ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ Οι τοξικές επιδράσεις των φαρµάκων στις αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαδικασίες µπορεί να εκδηλωθούν ως στειρότητα,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ Οι τοξικές επιδράσεις των φαρµάκων στις αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαδικασίες µπορεί να εκδηλωθούν ως στειρότητα,"

Transcript

1 ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ Οι τοξικές επιδράσεις των φαρµάκων στις αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαδικασίες µπορεί να εκδηλωθούν ως στειρότητα, χρωµοσωµικές και γενετικές διαταραχές, αυτόµατη αποβολή, ενδοµήτριος θάνατος, προωρότητα, χαµηλό βάρος γέννησης, συγγενείς διαµαρτίες και λειτουργικές ανωµαλίες.

2 Οι εµβρυϊκοί ιστοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε καρκινογόνα λόγω του αυξηµένου ρυθµού κυτταρικού πολλαπλασιασµού που παρουσιάζουν. Αυτό το φαινόµενο έχει παρατηρηθεί σε διάφορα ζώα, όπως αρουραίους, ποντίκια, κουνέλια, γουρούνια, σκύλους, πιθήκους κ.λπ.

3 Στην κύηση, η δραστικότητα ενός φαρµάκου ή των µεταβολιτών του εξαρτάται από τη διασπορά, τον µεταβολισµό και την απέκκριση του φαρµάκου τόσο στη µητέρα όσο και στο έµβρυο (και την επαναπρόσληψή του από το αµνιακό υγρό µε κατάποση), µε ενδιάµεσο σταθµό τη δίοδο και µεταβολισµό του δια του πλακούντα (και νωρίτερα δια του λεκιθικού ασκού).

4 Τα φάρµακα περνάνε τον πλακούντα µε παθητική διάχυση και τα µη ιονισµένα φάρµακα χαµηλού µοριακού βάρους περνάνε γρηγορότερα.

5 Ωστόσο, µε την πάροδο του χρόνου, στα περισσότερα φάρµακα διαπιστώνονται περίπου οι ίδιες συγκεντρώσεις και από τις δύο πλευρές του πλακούντα. Εποµένως, από πρακτικής πλευράς κατά τη συνταγογράφηση των περισσότερων φαρµάκων στη διάρκεια της κύησης, πρέπει να γνωρίζουµε ότι η µεταφορά τους στο έµβρυο είναι αναπόφευκτη.

6 Τα περισσότερα από αυτά έχουν µοριακό βάρος <800 και εποµένως µπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα.

7 Κάποια από αυτά τα φάρµακα είναι δυνητικά τερατογόνα.

8 Όσoν αφορά τη µητέρα, το συνολικό νερό στο σώµα της µπορεί να αυξηθεί µέχρι και 8 λίτρα στη διάρκεια της κύησης, που συνεπάγεται σηµαντική αύξηση του όγκου στον οποίο µπορούν να διασπαρούν τα φάρµακα.

9 Παρόµοια, ο αυξηµένος όγκος του πλάσµατος και η ελαττωµένη δεσµευτική ικανότητα των πρωτεϊνών µπορούν να µεταβάλλουν τη διασπορά του φαρµάκου. Anderson GD, Carr DB. Effect of pregnancy on the pharmacokinetics of antihypertensive drugs. Clin Pharmacokinet 2009, 48:

10 Παράλληλα, η νεφρική ροή του πλάσµατος, στο τρίτο τρίµηνο της κύησης, σχεδόν έχει διπλασιαστεί.

11 Εποµένως, τα φάρµακα που αποβάλλονται αναλλοίωτα από τα νεφρά, αποµακρύνονται µε ταχύτερο ρυθµό.

12 Αν και σπάνια, οι προηγούµενες µεταβολές είναι κλινικά σηµαντικές (και συνήθως δεν απαιτείται προσαρµογή της δοσολογίας), σε ορισµένα φάρµακα, όπως είναι τα αντισπασµωδικά, µπορεί να απαιτηθεί προσαρµογή (αύξηση) της δοσολογίας για να είναι δραστικά.

13 Επίσης, στη διάρκεια της κύησης, λόγω ελαττωµένου εντερικού περισταλτισµού, η φαρµακευτική απορρόφηση µπορεί να µεταβληθεί (συνήθως οριακά και χωρίς κλινική σηµασία).

14 Ο πλακούντας είναι ένας λιπιδικός φραγµός µεταξύ της µητρικής και της εµβρυϊκής κυκλοφορίας και όπως η λιπιδική µεµβράνη της γαστρεντερικής οδού, έτσι και αυτός επιτρέπει στα λιποδιαλυτά φάρµακα να διέρχονται ευκολότερα από τα υδατοδιαλυτά.

15 Εποµένως, τα φαρµακευτικά προϊόντα που λαµβάνονται από το στόµα και έχουν καλή απορρόφηση από τη γαστρεντερική οδό, θα διαπεράσουν και τον πλακουντιακό φραγµό.

16 Η αυξηµένη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης ενεργοποιεί ένζυµα στο ήπαρ της µητέρας, µε πιθανό αποτέλεσµα την τροποποίηση της αδρανοποίησης ορισµένων φαρµάκων.

17 Επίσης, στη διάρκεια της κύησης, λόγω αύξησης της αιµάτωσης στους πνεύµονες και στο δέρµα, η φαρµακευτική απορρόφηση µπορεί να µεταβληθεί και σε αυτούς τους ιστούς.

18 Για τα φάρµακα ισχύoυν οι γενικές διατυπώσεις Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη λήψη στο πρώτο τρίµηνο"

19 ή Προσοχή στη χορήγηση: Κύηση-Γαλουχία ή Προσοχή στη χορήγηση: Κύηση- Γαλουχία: Δεν υπάρχουν δεδοµένα για ασφαλή χορήγηση και ως εκ τούτου δεν συνιστάται κ.λπ. Εθνικό Συνταγολόγιο. Εθνικός Οργανισµός Φαρµάκων.

20 Μια γυναίκα πρέπει να αποφεύγει όλα τα φάρµακα όσο αυτό είναι δυνατό, από τη στιγµή που πρωτοσχεδιάζει να µείνει έγκυος έως τη στιγµή που µαθαίνει ότι είναι έγκυος.

21 Μερικά φάρµακα µπορεί να προκαλέσουν βλάβη όταν χρησιµοποιούνται οποτεδήποτε στη διάρκεια της κύησης, ενώ άλλα είναι ιδιαίτερα βλαπτικά σε ορισµένα στάδια της κύησης.

22 Ωστόσο, η µελέτη των φαρµακευτικών αγωγών στην κύηση εµποδίζεται (τουλάχιστον µερικά) από την αδυναµία εκτέλεσης προδροµικών µελετών (µε τη χορήγηση δυνητικά τερατογόνων φαρµάκων) λόγω της ευαισθησίας του αναπτυσσόµενου εµβρύου.

23 Το έµβρυο βρίσκεται σε µεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης τις ηµέρες µετά τη σύλληψη. Ιατράκης Γ (Μετάφραση-Επιµέλεια-Σχόλια). Τερατολογία. Στο: Αλγόριθµοι στη Μαιευτική: Αντιµετώπιση και Τεκµηρίωση των Norwitz ER, Belfort MA, Saade GR, Miller H. Αθήνα, Εκδόσεις Παρισιάνος 2011.

24 Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, µερικά φάρµακα µπορούν να προκαλέσουν συγγενείς ανωµαλίες αναπτυσόµενων οργάνων του εµβρύου, όπως είναι η καρδιά, τα άκρα, και οι σχηµατισµοί του προσώπου.

25 Ακόµα και µετά τη 10η εβδοµάδα, µερικά φάρµακα µπορούν να προσβάλλουν όργανα που αναπτύσσονται ακόµα, όπως είναι το νευρικό σύστηµα.

26 Υπάρχουν φάρµακα, που µπορούν να δηµιουργήσουν προβλήµατα στο έµβρυο κατά τη λήψη τους στο πρώτο τρίµηνο (συγγενείς ανωµαλίες), κατά τη λήψη τους στο τελευταίο τρίµηνο (π.χ. υπερχολερυθριναιµία ή αιµορραγική διάθεση στο έµβρυο και στο νεογέννητο) αλλά και στις ενδιάµεσες εβδοµάδες της κύησης.

27 Λόγω του ότι οι διάφοροι εµβρυϊκοί ιστοί αναπτύσσονται σε συγκεκριµένες χρονολογικές περιόδους, είναι δυνατό το ίδιο το φάρµακο να προκαλέσει διαφορετικές ανωµαλίες διάπλασης, αν χορηγηθεί σε διαφορετικές ηλικίες κύησης.

28 Για παράδειγµα, οι εγκεφαλικοί νευρώνες αναπτύσσονται ακόµα µεταξύ της 10ης και της 18ης εβδοµάδας και εποµένως η χορήγηση φαρµακευτικής ουσίας εκείνο το χρονικό διάστηµα µπορεί να έχει ανάλογη βλαπτική επίδραση.

29 Yπάρχει πάντα ο φόβος της τερατογένεσης µε τη λήψη διαφόρων φαρµακευτικών ουσιών αλλά και άλλων γενικότερων δυσµενών επιδράσεων στο έµβρυο.

30 Η συνεχιζόµενη χρήση µπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής και πρόωρου τοκετού.

31 Μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θαλιδοµίδη τη δεκαετία του 1960, οι γιατροί και ο πληθυσµός ανέπτυξαν αυξηµένη επίγνωση για τις δυνητικές παρενέργειες της χρήσης φαρµάκων στη διάρκεια της κύησης Bérard A, Azoulay L, Koren G, Blais L, Perreault S, Oraichi D. Isotretinoin, pregnancies, abortions and birth defects: a population-based perspective. Br J Clin Pharmacol 2007, 63:

32 Παίρνοντας υπόψη σχετικές µελέτες, η Aµερικανική Eταιρεία Tροφίµων και Φαρµάκων (Food and Drug Administration-FDA) δηµιούργησε ένα σύστηµα εκτίµησης του κινδύνου από τη λήψη φαρµάκων στη διάρκεια της κύησης, που (αδρά) αποτελείται από τις εξής 5 κατηγορίες (σύµφωνα µε τη σχέση κίνδυνος/όφελος):

33 A) Οι µελέτες (στον άνθρωπο) δεν µπόρεσαν να δείξουν κίνδυνο για το έµβρυο στο πρώτο τρίµηνο (ούτε και στα επόµενα τρίµηνα). Η πιθανότητα εµβρυϊκής βλάβης φαίνεται «µακρινή».

34 B) Mελέτες σε ζώα δεν έδειξαν να υπάρχει κίνδυνος αλλά δεν υπάρχουν σχετικές µελέτες σε έγκυες γυναίκες (ή µελέτες σε ζώα έδειξαν δυσµενή επίδραση που δεν επιβεβαιώθηκε σε αντίστοιχες µελέτες σε γυναίκες στο πρώτο τρίµηνο και δεν υπάρχει απόδειξη κινδύνου στα µεταγενέστερα τρίµηνα).

35 C) Mελέτες σε ζώα έδειξαν να υπάρχουν δυσµενείς επιδράσεις στο έµβρυο (τερατογένεση ή άλλη) και δεν υπάρχουν µελέτες σε έγκυες γυναίκες µε οµάδες ελέγχου (ή δεν υπάρχουν µελέτες σε γυναίκες και ζώα)

36 D) Yπάρχουν αποδείξεις για κίνδυνο του ανθρώπινου εµβρύου, αλλά τα οφέλη από τη χρήση σε έγκυες γυναίκες µπορεί να είναι αποδεκτά παρά τον κίνδυνο

37 X) Mελέτες σε ζώα ή ανθρώπους έδειξαν εµβρυϊκές ανωµαλίες ή υπάρχουν αποδείξεις εµβρυϊκού κινδύνου που βασίζονται στην ανθρώπινη εµπειρία ή και τα δύο και ο κίνδυνος από τη χρήση του φαρµάκου σε έγκυες γυναίκες υπερτερεί από οποιοδήποτε δυνητικό όφελος Chisholm CA. Drugs and pregnancy-risk of adverse fetal effects. Postgrad Obstet Gynecol 2002, 22(17):1-6.

38 Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πολλές ταξινοµήσεις φαρµάκων βασίζονται σε στοιχεία από ζώα, µεµονωµένες περιπτώσεις, και περιορισµένα ή ανύπαρκτα στοιχεία σε ανθρώπους, µε τις πληροφορίες σπάνια να εκσυγχρονίζονται

39 Έτσι, το παραπάνω σύστηµα ταξινόµησης απέχει από το ιδανικό

40 Επίσης, τα φάρµακα των κατηγοριών D και X, και σε κάποια έκταση και εκείνων της κατηγορίας C, µπορεί να συνεπάγονται παρόµοιους κινδύνους παρά τη διαφορετική ταξινόµηση

41 Πέρα από τη δράση όµως του φαρµάκου, τα αποτελέσµατα της λήψης του εξαρτώνται επίσης από τη δοσολογία και τη διάρκεια χορήγησής του.

42 Επειδή υπάρχει µεγάλη ποικιλία δυνητικά βλαπτικών φαρµακευτικών ουσιών κατά την κύηση εδώ θα γίνει δειγµατοληπτικά αναφορά σε κάποιες από αυτές.

43 Τονίζεται, πάντως, ότι αν είναι δυνατόν, όλα τα φάρµακα πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια του πρώτου τριµήνου της κύησης (ακόµα και εκείνα που δε χρειάζονται συνταγογράφηση). Arulkumaran S. Drug use in pregnancy. In: Oxford handbook of Obstetrics & Gynaecology. Arulkumaran S, Symonds IM, Fowlie A (eds). Oxford University Press. Oxford 2004.

44 Ορµόνες

45 Στον άνθρωπο είναι γνωστό το σύνδροµο διαιθυλστιλβεστρόλης, δηλαδή η εµφάνιση κολπικής και τραχηλικής αδένωσης (µε ανάπτυξη αδενοκαρκινώµατος από διαυγή κύτταρα του κόλπου ή του τραχήλου) στα παιδιά µητέρων που πήραν το οιστρογόνο διαιθυλστιλβεστρόλη (diethylstilbestrol-des) στη διάρκεια της κύησης.

46 Συγκεκριµένα, η DES είναι ένα συνθετικό οιστρογόνο του οποίου γινόταν συνταγογράφηση λίγο πριν το 1940 έως τις δεκαετία του 1960 για να προληφθούν οι αποβολές και ο πρόωρος τοκετός.

47 Το 1971, το FDA εξέδωσε µια προειδοποίηση ενάντια στη χρήση της DES στις έγκυες γυναίκες όταν η DES συσχετίστηκε µε τον παραπάνω καρκίνο.

48 Έως 10 εκατοµµύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ εξετέθησαν στην DES, περιλαµβάνοντας γυναίκες που πήραν το φάρµακο ενώ ήταν έγκυες και τα παιδιά που γεννήθηκαν από αυτές τις κυήσεις (DES κόρες και γιοί).

49 Οι DES κόρες έχουν 40 φορές αυξηµένο κίνδυνο για αδενοκαρκίνωµα από διαυγή κύτταρα, αλλά σε αυτή την οµάδα, η νόσος είναι εξαιρετικά σπάνια- µια περίπτωση σε κάθε έως εκτεθείσες κόρες.

50 Οι DES κόρες έχουν επίσης 2,5 φορές µεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του µαστού µετά την ηλικία των 40 ετών συγκριτικά µε τις αντίστοιχες γυναίκες που δεν έχουν εκτεθεί (Harvard Women s Health Watch 2010).

51 Δεν φαίνεται να είναι ευπαθείς σε οποιαδήποτε άλλη κακοήθεια συγκριτικά µε τον µέσο πληθυσµό.

52 Η προγεννητική έκθεση στη DES σχετίζεται επίσης µε ορισµένες ανατοµικές ανωµαλίες του αναπαραγωγικού συστήµατος, περιλαµβάνοντας τη µήτρα που έχει σχήµα Τ, τον παθολογικής εµφάνισης τράχηλο, τον ανώµαλο κολπικό ιστό, και ανωµαλίες των σαλπίγγων.

53 Πολλές από αυτές τις ανωµαλίες είναι χωρίς συνέπειες, αλλά µπορεί να συµβάλλουν σε επιπλοκές τις κύησης.

54 Συγκριτικά µε γυναίκες που δεν εξετέθησαν στο φάρµακο, οι DES κόρες βρίσκονται σε αυξηµένο κίνδυνο έκτοπης (σαλπιγγικής) κύησης, αποβολής, πρόωρου τοκετού και µικρού εµβρύου για την ηλικία κύησης. Hatch EE, Troisi R, Wise LA, Titus-Ernstoff L, Hyer M, Palmer JR, Strohsnitter WC, Robboy SJ, Anderson D, Kaufman R, Adam E, Hoover RN. Preterm birth, fetal growth, and age at menarche among women exposed prenatally to diethylstilbestrol (DES). Reprod Toxicol 2011, 31:151-7.

55 Έχουν επίσης ελαφρά αυξηµένο κίνδυνο υπογονιµότητας.

56 Οι γυναίκες αυτές πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιες γυναικολογικές εξετάσεις, περιλαµβάνοντας τον έλεγχο µε δοκιµασία Παπανικολάου (Παπ τεστ) κατά τον οποίο λαµβάνονται επιχρίσµατα όχι µόνο από τον τράχηλο αλλά και από τις επιφάνειες του ανώτερου τµήµατος του κόλπου.

57 Τα Παπ τεστ θα πρέπει να συνεχιστούν ακόµα και µετά από υστερεκτοµή. Αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε ανωµαλία στη διάρκεια της εξέτασης, µπορεί να χρειάζεται διερεύνηση του κόλπου ή του τραχήλου µε κολποσκόπηση και, ενδεχοµένως, βιοψίες.

58 Συστήθηκε επίσης η αυτοεξέταση και η ετήσια κλινική εξέταση των µαστών* όπως και συστηµατικές µαστογραφίες (κάθε ένα έως δύο έτη). *(αν και, για τον γενικό πληθυσµό, η αντίστοιχη προληπτική υπηρεσία των ΗΠΑ (Task Force [Preventive Medicine]), από το 2009 και µετά, σύστησε οι επαγγελµατίες υγείας να µη διδάσκουν στις γυναίκες την αυτοεξέταση του µαστού ενώ έκρινε ότι τα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να συστήσει υπέρ ή κατά της κλινικής εξέτασης των µαστών από τον επαγγελµατία υγείας).

59 Οι DES γιοί έχουν αυξηµένο κίνδυνο µη καρκινικών κύστεων της επιδιδυµίδας.

60 Λίγες µελέτες υποστηρίζουν ότι τα αγόρια είναι πιθανότερο να γεννηθούν µε όρχεις που δεν έχουν κατέβει (στο όσχεο), έκτοπο άνοιγµα του πέους, ή παθολογικά µικρό πέος, αλλά τα ευρήµατα αυτά δεν είναι σταθερά.

61 Τα DES εγγόνια (γιοί και κόρες των γυναικών και ανδρών που εξετέθησαν προγεννητικά σε DES) δεν φαίνεται να βρίσκονται σε αυξηµένο κίνδυνο µειζόνων προβληµάτων της υγείας που σχετίζοται µε τη DES.

62 Ωστόσο, πρόσφατη µελέτη έδειξε αυξηµένο ποσοστό υποσπαδίας στα εγγόνια DES. Kalfa N, Paris F, Soyer-Gobillard MO, Daures JP, Sultan C. Prevalence of hypospadias in grandsons of women exposed to diethylstilbestrol during pregnancy: a multigenerational national cohort study. Fertil Steril 2011, Apr 1 (Epub ahead of print).

63 Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συστάσεις που σχετίζονται µε το screening στα εγγόνια.

64 Σήµερα δεν φαίνεται ότι η λανθασµένη λήψη ορµονών µε τη µορφή αντισυλληπτικών δισκίων κατά τα αρχικά στάδια της κύησης µπορεί να ευθύνεται για ανωµαλίες διάπλασης των εµβρύων. Ωστόσο, αν και τα αντισυλληπτικά δισκία δεν είναι τερατογόνα, ταξινοµούνται στην κατηγορία X διότι δεν υπάρχει καµιά ωφέλεια από τη χρησιµοποίησή τους κατά την κύηση! Ιατράκης Γ (Μετάφραση-Επιµέλεια-Σχόλια). Τερατολογία. Στο: Αλγόριθµοι στη Μαιευτική: Αντιµετώπιση και Τεκµηρίωση των Norwitz ER, Belfort MA, Saade GR, Miller H. Αθήνα, Εκδόσεις Παρισιάνος 2011.

65 Η κλοµιφαίνη δεν ενδείκνυται σε γυναίκες που είναι ήδη έγκυες! και ανήκει στην κατηγορία Χ. Ωστόσο, η συχνότητα των δυσµενών εµβρυϊκών επιδράσεων µετά τη χρήση κλοµιφαίνης για πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας είναι παρόµοια µε εκείνη του γενικού πληθυσµού. Εµβρυοτοξικές επιδράσεις της κλοµιφαίνης παρατηρήθηκαν σε µελέτες σε ζώα (Clomiphene: Drug information 2012). Clomiphene: Drug information. UpToDate 2012.

66 Αντιεπιληπτικά

67 Οι κυήσεις των επιληπτικών γυναικών αποτελούν περίπου το 1% όλων των κυήσεων (Witczak et al 2010) και χαρακτηριστικό παράδειγµα φαρµακευτικών ουσιών που ενοχοποιήθηκαν για συγγενείς ανωµαλίες είναι τα αντιεπιληπτικά φάρµακα. Witczak M, Kociszewska I, Wilczynski J, Lopaczynska D, Ferenc T. Evaluation of chromosome aberrations, sister chromatid exchange and micronuclei in cultured cord-blood lymphocytes of newborns of women treated for epilepsy during pregnancy. Mutat Res 2010 (Epub ahead of print).

68 >50% των γυναικών µε επιληψία ανήκουν στην αναπαραγωγική ηλικία (World Population Prospects 2005), αν και θεωρούνται οµάδα µε ελαττωµένη γονιµότητα (Thomas 2006). World Population Prospects. The 2004 Revision and World Urbanization Prospects: The 2003 Revision, accessed on September Thomas SV. Management of epilepsy and pregnancy (Review). J Postgrad Med 2006, 52:57-64.

69 Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση στη συχνότητα των επιληπτικών σπασµών στις γυναίκες µε επιληψία που χρησιµοποιούν αντισυλληπτικά δισκία (Vessey et al 2002), ανέκδοτες κυρίως αναφορές υποστηρίζουν την αύξηση ή την ελάττωση των επιληπτικών σπασµών. Vessey M, Painter R, Yeates D. Oral contraception and epilepsy: findings in a large cohort study. Contraception 2002, 66:77-9.

70 Τα οιστρογόνα ελαττώνουν τον ουδό εµφάνισης επιληπτικών σπασµών, ενώ η προγεστερόνη έχει την αντίθετη επίδραση.

71 Χαρακτηριστικά, περί την ωοθυλακιορρηξία, λόγω αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων, και προεµµηνορρυσιακά λόγω πτώσης των επιπέδων της προγεστερόνης, παρατηρείται αύξηση των συχνότητας των επιληπτικών σπασµών.

72 Επίσης, αύξηση της συχνότητας των επιληπτικών σπασµών παρατηρείται λίγες ηµέρες πριν και κατά τις ηµέρες της εµµηνορρυσίας (καταµήνια επιληψία).

73 Επίσης, η ενδοφλέβια χορήγηση συζευγµένων οιστρογόνων ή προγεστερόνης οδήγησαν σε αύξηση ή ελάττωση της συχνότητας των επιληπτικών σπασµών αντίστοιχα (Thomas 2006). Thomas SV. Management of epilepsy and pregnancy (Review). J Postgrad Med 2006, 52:57-64.

74 Στη διάρκεια της κύησης, το ένα τρίτο των γυναικών παρουσιάζουν αύξηση της συχνότητας των επιληπτικών σπασµών-ενώ στις υπόλοιπες δεν παρατηρείται αλλαγή ή µπορεί να σηµειωθεί ελάττωση (όπως ενδεχοµένως και κατά τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων). Στη διάρκεια της κύησης και της λοχείας, ορµονικοί και άλλοι παράγοντες µπορούν να µεταβάλλουν τη φαρµακοκινητική των αντιεπιληπτικών φαρµάκων).

75 Μερικά αντιεπιληπτικά φάρµακα (ΑΕΦ) όπως η φαινυτοΐνη, η φαινοβαρβιτάλη και η καρβαµαζεπίνη, µε ενζυµικές κυρίως διεργασίες, επιταχύνουν τον ηπατικό µεταβολισµό και την αδρανοποίηση των αντισυλληπτικών δισκίων. Με αυτό τον µηχανισµό, τα αντισυλληπτικά δισκία µπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσµατικά.

76 Εποµένως, αυξάνεται η πιθανότητα σύλληψης ενώ η γυναίκα λαµβάνει δυνητικά τερατογόνα φάρµακα..

77 Yποστηρίχτηκε ότι οι γυναίκες µε επιληψία έχουν αυξηµένο κίνδυνο εµβρυϊκών ανωµαλιών που συνήθως εκτιµάται ότι είναι δυο έως τρεις φορές µεγαλύτερος από τον γενικό πληθυσµό. Cunningham FG, Leveno KJ, Bloom SL, Hauth JC, Rouse DJ, Spong CY. Teratology and Medications That Affect the Fetus. In: Williams Obstetrics, New York, The McGraw-Hill Companies

78 Ωστόσο, ερευνητικά στοιχεία αµφισβητούν αυτή την κλασική γνώση. H µετα-ανάλυση των Fried και των συνεργατών του (2004) έδειξε ότι οι γυναίκες µε επιληψία που δεν έπαιρναν θεραπεία είχαν τον ίδιο κίνδυνο µειζόνων εµβρυϊκών διαµαρτιών που είχαν και οι µη επιληπτικές γυναίκες µάρτυρες. Fried S, Kozer E, Nulman I, Einarson TR, Koren G. Malformation rates in children of women with untreated epilepsy: a meta-analysis. Drug Saf 2004, 27:

79 Συνηθέστερες ανωµαλίες από τα αντιεπιληπτικά φάρµακα που έχουν αναφερθεί είναι λυκόστοµα, λαγώχειλο, πνευµατική καθυστέρηση και συγγενείς καρδιοπάθειες.

80 H φαινυτοΐνη (5,5-διφαινυλυδαντοΐνη), που αποτελεί κλασικό φάρµακο σε όλες τις µορφές εστιακής επιληψίας, µπορεί να συνεπάγεται κρανιοπροσωπικές ανωµαλίες (µικροκεφαλία, δυσµορφία), πνευµατική καθυστέρηση, ανωµαλίες των άκρων, υποπλασία των περιφερικών φαλάγγων των δακτύλων και των νυχιών κ.λπ. Oι ανωµαλίες αυτές περιλαµβάνονται στον όρο "εµβρυϊκό σύνδροµο υδαντοΐνης». Aναφέρεται επίσης υπολειπόµενη σωµατική ανάπτυξη. Beckmann CR, Ling FW, Laube DW, Smith RP, Barzansky BM, Herbert WNP. Medical and Surgical Conditions in Pregnancy. In: Obstetrics and Gynecology. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins 2002.

81 Το βαλπροϊκό οξύ (ΒΟ), που ενδείκνυται για τη θεραπεία της µικρής επιληψίας (petit mal) και των γενικευµένων τονικοκλονικών και µυοκλονικών παροξυσµικών κρίσεων, σχετίζεται επίσης µε αυξηµένο κίνδυνο τερατογένεσης, σε σχέση µε άλλα αντιεπιληπτικά φάρµακα, και µπορεί να προκαλέσει ένα σύνολο σοβαρών ή µικρότερων ανωµαλιών γνωστών ως "εµβρυϊκό σύνδροµο ΒΟ" σε συνδυασµό µε καθυστέρηση της ανάπτυξης. Sabers A, Larsen K, Blichfeldt S, Sahlholdt L, Rasmussen JO. Valproate treatment during pregnancy: description of four cases with foetal valproate syndrome. Ugeskr Laeger 2009, 171:221-5.

82 To βαλπροϊκό οξύ, στη διάρκεια της κύησης, ενοχοποιήθηκε για δυσµενή επηρεασµό του πνευµατικού πηλίκου (IQ- Intelligence Quotient) των παιδιών (Meador et al 2009). Meador KJ, Baker GA, Browning N, Clayton-Smith J, Combs-Cantrell DT, Cohen M, Kalayjian LA, Kanner A, Liporace JD, Pennell PB, Privitera M, Loring DW; NEAD Study Group. Cognitive function at 3 years of age after fetal exposure to antiepileptic drugs. N Engl J Med 2009, 360:

83 Γενικά, η χορήγηση του ΒΟ πρέπει να αποφεύγεται στη διάρκεια της κύησης (εκτός αν κριθεί απολύτως απαραίτητο) και να προτιµάται η χορήγηση άλλων αντιεπιληπτικών φαρµάκων.

84 H φαινοβαρβιτάλη (Gardenal) θεωρείται ασφαλέστερη αλλά και αυτή ευθύνεται για λαγόχειλο και λυκόστοµα σε µικρότερη συχνότητα. Beckmann CR, Ling FW, Laube DW, Smith RP, Barzansky BM, Herbert WNP. Medical and Surgical Conditions in Pregnancy. In: Obstetrics and Gynecology. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins 2002.

85 Τονίζεται ότι η µονοθεραπεία φαίνεται ασφαλέστερη στην αποφυγή µειζόνων εµβρυϊκών δυσµορφιών (Morrow et al 2006), συγκριτικά µε τη χορήγηση περισσότερων φαρµάκων. Morrow J, Russell A, Guthrie E, Parsons L, Robertson I, Waddell R, Irwin B, McGivern RC, Morrison PJ, Craig J. Malformation risks of antiepileptic drugs in pregnancy: a prospective study from the UK Epilepsy and Pregnancy Register. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2006, 77:193-8.

86 Αντιδιαβητικά

87 Κάποια αντιδιαβητικά φάρµακα (ΑΦ), που λαµβάνονται από το στόµα ενοχοποιήθηκαν για τερατογόνο δράση (αν και αργότερα αυτή ερµηνεύθηκε µε τη µη καλή ρύθµιση των επιπέδων γλυκόζης).

88 Ωστόσο, εκτός από την «κλασική» ινσουλίνη, προτάθηκαν και από του στόµατος ΑΦ στη διάρκεια της κύησης (γλυµπουρίδη).

89 Αντιπηκτικά

90 Τα αντιπηκτικά φάρµακα, που βασίζονται στην κουµαρίνη χρησιµοποιούνται στη θεραπεία της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, για να επιβραδύνουν την πήξη του αίµατος.

91 Όταν λαµβάνονται στα πρώτα στάδια της κύησης, σχετίζονται µε διαµαρτίες του προσώπου και διανοητική καθυστέρηση.

92 Η χορήγηση κουµαρινικών φαρµάκων στο πρώτο τρίµηνο της κύησης προκαλεί την εµφάνιση συνδρόµου στα νεογέννητα µε υποπλασία µύτης και πνευµατική καθυστέρηση.

93 Η χορήγησή τους στο τέλος της κύησης µπορεί να ευθύνεται για αιµορραγία στο νεογέννητο.

94 Αντιβιοτικά

95 Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη χορήγηση κάποιων αντιβιοτικών στη διάρκεια της κύησης.

96 Η τριµεθοπρίµη και οι σουλφοναµίδες δρουν ανταγωνιστικά µε το φυλλικό οξύ (που είναι απαραίτητο στo σχηµατισµό DNA και RNA) και υπήρξαν ενδείξεις για κάποιες ανωµαλίες.

97 Τα αντιβιοτικά αυτά συναγωνίζονται, επίσης, τη χολερυθρίνη στη δέσµευσή της από κάποια λευκώµατα και έτσι παρατηρείται αύξηση της ελεύθερης χολερυθρίνης.

98 Εποµένως, η χορήγησή τους στο τέλος της κύησης µπορεί να συνεπάγεται την πιθανότητα εγκατάστασης πυρηνικού ικτέρου στο έµβρυο.

99 Η δοξυκυκλίνη (τετρακυκλίνη) δεν χορηγείαι στη διάρκεια της κύησης λόγω ανωµαλιών στα οστά και τα δόντια. Η κεφτριαξόνη (κεφαλοσπορίνη τρίτης γενιάς), και γενικότερα οι κεφαλοσπορίνες, µαζί µε την αζιθροµυκίνη θεωρούνται ασφαλή (κατηγορία Β) και χορηγούνται σε γονοκοκκική ή χλαµυδιακή λοίµωξη.

100 Αναισθητικά

101 Τα πτητικά αναισθητικά έχουν ενοχοποιηθεί για σηµαντική αύξηση του ποσοστού των αυτόµατων εκτρώσεων και αυξηµένο ποσοστό συγγενών ανωµαλιών.

102 Αυτή η ενοχοποίηση, όµως, αφορούσε κυρίως το προσωπικό αναισθησιολογικών τµηµάτων µε τις συνεχείς µικρές δόσεις, που προσλάµβαναν από το χώρο του χειρουργείου.

103 Αντίθετα, η σύντοµη µετεγχειρητική χρήση ναρκωτικών αναλγητικών σκευασµάτων (όπως θα µπορούσε να γίνει µετά από χειρουργική επέµβαση στη διάρκεια της κύησης) δεν φαίνεται να προκαλεί δυσµενείς επιδράσεις στο έµβρυο (Holschneider 2003) Holschneider CH. Surgical diseases & disorders in pregnancy. In: Current Obstetric & Gynecologic Diagnosis & Treatment. DeCherney AH, Nathan L. Lange Medical Books, 9th Edition, New York 2003.

104 Η ισοτρετινοϊνη (Accutane) χρησιµοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας ακµής και της ψωρίασης. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στη διάρκεια της οργανογένεσης.

105 Άλλα φάρµακα

106 Κάποιες φαρµακευτικές ουσίες µπορεί να ευθύνονται για λειτουργικές διαταραχές του εµβρύου.

107 Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η βηταµεθαζόνη, η δεξαµεθαζόνη και οι βήτααναστολείς, που φθάνοντας στο έµβρυο προκαλούν ελάττωση της µεταβλητότητας του εµβρυϊκού καρδιακού ρυθµού και έλλειψη αντίδρασης (Gossett & Blakemore 2002). Gossett D, Blakemore K. Fetal assessment In: The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics. Bankowski BJ, Hearne AE, Lambrou NC, Fox HE, Wallach EE. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia 2002.

108 Τα φάρµακα που χορηγούνται στην ηµικρανία, όπως είναι η εργοταµίνη, χρησιµοποιούνται για την καταστολή των κρίσεων ηµικρανίας αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

109 Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, και άλλα µη στεροειδή αντιφλεγµονώδη φάρµακα (nonsteroidal anti-inflammatory drugs /NSAIDs) επιδρούν στην πήξη του αίµατος και αυξάνουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιµορραγίας και για τη µητέρα και για το έµβρυο. Προς το τέλος της κύησης, εµποδίζουν την παραγωγή των ορµονών που διεγείρουν τον τοκετό, και έτσι ο τοκετός µπορεί να καθυστερήσει επικίνδυνα ή να παραταθεί.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (2006) ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ. ΙΑΤΡΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ-ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ο καρκίνος του μαστού στην κύηση

Ο καρκίνος του μαστού στην κύηση EΛΛHNIKO ΠEPIOΔIKO ΓYNAIKOΛOΓIAΣ & MAIEYTIKHΣ TΟΜ. 3, TΕΥΧ. 3, ΣΕΛ. 231-238, 2004 Ο καρκίνος του μαστού στην κύηση Χαράλαμπος Συριστατίδης², Xρήστος Νησωτάκης³, Χαράλαμπος Χρέλιας¹, Εμμανουήλ Σαλαμαλέκης¹

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) Livial

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) Livial ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) Livial 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Livial 2,5 mg δισκία. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά Κάθε δισκίο περιέχει: 2,5 mg Tibolone

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ EPANUTIN

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ EPANUTIN ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ EPANUTIN 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ: EPANUTIN 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά: Κάθε καψάκιο περιέχει 100 mg νατριούχου

Διαβάστε περισσότερα

Ορµονική αντισύλληψη στην γυναίκα

Ορµονική αντισύλληψη στην γυναίκα 22 Ορµονική αντισύλληψη στην γυναίκα Α. ΑΜΠΡΑΧΑΜΙΑΝ-ΜΙΧΑΛΑΚΗ Ενδοκρινολόγος ΕΙΣΑΓΩΓΗ συνολικός πληθυσμός της γης περιλαμβάνει ως γνωστόν 6 δις ανθρώπων, Ο ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων ανήκει στις χώρες

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα INDEX επιπλέον... Αντί για EDITORIAL Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα Τα γράμματα σας Τα Νέα του Ομίλου ΙΑΣΩ Ρεπορτάζ Αγοράς

περιεχόμενα INDEX επιπλέον... Αντί για EDITORIAL Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα Τα γράμματα σας Τα Νέα του Ομίλου ΙΑΣΩ Ρεπορτάζ Αγοράς Τ Ε Υ ΧΟ Σ 1 7 Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Ο Μ Ι Λ Ο Υ Ι Α Σ Ω INDEX περιεχόμενα 02 Αντί για EDITORIAL Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 7 Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Ο Μ Ι Λ Ο Υ Ι Α Σ Ω Περιοδική έκδοση του Ομίλου ΙΑΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

4ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. «ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ» 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2014 COMMITTEE FOR EUROPEAN EDUCATION IN ANAESTHESIOLOGY

4ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ. «ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ» 6, 7 και 8 Νοεμβρίου 2014 COMMITTEE FOR EUROPEAN EDUCATION IN ANAESTHESIOLOGY COMMITTEE FOR EUROPEAN EDUCATION IN ANAESTHESIOLOGY ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑ Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της

Διαβάστε περισσότερα

BINOCRIT ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟЇΟΝΤΟΣ

BINOCRIT ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟЇΟΝΤΟΣ BINOCRIT ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟЇΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟЇΟΝΤΟΣ Binocrit 1.000 IU/0,5 ml ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη σύριγγα 1 Binocrit 3.000 IU/0,3 ml ενέσιμο διάλυμα σε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ 1. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1.1 Ονομασία, μορφή, περιεκτικότητα Cyclacur Επικαλυμμένο δισκίο 2 mg/tab, (2 + 0,5)mg/TAB 1.2 Σύνθεση Δραστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά (ονομασία ΙΝΝ)

ΠEΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά (ονομασία ΙΝΝ) ΠEΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ESTALIS 50/250 διαδερμικό έμπλαστρο 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά (ονομασία ΙΝΝ) Κάθε διαδερμικό

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

teuxos_32.qxl 12/3/09 1:17 PM Page 3

teuxos_32.qxl 12/3/09 1:17 PM Page 3 ISSN-1109-6160 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Tεύχος 32 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102, 166 74 ΓΛΥΦΑΔΑ e-mail: pitsilid@otenet.gr ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΦΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ellaone 30 mg δισκίο 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει 30 mg ulipristal acetate. Έκδοχα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συγκριτική διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για το

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου

Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου Μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση: Καισαρική τομή της Κων/νας Γιαννιώτη, Συντονίστριας της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας Ζακύνθου Τις τελευταίες δεκαετίες το ποσοστό των καισαρικών τομών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΔΥΣΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΔΥΣΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Tεύχος 37 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 ISSN-1109-6160 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΔΥΣΜΟΡΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Μ. ΠΙΤΣΙΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 102,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SmPC)

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SmPC) ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SmPC) 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Duphaston, δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο, 10mg H δυδρογεστερόνη έχει εγκριθεί ως Duphaston και (σε άλλες

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel

Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel Φύλλο οδηγιών Xρήσης: Πληροφορίες για τον χρήστη Μirena Ενδομήτριο Εξάρτημα, 52mg/εξάρτημα Levonorgestrel Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ellaone 30 mg δισκίο 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει 30 mg ulipristal acetate. Έκδοχα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ. Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Gynofen 35, Επικαλυμμένο δισκίο (2,00+0,035)mg/tab Cyproterone Acetate + Ethinylestradiol Το φάρμακο αυτό τελεί υπό συμπληρωματική παρακολούθηση. Αυτό θα

Διαβάστε περισσότερα

Επικαλυµµένo µε λεπτό υµένιο δισκίo

Επικαλυµµένo µε λεπτό υµένιο δισκίo ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ XEFO RAPID 8 mg επικαλυµµένο µε λεπτό υµένιο δισκίο 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Xefo Rapid 8 mg επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κλινική Φαρμακολογία και Θεραπευτική» Διπλωματική Εργασία Ανεπιθύμητες ενέργειες της αντιεπιληπτικής φαρμακευτικής αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Βγείτε από την πίεση, χωρίς απώλειες.

Βγείτε από την πίεση, χωρίς απώλειες. Βγείτε από την πίεση, χωρίς απώλειες. Αποτελεσµατική αντιµετώπιση της υπέρτασης και των συγγενών δυσλειτουργιών. LOSARTAN POTASSIUM + HYDROCHLOROTHIAZIDE 3 επικαλυµµένα δισκία (1 + 12,5) mg/tab 3 επικαλυµµένα

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΣΑΦ: Μη Στεροειδή Αντιφλεγµονώδη Φάρµακα Είναι συµπτωµατικά, αντιφλεγµονώδη, αντιπυρετικά και αναλγητικά φάρµακα. Συµπτωµατικά σηµαίνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΑΠΟΦΑΣΗ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Μεσογείων 284, 155 62 Χολαργός www.eof.gr Δ/νση Διοικητικών Υπηρεσιών Ελέγχου Προϊόντων Τμήμα Έκδοσης Αδειών & Κωδ. Αποφάσεων ΑΘΗΝΑ, 492012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙII ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙII ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙII ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣHΣ Σηµείωση: Το SPC, η επισήµανση και το φύλλο οδηγιών για το χρήστη είναι η ισχύουσα µετάφραση κατά τη χρονική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ Τα µικροθρεπτικά συστατικά περιλαµβάνουν τις βιταµίνες και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητες ουσίες στη διατροφή του ανθρώπου γιατί δεν µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Παραρτημα III Περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος, επισήμανση και Φύλλο Οδηγιών Χρήσης

Παραρτημα III Περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος, επισήμανση και Φύλλο Οδηγιών Χρήσης Παραρτημα III Περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος, επισήμανση και Φύλλο Οδηγιών Χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση και το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩN ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩN ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩN ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Bondapen «µια φορά την εβδοµάδα» 35mg επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε επικαλυµµένο

Διαβάστε περισσότερα