Γάτα. Φυσιολογία της γάτας. Ταξινόμηση της Γάτας. Μέση Θερμοκρασία γάτας (από το απευθυσμένο) : 38,6 (38,1-39,2)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Γάτα. Φυσιολογία της γάτας. Ταξινόμηση της Γάτας. Μέση Θερμοκρασία γάτας (από το απευθυσμένο) : 38,6 (38,1-39,2)"

Transcript

1 Γάτα Φυσιολογία της γάτας Μέση Θερμοκρασία γάτας (από το απευθυσμένο) : 38,6 (38,1-39,2) Μέση Συχνότητα καρδιακών παλμών : ανά λεπτό Μέση Συχνότητα αναπνοών : ανά λεπτό, σε ηρεμία. Εναρξη αναπαραγωγικής δραστηριότητας :4 με 5μήνες. Γενετήσια Ωριμότητα : 6-12 μήνες Οιστρικοί κύκλοι ανά έτος : 2 με 3 Είναι εποχιακά πολυοιστρικό ζώο, εμφανίζει διαδοχικούς οιστρικούς κύκλους κατά την άνοιξη και το Φθινόπωρο. Η γάτα δεν παρουσιάζει οίστρο 3-4 μήνες το χρόνο (Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο). Μέση διάρκεια οιστρικού κύκλου : 18 ημέρες (μπορεί να φτάσει και 80) Η θηλυκιά δέχεται την επίβαση την 3η ημέρα του οίστρου. Η ωοθυλακιορρηξία προκαλείται από το ερέθισμα της συνουσίας. Διάρκεια Κυοφορίας : ημέρες. Ταξινόμηση της Γάτας ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΣΤΟ ΖΩΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Βασίλειο : Animalia (Ζώα) Κλάση : Mammalia (Θηλαστικά) Τάξη : Carnivora (Σαρκοφάγα) Οικογένεια : Felidae (Φελίδες) Γένος : Felis (Αίλουρος) Είδος : Felis catus (Αίλουρος η γαλή ή γάτα)

2 ΓΑΤΑ εμβόλια Εμβόλιο της Λοιμώδους Ρινοτραχειίτιδας της Γάτας Το εμβόλιο της Λοιμώδους Ρινοτραχειίτιδας της Γάτας γίνεται για πρώτη φορά κατά τον 2ο μήνα της ζωής του ζώου. Το εμβόλιο αυτό επαναλαμβάνεται άλλες 2 φορές με μεσοδιάστημα ενός μηνός. Στη συνέχεια το εμβόλιο επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικός εμβολιασμός) για ολόκληρη τη ζωή του ζώου. Κατά τη στιγμή του εμβολιασμού το ζώο θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, θα πρέπει δηλαδή να εξετάζεται σχολαστικά από τον Κτηνίατρο. Το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί στο εμπόριο μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια της Γάτας. Εμβόλιο της Καλυκοϊωσης της Γάτας Το εμβόλιο της Καλυκοϊωσης της Γάτας γίνεται για πρώτη φορά κατά τον 2ο μήνα της ζωής του ζώου. Το εμβόλιο αυτό επαναλαμβάνεται άλλες 2 φορές με μεσοδιάστημα ενός μηνός. Στη συνέχεια το εμβόλιο επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικός εμβολιασμός) για ολόκληρη τη ζωή του ζώου. Κατά τη στιγμή του εμβολιασμού το ζώο θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, θα πρέπει δηλαδή να εξετάζεται σχολαστικά από τον Κτηνίατρο. Το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί στο εμπόριο μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια του σκύλου. Εμβόλιο της Πανλευκοπενίας της Γάτας Το εμβόλιο της Πανλευκοπενίας της Γάτας γίνεται για πρώτη φορά κατά τον 2ο μήνα της ζωής του ζώου. Το εμβόλιο αυτό επαναλαμβάνεται άλλες 2 φορές με μεσοδιάστημα ενός μηνός. Στη συνέχεια το εμβόλιο επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικός εμβολιασμός) για ολόκληρη τη ζωή του ζώου. Κατά τη στιγμή του εμβολιασμού το ζώο θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, θα πρέπει δηλαδή να εξετάζεται σχολαστικά από τον Κτηνίατρο. Το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί στο εμπόριο μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια του σκύλου.

3 Εμβόλιο της Χλαμυδίασης της Γάτας Το εμβόλιο της Χλαμυδίασης της Γάτας γίνεται για πρώτη φορά κατά τον 2ο μήνα της ζωής του ζώου. Το εμβόλιο αυτό επαναλαμβάνεται μετά από ένα μήνα. Στη συνέχεια το εμβόλιο επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικός εμβολιασμός) για ολόκληρη τη ζωή του ζώου. Κατά τη στιγμή του εμβολιασμού το ζώο θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, θα πρέπει δηλαδή να εξετάζεται σχολαστικά από τον Κτηνίατρο. Το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί στο εμπόριο σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια του σκύλου. Εμβόλιο της Ιογενούς Λευχαιμίας της Γάτας Το εμβόλιο της Ιογενούς Λευχαιμίας της Γάτας γίνεται για πρώτη φορά μεταξύ 2ου και 3ου μήνα της ζωής του ζώου. Στη συνέχεια το εμβόλιο επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικός εμβολιασμός) για ολόκληρη τη ζωή του ζώου. Θα πρέπει πριν από τον εμβολιασμό να προηγείται εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό της ύπαρξης αντισωμάτων έναντι του ιού (ELISA test). Σε περίπτωση που το ζώο είναι αρνητικό, ο εμβολιασμός έχει πολύ καλά αποτελέσματα για την προστασία του ζώου από τη Λευχαιμία. Εάν το ζώο είναι θετικό ο εμβολιασμός δεν έχει κάποια αξία. Κατά τη στιγμή του εμβολιασμού το ζώο θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, θαπρέπει δηλαδή να εξετάζεατι σχολαστικά από τον Κτηνίατρο. Το εμβόλιο αυτό κυκλοφορεί στο εμπόριο μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα εμβόλια του σκύλου. Εμβόλιο της Λοιμ. Περιτονίτιδας της Γάτας Το εμβόλιο της Λοιμ Περιτονίτιδας της Γάτας γίνεται για πρώτη φορά μετα τον 3ο μήνα της ζωής του ζώου. Στη συνέχεια το εμβόλιο επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικός εμβολιασμός) για ολόκληρη τη ζωή του ζώου. Το εμβόλιο γίνεται με εδορινική ενστάλαξη. Κατά τη στιγμή του εμβολιασμού το ζώο θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, θαπρέπει δηλαδή να εξετάζεατι σχολαστικά από τον Κτηνίατρο.

4 Εμβόλιο της Λύσσας της Γάτας Το εμβόλιο της Λύσσας της Γάτας γίνεται για πρώτη φορά μετά τους 3,5 μήνες της ζωής του ζώου. Στη συνέχεια το εμβόλιο επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικός εμβολιασμός) για ολόκληρη τη ζωή του ζώου. Η Λύσσα στις γάτες είναι μία ασθένεια που εμφανίζεται σπάνια. Κατά τη στιγμή του εμβολιασμού το ζώο θα πρέπει να είναι απόλυτα υγιές, θα πρέπει δηλαδή να εξετάζεται σχολαστικά από τον Κτηνίατρο. ΓΑΤΑ - μέτρα πρόληψης Προφύλαξη από το Τοξόπλασμα Η τοξοπλάσμωση είναι μία παρασιτική ασθένεια του Ανθρώπου και των ζώων. Το τοξόπλασμα αποβάλλεται με τα κόπρανα της γάτας και διασπείρεται στο περιβάλλον. Απαιτείται: 1. ωμά λαχανικά και φρούτα να πλένονται σχολαστικά με νερό και σαπούνι πριν από την κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο. 2. το κρέας χρειάζεται πάντοτε πολύ καλό ψήσιμο ή μαγείρευμα, για να καταναλωθεί από τον άνθρωπο. 3. η γάτα να είναι πάντοτε αυστηρώς κατοικίδια, να μην έρχεται δηλαδή συχνά σε επαφή με γάτες που κυκλοφορούν αδέσποτες. 4. οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή με γάτες αδέσποτες.

5 ΓΑΤΑ - συνήθη νοσήματα Η Λοιμώδης Ρινοτραχειίτιδα της Γάτας Ο ιός μεταδίδεται εύκολα, κυρίως ανάμεσα σε γάτες που ζουν στον ίδιο χώρο. Ο ιός εντοπίζεται κυρίως στους βλεννογόνους του ανωτέρου ανανευστικού συστήματος του ζώου (ρώθωνες, φάρυγγας, τραχεία). Στη συνέχεια επιπλέκεται από βακτήρια που ευρίσκονται στην περιοχή. Σε προχωρημένες περιπτώσεις έχουμε την εμφάνιση πνευμονίας, σοβαρής βλάβης των οφθαλμών (ελκωτική κερατίτιδα), και σπανιότερα έχουμε προσβολή του νευρικού συστήματος (επιληπτικές κρίσεις). Πρόληψη Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με επιτυχία εμβολιασμοί τον 2ο, 3ο μήνα της ζωής, και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο για ολόκληρη τη ζωή του ζώου. Η Λοιμ. Ρινοτραχειίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, επιπεφυκίτιδα, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα. Στη συνέχεια το έκκριμα γίνεται βλεννοπυώδες και έχουμε την εμφάνιση βήχα και δύσπνοιας. Δημιουργούνται έλκη στη στοματική κοιλότητα, το ζώο αρνείται να προσλάβει τροφή και υγρά, οπότε δημιουργείται αφυδάτωση και απίσχναση. Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στα συμπτώματα. Χορηγούνται ευρέως φάσματος αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των βακτηριακών επιμολύνσεων, αντιμετωπίζουμε την αφυδάτωση, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ανοικτές τις αεροφόρες οδούς (απομάκρυνση των βλεννών). Διαφορική Κλινικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη νόσο από την Καλυκοϊωση της γάτας, τη Χλαμυδίαση ακόμη και από την Πανλευκοπενία. Σημασία για την υγεία του ανθρώπου Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Η καλυκοίωση της γάτας.

6 Ο ιός αυτός εισέρχεται στον οργανισμό του ζώου από το αναπνευστικό του σύστημα. Εντοπίζεται και προκαλεί βλάβες στους βλεννογόνους του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα έλκη στη στοματική κοιλότητα είναι πολύ συχνά, και προκαλούν εύκολα αδυναμία πρόσληψης τροφής. Η ίωση αυτή επιπλέκεται από κοινά βακτήρια που ευρίσκονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουμε τελικώς την εκδήλωση πνευμονίας. Πρόληψη Ο ιός αυτός εισέρχεται στον οργανισμό του ζώου από το αναπνευστικό του σύστημα. Εντοπίζεται και προκαλεί βλάβες στους βλεννογόνους του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τα έλκη στη στοματική κοιλότητα είναι πολύ συχνά, και προκαλούν εύκολα αδυναμία πρόσληψης τροφής. Η ίωση αυτή επιπλέκεται από κοινά βακτήρια που ευρίσκονται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να έχουμε τελικώς την εκδήλωση πνευμονίας. Η Καλυκοίωση εμφανίζεται με πυρετό, επιπεφυκίτιδα, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, ανορεξία, κατάπτωση, αφυδάτωση και απίσχναση. Κοινό επίσης σύμπτωμα είναι ο πταρμός και ο βήχας. Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στα συμπτώματα. Η θεραπεία στηρίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος για την αντιμετώπιση των δευτερογενών επιμολύνσεων, χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Διαφορική Είναι πολύ δύσκολος ο διαχωρισμός της νόσου αυτής από τις υπόλοιπες νόσους της γάτας που προκαλούν αναπνευστικές νόσους τη Λοιμώδη Ρινοτραχειίτιδα, και τη Χλαμυδίαση. Σημασία για την υγεία του ανθρώπου Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Χλαμυδίαση της Γάτας Ο μικροοργανισμός που προκαλεί τη Χλαμυδίαση, συνήθως επιπλέκει τις αναπνευστικές ιώσεις της γάτας. Η νόσος χαρακτηρίζεται από βαρειές αλλοιώσεις του αναπνευστικού συστήματος της γάτας και των οφθαλμών της (κυρίως του κερατοειδούς). Πρόληψη Για την πρόληψη της Χλαμυδίασης διενεργούνται εμβολιασμοί από το 2ο μήνα της ζωής της γάτας και επαναλαμβάνονται μία φορά το χρόνο. Τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η Χλαμυδίαση της γάτας είναι η ανορεξία, ο πυρετός, ο πταρμός, ο βήχας, το βλεννοπυώδες ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα. Η θνητότητα των ζώων αυτών είναι μικρή.

7 Η διάγνωση της νόσου γίνεται από τα κλινικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα βέβαια αυτά είναι κοινά και για τις υπόλοιπες αναπνευστικές ασθένειες της γάτας. Η θεραπεία αποσκοπεί στην καταπολέμιση της νόσου με τη χορήγηση αντιβιοτικών. Το φάρμακο εκλογής είναι οι τετρακυκλίνες και ειδικότερα η δοξυκικλίνη. Διαφορική Είναι πολύ δύσκολο να γίνει διαχωρισμός της νόσου από τη Λοιμ. Ρινοτραχειίτιδα και την Καλυκοϊωση της γάτας. Σημασία για την υγεία του ανθρώπου Η Χλαμυδίαση της Γάτας δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Αιμομπαρτονέλλωση της γάτας Η Haemobartonella felis μεταδίδεται στις γάτες με το τσίμπημα αιματοφάγων αρθροπόδων (ψύλλοι, κουνούπια). Ο μικροοργανισμός παρασιτεί στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων της γάτας και προκαλεί έντονη αναιμία. Η αναιμία αυτή χαρακτηριστικό τρόπο εκδήλωσης της συμπτωματολογίας της. Πρόληψη Για την πρόληψη της νόσου απαιτείται η χρησιμοποίηση συστηματικά των διαφόρων εντομοαπωθητικών και εντομοκτόνων σκευασμάτων που προστατεύουν τις γάτες από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα κυριότερα συμπτώματα της εμφάνισης της Αιμομπαρτονέλλωσης της γάτας είναι η κατάπτωση, η αδυναμία, η απίσχναση και η καχεξία. Σπανιότερα μπορεί να εμφανίζεται και πυρετός. Η της νόσου βασίζεται στα συμπτώματα και στις εργαστηριακές εξετάσεις (πολύ χαμηλά ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοσφαιρίνη και αιματοκρίτης). Σε επιχρίσματα αίματος, οι αιμομπαρτονέλλες εμφανίζονται σαν μικρά κοκκία επάνω στα ερυθρά αιμοσφαίρια (χρώση Giemsa). Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση τετρακυκλινών. Υποστηρικτικά χορηγούνται οροί, μπορεί όμως να γίνει μετάγγιση αίματος. Διαφορική Θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η νόσος από την Ιογενή Λευχαιμία της γάτας. Σημασία για την υγεία του ανθρώπου Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

8 Λοιμώδης Περιτονίτιδα της Γάτας Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό του ζώου με την αναπνοή, και προσβάλλει τους βλεννογόνους του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος της γάτας. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες της γάτας, πιο συχνά όμως τις αρσενικές γάτες 1-2 ετών. Πρόληψη Υπάρχει πλέον εμβόλιο έναντι της Λοιμώδους Περιτονίτιδας της γάτας, το οποίο χορηγείται από τη μύτη, τους πρώτους μήνες της ζωής. Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο. Η νόσος δεν ξεκινάει απότομα, έχει δηλαδή βραδεία εξέλιξη. Στην αρχή εμφανίζεται με ανορεξία, κατάπτωση, αφυδάτωση, απίσχναση, δύσπνοια και διόγκωση της κοιλιάς. Συχνά υπάρχει πυρετός, στις βαρύτερες όμως περιπτώσεις έχουμε την εμφάνιση υποθερμίας. Ορισμένες γάτες μπορεί να εμφανίσουν αναιμία, εμετούς ή διάρροια. Η διάγνωση στηρίζεται στον πυρετό που δεν υποχωρεί με θεραπεία αντιβιοτικών, τη χρόνια καχεξία και στη μελέτη και εργαστηριακή εξέταση του υγρού που προέρχεται από την περιτοναϊκή κοιλότητα. Στο εξίδρωμα αυτό ανευρίσκεται μεγάλη ποσότητα πρωτείνης, ινική, λίγα κύτταρα. Στις εξετάσεις αίματος διαπιστώνουμε αναιμία, λεμφοπενία, υπεργαμμασφαιριναιμία. Στην ακτινογραφία, μπορεί να διαπιστωθεί συγκέντρωση υγρού στη θωρακική και περιτοναϊκή κοιλότητα. Χορηγούνται συνήθως ευρέως φάσματος αντιβιοτικά με πενιχρά συνήθως αποτελέσματα. Η απόληξη στις περισσότερες περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Σημασία για την υγεία του ανθρώπου Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ιογενής Λευχαιμία της Γάτας Η πιθανότερη θύρα εισόδου του ιού στον οργανισμό της Γάτας είναι ο φάρυγγας. Στη συνέχεια ο ιός κατευθύνεται στο μυελό των οστών. Αν αναπτυχθεί ανοσία η λοίμωξη σταματά σε 1 με 2 μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιός εντοπίζεται στα αιμοποιητικά κύτταρα του μυελού των οστών, στο περιφερικό λεμφικό σύστημα, στους σιελλογόνους αδένες, του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος. Πρόληψη Ο εμβολιασμός των ζώων έναντι του ιού της Λευχαιμίας, έχει καλά αποτελάσματα εφόσον τα ζώα που εμβολιάζονται είναι αρνητικά στην ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού.

9 Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλλα και αφορούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού της γάτας που μπορεί να πάσχουν ταυτοχρόνως. Αρχικά έχουμε απώλεια βάρους, ανορεξία και διάρροια. Είναι δυνατόν να έχουμε διόγκωση λεμφαδένων, σπληνός και ήπατος που μπορεί να γίνει αντιληπτό στη ψηλάφιση. Αναιμικοί βλεννογόνοι είναι συνήθως ορατοί. Τέλος και λόγω της ανάπτυξης ανοσοκαταστολής έχουμε δευτερογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος. Η διάγνωση της νόσου μπορεί να τεθεί λόγω της αναπτυσσόμενης καχεξίας στο ζώο. Επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση αίματος που βασίζεται στον προσδιορισμό αντισωμάτων (τεστ δοκιμής ELISA). Η θεραπεία της νόσου δεν είναι εφικτή. Το ζώο υποστηρίζεται ανάλογα με τα συμπτώματα. Σημασία για την υγεία του ανθρώπου Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα. Πανλευκοπενία της γάτας. Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό της γάτας, και κατευθύνεται κυρίως σε κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Ανάλογα με το όργανο που εγκαθίσταται ο ιός έχουμε και αντίστοιχη δημιουργία βλαβών. Ετσι προσβάλλει το μυελό των οστών προκαλώντας ακοκκιοκυτταραιμία, το λεμφοποιητικό σύστημα προκαλώντας λεμφοπενία, το έντερο προκαλώντας εντερίτιδα, και στα νεογέννητα και τα έμβρυα την παρεγκεγαλίδα προκαλώντας νευρικά συμπτώματα. Ολες οι εκκρίσεις των ασθενών περιέχουν τον ιό. Γάτες που ιάθηκαν μπορεί να απεκκρίνουν τον ιό για πολλούς μήνες. Πρόληψη Για την ασφαλή πρόληψη της Πανλευκοπενίας γίνονται εμβολιασμοί τον 2ο και 3ο μήνα της ζωής του ζώου. Στη συνέχεια οι εμβολιασμοί επαναλαμβάνονται μία φορά το χρόνο (αναμνηστικές δόσεις) για όλη τη ζωή του ζώου. Η Πανλευκοπενία εκδηλώνεται με πυρετό, ανορεξία, εμέτους, έντονη κατάπτωση. Στη συνέχεια έχουμε έντονη αφυδάτωση, κοιλιακό πόνο (στη ψηλάφιση), και διάρροια. Στα νεαρά άτομα τα συμπτώματα είναι βαρύτερα. Εάν η μόλυνση στα μικρά γατάκια συμβεί όταν αυτά είναι στη μήτρα της μητέρας τους, τότε τα ζώα αυτά τις πρώτες μέρες της ζωής τους παρουσιάζουν νευρικά συμπτώματα (αταξικό βάδισμα). Η διάγνωση της νόσου, στηρίζεται στα κλινικά συμπτώματα. Εξειδικευμένες εργαστηριακές μέθοδοι υπάρχουν για τη διάγνωση της νόσου, αλλά δεν εφαρμόζονται στην πράξη.

10 Για την αποτελεσματική θεραπεία του ιού, δεν υπάρχει μέθοδος. Η θεραπευτική αγωγή αποσκοπεί στην υποστήριξη του ζώου (αντιμετώπιση αφυδάτωσης) και στην αντιμετώπιση των επιμολύνσεων (δευτερογενείς λοιμώξεις). Οικολογία Ο ίδιος ιός προκαλεί την "λοιμώδη εντερίτιδα των μίνκ". Σημασία για την υγεία του ανθρώπου Δεν υπάρχει μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο. Ουρολογικό σύνδρομο της γάτας (FUS) Η παρουσία κρυστάλλων στρουβίτη στο ούρο, και ο σχηματισμός μιάς οργανικής ουσίας, του βύσματος, συμβάλλουν στην απόφραξη της ουρήθρας. Το αλκαλικό ph ευνοεί την κρυσταλλοποίηση του στρουβίτη, η περιεκτικότητα της ξηρής τροφής σε Μαγνήσιο, η παχυσαρκία και η έλλειψη βιταμίνης Α, ευνοούν την εμφάνιση του συνδρόμου. Προσβάλλονται κυρίως νεαρά ενήλικα, αρσενικά ζώα που διατρέφονται με βιομηχανοποιημένη ξηρά τροφή κατώτερης ποιότητας, διαβιούν αποκλειστικά στο σπίτι και είναι συνήθως στειρωμένα. 1. όταν δεν υπάρχει πλήρης έμφραξη, το ζώο βρίσκεται σε καλή γενική κατάσταση, έχει όμως συχνή τάση για ούρηση, παρατηρείται οίδημα του πέους λόγω της συνεχούς λήξης και μπορεί να παρατηρηθεί αιματουρία. 2. όταν υπάρχει έμφραξη, παρατηρείται διόγκωση της κοιλιακής κοιλότητας λόγω κατακράτησης ούρου στην ουροδόχο κύστη. Τελικά μπορεί να παρατηρηθεί οξεία αζωθαιμία, με έντονη αφυδάτωση, εμετούς, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Στηρίζεται στην κλινική εικόνα και το ιστορικό. 1. γιά την αντιμετώπιση των περιστατικών όπου δεν υπάρχει πλήρης έμφραξη, η αγωγή είναι συντηρητική, με αλλαγή της διατροφής, χορήγηση οξινοποιητών του ούρου. 2. επιχειρείται άρση του εμποδίου με την τοποθέτηση καθετήρα. Εάν αυτό επιτευχθεί γίνεται έκπλυση της κύστης με φυσιολογικό ορό και ακολουθείται συντηρητική αγωγή. Εάν η διέλευση του καθετήρα είναι αδύνατη, γίνεται παρακέντηση της κύστης, ώστε αυτή να αδειάσει και προετοιμάζεται το ζώο για χειρουργική επέμβαση (περινεϊκή ουρηθροστομία). Νωτοεδρική Ψώρα της γάτας

11 Παρατηρείται εντονος κνησμός, βλαττίδες, αλωπεκία, ερύθημα, δρυφάδες, εφελκίδες. Στα χρόνια περιστατικά υπάρχει υπερχρωμία και λειχηνοποίηση. Η εντόπιση των αλλοιώσεων αυτών εμφανίζεται στην κεφαλή, τα πτερύγια των αυτιών και το λαιμό. Μπορεί να επεκταθούν στα άκρα και την περινεϊκή χώρα. Τα ακάρεα βρίσκονται εύκολα σε ξέσματα του δέρματος και μικροσκόπηση. 1. λουτρά με διάλυμα θειασβέστου 2,5% κάθε εβδομάδα. 2. λουτρά με διάλυμα αμιτράζης 0,025% 3. υποδόρια χορήγηση ιβερμεκτίνης 4. πλύση με κερατινολυτικά σαμπουάν για την απομάκρυνση των εφελκίδων. Διαφορική Ωτοδεκτική Ψώρα Σεϋλετιέλλωση Δερματοφυτίαση Αλλεργική δερματίτιδα Φυλλώδης πέμφιγα Τραυματισμοί. Αυτοπροκαλούμενη αλωπεκία της γάτας Η αλωπεκία προκαλείται από το ίδιο το ζώο, το οποίο συνήθως γλύφει επίμονα μία συγκεκριμένη περιοχή. Αιτιολογικοί παράγοντες : 1. ατοπική δερματίτιδα 2. τροφική αλλεργία 3. αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα 4. ψυχογενή αίτια 5. παρασίτωση από Cheyletiella spp και Otodectes cynotis 6. φθειρίαση 7. δεμοδήκωση της γάτας Εμφανίζεται αλωπεκία συνήθως συμμετρική, σε περιοχές που το ζώο μπορεί να φτάσει και να γλύψει. Στη προσβεβλημμένη περιοχή παρατηρούνται κομμένες τρίχες. Από το ιστορικό και τη κλινική εικόνα, καθώς και τη μικροσκοπική εξέταση των τριχών (τριχόγραμμα). Εξουδετέρωση του αιτίου που προκαλεί τον κνησμό και χρησιμοποίηση κολλάρου Ελισσάβετ. Διαφορική

12 1. επίκτητη αλωπεκία της γάτας 2. δερματοφυτίαση 3. δεμοδήκωση 4. σύνδρομο Cushing Ακμή της γάτας Η αιτιοπαθογένεια της νόσου, σε αντίθεση με αυτή του σκύλου, δεν έχει γίνει απόλυτα γνωστή. Πιθανόν εμφανίζεται ακμή σε γάτες που έχουν προδιάθεση για σμηγματόρροια και δεν μπορούν ή δε θέλουν να καθαρίζουν συστηματικά την περιοχή της γενειακής σύμφυσης και του κάτω χείλους. Στη γενειακή σύμφυση και το κάτω χείλος παρατηρούντια πολλά κόμεδα. Μερικές φορές υπάρχουν επιπλοκές από βακτήρια και έτσι εμφανίζεται ερύθημα, αλωπεκία, εξοίδηση, φλύκταινες, δοθιήνες, συρίγγια και επιχώρια λεμφαδενίτιδα. Βασίζεται στην κλινική εικόνα. Καλό και τακτικό πλύσιμο της περιοχής με σαμπουάν χλωρεξιδίνης ή υπεροξειδίου του βενζοϋλίου. Χορηγούνται αντιβιοτικά σε περίπτωση βακτηριακών επιπλοκών. Εφαρμόζονται επίσης θερμά επιθέματα. Στο 50 % των γάτων με ακμή παρατηρούνται υποτροπές για ολόκληρη τη ζωή τους. Διαφορική Τριχοφυτίαση, Δεμοδήκωση, Εωσινοφιλικό κοκκίωμα. Σύνδρομο κεγχροειδούς δερματίτιδας Οι ψώρες, η δερματοφυτίαση, η βακτηριακή θυλακίτιδα, η φθειρίαση, οι αλλεργικέ δερματίτιδες, αποτελούν αιτιολογικούς παράγοντες. Παρατηρούνται βλαττίδες και εφελκίδες στη ράχη, το λαιμό, τη βάση της ουράς. Τις αλλοιώσεις συνοδεύει κνησμός δηλαδή οι γάτες γλείφουν τις αλλοιώσεις, τρίβονται στο δάπεδο, ή ξύνονται με τα άκρα τους. Από το ιστορικό τα συμπτώματα και τις εργαστηριακές εξετάσεις.

13 Εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί τη νόσο. Συνήθως χορηγείται η οξεική μεγοιστρόλη και η οξεική μεδροξυπρογεστερόνη. Η μακροχρόνια όμως χρήση των προγεσταγόνων προκαλεί πολλές παρενέργειες. Σύμπλεγμα εωσινοφιλικών κοκκιωμάτων Οι δερματίτιδες αυτές έχουν συνήθως αλλεργική αιτιολογία αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται σε λοιμώδη ή κληρονομικά αίτια. Είδη : 1. εωσινοφιλικό ή άτονο έλκος 2. εωσινοφιλική πλάκα 3. εωσινοφιλικό ή γραμμοειδές κοκκίωμα. 1. Ελκος : κυρίως σε ενήλικες θηλυκές γάτες, όπου παρατηρείται βαθύ έλκος ημισεληνοειδούς σχήματος, που σχεδόν αποκλειστικά εντοπίζεται στο άνω χείλος. 2. Πλάκα : συχνότερα στις θηλυκές γάτες και συνδέεται άμεσα με επίμονη λείξη της περιοχής του δέρματος λόγω του έντονου κνησμού. Συνήθως τα σημεία είναι η κοιλιακή χώρα και η εσω επιφάνεια των μηρών. 3. Κοκκίωμα : είναι το συχνότερο σύμπλεγμα και εμφανίζεται συχνότερα σε νεαρές γάτες. Οι αλλοιώσεις είναι γραμμοειδείς, κιτρινοροδόχροες και εντοπίζονται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού και της κνήμης του ενός ή και των δύο άκρων. Είναι εύκολη και βασίζεται στην κλινική εικόνα. Χρησιμοποιείται πρεδνιζολόνη ή οξεική μεθυλοπρεδνιζολόνη και τα προγεσταγόνα. Στα χρόνια περιστατικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λεβαμισόλη Υπερθυρεοειδισμός στη γάτα Συνήθως οφείλεται σε αδενωματώδη υπερπλασία του θυρεοειδή, ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη. α. διόγκωση του ενός ή και των δύο λοβών του θυρεοειδή που είναι ψηλαφητοί. β. προοδευτική μείωση σωματικού βάρους γ. πολυδιψία, πολυουρία, πολυφαγία δ. διάρροια, στεατόρροια ε. σμηγματόρροια, ονυχομεγαλία

14 στ. ανησυχία, υπερδιέγερση ζ. πολύπνοια, ταχυκαρδία, μυικός τρόμος η. υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια Αύξηση της συγκέντρωσης Τ3 και Τ4 στον ορό του αίματος. Χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδή. Χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια της Γάτας Σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται στον υπερθυρεοειδισμό. Υπάρχει όμως και η ιδιοπαθής μορφή. Και στις δύο περιπτώσεις προκαλείται αριστερή καρδιακή ανεπάρκεια. Υπάρχει προδιάθεση στην περσική φυλή. Παρατηρείται αδυναμία, κατάπτωση, ληθαργικότητα, ανορεξία, δύσπνοια (υδροθώρακας), ασκίτης, βήχας. Συχνά παρατηρείται αιφνίδιος θάνατος. Από το ιστορικό, την κλινική εικόνα, τον ακτινολογκό έλεγχο (καρδιομεγαλία, καρδιά σε σχήμα παιγνιόχαρτου), υπερηχοτομογραφία. Διουρητικά, β-αποκλειστές, αναστολείς διαύλων ασβεστίου. του υπερθυρεοειδισμού. Πρόγνωση Τα περιστατικά αυτά δεν έχουν καλή πρόγνωση. Διατατική Μυοκαρδιοπάθεια της Γάτας Κατά βάσιν η καρδιοπάθεια αυτή οφείλεται στην έλλειψη του αμινοξέως Ταυρίνη. Παρατηρείται προδιάθεση στις φυλές Siam, Βιρμανίας, Αβυσηνίας. Παρατηρείται αδυναμία, κατάπτωση, ληθαργικότητα, ανορεξία, δύσπνοια (υδροθώρακας), ασκίτης, βήχας. Μπορεί να συνυπάρχει υποθερμία. Συχνά παρατηρείται αιφνίδιος θάνατος.

15 Από το ιστορικό, την κλινική εικόνα, τον ακτινολογκό έλεγχο (καρδιομεγαλία, καρδιά σε σχήμα παιγνιόχαρτου), υπερηχοτομογραφία. Τη διαφοροποίηση από την Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια θα την παγματοποιήσει το υπερηχοκαρδιογράφημα. Περιορισμός της κινητικότητας, διουρητικά, καρδιακές γλυκοσίδες, αγγειοδιασταλτικά. Πρόγνωση Συνήθως η πρόγνωση είναι δυσμενής. ΓΑΤΑ στείρωση Στείρωση της Θηλυκής γάτας Για τη στείρωση της Θηλυκής γάτας σήμερα έχει κερδίσει έδαφος η μέθοδος της Ολικής Ωοθηκυστερεκτομής. Η ολική δηλαδή αφαίρεση του γεννητικού συστήματος του ζώου. Αλλες μέθοδοι όπως : η αφαίρεση ωοθηκών, η αφαίρεση κεράτων της μήτρας, η απολίνωση των ωοθηκών δεν βρίσκουν εφαρμογή λόγω των προβλημάτων που αυτές συνεπάγονται (πυομήτρα του κολοβώματος, ανάπτυξη καρκινωμάτων). Η χρήση των διαφόρων ορμονικών σκευασμάτων (κυρίως προγεσταγόνα) για την αναστολή του οιστρικού κύκλου, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πολύ σοβαρών παρενεργειών όπως παχυσαρκία, πυομήτρα, σακχαρώδης Διαβήτης, σύνδρομο Cushing, νεοπλασία μαστών, ωοθηκών κλπ Η ολική ωοθηκυστερεκτομή είναι μία επέμβαση που διενεργείται εύκολα και με ασφάλεια, εφόσον τηρηθούν όλοι οι κανόνες χειρουργικής και αναισθησιολογίας των Μικρών Ζώων. Για ποιους λόγους προτείνεται η στείρωση : 1. γίνεται εύκολα έλεγχος των γεννήσεων και επομένως έχουμε περιορισμό των ανεπιθύμητων νεογεννήτων και κατ'αυτόν τον τρόπο έχουμε περιορισμό των αδεσπότων ζώων. 2. το ζώο ζει άνετα στο περιβάλλον του σύγχρονου αστικού σπιτιού, χωρίς να δημιουργεί ενοχλήσεις στους ιδιοκτήτες και τους γείτονες. 3. το ζώο βρίσκεται πού συχνά σε οίστρο και εφόσον δεν ζευγαρώνει, βρίσκεται σε μία διαρκή ανησυχία. 4. με τη στείρωση το ζώο δεν έχει την πιθανότητα εμφάνισης πυομήτρας, που είναι μία πολύ συχνή παθολογική κατάσταση στα σαρκοφάγα. 5. μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης όγκων στους μαστούς. Η στείρωση δεν προκαλεί κανενός είδους αλλαγή στη συμπεριφορά του ζώου, στη διάθεσή του για παιχνίδι. Υπάρχει βέβαια μία τάση ανάπτυξης παχυσαρκίας, αλλά αυτό ρυθμίζεται με τη χορήγηση στο ζώο των εξειδικευμένων τροφών για στειρωμένα ζώα.

16 Στείρωση Αρσενικού Γάτου Η στείρωση του αρσενικού γάτου είναι η χειρουργική επέμβαση εκείνη, με την οποία πραγματοποιούμε την αφαίρεση των γεννητικών αδένων (όρχεων, επιδιδυμίδας) του ζώου. Η επέμβαση πραγματοποιείται εύκολα με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας. Για ποιό λόγο πραγματοποιούμε τη στείρωση του αρσενικού γάτου : 1. περιορίζουμε τις τάσεις φυγής του ζώου από το σπίτι. 2. περιορίζουμε τους κινδύνους για το ζώο, που εκπορεύονται από τις "περιηγήσεις" στο περιβάλλον όπως οι τραυματισμοί από πάλη με άλλα αρσενικά, οι δηλητηριάσεις (φόλες), η Λευχαιμία και το AIDS της γάτας που προέρχονται από τραυματισμούς από άλλες γάτες. 3. η αποφυγή του ψεκασμού (spray) στο χώρο για την οριοθέτηση της περιοχής και την προσέλκυση του θηλυκού. 4. ο περιορισμός του πληθυσμού των αδεσπότων, εφόσον με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε γέννηση ανεπιθύμητων γατιών. Η στείρωση δεν προκαλεί κανενός είδους αλλαγή στη συμπεριφορά του ζώου, στη διάθεσή του για παιχνίδι. Υπάρχει βέβαια μία τάση ανάπτυξης παχυσαρκίας, αλλά αυτό ρυθμίζεται με τη χορήγηση στο ζώο των εξειδικευμένων τροφών για στειρωμένα ζώα.

Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ Εκπόνηση Εργασίας 6ο εξάμηνο. Μαιευτικά περιστατικά στη θηλυκή γάτα

Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ Εκπόνηση Εργασίας 6ο εξάμηνο. Μαιευτικά περιστατικά στη θηλυκή γάτα Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ Εκπόνηση Εργασίας 6ο εξάμηνο Μαιευτικά περιστατικά στη θηλυκή γάτα Υπεύθυνος: Βερβερίδης Χαράλαμπος, επίκουρος καθηγητής Εκπόνηση: Μαλιδάκη Μαρία (7743) Φεβρουάριος 2013 ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ως υγεία ορίζεται η κανονική και αρμονική λειτουργία του σώματος και της ψυχής του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

Ως υγεία ορίζεται η κανονική και αρμονική λειτουργία του σώματος και της ψυχής του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας. ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τι είναι ΥΓΕΙΑ; Ως υγεία ορίζεται η κανονική και αρμονική λειτουργία του σώματος και της ψυχής του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Υπερανάπτυξη δοντιών 2 (Κ21, Κ00, Π32, Γ33) = 28 Νοσήματα σχετιζόμενα με τη διατροφή Υποξεία ή χρόνια στάση στομαχικού περιεχομένου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Τμήμα: Νοσηλευτικής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Τμήμα: Νοσηλευτικής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Τμήμα: Νοσηλευτικής Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Αφροδίσια νοσήματα και AIDS. Πώς τα αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΩΣ: ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ Στο πλαίσιο του έργου "Αγωγή Υγείας στα Σχολεία" του ΕΙΝ Σχολική Σύμπραξη: 1η ΤΕΣ Αθηνών ( Υπευθ. καθηγ. Πρίντεζης Ιωάν.) 1ο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Δρ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Δρ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ 1 ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Δρ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ 2 ΜΕΘΟΔΟΣ ΛΗΨΕΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ (επί παντρεμένης γυναίκας γράψε και το επάγγελμα του άντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συγκριτική διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΜΒΟΛΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ESMO Ο οδηγός αυτός για τους ασθενείς έχει συνταχθεί από τον οργανισμό Anticancer Fund

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ελκώδης Κολίτις Νόσος του Crohn Αθήνα 2008 ΟΡΙΣΜΟΣ Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδης Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή η Eλκώδης Kολίτις και η νόσος του Crohn είναι νοσήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθ. Φ21/2361 Κανονισµός εκτίµησης βαθµού αναπηρίας (ΦΕΚ 819/Β/7-10-93) Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του άρθρου 16 του Α.Ν. 1846/51.

Διαβάστε περισσότερα

Η πραγματική αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι άγνωστη.

Η πραγματική αιτία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι άγνωστη. KΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ Η ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Όγκοι - Γυναικολογικός Καρκίνος Με τον όρο καρκίνο περιγράφονται ομάδες νοσημάτων που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται σε υπερβολική

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

Τροφική Αλλεργία. Καρδιακά Φυσήματα. Τα αθώα. της παιδικής ηλικίας. Σακχαρώδης ιαβήτης. Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Τροφική Αλλεργία. Καρδιακά Φυσήματα. Τα αθώα. της παιδικής ηλικίας. Σακχαρώδης ιαβήτης. Διάγνωση & Αντιμετώπιση ΑΝΟΙΞΗ 2014 ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΣΩ 21 Τα αθώα Καρδιακά Φυσήματα της παιδικής ηλικίας Σακχαρώδης ιαβήτης Διάγνωση & Αντιμετώπιση Τροφική Αλλεργία Κοιλιοκάκη: ένα συχνό "άγνωστο" νόσημα ΗPV Mύθοι &

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 66 / 12 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Ηπατίτιδα C, ύπουλος αλλά, ιάσιμος κίνδυνος Άσκηση για νέες μητέρες Διαχείριση παιδιών με

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθύντρια : Aν. Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

& Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Αλλεργίες του καλοκαιριού. Χολολιθίαση στα παιδιά. Το ψωμί στη διατροφή μας. Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 / 4ο έτος έκδοσης MΑÚΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2006

& Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η. Αλλεργίες του καλοκαιριού. Χολολιθίαση στα παιδιά. Το ψωμί στη διατροφή μας. Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 / 4ο έτος έκδοσης MΑÚΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 MΑÚΟΣ/ΙΟΥΝΙΟΣ 2006 Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 9 / 4ο έτος έκδοσης & Δ Ι Α Τ Ρ Ο Φ Η Κ Ω Δ Ι Κ Ο Σ 6 8 9 9 Αλλεργίες του καλοκαιριού Χολολιθίαση στα παιδιά Το ψωμί στη διατροφή μας editorial Η ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΣΑΦ: Μη Στεροειδή Αντιφλεγµονώδη Φάρµακα Είναι συµπτωµατικά, αντιφλεγµονώδη, αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρµακα. Συµπτωµατικά σηµαίνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Σύφιλη, βλεννόρροια (γονόρροια), HPV κονδυλώματα, γεννητικός Έρπης, χλαμύδια, το AIDS, οι ηπατίτιδες Β-C Η συνεχής αλλαγή ερωτικών συντρόφων, το σεξ χωρίς προφύλαξη ξύπνησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη Φύλλο οδηγιών για το χρήστη 1. Προσδιορισμός φαρμακευτικού προϊόντος 1.1. Ονομασία MEGARUBICIN Ενέσιμο διάλυμα 1.2. Σύνθεση Δραστική ουσία: Epirubicin Hydrochloride Έκδοχα: Sodium Chloride, Water for Injection

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα