9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ"

Transcript

1 9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Φεβρουάριος 2014

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑ 9 ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ ΙΣΤΟΡΙΑ 9 ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ(ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ- ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ) ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΞΕΝΩΝΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΕΘΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

3 2 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ «Απ το Βορά πάντοτε γενεές βαρβάρων θα πλακώνουν, να πνίξουν τη φύτρα την Ελληνική. Γενεές κλεφτών ας στέκονται παντοτινά, φρουροί ακοίμητοι στα σύνορα τα Βορινά.» Αγαπητοί Συνάδελφοι, σας καλωσορίζω στην έδρα της 9 ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ», στην πόλη της Κοζάνης και εύχομαι ευχάριστη διαμονή για εσάς και τις οικογένειές σας. Έχουμε την τύχη και την τιμή, να υπηρετούμε σε μια περιοχή με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ένδοξο ιστορικό παρελθόν. Ως Διοικητής της 9 ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ», συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνης απέναντι στην υψηλή αποστολή μας και στον κάθε Αξιωματικό που υπηρετεί στη Ταξιαρχία και φροντίζοντας για την απρόσκοπτη αφοσίωση στο έργο σας, σας εφοδιάζω με τις απαραίτητες πληροφορίες για την πόλη της Κοζάνης και την Υπηρεσία. Σκοπός της παρούσης ενημέρωσης, είναι η καλύτερη δυνατή προσαρμογή σας στην περιοχή, με πληροφορίες χρήσιμες για εσάς και τα μέλη των οικογενειών σας. Με σεβασμό στο έμψυχο δυναμικό και στον παράγοντα «άνθρωπο»

4 3 ΕΜΒΛΗΜΑ 9 ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Πελαργός. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα της Ταξιαρχίας στην εκτέλεση της αποστολής της. Είναι γνωστό ότι το πτηνό αυτό, με την ευγένεια και την υπερηφάνεια του χαρακτήρα του, αντιμετωπίζει με γενναιότητα το θάνατο, όταν χρειασθεί. ΡΗΤΟ: "Η ΚΑΛΩΣ ΖΗΝ Η ΚΑΛΩΣ ΤΕΘΝΗΚΕΝΑΙ". "Ουκ αν πριαίμην ουδενός λόγου βροτόν όστις κεναίσιν ελπίσιν θερμαίνεται αλλ' ή καλώς ζην ή καλώς τεθνηκέναι τον ευγενή χρή". Σοφοκλέους, Αίας "Δεν θα έδινα ούτε μία πεντάρα για άνθρωπο που βαυκαλίζεται με κενές ελπίδες. Ο ευγενής χαρακτήρας πρέπει ή να ζει καλώς ή να πεθαίνει καλώς (ένδοξα)".

5 4 ΙΣΤΟΡΙΑ 9 ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» Σε ότι αφορά την ιστορία της 9 Μ/Π ΤΑΞΠΖ, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί η αντίστοιχη της ΙΧ Μεραχίας Πεζικού καθόσον η 9 Μ/Π ΤΑΞΠΖ αποτελεί τη συνέχειά της. απο την 1 Απρ 1998 στo πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δυνάμεων του στρατού ξηράς. Η ΙΧ ΜΠ συγκροτήθηκε τον Αυγ του 1913 στα Γιάννενα και έλαβε μέρος σε όλους τους μετέπειτα αγώνες του Εθνους ήτοι: Στην ανακατάληψη της Β.Ηπείρου (1914) Στον Α ΠΠ ( ) Στις επιχειρήσεις της Θράκης( ) Στην Μικρασιατική Εκστρατεία( ) Στον Ελληνοїταλικό Πόλεμο (1940) και συγκεκριμένα στις μάχες της ΠΙΝΔΟΥ, ΜΟΡΑΒΑ,ΙΒΑΝ και ΚΟΡΥΤΣΑΣ, καθώς και στις επιχειρήσεις της περιόδου του Από την 1 Απρ 1988 η 9 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ προήλθε από τη μετάπτωση της ΙΧ ΜΠ στo πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δυνάμεων του στρατού ξηράς και από 01 Απρ 1998 η Ταξιαρχία άρχισε να λειτουργεί με έδρα την Φλώρινα. Η Ταξιαρχία τον Οκτώβριο του 2009 μετονομάστηκε σε 9 ΤΑΞΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» διότι ως ΙΧ ΜΠ (όπως προαναφέρθηκε) συμμετείχε στις επιχειρήσεις ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα στην απελευθέρωση της ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ στις 13 Ιουλίου Από τον Μάρτιο του 2011 μετονομάστηκε σε ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ. Από τις 30 Σεπ 13 και στα πλαίσια της Δομής Δυνάμεων , η έδρα της Ταξιαρχίας μεταφέρθηκε στην πόλη της Κοζάνης και συγκεκριμένα στο Στρδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ», στις εγκαταστάσεις του Σγειου του Α ΣΣ, ενώ το Πολεμικό Στρατηγείο της σε περίοδο επιχειρήσεων μετακινείται και αναπτύσσεται στην περιοχή Μαυροδενδρίου.

6 5 Η 9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ ΣΗΜΕΡΑ Η έδρα της 9 ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ», βρίσκεται στο Στρατόπεδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ», στη Δυτική παρυφή της Κοζάνης, σε έκταση που κατέχει η Στρατιωτική Υπηρεσία από το Η Περιοχή Ευθύνης της Ταξιαρχίας περιλαμβάνει ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθώς και μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπό τη Διοίκησή της έχει, το 1 ο ΣΠ με έδρα τη Φλώρινα, το 15 ο ΣΠ με έδρα την Καστοριά.

7 6 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ Ο Νομός Κοζάνης ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας σε έκταση και πληθυσμό. Είναι κυρίως γνωστός ως το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Χώρας, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπερνά το 75% της συνολικής που παράγεται στη Χώρα. Μέχρι τη δεκαετία του 60 υπήρξε καθαρά γεωργοκτηνοτροφικός και γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη και σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την ανάγκη ανάπτυξης και άλλων κλάδων της οικονομίας, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Το πλούσιο φυσικό ανάγλυφο, με τις ιδιαιτερότητες και τις αντιθέσεις που παρουσιάζει, η σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η ποικιλία ξεχωριστών προϊόντων και τα «δώρα» της φύσης, συνθέτουν τη φυσιογνωμία του Νομού και τον κατατάσσουν στους πλέον ανεπτυγμένους, ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς τόπους διαμονής, καθώς παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους και ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο. ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΓΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία, υπήρξε χώρος μεγάλων γεωλογικών αλλαγών και ανακατατάξεων. Απολιθωμένοι κορμοί εκατομμυρίων ετών έχουν βρεθεί στα Καστανοχώρια Βοΐου, στο Σκαλοχώρι, στη Δαμασκηνιά και τη

8 7 Μόρφη. Απολιθώματα σπονδυλωτών αυτής της περιόδου, βρέθηκαν στην Κοζάνη, στο Τσοτύλι, στη Νεάπολη και στην πλούσια σε λιγνίτη λεκάνη της Πτολεμαΐδας. Οι ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών έφεραν στο φως εντυπωσιακές πόλεις (αρχαία Αιανή, αρχαία πόλη Πολυμύλου), βασιλικούς τάφους (νεκρόπολη αρχαίας Αιανής), ιερά (αρχαίο ιερό στην Ξηρολίμνη) και πολλές αρχαιότητες, που αποδεικνύουν ότι αποτέλεσε κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας, ανέπτυξε αστική ζωή, πολιτισμό και τέχνες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αντιπαραβάλλονται με την τέχνη της νότιας Ελλάδας, που έχει προβληθεί περισσότερο. Η περιοχή τροφοδοτούσε το μακεδονικό ιππικό, ένα από τα ισχυρά όπλα των Μακεδόνων βασιλέων, με έμπειρους και δυνατούς πολεμιστές. Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Γεωγραφικά ανήκει στη Δυτική Μακεδονία, μαζί με τους Νομούς Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας. Αποτελεί σταυροδρόμι και συγκοινωνιακό κόμβο ανάμεσα σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θεσσαλία. Απλώνεται από τα ανατολικά αντερείσματα της Πίνδου μέχρι το Βέρμιο όρος, από το Βόιο, το Μουρίκι και τη λίμνη Βεγορίτιδα, μέχρι τα Πιέρια και τα Καμβούνια όρη. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό της Δυτ. Μακεδονίας, με έκταση περί τα τ. χλμ και πάνω από κατοίκους. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής εγκαταστάθηκαν κατά την παλαιολιθική εποχή, όπως πιστοποιείται από το αρχαιότερο λίθινο εργαλείο της Ελλάδος, που βρέθηκε στο Παλαιόκαστρο Σιάτιστας. Πλούσια απολιθώματα χλωρίδος και πανίδος, ανάγονται εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση του ανθρώπου. Η ιστορία του Νομού αποτελεί ένα αδιάσπαστο ψηφιδωτό, που παρουσιάζει συνέχεια από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

9 8 Οι μέχρι σήμερα αρχαιολογικές έρευνες, κατέδειξαν ότι στα όρια του Νομού περικλείεται μεγάλο μέρος της αρχαίας Ελίμειας, της αρχαίας Ορεστίδος και Εορδαίας, οι οποίες και αποτελούσαν ανεξάρτητα κρατίδια της Άνω Μακεδονίας. Συμμαχικές σχέσεις είχαν αναπτύξει με το βασίλειο της Κάτω Μακεδονίας, όπως αναφέρεται σε αρχειακές πηγές. Ο Φίλιππος ο Β ενσωμάτωσε τα κρατίδια στο ενιαίο Βασίλειο της Μακεδονίας και από τότε ξεκίνησε η κοινή τους πορεία. Την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η περιοχή της Ελίμειας προσέφερε πολύτιμους συνεργάτες, αξιόλογους στρατηγούς και αξιόμαχα στρατεύματα για τη μεγαλειώδη εκστρατεία στην Ανατολή. Η περίφημη τάξη των Ελιμειωτών πεζεταίρων του βασιλιά, με επικεφαλή το στρατηγό Κοίνο τον Πολεμοκράτη, δόξασε το μακεδονικό όνομα σε όλες τις μεγάλες μάχες στην Ασία, μέχρι τον Ινδό ποταμό. Μετά τη μάχη της Πύδνας το 168 π.χ. και την ήττα του τελευταίου Μακεδόνα βασιλιά, του Περσέα, υποτάχθηκε στους Ρωμαίους και αποτέλεσε μία από τις ανεξάρτητες διοικητικές επαρχίες της Μακεδονίας, κατά το ρωμαϊκό διοικητικό σύστημα, μαζί με την Εορδαία, τη Λυγκηστίδα, Ορεστίδα και Πελαγονία. Το 148 π.χ. μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Ανδρίσκου, καταργήθηκαν οι ανεξάρτητες δημοκρατίες και η Μακεδονία έγινε ρωμαϊκή επαρχία. Η Ελίμεια και ολόκληρη η Άνω Μακεδονία αναγνωρίστηκε ως «ελεύθερη», με διοικητικό και πολιτικό όργανο το Κοινό των Ελιμειωτών και έδρα την πόλη των Καισάρων (Καισαρειά), όπως ονομάσθηκε ένα από τα κάστρα της Αιανής. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους η περιοχή διοικητικά ανήκε στο Β θέμα της αυτοκρατορίας, όπως και ολόκληρη η Μακεδονία. Μετά τα 1389 (μάχη Κοσσυφοπεδίου), η περιοχή περιήλθε σε οθωμανική κυριαρχία για 523 χρόνια. ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Οι αυτόχθονες κάτοικοι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελιμειωτών Μακεδόνων, που ανήκαν στα βορειοδυτικά ελληνικά δωρικά φύλα. Με την κάθοδό τους στις περιοχές αυτές συγχωνεύθηκαν με τους προελληνικούς πληθυσμούς των Πελασγών, που ήταν εγκατεστημένοι από τη νεολιθική εποχή. Αξιόλογα δείγματα του πολιτιστικού επιπέδου των αρχαίων κατοίκων και των επαφών τους με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο, αποτελούν τα ειδώλια κυκλαδικής τέχνης, μυκηναϊκά αγγεία και αρχαιολογικά ευρήματα που καλύπτουν την περίοδο μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και ανασκάφηκαν στο χώρο της αρχαίας Αιανής και στον ευρύτερο χώρο του Νομού. Οι γηγενείς κάτοικοι, διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διέκριναν την αρχαία σκέψη και τις ιδιαιτερότητες των Μακεδόνων, δημιούργησαν σταθερή ηθική και πολιτιστική βάση, η οποία και αξιοποιήθηκε δεόντως στις μακρόχρονες προσπάθειες για επιβίωση κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, αλλά και κατά τις επαναλαμβανόμενες σλαβικές επιδρομές και τη μακραίωνη οθωμανική σκλαβιά, όπου επιχειρήθηκε η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης και του ελληνικού στοιχείου. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση, καθώς και την ανταλλαγή πληθυσμών στα , σε μεγάλο μέρος της περιοχής εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο.

10 9 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Στη θέση που κατέχει η πόλη σήμερα υπήρχαν οικισμοί από την προϊστορική εποχή, μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Αυτό μαρτυρούν τα αντικείμενα της πρώιμης εποχής του σιδήρου που βρέθηκαν στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, το κλασικό νεκροταφείο στην οδό Φιλίππου, το ρωμαϊκό νεκροταφείο στα Τρία Δέντρα (θέση Αγ. Κωνσταντίνου και συνοικία), όπου τον Οκτώβριο του 1991 αποκαλύφθηκε τάφος του 1 ου μ.χ. αιώνα, με μαρμάρινη λάρνακα και δύο κεφάλια από γυναικεία αγάλματα, ενός άνδρα και ενός αγοριού, εξαιρετικής τέχνης, τα ίχνη ακροπόλεως στην περιοχή Αγίου Ελευθερίου, ευρήματα στης «Μπήλιως τα νημόρια» (πλατεία 25 ης Μαρτίου) στην οδό Ακροπολίτη και σε διάφορες άλλες θέσεις. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, οι ιστορικοί δεν αναφέρουν οικισμό σε αυτή τη θέση, παρ ό,τι βρέθηκαν κοσμήματα και αγγεία της βυζαντινής τέχνης, μαζί με προϊστορική κεραμική σε τάφους, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το Το 13 ο και 14 ο αιώνα φαίνεται ότι υπήρχε γεωργοκτηνοτροφική εγκατάσταση στις θέσεις «Σιόποτο» και Τρία Δέντρα, ενώ ολόκληρη η περιοχή καλύπτονταν από πυκνή βλάστηση, κατάλληλη για εγκατάσταση κατοίκων, οι οποίοι και θα μετοικούσαν σε ασφαλέστερα μέρη κατά την εμφάνιση των Οθωμανών επιδρομέων. Μετά την καθοριστική μάχη στο Κοσσυφοπέδιο στα 1389, πολλοί Ηπειρώτες εγκαταστάθηκαν στις θέσεις «Σκ ρκα» και «Ζαμάρα». Οι πρώτοι αυτοί έποικοι αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής πόλης, ο οποίος και συμπληρώθηκε σταδιακά από κατοίκους γειτονικών περιοχών, όταν εκδιώχθηκαν από τους πρώτους Κονιάρους Τούρκους που άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Γύρω στα 1450, ως οργανωμένη κοινότητα πλέον, με τον πυρήνα της περιοχής «Σιόποτου», φέρει την ονομασία «Κόζιανη», ή «Κόστιανη», από τον τόπο καταγωγής των πρώτων Ηπειρωτών κατοίκων. Από τα 1450 μέχρι και το 1612, σταδιακές και μόνιμες εγκαταστάσεις Κονιάρων Τούρκων στις γύρω εύφορες περιοχές, αναγκάζουν όλο και περισσότερους κατοίκους να μετακινηθούν προς την Κόζιανη. Στα , περίπου πενήντα οικογένειες από τα Ακροκεραύνια, με αρχηγό τον Παπαγκίκα, καταφεύγουν στον οικισμό, ενώ άλλες εκατόν είκοσι έρχονται από το χωριό Κτένι, με αρχηγό το μεγαλοκτηνοτρόφο Γιάννη Τράντα, στα 1649, οπότε οι Τουρκαλβανοί κατέστρεψαν το χωριό τους.

11 10 Ο πληθυσμός ανανεώνεται συνεχώς και παράλληλα με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στρέφεται στη δευτερογενή παραγωγή, το εμπόριο και τη βιοτεχνία. Με συντονισμένες ενέργειες του Χαρίση Τράντα, ο οικισμός αποκτά προνόμια και παίρνει πλέον μορφή ανεπτυγμένου οικονομικά αστικού κέντρου. Τοπικά προϊόντα, όπως κιλίμια, αλατζάδες, κάπες, νήματα, μεταξωτά, κρόκος, υφαντά και δέρματα, κρασιά, ξεκινούν το ταξίδι τους για τις αγορές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Ευρώπης. Τα καραβάνια των πραματευτάδων εγκαθίστανται σε πόλεις των Παραδουνάβιων χωρών, ασκώντας διαμετακομιστικό εμπόριο και σταδιακά δημιουργούν πολυπληθείς παροικίες. Κοινότητες Κοζανιτών της εποχής καταγράφονται στο Σεμλίνο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και σε διάφορα μέρη της Αυστρουγγαρίας. Όπως συνέβη με όλους τους απόδημους της εποχής εκείνης, οι Κοζανίτες διαπρέπουν στο εξωτερικό και μεταφέρουν κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάταση στην πατρίδα. Η Κοζάνη αναβαθμίζεται, αποκτά στοιχεία μεγάλου αστικού κέντρου, με δρόμους, πλατείες, μεγάλα κτίρια τοπικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, έργα κοινής ωφέλειας. Στα 1664 θεμελιώνεται ο ναός του Αγ. Νικολάου, ο σημερινός Μητροπολιτικός ναός, ιδρύεται η Βιβλιοθήκη και ονομαστή Σχολή, από την οποία πέρασαν και εδίδαξαν οι μεγάλοι του Γένους (Ευγένιος Βούλγαρης στα ). Στα 1744 γίνεται έδρα Μητροπόλεως και ανεγείρεται το Μητροπολιτικό Μέγαρο. Αποτέλεσε «Ακρόπολη» του ελληνισμού για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, καθώς οι κάτοικοι ζούσαν με προνόμια και απαλλαγές και η τουρκική παρουσία ήταν περιορισμένη. Υπήρξε μία από τις πόλεις όπου δεν κτίστηκε τζαμί των Μωαμεθανών. Προσέφερε με την ακμή και την ανάπτυξή της μεγάλες υπηρεσίες στον απελευθερωτικό αγώνα. Αποτέλεσε πατρίδα επιφανών ανδρών, όπως των Γ. Λασσάνη, Νικ. Κασομούλη, Γ. Σακελλαρίου, Μ. Περδικάρη, Ευφρ. Παπαγιαννούση - Πόποβιτς, Γ. Κλείδη, Γιάννη Καραγιάννη, προγόνου του μεγάλου μουσουργού Φον Κάραγιαν και πολλών

12 11 άλλων. Στον αγώνα του 1821, στα απελευθερωτικά κινήματα του 1854 και 1878 πρωταγωνίστησε με τη συμμετοχή και τη συνδρομή των κατοίκων της. Στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα οργανώθηκε εδώ το «Εθνικό Κέντρο Άμυνας» και ήταν η πρώτη πόλη της Μακεδονίας στην οποία πέρασε ο Παύλος Μελάς. Απελευθερώθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1912, μετά τη μάχη του Σαρανταπόρου. Μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την ομαλοποίηση των εσωτερικών της Χώρας, σημείωσε σταδιακή πρόοδο σε όλους τους τομείς. ΕΚΚΛΗΣΙΑ Στο Νομό εδρεύει η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη. Ιδρύθηκε τον 8 ο αιώνα ως Επισκοπή Σερβίων, υπαγόμενη στη Μητρόπολη Λαρίσης. Η έδρα της Επισκοπής παρέμεινε στα Σέρβια μέχρι το 1745, οπότε και μεταφέρθηκε στην Κοζάνη και κτίστηκε νέο κτίριο. Στα 1822, επί Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ, η Επισκοπή προήχθη σε Μητρόπολη. Το Επισκοπείο της Κοζάνης οικοδομήθηκε στα 1744 και είναι διατηρητέο ιστορικό μνημείο, το οποίο και αναστηλώνεται σήμερα. Επίσης εδρεύει η Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, για την οποία δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για τη χρονολογία ίδρυσης. Η Επισκοπή αυτή υπαγόταν στην Αρχιεπισκοπή Αχριδών. Στα 1699 η έδρα μεταφέρθηκε από το Σισάνι στη Σιάτιστα, όταν καταστράφηκε ο εκεί οικισμός από τους Τούρκους. ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΠΙΟ Ο Μπούρινος, αυτό το πανέμορφο και εξαιρετικά ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης βουνό, συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Τα πλούσια δάση, οι ιδιόμορφες γεωλογικές συνθέσεις, η κοιλάδα του Μεσιού Νερού με τη σπάνια χλωρίδα της, οι πολυάριθμες πηγές και το μοναδικής ομορφιάς ελατόδασος, τα διάσπαρτα τα ορεινά καταφύγια, συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, και μία ολοκληρωμένη τουριστική επιλογή. Λόγω της μεγάλης οικολογικής σημασίας του και της μοναδικής βιοποικιλότητάς του, ο Μπούρινος έχει ενταχθεί, με στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης.

13 12 Το όρος Άσκιο ή Σινιάτσικο, με υψόμετρο 2.111μ., είναι ο σπουδαιότερος ορεινός όγκος του Νομού. Πετρώδες και γυμνό στην ανατολική και νότια πλευρά όπου βρίσκεται η Σιάτιστα, η Γαλατινή και η Εράτυρα, διαθέτει στη δυτική πλευρά αρκετή βλάστηση, ιδιαίτερα στον οικισμό Νάματα, αλλά και στο Σισάνι. Το Βέρμιο, με ιστορία γεμάτη από μύθους, δοξασίες και κατορθώματα ηρώων και θεών, περάσματα βασιλιάδων και Αγίων, μπορεί να χαρακτηρισθεί από το ομορφότερα και πλουσιότερα σε χλωρίδα και πανίδα όρη του ελλαδικού χώρου. Το Βέρμιο γειτονεύει και σχεδόν ενώνεται, με τα Πιέρια Όρη, έχοντας σαν φυσικό σύνορο τον ιερό ποταμό των Μακεδόνων, Αλιάκμονα. Έχει πολλά τρεχούμενα νερά και ποτάμια, πυκνά δάση με οξιές και έλατα, βοσκοτόπια. Τα δυο μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας βρίσκονται στο Βέρμιο, το Σέλι και τα Τρία- Πέντε Πηγάδια στη Νάουσα, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό χειμερινών τουριστών. Η οροσειρά της Πίνδου είναι η μεγαλύτερη της ελληνικής χερσονήσου και τροφοδοτεί με νερό τα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσμού. Ένα σημαντικό μέρος της οροσειράς, που ξεχωρίζει για τη σπάνια αισθητική και οικολογική του αξία, προστατεύεται με την ίδρυση δύο εθνικών δρυμών: του Βίκου-Αώου στην Ήπειρο και της Βάλια Κάλντα στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα έξι περιοχές εντάσσονται στο δίκτυο NATURA Στην περιοχή κυριαρχούν βραχώδεις και απόκρημνες πλαγιές, ψηλές και εντυπωσιακές κορυφές, μόνιμοι και ορμητικοί χείμαρροι, πολλές πηγές και ορεινές λίμνες. Στα σύνορα των Νομών Κοζάνης-Καστοριάς ορθώνεται το όρος Βόιο, με τα εξαιρετικής ομορφιάς μικρά και μεγάλα χωριά, τα περίφημα τοξωτά γεφύρια του και τα μυστηριακά δάση, ιδανική πρόταση για τους φίλους της πεζοπορίας και της εξερεύνησης.

14 ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ Ο ποταμός Αλιάκμονας που διασχίζει το Νομό, και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο λίγο νοτιότερα από τις εκβολές του Αξιού, είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Χώρας. Δημιουργεί ένα εκτεταμένο δέλτα, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Το ποτάμι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνομα του. Το όνομα Αλιάκμονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακμών (αμόνι). Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αλιάκμονας ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, που γεννήθηκε από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, πηγή ζωής για την περιοχή. Σε απόσταση 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. Σε ύψος 55 μ. πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται, από γέφυρα μήκους μ. και πλάτους 13,5 μ., γνωστή και ως Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Η λίμνη αυτή δημιουργήθηκε από την τιθάσευση του ποταμού Αλιάκμονα, με τη δημιουργία φράγματος και τη λειτουργία ενός από τους σπουδαιότερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, όπου πρόσφατα κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο πλωτό λιμάνι. Το πρόγραμμα προώθησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων στην περιοχή για την ανάπτυξη οικοτουριστικών, ναυταθλητικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή γύρω από τη λίμνη, ακολουθώντας το δρόμο προς το χωριό Ίμερα, περνώντας πάνω από το φράγμα της Δ.Ε.Η. στον Πολύφυτο και συνεχίζοντας τη διαδρομή από την απέναντι όχθη, ανάμεσα στους οπωρώνες, μέχρι το Βελβεντό. Στη λίμνη μπορεί κανείς να κατασκηνώσει, για κολύμπι, ψάρεμα και στιγμές χαλάρωσης. ΚΛΙΜΑ Το κλίμα στην περιοχή είναι ηπειρωτικό. Χειμώνας ψυχρός με πνοή βορείων ανέμων και θέρος θερμό στις πεδινές περιοχές, ενώ στα ορεινά χωριά είναι ιδιαίτερα δροσερό, ανάλογα με το υψόμετρο. Η μέγιστη θερμοκρασία του χειμώνα είναι +8 ο και του θέρους περί τους 30 ο. Και η ελάχιστη το χειμώνα είναι -12 ο και +18 ο το θέρος. Οι άνεμοι είναι συνήθως βόρειοι το χειμώνα και η υγρασία μεγάλη, ειδικά στην περιοχή που επηρεάζεται από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Η γεωργία κατέχει σήμερα κατά μέσο όρο ποσοστό 28% της συνολικής επιφάνειας του εδάφους του Νομού. Κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι τα δημητριακά, όσπρια, κτηνοτροφικά φυτά, πατάτες, λαχανικά, κρεμμύδια. Καλλιεργούνται αμπέλια από τα οποία παράγεται ποικιλία τοπικών οίνων και οπωροφόρα δέντρα.

15 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ Ο Νομός είναι ο πλέον βιομηχανοποιημένος της Δυτικής Μακεδονίας. Από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ξεχωρίζουν οι ενεργειακές της ΔΕΗ στη λεκάνη Κοζάνης- Πτολεμαΐδας, με κινητήρια δύναμη τον επιχώριο λιγνίτη και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο φράγμα Πολυφύτου, με κινητήρια δύναμη το νερό της τεχνητής λίμνης. Το εργοστάσιο αμιάντου στο Μικρόβαλτο Κοζάνης. Τα εργοστάσια εμπλουτισμού χρωμίτη στην περιοχή Σκούμτσιας και Χρωμίου. Το βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων της Πτολεμαΐδας. Ακέραια η παραγωγή αυτής της μονάδας απορροφάται από την Αγροτική Τράπεζα, για τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Εκτός από αυτές, στο Νομό δραστηριοποιούνται και άλλες, μικρότερης σημασίες βιομηχανικές μονάδες, όπως αλευροποιίες, κεραμοπλινθοποιία, ασβεστοποιία και ψυκτικές μονάδες. Στην περιοχή Τρανοβάλτου Κοζάνης εξορύσσονται τα φημισμένα μάρμαρα, εξαιρετικής ποιότητας και καθαρότητας από προσμίξεις και δραστηριοποιείται αντίστοιχη βιομηχανία. Προϊόντα του Νομού που διοχετεύονται σε αγορές εσωτερικού και εξωτερικού είναι τα ροδάκινα Βελβεντού, πατάτες Πολυμύλου, τυροκομικά προϊόντα Αιανής, Χρωμίου, Βλάστης, Νεαπόλεως, Βοϊου, τα περίφημα σιατιστινά κρασιά με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, τα υφαντά της Μονής Αναλήψεως, οι μαρμαροψηφίδες του Δρεπάνου, τα φασόλια Σισανίου, τσάι του βουνού, μαγειρικές θερμάστρες και χάλκινα είδη λαϊκής τέχνης της Κοζάνης, αποξηραμένα μανιτάρια καθώς και μεγάλη ποικιλία φρέσκων μανιταριών από τα Γρεβενά. Ιδιαίτερη βιοτεχνική παραγωγή συνιστούν τα γουναρικά και δερμάτινα είδη της Σιάτιστας. Με παράδοση αιώνων στην επεξεργασία δέρματος και γούνας και στην παραγωγή ειδών ένδυσης και λαϊκής τέχνης, οι Σιατιστινοί γουναράδες είναι γνωστοί για την ποιότητα των προϊόντων τους και τις ελκυστικές τιμές, καθώς παράγουν και πωλούν οι ίδιοι, αλλά και διοχετεύουν στη διεθνή αγορά τα είδη τους.

16 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΗΜΕΙΑ Π.Ε. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ Σε ολόκληρο το Νομό, οι θρησκευτικές εορτές εορτάζονται με ιδιαίτερη κατάνυξη και χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή των πιστών. ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 1 Αγίου Βασιλείου: Κηπάριο, Λιβαδερό, Λεύκαρα, Σιδερά 2 Μπουμπουσιάρια: Εράτυρα 6 Θεοφάνια: Σιάτιστα 7 Ιωάννη Προδρόμου: Λιβερά, Σιάτιστα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 10 Αγίου Γρηγορίου: Σκήτη 17 Αγίου Αντωνίου: Σκαφίδι 18 Αγίου Αθανασίου: Βελβεντό, Εράτυρα, Κοντοβούνι 20 Αγίου Ευθυμίου: Βελβεντό, Τραπεζίτσα 30 Τριών Ιεραρχών: Καλαμιά ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 10 Άγιος Χαράλαμπος, Αυγερινός, Αγίου Χαραλάμπους: Βατερό Κινητή Αγίων Θεοδώρων: Αυλές, Σέρβια Κινητή Απόκριες: Εράτυρα, Κοζάνη, Νεάπολη, Σέρβια Κινητή Καθαρή Δευτέρα: Κοζάνη, Μαυροδένδρι, Πεντάλοφος, Σέρβια ΜΑΡΤΙΟΣ 25 Ευαγγελισμού: Σπάρτο Κινητή του Λαζάρου: Αιανή Κινητή Πάσχα: Άγιος Δημήτριος, Αλιάκμονας, Βελβεντό, Εράτυρα, Κρόκος Κινητή 3η ημέρα τ. Πάσχα: Λιβαδερό ΑΠΡΙΛΙΟΣ 17 Αγίου Συμεών: Καλλίστρατο

17 Κινητή 23 Αγίου Γεωργίου: Ζωοδόχου Πηγής: Κινητή Αγίου Θωμά: Ανθούσα, Κοζάνη ΜΑΙΟΣ Αναρράχη, Άργιλος, Βουχωρίνα, Διχείμαρρο, Δροσερό, Κλείτος, Κορυφή, Κρανίδια, Λυγερή, Μελίσσια, Νεράιδα, Ξηρολίμνη, Πολύμυλος, Πρωτοχώρι, Πτελεώνας, Σέρβια, Σήμαντρο, Σιδερά, Σπηλιά, Σταυροδρόμι Κλήμα, Ολυμπιάδα, Πολύμυλος (Ζωοδόχος Πηγή), Τριάδα 2 Αγίου Αθανασίου: Αγίασμα, Αηδονοχώρι, Καλαμιά, Κοντοβούνι, Τρανόβαλτο, Χρυσαυγή, Χρώμιο 8 Αγ. Ιωάννη Θεολόγου:Α υγδαλέα, Καρυδίτσα, Σκήτη 9 Αγίου Χριστοφόρου: Ελάτη, Προσήλιο 21 Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης: Κινητή Πεντηκοστής: Αυγερινός Κινητή Κινητή ΙΟΥΝΙΟΣ Αγίου Πνεύματος: Αναλήψεως: 24 Αγίου Ιωάννη: Ανατολικό, Ανθότοπος, Διαλεκτό, Σπηλιά, Εμπόριο, Εράτυρα, Κάτω Κώμη, Καρδιά, Καπνοχώρι, Λιβαδερό, Μαυροδένδρι, Μεταξάς, Ολυμπιάδα, Πύργοι Αιανή, Βυθός, Δρέπανο, Εράτυρα, Κομνηνά, Λαζαράδες, Μοναστήρι Αγίας Τριάδας (Βελβεντό), Μοναστήρι Λαριού, Νεάπολη, Νόστιμο, Οινόη Εράτυρα, Καισάρεια, Πελαργός, Περδίκκας, Πολύρραχο Βλάστη (Κλήδονας), Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα 29 Αγ. Πέτρου & Παύλου:Ί ερα, Κοίλα 30 Αγίων Αποστόλων: Γούλες, Καταφύγι ΙΟΥΛΙΟΣ 1 Αγίων Αναργύρων: Άγιοι Ανάργυροι, Εράτυρα, Κοζάνη 2 Κατάθεση Ζώνης Θεοτόκου: Τετράλοφος 17 Αγίας Μαρίνας: Λευκόβρυση, Τσοτύλι 20 Προφήτη Ηλία: Άγιος Ηλίας, Βέλος, Εξοχή, Ερμακιά, Καρυοχώρι, Καπνοχώρι, Κερασέα, Κηπάριο, Κοζάνη, Κοιλάδα, Κρανίδια, Λιβαδερό, Μαυροδένδρι, Μικρόβαλτο 26 Αγίας Παρασκευής: Άγιοι Θεόδωροι, Αγία Παρασκευή, Άγιος Χριστόφορος, Εράτυρα, Κοζάνη, Κόμανος, Κρόκος, Λικνάδες, Μηλοχώρι, Πελεκάνος, Πλατανόρρευμα, Πολυκάστανο, Πολύλακκος, Πολύφυτο, Ροδοχώριο, Σέρβια, Σιάτιστα, Σκαλοχώρι, Φούφας

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Άγιος Δημήτριος, Αυγή, Βλάστη, 27 Αγίου Παντελεήμονα: Βούρινος, Καλαμιά, Καλονέρι, Λευκοπηγή, Ποντοκώμη, Σκαλοχώρι Αγία Σωτήρα, Ακρινή, Άρδασσα, 6 Μεταμόρφωσης: Ασπρούλα, Βατερό, Βελβεντό, Μονή Δρυόβουνου, Ζάβορδα, Κοζάνη, Κτένι, Μεταμόρφωση, Οινόη, Ρυάκιο 7 Αγίου Νικάνορα: Ζάβορδα, Κοζάνη, Σιάτιστα 15 Κοίμηση Θεοτόκου: 15 Κοίμηση Θεοτόκου: 23 Εννεάμερα Παναγίας: Λάβα, Σισάνι 29 Αποκεφάλιση Ιωάννη Προδρόμου: Αιανή, έναρξη "Εορτών μηνός Γορπιαίου" με εκδηλώσεις πνεύματος και άσκησης σώματος, ιππική πορεία Αγία Κυριακή, Άνω Κώμη, Βελβεντό, Βλάστη, Γαλάτεια, Γαλατινή, Δαμασκηνέα, Δίλοφο, Δρυόβουνο, Καστανέα, Κοζάνη, Λούβρη, Μεσόλογγος, Μικρόκαστρο, Μόρφη, Νάματα, Πελεκάνος, Πλατανιά, Πύργοι, Ροδίτης, Ρυάκιο, Σιάτιστα, Σπήλαιο, Φρούριο, Φυτώκιο, Χαραυγή, Χειμερινό Βοσκοχώρι, Παλαιόκαστρο, Πεντάβρυσος, Πτελέα, Πτολεμαΐδα, Πυλωρί, Ρύμνιο 8 Γέννηση της Θεοτόκου: 14 Ύψωση Τιμίου Σταυρού: Ανατολικό, Λιβερά 20 Αγίου Ευσταθίου: Κριμήνιο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 26 Αγίου Δημητρίου: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Αλωνάκια, Μονή Ζιδανίου, Λουκόμιο, Πεντάλοφος, Πετρανά Άγιος Δημήτριος, Ανθοχώρι, Ασβεστόπετρα, Δάφνη, Κλεισώρεια, Κρυόβρυση, Μαυροπηγή, Μολόχα, Προάστιο, Σκάφη, Τριγωνικό 1 Αγίων Αναργύρων: Βελανιδιά 8 Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Βαθύλακκος, Λευκοθέα, Ομαλή, Γαβριήλ: Περιστέρα, Χορηγός 11 Αγίου Μηνά: Αξιόκαστρο, Δρυόβουνο, Εμπόριο 21 Εισόδια της Θεοτόκου: Βυθός, Ζώνη, Μελιδόνι 4 Αγίας Βαρβάρας: Πεπονιά 6 Αγίου Νικολάου: Βροντή, Κοζάνη, Πλακίδα, Πύργος 12 Αγίου Σπυρίδωνα: Δραγασιά 24 Κάλαντα: Σε ολόκληρο το νομό ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Περνώντας από την κεντρική πλατεία, θα δείτε το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε στα 1885, το «ρολόι», όπως το λένε οι

19 Κοζανίτες ή «Μαμάτσιο», επειδή το πάνω τμήμα του είναι δωρεά του τοπικού ευεργέτη Κ.Μαμάτσιου, το έτος Θα δείτε το Επισκοπείο, εξ ολοκλήρου λιθόκτιστο οικοδόμημα, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε στα μέσα του 18 ου αιώνα. Νεοκλασικά κτίρια ή μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, είναι το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο στην άκρη της πλατείας, το 3 ο και 4 ο Δημοτικό Σχολείο, το πρώην θηλέων και σήμερα 5 ο 15 ο Δημοτικό, καθώς και η παλιά πτέρυγα του Επισκοπείου, που σήμερα φιλοξενεί το 1 ο Δημοτικό. Στο νεοκλασικό αρχοντικό Δρίζη στεγάζεται σήμερα το Δημοτικό Ωδείο, με σχολές Ενόργανων, Μονωδίας και Βυζαντινής Μουσικής. Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στο κέντρο της πόλης, δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το αρχοντικό Λασσάνη, στην ομώνυμη πλατεία, το οποίο και αναστηλώθηκε και σήμερα στεγάζεται εκεί η πρότυπη Δημοτική Χαρτοθήκη. Αποτελεί καινοτόμο θεσμό και νέο μορφωτικό πόλο έλξης, όχι μόνο για την πόλη της Κοζάνης αλλά και για τη Χώρα, με προδιαγραφές διεθνούς ακτινοβολίας και σπάνια εκθέματα. Το αρχοντικό Βούρκα, επιφανούς οικογένειας της Κοζάνης, αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο αρχοντικό, κτισμένο στα Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το δεύτερο μισό του 17 ου αιώνα και σήμερα διαθέτει πάνω από τόμους, μεταξύ των οποίων εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμα χειρόγραφα, έντυπα, λυτά, κώδικες, αρχέτυπα και παλαίτυπα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πνευματικού θησαυρού έχει ενταχθεί σε Κοινοτικό πρόγραμμα και ψηφιοποιήθηκε. Σύντομα θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο, μέσω διαδικτύου, στο αναγνωστικό κοινό. Παραπλεύρως στο ίδιο κτίριο, βρίσκεται το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης, που ιδρύθηκε το 1995 και δραστηριοποιείται στις εκδόσεις βιβλίων και στην προβολή της πνευματικής ζωής της περιοχής. Έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων και έχει μακρύ και αξιόλογο κατάλογο δράσεων στο ενεργητικό του. Η Φιλαρμονική του Δήμου, η «Πανδώρα», αποτελεί την παλαιότερη μπάντα της Βορείου Ελλάδος, αριθμώντας σήμερα περί τα εξήντα μέλη και επιδεικνύοντας σημαντική προσφορά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, πλαισιώνοντας κάθε δημόσια δραστηριότητα, εδώ και χρόνια. Ένα από τα δεκατρία εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών της Χώρας, λειτουργεί στην Κοζάνη, κύτταρο εικαστικής παιδείας και πόλος έλξης για τους ανήσυχους και φιλότεχνους δημιουργούς της περιοχής.

20 Από τις ποικίλες και πολύμορφες δράσεις του Δήμου Κοζάνης, δε θα μπορούσε να λείπει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, το οποίο και συμβάλει στη θεατρική και πολιτιστική αναβάθμιση της ζωής της πόλης, με επιλεγμένες παραστάσεις και πνευματικές παρεμβάσεις επιπέδου. Για την υποστήριξη τέτοιων εκδηλώσεων και δράσεων, λειτουργεί η Αίθουσα Τέχνης του Δήμου, στο πάρκο Αγίου Δημητρίου, χώρος υψηλών προδιαγραφών, κατάλληλα διαμορφωμένος για να φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές δραστηριότητες. Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης Ι. Δραγούμη 9 Τηλ Ώρες λειτουργίας- καθημερινά & Το Ιστορικό-λαογραφικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι δημιούργημα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης. Σε οικόπεδο που παραχώρησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στην οδό Ίωνος Δραγούμη όπου ήταν τα παλιά λουτρά, με δωρεές ιδιωτών, οργανισμών και συλλόγων και την οικονομική αρωγή της Πολιτείας, ο Σύνδεσμος ανήγειρε με αυτεπιστασία στην περίοδο τετραώροφο κτίριο με υπόστεγο και υπόγειους βοηθητικούς χώρους. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν την 10 η Οκτωβρίου Το 1992 ανεγέρθηκε νέο πενταόροφο κτίριο στο συνεχόμενο με το Μουσείο οικόπεδο, δωρεάς Σωκράτη Μπλιούρα και Κώστα Βρέλλα. Τα δύο κτίρια συνδέονται με υπόγεια στοά και υπόστεγο. Το κτίριο έχει ύψος 19 μέτρα και η μορφή του εξωτερικά εκφράζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Δυτικής Μακεδονίας. Στις συλλογές περιλαμβάνονται περιληπτικά: Μοναδικές συλλογές που αποκαλύπτουν τη μεγάλη κληρονομιά της περιοχής Μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες Ποικιλία από ορυκτά, και καλλιτεχνήματα της φύσης Συλλογή από φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά Απολιθωμένοι κορμοί και φύλλα δέντρων παλαιοζωικού και καινοζωικού αιώνα

Προκηρυσσόμενος προϋπολογισμός, μέτρα, υπομέτρα και δράσεις

Προκηρυσσόμενος προϋπολογισμός, μέτρα, υπομέτρα και δράσεις ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ 4 ης ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ LEADER ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013»

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΘΕΜΑ : ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ Κοζάνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ Αντιδημαρχία Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού. Σελίδα 1 από 8 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗ Πανηγύρι Αξιούπολης / Συναυλίες, χορευτικές

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχής παρέµβασης τοπικού προγράµµατος LEADER/CLLD και Προγράµµατος Αλιείας/Προτεραιότητα 4/ΕΠΑλΘ

Περιοχής παρέµβασης τοπικού προγράµµατος LEADER/CLLD και Προγράµµατος Αλιείας/Προτεραιότητα 4/ΕΠΑλΘ Περιοχής παρέµβασης τοπικού προγράµµατος LEADER/CLLD και Προγράµµατος Αλιείας/Προτεραιότητα 4/ΕΠΑλΘ 2014- Η περιοχή παρέµβασης του τοπικού προγράµµατος περιλαµβάνει δύο (2) Περιφερειακές Ενότητες, την

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 10.30 Αναψυκτήριο Αγίου Δημητρίου: Αποκριάτικος Χορός για τα ΑμΕΑ Μικροκάστρου 19.30 Κεντρική Πλατεία: Χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Βοϊωτών

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΕΡΕΥΝΑΣ &ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ Οκτώβριος 2014 IV. ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ: ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΙΝΔΟΥ Γεωγραφικά στοιχεία Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, γνωστός και ως Βάλια Κάλντα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσπρόσιτη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου στα όρια μεταξύ των νομών Γρεβενών και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Ενδιάµεση Έκθεση Προόδου

Ενδιάµεση Έκθεση Προόδου ΕΡΓΟ: ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 Ενδιάµεση Έκθεση Προόδου Εργασιών Ιουλίου Υλοποίηση: Οικοανάπτυξη Α.Ε. Ενδιάµεση Έκθεση προόδου του έργου «Καταπολέµηση

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. - Γενική Εισαγωγή..2. - Iστορική αναδρομή...3-4. - Περιγραφή του χώρου...5-8. - Επίλογος...9. - Βιβλιογραφία 10 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - Γενική Εισαγωγή..2 - Iστορική αναδρομή....3-4 - Περιγραφή του χώρου.....5-8 - Επίλογος...9 - Βιβλιογραφία 10 1 Γενική Εισαγωγή Επίσκεψη στο Επαρχιακό Μουσείο Πάφου Το Επαρχιακό Μουσείο της

Διαβάστε περισσότερα

Τούτες τις μέρες που η πατρίδα βιώνει

Τούτες τις μέρες που η πατρίδα βιώνει Τούτες τις μέρες που η πατρίδα βιώνει στιγμές πρωτόγνωρες, τώρα που η κρίση διαπερνά κάθε κομμάτι της ζωής μας ανατρέποντας δεδομένα και σταθερές χρόνων, η συμπόρευση και η αλληλεγγύη είναι όροι επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Της Μαρίας Αποστόλα ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Της Μαρίας Αποστόλα Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - Α ΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

- 1 - Α ΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - 1 - Α ΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΜΑΪΟΣ 2012 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ -1-2. ΕΜΒΛΗΜΑ Α ΣΣ -2-3. ΙΣΤΟΡΙΑ Α

Διαβάστε περισσότερα

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ημερολόγιο 2017 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Με ιδιαίτερη χαρά ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΡΙΑΝΩΝ παρουσιάζει το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του, για το έτος 2017. Η φετινή έκδοση με τοπία, όλα επιλεγμένα από την ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΕΡΜΟΥΠΟ- ΛΗ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ, Αλέξανδρος Μπαξεβανάκης, ΒΠΠΓ ΔΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΟΝΟΜΑΣΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Το αρχαίο Δίον του Ολύμπου βρίσκεται 15 χλμ. νότια της Κατερίνης, στους πρόποδες του Ολύμπου δίπλα στο

Διαβάστε περισσότερα

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη

δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη δήµος βελβεντού σύντοµος οδηγός επισκέπτη Βελβεντό - Αξιοθέατα Ευρύτερη Περιοχή (οδηγός & υπόµνηµα) Προτεινόµενες ιαδροµές (χάρτες διαδροµών) velvento.gr σύντοµος οδηγός επισκέπτη 1 velvento.gr σύντοµος

Διαβάστε περισσότερα

- 1 - Α ΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

- 1 - Α ΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ - 1 - Α ΣΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ Ο ΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ -1-2. ΕΜΒΛΗΜΑ Α ΣΣ -2-3. ΙΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό μας Σύλλογο

Το ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό μας Σύλλογο Το ανακαινισμένο κτίριο που στεγάζει τον ιστορικό μας Σύλλογο Η Χωριστή Δράμας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία ή απλά ο Σύλλογος όπως για χάρη συντομίας τον αποκαλούν οι Χωριστιανοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Ε.ΚΟ.Γ.Ι. 2012 Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2016 3/1/2016 - Κυριακή - ΑΣΚΙΟ Τσιλιμίγκας 1400μ - κορυφή ΆΣΚΙΟ 2111μ Ώρες πορείας 4 - ΒΔ 3 - Υ.Δ 711μ θα κοπή η πίτα κορυφής ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΣΕΩΝ 2016 Χειμερινή ανάβαση (γκέτες - γκραμπόν- πιολέ) Ν. Κοζάνης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Ανάρτηση των ασικών Χαρτών, όλων των προ Καποδιστριακών Ο.Τ.Α (συνολικά 157 Ο.Τ.Α.) των

ΘΕΜΑ: «Ανάρτηση των ασικών Χαρτών, όλων των προ Καποδιστριακών Ο.Τ.Α (συνολικά 157 Ο.Τ.Α.) των ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΥΤ. ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ /ΝΣΗ ΑΣΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ /ΝΣΗ ΑΣΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕΩΝ Ταχ. /νση : Ζ.Ε.Π. Κοζάνης Ταχ. Κώδικας : 50100

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria

SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria SOU ZHELEZNIK Stara Zagora, Bulgaria Η Στάρα Ζαγόρα είναι είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και ένα σημαντικό οικονομικό κέντρο της χώρας. Είναι γνωστή ως πόλη των ίσιων δρόμων, των φλαμουριών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ. Διπλωματική Εργασία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ. Διπλωματική Εργασία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Διπλωματική Εργασία Η Εκλογική Συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Αγίας Παρασκευής Λίγο μετά το γραφικό

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου»

5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός. 7 Τετάρτη Θεία Λειτουργία «Σύναξις Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου» Ιανουάριος 1 Πέμπτη Θεία Λειτουργία «Περιτομή Του Κυρίου» 4 Κυριακή Θεία Λειτουργία 5 Δευτέρα Ακολουθία των Μ. Ωρών, Θεία Λειτουργία & Αγιασμός 6 Τρίτη Θεία Λειτουργία & Αγιασμός «Άγια Θεοφάνεια» 7 Τετάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που

Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που ΚΡΗΝΗ Η Κρήνη είναι οικισμός και πρώην κοινότητα της Επαρχίας Πατρών του Νομού Αχαΐας και σήμερα είναι κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Πατρέων, που συνορεύει με τις πρώην κοινότητες και επίσης δημοτικά

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Δ Η Μ Α Ρ Χ Ο Υ Δημοτικό Κατάστημα, 25 ης Μαρτίου 15, Τ.Κ. 50 200 Πτολεμαΐδα, τηλ 24633 50100, FAX 24633 50150 Πτολεμαΐδα 04-10-2012 Αριθμ.

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λίμνη Δόξα H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας.

Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού για την Τουριστική Προβολή του ήµου Νέας Προποντίδας. Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α Από το υπ αρ. 4/2011 πρακτικό Συνεδριάσεων Τ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Ν.Σιλάτων του ήµου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής 7/2011 Απόφ. Αριθ. Περίληψη ηµιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας!

Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας! Η πρώτη εξόρμηση της νέας χρονιάς! Τετραήμερη εκδρομή του συλλόγου μας 5-8 / 1 / 2017 στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας! Θέλουμε πάντα να βρίσκεστε σε ταξιδιωτική διάθεση και ετοιμότητα και έτσι, λίγες μέρες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Πρεσβυτέρου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ Αρχιερατικού Επιτρόπου Καναλίων ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Γνωριμία με την ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου αυτού ΒΕΝΕΤΟ 2013

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Με τη ματιά του ταξιδιώτη

Με τη ματιά του ταξιδιώτη ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΩΝ ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Με τη ματιά του ταξιδιώτη Κείμενο: Λίζα Κοκκίδου Φωτογραφίες: Γιώργος Χάσπαρης, Λίζα Κοκκίδου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ON SALONICA SOCCER CUP ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΣΤΡΑ & ΤΕΙΧΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑ Μπείτε στην Pentagon... ταξιδέψτε

Διαβάστε περισσότερα

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της.

Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Η Βοιωτία θεωρείται από αρχαίους και συγχρόνους ιστορικούς καθώς και γεωγράφους, περιοχή ευνοημένη από τη φύση και τη γεωπολιτική θέση της. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν της ελληνικής χερσονήσου, πάνω στο

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το χωριό διαφέρει από τα άλλα... και όντως αυτό συμβαίνει.

Η πρώτη οπτική επαφή με τα Αμπελάκια δίνει στον ταξιδιώτη την εντύπωση ότι αυτό το χωριό διαφέρει από τα άλλα... και όντως αυτό συμβαίνει. Πέντε χιλιόμετρα από τα στενά των Τεμπών, ανηφορίζοντας κανείς μπορεί να δει να ξεπροβάλουν τα Αμπελάκια Λάρισας, η Ιστορική Κοινότητα των Αμπελακίων όπως έχει επικρατήσει. Βρίσκεται στους πρόποδες του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 1912-2012.

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 1912-2012. Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ 1912-2012. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μετάφραση του γαλλικού όρου civilisation αφού αντίστοιχη ελληνική λέξη δεν υπάρχει. Αξίες,παραδόσεις,

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 1. Δημογραφικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Πίνακας 1. Δημογραφικά χαρακτηριστικά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Τοπικό πρόγραμμα Leader Η ΑΝΦΛΩ, ολοκλήρωσε με επιτυχία τις Δράσεις στο πλαίσιο του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ολοκλήρωσε επιτυχώς το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο των Δράσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΑΦΟΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΑΦΟΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Α/Α Κ.Α ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΙΑΦΟΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1.. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ 1.654.1,50 ΕΣΠΑ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι νηστείες και οι καταλύσεις της Εκκλησίας μας

Οι νηστείες και οι καταλύσεις της Εκκλησίας μας Οι νηστείες και οι καταλύσεις της Εκκλησίας μας Νηστεία είναι η λήψη «ξηράς τροφής» (ξηροφαγία), χωρίς λάδι ή κρασί, μια φορά την ημέρα, και μάλιστα την ενάτη ώρα (γύρω στις 3 μ. μ.). Λήψη τροφής, έστω

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμός - Events - Διασκέδαση - Αθλητισμός [4] ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

Πολιτισμός - Events - Διασκέδαση - Αθλητισμός [4] ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 Πολιτισμός - Events - Διασκέδαση - Αθλητισμός [4] Ευχές για την νέα χρονιά Αρχαία Τύρινθα 6o Παλαμήδειο Πρωτάθλημα Η Εθνική ομάδα Νέων της Αυστρίας στο Τολό Εθελοντική αιμοδοσία στο Τολό Εορταστικές εκδηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

9 ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ»

9 ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ» 9 ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΟ 9 ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ» ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΚΤΟΥ 9 ΟΥ ΣΠ Αγαπητέ Κύριε-α Συνάδελφε. Με διαταγή του ΓΕΣ μετατίθεστε στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. ΠΕΡΙ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 1.1 Η πρώτη σας γνωριµία 1.2 Στοιχεία ταυτότητας. 2. ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ Ανέγγιχτη οµορφιά

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. ΠΕΡΙ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 1.1 Η πρώτη σας γνωριµία 1.2 Στοιχεία ταυτότητας. 2. ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ Ανέγγιχτη οµορφιά ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΠΕΡΙ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 1.1 Η πρώτη σας γνωριµία 1.2 Στοιχεία ταυτότητας 2. ΠΕΡΙ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ Ανέγγιχτη οµορφιά 3. ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 3.1 Ταξιδεύοντας στο χρόνο 3.2 Προϊστορία 3.3 Αρχαϊκή, κλασική ρωµαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΗΦ7ΛΨ-ΝΘ6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΟ 11ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΔΑ: ΒΙΗΦ7ΛΨ-ΝΘ6 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. ΠΡΑΚΤΙΚΟ 11ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 11ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Στην Κοζάνη σήµερα 24-03-2014, ηµέρα ευτέρα και ώρα 10:00, στο Γραφείο της Οικονοµικής

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΓΕΦΥΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ΓΕΦΥΡΙ ΠΟΡΤΑΣ Αχ, Άνθρωπε Βρέθηκες σε απάτητα βουνά και απελπίστηκες. Μοιρολατρείς. Σμίλεψε την πέτρα, γεφύρωσε τα άγρια ποτάμια, δανείσου τους καρπούς

Διαβάστε περισσότερα

1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. Μουσείο της Ακρόπολης

1.ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ. Μουσείο της Ακρόπολης ΠΡΟΤΥΠΟΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΙΩΝΙ ΕΙΟΥ ΙΩΝΙ ΕΙΟΥΣΧΟΛΗΣ ΟΜΙΛΟΣ: Πάµε Μουσείο ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: : 2013-14 14 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Παραράς Ι. ΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Καπιζιώνη Σπυριδούλα Χατζηφούντα Μαριάννα Χιώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

3. Που βρίσκεται το Δημαρχείο Γρεβενών. α. Στην Πλατεία Αιμιλιανού. β. Στην Πλατεία Ελευθερίας. γ. Στην οδό Κ.Ταλιαδούρη. δ. Στην οδό Θ. Ζιάκα.

3. Που βρίσκεται το Δημαρχείο Γρεβενών. α. Στην Πλατεία Αιμιλιανού. β. Στην Πλατεία Ελευθερίας. γ. Στην οδό Κ.Ταλιαδούρη. δ. Στην οδό Θ. Ζιάκα. 1. Που βρίσκεται το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας (Διοικητήριο) Γρεβενών. α. Στην Πλατεία Αιμιλιανού. β. Στη οδό Κων/νου Ταλιαδούρη. δ. Στην Πλατεία Ελευθερίας. 2. Που βρίσκεται το Νοσοκομείο Γρεβενών.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.

ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ. www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas. ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ www.kavala.gov.gr τηλ. 2513500204, 2513500205 Φαξ: 2510-620405 email: politismos@dkavalas.gr Όνοµα συλλόγου Βιογραφικό Πχ. έτος ίδρυσης, ιδρυτές ιστορικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Χώρος Διεξαγωγής. Αξιοθέατα*

Χώρος Διεξαγωγής. Αξιοθέατα* Χώρος Διεξαγωγής Το 4ο Εργαστηριακό Πρόγραμμα Σπουδών (Autumn School) του Τμήματος Κοινωνιολογίας θα διεξαχθεί στην Μυτιλήνη της Λέσβου. Η Λέσβος έχει πληθυσμό 85.330 κατοίκους, ανήκει διοικητικά στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Ε ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ( ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ )

ΟΜΑΔΑ Ε ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ( ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ ) ΟΜΑΔΑ Ε ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ( ΜΑΡΤΙΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ ) Η εποχή που η φύση ξυπνάει από την χειμερινή της νάρκη, είναι γεμάτη από πανέμορφες εικόνες και μυρωδιές. ΜΑΡΤΙΟΣ ( ΦΥΤΕΥΤΗΣ -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΑΣΕ Executive Cultural Escape. Στο βουνό των Κενταύρων 6 8 ή 9 Ιουνίου 2014

ΕΑΣΕ Executive Cultural Escape. Στο βουνό των Κενταύρων 6 8 ή 9 Ιουνίου 2014 ΕΑΣΕ Executive Cultural Escape Στο βουνό των Κενταύρων 6 8 ή 9 Ιουνίου 2014 Με μια ματιά Ημερομηνίες διεξαγωγής προγράμματος: Παρασκευή 6/6/2014 έως Κυριακή 8/6/2014. Δυνατότητα παράτασης διαμονής: Λόγω

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΟΥ 3 ου ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015 «ΙΑΧΡΟΝΙΚΑ Ι ΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» Οι αγώνες

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΖΑ ΝΤΕΚΑΣΤΡΟ Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδίασε η Μαρίζα Ντεκάστρο, παιδαγωγός-συγγραφέας, για την πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ. Οι χάρτες είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚ ΡΟΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Η ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισµού στην περιοχή του ήµου Αµυνταίου αποτελεί βασική προτεραιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Χαιρετισμός. Αγαπητές φίλες και φίλοι, Χαιρετισμός Αγαπητές φίλες και φίλοι, Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει ο Δήμος μας με την επιμέλεια του Ν.Π. ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ και σε συνεργασία με Συλλόγους

Διαβάστε περισσότερα

Χαλίκι. Ασπροποτάμου Τρικάλων. Ημερολόγιο 2011

Χαλίκι. Ασπροποτάμου Τρικάλων. Ημερολόγιο 2011 Χαλίκι Ασπροποτάμου Τρικάλων Ημερολόγιο 2011 Βορειοδυτικά του νομού, χτισμένο αμφιθεατρικά στην σκιά των 2.295 μ. της κορυφής του όρους Περιστέρι, αυτό το μικροσκοπικό και πανέμορφο χωριό με τα πέτρινα

Διαβάστε περισσότερα

Οκαιρός έφτασε κι αρχίζει να μετράει

Οκαιρός έφτασε κι αρχίζει να μετράει Οκαιρός έφτασε κι αρχίζει να μετράει ανάποδα. Σε λίγες μέρες οι Αποκριές μας θαρθούν να "τσακώσ ν τ ν κόχη", όπως έλεγε η γιαγιά μου. Θα γωνιάσουν για δώδεκα μέρες στις καρδιές μας, ζωντανές και απείραχτες

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά

Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Ακολούθησέ με... στην Καστροπολιτεία του Μυστρά Μυστράς Η καστροπολιτεία απλώνεται στις πλαγιές του φυσικά οχυρού λόφου του βυζαντινού Μυζηθρά, που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Αρχαία Πόλη: Βρίσκεται: Ταυτίζεται με: Κατοικείται από:

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Αρχαία Πόλη: Βρίσκεται: Ταυτίζεται με: Κατοικείται από: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΛΕΠΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΡΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΙΚΑ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΦΗΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΥΛΗ ΑΚΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Για αρκετές ημέρες, είχαμε τη χαρά και την τιμή, να έχουμε κοντά μας, στην πόλη μας να φιλοξενούμε κατά κάποιο τρόπο-, για μια σειρά ομιλιών, έναν

Για αρκετές ημέρες, είχαμε τη χαρά και την τιμή, να έχουμε κοντά μας, στην πόλη μας να φιλοξενούμε κατά κάποιο τρόπο-, για μια σειρά ομιλιών, έναν Για αρκετές ημέρες, είχαμε τη χαρά και την τιμή, να έχουμε κοντά μας, στην πόλη μας να φιλοξενούμε κατά κάποιο τρόπο-, για μια σειρά ομιλιών, έναν από τους λίγους σημαντικότερους Έλληνες. Το Νίκο Λυγερό!

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2 ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 1 ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 2 Ευ-ρυτανία - ο τόπος των καλοτρεχούμενων ρχ νερών Τριήμερο Πρόγραμμα για Ε,ΣΤ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο και ΕΠΑ.Λ. ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ 4 ΚΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

CHORD-Πολιτιστική Κληρονομιά: Αξιοποίηση Δυναμικού για Περιφερειακή Ανάπτυξη Καβάλα, 29 Ιουλίου 2011

CHORD-Πολιτιστική Κληρονομιά: Αξιοποίηση Δυναμικού για Περιφερειακή Ανάπτυξη Καβάλα, 29 Ιουλίου 2011 CHORD-Πολιτιστική Κληρονομιά: Αξιοποίηση Δυναμικού για Περιφερειακή Ανάπτυξη Καβάλα, 29 Ιουλίου 2011 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Η ΕΝΑ ΧΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) κερδοσκοπικού

Διαβάστε περισσότερα

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης»

«Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» «Αρχαιολογικοί χώροι και περιβαλλοντική εκπαίδευση- η μελέτη περίπτωσης της αρχαίας Μεσσήνης» Μαρία Μπαλάσκα & Ιωάννα Ραβάνη, μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ Καλαμάτας Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, επηρεάζουν τον

Διαβάστε περισσότερα