Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2011. Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα!"

Transcript

1 Δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας 2011 Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα!

2 2 Γιάννης Κυρίτσης Chief Operating Officer Greece & Albania Στην ΑΒ Βασιλόπουλος πιστεύουμε ακράδαντα, ότι οι εταιρείες υποχρεούνται να συμπεριφέρονται Υπεύθυνα σε κάθε τομέα της δραστηριότητάς τους! Ότι οι ενέργειες τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνο εμπορικές, οικονομικές και με σκοπό το κέρδος. Αντίθετα, οφείλουν, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, να δρουν υπεύθυνα και να αναπτύσσουν κοινωνική δραστηριότητα σαν αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου, με ζωτικό ρόλο, όπου οι αποφάσεις και οι πράξεις τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Στην ΑΒ, κατά τη διάρκεια της 73χρονής ιστορίας μας, δραστηριοποιούμαστε, αναπτυσσόμαστε και ενεργούμε έχοντας πάντα κατά νου το παραπάνω ιδανικό και κυρίως την πεποίθηση ότι δεν είμαστε μόνοι, αλλά μέρος ενός μεγάλου συνόλου που αλληλεπιδρά. Έτσι, πορευόμαστε με Υπευθυνότητα, σεβόμαστε και αναλαμβάνουμε τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις. Η πολιτική μας όλα αυτά τα χρόνια βρίσκει γόνιμο έδαφος και εφαρμόζεται με επιτυχία, γεγονός που μας γεμίζει με υπερηφάνεια και αφετέρου μας δίνει δύναμη να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο. Βασίλης Σταύρου Senior Vice President HR/OD and Sustainability Europe Aλεξία Mαχαίρα Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Εταιρικής Υπευθυνότητας Παρά το αβέβαιο περιβάλλον και την αρνητική οικονομική συγκυρία, που όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, στην ΑΒ ατενίζουμε το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία! Για όλους εμάς που εργαστήκαμε και εργαζόμαστε σκληρά στην ΑΒ, για να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε, τα αποτελέσματα δεν μπορούν παρά να είναι θετικά! Η θετική πορεία και η εξέλιξη μας διδάσκει ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε όχι μόνο να επιτύχουμε τους στόχους μας, αλλά και να αποτελέσουμε παράδειγμα για τον κλάδο του λιανεμπορίου και για τους συνεργάτες μας! Και αυτό γιατί στην ΑΒ προσπαθούμε η Κοινωνική μας Ευαισθησία να έχει αντίκρισμα σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας και αυτής των κοινωνικών μας εταίρων! Η καθημερινότητα των Ελλήνων έχει γίνει πολύ δύσκολη, το παράδειγμα ωστόσο της ΑΒ Βασιλόπουλος για τη χρονιά που μας πέρασε, μας δίδαξε ότι εν μέσω κρίσης πολλά μπορούν να γίνουν και ακόμα περισσότερα να εφαρμοστούν. Κινητήριος δύναμη είναι η θέληση να συμμετέχει κανείς στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν όλους μας και όχι τον καθένα μας χωριστά. Στο έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας, σας παραθέτουμε τις ενέργειες που αφορούν στην Εταιρική Υπευθυνότητα της ΑΒ και οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι που είμαστε μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας.

3 3 73 χρόνια υποστηρίζουμε, σεβόμαστε, εμπνέουμε και εμπνεόμαστε από εσάς Με συνετή πολιτική και οικονομική διαχείριση, αλλά και με μεθοδική εργασία όλων μας, στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, συνεχίζουμε να έχουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας εσάς και τις ανάγκες σας. Γι αυτό και επιδίωξή μας είναι να δημιουργούμε καθημερινά τις προϋποθέσεις εκείνες που θα μας επιτρέπουν με συλλογική προσπάθεια και συμμετοχή, μέσα από στενή και αρμονική συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων μερών μας (εργαζόμενοι, προμηθευτές συνεργάτες, πελάτες, τοπικές κοινωνίες, εθελοντικές οργανώσεις) να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματά μας για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Στο έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζονται συνοπτικά οι πολιτικές και τα προγράμματα που εφαρμόζει η ΑΒ Βασιλόπουλος στους τρεις βασικούς πυλώνες δράσης: «ΠΡΟΪΟΝΤΑ» «ΑΝΘΡΩ- ΠΟΣ» «ΠΛΑΝΗΤΗΣ», όπου για κάθε έναν από αυτούς φροντίζουμε: Προϊόντα και υπηρεσίες. Προτεραιότητά μας είναι να ικανοποιούμε στο μέγιστο τις ανάγκες σας σε ποσότητα, ποιότητα, ασφάλεια και τιμές. Ανθρώπινο δυναμικό και τοπικές κοινότητες. Μέλημά μας είναι η προσφορά κατάλληλων συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενούς μας και η ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην κάλυψη βασικών αναγκών των τοπικών κοινοτήτων. Προστασία του περιβάλλοντος. Βασική μας δέσμευση αποτελεί η περιβαλλοντικά υπεύθυνη λειτουργία της εταιρείας. Για το λόγο αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που στοχεύουν αφ ενός στον περιορισμό της επιβάρυνσης που προκαλεί η καθημερινή μας δραστηριότητα, αφ ετέρου στην ανάληψη εθελοντικών δράσεων για την πρόληψη και προστασία του φυσικού πλούτου. Περισσότερο από επτά δεκαετίες δραστηριοποίησης στα τρόφιμα, η ΑΒ Βασιλόπουλος βρίσκεται καθημερινά κοντά σας, λειτουργώντας περισσότερα από 251 καταστήματα σε όλη τη χώρα, διαθέτοντας μια ποικιλία προϊόντων και πλήθος υπηρεσιών που υποστηρίζονται από προμηθευτές και περισσότερους από εργαζόμενους. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι η ευθύνη των επιχειρήσεων για τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία. Πηγή: Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Μια ανανεωμένη στρατηγική ΕΕ για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη»

4 4 Προϊόντα Η Εταιρική μας Υπευθυνότητα εκφράζεται με ποικίλα θρεπτικά, υγιεινά και ασφαλή προϊόντα και υπηρεσίες σε καθημερινή βάση και σε τιμές προσιτές για όλους Η ασφάλεια και η ποιότητα των προϊόντων, ιδιαίτερα των τροφίμων, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική και καθημερινή μας επιδίωξη, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις καταναλωτικές σας απαιτήσεις και στην προστασία της υγείας σας. Για το λόγο αυτό, όλα τα προϊόντα που προσφέρει η ΑΒ Βασιλόπουλος, αξιολογούνται διαρκώς σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας, ενώ πραγματοποιούνται έλεγχοι τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο καταστημάτων. Για την ασφάλειά σας, εφαρμόζουμε: Το σύστημα HACCP: Σύστημα οργάνωσης, που στοχεύει στη διάθεση ασφαλών τροφίμων και βασίζεται στην πρόληψη κινδύνων. Η εφαρμογή του καλύπτει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από την παραλαβή μέχρι την πώληση, τηρώντας τους κανονισμούς του ISO Υποστηρίζουμε τους τοπικούς προμηθευτές τόσο μέσω τοπικών προϊόντων όσο και μέσω δημιουργίας Private Brand της ΑΒ. Η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεργάζεται με περισσότερους από βασικούς προμηθευτές που ανταποκρίνονται σε κριτήρια που θέτει η εταιρεία και βασίζονται στην ποιότητα, τη συνέπεια, την εντοπιότητα, την περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοση, την αποδοτικότητα και στις ανταγωνιστικές τιμές! Ειδικά σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και έντονης ανασφάλειας, ο ρόλος μας απέναντι στον καταναλωτή αλλά και στους τοπικούς μας παραγωγούς/προμηθευτές γίνεται ακόμη πιο ουσιαστικός. Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς προωθώντας τα προϊόντα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η καμπάνια που ξεκίνησε το 2010 με την προώθηση παραδοσιακών Ελληνικών τυριών και συνεχίστηκε το 2011 με τη στήριξη ελλήνων παραγωγών αλλαντικών!

5 Το σύστημα «ΑΓΡΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ»: H «ΑΒ Αγροδιασφάλιση» είναι το αποτέλεσμα αξιοποίησης της πολυετούς εμπειρίας μας στην αγορά προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής, στην τεχνική και επιστημονική γνώση των γεωπόνων μας, αλλά κυρίως στη διάθεσή μας για συνεργασία των παραγωγών προμηθευτών μας. Σκοπός του συστήματος είναι η εφαρμογή μεθόδων και πρακτικών για την παραγωγή ασφαλέστερων φρούτων και λαχανικών, η προστασία της υγείας των καταναλωτών, των εργαζομένων στις καλλιέργειες και κατ επέκταση η προστασία του περιβάλλοντος. Το σύστημα βασίζεται σε τρεις πρωτοβουλίες της ΑΒ: 1. Την περιγραφή προδιαγραφών των προϊόντων και των μεθόδων ορθής καλλιεργητικής πρακτικής. 2. Τη συμφωνία τήρησης των προδιαγραφών αυτών από τους παραγωγούς και τους προμηθευτές. 3. Την εφαρμογή σχεδίου ελέγχου για την επιβεβαίωση της τήρησης των παραπάνω κανόνων. Διαδικασία Αναγραφής σε όλα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της ενδεικτικής ημερήσιας πρόσληψης GDA: Στην ΑΒ Βασιλόπουλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη σας να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τα προϊόντα που καταναλώνετε, αλλά και τη συνεισφορά τους στη δίαιτά σας, ολοκληρώσαμε τη διαδικασία αναγραφής στις Κατοχιανός Ανδρέας Head Market Manager Perishables «Γενιές τώρα αγκαλιάζουμε τους Έλληνες παραγωγούς, που με αφοσίωση και μεράκι επιμένουν στην ποιότητα. Υποστηρίζουμε την προσπάθειά τους και τους κόπους τους. Διευρύνουμε τους στόχους και τους ορίζοντές τους και απορροφούμε στα καταστήματά μας για εσάς το σύνολο της παραγωγής τους». 5 Φρέσκα προϊόντα: Προϊόντα κρέατος: είδη, Οπωροκηπευτικά: είδη, Θαλασσινά: 631 είδη. Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας: «ΑΒ»: είδη «ΑΒ ΒΙΟ»: 179 είδη «ΑΒ terra leaf»: 23 είδη «ΑΒ Επιλογή»: 123 είδη «ΑΒ κοντά στην Ελληνική Γη»: 108 είδη «365»: 409 είδη «CARE»: είδη Επώνυμα προϊόντα: Βιολογικά προϊόντα: 724 Έτοιμα γεύματα (fresh & ready meals): 173 Στην ΑΒ Βασιλόπουλος δεσμευόμαστε για τις ακριβείς και κατάλληλες πληροφορίες που σας παρέχουμε είτε μέσω marketing, διαφήμισης, είτε μέσω μεθόδων σημάνσεων και συσκευασίας στα προϊόντα

6 6 ετικέτες των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της Eνδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης (GDA, Guideline Daily Amount). Σήμερα 604 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που διατίθενται στα καταστήματά μας, και επιδέχονται αυτήν την αναφορά, σας προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίζετε την ενδεικτική ημερήσια πρόσληψη υποδεικνύοντας το ποσοστό κάποιων σημαντικών θρεπτικών συστατικών των τροφίμων (ενέργεια, λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, νάτριο κτλ) που λαμβάνονται από μια μερίδα προϊόντος (με βάση δίαιτα θερμίδων, που αντιστοιχούν στις μέσες ημερήσιες ανάγκες πρόσληψης ενός ενήλικα). Συνεργασία με την WWF HELLAS για τη βιωσιμότητα των ψαριών. Σκοπός της συγκεκριμένης συνεργασίας είναι αφ ενός η αξιολόγηση των πηγών προμήθειας των ψαριών κυρίως σε επίπεδο εφαρμογής κανόνων βιώσιμης αλιείας, αφ ετέρου η διερεύνηση και αξιολόγηση εναλλακτικών πηγών περισσότερο βιώσιμων αλιευμάτων. Αξιολόγηση της ΑΒ όσον αφορά στην ποιότητα και στην ασφάλεια των τροφίμων της. Εμπιστευόμαστε τη γνώμη σας γι αυτό και υλοποιήσαμε δύο έρευνες για την αποτύπωση των κριτηρίων που θέτετε εσείς, ως καταναλωτές, για την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και τον τρόπο που αξιολογείτε την ΑΒ, στον τομέα αυτό, σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζουμε τις απαιτήσεις και προσπαθούμε, καθημερινά, να βελ- Στην ΑΒ Βασιλόπουλος δεν εστιάζουμε μόνο στην ποιότητα των τροφίμων και των υπηρεσιών, αλλά πρωτίστως στους ανθρώπους που θα τα διαχειριστούν και στο τρόπο που θα σας εξυπηρετήσουν. Υπηρεσίες της ΑΒ κατά τη διάρκεια της παρουσίας σας στα καταστήματα, όπως και μετά την έξοδό σας από αυτά, είναι: Κάρτα αγορών ΑΒ Plus για να κάνετε πιο οικονομικές τις αγορές σας Δυνατότητα παραγγελιών μέσω internet, τηλέφωνο ή fax και δωρεάν αποστολή αγορών (άνω των 60 ) στο σημείο που επιθυμείτε Δωροεπιταγές Ενημέρωση μέσω εκπαιδευτικών φυλλαδίων για θέματα όπως ο Ασφαλής Χειρισμός των Τροφίμων στο σπίτι και η κατανόηση των συμβόλων που φέρουν οι επισημάνσεις στα τρόφιμα Κόκκινη τσάντα (Red Bag) που αφορά στη διερεύνηση των παραπόνων σας, σε συνεργασία με τους προμηθευτές και τους παραγωγούς των τροφίμων, όπως και παροχή γραπτών απαντήσεων προς εσάς Προφορική ή έγγραφη ενημέρωση στις απορίες που μας στέλνετε εγγράφως, προφορικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας και της ιστοσελίδας της ΑΒ Πιστωτική κάρτα AB VISA σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα Δυνατότητα ανταλλαγής πόντων με την κάρτα BONUS της ALPHA BANK Δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΗ, NOVA Δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων παγκοσμίως μέσω της Western Union Υπηρεσίες ΑΤΜ

7 τιώνουμε την ποιότητα των προϊόντων που σας προσφέρουμε. Ενσωμάτωση των καταστημάτων Franchise στο σύστημα ποιότητας της ΑΒ: H AB ανέπτυξε και εφαρμόζει ειδικό σύστημα έλεγχου και αξιολόγησης αυτού του τύπου καταστημάτων της, ενώ πραγματοποιήθηκε και ειδική εκπαίδευση του προσωπικού και των ιδιοκτητών των καταστημάτων αυτών. 7 Διονυσόπουλος Διονύσης Προϊστάμενος τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας «Για εμάς, η προσφορά άριστα ποιοτικών προϊόντων στους πελάτες μας αποτελεί ύψιστη αρχή και αξία αδιαπραγμάτευτη. Γι αυτό και αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε προγράμματα, όπως η Αγροδιασφάλιση, που διασφαλίζουν ότι οι πελάτες μας έχουν καθημερινά πρόσβαση σε υγιεινά, θρεπτικά και ασφαλή προϊόντα». ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ 2011: Βραβείο «Retail Manager της δεκαετίας » για το διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κ. Μαχαίρα Βραβείο Stat Bank για τα μακροχρόνια θετικά οικονομικά αποτελέσματα της ΑΒ 1o επιχειρηματικό βραβείο στην κατηγορία ΕΚΕ από το περιοδικό Χρήμα Βραβείο Famous Brand Βραβείο Business Ethics Excellence Awards EBEN GR για Internal Audit & Business Analysis Βραβείο ΕΚΕ στα Franchise Awards Βραβείο True Leader από την ICAP 2012: Βραβείο για την ΑΒ ως εταιρεία με «Κορυφαία Επωνυμία» στα βραβεία Superbrands

8 8 Άνθρωπος Βασικό αντικείμενο των δραστηριοτήτων μας αποτελεί η διαφύλαξη του αντικειμένου της δουλειάς μας και η μελλοντική εξασφάλιση στις επερχόμενες γενεές συνεργατών, πελατών και ευρύτερα της κοινωνίας Στην ΑΒ Βασιλόπουλος ο τρόπος οργάνωσης της εργασίας, οι εργασιακές συνθήκες και ο χρόνος παραμονής στην εργασία αποτελούν ουσιαστικές παραμέτρους για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή κάθε εργαζόμενου και συνεργάτη. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετούνται πρακτικές και ενέργειες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων της ΑΒ σε διάφορους τομείς όπως υπηρεσίες που αφορούν στην προληπτική ιατρική, τη φυσική άσκηση, τη βελτίωση της διατροφής, τη διευκόλυνση των εργαζομένων που έχουν παιδιά. Επιπλέον καταβάλλονται προσπάθειες εναρμόνισης του εργασιακού χρόνου και ωραρίου με τις προσωπικές ανάγκες των εργαζομένων προκειμένου να διευκολύνεται η προσωπική ζωή τους, όπως για παράδειγμα εάν πρέπει να πραγματοποιήσουν συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες ή εάν στέλνουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς ή σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με υποχρεωτικές παρακολουθήσεις και εξετάσεις ή οποιαδήποτε παρόμοια ιδιαιτερότητα. Οι συστηματικές μας πρωτοβουλίες για το ανθρώπινο δυναμικό μας: Πρόγραμμα «Υγεία & Ευεξία». Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα κάλυψης επιμέρους αναγκών των εργαζομένων όπως και της οικογένειάς τους θε- Βραβείο «Διαχείριση Αλλαγών» από την KPMG για το πρόγραμμα «Διάχυση Αξιών»

9 σπίσαμε μια σειρά επιπρόσθετων παροχών, με στόχο την ισορροπία της επαγγελματικής και προσωπικής τους ζωής. Συγκεκριμένα εφαρμόζουμε για 2η χρονιά το πρόγραμμα «Υγεία & Ευεξία» το οποίο περιλαμβάνει παροχές που βασίζονται σε τέσσερις (4) άξονες: τη σωματική υγεία, τη συναισθηματική υγεία, τη διατροφή και τη φυσική άσκηση. 9 Κώστας Καλαργυρός Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Delhaize Bulgaria & Albania «Για την ΑΒ ο Άνθρωπος, δεν είναι απλά μια λέξη ή ένας από τους πυλώνες βάσει του οποίου αναπτύσσουμε πολιτικές. Για εμάς ο όρος έχει ύψιστη σημασία, αντικατοπτρίζει τα πιστεύω μας, το όραμα μας και τους στόχους μας. Γι αυτό και οι άνθρωποι μας αποτελούν το βασικότερο περιουσιακό μας στοιχείο!» 1429 συνάδελφοι, ή/και μέλη των οικογενειών τους, συμμετείχαν μέχρι σήμερα σε διαγνωστικά προγράμματα εξετάσεων υγείας, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με διαγνωστικά κέντρα. 160 συνάδελφοι συμμετείχαν σε ενημερωτικά και κλινικά προγράμματα για τη διατροφή. 102 παρακολούθησαν πρόγραμμα φυσικής άσκησης. 170 συνάδελφοι ζήτησαν τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών της «Κοινωνικής Υπηρεσίας» της ΑΒ προκειμένου να ξεπεράσουν προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα. Ερευνητικό Πρόγραμμα για τις Διατροφικές Ανάγκες των Εργαζομένων. Το 2011 ξεκινήσαμε μία νέα συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου προκειμένου να βοηθήσουμε τους εργαζομένούς μας να συνειδητοποιήσουν τις διατροφικές

10 10 τους συνήθειες, καθώς επίσης και να προσπαθήσουν να τις βελτιώσουν, εφόσον οι ειδικοί το έκριναν αναγκαίο. Πρόγραμμα Διάχυσης Αξιών για όλους τους Εργαζομένους της ΑΒ. Με αφορμή τον επανακαθορισμό του οράματος και των αξιών της εταιρείας, το τμήμα Ανάπτυξης διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα διάχυσης των νέων αξιών και του οράματος σε όλους τους εργαζόμενους της ΑΒ. Στόχος του προγράμματος ήταν να μετουσιώσει τις εταιρικές αξίες και το όραμα της ΑΒ σε συγκεκριμένες εργασιακές συμπεριφορές, όπως και να τις διαδώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, προσβλέποντας στην άμεση ενσωμάτωσή τους στην κουλτούρα της εταιρείας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε το Ιούλιο του Σε πρώτη φάση εκπαιδεύτηκαν 350 διευθυντικά στελέχη και 100 εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα της ΑΒ. Διοργανώθηκαν 31 εργαστήρια, όπου με τη βοήθεια διαδραστικών παιχνιδιών και οπτικοακουστικού υλικού αναλύθηκαν οι αξίες και μεταφράστηκαν σε συγκεκριμένες εργασιακές συμπεριφορές από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Στη δεύτερη φάση, οργανώθηκαν 4ωρες εκπαιδευτικές συνεδρίες όλων των εργαζομένων οι οποίοι χωρίστηκαν σε ομάδες 20 ατόμων με τις συγκεκριμένες επιθυμητές εργασιακές συμπεριφορές όπου εμπεριέχονται οι νέες αξίες και το όραμα της ΑΒ Βασιλόπουλος. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα των Εργαζομένων για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών. Με στόχο να ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξυπηρέτησή σας, εφαρμόσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επαφής μαζί σας. Όλοι Ακόμα κάποιες από τις ειδικές παροχές της ΑΒ είναι: Ειδικές παροχές όπως έκπτωση αγορών από τα καταστήματα της εταιρείας, δωροεπιταγές για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα σε όλους τους εργαζομένους, καθώς και πρωτοχρονιάτικα δώρα στα παιδιά των εργαζομένων. Δωρεάν κατασκηνωτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή 550 παιδιών εργαζόμενων ηλικίας από Β Δημοτικού έως Β Γυμνασίου. Κάλυψη αναγκών σε σχολικά είδη για τα παιδιά των εργαζομένων, ηλικίας 6-18 ετών, με δωροεπιταγές για την αγορά τους από τα καταστήματα της ΑΒ.

11 οι υπεύθυνοι τμημάτων και οι εργαζόμενοι της ΑΒ Βασιλόπουλος εκπαιδεύτηκαν στο τρόπο με τον οποίο οφείλουν να σας προσεγγίζουν. Οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία μέσα από διαδραστικές ασκήσεις να αναπτύξουν δεξιότητες και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε σχέση με τις διαδικασίες που οφείλουν να ακολουθούν. Πρόγραμμα Αξιολόγησης των Εργαζομένων βάσει των αξιών της ΑΒ και των εκπαιδευτικών τους αναγκών. Με στόχο η ΑΒ Βασιλόπουλος να συνεχίσει να αποτελεί μια δυναμική εταιρεία και να ξεχωρίζει από το ανταγωνιστικό της περιβάλλον, εφαρμόσαμε ένα δίκαιο και ρεαλιστικό πρόγραμμα αξιολόγησης των ανθρώπων μας, το οποίο στηρίζεται στον ανοιχτό διάλογο με τον εργαζόμενο και βασίζεται στις αξίες μας. Με το πρόγραμμα αυτό εντοπίζονται σε κάθε εργαζόμενο τα δυνατά σημεία αλλά και τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Η σχετική διαδικασία υλοποιείται με τρία βασικά εργαλεία: Εκπαίδευση και Ανάπτυξη βάσει των αναγκών κάθε εργαζόμενου, Διαχείριση Ταλέντων σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες για τη σωστή προετοιμασία τους, όπως επίσης και το Πρόγραμμα Διαδοχής. 11

12 12 Κιούση Έρη, Budgeting & Monitoring Manager «Η ευημερία των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε αποτελεί βασικό μας μέλημα, γι αυτό και αναπτύσσουμε μαζί τους σχέσεις ζωής μέσω ενεργειών υποστήριξης, αλλά και συμμετοχής σε εθελοντικές δράσεις, στις οποίες οι συνάδελφοί μας αποδεικνύουν το δέσιμό τους στην περιοχή και στην πόλη που εργάζονται!» Για τις τοπικές κοινωνίες Μέρος της κοινωνικής πολιτικής της ΑΒ είναι και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών που δραστηριοποιείται και αναπτύσσεται. Στον τομέα αυτό, κύριος φορέας υλοποίησης των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε είναι τα 251 καταστήματα και η επιτροπή χορηγιών της ΑΒ οι οποίοι ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες συνεργάζονται με εξειδικευμένους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις. Ιδιαίτερα από το 2011 έως σήμερα η ΑΒ ανταποκρίθηκε σε ποικίλα αιτήματα οργανώσεων και ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Συγκεκριμένα: Υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων: Το ποσό που διατέθηκε το 2011 σε δωρεές και φιλανθρωπικούς σκοπούς ανήλθε στα Με το ποσό αυτό ενισχύθηκαν 16 διαφορετικοί φορείς, σε αυτούς περιλαμβάνονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Νοσοκομεία, Σύλλογοι, Πολιτιστικά ιδρύματα και άλλοι τοπικοί φορείς. Για 16η συνεχόμενη χρονιά υποστηρίζουμε το έργο της «Ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων». Το 2011, η ΑΒ Βασιλόπουλος διέθεσε είδη πρώτης ανάγκης συνολικού βάρους περίπου ,43 κιλών και αξίας , προσφέρθηκαν για την ενίσχυση του έργου του Ιδρύματος Αγκαλιάζω. Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από τις πωλήσεις του ΑΒ Magazine, περιοδικού ποικίλης ύλης που εκδίδεται 2 φορές το χρόνο.

13 Υποστήριξη της πανελλαδικής εκστρατείας της Μητρόπολης Αθηνών και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Η ΑΒ Βασιλόπουλος συμμετείχε στην πανελλαδική εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων για την ενίσχυση συσσιτίων των τοπικών Μητροπόλεων προσφέροντας το δίκτυο καταστημάτων της. Συγκεκριμένα, σε 96 καταστήματα της ΑΒ τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι για τη συγκέντρωση των τροφίμων, προκειμένου οι πελάτες των καταστημάτων να δωρίζουν τις ποσότητες που επιθυμούν. Αντίστοιχες δράσεις υλοποιούνται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στα καταστήματα για την ενίσχυση του έργου ΜΚΟ όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, το Χαμόγελο του Παιδιού και η Ελληνική Τράπεζα Τροφίμων. Εθελοντικές Πρωτοβουλίες. Η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία των πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας που αναλαμβάνουμε στηρίζεται στη συνεχή ανάπτυξη και διαμόρφωση της εταιρικής μας κουλτούρας, μέρος της οποίας αποτελεί και ο εταιρικός εθελοντισμός. Στην ΑΒ Βασιλόπουλος έχουμε την πεποίθηση ότι οι εταιρείες έχουν τη δύναμη και την ευθύνη να επιφέρουν θετικές και μόνιμες αλλαγές, τουλάχιστον στις περιοχές που δραστηριοποιούνται. Με γνώμονα την αρχή αυτή και με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Εθελοντισμού, η ΑΒ διοργάνωσε, μέσα στο 2011, δύο δράσεις εθελοντισμού με την ενεργό συμμετοχή των υπαλλήλων της, τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών που δραστηριοποιείται και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με απώτερο σκοπό την κάλυψη βασικών αναγκών και τη συμβολή στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη Ενέργεια, εθελοντές της ΑΒ, ανά κατάστημα ή διεύθυνση, μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ δράσεων που αφορούσαν είτε στον «Άνθρωπο» είτε στο «Περιβάλλον». Στη συνέχεια, για τις δράσεις που αφορούσαν στον «Άνθρωπο», 13 Υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 120 δράσεις σε όλη την Ελλάδα με τουλάχιστον εθελοντές!

14 14 προχώρησαν στη συλλογή διαφόρων ειδών (π.χ. ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, βιβλία, σχολικά είδη και τρόφιμα) και οργάνωσαν συναντήσεις στους φορείς ή τα ιδρύματα για να τους τα παραδώσουν. Αντίστοιχα, για τις δράσεις με θέμα το «Περιβάλλον», οι εθελοντές ήρθαν σε επαφή με τους Δήμους ζητώντας άδεια για τον καθαρισμό πάρκων και ακτών σε περιοχές, όπου είχαν διαπιστώσει πως υπήρχαν αυξημένες ανάγκες. Υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 120 δράσεις σε όλη την Ελλάδα με τουλάχιστον εθελοντές! Κατά τη δεύτερη Ενέργεια Εθελοντισμού, που πραγματοποιήθηκε δόθηκε η δυνατότητα και στους πελάτες των καταστημάτων της ΑΒ να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούσαν, δωρίζοντας τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στο ίδρυμα ή την ΜΚΟ που είχε επιλεγεί από το εκάστοτε κατάστημα. Στη δράση αυτή συμμετείχαν πάνω από 100 καταστήματα. Για την επιβράβευση της εθελοντικής συμμετοχής των εργαζομένων η ΑΒ Βασιλόπουλος ξεχώρισε 3 δράσεις τις οποίες επιβράβευσε υποστηρίζοντας οικονομικά με το συνολικό ποσό των τα ιδρύματα στα οποία οι εργαζόμενοι προσέφεραν την εθελοντική τους εργασία. νική «Αθηνά» οι εργαζόμενοι του καταστήματος της ΑΒ στα Βριλήσσια συγκέντρωσαν και προσέφεραν σε συνεργασία με το δήμο είδη πρώτης ανάγκης. Σε συνεργασία επίσης με το δήμο συγκέντρωσαν παλιές ηλεκτρικές συσκευές για ανακύκλωση και καθάρισαν το πάρκο της πρώην ναυτικής βάσης. Στο ΠΑΠΑΦΕΙΟ ίδρυμα όπου οι εργαζόμενοι στα 13 καταστήματα της ΑΒ στη Θεσσαλονίκη καθάρισαν τους εξωτερικούς χώρους του ιδρύματος και φρόντισαν για το καλλωπισμό τους. Επίσης, διοργάνωσαν αγώνα ποδοσφαίρου μαζί με τα παιδιά του Ιδρύματος και προετοίμασαν το γεύμα τους και έφαγαν μαζί τους. Για το ίδρυμα ΚΡΙΚΟΣ και για τη Ψυχιατρική Κλι- Στο ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνα στη Γλυφάδα όπου οι εργαζόμενοι από το κατάστημα της ΑΒ στη Γλυφάδα (επι της οδού Γούναρη) συγκέντρωσαν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και τα προσέφεραν στο ΚΑΠΗ ενώ συντρόφευσαν για κάποιες ώρες τους ηλικιωμένους.

15 Πρωτοβουλίες για την ενημέρωσή σας Στο μέτρο που μας αναλογεί, ως εταιρεία εμπορίας τροφίμων, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίησή σας για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, την υγεία και τη διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δραστηριότητάς μας. Στην κατεύθυνση αυτή, συνεργαζόμαστε με εξειδικευμένους κάθε φορά κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς φορείς προκειμένου να υλοποιούμε με επιτυχία ολοκληρωμένες ενημερωτικές εκστρατείες και προγράμματα δράσης. Κοινωνική εκστρατεία ενημέρωσης «ΣΥΝ στην ΥΓΕΙΑ»: Αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον σας για θέματα που αφορούν στην υγιεινή διατροφή, συνεχίζουμε για 4η χρονιά την κοινωνική εκστρατεία με βασικό μήνυμα «ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΥΕΞΙΑ = ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ» μέσω: 1. ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ όπως: NUTRILIFE με αναφορά σε προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής, ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ με αναφορά στη Μεσογειακή Διατροφή και Πυραμίδα, FOOD LABELLING αναλυτικός οδηγός για την κατανόηση των συμβόλων και των πληροφοριών που υπάρχουν πάνω σε όλες τις συσκευασίες των προϊόντων και ΕΝΤΥΠΑ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ για την προώθηση προϊόντων Μεσογειακής Διατροφής, αλλά και Ειδικής Διατροφής όπως light προϊόντα, λειτουργικά τρόφιμα, εμπλουτισμένα προϊόντα, προϊόντα για ειδικές παθήσεις. 2. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ στους κατόχους της κάρτας ΑΒ PLUS ( πελάτες), με 27 κουπόνια από επώνυμα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στις βασικές τροφές της ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ 3. ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΗΜΑΝΣΕΩΝ (STANDS, AΦΙΣΕΣ, ΒΑΝ- ΝΕRS ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ) στα καταστήματά μας με το βασικό μήνυμα της εκάστοτε καμπάνιας και παρέχοντας την απαραίτητη πληροφόρηση. 15

16 16 Πλανήτης Η προστασία του περιβάλλοντος είναι άμεσα συνυφασμένη με τη ζωή και την επιβίωση τόσο τη δική μας όσο και των παιδιών μας Στοχεύοντας σε ένα καλύτερο περιβαλλοντικά μέλλον, φροντίζουμε να επενδύουμε σε τρόπους που προωθούν τη διαχείριση και την εξοικονόμηση ενέργειας και που βελτιώνουν τις υποδομές των μεταφορών μας και τα κτιριακά μας αποθέματα. Στην προσπάθεια μας να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό μας αντίκτυπο που προκαλείται από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, στην ΑΒ Βασιλόπουλος έχουμε δώσει έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία των καταστημάτων της και στη μείωση των απωλειών ψυκτικών ρευστών στις εγκαταστάσεις μας. Ενέργειες για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Στην ΑΒ Βασιλόπουλος πιστεύουμε ότι η αποδοτική χρήση της ενέργειας αποτελεί μια από τις βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Στην κατεύθυνση αυτή, και στοχεύοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις δραστηριότητές μας κατά 20% μέχρι το 2020, έχουμε υιοθετήσει μια σειρά πρακτικών όπως: Μηνιαία καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας. Το 2011, η κατανάλωση ενέργειας υπολογίζεται στις 770 kwh/m 2. Επέκταση δικτύου «πράσινων» καταστημάτων, όπου συνδυάζονται περισσότερες φιλικές προς το περιβάλλον εφαρμογές όπως φωτοβολταϊκά πάνελ, ηλιακοί συλλέκτες, αλουμινοκατασκευές, διπλά τζάμια και ενισχυμένη επένδυση, κατασκευή προθαλάμου εισόδου-εξόδου για τον περιορισμό της απώλειας της θερμότητας, ανοίγματα οροφής για φυσικό αερισμό, σύστημα γεωθερμίας, φωτοσωλήνες για φυσικό φωτισμό, σύστημα συλλογής βρόχι- Το 2011 καταφέραμε τη μείωση σε σχέση με το 2010 κατά 5,33% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΑΒ.

17 Τσώνης Γιάννης Προϊστάμενος Τεχνικής Υποστήριξης «Η εξοικονόμηση ενέργειας, η χρήση ανανεώσιμων πηγών όπως τα φωτοβολταϊκά και η ολοένα αυξανόμενη ανακύκλωση απορριμμάτων, μας φέρνει κάθε χρόνο πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας για μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος κατά 20% έως το 2020!» νου νερού για χρήση των χώρων υγιεινής και του συστήματος πυρόσβεσης. Χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης σε όλα τα καταστήματα της ΑΒ, ενώ εγκαθίσταται σύστημα διαχείρισης φωτισμού, που βελτιστοποιεί τη λειτουργία του και εξοικονομεί ενέργεια στα καταστήματα. Εκμετάλλευση απορριπτόμενης θερμότητας ψυκτικών μηχανημάτων για τη θέρμανση νερού. Τοποθέτηση γυάλινων καπακιών στις καταψύξεις και γυάλινων πορτών στα ψυγεία συντήρησης μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και προστατεύοντας την ποιότητα των προϊόντων ενώ διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του χώρου. Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης κλιματισμού όπου δίνεται η δυνατότητα για απομακρυσμένο έλεγχο και βέλτιστη ρύθμιση του κλιματισμού των καταστημάτων ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση του και να εξοικονομείται ενέργεια. Ευαισθητοποίηση του προσωπικού μέσα από ενημερωτικές καμπάνιες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επένδυση σε νέες τεχνολογίες για την εξοικονόμηση ενέργειας όπως η χρήση φωτιστικών LED στις καταψύξεις, ηλεκτρονικών εκτονωτικών βαλβίδων στα ψυγεία, μηχανικών ανελκυστήρων μειωμένης κατανάλωσης, εξειδικευμένου συστήματος ενεργειακής μέτρησης για απομακρυσμένη παρακολούθηση στοιχείων κατανάλωσης των καταστημάτων. Ενεργειακή επιθεώρηση καταστημάτων, βάσει των οποίων γίνονται αναλύσεις και επιλέγονται οι κατάλληλες σε κάθε περίπτωση λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. 17

18 18 Εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων με ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης και dimming στις αποθήκες της Μάνδρας μειώνοντας την εγκατεστημένη ισχύ και την κατανάλωση ενέργειας. Αισθητήρες κίνησης για το φωτισμό στους κοινόχρηστους χώρους των αποθηκών στα Οινόφυτα ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη λειτουργία του χωρίς την παρουσία προσωπικού. Επιπλέον εφαρμόζονται μέτρα για τη μείωση απωλειών ψυκτικών ρευστών στις εγκαταστάσεις όπως: - Μηνιαία καταγραφή και έλεγχος - Σταδιακή αντικατάσταση του παλαιού τύπου ψυκτικών ρευστών με νέα φιλικότερα προς το περιβάλλον. Το ποσοστό των εγκαταστάσεων με φιλικά προς το περιβάλλον ψυκτικά ρευστά στο τέλος του 2011 είναι 90%. - Εφαρμογή νέου τύπου συστημάτων ανίχνευσης διαρροών. - Εγκατάσταση φυσικών ψυκτικών ρευστών όπως διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) στο Greenstore και αμμωνία (NH 3 ) στις αποθήκες Οινοφύτων και Μάνδρας. Κέντρα Ανακύκλωσης Recycling Centers Η πολιτική της ΑΒ Βασιλόπουλος σχετικά με τη διαδικασία της ανακύκλωσης επικεντρώνεται στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στη συνεργασία με εγκεκριμένους φορείς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού, σχετικά με τη μετατροπή των απορριμμάτων σε πηγές ενέργειας, καθώς και την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων άχρηστων υλικών, κατόπιν επεξεργασίας (κυρίως υλικών συσκευασίας). Στα 36 καταστήματά μας υπάρχει δυνατότητα ανακύκλωσης πλαστικών μπουκαλιών, μεταλλικών Ερευνητικά Προγράμματα REAL SKILLS EUROPE και ISERVcmb Η ΑΒ συμμετέχει μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα REAL SKILLS EUROPE. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 χρόνια. Στόχος του είναι η μείωση των διαρροών ψυκτικών μέσων, μέσα από καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης και κατάρτισης ώστε να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, έχει παραχθεί ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό υλικό καθώς και εργαλεία υπολογισμού εκπομπών καυσαερίων και διαχείρισης ψυκτικών μέσων. κεια 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του πραγματοποιείται επιθεώρηση και έλεγχος κεντρικών κλιματιστικών εγκαταστάσεων μέσω συνεχούς παρακολούθησης και συγκριτικής αξιολόγησης με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα των συστημάτων, τις βέλτιστες πρακτικές, τις συνθήκες ποιότητας αέρα και άλλα δεδομένα. Επίσης η ΑΒ συμμετέχει με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ISERVcmb. Το πρόγραμμα έχει διάρ-

19 κουτιών (αλουμινίου, λευκοσιδήρου), γυάλινων φιαλών, πλαστικών σακουλών, μπαταριών και πλαστικών δοχείων. Ενώ, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και σε άλλα 27 καταστήματα λειτουργούν μικρότερα συστήματα ανακύκλωσης 2 υλικών (πλαστικών μπουκαλιών και μεταλλικών κουτιών). Σε 69 καταστήματα ΑΒ έχουν τοποθετηθεί ειδικές δεξαμενές για τη δυνατότητα ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου μαγειρικού λαδιού για το κοινό. Παράλληλα το χρησιμοποιημένο λάδι συγκεντρώνεται και ανακυκλώνεται και από τα 84 καταστήματα της εταιρείας που διαθέτουν τμήμα έτοιμου φαγητού. Σε 62 καταστήματα ΑΒ έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι συλλογής για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων. Με τον τρόπο αυτό οι απορριπτόμενοι λαμπτήρες αποθηκεύονται, μεταφέρονται και ανακυκλώνονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να μη διαφεύγουν τοξικά στοιχεία στο περιβάλλον. Τέλος, καθ όλη τη διάρκεια του 2011, η ΑΒ με δύο καταστήματά της (Εθνική και Ελληνικό) συμμετείχε σε πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης φαρμάκων που διοργάνωνε ο οργανισμός Athens Green 360 και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, του δήμου Αθηναίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. 19 Κατηγορίες και ποσότητες υλικών που συγκεντρώθηκαν προς ανακύκλωση, αποτέφρωση και υγειονομική ταφή το 2011: Πλαστικά μπουκάλια: 693,820 τόνοι Νάιλον συσκευασίας από τις κεντρικές αποθήκες: 230,659 τόνοι Μεταλλικά κουτιά: 628,615 τόνοι Γυάλινες φιάλες: 109,147 τόνοι Μπαταρίες: 1,290 τόνοι Χαρτί: 8,371 τόνοι Λαμπτήρες: 3,210 τόνοι Χαρτόνια συσκευασίας: 6,640 τόνοι Μαγειρικό λάδι: 74,683 τόνοι

20 20 Υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων μας Βασικός μας στόχος είναι η λιγότερο δυνατή παραγωγή αποβλήτων και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου δυνατού όγκου αυτών. Το 2011, συνεχίσαμε την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης των αποβλήτων συνολικού βάρους κιλών, με βασικούς τρόπους διάθεσης τις μεθόδους της ανακύκλωσης, της αποτέφρωσης και της υγειονομικής ταφής. Τα απόβλητα που διαχειριστήκαμε με τη μέθοδο της ανακύκλωσης, αποτέλεσαν το 66,39% του συνολικού όγκου των αποβλήτων της εταιρείας και αφορούσαν κυρίως σε υλικά που δεν χρησιμοποιηθήκαν και σε υλικά που μετά τη χρήση τους ανακυκλώθηκαν και διατέθηκαν προς μεταπώληση. Τα υλικά αυτά προέρχονται τόσο από τα καταστήματα και τις κεντρικές αποθήκες όσο και από τα γραφεία της εταιρείας και αφορούν κυρίως χαρτί, χαρτόνια και νάιλον συσκευασίας. Σχετικά με τη διάθεση αποβλήτων με τη μέθοδο της αποτέφρωσης, αυτά αφορούν κυρίως ζωικά απόβλητα. Τέλος, τα διάφορα απορρίμματα από τη λειτουργία της εταιρείας, όπως π.χ. γυαλί, ξύλο, ηλεκτρονικά απορρίμματα και μέταλλα συγκεντρώνονται από τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων που ανήκουν τα καταστήματα και τα κέντρα διανομής της εταιρείας και στέλνονται στους αντίστοιχους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Διακίνηση των εμπορευμάτων μας προς όφελος του περιβάλλοντος Με την εφαρμογή του κεντρικοποιημένου συστήματος διακίνησης προϊόντων μειώσαμε δραστικά τον αριθμό παραδόσεων των εμπορευμάτων, διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και της ρύπανσης, αλλά και τη μείωση κυκλοφοριακών προβλημάτων και ζητημάτων ηχορύπανσης στις περιοχές γύρω από τα καταστήματα. Οικολογικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες και φωτοδιασπώμενες σακούλες Περιορίζουμε τη χρήση της πλαστικής σακούλας με την πώληση οικολογικών επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών. Συνολικά κατά τη διάρκεια του 2011 διατέθηκαν προς πώληση τσάντες, παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση φωτοδιασπώμενων σακουλών. Η τέχνη στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος: 91 συμμετοχές σχεδιαστών συγκεντρώθηκαν στον on line διαγωνισμό της ΑΒ Βασιλόπουλος για το σχεδιασμό των επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών. Στόχος του διαγωνισμού ήταν να γίνουν πιο ελκυστικές οι οικολογικές τσάντες προκειμένου να ενθαρρύνουν το κοινό στη χρήση τους.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ 2012

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ 2012 ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ 2012 Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! 1 Λεωνίδας Βρεττάκος Chief Operating Officer Η Υπεύθυνη λειτουργία μιας επιχείρησης είναι διαχρονική, δεν περιορίζεται σε περιόδους

Διαβάστε περισσότερα

Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα!

Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! K. Mαχαίρας Διευθύνων Σύμβουλος Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου Delhaize «Εταιρική Υπευθυνότητα δεν σημαίνει απλά μια πολιτική που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΤΖΙΒΑΚΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ Α.Μ.:7760 ΣΑΜΠΟΥΡ ΣΤΕΛΛΑ Α.Μ.:7851 Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κάββουρα Νίκη Καθηγήτρια εφαρμογών ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Το

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2 Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, PROLEPSIS Η ΑΝΑΓΚΗ Η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Πράσινο Εστιατόριο είναι εκείνη η επιχείρηση εστίασης που σταδιακά μειώνει το ανθρακικό της αποτύπωμα βάσει ενός βιώσιμου σχεδίου εξέλιξης και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριοποιείται στο χώρο εμπορίας τροφίμωνδεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στην Ελλάδα Ιδρύθηκε το 1969 Ανήκει στο Βελγικό όμιλο Delhaize από το 1992

Δραστηριοποιείται στο χώρο εμπορίας τροφίμωνδεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στην Ελλάδα Ιδρύθηκε το 1969 Ανήκει στο Βελγικό όμιλο Delhaize από το 1992 ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ Ονοματεπώνυμο: Μαρκάκη Μαίρη Έδρα εταιρίας: Λεωφόρος Σπάτων 81, Γέρακας Αττικής Χρόνος Απασχόλησης: 22 Ιουλίου- 1 Αυγούστου, 2-24 Σεπτεμβρίου Δραστηριοποιείται στο χώρο εμπορίας τροφίμωνδεύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΕΔΟ B (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου C)

ΕΠΙΠΕΔΟ B (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου C) 2. Ουσιαστικότητα ΕΠΙΠΕΔΟ B (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου C) Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί ποιές πτυχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και εταιρικής υπευθυνότητας

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2013 Απρίλιος 2014 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα 5. Συνθήκες Εργασίας 6. Περιβάλλον 7. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΑΣΙΝΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών 19.9.13

ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΑΣΙΝΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών 19.9.13 ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΑΣΙΝΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών 19.9.13 Οι νόμοι απέτυχαν να παρέχουν την ικανοποιητική καθοδήγηση και οριοθέτηση για Την σωστή χρήση των φυσικών μας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Eταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη Ως έννοια,η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν την ηθική συμπεριφορά των επιχειρήσεων όσον αφορά στις σχέσεις τους με την κοινωνία,

Διαβάστε περισσότερα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα Ε. Ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος στα Καταστήματα Το πρόγραμμα ανακατασκευής των καταστημάτων μας το 1, είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα καταστήματά μας, η οποία μειώθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΟ Α.Π.Θ. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μέσα από την κύρια αποστολή του, την εκπαίδευση και την έρευνα, έχει συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ;

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ; ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ορισμός: Είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις

Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε Επιχειρήσεις Σύνταξη Μελέτης & Έρευνας για την ΕΚΕ Αποτελέσματα Πρωτογενούς Έρευνας Εταιρικής ς ς σε Επιχειρήσεις Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Διεύθυνση Οικονομικών Κλαδικών Μελετών της ICAP Group πραγματοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο Διάλογος που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, αποτελεί τη συστηματική καταγραφή των θέσεων όλων των προσκεκλημένων στην Πρωτοβουλία Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE)

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) του QualityNet Foundation (QNF) στο Οικονομικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact - UNGC) Περίοδος Αναφοράς: 2010-2015 Χώρα Αναφοράς: Ελλάδα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές.

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Οι συχνές φυσικές καταστροφές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές έχουν καταστήσει κατανοητό σε όλους ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μείζονoς

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων

Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Ενότητα 3: : Ασφάλεια Βιολογικών Τροφίμων Διάλεξη 3.6 : Εφαρμογή συστημάτων HACCP και ISO στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων Εργαστήριο Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://infolab.aua.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΣΤΟΧΟI: ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛ.ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400 Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού 400.01 Δύο ημέρες 16 ώρες Επιλογή Στελεχών: Ξεχωρίζοντας τους Καλύτερους Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν σχηματίσει ολοκληρωμένη αντίληψη όλων

Διαβάστε περισσότερα

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο;

Q&A. Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Q & A 1 2 Γιατί να ενταχθώ σε ένα δίκτυο; Το νέο ανταγωνιστικό πεδίο, η νέα καταναλωτική συμπεριφορά και συνολικά το νέο τοπίο δημιουργεί ασφυκτική πίεση στις ανεξάρτητες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

NEWS TICKET GO TO ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ. Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

NEWS TICKET GO TO ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ. Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, TICKET NEWS ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, 08 όπως σας είχαμε υποσχεθεί, στην Edenred συνεχίζουμε δυναμικά τη δράση μας και το 2013, προσπαθώντας σε

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. (ISO 9001 ISO 22000 ISO 14001 ISO 27001 ISO 50001 OHSAS 18001) Σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η Βασιλείου

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Κοινωνική & Περιβαλλοντική Ευθύνη. Η Remedica νοιάζεται

Εταιρική Κοινωνική & Περιβαλλοντική Ευθύνη. Η Remedica νοιάζεται Εταιρική Κοινωνική & Περιβαλλοντική Ευθύνη Η Remedica νοιάζεται Το Συγκρότημα Remedica ιδρύθηκε το 1960 και είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Κύπρο. Η Remedica παρασκευάζει ένα ευρύ

Διαβάστε περισσότερα

Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ 2013

Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ 2013 Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ 2013 1 Λεωνίδας Βρεττάκος Chief Operating Officer Περισσότερο από επτά δεκαετίες η εμπιστοσύνη σας, μας δικαιώνει για την προσπάθεια

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε:

Κάνοντας ανακύκλωση πετυχαίνουμε: ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Παραθέτουμε τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας της κ ας Αθανασιάδου Δέσποινας Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΒ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΑΒ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΒ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 1970: Η AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ εφαρμόζει σύστημα ανακύκλωσης χαρτονένιων κιβωτίων συσκευασίας με ειδικές πρέσες ΑΒ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ 1992: Η AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ εφαρμόζει

Διαβάστε περισσότερα

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων,

1. Την παρουσίαση του ελληνικού προτύπου ΕΛΟΤ 1452 για τη διαχείριση της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων, Εκδήλωση για Πρότυπο ποιότητας για εμπορικά καταστήματα Νέες εκδόσεις προτύπων συστημάτων διαχείρισης αίθουσα Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών πλ. Γεωργίου Α 25, ΠΑΤΡΑ Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΡΟΟΙΜΙΟ Η Στρατηγική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στοχεύει αφενός στην υλοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Πόσα παιδιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα; Πόσα γεύματα έχουν διανεμηθεί; Ποια είναι η «ιστορία» του Προγράμματος;

Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Πόσα παιδιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα; Πόσα γεύματα έχουν διανεμηθεί; Ποια είναι η «ιστορία» του Προγράμματος; Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πόσα παιδιά συμμετέχουν στο Πρόγραμμα; Το Πρόγραμμα ΔΙΑ.ΤΡΟΦΗ απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, που πλήττονται περισσότερο από

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος

ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14. Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος ΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΒΡΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ / ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΒΡΟΥ 20/11/14 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αθανάσιος Πανταζής - Οικονομολόγος ΕΚΕ (1) Ως Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη νοείται η ηθική ευθύνη, η συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής

Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής Αρχές Διοίκησης και Οργάνωση Παραγωγής 2015-16 Α.Τσίπουρας Εισαγωγή Στόχος του μαθήματος Σύγχρονες παγκόσμιες εξελίξεις, απελευθέρωση αγορών, ηλεκτρονικό εμπόριο Ανταγωνιστικό Περιβάλλον, Taxύτατες αλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ. «Είμαστε εδώ» για το Περιβάλλον

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ. «Είμαστε εδώ» για το Περιβάλλον ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ «Είμαστε εδώ» για το Περιβάλλον Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΕΙΝΑΙ «ΕΔΩ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, συμπληρώνοντας, φέτος, 50 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ανανεώνει τη δέσμευση

Διαβάστε περισσότερα

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου Αθήνα, 3/4/2014 Βιομηχανική Συμβίωση Ως Βιομηχανική Συμβίωση (Industrial

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΟΥΛΑ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το όραμα και οι εταιρικές αξίες του Ομίλου ΓΙΟΥΛΑ προσδιορίζουν στον μέγιστο βαθμό τη

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ

Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Αντώνιος Μαζάρης, Λέκτορας Τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ Στέλλα Χρυσαλίδου, Βιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY: THE BUSINESS CASE FOR THE ENVIRONMENT ENERGY SAVING & BUILDINGS. Alexia Macheras, George Kolefas

CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY: THE BUSINESS CASE FOR THE ENVIRONMENT ENERGY SAVING & BUILDINGS. Alexia Macheras, George Kolefas CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY: THE BUSINESS CASE FOR THE ENVIRONMENT ENERGY SAVING & BUILDINGS Ε.Α.Σ.Ε 17.12.13 Alexia Macheras, George Kolefas Οι νόµοι απέτυχαν να παρέχουν την ικανοποιητική καθοδήγηση

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014

Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014 Εναλλακτική Διαχείριση A.H.H.E. Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας 2014 Δουζίνας Άκης Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού Το χρονικό δημιουργίας του συλλογικού συστήματός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΕΔΟ C (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου D)

ΕΠΙΠΕΔΟ C (συμπεριλαμβάνονται και τα κριτήρια του Επιπέδου D) Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά Ενδεικτικοί δείκτες επίδοσης κατά 3. Στοχοθέτηση Ο Οργανισμός δημοσιοποιεί ποιοι ποιοτικοί ή/και ποσοτικοί στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας τίθενται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Κατευθυντήριες Γραμμές

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ. Κατευθυντήριες Γραμμές ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Κατευθυντήριες Γραμμές eco-commerce ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

NEWS TICKET GO TO ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010

NEWS TICKET GO TO ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 TICKET NEWS ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ Αγαπητοί συνεργάτες, 01 H περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή για την εταιρία μας. Η Accor Services, όπως την ξέρατε μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα!

Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ 2014 1 Λεωνίδας Βρεττάκος Chief Operating Officer Βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! Αυτή είναι η δέσμευσή μας απέναντί

Διαβάστε περισσότερα

ISO 26000 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

ISO 26000 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ISO 26000 ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕΡΟΣ 3-4 ΙΩΑΝΝΗΣ Λ. ΣΟΥΦΛΗΣ Δρ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ (isouflis@otenet.gr) ΜΑΙΟΣ 2013 ΔΟΜΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΡΧΕΣ, ΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΟΡΙΣΜΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΤΑΣΕΙΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Η αειφόρος ανάπτυξη (sustainability) ορίζεται ως «η ανάπτυξη εκείνη, η οποία ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακινδυνεύει την ικανότητα

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Από τη Θεωρία στην Πράξη

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Από τη Θεωρία στην Πράξη Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Από τη Θεωρία στην Πράξη Μιχάλης Σπανός Διευθύνων Εταίρος, EuroCharity 6 Μαΐου 2010 Business Week 2010 Από τη θεωρία Αντί εισαγωγής Προσπαθώντας να ορίσουμε την ΕΚΕ Εταιρική Κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Κώδικας Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ

Κώδικας Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ Κώδικας Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΒΕΤΕ Πρόλογος Με τον Κώδικα Δεοντολογίας και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς, αποτυπώνουμε σε ένα ενιαίο κείμενο το σύνολο των δεσμεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας Πρακτική Άσκηση στη Βιομηχανία-Αναλυτική Έκθεση Πεπραγμένων «Sunday s Gastronomy Catering»-Αφοί Στενιώτη Ο.Ε Έδρα:Μαγνησίας 51 και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.)

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.) ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ (Κ.Ο.Α.Π.) CYPRUS AGRICULTURAL PAYMENTS ORGANISATION (C.A.P.O.) ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

«Οι αρμοδιότητες που έχει το επιστημονικό προσωπικό στους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς περιλαμβάνουν σύνταξη προτάσεων χορηγίας, διαπραγματεύσεις με

«Οι αρμοδιότητες που έχει το επιστημονικό προσωπικό στους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς περιλαμβάνουν σύνταξη προτάσεων χορηγίας, διαπραγματεύσεις με ύστερα από 14 συνεργασίες με ΜΚΟ 144 περιβαλλοντικά και κοινωνικά έργα και 98 χορηγούς χρηματοδότες μπορούμε να βοηθήσουμε την υλοποίηση των στόχων σας; athens - brussels «Οι αρμοδιότητες που έχει το επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ Η GREEN EVOLUTION Α.Ε. δραστηριοποιείται στους τοµείς του Περιβάλλοντος, της Ενέργειας και της Οικονοµίας Άνθρακα. Προσφέρει ολοκληρωµένες εξειδικευµένες

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλίες της Βιομηχανίας Τροφίμων για ισορροπημένη διατροφή. Βάσω Παπαδημητρίου Γενική Διευθύντρια

Πρωτοβουλίες της Βιομηχανίας Τροφίμων για ισορροπημένη διατροφή. Βάσω Παπαδημητρίου Γενική Διευθύντρια Πρωτοβουλίες της Βιομηχανίας Τροφίμων για ισορροπημένη διατροφή Βάσω Παπαδημητρίου Γενική Διευθύντρια O ΣΕΒΤ είναι από το 1978 το επίσημο όργανο εκπροσώπησης των κοινών θέσεων και απόψεων της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων

Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμος Φαρσάλων Αθήνα, 12 / 06 / 2014 ΘΕΛΟΥΡΑ ΗΛΕΚΤΡΑ & ΤΑΣΟΣ ΛΙΑΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, M.sc. & ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Δήμος Φαρσάλων Χαρακτηριστικά του Δήμου : Βρίσκεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΤΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΤΠΑ & ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΜΗΜΑ Β: ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 52:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ CSR 2009

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ CSR 2009 ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ CSR 2009 Στην Ελλάδα η έρευνα για την «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Υπεύθυνη Κατανάλωση» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για 5 η φορά

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες

Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Περιβαλλοντική ιαχείριση σε ξενοδοχειακές µονάδες Συστήµατα διαχείρισης, εξοικονόµησης και αειφορίας Περιβαλλοντική διαχείριση και ξενοδοχειακές µονάδες Από στοιχεία των τελευταίων 20 ετών, το κόστος ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2012

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2012 COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) 2012 Μάρτιος 2013 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 4. Περιβάλλον 5. Δέσμευση προς την Αγορά 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Γιάννης Καραμπάτσος Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου Η ηλιακή ορατή ακτινοβολία, η οποία έχει μικρό μήκος κύματος, φτάνει στην επιφάνεια της

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Ο ρόλος των δήμων στην προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ στο πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Τι μπορεί να αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Οι ΟΤΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέχουν πρωταγωνιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Κοπή πίτας ΔΕΔΔΗΕ 19 Ιανουαρίου 2015, Κωνσταντίνος Ζωντανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος

Κοπή πίτας ΔΕΔΔΗΕ 19 Ιανουαρίου 2015, Κωνσταντίνος Ζωντανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Κοπή πίτας ΔΕΔΔΗΕ 19 Ιανουαρίου 2015, Κωνσταντίνος Ζωντανός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Κύριε Υπουργέ Κύριε Πρόεδρε της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων Κύριε εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

HOMO EDUCANDUS - ΑΓΩΓΗ. «Η περιβαλλοντική διαχείριση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Homo educandus - Αγωγή, ένα πράσινο σχολείο»

HOMO EDUCANDUS - ΑΓΩΓΗ. «Η περιβαλλοντική διαχείριση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Homo educandus - Αγωγή, ένα πράσινο σχολείο» HOMO EDUCANDUS - ΑΓΩΓΗ «Η περιβαλλοντική διαχείριση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Homo educandus - Αγωγή, ένα πράσινο σχολείο» ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ PROJECT (Ι) 1 η ΟΜΑΔΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+, το χρηματοδοτικό μέσο της Ε.Ε. για το περιβάλλον

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+, το χρηματοδοτικό μέσο της Ε.Ε. για το περιβάλλον Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+, το χρηματοδοτικό μέσο της Ε.Ε. για το περιβάλλον 2 1. Εισαγωγή Το έργο Recycling@Home «Ανακύκλωση στο σπίτι-ανάπτυξη και επίδειξη ενός οικολογικού και

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Μίχας Υποψήφιος Δήμαρχος. Άμεση Δράση ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ

Γιάννης Μίχας Υποψήφιος Δήμαρχος. Άμεση Δράση ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ Γιάννης Μίχας Υποψήφιος Δήμαρχος Άμεση Δράση ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΡΑ Η καθαρή αλήθεια Μαζί, θα καθαρίσουμε! Είμαστε μια υποψήφια Δημοτική Αρχή που δεν έχει μόνο καλές προθέσεις αλλά και καλές εμπειρίες και πρακτικές.

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα

Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης για την Ελλάδα Ενημερωτικό δελτίο για το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για την Ελλάδα Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Ελλάδα εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 11 Δεκεμβρίου 2015,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία. Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των σούπερ μάρκετ

Πτυχιακή Εργασία. Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των σούπερ μάρκετ Πτυχιακή Εργασία Η στάση των Ελλήνων καταναλωτών έναντι των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και των σούπερ μάρκετ Σπουδαστής: Καραλάγας Γεώργιος Εισηγητής: Ντάνος Αναστάσιος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ. Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ΜΜΕ Δρ. Νικολάου Ιωάννης Λέκτορας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 2. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πράσινα σταθερά δίκτυα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πράσινα σταθερά δίκτυα ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Πράσινα σταθερά δίκτυα Νέ Ντέπη Τζιμέα Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας ΟΤΕ Περιβαλλοντική ρβ πολιτική ΟΤΕ Οι τηλεπικοινωνίες είναι από τους πλέον φιλικούς

Διαβάστε περισσότερα

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013

LIFE ENV/GR/000950 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ. 25 Σεπτεμβρίου 2013 25 Σεπτεμβρίου 2013 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΜΑΡΙΑ Σ. ΚΑΣΙΔΩΝΗ Αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων απορριμμάτων Πολύπλοκη σύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική ιαχείριση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Το ΑΠΘ έχει δεσμευθεί στην υιοθέτηση θεμελιωδών αρχών της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης με κύριους στόχους:

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής

Δήμος Πεντέλης Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας. Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Χαμηλή Κατανάλωση Ενέργειας Αναβάθμιση ποιότητας ζωής ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Μάρτιος 2014 O δήμος της Πεντέλης είναι σήμερα μια αλσούπολη 17 km Β.Α της Αθήνας Πληθυσμός: Εκταση:

Διαβάστε περισσότερα

foodstandard ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Δηµήτριος Μελάς Προϊστάµενος Αγροτικού Τοµέα Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Ε.Ε.

foodstandard ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Δηµήτριος Μελάς Προϊστάµενος Αγροτικού Τοµέα Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Ε.Ε. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Δηµήτριος Μελάς Προϊστάµενος Αγροτικού Τοµέα Μόνιµη Ελληνική Αντιπροσωπεία στη Ε.Ε. Αθήνα - Ιανουάριος 27, 2011 Οι εξελίξεις Υπέστη µεταβολές ανάλογες προς την προσαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. της. Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Πρότασης οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση των οδηγιών 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων

Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Πρακτικός Οδηγός Εφαρμογής Μέτρων Φ ο ρ έ α ς υ λ ο π ο ί η σ η ς Ν Ο Ι Κ Ο Κ Υ Ρ Ι Α Άξονες παρέμβασης Α. Κτιριακές υποδομές Β. Μεταφορές Γ. Ύ δρευση και διαχείριση λυμάτων Δ. Δ ιαχείριση αστικών στερεών

Διαβάστε περισσότερα

«Εμπειρία από την εγκατάσταση πιστοποιήσιμου συστήματος HACCP στην ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.»

«Εμπειρία από την εγκατάσταση πιστοποιήσιμου συστήματος HACCP στην ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.» «Εμπειρία από την εγκατάσταση πιστοποιήσιμου συστήματος HACCP στην ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.» Διονυσόπουλος 1 Δ., Ντάτσικα 1 Β., Χατζοπούλου 2 Α.Κ., Τσιλφίδης 3 Ι. 1 ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ A.E., 2 SCIELAB 3 ISOLAB

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠ Αθήνα, 08/03/10

Διαβάστε περισσότερα

SUPERMARKET SURVEY RESULTS

SUPERMARKET SURVEY RESULTS Είσαι οικολόγος καταναλωτής; 6 th grade pupils Iamatiki Primary School 2013 2014 SUPERMARKET SURVEY RESULTS Ερώτηση 1: Ετοιμάζετε λίστα με ό,τι χρειάζεστε πριν πάτε στην υπεραγορά; 45 40 42 35 30 25 20

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΧΑΛΚΟΡ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΧΑΛΚΟΡ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΧΑΛΚΟΡ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Εξειδικευμένοι συνεργάτες του QualityNet Foundation μπορούν να σας υποστηρίξουν στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας.

Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Κυρία Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, Καλημέρα σας. Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΔΣΝΑ για τα διοργάνωση του συνεδρίου και να ευχαριστήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα!

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ 2015 Καθημερινά δίπλα σας με υπευθυνότητα! Λεωνίδας Βρεττάκος Chief Operating Officer Το 2015, ήταν αναμφισβήτητα μια δύσκολη χρονιά για όλους, αφού το δυσμενές οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα

Ημερίδα Greenbuilding, 2 Ιουλίου 2009 - Αθήνα Εναρμόνιση της Οδηγία 2006/32/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες 1 ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση ΙΑΤΡΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Περιφέρειας Ν. - Κατευθύνσεις για τη Διαμόρφωση Στρατηγικών Προτεραιοτήτων και έργων για την βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΙΔΡΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: H πρωτοβουλία «Sustainable Greece 2020» διοργανώνεται από το QualityNet Foundation, H πρωτοβουλία «Sustainable Greece 2020» διοργανώνεται από το QualityNet Foundation,

Διαβάστε περισσότερα