ΣΚΟΠΟΣ. Να δημιουργηθούν πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αλλεργία στο γάλα κατάλληλες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Μ. Βρετανία.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΚΟΠΟΣ. Να δημιουργηθούν πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αλλεργία στο γάλα κατάλληλες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Μ. Βρετανία."

Transcript

1

2 ΣΚΟΠΟΣ Να δημιουργηθούν πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αλλεργία στο γάλα κατάλληλες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Μ. Βρετανία.

3 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ανασκοπήθηκαν όλες οι υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την τροφική αλλεργία και την αλλεργία στο γάλα των τελευταίων 5 ετών που είναι: Κατευθυντήριες Οδηγίες του Παγκόσμιου οργανισμού Αλλεργιολογίας (WAO). Οδηγίες National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)(ΗΠΑ)για την τροφική αλλεργία. UK. NICE(National Institute of Clinical Excellence): σχετικά με την τροφική αλλεργία στα παιδιά. ESPGHAN: Οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της Αλλεργίας στο γάλα.

4 Τα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι οδηγίες Πως μπορούν να διακριθούν κλινικά οι δύο μορφές αλλεργίας στο γάλα ( IgE και μη IgE μεσολαβούμενες). Ποιες είναι οι σοβαρές και ποιες οι μέτριεςήπιες κλινικές αντιδράσεις της αλλεργίας στο γάλα. Να δοθούν οδηγίες σχετικά με την επιλογή υποαλλεργικού γάλατος Να δοθούν οδηγίες σχετικά για την ήπια-μέτρια αλλεργία στο γάλα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

5 IgE και μη-ige κλινικές εκδηλώσεις: Ήπιες-Μέτριες - Σοβαρές

6 Ήπιες-μέτριες κλινικές εκδηλώσεις αλλεργίας στο γάλα με βραδεία έναρξη 2-72 ώρες μετά την κατανάλωση γάλατος (ξένο γάλα, μητρικό, μικτή διατροφή). Γαστρεντερικό( Κωλικούς, αναγωγές-γοπ, χαλαρές-συχνές κενώσεις, περιπρωκτική ερυθρότητα, δυσκοιλιότητα, δυσφορία, βλέννη και αίμα με καλή γενική κατάσταση). Δέρμα ( Κνησμός, ερύθημα, σοβαρό έκζεμα). Αναπνευστικό ( συμπτώματα καταρροής).

7 Οι υπόλοιπες μορφές αλλεργίας (που πρέπει να αντιμετωπιστούν) IgE-μεσολαβούμενες: Όταν υπάρχουν θετικές δερματικές δοκιμασίες νυγμού ή θετικό τίτλο ειδικών IgE αντισωμάτων σε συνδυασμό με θετικό κλινικό ιστορικό, τότε αυτό είναι αρκετό για να τεθεί η διάγνωση. Παρόλο που η δοκιμασία πρόκλησης δεν απαιτείται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, αν αυτή αποφασιστεί πρέπει να γίνει με επίβλεψη ή να διεξαχθεί μετά από παραπομπή σε τοπική αλλεργιολογική μονάδα. Στις σοβαρές μορφές μη IgE μεσολαβούμενης αλλεργίας η επαναεισαγωγή της τροφής πρέπει να γίνεται με παραπομπή σε κέντρο δευτεροβάθμιας ή τριτιβάθμιας περίθαλψης.

8

9 Αντιμετώπιση Ήπιας-Μέτριας μη IgE αλλεργίας στο γάλα σε θηλάζοντα βρέφη Αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη Αυστηρός αποκλεισμός γάλατος και γαλακτοκομικών Μη βελτίωση- Η διάγνωση δεν μπορεί να αποκλειστεί Ανάγκη αποκλεισμού και άλλων τροφικών ΔΠ: Με επαναεισαγωγή γάλατος στη δίαιτα της μητέρας Μη υποτροπή συμπτωμάτων Υποτροπή συμπτωμάτων Η διάγνωση αποκλείεται Επιβεβαίωση διάγνωσης Αποκλεισμός γάλατος τουλάχιστον 6 μήνες

10 Αντιμετώπιση Ήπιας-Μέτριας αλλεργίας μη IgE μεσολαβούμενης αλλεργία στο γάλα σε βρέφη που σιτίζονται με ξένο γάλα ή μικτή σίτιση Βρέφη που σιτίζονται με ξένο γάλα ehf Βελτίωση Μη βελτίωση ΔΠ στο σπίτι μετά από 2-4 εβδ Δίαιτας χωρίς γάλα Υπόνοια ΑΓΑ- Παραπομπή Σε Ειδικό-σκέψη για στοιχειακό γάλα Μη υποτροπή-όχι ΑΓΑ Αποκλεισμός διάγνωσης-επιστροφή Σε φυσιολογική δίαιτα Υποτροπή- ehf-συμπτώματα Υποχωρούν-Επιβεβαίωση διάγνωσης Συνέχιση της δίαιτας με ehf Έως την ηλικία των 6-12 μηνών ή για 6 μήνες

11 Συνυπάρχον έκζεμα σε βρέφος στο οποίο έχει αποκλειστεί το γάλα Η διάγνωση της αλλεργίας στο γάλα έχει επιβεβαιωθεί και το βρέφος είναι σε δίαιτα αποκλεισμού Όχι συνυπάρχον έκζεμα και όχι ιστορικό Υπάρχον έκζεμα Ιστορικό οξείας έναρξης συμπτωμάτων Οποιαδήποτε στιγμή ΔΠ στο σπίτι Έλεγχος με SPT και ειδικά IgE στο γάλα ΔΠ σε τοπικό Παιδοαλλεργιολογικό Κέντρο Παραπομπή σε Ειδικό Παιδοαλλεργιολόγο για ΔΠ με επίβλεψη

12 Η επιλογή του υποαλλεργικού γάλατος Είναι γενικά γνωστό ότι η πλειοψηφία των παιδιών με αλλεργία στο γάλα βελτιώνεται με τη χορήγηση εκτενώς υδρολυμένου γάλατος. Οι οδηγίες περιορίζουν τη χρήση στοιχειακού γάλατος για τις περισσότερο σοβαρές κλινικές περιπτώσεις αλλεργίας ( ιστορικό αναφυλαξίας, σύνδρομο Heiner, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, σοβαρές γαστρεντερικές και δερματικές εκδηλώσεις σε συνδυασμό με παραπαίουσα ανάπτυξη).

13 Επιλογή υποαλλεργικού γάλατος σε ειδικές κατηγορίες ασθενών Βρέφη που δεν έχουν ανταποκριθεί στον αποκλεισμό γάλατος-γαλακτοκομικών σε ότι αφορά τη δίαιτα της μητέρας παρά την έντονη κλινική υποψία αλλεργίας στο γάλα και βρέφη τα οποία πιθανότατα έχουν πολλαπλή τροφική αλλεργία και ενδέχεται να αντιδρούν σε υπολειπόμενα αλλεργιογόνα.

14 Η χρήση γαλάτων σόγιας ως υποκατάστατων του αγελαδινού γάλατος Η ESPGHAN αναγνωρίζει ότι 10-14% των βρεφών με IgE μεσολαβούμενη αλλεργία στο γάλα αντιδρά και στη σόγια. Το ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο σε ασθενείς με μη IgE μεσολαβούμενη αλλεργία ( 25-60%). Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερη η χρήση ehf. Επιπλέον η σόγια περιέχει φυτίνη(φωσφορικό άλας του φυτικού οξέος) και ισοφλαβονοειδή που ενδέχεται να βλάψουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ( Ca, Mg, Zn).Για το λόγο αυτό θεωρείται ακατάλληλη για βρέφη κάτω των 6 μηνών. Εντούτοις, τα γάλατα σόγιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρέφη άνω των 6 μηνών, αν το ehf δεν είναι ανεκτό και αν τα υποαλλεργικά γάλατα είναι πολύ ακριβά ή υπάρχει έντονη προτίμηση από πλευράς γονέων ( πχ. Φυτοφαγική δίαιτα)

15 Η ύπαρξη λακτόζης στα υποαλλεργικά γάλατα Οι διεθνείς οργανισμοί ( ESPGHAN ) συμβουλεύουν ότι δεν απαιτείται αποφυγή της λακτόζης σε βρέφη που έχουν αλλεργία στο γάλα, διότι δεν παρατηρούνται αντιδράσεις υπερευαισθησίας έναντι της λακτόζης. Παρόλα αυτά η αποφυγή της λακτόζης έχει θέση σε βρέφη με εντεροπάθεια και σοβαρή διάρροια, λόγω δευτεροπαθούς δυσανοχής στη λακτόζη.

16 Ο προσδιορισμός της ανάπτυξης ανοχής Δεν υπάρχει ιδανικός χρόνος για να ελέγξουμε την ανάπτυξη ανοχής. Γενικά ένα βρέφος με αποδεδειγμένη αλλεργία πρέπει να παραμένει σε δίαιτα τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 9-12 μηνών και τουλάχιστον για 6 μήνες μέχρι να γίνει προσπάθεια εισαγωγής του γάλατος στη δίαιτα.

17 Παραπομπή για διενέργεια ΔΠ στο νοσοκομείο πρέπει να γίνεται Σε υπόνοια αλλεργίας στο γάλα με οξεία έναρξη συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση γάλατος. Σε συνυπάρχον έκζεμα Ασθενείς με θετικά ειδικά IgE αντισώματα έναντι των πρωτεϊνών του γάλατος.

18 Τα αλλεργιογονικά συστατικά του αγελαδινού γάλατος και η κατεργασία του γάλατος Όπως είναι ήδη γνωστό οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλατος διακρίνονται στα κλάσματα της καζεΐνης ( as1-, as2,β και κ καζεΐνες) και στα κλάσματα των πρωτεϊνών του ορού του γάλατος (αλακταλβουμίνη( Bos d 4), β-λακτοσφαιρίνη (Bos d 5), οι οποίες περιέχουν γραμμικούς επίτοπους και επίτοπους διαμόρφωσης.

19 Γραμμικός επίτοπος-επίτοπος διαμόρφωσης

20 Θερμική επεξεργασία και αλλεργιογονικότητα Η θερμική επεξεργασία του γάλατος προκαλεί αλλαγές κυρίως των επίτοπων διαμόρφωσης ( κυρίως στις πρωτεΐνες του ορού του γάλατος) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή της αλλεργιογονικότητας του αγελαδινού γάλατος. Μελέτες έδειξαν ότι σε παιδιά με παροδική IgE μεσολαβούμενη αλλεργία στο γάλα έχουν ειδικά IgE αντισώματα έναντι των επίτοπων διαμόρφωσης οι οποίοι καταστρέφονται με τη θερμική επεξεργασία. Το 75% των παιδιών με IgE μεσολαβούμενη αλλεργία στο γάλα ανέχονται τροφές που περιέχουν ψημένο γάλα( κείκ, ψωμιά κτλ). Παρόλα αυτά η οδηγία κατανάλωσης αυτών των τροφών δεν μπορεί να υιοθετηθεί ως ρουτίνα στην κλινική πράξη, διότι δεν έχει μελετηθεί εκτενώς και τα αποτελέσματα στις έως σήμερα διεξαχθείσες κλινικές δοκιμασίες δεν ήταν σταθερά.

21 Σύνοψη των κατευθυντήριων οδηγιών σε ότι αφορά την αντιμετώπιση-1 Ο θηλασμός είναι η ιδανική δίαιτα ενός βρέφους ακόμη και σε περίπτωση αλλεργίας στο γάλα. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται αποκλεισμός του γάλατος από τη δίαιτα της μητέρας, ενώ στο βρέφος το συμπλήρωμα που χορηγείται είναι στοιχειακό γάλα.( Hill et al 2007 Clin Exp Allergy). Το στοιχειακό γάλα έχει θέση στις εξής περιπτώσεις: αναφυλαξία στο γάλα, συν.heiner,ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, σοβαρές γαστρεντερικές και δερματικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα η παραπαίουσα ανάπτυξη.

22 Σύνοψη των κατευθυντήριων οδηγιών σε ότι αφορά την αντιμετώπιση-2 Τα ehf αποτελούν θεραπεία 1 ης γραμμής σε βρέφη με ήπιες ή μέτριες κλινικές εκδηλώσεις αλλεργίας στο γάλα, όπως κωλικοί, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροια, έκζεμα χωρίς υπολειπόμενη ανάπτυξη. Γάλατα εκτεταμένης υδρόλυσης με χαμηλή λακτόζη έχουν ένδειξη σε βρέφη που εκδήλωσαν εντεροπάθεια και διάρροια. Τα γάλατα σόγιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρέφη άνω των 6 μηνών, τα οποία δεν ανέχονται τα ehf και πάσχουν από IgE μεσολαβούμενη αλλεργία στο γάλα, ενώ δεν είναι ευαισθητοποιημένα στη σόγια.

23

ΜΕΛΕΤΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΑΛΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΑΛΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΑΛΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΖΩΗΣ Τσεκούρα Ε., Μοσχοβίτη Α., Χρονόπουλος Κ., Ζυγογιώργος Δ., Τατόγλου Λ. Εξωτερικό Νεογνολογικό Ιατρείο Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν. Ασκληπιείο

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Από τη θεωρία στην πράξη

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Από τη θεωρία στην πράξη Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Από τη θεωρία στην πράξη Χαράλαμπος Αγακίδης Παιδογαστρεντερολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Τροφική αλλεργία

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Συχνοί προβληματισμοί

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Συχνοί προβληματισμοί Αλλεργία στο γάλα αγελάδας. Συχνοί προβληματισμοί Χαράλαμπος Αγακίδης Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Περίγραμμα ομιλίας Τύποι αλλεργίας 2 περιστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αλλεργία στο αυγό(bsaci)

Κατευθυντήριες οδηγίες για την αλλεργία στο αυγό(bsaci) Κατευθυντήριες οδηγίες για την αλλεργία στο αυγό(bsaci) Clinical & Experimental Allergy 2010(40):1116-1129 Παρουσίαση : Αντιγόνη Μαυρουδή, Λέκτορας Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας, Γ ΠΔ Α.Π.Θ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΤΥΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Το φάσμα της τροφικής αλλεργίας τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής: παγίδες και λάθη ΓΙΩΤΑ ΚΑΦΡΙΤΣΑ

Το φάσμα της τροφικής αλλεργίας τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής: παγίδες και λάθη ΓΙΩΤΑ ΚΑΦΡΙΤΣΑ Το φάσμα της τροφικής αλλεργίας τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής: παγίδες και λάθη ΓΙΩΤΑ ΚΑΦΡΙΤΣΑ Τροφική Αλλεργία : πολύπλοκη νοσολογική οντότητα ΗΛΙΚΙΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Συχνοί προβληματισμοί

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Συχνοί προβληματισμοί Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Συχνοί προβληματισμοί Χαράλαμπος Αγακίδης Παιδογαστρεντερολόγος Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσ/νίκης Επιστημονική Εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΧΡΗΣΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ

ΕΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΧΡΗΣΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΓΑΛΑΤΑ ΧΡΗΣΗ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ Χαράλαμπος Αγακίδης Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Κατηγορίες ειδικών γαλάτων Γάλατα σόγιας Γάλατα χωρίς λακτόζη Γάλατα αντιαναγωγικά Γάλατα μερικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΠΡΩΚΤΟΚΟΛΙΤΙΔΑ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΗΛΑΖΟΝΤΑ ΒΡΕΦΗ

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΠΡΩΚΤΟΚΟΛΙΤΙΔΑ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΗΛΑΖΟΝΤΑ ΒΡΕΦΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΠΡΩΚΤΟΚΟΛΙΤΙΔΑ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΗΛΑΖΟΝΤΑ ΒΡΕΦΗ ΑΒΜ ΚΛΙΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ #24 Μαρία Θεοχάρη Ειδικευόμενη Παιδιατρικής Εισαγωγή Τις περασµένες δεκαετίες ένας αριθµός αποκλειστικά θηλαζόντων βρεφών

Διαβάστε περισσότερα

Βρεφικά γάλατα για ειδικές καταστάσεις. Dr Καραγκιόζογλου- Λαμπούδη Θωμαή Παιδογαστρεντερολόγος Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Βρεφικά γάλατα για ειδικές καταστάσεις. Dr Καραγκιόζογλου- Λαμπούδη Θωμαή Παιδογαστρεντερολόγος Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Βρεφικά γάλατα για ειδικές καταστάσεις Dr Καραγκιόζογλου- Λαμπούδη Θωμαή Παιδογαστρεντερολόγος Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Δεν αναφερόμαστε σε εμπλουτισμό που γίνεται για ν ανταποκριθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Τι είναι η τροφική αλλεργία; Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Τυπικά και άτυπα συμπτώματα του πεπτικού στα βρέφη Μαρία Ανατολιωτάκη Παιδίατρος-Παιδοαλλεργιολόγος Επιμελήτρια Α Παιδιατρικής Κλινικής Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ.

Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ. Γράφει: Γαλανάκου Ευτυχία, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Χημικός Α.Π.Θ. Πολλές φορές υπάρχει σύγχυση όταν ένα τρόφιμο μας δημιουργεί προβλήματα κατά την κατανάλωση του και ανάλογα με τα συμπτώματα που παρατηρούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Τροφική αλλεργία ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΚΑΣΙΜΟΣ. ΔΠΘ - Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Τροφική αλλεργία ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΚΑΣΙΜΟΣ. ΔΠΘ - Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Τροφική αλλεργία ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Χ. ΚΑΣΙΜΟΣ ΔΠΘ - Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου Περίγραμμα ομιλίας Ορισμός τροφικής αλλεργίας (ΤΑ) Επιδημιολογία Μηχανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΕΦΟΥΣ - ΝΗΠΙΟΥ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-2 ο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΕΦΟΥΣ - ΝΗΠΙΟΥ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-2 ο ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΕΦΟΥΣ - ΝΗΠΙΟΥ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-2 ο 1 Στόχοι νεογνικής διατροφής Διατήρηση ικανοποιητικής μάζας σώματος και οστικής πυκνότητας Νευροαναπτυξιακή βελτίωση Υγιής ενήλικος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΙΕΡΑΠΕ ΒΕΝΙΖΕΛ ΕΙΟ ΠΑΓΝΗ ΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝ Ο. ΣΥΝΟΛΙΚ Η ΠΟΣΟΤΗΤ Τιμή Α Μονάδας ΦΠΑ 23% ΦΠΑ 13% ΠΑΡΑΤΗΡ. Ποσότητα Ποσότητα ΚΩΔΙΚΟ Σ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑ ΙΕΡΑΠΕ ΒΕΝΙΖΕΛ ΕΙΟ ΠΑΓΝΗ ΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝ Ο. ΣΥΝΟΛΙΚ Η ΠΟΣΟΤΗΤ Τιμή Α Μονάδας ΦΠΑ 23% ΦΠΑ 13% ΠΑΡΑΤΗΡ. Ποσότητα Ποσότητα ΚΩΔΙΚΟ Σ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Γ.Ν "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα

Παράρτημα II. Επιστημονικά πορίσματα Παράρτημα II Επιστημονικά πορίσματα 7 Επιστημονικά πορίσματα Η κόνις και διαλύτης για ενέσιμο διάλυμα Solu-Medrol 40 mg (στο εξής «Solu-Medrol») περιέχει μεθυλπρεδνιζολόνη και, ως έκδοχο, μονοένυδρη λακτόζη

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock 1 Τι συμβαίνει στο σώμα σας σε μια αλλεργική αντίδραση; Μια ξένη ουσία εισέρχεται μέσω της τροφής στο σώμα Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Τ. ΜΕΡΜΙΡΗ ΔΙΕΥ/ΤΡΙΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΔ. ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ/ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝΝΟΣΗΜΑΤΩΝ

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Τ. ΜΕΡΜΙΡΗ ΔΙΕΥ/ΤΡΙΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΔ. ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ/ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑ Τ. ΜΕΡΜΙΡΗ ΔΙΕΥ/ΤΡΙΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΙΔ. ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ/ΑΛΛΕΡΓΙΚΩΝΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ Σοβαρή αλλεργική αντίδραση με ταχεία έναρξη που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK Η αναφυλαξία είναι μια δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση που χρήζει άμεσης και σωστής αντιμετώπισης Η συχνότητα της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στις αναπτυγμένες χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Δίαιτα ελεύθερη γαλακτοκοµικών

Δίαιτα ελεύθερη γαλακτοκοµικών Ενημερωτικό Φυλλάδιο Δίαιτα ελεύθερη γαλακτοκοµικών Για την έναρξη ή διακοπή της δίαιτας ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα Είναι η συχνότερη αλλεργία στα παιδιά. Η ευαισθησία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΘ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΘ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΘ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΣΘΜΑΤΟΣ Ε. Παρασκάκης Επικ. Καθηγητής Παιδιατρικής Μονάδα Αναπνευστικών Νοσημάτων Παίδων Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Θράκης Ορισμός Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΗΛΑΣΜΟΣ-ΑΛΛΕΡΓΙΑ. Π Α Ι Ο Γ Α ς Τ Ρ Ε Ν Τ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ο ς

ΘΗΛΑΣΜΟΣ-ΑΛΛΕΡΓΙΑ. Π Α Ι Ο Γ Α ς Τ Ρ Ε Ν Τ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ο ς ΘΗΛΑΣΜΟΣ-ΑΛΛΕΡΓΙΑ Κ Α Ρ Α Γ Κ Ι Ο Ζ Ο Γ Λ Ο Υ - Λ Α Μ Π Ο Υ Η Θ Ω Μ Α Η Π Α Ι Ο Γ Α ς Τ Ρ Ε Ν Τ Ε Ρ Ο Λ Ο Γ Ο ς Πρωτεϊνες γάλατος αγελάδος % συνόλου % Καζείνη % Λεύκωμα ορού Ειδική απάντηση % περιπτ. ΑΓΑ

Διαβάστε περισσότερα

------------------------------------------------------------------------------------ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

------------------------------------------------------------------------------------ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ------------------------------------------------------------------------------------ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ------------------------------------------------------------------------------------ ΙΕΡΕΜΙΑΣ Ε.

Διαβάστε περισσότερα

To πρόβλημα των βρεφικών κολικών. Γιώτα Καφρίτσα Παιδίατρος-Παιδογαστρεντερολόγος

To πρόβλημα των βρεφικών κολικών. Γιώτα Καφρίτσα Παιδίατρος-Παιδογαστρεντερολόγος To πρόβλημα των βρεφικών κολικών Γιώτα Καφρίτσα Παιδίατρος-Παιδογαστρεντερολόγος Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων Πως αντιμετωπίζονται βρέφη με επίμονο και έντονο κλάμα τους πρώτους μήνες ζωής >2000 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ SHOCK

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ SHOCK Διευθυντής : Καθηγητής Ιωάννης Ν. Τσανάκας ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ SHOCK ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΟΥ SHOCK Πρόκειται για μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή, πολυοργανική αντίδραση υπερευαισθησίας, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργία στο αβγό" Σειρά τροφικής αλλεργίας. Μάριος Μ. Παπαδόπουλος" Παιδοαλλεργιολόγος - Παιδοπνευμονολόγος"

Αλλεργία στο αβγό Σειρά τροφικής αλλεργίας. Μάριος Μ. Παπαδόπουλος Παιδοαλλεργιολόγος - Παιδοπνευμονολόγος Αλλεργία στο αβγό Μάριος Μ. Παπαδόπουλος" Παιδοαλλεργιολόγος - Παιδοπνευμονολόγος" www.pedoallergo.gr" 8/17/15" ΠΗΓΕΣ: American Academy of Pediatrics" American Academy of Allergy Asthma and Immunology"

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνιο Παιδοαλλεργιολογικό. Συνέδριο. Βόλος 30 / 9 1 / 10 / 11

Πανελλήνιο Παιδοαλλεργιολογικό. Συνέδριο. Βόλος 30 / 9 1 / 10 / 11 2ο Πανελλήνιο Παιδοαλλεργιολογικό Συνέδριο Βόλος 30 / 9 1 / 10 / 11 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρόεδρος: Μαρία Τρίγκα Αντιπρόεδρος: Εύα Μαντζουράνη Γραμματέας: Σοφία Τσαμπούρη Ταμίας: Μαρία Ζήβα Μέλος: Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία ενιαίων αεραγωγών. το 80% των περιπτώσεων λλεργικής ρινίτιδος υνυπάρχει αλλεργικό άσθµα

Θεωρία ενιαίων αεραγωγών. το 80% των περιπτώσεων λλεργικής ρινίτιδος υνυπάρχει αλλεργικό άσθµα Τί είναι το άσθμα- Θεωρία ενιαίων αεραγωγών το 80% των περιπτώσεων λλεργικής ρινίτιδος υνυπάρχει αλλεργικό άσθµα Τί είναι το άσθμα γµονή των αεραγωγών που χαρακτηρίζεται από αναστρέψιµη απόφρα των βρόγχων

Διαβάστε περισσότερα

Με ποια συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη;

Με ποια συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνεται η κοιλιοκάκη; ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Σαββίδου Αβρόρα Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας"

Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Αλλεργία στο γάλα αγελάδας Μάριος Μ. Παπαδόπουλος" Παιδοαλλεργιολόγος - Παιδοπνευμονολόγος" www.pedoallergo.gr" 8/17/15" ΠΗΓΕΣ: American Academy of Pediatrics" American Academy of Allergy Asthma and Immunology"

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 3 η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη 18-03-2016 Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ «Διαδικασία 2ης Δημόσιας Διαβούλευσης επί των τεχνικών προδιαγραφών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΕΦΟΥΣ- ΝΗΠΙΟΥ

ΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΕΦΟΥΣ- ΝΗΠΙΟΥ ΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΕΦΟΥΣ- ΝΗΠΙΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Πρώτοι 12 µήνες της ζωής Περίοδος ταχείας σωµατικής ανάπτυξης ( τριπλασιασµός ΒΣ) Η ΣΩΣΤΗ ΙΑΤΡΟΦΗ εξασφαλίζει την ΑΝΑΠΤΥΞΗ και ΥΓΕΙΑ του παιδιού. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ ΟΜΙΚΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Αγακίδης Χαράλαμπος Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ.

Αγακίδης Χαράλαμπος Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Αγακίδης Χαράλαμπος Ακαδημαϊκός Υπότροφος Α Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ. Πότε απασχολούν οι εμβολιασμοί ασθενών με ΓΕ προβλήματα? Σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή, είτε για αντιμετώπιση της φλεγμονώδους πάθησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ»

ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ. Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΕΦΑΡΜΟΓΗ HACCP ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ Ελπίδα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος, Ε. Α. Ν. Πειραιά «ΜΕΤΑΞΑ» ΣΧΕΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ Πρόληψη εμφάνισης νοσημάτων Θεραπεία ασθενών στο χώρο του νοσοκομείου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Πτυχιακή μελέτη με θέμα: ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Πτυχιακή μελέτη με θέμα: ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πτυχιακή μελέτη με θέμα: ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Υπεύθυνη καθηγήτρια Σκοπούλη Φωτεινή Επιμέλεια εργασίας Καρασούλη Κωνσταντινιά Εξεταστική επιτροπή Αντωνοπούλου Σμαραγδή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός

ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ. Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός ΤΕΧΝΗΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΞΕΝΟ ΓΑΛΑ Στην περίπτωση που για κάποιο σοβαρό λόγο δεν είναι εφικτός ο μητρικός θηλασμός δίνεται στο μωρό ξένο γάλα χρησιμοποιώντας μπιμπερό. H επιλογή του κατάλληλου γάλακτος είναι

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Τροφικές ευαισθησίες Περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

Τοξικολογία Τροφίμων. Τροφικές Αλλεργίες

Τοξικολογία Τροφίμων. Τροφικές Αλλεργίες Τοξικολογία Τροφίμων Τροφικές Αλλεργίες Αλλεργία και Τρόφιμα Οι αλλοιώσεις των τροφίμων προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο Στις αλλεργίες τρόφιμα που δεν έχουν τοξικές ουσίες προκαλούν την εκδήλωση συμπτωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου Αίθουσα MC 3.2. Year in Review (απαραίτητη προεγγραφή) Προεδρείο: Ε. Κομπότη, Μ. Μακρής

Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου Αίθουσα MC 3.2. Year in Review (απαραίτητη προεγγραφή) Προεδρείο: Ε. Κομπότη, Μ. Μακρής Αμφιθέατρο Νικ. Σκαλκώτας Πέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2019 Αίθουσα MC 3.2 14:30 15:00 Εισαγωγή Χαιρετισμός Ν. Γ. Παπαδόπουλος 15:00 18:00 Year in Review Προεδρείο: Ε. Κομπότη, Μ. Μακρής Αίθουσα MC 3.3 Αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΤΡΙΚΟ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ή ΕΙΔΙΚΟ ΓΑΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΤΡΙΚΟ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ή ΕΙΔΙΚΟ ΓΑΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΜΗΤΡΙΚΟ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ή ΕΙΔΙΚΟ ΓΑΛΑ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ.. Τάνια Σιαχανίδου Μονάδα Νεογνών Α Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών 30 ο Συνέδριο ΕΕΚΠΠΥ, Τήνος 20-23/09/2018

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ Γ ΑΛΑΚΤΟΣ

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ Γ ΑΛΑΚΤΟΣ Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ Γ ΑΛΑΚΤΟΣ f Το καλύτερο γάλα κάθε νεογέννητου είναι το γάλα του είδους του, δηλαδή το γάλα της μάνας του. Για τον άνθρωπο το καλύτερο γάλα είναι το γάλα της γυναίκας δηλαδή το γάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Στα πλαίσια της συμμετοχής του στο Δίκτυο Φαρμακείων Φιλικών προς το Μητρικό Θηλασμό Το φαρμακείο μας αναγνωρίζει ότι: Ο θηλασμός είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΕΡΓΙΑ: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ;

ΑΛΛΕΡΓΙΑ: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ; ΑΛΛΕΡΓΙΑ: Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ; Αλλεργία, όπως ορίζει και η λέξη, σημαίνει άλλο έργο. Είναι η μη αναμενόμενη αντίδραση του ανοσιακού συστήματος του οργανισμού εναντίον ακίνδυνων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Αλλεργία και άσθμα; Αν πάσχετε από αυτές τις παθήσεις, θα υποφέρετε για όλη σας τη ζωή ; ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ. Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Πρόληψη/ αντιμετώπιση κακής θρέψης Πρόληψη της απώλειας βάρους Αντιμετώπιση της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι 115 27 210 77.77.654 210 77.77.634 www.athenslab.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι 115 27 210 77.77.654 210 77.77.634 www.athenslab. Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με την Τροφική Δυσανεξία και το TrophoScan 1. Τι είναι η ανεπιθύμητη τροφική αντίδραση? Ως ανεπιθύμητη τροφική αντίδραση ορίζεται οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται μετά τη λήψη

Διαβάστε περισσότερα

Κνίδωση. Ευστάθιος Α. Ράλλης. Επικ. Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας

Κνίδωση. Ευστάθιος Α. Ράλλης. Επικ. Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Κνίδωση Ευστάθιος Α. Ράλλης Επικ. Καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Τις θερμές μου ευχαριστίες στην φίλη και δασκάλα μου την ομότιμη Καθηγήτρια Δερματολογίας Αφροδισιολογίας Αλεξάνδρα Κατσαρού.

Διαβάστε περισσότερα

ήρθες σαν την άνοιξη Τα αντιγόνα που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση ονομάζονται αλλεργιογόνα.

ήρθες σαν την άνοιξη Τα αντιγόνα που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση ονομάζονται αλλεργιογόνα. ΑΛΛΕΡΓΙΑ, ήρθες σαν την άνοιξη Βάσω Παστουρματζή, Βιολόγος Τι είναι αλλεργία; Η αλλεργία όπως δηλώνει και η λέξη άλλο έργο είναι μια υπερβολική παθολογική αντίδραση ή αλλιώς υπερευαισθησία του ανοσιακού

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στερεών τροφών- θηλασμός μετά τους 6 μήνες ζωής. Ι.Σωματική ανάπτυξη του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής

Εισαγωγή στερεών τροφών- θηλασμός μετά τους 6 μήνες ζωής. Ι.Σωματική ανάπτυξη του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής Εισαγωγή στερεών τροφών- θηλασμός μετά τους 6 μήνες ζωής Ι.Σωματική ανάπτυξη του βρέφους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής Το μοτίβο σωματικής ανάπτυξης στα βρέφη που θηλάζουν είναι αρκετά διαφορετικό από τα βρέφη

Διαβάστε περισσότερα

Αμυγδαλίτιδα και μέση ωτίτιδα

Αμυγδαλίτιδα και μέση ωτίτιδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ Αμυγδαλίτιδα και μέση ωτίτιδα Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού γίνονται συχνότερες μετά την ηλικία του ενός έτους. Στο παιδί ο φάρυγγας, οι αμυγδαλές και το μέσον ους βρίσκονται πολύ κοντά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με ΙΦΝΕ η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με ΙΦΝΕ η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές συμβουλές σε ασθενείς με ΙΦΝΕ Χάρης Δημοσθενόπουλος MΜedsci. PhDc. Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος, Γ.Ν. «Λαϊκό» 12.2.16 11η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Επισήμανση και ανιχνευσιμότητα αίλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα.»

«Επισήμανση και ανιχνευσιμότητα αίλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα.» τίολοτ/ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ «Επισήμανση και ανιχνευσιμότητα αίλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα.» Πτυχιακή εργασία Λυμπιωτάκος

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη τροφικής αλλεργίας: το παράθυρο της ενδομήτριας και πρώτης βρεφικής περιόδου

Πρόληψη τροφικής αλλεργίας: το παράθυρο της ενδομήτριας και πρώτης βρεφικής περιόδου Πρόληψη τροφικής αλλεργίας: το παράθυρο της ενδομήτριας και πρώτης βρεφικής περιόδου Μαρία Τρίγκα Παιδίατρος Παιδοαλλεργιολόγος Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών Τροφική αλλεργία: Κλινική εικόνα,

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Συμβούλιο Εξεταστών Συμβούλων Γαλουχίας

Διεθνές Συμβούλιο Εξεταστών Συμβούλων Γαλουχίας I. Ανάπτυξη και Διατροφή 26 A. Βρέφος 1. Διατροφικές συμπεριφορές σε διαφορετικές ηλικίες 2. Διατροφικές δυσανεξίες/αλλεργίες 3. Ανατομία βρεφών και ανατομικές ιδιαιτερότητες/ ιδιαιτερότητες στο στόμα

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή

Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Συμβουλευτική γνωμοδότηση: αξιολόγηση, διάγνωση και παραπομπή Πλαίσιο Το IBLCE έχει λάβει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τη διάγνωση και την εξέλιξη διαφόρων νόσων, μεταξύ άλλων, για την «αγκυλογλωσσία»,

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικές Εκδηλώσεις Ύποπτες για Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια

Κλινικές Εκδηλώσεις Ύποπτες για Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια 6ο Συμπόσιο Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες Παιδιατρική Ανοσολογία Κλινικές Εκδηλώσεις Ύποπτες για Πρωτοπαθή Ανοσοανεπάρκεια Αλεξάνδρα Σολδάτου Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής B Παιδιατρική Κλινική Ε.Κ.Π.Α.

Διαβάστε περισσότερα

στο μητρώο ΕΟΠΥΥ-ΕΚΑΠΤΥ και συγκεκριμένα αυτή που ισχύει για τα σκεύσματα ειδικής διατροφής.

στο μητρώο ΕΟΠΥΥ-ΕΚΑΠΤΥ και συγκεκριμένα αυτή που ισχύει για τα σκεύσματα ειδικής διατροφής. Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ε.Ο.Π.Υ.Υ Συνεδρίαση Δ. Συμβουλίου ΕΟΠΥΥ 471/06-06-2018 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΜΑ: «Εισήγηση κατηγοριοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

15PROC002518946 2015-01-08

15PROC002518946 2015-01-08 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3 ης ΥΠΕ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΡΙΘΜ.ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 1/2015 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ «ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Παπαβέντσης Στέλιος, Παιδίατρος - Σύμβουλος γαλουχίας. Τι είναι έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα;

Γράφει: Παπαβέντσης Στέλιος, Παιδίατρος - Σύμβουλος γαλουχίας. Τι είναι έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα; Γράφει: Παπαβέντσης Στέλιος, Παιδίατρος - Σύμβουλος γαλουχίας Τι είναι έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα; Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος με υφέσεις και εξάρσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τι είναι η ηπατίτιδα Α; Η ηπατίτιδα Α είναι μια νόσος του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ. Αγακίδης Χαράλαμπος Παιδογαστρεντερολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης Α Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ. Αγακίδης Χαράλαμπος Παιδογαστρεντερολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης Α Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ Αγακίδης Χαράλαμπος Παιδογαστρεντερολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης Α Παιδιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ. Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Σχολείο Τροφικής Αλλεργίας» Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

Νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες για την διάγνωση και αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στα παιδιά: ESPGHAN/NASPGHAN 2018

Νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες για την διάγνωση και αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στα παιδιά: ESPGHAN/NASPGHAN 2018 Νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες για την διάγνωση και αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στα παιδιά: ESPGHAN/NASPGHAN 2018 Γιώργος Χουλιάρας, Παιδογαστρεντερολόγος Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Β

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών

Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών Λειτουργικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος ή δυσφορία και διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου χωρίς την παρουσία δομικών ανωμαλιών ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΠΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ Το ΣΕΕ διαγιγνώσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ

Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Οικογενησ Μεσογειακοσ Πυρετοσ Έκδοση από 2016 2. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 2.1 Πως μπαίνει η διάγνωση; Γενικά ακολουθείται η παρακάτω προσέγγιση: Κλινική υποψία:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 17.12.2015 2015/0000(DEA) ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ σύμφωνα με το άρθρο 105 παράγραφος 3 του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3 ης ΥΠΕ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ-Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΡΙΘΜ.ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ 4/2016 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ «ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στην τρέχουσα παρουσίαση δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων

Στην τρέχουσα παρουσίαση δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων Δοκιμασίες κοπράνων Γιώργος Χουλιάρας, Παιδογαστρεντερολόγος, Πανεπιστημιακός Υπότροφος, Υπεύθυνος Ενδοσκοπήσεων & Ιατρείου Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Nοσημάτων του Εντέρου Μονάδα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΥΜΕΝΟΠΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΣΘΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΜΕΝΟΠΤΕΡΑ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΦΗΚΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ v Κοινή μέλισσα (Hoey bee) v Μπορεί να είναι άγριες

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο νωρίς ξεκινάει η αναδιαμόρφωση

Πόσο νωρίς ξεκινάει η αναδιαμόρφωση Πόσο νωρίς ξεκινάει η αναδιαμόρφωση Εμμ. Παρασκάκης Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Αρχίζει η αναδιαμόρφωση των αεραγωγών στην παιδική ηλικία; ή Σε ποια περίοδο της παιδικής

Διαβάστε περισσότερα

Λοιμώδης Διάρροια (( Υπεύθυνος: Γ Πετρίκκος, Συνεργάτης:Σ Τσιόδρας)

Λοιμώδης Διάρροια (( Υπεύθυνος: Γ Πετρίκκος, Συνεργάτης:Σ Τσιόδρας) Λοιμώδης Διάρροια (( Υπεύθυνος: Γ Πετρίκκος, Συνεργάτης:Σ Τσιόδρας) Ο όρος «διάρροια» αναφέρεται στη μεταβολή των κενώσεων του εντέρου, η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση του περιεχομένου των κενώσεων σε

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση

Διαβάστε περισσότερα

Ανεπαρκεια Του Ανταγωνιστη Του Υποδοχεα Τησ L-1 (DIRA )

Ανεπαρκεια Του Ανταγωνιστη Του Υποδοχεα Τησ L-1 (DIRA ) www.printo.it/pediatric-rheumatology/gr/intro Ανεπαρκεια Του Ανταγωνιστη Του Υποδοχεα Τησ L-1 (DIRA ) Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ DIRA 1.1 Τι είναι; Η ανεπάρκεια του ανταγωνιστή του υποδοχέα της IL-1

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ Τι είναι η Ανεμοβλογιά; Η ανεμοβλογιά (varicella) είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Οι περισσότερες περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χημική σύσταση και διατροφικές ιδιότητες κατσικίσιου γάλακτος. Συντάχθηκε απο τον/την Foodbites

Χημική σύσταση και διατροφικές ιδιότητες κατσικίσιου γάλακτος. Συντάχθηκε απο τον/την Foodbites Του Δρ. Θεόφιλου Μασούρα, Επίκουρου Καθ. Γαλακτοκομίας*, για το foodbites.eu Το κατσικίσιο (αίγειο) γάλα όπως και τα άλλα είδη γάλακτος, εκτός από το αγελαδινό, δεν είχαν μελετηθεί ευρέως μέχρι πριν μερικά

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι, Σας καλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην 6η Επιστημονική. Με εκτίμηση

Αγαπητοί συνάδελφοι, Σας καλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην 6η Επιστημονική. Με εκτίμηση Αγαπητοί συνάδελφοι, Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην 6η κατά σειρά Συνάντηση Νοσηλευτών Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας - Πνευμονολογίας που συνεχίζεται με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Παιδιατρικών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΝΤΕΡΟΚΟΛΙΤΙΔΑΣ ΕΠΑΓΟΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΤΡΟΦΗΣ (FPIES) ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΝΤΕΡΟΚΟΛΙΤΙΔΑΣ ΕΠΑΓΟΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΤΡΟΦΗΣ (FPIES) ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική

Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Εφαρμοσμένη Διατροφική Ιατρική Διατροφικό πρόγραμμα Η σωστή ακολουθία με την οποία ο ειδικός πρέπει να βοηθήσει τους ασθενείς να βελτιώσουν την κατάστασή τους είναι η εξής: 1. a. b. c. d. Πρώτη επίσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα

Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Ιπποκράτειο Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα Λαζαρίδης Νίκος 23 Μαΐου 2012 Ονοματολογία Πρωτοπαθής ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ / Φεβρουάριος - Ιούλιος 2017 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ. 7/3/2017 : Αλλεργίες Αλλεργικό σοκ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ / Φεβρουάριος - Ιούλιος 2017 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ. 7/3/2017 : Αλλεργίες Αλλεργικό σοκ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ / Φεβρουάριος - Ιούλιος 2017 7/3/2017 : Αλλεργίες Αλλεργικό σοκ Κυρμουζούδη Βάια/ ΔΕ Βοηθός Νοσηλευτών, Παπαϊωάννου Ευστάθιος/ ΔΕ Βοηθός Νοσηλευτών, Αμαραντίδη Γεωργία / ΔΕ Βοηθός

Διαβάστε περισσότερα

Specific and Generic Questionnaires for the assessment of Health Related Quality of Life in adult asthmatics

Specific and Generic Questionnaires for the assessment of Health Related Quality of Life in adult asthmatics Specific and Generic Questionnaires for the assessment of Health Related Quality of Life in adult asthmatics Brinia A 1, Katsaounou P 1, Rovina N 1,Kompoti E 2, Mikos N 2, Kontodimopoulos N 3, Syrigou

Διαβάστε περισσότερα

Vectibix. πανιτουμουμάμπη. Τι είναι το Vectibix; Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Vectibix; Περίληψη EPAR για το κοινό

Vectibix. πανιτουμουμάμπη. Τι είναι το Vectibix; Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Vectibix; Περίληψη EPAR για το κοινό EMA/170285/2015 EMEA/H/C/000741 Περίληψη EPAR για το κοινό πανιτουμουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου 2018) Φετινό Θέμα: «Αγάπα τα οστά σου Προστάτευσε το μέλλον σου» Ο Παγκόσμιος Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

Αλλεργία και Άσθμα. Χρυσάνθη Σκευάκη, MD, PhD. Ειδικευόμενη Ιατρός Βιοπαθολογίας, Βιοχημικό Τμήμα Νοσοκομείο Παίδων «ΗΑγίαΣοφία»

Αλλεργία και Άσθμα. Χρυσάνθη Σκευάκη, MD, PhD. Ειδικευόμενη Ιατρός Βιοπαθολογίας, Βιοχημικό Τμήμα Νοσοκομείο Παίδων «ΗΑγίαΣοφία» Αλλεργία και Άσθμα Χρυσάνθη Σκευάκη, MD, PhD Ειδικευόμενη Ιατρός Βιοπαθολογίας, Βιοχημικό Τμήμα Νοσοκομείο Παίδων «ΗΑγίαΣοφία» Αλλεργία: μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία 60 ΜστηνΕυρώπη 1 δις παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Η σημασία της ποσότητας και της ποιότητας των υδατανθράκων στη δίαιτα του σακχαρώδη διαβήτη

Η σημασία της ποσότητας και της ποιότητας των υδατανθράκων στη δίαιτα του σακχαρώδη διαβήτη Η σημασία της ποσότητας και της ποιότητας των υδατανθράκων στη δίαιτα του σακχαρώδη διαβήτη Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νοσοκομείο «ΜΗΤΕΡΑ» Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ PEVARYL Kρέμα 1% w/w Νιτρική εκοναζόλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις

Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Εμβόλια : Συχνά Ερωτήματα & Απαντήσεις Τί είναι εμβόλια; Ο Εμβολιασμός είναι ένας τρόπος προστασίας από σοβαρές μεταδοτικές ασθένειες. Το «αμυντικό» σύστημα του ανθρώπου που έχει εμβολιαστεί, μπορεί τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας

Ο ρόλος της διατροφής στη διαμόρφωση μέγιστης οστικής μάζας Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης παίζει η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση και υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ρόλος της διατροφής στη

Διαβάστε περισσότερα

αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης σε νεογνά και βρέφη

αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης σε νεογνά και βρέφη αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης σε νεογνά και βρέφη ο ρόλος του λογοθεραπευτή Dore Blom Λογοθεραπεύτρια Senior NDT Bobath tutor Διαταραχές σίτισης και κατάποσης στην βρεφική ηλικία «αναπτυξιακή δυσφαγία»

Διαβάστε περισσότερα

(προγεμισμένος περιέκτηςτων 10 ml σε σχήμα κουταλιού) περιέχει Carbocysteine Lysine M onohydrate που αντιστοιχεί σε

(προγεμισμένος περιέκτηςτων 10 ml σε σχήμα κουταλιού) περιέχει Carbocysteine Lysine M onohydrate που αντιστοιχεί σε Ονομασία, μορφή: σε συσκευασία μιας δόσης. Σύνθεση: Δραστικά συστατικά: Carbocysteine Lysine Monohydrate. Εκδοχα: Sorbitol sol 70%, xylitol, ammonium glycyrrhizinate, carboxymethylcellulose sodium, glycerol,

Διαβάστε περισσότερα

Μαργαρίτα Τσάκωνα Επιστήμων τροφίμων ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ

Μαργαρίτα Τσάκωνα Επιστήμων τροφίμων ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ Μαργαρίτα Τσάκωνα Επιστήμων τροφίμων ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ Αλλεργία (ετυμολογία) Ετυμολογικά, λέξη αλλεργία είναι σύνθετη και προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «άλλο + έργο» άλλος (=διαφορετικός από το φυσιολογικό)

Διαβάστε περισσότερα

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: ΒΡΟΓΧΙΟΛΙΤΙΔΑ Σαββίδου Αβρόρα Η οξεία βρογχιολίτιδα είναι νόσος της βρεφικής ηλικίας. Η μέγιστη επίπτωση της νόσου είναι μεταξύ 3-6 μηνών, ενώ το 95% των εισαγωγών είναι βρέφη μικρότερα του 1 έτους. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Επαγγελματίες υγείας και υπηρεσίες υγείας Αρμοδιότητες διεπιστημονικής ομάδας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας Σύσταση 40: Συστήνεται να γίνεται εκτίμηση των αναγκών του ασθενή, συμβουλευτική σε προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Δερματικές καί ορολογικές δοκιμασίες στη διάγνωση των αλλεργικών νοσημάτων αναπνευστικού στα παιδιά

Δερματικές καί ορολογικές δοκιμασίες στη διάγνωση των αλλεργικών νοσημάτων αναπνευστικού στα παιδιά 2o Πανελλήνιο Παιδοπνευμονολογικό Συνέδριο Προσυνεδριακά σεμινάρια 4 Νοεμβρίου 2011, Αθήνα Δερματικές καί ορολογικές δοκιμασίες στη διάγνωση των αλλεργικών νοσημάτων αναπνευστικού στα παιδιά ΦΣαξώνη Παπαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Η φετεινή επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στην Αίγλη Ζαππείου.

Η φετεινή επιστημονική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στην Αίγλη Ζαππείου. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνάδελφοι, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε και φέτος, στην ετήσια μετεκπαιδευτική ημερίδα «Επίκαιρα Θέματα και Αντιγνωμίες στην Παιδιατρική», που διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά

Διαβάστε περισσότερα

Θηλασμός και διατροφή της μητέρας. Μπαχού Θεοδώρα Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Παιδογαστρεντερόλογος

Θηλασμός και διατροφή της μητέρας. Μπαχού Θεοδώρα Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Παιδογαστρεντερόλογος Θηλασμός και διατροφή της μητέρας Μπαχού Θεοδώρα Παιδίατρος - Εξειδικευόμενη Παιδογαστρεντερόλογος Δεν υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων Θηλασμός και διατροφή της μητέρας Η ικανότητα της μητέρας να παράγει

Διαβάστε περισσότερα

www.printo.it/pediatric-rheumatology/cy/intro Συνδρομο Papa Έκδοση από 2016 1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PAPA 1.1 Τι είναι; Ο ακρωνύμιο PAPA προέρχεται από τις λέξεις Pyogenic Arthritis, Pyoderma gangrenosum and Acne

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα ΙΙΙ. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης

Παράρτημα ΙΙΙ. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης Παράρτημα ΙΙΙ Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και τα Φύλλα Οδηγιών Χρήσης Σημείωση : Οι τροποποιήσεις στην Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Smecta

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Smecta ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Smecta 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ SMECTA, σκόνη για πόσιμο εναιώρημα, 3g ανά φακελλίσκο. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Diosmectite*. 3 g Για

Διαβάστε περισσότερα