Σκληροί Δίσκοι Υπολογιστών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σκληροί Δίσκοι Υπολογιστών"

Transcript

1 Σκληροί Δίσκοι Υπολογιστών Ονοματεπώνυμο: Κλεομένης Παπαδιάκος Αριθμός Μητρώου: 340 Επιβλέπων Καθηγητής: Μηνάς Δασυγένης Μάθημα: Αρχιτεκτονικής ΗΥ Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

2 Γενικά Ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή είναι μια συσκευή αποθήκευσης και ανάκτησης ψηφιακών δεδομένων, η οποία χρησιμοποιεί πολύ γρήγορα περιστρεφόμενους εσωτερικούς δίσκους(platters), οι οποίοι είναι επικαλυμμένοι με μαγνητικό υλικό. Ο σκληρός δίσκος διατηρεί τα δεδομένα του ακόμα κι όταν είναι απενεργοποιημένος, ενώ η ανάκτηση των δεδομένων γίνεται με τρόπο τυχαίας προσπέλασης, κάτι που βοηθά στην γρηγορότερη διαχείριση δεδομένων.

3 Γενικά Η ανάγνωση και αποθήκευση των δεδομένων στις επικαλυμμένες μαγνητικές επιφάνειες των δίσκων γίνεται μέσω μαγνητικών κεφαλών, η οποίες βρίσκονται πάνω σε ένα γρήγορα κινούμενο ενεργοποιητή στο εσωτερικό της συσκευής. Οι κεφαλές τοποθετημένες πάνω στον ενεργοποιητή.

4 Γενικά Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά των σκληρών δίσκων είναι οι χωρητικότητα και οι επιδόσεις. Η χωρητικότητα ενός σκληρού δίσκου ορίζεται σε χιλιαπλάσια της μονάδας του byte, δηλαδή Kilobytes, Megabytes, Gigabytes, και Terabytes.

5 Γενικά Οι επιδόσεις καθορίζονται από 3 παράγοντες: 1) από το χρόνο που απαιτεί η μαγνητική κεφαλή να μετακινηθεί πάνω στη τροχιά του δίσκου, όπου είναι αποθηκευμένα τα δεδομένα 2) από το χρόνο μέχρι να έρθουν τα δεδομένα του τομέα της τροχιάς, κάτω από τη κεφαλή για ανάγνωση 3) από την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, από το δίσκο προς το υπόλοιπο σύστημα.

6 Ιστορικό Αρχικά ο σκληρός δίσκος εφευρέθηκε από προσωπικό της εταιρείας IBM το 1956, και σταδιακά έγινε η κυρίαρχη συσκευή αποθήκευσης δεδομένων σε υπολογιστές γενικού σκοπού, θέση που κατέχει και σήμερα στους προσωπικούς υπολογιστές(pcs) και εξυπηρετητές(servers). Συγκεκριμένα η πρώτη υλοποίηση είχε χωρητικότητα αντίστοιχη των 3.75 εκατομμυρίων bytes, σε μια στοίβα 50 δίσκων.

7 Ιστορικό Στη δεκαετία του 1960 η IBM κατασκεύασε διάφορα μοντέλα από τα οποία είχαν αποσπώμενα μέρη δίσκων, τα οποία μπορούσαν να ανταλλαχθούν ή να να αγοραστούν επιπλέον αν χρειαζόταν.

8 Ιστορικό: Το Πρότυπο Winchester Το 1973 η IBM εισήγαγε ένα νέο τύπο σκληρών δίσκων, με την κωδική ονομασία Winchester. Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τύπου ήταν ότι οι κεφαλές του δίσκου δεν απομακρύνονταν εντελώς από την επιφάνεια της στοίβας των δίσκων(platters) όταν απενεργοποιούνταν η συσκευή, αλλά καθόντουσαν σε μία ειδική περιοχή του δίσκου. Το εσωτερικό ενός δίσκου Winchester

9 Ιστορικό: Το Πρότυπο Winchester Αυτό μείωνε κατά πολύ το κόστος του μηχανισμού του ενεργοποιητή, όμως απέκλειε την μετακίνηση της στοίβας των δίσκων, πράγμα που τότε γινόταν κατά κόρον. Επίσης το γεγονός ότι η στοίβα των δίσκων δεν αποσπώνταν μείωνε την πολυπλοκότητα των μηχανισμών των κεφαλών και του ενεργοποιητή, και τελικά το συγκεκριμένο πρότυπο υιοθετήθηκε από την κατασκευαστική κοινότητα σκληρών δίσκων, μέχρι και σήμερα.

10 Τεχνολογία: Μαγνητική Ανάγνωση και Αποθήκευση Ένας σκληρός δίσκος αποθηκεύει δεδομένα, μαγνητίζοντας ένα λεπτό φύλλο σιδηρομαγνητικού υλικού πάνω στο δίσκο(platter). Συνεχόμενες αλλαγές στη κατεύθυνση του μαγνητισμού πάνω σ' αυτό το φύλλο, αντιπροσωπεύουν τα δυαδικά bits δεδομένων. Μαγνητικά αποθηκευμένα δεδομένα πάνω στην επιφάνεια του δίσκου.

11 Τεχνολογία: Μαγνητική Ανάγνωση και Αποθήκευση Η ανάγνωση από τη επιφάνεια του δίσκου, γίνεται ανιχνεύοντας την εκάστοτε αλλαγή στο μαγνητικό πεδίο της επιφάνειας. Τα δεδομένα κωδικοποιούνται χρησιμοποιώντας ένα σχήμα κωδικοποίησης, το οποίο καθορίζει πώς θα αναπαριστάνονται τα δεδομένα, ανάλογα με την εκάστοτε μαγνητική αλλαγή. Η κάθε αλλαγή του μαγνητικού πεδίου αναπαριστά τα αντίστοιχα δυαδικά δεδομένα

12 Τεχνολογία: Σχεδιασμός Ένας τυπικός σκληρός δίσκος αποτελείται από μια περιστρεφόμενη βάση, πάνω στην οποία τοποθετούνται οι κυκλικοί δίσκοι, στους οποίους αποθηκεύονται τα δεδομένα. Αυτοί οι δίσκοι είναι κατασκευασμένοι από ένα μη-μαγνητικό υλικό, συνήθως αλουμίνιο, ή γυαλί ή κεραμικό, και είναι επικαλυμμένοι με ένα λεπτό επίπεδο από μαγνητικό υλικό, το οποίο έχει επίστρωση από ανθρακόνημα, για προστασία.

13 Τεχνολογία: Σχεδιασμός Οι δίσκοι που τοποθετούνται στη βάση της συσκευής περιστρέφονται σε ταχύτητες από στροφές ανά λεπτό, έως και στροφές ανά λεπτό. Έτσι κατά την περιστροφή των δίσκων, εγγράφονται και διαβάζονται πληροφορίες, μέσω των κεφαλών οι οποίες κινούνται κατά μήκος της ακτίνας, της μαγνητικής επιφάνειας των δίσκων. Σήμερα χρησιμοποιείται μία κεφαλή για κάθε δίσκο, εντός της συσκευής.

14 Τεχνολογία: Σχεδιασμός Στους σύγχρονους σκληρούς δίσκους, λόγω των πολύ μικρών μαγνητικών τμημάτων, στα οποία αποθηκεύονται τα δεδομένα μέσω του τρόπου εναλλαγής του μαγνητισμού, υπάρχει ο κίνδυνος λόγω θερμικών φαινομένων, να αλλοιωθεί η μαγνητική κατάσταση που έχουμε ορίσει, με αποτέλεσμα να χάσουμε δεδομένα. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος γίνεται χρήση ενός επιπλέον μαγνητικού φύλλου κάτω από το φύλλο των δεδομένων, το οποίο ενισχύει το μαγνητικό πεδίο με το οποίο αναπαρίστανται τα δεδομένα.

15 Τεχνολογία: Σχεδιασμός Επίσης για την αύξηση στη χωρητικότητα των δίσκων έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία της κάθετης εγγραφής των δεδομένων στην επιφάνεια των δίσκων, σε αντίθεση με τον κλασσικό τρόπο τρόπο εγγραφής ο οποίος είναι οριζόντιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη αποθήκευση περισσότερων δεδομένων πάνω στην ίδια επιφάνεια, σε σχέση με την οριζόντια εγγραφή.

16 Τεχνολογία: Εξαρτήματα Ένας τυπικός σκληρός δίσκος έχει 2 ηλεκτρικά μοτέρ στο εσωτερικό του: 1) Το μοτέρ που περιστρέφει τη βάση που κάθονται οι δίσκοι 2) Το μοτέρ του ενεργοποιητή ο οποίος τοποθετεί τις κεφαλές ανάγνωσης-εγγραφής, πάνω από τους δίσκους.

17 Τεχνολογία: Χειρισμός σφαλμάτων Για την αποφυγή σφαλμάτων, οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι κάνουν εκτεταμένη χρήση τεχνικών διόρθωσης σφαλμάτων. Μέσω αυτών των τεχνικών αποθηκεύονται εξτρά bits, καθορισμένα από μαθηματικές φόρμουλες, και για κάθε παράρτημα δεδομένων πάνω στο δίσκο, αυτά τα επιπλέον bits κάνουν δυνατή, την διόρθωση τυχόν λαθών κατά τη διάρκεια εγγραφής και ανάγνωσης στους δίσκους. Επίσης όσο καλύτερη τεχνική διόρθωσης υπάρχει, τόσο μεγαλύτερες χωρητικότητες επιτυγχάνονται, καθώς για μεγάλης πυκνότητας μαγνητικές επιφάνειες απαιτείται και καλύτερη διαχείριση σφαλμάτων.

18 Χωρητικότητα Γενικά η χωρητικότητα ενός σκληρού δίσκου όπως γίνεται ορατή από το λειτουργικό σύστημα είναι μικρότερη από αυτή που δίνεται από τον κατασκευαστή. Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι: 1) Πλεονασμός χωρητικότητας 2) Αρχεία συστήματος 3) Μονάδες μέτρησης

19 Χωρητικότητα: Υπολογισμός Οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι εμφανίζονται στη διεπαφή τους, ως ένα συνεχόμενο σετ λογικών τομέων, των οποίων η συνολική χωρητικότητα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας των αριθμό των τομέων με το μέγεθος του τομέα. Σε παλιότερους σκληρούς δίσκους η χωρητικότητα υπολογιζόταν πολλαπλασιάζοντας για κάθε περιοχή του δίσκου, τον αριθμό των κυλινδρικών γραμμών πάνω στο δίσκο επί τον αριθμό των κεφαλών και επί τον αριθμό των τμημάτων της συγκεκριμένης περιοχής, και επί τον αριθμό των byte ανά τμήμα, και αθροίζοντας στη συνέχεια αυτά τα μεγέθη για κάθε περιοχή.

20 Χωρητικότητα: Πλεονασμός Σε σύγχρονους σκληρούς δίσκους η πλεονάζουσα χωρητικότητα, για διαχείριση λαθών δεν περιλαμβάνεται στην χωρητικότητα που εμφανίζεται. Σε κάποια συστήματα μπορεί να υπάρχουν και κρυμμένα διαμερίσματα στο σκληρό δίσκο για ανάκτηση του συστήματος, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο χρήστη. Για συγκεκριμένες συστοιχίες σκληρών δίσκων σε RAID, η ακεραιότητα των δεδομένων και η απαιτήσεις για ελάχιστο αριθμό λαθών μειώνουν επίσης τη χωρητικότητα. Για παράδειγμα μία συστοιχία RAID1 θα μειώσει περίπου κατά το μισό τη συνολική χωρητικότητα του συστήματος, λόγω της αντιγραφής των δεδομένων και στους δύο δίσκους της συστοιχίας.

21 Χωρητικότητα: Αρχεία συστήματος Οι σύγχρονοι σκληροί δίσκοι αναγνωρίζονται ως συνεχόμενα σετ λογικών τμημάτων, και η αρχικοποίηση αυτών των τμημάτων γίνεται στο εργοστάσιο κατασκευής του δίσκου. Στη συνέχεια μέσω της διαμόρφωσης ενός σκληρού δίσκου σε ένα σύστημα, εγγράφονται σε κάποια τμήματά του, τα αρχεία συστήματος έτσι ώστε όλα τα υπόλοιπα τμήματα του σκληρού να είναι διαθέσιμα και αναγνωρίσιμα από το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές του. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αρχεία συστήματος δεν ξεπερνούν το 1% της συνολικής χωρητικότητας ενός σκληρού δίσκου.

22 Χωρητικότητα: Μονάδες Μέτρησης Η συνολική χωρητικότητα ενός σκληρού δίσκου δίνεται σε megabytes, gigabytes ή terabytes, και η ισότητα είναι ότι 1Terrabyte= bytes, 1Gigabyte= bytes κλπ. Όμως οι μετρήσεις όσον αφορά τη χωρητικότητα μνήμης στους υπολογιστές ανάγονται όχι σε δυνάμεις του όπως παραπάνω, αλλά σε δυνάμεις του Έτσι το πόσα gigabytes ή terabytes εμφανίζονται στο λειτουργικό σύστημα εξαρτάται από τη σύμβαση στον τρόπο αναγνώρισης των μονάδων. Για παράδειγμα τα Windows της Microsoft που χρησιμοποιούν δυνάμεις του 1.024, αναγνωρίζουν μικρότερη χωρητικότητα από αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής, ενώ το Mac OS X της Apple χρησιμοποιεί δυνάμεις του και αναγνωρίζει ακριβώς όση χωρητικότητα ορίζει και ο κατασκευαστής.

23 Τύποι Μεγεθών Οι παλαιότερες γενιές σκληρών δίσκων ήταν ποικίλων διαστάσεων, και μπορούσαν να καταλαμβάνουν ακόμη και το χώρο ενός πλυντηρίου, έτσι ώστε να χωρέσουν τους μεγάλων διαστάσεων αφαιρούμενους εσωτερικούς δίσκους. Σταδιακά με την διάδοση των προσωπικών υπολογιστών, έγιναν επιθυμητοί σκληροί δίσκοι οι οποίοι θα προσαρμόζονταν στις βάσεις των τότε δισκετών(floppy disks). Έτσι καθώς οι δισκέτες έφτασαν στο μέγεθος των 3.5 ιντσών, το ίδιο πρότυπο ακολούθησαν και οι σκληροί δίσκοι. Πλέον ανάλογα με τη βιομηχανία χρήσης ενός σκληρού δίσκου καθορίζεται και το μέγεθός του.

24 Τύποι Μεγεθών Πιο διαδεδομένα μεγέθη: 1) 8 ιντσών, ακολουθούσε το πρότυπο της 8 ιντσών δισκέτας 2) 5.25 ιντσών, ακολουθούσε αντίστοιχα το πρότυπο της δισκέτας των 5.25 ιντσών 3) 3.5 ιντσών, ακολουθούσε και πάλι το πρότυπο της 3.5 ιντσών δισκέτας, και σταδιακά μειώνοντας το πάχος του, είναι σήμερα το πιο διαδεδομένο μέγεθος σκληρών δίσκων σε σταθερούς υπολογιστές 4) 2.5 ιντσών, δεν ακολούθησε το πρότυπο κάποιας δισκέτας, εντούτοις όμως έγινε πολύ ευρέως χρησιμοποιημένο σε φορητές συσκευές, όπως λάπτοπ, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, συσκευές πολυμέσων κλπ. 5) 1.8 ιντσών, αρχικά υπήρχε μεγάλη χρήση του συγκεκριμένου μεγέθους σε ψηφιακές συσκευές πολυμέσων και υπερφορητών υπολογιστών, όμως σταδιακά η δημοτικότητα του έπεσε και σήμερα σπανίζει

25 Τύποι Μεγεθών Πιο διαδεδομένα μεγέθη: 6) 1 ίντσας, είχε παρουσιαστεί από την IBM το 1999, για συγκεκριμένα προϊόντα της εποχής 7) 0.85 ιντσών, παρουσιάστηκε από τη Toshiba το 2004, και προοριζόταν για χρήση σε κινητά τηλέφωνα και παραπλήσιες φορητές συσκευές. Κατέχει το ρεκόρ Guiness για το μικρότερο σκληρό δίσκο στον κόσμο. Σήμερα τα πιο διαδεδομένα από όλα τα πρότυπα είναι σχεδόν αποκλειστικά τα μεγέθη των 3.5 και 2.5 ιντσών.

26 Επιδόσεις: Χρόνος Πρόσβασης Οι παράγοντες που καθορίζουν το χρόνο πρόσβασης σε ένα σκληρό δίσκο, σχετίζονται κυρίως με τους μηχανισμούς της περιστροφής των εσωτερικών δίσκων και των κεφαλών. Συγκεκριμένα υπάρχει ο χρόνος αναζήτησης του ζητούμενου τομέα σε ένα δίσκο, η καθυστέρηση περιστροφής, η τυχόν καθυστέρηση στη μεταφορά δεδομένων, καθώς επίσης και καθυστέρηση εάν ο δίσκος έχει σταματήσει για εξοικονόμηση ενέργειας. Η ανασυγκρότηση είναι μια διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται για την μείωση της καθυστέρησης, και μέσω αυτής γίνεται η μετακίνηση συσχετιζομένων αντικειμένων σε φυσικά κοντινές περιοχές πάνω στο δίσκο. Ο χρόνος πρόσβασης μπορεί να βελτιωθεί αυξάνοντας την ταχύτητα περιστροφής των δίσκων μειώνοντας έτσι την καθυστέρηση, καθώς επίσης μειώνοντας και τον χρόνο αναζήτησης της κεφαλής.

27 Επιδόσεις: Χρόνος Αναζήτησης Ο χρόνος αναζήτησης αφορά το χρόνο που κάνει η κεφαλή μέχρι να φτάσει στην τροχιά του δίσκου που περιέχει τα δεδομένα. Οι επιδόσεις στο χρόνο αναζήτησης πολλές φορές εξαρτώνται από διάφορες παραχωρήσεις που γίνονται ανάμεσα στην απόδοση και στον μηχανικό θόρυβο του σκληρού δίσκου. Γρηγορότεροι χρόνοι αναζήτησης απαιτούν γρηγορότερη μετακίνηση των κεφαλών, με αποτέλεσμα περισσότερο θόρυβο. Αντίθετα μια λειτουργία δίσκου με χαμηλά επίπεδα θορύβου, περιορίζει την αύξηση της απόδοσης στο χρόνο αναζήτησης. Η καθυστέρηση περιστροφής είναι η καθυστέρηση λόγω της περιστροφής του δίσκου, αφού βρεθεί η ζητούμενη τροχιά πάνω στον δίσκο, μέχρι να έρθουν τα δεδομένα του τομέα κάτω από τις κεφαλές. Έτσι όσο πιο γρήγορη είναι η ταχύτητα περιστροφής, τόσο μικρότερη η καθυστέρηση.

28 Επιδόσεις: Μεταφορά Δεδομένων Σε σύγχρονους σκληρούς δίσκους, ο ρυθμός μετάδοσης χωρίζεται σε, μετάδοση δεδομένων από το δίσκο στη ενδιάμεση μνήμη buffer της συσκευής του σκληρού δίσκου, και στη μετάδοση δεδομένων από τη μνήμη buffer στο υπόλοιπο σύστημα του υπολογιστή. Ο ρυθμός μετάδοσης μέχρι το buffer εξαρτάται από την τοποθεσία των δεδομένων που θέλουμε πάνω στο δίσκο. Όσο πιο εξωτερικά βρίσκονται, τόσο πιο γρήγορη η μετάδοση καθώς στις εξωτερικές περιοχές υπάρχουν περισσότεροι τομείς δεδομένων, γιατί η περιφέρεια του δίσκου είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με περιοχές στο κέντρο του δίσκου. Ο ρυθμός μετάδοσης από το buffer στο υπόλοιπο σύστημα γίνεται μέσω μιας ενιαίας διεπαφής, η οποία επιτρέπει ρυθμούς μετάδοσης, οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους ρυθμούς μετάδοσης από το δίσκο στο buffer.

29 Επιδόσεις Γενικά ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων στους σκληρούς δίσκους εξαρτάται από την ταχύτητα περιστροφής καθώς και από την πυκνότητα εγγραφής τον δεδομένων πάνω στο δίσκο. Καθώς η θερμότητα και οι δονήσεις που αναπτύσσονται στο δίσκο περιορίζουν την ταχύτητα περιστροφής, κι έτσι η κύρια μέθοδος βελτίωσης του ρυθμού μετάδοσης είναι η αύξηση της πυκνότητας εγγραφής των δεδομένων. Κάποιοι άλλοι περιορισμοί επιδόσεων αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση του παραγόμενου θορύβου καθώς και τις αντοχές στα απότομα χτυπήματα ενός σκληρού δίσκου.

30 Πρόσβαση και Διεπαφές Η πρόσβαση σε ένα σκληρό δίσκο γίνεται με διάφορων τύπων διαύλους οι οποίοι ονομαστικά είναι οι εξής: Parallel ATA Serial ATA SCSI Fibre Channel Οι σύγχρονοι δίσκοι κάνουν χρήση ενός σταθερού πρότυπου διεπαφής ανεξάρτητα από τον τρόπο που κωδικοποιούνται τα δεδομένα στο εσωτερικό του σκληρού δίσκου. Τυπικά την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση των δεδομένων από και προς το δίσκο την αναλαμβάνει ένας μικροεπεξεργαστής στο εσωτερικό της συσκευής ο οποίος επικοινωνεί με τη διεπαφή καθώς και με τα δεδομένα που βρίσκονται στο δίσκο.

31 Πρότυπα Διεπαφών Ένας σύγχρονος σκληρός δίσκος συνδέεται με τον προσαρμογέα διεπαφών της μητρικής πλακέτας ενός υπολογιστικού συστήματος μέσω ενός καλωδίου μεταφοράς δεδομένων, έτσι ώστε να γίνει χρήση των δεδομένων από το σύστημα. Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα καλώδιο παροχής ενέργειας που συνδέεται επίσης στο δίσκο. Πρότυπο SCSI(Small Computer System Interface): Το συγκεκριμένο πρότυπο υπήρχε σε συστήματα εξυπηρετητών, σταθμών εργασίας, στην πλατφόρμα Commodore της εταιρείας Amiga και στον υπολογιστή Macintosh της εταιρείας Apple, κυρίως στα μέσα της δεκαετίας του Μπορούσε να γίνει και χρήση σε εξωτερικές συσκευές σκληρών δίσκων, και ενώ αρχικά η μετάδοση δεδομένων γινόταν παράλληλα, σήμερα έχει εξελιχθεί σε εκδόσεις σειριακής ή και οπτικών ινών, μετάδοση δεδομένων. Προσφέρει ταχύτητες έως 1200 MB/s στη σειριακή έκδοση του προτύπου και η χρήση του γίνεται κατά κόρον από επαγγελματικά συστήματα εξυπηρετητών και σταθμών εργασίας.

32 Πρότυπα Διεπαφών Parallel ATA(P-ATA): Το συγκεκριμένο πρότυπο βοήθησε στο να γίνει η μεταφορά του ελεγκτή του σκληρού δίσκου, από την κάρτα διεπαφών, μέσα στη συσκευή του δίσκου. Αυτό βοήθησε στη τυποποίηση της διεπαφής του ελεγκτή, μέσα στο σκληρό δίσκο, μείωσε την προγραμματιστική πολυπλοκότητα του driver στον προσαρμογέα της διεπαφής του δίσκου, και επίσης μείωσε συνολικά το κόστος ενός υπολογιστικού συστήματος. Αρχικά έκανε χρήση 40 διαύλων που μετέφεραν τα δεδομένα από και προς το σκληρό δίσκο, και σταδιακά λόγω των απαιτήσεων σε ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, έκανε χρήση 80 διαύλων, από τους οποίους οι 40 γειώνονταν κατάλληλα έτσι ώστε να μειώνεται η παρεμβολή λόγω της παράλληλης μετάδοσης των δεδομένων ανάμεσα στους διαύλους, και έτσι να γίνεται καλύτερη μεταφορά των δεδομένων. Στις πιο προηγμένες του εκδόσεις του προσέφερε ταχύτητες έως 167 MB/s και πλέον στους σύγχρονους υπολογιστές έχει αντικατασταθεί από το Serial ATA.

33 Πρότυπα Διεπαφών Serial ATA(S-ATA): Το καλώδιο σε ένα πρότυπο διεπαφής S-ATA κάνει χρήση ενός ζεύγους διαύλων για διαφορική μετάδοση δεδομένων προς τη συσκευή και ένα δεύτερο ζεύγος διαύλων για διαφορική λήψη δεδομένων από τη συσκευή. Η συγκεκριμένη υλοποίηση απαιτεί τη χρήση σειριακής μετάδοσης δεδομένων, και προσφέρει πολύ καλή θωράκιση από ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο, σε σύγκριση με υλοποιήσεις που κάνουν χρήση ενός ξεχωριστού καλωδίου με γείωση(όπως το πρότυπο P-ATA). Αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πλέον έχει αντικαταστήσει το πρότυπο P-ATA σε προσωπικούς υπολογιστές, προσφέροντας ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων 600 MB/s, και έχοντας τη δυνατότητα χρήσης του και σε εξωτερικές συσκευές σκληρών δίσκων.

34 Πρότυπα Διεπαφών Fibre Channel: Το συγκεκριμένο πρότυπο είναι διάδοχος του Parallel SCSI σε βιομηχανικούς τομείς. Είναι ένα πρότυπο σειριακής μετάδοσης και γενικά έχει πολύ πιο ευρεία χρήση σε σχέση με τα υπόλοιπα πρότυπα διεπαφών δίσκων, και είναι ο ακρογωνιαίος λίθος σε δίκτυα αποθηκευτικού χώρου(storage area networks). Παραδόξως οι υλοποιήσεις του συγκεκριμένου προτύπου κάνουν χρήση συνεστραμένων καλωδίων χαλκού, και όχι χρήση οπτικών ινών, ενώ προσφέρουν ταχύτητες έως και 1600 MB/s.

35 Ακεραιότητα Δεδομένων Λόγω της εξαιρετικά κοντινής απόστασης των κεφαλών πάνω στην επιφάνεια του δίσκου, οι σκληροί δίσκοι είναι ευάλωτοι σε χτυπήματα από τις κεφαλές, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή και απώλεια των δεδομένων. Τέτοιου είδους χτυπήματα μπορούν να συμβούν εξαιτίας ηλεκτρονικών βλαβών, απότομης μεταβολής ηλεκτρικής ισχύος, φυσικής δόνησης, εισαγωγής σωματιδίων στο εσωτερικό του δίσκου, φθοράς, ή μειωμένης ποιότητας κατασκευής των μηχανικών μερών της συσκευής.

36 Ακεραιότητα Δεδομένων Επίσης οι σκληροί δίσκοι απαιτούν ένα συγκεκριμένο εύρος ατμοσφαιρικής πίεσης για τη σωστή λειτουργία τους. Εάν η πίεση είναι πολύ λίγη τότε η κεφαλή μετακινείται πιο κοντά στην επιφάνεια του δίσκου και μπορεί να υπάρξει απώλεια δεδομένων. Η ρύθμιση της πίεσης στο εσωτερικό του δίσκου γίνεται μέσω μιας μικρής τρύπας που βρίσκεται στο εξωτερικό της συσκευής και εμπεριέχει ένα φίλτρο, το οποίο επιτρέπει την είσοδο του αέρα στο εσωτερικό της συσκευής, χωρίς να επιτρέπει την είσοδο σε οποιαδήποτε επικίνδυνα σωματίδια, τα οποία αν εγκλωβιστούν στην κεφαλή, μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια δεδομένων. Εάν σε ένα σκληρό δίσκο υπάρξει η οποιαδήποτε βλάβη, και ταυτόχρονα έχουν μείνει άθικτοι οι εσωτερικοί δίσκοι, μπορεί να γίνει η μεταφορά τους σε μια παρόμοια συσκευή έτσι ώστε να γίνει η ανάκτηση των ζητούμενων δεδομένων.

37 Εξωτερικοί Σκληροί Δίσκοι Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι είναι μηχανικά όμοιοι με τους εσωτερικούς, έχοντας ως μόνη διαφορά τη χρήση διαφορετικού πρότυπου διεπαφής και σύνδεσης με έναν υπολογιστή, και συνήθως αυτό είναι το USB. Αυτό γίνεται για το λόγο ότι είναι αναγκαία η απαραίτητη παροχή ενέργειας, η οποία μπορεί να προσφερθεί μέσω του προτύπου USB, όπως επίσης και άλλων κατάλληλα διαμορφωμένων προτύπων. Οι χωρητικότητες τους σήμερα κυμαίνονται από 160Gigabyte έως και 4Terabyte.

38 Τομείς Αγοράς Σταθεροί Υπολογιστές, όπου γίνεται χρήση δίσκων χωρητικότητας από 60GB έως 4TB, και ταχύτητας περιστροφής από στροφές ανά λεπτό, έως στροφές ανά λεπτό. Φορητοί Υπολογιστές, όπου γίνεται χρήση πιο αργών και μικρότερης χωρητικότητας δίσκων, και ταχύτητες περιστροφής από έως στροφές ανά λεπτό. Υπολογιστές Επιχειρήσεων, όπου γίνεται χρήση δίσκων, με κύριο γνώμονα την αξιοπιστία και την απόδοση, και όχι πρώτιστα τη χωρητικότητα. Οι ταχύτητες περιστροφής φτάνουν τις στροφές ανά λεπτό, και γίνεται χρήση κυρίως των προτύπων Serial SCSI και Fiber Channel.

39 Κατασκευαστές Αν και περισσότερες από 200 εταιρείες έχουν κατασκευάσει σκληρούς δίσκους, εντούτοις η σημερινή αγορά απαρτίζεται κυρίως από 3 εταιρείες: 1) η Western Digital με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 40% 2) η Seagate με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς επίσης 40% 3) η Toshiba με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 15-20%

40 Βιβλιογραφία Google Images

Θέμα: Σκληρός Δίσκος

Θέμα: Σκληρός Δίσκος Θέμα: Σκληρός Δίσκος Γενικά Ο σκληρός δίσκος είναι ένα μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο - συσκευή που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, στις ψηφιακές βιντεοκάμερες, στα φορητά MP3 players, στα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης

Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης Κεφάλαιο 1.6: Συσκευές αποθήκευσης 1.6.1 Συσκευές αποθήκευσης Μνήμη τυχαίας προσπέλασης - RAM Η μνήμη RAM (Random Access Memory Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης), κρατεί όλη την πληροφορία (δεδομένα και εντολές)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια

Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια Κεφάλαιο 2.4: Εργασία με εικονίδια 2.4.1 Συχνότερα εμφανιζόμενα εικονίδια των Windows Τα πιο συνηθισμένα εικονίδια, που μπορεί να συναντήσουμε, είναι: Εικονίδια συστήματος: Τα Windows εμφανίζουν τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μνήμης - Η περιφερειακή μνήμη

ΦΥΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μνήμης - Η περιφερειακή μνήμη Τ.Π.Ε. - Φ.ΠΛΗΡ.Ε-001 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΝΗΜΗΣ 1 Όνομα Σχολείου 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης Τάξη Ε Τίτλος μαθήματος Τ.Π.Ε. Τίτλος ενότητας Μονάδες μέτρησης χωρητικότητας μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Mέσα στερεάς κατάστασης

Mέσα στερεάς κατάστασης Πηγή: http://www.ipet.gr Mέσα στερεάς κατάστασης Τα αποθηκευτικά μέσα στερεής κατάστασης είναι συσκευές αποθήκευσης δεδομένων κλειστού τύπου, χωρίς κινούμενα μέρη, στις οποίες τα δεδομένα αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 2. Μάκης Σταματελάτος

TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 2. Μάκης Σταματελάτος TEI Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Πληροφορική Σημειώσεις Τεύχος 2 Μάκης Σταματελάτος makiss@teiion.gr Περιεχόμενα Τα Κύρια Μέρη του Η/Υ (συνέχεια) Αναπαράσταση της πληροφορίας στον Η/Υ Δυαδικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ)

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ (ΜΝΗΜΗ) Συσκευές αποθήκευσης Ένας υπολογιστής προκειµένου να αποθηκεύσει δεδοµένα χρησιµοποιεί δύο τρόπους αποθήκευσης: Την Κύρια Μνήµη Τις συσκευές µόνιµης αποθήκευσης (δευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Μνήμη. Μνήμη. Κύρια μνήμη Δευτερεύουσα ή βοηθητική

Μνήμη. Μνήμη. Κύρια μνήμη Δευτερεύουσα ή βοηθητική ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ Μνήμη Μνήμη Κύρια μνήμη Δευτερεύουσα ή βοηθητική Κύρια Μνήμη Αποτελείται από μικρές κάρτες επέκτασης που τοποθετούνται σε ειδικές υποδοχές της μητρικής κάρτας Κύρια Μνήμη, αποθηκεύονται Οι

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 6 : Εξωτερική Μνήμη Καρβούνης Ευάγγελος Τρίτη, 08/12/2015 Μαγνητικός Δίσκος 1/2 Κυκλικός Δίσκος υπόστρωμα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Διδακτικοί Στόχοι. Για την αναγκαιότητα, τον τρόπο συνεργασίας, τις δυνατότητες και τον τρόπο εγκατάστασης των περιφερειακών συσκευών.

Κεφάλαιο 4. Διδακτικοί Στόχοι. Για την αναγκαιότητα, τον τρόπο συνεργασίας, τις δυνατότητες και τον τρόπο εγκατάστασης των περιφερειακών συσκευών. Κεφάλαιο 4 Ένα υπολογιστικό σύστημα εκτός από την ΚΜΕ και την κύρια μνήμη που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία και προσωρινή αποθήκευση δεδομένων βασίζεται στις περιφερειακές συσκευές για την επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ B.2.M3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα είδη κύριας μνήμης και να τα συγκρίνουμε με βάση τα χαρακτηριστικά τους Να περιγράφουμε τον ρόλο του κάθε είδους της

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις:

Τεχνολογία μνημών Ημιαγωγικές μνήμες Μνήμες που προσπελαύνονται με διευθύνσεις: Σύστημα μνήμης Ο κύριος σκοπός στο σχεδιασμό ενός συστήματος μνήμης είναι να προσφέρουμε επαρκή χωρητικότητα αποθήκευσης διατηρώντας ένα αποδεκτό επίπεδο μέσης απόδοσης και επίσης χαμηλό μέσο κόστος ανά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Δρ. Μελάς Χρήστος, Επίκουρος Καθηγητής V.1.0, 2017, Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Κρήτης Διάλεξη 5 Περιφερειακή ή Δευτερεύουσα μνήμη Μέσα αποθήκευσης πληροφοριών Στην δευτερεύουσα μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία

Λειτουργικά Συστήματα Ι. Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία Λειτουργικά Συστήματα Ι Καθηγήτρια Παπαδάκη Αναστασία 2013 1 - 2 - Κεφάλαιο 2 ο Δευτερεύουσα μνήμη Οι εύκαμπτοι μαγνητικοί δίσκοι (floppy disks) ή δισκέτες Οι σκληροί μαγνητικοί δίσκοι (hard disks) Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 2 Ο ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΠΑΓΓΕ Υπολογιστής Συνοπτικό λεξικό Οξφόρδης -> «ηλεκτρονική υπολογιστική μηχανή»

Διαβάστε περισσότερα

Κεφ. 10: Δομές Αποθήκευσης

Κεφ. 10: Δομές Αποθήκευσης Κεφ. 10: Δομές Αποθήκευσης Database System Concepts, 6 th Ed. See www.db-book.com for conditions on re-use Ταξινόμηση των μέσων φυσικής αποθήκευσης Ταχύτητα με την οποία είναι δυνατή η πρόσβαση στα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.1 Βασικές μονάδες προσωπικού υπολογιστή

Μάθημα 4.1 Βασικές μονάδες προσωπικού υπολογιστή Μάθημα 4.1 Βασικές μονάδες προσωπικού υπολογιστή - Εισαγωγή - Αρχιτεκτονική προσωπικού υπολογιστή - Βασικά τμήματα ενός προσωπικού υπολογιστή - Η κεντρική μονάδα Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό θα μπορείς:

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI)

Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) (συσκευές εισόδου-εξόδου) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1

Το εσωτερικό του Υπολογιστή. Χρήστος Ρέτσας 1 Το εσωτερικό του Υπολογιστή Χρήστος Ρέτσας 1 Περιφερειακές (εξωτερικές) συσκευές Κεντρική Μονάδα 2 Που είναι ηκεντρική Μονάδα; Φορητός H/Y (laptop, netbook) Χρήστος Ρέτσας 3 Που είναι ηκεντρική Μονάδα;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3 η ΔΙΑΛΕΞΗ Περιφερειακές Μνήμες ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο πραγματικός κόσμος είναι ένας αναλογικός κόσμος. Όλα τα μεγέθη παίρνουν τιμές με άπειρη ακρίβεια. Π.χ. το ηλεκτρικό σήμα τάσης όπου κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 7

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ. Μάθημα 7 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΉ Μάθημα 7 Μηχανισμός Οπτικών Δίσκων CD ROM (compact disk read only memory) Μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα (650ΜΒ ή 700ΜΒ) Γρήγορη προσπέλαση στα δεδομένα Χαμηλή τιμή (CD) Μέσο μεταφοράς και διανομής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ Τα τμήματα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι: 1. Επεξεργαστής 2. Μνήμη RAM και ROM 3. Κάρτα γραφικών 4. Μητρική Πλακέτα 5. Σκληρός Δίσκος 6. DVD / Blue Ray 7. Τροφοδοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

12/5/18. Αποτίµηση του υποσυστήµατος CPU. Κεφάλαιο 6. Κατανόηση και εκτίμηση του υλικού: Αποτιμήστε το σύστημά σας. Στόχοι

12/5/18. Αποτίµηση του υποσυστήµατος CPU. Κεφάλαιο 6. Κατανόηση και εκτίμηση του υλικού: Αποτιμήστε το σύστημά σας. Στόχοι 12/5/18 A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 6 Κατανόηση και εκτίμηση του υλικού: Αποτιμήστε το σύστημά σας Η ιδανική ψηφιακή συσκευή σας Αποτίµηση

Διαβάστε περισσότερα

Λ.Σ. και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων

Λ.Σ. και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Λ.Σ. και Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων Κεφάλαιο 4 Διαχείριση συσκευών Ε/Ε Διδάσκων: Σπάχος Κυριάκος Εισαγωγή Ένα υπολογιστικό σύστημα εκτός από την ΚΜΕ και τη κύρια μνήμη βασίζεται και στις περιφερειακές

Διαβάστε περισσότερα

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης

Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Β1.1 Αναπαράσταση Δεδομένων και Χωρητικότητα Μονάδων Αποθήκευσης Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τον τρόπο αναπαράστασης των δεδομένων (δυαδικό σύστημα) Να αναγνωρίζουμε πώς γράμματα και σύμβολα από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 4 ο Μάθημα. Το Υλικό του Υπολογιστή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 4 ο Μάθημα. Το Υλικό του Υπολογιστή ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 4 ο Μάθημα Το Υλικό του Υπολογιστή Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Πουλιέται οπουδήποτε (ακόμη και σε Super Market) Είναι παντού Ο φορητός έχει τις ίδιες δυνατότητες με τον επιτραπέζιο Γίνονται μικρότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Β2.3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη

Β2.3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Β2.3 Κύρια και Βοηθητική Μνήμη Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναφέρουμε τα είδη κύριας μνήμης και να τα συγκρίνουμε με βάση τα χαρακτηριστικά τους Να περιγράφουμε τον ρόλο του κάθε είδους της κύριας μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Αποθήκευση εδομένων. ομή ενός Σ Β. Εισαγωγή Το «εσωτερικό» ενός ΜΕΡΟΣ Β : Η (εσωτερική) αρχιτεκτονική ενός Σ Β είναι σε επίπεδα

Αποθήκευση εδομένων. ομή ενός Σ Β. Εισαγωγή Το «εσωτερικό» ενός ΜΕΡΟΣ Β : Η (εσωτερική) αρχιτεκτονική ενός Σ Β είναι σε επίπεδα Αποθήκευση εδομένων Βάσεις Δεδομένων 2009-2010 Ευαγγελία Πιτουρά 1 ΜΕΡΟΣ Β : Εισαγωγή Το «εσωτερικό» ενός Σ Β ομή ενός Σ Β Η (εσωτερική) αρχιτεκτονική ενός Σ Β είναι σε επίπεδα Τυπικά, κάθε σχέση σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 2: Σύστημα Αρχείων Τα προγράμματα που εκτελούνται

Διαβάστε περισσότερα

Data Safe I (Serial ATA) Εξωτερικός σκληρός δίσκος USB2.0. Εγχειρίδιο χρήστη

Data Safe I (Serial ATA) Εξωτερικός σκληρός δίσκος USB2.0. Εγχειρίδιο χρήστη Data Safe I (Serial ATA) Εξωτερικός σκληρός δίσκος USB2.0 Εγχειρίδιο χρήστη Έκδοση 1.1 Πίνακας περιεχομένων 1 Πριν ξεκινήσετε 1.1 Προφυλάξεις ασφαλείας 1.2 Απαιτήσεις συστήματος 1.3 Περιεχόμενα συσκευασίας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος Πληροφορική Ι

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας Σιώζιος Κων/νος Πληροφορική Ι Βασικά δομικά στοιχεία ενός Η/Υ Σιώζιος Κων/νος Πληροφορική Ι 1 Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Γνώσεις αλληλεπίδρασης υλικού λογισμικού Ο ρόλος των οδηγών συσκευών Τα μέρη της κύριας μονάδας και των περιφερειακών

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο μάθημα «Συντήρηση Η/Υ»

Σημειώσεις στο μάθημα «Συντήρηση Η/Υ» Σημειώσεις στο μάθημα «Συντήρηση Η/Υ» Β Τάξη ΕΠΑ.Λ. Τομέας Πληροφορικής 1. Εισαγωγή Υπολογιστικό Σύστημα Ο υπολογιστής είναι μία συσκευή η λειτουργία της οποίας βασίζεται στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Κεφάλαιο 3: Είσοδος - Έξοδος Τα περισσότερα συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

i Στα σύγχρονα συστήματα η κύρια μνήμη δεν συνδέεται απευθείας με τον επεξεργαστή

i Στα σύγχρονα συστήματα η κύρια μνήμη δεν συνδέεται απευθείας με τον επεξεργαστή Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2015-16 Τεχνολογίες Κύριας (και η ανάγκη για χρήση ιεραρχιών μνήμης) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης i Στα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές συσκευές Ε/Ε. Είσοδος Έξοδος στον υπολογιστή. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Μ.

Βασικές συσκευές Ε/Ε. Είσοδος Έξοδος στον υπολογιστή. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) Μ. Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (IΙI) (συσκευές εισόδου-εξόδου) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στους Η/Υ και Εφαρμογές

Εισαγωγή στους Η/Υ και Εφαρμογές Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Εισαγωγή στους Η/Υ και Εφαρμογές tzagara@upatras.gr daskalou@upatras.gr https://eclass.upatras.gr/courses/econ1242/ Θέμα Μαθήματος Υλικό των Η/Υ: Περιφερειακά

Διαβάστε περισσότερα

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών

- Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Μάθημα 4.5 Η Μνήμη - Εισαγωγή - Επίπεδα μνήμης - Ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης - Συσκευασίες μνήμης προσωπικών υπολογιστών Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα αυτό θα μπορείς: Να αναφέρεις τα κυριότερα είδη μνήμης

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321)

Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Λειτουργικά Συστήματα (ΗΥ321) Διάλεξη 12: Συστήματα RAID Οι Καθυστερήσεις των Δίσκων Χρόνος αναζήτησης Μάζα της κεφαλής / βραχίονα Καθυστέρηση για την σταθεροποίηση / τοποθέτηση με ακρίβεια Δύσκολο να

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 8 & 9 11/10/07 Τμήμα θεωρίας: Α.Μ. 8, 9 Κάθε Πέμπτη, 11πμ-2μμ, ΑΜΦ23. Διδάσκων: Ντίνος Φερεντίνος Γραφείο 118 email: kpf3@cornell.edu Μάθημα: Θεωρία + προαιρετικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη

ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Επανάληψη 1 Ο νόμος του Moore λέει ότι a) Η πυκνότητα των κυκλωμάτων της Μνήμης είναι πάντα τριπλάσια αυτής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. b) Κάθε 18 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια & Περιφερειακή Μνήµη

Κύρια & Περιφερειακή Μνήµη Κύρια & Περιφερειακή Μνήµη Κύρια Μνήµη RAM ROM Cache Περιεχόµενα Μονάδες Μαζικής Αποθήκευσης Μαγνητικοί ίσκοι Μαγνητικές Ταινίες Οπτικά Μέσα Ηκύρια µνήµη (Main Memory) Η κύρια µνήµη: Αποθηκεύει τα δεδοµένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Επανάληψη ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Επανάληψη 1 Ο νόμος του Moore λέει ότι: a) Η πυκνότητα των κυκλωμάτων της μνήμης είναι πάντα τριπλάσια αυτής των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. b) Κάθε 18 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος Τι σημαίνει ο όρος ψηφιακό ; Όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη φύση είναι αναλογικές διαδικασίες. Ένα αναλογικό σύστημα λοιπόν μπορεί να λάβει άπειρες συνεχόμενες τιμές

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Κύριας Μνήμης

Τεχνολογίες Κύριας Μνήμης Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 2016-17 Τεχνολογίες Κύριας (και η ανάγκη για χρήση ιεραρχιών μνήμης) http://mixstef.github.io/courses/comparch/ Μ.Στεφανιδάκης Κύρια Μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1

Μαλούτα Θεανώ Σελίδα 1 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1. Τι ονομάζουμε υλικό και τι λογισμικό ενός υπολογιστικού συστήματος; 2. Τι είναι α) η μητρική πλακέτα ( motherboard), β) η κεντρική μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1- MULTIPLE CHOICE

ΜΑΘΗΜΑ 1- MULTIPLE CHOICE ΜΑΘΗΜΑ 1- MULTIPLE CHOICE 1. Ποιος τύπος Η/Υ χρησιμοποιείται για την λειτουργία συστημάτων και βάσεων δεδομένων μεγάλων εταιρειών; a) Επιτραπέζιος Η/Υ b) Προσωπικός Ψηφιακός Βοηθός c) Μεγάλο σύστημα d)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ 1

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ 1 ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΕΛΑΝΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ 1 ΥΛΙΚΟ & ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΥΡΙΑ ΜΝΗΜΗ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ & ΕΞΟΔΟΥ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΗΓΕΣ Κάθε υπολογιστής

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος

Εφαρμογές Υπολογιστών. Κεφάλαιο 4 Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό Συστήματος Λογισμικό 2 Λογισμικό Συστήματος Τα ειδικά εργαλεία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών και την εκτέλεση βοηθητικών εργασιών. Το λειτουργικό σύστημα (operating system)

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D.

Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Παναγιώτης Μαθιόπουλος Ph.D. Καθηγητής Ψηφιακών Επικοινωνιών Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ Professor (1989 2003) Department of Electrical and Computer Engineering The

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2016-17 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και κρυφή μνήμη) http://mixstef.github.io/courses/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Κεφάλαιο 1: Υλικό Υπολογιστών (Hardware) 1.1: Το υπολογιστικό σύστημα ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1. Τι αντιλαμβάνεστε με τον όρο υλικό (hardware); [σελ. 8] Τα φυσικά μέρη που μπορούμε να δούμε και να αγγίξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Αποτίμηση ενός υπολογιστή 1

Αποτίμηση ενός υπολογιστή 1 0 Πληροφορική Ι - Ιωάννης Γιώτης 10/11/16 Θέματα κεφαλαίου Πληροφορική Ι Ιωάννης Γιώτης Κατανόηση και εκτίμηση του υλικού: Αποτιμήστε το σύστημά σας 10/11/16 Αποτίμηση του υπο της μνήμης Αποτίμηση του

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI)

Κύρια μνήμη. Μοντέλο λειτουργίας μνήμης. Ένα τυπικό υπολογιστικό σύστημα σήμερα. Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 015-16 Οργάνωση Υπολογιστών (ΙI) (κύρια και ) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Ένα τυπικό υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙ Η ΜΝΗΜΩΝ ΠΤΥΤΙΚΕΣ ΜΗ ΠΤΥΤΙΚΕΣ

ΕΙ Η ΜΝΗΜΩΝ ΠΤΥΤΙΚΕΣ ΜΗ ΠΤΥΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΕΙ Η ΜΝΗΜΩΝ ΠΤΥΤΙΚΕΣ ΜΗ ΠΤΥΤΙΚΕΣ 2 ΠΤΥΤΙΚΕΣ vs ΜΗ ΠΤΥΤΙΚΕΣ Πτητική είναι η µνήµη η οποία χάνει το περιεχόµενο της µε το σβήσιµο του ηλεκτρονικού υπολογιστή (διακοπή τροφοδοσίας), ενώ µη πτητική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Η/Υ 1) Τι είναι μητρική πλακέτα; Είναι η βασική ηλεκτρονική πλακέτα ενός Η/Υ πάνω στην οποία συνδέονται όλα τα εξαρτήματα ενός Η/Υ όπως ο επεξεργαστής, η μνήμη, οι κάρτες επέκτασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ 4 ο ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΙΑ 2017 Εξοπλισμός και Υλικά Σε ένα σιδηρομαγνητικό υλικό, το μαγνητικό πεδίο που επάγεται πρέπει να βρίσκει την ασυνέχεια υπό γωνία 90 ο ή 45 ο μοίρες.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών

Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών. Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών Υλικό Υπολογιστών Κεφάλαιο 5ο Οργάνωση υπολογιστών 1 Οργάνωση υπολογιστών ΚΜΕ Κύρια Μνήμη Υποσύστημα εισόδου/εξόδου 2 Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (ΚΜΕ) R1 R2 ΑΛΜ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Ενότητα 13: (Μέρος Β ) Λειτουργικό Σύστημα Δρ. Μηνάς Δασυγένης mdasyg@ieee.org Εργαστήριο Ψηφιακών Συστημάτων και Αρχιτεκτονικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Ακαδηµαϊκό Έτος 2003-2004, Εαρινό Εξάµηνο ιδάσκων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. ίαυλος συστήµατος. Κεφαλαίο 4Β. ίαυλοι δεδοµένων και διευθύνσεων. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07

Ενότητα 4. Εισαγωγή στην Πληροφορική. ίαυλος συστήµατος. Κεφαλαίο 4Β. ίαυλοι δεδοµένων και διευθύνσεων. Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 Ενότητα 4 Εισαγωγή στην Πληροφορική Κεφάλαιο 4Α: Αναπαράσταση πληροφορίας Κεφάλαιο 4Β: Επεξεργαστές που χρησιµοποιούνται σε PCs Χειµερινό Εξάµηνο 2006-07 ρ. Παναγιώτης Χατζηδούκας (Π..407/80) Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας

Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Τµήµα Πληροφορικής Ενότητα 8η: Συσκευές Ε/Ε - Αρτηρίες Άσκηση 1: Υπολογίστε το µέσο χρόνο ανάγνωσης ενός τµήµατος των 512 bytes σε µια µονάδα σκληρού δίσκου µε ταχύτητα περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική υπολογιστών

Αρχιτεκτονική υπολογιστών 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Αρχιτεκτονική υπολογιστών Ενότητα 6 : Εξωτερική Μνήμη Φώτης Βαρζιώτης 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Διδακτικοί Στόχοι

Κεφάλαιο 2. Διδακτικοί Στόχοι Κεφάλαιο 2 Το αντικείμενο αυτού του κεφαλαίου είναι η οργάνωση του συστήματος αρχείων του υπολογιστή. Παρουσιάζονται έννοιες, όπως η διαχείριση αρχείων και το σύστημα αρχείων, αναλύεται η φυσική οργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4288 /11.08.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4288 /11.08.2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 4288 /11.08.2015 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ) Αβέρωφ 21, Αθήνα 104 33 Τηλ.: 210-8898200 Fax: 210-8253760 Γενική Διεύθυνση Διεύθυνση: Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Αθήνα, 25/10/2016

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ Στέφανος Γκρίτζαλης Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Καραφασούλης ιδάσκων (Π 407) Μαγνητικοί ίσκοι Τα δεδοµένα αποθηκεύονται στο µαγνητικό φιλµ του δίσκου Ο δίσκος περιστρέφεται µε

Διαβάστε περισσότερα

Κινητήρες μιας νέας εποχής

Κινητήρες μιας νέας εποχής Κινητήρες μιας νέας εποχής H ABB παρουσιάζει μια νέα γενιά κινητήρων υψηλής απόδοσης βασισμένη στην τεχνολογία σύγχρονης μαγνητικής αντίστασης. Η ΑΒΒ στρέφεται στην τεχνολογία κινητήρων σύγχρονης μαγνητικής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Έννοιες Πληροφορικής

Βασικές Έννοιες Πληροφορικής Βασικές Έννοιες Πληροφορικής 1. Τι είναι ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής είναι οποιαδήποτε συσκευή μεγάλη ή μικρή που επεξεργάζεται δεδομένα και εκτελεί την εργασία του σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική και Υπολογιστές

Πληροφορική και Υπολογιστές Πληροφορική και Υπολογιστές Πληροφορική είναι η επιστήμη και η τεχνολογία που ασχολείται με τις πληροφορίες, τα μέσα και τους τρόπους επεξεργασίας των πληροφοριών, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τον

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική

Ενότητα 1η. Εισαγωγή στην Πληροφορική Ενότητα 1η Εισαγωγή στην Πληροφορική 1.1 Τι είναι Πληροφορική Ένας σύντομος ορισμός για το τι είναι πληροφορική είναι ο παρακάτω: όλα εκείνα που χρειάζεται κανείς για να παράγει, να οργανώνει και να διαχειρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

MULTIPLE CHOICE REVISION: ΜΑΘΗΜΑ 1-2

MULTIPLE CHOICE REVISION: ΜΑΘΗΜΑ 1-2 MULTIPLE CHOICE REVISION: ΜΑΘΗΜΑ 1-2 1. Ποιος τύπος Η/Υ χρησιμοποιείται για την λειτουργία συστημάτων και βάσεων δεδομένων μεγάλων εταιρειών; a) Επιτραπέζιος Η/Υ b) Προσωπικός Ψηφιακός Βοηθός c) Μεγάλο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Β Γυμνασίου Σχολικό έτος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Β Γυμνασίου Σχολικό έτος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Β Γυμνασίου Σχολικό έτος 2009-2010 Γνωρίζω το υπολογιστή ως ενιαίο σύστημα Ψηφιακός Κόσμος Το Εσωτερικό του Υ. Σ. Πολυμέσα Δίκτυα Η / Υ Ψηφιακός Κόσμος Ψηφιακό Αναλογικό Με τον όρο Ψηφιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ SOCKET CPU Χρόνια Επεξεργαστές Συχνότητα Yπολογιστής 2000 Intel Pentium 4 100-200 478/ Intel Celeron N Intel Pentium 4 EE 400-800

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή Κεφάλαιο 2 2. Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή 2.1 Εισαγωγή Στο σημείο αυτό είστε ήδη εξοικειωμένοι με την κεντρική ιδέα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η.Π.Α. ΚΑΝΑ ΑΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Η.Π.Α. ΚΑΝΑ ΑΣ Ο προσωπικός υπολογιστής ή PC (αγγλικά: personal computer) είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής µε αυτόνοµη µονάδα επεξεργασίας, οθόνη και πληκτρολόγιο που χρησιµοποιείται συνήθως από ένα χρήστη, και κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ : 49999,50 ΕΥΡΩ ΜΕ Φ.Π.Α. Κ.Α. : 70.01.7134.001 ΕΤΟΣ : 2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές Υπολογιστών Βασίλης Μπλιάµπλιας Γεωργία Τσούτσου Γιώργος Συνάπαλος

Εφαρµογές Υπολογιστών Βασίλης Μπλιάµπλιας Γεωργία Τσούτσου Γιώργος Συνάπαλος Το υλικό του υπολογιστή Εφαρµογές Υπολογιστών Βασίλης Μπλιάµπλιας Γεωργία Τσούτσου Γιώργος Συνάπαλος Υπολογιστικό σύστηµα Στο υπολογιστικό σύστηµα ανήκει το: Υλικό Λογισµικό Υλικό Είναι οτιδήποτε έχει

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Δ Εξάμηνο

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Δ Εξάμηνο AEN ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές Δ Εξάμηνο ΘΕΩΡΙΑ 4 η Διάλεξη ΧΑΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΗΤΡΙΚΗ ΚΑΡΤΑ (MOTHERBOARD) Γνωστή και σαν μητρική πλακέτα ή μητρική: είναι το κεντρικό και βασικό τυπωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα

Λειτουργικά Συστήματα. Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Λειτουργικά Συστήματα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας - Λευκάδα Στέργιος Παλαμάς, Υλικό Μαθήματος «Λειτουργικά Συστήματα», 2015-2016 Εργαστηριακή Άσκηση 2: Σύστημα Αρχείων Τα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης

Το εσωτερικό ενός PC. Τεχνολογία Η/Υ & Πληροφοριών - 05 Κεντρική μονάδα Χουρδάκης Μανόλης Το εσωτερικό ενός PC 1 Το κουτί του PC (περίβλημα) περιέχει όλα τα βασικά μέρη του συστήματος Δύο κατηγορίες κουτιών: Desktop και Tower Mini tower Midi tower Full tower Κεντρική μονάδα Ο τύπος του κουτιού

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Γεωργία Πελέκη, Έλντα Μπάλι Τζαφέρι Τζένη, Αλεξία Παπαδοπούλου, Ντοριλέιν Γκαρσία

ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Γεωργία Πελέκη, Έλντα Μπάλι Τζαφέρι Τζένη, Αλεξία Παπαδοπούλου, Ντοριλέιν Γκαρσία ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1964 1981 Γεωργία Πελέκη, Έλντα Μπάλι Τζαφέρι Τζένη, Αλεξία Παπαδοπούλου, Ντοριλέιν Γκαρσία Τεχνολογία Επιδόσεις Το 1958, ο Τζακ Κίλμπυ (Jack Kilby) της εταιρείας Texas Instruments κατάφερε

Διαβάστε περισσότερα

Με τον όρο μνήμη αναφερόμαστε στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προγραμμάτων και δεδομένων σε έναν υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή

Με τον όρο μνήμη αναφερόμαστε στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προγραμμάτων και δεδομένων σε έναν υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή Μνήμη Με τον όρο μνήμη αναφερόμαστε στα μέσα που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προγραμμάτων και δεδομένων σε έναν υπολογιστή ή άλλη ψηφιακή ηλεκτρονική συσκευή, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση. Τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Α Τριμήνου Καλή Επιτυχία

Διαγώνισμα Α Τριμήνου Καλή Επιτυχία Μάθημα: Πληροφορική Ημερομηνία : 5-12-2000 Καθηγητές: Κωσταλίας Κώστας-Πιλατέρης Γιάννης Διάρκεια 45 Λεπτά Τμήμα : Β. Ονοματεπώνυμο:.. Διαγώνισμα Α Τριμήνου Καλή Επιτυχία 1 ο Θέμα (3 μονάδες) Οι πιο διαδεδομένοι

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 1ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Εισαγωγή στην Τεχνολογία TCP/IP To TCP/IP σημαίνει Transmission Control Protocol / Internet Protocol και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ

Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Προγραμματισμός Διαχείρισης Συστημάτων ΙΙ Μάθημα 4ο Δίσκοι Μιχαηλίδης Παναγιώτης Περιεχόμενα Δίσκοι Διασυνδέσεις δίσκων Γεωμετρία δίσκου Προσθήκη ενός δίσκου στο Linux Εγκατάσταση δίσκου Συστήματα αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ

Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ Ιστορική Αναδρομή Λειτουργικών Συστημάτων (ΛΣ) Εισαγωγή : ο πυρήνας (kernel) / ο φλοιός (shell) Β ΕΠΑΛ http://leitourgika-systhmata-epal-b.ggia.info/ Σύγχρονο Λειτουργικό Σύστημα - ΛΣ Λειτουργικό Σύστημα:

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Αρχιτεκτονική Υπολογιστών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Υποσύστημα εισόδου εξόδου Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Αριστείδης Ευθυμίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗ 4 η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ Σκοπός της Άσκησης: Σκοπός της εργαστηριακής άσκησης είναι α) η κατανόηση της αρχής λειτουργίας των μηχανών συνεχούς ρεύματος, β) η ανάλυση της κατασκευαστικών

Διαβάστε περισσότερα

ταχύτητα μέτρου. Με την άσκηση κατάλληλης σταθερής ροπής, επιτυγχάνεται

ταχύτητα μέτρου. Με την άσκηση κατάλληλης σταθερής ροπής, επιτυγχάνεται ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ 26. Δύο σημειακές σφαίρες που η καθεμιά έχει μάζα συνδέονται μεταξύ τους με οριζόντια αβαρή ράβδο. Το σύστημα περιστρέφεται γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη

Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης. Κάντε κλικ για έναρξη Σημειώσεις : Χρήστος Μουρατίδης Κάντε κλικ για έναρξη Γενική εικόνα Στο σχήμα βλέπουμε μία γενική εικόνα του εσωτερικού της Κεντρική Μονάδας του υπολογιστή: Τροφοδοτικό Είναι μία ηλεκτρική μικροσυσκευή,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή

Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή Κεφάλαιο 1.5: Τα βασικά μέρη ενός υπολογιστή 1.5.1 Ανάλυση των μερών ενός υπολογιστή Μονάδα συστήματος Είναι το κουτί του υπολογιστή το οποίο φαίνεται αρκετά συμπαγές, αλλά στην πραγματικότητα αποτελείται

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ

Μάθημα 2 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ Μάθημα 2 ο ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΕΙΩΝ Εισαγωγή στη Διαχείριση Αρχείων Οι Η/Υ θα ήταν άχρηστοι, αν δεν μπορούσαν να αποθηκεύσουν τα δεδομένα που επεξεργάζονται για μελλοντική χρήση. Τα δεδομένα αποθηκεύονται

Διαβάστε περισσότερα

4 η γενιά ( δεκαετία 70 έως σήμερα) Δομικό Στοιχείο : Ολοκληρωμένο κύκλωμα ή τσιπ μεγάλης κλίμακας ολοκλήρωσης.

4 η γενιά ( δεκαετία 70 έως σήμερα) Δομικό Στοιχείο : Ολοκληρωμένο κύκλωμα ή τσιπ μεγάλης κλίμακας ολοκλήρωσης. Γενιές Η/Υ Χωρίζουμε τη χρονική περίοδο από τη στιγμή της εμφάνισης του πρώτου Η/Υ (του ENIAC) μέχρι σήμερα σε χρονικά διαστήματα, τα οποία καθορίζονται από αλλαγές στην τεχνολογία κατασκευής των Η/Υ και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ & ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Στόχοι κεφαλαίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ & ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Στόχοι κεφαλαίου ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ε ΟΜΕΝΩΝ & ΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Στόχοι κεφαλαίου Ορισµός και περιγραφή του τρόπου επικοινωνίας δεδοµένων ίακριση µορφών σήµατος και τρόπων µετάδοσής τους Παρουσίαση ειδικού υλικού και µέσων µετάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος

ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος ΘΕΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1 περίοδος Σε αυτό το μάθημα θα μάθετε να: 1. Αναφέρετε τα διάφορα είδη μνήμης και συσκευές που τις περιέχουν. 2. Περιγράφετε τα σημαντικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Δίκτυα. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Δίκτυα ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Εισαγωγή Η επικοινωνία, ως ανταλλαγή πληροφοριών, υπήρξε ένας από τους θεμέλιους λίθους της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού Η μετάδοση πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα