Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών"

Transcript

1

2 Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών και Φοιτητών Νομικής (European law students' association - ELSA) αποτελεί τον μεγαλύτερο διεθνή, αυτόνομο, μη κερδοσκοπικό και μη πολίτικο οργανισμό. Είναι οργανωμένος από φοιτητές νομικής και απευθύνεται σε φοιτητές της νομικής και νέους νομικούς έως 30 ετών. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο υφίσταται η ELSA International, που συγκροτείται από τα εθνικά παραρτήματα της (μια απo τις οποίες είναι και η ELSA Greece) και στη συνέχεια τα τοπικά παραρτήματα (στην Ελλάδα η ELSA Komotini,ELSA Athens και ELSA Thessaloniki). Τα τοπικά παραρτήματα βρίσκονται σε κάθε πόλη που υπάρχει νομική σχολή. Με δραστηριότητες όπως : διδακτικές επισκέψεις, ομιλίες, συνέδρια, εικονικές δικές, διεθνείς διαγωνισμούς, καλοκαιρινά νομικά μαθήματα στο εξωτερικό, παρακολούθηση συνεδριάσεων διεθνών οργανισμών και πρακτική άσκηση στο εξωτερικό έχει σκοπό να φέρει κοντά τους νέους νομικούς της Ευρώπης και να συμβάλει στη νομική εκπαίδευση.

3 Σκοπός της είναι η παροχή της δυνατότητας στους φοιτητές νομικής να διευρύνουν τις νομικές τους γνώσεις και το γνωστικό τους πεδίο πέραν αυτού που τους παρέχει το Πανεπιστήμιο. Ο ρόλος της ELSA, όμως δεν σταματά στον ακαδημαϊκό μόνο τομέα, αφού ο βαθύτερος σκοπός της είναι η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και της κοινωνικής ευθύνης των φοιτητών νομικής και των νέων δικηγόρων και το όραμά της είναι ένας δίκαιος κόσμος στον οποίο θα υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην πολιτισμική ποικιλομορφία.

4 Με απλά λόγια, τι είναι η ELSA για εμάς; Μέσα από την ELSA βλέπεις τη νομική επιστήμη με άλλο μάτι. Μέσα από την ELSA γνωρίζεις τον νομικό κόσμο πέρα απ τα σύνορα της πόλης και της χώρας σου. Μέσω της ELSA μπορείς να νιώσεις ότι ο λόγος σου μετράει σε όλο τον κόσμο και οι πράξεις σου επηρεάζουν τις εξελίξεις. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για εμάς ψάξε, μάθε, επικοινώνησε! Site: Facebook page: ELSA Greece ELSA Komotini (page, group) YouTube: ELSA Info

5 Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Γενικά στοιχεία Η Κομοτηνή βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας και είναι η πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, ο πληθυσμός της οποίας είναι εξαιρετικά πολύγλωσσος για το μέγεθος της. Αποτελείται κυρίως από ντόπιους Έλληνες, απόγονους προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, Έλληνες Μειονοτικούς (τουρκόφωνους, Πομάκους και Αθίγγανους κυρίως Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα) και απόγονους Αρμενίων προσφύγων. Τη δεκαετία του 1990 σε αυτήν εγκαταστάθηκαν και παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως η Γεωργία, η Αρμενία, η Ρωσία, η Ουκρανία και το Καζακστάν. Κατά την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2011, ο πληθυσμός της Κομοτηνής είναι κάτοικοι ενώ παράλληλα φοιτούν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης περισσότεροι από φοιτητές.

6 Κάθε χρόνο από τις 7 έως τις 15 Μαΐου η πόλη γιορτάζει τα «Ελευθέρια» που αποτελούν πανηγυρικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρότυπο προσβάσιμης πόλης για άτομα με ειδικές ανάγκες, κάτι στο οποίο έχουν συμβάλλει καθοριστικά οι σύλλογοι «Περπατώ» και «Καιάδας» που αντίθετα με το όνομα του είναι ένα κέντρο που βοηθάει άτομα με αναπηρία να ξαναμπούν ενεργά στο παιχνίδι της ζωής προσφέροντας ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και τη δυνατότητα να μάθουν να διαβιούν πιο αυτόνομα.

7 Περί Πανεπιστημίου Στην Παλιά Νομική, που βρίσκεται στο κέντρο της Κομοτηνής, στεγάζονται τα τμήματα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και Ιστορίας και Εθνολογίας. Στην Πανεπιστημιούπολη στεγάζονται η Νομική, η Φιλολογία, το Δ.Ο.Σ.Α και τα ΤΕΦΑΑ ενώ το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης στεγάζεται σε μια περιοχή 7 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης που είναι γνωστή ως «Μέταλλα». Η πρόσβαση στα τμήματα εκτός πόλης γίνεται δωρεάν με αστικά λεωφορεία. Φοιτητικές εστίες υπάρχουν στο campus της Πανεπιστημιούπολης ενώ Φοιτητικές λέσχες υπάρχουν τόσο στην Πανεπιστημιούπολη όσο και στην Παλιά Νομική..

8 Αξιοθέατα Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κομοτηνής είναι η αρμονική συμβίωση του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου, η οποία και της προσδίδει ένα ξεχωριστό χρώμα. Μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης είναι τα ερείπια του τείχους του βυζαντινού οικισμού, το Ηρώο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστό και ως σπαθί από το ξίφος που απεικονίζεται στην ύψους 15 μέτρων μαρμάρινη στήλη του, το Εσκί Τζαμί, το Γενί Τζαμί, ο πύργος του Ωρολογίου και το παλιό δικαστικό μέγαρο, Οθωμανικής περιόδου

9 Επιπλέον, υπάρχει και μια πληθώρα μουσείων όπως το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό, το Βυζαντινό, το Μουσείο «Καραθεοδωρή», το Θρακικό, Εθνολογικό, Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο Κομοτηνής και Θράκης καθώς και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί το περιαστικό άλσος Νυμφαίας, 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, το Φανάρι, το θαλάσσιο θέρετρο 27 χιλιόμετρα από την πόλη και προκειμένου να αισθανθεί το ξεχωριστό ύφος της πόλης αξίζει να περπατήσει στην παλιά πόλη με τις μουσουλμανικές κυρίως κατοικίες και τα δαιδαλώδη δρομάκια της. Γαστρονομία Το γεγονός ότι η Κομοτηνή αποτελεί ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την τοπική κουζίνα, η οποία αποτελεί ένα ενδιαφέρον μείγμα γαστρονομικών παραδόσεων της Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Καππαδοκίας, του Πόντου της Τουρκίας, της Αρμενίας και των Ρομά. Φημισμένα φαγητά της περιοχής είναι ο τζιγεροσαρμάς, ο καβουρμάς, το ταςκεμπάπ, το τανοσούρ από τον Πόντο, τα μαντί, οι στριφτόπιτες και οι μπουγάτσες. Φημισμένα γλυκά της περιοχής είναι το σουτζούκ λουκούμ, το σαραγλί, το χανούμ μπουρέκ με κρέμα, το κανταΐφι, το καζάν ντιπί, το μαλεμπί, το σάμαλι, οι χαλβάδες, τα ταχίνια και τα πετιμέζια. Τέλος, διαδεδομένα τοπικά προϊόντα της Κομοτηνής αποτελούν ο καβουρμάς, ο παστουρμάς, τα στραγάλια, το μπλε καβούρι, ο καπνιστός παστός κέφαλος, το καπνιστό χέλι και φυσικά το παραδοσιακό τσίπουρο και κρασί.

10 Ψυχαγωγία και διασκέδαση Η πόλη δεδομένου του μεγάλου αριθμού φοιτητών που φιλοξενεί προσφέρει πολλές διεξόδους στους νέους στον τομέα της ψυχαγωγίας. Αρχικά, η Κοινότητα Νέων είναι ο πολιτιστικός σύλλογος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αποτελείται από τα εξής τμήματα στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα όλοι όσοι ενδιαφέρονται: θεατρικό, ραδιοφωνικό, εκδρομικό, δημοσιογραφικό λογοτεχνικό, χειροτεχνίας ζωγραφικής, φωτογραφικό και μουσικό. Κατόπιν, οι λάτρεις του θεάτρου μπορούν να συμμετάσχουν στην φοιτητική θεατρική ομάδα «Αποχρώσεις» που ιδρύθηκε το 2013 και έχει δυναμική παρουσία στα θεατρικά δρώμενα της πόλης. Στη συνέχεια, όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται μπορούν συμμετάσχουν στο τοπικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, που ασχολείται με ζητήματα διεθνούς εμβέλειας και έχει πολυποίκιλη δράση. Ακόμα, οι λάτρεις του αθλητισμού μπορούν να περπατήσουν σε ορειβατικές διαδρομές προτεινόμενες από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Κομοτηνής, να επιδοθούν σε ποδηλατικές βόλτες στον ολοκαίνουργιο ποδηλατοδρόμο της πόλης, ή να παρακολουθήσουν δωρεάν παραδοσιακούς χορούς, μαθήματα λάτιν και κολύμβησης στις εγκαταστάσεις της Γυμναστικής Ακαδημίας στην Πανεπιστημιούπολη.

11 Στην Κομοτηνή οι φοιτητές κλαίνε δύο φορές, μια όταν πρωτοέρχονται και μια όταν φεύγουν... Η Κομοτηνή φημίζεται και για τις δυνατότητες διασκέδασης που παρέχει στη νεολαία. Στην κεντρική πλατεία Ειρήνης αλλά και σε διάσπαρτα σημεία μπορεί κάποιος να συναντήσει δεκάδες καφετέριες, εναλλακτικές μουσικές σκηνές, μεζεδοπωλεία και μπαράκια που κρατάνε ξύπνια την πόλη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κλείνοντας, η Κομοτηνή, η οποία κατατάσσεται σε μια από τις πιο «ζωντανές» φοιτητουπόλεις της χώρας, δικαιώνει τη φράση η όποια θέλει τους φοιτητές να κλαίνε δύο φορές, μια όταν πρωτοέρχονται και μια όταν φεύγουν...

12 Α' Εξάμηνο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Δ' Εξάμηνο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο Συνταγματικό Δίκαιο Εισαγωγή στο Δίκαιο και την Επιστήμη του Δικαίου (Εμπορικό, Αστικό, Δημόσιο) Β' Εξάμηνο Οικογενειακό Δίκαιο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ι Διοικητικό Δίκαιο Εργατικό Δίκαιο Ι (Συλλογικό) Γ' Εξάμηνο Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου Εμπράγματο Δίκαιο Ποινικό Δίκαιο Ι (Έγκλημα) Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΙΙ Εμπορικό Δίκαιο Ι Ποινικό Δίκαιο ΙΙ (Έγκλημα, Ποινή) Συνταγματικό ΙΙ (Ατομικές Ελευθερίες) Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο Ι Εμπορικό Δίκαιο ΙΙ (Ανταγωνισμός) Φορολογικό Δίκαιο Εργατικό Δίκαιο ΙΙ (Ατομικό) Ε' Εξάμηνο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο Ι Γενικό Ενοχικό Δίκαιο Κληρονομικό Δίκαιο Ποινικό Δίκαιο ΙΙΙ (Ζωή, Περιουσία, Ιδιοκτησία) Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο Ι Εμπορικό Δίκαιο ΙΙΙ/1 (Προσωπικές Εταιρείες)

13 ΣΤ' Εξάμηνο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙ Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙ Εμπορικό Δίκαιο ΙΙΙ/2 (Κεφαλαιουχικές Εταιρείες) Εμπορικό Δίκαιο IV (Αξιόγραφα) Μεθοδολογία Δικαίου Διοικητική Δικαιοσύνη Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο Ι (Εξωδικαιοπρακτικές ενοχές) Ζ' Εξάμηνο Αστικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙΙ Ατομική και Συλλογική Εκτέλεση (Πτωχευτικό) Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο ΙΙ (Δικαιοπρακτικές ενοχές) Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο ΙΙΙ Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο ΙΙ Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Η' Εξάμηνο Πρακτική εφαρμογή Ποινικού και Ποινικού Δικονομικού Δικαίου Δίκαιο Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Ασκήσεις Δημοσίου Δικαίου Ασκήσεις Αστικού και Αστικού Δικονομικού Δικαίου Ασκήσεις Δικαίου των Επιχειρήσεων Ασκήσεις Διεθνούς και Κοινοτικού Δικαίου

14 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΤ' ΕΠΙΛΟΓΗΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α' Εξάμηνο Ιστορία του Δικαίου Εγκληματολογία Ξένη Γλώσσα (Αγγλικά, Γαλλικά) Β' Εξάμηνο Αρχαίο Ελληνικό Δίκαιο Σωφρονιστική Εκκλησιαστικό Δίκαιο Ειδικό μέρος Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου Ξένη Γλώσσα Γ' Εξάμηνο Ρωμαϊκό Δίκαιο Ανακριτική Δίκαιο Περιβάλλοντος Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης Ξένη Γλώσσα Δ' Εξάμηνο Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο Ξένη Γλώσσα Ε' Εξάμηνο Ασφαλιστικό Δίκαιο Διεθνής Προστασία Δικαιωμάτων Ανθρώπου Κοινωνιολογία του Δικαίου Δημοσιονομικό Δίκαιο Βυζαντινό Δίκαιο Ξένη Γλώσσα ΣΤ' Εξάμηνο Υπαλληλικό Δίκαιο Πολιτικές Ιδέες Διεθνείς Σχέσεις Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι Ειδική Κοινωνιολογία του Δικαίου Ξένη Γλώσσα

15 Ζ' Εξάμηνο Ειδικό Ποινικό Δίκαιο Τραπεζικό Δίκαιο Νομική ορολογία και μετάφραση Η' Εξάμηνο Δικονομικό Διεθνές Δίκαιο Δίκαιο Ανηλίκων Δίκαιο Κεφαλαιαγοράς Διεθνής Διαιτησία Ναυτικό Δίκαιο Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του πτυχίου είναι η επιτυχής εξέταση σε όλα τα υποχρεωτικά μαθήματα και σε έξι (6) υποχρεωτικά κατ επιλογήν μαθήματα. Εφόσον πέντε (5) από τα έξι (6) υποχρεωτικά κατ επιλογήν μαθήματα ανήκουν στον ίδιο Τομέα, δύναται να ορισθεί χαρακτηρισμός ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ των σπουδών. Ο φοιτητής δικαιούται να συμμετάσχει, επί του παρόντος, ΜΟΝΟ στις εξετάσεις των μαθημάτων του εξαμήνου στο οποίο φοιτά και των προηγούμενων αυτού εξαμήνων και ΟΧΙ σε εξετάσεις μαθημάτων επόμενων εξαμήνων.

16 ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΦΟΥΓΙΕ ΝΟΜΙΚΗΣ

17 Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

18 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΜΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

19 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Τι είναι το πρόγραμμα ERASMUS Είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιτρέπει σε έναν φοιτητή να αντικαταστήσει ένα διάστημα σπουδών του από το ελληνικό πανεπιστήμιο σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το πρόγραμμα χορηγεί υποτροφίες κινητικότητας σε πολλές χιλιάδες σπουδαστών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής διάστασης των σπουδών για σπουδαστές που δεν συμμετέχουν άμεσα σε ανταλλαγές. Πως λειτουργεί το πρόγραμμα Erasmus Ο φοιτητής θα πρέπει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί σε συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων στο πανεπιστήμιο της επιλογής του και να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ECTS (Διδακτικές Μονάδες) προκειμένου να μπορέσει να λάβει την υποτροφία που χορηγεί το πρόγραμμα Erasmus. Εάν υπάρχει κάποια αντιστοιχία μεταξύ των μαθημάτων που έχει επιλέξει στο εξωτερικό και έχει εξεταστεί με επιτυχία και των μαθημάτων που διδάσκονται στη Νομική ΔΠΘ θα μπορέσει να αναγνωρίσει τα μαθήματα αυτά ως περασμένα. Διαδικασία επιλογής Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να υποβάλουν στον Τομέα Διεθνών μία αίτηση στην οποία θα εσωκλείουν ένα βιογραφικό σημείωμα και ένα motivation letter.

20 Στη συνέχεια θα πρέπει να εξετασθούν στη γλώσσα που αντιστοιχεί στο πανεπιστήμιο για το οποίο ενδιαφέρονται. Μετά την εξέταση εκδίδεται μία σειρά κατάταξης σύμφωνα με την οποία οι ενδιαφερόμενοι καλούνται κατά σειρά προτεραιότητας να επιλέξουν το πανεπιστήμιο που επιθυμούν. Ενδεικτικός κατάλογος Πανεπιστημίων με τα οποία συνεργάζεται η Νομική ΔΠΘ Αγγλόφωνα Λευκωσία: Intercollege Cyprus, Nijmegen: Radboud Universiteit Nijmegen Γαλλόφωνα Παρίσι: Université Paris 13 (PARIS-NORD), Λιέγη: Université de Liège, Besancon: Université de Franche-Comté, Στρασβούργο: Université Robert Schuman Strasbourg III, Aix-en-Provence: Université d Aix-Marseille, Γερμανόφωνα Αμβούργο: Universität Hamburg, Ζυρίχη Universität Zürich, Konstanz: Universität Konstanz, Marburg: Philipps-Universität Marburg Ισπανόφωνα Γρανάδα: Universidad de Granada, Βαρκελώνη: Universitat de Barcelona

21 Ιταλόφωνα Bologna: Università di Bologna Το κάθε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού ακολουθεί διαφορετική διαδικασία για την εγγραφή του φοιτητή σε αυτό. Περαιτέρω προγράμματα εκπαίδευσης στο εξωτερικό Telders International Law Moot Court Competition Είναι ένας ετήσιος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης στον οποίο κάθε Πανεπιστήμιο μπορεί να στείλει μία ομάδα, οι οποίες διαγωνίζονται μεταξύ τους. Είναι ο σημαντικότερος διαγωνισμός Ευρωπαϊκού Δικαίου και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Διαγωνισμούς Εικονικής Δίκης παγκοσμίως. European Moot Court Competition of ELSA and WTO Είναι ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα της ELSA International σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO). Στον Διαγωνισμό αυτό πραγματοποιείται μια προσομοίωση του συστήματος επίλυσης διαφορών με βάση το σύστημα του WTO. Συμμετέχουν ομάδες από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου και ο τελικός διεξάγεται στη Γενεύη.

22 Human Rights Moot Court Competition of ELSA Η ELSA International διοργανώνει ακόμα ένα Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο αφορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιεί μια προσομοίωση της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συμμετέχουν ομάδες από Πανεπιστήμια της Ευρώπης και ο τελικός πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο

23 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΞΟΔΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Μετά τη φοίτηση στη Νομική Σχολή, υπάρχουν οι εξής διέξοδοι: Δικηγόρος: προϋποθέτει τη διενέργεια πρακτικής άσκησης στο πλευρό Δικηγόρου, για χρονικό διάστημα 18 μηνών. Στο τέλος της άσκησης ακολουθούν γραπτές και προφορικές εξετάσεις ενώπιον πολυμελούς επιτροπής (δικαστών και δικηγόρων), για τη λήψη της άδειας άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και την εγγραφή στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο. Συμβουλευτική δικηγορία: παρέχει νομικές συμβουλές κυρίως σε εταιρίες και αποτελεί είτε ελεύθερο επαγγελματία που αμείβεται με χρονοχρέωση είτε έμμισθο νομικό σύμβουλο, που αμείβεται ανάλογα με τη θέση και την εξειδίκευσή του Συμβολαιογράφος: μετά από επιτυχή συμμετοχή σε εξετάσεις. Δικαστής / Εισαγγελέας: μετά από επιτυχή συμμετοχή στον ιδιαίτερα δύσκολο διαγωνισμό εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Προϋποθέσεις: προηγούμενη 2ετής άσκηση δικηγορίας, ηλικία (από ετών). Υπάρχουν δύο κατευθύνσεις, της Διοικητικής και της Πολιτικής Ποινικής Δικαιοσύνης. Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο στάδια, προκριματικό (γραπτός) και τελικό (προφορικός). Η φοίτηση διαρκεί 16 μήνες και είναι αμειβόμενη.

24 Για την αποφοίτηση, ακολουθείται ένα σύνθετο σύστημα αξιολόγησης του σπουδαστή, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγησή του κατά τη φοίτηση, το βαθμό που έλαβε στις εξετάσεις αποφοίτησης (γραπτές και προφορικές) και την αξιολόγησή του στο στάδιο της πρακτικής άσκησης. Εξωνομικά Επαγγέλματα: Πέρα από τα τρία νομικά με τη στενή έννοια του όρου επαγγέλματα, ο πτυχιούχος Νομικής έχει και άλλες ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προοπτικές όπως, ενδεικτικά: Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης : ύστερα από εισαγωγικό διαγωνισμό, πολλά από τα μαθήματα του οποίου είναι νομικού περιεχομένου. Η Ε.Σ.Δ.Δ. διαθέτει διάφορα Τμήματα (Δημόσιας Διοίκησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εμπορικών Ακολούθων, Ακολούθων Τύπου), οι απόφοιτοι των οποίων καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, κάποιες από τις οποίες προϋποθέτουν θητεία στο εξωτερικό, με υψηλές αποδοχές. Διπλωματικό Σώμα: ύστερα από εξετάσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών. Απαραίτητη προϋπόθεση η καλή γνώση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων γλωσσών. Οι υποψήφιοι έχουν κατά κανόνα προχωρήσει εκ των προτέρων σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο

25 Για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε: Αδαμαντία Καραμάνου Πρόεδρος ELSA Komotini 2014/2015 Τηλ. Επικ.: Δανάη-Μαρία Χατζηθωμά Αντιπρόεδρος Μάρκετινγκ ELSA Komotini 2014/2015 Τηλ. Επικ.:

τα επαγγέλματα των αποφοίτων Επαγγελματικές διεξόδοι κάθε τμήματος ανά επιστημονικό πεδίο

τα επαγγέλματα των αποφοίτων Επαγγελματικές διεξόδοι κάθε τμήματος ανά επιστημονικό πεδίο 181 τα επαγγέλματα των αποφοίτων Επαγγελματικές διεξόδοι κάθε τμήματος ανά επιστημονικό πεδίο 182 1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες Από ποια κατεύθυνση συμφέρει να πάω;

Διαβάστε περισσότερα

www.nup.ac.cy 1 Οδηγός Σπουδών www.nup.ac.cy

www.nup.ac.cy 1 Οδηγός Σπουδών www.nup.ac.cy 1 Οδηγός Σπουδών 2 3 Το Όραμα μας Η ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού εκπαιδευτικού οργανισμού, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, του οποίου τα μέλη εργάζονται συλλογικά για την εξέλιξη της κοινωνίας μέσα από τη διδασκαλία,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικές Πληροφορίες 5 Σχολές και Τμήματα 7 Περιγραφή Προγραμμάτων Σπουδών 9 Διαδικασίες Εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΧΟΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015 2 ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑTΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 2012-2013 Συντελεστές Την έντυπη έκδοση του οδηγού επιμελείται συστηματικά κάθε χρόνο η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, την οποία ευχαριστούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 2013 14 ΑΘΗΝΑ 2013 Τον οδηγό επιμελήθηκε ο Κώστας Κολιόπουλος. Συνεργάστηκαν: Ανδρέας

Διαβάστε περισσότερα

«Σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό»

«Σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό» Άρης Μεχίλης ΑΜ: 7432

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ μεταξύ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Ελλάδα) και του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ JOSEPH FOURIER GRENOBLE I (Γαλλία) ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βόλος ΕΛΛΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία

Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία «Τι υπάρχει για μένα;» Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία EUROPEAN COMMISSION EΕυρωπαϊκή U R O P E A N Επιτροπή U N I O N Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕΚ Α' 90/2.5.2001 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2909 Ρυθμίσεις θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις.

ΦΕΚ Α' 90/2.5.2001 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2909 Ρυθμίσεις θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις. νόμος 2909/2001 ΦΕΚ Α' 90/2.5.2001 ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2909 Ρυθμίσεις θεμάτων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που

Διαβάστε περισσότερα

ȪɁɄɀɟɑ ȭɏɍɓɂɣɋ 2014-2015

ȪɁɄɀɟɑ ȭɏɍɓɂɣɋ 2014-2015 2014-2015 2014-2015 TMHMA ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ & ΠΛHPOΦOPIKHΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 4 ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ... 5 Ιστορία και Πλαίσιο Λειτουργίας... 7 Διάρθρωση... 10 Όργανα Διοίκησης του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009

2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 2009 2010 ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 2009 2010 Επιμέλεια έκδοσης Σαράντος Καπιδάκης, Καθηγητής Ιωάννης Παπαδάκης, Λέκτορας Πέτρος Κωσταγιόλας, Λέκτορας Σχεδιασμός: Διονύσης Κουρτέσης ΚΕΡΚΥΡΑ 2009 Περιεχόμενα Contents

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακά Προγράμματα Βachelors Degrees. CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield

Πτυχιακά Προγράμματα Βachelors Degrees. CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield Πτυχιακά Προγράμματα Βachelors Degrees CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield Περιεχόμενα 1 Χαιρετισμοί 2-3 CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield 4 Aναγνώριση

Διαβάστε περισσότερα

Μ.Β.Α. Master of Business Administration. Pofjkfjbnmc,w. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Δ.Π.Θ.

Μ.Β.Α. Master of Business Administration. Pofjkfjbnmc,w. Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Δ.Π.Θ. Μ.Β.Α. Master of Business Administration Pofjkfjbnmc,w 0 Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Δ.Π.Θ. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μ.Β.Α. Master of Business Administration ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μ.Β.Α. Master of Business Administration

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) είναι ένα νέο δημόσιο Πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε με νόμο του κράτους το 2004 και δέχθηκε τους πρώτους

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από την Πρύτανη 5. Γενικές Πληροφορίες 8. Σπουδές, Υπηρεσίες προς τους Φοιτητές και Φοιτητική Ζωή 14

Μήνυμα από την Πρύτανη 5. Γενικές Πληροφορίες 8. Σπουδές, Υπηρεσίες προς τους Φοιτητές και Φοιτητική Ζωή 14 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μήνυμα από την Πρύτανη 5 Γενικές Πληροφορίες 8 Σπουδές, Υπηρεσίες προς τους Φοιτητές και Φοιτητική Ζωή 14 Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφορικής και Τεχνολογίας 32 Έρευνα και Διεθνής Συνεργασία 36

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ

Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Καλωσόρισμα 3 Γνωριμία με τον τόπο 4-7 Η Συγκρότηση του Ιδρύματος 8-9 Οργάνωση και διοίκηση του τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2013-2015

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2013-2015 Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2013-2015 Έκδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου Λευκωσία, Μάρτιος 2013 ISSN 1450-0698 Copyright 2013 Πανεπιστήμιο Κύπρου Παραγωγή: Γραφείο Εκδόσεων Τομέας Διεθνών Σχέσεων και Προβολής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ-ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΝΕΟΦΙΤ ΡΙΛΣΚΙ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ-ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΝΕΟΦΙΤ ΡΙΛΣΚΙ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ-ΔΥΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΝΕΟΦΙΤ ΡΙΛΣΚΙ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Το Νότιο-δυτικό Πανεπιστήμιο «Νεόφιτ Ρίλσκι» στην πόλη του Μπλαγκόεβγκραντ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ 1. Σκοπός της διδασκαλίας του µαθήµατος ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Η κοινωνική και πολιτική αγωγή των µαθητών, αυριανών πολιτών, στην προσχολική και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2015-2017

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2015-2017 Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2015-2017 Έκδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου Λευκωσία, Μάρτιος 2015 ISSN 1450-0698 Copyright 2015 Πανεπιστήμιο Κύπρου Παραγωγή: Γραφείο Εκδόσεων Τομέας Διεθνών Σχέσεων και Προβολής,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2015-2017

Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2015-2017 Οδηγός Μεταπτυχιακών Σπουδών 2015-2017 Έκδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου Λευκωσία, Μάρτιος 2015 ISSN 1450-0698 Copyright 2015 Πανεπιστήμιο Κύπρου Παραγωγή: Γραφείο Εκδόσεων Τομέας Διεθνών Σχέσεων και Προβολής,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Λογιστική & πάθος/ ηγεσία/ εξερεύνηση/ευκαιρία/ επένδυση/ομάδα/δημιουργία/ έμπνευση/πρόκληση/ανάπτυξη πλούτος/αλλαγή/φιλοδοξία/ Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αυστρία Βέλγιο Γαλλία Γερμανία

Αυστρία Βέλγιο Γαλλία Γερμανία Αυστρία Στη Βιέννη:Vienna University of Economics and business Administration-Wirtschafts Universitat (http://www.wuwien.ac.at), για σπουδές στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Εκτός Βιέννης είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 1 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 2 Α Ν Τ Ι Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Υ Η «Ακαδημία των Πολιτών» (Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία), ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με διοικητική έδρα

Διαβάστε περισσότερα

We W lcome to elcome t o a wo a w r o ld of Oppor ld of Opportunities! tunities! www.amc.edu.gr

We W lcome to elcome t o a wo a w r o ld of Oppor ld of Opportunities! tunities! www.amc.edu.gr Welcome to a world of Opportunities! www.amc.edu.gr περιεχόμενα εισαγωγή Χαιρετισμός 6-7 Σημαντικοί Σταθμοί στην ιστορία του Ιδρύματος 8-11 Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας 12 Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ EΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Επιστημονικό Υποστηρικτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Πρώτος Εξεταστικός Κύκλος

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Πρώτος Εξεταστικός Κύκλος ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Στρασβούργο, 27 Σεπτεµβρίου 2006 ECRML (2006) 3 ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Η ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Πρώτος Εξεταστικός Κύκλος Α. Έκθεση της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΩΔΙΚΟΙ ΧΩΡΩΝ από τον Δρ. Ε. Ερωτοκρίτου ΕU Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαβάστε περισσότερα