21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»"

Transcript

1 21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε Π Ι Β Λ Έ Π Ω Ν Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ή Σ : Μ Ύ Α Ρ Η Σ Γ Ι Ά Ν Ν Η Σ, Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ό Γ Ο Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ό Έ Τ Ο Σ : «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»

2 ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ-ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΒΕΡΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΕΛ ΧΟΛΙ, ΓΚΡΕΜΙ ΚΟΥΙΤΙΜ, ΓΚΕΖΙΛΙ ΡΕΝΤΙΟΝ, ΓΡΑΜΜΟΖΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

3 Τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή είναι φυσικές ή τεχνητές ενώσεις που δρουν με τρόπο παρόμοιο με την ορμόνη τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη προκαλεί την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών του φύλου (ανδρογόνος δράση) και τη σταδιακή αύξηση του μυϊκού ιστού (αναβολική δράση).

4 ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ Νανδρολόνη Στανοζόλη Τεστοστερόνη Μπολντενόνη Ανδροστενεδιόνη Ανδροστενεδιόλη 19-νορανδροστενεδιόνη

5 Οι αθλητές χρησιμοποιούν τα αναβολικά ανδρογόνα στεροειδή για να βελτιώσουν την αθλητική τους επίδοση. Συγκεκριμένα για να : Αυξήσουν το μέγεθος, και την ισχύ των μυών τους. Να μπορούν να προπονούνται σκληρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αυξήσουν την αντοχή τους και να μειώσουν την προκαλούμενη κόπωση. Αυξήσουν την επιθετικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους. Προκαλέσουν ήπιου βαθμού ευφορία.

6 Αθλητές που τα χρησιμοποιούν: Μερικές από τις πιο καταφανείς ομάδες αθλητών που εμπλέκονται στην χρήση τους είναι, οι bodybuilders, οι «αναρριχώμενοι» (φιλόδοξοι) αθλητές και οι φανατικοί της διατήρησης της φόρμας τους. Τα αναβολικά στεροειδή όλο και περισσότερο λαμβάνονται από αυτούς που επιθυμούν μια πιο μυώδη σωματική ανάπτυξη για καθαρά αισθητικούς λόγους ή αυξημένη επιθετικότητα. Οι πλειονότητα αυτών των αθλητών ασχολούνται με προπόνηση με βάρη.

7

8

9 Στους άνδρες: Ακμή αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση. Χρήση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και ανικανότητα αναστολή της σπερματογένεσης συρρίκνωση και σκλήρυνση των όρχεων νεφρική βλάβη Γυναικομαστία Αλωπεκία υπερτροφία προστάτη μειωμένη παραγωγή ενδογενούς τεστοστερόνης και γοναδοτροπινών.

10 Στις γυναίκες: Ακμή ανάπτυξη ανδρικών χαρακτηριστικών, μεταξύ αυτών τριχοφυΐα στο πρόσωπο και στο σώμα, βάθυνση του τόνου της φωνής διαταραχές εμμήνου ρύσεως (περιόδου) αυξημένη επιθετικότητα και σεξουαλική διάθεση υπερτροφία κλειτορίδας συρρίκνωση του στήθους αλωπεκία ανδρικού τύπου πολύ αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης μειωμένα επίπεδα ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης.

11 Καρδιαγγειακές βλάβες: Σχηματισμός θρόμβων αυξημένη πίεση αίματος Υπέρταση ταχυκαρδία καρδιακή προσβολή υπερινσουλιναιμία.

12 Ηπατικές βλάβες: Ηπατίτιδα καρκίνος ίκτερος ηπατοκυτταρικό αδένωμα.

13 Ψυχολογικές παρενέργειες: Κατάθλιψη Ερεθιστικότητα αδυναμία συγκέντρωσης Επιθετικότητα βιαιότητα Παράνοια υπερδιέγερση

14 Συμπέρασμα

15 Αναβολικά στεροειδή είναι παράγωγα της τεστοστερόνης που βοηθούν το σώμα να μεταβολίσει κατάποση πρωτεΐνες και να συμβάλλουν στη σύνθεση του σκελετικών μυών. Τα αναβολικά στεροειδή επίσης χαρακτηρίζεται με κόπωση καθυστέρηση και μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ευφορίας. Γιατί αθλητές παίρνουν αναβολικά στεροειδή; Η ευρεία χρήση των αναβολικών στεροειδών στους αθλητές εξηγείται από το γεγονός ότι οι αθλητές ελπίζουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

16 ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

17 Οι μαθητές: Αποστολοπούλου Εύα Βαλλιάνου Λυδία Βαμβακάς Λουκάς Γερονικόλα Πηνελόπη Ηλιοπούλου Ναταλία

18 ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ Τι είναι αλκοολισμός; Αίτια αλκοολισμού Συνέπειες αλκοολισμού Παρενέργειες Τι πρέπει να αποφεύγουμε

19 Τι ειναι αλκοολισμός Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση από αλκοόλ και παρουσιάζεται σε δύο μορφές, την οξεία και χρόνια μέθη. Στην οξεία μέθη, ανάλογα με την ποσότητα του οινοπνεύματος που έχει καταναλωθεί και την κατάσταση του ατόμου (βαθμό πληρώσεως στομάχου, ιδιοσυγκρασία, φύλο κ.τ.λ.) υπάρχουν διαταραχές συνειδήσεως, αναστολή φραγμών, μειωμένη αντίληψη έως κώμα και θάνατος. Στη χρόνια μέθη έχουμε καθημερινή χρήση μεγάλης ποσότητας αιθανόλης. Τα άτομα αυτά, ανίκανα να αντισταθούν στην αυξημένη επιθυμία τους, οδηγούνται σιγά-σιγά σε αδυναμία να λειτουργήσουν εάν δεν πιουν (συμπτώματα στέρησης), πράγμα καταστροφικό τόσο για τους ίδιους όσο και για τον περίγυρο.

20 Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, παραισθήσεις, τρομώδες παραλήρημα) του ήπατος, (αλκοολική κίρρωση, δηλαδή καταστροφή του ιστού του οργάνου) του κυκλοφορικού συστήματος (αρτηριοσκλήρωση). Επιπλέον τα άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό παρουσιάζουν συνήθως διαταραχές της συμπεριφοράς, χαρακτηριζόμενες από αστάθεια της ψυχικής διαθέσεως, περιορισμό της ικανότητας κρίσεως και της βουλήσεως, ηθική κατάπτωση. Με απλά λόγια ο όρος αλκοολισμός σημαίνει την υπερβολική χρήση οινοπνεύματος, την εξάρτηση από το οινόπνευμα αλλά και τις βλάβες που αυτό προκαλεί.

21 Αίτια Τα αίτια που προκαλούν τη διάδοση του αλκοολισμού ανάμεσα στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού είναι, κυρίως, οικονομικά. Οι ακατάλληλες συνθήκες κατοικίας, η ανεπαρκής και ομοιόμορφη διατροφή, η έλλειψη δυνατοτήτων για πολιτιστική ψυχαγωγία, οι αδιέξοδες καταστάσεις είναι τα αίτια της βαριάς μορφής μέθης, στην οποί καταφεύγουν οι άνθρωποι ως μέσο λησμονιάς ή σαν υποκατάστατο τροφής (Σοβιετική Ιατρική Εγκυκλοπαίδεια,1981).

22 Συνεπειες Το αλκοόλ (αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη) είναι φάρμακο και μάλιστα ισχυρά εξαρτησιογόνο ιδίως όταν καταναλώνεται για μεγάλη χρονική διάρκεια. Απορροφάται ταχέως από το στομάχι και διανέμεται γρήγορα σ όλα τα υγρά του σώματος. Το 90-95% διασπάται από τα ένζυμα του ήπατος, ενώ το υπόλοιπο αποβάλλεται από τους πνεύμονες, τα ούρα και τον ιδρώτα. Η γεύση, η οσμή και η ικανότητα των αλκοολούχων ποτών να προσφέρουν χαλάρωση και ευφορία τα κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή στους καταναλωτές ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου και ειδικά σε περιόδους γιορτών.

23 Πόσο εύκολα περνάμε από την κοινή χρήση στην κατάχρηση και από εκεί στην εξάρτηση; Οι Ιάπωνες λένε ότι πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό και μετά το ποτό παίρνει το άτομο. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: 40 εκατομμύρια αλκοολικοί στην Ευρώπη. Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν τα νέα παιδιά να μπαίνουν με αξιώσεις, στο χορό του οινοπνεύματος, ενώ στατιστικά στοιχεία αναφέρουν ότι το 40% των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Ένα βαρύ οινοπνευματώδες ποτό έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Σε περίπτωση κατάχρησης αλκοόλ, το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα σωματικά και ψυχολογικά γνωστά ως μέθη. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επιθετικότητα, αδυναμία, κριτικής σκέψης, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ευφορία ή κατάθλιψη, συναισθηματική αστάθεια κ.α. Σωματικές ενδείξεις είναι το κόκκινο πρόσωπο, η συγκεχυμένη ομιλία, η αστάθεια στις κινήσεις ή η αδυναμία συντονισμού των κινήσεων, κ.α. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της μέθης είναι η άρση των 'αναστολών'.

24 Έτσι το άτομο μπορεί να εμφανιστεί πολύ έξυπνο, κοινωνικό, ικανοποιημένο και υπερκινητικό με οξυμένη ικανότητα σκέψης, αλλά όσο προχωρά η κατανάλωση γίνεται μελαγχολικό, αργό, εσωστρεφές και τελικά μπορεί ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του. Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον τα μισά από αυτά αφορούν έναν οδηγό ή έναν πεζό μεθυσμένο. Επίσης δεν είναι σπάνιες οι πτώσεις και τα ατυχήματα στο σπίτι ή στην εργασία που οφείλονται σε κατάχρηση αλκοόλ. Η μέθη είναι επίσης συχνά υπεύθυνη για εγκλήματα. Από σοβαρή κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να επέλθει και θάνατος του χρήστη, κυρίως από καταστολή των αναπνευστικών κέντρων ή από αναρρόφηση εμετού.

25 Παρενεργειες Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες γνωστές παρενέργειες από τη χρήση του αλκοόλ ως ουσία ντόπινγκ. Οι ιατρικές επιπτώσεις ταξινομούνται σε δύο βασικές κατηγορίες όπως στις οξείες και στις χρόνιες επιπτώσεις. Οξείες επιπτώσεις είναι : έμετος, μέθη, υπεραερισμός, αλκοολική δηλητηρίαση, ζάλη, μειωμένη συνείδηση, πονοκέφαλος, διάρροια, κίνδυνος εμέτου και αναρρόφησης, κατάσταση υπερδιέγερσης, κώμα. Χρόνιες επιπτώσεις είναι : αλκοολική ηπατίτιδα, μειωμένη συνείδηση, αλκοολική δηλητηρίαση, νεφρικές διαταραχές, λιπώδες ήπαρ, κίρρωση του ήπατος, νευρικές διαταραχές, κίνδυνος άπνοιας και καρδιακής ανακοπής.

26 Εγκυμοσύνη και Αλκοόλ Πολλές μέλλουσες μητέρες ρωτούν για την κατανάλωση αλκοόλ και αν είναι ασφαλές να πίνουν έστω και με μέτρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιο είναι το «ασφαλές» επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ. Οι επίσημες οδηγίες όμως (που υποστηρίζονται από όλο τον ιατρικό κόσμο), συστήνουν να μην πίνετε καθόλου αλκοόλ ώσπου να γεννηθεί το μωρό σας. Αξίζει να θυμάστε πως κάθε φορά που πίνετε αλκοόλ ενώ είστε έγκυος, το μοιράζεστε με το αγέννητο μωρό σας κι έχει αποδειχτεί πως η κατανάλωσή του σε τακτική βάση μπορεί να αποβεί επιζήμια. Το αλκοόλ φτάνει γρήγορα στο μωρό σας μέσω του πλακούντα. Μπορεί να εκπλαγείτε μαθαίνοντας ότι μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού σας και βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης με το δικό σας αίμα, απαιτώντας όμως το διπλάσιο χρόνο για να αποβληθεί απ τον οργανισμό του.

27 Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ και η εγκυμοσύνη δεν συμβαδίζουν. Αν, όμως, θέλετε κάποια στιγμή να πιείτε κάτι για να γιορτάσετε την πιο χαρούμενη περίοδο της ζωής σας, αρκεστείτε σε μία μπύρα ή κάποιο κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ.

28 ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΝ ΠΙΝΕΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΣΕ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΧΕΙΡΙΖΕΣΤΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΛΚΟΟΛ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΥ

29 ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ... ΔΕΝ ΠΙΝΟΥΜΕ!!!

30

31 ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ - ΕΘΙΣΜΟΙ ΘΕΜΑ : ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ : ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑ ΖΕΡΒΑ ΒΑΣΙΛΕΝΙΑ ΖΟΛΑΝΙ ΓΚΕΣΤΕΡΑ

32 ΟΡΙΣΜΟΙ Το Διαδίκτυο (αγγλ. Internet) είναι παγκόσμιο σύστημα διασυνδεδεμένων δικτύων υπολογιστών, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθιερωμένη ομάδα πρωτοκόλλων, η οποία συχνά αποκαλείται "TCP/IP" για να εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο. Εθισμός στο διαδίκτυο (αγγλ. internet addiction) είναι η ενασχόληση με το Ίντερνετ για άντληση αισθήματος ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος.

33 ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η πρώτη περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας το 1997, στις Η.Π.Α. Το πρώτο Κέντρο Απεξάρτησης λειτούργησε το 1995, στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α., ενώ την ίδια χρονιά ο Νεοϋορκέζος ψυχίατρος Ivan Goldberg, εν μέρει αστειευόμενος, υιοθέτησε πρώτος τον όρο Internet addiction («εθισμός» στο Internet). Οι πρώτες περιπτώσεις αφορούσαν ενήλικες, ωστόσο τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο επεκτάθηκε ραγδαία σε εφήβους και νέους.

34 ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ; Το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών) ή και σε μικρότερη ακόμη ηλικία. Είναι πιο συχνό κατά την μέση εφηβεία (15-17 ετών), κατά την οποία οι έφηβοι πειραματίζονται και σταδιακά αυτονομούνται, καθώς και κατά την όψιμη εφηβεία (> 17 ετών). Οι περισσότεροι εξαρτημένοι έφηβοι ασχολούνται με «παιχνίδια» στο σπίτι ή τα internet cafe.

35 ΑΙΤΙΑ Ψυχολογικά Ο αδύναμος χαρακτήρας Η περιθωριοποίηση Η μοναξιά Η απουσία σωματικής και ψυχολογικής δύναμης Μη υπεράσπιση και υποστήριξη του εαυτού τους

36 ΑΙΤΙΑ Κοινωνικά Μη ύπαρξη κοινωνικών δεξιοτήτων για γνωριμίες απευθείας Τραυματικές εμπειρίες Η έλλειψη ενδιαφερόντων ή ασχολίας με κάποιο άθλημα

37 ΑΙΤΙΑ Οικογενειακά Η διαρκής ενασχόληση των γονέων στο χώρο εργασίας τους Ο ελάχιστος χρόνος των γονέων για τα παιδιά τους Μείωση κοινωνικότητας του παιδιού Μείωση της ενεργητικότητας του και η αύξηση της εσωστρέφειάς του και της επιθετικότητάςτου.

38 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Ψυχολογικά Αίσθηση ευφορίας εν ώρα ενασχόλησης με τον υπολογιστή Ανικανότητα διακοπής της δραστηριότητας Παραμέληση οικογένειας και φίλων Μειονεκτικά αισθήματα μακριά από τον υπολογιστή Προβλήματα με την εργασία και το σχολείο

39 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Σωματικά Διατροφικές διαταραχές. Διαταραχές του ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου. Μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. σκολίωση). Μειωμένη αθλητική δραστηριότητα. Ξηρά μάτια - μυωπία. Ημικρανίες. Παραμέληση προσωπικής υγιεινής

40 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ O ρόλος των γονέων Αφιέρωση χρόνου και ενασχόληση με τα παιδιά Η συναισθηματική κάλυψη των παιδιών, η καλή σχέση και η επικοινωνία όλων των μελών οδηγούν σε σωστή εφαρμογή ΟΡΙΩΝ μέσα στο σπίτι Σε ετοιμότητα αναγνώρισης προβλήματος Ζήτηση βοήθειας από ειδικούς Διδασκαλία των παιδιών σε κάποια θέματα Μετάδοση συμβουλών Χρήση λογισμικών προγραμμάτων για έλεγχο

41 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Σχολικό Περιβάλλον Ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών. Παροχή διαδικτύου μέσα στο σχολικό περιβάλλον, με password/login και μέγιστο χρόνο χρήσης Χρησιμοποίηση φίλτρων απαγόρευσης εισόδου σε ακατάλληλες ιστοσελίδες. Ύπαρξη σχολικού ψυχολόγου με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση της κατάχρησης διαδικτύου

42 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Κοινωνικό Περιβάλλον Συζήτηση για το όριο ηλικίας για την είσοδο σε internet café Φίλτρα και όριο χρήσης σε internet cafes Παροχή πληροφορίας για την ασφαλή χρήση διαδικτύου με έντυπο υλικό σε μέρη που συχνάζουν οι έφηβοι

43 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Υπηρεσίες Υγείας Ενημέρωση των ιατρών, ειδικευομένων και φοιτητών για την υπερβολική χρήση διαδικτύου Το θέμα να συμπεριλαμβάνεται σε συνέδρια και ημερίδες

44 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ EXETE H/Y EAN NAI ΠΕΡΙΣΣΟ ΤΕΡΟ ΑΠΌ ΈΝΑ ΒΡΑΔΥΝΕ Σ ΩΡΕΣ ΣΤΟΝ Η/Υ ΕΧΕΤΕ ΙΝΤΕΡΝΕ Τ ΧΡΗΣΗ ΙΝΤΕΡΝΕ Τ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΗ ΣΕ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙ ΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣ ΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛ ΙΑ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣ Η ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕ Τ ΠΡΟΣΩΠΙ ΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑ ΦΙΩΝ ΝΑΙ 97,7% 53,9% 61,3% 95,0% 75,1% 86,1% 62,3% 70,0% ΟΧΙ 2,3% 46,1% 30,3% 5,0% 24,9% 13,9% 37,7% 30,0%

45 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΣΠΑ ΘΕΙΑ ΠΡΟΣΕΓ ΓΥΣΗΣ ΜΕΣΩ ΣΚΔ ΠΑΙΓΝΙΔ ΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝ ΕΤ ΓΝΩΡΙΜ ΙΕΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝ ΕΤ ΕΝΑΣΧΟ ΛΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΙ ΆΛΛΟ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡ ΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕ ΔΑΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙ ΑΣΜΟΣ Ε-ΜΑΙΛ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕ ΛΜΑΤΙΚ Η ΕΝΑΣΧΟ ΛΗΣΗ ΜΕ ΙΝΤΕΡΝ ΕΤ ΕΧΕΤΕ ΞΟΔΕΨΕ Ι ΧΡΗΜΑ ΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚ ΤΙΟ ΝΑΙ 49.3% 68,7% 52,9% 72,8% 91,7% 30,2% 14,6% ΟΧΙ 50,7% 31,3% 47,1% 27,2% 8,3% 69,8% 85,4%

46 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΕ ΤΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΕΛ.ΚΟΙΝ.ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 56,1% ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ 17,9% ΑΛΛΑ 26,0% ΩΡΕΣ ΣΤΟΝ Η/Υ ΩΡΕΣ ΣΕ ΣΚΔ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥ Ο ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙ Α ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥ Ο ,5 43 ΧΡΗΜΑΤΙ ΚΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥ Ο

47 Πηγές

48 . Τυχερά παιχνίδια

49 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ «Τυχερά παιχνίδια» Εισαγωγή: Α)Τυχερά παιχνίδια. Β)Παιχνίδια Καζίνο στα Ίντερνετ Καζίνο. Γ) Τι είναι αυτό που μας συναρπάζει με τα τυχερά παιχνίδια και το τζόγο;

50 Α)Τυχερά παιχνίδια. Τα τυχερά παιχνίδια συναρπάζουν τους οπαδούς τους όσο ενοχλούν τους κριτικούς τους. Στηρίζονται στην βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να ρισκάρει και στην ελπίδα του να κερδίσει μεγάλα ποσά. Τα τυχερά παιχνίδια βασίζονται σε ανεπτυγμένα μαθηματικά και υπάγονται στους νόμους των πιθανοτήτων. Είναι ουσιαστικά η ανάληψη κινδύνου (ρίσκου) για να κερδίσεις μεγάλα ως και τεράστιας αξίας έπαθλα (χρήματα - αντικείμενα).

51 Β)Παιχνίδια Καζίνο στα Ίντερνετ Καζίνο. Η τεχνολογία όπως γνωρίζουμε αλλάζει την ιστορία και ένα σημαντικό μέρος που έχει βελτιώσει την ποιότητα του ανθρώπου είναι ότι έχει τη δυνατότητα να παίζουν παιχνίδια καζίνο όποια στιγμή και αν το επιθυμούν. Μέχρι και πριν μερικά χρόνια η δυνατότητα αυτή παρεχόταν μόνο με την επίσκεψη σε ένα πραγματικό μέρος όπως το Μονακό, το Λας Βέγκας, το Ατλάντικ Σίτι και άλλα παρεμφερή μέρη. Το ιντερνέτ παρέχει πλέον χιλιάδες επιλογές πάνω στα paixnidia kazino από το προσωπικό χώρο του κάθε παίκτη.

52 Γ) Τι είναι αυτό που μας συναρπάζει με τα τυχερά παιχνίδια και το τζόγο; Kανένας δε γνωρίζει με ακρίβεια πότε ο άνθρωπος ανακάλυψε το τζόγο. Η ιστορία έχει καταγράψει πολλές διάσημες προσωπικότητες που λάτρευαν τα τυχερά παιχνίδια. Τι είναι όμως αυτό το διαχρονικό κάτι που έλκει τους ανθρώπους στο τζόγο; Ποιοι είναι οι λόγοι και οι δυνάμεις εκείνες που τους οδηγούν στο να στοιχηματίζουν, να πηγαίνουν στα καζίνο, να αγοράζουν λαχεία και να παίζουν λόττο; Ας δούμε τους σημαντικότερους:

53 Αιτία 1 η Η πρώτη και η πιο κοινή αιτία είναι για να σκοτώσουν το χρόνο τους. Ενώ για μερικούς ανθρώπους ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμο και δυσεύρετο αγαθό, για άλλους μπορεί να είναι πραγματική κατάρα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει καταστάσεις που νιώθαμε εξαιρετική βαρεμάρα. Μη ξεχνάτε ότι η ανία είναι μία από τις συχνότερες ψυχικές ασθένειες

54 Αιτία 2η Τα τυχερά παιχνίδια ικανοποιούν τις ανάγκες του ατόμου για έντονα αισθήματα και συναρπαστικές εμπειρίες. Ο παίκτης είναι σαν να παίρνει το ρόλο του αγαπημένου του ήρωα σε μία ταινία δράσης όπου τα πάντα διαδραματίζονται με επίκεντρο τον εαυτό του και το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο. Αναλογιστείτε πόσοι άνθρωποι αναζητούν την περιπέτεια και τη δράση σε extreme σπορ ή παρόμοιες δραστηριότητες.

55 Αιτία 3 η Η ανάγκη του ανταγωνισμού μας οδηγεί να αποδείξουμε ότι είμαστε πιο έξυπνοι, πιο ικανοί και καλύτεροι από τους αντιπάλους μας αυτό είναι ένα από τα βασικά κίνητρα που βρίσκονται πίσω από το τζόγο. Ένα απλό παιχνίδι μεταμορφώνεται σε μία σπουδαία μάχη και το αποτέλεσμά του επηρεάζει τα μέγιστα τη διάθεση και τα αισθήματα του παίκτη.

56 Αιτία 4η Πολλοί παίκτες οδηγούνται από την απληστία τους για τα χρήματα, αν και συνηθίζουν να δίνουν άλλες αιτίες για αυτή τους τη συνήθεια. Έτσι όποτε αγοράζετε ένα λαχείο ή παίζετε φρουτάκια σκοπός σας είναι φυσικά να βγάλετε χρήματα και όσο περισσότερα τόσο το καλύτερο!

57 Αιτία 5η Υπάρχουν παίκτες που λένε ότι παίζουν για να σκοτώσουν την ώρα τους, όμως κατά βάθος έλκονται από την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητες και τα προσόντα τους. Αυτό ισχύει περισσότερο για τα λεγόμενα τεχνικά τυχερά παιχνίδια.

58 Αιτία 6 η Από τα αρχαία χρόνια ακόμη οι άνθρωποι αρέσκονταν στο να προκαλούν τη μοίρα τους. Αυτή η κατηγορία των παικτών προτιμά συνήθως παιχνίδια όπως το λόττο, το κίνο κλπ.

59 Αιτία 7η Τα παιχνίδια προσφέρουν μία απόδραση από την πραγματικότητα. Η καθημερινότητα είναι γεμάτη άγχος, προβλήματα και πολλές φορές μας τη δίνει στα νεύρα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι επιθυμούμε να δραπετεύσουμε. Και αφού δεν μπορούμε να πηγαίνουμε διακοπές κάθε μήνα, πηγαίνουμε σε κάποιο καζίνο για να ζήσουμε κάτι το διαφορετικό, ασυνήθιστο και διασκεδαστικό. Βουτάμε στην εικονική πραγματικότητα και μπαίνουμε σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο με τους δικούς του ιδιαίτερους κανόνες.

60 Fin

61 καπνισμά Η Ο Μ Ά Δ Α Μ Α Σ : Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Ο Π Ο Ύ Λ Ο Υ Π Η Ν Ε Λ Ό Π Η, Α Σ Λ Α Ν Ί Δ Η Κ Α Τ Ε Ρ Ί Ν Α, Γ Κ Ό Γ Κ Α Σ Γ Ι Ώ Ρ Γ Ο Σ, Δ Ε Λ Α Π Ό Ρ Τ Α Σ Δ Ο Μ Έ Ν Ι Κ Ο Σ, Δ Η Μ Ή Τ Ρ Η Α Ν Τ Ρ Έ Α Σ

62 Εμείς λοιπόν θα ασχοληθούμε με τις νόμιμες εξαρτησιογόνες ουσίες και πιο συγκεκριμένα με το ΚΑΠΝΙΣΜΑ το οποίο είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη σημερινή εποχή.

63 Κάπνισμα

64 Τι περιέχει ένα τσιγάρο Λοιπόν, το τσιγάρο περιέχει χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και 43 γνωστές καρκινογόνες ενώσεις και 400 άλλες τοξίνες. Στα συστατικά αυτά περιλαμβάνονται: η νικοτίνη η πίσσα το μονοξείδιο του άνθρακα (δηλητηριώδες αέριο) η φορμαλδεϋδη (χρησιμοποιείται στις ταριχεύσεις) η αμμωνία (καθαριστικό) το αρσενικό (δηλητήριο- χρησιμοποιείται στα ποντικοφάρμακα) και το DDT (εντομοκτόνο)

65 Κάπνισμα Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης του καπνού. Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό στάδιο «ξαφνιάζει» και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανάμεσα στις περίπου ουσίες που ο οργανισμός των καπνιστών λαμβάνει με το κάπνισμα, εμπεριέχονται βλαβερές και καρκινογόνες ουσίες όπως η γνωστή σε όλους μας πίσσα, η νικοτίνη, αμμωνία, ασετόν (ναι, σαν αυτό που βάζουν οι γυναίκες στα νύχια!) καθώς επίσης και μονοξείδιο του άνθρακα ή ουσίες που χρησιμοποιούνται για την διατήρηση του κουφαριού των νεκρών!

66 Με το κάπνισμα λοιπόν, ο ανθρώπινος οργανισμός αρχικά δυσκολεύεται να συνηθίσει τις ξένες (βλαβερές) ουσίες που εμπεριέχει ο καπνός (και που εισέρχονται στον οργανισμό των καπνιστών κυρίως με το κάπνισμα του τσιγάρου). Με το πέρασμα του καιρού, ο ανθρώπινος οργανισμός αναγκάζεται να συμβιβαστεί και στην συνέχεια να αποδεχτεί όλο και περισσότερο τον καπνό (μαζί με τις βλαβερές επιπτώσεις που ο καπνός επιφέρει φυσικά!). Παράλληλα, η πράξη του καπνίσματος αρχίζει να δημιουργεί εθισμό και κατά συνέπεια ο ίδιος ο καπνιστής πιστεύει πως ο οργανισμός του χρειάζεται το κάπνισμα! Παρόλο που οι περισσότεροι καπνιστές φτάνουν στο σημείο να θεωρούν το τσιγάρο «απαραίτητο», είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο μόνος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός πως οι ίδιοι οι καπνιστές (και κατά συνέπεια οι οργανισμοί τους) πλέον είναι εθισμένοι στο κάπνισμα (ως πράξη) καθώς επίσης και στις βλαβερές ουσίες του καπνού.

67 Ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα ΕΜΦΥΣΗΜΑ Το εμφύσημα καταστρέφει αργά τους πνεύμονες κάνοντας την αναπνοή τόσο δύσκολη που ακόμη κι ένας απλός περίπατος στο γωνιακό μαγαζί είναι αδύνατος. Παρ' όλο που η ζημιά που έχει ήδη γίνει δεν επανέρχεται, μπορείς να αποτρέψεις παραπέρα ζημιά διακόπτοντας το κάπνισμα. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται από τη πίσσα και τη νικοτίνη στο καπνό του τσιγάρου. Πολλοί καρκίνοι του πνεύμονα δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση και τα θύματα συνήθως πεθαίνουν λίγους μήνες μετά τη διάγνωση. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί καρκίνους στα χείλη, τη στοματική κοιλότητα, το λαιμό, το λάρυγγα και την κύστη και είναι πάντα παράγων κινδύνου για καρκίνους στο πάγκρεας, το στομάχι, τη μήτρα και τα νεφρά.

68 ΚΑΡΔΙΟΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Οι καρδιοαγγειακές ασθένειες προκαλούνται από τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Η πολυδουλεμένη σου κιόλας καρδιά έχει να δουλέψει ακόμα σκληρότερα για να διεκπεραιώσει τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι καρδιοαγγειακές παθήσεις απομυζούν την ενέργειά σου και κάνουν την αναπνοή σου πολύ δύσκολη. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Οι περιφερειακές αγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται όταν λιγότερο αίμα και οξυγόνο κυκλοφορεί στα χέρια σου και στα πόδια. Αυτό αρχίζει σαν μούδιασμα ή οδυνηρός πόνος και μπορεί να καταλήξει σε γάγγραινα.

69 ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Οι άντρες που καπνίζουν πιθανόν να υποφέρουν από ανικανότητα, η οποία οφείλεται σε ζημιά στα αιμοφόρα αγγεία στο πέος. ΠΑΙΔΙΑ Τα παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν είναι πολύ πιθανό να πάθουν πνευμονία και βρογχίτιδα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους από τα παιδιά των μη καπνιστών γονέων. Επίσης είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από πολύ συχνές και σοβαρές κρίσεις άσθματος. Και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ πιθανό να δοκιμάζουν το τσιγάρο ή να γίνουν καπνιστές αν ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν.

70 Συνέπειες του καπνίσματος Διατάραξη της όρασης (νικοτινική αμβλυωπία μια από τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις του καπνίσματος στην όρασή σας) Φαρυγγίτιδα (Μια από τις πιο συχνές επιπτώσεις του καπνίσματος εμφανίζεται συχνά και σε νέα άτομα) Αλλοίωση της γεύσης, της ακοής και της όσφρησης Μείωση της αντοχής (Μια από τις πιο γνωστές επιπτώσεις του καπνίσματος) Τρεμούλιασμα των άκρων Ίλιγγος Νευραλγίες Εγκεφαλική υπεραιμία με βάρος και ζάλη Παλμούς Πόνους στομάχου και εντέρων δυσκοιλιότητα (Πρόκειται για μια από τις επιπτώσεις του καπνίσματος που εμφανίζεται περισσότερο σε νέους καπνιστές) Τοπικός ερεθισμός στα χείλη, στο στόμα και στη γλώσσα

71 ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ Σύμφωνα με έρευνα οι ακόλουθοι παράγοντες καθορίζουν την αιτία που οι νέοι αρχίζουν το κάπνισμα : Συνήθεια γονέων Φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με την εικόνα του Διαφήμιση και εμπορική σύνδεση με τον αθλητισμό Σχέσεις / οικογενειακή δομή Επίπεδο εκπαίδευσης Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο Διαχείριση άγχους και καταπίεσης Αποδοχή Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα εθισμού στον καπνό - 61% των νέων θεωρούν ότι δεν πειράζει να δοκιμάσουν το τσιγάρο εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια - 26% θεωρούν ότι οι κανονικοί καπνιστές μπορούν να το κόψουν οποτεδήποτε το θελήσουν

72 Μαθητές και κάπνισμα Σύμφωνα με έρευνα του 1998, οι μισοί και πλέον μαθητές (57%) έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, οι περισσότεροι περιστασιακά (32,7%). Συστηματικά δηλώνουν ότι καπνίζουν το 20,8% των μαθητών. Τα κορίτσια υπερτερούν των αγοριών στο περιστασιακό κάπνισμα (34,7% και 30,5% αντίστοιχα), ενώ περισσότερα αγόρια (21,9%) από κορίτσια (19,7%) δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, χωρίς όμως μεγάλη διαφορά μεταξύ τους.

73 Οι μεγαλύτεροι μαθητές (17-18 ετών) καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό πενταπλάσιο από τους μικρότερους (13-14 ετών). Τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά συστηματικού καπνίσματος (24,6% και 23,6% αντίστοιχα) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αστικές περιοχές (19,9%0 και τις ημιαστικές / αγροτικές 13,9%).

74 Διάφοροι τύποι κανπνιστών Γνώστες - γνωρίζουν σχετικά με το κάπνισμα αλλά δεν έχουν αποφασίσει αν θα το αρχίσουν ή όχι Πειραματιζόμενοι - καπνίζουν σποραδικά, πιθανώς μόνο στα πάρτυ, συχνά περνούν πολλοί μήνες χωρίς να έχουν καπνίσει Τακτικοί - καπνίζουν τακτικά, π.χ. το σαββατοκύριακο ή τακτικά μέσα στην ημέρα Εθισμένοι - έχουν εθιστεί στη νικοτίνη και υποφέρουν από στερητικά συμπτώματα όταν δεν μπορούν να καπνίσουν

75 Λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα

76 Λόγοι για να κόψετε το κάπνισμα * Αφού κόψετε το τσιγάρο, μέσα στα πρώτα 20 λεπτά η πίεση και οι σφυγμοί πέφτουν σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, η θερμοκρασία των άκρων σας επανέρχεται στο κανονικό. * Μέσα σε 8 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα στο αίμα μειώνεται και σταθεροποιείται σε φυσιολογικά επίπεδα. Επίσης, το οξυγόνο αυξάνεται στα κανονικά επίπεδα.

77 * Όταν κόψετε το τσιγάρο, μέσα σε 24 ώρες μειώνεται άμεσα η πιθανότητα καρδιακής προσβολής. *Αφού κόψετε το τσιγάρο, μέσα σε 48 ώρες η όσφρηση και η αίσθηση της γεύσης βελτιώνονται. * Αν κόψετε το τσιγάρο, μέσα σε 72 ώρες η χωρητικότητα των πνευμόνων σας αυξάνεται, και μπορείτε πλέον να ανασάνετε πιο εύκολα. Η αναπνοή σας αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα.

78 * Αν κόψετε το τσιγάρο, μέσα σε 72 ώρες η χωρητικότητα των πνευμόνων σας αυξάνεται, και μπορείτε πλέον να ανασάνετε πιο εύκολα. Η αναπνοή σας αρχίζει να λειτουργεί ομαλότερα. *Αφού κόψετε το τσιγάρο, σε διάστημα 2 εβδομάδων έως 3 μηνών η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Σας είναι πιο εύκολο να μετακινηθείτε και η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται κατά 30%. * Όταν κόψετε το τσιγάρο, σε διάστημα από 1 έως 9 μηνών σταματάει ο βήχας και δεν κουράζεστε πια τόσο εύκολα. Η αναπνοή σας διαρκεί περισσότερο και ξεκινάει η ανάπλαση του ενδοθηλίου των βρόγχων. * 5 χρόνια αφού θα έχετε κόψει το κάπνισμα, η πιθανότητα από θάνατο που προέρχεται από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο μισό. * 10 χρόνια αφού θα έχετε κόψει το κάπνισμα, οι προκαρκινικές κυψέλες του οργανισμού σας αντικαθίστανται και οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου μειώνονται δραστικά.

79 ΕΡΩΤΗΣΗ 1: ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ; 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 10,00% 0,00% ΝΑΙ ΌΧΙ

80 ΕΡΩΤΗΣΗ 2:ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ; < >21

81 ΕΡΩΤΗΣΗ 3: ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΕΠΙΔΕΙΞΗ 32% ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ 5% ΦΙΛΟΙ 33% ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 11% ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ 19%

82 ΕΡΩΤΗΣΗ 4: ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΑΥΤΗ; OXI 40% NAI 60%

83 ΕΡΩΤΗΣΗ 5: ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΕΩΡΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΟΤΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ; ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ 18% ΜΕΣΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 82%

84 ΕΡΩΤΗΣΗ 6: ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ; 90,00% 80,00% 70,00% 71,57% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% 10,00% 28,43% ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ 0,00% NAI OXI

85 ΕΡΩΤΗΣΗ 7: ΕΑΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ, ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ; 80,00% 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 20,00% 10,00% 0,00% 9 ΕΩΣ ΕΩΣ ΕΩΣ 18

86 ΕΡΩΤΗΣΗ 8: ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ; 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 10,00% 0,00% ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΙΛΟΙ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ

87 ΕΡΩΤΗΣΗ 9: ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ ΠΟΙΟ ΣΥΧΝΑ; 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ 10,00% 0,00% ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ

88 ΕΡΩΤΗΣΗ 10: ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ; 90,00% 80,00% 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% 10,00% 0,00% NAI OXI ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΓΟΡΙΑ ΣΥΜΟΛΟ

89 ΕΡΩΤΗΣΗ 11: ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΜΑΘΑΝ; 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 10,00% 0,00% ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΗΠΙΑ ΕΝΤΟΝΗ

90 ΕΡΩΤΗΣΗ 12: ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΕΣΤΕ ΤΣΙΓΑΡΑ; 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 10,00% 0,00% ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΕΥΚΟΛΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

91 ΕΡΩΤΗΣΗ 13: ΠΩΣ ΣΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗ; 80,00% 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 20,00% 10,00% 0,00% ΘΕΤΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΔΙΑΦΟΡΑ

92 ΕΡΩΤΗΣΗ 14:ΕΧΕΤΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΤΕ; 90,00% 80,00% 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% 20,00% 10,00% 0,00% ΝΑΙ ΌΧΙ ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΥΝΟΛΟ

93 ΕΡΩΤΗΣΗ 15: ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ ΚΥΡΙΩΣ; 80,00% 70,00% 60,00% 50,00% 40,00% 30,00% ΑΓΟΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΥΝΟΛΟ 20,00% 10,00% 0,00% ΣΤΡΙΦΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

94 Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!

95 Ναρκωτικά ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΉ ΕΡΓΑΣΊΑ PROJECT 21 Ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ ΟΜΆΔΑ:ΓΩΓΏ ΑΝΑΛΥΤΉ, ΔΏΡΑ ΓΚΟΛΈΜΗ, ΜΑΡΊΚΑ ΔΗΜΙΓΚΙΌΚΑ, ΙΣΜΉΝΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΎ, ΤΕΑ ΒΟΓΛΗ

96 Εισαγωγή Στις μέρες μας, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλεί τους ανθρώπους,κυρίως τη νεολαία, είναι τα ναρκωτικά. Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυτικής προέλευσης, οι οποίες επιδρούν έντονα στην ψυχή και στον οργανισμό των ανθρώπων. Οι επιπτώσεις είναι σημαντικές όπως η αλλοίωση της προσωπικότητας του ανθρώπου που τα λαμβάνει, η καταστροφή του οργανισμού του και πολλές φορές ο ίδιος ο θάνατος.

97

98 Κίνδυνοι Ανάμεσα στους κινδύνους της απρόσεκτης ή υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος μολύνσεων, ασθενειών και θανάτου από υπερβολική δόση. Οι πιο συχνές ιατρικές επιπλοκές ανάμεσα στους ψυχαγωγικούς χρήστες ναρκωτικών οφείλονται κυρίως στις μη στείρες διαδικασίες χορήγησης. Πυώδεις μολύνσεις σε δέρμα, πνεύμονες και εγκέφαλο, ενδοκαρδίτιδα,ηπατίτιδα και AIDS, είναι από τις επιπλοκές που συναντώνται συχνά σε άτομα τα οποία μοιράζονται σύριγγες ή αναπνέουν το ναρκωτικό.

99 Χορήγηση Τα ναρκωτικά μπορούν να χορηγηθούν με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια ιατρικής χρήσης λαμβάνονται στοματικά, επιδερμικά (τσιρότα), σε ενέσιμη μορφή ή ως υπόθετα. Στα πλαίσια ψυχαγωγικής χρήσης λαμβάνονται στοματικά, επίσης σε μορφή καπνού, ρινικά σε μορφή σκόνης, ενέσιμα (υποδόρια ή ενδοφλέβια), ανάλογα με την εκάστοτε ουσία. (Η ψυχαγωγική χρήση υποθέτων δεν είναι συνήθης.)

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr ΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Μια πρακτική βοήθεια Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; Νικόλαος Χαιρετάκης Αναισθησιολόγος - Ιατρικός Βελονισµός www. heretis. gr Σε όσους κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ...

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ... ΓΕΝΙΚΑ Ένα από τα πολύ σοβαρά προβλήµατα που απασχολούν την κοινωνία µας, είναι η µεγάλη εξάπλωση, χρήση και διάδοση των ναρκωτικών. Η φοβερή αυτή µάστιγα δεν είναι προϊόν

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα και Βελονισμός

Κάπνισμα και Βελονισμός Κάπνισμα και Βελονισμός Οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και η συμβολή του βελονισμού στα προγράμματα απεξάρτησης από νικοτίνη Διευθυντής Ιατρός: Μιλτιάδης Γ. Καράβης, M.D. Ιατρός Φυσικής Ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

αλλά θεωρείται χαμηλής ποιότητας και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Πολλές από τις μελέτες στα αναβολικά στεροειδή είναι τέτοιου τύπου. 2.

αλλά θεωρείται χαμηλής ποιότητας και δεν θεωρείται αξιόπιστη. Πολλές από τις μελέτες στα αναβολικά στεροειδή είναι τέτοιου τύπου. 2. Αναβολικά Στεροειδή Πότε άρχισε αυτή η ιστορία; Οι πρώτες αναφορές χρήσης των αναβολικών στεροειδών φημολογείται ότι ξεκινάνε περίπου τη δεκαετία του '50 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στην Βιέννη.

Διαβάστε περισσότερα

I π À º ƒª À π ƒ À & à π. ıïëùèûìfi Î È º ÚÌ Î

I π À º ƒª À π ƒ À & à π. ıïëùèûìfi Î È º ÚÌ Î I π À º ƒª À π ƒ À & à π ıïëùèûìfi Î È º ÚÌ Î ı Ó, Ô Ì ÚÈÔ 2005 Ευχαριστώ τους Παύλο ρογγίτη και Βασίλη Μπελέκο για τη βοήθειά τους στην έκδοση του παρόντος βιβλίου Τίτλος: Ντόπινγκ: Αθλητισµός και Φάρµακα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΖΑΧΑΡΙΟΥ ΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Εθνικό ίκτυο ήµων Προαγωγής Υγείας Γυναικεία Υγεία :Προλαµβάνοντας τις επτά σοβαρότερες απειλές Οι σοβαρότερες απειλές της γυναικείας υγείας συχνά µπορούν να προληφθούν. Ακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II Εφηβεία Ανάπτυξη και εξέλιξη...395 Φυσιολογικές αλλαγές κατά την ανάπτυξη...395 Σεξουαλική ανάπτυξη...396 Διανοητική ανάπτυξη...397 Προσωπικότητα και συμπεριφορά...398 Η εικόνα του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΕΛΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ.

Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ. 1 Πρωταθλητισμός και ντόπινγκ. Αναβολικές ουσίες, η λειτουργία τους στον ανθρώπινο οργανισμό και οι συνέπειές τους Ο όρος ντόπινγκ αναφέρεται στη χρήση ή χορήγηση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών και

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12

ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 ΤΣΙΓΑΡΟ; ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ 1 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΞΗ Α ΜΑΘΗΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2011-12 Το κάπνισμα ενοχοποιείται για μια σειρά αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Γι αυτό το λόγο η εξάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ Ενώ όλοι παραπονιόμαστε για τη μνήμη μας, σε γενικές γραμμές βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Συνήθως μας προδίδει σε μεγάλη ηλικία ή μετά από συγκεκριμένες

Διαβάστε περισσότερα

1.έχει γεμίσει ο τόπος μπουκαλάκια

1.έχει γεμίσει ο τόπος μπουκαλάκια 1.έχει γεμίσει ο τόπος μπουκαλάκια H κατάσταση έχει ξεφύγει. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του είδους που παρατηρείται τόσο μαζική κατανάλωση ουσιών, σε σημείο που λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕ.ΣΥ.Π.) ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «e-ασφαλεια ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ» ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση

Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Εγχειρίδιο κατάρτισης Ενότητα κατάρτισης Γνώσεις για την εγκεφαλική παράλυση Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Karina Riiskjaer Raun Mette Kliim-Due Betina Rasmussen Peder Esben Bilde Kirsten Caesar Petersen

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο»

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο» Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι ΚΟ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι ΚΟ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Μ Ε Σ ΟΛΟ Γ Γ Ι Ο Υ Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Ε ΦΑ Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Σ Τ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Μαθαίνω να µην καπνίζω ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ HELLENIC ACTION FOR RESEARCH AGAINST TOBACCO HEART ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Ανανέωση τώρα! link. Αδυνάτισμα Οδηγός διατροφής και άσκησης για να χάσετε κιλά, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού, σελ.

Ανανέωση τώρα! link. Αδυνάτισμα Οδηγός διατροφής και άσκησης για να χάσετε κιλά, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού, σελ. Αλλεργίες Μάθετε πώς να προφυλαχθείτε από τον πιο ύπουλο σύμμαχο της άνοιξης, σελ. 06 Αδυνάτισμα Οδηγός διατροφής και άσκησης για να χάσετε κιλά, χωρίς να στερηθείτε την απόλαυση του φαγητού, σελ. 24 Μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης

ΤΕΧΝΟΛΟ. ή υγεία ΟΣ Α.Μ. : 56. Επόπτης ΤΕΧΝΟΛΟ ΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η επίδραση της νόσου στην ψυχική ή υγεία των καρκινοπαθών ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΟΣ Α.Μ. : 56 Επόπτης : Χαρανά

Διαβάστε περισσότερα

«Προβλέπουμε τα πάντα, στην αρχή της εγκυμοσύνης»

«Προβλέπουμε τα πάντα, στην αρχή της εγκυμοσύνης» Tεύχος 15 - Aπρίλιος 2012 υγεία > ψυχολογία > διατροφή ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ Προβλήματα γένους... θηλυκού GARY SMITH Στο εργαστήριο, μιμούμαστε τη φύση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ Οι γονείς, το κλειδί της επιτυχίας ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μέρος Δεύτερο. Εξάρτηση και απεξάρτηση από την ηρωίνη

Μέρος Δεύτερο. Εξάρτηση και απεξάρτηση από την ηρωίνη Μέρος Δεύτερο Εξάρτηση και απεξάρτηση από την ηρωίνη 4 0 Τα οπιούχα φάρμακα Νάρκη μετρίη οδύνης λυτική Ιπποκράτης... να φυλάγεται από τη μισή μόρφωση και από τη μισή μάθηση που καταντά στρέβλωση και νάρκη.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ!

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one. Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 3 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one Ανανεωθείτε, η Άνοιξη είναι εδώ! editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, Κρατάτε στα χέρια σας το τρίτο Free Health, που λόγω της μεγάλης ζήτησης θα τυπώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô

Í ÐÇ ÀÌÑÈʽÑÄÏÍ Ä ¼ÑÄÖÆ À ÑÇÔ ÏÍËÇ ÑÈÊ»Ô ÀÑÏÈÊ»Ô 2,90 SEX ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΕΥΧΟΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ 50 54 6 8 12 18 24 26 30 LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE POSITIVE > LIFE EDITORIAL 10+ 1 ΑΠΟΡΙΕΣ για την υπνική άπνοια 12

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 Πρόλογος Τίποτα δεν είναι πιο καθοριστικό στη ζωή από την

Διαβάστε περισσότερα