipi.gr Αρχική επιμέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΔΟΜΗ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ (1/5) +- / Ριζικός κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:03 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό

[11] Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Περιεχόμενα. Εισαγωγή. επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗς ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Εισαγωγή στο Unix Περιεχόμενα Εισαγωγή 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση

Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Δίκτυα Η/Υ στην Επιχείρηση Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστημα Unix Γκάμας Βασίλειος, Εργαστηριακός Συνεργάτης Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) Λογισμικό συστήματος, το οποίο αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών

2ο Εργαστήριο. Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 2ο Εργαστήριο Εισαγωγική στο Λ.Σ. LINUX Γενικές εντολές συστήματος και χρηστών Πίνακας Εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1

Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο. UNIX Μέρος 1 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής και Πληροφοριακά Συστήματα Εργαστήριο - ΕΠΛ003 Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφορικής Εργαστήριο UNIX Μέρος 1 Παναγιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Εισαγωγή στο Unix ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Unix Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα 1 επικοινωνία εφαρμογές λειτουργικό σύστημα προγράμματα υλικό δεδομένα Περιεχόμενα 2 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες

Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Unix: Εντολές, οργάνωση και χειρισµός αρχείων, διεργασίες Σύνταξη εντολών Περιεχόµενα Οργάνωση και χειρισµός αρχείων Μπαλαντέρ ικαιώµατα χρήσης αρχείων και οµάδες χρηστών Έλεγχος διεργασιών Σύνταξη εντολών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Περίληψη Προηγούμενου Επισκόπηση αρχείων και επεξεργασία κειμένου Εντολές file,

Διαβάστε περισσότερα

Άγγελος Αγγελόπουλος. Εισαγωγή στο LINUX. Οδηγός Χρήσης

Άγγελος Αγγελόπουλος. Εισαγωγή στο LINUX. Οδηγός Χρήσης Άγγελος Αγγελόπουλος Εισαγωγή στο LINUX Οδηγός Χρήσης Κέντρο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής Τµήµα Φυσικής 2004 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LINUX Το LINUX, που είναι ακρωνύµιο του LINUs

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 1: Βασική Πλοήγηση σε Linux CLI. Οκτώβριος 2016 Χ. Αλεξανδράκη

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 1: Βασική Πλοήγηση σε Linux CLI. Οκτώβριος 2016 Χ. Αλεξανδράκη Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Μάθημα 1: Βασική Πλοήγηση σε Linux CLI Οκτώβριος 2016 Χ. Αλεξανδράκη Command Line Interface Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα είναι φτιαγμένα ώστε να παρέχουν δύο περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές εντολές του Unix-Linux

Βασικές εντολές του Unix-Linux Εισαγωγή-Ο Φλοιός (Shell) Βασικές εντολές του Unix-Linux Μόλις συνδεθούμε στο Unix, εμφανίζεται στην οθόνη μας η προτροπή (prompt), σημάδι ότι το λειτουργικό σύστημα περιμένει τις εντολές μας. Το prompt

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εργαστηριακές Σημειώσεις Εισαγωγή στο UNIX Αρμοδιότητες των Λ.Σ. Διαχείριση πόρων o o Συσκευές I/O (disk, keyboard, mouse, terminal) Μνήμη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI. Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εργαστήριο 3: Βοηθητικά προγράμματα του Linux CLI Οκτώβριος 2014 Χ. Αλεξανδράκη Γ. Δημητρακάκης Περίληψη Προηγούμενου Επισκόπηση αρχείων και επεξεργασία κειμένου Εντολές file,

Διαβάστε περισσότερα

2.Shell, users, groups και privilegies

2.Shell, users, groups και privilegies 2.Shell, users, groups και privilegies 2.0 Εισαγωγή Όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα έχουν γραφικό περιβάλλον που τα κάνουν πολύ φιλικά προς το χρήστη. Το ίδιο ισχύει και στις διανομές του Linux,

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout)

2.1. Οι λογαριασµοί χρηστών Σύνδεση (login) και αποσύνδεση (logout) Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Πληροφορικής µε Εφαρµογές στην Βιοϊατρική Εισαγωγή στον Προγραµµατισµό (εργαστήριο) Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα UNIX 1. Σύνδεση στο Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) 1.1.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων Ι Μάθημα 2ο Βασικές Εντολές Διαχείρισης Αρχείων και Καταλόγων Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Σύστημα αρχείων Αρχεία και κατάλογοι Διαδρομές αρχείων και καταλόγων

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό σύστημα Unix

Λειτουργικό σύστημα Unix Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Διδάσκοντες: Στάθης Ζάχος (zachos@cs.ntua.gr) Νίκος Παπασπύρου (nickie@softlab.ntua.gr)

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Εργαστήριο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας. Νικόλαος Δ. Τσελίκας Κυριακή Θ. Σεκλού

Προγραμματισμός Ι. Εργαστήριο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας. Νικόλαος Δ. Τσελίκας Κυριακή Θ. Σεκλού Προγραμματισμός Ι Εργαστήριο 1 ο Περιβάλλον Εργασίας Νικόλαος Δ. Τσελίκας ntsel@uop.gr Κυριακή Θ. Σεκλού kseklou@uop.gr Εργαστήριο στον Προγραμματισμό Ι - Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών - Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές

Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές 1 Μερικές άλλες χρήσιμες εντολές whoami (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος χρήστη) pwd (Εμφανίζει το όνομα του τρέχοντος καταλόγου) less (Το ίδιο με την εντολή «cat», αλλά επιτρέπει την κύλιση στο κείμενο.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΟΥ ΗΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΚΗΣΗ 1 (ΘΕΩΡΙΑ) - ΕΙΣΑΓΩΓΗ Επεξεργαστής (CPU) : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο, πυρήνες) Windows XP : (ταχύτητα, εταιρία, μοντέλο) : Πηγαίνουμε Έναρξη / Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016

Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi. Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Εγκατάσταση του PiNet για διαχείριση εργαστηρίου με Raspberry Pi Συγγραφέας: Τριχόπουλος Γιώργος Δεκέμβριος 2016 Το σύστημα PiNet εξυπηρετεί στη διαχείριση των υπολογιστών Raspberry Pi σε μία σχολική τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Διαχείριση Αρχείων και Καταλόγων

Κεφάλαιο 10 Διαχείριση Αρχείων και Καταλόγων Κεφάλαιο 10 Διαχείριση Αρχείων και Καταλόγων Στόχος του Linux να είναι όσο πιο κοντά στο Unix γίνεται. Παραδοσιακά, τα Unix λειτουργικά συστήματα ήταν προσανατολισμένα στη γραμμή εντολών. Έχουμε γραφικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ Σύντομη εισαγωγή στο εργαστήριο Στο φετινό εργαστήριο του μαθήματος, έχετε τη δυνατότητα να δουλέψετε σε 2 περιβάλλοντα. Ένα σε περιβάλλον UNIX μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης σε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Σχολή Θετικών Επιστημών Τμ. Πληροφορικής. Διδάσκων: Ι. Η. Λαγαρής. Εισαγωγή

Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Σχολή Θετικών Επιστημών Τμ. Πληροφορικής. Διδάσκων: Ι. Η. Λαγαρής. Εισαγωγή Εισαγωγή στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές Σχολή Θετικών Επιστημών Τμ. Πληροφορικής Διδάσκων: Ι. Η. Λαγαρής 1.0 Solaris και UNIX Εισαγωγή Το UNIX είναι ένα λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ-345) Χειμερινό Εξάμηνο 2018-2019 Άσκηση 1 Φροντιστήριο: 05/10/2018 Παράδοση: 18/10/2018 Υλοποίηση Linux C Shell ΤΑ : shevtsov(shevtsov@csd.uoc.gr) Ώρες Γραφείου : Δευτέρα 14:00-16:00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Unix Tutorial Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι να έλθουμε σε επαφή με βασικές εντολές του Unix και την μεταγλώττιση προγραμμάτων C (με χρήση του μεταγλωττιστή gcc). Για να οργανώσουμε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 1 Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η εξοικείωση με κάποιες εφαρμογές που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 Διάλεξη 1β

Ενότητα 1 Διάλεξη 1β Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Προγραμματισμός με Εφαρμογές στην Επιστήμη του Μηχανικού Ενότητα 1 Διάλεξη 1β Σιέττος Κωνσταντίνος Άδεια Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήµατα

Λειτουργικά Συστήµατα Λειτουργικά Συστήµατα UNIX Ιστορία του UNIX 1940-50 υπολογιστές για ένα άτοµο και µία εργασία για κάθε χρονική περίοδο επικράτηση batch systems 1960 ερευνητικά συστήµατα διαµοιρασµού χρόνου Dartmouth College:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας.

Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας. Κεφάλαιο Ι: Εισαγωγή στο Linux και στο περιβάλλον εργασίας. 1.1 Τι είναι Λειτουργικό σύστημα (Operating System) Κάθε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) αποτελείται από δύο συνθετικά: Το Υλικό (Hardware) και

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύστημα Αρχείων του UNIX

Το Σύστημα Αρχείων του UNIX Το Σύστημα Αρχείων του UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Τι είναι το Σύστημα Αρχείων Πρόκειται για το τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. 6o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. 6o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ Διεργασίες, ανακατεύθυνση, διασωλήνωση, φίλτρα. ΑΣΚΗΣΗ 1 1. Να χρησιμοποιήσετε την εντολή ps για να δείτε τις διεργασίες που εκτελούνται στο σύστημα με όλες τις δυνατές επιλογές (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα

Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα Εισαγωγή στα Λειτουργικά Συστήματα S E T Δ Ι Α Φ Α Ν Ε Ι Ω Ν 10 S C R I P T S Α Ν Τ Ω Ν Η Σ Σ Ι Δ Η Ρ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Φλοιός (Shell) 2 Είναι το πρόγραμμα που διερμηνεύει (interpreter) τις εντολές που εισάγονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1. Το Λειτουργικό Σύστηµα Unix

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1. Το Λειτουργικό Σύστηµα Unix ΕΠΛ 032 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 Το Λειτουργικό Σύστηµα Unix Λειτουργικό Σύστηµα (Operating System) : είναι ένα σύνολο από προγράµµατα που ελέγχουν, συντονίζουν και επιβλέπουν τη λειτουργία του υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix

Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή στο λειτουργικό σύστηµα Unix Εισαγωγή Περιεχόµενα Λειτουργίες του Λ.Σ. Unix Λογαριασµοί Username Password Userid και Groupid Home Directory Κέλυφος Σύστηµα Αρχείων Pathname examples Pathname σχετικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη εισαγωγή στο Unix

Σύντομη εισαγωγή στο Unix Σύντομη εισαγωγή στο Unix Λίγη Ιστορία 1960: Bell Laboratories, MIT, GE: Multiplexed Information and Computing Service (Multics, GE- 645 mainframe) 1969: Ken Thompson, Dennis Ritchie et al: Unics, PDP-7

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτηµα Α : Εισαγωγή στο Linux.

Παράρτηµα Α : Εισαγωγή στο Linux. Παράρτηµα Α : Εισαγωγή στο Linux. Α.1 Τι είναι Λειτουργικό σύστηµα (Operating System) Κάθε Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η/Υ) αποτελείται από δύο συνθετικά: Το Υλικό (Hardware) και το Λογισµικό (Software)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή...1 Το κοινό αυτού του βιβλίου...2 Οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο...3

Εισαγωγή...1 Το κοινό αυτού του βιβλίου...2 Οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο...3 III Εισαγωγή...1 Το κοινό αυτού του βιβλίου...2 Οι συμβάσεις που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο...3 1. Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τη γραμμή εντολών...5 Τα πάντα είναι αρχεία...5 Μέγιστο μήκος ονομάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: Εισαγωγή, Χρήσιμες Εφαρμογές Σκοπός του εργαστηρίου αυτού είναι η χρησιμοποίηση κάποιων εφαρμογών που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Εισαγωγής στον Προγραμματισμό.

Διαβάστε περισσότερα

Το Λειτουργικό Σύστημα MS-DOS

Το Λειτουργικό Σύστημα MS-DOS Γενικά για το MS-DOS Το Λειτουργικό Σύστημα (ΛΣ) MS-DOS είναι σήμερα το πιο δημοφιλές ανάμεσα στους προσωπικούς Η/Υ και χρησιμοποιείται από τους περισσότερους απ' αυτούς. Τα αρχικά MS σημαίνουν την εταιρεία

Διαβάστε περισσότερα

% ls -l /usr/bin/wc -rwxr-xr-x 1 root bin 7368 Jul /usr/bin/wc

% ls -l /usr/bin/wc -rwxr-xr-x 1 root bin 7368 Jul /usr/bin/wc Κεφάλαιο 9: Δομή αρχείων συστήματος Έχουμε ήδη μιλήσει για τη δομή των καταλόγων στο Slackware Linux. Θα πρέπει λοιπόν να μπορείτε να βρείτε αρχεία και καταλόγους όπου χρειάζεστε. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα

Τα Windows Πολύ Απλά και Πολύ Σύντομα Σαχπατζίδης Αβραάμ Καθηγητής Πληροφορικής Π.Ε 20 Master of Arts (M.A) in "Gender, New Forms of Education, New Forms of Employment and New Technologies in the Information Age". Τα Windows Πολύ Απλά και

Διαβάστε περισσότερα

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης

Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Open eclass 2.2 - Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2009 Εισαγωγή Η πλατφόρμα Open eclass

Διαβάστε περισσότερα

Mε την ονομασία Unix ή μάλλον Unix-like αναφερόμαστε

Mε την ονομασία Unix ή μάλλον Unix-like αναφερόμαστε UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity. Dennis Ritchie Εργαστήριο 1 o : Εισαγωγή στο UNIX Τσαδήμας Ανάργυρος, Μάρα Νικολαϊδου, Τμήμα Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr It seems very simple. It is very simple. But if you don t know what the key is its virtually indecipherable.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός 2 The shell

Προγραµµατισµός 2 The shell Προγραµµατισµός 2 The shell 1 CLI vs GUI! CLI (Command Line Interface) Μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα Πιο εύκολο να γίνουν πολύπλοκες λειτουργίες. find. -mtime -2 -name '*.txt' -exec sed -i.bak 's/hi/bye/g'

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10

Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10 Εγκατάσταση και Απεγκατάσταση Ubuntu 7.10 Εγκατάσταση Κατεβάζουμε την διανομή Ubuntu 7.10, η οποία είναι σε CD Image από εδώ : Ubuntu Φυσικά γράφουμε το image που μόλις κατεβάσαμε σε ένα CD, χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Η εντολή ln. σύνδεση με την πραγματική καταχωρημένη πληροφορία. περισσότερα ονόματα (συνδέσεις). Τα επιπλέον ονόματα δημιουργούνται με

Η εντολή ln. σύνδεση με την πραγματική καταχωρημένη πληροφορία. περισσότερα ονόματα (συνδέσεις). Τα επιπλέον ονόματα δημιουργούνται με Η εντολή ln Το όνομα ενός αρχείου είναι απλώς μια σύνδεση με την πραγματική καταχωρημένη πληροφορία. Ενα αρχείο μπορεί να έχει ένα ή και περισσότερα ονόματα (συνδέσεις). Τα επιπλέον ονόματα δημιουργούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εντολές του Λειτουργικού Συστήματος UNIX

Εντολές του Λειτουργικού Συστήματος UNIX Εντολές του Λειτουργικού Συστήματος UNIX Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ΤΕΙ Ηπείρου Διδάσκων: Δημήτριος Λιαροκάπης Διαφάνειες: Γρηγόριος Τζώρτζης Ακ. Έτος 2013-2014 Παράδειγμα Δένδρου Συστήματος Αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Μάθημα 3ο Λογαριασμοί χρηστών Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Λογαριασμοί χρηστών Το αρχείο /etc/passwd To αρχείο /etc/shadow To αρχείο /etc/group Προσθήκη χρηστών

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι

Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Αρχιτεκτονικές Δικτύων & Πρωτόκολλα Ι Ενότητα : Διαχείριση αρχείων και καταλόγων στο Linux. Όνομα Καθηγητή : Δημήτριος Λυμπερόπουλος, Σπύρος Δενάζης Τμήμα : Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7. Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 1.7 Οδηγίες Αναβάθμισης (Upgrade) Ομάδα Εργασίας: Τσιμπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 16 Μαρτίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρμα eclass είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΒασικέςέννοιεςτουUNIX: Πλοήγηση στο Σύστημα Αρχείων, ΟφλοιόςτουUNIX, Βοηθητικά Προγράμματα, ΗδομήτουΠυρήνα.

ΒασικέςέννοιεςτουUNIX: Πλοήγηση στο Σύστημα Αρχείων, ΟφλοιόςτουUNIX, Βοηθητικά Προγράμματα, ΗδομήτουΠυρήνα. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ -UNIX Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα ΙΙ UNIX ΒασικέςέννοιεςτουUNIX: Πλοήγηση στο Σύστημα Αρχείων, ΟφλοιόςτουUNIX, Βοηθητικά Προγράμματα, ΗδομήτουΠυρήνα. Διδάσκων: Επ. Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα

Λειτουργικά Συστήματα Λειτουργικά Συστήματα Ενότητα: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ No:05 Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact:

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II. Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ II Υφαντόπουλος Νικόλαος Υποψήφιος Διδάκτορας Contact: nifantop@unipi.gr Operating System (O.S) O.S Types Windows 1981 Macintosh 1984 Linux 1991 Unix 1969 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ UNIX

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ Εξοικείωση με τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων με wildcards. Άδειες χρήσης. ΑΣΚΗΣΗ 1 Δημιουργείστε στον τρέχων κατάλογο τα παρακάτω αρχεία: hello.dat hello.doc hello.exe hello1.exe

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τμημα Πληροφορικης και Τηλεματικης Τσάμη Παναγιώτα ΑΜ: 20833 ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Άσκηση 1 Αθήνα 13-12-2011 Αναφορά Ενότητα 1 A Δημιουργήστε στο φλοιό 3 εντολές (alias) που η

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας

Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Υλοποίηση ενός προγραμματιστικού κελύφους εργασίας Πτυχιακή εργασία του φοιτητή Γιαννακίδη Αποστόλη Επιβλέπων καθηγητής Τσούλος

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή

Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0. Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) - 1 - Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007. 1. Εισαγωγή Πλατφόρµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης eclass 2.0 Οδηγίες Αναβάθµισης (Upgrade) Οµάδα Εργασίας: Τσιµπάνης Κωνσταντίνος, Εξηνταρίδης Γιάννης Αθήνα, 1 Ιουνίου 2007 1. Εισαγωγή Η πλατφόρµα eclass είναι ένα ολοκληρωµένο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΧΕΙΩΝ FTP Το FTP (File Transfer Protocol) είναι το εξειδικευμένο πρωτόκολλο μεταφοράς αρχείων στα σύγχρονα δίκτυα δεδομένων όπως το Διαδίκτυο. Δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αρχείων από τον υπολογιστή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εργαστηριακές Σημειώσεις Εισαγωγή στο UNIX Αρμοδιότητες των Λ.Σ. Διαχείριση πόρων o o Συσκευές I/O (disk, keyboard, mouse, terminal) Μνήμη Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems

Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora. Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Μια εισαγωγή στο Linux με την διανομή Fedora Βάιος Κολοφωτιάς MSc Informational Systems Τι είναι το Fedora Project? Είναι το όνομα μιας παγκόσμιας κοινότητας ανθρώπων που αγαπούν, χρησιμοποιούν και φτιάχνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (TP-105) ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ MS-DOS WINDOWS Διδάσκων: Γιάννης Χρυσάκης Εργαστηριακό Μάθημα 2012-2013 Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής & Πολυμέσων Εισαγωγή DOS: Disk Operating System Το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο UNIX. Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων

Εισαγωγή στο UNIX. Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων Εισαγωγή στο UNIX Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Τµήµα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστηµάτων 1 Περίγραµµα Αναζητώντας βοήθεια από το σύστηµα Το κέλυφος (Shell) Αρχεία και Κατάλογοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ. File Transfer Protocol

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ. File Transfer Protocol ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ File Transfer Protocol Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Χρησιμοποιείται σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν το πρωτόκολλο TCP/IP (όπως internet ή intranet). Ο FTP client μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013. Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013. Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ 2012-2013 Πληροφορική και Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εγκατάσταση Linux Server/Samba/Web Server (Apache)/MySQL Database Server/Joomla/Moodle/Word Press (Blog)/Email Server/File

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή

1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ. Πληροφορική Α' Γυμν. Το Λειτουργικό Σύστημα του Υπολογιστή 1 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΡΜΗΣ Μάθημα: Ενότητα: Πληροφορική Α' Γυμν. Το του Υπολογιστή 1. Τι ονομάζεται Πρόγραμμα; Είναι οι οδηγίες που δίνονται στον υπολογιστή για να εξηγήσουμε πώς γίνεται μια εργασία (δηλαδή η

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστραφείς Γλώσσες Προγραμματισμού C++ / ROOT

Αντικειμενοστραφείς Γλώσσες Προγραμματισμού C++ / ROOT Αντικειμενοστραφείς Γλώσσες Προγραμματισμού Ιωάννης Παπαδόπουλος Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σεπτέμβριος 2018 1/16 1 2/16 Η ιστορία του UNIX 3/16 GNU/ Ως λειτουργικό σύστημα θα χρησιμοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι - Εργαστήριο

Λειτουργικά Συστήματα Ι - Εργαστήριο 1. Εισαγωγικά Τι είναι το DOS (Disk Operating System); «Το DOS είναι ένα αρκτικόλεξο (Disk Operating System, λειτουργικό σύστημα δίσκου) που αναφέρεται σε μία ομάδα λειτουργικών συστημάτων (δες στο http://en.wikipedia.org/wiki/list_of_dos_operating_systems),

Διαβάστε περισσότερα

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας)

CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Γενικά CYGWIN Οδηγίες Χρήσης (Συγγραφέας: Γιώργος ούκας) Το cygwin είναι ένα περιβάλλον προσοµοίωσης του UNIX/Linux στα Windows. Παρέχει στον χρήστη την δυνατότητα να δηµιουργεί προγράµµατα κάνοντας χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΤΕΙΘ ΣΤΕΦ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (UNIX) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟΧΟΣ Εξοικείωση με τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων. ΑΣΚΗΣΗ 1 Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι πιο συχνές εντολές για τον χειρισμό αρχείων και καταλόγων. Χρησιμοποιώντας την εντολή

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Επισκόπηση Λ.Σ. Εργαστηριακές Ασκήσεις

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. Επισκόπηση Λ.Σ. Εργαστηριακές Ασκήσεις ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Επισκόπηση Λ.Σ. Εργαστηριακές Ασκήσεις Υλικό από: Modern Operating Systems Laboratory Exercises, Shrivakan Mishra Σύνθεση Κ.Γ. Μαργαρίτης, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης. 8ο Εργαστήριο ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Λειτουργικά Συστήματα (Εργαστήριο) Διδάσκων: I. Τσακνάκης 8ο Εργαστήριο Χρήστες και Ομάδες Χρηστών Εντολές su και sudo Δικαιώματα Αρχείων Ειδικά Δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

ιαφάνειες παρουσίασης #12

ιαφάνειες παρουσίασης #12 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ http://www.corelab.ece.ntua.gr/courses/programming/ ιδάσκοντες: Στάθης Ζάχος (zachos@cs.ntua.gr) Νίκος Παπασπύρου (nickie@softlab.ntua.gr) ιαφάνειες παρουσίασης

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ (1/3) /ˈjuː.nɪks/ +- Στην πρωταρχικη του μορφη κατασκευάστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή

Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης Java σε προσωπικό υπολογιστή Οι οδηγίες που ακολουθούν περιγράφουν την εγκατάσταση και τη χρήση (compile & run) της Java για τον προσωπικό σας υπολογιστή. Windows (10, 8.1,

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System)

Λειτουργικά Συστήματα Κεφάλαιο 2 Οργάνωση Συστήματος Αρχείων 2.1 Διαχείριση Αρχείων και Σύστημα Αρχείων(File System) 2.1.1 Εισαγωγή στη διαχείριση αρχείων Οι Η/Υ αποθηκεύουν τα δεδομένα και τα επεξεργάζονται. Εφαρμογή Προγράμματος C:\Documents and Settings\user\Τα έγγραφά μου\leitourgika.doc Λ.Σ. File System Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 Το Λειτουργικό Σύστημα Unix

Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 Το Λειτουργικό Σύστημα Unix ΕΠΛ033 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό για Μηχανικούς Τμήμα Πληροφορικής Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ #1 Το Λειτουργικό Σύστημα Unix Το Λειτουργικό Σύστημα (Operating System) είναι ένα σύνολο από προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2003... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 3 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 37 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου

Διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου Διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου Το διαχειριστικό σύστημα ονομάτων χώρου απευθύνεται σε όλους τους χρήστες οι οποίοι έχουν καταχωρήσει τα ονόματα χώρου τους (domain names) μέσα από το σύστημα καταχώρησης

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων. Minix Overview

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων. Minix Overview Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων Minix Overview Σύνοψη 5ης ιάλεξης Λειτουργικό Σύστημα Minix Οργάνωση του Λειτουργικού Συστήματος Οργάνωση πηγαίου κώδικα Minix recompilation Σύνοψη Μαθήματος Σύνοψη Μαθήματος

Διαβάστε περισσότερα

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων

FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων FTP - (File Transfer Protocol ) Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων Το File Transfer Protocol (FTP), (Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων) είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο σε δίκτυα τα οποία υποστηρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Συστήματα Ι. Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο. Αριστείδης Ηλίας. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Λειτουργικά. Συστήματα Ι. Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο. Αριστείδης Ηλίας. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Λειτουργικά Αριστείδης Ηλίας Συστήματα Ι Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο Shell Scripting Εισαγωγή Ένα shell script είναι μια λίστα εντολών που εκτελούνται ακολουθιακά Εκτελούνται ανάλογα με το κέλυφος και για

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Απομακρυσμένη σύνδεση Βασίλης Τζιβάρας Διάρθρωση Εισαγωγή στην απομακρυσμένη σύνδεση Απομακρυσμένη μεταφορά αρχείων Απομακρυσμένη εκτέλεση εντολών Διαχείριση των quota Διάρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

Users / Groups / Permissions. Πώς ξεκίνησε η ανάγκη για πολλαπλούς χρήστες σε ένα σύστημα;

Users / Groups / Permissions. Πώς ξεκίνησε η ανάγκη για πολλαπλούς χρήστες σε ένα σύστημα; Πώς ξεκίνησε η ανάγκη για πολλαπλούς χρήστες σε ένα σύστημα; Ένα λειτουργικό σύστημα διαθέτει πληθώρα λειτουργιών που άλλες το ξεχωρίζουν και άλλες υπάρχουν απλά για να το ολοκληρώσουν. Μια εκ των βασικών

Διαβάστε περισσότερα

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2

ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 ZTrade Quick Start User Manual Version 2.2 1. Εισαγωγή Το κείμενο αυτό περιγράφει τις βασικές λειτουργίες της εφαρμογής ZΤrade για την παρακολούθηση των αγορών και την διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Για

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός Συστήµατος

Προγραµµατισµός Συστήµατος Προγραµµατισµός Συστήµατος ιδάσκων: Αντώνιος εληγιαννάκης ιδασκαλία: Τετάρτη 19:00-21:00 (Αίθουσα Α ) Πέµπτη 16:00-18:00 18:00 (Αίθουσα ΣΤ ) Γραφείο: Α38 Ώρες Γραφείου: Τετάρτη 16:30-18:30 18:30 Email:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στο Λ.Σ. UNIX FTP Σύνδεση ftp με το niovi.aueb.gr Στο μενού «Έναρξη» / «Start» των Windows επιλέγουμε την εντολή «Εκτέλεση» / «Run». ftp niovi.aueb.gr Στο παράθυρο

Διαβάστε περισσότερα