ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ"

Transcript

1 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΛΑΝΗΣ Σχολικό έτος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Υπεύθυνοι καθηγητές: Στέλιος Μασούρας - Βάσω Χατζή Για την εργασία εργάστηκαν οι µαθητές: Φαλάνη 2014

2 ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κάποιοι σήµερα υποστηρίζουν ότι τα µεταλλαγµένα τρόφιµα (GMOs)είναι ασφαλέστερα από ότι στο παρελθόν και η διαδικασία εφαρµογής της ασφάλειας τους είναι πιο περίπλοκη. Παρόλα αυτά αναπτύχθηκαν νέα προβλήµατα και προβληµατισµοί. Πολλοί θεωρούν τα µεταλλαγµένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Με την εισαγωγή συγκεκριµένων γονιδίων σε τροφές, υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν αλλεργικά σοκ σε άτοµα που είναι επιρρεπή σε συγκεκριµένες αλλεργίες. Ακόµα έχει παρατηρηθεί επανεµφάνιση κάποιων ξεχασµένων ασθενειών αλλά και αντίσταση των παθογόνων στα αντιβιοτικά. Επίσης πιθανές και δυστυχώς µη αντιστρεπτές είναι οι µεταλλάξεις των φυσιολογικών γονιδίων που µπορούν να προκαλέσουν νέες γενετικές ασθένειες ή ακόµα και καρκίνο, µε παρενέργειες που µπορούν να περάσουν στις επόµενες γενιές.. Επιπροσθέτως, έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει απρόσµενες επιπλοκές και αλλοιώσεις σε όργανα των ζώων που τρέφονταν µε µεταλλαγµένες ζωοτροφές. Ως προς το περιβάλλον, οι κίνδυνοι που έχουν αναπτυχθεί είναι το ίδιο επικίνδυνοι. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε άλλους οργανισµούς αφού µέσω του αέρα µεταφέρονται µεταλλαγµένα γονίδια σε άλλες «φυσικές» καλλιεργήσιµες εκτάσεις. Πριν από χρόνια δηµοσιεύτηκε µια έρευνα από το περιοδικό Nature ότι, η γύρη από ένα µεταλλαγµένο καλαµπόκι σκότωνε κατά χιλιάδες ένα είδος πεταλούδας. υστυχώς, κάτι παρόµοιο µπορεί να γίνει µε οποιοδήποτε είδος και να προκαλέσει ζηµιά στην υγεία

3 ολόκληρων ανυποψίαστων πληθυσµών. Ακόµα αλλοιώνεται η φυσική χλωρίδα µε αποτέλεσµα την µείωση της βιοποικιλότητας. Πολλές απόψεις έχουν ακουστεί αλλά λίγα στοιχεία από κλινικά αποτελέσµατα έχουν δηµοσιευθεί και αυτά ασαφή. Οπότε κανείς δεν µπορεί να πει κατηγορηµατικά και µε απόλυτη βεβαιότητα ότι οι εφαρµογές της βιοτεχνολογίας αποτελούν βελτίωση ή απειλή για τη ποιότητα ζωής, γιατί πρόκειται για µια κατάσταση εν εξελίξει.

4 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Στόχος αυτής της έρευνας είναι να εντοπίσει τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η καλλιέργεια και κατανάλωση γενετικά τροποποιηµένων τροφίµων τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον. Στη συνέχεια θα προσπαθήσουµε να εντοπίσουµε τα µεταλλαγµένα τρόφιµα που κυκλοφορούν στην αγορά και σε ποια µορφή τα καταναλώνουµε. Τέλος, η ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σχετικά µε αυτά τα προιόντα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος αυτής της εργασίας.

5 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Γενετικά τροποποιηµένα τρόφιµα ονοµάζονται τα τρόφιµα που παράγονται από γενετικά τροποιηµένους οργανισµούς. Οι τελευταίοι έχουν υποστεί συγκεκριµένες αλλαγές που εισήλθαν στο γενετικό τους υλικό µέσω µεθόδων της γενετικής µηχανικής. Αυτές είναι κατά πολύ πιο ακριβείς από τη µεταλλαξιογένεση όπου ένας οργανισµός εκτίθεται σε ραδιενέργεια ή χηµικά ώστε να δηµιουργηθεί µία µη συγκεκριµένη αλλά µόνιµη αλλαγή. Άλλες τεχνικές µέσω των οποίων οι άνθρωποι τροποποιούν οργανισµούς που παράγουν τρόφιµα είναι οι βελτίωσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία, καθώς και η σωµατοκλωνική παραλλαγή.

6 ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ Τα πρώτα γενετικά τροποποιηµένα τρόφιµα δηµιουργήθηκαν στις Η.Π.Α. το 1983 και αυτά ήταν δενδρύλλια καπνού που ήταν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Από τότε η επιστήµη της βιοτεχνολογίας έχει δηµιουργήσει πολλά µεταλλαγµένα όπως: καλαµπόκι και σόγια που θα χρησιµοποιούνται για τη παραγωγή λαδιού µε λιγότερα κορεσµένα λίπη, πατάτες µε χαµηλά λιπαρά και µεγάλη περιεκτικότητα σε άµυλο που θα απορροφούν λιγότερο λάδι στο τηγάνισµα, ρύζι µε µεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη, φρούτα και λαχανικά µε υψηλά επίπεδα βιταµινών C, E, καθώς και Β- καροτίνης (συστατικά που συµβάλλουν προληπτικά στη καταπολέµηση χρόνιων ασθενειών), φυτά ανθεκτικά στα καταστροφικά έντοµα και ζιζάνια, φυτά ανθεκτικά στη ξηρασία, γευστικότατες ντοµάτες όλο το χρόνο που έχουν φυσιολογική γεύση και άρωµα. Στην Ελλάδα το πρώτο µεταλλαγµένο προϊόν που πήρε άδεια για πειραµατική καλλιέργεια ήταν ντοµάτα της εταιρίας Zeneca που είχε υποστεί τροποποίηση για επιτάχυνση της ωρίµανσης. Μετά ακολούθησε η άδεια για καλλιέργεια µεταλλαγµένου βαµβακιού της εταιρίας Monsanto που εµφανίζει εντοµοκτόνο δράση και αντοχή σε ζιζανιοκτόνο της ίδιας εταιρίας. Μετά το βαµβάκι ήταν η σειρά του µεταλλαγµένου καλαµποκιού της εταιρίας Χελλασίντ για λογαριασµό της AgrEvo. Στη συνέχεια ήρθαν τα µεταλλαγµένα ζαχαρότευτλα που έχουν υποστεί τροποποίηση ώστε να παρουσιάζεται αυξηµένη αντοχή σε ζιζανιοκτόνο συγκεκριµένων εταιριών. Τα γενετικά τροποποιηµένα τρόφιµα εισήλθαν στην αγορά για πρώτη φορά το Συνήθως τα γενετικά τροποποιηµένα τρόφιµα είναι προϊόντα διαγονιδιακών φυτών: σόγια, καλαµπόκι, ελαιοκράµβη, ρύζι και βαµβακέλαιο. Ζωικά προϊόντα έχουν επίσης αναπτυχθεί, αν και κανένα από αυτά δεν κυκλοφορεί προς το παρόν στην αγορά.

7 ΠΩΣ ΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ H µάνα γη, χρειάστηκε 2 δισεκατοµµύρια και 200 εκατοµµύρια χρόνια για να διαµορφώσει έναν ευκαριώτη. ηλαδή περισσότερο από τη µισή ζωή της! Μετά από την εµφάνιση του πρώτου ευκαριώτη, η ζωή πήρε την ανηφόρα. Από τότε και µετά αρχίζει η ποικιλότητα. Επί 2 δισεκατοµµύρια και 200 εκατοµµύρια χρόνια η γη είχε κατακλυστεί από µονότονους προκαριώτες δηλαδή µονοκύτταρους οργανισµούς χωρίς πυρήνα µε το DNA χύµα στο κύτταρο, σε αντίθεση µε τους ευκαριώτες στους οποίους το DNA είναι κλειδωµένο στον πυρήνα του κυττάρου, πράγµα που συµβαίνει σε κάθε πολυκύτταρο οργανισµό. Εδώ και ένα δισεκατοµµύριο και 700 εκατοµµύρια χρόνια το DNA παραµένει άρχοντας κλειδωµένος σε ένα Πύργο µε εκατοντάδες χιλιάδες υπηρέτες όλους πολύπλοκους, δύστροπους, αµετακίνητους και κατά µια έννοια, της οποίας το νόηµα µας ξεφεύγει, πολυδιάστατους, καθώς και δισεκατοµµύρια άλλα άτοµα σφιχταγκαλιασµένα µεταξύ τους σε µια δοµή που η σηµερινή επιστήµη αγνοεί παντελώς. Το ανθρώπινο DNA έχει τρία δισεκατοµµύρια ζεύγη βάσεων, έτσι για να πάρουµε µια ιδέα της εν λόγω πολυπλοκότητας. Είναι ένας διπλός έλικας που αν τον τεντώσουµε το µήκος φτάνει τα τρία µέτρα.

8 Αν µπορούσαµε να αντιληφθούµε τη σοβαρότητα και τη µοναδικότητα αυτής της δοµής, θα έπρεπε να είχαµε πάρει µε τις πέτρες αυτούς που τολµούν να ξεκλειδώσουν αυτόν τον Πύργο και να πετάξουν µέσα σκουπίδια χύδην, όπως εντοµοκτόνα, βολφράµιο και γονίδια σήµανσης, για να αναφέρουµε µερικά από δαύτα. Η γενετική µηχανική βασίζεται στην αρχή, ότι κάθε γονίδιο µέσα στο DNA είναι υπεύθυνο για µια και µοναδική πρωτεΐνη, δηλαδή, για µια και µοναδική λειτουργία του κάθε γονιδίου ξεχωριστά. Εποµένως, σκέφτηκαν αυτοί οι φωστήρες γενετιστές, αν προσθέσουµε ένα γονίδιο που παράγει µια συγκεκριµένη πρωτεΐνη, µπορούµε - έτσι απλά - να προσθέσουµε µια καινούργια επιθυµητή ιδιότητα, ας πούµε ένα παράδειγµα στο καλαµπόκι, που αποτελεί τη βασική τροφή για µερικά δις στον πλανήτη µας, και να µην παθαίνει βλάβη από τους επανειληµµένους ψεκασµούς µε ζιζανιοκτόνο. Αυτή όµως η αρχή δεν ισχύει. Όταν µετρήθηκαν τα γονίδια του ανθρώπου ήταν µόνο ενώ µε την παραπάνω λογική έπρεπε να είναι ηλαδή τα γονίδια στην πλειονότητα τους κωδικοποιούν περισσότερες από µία πρωτεΐνη το καθένα. Αλλά ούτε εδώ σταµατάει η πολυπλοκότητα της λειτουργίας του κυττάρου. Η σειρά των γονιδίων είναι εξ ίσου σηµαντική και η ένθεση ενός ξένου γονιδίου θα έχει διαφορετικά αποτελέσµατα, ανάλογα µε τη θέση που θα λάβει κατά την ένθεσή του µέσα στο κύτταρο.

9 ΟΙ ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των µεταλλαγµένων φυτών στο περιβάλλον, είναι πολλοί και µεγάλοι. Ανάµεσα στους άλλους θα µπορούσαµε να αναφέρουµε ότι: Μέσω της γύρης µπορούν να µεταφερθούν γονίδια στα φυτά των γύρω καλλιεργειών, αλλά και σε άγρια συγγενικά φυτικά είδη (γενετική µόλυνση), προκαλώντας απρόβλεπτα φαινόµενα. Με τα µεταλλαγµένα φυτά διαταράσσεται η οικολογική ισορροπία και η βιοποικιλότητα. Μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα σε αρκετά είδη ζιζανίων, νέα είδη να κυριαρχήσουν, άλλα να υποχωρήσουν ή να εξαφανιστούν και έτσι να υπάρξει µια πλήρης φυσική απορύθµιση. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιµη. Γιατί εδώ δεν µπορεί να εφαρµοστεί διαδικασία απόσυρσης, όπως συµβαίνει συχνά µε φάρµακα που αποσύρονται από την κυκλοφορία γιατί έχουν σηµαντικές παρενέργειες. Οι µεταλλαγµένοι οργανισµοί έτσι και απελευθερωθούν στο περιβάλλον δεν µπορούν ποτέ να ανακληθούν.

10 Ίσως αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι καταναλωτές που έχουν πεισθεί ότι τα µεταλλαγµένα τρόφιµα, ως διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης, µπορούν να υπονοµεύσουν την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, είναι: να πιέσουν µε κάθε τρόπο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να αντιστέκεται στην καλλιέργεια µεταλλαγµένων φυτών και ζώων. Να απαιτήσουν να τηρείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σήµανση των προϊόντων που περιέχουν µεταλλαγµένα συστατικά. Να πιέσουν ώστε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίµων (ΕΦΕΤ), να εντείνει τους ελέγχους γύρω από το ζήτηµα των µεταλλαγµένων, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ότι προστατεύονται από τα αρµόδια κυβερνητικά σώµατα. Τέλος να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για ενηµέρωση και δράση ενάντια στο µεγαλύτερο βιολογικό πείραµα που διεξάγεται στον πλανήτη, µε απρόβλεπτες και µη αναστρέψιµες συνέπειες. Να αποκρούουν επιχειρήµατα που συνδέουν την δηµιουργία µεταλλαγµένων τροφίµων µε το πρόβληµα της πείνας που υπάρχει στον πλανήτη. Η πείνα των λαών αυτών δεν συνδέεται µε την παραγωγή των τροφίµων, αλλά µε την κατανοµή τους ανά τον κόσµο, τη φτώχεια, το ζήτηµα του υπερπληθυσµού καθώς και την αυτόνοµη οικονοµική ευηµερία των χωρών αυτών. Οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να ταυτίσουν τη ζωή τους και το µέλλον του πλανήτη µε τα συµφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών της διατροφής. Για ακόµη µια φορά τα κέρδη δεν µπορεί να είναι πάνω από τους ανθρώπους.

11 ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Η σόγια, το καλαµπόκι και τα παράγωγα τους είναι οι κύριες πήγες της γενετικής ρυπάνσεις στην φύση & στα τρόφιµα Προϊόντα όπως: σοκολάτες, µπισκότα, σνακ, γλυκά, παιδικές τροφές κτλ. Μπορεί να περιέχουν µεταλλαγµένη σόγια ή καλαµπόκι ως βασικά συστατικά ή πρόσθετα, ταυτόχρονα και σε τεράστιες ποσότητες ζωοτροφών, ιχθυοτρόφων που αποτελούν βασικό µέρος της διατροφής ζώων εκτροφών. Παράγωγα σόγιας:τσίχλες, λεκιθίνη, φυτικά έλαια Ψωµί: αλεύρι σόγιας, σογιέλαιο κ.ά. Στιγµιαίος καφές: λεκιθίνη Παράγωγα καλαµποκιού ηµητριακά: άµυλο καλαµποκιού, καλαµποκάλευρο Καραµέλες: σιρόπι γλυκόζης Λιπαρές πρώτες ύλες: καλαµποκέλαιο.

12 ΠΩΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΑΣ Στην παγκόσµια αγορά κυκλοφορούν τέσσερα µεταλλαγµένα προϊόντα: η σόγια, το καλαµπόκι, το βαµβάκι και η ελαιοκράµβη. Η Ευρώπη εισάγει κυρίως µεταλλαγµένη σόγια και κάποιες ποικιλίες µεταλλαγµένου καλαµποκιού. Η µεταλλαγµένη σόγια και το καλαµπόκι χρησιµοποιούνται ως συστατικά στην παραγωγή τροφίµων και στην παραγωγή ζωοτροφών. Συστατικά σε τρόφιµα: Η σόγια και το καλαµπόκι αποτελούν δύο από τις σηµαντικές πρώτες ύλες στη βιοµηχανία τροφίµων. Περισσότερο από το 60% των τροφίµων περιέχει παράγωγα σόγιας, όπως αλεύρι, πρωτεϊνες, λεκιθίνη (Ε322), φυτικά έλαια, κλπ ή παράγωγα καλαµποκιού, όπως άµυλο, λάδι, αλέυρι, σορβιτόλη (Ε420), γλυκόζη, φρουκτόζη, κ.α. Εποµένως τρόφιµα όπως µπισκότα, σάντουιτς, σοκολάτες ή παιδικές τροφές µπορεί να περιέχουν µεταλλαγµένη σόγια ή καλαµπόκι. Ζωοτροφές: Η σόγια αποτελεί επίσης βασικό συστατικό της διατροφής των ζώων και των ψαριών εκτροφής (αγελάδες,

13 γουρούνια, πουλερικά, ψάρια), τα οποία καταλήγουν στο πιάτο µας ως ζωικά προϊόντα, όπως κρέας, ψάρι, πουλερικά, γάλα, τυρί, γιαούρτι και αβγά.

14 Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Η νέα Ευρωπαϊκή νοµοθεσία για τη σήµανση και την ιχνηλασιµότητα των µεταλλαγµένων αποτελεί την πιο αυστηρή νοµοθεσία που υπάρχει αυτή τη στιγµή στον κόσµο. Οι νέοι Κανονισµοί, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρµογή στις 18 Απριλίου 2004, µπορούν να επηρεάσουν την παρούσα αλλά και τη µελλοντική πορεία της αγοράς των µεταλλαγµένων προϊόντων, όπως καλλιέργειες φυτών, λαχανικών, φρούτων αλλά και τρόφιµα και ζωοτροφές που προέρχονται από µεταλλαγµένους οργανισµούς. Οι δύο πιο σηµαντικές καινοτοµίες της νέας νοµοθεσίας, οι οποίες αφορούν στο 90% των εισαγωγών µεταλλαγµένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι: 1) Η υποχρεωτική σήµανση ακόµα και στις περιπτώσεις που η ανίχνευση του µεταλλαγµένου DNA ή της µεταλλαγµένης πρωτεΐνης δεν είναι εφικτή, όπως στην περίπτωση των φυτικών ελαίων. 2) Η σήµανση στις µεταλλαγµένες ζωοτροφές. Σύµφωνα µε τη νέα νοµοθεσία, όλα τα προϊόντα τα οποία περιέχουν ή προέρχονται από µεταλλαγµένους οργανισµούς, σε ποσοστό πάνω από 0,9% πρέπει να φέρουν σήµανση ότι αυτό το προϊόν περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς ή αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιηµένους οργανισµούς. Προηγούµενες εκδόσεις του Οδηγού Καταναλωτών αφορούσαν έρευνες της Greenpeace στην ελληνική αγορά τροφίµων σχετικά µε τη χρήση µεταλλαγµένων συστατικών (σόγιας και καλαµποκιού) στην παραγωγή τυποποιηµένων προϊόντων. Η νέα νοµοθεσία για τη σήµανση και την ιχνηλασιµότητα των µεταλλαγµένων τροφίµων και ζωοτροφών έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε στην ενηµέρωση των καταναλωτών (εφόσον εφαρµοστεί). Τα τελευταία αποτελέσµατα της έρευνάς µας σχετικά µε τα µεταλλαγµένα τρόφιµα στην ελληνική αγορά δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών βιοµηχανιών τροφίµων

15 εξακολουθεί να µη χρησιµοποιεί µεταλλαγµένα συστατικά. Παρόλα αυτά, δεδοµένου ότι δεν έχουν ακόµα εγκατασταθεί µηχανισµοί συστηµατικών ελέγχων, η Greenpeace θα συνεχίσει τις έρευνες για τα µεταλλαγµένα τρόφιµα στην ελληνική αγορά, θα ψάχνει τις ετικέτες των προϊόντων στα καταστήµατα τροφίµων, θα πραγµατοποιεί δειγµατοληπτικές εργαστηριακές αναλύσεις και θα δηµοσιοποιεί τα αποτελέσµατα των ερευνών της.

16 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Το γενικό συµπέρασµα είναι πως επικρατεί µια αρνητική στάση για τα γενετικά τροποποιηµένα τρόφιµα. Ο κόσµος δεν είναι ενηµερωµένος καλά. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις. Επίσης φαίνεται πως οι µεγαλύτεροι είναι πιο ενηµερωµένοι και προκατειλειµένοι. Οι νέοι από την άλλη φαίνονται πιο ελαστικοί πάνω στο θέµα. Παρόλο που η απελευθέρωση µεταλλαγµένων οργανισµών στο περιβάλλον αποτελεί µιας ευρείας κλίµακας και µη αναστρέψιµη απειλή για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, οι σχετικές µελέτες για τις επιπτώσεις τους είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιλογής για τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές δηλώνουν όλο και πιο έντονα την αντίθεσή τους στα µεταλλαγµένα τρόφιµα, αλλά διαθέτουν ελάχιστες πληροφορίες για να επιλέξουν τη διατροφή τους. Συµπερασµατικά, θα µπορούσαµε να πούµε πως τόσο η πολιτεία από νοµοθετικής πλευράς, όσο και εµείς ατοµικά θα πρέπει να είµαστε πολύ προσεκτικοί µε την κατανάλωση µεταλλαγµένων τροφίµων εφόσον οι µέχρι τώρα µελέτες δεν µπορούν να µας διασφαλίσουν µε σιγουριά την αθωότητα αυτών των προιόντων.

17 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ wordpress. youtube.com- Νέοι φάκελοι-µεταλλαγµένα

Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας. Επιστημονικές αξιολογήσεις του ρόλου της βιοτεχνολογίας σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο κόσμο

Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας. Επιστημονικές αξιολογήσεις του ρόλου της βιοτεχνολογίας σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο κόσμο Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας Επιστημονικές αξιολογήσεις του ρόλου της βιοτεχνολογίας σε έναν ασφαλέστερο, υγιέστερο κόσμο Τα Οφέλη της Βιοτεχνολογίας Οι καλλιέργειες με βελτιώσεις αγροτικής βιοτεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Προγράµµατα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλµατα και παραδοσιακές τέχνες Μέτρο 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες

Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες Προγράμματα ανοικτών Περιβαλλοντικών τάξεων «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» Αγροτικές περιοχές Βιολογικές καλλιέργειες Παραδοσιακά επαγγέλματα και παραδοσιακές τέχνες Μέτρο 3.6 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ Ε ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΙE ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέµα: ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕ Ο Επιβλέπων: ΤΑΚΗΣ ΒΙ

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Σχέδιο «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ηπείρου»

Επιχειρησιακό Σχέδιο «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ηπείρου» Εισαγωγή 3 1 Ποιότητα και ασφάλεια τροφίµων 5 2 Οι τάσεις στην παγκόσµια γεωργία και παραγωγή / διάθεση τροφίµων 9 21 Έκθεση των ΟΟΣΑ-FAO «Γεωργική Επιθεώρηση για το 2011» 9 22 Η νέα ΚΑΠ και η επίδρασή

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Σχέδιο «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ηπείρου» Εισαγωγή

Επιχειρησιακό Σχέδιο «Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Περιφέρειας Ηπείρου» Εισαγωγή Εισαγωγή 2 1 Ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων 4 2 Οι τάσεις στην παγκόσμια γεωργία και παραγωγή / διάθεση τροφίμων 8 21 Έκθεση των ΟΟΣΑ-FAO «Γεωργική Επιθεώρηση για το 2011» 8 22 Η νέα ΚΑΠ και η επίδρασή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENFOOD 2010-1-ES1-LEO05-20948

ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENFOOD 2010-1-ES1-LEO05-20948 ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ GREENFOOD 2010-1-ES1-LEO05-20948 Περιεχόμενα: 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ... 4 2.1. Αρχές και Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

«ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γεώργιος Αθ. Παλάτος Καθηγητής εφαρμογών

«ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ» ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Γεώργιος Αθ. Παλάτος Καθηγητής εφαρμογών ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Α Σ ( Α Γ Ρ Ο Κ Τ Η Μ Α ) Γεώργιος Αθ. Παλάτος

Διαβάστε περισσότερα

Β. Θέματα για την Αξιολόγηση του Επιστημονικού Αλφαβητισμού

Β. Θέματα για την Αξιολόγηση του Επιστημονικού Αλφαβητισμού Β. Θέματα για την Αξιολόγηση του Επιστημονικού Αλφαβητισμού ΟΖΟΝ Θέμα που δόθηκε στους μαθητές για το Πρόγραμμα PISA 2000 ιαβάστε το παρακάτω απόσπασμα άρθρου που έχει ως θέμα το στρώμα του όζοντος. Η

Διαβάστε περισσότερα

Πως δουλεύουν τα γονίδια;

Πως δουλεύουν τα γονίδια; Τι είναι τα γονίδια; Τα γονίδια είναι οι ενεργές υποµονάδες του DNA. Το DNA είναι µια απέραντη βάση δεδοµένων χηµικών πληροφοριών που περιέχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την δηµιουργία όλων των πρωτεϊνών

Διαβάστε περισσότερα

παρά την οικονομική στενότητα.

παρά την οικονομική στενότητα. ΔΗΩ ΔΗΩ ΔΗΩ ΔΗΩ Η ΧΩΡΑ μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας θύελλας στη χειρότερη, ίσως, στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της, καθώς καλείται να αντεπεξέλθει όχι μονάχα στις προκλήσεις της οικονομικής συγκυρίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 9.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 ο ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 9.1 Εισαγωγή Η βιώσιµη ανάπτυξη είναι µία πολυδιάστατη έννοια, η οποία αποτελεί µία εναλλακτική αντίληψη της ανάπτυξης, µε κύριο γνώµονα το καθαρότερο περιβάλλον και επιδρά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Περιεχόμενα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Περιεχόμενα Περιεχόμενα 1. ΙΣΤΟΡΙΚΟ... 4 1.1. Ιστορικό... 4 1.2. ιαφορές συµβατικής και βιολογικής καλλιέργειας... 6 1.3. Πως αναγνωρίζω πιο προϊόν είναι Βιολογικό;... 7 2. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΓΟΡΑΣ... 8 2.1. Παγκόσµια Αγορά

Διαβάστε περισσότερα

http://www.cahiers-antispecistes.org

http://www.cahiers-antispecistes.org 1 Περίληψη. Η ιδέα που εκφράζεται στο παρόν κείµενο είναι ότι πρέπει πλέον να εργαστούµε σκληρά, µε σκοπό να επιτύχουµε δια νόµου τη ρητή απαγόρευση της παραγωγής και της κατανάλωσης ζωικής σάρκας. Αυτό

Διαβάστε περισσότερα

«ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ»

«ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» Σαρρή Σοφία 1, Λεωνίδου Χριστάκης 2, Παληαδάµου Ελένη 3 1. Εκπ/κός κλ. ΠΕ02, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπ/σης Ε Αργολίδας E-MAIL:perival@dide.arg.sch.gr 2. Εκπ/κός κλ. ΠΕ17, E-MAIL:

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ Σχολικό Έτος 2011-12 Μάθηµα : Ερευνητικές Εργασίες Α Λυκείου Α Τετράµηνο ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ Οµάδα Εργασίας ΑΓΑΠΗΤΟΣ Θ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ENGENE newsletter. Περιοδική Ηλεκτρονική Ενημερωτική Έκδοση. Ιούνιος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ENGENE newsletter. Περιοδική Ηλεκτρονική Ενημερωτική Έκδοση. Ιούνιος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ENGENE newsletter Περιοδική Ηλεκτρονική Ενημερωτική Έκδοση Ιούνιος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 1: ΕΕ, Ε, αδικαιολόγητη η άρνηση των Γάλλων στο καλαμπόκι ΜΟΝ810 Σελ. 2: Ιταλία: Παράνομες πειραματικές καλλιέργειες

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόµενα σ.3 εισαγωγή σ.6 βιοτεχνολογίες και το δικαίωµα στην επιστροφή σ.20 σύντοµο χρονικό αντίστασης στη βιοτεχνο-λογία σ.

περιεχόµενα σ.3 εισαγωγή σ.6 βιοτεχνολογίες και το δικαίωµα στην επιστροφή σ.20 σύντοµο χρονικό αντίστασης στη βιοτεχνο-λογία σ. 1 περιεχόµενα σ.3 εισαγωγή σ.6 βιοτεχνολογίες και το δικαίωµα στην επιστροφή σ.20 σύντοµο χρονικό αντίστασης στη βιοτεχνο-λογία σ.25 απολογία στο δικαστήριο της Agen (του Ρενέ Ριζέλ) σ.32 η υποταγή επελαύνει

Διαβάστε περισσότερα

Στο πέρασμα των αιώνων δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής του, η οποία πραγματοποιείται μέσα από τρία στάδια:

Στο πέρασμα των αιώνων δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής του, η οποία πραγματοποιείται μέσα από τρία στάδια: ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική. Είναι ένα προϊόν απολύτως φυσικό που αφομοιώνεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 οικο νομία ΚΟΚΤΕΙΛ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C Κ ΒΕΝΖΟΙΚΟ ΝΑΤΡΙΟ: ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΑ ΕΤΟΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ë. Êçöéóßáò 266, 152 32 ÁèÞíá, Ôçë.: 210 6882100 Áäñéáíïõðüëåùò 3, 551 33 ÊáëáìáñéÜ Èåó/íßêç, Ôçë.: 2310 422788 ÅèíéêÞ Ïäüò Ðáôñþí-Áèçíþí 51Á, 264 41

Ë. Êçöéóßáò 266, 152 32 ÁèÞíá, Ôçë.: 210 6882100 Áäñéáíïõðüëåùò 3, 551 33 ÊáëáìáñéÜ Èåó/íßêç, Ôçë.: 2310 422788 ÅèíéêÞ Ïäüò Ðáôñþí-Áèçíþí 51Á, 264 41 Ë. Êçöéóßáò 266, 152 32 ÁèÞíá, Ôçë.: 210 6882100 Áäñéáíïõðüëåùò 3, 551 33 ÊáëáìáñéÜ Èåó/íßêç, Ôçë.: 2310 422788 ÅèíéêÞ Ïäüò Ðáôñþí-Áèçíþí 51Á, 264 41 ÐÜôñá, Ôçë.: 2610 437302 Ë. Êíùóóïý 255 & Á. ÍÜèåíá

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Ιπποκράτης (460-377π.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν. Ιπποκράτης (460-377π. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ & ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΑΡΚΙΝΟΣ Κάλλιον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν Ιπποκράτης (460-377π.Χ) Εισαγωγή Η πιθανή σχέση των διατροφικών συνηθειών και της ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Λογιστικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ» Λασηθιωτάκη Μπέλλα Α.Μ. 13338 Μαγκουρίλου Παναγιώτα Α.Μ. 12172 Ροζακέας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας**

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας** ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Παναγιώτα Καραδήμα*, Θεόδωρος Καραδήμας** *Μεταπτυχιακή φοιτήτρια, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, της Οικονομικής & Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KATA ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KATA ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ KATA ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ Παγκόσμια Ημέρα για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία 28 Απριλίου 2014 Η πρωτότυπη έκδοση αυτής της εργασίας δημοσιεύθηκε από το Διεθνές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα εργασία συνιστά μια εισαγωγή στην περιβαλλοντική διαχείριση και στην αλληλεπίδραση της με τη διαδικασία παραγωγής στη σύγχρονη εποχή. Μπροστά στην πρόκληση του νέου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Έκφραση Έκθεση Γ Λυκείου

Έκφραση Έκθεση Γ Λυκείου ήµος Χλωπτσιούδης Έκφραση Έκθεση Γ Λυκείου κριτήρια αξιολόγησης Χλωπτσιούδης Δήμος Έκφραση - Έκθεση Γ Λυκείου κριτήρια αξιολόγησης ISBN: 978-618-80632-8-0 Χλωπτσιούδης Δήμος schooltime.gr Οκτώβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ

Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ Τροπικά δάση βροχής Του Ρετ Α. Μπάτλερ (001) ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ ΒΡΟΧΗΣ; Τα τροπικά δάση βροχής είναι δάση µε ψηλά δέντρα, θερµό κλίµα και άφθονες βροχοπτώσεις. Σε ορισµένα δάση βροχής, το ύψος βροχής ξεπερνάει

Διαβάστε περισσότερα

Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο!

Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο! Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο! Μάρτιος 2010 www.greenpeace.gr Σχεδιασμός-προσαρμογή: Στεύη Παναγιωτάκη Επιμέλεια κειμένων: Ναταλία Τσιγαρίδου, Άντζελα Λάζου Greenpeace Έκδοση: Μάρτιος 2010 Από τo Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α. Ποικιλία της ζωής ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι άλλο µπορεί να είναι σχεδόν τόσο εκπληκτικό όσο η τεράστια ποικιλία έµβιων ό- ντων που καταλαµβάνουν κάθε δυσπρόσιτη γωνιά της γης, από τον τεράστιο αριθµό των ειδών που έχει ήδη

Διαβάστε περισσότερα