The Executive Family Issue

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "The Executive Family Issue"

Transcript

1 Issue 10, Summer 2014 Page 1 Edited by Marina Gryllaki Maria Pappa Editorial Καλοκαιρινή Δ-ραστώνη Το καλοκαίρι ζητάει εκδρομές, εξορμήσεις στη θάλασσα, ξεκούραση και παιχνίδια στον ήλιο. Οι εξοχές, οι παραλίες και τα νησιά μας τα παρέχουν απλόχερα, δωρίζοντας μας κάθε χρόνο τα σκηνικά, τα χρώματα και την αύρα που περικλείει και προκαλεί την πολυπόθητη θερινή ραστώνη. Φέτος το καλοκαίρι, το Executive Family Issue, προτείνει να αλλάξετε λίγο τις καλοκαιρινές σας συνήθειες και να ανακαλύψετε τους κρυμμένους πολιτιστικούς, πνευματικούς και φυσικούς θησαυρούς που φιλοξενούν τα νησιά μας. Έτσι, οι μέρες της καλοκαιρινής ραστώνης, θα εμπλουτιστούν με ενδιαφέρουσες δράσεις, καινούργιες εικόνες κι εμπειρίες, νέες προσλαμβάνουσες κι έμπνευση για όλο το χρόνο. Summer Tintoretto, 1555

2 Issue 10, Summer 2014 Page 2 Inside this issue: Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό The Αge of Courage: Μαθήματα Θάρρους Expert s Opinion - Χαρούμενες Διακοπές VIP: Valuable & Interesting Practices The Executive Family Series, powered by ALBA Executive Development Season s Pick: Η Βεντάλια To Do List: Οι προτάσεις μας για δραστηριότητες με τις οικογένειές σας (c) TheExecutiveFamilyIssue (Γρυλλάκη Μαρία, Παππά Μαρία)

3 Issue 10, Summer 2014 Page 23 Λίγα λόγια για εμάς Μαρίνα Γρυλλάκη H Μαρίνα Γρυλλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree). Το 1996, ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στην Κοινωνική και Οργανωσιακή Ψυχολογία, (Social & Organisational Psychology) στο London School of Economics & Political Science (LSE). Από το 1997, εργάζεται στο χώρο της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων, αρχικά ως σύμβουλος Επιλογής Στελεχών & Διαχείρισης Καριέρας σε εταιρία Συμβούλων Επιχειρήσεων και τα τελευταία χρόνια, ως διευθύντρια Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Στελεχών στο ALBA Graduate Business School at The American College of Greece. Στα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η Θετική Ψυχολογία (Positive/Strengths Based Psychology) και η Συμβουλευτική Στελεχών. Μαρία Παππά H Μαρία Παππά γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και στη συνέχεια σπούδασε στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2005, ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές της στη Γαλλική Λογοτεχνία, Σημειωτική και Διδακτική, στο Université Michel de Montaigne, Bordeaux III. To 2010, ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Strategic Human Resources Management, στο ALBA. Από το 1995, εργάζεται στο χώρο της Εκπαίδευσης, αρχικά ως καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας σε παιδιά και ενήλικες και παράλληλα τα τελευταία χρόνια ως στέλεχος στο τμήμα Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Στελεχών στο ALBA Graduate Business School at The American College of Greece. Στα επαγγελματικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται το coaching και η Ανάπτυξη Δεξιοτήτων & Συμβουλευτική Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε ομάδες παιδιών και εφήβων. Contributors - Summer 2014 Νόρα Γκικοπούλου H Νόρα Γκικοπούλου σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, στη συνέχεια, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Συμβουλευτική και την Οργανωτική Ψυχολογία. Ξεκίνησε την καριέρα της ως σύμβουλος επιλογής στελεχών στην εταιρεία Adecco και στη συνέχεια, εργάστηκε ως Coach και σύμβουλος Καριέρας στην εταιρεία Orientum. Έχει εργαστεί στην Ελληνο-Γερμανική Αγωγή, ως υπεύθυνη για το γραφείο σταδιοδρομίας και για ευρωπαϊκά έργα σχετικά με τη συμβουλευτική καριέρας και το coaching στελεχών επιχειρήσεων. Από το 2010, εργάζεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων, αρχικά σε χώρες της Αφρικής και από τις αρχές του 2012, στην Αθήνα.

4 Issue 10, Summer 2014 Page 4 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Είτε οι διακοπές μας περιορίζονται σε ένα σύντομο ταξίδι σε κάποιο κοντινό προορισμό, είτε επεκτείνονται χρονικά και χωροταξικά σε πολυήμερη απόδραση σε πιο μακρινά μέρη, μία σύντομη γνωριμία με τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού που φιλοξενούν τα νησιά μας, μπορεί να δώσει νέες προοπτικές στο καλοκαίρι μας! Αίγινα - Αρχαιολογικό Μουσείο Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας είναι το πρώτο Μουσείο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1829 με πρωτοβουλία του I. Καποδίστρια και συγκεντρώνει συλλογή αρχαίων κοσμημάτων, κεραμικής και γλυπτικής, νομισμάτων, όπλων και χάλκινων αγγείων με σημαντικότερο έκθεμα το άγαλμα της Σφίγγας. Σημαντικό τμήμα του, αποτελεί το Μουσείο της Αφαίας, που φιλοξενεί τα αναστηλωμένα αρχιτεκτονικά θραύσματα του ναού της Αφαίας. Άνδρος - Μουσείο Γουλανδρή Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ιδρύθηκε το 1979 από το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, με στόχο να συμβάλλει στην προώθηση της σύγχρονης Τέχνης. Κάθε καλοκαίρι, το Μουσείο διοργανώνει περιοδικές εκθέσεις έργων σημαντικών καλλιτεχνών του αιώνα μας. Το Χειμώνα, η μόνιμη έκθεση φιλοξενεί τα έργα του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου καθώς και μέρος της συλλογής έργων του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.

5 Issue 10, Summer 2014 Page 5 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Τήνος - Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο της Τήνου, ιδρύθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και είναι αφιερωμένο στην τέχνη και την τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η μόνιμη έκθεση, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό έργων σε μάρμαρο. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν όγκους μαρμάρου στη φυσική τους κατάσταση, να ψηλαφίσουν την υφή τους, να παρατηρήσουν με μεγεθυντικό φακό το χρώμα και τους κρυστάλλους και να παρακολουθήσουν επιδείξεις επεξεργασίας μαρμάρου από ντόπιους τεχνίτες. Δήλος - Αρχαιολογικό Μουσείο Η επίσκεψη στη Δήλο είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, την τέχνη και τη μυθολογία. Tο 1990, ολόκληρο το νησί ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, από την Unesco. Eίναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Eλλάδας, και όμως βρίσκεται σ ένα άγονο και ακατοίκητο νησί, με μοναδικούς μόνιμους κατοίκους τα εντυπωσιακά εκθέματα! Ξεχωριστά εκθέματα αποτελούν η Άρτεμη, η Nίκη του γλύπτη Aρχέρμου και φυσικά τα λιοντάρια, το έμβλημα της Δήλου. Τα τελευταία χρόνια, τα λιοντάρια έχουν αντικατασταθεί από ακριβή αντίγραφα, καθώς, έρευνες απέδειξαν πως με άνεμο 8 Μποφόρ έχαναν ένα γραμμάριο κάθε είκοσι λεπτά από την καταστροφική δράση του χλωριούχου νατρίου που ο αέρας μεταφέρει από τον αφρό των κυμάτων!

6 Issue 10, Summer 2014 Page 6 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Λέσβος - Μουσείο Θεόφιλου Το Μουσείο Θεόφιλου ανεγέρθηκε το έτος 1964 στη Βαρειά, τόπο γέννησης του ζωγράφου, με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (TERIADE). Το 1965, ο TERIADE το δώρισε στο Δήμο της Μυτιλήνης μαζί με 86 πίνακες του Θεόφιλου, από την ιδιωτική του συλλογή, και από τότε λειτουργεί ως Δημοτικό Μουσείο. Το κτίριο είναι κτισμένο με μυτιληνιά πέτρα σε χρώμα ροδί, που ταιριάζει απόλυτα με τον απέραντο ελαιώνα που το περιβάλλει. Τα θέματα των πινάκων αντλούνται από την Ιστορία, τη Μυθολογία και τη Λαογραφία. Ρόδος - Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης ιδρύθηκε από το Δήμο της Ρόδου. Οι ενότητες ζωγραφικής και χαρακτικής του, εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της. Η κεντρική ιδέα που διατρέχει τη σύσταση των συλλογών είναι να εξιστορηθεί η Ελλάδα όπως ζει στα μάτια και στις ψυχές των εικαστικών καλλιτεχνών της, τα τελευταία εκατό χρόνια. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης εκφράζει την άποψη μιας Ελλάδας που πιστεύει στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και ταυτόχρονα στον παγκόσμιο χαρακτήρα της. Ηράκλειο, Κρήτη - Ιστορικό Μουσείο Κρήτης Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1953 και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό διατηρητέο οίκημα με ξεχωριστή διακόσμηση και εντυπωσιακές οροφογραφίες με παραστάσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Το Μουσείο προσφέρει μια σύνθετη εικόνα της Ιστορίας και της Τέχνης της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της Ενετοκρατίας, η οποία αποτελεί πολιτιστικό σημείο αναφοράς για την Κρήτη. Φέτος το καλοκαίρι το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, τιμά τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, με την έκθεση «Ο Δ. Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη. Η Εκθεση θα διαρκέσει από τις 20/6 ως τις 25/10.

7 Issue 10, Summer 2014 Page 7 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Ηράκλειο, Κρήτη - Μουσείο Καζαντζάκη Στο χωριό Μυρτιά που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και είναι ο τόπος καταγωγής του μεγάλου λογοτέχνη, βρίσκεται το Μουσείο Καζαντζάκη. Πλήθος από χειρόγραφα, επιστολές, ημερολόγια, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα του Καζαντζάκη, αλλά και έργα τέχνης, μακέτες σκηνικών και κοστούμια από παραστάσεις έργων, φέρνουν τον επισκέπτη πιο κοντά στην προσωπικότητα, τη σκέψη και τη ζωή του Καζαντζάκη. Παράλληλα, το Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες και παραγωγή έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων του έργου του. Κρήτη - MUST SEE Παλάτι Κνωσσού Το ανάκτορο της Κνωσσού μαγεύει τους επισκέπτες με τη μοναδική αρχιτεκτονική, τα θαυμαστά έργα τέχνης και τους συναρπαστικούς μύθους του, μιας και έχει φιλοξενήσει το Μίνωα, τον Ίκαρο, τον Θησέα, την Αριάδνη και φυσικά το Μινώταυρο! Εκτός από το κυρίως Ανάκτορο, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο Μικρό Ανάκτορο, τη Βασιλική Έπαυλη, την Οικία των Τοιχογραφιών, τον Ξενώνα, το Βασιλικό Τάφο, την Οικία του Αρχιερέα και την Έπαυλη του Διονύσου.

8 Issue 10, Summer 2014 Page 8 Executive Family Tours: Βουτιές στον Πολιτισμό Κέρκυρα - Αχίλλειο Το Αχίλλειο είναι μία από τις γνωστότερες βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης. Η έπαυλη σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες σε ρυθμό μεγάρου της Πομπηίας και χτίστηκε το 1890 με δαπάνη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας. Η έπαυλη αφιερώθηκε στον Αχιλλέα, και ο περίβολος της διακοσμήθηκε με αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Στο εσωτερικό του, το μέγαρο φέρει τοιχογραφίες και διακοσμήσεις σημαντικών καλλιτεχνών. Τους κήπους κοσμούν πολλά αγάλματα, κυρίως του Αχιλλέα, αγαπημένου ήρωα της αυτοκράτειρας Ελισάβετ, από τον οποίο το ανάκτορο πήρε το όνομά του. COMING SOON - Υποβρύχιο Μουσείο Βόρειων Σποράδων Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο-πάρκο τετραγωνικών χιλιομέτρων πρόκειται να ανοίξει τις υποθαλάσσιες πύλες του στις βόρειες Σποράδες και τον δυτικό Παγασητικό μέσα στο 2015! Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν 10 ναυάγια πλοίων, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα καταδύσεων. Σύμφωνα το Επιχειρησιακό Σχέδιο, οι θέσεις που προτείνονται για τους επισκέψιμους ενάλιους Αρχαιολογικούς Χώρους (υποβρύχια Μουσεία), για τους χώρους οργανωμένης κατάδυσης καθώς και για τα κέντρα επισκεπτών καταδυτικού τουρισμού, βρίσκονται στην Αλόννησο, τη Σκόπελο και το Νότιο Παγασητικό.

9 Issue 10, Summer 2014 Page 9 The age of courage Μαθήματα Θάρρους Το Θάρρος είναι Η Ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις με ψυχικό σθένος, ενισχύοντας τη δύναμη του σώματος να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο και τον πόνο, αλλά και τη δύναμη της ψυχής να πράττουμε το σωστό, να εκφράζουμε τη γνώμη μας και να προστατεύουμε τις αξίες και τις αρχές μας. Το Θάρρος συνδιαλέγεται... Με τον φόβο, μιας και ουσιαστικά αποτελεί τον τρόπο, το μέσο αλλά και την επιλογή της αντιμετώπισής του. Το Θάρρος φιλοξενεί Το κουράγιο, την επιμονή, την ανθεκτικότητα, την αντοχή, την ακεραιότητα, τη γενναιότητα. Το Θάρρος συχνά δείχνει το δρόμο Για την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, την εμπειρία. Το θάρρος θεωρείται «Οικουμενική αρετή», που αποτιμάται από την Ιστορία, αποθεώνεται από τη Μυθολογία και υμνείται από τις Τέχνες! Θάρρος και Παιδιά Το θάρρος αποτελεί σημαντικό συστατικό στη διαδικασία ανάπτυξης των παιδιών, καθώς συνοδεύει ορόσημα στις ζωές τους - το πρώτο βήμα, την πρώτη μέρα στο σχολείο, το πρώτο διαγώνισμα - και συχνά καθορίζει τις σχέσεις τους με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Ασκήσεις Θάρρους για Γονείς και Παιδιά Οι γονείς, είναι οι πρωταρχικοί φορείς και πομποί θάρρους για τα παιδιά τους. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει πως έχουν οι ίδιοι αναπτύξει το κουράγιο και το θάρρος να βλέπουν τα παιδιά τους να πειραματίζονται, να τολμούν και να μεγαλώνουν! Χτίζοντας Αυτοπεποίθηση & Εμπιστοσύνη Τα παιδιά έχουν μία φυσική τάση να δοκιμάζουν νέες εμπειρίες και να αποκτούν νέες δεξιότητες, παρά τους φόβους τους να μην πονέσουν. Όσο περισσότερο λοιπόν, διευρύνουν τις δραστηριότητές τους, τόσο πιο σίγουρα νιώθουν για τον εαυτό τους. Οι γονείς, μπορούν να ενθαρρύνουν τις μικρές κινήσεις ανεξαρτησίας και να προσφέρουν επιβεβαίωση στα παιδιά για κάθε νέα προσπάθεια.

10 Issue 10, Summer 2014 Page 10 The age of courage Μαθήματα Θάρρους Νικώντας τις Φοβίες Μαζί με τη γνωστική ικανότητα των παιδιών, αναπτύσσεται και η φαντασία τους και συχνά πυκνώνουν οι φοβίες για τις αστραπές, το σκοτάδι, τα φαντάσματα κι άλλες υπαρκτές ή ανύπαρκτες απειλές. Οι γονείς, μπορούν να διευρύνουν τη φαντασία των παιδιών, με «όπλα» που νικούν τους φανταστικούς εχθρούς και παράλληλα, να δώσουν λογικές εξηγήσεις στα παιδιά τους για τα φυσικά φαινόμενα και τις υπόλοιπες καταστάσεις που προκαλούν φόβο. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν την εκμετάλλευση ή την ενίσχυση των φόβων ως μέσο συμμόρφωσης ή τιμωρίας των παιδιών. Προσφέροντας πρότυπα θάρρους Ο τρόπος που οι γονείς αντιδρούν στο άγνωστο και στο φόβο, είναι καταλυτικός για τον τρόπο που θα αντιδράσουν τα παιδιά. Οι γονείς λοιπόν, μπορούν να δείξουν και να αποδείξουν στα παιδιά τους, με τη δική τους συμπεριφορά, πως οι προκλήσεις και οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται καλύτερα χωρίς πανικό ή μοιρολατρία, αλλά με θάρρος, γενναιότητα και υπομονή. Courage Stories Αντιμετωπίζοντας το Άγνωστο Κάθε νέο ξεκίνημα και κάθε νέο περιβάλλον, έχει άγνωστες πτυχές, που συχνά προκαλούν φόβο σε μικρούς και μεγάλους. Η πρώτη μέρα στο σχολείο, είναι μία χαρακτηριστική εμπειρία, που συνήθως συχνά σφραγίζεται με δάκρυα και συνοδεύεται από άγχος. Οι γονείς, μπορούν να προετοιμάσουν τα παιδιά για αυτές τις καταστάσεις, να εξηγήσουν τη διαδικασία, να μοιραστούν δικές τους θετικές εμπειρίες, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν εκ των προτέρων εξοικειωθεί με τις νέες προκλήσεις. Επιλέγοντας την Ακεραιότητα, την Ειλικρίνεια & τη Δικαιοσύνη Σιγά-σιγά, τα παιδιά αναζητούν και αποκτούν την αίσθηση του σωστού και του λάθους και η επιλογή να προβάλλουν, να απαιτήσουν και να προστατεύσουν αυτό που θεωρούν σωστό, προϋποθέτει ψυχικό σθένος και ηθικό θάρρος. Οι γονείς, μπορούν να επιβραβεύουν το ηθικό θάρρος των παιδιών και να προετοιμάζουν για παιδιά για τις καταστάσεις που θα πρέπει να δοκιμάσουν το θάρρος τους, προκειμένου να κάνουν αυτό που οι ίδιοι κρίνουν σωστό, παρά τις πιθανές πιέσεις τρίτων. Ξεκαθαρίζοντας τα όρια ανάμεσα στο θάρρος και την άγνοια κινδύνου Συχνά τα παιδιά, επιδίδονται σε ακραίους τρόπους και δραστηριότητες να επιβεβαιώσουν και να επιδείξουν την τόλμη και τη γενναιότητά τους. Οι γονείς μπορούν να εξηγήσουν στα παιδιά πως το θάρρος πρέπει να συνοδεύεται πάντα από την αυτογνωσία και τη λογική, άλλωστε, μόνο τότε έχει ουσιαστική αξία.

11 Issue 10, Summer 2014 Page 11 The age of courage Μαθήματα Θάρρους Αποσπάσματα από το βιβλίο Courage, του Bernard Waber Courage is being the new kid on the block and saying, flat out, Hi, my name is Wayne. What s yours? There are many kinds of courage Courage is tasting the vegetable before making a face Courage is arriving much too early for a birthday party. Courage is what we give to each other. Courage is sending a valentine to someone you secretly admire, and signing your real name. Courage is riding your bicycle for the first time, going to bed without a nightlight, jumping off the high dive, or getting a haircut. Courage can also be checking out the noises in the dark or keeping the secret you promised not to tell. Courage is telling the truth, exploring new places or holding onto your dream. Still, courage is courage- whatever kind. B.Waber

12 Issue 10, Summer 2014 Page 12 Expert s Opinion: Χαρούμενες Διακοπές της Νόρας Γκικοπούλου Οι κάπως σαραντάρηδες θα θυμούνται μάλλον τις «Χαρούμενες Διακοπές». Φεύγοντας για καλοκαιρινές διακοπές, πιτσιρικάκι 8-10 χρονών, το έβαζα επιμελώς, στο κάτω μέρος της βαλίτσας. Και έτσι καθαρό και ατσαλάκωτο το έβρισκα και τον Σεπτέμβρη. Για όσους δεν είχαν την τύχη να γνωρίζουν τις «Χαρούμενες Διακοπές» να πω ότι ήταν-είδα ότι υπάρχει ακόμα- ένα πολύχρωμο βιβλίο επανάληψης όλης της σχολικής ύλης για την τάξη πού μόλις τελείωσε. Ποιος είχε όμως χρόνο για διάβασμα στις διακοπές, και γιατί να έχει άλλωστε. Εξάλλου είχαμε τόσες υποχρεώσεις. Είχαμε «ανοίξει ένα μαγαζί» και πουλούσαμε πέτρες τις οποίες ζωγραφίζαμε οι ίδιοι, και βραχιολάκια από κοχύλια. Έπειτα ήταν και η «υπόθεση» που δεν μπορούσαμε να αφήσουμε στη μέση. Στο ερειπωμένο σπίτι υπήρχε ένα συρτάρι με παλιά γράμματα, που αναμφισβήτητα, θα έπρεπε να κρύβουν σημαντικά μυστικά. Μερικές φορές, μικροί και μεγάλοι μπερδευόμαστε με το χρόνο μας στις διακοπές. Ξεκινάμε να χαλαρώνουμε, και θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη περίοδος να δουλέψουμε ένα δύσκολο έργο, να κάνουμε επανάληψη, να σκεφτούμε, να βάλουμε στόχους. Ή και το αντίθετο. Από τη χαλάρωση φτάνουμε στην ανία, θέλουμε να διασκεδάσουμε και αναλωνόμαστε σε ανούσιες στιγμές αφορίας, που συχνά μας αφήνουν σωματικά και ψυχικά περισσότερο κουρασμένους παρά ανάλαφρους. Συχνά επίσης οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται τις διακοπές όπως τα παιδιά, που τις θεωρούν τον απόλυτο χρόνο της ξεκούρασης και της ελευθερίας χωρίς καθόλου υποχρεώσεις. Οι διακοπές, ακόμα και ετυμολογικά, σημαίνουν διακόπτω ό,τι κάνω, σταματάω τους ρυθμούς που ακολουθούσα. Και τότε περισσεύουν κάμποσα εικοσιτετράωρα. Το πρώτο που δε χρειάζονται τα παιδιά είναι αυστηρό πρόγραμμα και προγραμματισμένες δραστηριότητες. Το στοιχείο της έκπληξης δίνει στις διακοπές πιο μαγική διάσταση καθώς και μια αίσθηση ελευθερίας. Αφήνοντας τα παιδιά ελεύθερα να επιλέξουν τις δραστηριότητες που τα ευχαριστούν, ανοίγουμε χώρο για δημιουργική έκφραση. Βέβαια οι επιλογές τους θα είναι συνάρτηση πρότερων επιλογών. Αν οι μαθημένες τους επιλογές είναι ηλεκτρονικά παιχνίδια και video games, τηλεόραση και απομονωμένες δραστηριότητες, πιθανότατα να αναζητήσουν παρόμοιες επιλογές. Ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος δεν είναι μέρος μόνο των διακοπών αλλά και της καθημερινότητας. Καθώς όμως συχνά η πραγματικότητα πολλών παιδιών είναι το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπορούμε να επιλέξουμε δημιουργικά παιχνίδια και ιστοτόπους. Και σ αυτό το σημείο η ενθάρρυνση των γονιών παίζει καταλυτικό ρόλο. Δεν υπάρχει χώρος στις αποσκευές διακοπών για ηλεκτρονικά παιχνίδια και tablets. Στις διακοπές χαιρόμαστε το χρόνο μας αλλιώς. Μέσα από το ελεύθερο και αυθόρμητο παιχνίδι τα παιδία απολαμβάνουν το περιβάλλον και τη φύση, κάνουν εκδρομές, συλλέγουν εμπειρίες με όλες μας τις αισθήσεις. Βλέπουν, μυρίζουν, ακούνε, αγγίζουν. Και μαζί με τα παιδιά, απολαμβάνουν και οι γονείς. Παίζουν ομαδικά παιχνίδια, συναναστρέφονται με συνομηλίκους. Σε κάθε ηλικία, τα παιδιά έχουν ανάγκη να εκφραστούν μέσα από το σώμα τους, με παιχνίδι και άσκηση, με κίνηση και δραστηριότητες. Έχουν επίσης ανάγκη να εκτονώσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Το ελεγχόμενο ρίσκο που μπορούν να πάρουν πιθανότατα θα ενεργοποιήσει τις τάσεις εξερεύνησης και θα ενισχύσει τον δημιουργικό τρόπο σκέψης τους. Αλλάζοντας μικρά πράγματα της καθημερινότητας, αλλάζουμε και την ποιότητα της μέρας μας, δίνοντας μια διαφορετική νότα. Ασχολούμαστε με τον κήπο, μαγειρεύουμε μαζί, φτιάχνουμε γλυκά για τους φίλους μας, γράφουμε παραμύθια, τραγουδάμε, ψαρεύουμε, φτιάχνουμε καταφύγια. Και ό,τι άλλο μπορεί να γεννήσει η φαντασία μας. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, αν οι δραστηριότητες γίνονται μαζί με τους γονείς πολλαπλασιάζονται και τα οφέλη. Σε προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες, τα παιδιά μπορούν προσανατολίζονται σε αντίστοιχες δραστηριότητες αλλά κυρίως με συνομηλίκους. Ένα χόμπι, έστω και μόνο καλοκαιρινό καθώς και η ενθάρρυνση για εθελοντικές δραστηριότητες, προσφέρουν όμορφες εμπειρίες και δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου τους. Συνήθως τα παιδιά δεν θέλουν να τους πούμε τι να κάνουν, πόσο μάλιστα στις διακοπές τους! Θέλουν όμως να τους δώσουμε επιλογές, εναλλακτικές, παιχνιδιάρικες δράσεις και την αίσθηση ελευθερίας. Χαρούμενες διακοπές σε όλους!

13 Issue 10, Summer 2014 Page 13 VIP: Valuable and Interesting Practices The Executive Family Series Το τμήμα Executive Development του ALBA Graduate Business The American College of Greece, σχεδίασε μία σειρά καινοτόμων δράσεων για τους Οργανισμούς με στόχο να βοηθήσουν τα στελέχη τους να αναπτύξουν τα θετικά χαρακτηριστικά της οικογένειάς τους, να αξιοποιήσουν τις διαφορετικές πτυχές του ρόλου τους και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανθίσουν. Mέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και ομαδικές εμπειρίες, οι γονείς ενημερώνονται για τις νέες τάσεις και προκλήσεις που συνδέονται με τον γονεϊκό τους ρόλο και έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν, να παίξουν, να διασκεδάσουν, να μάθουν, να εμπνευστούν και να εκφραστούν. Παράλληλα, οι Οργανισμοί, προσφέρουν στα στελέχη τους τη δυνατότητα να εξισορροπήσουν την επαγγελματική με την προσωπική και οικογενειακή τους ζωής και να ενισχύσουν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και ομαδικής μάθησης μέσα στον Οργανισμό. From Positive Organizations to Positive Families: Positive Psychology of Parenting From Principles to Implementation: The Positive Parent From Theory to Practical Action: The role of the parent in boosting contemporary competences for happiness, well-being & success From Practical Action to Cognition: Artful Expression & Improvisation Resilience Harmony Sharing Appreciation Mindfulness Trust Positivity support Inspiration Entertainment Camaraderie Work-Life Balance

14 Issue 10, Summer 2014 Page 14 Season s Pick Η Βεντάλια Η Ινδία, η Κίνα και η Αίγυπτος διεκδικούν την πατρότητά της, η Ιαπωνία διεκδικεί την αίγλη και τη συμβολική της αξία και η Ευρώπη την τιμά σαν σύμβολο τέχνης και αισθητικής, εδώ και πολλούς αιώνες. Κατασκευασμένες από πλατιά φύλλα φοίνικα ή λωτού και από φτερά παγωνιού ή στρουθοκάμηλου, οι πρώτες βεντάλιες δημιουργήθηκαν για να παράγουν αέρα (η ετυμολογία της άλλωστε, συνδέεται με τη λατινική λέξη ventus, που σημαίνει αέρας), αλλά και για να διώχνουν τα έντομα. Ονομάστηκε μάλιστα «ριπίδιο», το υποκοριστικό της λέξης «ριπίς», επειδή πρόσφερε ριπές τεχνητού αέρα και αποθανατίστηκε στις Ταναγραίες κόρες, τα μικρά πήλινα αγάλματα που κατασκευάζονταν από τον 5ο ως τον 3 αιώνα π.χ. στην Τανάγρα της Βοιωτίας.

15 Issue 10, Summer 2014 Page 15 Season s Pick Η Βεντάλια Η βεντάλια, στην αντιπροσωπευτική πτυσσόμενη μορφή της, κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία γύρω στον 8 ο αιώνα και αποτέλεσε σημαντικό σύμβολο προσδιορισμού της κοινωνικής θέσης όσων την κρατούσαν, (κοσμούν ακόμα και σήμερα τα επίσημα κοστούμια των δικαστών και των αυτοκρατόρων), ενώ το δίπλωμα και ξεδίπλωμά της, εξελίχθηκε σε πολιτιστικό έθιμο της Ιαπωνίας. Λίγα χρόνια αργότερα, η πτυσσόμενη βεντάλια ταξίδεψε στην Κίνα και από εκεί στην Ινδία και την Περσία. Η πτυσσόμενη βεντάλια απέκτησε σημαντική θέση στην Ευρώπη, μετά τον 16 ο αιώνα και εξελίχθηκε σε περίτεχνο στολίδι το οποίο κατασκευαζόταν από διάφορα υλικά (ξύλο, ασήμι, φίλντισι, μαργαριτάρια, ελεφαντόδοντο, χρυσό, καθρέπτη, μετάξι, δαντέλα) και ήταν διακοσμημένη με ποιήματα, αλλά και με αναπαραστάσεις έργων διάσημων καλλιτεχνών. Η βεντάλια, ως σύμβολο κομψότητας διαδόθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων. Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος της βεντάλιας στην κλειστή κοινωνία της Ισπανίας, όπου εκτός από απαραίτητο αξεσουάρ, αποτέλεσε και μέσο επικοινωνίας μιας και ο τρόπος που μία γυναίκα κρατούσε τη βεντάλια της, αποκάλυπτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά της! Σήμερα, η χρήση της βεντάλιας έχει περιοριστεί, παραμένει όμως ένα όμορφο αντικείμενο τέχνης που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, ενώ συνεχίζει να αποτελεί την πιο γρήγορη, φορητή πηγή δροσιάς για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!

16 Issue 10, Summer 2014 Page 16 Μουσεία Βεντάλιας Le Musée de l'eventail - Παρίσι Ξεκίνησε το 1893 ως οίκος κατασκευής βεντάλιας και εκατό χρόνια αργότερα εξελίχθηκε στο πρώτο Μουσείο Βεντάλιας της Γαλλίας. Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις χώρους οι οποίοι συνολικά φιλοξενούν πάνω από 2,000 βεντάλιες που χρονολογούνται από τον 15 ο αιώνα και αναπαριστούν θέματα Ιστορίας, Μυθολογίας, Γραμμάτων & Τεχνών, Έθιμα της Ευρώπης και της Ανατολής, αλλά και Ιστορίας της Μόδας. The Fan Museum - Λονδίνο Ιδρύθηκε το 1991 και διαθέτει πάνω από 4,000 βεντάλιες που χρονολογούνται από τον 11 ο αιώνα μέχρι και σήμερα, οι οποίες παρουσιάζονται στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής που δημιουργήθηκαν. Το γεωργιανής εποχής, εντυπωσιακό κτίριο του μουσείου φιλοξενεί έναν μαγευτικό «μυστικό» γιαπωνέζικο κήπο χτισμένο με αρχιτεκτονικά στοιχεία της άπω ανατολής, καθώς και ένα υπέροχο χώρο για το απογευματινό τσάι.

17 Issue 10, Summer 2014 Page 17 Season s Pick Βεντάλια και Τέχνη Bride with a Fan, Marc Chagall, 1911 Ταναγραία Κόρη, Μουσείο του Λούβρου Woman with a Fan, Pablo Picasso, 1907 Two women in a Theatre Box, Mary Cassatt Lady with a Fan, Gustav Klimt, 1918 Γιάννης Τσαρούχης, Βεντάλια, 1950

18 Issue 10, Summer 2014 Page 18 To Do List Οι προτάσεις μας για δραστηριότητες Μουσείο Συναισθημάτων Καλοκαιρινό Πρόγραμμα: «Το Θάρρος βάζει τρικλοποδιά στο Φόβο!» Το φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα του Μουσείου Συναισθημάτων είναι εμπνευσμένο από τη διαδραστική έκθεση «Γεια σου κύριε Φόβε!». Περιλαμβάνει εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα που θα βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν, να αντιμετωπίσουν και να παίξουν με το συναίσθημα του φόβου με πολλούς διαφορετικούς συμβολικούς, διασκεδαστικούς και δημιουργικούς τρόπους! Γιατί τα παιχνίδια με το φόβο μας χαρίζουν δύναμη, χαρά και θάρρος! (έως 11 Ιουλίου 2014) Παιδικό Θέατρο Το Μαγικό Κλειδί Φέτος το καλοκαίρι, η Κάρμεν Ρουγγέρη και η ομάδα της, ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και παρουσιάζουν στα παιδιά «Το Μαγικό Κλειδί», ένα έργο εμπνευσμένο από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα, «Η καρδιά της βασιλοπούλας», από το βιβλίο «Παραμύθια και άλλα». Μουσείο Ακρόπολης Οικογενειακά παιχνίδια με Αρχαϊκά χρώματα Στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης «Αρχαϊκά Χρώματα», το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από τρία παιχνίδια: -Το παιχνίδι αναζήτησης λεπτομερειών στα αρχαϊκά γλυπτά, εκεί όπου σώζεται το χρώμα τους. -Την κασετίνα ζωγραφικής που περιέχει πραγματικά ορυκτά χρώματα και αντίστοιχα μολύβια για να χρωματίζουν τα παιδιά το σχέδιο της Πεπλοφόρου. -Το ντόμινο με συνδυασμούς σε ελεύθερη χρωματική απόδοση από τα σχέδια που διακοσμούσαν ρούχα και σκουλαρίκια των κορών της αρχαϊκής εποχής. Παράλληλα, το Μουσείο παρουσιάζει το διαδραστικό πρόγραμμα «Αναζητώντας τη θεά Αθηνά» και προσκαλεί τις οικογένειες να γνωρίσουν τη θεά Αθηνά και τα σύμβολά της, μέσα από 3 διαφορετικά παιχνίδια αναγνώρισής της μέσα στους εκθεσιακούς χώρους. Το Μουσείο εγκατέστησε ειδικές παιδικές λεζάντες για την αναζήτηση των 12 εκθεμάτων που περιλαμβάνει το παιχνίδι. Το παιχνίδι συνδυάζεται με την ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης», μία εικονική περιήγηση με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς, αλλά και με το Μουσείο Ακρόπολης. Θεσσαλονίκη Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου Με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα 200 περίπου δράσεων θα εμπλουτίσει η Διεύθυνση Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης τις καλοκαιρινές διακοπές των μικρών της φίλων. Πρόκειται για την τρίτη εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Σεπτεμβρίου στις βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το φετινό θέμα της καλοκαιρινής εκστρατείας είναι οι αντιθέσεις και το σύνθημα της καλοκαιρινής εκστρατείας είναι «ότι κι αν σκέφτεσαι, σκέψου το αντίθετο». Τα παιδιά θα συναντήσουν «το πάνω» και «το κάτω», «το ορατό» και «το αόρατο», «το παλιό» και «το καινούργιο» και θα προσπαθήσουν να καταλάβουν πως τα αντίθετα συνθέτουν τον κόσμο και ισορροπούν μεταξύ τους.

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΣΧΟΛΗ:ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΜΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ:ΒΑΚΑΡΤΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΠΑΠΑΖΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΚΑΒΑΛΑ 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Geitonas Alumni UK. Η Disneyland των μεγάλων... Συνέντευξη Μαρία Αλεξίου. Πρόεδρος Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ. Magic Bus.

Geitonas Alumni UK. Η Disneyland των μεγάλων... Συνέντευξη Μαρία Αλεξίου. Πρόεδρος Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ. Magic Bus. ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.Γ. ΤΕΥΧΟΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΣ 2014 Η Disneyland των μεγάλων... Magic Bus Geitonas Alumni UK Ένα νέο ξεκίνημα Συνέντευξη Μαρία Αλεξίου Πρόεδρος Ελληνικό Δίκτυο ΕΚΕ [ WELCOME PAGE ] EDITORIAL

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αικατερίνη Κεδράκα Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα. Σουζάνα Χούλια

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ. Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα. Σουζάνα Χούλια ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΤΕΥΧΟΣ 6 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2007 4 Συνέδρια και Ημερίδες 6 24η Γενική Συνέλευση

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία

στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 Τ Ι Μ Η 0, 0 1 δείτε τα ΔΩΡΑ ΜΑΣ σελ. 25 στη Θεσσαλονικη µε χαρά & δηµιουργία ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ Αν θες μπορείς κι εσύ να της πεις αντίο. GAMING Xbox One VS Nintendo Wii U VS PlayStation

Διαβάστε περισσότερα

Καταφύγιο Ολύμπου: Μιχάλης Στύλλας. Ελληνική ναυτιλία: Μία ιστορική παγκόσμια δύναμη που ΑΝΤΕΧΕΙ στην κρίση. Μακροζωία ή ευζωία; Ή και τα δύο;

Καταφύγιο Ολύμπου: Μιχάλης Στύλλας. Ελληνική ναυτιλία: Μία ιστορική παγκόσμια δύναμη που ΑΝΤΕΧΕΙ στην κρίση. Μακροζωία ή ευζωία; Ή και τα δύο; ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.Γ. ΤΕΥΧΟΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Καταφύγιο Ολύμπου: Μιχάλης Στύλλας Ελληνική ναυτιλία: Μία ιστορική παγκόσμια δύναμη που ΑΝΤΕΧΕΙ στην κρίση Μακροζωία ή ευζωία; Ή και τα δύο; ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 λέποντας με το μυαλό και όχι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λλάδα των Βενετών αραγωγη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

2.315. Θέσεις εργασίας. 40 σελίδες που αφορούν στη διαχείριση και στη βελτίωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής.

2.315. Θέσεις εργασίας. 40 σελίδες που αφορούν στη διαχείριση και στη βελτίωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής. Δωρεάν Eβδομαδιαία Εφημερίδα ΤΕΥΧΟΣ #96 / Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 40 σελίδες που αφορούν στη διαχείριση και στη βελτίωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής 25.000 Αντίτυπα Εργασία Υπάλληλοι Γραφείου,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Η εκπαίδευση των μαθητών με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες και ταλέντα ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 9 Περιεχόμενα Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 1 Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 7 Συνέδρια & Ημερίδες 12 Νέα Μουσεία & Επανεκθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ο πιο ασφαλής συνδυασμός

ο πιο ασφαλής συνδυασμός 1 2011 ο πιο ασφαλής συνδυασμός Νέα εποχή για τις εταιρίες της ERGO Eκδρομή Συνεργατών στο Βιετνάμ Οικονομικά στοιχεία VICTORIA έτους 2010 Περιεχόμενα 08 20 28 Εξώφυλλο ΕRGO. Nέα επόχη για τις εταιρίες

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Thorsten Ludwig. Ξενάγηση Ερμηνείας Μιλώντας στον κόσμο για την κληρονομιά μας. Bildungswerk interpretation

Thorsten Ludwig. Ξενάγηση Ερμηνείας Μιλώντας στον κόσμο για την κληρονομιά μας. Bildungswerk interpretation 2 Thorsten Ludwig Ξενάγηση Ερμηνείας Μιλώντας στον κόσμο για την κληρονομιά μας Bildungswerk interpretation 3 Μία ηλεκτρονική μορφή της παρούσας έκδοσης έχει κατατεθεί στη Deutsche Nationalbibliothek.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ- ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2013 Θέματα και απόψεις ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 51

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ- ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2013 Θέματα και απόψεις ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 51 Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Ο Υ Π Ρ Ο Β Λ Η Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ Κ Α Ι Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Σ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ- ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2013 Θέματα και απόψεις ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 51 ΣΧΟΛΗ Ι.Μ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Ε Κ

Διαβάστε περισσότερα

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο»

«Ψυχαγωγία και κίνδυνοι στο διαδίκτυο» Τ Ε Χ Ν ΟΛΟ Γ Ι ΚΟ Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι ΚΟ Ι Δ Ρ Υ Μ Α Μ Ε Σ ΟΛΟ Γ Γ Ι Ο Υ Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Ε ΦΑ Ρ Μ Ο Γ Ω Ν Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Η Σ Σ Τ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 19 Οκτωβρίου 2013 ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 19 Οκτωβρίου 2013 ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ διαδρομές ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Τα Νεώρια ως... Σχολή Καλών Τεχνών 2 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ diadromes@haniotika-nea.gr διαδρομές ΝΕΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΕΚΔΟΣΗ 19Οκτωβρίου2013 ~ editorial

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοί στο όνειρό μας

Πιστοί στο όνειρό μας Τεύχος 08 - Δεκέμβριος 2011 Το Newsletter του Συλλόγου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ν. Γ. Παπαδημητρίου Πιστοί στο όνειρό μας Ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε κάποτε: «Όλοι είμαστε βουτηγμένοι στη λάσπη. Όμως, κάποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Πρόγραμμα για την καλλιέργεια, την αγωγή και τη φροντίδα παιδιών προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ. Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ. Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2013 ΠΡΩΤΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ Δρ Νίκος Καλογεράς Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Διαβάστε περισσότερα

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7

Μάθε να φτιάχνεις κάρτες. Δeς πως στην σελ. 7 ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΥΧΟΣ1ο1ο- -Φεβρουάριος Φεβρουάριος2013 2013 Μαθητική Εφημερίδα 3ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας Ο Κουτσομπόλης του Σχολείου μας Viva Voce Η χορωδία μας Διάβασε τα πρώτος στη σελ. 3 Μάθε οσα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας

Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2004 Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας Επιμέλεια: Βενετία Αποστολίδου & Ελένη Χοντολίδου Β Γυμνασίου ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ 2002-2004 ΕΠΕΑΕΚ II

Διαβάστε περισσότερα

δημιουργία ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» ΤΕΥΧΟΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - MAΪΟΣ 2014 Aφιέρωμα: «Βιβλίο»

δημιουργία ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» ΤΕΥΧΟΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - MAΪΟΣ 2014 Aφιέρωμα: «Βιβλίο» δημιουργία ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ» ΤΕΥΧΟΣ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - MAΪΟΣ 2014 Aφιέρωμα: «Βιβλίο» Εικαστικά έργα των μαθητών μας A' Γυμνασίου - Ελληνικός Πολιτισμός Λευτέρης Βερούχης A'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 17 - Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 17 - Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 17 - Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 WR/ΚΩστασ ΜπΕη Παναγιώτης Νεοφυτίδης: Το Αστρο της Βεργίνας σύμβολο των επιχειρήσεων του ομίλου του 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Ενα άξιο τέκνο του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ROBOT MASTERS. Γυμνάσιο - Λύκειο. Στο φύλλο αυτό μπορείτε να διαβάσετε: ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΔΕΛΑΣΑΛ. ιουνιοσ 2015

ROBOT MASTERS. Γυμνάσιο - Λύκειο. Στο φύλλο αυτό μπορείτε να διαβάσετε: ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΔΕΛΑΣΑΛ. ιουνιοσ 2015 ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΔΕΛΑΣΑΛ ιουνιοσ 2015 περιοδικη εκδοση αριθμοσ φυλλου 31 Γυμνάσιο - Λύκειο Στο φύλλο αυτό μπορείτε να διαβάσετε: Robot Masters σελ.3 Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ σελ.4 Α Βραβείο

Διαβάστε περισσότερα