The Executive Family Issue

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "The Executive Family Issue"

Transcript

1 Issue 10, Summer 2014 Page 1 Edited by Marina Gryllaki Maria Pappa Editorial Καλοκαιρινή Δ-ραστώνη Το καλοκαίρι ζητάει εκδρομές, εξορμήσεις στη θάλασσα, ξεκούραση και παιχνίδια στον ήλιο. Οι εξοχές, οι παραλίες και τα νησιά μας τα παρέχουν απλόχερα, δωρίζοντας μας κάθε χρόνο τα σκηνικά, τα χρώματα και την αύρα που περικλείει και προκαλεί την πολυπόθητη θερινή ραστώνη. Φέτος το καλοκαίρι, το Executive Family Issue, προτείνει να αλλάξετε λίγο τις καλοκαιρινές σας συνήθειες και να ανακαλύψετε τους κρυμμένους πολιτιστικούς, πνευματικούς και φυσικούς θησαυρούς που φιλοξενούν τα νησιά μας. Έτσι, οι μέρες της καλοκαιρινής ραστώνης, θα εμπλουτιστούν με ενδιαφέρουσες δράσεις, καινούργιες εικόνες κι εμπειρίες, νέες προσλαμβάνουσες κι έμπνευση για όλο το χρόνο. Summer Tintoretto, 1555

2 Issue 10, Summer 2014 Page 2 Inside this issue: Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό The Αge of Courage: Μαθήματα Θάρρους Expert s Opinion - Χαρούμενες Διακοπές VIP: Valuable & Interesting Practices The Executive Family Series, powered by ALBA Executive Development Season s Pick: Η Βεντάλια To Do List: Οι προτάσεις μας για δραστηριότητες με τις οικογένειές σας (c) TheExecutiveFamilyIssue (Γρυλλάκη Μαρία, Παππά Μαρία)

3 Issue 10, Summer 2014 Page 23 Λίγα λόγια για εμάς Μαρίνα Γρυλλάκη H Μαρίνα Γρυλλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree). Το 1996, ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στην Κοινωνική και Οργανωσιακή Ψυχολογία, (Social & Organisational Psychology) στο London School of Economics & Political Science (LSE). Από το 1997, εργάζεται στο χώρο της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, αρχικά ως σύμβουλος Επιλογής Στελεχών & Διαχείρισης Καριέρας σε εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια, ως διευθύντρια Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Στελεχών στο ALBA Graduate Business School at The American College of Greece. Στα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η Θετική Ψυχολογία (Positive/Strengths Based Psychology) και η Συμβουλευτική Στελεχών. Μαρία Παππά H Μαρία Παππά γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και στη συνέχεια σπούδασε στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2005, ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στη Γαλλική Λογοτεχνία, Σημειωτική και Διδακτική, στο Université Michel de Montaigne, Bordeaux III. To 2010, ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Strategic Human Resources Management, στο ALBA. Από το 1995, εργάζεται στο χώρο της Εκπαίδευσης, αρχικά ως καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες και παράλληλα τα τελευταία χρόνια ως στέλεχος στο τμήμα Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Στελεχών στο ALBA Graduate Business School at The American College of Greece. Στα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται το coaching και η Ανάπτυξη Δεξιοτήτων & Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε ομάδες παιδιών και εφήβων. Contributors - Summer 2014 Νόρα Γκικοπούλου H Νόρα Γκικοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, στη συνέχεια, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Συμβουλευτική και την Οργανωτική Ψυχολογία. Ξεκίνησε την καριέρα της ως σύμβουλος επιλογής στελεχών στην εταιρεία Adecco και στη συνέχεια, εργάστηκε ως Coach και σύμβουλος Καριέρας στην εταιρεία Orientum. Έχει εργαστεί στην Ελληνο-Γερμανική Αγωγή, ως υπεύθυνη για το γραφείο σταδιοδρομίας και για ευρωπαϊκά έργα σχετικά με τη συμβουλευτική καριέρας και το coaching στελεχών επιχειρήσεων. Από το 2010, εργάζεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων, αρχικά σε χώρες της Αφρικής και από τις αρχές του 2012, στην Αθήνα.

4 Issue 10, Summer 2014 Page 4 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Είτε οι διακοπές μας περιορίζονται σε ένα σύντομο ταξίδι σε κάποιο κοντινό προορισμό, είτε επεκτείνονται χρονικά και χωροταξικά σε πολυήμερη απόδραση σε πιο μακρινά μέρη, μία σύντομη γνωριμία με τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού που φιλοξενούν τα νησιά μας, μπορεί να δώσει νέες προοπτικές στο καλοκαίρι μας! Αίγινα - Αρχαιολογικό Μουσείο Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας είναι το πρώτο Μουσείο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1829 με πρωτοβουλία του I. Καποδίστρια και συγκεντρώνει συλλογή αρχαίων κοσμημάτων, κεραμικής και γλυπτικής, νομισμάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων με σημαντικότερο έκθεμα το άγαλμα της Σφίγγας. Σημαντικό τμήμα του, αποτελεί το Μουσείο της Αφαίας, που φιλοξενεί τα αναστηλωμένα αρχιτεκτονικά θραύσματα του ναού της Αφαίας. Άνδρος - Μουσείο Γουλανδρή Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ιδρύθηκε το 1979 από το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με στόχο να συμβάλλει στην προώθηση της σύγχρονης Τέχνης. Κάθε καλοκαίρι, το Μουσείο διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις έργων σημαντικών καλλιτεχνών του αιώνα μας. Το Χειμώνα, η μόνιμη έκθεση φιλοξενεί τα έργα του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου καθώς και μέρος της συλλογής έργων του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.

5 Issue 10, Summer 2014 Page 5 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Τήνος - Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, ιδρύθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και είναι αφιερωμένο στην τέχνη και την τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μόνιμη έκθεση, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό έργων σε μάρμαρο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν όγκους μαρμάρου στη φυσική τους κατάσταση, να ψηλαφίσουν την υφή τους, να παρατηρήσουν με μεγεθυντικό φακό το χρώμα και τους κρυστάλλους και να παρακολουθήσουν επιδείξεις επεξεργασίας μαρμάρου από ντόπιους τεχνίτες. Δήλος - Αρχαιολογικό Μουσείο Η επίσκεψη στη Δήλο είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, την τέχνη και τη μυθολογία. Tο 1990, ολόκληρο το νησί ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, από την Unesco. Eίναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Eλλάδας, και όμως βρίσκεται σ ένα άγονο και ακατοίκητο νησί, με μοναδικούς μόνιμους κατοίκους τα εντυπωσιακά εκθέματα! Ξεχωριστά εκθέματα αποτελούν η Άρτεμη, η Nίκη του γλύπτη Aρχέρμου και φυσικά τα λιοντάρια, το έμβλημα της Δήλου. Τα τελευταία χρόνια, τα λιοντάρια έχουν αντικατασταθεί από ακριβή αντίγραφα, καθώς, έρευνες απέδειξαν πως με άνεμο 8 Μποφόρ έχαναν ένα γραμμάριο κάθε είκοσι λεπτά από την καταστροφική δράση του χλωριούχου νατρίου που ο αέρας μεταφέρει από τον αφρό των κυμάτων!

6 Issue 10, Summer 2014 Page 6 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Λέσβος - Μουσείο Θεόφιλου Το Μουσείο Θεόφιλου ανεγέρθηκε το έτος 1964 στη Βαρειά, τόπο γέννησης του ζωγράφου, με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (TERIADE). Το 1965, ο TERIADE το δώρισε στο Δήμο της Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου, από την ιδιωτική του συλλογή, και από τότε λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο. Το κτίριο είναι κτισμένο με μυτιληνιά πέτρα σε χρώμα ροδί, που ταιριάζει απόλυτα με τον απέραντο ελαιώνα που το περιβάλλει. Τα θέματα των πινάκων αντλούνται από την Ιστορία, τη Μυθολογία και τη Λαογραφία. Ρόδος - Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης ιδρύθηκε από το Δήμο της Ρόδου. Οι ενότητες ζωγραφικής και χαρακτικής του, εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της. Η κεντρική ιδέα που διατρέχει τη σύσταση των συλλογών είναι να εξιστορηθεί η Ελλάδα όπως ζει στα μάτια και στις ψυχές των εικαστικών καλλιτεχνών της, τα τελευταία εκατό χρόνια. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης εκφράζει την άποψη μιας Ελλάδας που πιστεύει στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και ταυτόχρονα στον παγκόσμιο χαρακτήρα της. Ηράκλειο, Κρήτη - Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1953 και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό διατηρητέο οίκημα με ξεχωριστή διακόσμηση και εντυπωσιακές οροφογραφίες με παραστάσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Το Μουσείο προσφέρει μια σύνθετη εικόνα της Ιστορίας και της Τέχνης της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της Ενετοκρατίας, η οποία αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την Κρήτη. Φέτος το καλοκαίρι το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τιμά τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, με την έκθεση «Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη. Η Εκθεση θα διαρκέσει από τις 20/6 ως τις 25/10.

7 Issue 10, Summer 2014 Page 7 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Ηράκλειο, Κρήτη - Μουσείο Καζαντζάκη Στο χωριό Μυρτιά που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και είναι ο τόπος καταγωγής του μεγάλου λογοτέχνη, βρίσκεται το Μουσείο Καζαντζάκη. Πλήθος από χειρόγραφα, επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα του Καζαντζάκη, αλλά και έργα τέχνης, μακέτες σκηνικών και κοστούμια από παραστάσεις έργων, φέρνουν τον επισκέπτη πιο κοντά στην προσωπικότητα, τη σκέψη και τη ζωή του Καζαντζάκη. Παράλληλα, το Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες και παραγωγή έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων του έργου του. Κρήτη - MUST SEE Παλάτι Κνωσσού Το ανάκτορο της Κνωσσού μαγεύει τους επισκέπτες με τη μοναδική αρχιτεκτονική, τα θαυμαστά έργα τέχνης και τους συναρπαστικούς μύθους του, μιας και έχει φιλοξενήσει το Μίνωα, τον Ίκαρο, τον Θησέα, την Αριάδνη και φυσικά το Μινώταυρο! Εκτός από το κυρίως Ανάκτορο, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο Μικρό Ανάκτορο, τη Βασιλική Έπαυλη, την Οικία των Τοιχογραφιών, τον Ξενώνα, το Βασιλικό Τάφο, την Οικία του Αρχιερέα και την Έπαυλη του Διονύσου.

8 Issue 10, Summer 2014 Page 8 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Κέρκυρα - Αχίλλειο Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης. Η έπαυλη σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες σε ρυθμό μεγάρου της Πομπηίας και χτίστηκε το 1890 με δαπάνη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας. Η έπαυλη αφιερώθηκε στον Αχιλλέα, και ο περίβολος της διακοσμήθηκε με αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Στο εσωτερικό του, το μέγαρο φέρει τοιχογραφίες και διακοσμήσεις σημαντικών καλλιτεχνών. Τους κήπους κοσμούν πολλά αγάλματα, κυρίως του Αχιλλέα, αγαπημένου ήρωα της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, από τον οποίο το ανάκτορο πήρε το όνομά του. COMING SOON - Υποβρύχιο Μουσείο Βόρειων Σποράδων Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο-πάρκο τετραγωνικών χιλιομέτρων πρόκειται να ανοίξει τις υποθαλάσσιες πύλες του στις βόρειες Σποράδες και τον δυτικό Παγασητικό μέσα στο 2015! Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν 10 ναυάγια πλοίων, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα καταδύσεων. Σύμφωνα το Επιχειρησιακό Σχέδιο, οι θέσεις που προτείνονται για τους επισκέψιμους ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους (υποβρύχια Μουσεία), για τους χώρους οργανωμένης κατάδυσης καθώς και για τα κέντρα επισκεπτών καταδυτικού τουρισμού, βρίσκονται στην Αλόννησο, τη Σκόπελο και το Νότιο Παγασητικό.

9 Issue 10, Summer 2014 Page 9 The age of courage Μαθήματα Θάρρους Το Θάρρος είναι Η Ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις με ψυχικό σθένος, ενισχύοντας τη δύναμη του σώματος να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο και τον πόνο, αλλά και τη δύναμη της ψυχής να πράττουμε το σωστό, να εκφράζουμε τη γνώμη μας και να προστατεύουμε τις αξίες και τις αρχές μας. Το Θάρρος συνδιαλέγεται... Με τον φόβο, μιας και ουσιαστικά αποτελεί τον τρόπο, το μέσο αλλά και την επιλογή της αντιμετώπισής του. Το Θάρρος φιλοξενεί Το κουράγιο, την επιμονή, την ανθεκτικότητα, την αντοχή, την ακεραιότητα, τη γενναιότητα. Το Θάρρος συχνά δείχνει το δρόμο Για την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, την εμπειρία. Το θάρρος θεωρείται «Οικουμενική αρετή», που αποτιμάται από την Ιστορία, αποθεώνεται από τη Μυθολογία και υμνείται από τις Τέχνες! Θάρρος και Παιδιά Το θάρρος αποτελεί σημαντικό συστατικό στη διαδικασία ανάπτυξης των παιδιών, καθώς συνοδεύει ορόσημα στις ζωές τους - το πρώτο βήμα, την πρώτη μέρα στο σχολείο, το πρώτο διαγώνισμα - και συχνά καθορίζει τις σχέσεις τους με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Ασκήσεις Θάρρους για Γονείς και Παιδιά Οι γονείς, είναι οι πρωταρχικοί φορείς και πομποί θάρρους για τα παιδιά τους. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει πως έχουν οι ίδιοι αναπτύξει το κουράγιο και το θάρρος να βλέπουν τα παιδιά τους να πειραματίζονται, να τολμούν και να μεγαλώνουν! Χτίζοντας Αυτοπεποίθηση & Εμπιστοσύνη Τα παιδιά έχουν μία φυσική τάση να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες και να αποκτούν νέες δεξιότητες, παρά τους φόβους τους να μην πονέσουν. Όσο περισσότερο λοιπόν, διευρύνουν τις δραστηριότητές τους, τόσο πιο σίγουρα νιώθουν για τον εαυτό τους. Οι γονείς, μπορούν να ενθαρρύνουν τις μικρές κινήσεις ανεξαρτησίας και να προσφέρουν επιβεβαίωση στα παιδιά για κάθε νέα προσπάθεια.

10 Issue 10, Summer 2014 Page 10 The age of courage Μαθήματα Θάρρους Νικώντας τις Φοβίες Μαζί με τη γνωστική ικανότητα των παιδιών, αναπτύσσεται και η φαντασία τους και συχνά πυκνώνουν οι φοβίες για τις αστραπές, το σκοτάδι, τα φαντάσματα κι άλλες υπαρκτές ή ανύπαρκτες απειλές. Οι γονείς, μπορούν να διευρύνουν τη φαντασία των παιδιών, με «όπλα» που νικούν τους φανταστικούς εχθρούς και παράλληλα, να δώσουν λογικές εξηγήσεις στα παιδιά τους για τα φυσικά φαινόμενα και τις υπόλοιπες καταστάσεις που προκαλούν φόβο. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν την εκμετάλλευση ή την ενίσχυση των φόβων ως μέσο συμμόρφωσης ή τιμωρίας των παιδιών. Προσφέροντας πρότυπα θάρρους Ο τρόπος που οι γονείς αντιδρούν στο άγνωστο και στο φόβο, είναι καταλυτικός για τον τρόπο που θα αντιδράσουν τα παιδιά. Οι γονείς λοιπόν, μπορούν να δείξουν και να αποδείξουν στα παιδιά τους, με τη δική τους συμπεριφορά, πως οι προκλήσεις και οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται καλύτερα χωρίς πανικό ή μοιρολατρία, αλλά με θάρρος, γενναιότητα και υπομονή. Courage Stories Αντιμετωπίζοντας το Άγνωστο Κάθε νέο ξεκίνημα και κάθε νέο περιβάλλον, έχει άγνωστες πτυχές, που συχνά προκαλούν φόβο σε μικρούς και μεγάλους. Η πρώτη μέρα στο σχολείο, είναι μία χαρακτηριστική εμπειρία, που συνήθως συχνά σφραγίζεται με δάκρυα και συνοδεύεται από άγχος. Οι γονείς, μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά για αυτές τις καταστάσεις, να εξηγήσουν τη διαδικασία, να μοιραστούν δικές τους θετικές εμπειρίες, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν εκ των προτέρων εξοικειωθεί με τις νέες προκλήσεις. Επιλέγοντας την Ακεραιότητα, την Ειλικρίνεια & τη Δικαιοσύνη Σιγά-σιγά, τα παιδιά αναζητούν και αποκτούν την αίσθηση του σωστού και του λάθους και η επιλογή να προβάλλουν, να απαιτήσουν και να προστατεύσουν αυτό που θεωρούν σωστό, προϋποθέτει ψυχικό σθένος και ηθικό θάρρος. Οι γονείς, μπορούν να επιβραβεύουν το ηθικό θάρρος των παιδιών και να προετοιμάζουν για παιδιά για τις καταστάσεις που θα πρέπει να δοκιμάσουν το θάρρος τους, προκειμένου να κάνουν αυτό που οι ίδιοι κρίνουν σωστό, παρά τις πιθανές πιέσεις τρίτων. Ξεκαθαρίζοντας τα όρια ανάμεσα στο θάρρος και την άγνοια κινδύνου Συχνά τα παιδιά, επιδίδονται σε ακραίους τρόπους και δραστηριότητες να επιβεβαιώσουν και να επιδείξουν την τόλμη και τη γενναιότητά τους. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά πως το θάρρος πρέπει να συνοδεύεται πάντα από την αυτογνωσία και τη λογική, άλλωστε, μόνο τότε έχει ουσιαστική αξία.

11 Issue 10, Summer 2014 Page 11 The age of courage Μαθήματα Θάρρους Αποσπάσματα από το βιβλίο Courage, του Bernard Waber Courage is being the new kid on the block and saying, flat out, Hi, my name is Wayne. What s yours? There are many kinds of courage Courage is tasting the vegetable before making a face Courage is arriving much too early for a birthday party. Courage is what we give to each other. Courage is sending a valentine to someone you secretly admire, and signing your real name. Courage is riding your bicycle for the first time, going to bed without a nightlight, jumping off the high dive, or getting a haircut. Courage can also be checking out the noises in the dark or keeping the secret you promised not to tell. Courage is telling the truth, exploring new places or holding onto your dream. Still, courage is courage- whatever kind. B.Waber

12 Issue 10, Summer 2014 Page 12 Expert s Opinion: Χαρούμενες Διακοπές της Νόρας Γκικοπούλου Οι κάπως σαραντάρηδες θα θυμούνται μάλλον τις «Χαρούμενες Διακοπές». Φεύγοντας για καλοκαιρινές διακοπές, πιτσιρικάκι 8-10 χρονών, το έβαζα επιμελώς, στο κάτω μέρος της βαλίτσας. Και έτσι καθαρό και ατσαλάκωτο το έβρισκα και τον Σεπτέμβρη. Για όσους δεν είχαν την τύχη να γνωρίζουν τις «Χαρούμενες Διακοπές» να πω ότι ήταν-είδα ότι υπάρχει ακόμα- ένα πολύχρωμο βιβλίο επανάληψης όλης της σχολικής ύλης για την τάξη πού μόλις τελείωσε. Ποιος είχε όμως χρόνο για διάβασμα στις διακοπές, και γιατί να έχει άλλωστε. Εξάλλου είχαμε τόσες υποχρεώσεις. Είχαμε «ανοίξει ένα μαγαζί» και πουλούσαμε πέτρες τις οποίες ζωγραφίζαμε οι ίδιοι, και βραχιολάκια από κοχύλια. Έπειτα ήταν και η «υπόθεση» που δεν μπορούσαμε να αφήσουμε στη μέση. Στο ερειπωμένο σπίτι υπήρχε ένα συρτάρι με παλιά γράμματα, που αναμφισβήτητα, θα έπρεπε να κρύβουν σημαντικά μυστικά. Μερικές φορές, μικροί και μεγάλοι μπερδευόμαστε με το χρόνο μας στις διακοπές. Ξεκινάμε να χαλαρώνουμε, και θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη περίοδος να δουλέψουμε ένα δύσκολο έργο, να κάνουμε επανάληψη, να σκεφτούμε, να βάλουμε στόχους. Ή και το αντίθετο. Από τη χαλάρωση φτάνουμε στην ανία, θέλουμε να διασκεδάσουμε και αναλωνόμαστε σε ανούσιες στιγμές αφορίας, που συχνά μας αφήνουν σωματικά και ψυχικά περισσότερο κουρασμένους παρά ανάλαφρους. Συχνά επίσης οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται τις διακοπές όπως τα παιδιά, που τις θεωρούν τον απόλυτο χρόνο της ξεκούρασης και της ελευθερίας χωρίς καθόλου υποχρεώσεις. Οι διακοπές, ακόμα και ετυμολογικά, σημαίνουν διακόπτω ό,τι κάνω, σταματάω τους ρυθμούς που ακολουθούσα. Και τότε περισσεύουν κάμποσα εικοσιτετράωρα. Το πρώτο που δε χρειάζονται τα παιδιά είναι αυστηρό πρόγραμμα και προγραμματισμένες δραστηριότητες. Το στοιχείο της έκπληξης δίνει στις διακοπές πιο μαγική διάσταση καθώς και μια αίσθηση ελευθερίας. Αφήνοντας τα παιδιά ελεύθερα να επιλέξουν τις δραστηριότητες που τα ευχαριστούν, ανοίγουμε χώρο για δημιουργική έκφραση. Βέβαια οι επιλογές τους θα είναι συνάρτηση πρότερων επιλογών. Αν οι μαθημένες τους επιλογές είναι ηλεκτρονικά παιχνίδια και video games, τηλεόραση και απομονωμένες δραστηριότητες, πιθανότατα να αναζητήσουν παρόμοιες επιλογές. Ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος δεν είναι μέρος μόνο των διακοπών αλλά και της καθημερινότητας. Καθώς όμως συχνά η πραγματικότητα πολλών παιδιών είναι το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορούμε να επιλέξουμε δημιουργικά παιχνίδια και ιστοτόπους. Και σ αυτό το σημείο η ενθάρρυνση των γονιών παίζει καταλυτικό ρόλο. Δεν υπάρχει χώρος στις αποσκευές διακοπών για ηλεκτρονικά παιχνίδια και tablets. Στις διακοπές χαιρόμαστε το χρόνο μας αλλιώς. Μέσα από το ελεύθερο και αυθόρμητο παιχνίδι τα παιδία απολαμβάνουν το περιβάλλον και τη φύση, κάνουν εκδρομές, συλλέγουν εμπειρίες με όλες μας τις αισθήσεις. Βλέπουν, μυρίζουν, ακούνε, αγγίζουν. Και μαζί με τα παιδιά, απολαμβάνουν και οι γονείς. Παίζουν ομαδικά παιχνίδια, συναναστρέφονται με συνομηλίκους. Σε κάθε ηλικία, τα παιδιά έχουν ανάγκη να εκφραστούν μέσα από το σώμα τους, με παιχνίδι και άσκηση, με κίνηση και δραστηριότητες. Έχουν επίσης ανάγκη να εκτονώσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Το ελεγχόμενο ρίσκο που μπορούν να πάρουν πιθανότατα θα ενεργοποιήσει τις τάσεις εξερεύνησης και θα ενισχύσει τον δημιουργικό τρόπο σκέψης τους. Αλλάζοντας μικρά πράγματα της καθημερινότητας, αλλάζουμε και την ποιότητα της μέρας μας, δίνοντας μια διαφορετική νότα. Ασχολούμαστε με τον κήπο, μαγειρεύουμε μαζί, φτιάχνουμε γλυκά για τους φίλους μας, γράφουμε παραμύθια, τραγουδάμε, ψαρεύουμε, φτιάχνουμε καταφύγια. Και ό,τι άλλο μπορεί να γεννήσει η φαντασία μας. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, αν οι δραστηριότητες γίνονται μαζί με τους γονείς πολλαπλασιάζονται και τα οφέλη. Σε προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες, τα παιδιά μπορούν προσανατολίζονται σε αντίστοιχες δραστηριότητες αλλά κυρίως με συνομηλίκους. Ένα χόμπι, έστω και μόνο καλοκαιρινό καθώς και η ενθάρρυνση για εθελοντικές δραστηριότητες, προσφέρουν όμορφες εμπειρίες και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου τους. Συνήθως τα παιδιά δεν θέλουν να τους πούμε τι να κάνουν, πόσο μάλιστα στις διακοπές τους! Θέλουν όμως να τους δώσουμε επιλογές, εναλλακτικές, παιχνιδιάρικες δράσεις και την αίσθηση ελευθερίας. Χαρούμενες διακοπές σε όλους!

13 Issue 10, Summer 2014 Page 13 VIP: Valuable and Interesting Practices The Executive Family Series Το τμήμα Executive Development του ALBA Graduate Business The American College of Greece, σχεδίασε μία σειρά καινοτόμων δράσεων για τους Οργανισμούς με στόχο να βοηθήσουν τα στελέχη τους να αναπτύξουν τα θετικά χαρακτηριστικά της οικογένειάς τους, να αξιοποιήσουν τις διαφορετικές πτυχές του ρόλου τους και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανθίσουν. Mέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και ομαδικές εμπειρίες, οι γονείς ενημερώνονται για τις νέες τάσεις και προκλήσεις που συνδέονται με τον γονεϊκό τους ρόλο και έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να μάθουν, να εμπνευστούν και να εκφραστούν. Παράλληλα, οι Οργανισμοί, προσφέρουν στα στελέχη τους τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική και οικογενειακή τους ζωής και να ενισχύσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και ομαδικής μάθησης μέσα στον Οργανισμό. From Positive Organizations to Positive Families: Positive Psychology of Parenting From Principles to Implementation: The Positive Parent From Theory to Practical Action: The role of the parent in boosting contemporary competences for happiness, well-being & success From Practical Action to Cognition: Artful Expression & Improvisation Resilience Harmony Sharing Appreciation Mindfulness Trust Positivity support Inspiration Entertainment Camaraderie Work-Life Balance

14 Issue 10, Summer 2014 Page 14 Season s Pick Η Βεντάλια Η Ινδία, η Κίνα και η Αίγυπτος διεκδικούν την πατρότητά της, η Ιαπωνία διεκδικεί την αίγλη και τη συμβολική της αξία και η Ευρώπη την τιμά σαν σύμβολο τέχνης και αισθητικής, εδώ και πολλούς αιώνες. Κατασκευασμένες από πλατιά φύλλα φοίνικα ή λωτού και από φτερά παγωνιού ή στρουθοκάμηλου, οι πρώτες βεντάλιες δημιουργήθηκαν για να παράγουν αέρα (η ετυμολογία της άλλωστε, συνδέεται με τη λατινική λέξη ventus, που σημαίνει αέρας), αλλά και για να διώχνουν τα έντομα. Ονομάστηκε μάλιστα «ριπίδιο», το υποκοριστικό της λέξης «ριπίς», επειδή πρόσφερε ριπές τεχνητού αέρα και αποθανατίστηκε στις Ταναγραίες κόρες, τα μικρά πήλινα αγάλματα που κατασκευάζονταν από τον 5ο ως τον 3 αιώνα π.χ. στην Τανάγρα της Βοιωτίας.

15 Issue 10, Summer 2014 Page 15 Season s Pick Η Βεντάλια Η βεντάλια, στην αντιπροσωπευτική πτυσσόμενη μορφή της, κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία γύρω στον 8 ο αιώνα και αποτέλεσε σημαντικό σύμβολο προσδιορισμού της κοινωνικής θέσης όσων την κρατούσαν, (κοσμούν ακόμα και σήμερα τα επίσημα κοστούμια των δικαστών και των αυτοκρατόρων), ενώ το δίπλωμα και ξεδίπλωμά της, εξελίχθηκε σε πολιτιστικό έθιμο της Ιαπωνίας. Λίγα χρόνια αργότερα, η πτυσσόμενη βεντάλια ταξίδεψε στην Κίνα και από εκεί στην Ινδία και την Περσία. Η πτυσσόμενη βεντάλια απέκτησε σημαντική θέση στην Ευρώπη, μετά τον 16 ο αιώνα και εξελίχθηκε σε περίτεχνο στολίδι το οποίο κατασκευαζόταν από διάφορα υλικά (ξύλο, ασήμι, φίλντισι, μαργαριτάρια, ελεφαντόδοντο, χρυσό, καθρέπτη, μετάξι, δαντέλα) και ήταν διακοσμημένη με ποιήματα, αλλά και με αναπαραστάσεις έργων διάσημων καλλιτεχνών. Η βεντάλια, ως σύμβολο κομψότητας διαδόθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων. Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος της βεντάλιας στην κλειστή κοινωνία της Ισπανίας, όπου εκτός από απαραίτητο αξεσουάρ, αποτέλεσε και μέσο επικοινωνίας μιας και ο τρόπος που μία γυναίκα κρατούσε τη βεντάλια της, αποκάλυπτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά της! Σήμερα, η χρήση της βεντάλιας έχει περιοριστεί, παραμένει όμως ένα όμορφο αντικείμενο τέχνης που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, ενώ συνεχίζει να αποτελεί την πιο γρήγορη, φορητή πηγή δροσιάς για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!

16 Issue 10, Summer 2014 Page 16 Μουσεία Βεντάλιας Le Musée de l'eventail - Παρίσι Ξεκίνησε το 1893 ως οίκος κατασκευής βεντάλιας και εκατό χρόνια αργότερα εξελίχθηκε στο πρώτο Μουσείο Βεντάλιας της Γαλλίας. Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις χώρους οι οποίοι συνολικά φιλοξενούν πάνω από 2,000 βεντάλιες που χρονολογούνται από τον 15 ο αιώνα και αναπαριστούν θέματα Ιστορίας, Μυθολογίας, Γραμμάτων & Τεχνών, Έθιμα της Ευρώπης και της Ανατολής, αλλά και Ιστορίας της Μόδας. The Fan Museum - Λονδίνο Ιδρύθηκε το 1991 και διαθέτει πάνω από 4,000 βεντάλιες που χρονολογούνται από τον 11 ο αιώνα μέχρι και σήμερα, οι οποίες παρουσιάζονται στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής που δημιουργήθηκαν. Το γεωργιανής εποχής, εντυπωσιακό κτίριο του μουσείου φιλοξενεί έναν μαγευτικό «μυστικό» γιαπωνέζικο κήπο χτισμένο με αρχιτεκτονικά στοιχεία της άπω ανατολής, καθώς και ένα υπέροχο χώρο για το απογευματινό τσάι.

17 Issue 10, Summer 2014 Page 17 Season s Pick Βεντάλια και Τέχνη Bride with a Fan, Marc Chagall, 1911 Ταναγραία Κόρη, Μουσείο του Λούβρου Woman with a Fan, Pablo Picasso, 1907 Two women in a Theatre Box, Mary Cassatt Lady with a Fan, Gustav Klimt, 1918 Γιάννης Τσαρούχης, Βεντάλια, 1950

18 Issue 10, Summer 2014 Page 18 To Do List Οι προτάσεις μας για δραστηριότητες Μουσείο Συναισθημάτων Καλοκαιρινό Πρόγραμμα: «Το Θάρρος βάζει τρικλοποδιά στο Φόβο!» Το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα του Μουσείου Συναισθημάτων είναι εμπνευσμένο από τη διαδραστική έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!». Περιλαμβάνει εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν, να αντιμετωπίσουν και να παίξουν με το συναίσθημα του φόβου με πολλούς διαφορετικούς συμβολικούς, διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους! Γιατί τα παιχνίδια με το φόβο μας χαρίζουν δύναμη, χαρά και θάρρος! (έως 11 Ιουλίου 2014) Παιδικό Θέατρο Το Μαγικό Κλειδί Φέτος το καλοκαίρι, η Κάρμεν Ρουγγέρη και η ομάδα της, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζουν στα παιδιά «Το Μαγικό Κλειδί», ένα έργο εμπνευσμένο από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα, «Η καρδιά της βασιλοπούλας», από το βιβλίο «Παραμύθια και άλλα». Μουσείο Ακρόπολης Οικογενειακά παιχνίδια με Αρχαϊκά χρώματα Στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης «Αρχαϊκά Χρώματα», το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από τρία παιχνίδια: -Το παιχνίδι αναζήτησης λεπτομερειών στα αρχαϊκά γλυπτά, εκεί όπου σώζεται το χρώμα τους. -Την κασετίνα ζωγραφικής που περιέχει πραγματικά ορυκτά χρώματα και αντίστοιχα μολύβια για να χρωματίζουν τα παιδιά το σχέδιο της Πεπλοφόρου. -Το ντόμινο με συνδυασμούς σε ελεύθερη χρωματική απόδοση από τα σχέδια που διακοσμούσαν ρούχα και σκουλαρίκια των κορών της αρχαϊκής εποχής. Παράλληλα, το Μουσείο παρουσιάζει το διαδραστικό πρόγραμμα «Αναζητώντας τη θεά Αθηνά» και προσκαλεί τις οικογένειες να γνωρίσουν τη θεά Αθηνά και τα σύμβολά της, μέσα από 3 διαφορετικά παιχνίδια αναγνώρισής της μέσα στους εκθεσιακούς χώρους. Το Μουσείο εγκατέστησε ειδικές παιδικές λεζάντες για την αναζήτηση των 12 εκθεμάτων που περιλαμβάνει το παιχνίδι. Το παιχνίδι συνδυάζεται με την ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης», μία εικονική περιήγηση με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς, αλλά και με το Μουσείο Ακρόπολης. Θεσσαλονίκη Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου Με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα 200 περίπου δράσεων θα εμπλουτίσει η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης τις καλοκαιρινές διακοπές των μικρών της φίλων. Πρόκειται για την τρίτη εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το φετινό θέμα της καλοκαιρινής εκστρατείας είναι οι αντιθέσεις και το σύνθημα της καλοκαιρινής εκστρατείας είναι «ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο». Τα παιδιά θα συναντήσουν «το πάνω» και «το κάτω», «το ορατό» και «το αόρατο», «το παλιό» και «το καινούργιο» και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν πως τα αντίθετα συνθέτουν τον κόσμο και ισορροπούν μεταξύ τους.

The Executive Family Issue

The Executive Family Issue Page 1 Edited by Marina Gryllaki Maria Pappa Editorial Χαρταετός Ένα παιχνίδι είναι. Φτιαγμένο με σύρμα, εφημερίδες, κορδέλες και χρωματιστό χαρτί. Μόλις αρχίσει όμως το ταξίδι του στον ουρανό, παίρνει

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Για τη σχολική χρονιά 2015-2016 (διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Σεπτεμβρίου 2015

Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Σεπτεμβρίου 2015 Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων Σεπτεμβρίου 2015 www.asteria.edu.gr info@asteria.edu.gr www.facebook.com/omades.asteria Αγίου Δημητρίου 177 Άγιος Δημήτριος τηλ.: 6979651231-6986795031 ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Αθηνά Παπαδάκη Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Επιμορφωτικό Σεμινάριο Θήβα 8 Σεπτεμβρίου 2016 Διαχρονικά ο πολιτισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα ζώα του Μουσείου»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα ζώα του Μουσείου» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα ζώα του Μουσείου» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή εκστρατεία «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» με 43 δράσεις στις παιδικές εφηβικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του. Αναλυτικότερα, για τη σχολική χρονιά 2015-2016

Διαβάστε περισσότερα

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης MΟΥΣΕΙΟ Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Tάξη:Ε2 Σχολική χρονιά: 2014-2015 Οι επισκέψεις στα Μουσεία αποτελούν ένα δημοφιλή

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του. Αναλυτικότερα, για το διάστημα Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 Εκπαιδευτικά προγράμματα μουσειακής αγωγής για σχολικές ομάδες Σχολικό έτος 2015 2016 Οι εξειδικευμένες

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης

Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Μελέτη Περίπτωσης Νέο Μουσείο Ακρόπολης Χαρακτηριστικό Παράδειγµα της Πολιτιστικής Πολιτικής της Ελλάδας Γενικές Αρχές: Α. Η πολιτιστική πολιτική της χώρας µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14

Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE. Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Ταξιδεύουμε με το καράβι των σχολείων WE.CARE Β τάξη 1 ου Δημοτικού Σχολείου Πλωμαρίου Λέσβου Σχολικό έτος 2013-14 Η τάξη μας συμμετείχε στο Διεθνές πρόγραμμα WE.C.A.R.E. Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συμμετέχει για 4 η συνεχή χρονιά στην καλοκαιρινή εκστρατεία για παιδιά που φέτος οργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΙΟΥΝΙΟΣ 2016) Ενημερωτικό κείμενο για τους εκπαιδευτικούς

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΙΟΥΝΙΟΣ 2016) Ενημερωτικό κείμενο για τους εκπαιδευτικούς ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΙΟΥΝΙΟΣ 2016) Ενημερωτικό κείμενο για τους εκπαιδευτικούς Μαθητές και Εκπαιδευτικοί, Ιανουάριος- Ιούνιος 2016 1 Περιεχόμενα Εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Διεύθυνση Μουσείων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε.

2013-2014. Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. 2013-2014 Παρουσίαση ομάδων «Εξειδικευμένου Κέντρου Ημέρας Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου» της Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Βαδίζοντας μαζί για δημιουργία και επικοινωνία Γραφείο Εναλλακτικών Δράσεων Επανένταξης Νέος χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία

Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Περιοδική Έκθεση Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία Μια έκθεση που παρουσιάζει την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Δημοτικό- Νηπιαγωγείο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 14122 Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2102816222, 2102810630. Fax 2102830780 Internet

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης ΓΙΝΕ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης ΓΙΝΕ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης ΓΙΝΕ ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! 1. Πέμπτη, 16 Ιουνίου, 10:30-12:30 το πρωί Γιορτή έναρξης Παιχνίδι θησαυρού - διακόσμηση βιβλιοθήκης Οι εξερευνητές μπαίνουν σε δράση, αναζητώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ

Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Δελτίο Τύπου 26/5/15 Καλοκαίρι για παιδιά-εφήβους και ενήλικες στο ΙΜΚ Τέσσερεις κύκλοι εργαστηρίων-σεμιναρίων για όλες τις ηλικίες Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, με

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. & Δ.Ε. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20.06.2014 Δ/ΝΣΗ Π.Ε. Ν.ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ Ταχ. Δ/νση(προσωρινή): Ηλία Ζερβού 10 Ταχ. Κώδικας : 28100

Διαβάστε περισσότερα

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 24o Δημοτικό Αχαρνών Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου 1 Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Συμμετέχοντες Σχολείο: 24o Δημοτικό Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

SUMMER CAMP Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Φτιάχνουµε τη δική µας πόλη κράτος

SUMMER CAMP Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Φτιάχνουµε τη δική µας πόλη κράτος SUMMER CAMP Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Φτιάχνουµε τη δική µας πόλη κράτος Για παιδιά 4 έως 12 ετών µε : Ατέλειωτη όρεξη για παιχνίδι Επιτέλους ένα καλοκαιρινό πρόγραµµα που συνδυάζει τις έξυπνες δραστηριότητες,

Διαβάστε περισσότερα

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης Δολιανών 1,Τ.Κ. 22100 2710-224238 Δευτέρα - Παρασκευή 7:00-15:00 28 εκδηλώσεις 16 Ιουνίου, 6:00-8:00, το απόγευμα Η μέρα της γνώσης και όχι της αμάθειας. Το κουτί των

Διαβάστε περισσότερα

Φέτος, ανοίγοντας την πόρτα της δημόσιας ή δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης μας με έκπληξη θα διαπιστώσουμε ότι «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη»!

Φέτος, ανοίγοντας την πόρτα της δημόσιας ή δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης μας με έκπληξη θα διαπιστώσουμε ότι «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη»! Δελτίο Τύπου Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015 Φέτος, ανοίγοντας την πόρτα της δημόσιας ή δημοτικής βιβλιοθήκης της πόλης μας με έκπληξη θα διαπιστώσουμε ότι «Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη»! Από τις 15 Ιουνίου μέχρι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ» Σκοπός της εκπόνησης του Προγράμματος Αγωγής Υγείας ήταν Να γνωρίσουν τα παιδιά το σώμα τους και βασικές του λειτουργίες. Nα γνωρίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ

Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Τα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Συντονισμός χεριού-ματιού Βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Παίζω με τους κύβους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥΛΕΑ Μια μέρα στο παιδικό σταθμό «Το παιχνίδι της χαράς» Στο παιχνίδι της χαράς υπάρχει ένα περιβάλλον όπου παρέχει στα παιδιά ασφάλεια, φροντίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της... που επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις... Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ IOYNIO»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ IOYNIO» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ IOYNIO» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2016 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά

Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Οι ιχνηλάτες ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα από μαθητές και μαθήτριες που αγαπούσαν την περιπέτεια και ήθελαν να γνωρίσουν τον κόσμο αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι μακρινό.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΕΑ ΚΑΙ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, Πανεπιστημίου 41, 102 52, Αθήναι, Τηλ. 210 326 2460-1 www.alphanumismatics.gr, numismatic@alpha.gr εκέμβριος 2014 Νέα Έκθεση: Η

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων

Δραστηριότητες του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων Δραστηριότητες του Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων Καλλιτεχνικών Αγώνων Υπεύθυνος: Παγιώτης Σκορδάς, Φιλόλογος Υλοποίηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων στα πλαίσια των σχολικών Δραστηριοτήτων Έ πολιτιστικό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εμπλουτισμένο μάθημα της Ιστορίας για τη Γ Δημοτικού. Κωνσταντίνος Πατσαρός

Εμπλουτισμένο μάθημα της Ιστορίας για τη Γ Δημοτικού. Κωνσταντίνος Πατσαρός Εμπλουτισμένο μάθημα της Ιστορίας για τη Γ Δημοτικού Κωνσταντίνος Πατσαρός Master in Education University of Manchester Σκοπός: Να γνωρίσουν οι μαθητές την ακρόπολη των Μυκηνών. Να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Όμιλος Γλώσσας : «Παιχνίδια γλώσσας και δημιουργική γραφή» ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η δημιουργική γραφή στο δημοτικό σχολείο είναι μια προσπάθεια να ξυπνήσουμε στο παιδί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του,

Διαβάστε περισσότερα

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ

Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Π ο λ υ ή μ ε ρ η ε κ δ ρ ο μ ή Γ Λ υ κ ε ί ο υ Προορισμός: Θεσσαλονίκη Ημερομηνίες: 3/3/2015 7/3/2015 Ξενοδοχείο: Porto Palace Hotel 5* Deluxe Αριθμός συμμετεχόντων: 53 Αριθμός συνοδών: 5 Πρόγραμμα πολυήμερης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Υπάρχει µεγάλη ποικιλία θεµάτων που θα µπορούσαν να δοθούν ως συνθετικές δηµιουργικές εργασίες. Όποιο θέµα όµως και να δοθεί, θα ήταν καλό να έχει ως στόχο τη στροφή του

Διαβάστε περισσότερα

O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα

O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα Ελένη Γερουλάνου O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα Με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια εικονογράφηση Φίλιππος Φωτιάδης Τα συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θαυμασμός, ο φόβος, η αμηχανία, είναι έννοιες που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ε Σ Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ Σύντομη Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα φέρει τον τίτλο «Εγώ, εσύ, εμείς Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

STUDIO V ΔΟΧΕΙΟ ΔΩΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ. Διδάσκοντες: Δραμυτινός Π., Σκουρμπούτης Ε., Φωτιάδης Σ., Παπακωστόπουλος Β.

STUDIO V ΔΟΧΕΙΟ ΔΩΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ. Διδάσκοντες: Δραμυτινός Π., Σκουρμπούτης Ε., Φωτιάδης Σ., Παπακωστόπουλος Β. STUDIO V ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η / 2011-12 ΔΟΧΕΙΟ ΔΩΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ Διδάσκοντες: Δραμυτινός Π., Σκουρμπούτης Ε., Φωτιάδης Σ., Παπακωστόπουλος Β. ΘΕΜΑ Δοχείο δωρεών για Μουσείο Μπενάκη ΠΛΑΙΣΙΟ Το Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Οι γνώμες είναι πολλές

Οι γνώμες είναι πολλές Η Ψυχολογία στη Φυσική Αγωγή στο πλαίσιο του σχολικού περιβάλλοντος ΚασταμονίτηςΚωνσταντίνος Ψυχολόγος Οι γνώμες είναι πολλές Πολλές είναι οι γνώμες στο τι προσφέρει τελικά ο αθλητισμός στην παιδική ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις

Τους Μύθους αν ξυπνήσεις... θησαυρούς θα ανακαλύψεις 2016 ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Χαίρε και Πίει ή αλλιώς στην υγειά μας!»

1. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Χαίρε και Πίει ή αλλιώς στην υγειά μας!» ΑΘΗΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται Εκπαιδευτικά Προγράμματα που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του. Αναλυτικότερα, για τη

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 19-09-2007 Συγκέντρωση γονέων με την παιδοψυχολόγο του σταθμού. Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2016 Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Πειραιά Χαραλαμπία Ζηλάκου ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΑ ΖΗΛΑΚΟΥ 1 ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ- ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016 Για δεύτερη χρονιά, διοργανώθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια.

Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια. Κάλυμνος, Θέρμα - Βλυχάδια. κείμενο-φωτό : Κώστας Λαδάς Κατά την παραμονή μου στην Κάλυμνο, στους Αγώνες Σκανταλόπετρας, είχα την ευκαιρία μετά το τέλος των προπονήσεων να γνωρίσω μερικές υποβρύχιες ομορφιές

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος και σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015. 1. Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων

Τίτλος και σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015. 1. Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Τίτλος και σύντομη περιγραφή των εκδηλώσεων της καλοκαιρινής εκστρατείας 2015 1. Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη είναι πικνίκ στη χώρα των θαυμάτων Για μια εβδομάδα τα παιδιά θα μεταφερθούν

Διαβάστε περισσότερα

Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα.

Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα. Για ένα όμορφο, χαρούμενο και δημιουργικό ξεκίνημα. ΠAIΔIKOΣ ΣTAΘMOΣ συννεφούλα Σ' ένα όμορφο καταπράσινο κήπο 2 στρεμμάτων με δένδρα, λουλούδια, παιχνίδια και πολλή αγάπη, δημιουργήσαμε τον χώρο που θέλαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Για την σχολική χρονιά 2014-2015 πραγματοποιούνται τα κάτωθι προγράμματα : Α) ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γερμανικού και Μυλλέρου Μεταξουργείο Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Τίτλος προγράμματος: «Ταξίδι στην Παραμυθοχώρα» Τάξη: Α Εκπαιδευτικός: Βασιλική Αντωνογιάννη Σχολικό έτος: 2013-14 Σύνολο μαθητών

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2016

Επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης για την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, 67061 Άβδηρα Ξάνθης Τηλέφωνο: 25410-51003,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του, για τη σχολική χρονιά 2014-2015 (διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εργασίας: Γνωρίζω μερικές χώρες της Ευρώπης ταξιδεύοντας! Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ευρώπης

Τίτλος εργασίας: Γνωρίζω μερικές χώρες της Ευρώπης ταξιδεύοντας! Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ευρώπης Τίτλος εργασίας: Γνωρίζω μερικές χώρες της Ευρώπης ταξιδεύοντας! Ταξιδιωτικός Οδηγός της Ευρώπης Ονοματεπώνυμο εκπαιδευτικού : Ροζολή Μαρία Ονοματεπώνυμο επιμορφωτή : Χρύσα Σαββάκη Σχολείο ιεξαγωγής Προγράµµατος:

Διαβάστε περισσότερα

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά

Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Η Αγορά ήταν η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης. Η πλατεία άρχισε να χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος από τα αρχαϊκά χρόνια. Μέχρι τότε στην περιοχή υπήρχαν σπίτια και τάφοι. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : Αξιολόγηση του γλωσσικού μαθήματος

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : Αξιολόγηση του γλωσσικού μαθήματος 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : Αξιολόγηση του γλωσσικού μαθήματος Υπεύθυνη καθηγήτρια : κ. Γρίβα Έλενα ΓΑΖΑΝΗ ΧΡΥΣΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 2 Το παιδί γίνεται ο ήλιος γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα μέσα της

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr

Κεντρική Βιβλιοθήκη. Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr Κεντρική Βιβλιοθήκη Δομοκού 2 Σταθμός Λαρίσης ΤΚ.10440 Τηλ. 210-8810884 email:publibrath@yahoo.gr Δευτέρα 16 Ιουνίου, 11:00-1:00, το πρωί Πνευστά και κρουστά. Αντίθετοι κόσμοι κοινές μελωδίες Με τη συνοδεία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Α ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: ANEPONYMOUS ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: ΖΩΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ ΖΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΡΤΕΜΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Προγραμματίζοντας την Επιτυχία μας εν μέσω κρίσης»

«Προγραμματίζοντας την Επιτυχία μας εν μέσω κρίσης» ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ 2013 «Προγραμματίζοντας την Επιτυχία μας εν μέσω κρίσης» Δημήτρης Γκόντας Περιβάλλον κρίσης! Τι σημαίνει κρίση; Μισθοί της πείνας. Οικονομικό αδιέξοδο. Ανεργία άνω του 25%, δεν βρίσκω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!»

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:«ΠΩ,ΠΩ, ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΣΕΣ!!!!» Υπεύθυνες Προγράμματος: Κιοσκερίδου Αικατερίνη Σχολική Νοσηλεύτρια. Παπαγερίδου Φωτεινή Κοινωνική Λειτουργός ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Διαφυλικές

Διαβάστε περισσότερα

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης ζωγραφική - κόσμημα Η Ρουμπίνα Σαρελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Π. Σαραφιανό, Ν.Νικολάου και Γ. Μόραλη. Τελείωσε το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΠΟΜΠΗΪΑ : ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΔΡΟΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΧΡΥΣΗ ΛΕΚΑΝΗ Ψηφιδωτό του 2ου στυλ Το μωσαϊκό αυτό προέρχεται από την ομώνυμη οικία και έχει

Διαβάστε περισσότερα

«Ο εκπαιδευτικός και κοινωνικός ρόλος του μουσείου. Το έργο του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου»

«Ο εκπαιδευτικός και κοινωνικός ρόλος του μουσείου. Το έργο του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου» «Ο εκπαιδευτικός και κοινωνικός ρόλος του μουσείου. Το έργο του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου» Ζαμπέλ Μουρατιάν Εκπαιδευτικός Μουσειολόγος Πρόεδρος Σ Ελληνικού Παιδικού Μουσείου Το μουσείο Το μουσείοείναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει. Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργανώνει Λαογραφικό διήμερο στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2012, στο Πνευματικό Κέντρο αφιερωμένο στο Μεσσήνιο λαογράφο Μιχάλη Μερακλή και στο ελληνικό λαϊκό παραμύθι. Την Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Φυτολόγιο ΜΑΙΟΣ 2013

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Φυτολόγιο ΜΑΙΟΣ 2013 Φυτολόγιο ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Ξεφυλλίζοντας το φυτολόγιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων» ΚΟΙΝΟ: Νηπιαγωγείο ΧΩΡΟΣ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 60 λεπτά ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα

Κεφάλαιο 7. Kλασική Εποχή. Οι Τέχνες και τα Γράμματα Κεφάλαιο 7 Kλασική Εποχή Οι Τέχνες και τα Γράμματα Στόχοι: Mε το τέλος της ενότητας οι μαθητές να είναι σε θέση να διαπιστώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ελληνικής τέχνης σε συνδυασμό με τις πολιτικές

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης

Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης Νικομάχου 18, τ.κ. 16341, τηλ: 2109948344 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΟΥΝΙΟΥ Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 11:00-12:00 το πρωί Ξεκινάμε να γνωρίσουμε τους αντίθετους κόσμους Σκέψου κάτι και το αντίθετό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟ ΡΟΔΙ ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ 14 Ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΚΤΕΣΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ -ΚΑΡΑΜΠΑΤΖΑΚΗ ΜΑΡΙΑ Το πρόγραμμα μας είχε ποικίλους γνωστικούς, συναισθηματικούς και ψυχοκινητικούς στόχους. Εμπλέξαμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

Τέχνης. την επίσκεψή τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Τέχνης. την επίσκεψή τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Η δραστηριότητα του Α2 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Οι μαθητές του Α2 του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με την επίσκεψή τους στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετείχαν στο Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Ζώα στη ζωγραφική» ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ ψ Ρ ' '.'."» *?' Ρ -N^ ->5^ ι"*** **' "HSf % ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα