ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Πλάτωνος Μελετητής: Κωνσταντίνος Φούτρης. Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 12

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Πλάτωνος Μελετητής: Κωνσταντίνος Φούτρης. Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 12"

Transcript

1 ΠΟΛΙΤΕΙΑ Πλάτωνος Μελετητής: Κωνσταντίνος Φούτρης

2 ΠΛΑΤΩΝ Ο Πλάτωνας (Αριστοκλής) ενσαρκώθηκε το 427 πχ. και ήταν γόνος επιφανούς Αθηναϊκής οικογένειας. Έλαβε σπουδαία γνώση, και αυτός που διαμόρφωσε καθοριστικά την ηθική και πνευματική του υπόσταση ήταν ο Δάσκαλος του ο Σωκράτης. Η διδασκαλία του πηγάζει από τα δόγματα της Ελληνικής σκέψης, τον Ορφισμό, την Πυθαγόρεια διδασκαλία, και βέβαια τον Σωκρατικό λόγο. Η φιλοσοφία του αναπτύσσετε σε θέματα, περί δικαίου και ηθικής, περί των όντων, περί της πολιτικής, και θεωρείται το θεμέλιο του παγκόσμιου Ιδεαλισμού που έχει επηρεάσει ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την σκέψη όλων των εποχών. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο, την Κυρήνη, και την μεγάλη Ελλάδα, όπου προσπάθησε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει τις πολιτικές του αρχές στις Ελληνικές πόλεις.

3 Το 387 πχ ίδρυσε στην Αθήνα την Ακαδημία του, περίφημο κέντρο της φιλοσοφίας και των Μουσών που διατηρήθηκε σχεδόν για δέκα αιώνες μέχρι τους χρόνους του Ιουστινιανού όπου με διάταγμα του έκλεισαν όλα τα φιλοσοφικά κέντρα. Aπoβίωσε το 348 πχ. σε ηλικία 81 ετών ανήμερα των γενεθλίων του, όπου και θεωρήθηκε συμβολικό αφού συμπληρώνει ακριβώς (9χ9) εννιά φορές το εννιά, και το εννιά απ τους Πυθαγόρειους φιλόσοφους θεωρείται ολοκληρωμένος αριθμός. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟ.

4 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στο δεκάτομο έργο του Πολιτεία ο Πλάτωνας με επιστημονικό τρόπο μας ξεδιπλώνει τις πτυχές της ανθρώπινης ψυχής αναλύοντας το αληθινό και το παθογενές μέρος της και συγκρίνει το δίκαιο και την ηθική στους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές των ανθρώπων, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Με την μέθοδο της διαλεκτικής που τον χαρακτηρίζει και με την λογική αποδεικτική μας υποδεικνύει κάθε του άποψη για το πώς οι άνθρωποι πρέπει να ζουν ευτυχισμένοι μέσα στις κοινωνίες, αλλά και πως αυτές οι κοινωνίες πρέπει να διοικούνται.

5 Στο συγγραφικό του έργο ο Πλάτωνας αποτυπώνει την διδασκαλία του μέσα από μύθους και αλληγορίες και τις παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο ώστε να εγείρουν την νοημοσύνη των μελετητών του. Στο έργο του Πολιτεία χρησιμοποιεί τρείς μύθους, το μύθο του σπηλαίου, το μύθο του Γύγη, και το μύθο του Ηρός. Στην συνέχεια θα εξετάσουμε το μύθο του σπηλαίου και την αλληγορία του.

6 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

7 Ας φανταστούμε ότι κάποιοι από την ώρα που γεννιούνται είναι αλυσοδεμένοι από τα πόδια και τον λαιμό μέσα σε ένα σπήλαιο, και κοιτάνε μόνο προς το κοίλωμα του χωρίς να μπορούν να περιστρέφουν το κεφάλι τους, πίσω τους και λίγο πιο πάνω καίει μια φωτιά, και ανάμεσα στους δεσμώτες και την φωτιά υπάρχει ένα μονοπάτι με ένα διαχωριστικό τοιχάκι, και από εκεί περνούν κάποιοι άνθρωποι που μεταφέρουν διάφορα αντικείμενα και είδωλα από κάθε λογής υλικό, και που ενίοτε ομιλούν και ακούγεται σαν αντίλαλος στους δεσμώτες, και τα είδωλα αυτά δημιουργούν σκιές στο κοίλωμα του σπηλαίου και οι δεσμώτες που δεν έχουν δει κάτι άλλο πιστεύουν ότι είναι πραγματικά και συζητούν μεταξύ τους για όλα αυτά που ακούνε και βλέπουν. Κάποιοι απ τους δεσμώτες καταφέρνουν να σπάσουν τα δεσμά τους και να στρέψουν με δυσκολία το κεφάλι τους και να δουν πίσω τους την λάμψη της φωτιάς που καίει, και πιστεύουν ότι αυτή είναι το πραγματικό φώς που δημιουργεί τις σκιές που έβλεπαν μέχρι τώρα και με προσπάθεια πορεύονται προς τα εκεί

8 και μόλις φθάνουν στην φωτιά βλέπουν ότι υπάρχει προς τα πάνω στην είσοδο της σπηλιάς ένα φώς πιο δυνατό, και αργά πορεύονται προς το δυνατό αυτό φώς που είναι εκτυφλωτικό και τους αποτρέπει να βγουν απευθείας έξω αφού τα μάτια τους τυφλώνονται από την αλλαγή, και παραμένουν στην είσοδο που καθρεφτίζει το δυνατό αυτό φώς σαν αντανάκλαση πάνω σε μία λίμνη και το βράδυ που πέφτει το φώς και έρχονται τα άστρα είναι ευκολότερο να δουν τι υπάρχει εκεί έξω, και όταν τα μάτια τους συνηθίσουν διστακτικά βγαίνουν έξω στην πραγματική φύση και χαίρονται με αυτά που βλέπουν, και τελευταίο βλέπουν κατάματα τον πραγματικό ήλιο που δίνει το αληθινό φως και αισθάνονται πραγματικά τυχεροί για αυτό που τους συνέβη και σκέφτονται ότι πρέπει να το πουν και στους άλλους κάτω στο σπήλαιο. Όταν επιστρέφουν προς το σπήλαιο στην είσοδο τα μάτια τους πονάνε από το σκοτάδι και από την αλλαγή της φωτεινότητας, και τελικά αργά κατέρχονται για να τους πούνε τα θαυμαστά πράγματα που είδαν επάνω στην ελευθερία και ότι όλα αυτά που είναι μέσα

9 στο σπήλαιο είναι μια πλάνη, οι δεσμώτες άρχισαν να τους περιγελούν για τον πόνο και την τύφλωση που δημιουργήθηκε στα μάτια τους και ότι δεν θα άξιζε να τους συμβεί αυτό, και ότι εκεί ήταν καλύτερα και δεν θα κινδύνευαν τα μάτια τους, και όταν οι απελευθερωμένοι συνέχιζαν να τους μιλούν για την ελευθερία που βρήκαν επάνω απείλησαν μέχρι και να τους σκοτώσουν. Επεξήγηση: Στο μύθο αυτό ο Πλάτωνας αναφέρεται στην ενσάρκωση των ψυχών στον αισθητό κόσμο, και για τις ψευδείς εντυπώσεις που δημιουργούν οι αισθήσεις μας (μάτριξ). Σήμερα σπουδαίοι φυσικοί επιστήμονες μας περιγράφουν πώς αυτή η ψευδαίσθηση των αισθήσεων μας,δημιουργεί αυτόν τον υπαρκτό αλλά όχι αληθινό κόσμο για τον οποίον ο Πλάτωνας μας παρουσιάζει στο μύθο του σπηλαίου, και πώς οι ψυχές πορεύονται για την επιστροφή τους στο Αγαθό. Η φωτιά συμβολίζει το Ιερό πυρ που μας απαλλάσσει από τα πάθη μας, και καθάρει τις φύσεις και τα σώματα μας, η λίμνη που

10 καθρεφτίζει το φώς στην είσοδο είναι το αστρικό πεδίο που διέρχονται οι ψυχές κατά την επιστροφή τους, η έξοδος από το σπήλαιο την γνώση της αλήθειας, και τέλος η αντίκρυση του ήλιου, την φώτιση. Κάθε φωτισμένη ψυχή (ηρωική) αφού φθάσει στους νήσους των μακάρων επιστρέφει για να διδάξει και τους υπόλοιπους για την αλήθεια και τον σκοπό μας. Και η αλήθεια είναι ότι είμαστε έμψυχα όντα που βιώνουμε ένσαρκες καταστάσεις και που η ψευδαισθήσεις μας μαγνητίζουν στα κατώτερα πεδία της ύλης και της αλογίας, έως ότου ενθυμηθούμε τον δρόμο της επιστροφής προς το Αγαθό. Η γνώση είναι ανάμνηση εντυπωμένη μέσα στις ψυχές μας, αρκεί να κοιτάξουμε εκεί συνειδητά και ο δρόμος της επιστροφής είναι ολοφάνερος.

11

12 ΠΕΡΙ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Α- ΛΟΓΟΥ ΨΥΧΗΣ Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για την δημιουργία της λογικής και την άλογης ψυχής, και την κάθοδο των ψυχών στον κόσμο της γένεσης όπως μας διηγείται ο Πλάτωνας στον μύθο του Ηρός. Ο Πλάτωνας στην διδασκαλία του μας περιγράφει δύο κόσμους που απαρτίζουν το Πάν (Όλον), τον Υπεραισθητό και τον Αισθητό κόσμο. Ο Υπεραισθητός είναι ο Νοητός κόσμος της Αιωνιότητας, και ο Αισθητός ο κόσμος του γίγνεσθαι. Μορφοποιεί τον υπεραισθητό κόσμο ως τον αληθινό κόσμο που υπάρχουν τα όντως όντα, που είναι τα αληθινά και αιώνια όντα, που είναι αμετάβλητα και ακίνητα, και μας τα περιγράφει ως τις αρχέτυπες Ιδέες. Χαρακτηρίζει τον αισθητό κόσμο του γίγνεσθαι (σύμπαν) ως ένα κόσμο φθοράς που μεταβάλλεται από την συνεχή ροή, και κατά συνέπεια όλα είναι φθαρτά και θνητά. Υπάρχει όμως μία δύναμη αιώνια και αθάνατη που κινεί τις υποστάσεις των ανθρώπων και αυτή είναι η ψυχή.

13 . Ο Πλάτων χαρακτηρίζει την ψυχή ως αυτό- κίνητη, δηλαδή ως ουσία που κινείται με την δική της ενέργεια και δεν χρειάζεται κάτι άλλο να την κινεί και αυτό την κάνει αθάνατη και αιώνια, σε αντίθεση με τα σώματα που χρειάζονται την ψυχή για να κινηθούν, και αν η ψυχή εκλείψει τα σώματα πεθαίνουν. Ας δούμε τώρα μέσα από την Θεολογία του και τον μύθο του Ηρός πως ο δημιουργός φτιάχνει τις ψυχές και πως αυτές κατέρχονται στην γένεση. Στο κατώτερο μέρος του Υπεραισθητού κόσμου όπως βλέπουμε στο σχήμα 1, δημιουργεί αρχικά την καθολική ψυχή (ψυχή του κόσμου), και με υπόσταση σε ένα κατώτερο επίπεδο από αυτό το πεδίο δημιουργεί τις επιμέρους ψυχές που είναι ολογραφικά αντίγραφα τις καθολικής (συνοπτική επεξήγηση της ολογραφίας). Αυτές οι επιμέρους ψυχές είναι φτιαγμένες από τον δημιουργό και είναι αθάνατες και τις ονομάζει λογικές ψυχές. Ο δημιουργός φορτίζει τις λογικές ψυχές με τους Ουσιώδης η Ιερούς λόγους (που είναι οι συμπαντικοί νόμοι της Αδράστειας χωροχρονική αλήθεια,

14 και της Ανάγκης- ειμαρμένης), και στο περίβλημα τους βάζει τα συνθήματα (κλειδιά- σύμβολα). Η Ανάγκη που είναι η μητέρα των μοιρών της Λάχεσις (παρελθόν) της Κλωθώ (παρόν) και της Άτροπου (μέλλον) περιβάλλουν τις ψυχές του εισέρχονται στον κόσμο της γένεσης και πλέκουν με το αδράχτι τους χιτώνες άλογους γύρω από την λογική ψυχή για την προστασία της από τα μαγνητικά ρευστά (υγρός αήρ). Οι άλογοι αυτοί χιτώνες συμφύονται γύρω από την λογική ψυχή και της δημιουργούν τους θυμούς και τις επιθυμίες, και τους χαρακτηρίζει ως το θυμοειδές και επιθυμητικό μέρος της ψυχής που δεν είναι όμως αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχής αλλά ένα κέλυφος που μαγνητίζει την ψυχή και την έλκει στον κόσμο της γένεσης. Η πορεία των ψυχών από τον υπεραισθητό προς τον αισθητό ονομάζεται Πρόοδος, και η πρόοδος φθάνει ως κάποιο έσχατο σημείο της ύλης στον αισθητό κόσμο, και αρχίζει η επιστροφή προς το Αγαθό. Στην συνέχεια θα δούμε πώς η άλογη ψυχή επιδρά επάνω στην λογική, σχέδιο 2.

15

16 Οι επιρροές από τον κόσμο του γίγνεσθαι, με τα ακραία συναισθήματα, και τις υπερβάλλουσες επιθυμίες που είναι συνέπεια του αλόγου τμήματος της, δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις φαντασιών (πίστη), και των δοξασιών (εικασία). Όταν αυτές οι φαντασίες και δοξασίες που προέρχονται από τον αισθητό κόσμο προσπαθούν να ταυτιστούν και να αποκτήσουν επαφή με την λογική ψυχή τότε καταρρέουν γιατί η λογική ψυχή ταυτίζεται μόνο με την διάνοια, και η διάνοια αντιλαμβάνεται τον Νου (Νόηση). Αν φορτίζουμε τις σκέψεις μας με ανώτερες Ιδέες τότε η λογική ψυχή αποκαταστεί την επαφή της με τα ανώτερα πεδία και δυναμώνει και ενθυμείται την εστία της στο Αγαθό, τότε οι χονδροειδής κραδασμοί της αλογίας γίνονται πιο λεπτοφυής έως ότου αποκοπούν τελείως και επέλθει η τελείωση της ψυχής.

17 Ε Ι

18 ΠΕΡΙ ΑΛΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΥΣ ΓΝΩΣΕΩΣ Όπως βλέπουμε στο παραπάνω σχήμα, χωρίσαμε το πάν σε δύο κόσμους τον κόσμο της αιωνιότητας που τα πάντα είναι αιώνια αμετάβλητα και ακίνητα. Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν τα αρχέτυπα σχέδια της δημιουργίας και οι Ιδέες, εδώ το κακό είναι ανύπαρκτο σαν ιδέα. Και έχουμε και τον κόσμο της φθοράς και της γέννησης, τον αισθητό κόσμο. Η λογική ψυχή αντιλαμβάνεται την αληθινή κατάσταση της που είναι η διάνοια και την νόηση, και η άλογη ψυχή την φαντασία και τις δοξασίες που προέρχονται από το θυμοειδές και το επιθυμητικό περίβλημα της. Μια εσφαλμένη εντύπωση λόγω άγνοιας της αλήθειας είναι η ιδέα του κακού. Η κυριαρχία της αλόγου ψυχής επάνω στην λογική μας προσδίδει γνώσεις αναληθής που είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσουν γιατί όλα σε αυτό το επίπεδο είναι μεταβλητά, εδώ που σήμερα υπάρχουμε εμείς ίσως στο μέλλον να υπάρχει κάτι άλλο επομένως και η γνώση μπορούμε να πούμε ότι είναι ψευδής αφού υπάρχει τώρα και ίσως αύριο όχι.

19 Η μόνη αμετάβλητη γνώση είναι τα μαθηματικά και οι αριθμοί γιατί ο Νους λειτουργεί με νόμους και οι νόμοι με μαθηματικούς τύπους, επομένως εάν το σύμπαν μεταβληθεί τα μαθηματικά θα παραμείνουν αμετάβλητα γιατί είναι εικόνες τις αιωνιότητας. Ο Πλάτων πριν μυηθεί στην φιλοσοφία και της επιστήμες ήταν επικός συγγραφέας που εξιστορούσε τα έργα του μέσω κωμωδιών και τραγωδιών, ιδιότητες που έχουν να κάνουν με τα συναισθήματα (γέλιο, κλάμα) έως ότου γνώρισε τον Σωκράτη που τον μύησε στην φιλοσοφία και τότε κάλεσε τους φίλους του έβαλε μια φωτιά και έκαψε όλα τα μέχρι τότε έργα του. Τα έργα του που σώζονται σχεδόν όλα αναφέρονται σε αιώνιες αναλλοίωτες και άφθαρτες Ιδέες όπως οι ψυχές, το Αγαθό, τα μαθηματικά και οι επιστήμες.

20 ΑΒΟΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

21 ΠΕΡΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗΣ Το μεγαλύτερο μέρος του έργο της Πολιτείας εξετάζει την έννοια και τον ορισμό της δικαιοσύνης και της ηθικής ως υπέρτερα αγαθά. Μέσω του διαλόγου ο Πλάτων εντέχνως αναπτύσσει την πολιτική διάσταση της δικαιοσύνης και εξετάζει θέματα όπως: Ταυτίζεται το δίκαιο με το συμφέρον του ισχυρού; Αν προσπαθήσουμε να ταυτίσουμε το συμφέρον του ισχυρού με το δίκαιο τότε θα δημιουργήσουμε την αδικία προς τον αδύναμο, και αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, αλλά αδικία. Είναι δίκαιη στάση οι πολλοί και αδύναμοι να είναι ισχυροί; Αν οι πολλοί και αδύναμοι γίνουν ισχυροί τότε είναι εν δυνάμει άδικοι γιατί ως αδύναμοι θα είχαν αδικηθεί, και δεν είναι της φύσης τους να είναι δίκαιοι, γιατί μεν είναι πολλοί αλλά άσχετοι με την δικαιοσύνη.

22 Είναι δίκαιο να βλάπτουμε τους εχθρούς μας και να ευεργετούμαι τους φίλους μας; Τότε κινδυνεύουμε να ορίσουμε ποιός είναι φίλος μας και ποιός εχθρός μας, επομένως ο φίλος μας θα είναι ο αγαθός και εχθρός μας ο κακός, ενώ ο πραγματικά δίκαιος πρέπει να είναι αμερόληπτος. Είναι η ηθική σύμβαση; Κάθε δίκαιος άνθρωπος είναι εν δυνάμει άδικος αν δεν έχει αναπτυγμένη ηθική, όπως ο Πλάτωνας μας περιγράφει με αληγορικό του μύθο για τον Γύγη.

23 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΓΥΓΗ Ο Γύγης ένας δίκαιος και ταπεινός βοσκός την ώρα που έβοσκε τα κοπάδια του βασιλιά του έγινε ένας δυνατός σεισμός και άνοιξε μπροστά του ένα βαθύ χάσμα, και αποφάσισε να κατέβη για να δει τι είχε εκεί κάτω, έκπληκτος στο βάθος είδε ένα τεράστιο χάλκινο άλογο που στο πλάι είχε κάτι ανοίγματα σαν παράθυρα, και όταν κοίταξε μέσα είδε έναν τεράστιο άνθρωπο που στο δάχτυλο του φορούσε ένα δακτυλίδι, και σκέφτηκε να το πάρει και να το φορέσει για να θυμάται το γεγονός. Όταν πήγε στην πόλη του και καθώς συζητούσε με τους χωρικούς του έστρεψε την πέτρα του δακτυλιδιού προς τα μέσα και ξαφνικά έγινε αόρατος, και μόλις την έστρεφε προς τα έξω γινόταν πάλι ορατός, και σκέφτηκε ότι αυτό ήταν ένα δώρο και θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να κάνει την ζωή του καλύτερη στην αρχή σκέφτηκε ότι θα μπορεί να γίνει σύμβουλος του βασιλιά του αφού θα μπορούσε να του δίνει σωστές

24 πληροφορίες, και όταν το κατάφερε σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κοιμηθεί και με την όμορφη γυναίκα του βασιλιά, και όταν το κατάφερε και αυτό, σκέφτηκε ότι μπορούσε να σκοτώσει το βασιλιά χωρίς να τιμωρηθεί και να γίνει ο ίδιος βασιλιάς της πόλης Και έτσι κάθε δίκαιος άνθρωπος είναι εν δυνάμει άδικος με την προϋπόθεση της ατιμωρησίας. Επεξήγηση: Το χάσμα μας υποδεικνύει την πτώση προς τα κάτω, το χάλκινο (ά- λογο) την Ησιόδεια διδασκαλία των ανθρώπινων γενών (Χρυσού- Αργυρού- Χάλκινου- Μπρούτζινου η Ηρώων- Σιδηρούν) και το άλογο συμβολίζει την είσοδο του ανθρώπινου γένους στις άλογες επιθυμίες, και το δακτυλίδι είναι το αίτιο που θα μας έρθει για να μας παρασύρει στην αλογία των θυμών και των επιθυμιών.

25 &

26 ΕΙΔΗ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΕΣ Οι ψυχές όταν ενσαρκώνονται κατά την γέννηση τους λαμβάνουν υπόσταση σε διάφορα σωματικά όργανα που επηρεάζουν και διαμορφώνουν ανεξάρτητα το καθένα τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Η λογική ψυχή είναι το σοφό μέρος της είναι αυτό που σκέφτεται και παίρνει υπόσταση στον εγκέφαλο. Από τα άλογα μέρη της το θυμοειδές λαμβάνει υπόσταση στο Θύμο αδένα και είναι αυτό που μας κάνει να θυμώνουμε όταν ταράζεται και να γαληνεύουμε όταν ηρεμεί, είναι το μέρος με το οποίο νοιώθουμε τα συναισθήματα μας. Και το επιθυμητικό λαμβάνει υπόσταση στο ήπαρ (συκώτι), είναι αυτό με το οποίο έχουμε σύντροφο στους κορεσμούς και της ηδονές. Όταν υπάρχει κυριαρχία του λογικού μέρος της ψυχής τότε στην ζωή υπάρχει αρμονία. Ο άνθρωπος λογίζεται διαρκώς το αίτιο και το αποτέλεσμα που αποτελούν το νόμο του κάρματος και αυτό τον φέρνει κοντά στην πηγή και την αληθινή γνώση.

27 Είναι φίλος της αληθινής γνώσης και είναι θέμα χρόνου και εκπαίδευσης να γίνει σοφός. Άρα ο άνθρωπος αυτός χαρακτηρίζεται φιλόσοφος. Εάν θέλουμε να προσδώσουμε ένα σχήμα στην κυριαρχία του λογικού τότε ο κύκλος (σφαίρα) θα είναι το τελειότερο αφού μένει άφθαρτο, ενδυναμώνει με την μουσική αρμονία, και κατέχει το μικρότερο μέρος της ψυχής. Όταν κυριαρχεί το θυμοειδές και άλογο μέρος το οποίο πρέπει να είναι ο φυσικός βοηθός του και να υπηρετεί το λογιστικό αν δεν έχει διαφθαρεί από την κακή ανατροφή. Το κέντρο αυτό μας προσδίδει την αίσθηση της διττότητας των πραγμάτων του καλού και του κακού που μας κάνει να θυμώνουμε και να ηρεμούμε ενίοτε για τα ίδια πράγματα και γιαυτό και χαρακτηρίζεται άλογο. Ο άνθρωπος αυτός κυριαρχείται από τους θυμούς και είναι τύπος που του αρέσει ο πόλεμος, η νίκη, η τιμές και η δόξα. Άρα ο τύπος αυτός είναι φιλόδοξος και φιλόνικος. Εάν θέλουμε να προσδώσουμε ένα σχήμα τότε η γραμμική κίνηση θα είναι το τελειότερο, ενδυναμώνει με τη γυμναστική με την ορθή εκπαίδευση, και κατέχει το μεσαίο μέρος της ψυχής.

28 Όταν κυριαρχεί το επιθυμητικό και επίσης άλογο μέρος της ψυχής τότε επικρατεί ένας άναρχος τρόπος διαβίωσης. Το κέντρο αυτό προσδίδει την αίσθηση των σωματικών ηδονών στον άνθρωπο (σεξ, φαγητό, διασκεδάσεις, χρήματα, κορεσμοί) και όταν πραγματικά κυριαρχήσει αυτό έναντι των άλλων τότε η αδικία, η ακολασία, η δειλία, η αμάθεια και η λήθη ανατρέπουν την ζωή του ανθρώπου από τον σκοπό του. Άρα ο τύπος αυτός είναι φιλήδονος και φιλοχρήματος, κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της ψυχής και η κίνηση που του αρμόζει είναι η άναρχη. Συνοπτικά έχουμε τρείς τύπους ψυχών, αυτούς που κυριαρχούνται από το λογικό μέρος και είναι οι φιλόσοφοι, αυτοί που κυριαρχούνται από το θυμοειδές και άλογο που είναι φιλόδοξοι, και φιλόνικοι, και αυτοί που κυριαρχούνται από το επιθυμητικό και είναι φιλοχρήματοι και φιλήδονοι.

29 ΤΥΠΟΙ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ Οι φιλόσοφοι έχουν παντοτινό έρωτα για την μάθηση που θα τους φανερώσει εκείνη την ουσία που είναι αιώνια και δεν περιπλανώνται ανάμεσα στην γένεση και την φθορά, είναι φιλαλήθης, δίκαιοι, ανδρείοι, σώφρονες, ηθικοί, και η μόνη αλήθεια για αυτούς είναι η ιδέα και η γνώση του αγαθού. Δεν έχουν φιλοδοξίες και επιθυμίες να διοικήσουν και θα το κάνουν μόνο αν τους ζητηθεί για το καλό της πόλης τους. Το πολίτευμα που θα δημιουργήσουν θα είναι η Αριστοκρατία. Η διαφορά της Αριστοκρατίας από την Βασιλεία είναι ότι στην αριστοκρατία οι άρχοντες είναι πολλοί ενώ στην βασιλεία είναι ένας.

30 ΤΙΜΟΚΡΑΤΙΑ- ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ Οι φιλόδοξοι και φιλόνικοι έχουν έφεση στην γυμναστική και της σωματικές διαπλάσεις και εκπαιδεύονται να είναι ανδρείοι και δεν θα τους αρέσει καθόλου η ρητορική. Ένας τέτοιος τύπος είναι αυθάδης και με λιγότερες γνώσεις, είναι φίλαρχοι και φιλόδοξοι και θέλουν να επικρατήσουν όχι για την ρητορική τους ικανότητα και την αληθινή γνώσης τους, αλλά για της διακρίσεις τους στον πόλεμο και την γυμναστική. Αν τελικά επικρατήσουν σύντομα θα σύρουν την πόλη στον πόλεμο και την καταστροφή. Αυτό το πολίτευμα είναι η Τιμοκρατία. (βλ. ναζισμός- χιτλερ) ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ Κατά την διάρκεια την πολέμων κάποιοι φιλόδοξοι γίνονται περισσότερο φιλοχρήματοι και άπληστοι και λεηλατούν τις πόλης που κυριαρχούν συσσωρεύοντας πλούτη, και μόλις η δύναμη της πόλης εξασθενήσει από τους συνεχείς πόλεμους τότε οι Ολιγάρχες πλούσιοι αναλαμβάνουν την διοίκηση της πόλης. Η φιλαργυρία τους όμως μεγαλώνει και μέσα στην ψυχή τους γεννιόνται επιθυμίες όμοιες με αυτές των κηφήνων και λόγω τις απαιδευσίας τους χωρίζουν την πόλη σε δύο ξεχωριστά μέρη αυτό των πλουσίων και των φτωχών που το καθένα επιβουλεύεται το άλλο, και όταν φτάσουν την πόλη σε όρια βίας και εξαθλίωσης προτιμούν τα πλούτη τους και αποσύρονται.

31 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΤΥΡΑΝΝΙΑ Οι φιλήδονοι και φιλοχρήματοι χαρακτηρίζονται από τις υπερβάλλουσες επιθυμίες και ηδονές και όχι από τις αναγκαίες, που τελικά κυριεύουν την ψυχή τους και επικρατούν οι ψεύτικοι και αλαζονικοί λόγοι και οι δοξασίες, και έτσι κλείνουν τις πύλες τις αγνότητας μέσα στην ψυχή τους και αντιλαμβάνονται την ντροπή ως ηλιθιότητα, την σωφροσύνη ως ανανδρία, την αλαζονεία ως σωστή παιδεία, την αναρχία ως ελευθερία, την ασωτία ως μεγαλοπρέπεια και την αναίδεια ως ανδρεία και αφού είναι αναθρεμμένοι να ικανοποιούν τις επιθυμίες τους, επιζητούν την απελευθέρωση μέσω τον περιττών και ανώφελων ηδονών. Η απληστία ορίζεται από την δημοκρατία ως αγαθό και το αγαθό αυτό ως ελευθερία. Αρχικά η δημοκρατική πόλη μοιάζει η ωραιότερη από όλες τις πολιτείες, μοιάζει σαν ένα πολύχρωμο ρούχο κεντημένο και καταστολισμένο με όλα τα ήθη, και θα την κρίνουν ως την καλύτερη και πιο όμορφη μέσα από την υπερβολική ελευθερία και όλα τα είδη των πολιτευμάτων που ο καθένας δύναται να εκλέξει όποιο πολίτευμα θέλει ώστε να θεμελιωθεί η πόλη.

32 Η υπερβολική ελευθερία η επιείκεια και η ανοχή σύντομα θα κάνουν τον σεβασμό να εκλείψει, και αν δεν υπάρχει σεβασμός και αν δεν έχει κανείς εξαιρετική φύση να αντιλαμβάνεται τα αγνά και ενάρετα τότε όλα αυτά καταπατούνται, και η πόλη αυτή υπό το βάρος της υπερβάλλουσας ανοχής και της ελευθερίας των ηθών και του πλούτου καταλύεται και τότε εμφανίζεται η Τυραννία. ΤΥΡΑΝΝΙΑ Η τυραννία εξωθεί της ανοχές και την ελευθερία των ηθών και του πλούτου σε υπέρμετρο βαθμό. Ο τύραννος αφού πολεμήσει κάθε τι αξιόλογο είτε στους φίλους είτε σε εχθρούς τότε επιβάλλει την τυραννία του μέσω φόρων που χρειάζεται για να καλύψει την κατασπατάληση του πλούτου, δημιουργώντας έτσι δυστυχία στις κοινωνίες της πόλης. Μέσα από τις παράνομες φιληδονίες του και την άμετρη ζωή του ο τύραννος αρχικά κατασπαταλά τον πλούτο του, μετά στρέφεται στον πλούτο της πόλης, και τελικά στους πόρους των κατοίκων της πόλης, και βάζοντας σε εφαρμογή κάποιες από της τυραννικές μεθόδους του και την βιαιότητα της συμπεριφοράς του

33 Ο τύραννος είναι πραγματικά δούλος των επιθυμιών του και γίνεται κόλακας των πιο φαύλων ανθρώπων και εξαιτίας της εξουσίας γίνεται ακόμα πιο φθονερός, άπιστος, άδικος, χωρίς φίλους, ασεβής, τροφέας κάθε κακίας, και είναι γεμάτος από φόβους και περιβάλλεται συνέχεια από και που τελικά γίνεται εξαρτημένος από τους φρουρούς του που δεν τους εμπιστεύεται, και εξαιτίας όλων αυτών είναι ο ίδιος δυστυχισμένος.

34 IΔΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Κάθε πόλη δημιουργείται επειδή τυγχάνει καθένας από μας να μην είναι αυτάρκης αλλά επειδή έχει πολλές ανάγκες, και αφού συγκεντρώνονται πολλοί για να προσφέρουν ο ένας στον άλλο αυτά που έχουν ανάγκη δημιουργούν έναν οικισμό που τον ονομάζουμε ΠΟΛΗ. Πρώτες ανάγκες στην πόλη είναι η εύρεση τροφής, κατοικίας, ένδυσης και υπόδησης, οικοδομής, γεωργίας,..και ο καθένας παρασκευάζει και μοιράζεται τα προϊόντα της ειδικότητας του με τους άλλους. Εκ φύσεως καθένας είναι φτιαγμένος για διαφορετική τέχνη, και καθώς η πόλη διευρύνεται καινούργιες τέχνες προκύπτουν οι μαραγκοί, οι σιδηρουργοί, οι έμποροι, και αν το εμπόριο γίνεται δια θαλάσσης θα χρειασθούν και άλλοι εξειδικευμένοι στην δουλειά της θάλασσας, και μέσα στην πόλη θα ανταλλάσουν πουλώντας η αγοράζοντας αυτά που καθένας παράγει και που εξαιτίας τους δημιουργείται και θεμελιώνεται η πόλη.

35 Επομένως εξαιτίας αυτών θα δημιουργηθεί σε μας μια αγορά και νομίσματα για να συμβολίζουν τις συναλλαγές, και έτσι δημιουργούνται οι παραγωγοί και οι χρηματιστές που ορίζουν τις αξίες των αγαθών και του πλούτου. Η ανάγκη μετά θα δημιουργήσει τους μεταπράτες, την ζωγραφική, την υφαντική, τους μουσικούς, τους ποιητές, τους ηθοποιούς, τους εργολάβους, τους παιδαγωγούς, τους κομμωτές και καθώς η πόλη επεκτείνεται και μεγαλώνει ίσως χρειαστεί να αποσπάσουμε μέρος της διπλανής πόλης η αυτοί από μας και έτσι δημιουργείται η αιτία του πολέμου και η ανάγκη για την φύλαξη και την προστασία της πόλης. Οι φύλακες θα πρέπει να εκπαιδεύονται σωστά να είναι ανδρείοι και σώφρονες γιατί αυτοί που φυλάνε κάτι μπορούν και να το κλέψουν, έτσι η μόρφωση τους πρέπει να είναι η γυμναστική για το σώμα και η μουσική για την αρμονία της ψυχής. Και αφού έχουμε δημιουργήσει μια κοινωνία θα υπάρχουν αυτοί που αδικούν και αυτοί που αδικούνται, και έτσι αρχίζουν να θεσπίζουν νόμους και συμφωνίες μεταξύ τους και έτσι γεννάται η δικαιοσύνη. Δεν είναι μόνο η δικαιοσύνη που γεννά δίκαιους, κάθε άνθρωπος είναι εν δυνάμει άδικος αν δεν έχει ανεπτυγμένη την ηθική, και η μεγαλύτερη αδικία είναι να θεωρείται κάποιος δίκαιος χωρίς να είναι.

36 Στην συνέχεια θα δούμε πώς πρέπει να εκπαιδεύονται οι φύλακες στην πόλη μας αφού σε αυτούς η πόλη στηρίζει την ελευθερία της. Για φύλακες θα πρέπει να επιλέγονται όσοι άνδρες και γυναίκες χαρακτηρίζονται από τα παιδικά τους χρόνια από γενναιότητα και ανδρεία θα τους διαχωρίσουμε σε τρία επίπεδα, τους αρχηγούς, τους επίκουρους και τους τεχνίτες. Και τους πρώτους θα τους εκπαιδεύσουμε πείθοντας τους ότι το χρυσάφι της ψυχής τους είναι το πολυτιμότερο από όλο το φυσικό χρυσάφι γιατί είναι άφθαρτο, τους δεύτερους ότι το ασήμι της ψυχής τους είναι το πολυτιμότερο και τους τρίτους ότι ο χαλκός και ο σίδηρος είναι το πολυτιμότερο γιατί είναι σκληρός όπως πρέπει να είναι και αυτοί. Οι φύλακες θα πρέπει να μένουν σε κοινόβια, να μην έχουν περιουσίες και να μοιράζονται τις γυναίκες και τα παιδιά που θα αποκτούν να μεγαλώνουν σε ειδικούς χώρους από μαμές που γνωρίζουν ώστε όταν μεγαλώσουν να μην υπάρχει αιμομιξία.

37 Οι γονείς θα θεωρούν όλα τα τέκνα της ηλικίας που γέννησαν σαν γιούς και θυγατέρες τους. Οι περιουσίες και οι οικογένειες σε καιρό πολέμου είναι ανασταλτικό για την ανδρείας τους. Οι φύλακες που εκπαιδεύονται σωστά μπορούν να τα βάλουν περισσότερους τετράπαχους πλούσιους που δεν είναι εκπαιδευμένοι, και έτσι μια μικρή πόλη μπορεί να επικρατήσει σε ένα πόλεμο με μια μεγαλύτερη και πλουσιότερη. Μεγαλύτερο κακό για την πόλη μας από εκείνο που την διασπά και την διαιρεί σε πολλά αντί να την κρατά ενιαία είναι εκφράσεις όπως το δικό μου και το μη δικό μου που είναι διασπαστικές και αυτή η πόλη δεν διοικείται άριστα. Για να μην ξεφύγει η πόλη θα πρέπει να φροντίζουμε με αυστηρούς νόμους ώστε να μην υπάρχει μεταβολή της μουσικής, και πουθενά δεν μεταβάλλονται οι τρόποι της μουσικής χωρίς αντίστοιχη αλλαγή στους μεγαλύτερους πολιτικούς νόμους. Στην πόλη μας θα τους μάθουμε να μην αγαπούν το χρήμα και τον πλούτο αλλά να το έχουν μόνο για την ευημερία τους, και αυτό θα πρέπει να φυλάγεται καλά ώστε να μην περάσουν κρυφά στην πόλη ο πλούτος και η φτώχια καθόσον το πρώτο προκαλεί τρυφηλότητα

38 και απραξία, και το άλλο πέραν της ανατρεπτικής διαθέσεως την ανελευθερία και την δυσχέρεια στην εργασία. Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να ασκεί μια τέχνη που είναι ανάλογη με την ψυχική του κατάσταση. Η πολυπραγμοσύνη και η μεταβολή μεταξύ των τριών τάξεων που υπάρχουν προκαλεί την μεγαλύτερη βλάβη στην πόλη και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως και κακούργημα. Η παιδεία και η σωστή ανατροφή είναι πολλή σημαντικά γιατί θα μορφωθούν και θα γίνουν άνθρωποι συνετοί, και όλα αυτά θα τα διακρίνουν εύκολα.

39 ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΩΝ Σε κάθε ψυχικό κέντρο της λογικής και της αλόγου ψυχής αντιστοιχεί και μια αρετή που συνθέτουν έναν ενάρετο τρόπο ζωής για να αγγίξουμε την ευτυχία και την ολοκλήρωση. Για την κυριαρχία του επιθυμητικού (ήπαρ) το κάλλος και η ομορφιά να επικρατούν στην ασχήμια των υπερβολικών και άναρχων ηδονών και του πλούτου. Κυρίαρχος δύναμη η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς και του κάλλους που προσωποποιείται δια της απλότητας, και η αντίστοιχη αρετή είναι της σωφροσύνης (διαλογισμός) και της εγκράτειας που πηγάζει από αυτήν. Για την κυριαρχία του θυμοειδούς (θύμος αδένας) η ισορροπία και η αρμονία να επικρατούν στα ακραία συναισθήματα της διττότητας μεταξύ καλού κακού. Κυρίαρχος δύναμη ο Ερμής, και η αρετή είναι η συμμετρία μεταξύ ανδρείας και δειλίας που επιφέρουν την σοφία.

40 Για την κυριαρχία του λογιστικού (εγκέφαλος) Κυρίαρχος δύναμη ο Απόλλων (Ήλιος), και η αρετή της φρόνησης (φορά προς τον Νου), η αληθής γνώση της ψυχής που γνωρίζει τον αθάνατο εαυτό της (γνώθι σαυτόν). Κάλλος στις επιθυμίες μας, ισορροπία (συμμετρία) στους θυμούς και συναισθήματα, και αλήθεια στην γνώση ΚΑΛΛΟΣ- ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ- ΑΛΗΘΕΙΑ Πριν τελειώσουμε ας δούμε πως οι πρόγονοι μας, μας άφησαν ανεξίτηλη κληρονομιά στους αιώνες και μας κάνουν ακόμα και σήμερα υπερήφανους, αποτυπώνοντας το ΚΑΛΛΟΣ την ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ και την ΑΛΗΘΕΙΑ στον αισθητό κόσμο.

41

42

43

44

45

46

47 ΕΙΘΕ ΤΟ ΚΑΛΛΟΣ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! ΚΩΝ/ΝΟΣ ΦΟΥΤΡΗΣ FACEBOOK: KOSTAS OPALLON kosfoutris@gmail.com

Αριστοτέλη "Ηθικά Νικομάχεια" μετάφραση ενοτήτων 1-10 Κυριακή, 09 Δεκέμβριος :23 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 16 Σεπτέμβριος :21

Αριστοτέλη Ηθικά Νικομάχεια μετάφραση ενοτήτων 1-10 Κυριακή, 09 Δεκέμβριος :23 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 16 Σεπτέμβριος :21 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ «ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ» ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1-10 Μετάφραση ΕΝΟΤΗΤΑ 1η Αφού λοιπόν η αρετή είναι δύο ειδών, απ τη μια διανοητική και απ την άλλη ηθική, η διανοητική στηρίζει και την προέλευση και την αύξησή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Τζιορντάνο Μπρούνο

Τζιορντάνο Μπρούνο http://hallofpeople.com/gr/bio/bruno.php Τζιορντάνο Μπρούνο Αποσπάσματα από έργα του (Την εποχή που εκκλησία και επιστήμη θεωρούσε υποδεέστερο το γυναικείο φύλο, ο Μπρούνο έγραψε): Εξετάστε λίγο την αλήθεια,

Διαβάστε περισσότερα

- Αφού λοιπόν η γνώση έχει ως στόχο την εύρεση της αλήθειας, στοχεύει πραγματικά στην άρση της λήθης. Το ρήμα γνωρίζω λοιπόν σημαίνει ξαναθυμάμαι.

- Αφού λοιπόν η γνώση έχει ως στόχο την εύρεση της αλήθειας, στοχεύει πραγματικά στην άρση της λήθης. Το ρήμα γνωρίζω λοιπόν σημαίνει ξαναθυμάμαι. Η γνώση ως ανάμνηση Αλήθεια α στερητικό + λήθη. Άρα αλήθεια σημαίνει άρση της λήθης, η αποκατάσταση της μνήμης, η ανάμνηση. - Αφού λοιπόν η γνώση έχει ως στόχο την εύρεση της αλήθειας, στοχεύει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

γραπτα, έγιναν μια ύπαρξη ζωντανή γεμάτη κίνηση και αρμονία.

γραπτα, έγιναν μια ύπαρξη ζωντανή γεμάτη κίνηση και αρμονία. Ένας κόσμος ενεργειών και δυνάμεων ξετυλίχτηκε μπροστά μου και με διαπέρασε ολόκληρη. Ένας κόσμος άγνωστος, ασύλληπτος, μαγευτικός. Κι εγώ τον αγκάλιασα, αφημένη μέσα στην απέραντη αγκαλιά του... Κι αναρωτιόμουν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα 1 Ένα γόνιμο μέλλον Ένα γόνιμο μέλλον χρειάζεται μια καλή συνείδηση στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα Χρειαζόμαστε οι Έλληνες να συνδεθούμε πάλι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ Η ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΛΕΩΝΙΔΑΣ Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ, ΑΝ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΡΟΝΗΣΗ, ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές;

τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ; τι είναι αυτό που κάνει κάτι αληθές; τι κριτήρια έχουμε, για να κρίνουμε πότε κάτι είναι αληθές; ποια είναι η σχέση των πεποιθήσεών μας με την πραγματικότητα, για να είναι αληθείς και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΗΘΙΚΑ ΝΙΚΟΜΑΧΕΙΑ Για τον Αριστοτέλη, όλες οι ενέργειες των ανθρώπων γίνονται για κάποιο τέλος, δηλαδή για κάποιο σκοπό που είναι ο ανώτερος όλων των αγαθών, την ευδαιμονία. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ρεα ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Ρεα. Ρεα ΚΡΑΤΕΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΙΑ ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΗΤΕΡΑ

ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ρεα ΙΕΡΟ ΕΛΛΑΝΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ. Ρεα. Ρεα ΚΡΑΤΕΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΙΑ ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΗΤΕΡΑ ΚΡΑΤΕΑ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ ΘΕΙΑ ΜΗΤΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΜΗΤΡΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΛΛΑΝΙΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΘΕΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΜΑΣ Δια ηρα δημητρα Εστια Ποσειδωνα αθηνα αρτεμη απολλωνα ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΟ 22 2 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ορθολογισμός έχει βασικό κριτήριο γνώσης την ανθρώπινη νόηση και όχι την εμπειρία.η νόηση με τις έμφυτες και τους λογικούς νόμους αποτελεί αξιόπιστη πηγή γνώσης. Σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 3: Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 3: Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 3: Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 29.05.2015 Ερωτήματα που μας απασχολούν Τι κάνουμε όταν αμφιβάλλουμε για το αν θα τα καταφέρουμε να κρατήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ

ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ Την έρευνα για τη φύση του την αρχίζει ο άνθρωπος θέτοντας στον εαυτό του την ερώτηση: «Ποιός είμαι; Τι είμαι;» Στην πορεία της αναζήτησης για την απάντηση, η ερώτηση διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα κινδυνεύουμε είτε να μας απορροφήσουν τα δεινά του βίου και να μας εξαφανίσουν κάθε

Σήμερα κινδυνεύουμε είτε να μας απορροφήσουν τα δεινά του βίου και να μας εξαφανίσουν κάθε Οι Έλληνες φώτισαν τον κόσμο με τα δικά τους έργα σήμερα πρέπει να βρούμε ξανά τις δικές τους ιδιότητες Περίληψη: Η σοφία της ψυχής είναι μια ξεχασμένη ιδιότητα που ο άνθρωπος πρέπει πάλι να την βρει για

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Παιδεία Α Λυκείου Τίτλος διδακτικής ενότητας «Το σπήλαιο του Πλάτωνα ως ερμηνευτικό πλαίσιο μισαλλόδοξων ιδεολογιών»

Πολιτική Παιδεία Α Λυκείου Τίτλος διδακτικής ενότητας «Το σπήλαιο του Πλάτωνα ως ερμηνευτικό πλαίσιο μισαλλόδοξων ιδεολογιών» Πολιτική Παιδεία Α Λυκείου Τίτλος διδακτικής ενότητας «Το σπήλαιο του Πλάτωνα ως ερμηνευτικό πλαίσιο μισαλλόδοξων ιδεολογιών» Διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από την Φιλοσοφία και την Κοινωνιολογία 28/11/2013

Διαβάστε περισσότερα

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη!

«Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! «Tα 14 Πράγματα που Κάνουν οι Καταπληκτικοί Γονείς», από την ψυχολόγο-συγγραφέα Dr. Λίζα Βάρβογλη! Οι καταπληκτικοί γονείς κάνουν καταπληκτικά πράγματα! Και δεν εννοώ περίπλοκα, δύσκολα, ή κάτι τέτοιο,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΔΡΟΓΥΝΟ: Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το ερωτικό παιχνίδι του άντρα και της γυναίκας είναι μια μικρή εκδήλωση του παιχνιδιού όλης της ζωής. Το ζευγάρι γνωρίζει και ζει τους κραδασμούς που το διαπερνούν, συμμετέχοντας έτσι στις δονήσεις του

Διαβάστε περισσότερα

Εξάντας Ελλήνων. Γονέων

Εξάντας Ελλήνων. Γονέων Εξάντας Ελλήνων Γονέων Δεν επιλέγουμε τους γονείς Η επιμέλεια και η τάξη έχουν τους ίδιους γονείς. Η υπερβολική αγάπη των γονέων οδηγεί σε τυραννία. Ντροπή, μέθοδος ελέγχου συμπεριφοράς των παιδιών. Η

Διαβάστε περισσότερα

"Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde

Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι. Oscar Wilde 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι." Oscar Wilde Θα ήθελα να σε καλωσορίσω σε αυτό το σεμινάριο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα να ξέρεις πώς δεσμεύομαι με το πέρας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Οι πραγματικοί στόχοι της πολιτικής. Γεράσιμος Βώκος. Οι πραγματικοί στόχοι της πολιτικής

Οι πραγματικοί στόχοι της πολιτικής. Γεράσιμος Βώκος. Οι πραγματικοί στόχοι της πολιτικής Γεράσιμος Βώκος Οι πραγματικοί στόχοι της πολιτικής Μπορεί κανείς να τελειώσει στα γρήγορα με τον Σοπενχάουερ, αν τον κατατάξει στην κατηγορία των απαισιόδοξων ανθρώπων και τον θεωρήσει πρωτεργάτη της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις

ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ Απαντήσεις Σελίδα 1 από 5 Απαντήσεις Β.1 Το συγκεκριμένο απόσπασμα αντλήθηκε από το 8 ο βιβλίο των Πολιτικών του Αριστοτέλη, που έχει ως θέμα του την παιδεία. Ήδη, από την πρώτη φράση του αποσπάσματος (ὅτι μέν οὖν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΝΟΝΑΣ

ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΝΟΝΑΣ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥ ΚΑΝΟΝΑΣ Η Φιλοσοφία γεννήθηκε από την ανάγκη του ανθρώπου να γνωρίσει τον κόσμο που ζει, να καταλάβει τη φύση και τη δύναμη αυτών που τον τριγυρίζουν και να αποκτήσει μια κοσμοθεωρία

Διαβάστε περισσότερα

Εξάντας Ελλήνων. Οικογένεια

Εξάντας Ελλήνων. Οικογένεια Εξάντας Ελλήνων Οικογένεια Ο έρωτας είναι τυφλός και τυφλώνει. Γάμος είναι πόλεμος και ειρήνη μαζί. Η ανάγκη πολλές φορές ορίζει τον γάμο. Φοβερή δοκιμασία η δυσκολία για μια σχέση. Η σταθερή εργασία βοηθά

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

Η 9 η από τις 12 Προτροπές. Να είμαι Αυτοκυρίαρχος

Η 9 η από τις 12 Προτροπές. Να είμαι Αυτοκυρίαρχος Η 9 η από τις 12 Προτροπές Να είμαι Αυτοκυρίαρχος Αρετή είναι και το τιθασευμένο πάθος. Σταμάτα να πράττεις όταν θυμώνεις. Ο θυμός το ίδιο ταράζει σώμα και πνεύμα. Η αποφασιστική πράξη διώχνει τη σύγχυση.

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ: Η Αικατερίνη είχε κάλλος και ομορφιά ασύγκριτη. Η μητέρα της και οι συγγενείς της την πίεζαν συνεχώς να παντρευτεί, για να μην φύγουν από τα χέρια τους

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάσταση των Ελλήνων χρειάζεται να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια διαβάζοντας τα κατάλληλα βιβλία

Η ανάσταση των Ελλήνων χρειάζεται να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια διαβάζοντας τα κατάλληλα βιβλία Η ανάσταση των Ελλήνων χρειάζεται να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια διαβάζοντας τα κατάλληλα βιβλία Χρειάζεται μια προσωπική πορεία για να ανατάξουμε την ατομική μας διάνοια και αυτή η πορεία δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Εξάντας Ελλήνων. Γονέων

Εξάντας Ελλήνων. Γονέων Εξάντας Ελλήνων Γονέων Δεν επιλέγουμε τους γονείς Η επιμέλεια και η τάξη έχουν τους ίδιους γονείς. Η υπερβολική αγάπη των γονέων οδηγεί σε τυραννία. Ντροπή, μέθοδος ελέγχου συμπεριφοράς των παιδιών. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002

ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2002 ΟΜΑ Α Α Α.1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τους αριθµούς της Στήλης Α και δίπλα σε κάθε αριθµό το γράµµα της Στήλης Β, που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας;

Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Είναι τα πράγματα όπως τα αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας; Εμείς που αντιλαμβανόμαστε είμαστε όλοι φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό; Πώς βρεθήκαμε σ αυτόν τον κόσμο; Ο θάνατός μας σημαίνει το τέλος ή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία

1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία 1ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου Η φιλοσοφία ως τρόπος ζωής Αρχαία ελληνική φιλοσοφία προκριματική φάση 18 Φεβρουαρίου 2012 υπό την Αιγίδα του ΥΠΔΒΜΘ Διοργάνωση Τμήμα Φιλοσοφίας

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ή ΠΕΡΙ ΑΓΩΓΗΣ»

ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ή ΠΕΡΙ ΑΓΩΓΗΣ» ΖΑΝ ΖΑΚ ΡΟΥΣΣΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ή ΠΕΡΙ ΑΓΩΓΗΣ» Αν είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος γεννιέται καλός και γίνεται μοχθηρός μόνο μέσα από την κακή επιρροή της κοινωνίας στην οποία ζει, η μεταρρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

πιθανολογησεων κτλ. Αν,δε, ο ίδιος ο ρήτορας εχει την διαλεκτική αρετή, τοτε τα ρητορικα εργαλεία ειναι ηδη στη διαθεση του.

πιθανολογησεων κτλ. Αν,δε, ο ίδιος ο ρήτορας εχει την διαλεκτική αρετή, τοτε τα ρητορικα εργαλεία ειναι ηδη στη διαθεση του. Φαίδρος Σχόλια Για τον Πλάτωνα, το ερωμένο αντικείμενο δεν είναι παρά αντανάκλαση του ιδεατού κάλλους. Πριν την έλξη, έχει προηγηθεί ένα μεταφυσικό γεγονός. Το κάλλος είναι σε ένα υπερβατολογικό επίπεδο,

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1

Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 Το Αληθινό, το Όμορφο και η απόλυτη σχέση τους με την Νοημοσύνη και τη Δημιουργία Σελ.1 (ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ - ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ) Μια σύνοψη: Κατανοώντας ορισμένες λέξεις και έννοιες προκύπτει μια ανυπολόγιστη αξία διαμορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Εξάντας Ελλήνων. Οικογένεια

Εξάντας Ελλήνων. Οικογένεια Εξάντας Ελλήνων Οικογένεια Ο έρωτας είναι τυφλός και τυφλώνει. Η ανάγκη πολλές φορές ορίζει τον γάμο. Φοβερή δοκιμασία η δυσκολία για μια σχέση. Η σταθερή εργασία βοηθά στη σταθερή οικογένεια. Σοφότερος

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα»

Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Αρχές Φιλοσοφίας Β Λυκείου Τράπεζα Θεμάτων: 2 ο κεφάλαιο «Κατανοώντας τα πράγματα» Α] Ασκήσεις κλειστού τύπου (Σωστό Λάθος) Για τον Πλάτωνα οι καθολικές έννοιες, τα «καθόλου», δεν είναι πράγματα ξεχωριστά

Διαβάστε περισσότερα

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα. σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Να λες στη γυναίκα σου ότι την αγαπάς και να της το δείχνεις. Επιμέλεια: Βασιλική Σωτηριάδη Θεού πλάσμα είναι η γυναίκα. Με την αποστροφή σου δεν προσβάλλεις εκείνην, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;»

«Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» «Πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι από τη δόξα, τα χρήματα και την επιτυχία;» ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΛΙΛΙΑΝ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΤΑΞΗ: Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: Γ2 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη

Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη Γιώργος Δ. Λεμπέσης: «Σαν να μεταφέρω νιτρογλυκερίνη σε βαγονέτο του 19ου αιώνα» Τα βιβλία του δεν διαβάζονται από επιβολή αλλά από αγάπη ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΥ 21.06.2017-12:28 Η «Ψαρόσουπα», «Το χρυσό μολύβι»,

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη. γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό

ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ. Επιλεγμένα ποιήματα. Μέσα από την Αγάπη.   γλυκαίνει καθετί πικρό. το χάλκινο γίνεται χρυσό http://hallofpeople.com/gr/bio/roumi.php ΤΖΑΛΑΛΑΝΤΙΝ ΡΟΥΜΙ Επιλεγμένα ποιήματα γλυκαίνει καθετί πικρό το χάλκινο γίνεται χρυσό το θολό κρασί γίνεται εκλεκτό ο κάθε πόνος γίνεται γιατρικό οι νεκροί θα αναστηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Ισχάκης. Μανώλης Ισχάκης. WYS NLP Life Coaching. Ζήσε με Πάθος! Σελίδα 1

Μανώλης Ισχάκης. Μανώλης Ισχάκης. WYS NLP Life Coaching.  Ζήσε με Πάθος!  Σελίδα 1 Μανώλης Ισχάκης WYS NLP Life Coaching www.manolisischakis.gr Όνομα : Επίθετο : Ζήσε με Πάθος! www.manolisischakis.gr Σελίδα 1 Αγαπημένε μου φίλε/η, "Να είσαι ΕΣΥ! Όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι."

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Τμήμα 5 ης -6 ης Δημοτικού Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012 Θαλής ο Μιλήσιος 630/635 π.χ. 543 π.χ. Ο πρώτος φιλόσοφος! Ο Θαλής ο Μιλήσιος ανήκει στους προσωκρατικούς

Διαβάστε περισσότερα

H Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα

H Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα H Θεωρία των Ιδεών του Πλάτωνα Η θεωρία των ιδεών που εισήγαγε ο Πλάτωνας αποτελεί μια τομή στην ιστορία της φιλοσοφίας. Ταυτόχρονα αποτελεί και σημείο αναφοράς για όλη την κατοπινή φιλοσοφική αναζήτηση.

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ (Βιωματική 4ετής κατάθεση μέσω της Λευκής Ομάδας)

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ (Βιωματική 4ετής κατάθεση μέσω της Λευκής Ομάδας) ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ (Βιωματική 4ετής κατάθεση μέσω της Λευκής Ομάδας) Η εργασία αυτή είναι ζωντανή, βιωματική. Πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων και διαλογισμών. Προέρχεται από ομάδα που εργάζεται με

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Το μέλλον που ανήκει στους Έλληνες είναι συνδεδεμένο άμεσα με το παρελθόν τους

Το μέλλον που ανήκει στους Έλληνες είναι συνδεδεμένο άμεσα με το παρελθόν τους 1 Το μέλλον που ανήκει στους Έλληνες είναι συνδεδεμένο άμεσα με το παρελθόν τους Αν θέλουμε να βρούμε ξανά τις δυνάμεις της συλλογικής μας διανοίας και τα γόνιμα εδάφη της Ελληνικής μας ευφυΐας, χρειαζόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο αισθητού δηλαδή ύλης, τι γίνεται όμως σε επίπεδο νοητού, δηλαδή καταστάσεων, γεγονότων κτλ;

Αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο αισθητού δηλαδή ύλης, τι γίνεται όμως σε επίπεδο νοητού, δηλαδή καταστάσεων, γεγονότων κτλ; Όλοι έχουμε ακούσει για το συνειδητό και το υποσυνείδητο. Το υποσυνείδητο είναι μια αποθήκη πληροφοριών από την οποία αντλούμε εικόνες ήχους κτλ για να αποκωδικοποιήσουμε κάτι. Π.χ. σπάει ένα γυαλί, τα

Διαβάστε περισσότερα

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς»

ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» ήμητρα Ιωάννου: «Τα ερεθίσματα ήρθαν από διαφορετικές κατευθύνσεις κι έδεσαν αρμονικά για τη δημιουργία των Γιων Της Γαλανής Κυράς» Συντάχθηκε στις 29 Μαΐου 2017. Η φιλία που με συνδέει με την Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 Θέµα Α1 Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τα ονόµατα των φιλοσόφων (στήλη Α) και δίπλα την έννοια (στήλη Β) που συνδέεται µε τον καθένα: Α

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000

Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 Θέµατα Αρχών Φιλοσοφίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµα Α1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τα ονόµατα των φιλοσόφων (στήλη Α) και δίπλα την έννοια (στήλη Β) που συνδέεται µε τον

Διαβάστε περισσότερα

Η απομάκρυνση της «τοξικότητας» από τη ζωή μας είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προφέρουμε στον εαυτό μας!

Η απομάκρυνση της «τοξικότητας» από τη ζωή μας είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προφέρουμε στον εαυτό μας! Η απομάκρυνση της «τοξικότητας» από τη ζωή μας είναι ίσως το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προφέρουμε στον εαυτό μας! Προσπαθεί να ελέγξει τη ζωή σου τόσο υπερβολικά που φτάνει στη χειραγώγηση; Αυτός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα

Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα Κ. Σ. Δ. Μ. Ο. Μ. Οι Πυθαγόρειοι φιλόσοφοι είναι μια φιλοσοφική, θρησκευτική και πολιτική σχολή που ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.χ από τον Πυθαγόρα τον Σάμιο στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας. Η κοινότητα στεγαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

37 ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 18 Απριλίου 2002

37 ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 18 Απριλίου 2002 37 ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ 18 Απριλίου 2002 ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, «ΠΛΑΤΩΝΑ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ» ΤΑΞΗ: Γ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: Αρετή Πότσιου, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΗΣ: Νίκος Κοκκινάκης

Διαβάστε περισσότερα

Με τα λόγια του Ι. Θ. Κακριδή, πριν από σαράντα χρόνια, τα αρχαία ελληνικά ενδιαφέρουν για τρεις λόγους:

Με τα λόγια του Ι. Θ. Κακριδή, πριν από σαράντα χρόνια, τα αρχαία ελληνικά ενδιαφέρουν για τρεις λόγους: Με τα λόγια του Ι. Θ. Κακριδή, πριν από σαράντα χρόνια, τα αρχαία ελληνικά ενδιαφέρουν για τρεις λόγους: «Πρώτ? απ? όλα γιατί είμαστε Έλληνες: από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει 2700 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ»

Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» ΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ? ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!! Από την Διονυσία Γιαννοπούλου Ψυχοθεραπεύτρια Οικογενειακή Σύμβουλο Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κ.Π «ΠΡΟΝΟΗ» Αυτοεκτίμηση είναι η θετική εικόνα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΕ. Θέμα: Απόδειξη του ότι η αρετή μπορεί να διδαχτεί είναι η ίδια η αγωγή των νέων στην Αθήνα.

ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΕ. Θέμα: Απόδειξη του ότι η αρετή μπορεί να διδαχτεί είναι η ίδια η αγωγή των νέων στην Αθήνα. ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΕ Θέμα: Απόδειξη του ότι η αρετή μπορεί να διδαχτεί είναι η ίδια η αγωγή των νέων στην Αθήνα. Οι φορείς της αγωγής στην Αθήνα Βαθμίδες αγωγής Παιδευτικά μέσα A).. α).......

Διαβάστε περισσότερα

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 περιεχόμενα μάθημα πρώτο: αστρολογία & σχέσεις 6 μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: με ποιον τρόπο αγαπάμε 42 ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΗΝΙΚΑ. Η ιστορία διαδραματίζεται έξω από το σπίτι της Μήδειας στην Κόρινθο. Άρα σκηνικό θα είναι η πρόσοψη του σπιτιού.

ΣΚΗΝΙΚΑ. Η ιστορία διαδραματίζεται έξω από το σπίτι της Μήδειας στην Κόρινθο. Άρα σκηνικό θα είναι η πρόσοψη του σπιτιού. ΜΗΔΕΙΑ -ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ Η τραγωδία ξεκινάει με την παραμάνα να εξιστορεί τα βάσανα της Μήδειας το πως απαρνήθηκε σπίτι και οικογένεια για να ακολουθήσει τον Ιάσονα που τώρα τους παράτησε για την

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Του Ρόµπερτ Ηλία Νατζέµυ Στην σελίδα http://www.armonikizoi.com/2016/ek θα βρείτε χρήσιµες πληροφορίες και τεχνικές για την απελευθέρωση από εσωτερικά εµπόδια

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΣΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Α ΚΕΙΜΕΝΟ 1) Διαβάζοντας το κείμενο, αντιλαμβανόμαστε ότι το φαινόμενο του ρατσισμού, έχει αρκετές συνέπειες και για εκείνον που το υποστηρίζει και

Διαβάστε περισσότερα

2 Μαρτίου Η Δύναμη της Αγάπης. Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή. Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια

2 Μαρτίου Η Δύναμη της Αγάπης. Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή. Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια 2 Μαρτίου 2018 Η Δύναμη της Αγάπης Θρησκεία / Θρησκευτική ζωή Μίνα Μπουλέκου, Συγγραφέας-Ποιήτρια Η αγάπη είναι μια λέξη τόσο απλή και τόσο μεγαλειώδης. Αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της εξελικτικής

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια Εν-τάξη Σελίδα 1 από 5

Φροντιστήρια Εν-τάξη Σελίδα 1 από 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα / Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Μη λογοτεχνικό κείμενο Α1. Πρόταση 1. Η λέξη πρόοδος ισοδυναμεί με βελτίωση της ζωής σε όλους τους τομείς. Σωστό/ Λάθος

Διαβάστε περισσότερα

Οι αισθήσεις και η τέχνη του Είναι

Οι αισθήσεις και η τέχνη του Είναι Οι αισθήσεις και η τέχνη του Είναι Υπάρχουν πέντε αισθήσεις αντίληψης και πέντε όργανα δράσης. Οι αισθήσεις της αντίληψής είναι η όραση, η όσφρηση, η ακοή, η γεύση και η αφή. Τα όργανα της δράσης είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κεφάλαιο 1 ο 1.1 ΆΝΘΡΩΠΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΝ 1/6 Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντες: Β. Τσελφές, Α. Παρούση. Επιμέλεια: Βλαχοδημητράκου Δήμητρα Τζιμπλάκη Αντωνία Παππά Ιωάννα Σπάρταλη Αργυρώ

Διδάσκοντες: Β. Τσελφές, Α. Παρούση. Επιμέλεια: Βλαχοδημητράκου Δήμητρα Τζιμπλάκη Αντωνία Παππά Ιωάννα Σπάρταλη Αργυρώ Διδάσκοντες: Β. Τσελφές, Α. Παρούση Επιμέλεια: Βλαχοδημητράκου Δήμητρα Τζιμπλάκη Αντωνία Παππά Ιωάννα Σπάρταλη Αργυρώ Αυτοσχεδιασμός Τίτλος: Και ξαφνικά όλα αλλάζουν Υπόθεση: Πρωταγωνίστρια της σκηνής

Διαβάστε περισσότερα

Σαν τα φύλλα του καπνού-λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου

Σαν τα φύλλα του καπνού-λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014 Σαν τα φύλλα του καπνού-λία Ζώτου & Θοδωρής Καραγεωργίου Στο «Σαν τα φύλλα του καπνού» εξιστορείται μια ευαίσθητη, ρομαντική και νοσταλγική ιστορία που μας συγκινεί και μας ταξιδεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΤΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

ΕΣΤΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΕΡΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗΣ ΜΑΣ ΟΠΩΣ Η ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΖΕΥΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν

Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Η ζωή και ο Θάνατος στο Υλικό Σύμπαν Δρ Μάνος Δανέζης Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής Τμήμα Φυσικής- Πανεπιστήμιο Αθηνών Η Γεωμετρία Του Σύμπαντος Όταν αναφερόμαστε σε μια γεωμετρία, θεωρούμε ως αυτονόητη

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα