ΣΚΟΠΟΣ. Να δημιουργηθούν πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αλλεργία στο γάλα κατάλληλες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Μ. Βρετανία.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΚΟΠΟΣ. Να δημιουργηθούν πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αλλεργία στο γάλα κατάλληλες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Μ. Βρετανία."

Transcript

1

2 ΣΚΟΠΟΣ Να δημιουργηθούν πρακτικές κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την αλλεργία στο γάλα κατάλληλες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Μ. Βρετανία.

3 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Ανασκοπήθηκαν όλες οι υπάρχουσες κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την τροφική αλλεργία και την αλλεργία στο γάλα των τελευταίων 5 ετών που είναι: Κατευθυντήριες Οδηγίες του Παγκόσμιου οργανισμού Αλλεργιολογίας (WAO). Οδηγίες National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)(ΗΠΑ)για την τροφική αλλεργία. UK. NICE(National Institute of Clinical Excellence): σχετικά με την τροφική αλλεργία στα παιδιά. ESPGHAN: Οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της Αλλεργίας στο γάλα.

4 Τα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι οδηγίες Πως μπορούν να διακριθούν κλινικά οι δύο μορφές αλλεργίας στο γάλα ( IgE και μη IgE μεσολαβούμενες). Ποιες είναι οι σοβαρές και ποιες οι μέτριεςήπιες κλινικές αντιδράσεις της αλλεργίας στο γάλα. Να δοθούν οδηγίες σχετικά με την επιλογή υποαλλεργικού γάλατος Να δοθούν οδηγίες σχετικά για την ήπια-μέτρια αλλεργία στο γάλα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας.

5 IgE και μη-ige κλινικές εκδηλώσεις: Ήπιες-Μέτριες - Σοβαρές

6 Ήπιες-μέτριες κλινικές εκδηλώσεις αλλεργίας στο γάλα με βραδεία έναρξη 2-72 ώρες μετά την κατανάλωση γάλατος (ξένο γάλα, μητρικό, μικτή διατροφή). Γαστρεντερικό( Κωλικούς, αναγωγές-γοπ, χαλαρές-συχνές κενώσεις, περιπρωκτική ερυθρότητα, δυσκοιλιότητα, δυσφορία, βλέννη και αίμα με καλή γενική κατάσταση). Δέρμα ( Κνησμός, ερύθημα, σοβαρό έκζεμα). Αναπνευστικό ( συμπτώματα καταρροής).

7 Οι υπόλοιπες μορφές αλλεργίας (που πρέπει να αντιμετωπιστούν) IgE-μεσολαβούμενες: Όταν υπάρχουν θετικές δερματικές δοκιμασίες νυγμού ή θετικό τίτλο ειδικών IgE αντισωμάτων σε συνδυασμό με θετικό κλινικό ιστορικό, τότε αυτό είναι αρκετό για να τεθεί η διάγνωση. Παρόλο που η δοκιμασία πρόκλησης δεν απαιτείται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, αν αυτή αποφασιστεί πρέπει να γίνει με επίβλεψη ή να διεξαχθεί μετά από παραπομπή σε τοπική αλλεργιολογική μονάδα. Στις σοβαρές μορφές μη IgE μεσολαβούμενης αλλεργίας η επαναεισαγωγή της τροφής πρέπει να γίνεται με παραπομπή σε κέντρο δευτεροβάθμιας ή τριτιβάθμιας περίθαλψης.

8

9 Αντιμετώπιση Ήπιας-Μέτριας μη IgE αλλεργίας στο γάλα σε θηλάζοντα βρέφη Αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη Αυστηρός αποκλεισμός γάλατος και γαλακτοκομικών Μη βελτίωση- Η διάγνωση δεν μπορεί να αποκλειστεί Ανάγκη αποκλεισμού και άλλων τροφικών ΔΠ: Με επαναεισαγωγή γάλατος στη δίαιτα της μητέρας Μη υποτροπή συμπτωμάτων Υποτροπή συμπτωμάτων Η διάγνωση αποκλείεται Επιβεβαίωση διάγνωσης Αποκλεισμός γάλατος τουλάχιστον 6 μήνες

10 Αντιμετώπιση Ήπιας-Μέτριας αλλεργίας μη IgE μεσολαβούμενης αλλεργία στο γάλα σε βρέφη που σιτίζονται με ξένο γάλα ή μικτή σίτιση Βρέφη που σιτίζονται με ξένο γάλα ehf Βελτίωση Μη βελτίωση ΔΠ στο σπίτι μετά από 2-4 εβδ Δίαιτας χωρίς γάλα Υπόνοια ΑΓΑ- Παραπομπή Σε Ειδικό-σκέψη για στοιχειακό γάλα Μη υποτροπή-όχι ΑΓΑ Αποκλεισμός διάγνωσης-επιστροφή Σε φυσιολογική δίαιτα Υποτροπή- ehf-συμπτώματα Υποχωρούν-Επιβεβαίωση διάγνωσης Συνέχιση της δίαιτας με ehf Έως την ηλικία των 6-12 μηνών ή για 6 μήνες

11 Συνυπάρχον έκζεμα σε βρέφος στο οποίο έχει αποκλειστεί το γάλα Η διάγνωση της αλλεργίας στο γάλα έχει επιβεβαιωθεί και το βρέφος είναι σε δίαιτα αποκλεισμού Όχι συνυπάρχον έκζεμα και όχι ιστορικό Υπάρχον έκζεμα Ιστορικό οξείας έναρξης συμπτωμάτων Οποιαδήποτε στιγμή ΔΠ στο σπίτι Έλεγχος με SPT και ειδικά IgE στο γάλα ΔΠ σε τοπικό Παιδοαλλεργιολογικό Κέντρο Παραπομπή σε Ειδικό Παιδοαλλεργιολόγο για ΔΠ με επίβλεψη

12 Η επιλογή του υποαλλεργικού γάλατος Είναι γενικά γνωστό ότι η πλειοψηφία των παιδιών με αλλεργία στο γάλα βελτιώνεται με τη χορήγηση εκτενώς υδρολυμένου γάλατος. Οι οδηγίες περιορίζουν τη χρήση στοιχειακού γάλατος για τις περισσότερο σοβαρές κλινικές περιπτώσεις αλλεργίας ( ιστορικό αναφυλαξίας, σύνδρομο Heiner, ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, σοβαρές γαστρεντερικές και δερματικές εκδηλώσεις σε συνδυασμό με παραπαίουσα ανάπτυξη).

13 Επιλογή υποαλλεργικού γάλατος σε ειδικές κατηγορίες ασθενών Βρέφη που δεν έχουν ανταποκριθεί στον αποκλεισμό γάλατος-γαλακτοκομικών σε ότι αφορά τη δίαιτα της μητέρας παρά την έντονη κλινική υποψία αλλεργίας στο γάλα και βρέφη τα οποία πιθανότατα έχουν πολλαπλή τροφική αλλεργία και ενδέχεται να αντιδρούν σε υπολειπόμενα αλλεργιογόνα.

14 Η χρήση γαλάτων σόγιας ως υποκατάστατων του αγελαδινού γάλατος Η ESPGHAN αναγνωρίζει ότι 10-14% των βρεφών με IgE μεσολαβούμενη αλλεργία στο γάλα αντιδρά και στη σόγια. Το ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο σε ασθενείς με μη IgE μεσολαβούμενη αλλεργία ( 25-60%). Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερη η χρήση ehf. Επιπλέον η σόγια περιέχει φυτίνη(φωσφορικό άλας του φυτικού οξέος) και ισοφλαβονοειδή που ενδέχεται να βλάψουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών ( Ca, Mg, Zn).Για το λόγο αυτό θεωρείται ακατάλληλη για βρέφη κάτω των 6 μηνών. Εντούτοις, τα γάλατα σόγιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρέφη άνω των 6 μηνών, αν το ehf δεν είναι ανεκτό και αν τα υποαλλεργικά γάλατα είναι πολύ ακριβά ή υπάρχει έντονη προτίμηση από πλευράς γονέων ( πχ. Φυτοφαγική δίαιτα)

15 Η ύπαρξη λακτόζης στα υποαλλεργικά γάλατα Οι διεθνείς οργανισμοί ( ESPGHAN ) συμβουλεύουν ότι δεν απαιτείται αποφυγή της λακτόζης σε βρέφη που έχουν αλλεργία στο γάλα, διότι δεν παρατηρούνται αντιδράσεις υπερευαισθησίας έναντι της λακτόζης. Παρόλα αυτά η αποφυγή της λακτόζης έχει θέση σε βρέφη με εντεροπάθεια και σοβαρή διάρροια, λόγω δευτεροπαθούς δυσανοχής στη λακτόζη.

16 Ο προσδιορισμός της ανάπτυξης ανοχής Δεν υπάρχει ιδανικός χρόνος για να ελέγξουμε την ανάπτυξη ανοχής. Γενικά ένα βρέφος με αποδεδειγμένη αλλεργία πρέπει να παραμένει σε δίαιτα τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 9-12 μηνών και τουλάχιστον για 6 μήνες μέχρι να γίνει προσπάθεια εισαγωγής του γάλατος στη δίαιτα.

17 Παραπομπή για διενέργεια ΔΠ στο νοσοκομείο πρέπει να γίνεται Σε υπόνοια αλλεργίας στο γάλα με οξεία έναρξη συμπτωμάτων μετά την κατανάλωση γάλατος. Σε συνυπάρχον έκζεμα Ασθενείς με θετικά ειδικά IgE αντισώματα έναντι των πρωτεϊνών του γάλατος.

18 Τα αλλεργιογονικά συστατικά του αγελαδινού γάλατος και η κατεργασία του γάλατος Όπως είναι ήδη γνωστό οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλατος διακρίνονται στα κλάσματα της καζεΐνης ( as1-, as2,β και κ καζεΐνες) και στα κλάσματα των πρωτεϊνών του ορού του γάλατος (αλακταλβουμίνη( Bos d 4), β-λακτοσφαιρίνη (Bos d 5), οι οποίες περιέχουν γραμμικούς επίτοπους και επίτοπους διαμόρφωσης.

19 Γραμμικός επίτοπος-επίτοπος διαμόρφωσης

20 Θερμική επεξεργασία και αλλεργιογονικότητα Η θερμική επεξεργασία του γάλατος προκαλεί αλλαγές κυρίως των επίτοπων διαμόρφωσης ( κυρίως στις πρωτεΐνες του ορού του γάλατος) και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολή της αλλεργιογονικότητας του αγελαδινού γάλατος. Μελέτες έδειξαν ότι σε παιδιά με παροδική IgE μεσολαβούμενη αλλεργία στο γάλα έχουν ειδικά IgE αντισώματα έναντι των επίτοπων διαμόρφωσης οι οποίοι καταστρέφονται με τη θερμική επεξεργασία. Το 75% των παιδιών με IgE μεσολαβούμενη αλλεργία στο γάλα ανέχονται τροφές που περιέχουν ψημένο γάλα( κείκ, ψωμιά κτλ). Παρόλα αυτά η οδηγία κατανάλωσης αυτών των τροφών δεν μπορεί να υιοθετηθεί ως ρουτίνα στην κλινική πράξη, διότι δεν έχει μελετηθεί εκτενώς και τα αποτελέσματα στις έως σήμερα διεξαχθείσες κλινικές δοκιμασίες δεν ήταν σταθερά.

21 Σύνοψη των κατευθυντήριων οδηγιών σε ότι αφορά την αντιμετώπιση-1 Ο θηλασμός είναι η ιδανική δίαιτα ενός βρέφους ακόμη και σε περίπτωση αλλεργίας στο γάλα. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται αποκλεισμός του γάλατος από τη δίαιτα της μητέρας, ενώ στο βρέφος το συμπλήρωμα που χορηγείται είναι στοιχειακό γάλα.( Hill et al 2007 Clin Exp Allergy). Το στοιχειακό γάλα έχει θέση στις εξής περιπτώσεις: αναφυλαξία στο γάλα, συν.heiner,ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα, σοβαρές γαστρεντερικές και δερματικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα η παραπαίουσα ανάπτυξη.

22 Σύνοψη των κατευθυντήριων οδηγιών σε ότι αφορά την αντιμετώπιση-2 Τα ehf αποτελούν θεραπεία 1 ης γραμμής σε βρέφη με ήπιες ή μέτριες κλινικές εκδηλώσεις αλλεργίας στο γάλα, όπως κωλικοί, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διάρροια, έκζεμα χωρίς υπολειπόμενη ανάπτυξη. Γάλατα εκτεταμένης υδρόλυσης με χαμηλή λακτόζη έχουν ένδειξη σε βρέφη που εκδήλωσαν εντεροπάθεια και διάρροια. Τα γάλατα σόγιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βρέφη άνω των 6 μηνών, τα οποία δεν ανέχονται τα ehf και πάσχουν από IgE μεσολαβούμενη αλλεργία στο γάλα, ενώ δεν είναι ευαισθητοποιημένα στη σόγια.

23

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ. Εξωεντερικές εκδηλώσεις κοιλιοκάκης. Τροφική αλλεργία: Διάγνωση - Αντιμετώπιση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ. Εξωεντερικές εκδηλώσεις κοιλιοκάκης. Τροφική αλλεργία: Διάγνωση - Αντιμετώπιση ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, 010 113 ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ: Γ. ΧΡΟΥΣΟΣ, Ε. ΡΩΜΑ Εξωεντερικές εκδηλώσεις κοιλιοκάκης Ι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Τροφική αλλεργία: Διάγνωση - Αντιμετώπιση

Διαβάστε περισσότερα

Τροφική Αλλεργία. Καρδιακά Φυσήματα. Τα αθώα. της παιδικής ηλικίας. Σακχαρώδης ιαβήτης. Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Τροφική Αλλεργία. Καρδιακά Φυσήματα. Τα αθώα. της παιδικής ηλικίας. Σακχαρώδης ιαβήτης. Διάγνωση & Αντιμετώπιση ΑΝΟΙΞΗ 2014 ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΙΛΟΥ ΙΑΣΩ 21 Τα αθώα Καρδιακά Φυσήματα της παιδικής ηλικίας Σακχαρώδης ιαβήτης Διάγνωση & Αντιμετώπιση Τροφική Αλλεργία Κοιλιοκάκη: ένα συχνό "άγνωστο" νόσημα ΗPV Mύθοι &

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Erkka valovirta, MD, PhD

Επιμέλεια: Erkka valovirta, MD, PhD EFA Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών με Αλλεργίες και Παθήσεις των Αναπνευστικών Οδών 35 rue du Congrès 1000 Βρυξέλλες, Βέλγιο τηλ.: +32 (0)2 227 2712 Φαξ: +32 (0)2 218 3141 info@efanet.org www.efanet.org

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία

Ελληνική Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία ISSN 1105-7688 Περίοδος Β Τόμος 2 Τεύχος 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 Ελληνική Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία Επίσημο Όργανο Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη

Φύλλο οδηγιών για το χρήστη Φύλλο οδηγιών για το χρήστη 1. Προσδιορισμός φαρμακευτικού προϊόντος 1.1. Ονομασία MEGARUBICIN Ενέσιμο διάλυμα 1.2. Σύνθεση Δραστική ουσία: Epirubicin Hydrochloride Έκδοχα: Sodium Chloride, Water for Injection

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι 115 27 210 77.77.654 210 77.77.634 www.athenslab.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι 115 27 210 77.77.654 210 77.77.634 www.athenslab. Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με την Τροφική Δυσανεξία και το TrophoScan 1. Τι είναι η ανεπιθύμητη τροφική αντίδραση? Ως ανεπιθύμητη τροφική αντίδραση ορίζεται οποιοδήποτε σύμπτωμα εμφανίζεται μετά τη λήψη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Τι είναι η τροφική αλλεργία; Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία

Ελληνική Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία ISSN 1105-7688 Περίοδος Β Τόμος 3 Τεύχη 2 3 ΜΑΪΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Ελληνική Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία Επίσημο Όργανο Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας Απόσυρση από τα γλυκοκορτικοειδή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία

Ελληνική Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία ISSN 1105-7688 Περίοδος Β Τόμος 4 Τεύχη 1 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 Ελληνική Αλλεργιολογία & Κλινική Ανοσολογία Επίσημο Όργανο Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας Ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Επιβλέπων Καθηγητής: Δρ. Νίκος Μίτλεττον Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΣΘΜΑ Ονοματεπώνυμο: Βενιζέλου Σωκράτης Αριθμός Φοιτητικής Ταυτότητας:

Διαβάστε περισσότερα

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου Απόστολος Μαντίδης Πλοίαρχος (ΥΙ), Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

υγεία Μνημονίου Κλειστόν λόγω Σακχαρώδης διαβήτης Καλοκαίρι και γυναίκες Αφιέρωμα: Τροφικές αλλεργίες 27-28 7 2013 [σελ. 43]

υγεία Μνημονίου Κλειστόν λόγω Σακχαρώδης διαβήτης Καλοκαίρι και γυναίκες Αφιέρωμα: Τροφικές αλλεργίες 27-28 7 2013 [σελ. 43] ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ υγεία 27-28 7 2013 Σακχαρώδης διαβήτης Ο Δημήτρης Ν. Παπαχρήστου, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ, ενδοκρινολόγος και παθολόγος/ διαβητολόγος, μας εξηγεί τι είναι το «σάκχαρο» και πώς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ESMO Ο οδηγός αυτός για τους ασθενείς δημιουργήθηκε από το Anticancer Fund προς εξυπηρέτηση

Διαβάστε περισσότερα

Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών.

Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών. Το σκάνδαλο που υποσκάπτει τον μητρικό θηλασμό και αυξάνει την παιδική παχυσαρκία: 6 κλινικές περιπτώσεις για τις καμπύλες αύξησης παιδιών. Τα μικρά παιδιά στην Ελλάδα μετρώνται με βλαπτικό τρόπο Η τακτική

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΜΑΪΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 ΤΕΥΧΟΣ 66 / 12 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Ηπατίτιδα C, ύπουλος αλλά, ιάσιμος κίνδυνος Άσκηση για νέες μητέρες Διαχείριση παιδιών με

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. www.eligast.gr

Διατροφή. www.eligast.gr ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2013 ΤΕΥΧΟΣ 62 / 11 ο έτος έκδοσης ISSN: 1109-7418 www.eligast.gr & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Χολολιθίαση: Μια νόσος αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου διατροφής Εποχιακές αλλεργίες στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Νόσημα: Οστεοπόρωση. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Χρήστος Λιονής UNIVERSITY OF CRETE FACULTY OF MEDICINE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Νόσημα: Οστεοπόρωση. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Χρήστος Λιονής UNIVERSITY OF CRETE FACULTY OF MEDICINE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», Κωδικός MIS: 464637 Νόσημα: Οστεοπόρωση Ομάδα εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς

Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς GREEK Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων: Εγχειρίδιο Ασθενούς Έκτη έκδοση Ίδρυμα Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων Εκδόθηκε από το Ίδρυμα Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων. Κατανόηση των Μυελοδυσπλαστικών Συνδρόμων:

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου

Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου Ελκώδης Κολίτις Νόσος του Crohn Αθήνα 2008 ΟΡΙΣΜΟΣ Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδης Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ), δηλαδή η Eλκώδης Kολίτις και η νόσος του Crohn είναι νοσήματα

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Υπερχοληστερολαιμία στα παιδιά και εφήβους

Υπερχοληστερολαιμία στα παιδιά και εφήβους Υπερχοληστερολαιμία στα παιδιά και εφήβους Εισαγωγή Η αθηρωμάτωση (αθηροσκλήρωση), αποτελεί βασική αιτία εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως έμφραγμα, στηθάγχη και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΜΥÏΚΗΣ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ DUCHENNE ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2 2. ΠΩΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ 3 3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ 7 4. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή. Το αίγειο γάλα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. 5 + 1 Ασφαλείς γλυκαντικές ύλες

Διατροφή. Το αίγειο γάλα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. 5 + 1 Ασφαλείς γλυκαντικές ύλες ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 53 / 10 ο έτος έκδοσης & Διατροφή ΚΩΔΙΚΟΣ 6899 Το αίγειο γάλα στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου 5 + 1 Ασφαλείς γλυκαντικές ύλες Παιδική Παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

Νόσημα: Οσφυαλγία. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Χρήστος Λιονής UNIVERSITY OF CRETE FACULTY OF MEDICINE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Νόσημα: Οσφυαλγία. Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Χρήστος Λιονής UNIVERSITY OF CRETE FACULTY OF MEDICINE ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ «Ανάπτυξη 13 Κατευθυντήριων Οδηγιών Γενικής Ιατρικής για τη διαχείριση των πιο συχνών νοσημάτων και καταστάσεων υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», Κωδικός MIS: 464637 Νόσημα: Οσφυαλγία Ομάδα εργασίας:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Modiodal δισκία 100 mg 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε δισκίο περιέχει 100mg modafinil Έκδοχο: Κάθε δισκίο περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

10-11 Φεβρουαρίου 2012

10-11 Φεβρουαρίου 2012 7 η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕξελΙξεις στη ΓαστρεντερολογIα & ΗπατολογIα ΤΟΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ Υπό την Aιγίδα Δήμος Αθηναίων ΤΟΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ 7 η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία & Ηπατολογία

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM

Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Εγχειρίδιο Δίαιτας Χαμηλής Περιεκτικότητας σε Πρωτεΐνη για τητυροσιναιμία από την ASIEM Με την ευγενική χορηγία της Ελληνική Μετάφραση: Ευστρατία Δασκάλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Επιμέλεια: Περσεφόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΥΛΚΕΤΟΝΟΥΡΙΑ (PKU)»

ΦΑΙΝΥΛΚΕΤΟΝΟΥΡΙΑ (PKU)» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (T.E.I) ΚΡΗΤΗΣ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΦΑΙΝΥΛΚΕΤΟΝΟΥΡΙΑ (PKU)» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΤΣΙΡΛΗ ΕΣΠΟΙΝΑ

Διαβάστε περισσότερα