Πολιτική επικοινωνία & επικοινωνία Πολιτών. Βασίλης Γουλανδρής 3 Ιουνίου 2007

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πολιτική επικοινωνία & επικοινωνία Πολιτών. Βασίλης Γουλανδρής 3 Ιουνίου 2007"

Transcript

1 Πολιτική επικοινωνία & επικοινωνία Πολιτών Βασίλης Γουλανδρής 3 Ιουνίου 2007

2 New media UGC e-democracy Open source e-vote e-government Web 2.0 Wiki Social networks blogs Social media RSS Second Life Citizen journalism community Υπόσχεση: Εκδημοκρατισμός του δημόσιου χώρου (?)

3 O πολιτικός μιλάει...

4 Επιθυμίες για το Μέλλον -Segosphere H Σεγκολέν Ρουαγιάλ έκανε εντατική χρήση του ίντερνετ που συνέβαλε στη συγκέντρωση οπαδών για το χρίσμα των Σοσιαλιστών. Δημιούργησε ένα δίκτυο blogs γνωστό ως Segosphere ή Segoland. Το site ήταν το όχημα προσέλκυσης απόψεων για την ανεργία, την οικονομία τη μετανάστευση βοηθώντας στη συνεχή συγγραφή ενός βιβλίου-πολιτικού μανιφέστου, κριτικάροντας ακόμα και το 35-ωρο.

5 Επιθυμίες για το Μέλλον -Segosphere Προσέλκυσε πάνω από νέα μέλη στο κόμμα φτάνοντας τα συνολικά: μόνο τη δεκαετία του 30 και το 81 (Μιτεράν) είχε φτάσει τόσο. Ξόδευε $38,000 το μήνα σε «αγορές» λέξεων-κλειδιά σε Google &Yahoo. «Ενώ το ίντερνετ είναι ένα σημαντικό εργαλείο μάρκετινγκ, η επίπτωσή του στην πολιτική διαδικασία είναι άγνωστη. Παίζει ένα ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο αλλά δεν γνωρίζουμε αν αλλάζει το 1 ή το2% της ψήφου...και αφού δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε» (Malhuret, Σοσιαλιστικό κόμμα) φυσικά με 10,6 εκ Γαλλικά νοικοκυριά online σε σύνολο 26 εκ!

6 Οι μάχες με νέα Μέσα Ένα 5-λεπτο βίντεο με τον Σαρκοζύ σε «ηρωικό» ρόλο: σκληρός διαπραγματευτής στην απελευθέρωση παιδιών-ομήρων το 1993 μουσική από το Μονομάχο! Επιτυχημένη αντίδραση θεατές - στην καθολική σχεδόν «δαιμονοποίησή» του από τη γαλλική μπλογκόσφαιρα τις τελευταίες 10 κρίσιμες μέρες της καμπάνιας...

7 Οι μάχες με νέα Μέσα...και η αντίθετη άποψη: Μία Γαλλία σε καθεστώς φόβου & αστυνόμευσης υπό τον Σαρκοζύ

8 Αμερικανικές εκλογές & social media Η Συντηρητική απάντηση στο YouTube Αριθμός πολιτών που παρακολούθησαν πολιτικά βίντεο Αριθμός πολιτών που συμμετείχαν σε online καμπάνιες lobbying....όταν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές 122 εκ ψήφοι (έως Φεβρ.07-Pew Internet & American Life Project, ΗΠΑ)

9 Το στοίχημα του ίντερνετ Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της για το χρίσμα μέσω της ιστοσελίδας της...όπως και ο Ομπάμα. Ο Edwards επέλεξε το YouTube. Όμως, το επίσημο video clip "Iowa Loves Hillary! είχε θεατές......ενώ το video clip όπου η Hillary τραγουδάει τον ύμνο παράφωνα είχε 1,2 εκ θεατές στο YouTube!

10 Στη μάχη με νέα Μέσα Από την πληρωμένη διαφήμιση έμμεση δωρεάν δημοσιότητα συμμετοχικάμέσατο 2008 Οι Ρεπουμπλικάνοι χάσανε την πλειοψηφία σε Βουλή & Γερουσία για ψήφους μόνο!... Ο μόνος τρόπος να εκμεταλλευτεί κάποιος το "Long Tail of politics είναι μέσω Web 2.0 Ηαγορά δημοπρασία λέξεων για πολιτική διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης προβλέπεται να έχει αξία $80εκ το Η αγορά της πολιτικής επικοινωνίας στο ίντερνετ ήταν της τάξης των $2δισ το 2006 και εκτιμάται να ανέβει στα $9,8δις το 2008 (ElectionMall)

11 UGC Politics Η μάχη του ίντερνετ εντείνεται μετά την ανακοίνωση των MySpace & YouTube ότι θα φιλοξενήσουν εικονικά live debates και συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των προκριματικών. Ισχυρίζονται ότι με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουν ψηφοφόρους στις εκλογές...και διαφημιστικά έσοδα φυσικά! Τα Yahoo, Slate και Huffington Post ανακοίνωσαν σχέδια για 2 αποκλειστικά διαδικτυακά user-generated debates από ένα για το κάθε κόμμα - με ζωντανή online βαθμολόγηση, ώστε... «η ανάλυση της απόδοσης των υποψηφίων να μην υπόκεινται στα γνωστά φίλτρα των ΜΜΕ».

12 Webcameron Το Webcameron του David Cameron έχει blog, κοινό χώρο συνεργασίας για blogs, εικόνες, βίντεο και ηχητικά αρχεία. «Το ίντερνετ έχει επιφέρει μία δραματική πολιτισμική αλλαγή από την top-down επικοινωνία στην bottom-up συνεργασία όπου όλοι είναι στο ίδιο επίπεδο. Νομίζω είναι ζωτικής σημασίας, η πολιτική να είναι μέροςαυτήςτηςαλλαγής» David Cameron

13 Labour:vision on YouTube Πρόσφατα ο Tony Blair εμφανίστηκε στο YouTube για να λανσάρει την καμπάνια "Labour:vision" και να δώσει τη δυνατότητα στου υπουργούς του να μιλήσουν απευθείας στους ψηφοφόρους.

14 Videopodcast-Angela Merkel Η Angela Merkel είναι μία από τους πρώτους πολιτικούς από Ιουν06-που έχει υιοθετήσει το video blogging ( Die Kanzlerin direkt) και όπως λέει στοχεύει να...«αναφέρει συχνά πάνω στο τι σχεδιάζει και τι κινητοποιεί την κυβέρνηση για το μέλλον της Γερμανίας».

15 Ιράν-μπλόγκ Ο Αχμαντινετζάντ του Ιραν, απευθύνει μήνυμα στον Αμερικανικό λαό μέσω του blog του (...και σε Γαλλικά & Αγγλικά).

16 Εικονική πολιτικοί/ή? SecondLife: 5,2 εκ χρήστες, 61% Ευρώπη, 19% ΗΠΑ. 1,6 εκ το τελευταίο δίμηνο (Μαρ-Απρ07). Obama, Clinton, Edwards έχουν «γραφείο», κάνουν συγκεντρώσεις, προβάλλουν video και προγράμματα, μαζεύουν εγγραφές. Ο Obama φιλοξένησε εικονική συζήτηση με τους «κατοίκους», ταυτόχρονα με φυσική ανοιχτή συζήτηση στην Iowa ενώ η φωνή του φαινόταν ότι έβγαινε από το avatar.

17 Aρχηγείο Segolen Royal Όλοι οι υποψήφιοι είχαν «εκλογικό κέντρο» και στο Second Life με συζητήσεις, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις κλπ οι Γάλλοι είχαν το 2 ο μεγαλύτερο πληθυσμό εικονικών κατοίκων το Φεβρουάριο! Το επιχείρημα: H παρουσία είναι εικονική, οι επισκέπτες όμως είναι πραγματικοί άνθρωποι και μάλιστα πιο ανοιχτοί (!)

18 Εικονική διαμαρτυρία! To αρχηγείο του Λεπέν και έντονες διαδηλώσεις και επιθέσεις εναντίον του...όλα εικονικά στο SecondLife.

19 Εικονική αντιπολίτευση «Βανδαλισμός» τουπεριπτέρουτουedwards από οπαδούς του Bush...με συνθήματα, πλακάτ, βωμολοχίες και...περιττώματα!

20 Οπολίτης απαντά...

21 Το τέλος του μονολόγου «Στον κόσμο της τηλεόρασης η μαζική ροή πληροφοριών γίνεται κυρίως από μία κατεύθυνση γεγονός που καθιστά αδύνατητησυμμετοχήτουπολίτησεκάτιπουθεωρείται εθνικός διάλογος. Οι πολίτες λαμβάνουν αλλά δεν μπορούν να μεταδώσουν. Ακούν αλλά δεν μιλάνε» Al Gore, π. Αντιπρόεδρος ΗΠΑ.

22 Μπορεί να γίνει μπούμερανγκ Το σύστημα συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών του Tony Blair όπου πάνω από 1,8εκ υπογραφές κατατέθηκαν για να απορριφθεί ένα από τα βασικά σχέδια της κυβέρνησης σε σχέση με το κυκλοφοριακό. Πάνω από αιτήματα μέχρι σήμερα & 2,5 εκ υπογραφές.

23 Τακτική ή έξυπνη ψήφος? Ανταλλαγή ψήφων, εκλογές UK 2001 & 2005: «Καμιά ψήφος χαμένη!» Μέσω του site συμφωνείται ανταλλαγή ψήφου με άλλο ψηφοφόρο, ψηφίζοντας ο ένας το κόμμα του άλλου σε εκλογικές περιφέρειες που είναι οριακή η εκλογή των Συντηρητικών με επιτυχία σε μερικές περιπτώσεις. Ένα «DIY αναλογικό σύστημα» από πολίτες που προσδιορίζονται ολοένα και περισσότερο από την αντίθεση παρά τη συμφωνία και αντιτίθεται σε ένα εκλογικό σύστημα που δεν τους εκπροσωπεί.

24 Προσδιορισμός πολιτικής προτίμησης Αν δεν είσαι σίγουρος τι να ψηφίσεις ή σου φαίνονται όλοι ίδιοι, το SeleXion Machine του Channel4 στη Βρετανία (2005) βοηθά στον προσδιορισμό της πολιτικής εγγύτητας του πολίτη με βάση τις επίσημες θέσεις των κομμάτων. Πολύ απλά και γρήγορα... Το ίδιο έκανε και το whoshouldyouvotefor.com και είχε 1εκ. επισκέπτες. Αντίστοιχα παραδείγματα και σε άλλες χώρες (πχ Γαλλία, Ολλανδία)

25 H σιωπή σου πρέπει να ακουστεί Ένα site που επέτρεπε στους ψηφοφόρους να εξηγήσουν τους λόγους που δεν ψηφίζουν ένα εργαλείο και για τους πολιτικούς αναλυτές και δημοσιογράφους. Με δυνατότητα απάντησης σε κάθε δημοσίευση. (έκλεισε το 2005).

26 Tι ακριβώςκάνειοβουλευτήςσας? Ιστοσελίδα μη-κομματική, από εθελοντές, συμβάλλει στη διαφάνεια με χρηστικό τρόπο: Βάζοντας τον ΤΚ σου, εμφανίζεται ο βουλευτής της περιοχής και όλα τα στοιχεία της πολιτικής του συμπεριφοράς: Τι και πως έχει ψηφίσει στη Βουλή, τι επερωτήσεις έχει κάνει, τα ενδιαφέροντα του, τα οικονομικά του, πόσες φόρες έχει μιλήσει στη Βουλή, αν απαντά στα e- mail κλπ (παρόμοιο με το publicwhip)

27 Άμεση τοπική αναφορά προβλημάτων Από τον δημιουργό του TheyWorkforYou,ένα site στο οποίο εύκολα και άμεσα σημειώνεις ένα σημείο της πόλης με κάποιο πρόβλημα, βλέπεις άλλες αναφορές συμπολιτών και ο Δήμος σε ενημερώνει άμεσα για τη λύση του αποφεύγοντας πολλαπλές αναφορές και διαχειριστικές δυσκολίες επικοινωνίας.

28 Εσείς τι θέλετε να αλλάξετε στον κόσμο? Το Change.org είναι ένα site κοινωνικής δικτύωσης που συνδυάζει πολίτες, ΜΚΟ και πολιτικούς για θέματα κοινωνικού ακτιβισμού. Τα μέλη (συμπεριλ. Obama, Edwards, Clinton) επιλέγουν και δημιουργούν «στόχους αλλαγής» γύρω από τους οποίους συντάσσονται όσοι θέλουν. Blogs, συζήτηση, συντονισμός και σχεδιασμός δράσεων κλπ. Σε 3 μήνες, 900 στόχοι έχουν τεθεί (περιβάλλον, σχολεία, ρατσισμός κλπ).

29 Δεν είναι μόνο το ίντερνετ... Στις Φιλιππίνες - μίαχώραμεπερισσότερακινητάαπό σταθερά - το 2001 τα SMS έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση εναντίον της π. προέδρου Joseph Estrada και το 2006 στην άμεση κινητοποίηση πολιτών κατά της επιβολής στρατιωτικού νόμου. ΟπρόεδροςτηςΝότιαςΚορέαςRoh Moo Ηyun, δεν θα είχε εκλεγεί χωρίς τη βοήθεια των Smart Mobs που συνδυάζουν κινητή τηλεφωνία, το ίντερνετ και το PC έτσι ώστε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού να οργανώνουν και να συντονίζουν δράσεις που τους ενδιαφέρουν (Howard Rheingold σε συνέντευξη στο SAP INFO)

30 Γλωσσικό χάσμα? 70 εκ blogs νέα κάθε μήνα 1,4 κάθε δευτερόλεπτο 1,5 εκ νέα posts κάθε μέρα " The State of the Blogosphere Αλλά και ένα μονοπώλιο της αγγλικής γλώσσας...και της κινεζικής στο μέλλον. Πιθανόν σε χρόνια μεταφραστικό λογισμικό να επιτρέψει την επικοινωνία ανεξαρτήτως γλώσσας, γεφυρώνοντας το υπάρχον «γλωσσικό χάσμα», με προφανείς πολιτικές συνέπειες...

31 ...και μία νέα πραγματικότητα 43% των χρηστών ίντερνετ λένε ότι αισθάνονται «το ίδιο έντονα» για τους φίλους μέσω ίντερνετ όσο και για τους κανονικούς Η συμμετοχή οδηγεί σε κοινωνική δράση: 65% λένε ότι ασχολούνται με νέους κοινωνικούς σκοπούς που δεν είχαν φανταστεί πριν. 44% συμμετέχουν περισσότερο σε κοινωνικές δράσεις Κάνουν 4,65 νέους φίλους κατά Μ.Ο. 1,6 απότουςοποίους, μετά γνωρίζουν και από κοντά Το % που έχουν δικό τους blog έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 4ετία. Έρευνα USC-Annenberg School Center for the Digital Future, 2007

32 Μόνο για νέους? 14% των surfers ηλικίας και 11% ηλικίας διαβάζουν blogs και φόρουμς αρκετά κοντά στο μέσο όρο του 17% (*)....και κάποιοι είναι πετυχημένοι bloggers (o γηραιότερος vblogger του YouTube, o 80χρονος geriatric1927 στη Βρετανία, οι τρόφιμοι γηροκομείου στη Γαλλία με το όνομα Alleuxnautes κ.ά * (Γαλλική δημοσκόπηση της Ipsos σε 5 χώρες: Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία)

33 Η υπόσχεση των νέων τεχνολογιών Μία κοινωνική επανάσταση όχι απλά τεχνολογική: Μία νέα μορφή αποκεντρωμένης & συλλογικής επικοινωνίας Επανασύνδεση του πολίτη με την πολιτική: Αντιστροφή της απάθειας, αποξένωσης και αδιαφορίας Μετατόπιση του ισοζυγίου δύναμης μεταξύ κρατικών και μη κρατικών φορέων & ΜΜΕ σε όφελος του πολίτη Παγκόσμιος διάλογος για παγκόσμια προβλήματα Όχημα βελτίωσης μηχανισμών λογοδοσίας και διαφάνειας Η πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη, συμβάλλοντας στη συνεχή και όχι «στιγμιαία» δημοκρατία κάθε 4 χρόνια.

34 Ας μην ξεχνάμε... Δεν υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις στο θέμα της δημοκρατίας Το χάσμα είναι τεχνολογικό αλλά και πολιτικό και ηθικό Ανάγκη περιφρούρησης της ελευθερίας του κυβερνοχώρου Η αποχή ή η απάθεια δεν είναι πρόβλημα ευκολίας/δυσκολίαςείναι πρόβλημα έλλειψης ουσιαστικών εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων (e-vote) Οι ΤΠΕ πρέπει να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός νέου χώρου διαλόγου και συμμετοχής: ο Πολίτης μιλάει και ο πολιτικός ακούει και συνθέτει.

35 Πολιτική επικοινωνία & επικοινωνία Πολιτών Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς δημοκρατία, δημοκρατία χωρίς συμμετοχή, συμμετοχή χωρίς επικοινωνία Roberto Savio, Founder and President Emeritus of Inter Press Service

Επιβλέπων: Μάνος Περακάκης Καθηγητής Εφαρμογών

Επιβλέπων: Μάνος Περακάκης Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Η Σημασία της Διαδικτυακής παρουσίας ενός δήμου για την τουριστική του προβολή. Η περίπτωση της Ιεράπετρας.

Διαβάστε περισσότερα

Web-Marketing. Το web-marketing µπορεί να εκπληρώσει πέραν της αύξησης των πωλήσεων και της µείωσης του κόστους διάφορες λειτουργίες όπως:

Web-Marketing. Το web-marketing µπορεί να εκπληρώσει πέραν της αύξησης των πωλήσεων και της µείωσης του κόστους διάφορες λειτουργίες όπως: Web-Marketing Το web-marketing µπορεί να εκπληρώσει πέραν της αύξησης των πωλήσεων και της µείωσης του κόστους διάφορες λειτουργίες όπως: Έρευνα αγοράς ( καθορισµός αναγκών καταναλωτών, ανάλυση ανταγωνιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΕΣΩ INTERNET»

ΘΕΜΑ : «ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΕΣΩ INTERNET» Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (Σ.Δ.Ο) ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ &ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ T.E.I. OF EPIRUS SCHOOL OF MANAGEMENT AND ECONOMICS DEPARTMENT OF COMMUNICATION, INFORMATICS AND MANAGEMENT ΘΕΜΑ :

Διαβάστε περισσότερα

«Δημοσκοπήσεις: Μεθοδολογία και εφαρμογές τους σε εκλογικό αποτέλεσμα»

«Δημοσκοπήσεις: Μεθοδολογία και εφαρμογές τους σε εκλογικό αποτέλεσμα» Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά ΑΤΕΙ Πειραιά Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πτυχιακή Εργασία «Δημοσκοπήσεις: Μεθοδολογία και εφαρμογές τους σε εκλογικό αποτέλεσμα» Ιωάννης Φλουρής Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής

Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής Οδηγός Καλών Πρακτικών Ηλεκτρονικής Συμμετοχής www.eparticipation.eu Ο παρών οδηγός είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτούμενου έργου Interreg IVC ecitizen II Towards citizen-centered egovernment in European

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)

Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αργύρης Τζικόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο ΜΕΡΟΣ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η επανάσταση μόλις ξεκίνησε ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Επιχειρηματικά μοντέλα και έννοιες του ηλεκτρονικού εμπορίου Εισαγωγή στο ηλεκτρονικό εμπόριο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο 1 Η επανάσταση μόλις ξεκίνησε Σ Τ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Προώθηση και ανάπτυξη των επιχειρήσεων μέσα από τα Social Media,

Διαβάστε περισσότερα

Cover Story Cisco Smart + Connected Communities: Workplace 2.0

Cover Story Cisco Smart + Connected Communities: Workplace 2.0 ΚΩ. ΤΑΧ.:7064 ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟ ΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑ Ο ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τεύχος 95 Γ Περίοδος Cover Story Cisco Smart + Connected Communities: Workplace 2.0 Συνέντευξη Ernst-Jan Stigter, ιευθύνων

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία

Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία Ομάδα Σκέψης: Μέσα Ενημέρωσης, Επικοινωνίας & Τεχνολογία Think Tank Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science Α κύκλος κειμένων THE HELLENIC ALUMNI 02 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 03

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Μέρος Ι. Στην αναζήτηση ενός ορισμού για την πολιτική επικοινωνία τα SMS ως πολιτική επικοινωνία

Εισαγωγή. Μέρος Ι. Στην αναζήτηση ενός ορισμού για την πολιτική επικοινωνία τα SMS ως πολιτική επικοινωνία Δημητρακοπούλου, Δ., «Πολιτική μέσω SMS: το μήνυμα εστάλη;», υποβλήθηκε για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Ζητήματα Επικοινωνίας», Εκδόσεις Καστανιώτη (επισυνάπτεται βεβαίωση στο φάκελο των δικαιολογητικών)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING.

ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD, INTERNET EXPLORER & OUTLOOK EXPRESS ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ E-LEARNING. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Σ Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα: Εφαρμοσμένης Πληροφορικής &Πολυμέσων ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ WORD,

Διαβάστε περισσότερα

Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Τάσεις και εξελίξεις & Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα

Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Τάσεις και εξελίξεις & Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα Διείσδυση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον Τομέα του Τουρισμού: Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας Σταδίου 33, 105 59, Αθήνα Τηλ.: +302103313080, Fax: +302103313086 http://www.observatory.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕνδιάΜΕΣΑ. Αποφάσεις της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Περιεχόμενα Ελληνικός βηματισμός & ψηφιακή ΤV

ΕνδιάΜΕΣΑ. Αποφάσεις της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Περιεχόμενα Ελληνικός βηματισμός & ψηφιακή ΤV ΤΕΤΡ: 7858 ΕνδιάΜΕΣΑ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ 16 Αυγούστου - 31 Αυγούστου 2010 Τεύχος 93 Ιδιοκτήτης: Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων Εκδότης: Ροδόλφος Μορώνης

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας

Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εμπορίου από τις εμπορικές επιχειρήσεις της Ελασσόνας Στα πλαίσια του έργου ανάπτυξης κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου για τον Εμπορικό Σύλλογο Ελασσόνας το

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι.Θ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η διαφήμιση στο διαδίκτυο. Η αποτελεσματικότητα και η δυναμική της απέναντι στα άλλα μέσα διαφήμισης στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙ Ι ΚΑΙ INTERNET - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ. Καριπίδης Νίκος Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ράµας

ΠΑΙ Ι ΚΑΙ INTERNET - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ. Καριπίδης Νίκος Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ράµας ΠΑΙ Ι ΚΑΙ INTERNET - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Καριπίδης Νίκος Υπεύθυνος ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ ράµας Το διαδίκτυο αποτελεί σήµερα µια απτή πραγµατικότητα η οποία µας ανοίγει την πόρτα της

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Π.Μ.Σ. Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων Κατεύθυνση : Δικτυοκεντρικά Συστήματα ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Περιβάλλοντα Οπτικοποίησης Σχέσεων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΜΟΔΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. editorial 4 Η αρχή του τέλους της κρίσης; 6 Η σύγκρουση του χάρτινου με τον ψηφιακό κόσμο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. editorial 4 Η αρχή του τέλους της κρίσης; 6 Η σύγκρουση του χάρτινου με τον ψηφιακό κόσμο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ editorial 4 Η αρχή του τέλους της κρίσης; 6 Η σύγκρουση του χάρτινου με τον ψηφιακό κόσμο αρθρογραφία 8 Λεωνίδας Κανέλλος: 2012, μία χρονιά σημαντικών δράσεων για την ΕΕΤΤ 10 Γιώργος Στεφανόπουλος:

Διαβάστε περισσότερα

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Το ψηφιακό χάσμα» υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Ημαθίας

2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας. «Το ψηφιακό χάσμα» υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Ημαθίας 2o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας ΠΡΑΚΤΙΚΑ «Το ψηφιακό χάσμα» Δοδοντσή Μαριλένα 1, Δοδοντσή Ιωάννα 2, Δοδοντσής Μιλτιάδης 3 1 Νηπιαγωγός, αποφ. ΜΙΘΕ ΠΤΠΑ Παν. Δυτ. Μακεδονίας, 2 εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

"Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο

Άνοιγμα της Εκπαίδευσης στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο "Άνοιγμα της Εκπαίδευσης" στην Ευρώπη με ψηφιακές τεχνολογίες και ανοικτό περιεχόμενο Η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (Open Educational Resources, OER)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΔΕΜΙΡΗ ΑΝΤΡΙΑΝΑ Α.Μ. 9558 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΣΥΡΜΑΚΕΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σε εκατομμύρια ανέρχεται πλέον ο αριθμός των ανθρώπων σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η χρήση του Διαδικτύου σαν Εργαλείου Μάρκετινγκ σε Μικρές Τουριστικές Επιχειρήσεις Περιπτώσεις από τη Σάρτη Χαλκιδικής, Ελλάδα Αθανασίου

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις στη χρήση του διαδικτύου για επικοινωνία, πληροφόρηση και ψυχαγωγία

Τάσεις στη χρήση του διαδικτύου για επικοινωνία, πληροφόρηση και ψυχαγωγία Τάσεις στη χρήση του διαδικτύου για επικοινωνία, πληροφόρηση και ψυχαγωγία Μάρτιος 2010 «Νέες τάσεις στη χρήση του διαδικτύου για επικοινωνία, πληροφόρηση και ψυχαγωγία» Δρ Α. Κουντζέρης, Μ. Κωνσταντάτος

Διαβάστε περισσότερα

ΕνδιάΜΕΣΑ. Ευρωπαϊκή αγορά χωρίς σύνορα για το δημιουργικό περιεχόμενο του διαδικτύου

ΕνδιάΜΕΣΑ. Ευρωπαϊκή αγορά χωρίς σύνορα για το δημιουργικό περιεχόμενο του διαδικτύου ΤΕΤΡ: 7858 ΕνδιάΜΕΣΑ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ 1 15 Ιανουαρίου 2008 Τεύχος 31 Ιδιοκτήτης: Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων Εκδότης: Ροδόλφος Μορώνης Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Προορισμός και ανταγωνιστικότητα στον τομέα της κρουαζιέρας

Προορισμός και ανταγωνιστικότητα στον τομέα της κρουαζιέρας Προορισμός και ανταγωνιστικότητα στον τομέα της κρουαζιέρας Ιωάννης Μπρας HND CE, BEng (Hons) SEA, MSc EPM, MTEΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΕ Περίληψη Το λιμάνι του Ηρακλείου

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα Ημερίδας της ΕΕΤΤ με θέμα «Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών», Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2007

Συμπεράσματα Ημερίδας της ΕΕΤΤ με θέμα «Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών», Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2007 Συμπεράσματα Ημερίδας της ΕΕΤΤ με θέμα «Ποιότητα Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών & Προστασία Καταναλωτών», Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2007 Η παροχή ποιοτικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η προστασία των καταναλωτών,

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Περιβάλλον «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις-Λιμάνια: Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020» [LIFE05 ENV/GR/000242]

LIFE Περιβάλλον «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις-Λιμάνια: Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020» [LIFE05 ENV/GR/000242] Διαδικασίες διαβούλευσης και δημιουργίας κοινού οράματος Εγχειρίδιο χρήσης [LIFE05 ENV/GR/000242] Εγχειρίδιο Χρήσης για το πώς λειτουργεί μια διαδικασία Διαβούλευσης για τη δημιουργία Κοινού Οράματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδας για σχολή χορού» «Design and construction of website for a dance studio»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδας για σχολή χορού» «Design and construction of website for a dance studio» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Σχεδιασμός και κατασκευή ιστοσελίδας για σχολή χορού» «Design and construction of website for a

Διαβάστε περισσότερα