Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατών Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑ Α (Σύλλογος Φιλιαταίων Αθήνας)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατών Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑ Α (Σύλλογος Φιλιαταίων Αθήνας)"

Transcript

1 Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατών Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑ Α (Σύλλογος Φιλιαταίων Αθήνας) Το Φιλιάτι στο δρόµο από την Κέρκυρα στα Γιάννινα Αθήνα, Νοέµβριος 2006

2 Συνοπτική καταγραφή των οµιλιών & παρουσιάσεων της εκδήλωσης «ιαδροµές Το Φιλιάτι στο δρόµο από την Κέρκυρα στα Γιάννινα» που οργανώθηκε από το Σύλλογο των Φιλιαταίων της Αθήνας, την Κυριακή 12 Νοεµβρίου 2006 στο ξενοδοχείο Athens Imperial στην Πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα Το.Σ. του Συλλόγου Πρόεδρος: Λάζαρος Λέντζαρης (τηλ ) Αντιπρόεδρος: ηµήτρης Κύρκος (τηλ ) Γραµµατέας: Κώστας Βαρσάµης (τη ) Ταµίας: Βαλερύ Καλαµπάκα (τηλ ) Παναγιώτης Στρουγγάρης (τηλ ) ηµ. Σχέσεις: Συµεών Σκουτέρης (τηλ ) Μέλη: Ανθούλα Μάνου (τηλ ) Χρήστος Πέτσης (τηλ ) Απόστολος Σκάρλος (τηλ ) Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατών Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑ Α (Σύλλογος Φιλιαταίων Αθήνας) Ταχ. Θυρίδα 13664, Αθήνα Τηλ. / Fax. / SMS info@filiati.gr Ιστοσελίδα: Περιεχόµενα 1. Αποσπάσµατα από την εισαγωγική οµιλία του Λάζαρου Λέντζαρη, Προέδρου.Σ. του Συλλόγου (Σελ. 2) 2. Ανατύπωση άρθρου του κ. Γιώργου Μακρή, από το περιοδικό «Άπειρος» µε θέµα «Αρχαίοι ρόµοι στη Θεσπρωτία» (Σελ. 3) 3. Αποσπάσµατα από την οµιλία & παρουσίαση του Γιώργου Ρήγινου, Αρχαιολόγου, Προϊστάµενου της ΛΓ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (Σελ. 5) 4. Αποσπάσµατα από την οµιλία, παρουσίαση του Μιχάλη Πασιάκου, Ερευνητή & Προέδρου του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. (Σελ. 8) 5. Χάρτες & φωτογραφίες από την έκθεση (Σελ. 12) 2(19)

3 Εισαγωγική Οµιλία Φίλες και Φίλοι, ο σύλλογος µας επαναλειτουργεί ήδη περίπου ενάµισι χρόνο και σε αυτό το χρόνο έγιναν αρκετά µεν βήµατα για την επίτευξη των στόχων του, όχι όµως στο βαθµό που θα θέλαµε σαν ιοικητικό Συµβούλιο και σαν µέλη του Συλλόγου. Σήµερα, προσθέτουµε άλλο ένα λιθάρι στο έργο του Συλλόγου, οργανώνοντας µε τη βοήθεια του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ (Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας) µια εκδήλωση, που γίνεται για 1 η φορά µε θέµα τη διαδροµή από την Κέρκυρα στα Γιάννινα, εστιάζοντας λίγο περισσότερο στο Φιλιάτι αλλά παρουσιάζοντας επιπλέον και συνολικότερα τους δρόµους και τους σταθµούς (χάνια, βρύσες, πηγάδια κλπ) που οι προγονοί µας, από την αρχαιότητα µέχρι τα µέσα του προηγούµενου αιώνα, χρησιµοποιούσαν για να επικοινωνούν. «Ο δρόµος από την Κέρκυρα στα Γιάννινα, χαραγµένος πάνω σε αρχαία µονοπάτια, υπήρξε στην αρχή ο δρόµος των κοπαδιών και των νοµάδων, που κατέβαιναν το Φθινόπωρο από την Πίνδο, για να ξεχειµωνιάσουν στα φιλόξενα βοσκοτόπια που σχηµάτιζε ο Θύαµις- Καλαµάς στις εκβολές του. Αργότερα, στο µεσαίωνα, έγινε ο δρόµος του άλατος, για να διακινήσει το περίφηµο Σαγιαδινό αλάτι στα ενδότερα της Ηπείρου. Το αλάτι ακολουθούσαν τα παστά από τους περίφηµους «Κεστρινούς βόες» και τους χοίρους που έβοσκαν στους απέραντους βάλτους των αρχαίων Συβότων. Από κοντά και τα παστωµένα ψάρια από τα βιβάρια της Σαγιάδας. Το πρώτο κύµα εµπορίου στηριγµένο πάνω στον «άσπρο χρυσό» πορεύονταν προς τα Γιάννινα...» Σταθµός στο δρόµο αυτόν και το Φιλιάτι µε τα µεγάλα και πλούσια πηγάδια του, που όµως δεν άφηνε και τις καλύτερες των εντυπώσεων στους ευγενείς Ευρωπαίους περιηγητές. Αρωγοί στην προσπάθειά µας και πρωταγωνιστές της σηµερινής εκδήλωσης είναι ο κος Γιώργος Μακρής, Τοπογράφος Μηχανικός, ο κος Γιώργος Ρήγινος, Αρχαιολόγος και Προϊστάµενος της ΛΓ' Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο κος Μιχαλης Πασιάκος, Ερευνητής και Πρόεδρος του Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. αλλά και κύριος συντονιστής της σηµερινής εκδήλωσης. Σας ευχαριστούµε όλους για την παρουσία σας. 3(19)

4 Αρχαίοι ρόµοι στη Θεσπρωτία (Ανατύπωση από άρθρο στο περιοδικό «Άπειρος» του Γιώργου Μακρή, Τοπογράφου Μηχανικού Παίρνοντας αφορµή από τα όσα αναφέρονται στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Άπειρος» για το λιθόστρωτο παλιό µονοπάτι του Λάγγαρη στην Κεραµίτσα και τους κινδύνους που απειλούν την ύπαρξη του στο όνοµα της...ανάπτυξης, ήρθαν στο νου µου πολλά άλλα τέτοια µονοπάτια, που σε αρκετά παλιότερη εποχή αυλάκωναν την Θεσπρωτία και ήταν σαν να λέµε οι αρτηρίες του τόπου από τις οποίες κυκλοφορούσαν άνθρωποι, ζώα, αγαθά, καραβάνια, κρατικοί αξιωµατούχοι και οι περίεργοι ξένοι ταξιδιώτες που έµειναν στην ιστορία µε το παρατσούκλι «λόρδοι»! Πολλά από αυτά τα µονοπάτια δεν υπάρχουν πια. Άλλα τα κατάπιε ο χρόνος που τα κατάλυσε σιγά σιγά άλλα χρησίµεψαν σαν νταµάρια απ όπου προµηθεύτηκαν οι πλησιόχωροι κάτοικοι υλικό για να φτιάξουν σπίτια, πλατείες και σχολεία ενώ άλλα τα κατασπάραξε η µπουλντόζα. Τέτοια µονοπάτια (τι λέω κανονικοί δρόµοι ήταν!) υπήρχαν πολλά αλλά θα µνηµονεύσουµε µονάχα δυο τρία µια και έχουµε περιορισµένο χώρο. Ένα από αυτά ήταν ο ηµιονικός δρόµος που στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ξεκινώντας από τα Γιάννινα έφτανε κάτω στα λιµάνια του Ιονίου στον όρµο του Αγίου Ιωάννου, στον «γλυκύ λιµένα» των αρχαίων. Από τα Γιάννινα που έχουν υψόµετρο 480 µέτρα κίναγε κατά τον κατήφορο και σε είκοσι περίπου ώρες έφτανε στη θάλασσα, ακολουθώντας τη διαδροµή: ΓΙΑΝΝΙΝΑ, Κοσµήρα ροµεσιοί (Αρχαία ωδώνη ) - Πλέσια (Αγ Αναστασία) Μπουρελέσα (Κουµαριά) - Χάνι Μπουρελέσας - Πόποβο (Αγ.Κυριακή) ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - Καρβουνάρι ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ Γερακάρι Μούρι Μόρφη (Μορφάτι) - ΟΡΜΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ (ΓΛΥΚΥΣ ΛΙΜΗΝ) και µε µιας ώρας ακόµα πορεία, περίπου 4-5 χιλ. παραπέρα,τερµάτιζε στο λιµανάκι της Σπλάνζας( Φανάρι). Ο δρόµος αυτός ήταν διαχρονικός: Στα πολύ παλιά χρόνια, ένωνε την αρχαία Ηπειρωτική πρωτεύουσα Πασσαρώνα (κοντά στα Γιάννινα) µε την ωδώνη ( ραµεσιούς) και τα λιµάνια του Ιονίου και µε την προέκταση του, µε το Νεκροµαντείο της Ερφύρας. Ένας άλλος πάλι δρόµος ένωνε ξανά τα Γιάννινα µε το άλλο βορεινότερο λιµάνι του Ιονίου, τη Σκάλα της Σαγιάδας αλλά και την ίδια τη Σαγιάδα. Αυτός ο δρόµος ακολουθούσε τη διαδροµή ΓΙΑΝΝΙΝΑ - Ροδοτόπι Βελστίτσα (Κληµατιά) - Γέφυρα Ραϊκου Τσαρακοβίστα (Εκκλησοχώρι) -Μπράνια (Αγ. Μαρίνα) Ραβένη - Μαλούνι (;) Φοινίκι Φιλιάτες Τρικόρυφο Σµέρτος - ΣΚΑΛΑ ΣΑΓΙΑ ΑΣ, µε προέκταση προς Σαγιάδα και Κονίσπολη (που βρίσκεται στην Αλβανία). Και αυτός ο δρόµος ήταν σε χρήση και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και παλιότερα γιατί είναι αρχαίος δρόµος. Θα σταµατήσουµε όµως - γιατί έχουµε υπερβεί τον διαθέσιµο χώρο αναφέροντας συνοπτικά ότι υπήρχε ακόµα και ένας τρίτος σηµαντικός δρόµος, που µπαίνοντας από τις 4(19)

5 Αλβανικές ακτές στη σηµερινή Ελληνική Επικράτεια, από την Κονίσπολη στην Σαγιάδα και Σκάλα Σαγιάδας, κατέβαινε παραλία παραλία σε όλη την έκταση της Θεσπρωτίας για να συνεχίσει στο Νοµό Πρεβέζης και να καταλήξει στη Νικόπολη που είναι χτίσµα των Ρωµαίων και στην Πρέβεζα. Και αυτός ο δρόµος είναι αρχαίος και διάβαινε µέσα από πολλές αρχαίες (L) και νέες θέσεις ακολουθώντας τη διαδροµή: ΣΚΑΛΑ ΣΑΓΙΑ ΑΣ Σµέρτος - ποταµός Θύαµις (Καλαµάς) όπου η αρχαία Τιτάνη (Γκουµάνη) Ράγιο (L) - Ν.Σελεύκεια Ηγουµενίτσα - Λαδοχώρι(L) - Γραικοχώρι(L) - Αγία Μαρίνα -Μαζαράκι(L) - Μαργαρίτι(L) - Μόρφη(L) - Νεκροµαντείο Εφύρας(L) Βελανιδοράχη - Ριζό (Ρηνιάσα) - Καστροσυκιά Νικόπολη(L) ΠΡΕΒΕΖΑ. Πάνω σ αυτούς τους δρόµους που ίδρυσε ή βελτίωσε ή επισκεύασε σε κάποια ιστορική στιγµή της ζωής του ο Αλή Πασάς, κτίστηκαν και λειτούργησαν οι αναγκαίες εκείνες παρόδιες κατασκευές που έκαναν πραγµατοποιήσιµο ένα µακρινό ταξίδι και αργό ταξίδι. Αυτές οι κατασκευές ήταν τα χάνια, όπως αυτό της Μπουρλέσας που προαναφέραµε και τα γεφύρια, όπως αυτό του Ραϊκου για το οποίο κάναµε µνεία. Τα χάνια εξασφάλιζαν στους ταξιδιώτες και τα ζώα τους προφύλαξη απ την κακοκαιρία, µια στοιχειώδη διατροφή κι αυτό όχι πάντοτε και µια επαφή µε άλλους ανθρώπους. Οι δυτικής προέλευσης ταξιδιώτες (περιηγητές ή καλύτερα «λόρδοι»), προερχόµενοι από χώρες ενός άλλου πολιτισµού έψαλλαν τον εξάψαλµο για τα φτωχικά, συνήθως συνωστισµένα, ρυπαρά και κορεοβριθή χάνια, όµως οι σκληραγωγηµένοι και υποµονετικοί ντόπιοι, έβρισκαν εκεί την χωρίς πολλές τσιριµόνιες βοήθεια που είχαν ανάγκη. Τα γεφύρια της Τουρκοκρατίας µας είναι πολύ γνωστά, επειδή στην Ήπειρο έχουν µείνει αρκετά σε διαφορετικό βαθµό ερειπώσεως το καθένα. Τα πιο µεγάλα από αυτά, που γεφυρώνουν ποτάµια µε απόκρηµνες όχθες, είναι µονότοξα και εκτινάζουν τολµηρά το µοναδικό τους τόξο από όχθη σε όχθη σε µήκος πολλών µέτρων. Τα πιο µικρά µπορεί να έχουν δυο και τρία µικρότερα χαριτωµένα τοξωτά ανοίγµατα. Όλα τους µικρά και µεγάλα, είναι -ή θα έπρεπε να είναι- διατηρητέα µνηµεία σπουδαίου αρχιτεκτονικού κάλλους. Είναι όλα πέτρινα και οι λίθοι τους, που είναι αδρά πελεκηµένοι, συνδέονται µε ασβεστοκονίαµα. Χτίστηκαν από τις κοµπανίες των εξειδικευµένων «κιοπρουλίδων» από τα µαστοροχώρια της Κόνιτσας µε τη χρήση ξυλόσπιτου που τον αφαιρούσαν όταν οι κορυφαίοι θολίτες λίθοι «κλείδωναν» την κατασκευή, που στατικά εργάζεται δυναµικά σαν ένας ορθός κυλινδρικός θόλος. Θα τελειώσουµε το σύντοµο αυτό υπαινικτικό σηµείωµα µε την ελπίδα ότι από µια άλλη θέση θα πούµε πολύ περισσότερα και την άποψη ότι τα σπουδαία κατάλοιπα της παλαιότερης τεχνολογίας είναι αξιόλογα όσο και τα άλλα κατάλοιπα (ναοί, τείχη, αγάλµατα) και πρέπει να είναι σεβαστά και να προστατεύονται από όλους µας: Είναι η κληρονοµιά µας. 5(19)

6 Θαλάσσιοι και χερσαίοι δρόµοι στην αρχαία Θεσπρωτία (Μια Πρώτη Προσέγγιση) Γεώργιος Εµµ. Ρήγινος Προϊστάµενος ΛΓ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Η ευνοϊκή θέση της Θεσπρωτίας στο Ιόνιο και την Αδριατική, µε τα φυσικά λιµάνια της και το πλήθος των µικρών της όρµων, υπήρξε καθοριστική -διαχρονικά- για τις θαλάσσιες µεταφορές και την εν γένει επικοινωνία µεταξύ Ελλάδας ~ Ιταλίας και Ανατολής ~ ύσης. Στις νότιες ακτές της προσέγγισαν Μυκηναίοι άποικοι από τη δυτική Πελοπόννησο, ιδρύοντας οχυρωµένες ακροπόλεις, όπως την Εφύρα κοντά στο λεγόµενο Νεκροµαντείο, και εµπορικούς σταθµούς. Αιώνες αργότερα την ίδια διαδροµή ακολούθησαν οι Έλληνες της νότιας Ελλάδας στους πρώιµους ιστορικούς χρόνους κατά τη ραγδαία εξάπλωσή τους στη ύση στη διάρκεια του Β Ελληνικού αποικισµού. Κορίνθιοι και Κερκυραίοι εξαπλώνονται κατά µήκος των παραλίων της Ηπείρου, ιδρύοντας αποικίες και εµπορικούς σταθµούς κατά τη διάρκεια των αρχαϊκών και πρώιµων κλασικών χρόνων. Στα θεσπρωτικά παράλια ή πολύ κοντά στη θάλασσα του Ιονίου αναπτύσσονται κάποιοι από τους σηµαντικότερους οικισµούς και τις πόλεις των ύστερων κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, προκειµένου να εκµεταλλευτούν τις µεγάλες δυνατότητες της θαλάσσιας επικοινωνίας. Στα λιµάνια της Θεσπρωτίας φτάνουν οι Ρωµαίοι στρατηγοί και αξιωµατούχοι από τη στιγµή που η Ρώµη αρχίζει να αναµειγνύεται ενεργά στις υποθέσεις της Ελλάδας. Στα νότια παράλια της Θεσπρωτίας βρίσκεται µε το στόλο του ο Οκταβιανός Αύγουστος, λίγο πριν από τη ναυµαχία του Ακτίου, που έµελλε να αποβεί καθοριστική για το µέλλον το δικό του και όλου του κόσµου. Όλα αυτά και πολλά άλλα, που δεν αναφέρονται χάριν οικονοµίας, είναι αποτέλεσµα του γεγονότος, ότι από τα λιµάνια των θεσπρωτικών ακτών περνούσε ένας από τους κυριότερους θαλάσσιους δρόµους που εξασφάλιζε την επικοινωνία µεταξύ της ύσης και της Ανατολής. Παραπλέοντας τις θεσπρωτικές ακτές, ο θαλάσσιος αυτός δρόµος περνούσε από τον όρµο της Σαγιάδας και το λιµάνι των αρχαίων Συβότων κοντά στην Ηγουµενίτσα, από τον όρµο της Πλαταριάς και από το λιµάνι της αρχαίας Ελίνας, παράλιο οικισµό των ύστερων κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, που ταυτίζεται µε τον οχυρωµένο λόφο του υµοκάστρου στην παραλία Καραβοστάσι της Πέρδικας. 6(19)

7 Παρακλάδια του θαλάσσιου αυτού δρόµου θα µπορούσαν να θεωρηθούν οι ποτάµιοι δρόµοι του Καλαµά και του Αχέροντα, οι οποίοι όντας σε µεγάλο µέρος τους πλωτοί διευκόλυναν την επικοινωνία των ακτών µε το εσωτερικό της Θεσπρωτίας. Η γεωµορφολογική εικόνα της Θεσπρωτίας από την άλλη, µε τον έντονο κατακερµατισµό του φυσικού ανάγλυφου, που συνέτεινε στη σχετική αποµόνωση των διάφορων θεσπρωτικών φύλων, καθόρισε τη δοµή του χερσαίου δικτύου επικοινωνίας από την προϊστορική περίοδο έως τις µέρες µας. Η κατεύθυνση των βουνοσειρών του θεσπρωτικού χώρου διευκολύνει την κάθετη επικοινωνία από Β προς ΝΑ, επιβάλλοντας αντίστοιχη κατεύθυνση στις κυριότερες οδικές αρτηρίες µε την υποχρεωτική διέλευσή τους µέσω των φυσικών ορεινών διαβάσεων. Το υδρογραφικό σύστηµα της ευρύτερης περιοχής, αντίθετα, διευκολύνει την οριζόντια επικοινωνία από τα δυτικά παράλια προς την ανατολική ενδοχώρα της Ηπείρου. Τα δύο µεγάλα ποτάµια της Θεσπρωτίας, ο Αχέροντας και ο Καλαµάς, µαζί µε τους παραποτάµους τους -παρά τις συχνά διατυπωµένες αντίθετες απόψεις για τη συµβολή των ποταµών στην ανάπτυξη της χερσαίας επικοινωνίας- φαίνεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη µεταφορά ανθρώπων, αντικειµένων και ιδεών, καθώς αποτέλεσαν σηµαντικές φυσικές συγκοινωνιακές αρτηρίες στο πέρασµά τους ανάµεσα από τα βουνά. Οχυρωµένοι οικισµοί και µικρά κάστρα, που βρίσκονται σε φυσικά οχυρές θέσεις κατά µήκος των κοιλάδων, σε διασταυρώσεις σηµαντικών χερσαίων αρτηριών και σε θέσεις, από όπου ελέγχονται οι ποτάµιες διαβάσεις, µαρτυρούν τη σηµασία αυτών των φυσικών περασµάτων τόσο στην οικιστική ανάπτυξη της Θεσπρωτίας όσο και στην ανάπτυξη των χερσαίων δρόµων. Η χερσαία επικοινωνία εξασφαλιζόταν µε σχετικά λιγοστούς κεντρικούς δρόµους, οι οποίοι έπαιξαν -διαχρονικά- σηµαντικό ρόλο στην ιστορία της Θεσπρωτίας. Οι δρόµοι αυτοί, για την πορεία των οποίων διαθέτουµε αρκετά στοιχεία από τη ρωµαϊκή περίοδο και εξής, συνέχισαν να χρησιµοποιούνται καθ όλη τη µακραίωνη ιστορία της περιοχής. Οι χερσαίοι δρόµοι της Θεσπρωτίας των ελληνιστικών και ρωµαϊκών χρόνων σε µεγάλο βαθµό ταυτίζονται µε προϋπάρχοντες δρόµους της εποχής του Φιλίππου του Β ή και µε µονοπάτια, που χρησιµοποιούνταν αδιάλειπτα από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους. 7(19)

8 Μία από τις οδικές αυτές αρτηρίες συνέδεε την περιοχή της Αυλώνας και του Βουθρωτού στη σηµερινή νότια Αλβανία µε την Ήπειρο και τη νότια Ελλάδα. Η αρτηρία αυτή διέσχιζε κατά µήκος την παράκτια ζώνη της Θεσπρωτίας οδηγώντας στην περιοχή της -κατά πολύ µεταγενέστερης- ρωµαϊκής Νικόπολης και την Αιτωλοακαρνανία, ανάµεσα από τις κοιλάδες των ποταµών Πάβλα, Καλαµά, Αχέροντα και Λούρου. Την επικοινωνία των παραλίων της Θεσπρωτίας µε το εσωτερικό της ηπειρωτικής ενδοχώρας φαίνεται ότι εξασφάλιζαν δύο χερσαίοι δρόµοι, οι οποίοι µε αφετηρία τα βόρεια και τα νοτιότερα λιµάνια της αντίστοιχα έφθαναν στην κοιλάδα των Ιωαννίνων, την περιοχή της πρωτεύουσας της αρχαίας Ηπείρου Πασσαρώνας. Ο ένας από τους χερσαίους αυτούς δρόµους ένωνε την περιοχή του Νεκροµαντείου της Εφύρας µε το άλλο µεγάλο µαντείο της αρχαιότητας στην Ήπειρο, αυτό της ωδώνης, διασχίζοντας αρχικά την κοιλάδα του Αχέροντα-Κωκυτού ή τους χαµηλούς λόφους της παράκτιας περιοχής. Στη συνέχεια µέσω µιας ορεινής διάβασης των βουνών της Παραµυθιάς, που σε πολύ µεγάλο βαθµό ταυτίζεται µε τη σύγχρονη Εγνατία Οδό, οδηγούσε καταρχάς στη ωδώνη και από εκεί στην Πασσαρώνα, κοντά στα σηµερινά Ιωάννινα. Ένας δεύτερος δρόµος ξεκινώντας από τα λιµάνια των βορειότερων ακτών της Θεσπρωτίας, στις εκβολές του Καλαµά στην περιοχή της σηµερινής Σαγιάδας, κατέληγε στην πεδιάδα των Ιωαννίνων, διαµέσου της κοιλάδας του ποταµού Καλαµά. Στις µικρότερες κοιλάδες της ενδοχώρας, που σχηµατιζόταν από τους παραποτάµους -κατά κύριο λόγο- του Καλαµά και του Αχέροντα ή κάποια µικρότερα ποτάµια, δευτερεύοντες δρόµοι ενώνονταν µε ένα ή περισσότερους από τους προαναφερθέντες κύριους δρόµους ή κάποιο από τα λιµάνια της Θεσπρωτίας, δηµιουργώντας ένα σχετικά πυκνό οδικό δίκτυο. Το εν λόγω δίκτυο δρόµων, το οποίο σε µεγάλο βαθµό υπαγορεύτηκε από το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, αφενός µεν ταυτίζεται µε µονοπάτια που χρησιµοποιούνταν από την προϊστορική ήδη εποχή, αφετέρου δε υπήρξε σηµείο αναφοράς για τους δρόµους που διέσχιζαν το θεσπρωτικό χώρο καθ όλη τη διάρκεια των ρωµαϊκών, βυζαντινών και µεταβυζαντινών χρόνων, φτάνοντας µέχρι τις µέρες µας. 8(19)

9 Το Φιλιάτι στο δρόµο από την Κέρκυρα στα Γιάννινα του Μιχάλη Πασιάκου, Πρόεδρου Κ.Ι.ΜΕ.ΘΕ. - Κέντρο Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Ο δρόµος αυτός, χαραγµένος πάνω σε αρχαία µονοπάτια, υπήρξε στην αρχή ο δρόµος των κοπαδιών και των νοµάδων, που κατέβαιναν το Φθινόπωρο από την Πίνδο, για να ξεχειµωνιάσουν στα φιλόξενα βοσκοτόπια που σχηµάτιζε ο Θύαµις- Καλαµάς στις εκβολές του. Αργότερα, στο µεσαίωνα, έγινε ο δρόµος του άλατος, για να διακινήσει το περίφηµο Σαγιαδινό αλάτι στα ενδότερα της Ηπείρου. Η σχέση αυτή της Σαγιάδας και των Ιωαννίνων διαφαίνεται για πρώτη φορά στα 1387, στην κατοχή των αλυκών της Σαγιάδας από το εσπότη Esau Bouondelmonti ενάντια στα συµφέροντα της Βενετίας. Το αλάτι ακολουθούσαν τα παστά από τους περίφηµους «Κεστρινούς βόες» και τους χοίρους που έβοσκαν στους απέραντους βάλτους των αρχαίων Συβότων. Από κοντά και τα παστωµένα ψάρια από τα βιβάρια της Σαγιάδας. Το πρώτο κύµα εµπορίου στηριγµένο πάνω στον «άσπρο χρυσό» πορεύονταν προς τα Γιάννινα. Η δεύτερη και πιο σηµαντική αιτία ύπαρξης του δρόµου αυτού είναι η επικοινωνία µεταξύ Κωνσταντινούπολης και ύσης µέσω της Κέρκυρας από την ξηρά, µια επικοινωνία που αναβαθµίστηκε πολύ την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα και συνεχίστηκε µε την Ανδηγαυική και κυρίως µε τη Βενετσιάνικη κατοχή του νησιού. Οι Βενετοί µε την κατοχή της Κέρκυρας (1386) και σηµαντικών σηµείων στην απέναντι ηπειρωτική ακτή, ενίσχυσαν το εµπόριο και µετέτρεψαν την πόλη σε µια δεύτερη Βενετία και κέντρο του διαµετακοµιστικού εµπορίου στην ευρύτερη περιοχή. Η Σαγιάδα απέχοντας ελάχιστα από την πόλη της Κέρκυρας έµελλε να γίνει το λιµάνι που τη συνέδεε µε τα Γιάννινα. (Η επικοινωνία γινόταν και µέσω Αγίων Σαράντα, αλλά ο πιο σύντοµος δρόµος ήταν από τη Σαγιάδα.) Οι Βενετοί το οχύρωσαν και λόγω των οχυρώσεων το µετονόµασαν σε Bastia, και φρόντισαν το δρόµο προς το εσωτερικό για την ασφάλεια του εµπορίου. Με την επικράτηση των Οθωµανών τα Γιάννινα µπήκαν στη σφαίρα των προνοµίων και αναβαθµίστηκε ο ρόλος τους στη Βαλκανική ενώ η Σαγιάδα ακολουθούσε τις τύχες των Βενετοτουρκικών πολέµων. Για µεγάλα διαστήµατα οι Βενετοί κατείχαν το λιµάνι της (µαζί µε τον Βουθρωτό, την Πάργα και τη Βόνιτσα) και επιθυµούσαν διακαώς τις αλυκές και τα ιχθυοτροφεία της. Οι Οθωµανοί επικράτησαν τελικά και έλεγχαν µε τον Εµίνη τους το εµπόριο, µαζί µε τους προξένους των µεγάλων εµπορικών δυνάµεων (Γαλία, Αγγλία) αλλά η Σαγιάδα παρέµεινε πάντα υπό την δικαιοδοσία της Βενετίας απολαµβάνοντας ειδικά προνόµια στην Κέρκυρα, αναγκάζοντας έτσι τις άλλες δυνάµεις να στραφούν προς την Άρτα και την Πρέβεζα. 9(19)

10 Η πολιορκία της Κέρκυρας από τα οθωµανικά στρατεύµατα το 1743 στάθηκε η αφορµή για την ανακατασκευή του δρόµου από τη Λάρισα ως τη Σαγιάδα για τη µεταφορά των στρατευµάτων και του οπλισµού. Στα χρόνια που ακολούθησαν φαίνεται ότι ο δρόµος εγκαταλείφθηκε από την κεντρική εξουσία, γιατί συχνά είναι τα παράπονα στις επιστολές των εµπόρων και στις διηγήσεις των περιηγητών για την κατάστασή του. Παρ όλα αυτά παρέµεινε ένας από τους βασικούς δρόµους της Ηπείρου µέχρι τις µέρες µας που το σύγχρονο λιµάνι της Ηγουµενίτσας ήρθε να αντικαταστήσει το µικρό λιµάνι της Σαγιάδας. Παρακάτω καταγράφονται αποσπάσµατα από Ευρωπαίους ταξιδευτές που πέρασαν από τους δρόµους αυτούς και αναφέρονται στις περιγραφές τους στο Φιλιάτι: Hµερολόγιο του Αλέξανδρου Σλέφλι, 1858 «Εντυπώσεις ταξιδιού στην Ήπειρο Από τα Γιάννινα στην Κέρκυρα» σε µετάφραση Γεωρ. Σ. Πετσάλη από το Ηπειρώτικο Ηµερολόγιο του 1981: «Την Κυριακή 5 Σεπτεµβρίου, αποχαιρέτησα νωρίς τα Ιωάννινα για να κατευθυνθώ προς τη Ζίτσα, πού βρίσκεται βορειοανατολικά και σ' απόσταση 5 ωρών περίπου. Ο δρόµος στην αρχή οδηγεί κατά µήκος της λίµνης, αργότερα στρέφει περισσότερο αριστερά προς το λόφο Γαρδίκι, πού ανέφερα προηγουµένως. Ο Πουκεβίλ τοποθέτησε εδώ το Μαντείο Περιστερών της ωδώνης, απ' όσα γνώριζε, άλλα ήδη ο Λήκ και κατά τους τελευταίους χρόνους ο Χάν αµφισβήτησαν αυτή την εκδοχή... Στις 8 Σεπτεµβρίου άφησα αυτές τις περιοχές για να φτάσω στους Φιλιάτες, έντεκα ώρες µακριά. Κατεβαίνοντας από το δυτικό χείλος του οροπεδίου της Ζίτζας, βρίσκεται κανείς στην εύφορη και καλά καλλιεργηµένη κοιλάδα Βελτζίστα -οπού και τα δυο χωριά Ράϊκο και Βελτζίστα- ή οποία ποτίζεται εν µέρει από ένα µικρό παραπόταµο του Καλαµά και εν µέρει από τον ίδιο τον Καλαµά. Θρυλείται ότι άλλοτε τη σκέπαζε µια λίµνη, πράγµα το οποίο µε τις υπάρχουσες συνθήκες των βουνών, δε θα φαινόταν απίθανο. ε χρησιµοποιούµε µια πέτρινη γέφυρα εδώ πού οδηγεί στη δεξιά όχθη του Καλαµά αλλά, µε την ελαττωµένη ροή του νερού, τον διαβαίνοµε έφιπποι. Ένα µεγαλοπρεπές δάσος πλατάνων σκεπάζει τώρα τις όχθες του µέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, κι ο δρόµος προχωρεί κάτω από τη σκιά τους για πολλές ώρες. Σε µερικά σηµεία ο ποταµός έχει παρασύρει αυτόν το δρόµο και είναι κανείς αναγκασµένος να λοξοδροµήσει πολύ, ή ο δρόµος είναι τόσο υπονοµευµένος από τα νερά πού µόνο µε κίνδυνο προχωρεί κανείς. Συχνά ή κοίτη του ποταµού συσφίγγεται από βράχους ώστε το άλογο αναγκάζεται να παρακάµψει το δρόµο πάνω από ψηλά βουνά, απ οπού όχι σπάνια, το µάτι ευχαριστιέται µ εξαιρετικά ροµαντικές καταστάσεις. Στην κοιλάδα κυριαρχούν σχηµατισµοί ασβεστόλιθου και ιζηµατογενών πετρωµάτων. Έπειτα από πορεία 5 ωρών κι αφού διαβήκαµε δυο στεγνές κοίτες ποταµών, οι οποίοι κατά το χειµώνα χύνουν στον Καλαµά σηµαντικές µάζες νερού, αφήνουµε 10(19)

11 τις όχθες του τελευταίου και κατευθυνόµαστε περισσότερο προς τα δεξιά. Τώρα αρχίζει µια ορεινή απελπιστική περιοχή, ή οποία έχει εντελώς το χαρακτήρα ενός έρηµου ορεινού τοπίου και µόνο από καιρό σε καιρό παρουσιάζονται µεµονωµένες ελεεινές καλύβες βοσκών. Εκπλήσσεται γι αυτό ο ταξιδιώτης, όταν κατεβαίνει στην χαριτωµένη κοιλάδα Κεραµίστα φυτεµένη µ ελαιόδενδρα. Περίπου δυο ώρες πριν από τους Φιλιάτες συναντάµε, δεξιά από το δρόµο, το γραφικό χωριό Φοινίκι, που βρίσκεται πάνω σ' ένα λόφο και περιβάλλεται από δάσος ελαιοδένδρων. Μια εύφορη, καλά καλλιεργηµένη πεδιάδα απλώνεται από δω ως τους πρόποδες του λόφου, πάνω στον όποιο είναι οι Φιλιάτες κι οπού φτάνουµε µερικά λεπτά πριν απ' τη δύση του ήλιου. Εξαντληµένος αρκετά από την πολύωρη ιππασία, κατέλυσα σ' ένα από τα δυο ελεεινά χάνια, τα οποία φαίνονται να συναγωνίζονται µεταξύ τους σ' ότι αφορά την ακαθαρσία και τη σαθρότητα των κτισµάτων. Κάθε λοκάντα (ξενοδοχείο) της Ιταλίας, ακόµη τόσο διαφορετικό, είναι ένας παράδεισος σε σύγκριση µ' αυτούς τους σταύλους γι' ανθρώπους, οπού θα ντρεπόµαστε στον τόπο µας να στεγάσουµε τα αγαπητά ζώα. Τα λίγα λεπτά µε το φως της µέρας τα χρησιµοποιώ για ένα µικρό ακόµη περίπατο µέσα στη µικρή πόλη πού αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους τόπους της ονοµαζόµενης Τζαµουριάς και πού πρέπει να κατοικείται από περισσότερους των κατοίκων. Η θέση της στο µέσο από πορτοκαλιές, ελαιόδεντρα και συκιές είναι ασυνήθιστα χαριτωµένη και τ' ασπριδερά τοπία που στεφανώνουν όλους τους λόφους πέρα από την πεδιάδα πού βρίσκεται στα πόδια µας, γίνονται πολύ γραφικά. Τα Ηπειρωτικά Ελληνικά χωριά είναι σχεδόν πάντοτε κτισµένα σε πλάγιες βουνών ενώ τα Αλβανικά τουλάχιστον της Τζαµουριάς στέκονται περήφανα και τολµηρά πάνω στις κορυφές των βουνών Πριν πέσουν στα νύχια του Αλή Πασά και ερηµωθούν από την πανώλη (1814) οι Φιλιάτες ήταν µια αξιόλογη φωλιά ληστών, της οποίας οι φιλοπόλεµες µ αρπακτικές διαθέσεις συµµορίες, έσπειραν το φόβο και τον τρόµο σ ολόκληρη την Ήπειρο. Πολλά ίχνη αυτής της κατάστασης αντιλαµβάνεται κάνεις ακόµη. Έτσι, τα σπίτια των πολυάριθµων Αλβανών µπέηδων είναι σα µικρά φρούρια, κι ο υπερισχύων Μωαµεθανικός-Αλβανικός πληθυσµός κατέχεται ακόµη από µια αδάµαστη περηφάνια. Αφού φάγαµε ένα λιτό γεύµα, σκέφτηκα ν' αναπαύσω τα κουρασµένα από την κοπιαστική ιππασία µέλη του σώµατός µου, αλλά ο λογαριασµός έγινε χωρίς τον ξενοδόχο. Ή ασφυκτική δυσωδία πού ερχόταν από τα δέντρα του χανιού, οι λεγεώνες των ζωυφίων, οι βαρετοί ήχοι ενός τούρκικου κεµάν (ενός είδους κιθάρας) µε συνοδεία φωνών µε τη µύτη ενός Αλβανού ταβερνιάρη, δε µε άφησαν να κλείσω µάτι ολόκληρη τη νύχτα. Γι αυτό, κατά τις 2 το πρωί, άφησα να σελώσουν τα άλογα για ν' αποµακρυνθώ όσο το δυνατόν γρηγορότερα απ αυτή την επίγεια κόλαση. Σε µικρή απόσταση πίσω από την κωµόπολη πρέπει να φαίνεται το νησί Κέρκυρα και ή θάλασσα πού την περιβρέχει, αλλά το σκοτάδι πού δέσποζε µ' εµπόδιζε να τα δω. Περίπου µισή ώρα µακριά από τους Φιλιάτες, ο δρόµος οδηγεί κατηφορικά προς ένα απόκρηµνο 11(19)

12 λαγκάδι και κατόπι προχωρεί ως το Αλβανικό χωριό Σκέφαρι, κατά µήκος της πλάγιας µιας σειράς λόφων. εξιά ανοίγεται µια κοιλάδα, ποτιζόµενη από ένα µικρό ρυάκι, πλούσια σ' ελαιόδεντρα, την οποία διαβαίνουµε σιµά σ' ένα µύλο. Ακόµη µια φορά ανεβαίνουµε. αλλά είναι ή τελευταία οροσειρά, ή οποία µας χωρίζει από τα κύµατα της Αδριατικής θάλασσας και η οποία, µε τους ανακατεµένους ασβεστόλιθούς της, θα µας αφήσει µια τελευταία ανάµνηση της Ηπείρου. Απόκρηµνα κατέρχεται προς την πεδιάδα, ή οποία από τους πρόποδες της οροσειράς αυτής εκτείνεται χωρίς διακοπή ως τη θάλασσα. Κατά την άνοιξη πρέπει να προσφέρει µια θαυµάσια θέα, γιατί, κι αν ο καυτερός ήλιος του Αύγουστου καψαλίζει κάπως, όµως ή βλάστηση κατά την τωρινή εποχή του έτους είναι πολύ πλούσια ακόµη. Παρόλη τη γονιµότητά της παραµένει ακαλλιέργητη και χρησιµεύει κατά το χειµώνα µόνον ως τόπος βοσκής για τα κοπάδια της βορειοδυτικής Ηπείρου. εξιά διακρίνει κάνεις το Μωαµεθανικό- Αλβανικό χωριό Λιόπεσι (Αλβανική λέξη πού σηµαίνει πωλητής αγελάδων), κτισµένο στην κατωφέρεια µιας γυµνής οροσειράς, και µισή ώρα περίπου µακρύτερα, στην ίδια θέση, το Ελληνικό χωριό Σαγιάδα, από το οποίο πήρε το όνοµα κι ο πλησίον όρµος...» Hµερολόγιο του Fred Boissonnas,Τετάρτη 28 Μαΐου 1913, 2 µµ, Πρέβεζα: Επιτέλους έχω µπροστά µου δυο ώρες ήσυχες για γράψιµο. εν ξέρω πού είχα µείνει; Την Πέµπτη 22 Μαΐου φύγαµε από την Κέρκυρα µε τη Ζάτουνά «µας». Πρόκειται για µεγάλο ατµόπλοιο, που έχει διατεθεί στα καπρίτσια µας. Σε δύο ώρες µας πήγε στη Σκάλα της Σαγιάδας, άθλιο χωριό καθισµένο σε ένα νησάκι στη µέση της θάλασσας και µιας τεράστιας λιµνοθάλασσας. Απέναντι η Κέρκυρα. Οι ακτές είναι βραχώδεις. Στο Νότο φαίνονται ωραία βουνά. Το καραβάνι οργανώθηκε γρήγορα. Προχωράµε στο πλάι της λιµνοθάλασσας για να ανεβούµε στη συνέχεια ένα στενό πέρασµα. Τα χωριά φαίνονται χωµένα ως τη µέση τους σε φωλιές πράσινου. Γενικά, κυριαρχούνται από ένα φεουδαρχικό κάστρο, που ανήκει στον Τούρκο µπέη, δεσπότη της περιοχής. Βλέπουµε τη Σαγιάδα και µετά τη Λιόψη και το υπέροχο παλάτι του Ντίνο Μπέη. Ύστερα, ψηλά στο στενό πέρασµα, πάνω σε ράχη, συναντήσαµε το Σµέρτο. Στο τζαµί του χωριού σταµατήσαµε για κολατσιό Ο κατήφορος µας οδηγεί προς µια λασπώδη κοιλάδα όπου ραµφίζουν οι πελαργοί ύστερα µια ανηφόρα χωρίς βλάστηση, η πηγή της Σκέφαρης και ένα τεράστιο λοφώδες πλάτωµα µε χορτάρια, που κατέρχεται και µας ανοίγει έναν απέραντο ορίζοντα, όλη την περιοχή που πρόκειται να διασχίσουµε Μακριά η µεγάλη πόλη των Φιλιατών και πίσω ένα παράξενο βουνό σε σχήµα πάγκου, που τελειώνει, σε ένα στένωµα, µε γκρεµό. Πίσω από αυτό διαγράφονται άλλες κορφές. Να η Ήπειρος, τόσο άγρια, τόσο κλειστή, τόσο πληθωρική, νάτη στα πόδια µου! 12(19)

13 Από την Κέρκυρα στα Γιάννινα 13(19)

14 Φθάνοντας στη Σαγιάδα, Fred Boissonnas, 1913 Ο Αγωγιάτης που περιµένει να φορτώσει στη Σαγιάδα, Γεράσιµος Μίχας 1930 (Αρχείο Τζένης Μίχα) 14(19)

15 Ασπροκκλήσι Σµέρτο: Καλά σωζόµενο τµήµα του δρόµου σήµερα Βρύση στη Σκέφαρη, Fred Boissonnas, (19)

16 Έξω από το Χάνι στο Φιλιάτι, Γεράσιµος Μίχας, 1930 (Αρχείο Τζένης Μίχα) Το πηγάδι στο Φιλιάτι, Fred Boissonnas, (19)

17 Το πούσι κάτω από το Φοινίκι, Αγνώστου Σκάλα Κεραµίτσας, Καλά σωζόµενο τµήµα του δρόµου σήµερα 17(19)

18 Κοσµάς Θεσπρωτός: Γεωγραφία της Ηπείρου Αρχείο Γιώργου Μακρή 18(19)

19 Εξώφυλλο, Πανοραµική γκραβούρα Φιλιατών, Edward Lear, 1856 Πανοραµική Φιλιατών, Γεράσιµος Μίχας, 1930 (Αρχείο Τζένης Μίχα) 19(19)

τον Τόμαρο και εκβάλλει στον Αμβρακικό και ο Άραχθος πηγάζει από τον Τόμαρο και εκβάλλει επίσης στον Αμβρακικό (Ήπειρος, Ζαγόρι).

τον Τόμαρο και εκβάλλει στον Αμβρακικό και ο Άραχθος πηγάζει από τον Τόμαρο και εκβάλλει επίσης στον Αμβρακικό (Ήπειρος, Ζαγόρι). Γεωγραφικά στοιχεία και κλίμα. Τα κυριότερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του νομού Ιωαννίνων είναι οι ψηλές επιμήκεις οροσειρές και οι στενές κοιλάδες. Το συγκεκριμένο μορφολογικό ανάγλυφο οφείλεται αφενός

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΑ ΠΕΤΡΟΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Περιβαλλοντική ομάδα σχ. έτος 2015-2016 Υπεύθυνοι καθηγητές: o Λινάρδος Νικόλαος o Αθανασόπουλος Λάμπρος o Διαμαντής Παντελής o Παπαδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Η βόρεια ράχη του Χατζή

Η βόρεια ράχη του Χατζή Η βόρεια ράχη του Χατζή Το Χατζή αποτελεί ένα μεγάλο ορεινό όγκο στο νοτιοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων με ψηλότερη κορυφή το Χατζή 2038μ και άλλες ψηλές κορυφές όπως το Κάστρο 1963μ, η Βρωμέρη 1955μ

Διαβάστε περισσότερα

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του

Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Στο Πίνοβο με την υπέροχη κορυφογραμμή του Το όρος Πίνοβο είναι ένα σχετικά άγνωστο βουνό. Ο ορεινός του όγκος απλώνεται στα βορειοδυτικά του νομού Πέλλας, ανάμεσα στα όρη Βόρας (Καϊμακτσαλάν) και Τζένα.

Διαβάστε περισσότερα

7. Ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος από Ηγουμενίτσα προς Μεσολόγγι

7. Ποιος είναι ο συντομότερος δρόμος από Ηγουμενίτσα προς Μεσολόγγι 1. Πού ευρίσκονται τα Δικαστήρια Α- Στην οδό Εθνικής Αντίστασης Β- Στην οδό 49 Μαρτύρων Γ- Στην οδό Αγίων Αποστόλων (Σωστό) Δ- Στο κτίριο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία) 2. Πού ευρίσκεται το Κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ Η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά της Ελλάδας, που με τη πολυσήμαντη ιστορία της, την καταπράσινη ύπαιθρο, τις δαντελένιες ακρογιαλιές και κυρίως με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΑ ΡΟΜΗΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2014 (PARANESTI PATH 2014) 1. ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ ΘΟΛΟΣ - PORCEL (5.539 µ, 240+ 135-) Εκκίνηση από την πλατεία του σιδηροδροµικού σταθµού Παρανεστίου στις 07:00 πµ του Σαββάτου

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας

Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Σεμινάριο : Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας Γεφύρι Η κατασκευή ενός γεφυριού είχε ανέκαθεν μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Λεφόκαστρο - Αργαλαστή - Κάλαμος - Λεφόκαστρο Αυτή η ωραία και με ποικιλία διαδρομή ανεβαίνει από μία παραλία του Παγασητικού στο Λεφόκαστρο μέχρι την Αργαλαστή, εν μέρει κατά μήκος ενός καλντεριμιού

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ

Τα θέατρα της Αμβρακίας. Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Τα θέατρα της Αμβρακίας Ανδρέας Μαυρίκος, ΒΠΠΓ Αμβρακία Η Αμβρακία, μία από τις αξιολογότερες κορινθιακές αποικίες, ήταν χτισμένη στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου κοντά στην όχθη του ποταμού Άραχθου.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.5 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ)

γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) γεωγραφικό γλωσσάρι για την πέμπτη τάξη (από το βιβλίο «Μαθαίνω την Ελλάδα» του ΟΕΔΒ) Α Κεφ. αβιοτικό κάθε στοιχείο που δεν έχει ζωή 4 αιολική διάβρωση Η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο 5 ακρωτήριο ακτογραμμή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία

Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία Γκότζα Κατερίνα Νεοελληνική Λοχοτεχνία ΓΕΦΥΡΑ ΤΗς ΠΛΑΚΑς Υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων (και ίσως και της Ευρώπης). Ένα μνημείο συνδεδεμένο άρρηκτα με την ιστορία της Ελλάδος. Δυστυχώς

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

«H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ»

«H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» «H ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ» Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ Οι χρησιμότητες της θάλασσας είναι πολλές όπως πολλές είναι κι οι ωφέλειες που η θάλασσα παρέχει στον άνθρωπο. Ο ι

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

30 Βγαίνουμε από την πύλη της ΙΜΜ Βατοπαιδίου και στρίβουμε αριστερά κινούμενοι πάνω στο πλακόστρωτο δρόμο, έχοντας το Μοναστήρι στα αριστερά μας.

30 Βγαίνουμε από την πύλη της ΙΜΜ Βατοπαιδίου και στρίβουμε αριστερά κινούμενοι πάνω στο πλακόστρωτο δρόμο, έχοντας το Μοναστήρι στα αριστερά μας. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ Aπόσταση: 9.7 km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Τον Σεπτέμβριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜM ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ Aπόσταση: 9.7 km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2018. All rights reserved. Version 1.5 Μεγάλο μέρος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998 0-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 2/9/2 0:6 AM Page 78 6 Η Ρόδος Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκα - νήσων. Δίκαια την αποκαλούν το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Οι σπάνιες ομορφιές της ξεδιπλώ νο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km Χρόνος: 3 ¾ 4 ¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.4.1

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ Απόσταση: 9.7 Km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2014. All rights reserved. Version 1.1.1 Μεγάλο μέρος αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

Ορειβατική αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια 2016

Ορειβατική αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια 2016 Ορειβατική αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια 2016 Ανάβαση στις κορυφές Stok Kangri 6123μ, Mentok I 6282μ, Mentok II 6248μ και Mentok III 6153μ και προσέγγιση της ασκαρφάλωτης κορυφής Nya Kangri 6480μ μέχρι τα

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ Απόσταση: 19.5 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2016. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2018. All rights reserved. Version 1.6.3 Αυτή η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες

Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες Οδηγίες Πρόσβασης & Χάρτες Παρακαλούμε δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την εύκολη πρόσβαση στο ξενοδοχείο Lato Boutique από το αεροδρόμιο και το λιμάνι της πόλης του Ηρακλείου, αλλά και αναλυτικές οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά - μεταφορικά μέσα

Μεταφορά - μεταφορικά μέσα Μεταφορά - μεταφορικά μέσα Μεταφορά είναι η μετακόμιση πραγμάτων ή προσώπων. Η ανάπτυξη των μεταφορών αποτέλεσε θεμελιώδη παράγοντα για την ανάπτυξη του πολιτισμού και διευκόλυνε αφάνταστα το εμπόριο και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ερευνητική έκθεση Τη φετινή χρονιά κληθήκαμε να κάνουμε μια εργασία σχετικά με τις γειτονίες της Μυτιλήνης. Η μελέτη μας ήταν κυρίως πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής, γεωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 ΧΩΡΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙ Εκκλησάκι ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΩΡΑ Στοιχεία με την επίσκεψη στο κάστρο του Μανδρακίου Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 6,9 χλμ. 2 ώρ. 36 3 &4 * Η μικρότερη από τις τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ Το φετινό καλοκαίρι (2013), το διάστημα 29 Αυγούστου έως και 7 Σεπτεμβρίου μια 6μελής ελληνική ορειβατική αποστολή ταξίδεψε στο Αζερμπαϊτζάν με στόχο τα βουνά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας.

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες μας. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΟΡΑΜΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Λεμεσός, πόλη μας αγαπημένη. Η πόλη που γεννηθήκαμε, η πόλη που μεγαλώνουμε. Πόλη που γέννησες και ανάθρεψες τους γονείς και τους παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό

Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Έξυπνες λύσεις για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή της Ηπείρου Ιωάννινα, 29 Μαρτίου 2016 Συνδυασμένα Συστήματα Μεταφορών στον Τουρισμό Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, www.nrso.ntua.gr/geyannis

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ Απόσταση: 9.7 Km Διάρκεια: 3 ½ 4 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2017. All rights reserved. Version 1.4 ΠΡΟΣΟΧΗ: Τον Σεπτέμβριο 2017,

Διαβάστε περισσότερα

Από τα παιδιά της Β 2

Από τα παιδιά της Β 2 Από τα παιδιά της Β 2 Γιαλούσα Η Γιαλούσα βρίσκεται στην Καρπασία. Είναι κοντά στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Το χωριό οφείλει το όνομα του στη θέση του, που είναι δίπλα από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι

Διαβάστε περισσότερα

Σέσσι, Γραμματικό. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς

Σέσσι, Γραμματικό. κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Σέσσι, Γραμματικό κείμενο-φωτό: Κώστας Λαδάς Το καλοκαίρι του 2009 το Γραμματικό έγινε η περισσότερο συζητημένη περιοχή, αφού δυστυχώς για μια εβδομάδα σχεδόν το όνομα του φιγουράριζε σε όλα τα δελτία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2018. All rights reserved. Version 1.6.3 Αυτή η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ Απόσταση: 10,2 km Διάρκεια: 4 4½ ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2017. All rights reserved. Version 1.0 ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδρομή από την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια)

ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΜΙΞΕΣ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΑΓΙΑ ΡΟΔΟΤΟΥ ΜΟΛΥΒΟΣ (Αλώνια) 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αφετηρία διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική με

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας)

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) (1) εγκαταστάσεις ΔΕΗ και βιομηχανίας χημικών (2) Ι Ν Αγίου Νικολάου (3) θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι (4) κορυφή λόφου Βελατούρι (5) αρχαία πόλη

Διαβάστε περισσότερα

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός

Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας. Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ελλάδας Λάγιος Βασίλειος, Εκπαιδευτικός Ποτάμι είναι το ρεύμα γλυκού νερού που κινείται από τα ψηλότερα (πηγές) προς τα χαμηλότερα μέρη της επιφάνειας της Γης (πεδινά) και

Διαβάστε περισσότερα

Εξερευνώντας το Κουσάντασι (Τουρκία)

Εξερευνώντας το Κουσάντασι (Τουρκία) Εξερευνώντας το Κουσάντασι (Τουρκία) Η Δεύτερη μέρα μας με την κρουαζιέρα Louis Cruises ξημέρωσε στην Τουρκία. Όταν ξυπνήσαμε και κοιτάξαμε έξω από το παράθυρό της καμπίνας μας, το πρώτο πράγμα που είδαμε

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Αγ. Γεώργιος Νηλείας - Κυκλικό Περπάτημα Αυτή η πολύ ωραία διαδρομή των 5,5 χιλιομέτρων ακολουθεί την πλαγιά πάνω από τον Αγ. Γεώργιο και σε αποζημιώνει με μαγευτικές θέες. Ιδιαίτερα το Μάιο είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Επιπλέον Κομμάτια: 14 δείκτες ψαριών. 1 εξάγωνο λίμνης (παραγ. #4, #10) 2 Κάρτες Περίληψης πλάτη κάρτας. 2 πλακίδια θέσης ψαρέματος (παραγ.

Επιπλέον Κομμάτια: 14 δείκτες ψαριών. 1 εξάγωνο λίμνης (παραγ. #4, #10) 2 Κάρτες Περίληψης πλάτη κάρτας. 2 πλακίδια θέσης ψαρέματος (παραγ. Καλώς ήρθατε στην Επέκταση του Catan: Traders & Barbarians για 5-6 Παίκτες! Με την επέκταση αυτή μπορείτε να παίξετε και τα πέντε συναρπαστικά σενάρια του Traders & Barbarians μέχρι και με έξι παίκτες.

Διαβάστε περισσότερα

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες

ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 ΩΚΕΑΝΟΙ Ωκεανοί Ωκεάνιες λεκάνες Ωκεανοί Το νερό καλύπτει τα δύο τρίτα της γης και το 97% όλου του κόσµου υ και είναι κατοικία εκατοµµυρίων γοητευτικών πλασµάτων. Οι ωκεανοί δηµιουργήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

VIVIANNA A METALLINOU Architect, Environmental Historian YPERIA 2013, AMORGOS

VIVIANNA A METALLINOU Architect, Environmental Historian YPERIA 2013, AMORGOS VIVIANNA A METALLINOU Architect, Environmental Historian YPERIA 2013, AMORGOS W A L K t h e B L U E Η γεωγραφική θέση των Κυκλάδων, google earth -2- Περιδιαβαίνοντας τον Ασφοντυλίτη Αιγιάλη Μινώα Αρκεσίνη

Διαβάστε περισσότερα

Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού. Γιώργος Πρίμπας

Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού. Γιώργος Πρίμπας Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού Γιώργος Πρίμπας Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού. Φεύγοντας απ το λιμάνι του Περάματος για το λιμάνι των Παλουκιών της Σαλαμίνας, στο δεξί μας μέρος, βλέπουμε το νησί του Αγίου Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΣΤΗΝ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 19 km Διάρκεια: 7 8 ώρες The Friends of Mount Athos, 2007 2018. All rights reserved. Version 1.6 ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλο τμήμα της διαδρομής

Διαβάστε περισσότερα

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη

Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη Η Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ε ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Σελίδα 1 Κωνσταντινούπολη Η ξακουστή και δοξασµένη πολιτεία, µε τη λαµπρή, χιλιόχρονη ιστορία, που για δέκα αιώνες δέσποζε πρωτεύουσα της

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ας γνωρίσουμε τη γεωγραφία της Ελλάδας Ενότητα: Γεωγραφία (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα:

Διαβάστε περισσότερα

Φραγκομονάστηρο Ζαράκα - Λίμνη Στυμφαλία Λίμνη Δόξα

Φραγκομονάστηρο Ζαράκα - Λίμνη Στυμφαλία Λίμνη Δόξα Φραγκομονάστηρο Ζαράκα - Λίμνη Στυμφαλία Λίμνη Δόξα by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Τα ερείπια του φραγκομονάστηρου Ζαράκα (ή Ζαρακά), βρίσκονται δίπλα στο χωριό Κιόνια, στο νομό Κορινθίας, λίγες εκατοντάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ 4. ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ (ΣΕΛ. ΟΝΟΜΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΠΡΗ ΤΑΞΗ: Β 1 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Θέµα: Τούνδρα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΝ ΡΑ (ΣΕΛ. 3) 2. ΠΟΣΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥΝ ΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ; (ΣΕΛ. 4-7) 3. ΖΩΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου

Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Κείμενο-φωτό: Παναγιώτης Κρητικάκος Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου του 2011 οργανώθηκε εξερευνητική επίσκεψη στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, ως μέρος του προγράμματος Άδηλα Ύδατα. Η

Διαβάστε περισσότερα

Ο δρόμος του αλατιού

Ο δρόμος του αλατιού Ο δρόμος του αλατιού Το Μέγα γεφύρι, βρισκόταν πάνω από τον Μέγδοβα, στα όρια Ευρυτανίας και Καρδίτσας, στη περιοχή Κοκκινέϊκα.. Πάνω από την Μαυρομμάτα όπου υπήρχε το γεφύρι της Κότσιτας, ήταν το μοναδικό

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας

ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ Η ομάδα μας ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ Α ΤΑΞΗ 2014-15 Η ομάδα μας Μαθητές: Αλπέντζος Θωμάς Αλπέντζος Άγγελος Κοτζάι Δημήτριος Καραδήμας Νεκτάριος Κουζέλης Δημήτριος Κουζέλης Κων/νος Αδαμόπουλος Κων/νος Θεοδωρόπουλος Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρώπη είναι ήπειρος κυρίως πεδινή, χωρίς έντονο ανάγλυφο. Τα 2/3 της ηπείρου είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει το χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΜ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΦΙΛΟΘΕΟΥ Απόσταση: 9.7 km Χρόνος: 3 ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2017. All rights reserved. Version 1.6.1 ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πέρασμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η πολυπόθητη μέρα για την εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη είχε φτάσει! Βαλίτσες, φωτογραφικές μηχανές, τα λόγια που είχε να μάθει ο καθένας από όσους συμμετέχουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα.

Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση - δραστηριότητα. Φιλική Ιππική Πορεία στα Μετέωρα 20-21 - 22 Απριλίου - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA METEORA Στο ΚΤΗΜΑ BST HORSE STABLES στην Καλαμπάκα οργανώνεται το Σαββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλιου 2018 φιλικη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το Φρούριο της Καντάρας. Κατεχόμενη Κύπρος

Το Φρούριο της Καντάρας. Κατεχόμενη Κύπρος Το Φρούριο της Καντάρας Κατεχόμενη Κύπρος Εισαγωγή Το φρούριο της Καντάρας αποτελεί ένα από τα τρία σημαντικά κάστρα κτισμένα πάνω στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου στην επαρχία Αμμοχώστου στην κατεχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιοποίηση, επεξεργασία, προσθήκες, χαρτογραφικό υλικό: Αρχείο Πανοράματος (http://www.apan.gr) Απρίλιος 2014

Ψηφιοποίηση, επεξεργασία, προσθήκες, χαρτογραφικό υλικό: Αρχείο Πανοράματος (http://www.apan.gr) Απρίλιος 2014 Από τα Θρακικά τ. 25 (1956) σσ. 149-158 Άρθρο του Γεώργιου Μαμέλη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ξαμίλι ή Εξαμίλιον, ένα μικρό ελληνικό χωριό της Ανατολικής Θράκης / Ευρωπαϊκής Τουρκίας. Ψηφιοποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 ΜΑΘΗΜΑ 1, Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση 1. Με τη βοήθεια του χάρτη στη σελ.12, σημειώστε τις παρακάτω πόλεις στην

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Μαρία Επίθετο: Μυλωνά Τάξη:Β5 Ετος: Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ Θέμα: Εργασία στην Ιστορία (Κίτιο)

Όνομα: Μαρία Επίθετο: Μυλωνά Τάξη:Β5 Ετος: Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ Θέμα: Εργασία στην Ιστορία (Κίτιο) Όνομα: Μαρία Επίθετο: Μυλωνά Τάξη:Β5 Ετος:2012-2013 Καθηγήτρια: Μαρία Πουλιάου Χατζημιχαήλ Θέμα: Εργασία στην Ιστορία (Κίτιο) -Γενική εισαγωγή : σελ.1 -Ιστορική ανάδρομη : σελ.2-4 -Περιγραφή του χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

«Εγώ και ο τόπος μου»

«Εγώ και ο τόπος μου» «Εγώ και ο τόπος μου» Στ Τάξη (ΚΒ) - ΤΣΙΡΕΙΟ Στοιχεία Ενότητας Θέμα: Εγώ και ο τόπος μου Σύντομη Περιγραφή Ενότητας: Τα παιδιά, άλλοτε ατομικά και άλλοτε ομαδικά, διερεύνησαν και κατέγραψαν στοιχεία και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines Λάρνακα Θεσσαλονίκη OA 553 18:10 20:10 Θεσσαλονίκη Λάρνακα OA 552 20:50 22:40 1η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΤΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ Απόσταση: Από Μεγίστη Λαύρα 12,7 km, από Τιμίου Προδρόμου 10,4 km Διάρκεια: 5-6 ώρες The Friends

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα

Σκοπός του παιχνιδιού. Περιεχόμενα Ένα συνεργατικό παιχνίδι μνήμης για 3 έως 6 παίκτες, 7 ετών και άνω. Ο Τομ σκαρφάλωσε στην κορυφή ενός δέντρου, για να δεί αν μπορούσε να ανακαλύψει κάτι. Κοιτάζοντας προς κάθε μεριά, είδε τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ )

Κεφάλαιο 12. Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου - ο ιονύσιος Σολωµός (σελ. 118 121) Τον Απρίλιο του 1825 ξεκίνησε η δεύτερη πολιορκία του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΜ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΜΕΣΩ ΙΜ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ Απόσταση: 12.8 km. Διάρκεια: 3¾ 4¼ ώρες The Friends of Mount Athos, 7 2017. All rights reserved. Version 1.4.1 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Πρεσβυτέρου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ι. ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ Αρχιερατικού Επιτρόπου Καναλίων ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΒΕΝΕΤΟΥ Γνωριμία με την ιστορική, θρησκευτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή του τόπου αυτού ΒΕΝΕΤΟ 2013

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017

Γιώργος Πρίμπας Ααύγουστος 2017 Γιώργος Πρίμπας Στην περιοχή της πόλης του Άργους έχει διαπιστωθεί αδιάλειπτη ανθρώπινη παρουσία, με σημαντικές πόλεις και οικισμούς, τα τελευταία πεντέμισι με έξι χιλιάδες χρόνια. Αναπόφευκτο λοιπόν να

Διαβάστε περισσότερα

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά 11/02/2019 Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα Αρκαδίας είναι επιβλητικές και προκαλούν δέος. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα