9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ"

Transcript

1 9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Φεβρουάριος 2014

2 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ Σελίδα 1. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΕΜΒΛΗΜΑ 9 ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ ΙΣΤΟΡΙΑ 9 ης Μ/Π ΤΑΞΠΖ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΓΟΡΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ(ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ- ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ) ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΞΕΝΩΝΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΕΣΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΕΘΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

3 2 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ «Απ το Βορά πάντοτε γενεές βαρβάρων θα πλακώνουν, να πνίξουν τη φύτρα την Ελληνική. Γενεές κλεφτών ας στέκονται παντοτινά, φρουροί ακοίμητοι στα σύνορα τα Βορινά.» Αγαπητοί Συνάδελφοι, σας καλωσορίζω στην έδρα της 9 ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ», στην πόλη της Κοζάνης και εύχομαι ευχάριστη διαμονή για εσάς και τις οικογένειές σας. Έχουμε την τύχη και την τιμή, να υπηρετούμε σε μια περιοχή με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ένδοξο ιστορικό παρελθόν. Ως Διοικητής της 9 ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ», συναισθανόμενος το βάρος της ευθύνης απέναντι στην υψηλή αποστολή μας και στον κάθε Αξιωματικό που υπηρετεί στη Ταξιαρχία και φροντίζοντας για την απρόσκοπτη αφοσίωση στο έργο σας, σας εφοδιάζω με τις απαραίτητες πληροφορίες για την πόλη της Κοζάνης και την Υπηρεσία. Σκοπός της παρούσης ενημέρωσης, είναι η καλύτερη δυνατή προσαρμογή σας στην περιοχή, με πληροφορίες χρήσιμες για εσάς και τα μέλη των οικογενειών σας. Με σεβασμό στο έμψυχο δυναμικό και στον παράγοντα «άνθρωπο»

4 3 ΕΜΒΛΗΜΑ 9 ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Πελαργός. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα της Ταξιαρχίας στην εκτέλεση της αποστολής της. Είναι γνωστό ότι το πτηνό αυτό, με την ευγένεια και την υπερηφάνεια του χαρακτήρα του, αντιμετωπίζει με γενναιότητα το θάνατο, όταν χρειασθεί. ΡΗΤΟ: "Η ΚΑΛΩΣ ΖΗΝ Η ΚΑΛΩΣ ΤΕΘΝΗΚΕΝΑΙ". "Ουκ αν πριαίμην ουδενός λόγου βροτόν όστις κεναίσιν ελπίσιν θερμαίνεται αλλ' ή καλώς ζην ή καλώς τεθνηκέναι τον ευγενή χρή". Σοφοκλέους, Αίας "Δεν θα έδινα ούτε μία πεντάρα για άνθρωπο που βαυκαλίζεται με κενές ελπίδες. Ο ευγενής χαρακτήρας πρέπει ή να ζει καλώς ή να πεθαίνει καλώς (ένδοξα)".

5 4 ΙΣΤΟΡΙΑ 9 ης Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» Σε ότι αφορά την ιστορία της 9 Μ/Π ΤΑΞΠΖ, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί η αντίστοιχη της ΙΧ Μεραχίας Πεζικού καθόσον η 9 Μ/Π ΤΑΞΠΖ αποτελεί τη συνέχειά της. απο την 1 Απρ 1998 στo πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δυνάμεων του στρατού ξηράς. Η ΙΧ ΜΠ συγκροτήθηκε τον Αυγ του 1913 στα Γιάννενα και έλαβε μέρος σε όλους τους μετέπειτα αγώνες του Εθνους ήτοι: Στην ανακατάληψη της Β.Ηπείρου (1914) Στον Α ΠΠ ( ) Στις επιχειρήσεις της Θράκης( ) Στην Μικρασιατική Εκστρατεία( ) Στον Ελληνοїταλικό Πόλεμο (1940) και συγκεκριμένα στις μάχες της ΠΙΝΔΟΥ, ΜΟΡΑΒΑ,ΙΒΑΝ και ΚΟΡΥΤΣΑΣ, καθώς και στις επιχειρήσεις της περιόδου του Από την 1 Απρ 1988 η 9 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ προήλθε από τη μετάπτωση της ΙΧ ΜΠ στo πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των δυνάμεων του στρατού ξηράς και από 01 Απρ 1998 η Ταξιαρχία άρχισε να λειτουργεί με έδρα την Φλώρινα. Η Ταξιαρχία τον Οκτώβριο του 2009 μετονομάστηκε σε 9 ΤΑΞΠΖ «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ» διότι ως ΙΧ ΜΠ (όπως προαναφέρθηκε) συμμετείχε στις επιχειρήσεις ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα στην απελευθέρωση της ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ στις 13 Ιουλίου Από τον Μάρτιο του 2011 μετονομάστηκε σε ΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ. Από τις 30 Σεπ 13 και στα πλαίσια της Δομής Δυνάμεων , η έδρα της Ταξιαρχίας μεταφέρθηκε στην πόλη της Κοζάνης και συγκεκριμένα στο Στρδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ», στις εγκαταστάσεις του Σγειου του Α ΣΣ, ενώ το Πολεμικό Στρατηγείο της σε περίοδο επιχειρήσεων μετακινείται και αναπτύσσεται στην περιοχή Μαυροδενδρίου.

6 5 Η 9 η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ ΣΗΜΕΡΑ Η έδρα της 9 ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ», βρίσκεται στο Στρατόπεδο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ», στη Δυτική παρυφή της Κοζάνης, σε έκταση που κατέχει η Στρατιωτική Υπηρεσία από το Η Περιοχή Ευθύνης της Ταξιαρχίας περιλαμβάνει ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθώς και μέρος της Κεντρικής Μακεδονίας. Υπό τη Διοίκησή της έχει, το 1 ο ΣΠ με έδρα τη Φλώρινα, το 15 ο ΣΠ με έδρα την Καστοριά.

7 6 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ Ο Νομός Κοζάνης ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ελλάδας σε έκταση και πληθυσμό. Είναι κυρίως γνωστός ως το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Χώρας, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπερνά το 75% της συνολικής που παράγεται στη Χώρα. Μέχρι τη δεκαετία του 60 υπήρξε καθαρά γεωργοκτηνοτροφικός και γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων λιγνίτη και σταθεροποίηση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα την ανάγκη ανάπτυξης και άλλων κλάδων της οικονομίας, στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Το πλούσιο φυσικό ανάγλυφο, με τις ιδιαιτερότητες και τις αντιθέσεις που παρουσιάζει, η σημαντική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η ποικιλία ξεχωριστών προϊόντων και τα «δώρα» της φύσης, συνθέτουν τη φυσιογνωμία του Νομού και τον κατατάσσουν στους πλέον ανεπτυγμένους, ανταγωνιστικούς και ελκυστικούς τόπους διαμονής, καθώς παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους και ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο. ΑΡΧΕΓΟΝΗ ΓΗ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ Ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία, υπήρξε χώρος μεγάλων γεωλογικών αλλαγών και ανακατατάξεων. Απολιθωμένοι κορμοί εκατομμυρίων ετών έχουν βρεθεί στα Καστανοχώρια Βοΐου, στο Σκαλοχώρι, στη Δαμασκηνιά και τη

8 7 Μόρφη. Απολιθώματα σπονδυλωτών αυτής της περιόδου, βρέθηκαν στην Κοζάνη, στο Τσοτύλι, στη Νεάπολη και στην πλούσια σε λιγνίτη λεκάνη της Πτολεμαΐδας. Οι ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών έφεραν στο φως εντυπωσιακές πόλεις (αρχαία Αιανή, αρχαία πόλη Πολυμύλου), βασιλικούς τάφους (νεκρόπολη αρχαίας Αιανής), ιερά (αρχαίο ιερό στην Ξηρολίμνη) και πολλές αρχαιότητες, που αποδεικνύουν ότι αποτέλεσε κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας, ανέπτυξε αστική ζωή, πολιτισμό και τέχνες σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αντιπαραβάλλονται με την τέχνη της νότιας Ελλάδας, που έχει προβληθεί περισσότερο. Η περιοχή τροφοδοτούσε το μακεδονικό ιππικό, ένα από τα ισχυρά όπλα των Μακεδόνων βασιλέων, με έμπειρους και δυνατούς πολεμιστές. Ο ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Γεωγραφικά ανήκει στη Δυτική Μακεδονία, μαζί με τους Νομούς Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας. Αποτελεί σταυροδρόμι και συγκοινωνιακό κόμβο ανάμεσα σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θεσσαλία. Απλώνεται από τα ανατολικά αντερείσματα της Πίνδου μέχρι το Βέρμιο όρος, από το Βόιο, το Μουρίκι και τη λίμνη Βεγορίτιδα, μέχρι τα Πιέρια και τα Καμβούνια όρη. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό της Δυτ. Μακεδονίας, με έκταση περί τα τ. χλμ και πάνω από κατοίκους. Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής εγκαταστάθηκαν κατά την παλαιολιθική εποχή, όπως πιστοποιείται από το αρχαιότερο λίθινο εργαλείο της Ελλάδος, που βρέθηκε στο Παλαιόκαστρο Σιάτιστας. Πλούσια απολιθώματα χλωρίδος και πανίδος, ανάγονται εκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση του ανθρώπου. Η ιστορία του Νομού αποτελεί ένα αδιάσπαστο ψηφιδωτό, που παρουσιάζει συνέχεια από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.

9 8 Οι μέχρι σήμερα αρχαιολογικές έρευνες, κατέδειξαν ότι στα όρια του Νομού περικλείεται μεγάλο μέρος της αρχαίας Ελίμειας, της αρχαίας Ορεστίδος και Εορδαίας, οι οποίες και αποτελούσαν ανεξάρτητα κρατίδια της Άνω Μακεδονίας. Συμμαχικές σχέσεις είχαν αναπτύξει με το βασίλειο της Κάτω Μακεδονίας, όπως αναφέρεται σε αρχειακές πηγές. Ο Φίλιππος ο Β ενσωμάτωσε τα κρατίδια στο ενιαίο Βασίλειο της Μακεδονίας και από τότε ξεκίνησε η κοινή τους πορεία. Την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η περιοχή της Ελίμειας προσέφερε πολύτιμους συνεργάτες, αξιόλογους στρατηγούς και αξιόμαχα στρατεύματα για τη μεγαλειώδη εκστρατεία στην Ανατολή. Η περίφημη τάξη των Ελιμειωτών πεζεταίρων του βασιλιά, με επικεφαλή το στρατηγό Κοίνο τον Πολεμοκράτη, δόξασε το μακεδονικό όνομα σε όλες τις μεγάλες μάχες στην Ασία, μέχρι τον Ινδό ποταμό. Μετά τη μάχη της Πύδνας το 168 π.χ. και την ήττα του τελευταίου Μακεδόνα βασιλιά, του Περσέα, υποτάχθηκε στους Ρωμαίους και αποτέλεσε μία από τις ανεξάρτητες διοικητικές επαρχίες της Μακεδονίας, κατά το ρωμαϊκό διοικητικό σύστημα, μαζί με την Εορδαία, τη Λυγκηστίδα, Ορεστίδα και Πελαγονία. Το 148 π.χ. μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Ανδρίσκου, καταργήθηκαν οι ανεξάρτητες δημοκρατίες και η Μακεδονία έγινε ρωμαϊκή επαρχία. Η Ελίμεια και ολόκληρη η Άνω Μακεδονία αναγνωρίστηκε ως «ελεύθερη», με διοικητικό και πολιτικό όργανο το Κοινό των Ελιμειωτών και έδρα την πόλη των Καισάρων (Καισαρειά), όπως ονομάσθηκε ένα από τα κάστρα της Αιανής. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους η περιοχή διοικητικά ανήκε στο Β θέμα της αυτοκρατορίας, όπως και ολόκληρη η Μακεδονία. Μετά τα 1389 (μάχη Κοσσυφοπεδίου), η περιοχή περιήλθε σε οθωμανική κυριαρχία για 523 χρόνια. ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Οι αυτόχθονες κάτοικοι είναι απόγονοι των αρχαίων Ελιμειωτών Μακεδόνων, που ανήκαν στα βορειοδυτικά ελληνικά δωρικά φύλα. Με την κάθοδό τους στις περιοχές αυτές συγχωνεύθηκαν με τους προελληνικούς πληθυσμούς των Πελασγών, που ήταν εγκατεστημένοι από τη νεολιθική εποχή. Αξιόλογα δείγματα του πολιτιστικού επιπέδου των αρχαίων κατοίκων και των επαφών τους με τον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο, αποτελούν τα ειδώλια κυκλαδικής τέχνης, μυκηναϊκά αγγεία και αρχαιολογικά ευρήματα που καλύπτουν την περίοδο μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και ανασκάφηκαν στο χώρο της αρχαίας Αιανής και στον ευρύτερο χώρο του Νομού. Οι γηγενείς κάτοικοι, διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που διέκριναν την αρχαία σκέψη και τις ιδιαιτερότητες των Μακεδόνων, δημιούργησαν σταθερή ηθική και πολιτιστική βάση, η οποία και αξιοποιήθηκε δεόντως στις μακρόχρονες προσπάθειες για επιβίωση κατά τους ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, αλλά και κατά τις επαναλαμβανόμενες σλαβικές επιδρομές και τη μακραίωνη οθωμανική σκλαβιά, όπου επιχειρήθηκε η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης και του ελληνικού στοιχείου. Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους και την απελευθέρωση, καθώς και την ανταλλαγή πληθυσμών στα , σε μεγάλο μέρος της περιοχής εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο.

10 9 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ Στη θέση που κατέχει η πόλη σήμερα υπήρχαν οικισμοί από την προϊστορική εποχή, μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Αυτό μαρτυρούν τα αντικείμενα της πρώιμης εποχής του σιδήρου που βρέθηκαν στην περιοχή Αγίου Αθανασίου, το κλασικό νεκροταφείο στην οδό Φιλίππου, το ρωμαϊκό νεκροταφείο στα Τρία Δέντρα (θέση Αγ. Κωνσταντίνου και συνοικία), όπου τον Οκτώβριο του 1991 αποκαλύφθηκε τάφος του 1 ου μ.χ. αιώνα, με μαρμάρινη λάρνακα και δύο κεφάλια από γυναικεία αγάλματα, ενός άνδρα και ενός αγοριού, εξαιρετικής τέχνης, τα ίχνη ακροπόλεως στην περιοχή Αγίου Ελευθερίου, ευρήματα στης «Μπήλιως τα νημόρια» (πλατεία 25 ης Μαρτίου) στην οδό Ακροπολίτη και σε διάφορες άλλες θέσεις. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, οι ιστορικοί δεν αναφέρουν οικισμό σε αυτή τη θέση, παρ ό,τι βρέθηκαν κοσμήματα και αγγεία της βυζαντινής τέχνης, μαζί με προϊστορική κεραμική σε τάφους, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το Το 13 ο και 14 ο αιώνα φαίνεται ότι υπήρχε γεωργοκτηνοτροφική εγκατάσταση στις θέσεις «Σιόποτο» και Τρία Δέντρα, ενώ ολόκληρη η περιοχή καλύπτονταν από πυκνή βλάστηση, κατάλληλη για εγκατάσταση κατοίκων, οι οποίοι και θα μετοικούσαν σε ασφαλέστερα μέρη κατά την εμφάνιση των Οθωμανών επιδρομέων. Μετά την καθοριστική μάχη στο Κοσσυφοπέδιο στα 1389, πολλοί Ηπειρώτες εγκαταστάθηκαν στις θέσεις «Σκ ρκα» και «Ζαμάρα». Οι πρώτοι αυτοί έποικοι αποτέλεσαν τον πυρήνα της σημερινής πόλης, ο οποίος και συμπληρώθηκε σταδιακά από κατοίκους γειτονικών περιοχών, όταν εκδιώχθηκαν από τους πρώτους Κονιάρους Τούρκους που άρχισαν να εγκαθίστανται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Γύρω στα 1450, ως οργανωμένη κοινότητα πλέον, με τον πυρήνα της περιοχής «Σιόποτου», φέρει την ονομασία «Κόζιανη», ή «Κόστιανη», από τον τόπο καταγωγής των πρώτων Ηπειρωτών κατοίκων. Από τα 1450 μέχρι και το 1612, σταδιακές και μόνιμες εγκαταστάσεις Κονιάρων Τούρκων στις γύρω εύφορες περιοχές, αναγκάζουν όλο και περισσότερους κατοίκους να μετακινηθούν προς την Κόζιανη. Στα , περίπου πενήντα οικογένειες από τα Ακροκεραύνια, με αρχηγό τον Παπαγκίκα, καταφεύγουν στον οικισμό, ενώ άλλες εκατόν είκοσι έρχονται από το χωριό Κτένι, με αρχηγό το μεγαλοκτηνοτρόφο Γιάννη Τράντα, στα 1649, οπότε οι Τουρκαλβανοί κατέστρεψαν το χωριό τους.

11 10 Ο πληθυσμός ανανεώνεται συνεχώς και παράλληλα με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, στρέφεται στη δευτερογενή παραγωγή, το εμπόριο και τη βιοτεχνία. Με συντονισμένες ενέργειες του Χαρίση Τράντα, ο οικισμός αποκτά προνόμια και παίρνει πλέον μορφή ανεπτυγμένου οικονομικά αστικού κέντρου. Τοπικά προϊόντα, όπως κιλίμια, αλατζάδες, κάπες, νήματα, μεταξωτά, κρόκος, υφαντά και δέρματα, κρασιά, ξεκινούν το ταξίδι τους για τις αγορές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και της Ευρώπης. Τα καραβάνια των πραματευτάδων εγκαθίστανται σε πόλεις των Παραδουνάβιων χωρών, ασκώντας διαμετακομιστικό εμπόριο και σταδιακά δημιουργούν πολυπληθείς παροικίες. Κοινότητες Κοζανιτών της εποχής καταγράφονται στο Σεμλίνο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και σε διάφορα μέρη της Αυστρουγγαρίας. Όπως συνέβη με όλους τους απόδημους της εποχής εκείνης, οι Κοζανίτες διαπρέπουν στο εξωτερικό και μεταφέρουν κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάταση στην πατρίδα. Η Κοζάνη αναβαθμίζεται, αποκτά στοιχεία μεγάλου αστικού κέντρου, με δρόμους, πλατείες, μεγάλα κτίρια τοπικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, έργα κοινής ωφέλειας. Στα 1664 θεμελιώνεται ο ναός του Αγ. Νικολάου, ο σημερινός Μητροπολιτικός ναός, ιδρύεται η Βιβλιοθήκη και ονομαστή Σχολή, από την οποία πέρασαν και εδίδαξαν οι μεγάλοι του Γένους (Ευγένιος Βούλγαρης στα ). Στα 1744 γίνεται έδρα Μητροπόλεως και ανεγείρεται το Μητροπολιτικό Μέγαρο. Αποτέλεσε «Ακρόπολη» του ελληνισμού για ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, καθώς οι κάτοικοι ζούσαν με προνόμια και απαλλαγές και η τουρκική παρουσία ήταν περιορισμένη. Υπήρξε μία από τις πόλεις όπου δεν κτίστηκε τζαμί των Μωαμεθανών. Προσέφερε με την ακμή και την ανάπτυξή της μεγάλες υπηρεσίες στον απελευθερωτικό αγώνα. Αποτέλεσε πατρίδα επιφανών ανδρών, όπως των Γ. Λασσάνη, Νικ. Κασομούλη, Γ. Σακελλαρίου, Μ. Περδικάρη, Ευφρ. Παπαγιαννούση - Πόποβιτς, Γ. Κλείδη, Γιάννη Καραγιάννη, προγόνου του μεγάλου μουσουργού Φον Κάραγιαν και πολλών

12 11 άλλων. Στον αγώνα του 1821, στα απελευθερωτικά κινήματα του 1854 και 1878 πρωταγωνίστησε με τη συμμετοχή και τη συνδρομή των κατοίκων της. Στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα οργανώθηκε εδώ το «Εθνικό Κέντρο Άμυνας» και ήταν η πρώτη πόλη της Μακεδονίας στην οποία πέρασε ο Παύλος Μελάς. Απελευθερώθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1912, μετά τη μάχη του Σαρανταπόρου. Μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την ομαλοποίηση των εσωτερικών της Χώρας, σημείωσε σταδιακή πρόοδο σε όλους τους τομείς. ΕΚΚΛΗΣΙΑ Στο Νομό εδρεύει η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, με έδρα την Κοζάνη. Ιδρύθηκε τον 8 ο αιώνα ως Επισκοπή Σερβίων, υπαγόμενη στη Μητρόπολη Λαρίσης. Η έδρα της Επισκοπής παρέμεινε στα Σέρβια μέχρι το 1745, οπότε και μεταφέρθηκε στην Κοζάνη και κτίστηκε νέο κτίριο. Στα 1822, επί Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ, η Επισκοπή προήχθη σε Μητρόπολη. Το Επισκοπείο της Κοζάνης οικοδομήθηκε στα 1744 και είναι διατηρητέο ιστορικό μνημείο, το οποίο και αναστηλώνεται σήμερα. Επίσης εδρεύει η Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, για την οποία δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για τη χρονολογία ίδρυσης. Η Επισκοπή αυτή υπαγόταν στην Αρχιεπισκοπή Αχριδών. Στα 1699 η έδρα μεταφέρθηκε από το Σισάνι στη Σιάτιστα, όταν καταστράφηκε ο εκεί οικισμός από τους Τούρκους. ΟΡΕΙΝΟ ΤΟΠΙΟ Ο Μπούρινος, αυτό το πανέμορφο και εξαιρετικά ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης βουνό, συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών. Τα πλούσια δάση, οι ιδιόμορφες γεωλογικές συνθέσεις, η κοιλάδα του Μεσιού Νερού με τη σπάνια χλωρίδα της, οι πολυάριθμες πηγές και το μοναδικής ομορφιάς ελατόδασος, τα διάσπαρτα τα ορεινά καταφύγια, συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, και μία ολοκληρωμένη τουριστική επιλογή. Λόγω της μεγάλης οικολογικής σημασίας του και της μοναδικής βιοποικιλότητάς του, ο Μπούρινος έχει ενταχθεί, με στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης.

13 12 Το όρος Άσκιο ή Σινιάτσικο, με υψόμετρο 2.111μ., είναι ο σπουδαιότερος ορεινός όγκος του Νομού. Πετρώδες και γυμνό στην ανατολική και νότια πλευρά όπου βρίσκεται η Σιάτιστα, η Γαλατινή και η Εράτυρα, διαθέτει στη δυτική πλευρά αρκετή βλάστηση, ιδιαίτερα στον οικισμό Νάματα, αλλά και στο Σισάνι. Το Βέρμιο, με ιστορία γεμάτη από μύθους, δοξασίες και κατορθώματα ηρώων και θεών, περάσματα βασιλιάδων και Αγίων, μπορεί να χαρακτηρισθεί από το ομορφότερα και πλουσιότερα σε χλωρίδα και πανίδα όρη του ελλαδικού χώρου. Το Βέρμιο γειτονεύει και σχεδόν ενώνεται, με τα Πιέρια Όρη, έχοντας σαν φυσικό σύνορο τον ιερό ποταμό των Μακεδόνων, Αλιάκμονα. Έχει πολλά τρεχούμενα νερά και ποτάμια, πυκνά δάση με οξιές και έλατα, βοσκοτόπια. Τα δυο μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας βρίσκονται στο Βέρμιο, το Σέλι και τα Τρία- Πέντε Πηγάδια στη Νάουσα, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό χειμερινών τουριστών. Η οροσειρά της Πίνδου είναι η μεγαλύτερη της ελληνικής χερσονήσου και τροφοδοτεί με νερό τα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσμού. Ένα σημαντικό μέρος της οροσειράς, που ξεχωρίζει για τη σπάνια αισθητική και οικολογική του αξία, προστατεύεται με την ίδρυση δύο εθνικών δρυμών: του Βίκου-Αώου στην Ήπειρο και της Βάλια Κάλντα στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα έξι περιοχές εντάσσονται στο δίκτυο NATURA Στην περιοχή κυριαρχούν βραχώδεις και απόκρημνες πλαγιές, ψηλές και εντυπωσιακές κορυφές, μόνιμοι και ορμητικοί χείμαρροι, πολλές πηγές και ορεινές λίμνες. Στα σύνορα των Νομών Κοζάνης-Καστοριάς ορθώνεται το όρος Βόιο, με τα εξαιρετικής ομορφιάς μικρά και μεγάλα χωριά, τα περίφημα τοξωτά γεφύρια του και τα μυστηριακά δάση, ιδανική πρόταση για τους φίλους της πεζοπορίας και της εξερεύνησης.

14 ΥΔΑΤΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ Ο ποταμός Αλιάκμονας που διασχίζει το Νομό, και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο λίγο νοτιότερα από τις εκβολές του Αξιού, είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Χώρας. Δημιουργεί ένα εκτεταμένο δέλτα, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Το ποτάμι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνομα του. Το όνομα Αλιάκμονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακμών (αμόνι). Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αλιάκμονας ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, που γεννήθηκε από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Αποτέλεσε, και συνεχίζει να αποτελεί, πηγή ζωής για την περιοχή. Σε απόσταση 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. Σε ύψος 55 μ. πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται, από γέφυρα μήκους μ. και πλάτους 13,5 μ., γνωστή και ως Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Η λίμνη αυτή δημιουργήθηκε από την τιθάσευση του ποταμού Αλιάκμονα, με τη δημιουργία φράγματος και τη λειτουργία ενός από τους σπουδαιότερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, όπου πρόσφατα κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο πλωτό λιμάνι. Το πρόγραμμα προώθησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων στην περιοχή για την ανάπτυξη οικοτουριστικών, ναυταθλητικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή γύρω από τη λίμνη, ακολουθώντας το δρόμο προς το χωριό Ίμερα, περνώντας πάνω από το φράγμα της Δ.Ε.Η. στον Πολύφυτο και συνεχίζοντας τη διαδρομή από την απέναντι όχθη, ανάμεσα στους οπωρώνες, μέχρι το Βελβεντό. Στη λίμνη μπορεί κανείς να κατασκηνώσει, για κολύμπι, ψάρεμα και στιγμές χαλάρωσης. ΚΛΙΜΑ Το κλίμα στην περιοχή είναι ηπειρωτικό. Χειμώνας ψυχρός με πνοή βορείων ανέμων και θέρος θερμό στις πεδινές περιοχές, ενώ στα ορεινά χωριά είναι ιδιαίτερα δροσερό, ανάλογα με το υψόμετρο. Η μέγιστη θερμοκρασία του χειμώνα είναι +8 ο και του θέρους περί τους 30 ο. Και η ελάχιστη το χειμώνα είναι -12 ο και +18 ο το θέρος. Οι άνεμοι είναι συνήθως βόρειοι το χειμώνα και η υγρασία μεγάλη, ειδικά στην περιοχή που επηρεάζεται από την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Η γεωργία κατέχει σήμερα κατά μέσο όρο ποσοστό 28% της συνολικής επιφάνειας του εδάφους του Νομού. Κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι τα δημητριακά, όσπρια, κτηνοτροφικά φυτά, πατάτες, λαχανικά, κρεμμύδια. Καλλιεργούνται αμπέλια από τα οποία παράγεται ποικιλία τοπικών οίνων και οπωροφόρα δέντρα.

15 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ Ο Νομός είναι ο πλέον βιομηχανοποιημένος της Δυτικής Μακεδονίας. Από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ξεχωρίζουν οι ενεργειακές της ΔΕΗ στη λεκάνη Κοζάνης- Πτολεμαΐδας, με κινητήρια δύναμη τον επιχώριο λιγνίτη και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός στο φράγμα Πολυφύτου, με κινητήρια δύναμη το νερό της τεχνητής λίμνης. Το εργοστάσιο αμιάντου στο Μικρόβαλτο Κοζάνης. Τα εργοστάσια εμπλουτισμού χρωμίτη στην περιοχή Σκούμτσιας και Χρωμίου. Το βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων της Πτολεμαΐδας. Ακέραια η παραγωγή αυτής της μονάδας απορροφάται από την Αγροτική Τράπεζα, για τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Εκτός από αυτές, στο Νομό δραστηριοποιούνται και άλλες, μικρότερης σημασίες βιομηχανικές μονάδες, όπως αλευροποιίες, κεραμοπλινθοποιία, ασβεστοποιία και ψυκτικές μονάδες. Στην περιοχή Τρανοβάλτου Κοζάνης εξορύσσονται τα φημισμένα μάρμαρα, εξαιρετικής ποιότητας και καθαρότητας από προσμίξεις και δραστηριοποιείται αντίστοιχη βιομηχανία. Προϊόντα του Νομού που διοχετεύονται σε αγορές εσωτερικού και εξωτερικού είναι τα ροδάκινα Βελβεντού, πατάτες Πολυμύλου, τυροκομικά προϊόντα Αιανής, Χρωμίου, Βλάστης, Νεαπόλεως, Βοϊου, τα περίφημα σιατιστινά κρασιά με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, τα υφαντά της Μονής Αναλήψεως, οι μαρμαροψηφίδες του Δρεπάνου, τα φασόλια Σισανίου, τσάι του βουνού, μαγειρικές θερμάστρες και χάλκινα είδη λαϊκής τέχνης της Κοζάνης, αποξηραμένα μανιτάρια καθώς και μεγάλη ποικιλία φρέσκων μανιταριών από τα Γρεβενά. Ιδιαίτερη βιοτεχνική παραγωγή συνιστούν τα γουναρικά και δερμάτινα είδη της Σιάτιστας. Με παράδοση αιώνων στην επεξεργασία δέρματος και γούνας και στην παραγωγή ειδών ένδυσης και λαϊκής τέχνης, οι Σιατιστινοί γουναράδες είναι γνωστοί για την ποιότητα των προϊόντων τους και τις ελκυστικές τιμές, καθώς παράγουν και πωλούν οι ίδιοι, αλλά και διοχετεύουν στη διεθνή αγορά τα είδη τους.

16 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΣΗΜΕΙΑ Π.Ε. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ Σε ολόκληρο το Νομό, οι θρησκευτικές εορτές εορτάζονται με ιδιαίτερη κατάνυξη και χαρακτηρίζονται από τη μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή των πιστών. ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ 1 Αγίου Βασιλείου: Κηπάριο, Λιβαδερό, Λεύκαρα, Σιδερά 2 Μπουμπουσιάρια: Εράτυρα 6 Θεοφάνια: Σιάτιστα 7 Ιωάννη Προδρόμου: Λιβερά, Σιάτιστα ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 10 Αγίου Γρηγορίου: Σκήτη 17 Αγίου Αντωνίου: Σκαφίδι 18 Αγίου Αθανασίου: Βελβεντό, Εράτυρα, Κοντοβούνι 20 Αγίου Ευθυμίου: Βελβεντό, Τραπεζίτσα 30 Τριών Ιεραρχών: Καλαμιά ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 10 Άγιος Χαράλαμπος, Αυγερινός, Αγίου Χαραλάμπους: Βατερό Κινητή Αγίων Θεοδώρων: Αυλές, Σέρβια Κινητή Απόκριες: Εράτυρα, Κοζάνη, Νεάπολη, Σέρβια Κινητή Καθαρή Δευτέρα: Κοζάνη, Μαυροδένδρι, Πεντάλοφος, Σέρβια ΜΑΡΤΙΟΣ 25 Ευαγγελισμού: Σπάρτο Κινητή του Λαζάρου: Αιανή Κινητή Πάσχα: Άγιος Δημήτριος, Αλιάκμονας, Βελβεντό, Εράτυρα, Κρόκος Κινητή 3η ημέρα τ. Πάσχα: Λιβαδερό ΑΠΡΙΛΙΟΣ 17 Αγίου Συμεών: Καλλίστρατο

17 Κινητή 23 Αγίου Γεωργίου: Ζωοδόχου Πηγής: Κινητή Αγίου Θωμά: Ανθούσα, Κοζάνη ΜΑΙΟΣ Αναρράχη, Άργιλος, Βουχωρίνα, Διχείμαρρο, Δροσερό, Κλείτος, Κορυφή, Κρανίδια, Λυγερή, Μελίσσια, Νεράιδα, Ξηρολίμνη, Πολύμυλος, Πρωτοχώρι, Πτελεώνας, Σέρβια, Σήμαντρο, Σιδερά, Σπηλιά, Σταυροδρόμι Κλήμα, Ολυμπιάδα, Πολύμυλος (Ζωοδόχος Πηγή), Τριάδα 2 Αγίου Αθανασίου: Αγίασμα, Αηδονοχώρι, Καλαμιά, Κοντοβούνι, Τρανόβαλτο, Χρυσαυγή, Χρώμιο 8 Αγ. Ιωάννη Θεολόγου:Α υγδαλέα, Καρυδίτσα, Σκήτη 9 Αγίου Χριστοφόρου: Ελάτη, Προσήλιο 21 Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης: Κινητή Πεντηκοστής: Αυγερινός Κινητή Κινητή ΙΟΥΝΙΟΣ Αγίου Πνεύματος: Αναλήψεως: 24 Αγίου Ιωάννη: Ανατολικό, Ανθότοπος, Διαλεκτό, Σπηλιά, Εμπόριο, Εράτυρα, Κάτω Κώμη, Καρδιά, Καπνοχώρι, Λιβαδερό, Μαυροδένδρι, Μεταξάς, Ολυμπιάδα, Πύργοι Αιανή, Βυθός, Δρέπανο, Εράτυρα, Κομνηνά, Λαζαράδες, Μοναστήρι Αγίας Τριάδας (Βελβεντό), Μοναστήρι Λαριού, Νεάπολη, Νόστιμο, Οινόη Εράτυρα, Καισάρεια, Πελαργός, Περδίκκας, Πολύρραχο Βλάστη (Κλήδονας), Μονή Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα 29 Αγ. Πέτρου & Παύλου:Ί ερα, Κοίλα 30 Αγίων Αποστόλων: Γούλες, Καταφύγι ΙΟΥΛΙΟΣ 1 Αγίων Αναργύρων: Άγιοι Ανάργυροι, Εράτυρα, Κοζάνη 2 Κατάθεση Ζώνης Θεοτόκου: Τετράλοφος 17 Αγίας Μαρίνας: Λευκόβρυση, Τσοτύλι 20 Προφήτη Ηλία: Άγιος Ηλίας, Βέλος, Εξοχή, Ερμακιά, Καρυοχώρι, Καπνοχώρι, Κερασέα, Κηπάριο, Κοζάνη, Κοιλάδα, Κρανίδια, Λιβαδερό, Μαυροδένδρι, Μικρόβαλτο 26 Αγίας Παρασκευής: Άγιοι Θεόδωροι, Αγία Παρασκευή, Άγιος Χριστόφορος, Εράτυρα, Κοζάνη, Κόμανος, Κρόκος, Λικνάδες, Μηλοχώρι, Πελεκάνος, Πλατανόρρευμα, Πολυκάστανο, Πολύλακκος, Πολύφυτο, Ροδοχώριο, Σέρβια, Σιάτιστα, Σκαλοχώρι, Φούφας

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ Άγιος Δημήτριος, Αυγή, Βλάστη, 27 Αγίου Παντελεήμονα: Βούρινος, Καλαμιά, Καλονέρι, Λευκοπηγή, Ποντοκώμη, Σκαλοχώρι Αγία Σωτήρα, Ακρινή, Άρδασσα, 6 Μεταμόρφωσης: Ασπρούλα, Βατερό, Βελβεντό, Μονή Δρυόβουνου, Ζάβορδα, Κοζάνη, Κτένι, Μεταμόρφωση, Οινόη, Ρυάκιο 7 Αγίου Νικάνορα: Ζάβορδα, Κοζάνη, Σιάτιστα 15 Κοίμηση Θεοτόκου: 15 Κοίμηση Θεοτόκου: 23 Εννεάμερα Παναγίας: Λάβα, Σισάνι 29 Αποκεφάλιση Ιωάννη Προδρόμου: Αιανή, έναρξη "Εορτών μηνός Γορπιαίου" με εκδηλώσεις πνεύματος και άσκησης σώματος, ιππική πορεία Αγία Κυριακή, Άνω Κώμη, Βελβεντό, Βλάστη, Γαλάτεια, Γαλατινή, Δαμασκηνέα, Δίλοφο, Δρυόβουνο, Καστανέα, Κοζάνη, Λούβρη, Μεσόλογγος, Μικρόκαστρο, Μόρφη, Νάματα, Πελεκάνος, Πλατανιά, Πύργοι, Ροδίτης, Ρυάκιο, Σιάτιστα, Σπήλαιο, Φρούριο, Φυτώκιο, Χαραυγή, Χειμερινό Βοσκοχώρι, Παλαιόκαστρο, Πεντάβρυσος, Πτελέα, Πτολεμαΐδα, Πυλωρί, Ρύμνιο 8 Γέννηση της Θεοτόκου: 14 Ύψωση Τιμίου Σταυρού: Ανατολικό, Λιβερά 20 Αγίου Ευσταθίου: Κριμήνιο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 26 Αγίου Δημητρίου: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Αλωνάκια, Μονή Ζιδανίου, Λουκόμιο, Πεντάλοφος, Πετρανά Άγιος Δημήτριος, Ανθοχώρι, Ασβεστόπετρα, Δάφνη, Κλεισώρεια, Κρυόβρυση, Μαυροπηγή, Μολόχα, Προάστιο, Σκάφη, Τριγωνικό 1 Αγίων Αναργύρων: Βελανιδιά 8 Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Βαθύλακκος, Λευκοθέα, Ομαλή, Γαβριήλ: Περιστέρα, Χορηγός 11 Αγίου Μηνά: Αξιόκαστρο, Δρυόβουνο, Εμπόριο 21 Εισόδια της Θεοτόκου: Βυθός, Ζώνη, Μελιδόνι 4 Αγίας Βαρβάρας: Πεπονιά 6 Αγίου Νικολάου: Βροντή, Κοζάνη, Πλακίδα, Πύργος 12 Αγίου Σπυρίδωνα: Δραγασιά 24 Κάλαντα: Σε ολόκληρο το νομό ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Περνώντας από την κεντρική πλατεία, θα δείτε το καμπαναριό του Αγίου Νικολάου, που κτίστηκε στα 1885, το «ρολόι», όπως το λένε οι

19 Κοζανίτες ή «Μαμάτσιο», επειδή το πάνω τμήμα του είναι δωρεά του τοπικού ευεργέτη Κ.Μαμάτσιου, το έτος Θα δείτε το Επισκοπείο, εξ ολοκλήρου λιθόκτιστο οικοδόμημα, η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε στα μέσα του 18 ου αιώνα. Νεοκλασικά κτίρια ή μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, είναι το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο στην άκρη της πλατείας, το 3 ο και 4 ο Δημοτικό Σχολείο, το πρώην θηλέων και σήμερα 5 ο 15 ο Δημοτικό, καθώς και η παλιά πτέρυγα του Επισκοπείου, που σήμερα φιλοξενεί το 1 ο Δημοτικό. Στο νεοκλασικό αρχοντικό Δρίζη στεγάζεται σήμερα το Δημοτικό Ωδείο, με σχολές Ενόργανων, Μονωδίας και Βυζαντινής Μουσικής. Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στο κέντρο της πόλης, δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το αρχοντικό Λασσάνη, στην ομώνυμη πλατεία, το οποίο και αναστηλώθηκε και σήμερα στεγάζεται εκεί η πρότυπη Δημοτική Χαρτοθήκη. Αποτελεί καινοτόμο θεσμό και νέο μορφωτικό πόλο έλξης, όχι μόνο για την πόλη της Κοζάνης αλλά και για τη Χώρα, με προδιαγραφές διεθνούς ακτινοβολίας και σπάνια εκθέματα. Το αρχοντικό Βούρκα, επιφανούς οικογένειας της Κοζάνης, αποτελεί το καλύτερα διατηρημένο αρχοντικό, κτισμένο στα Η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το δεύτερο μισό του 17 ου αιώνα και σήμερα διαθέτει πάνω από τόμους, μεταξύ των οποίων εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμα χειρόγραφα, έντυπα, λυτά, κώδικες, αρχέτυπα και παλαίτυπα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πνευματικού θησαυρού έχει ενταχθεί σε Κοινοτικό πρόγραμμα και ψηφιοποιήθηκε. Σύντομα θα είναι διαθέσιμο και προσβάσιμο, μέσω διαδικτύου, στο αναγνωστικό κοινό. Παραπλεύρως στο ίδιο κτίριο, βρίσκεται το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης, που ιδρύθηκε το 1995 και δραστηριοποιείται στις εκδόσεις βιβλίων και στην προβολή της πνευματικής ζωής της περιοχής. Έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων και έχει μακρύ και αξιόλογο κατάλογο δράσεων στο ενεργητικό του. Η Φιλαρμονική του Δήμου, η «Πανδώρα», αποτελεί την παλαιότερη μπάντα της Βορείου Ελλάδος, αριθμώντας σήμερα περί τα εξήντα μέλη και επιδεικνύοντας σημαντική προσφορά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, πλαισιώνοντας κάθε δημόσια δραστηριότητα, εδώ και χρόνια. Ένα από τα δεκατρία εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών της Χώρας, λειτουργεί στην Κοζάνη, κύτταρο εικαστικής παιδείας και πόλος έλξης για τους ανήσυχους και φιλότεχνους δημιουργούς της περιοχής.

20 Από τις ποικίλες και πολύμορφες δράσεις του Δήμου Κοζάνης, δε θα μπορούσε να λείπει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, το οποίο και συμβάλει στη θεατρική και πολιτιστική αναβάθμιση της ζωής της πόλης, με επιλεγμένες παραστάσεις και πνευματικές παρεμβάσεις επιπέδου. Για την υποστήριξη τέτοιων εκδηλώσεων και δράσεων, λειτουργεί η Αίθουσα Τέχνης του Δήμου, στο πάρκο Αγίου Δημητρίου, χώρος υψηλών προδιαγραφών, κατάλληλα διαμορφωμένος για να φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές δραστηριότητες. Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης Ι. Δραγούμη 9 Τηλ Ώρες λειτουργίας- καθημερινά & Το Ιστορικό-λαογραφικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι δημιούργημα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης. Σε οικόπεδο που παραχώρησε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης στην οδό Ίωνος Δραγούμη όπου ήταν τα παλιά λουτρά, με δωρεές ιδιωτών, οργανισμών και συλλόγων και την οικονομική αρωγή της Πολιτείας, ο Σύνδεσμος ανήγειρε με αυτεπιστασία στην περίοδο τετραώροφο κτίριο με υπόστεγο και υπόγειους βοηθητικούς χώρους. Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν την 10 η Οκτωβρίου Το 1992 ανεγέρθηκε νέο πενταόροφο κτίριο στο συνεχόμενο με το Μουσείο οικόπεδο, δωρεάς Σωκράτη Μπλιούρα και Κώστα Βρέλλα. Τα δύο κτίρια συνδέονται με υπόγεια στοά και υπόστεγο. Το κτίριο έχει ύψος 19 μέτρα και η μορφή του εξωτερικά εκφράζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Δυτικής Μακεδονίας. Στις συλλογές περιλαμβάνονται περιληπτικά: Μοναδικές συλλογές που αποκαλύπτουν τη μεγάλη κληρονομιά της περιοχής Μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες Ποικιλία από ορυκτά, και καλλιτεχνήματα της φύσης Συλλογή από φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά Απολιθωμένοι κορμοί και φύλλα δέντρων παλαιοζωικού και καινοζωικού αιώνα

29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ ΧΧΙ ΤΘΤ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ ΧΧΙ ΤΘΤ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 29 Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ ΧΧΙ ΤΘΤ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ 1 ο ΕΓ/ΓΜΠ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΤΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΑΪΟΣ 2012 - 1 - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΙΟΙΚΗΤΟΥ Αγαπητέ Κύριε-α Συνάδελφε. Με διαταγή του Γενικού Επιτελείου

Διαβάστε περισσότερα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ρεθύμνης...4 Η πόλη του Ρεθύμνου...5 Παραλία Ρεθύμνου... 10 Το χωριό και η παραλία Πλατανιάς... 10 Η παραλία Περιβόλια... 11 Η παραλία Κουμπές...

Διαβάστε περισσότερα

real Χειμώνας στην Ελλάδα Φτιάξτε βαλίτσες για

real Χειμώνας στην Ελλάδα Φτιάξτε βαλίτσες για ΧΕΙΜΩΝΑΣescape real ΤΕΥΧΟΣ #2 KYΡΙΑΚΗ 15.11.2009 Χειμώνας στην Ελλάδα Γνωρίστε τις λίμνες μας Κάντε σκι στα βουνά και ράφτινγκ στα ποτάμια Ανακαλύψτε τα άγνωστα Γρεβενά και την Κοζάνη Φτιάξτε βαλίτσες

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Ο νομός Χανίων...5 Η πόλη των Χανίων...6 Νέα Χώρα...9 Χανιά (Ανατολικά από τα Ενετικά τείχη)...9 Καλαμάκι...9 Άγιοι Απόστολοι... 10 Η χερσόνησος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΡ57ΛΡ-ΛΜΦ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ

ΑΔΑ: ΒΙΡ57ΛΡ-ΛΜΦ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΙΑ ΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙ ΕΙΑΣ- ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 5o /18-12-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 8/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΕΓ Π. ΤΕΙ ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική και ενσωμάτωση στο αστικό περιβάλλον της Δράμας(τέσσερις περιπτώσεις) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΙΤΑΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων»

«Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ιπλωµατική Εργασία: «Περιβαλλοντική αναβάθµιση περιοχής Ασπροποτάµου Κόζιακα Νοµού Τρικάλων» Μπαµπαλιάρη Ελένη Υπεύθυνος Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΒΟΛΟΣ 2013 3 Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΤΑΞΗ Β ΤΜΗΜΑ 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: Οι σουρωμένοι Galacticos: Δημητρίου Ευθύμης Ευαγγελινός Γιάννης Ζώκαρης Γιώργος Καραίσκος Παναγιώτης Κατσαγεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στον θρησκευτικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό Tουρισμό. sd Σάββατο 31 Μαΐου - Κυριακή 1 Ιουνίου 2014.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Αφιέρωμα στον θρησκευτικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό Tουρισμό. sd Σάββατο 31 Μαΐου - Κυριακή 1 Ιουνίου 2014. ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 31 Μαΐου - Κυριακή 1 Ιουνίου 2014 Mετέωρα Αφιέρωμα στον θρησκευτικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό Tουρισμό 2 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΕΛΛΑΔΑ: Μία χώρα που προσφέρει Tουρισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ημέρες

ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ημέρες ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 15 ημέρες Ένας υπέροχος πολιτισμικός και γαστρονομικός γύρος μιας περιοχής πλούσιας σε αρχαία Ελληνικά και Βυζαντινά μνημεία, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικός Τουρισµός στο Νοµό Τρικάλων

Εναλλακτικός Τουρισµός στο Νοµό Τρικάλων Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Εναλλακτικός Τουρισµός στο Νοµό Τρικάλων ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΡΤΕΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θεσσαλονίκη 2008 Πρόλογος Η παρούσα εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού. Περιήγηση στην Κυνουρία

Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού. Περιήγηση στην Κυνουρία Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού. Περιήγηση στην Κυνουρία Ιστορικά & Πολιτιστικά στοιχεία - Μνημεία - Αρχαιολογικοί Χώροι Γεωγραφικά & Κλιματολογικά στοιχεία - Παραλιακή & Ορεινή ζώνη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. περιεχόμενα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ περιεχόμενα 4. Καλαμπάκα 5. Βόλος - Καλαμπάκα 6-7. Βόλος - Πήλιο 8. Βόλος - Καρπενήσι 9. Καρπενήσι 10-11. Avaris Hotel 12-13. Κατερίνη 14-15-16-17. Θεσσαλονίκη 18. έρρες 19. Αλεξανδρούπολη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΛΒ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ & ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Κύπρου 68, 46100 Ηγουμενίτσα τηλ. 26650 29177, 26650 29178 e-mail: lbepka@culture.gr Γενική Επιμέλεια Αικατερίνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 ΗΜΟΥ ΒΟΪΟY

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 ΗΜΟΥ ΒΟΪΟY ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΟΥ ΒΟΙΟΥ 2014-2019 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014-2019 ΗΜΟΥ ΒΟΪΟY ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ 1 Α/Α ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Όλος ο κόσμος σε ένα νησί

Όλος ο κόσμος σε ένα νησί Όλος ο κόσμος σε ένα νησί 3 5 Περιεχόμενα Η Νάξος με μια ματιά 4-5 Φύση και Γεωγραφία 6-13 Η Νάξος των μύθων και των θρύλων 14-19 Μια θέση στην ιστορία 20-23 Aρχαιολογικοί χώροι και μνημεία 24-31 Oι εκκλησίες

Διαβάστε περισσότερα

Β ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Β ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Β ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ο ΗΓΟΣ ΝΕΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΜΑΪΟΣ 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ α/α Τίτλος Σελίδα 1. Προσφώνηση κτού Β ΣΣ 3 2. Έµβληµα Β Σώµατος Στρατού 4 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟ ΟΥ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕ ΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΟΝΟΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Τελική Έκθεση Περιφερειακής Στρατηγικής Τουρισμού Λάρνακας Εκτελεστική Σύνοψη

Τελική Έκθεση Περιφερειακής Στρατηγικής Τουρισμού Λάρνακας Εκτελεστική Σύνοψη ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ για το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2005 Τελική Έκθεση Περιφερειακής Στρατηγικής Τουρισμού Λάρνακας Εκτελεστική Σύνοψη Ε μ π ο ρ ι

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Λασιθίου...4 Η πόλη του Αγίου Νικολάου...5 Παραλία Χαβάνια...7 Παραλία Αμμούδι...7 Παραλία Κιτροπλατεία...7 Παραλία Άμμος...7 Δημοτική

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρησιακό Πρόγραµµα ήµου Ευρώτα

Επιχειρησιακό Πρόγραµµα ήµου Ευρώτα Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Οκτώβριος 2011-1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή.. 7 2. Περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου Ευρώτα.. 16 2.1. Ιστορική φυσιογνωμία. 16 2.2. Φυσικό περιβάλλον.. 27 2.3.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ε Κ Θ Ε Σ Η Σ

Ο Δ Η Γ Ο Σ Ε Κ Θ Ε Σ Η Σ Ο Δ Η Γ Ο Σ Ε Κ Θ Ε Σ Η Σ 1 2 3 έ ν α ε γ χ ε ί ρ η µ α τ ο υ µ ε τ η ν υ π ο σ τ ή ρ ι ξ η τ η ς Ε υ ρ ω π α ϊ κ ή ς Έ ν ω σ η ς 1 0. 0 2 0 8. 0 4. 2 0 1 2 π α ρ α γ ω γ ή σ ε σ υ ν ε ρ γ α σ ί α µ ε

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Δ. ΒΕΛΔΕΚΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ Δ. ΒΕΛΔΕΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ 01.07.12. προορισµοί. Ταξίδια ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΥΒΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ 01.07.12. προορισµοί. Ταξίδια ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΥΒΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΔΡΑΣΕΙΣ Ο Π Α T E G D U B W O L ΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 8 # ς έ π ο ιακ 12 0 2 ι ρ ί α κ Καλο ΕΙ ΙΚΗ ΕΚ ΟΣΗ 01.07.12 νικοί η λ λ ε T O H ιο Οι π προορισµοί α δείτε, θ ι τ, ε τ ά π α θ Πώς µείνετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΒΙΣΒΑΡΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Νικολάου Αρ.Μ.

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΒΙΣΒΑΡΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ του Νικολάου Αρ.Μ. A.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΙΣΒΑΡΔΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Δελφών Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια

Δήμος Δελφών Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια Δήμος Δελφών Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2015 ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΧΕΔΙΟΥ Λεμονιάς Δ. Σκούτα Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών Ε.Μ.Π. Το παρόν Σχέδιο Δράσης για

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ <<ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ>>

Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ <<ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ>> Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΜΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΤΕΚΤΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ην-Ων ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Κοιτίδα ιστορικών θρησκευτικών μνημείων το Ρέθυμνο

Ην-Ων ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ. Κοιτίδα ιστορικών θρησκευτικών μνημείων το Ρέθυμνο Έτος 5ο, Αρ. 20 Τιμή 5 ευρώ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Ην-Ων ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ειδική Τρίμηνη Κρητική Επιχειρηματική Έκδοση www.e-inon.gr ΚΡΗΤΗΣ Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος 17 1-4019 1791-4019 Κοιτίδα ιστορικών

Διαβάστε περισσότερα