Παράρτηµα Θεσσαλονίκης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Παράρτηµα Θεσσαλονίκης"

Transcript

1 ΕΛΕΠΑΠ Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων Παράρτηµα Θεσσαλονίκης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙ ΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΠΥΛΑΙΑΣ Τηλ. : & Φαξ :

2 Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων, ως Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ικαίου φιλανθρωπικό σωµατείο ειδικά αναγνωρισµένο από το κράτος, είναι το πρώτο µη κερδοσκοπικό ίδρυµα που άνοιξε τις πύλες του το 1937 για να υποδεχθεί τα παιδιά µε αναπηρίες. Στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε να λειτουργεί το 1969 και προσφέρει στο Βορειοελλαδικό χώρο υψηλές υπηρεσίες στα παιδιά µε ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους εδώ και 40 χρόνια. Αποτελεί κέντρο ανοιχτής περίθαλψης. Μεριµνά για τη διάγνωση, τη θεραπεία, την εκπαίδευση και την επαγγελµατική κατάρτιση των παιδιών µε κινητικές κυρίως δυσλειτουργίες, εγκεφαλική παράλυση ή προβλήµατα λόγου και µάθησης ξεκινώντας από ηλικίες ολίγων ηµερών έως και 20 ετών. Αγκαλιάζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους µε αγάπη και σεβασµό έχοντας ως µοναδικό στόχο να αξιοποιήσει στο µέγιστο τις δυνατότητες των παιδιών και να τα βοηθήσει να κάνουν τα βήµατα ζωής τους στο µέλλον. Η ΕΛΕΠΑΠ εξυπηρετεί µηνιαία περίπου 250 παιδιά και τις οικογένειές τους. Τα παιδιά που παρακολουθούν και τα εκπαιδευτικά προγράµµατα, το µεσηµέρι επιστρέφουν στο σπίτι τους µε τα λεωφορεία της ΕΛΕΠΑΠ. Η ΕΛΕΠΑΠ στεγάζεται σε ιδιόκτητα χώρο συνολικής έκτασης τµ σε ένα καταπράσινο περιβάλλον 9 στρεµµάτων στους Ελαιώνες Πυλαίας. Αποτελείται από 4 ανεξάρτητα κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες και τα διάφορα τµήµατά της. Η ΕΛΕΠΑΠ παρακολουθεί και ενηµερώνεται διαρκώς για όλες τις παγκόσµιες δράσεις : Έχοντας συµµετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα δράσης Leonardo da Vinci µε τίτλο «TRAINING FOR LIFE» Basketball coaching ως µέλος της Αναπτυξιακής Σύµπραξης «ΠΡΩΤΕΑΣ» στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL ως ενεργό µέλος της ιεθνούς Εταιρίας Αποκατάστασης «Rehabilitation International» και, ως ενεργό µέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αποκατάστασης «Rieca» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙ ΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΠΥΛΑΙΑΣ Τηλ. : & Φαξ :

3 Η ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης διοικείται από ιοικούσα Επιτροπή, όλα τα µέλη της οποίας, διακεκριµένοι επιστήµονες διαφόρων ειδικοτήτων, προσφέρουν εθελοντικό έργο προς όφελος των παιδιών του Ιδρύµατος. Λίλα Μπακατσέλου Bενιζέλου Άννα Πάντου άνος Ανανιάδης Βίκυ Χαΐτογλου Γιώργιος Μακρής Καίτη Τζιτζικώστα Στέλιος εργιανλής Ελένη Ιωσηφίδου ήµητρα Ζαµπούλη Κική Κουϊµτζή Ένη Πασσιά Ζωή Γιαννοπούλου Στεφάνου Πρόεδρος A Αντιπρόεδρος Β Αντιπρόεδρος Γραµµατέας Ταµίας αν. αν. αν. Το άριστα καταρτισµένο και έµπειρο προσωπικό της αποτελείται από : Ιατρούς : ορθοπεδικό, νευρολόγο, παιδονευρολόγο/αναπτυξιολόγο και οφθαλµίατρο Θεραπευτές : φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και υδροθεραπευτές όλοι εξειδικευµένοι στις πλέον σύγχρονες µεθόδους θεραπείας (Bobath, Halliwick, Bliss, Baby Bobath, Ψυχοκινητική και Αισθητηριακή Ολοκλήρωση) καθώς και µουσικοθεραπευτές Ειδικούς Παιδαγωγούς Εµβιοµηχανικούς Νοσηλεύτρια Κοινωνική Λειτουργό Ψυχολόγο Τεχνολόγο Φυτικής Παραγωγής ιοικητικό Προσωπικό Οδηγούς σχολικών οχηµάτων Βοηθητικό Προσωπικό Ηµερήσιας Φροντίδας Οι εθελοντές της ΕΛΕΠΑΠ αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της. Ανεκτίµητη είναι η προσφορά του Συλλόγου «Οι Φίλες της ΕΛΕΠΑΠ», της οµάδας «Κορίτσια σε ράση για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ», των επιστηµόνων του ιατρικού χώρου, των βοηθών που βρίσκονται κοντά στα παιδιά καθηµερινά, φίλων και αρωγών που τη στηρίζουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙ ΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΠΥΛΑΙΑΣ Τηλ. : & Φαξ :

4 Η οργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛΕΠΑΠ έχει σχεδιαστεί έχοντας διπλό στόχο: τη µεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε παιδιού, αλλά και τη βοήθεια, µε παράλληλες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, των µελών της οικογένειάς του. Προκειµένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πραγµατοποιούνται τακτικά διεπιστηµονικά συµβούλια για κάθε παιδί, στα οποία αξιολογείται η πορεία του παιδιού και τίθενται συλλογικά οι επόµενοι στόχοι, σε ό,τι αφορά στη θεραπεία, στην ψυχαγωγία και την εκπαίδευσή του. ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ιατρεία που εξυπηρετούν τα παιδιά του Ιδρύµατος : Αναπτυξιολογικό Ορθοπαιδικό Οφθαλµολογικό Παιδιατρικό Νευρολογικό Παιδονευρολογικό ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στα παιδιά και Συµβουλευτική Γονέων. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Εργοθεραπεία Θεραπευτική Κολύµβηση Μουσικοθεραπεία Ψυχοκινητική Λογοθεραπεία Ψυχολογική Στήριξη Φυσικοθεραπεία Πολυαισθητηριακή Εκπαίδευση ((S.I. & Snoezelen) Υποστηρικτική Τεχνολογία (µέσω ηλ. Υπολογιστών) Ηλεκτροθεραπεία Απαραίτητη για τη σωστή καθοδήγηση της οικογένειας στην αντιµετώπιση ποικίλων κοινωνικών και ασφαλιστικών θεµάτων. ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Απευθύνεται σε βρέφη, νήπια και παιδιά έως 7 ετών και έχει σκοπό την σφαιρική παρακολούθηση, τον έγκαιρο εντοπισµό των προβληµάτων στην ανάπτυξη τους, τόσο την κινητική όσο και τη νοητική, και την έγκαιρη αντιµετώπιση τους. Αξίζει δε, να αναφερθεί πως σύµφωνα µε τον Νόµο Ειδικής Αγωγής (Ν.3699/2008, αρθ. 32), η φοίτηση των παιδιών ηλικίας 4 έως 7 ετών στο πρόγραµµα Πρώιµης Παρέµβασης της ΕΛΕΠΑΠ είναι ισότιµη µε την φοίτηση σε οποιαδήποτε µονάδα ειδικής προσχολικής αγωγής. ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΥΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η Πολυαισθητηριακή Εκπαίδευση (S.I. & Snoezelen) είναι µια µοναδική µέθοδος θεραπείας και εκπαίδευσης που βασίζεται στην παροχή αισθητηριακού ερεθισµού και χαλάρωσης σε κατάλληλα διαµορφωµένο περιβάλλον. Αποτελεί δε καινοτοµία για τα σηµερινά δεδοµένα θεραπευτικής προσέγγισης στα άτοµα µε πολλαπλές αναπηρίες. Η ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης είναι το µοναδικό Ίδρυµα σε ολόκληρο το Βορειοελλαδικό χώρο που προσφέρει κάτι αντίστοιχο. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙ ΩΝ -ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΠΥΛΑΙΑΣ Τηλ. : & Φαξ :

5 ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Η µουσικοθεραπεία είναι µια σύγχρονη θεραπευτική µέθοδος, στην οποία η µουσική χρησιµοποιείται µε συστηµατικό και δηµιουργικό τρόπο από ειδικά εκπαιδευµένο µουσικοθεραπευτή, µε στόχο την αποκατάσταση, διατήρηση, και βελτίωση της πνευµατικής, ψυχικής, και σωµατικής υγείας. Σε παιδιά µε κινητικές διαταραχές και καθυστέρηση της ψυχοκινητικής τους εξέλιξης, η µουσικοθεραπεία µπορεί να συµβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάστασή τους. ΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΑ ΙΣΗΣ Το µοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, εργαστήριο ανάλυσης βάδισης για άτοµα µε κινητικά προβλήµατα, λειτουργεί στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης. Η ανάλυση βάδισης είναι µια µέθοδος ιδιαίτερα καινοτόµα, κατά την οποία γίνεται καταγραφή της κίνησης του ασθενούς, µε τη χρήση καµερών και ηλεκτρονικών υπολογιστών και τρισδιάστατη απεικόνιση αυτής της καταγραφής στον Η/Υ και τέλος ανάλυση των δεδοµένων από ειδικό λογισµικό. ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΝΕΩΝ «Κηπουρικής & ραστηριοτήτων Καθηµερινής Ζωής» Καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων µε αναπηρία να ζουν µε ποιότητα και αυτοεκτίµηση, να οργανώνουν τον τρόπο ζωής τους σύµφωνα µε την προσωπική τους βούληση, να καταλαµβάνουν ισότιµες θέσεις στην καθηµερινή διαβίωση και να εργάζονται. Για τους νέους δηµιουργήθηκε ένας χώρος προσβάσιµος, ευχάριστος, παραγωγικός ο οποίος περιβάλλεται από έναν κήπο µε καλλιέργειες. Η κηπουρική βοηθάει να καλλιεργηθούν δυνατότητες όπως: o Επικοινωνία και Κοινωνικότητα µε τη συµµετοχή σε µια οµάδα και µε την ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων o Ευεξία βελτιώνει την φυσική κατάσταση o Αυτοπεποίθηση δίνει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέες µορφές ικανοτήτων o Φυσική ικανότητα - βελτιώνει τις κινητικές ικανότητες o ιατροφή τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες µαθαίνουν να διατρέφονται µε υγιεινά προϊόντα που τα καλλιεργούν τα ίδια o Γνώσεις που αφορούν το περιβάλλον και τη φύση o Χαρά για τη ζωή συµµετοχή σε µια υπέροχη δραστηριότητα µε ποικίλες ενδιαφέρουσες δράσεις Στο πλαίσιο δραστηριοτήτων καθηµερινής ζωής, νέοι και νέες από 16 έως 30 ετών εκπαιδεύονται στη µαγειρική, στην εξοικείωση µε τις συναλλαγές (σε τράπεζες, οργανισµούς), µε τις αγορές (σε σούπερ µάρκετ) και µε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών (όπως πλυντήριο, σίδερο) και γενικά σε ό,τι βοηθάει στην αυτόνοµη διαβίωσή τους. Το πρόγραµµα των σπουδαστών πλαισιώνεται µε θεραπευτικές συνεδρίες Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Υποστηρικτικής Τεχνολογίας και Μουσικοθεραπείας. Η διάρκεια της φοίτησης είναι τριετής. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙ ΩΝ -ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΠΥΛΑΙΑΣ Τηλ. : & Φαξ :

6 ΕΙ ΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Στους χώρους της ΕΛΕΠΑΠ φιλοξενούνται Ειδικά ηµόσια Νηπιαγωγεία και ηµοτικό Σχολείο που φροντίζουν για την εκπαίδευση και προετοιµασία των παιδιών µε σκοπό την ενσωµάτωσή τους σε ανώτερη εκπαιδευτική βαθµίδα ή σε ευρύτερες κοινωνικές οµάδες. Για την µεταφορά των παιδιών των Σχολείων από το σπίτι τους προς το Ίδρυµα και αντίστροφα, η ΕΛΕΠΑΠ διαθέτει πέντε σχολικά αυτοκίνητα. Από την ίδρυσή της έως σήµερα, περισσότερα από παιδιά και οι οικογένειές τους, έχουν βρει τη βοήθεια και τη συµπαράσταση που χρειάζονται στην ΕΛΕΠΑΠ. Έτσι είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν αποτελεσµατικά στις δυσκολίες που αντιµετωπίζουν και να ενταχθούν ευκολότερα στον κοινωνικό ιστό και στην αγορά εργασίας. Αξιόλογος αριθµός των παιδιών αυτών αποκαταστάθηκε πλήρως ενώ τα περισσότερα κατάφεραν να κινηθούν, να επικοινωνήσουν και να οργανώσουν τον εαυτό τους ξεπερνώντας τα «όρια» που είχαν τα ίδια πιστέψει ή τους είχε θέσει το περιβάλλον τους. Κάποια παιδιά κατάφεραν να περπατήσουν, πολλά έµαθαν να αυτοεξυπηρετούνται και άλλα ανέπτυξαν τεχνικές επικοινωνίας µε το περιβάλλον τους ενώ µέχρι τότε ζούσαν στην παθητική σιωπή. Σηµαντικός αριθµός αποφοίτων της επαγγελµατικής κατάρτισης έχει απορροφηθεί από την αγορά εργασίας ενώ όλοι τους ανεξαιρέτως βρήκαν την υποστήριξη που είχαν ανάγκη σε ένα περιβάλλον δυναµικό, πολύπλευρο και δηµιουργικό. Η ΕΛΕΠΑΠ έχει διαρκή στόχο την ανελλιπή ενηµέρωση, ευαισθητοποίηση και συνεργασία µε όλους τους αρµόδιους φορείς -Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους Κοινωνικούς παράγοντες - για άµεσες, δίκαιες και αποτελεσµατικές λύσεις στα προβλήµατα των παιδιών µε αναπηρία. Απώτερος σκοπός της παραµένει πάντα η συνεχής βελτίωση της σωµατικής και ψυχικής υγείας των παιδιών µε κινητικές δυσλειτουργίες σε ένα χώρο όπου η ανθρωπιά και ο σεβασµός στη διαφορετικότητα θα κυριαρχούν. Ο προϋπολογισµός της ΕΛΕΠΑΠ καλύπτεται µόνο εν µέρει από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα Ασφαλιστικά Ταµεία. Το µεγαλύτερο σηµαντικό υπόλοιπο που παραµένει καλύπτεται από τις πολύτιµες δωρεές των φίλων της ΕΛΕΠΑΠ, από τους υποστηρικτές της, τις χορηγίες και τα έσοδα εκδηλώσεων. Η ΕΛΕΠΑΠ δε θα µπορούσε να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο, χωρίς την ανεκτίµητη προσφορά των ιδιωτών, επιχειρήσεων, εθελοντών και φορέων, η οικονοµική στήριξη των οποίων είναι πραγµατικά ζωτικής σηµασίας και συµβάλει στην υλοποίηση του δικαιώµατος των παιδιών αυτών στη θεραπεία, στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι, στη συµµετοχή στην ίδια τους τη ζωή. Καταθέστε το ποσό που επιθυµείτε στους λογαριασµούς της ΕΛΕΠΑΠ Γίνετε Αρωγό µε µια µικρή ετήσια συνδροµή «Υιοθετήστε» ένα παιδί, προσφέροντας το κόστος του προγράµµατος αποκατάστασής του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙ ΩΝ -ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΠΥΛΑΙΑΣ Τηλ. : & Φαξ :

8ΕΛΕΠΑΠ Ετήσιος Απολογισμός 08. Βήματα ζωής

8ΕΛΕΠΑΠ Ετήσιος Απολογισμός 08. Βήματα ζωής 8 Βήματα ζωής 02. ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ > Lindsay Gladstone > WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. > Αδάμ Γεώργιος & Ελένη > Αθανασιάδης Παύλος Γ. > Αμερικανικό Ίδρυμα «Εγγύς Ανατολή» > Βαρδινογιάννη Μαριάννα > Βασιλική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ... 6 Η ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 8 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 13 1. Μονάδες εκπαίδευσης στην Ελλάδα...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ... 6 Η ΕΙ ΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 8 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α... 13 1. Μονάδες εκπαίδευσης στην Ελλάδα... 14 2. Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

δράσεις ζωής περιεχόμενα... 1ST INTERNATIONAL CONFERENCE ON BRAIN INJURY Στηρίξτε ΤΩΡΑ το έργο της ΕΛΕΠΑΠ

δράσεις ζωής περιεχόμενα... 1ST INTERNATIONAL CONFERENCE ON BRAIN INJURY Στηρίξτε ΤΩΡΑ το έργο της ΕΛΕΠΑΠ Στηρίξτε ΤΩΡΑ το έργο της ΕΛΕΠΑΠ Δείξτε την αγάπη σας με μια Συνδρομή Αφοσίωσης: Γίνεστε ενεργό μέλος της οικογένειας του Ιδρύματος με προτεραιότητα συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις μας Ετήσια Συνδρομή:

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστηριακό Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ

Φροντιστηριακό Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ΑΘΗΝΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ Φροντιστηριακό Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας ΑΘΗΝΑ Πρόγραμμα Grundtvig : 2009-1-LT1-GRU06- ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ επιμέλεια Εξάρχου Ζωή, Κοινωνιολόγος με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή Υπεύθυνη του «Θεοδωρίδειου Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΛΚΥΟΝΗ" Ο Σύλλογος ΑΛΚΥΟΝΗ, είναι φιλανθρωπικό σωματείο μη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε άτοµα µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε άτοµα µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε άτοµα µε αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» Άρθρο 1 Έννοια και σκοπός 1. Η αναπηρία αποτελεί φυσικό µέρος της ανθρώπινης

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011

Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο. Περιορισμοί Προτάσεις. Οκτώβριος 2011 Υπηρεσίες Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης στην Κύπρο Περιορισμοί Προτάσεις Οκτώβριος 2011 Συντονιστική Υπηρεσία Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Μελέτη/Συγγραφή: Μαρίνα Παγιάτσου Συλλογή στοιχείων/καταγραφή προβλημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.)

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.) 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Μήνυμα Δημάρχου... 3 Εισαγωγή Προέδρου Ο.Κ.Π.Α.Π.Α... 5 Α. Κρίση και Κοινωνική πολιτική... 7 Β. Γενικές παρατηρήσεις... 9 Γ. Κεντρική υπηρεσία... 10 Γ1. Οικονομικά στοιχεία Ο.Κ.Π.Α.Π.Α...

Διαβάστε περισσότερα

δράσεις ζωής περιεχόμενα... ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΡΕΦΩΝ

δράσεις ζωής περιεχόμενα... ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΡΕΦΩΝ δράσεις ζωής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1937 NEWSLETTER IOYΛΙΟΣ 2011 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΒΡΕΦΩΝ Το Πρόγραμμα Βρεφών της ΕΛΕΠΑΠ στηρίζεται στην

Διαβάστε περισσότερα

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση

Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση Οι κοινωφελείς οργανώσεις που συμμετέχουν στην εκδήλωση ActionAid Hellas Φαλήρου 52, 11741 Αθήνα Τ: 2109212321 E: info.hellas@actionaid.org www.actionaid.gr H ActionAid είναι μια διεθνής, μη κυβερνητική,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά Τα άτομα με αναπηρία είναι μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού και

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ 3 1.1 1.2 2 ΑΡΘΡΟ 259 ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΙ ΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΑΠΟ ΤΟ 1951 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ κ. ΦΟΥΣΤΑΝΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Α ΜΕΡΟΣ... 3 Ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης... 3 1. Εννοιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «Οργάνωση και λειτουργία της Ειδικής Εκπαίδευσης»

ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «Οργάνωση και λειτουργία της Ειδικής Εκπαίδευσης» 1 ΣΧΕ ΙΟ ΝΟΜΟΥ «Οργάνωση και λειτουργία της Ειδικής Εκπαίδευσης» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΕΝΝΟΙΑ - ΣΚΟΠΟΣ- Ο όρος «ειδική αγωγή» που αναγράφεται σε διατάξεις νόµων, προεδρικών διαταγµάτων και υπουργικών αποφάσεων αντικαθίσταται

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 1.1. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ... 4 1.2. Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑ Α... 6 1.3. ΕΙ ΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ... 6 2. ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ... 7 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Ερευνητική Εργασία Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστηµών Α Λυκείου (2 0 τετράµηνο) Θέµα: Εθελοντισµός - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Συντονιστές καθηγητές: Φουρναράκης Φίλιππος Σαββοπούλου Αντιγόνη ~ 1

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τα οποία έχουν ως βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Εργαστήρια Δραστηριότητες ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ www.amc.edu.gr Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και επιστημών, οι οποίες έχουν ως βασικό γνώμονα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ KΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr / facebook.com/kethea / www.twitter.com/ketheagr ΑΡ. ΛΟΓ. ΔΩΡΕΩΝ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002 1 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας. Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Ανίχνευση Οµάδας υψηλού κινδύνου για άνοια σε άτοµα των 65 ετών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Eξίσωση των Ευκαιριών - Καταπολέµηση των ιακρίσεων

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α. Eξίσωση των Ευκαιριών - Καταπολέµηση των ιακρίσεων ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (Ε.Σ.Α.Ε.Α.) ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙ ΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α Eξίσωση των Ευκαιριών - Καταπολέµηση των ιακρίσεων Η παρούσα Εκθεση συντάχθηκε

Διαβάστε περισσότερα

2008 Ετήσιος Απολογισµός

2008 Ετήσιος Απολογισµός 2008 Ετήσιος Απολογισµός Περιεχόµενα ΠΟΡΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 4 Συνοπτικά Μεγέθη Οµίλου Γράµµα προς τους Μετόχους Μέλη Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασµού και Εκτελεστικής Επιτροπής Οικονοµική Επισκόπηση Η Μετοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 6 ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ και ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ για την εκπαίδευση Παιδιών µε Βαριά Νοητική Καθυστέρηση ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA

Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά Τμήματα θεραπευτικών προγραμμάτων KEΘEA Απολογισμός Έργου y m2 εκδότης Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) υπεύθυνος έκδοσης Βασίλειος Γκιτάκος/PhD, Διευθυντής KEΘEA συλλογή στοιχείων Τμήματα Έρευνας Τεκμηρίωσης και Διοικητικο-οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» Υποέργο: 18 ηµιουργία δικτύου/ων κοινωνικών φορέων, φορέων επιχειρηµατικότητας, µη κυβερνητικών οργανισµών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κωδικός Παραδοτέου

Διαβάστε περισσότερα