ιασυλλογικές συνεργασίες

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ιασυλλογικές συνεργασίες"

Transcript

1 Τεύχος 24ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2003 Μηνιαία έκδοση των Ραδιοερασιτεχνών SV5 και SV9 Τ ο Π ρ ώ τ ο Ε λ λ η ν ι κ ό Ρ α δ ι ο ε ρ α σ ι τ ε χ ν ι κ ό Κ υ β ε ρ ν ο π ε ρ ι ο δ ι κ ό ιαβάστε σε αυτή την έκδοση: JOTA-JOTI Εκλογές ΕΡ. ICOM D-star. Εξετάσεις SV9. Ψαρέψαµε. Αφιερωµένο. Ξέρετε ποιος;.. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Το «5-9» εκδίδετε µηνιαία και µπορειτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα µας (www.5-9report.gr 9report.gr) το αργότερο στις 10 κάθε µήνα. Αν θέλετε να στείλετε κείµενο µπορείτε να το συντάξετε σε WORD ή απλό κείµενο και να το στείλετε στο Ε-mail: τουλάχιστον µια εβδο- µάδα πριν το τέλος του µήνα για να δηµοσιευθεί στην επόµενη έκδοση. ιασυλλογικές συνεργασίες Οι διασυλλογικές συνεργασίες µεταξύ όµορων Ραδιοερασιτεχνικών περιοχών στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου είναι κάτι που σιγάσιγά αρχίζει να µεγαλώνει. Το παράδειγµα των περιοχών SV5-SV9 είναι κάτι που µπορεί εύκολα να ευδοκιµήσει και µεταξύ άλλων περιοχών µε σκοπό την αδιάλειπτη ξεύξη όσο το δυνατόν περισσότερων σταθµών. Αυτό που δεν έχουµε ακόµη κάνει αλλά βρίσκεται σε καλό δρόµο σαν ιδέα είναι η από κοινού εγκατάσταση ενός αξιόπιστου τεχνικά και λειτουργικά αναµεταδότη φωνής σε τέτοιο σηµείο στο Αιγαίο που µόνος του ή και µε εναλλακτικές ζεύξεις να µπορέσει να φτιάξει µια επικοινωνιακή οµπρέλα στην µπάντα των 2 µέτρων φέρνοντας πιο κοντά τους Ραδιοεραιτέχνες των περιοχών µας. υστηχώς η ελπίδα κάποιων Ραδιοερασιτεχνικών Ενώσεων που είχε στηριθχεί στην υπόσχεση του Υπουργείου «περί χορήγησης 10 και πλέον αναµεταδοτών» έχει σβήσει και ότι είναι να γίνει θα γίνει µε την «ιδιωτική πρωτοβουλία» των Ενώσεων µας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει µια εκ' βάθρων αναµόρφωση των υπαρχόντων τοπικών δικτύων και την εναρµόνισή τους όπου υπάρχει δυνατότητα µε το νέο σχεδιασµό. Ήδη η ιδέα αντιµετωπίζεται σοβαρά από 3-4 Ραδιοερασιτεχνικές Ενώσεις (σε ανεπίσηµη βάση) και ίσως το ερχόµενο καλοκαίρι να υπάρξει αποτέλεσµα ΣΥΝΕΧΕΙΑ αν όλα πάνε ΣΤΗΝ καλά. ΕΠΟΜΕΝΗ >

2 5-9 R e p o r t Τεύχος 24ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2003 Σελίδα 2 DX DX νέα νέα από από όλο όλο τον τον κόσµο DX VIETNAM 3W O Eddy Visser, XV9DT θα τον ακούσετε και φυσικά εάν µας αφήσει η διάδοση θα λειτουργήσει ως 3W22S µέχρι τις 31 εκεµβρίου, φυσικά υπάρχει και µια σελίδα. Balearic Islands Laci HAΡL, ο Zsolt HA6PS, ο Tibor HA6ZV και Sanyi HA7JJS θα είναι ενεργοί ως EA6/homecall/p από τις Βαλεαρίδες Νήσους (ΕΕ- 004) στις 2-9 Νοεµβρίου και φυσικά θα κάνουν και τις διακοπές τους (το τερπνόν δια του ωφελίµου) EUROPE ISL. Dany F5CW, Eric F5JKK, Phil F5PHW, otr8sa, ο Stephane F5KIN, ο Freddy FΟRO, F0CRS και ο Ντάνιελ/F1IWH είναι οι χειριστές για το DXpedition στο νησί της Ευρώπης που σχεδιάζεται τώρα για να πραγ- µατοποιηθεί από τις 24 Νοεµβρίου µέχρι τις 15 εκεµβρίου. Προγραµ- µατίζουν να λειτουργήσουν σε µέτρα SSB, CW και RTTY µε τρεις σταθµούς (ένας για το CW, ένας για SSB και ένας για ψηφιακούς και 6 µέτρα). Οι ζητούµενες κλήσεις είναι TOΚ και TO4WW (τα τελευταία που χρησιµοποιούνται κατά τη διάρκεια του διαγωνισµού CQ WW DX CW). Οι προτεινόµενες συχνότητες, καθώς επίσης και άλλες πληροφορίες, είναι διαθέσιµες σε LIECHTENSTEIN O HB0/HA0HW/p (Laci), HB0/HA4DX/p (Tomi) και HB0/HA4XG/p (Geza) θα βρίσκονται στο Λιχτενστάιν στις 2-10 Νοεµβρίου. Θα είναι ενεργοί σε µέτρα CW, SSB και RTTY. QSL κάρτες στους ίδιους. HAITI O Manfred DK1BT, Hans DL7CM, ο Juergen DL7UFN και Sid DMΐYO θα λειτουργήσουν ως 4V200YH από την Αϊτή (NA- 096) από τις 28 Ιανουαρίου µέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Θα έχουν τρεις σταθµούς σε µέτρα CW, SSB, RTTY, PSK και SSTV. QSL µέσω DL7CM. PERU O F6BUM (http://www.f6bum.fr.st) θα είναι ενεργό στο CW, SSB και RTTY από το Περού από τις 5 Νοεµβρίου µέχρι τις 5 εκεµβρίου. Στις Νοεµβρίου θα λειτουργήσει από το νησί Suasi στη λίµνη Titicaca. QSL κάρτες στον ίδιο. ΠΟΛΛΑ 73 ΣΚΟΤΗΣ ΡΟΣΟΣ E-mal: CQ WW 2003 Λαµπρές συµµετοχές και φέτος από τις περιοχές µας στον µεγάλο διαγωνισµό CQ WW SSB Contest. Παρά την γενικότερη γκρίνια για έλλειψη διάδοσης όλοι οι συµµετέχοντες από τις περιοχές µας τα πήγαν αρκετά καλά και ίσως κάποιους να τους δούµε και ψηλά στις βαθµολογίες. Από την Κρήτη το δυνατό team του J49Z. Από τη Ρόδο ο SV5AZP (µε βοηθούς τους SV5FRD και τις XYL SV5BON & V5FRB) και από το club της Ένωσης µε διακριτικό SV5RDS ο Στάθης SV1DKL (που σύντοµα θα έχει αλλάξει σε SV5DKL). Άντε και του χρόνου παιδιά!! Εκλογές Ε.Ρ.. Με αργοπορία 2 µηνών θα γίνουν τελικά οι εκλογές για το νέο.σ. της Ε.Ρ.. Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών θά είναι κάπου στο πρώτο δεκαήµερο του εκέµβρη, αν δεν υπάρξει άλλη αναβολή. kαλώς εχόντων των πραγµάτων η σύνθεση του νέου.σ. θα ανακοινωθεί στο επόµενο τεύχος του "5-9report".

3 Σελίδα 3 JOTA-JOTI JOTI 2003 Το τρίτο Σαββατοκύριακο κάθε Οκτώβρη, όλοι Πρόσκοποι στον κόσµο οργανώνουν µία παγκόσµια συνάντηση στον αέρα (Jamboree On The Air ) JOTA µε ραδιοτηλέφωνα στα βραχέα και στα FM, που γίνεται τώρα και 46 χρόνια. Τα τελευταία 7 χρόνια γίνεται συνάντηση και στο internet (Jamboree on the internet) JOTI. Εφέτος οι Πρόσκοποι της Καλύµνου πήραν µέρος σε αυτή την παγκόσµια συνάντηση µε ζωντανή παρουσία στο ύπαιθρο (σε σκηνές) µπροστά από το ηµαρχείο, µε τα µηχανήµατα επικοινωνίας του ραδιοερασιτενικού σταθµού SV5DZX του κ. Καραΐσκου Γεωργίου, διπλωµατούχου ραδιοερασιτέχνη και Αρχηγό του 1ου Συστήµατος Προσκόπων Καλύ- µνου, ως επίσης και τον υπολογιστή του Αρχηγού 1ης Οµάδος Προσκόπων Τρικοίλη Σεβαστού για το internet. Πήραν µέρος στην δράση αυτή 80 Πρόσκοποι και των 2 Συστηµάτων το Σάββατο 18 και Κυριακή 19 Οκτ.03. Στο Πρόγραµµα είχαµε ενηµέρωση όλων για την εκδήλωση αυτή, πολλά παιχνίδια για τα παιδιά, εκπαίδευση στα σήµατα µορς, και σήµατα δια βραχιόνων. Εκκλησιασµό την Κυριακή το πρωί, και πολλές επαφές µε άλλες οµάδες σε άλλες χώρες, όπου κάναµε γνωστή την Κάλυµνό µας σε όλο τον κόσµο. Επαφές µε Αυστραλία, Ολλανδία, Γερµανία, Ουγγαρία, Κύπρο, Μαγιόρκα, Ιταλία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Ινδία, Ρωσία, Γεωργία, Ουκρανία, Τουρκία, Πολωνία, Οµάν, Σικελία, και πολλές Οµάδες από Ελληνικές Πόλεις. Συνοµίλησαν µε πολλές οµάδες µέσω internet και τα παιδιά έζησαν µοναδικές στιγµές φιλίας, γνωριµίας, και επικοινωνίας µε τον κόσµο έξω από τα σύνορά µας. Ευχαριστούµε όλους όσους µας βοήθησαν ηθικά και οικονοµικά για την δράση αυτή όπως τον ιοικητή του 542 Συντάγµατος της Καλύµνου για την παραχώρηση των 2 σκηνών, τον ήµαρχο Καλυµνίων για την προσφορά τηλεφωνικής γραµµής για το internet και ηλεκτρικό ρεύµα, τον κ. Νοµικάριο ηµήτρη για την προσφορά ηλεκτρολογικών υλικών, τον κ. Καραβοκυρό Μιχάλη Λατόµο για προσφορά τροφοδοσίας της νυχτερινής βάρδιας, τον κ. ηµήτρη Ροδίτη για την εθελοντική του βοήθεια στο στήσιµο των κεραιών και µηχανηµάτων, τον κ. Μανώλη Καραγεωργίου για την προσφορά µηχανήµατος Βραχέων για QRP και καφέδες από το κατάστηµά του ΣΤΟΑ για την νυχτερινή βάρδια, το Λύκειο Ελληνίδων για προσφορά ηλεκτρικού ρεύ- µατος, και όλους εκείνους τους ανώνυµους καλούς µας φίλους που µας βοηθούν µε όποιο τρόπο µπορούν. Οι γονείς των Προσκόπων είναι πολύ τυχεροί γιατί τα παιδιά τους ζουν καθηµερινά την οργανω- µένη σωστή απασχόληση των παιδιών τους στον Προσκοπισµό, που τόσο ανάγκη την έχουν και δεν µπορείς να την βρεις εύκολα τις ηµέρες που ζού- µε.

4 Σελίδα 4 Το D-star σαν ιδέα έχει ξεκινήσει στην Ιαπωνία το 1998 µε την ενθάρρυνση από το Ιαπωνικό Υπουργείο Επικοινωνιών και Ταχυδροµείων και υ- λοποιήθηκε από το τεχνικό team της Ιαπωνικής Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών και την ICOM. Η βασική ιδέα του D- star είναι ο συνδυασµός αναλογικής και ψηφιακής επικοινωνίας µέσα από το ίδιο δίκτυο και διαδικτύωση µέσω ίντερνετ µε άλλες περιοχές που χρησιµοποιούν το ίδιο ή συµβατά δίκτυα. Το κάθε τοπικό δίκτυο θα µπορεί να λειτουργεί µε βάση ένα αναµεταδότη ο οποίος θα µπορεί να εργάζεται σε δύο επίπεδα αµφίδροµης επικοινωνίας. Το πρώτο επίπεδο είναι DATA (µε όλες τις δυνατότητες του πρωτοκόλλου TCP/IP όπως το γνωρίζουµε έως τώρα), και το δεύτερο επίπεδο θα κάνει διεξαγωγή ραδιοτηλεφωνίας µε ψηφιοποιη- µένη φωνή. Κάθε µικτός κόµβος (Data-Digital Voice), θα συνδέεται µέσω µικροκυµατικής ζεύξης µε το πλέον γειτονικό του ή µέσω ίντερνετ µε άλλους κόµβους οπουδήποτε. Οι ταχύτητες που θα εργάζονται οι µικτοί αυτοί κόµβοι θα είναι αρκετά γρήγορες. Κάθε χρήστης θα έχει ένα register IP address στο απόλυτα ψηφιακό πλέον µηχάνηµά του (είτε φορητό είτε mobile-base) ο- πότε καταλαβαίνουµε εύκολα τις τεράστιες δυνατότητες που δηµιουργούνται. Το D-star εργάζετε πειραµατικά στην ευρύτερη περιοχή του Τόκυο και οι Ιάπωνες συνάδελφοι δηλώνουν κατενθουσιασµένοι. Σίγουρα είµαστε στην αυγή µιας νέας εποχής για τον Ραδιοερασιτεχνισµό αλλά η εισβολή πολών computerized δυνατοτήτων Ο ψηφιακός ποµποδέκτης της ICOM για χρήση D-star µπορεί τελικά να κάνει την υπερτεχνολογία αποκρουστική για τον µικρό και µέσο χρήστη. Μένει να δούµε αν η ψυχρές ψηφιακές φωνές (βλ EchoLink) θα µπορέσουν να γοητεύσουν µαζί µε τα υπόλοιπα καλούδια που θα κουβαλούν τους Ραδιοερασιτέχνες για να τα υιοθετήσουν.

5 Σελίδα 5 Έρχεται το νέο Microsoft Office System Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2003 κυκλοφορεί στην παγκόσµια αγορά και ταυτόχρονα στην Ελλάδα το νέο Microsoft Office System. Η ανακοίνωση αυτή πραγµατοποιήθηκε στην παρουσίαση που έγινε από τη Microsoft Ελλάς. Πρόκειται για ένα ολοκληρωµένο σύστηµα προγραµµάτων, servers και υπηρεσιών. Το νέο Microsoft Office System είναι η πιο ισχυρή και σηµαντική σειρά επιχειρηµατικών προγραµµάτων παραγωγικότητας και λύσεων της Microsoft για τις επιχειρήσεις. Αποτελεί µια σηµαντική εξέλιξη: εν πρόκειται πλέον για ανεξάρτητες εφαρµογές επιφάνειας εργασίας (τα γνωστά δηλαδή Word, Excel, Outlook) αλλά για ένα, ολοκληρωµένο σύνολο που ενσωµατώνει προγράµµατα, servers και υπηρεσίες µε σκοπό να συνδέσει ανθρώπους και πληροφορίες, έτσι ώστε οι επιχειρηµατικές διαδικασίες να γίνουν ευκολότερες, αποτελεσµατικότερες και πιο οικονοµικές. Η φιλοσοφία του νέου Microsoft Office System στόχο έχει την εξέλιξη της γνώσης σε αποτέλεσµα και στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: -Να παρέχει άµεση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους εργαζόµενους. -Να κάνει αποτελεσµατικότερη την οµαδική συνεργασία. -Να διευκολύνει και απλουστεύει τη διαχείριση των διαδικασιών. -Να παρέχει στους χρήστες την εξελιγµένη µορφή των οικείων προγραµµάτων που θα τους βοηθήσουν να δουλέψουν παραγωγικότερα και να διακριθούν στην εταιρία τους Έφυγε ο αληθινός Τζέιµς Μποντ Ένας Βρετανός ήρωας πολέµου, που έχει θεωρηθεί ότι αποτέλεσε το πρότυπο του ήρωα που ενέπνευσε τον Ίαν Φλέµινγκ να δηµιουργήσει το θρυλικό πράκτορα Τζέιµς Μποντ, πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Ο πρώην πλωτάρχης του Βασιλικού Ναυτικού, Πάτρικ Ντάλζελ Τζοµπ, γνωρίστηκε µε το συγγραφέα του Τζέιµς Μποντ, Ίαν Φλέµινγκ, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσµίου Πολέµου. Τότε, ο Ντάλζελ Τζοµπ είχε εκτελέσει µε επιτυχία πολυάριθµες επικίνδυνες αποστολές, ενώ είχε διεισδύσει επανειληµµένα στις γραµµές του εχθρού. Σύµφωνα και µε την εφηµερίδα Guardian, ο Ντάλζελ Τζοµπ ήταν η πηγή έµπνευσης του Φλέµινγκ παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε παραδεχθεί ότι είναι ο πραγµατικός Μποντ. Η super γιαγιά Μια 81χρονη γυναίκα είχε ήδη δώσει 5 φορές για το δίπλωµα οδήγησης, αλλά και τις 5 κόπηκε. Αυτό όµως δεν την πτόησε καθόλου και γεµάτη αποφασιστικότητα, επιχείρησε για έκτη φορά να περάσει το τεστ και να πάρει το πολυπόθητο δίπλωµα. Ούτε όµως αυτή τη φορά τα πράγµατα πήγαν καλά, καθώς η εξέταση αποδείχθηκε άκρως επεισοδιακή. Λίγα µόλις µέτρα αφότου είχε βάλει µπρος, η γιαγιά τα έκανε θάλασσα και κάτω από αδιευκρίνιστες µέχρι στιγµής συνθήκες, κατάφερε να στείλει το αυτοκίνητο για... µπάνιο! Με άλλα λόγια, το έριξε σε ένα ποτάµι, ευτυχώς αρκετά ρηχό. Η ηλικιωµένη γυναίκα και ο εξεταστής κατάφεραν να ξεπεράσουν το σοκ και να βγουν από το αυτοκίνητο, χωρίς κανείς τους να πάθει το παραµικρό. Όσο για την αστυνο- µία που έφθασε στην περιοχή, δεν κατάφερε να βγάλει άκρη και να καταλήξει στο ποιος έφταιγε. Άραγε θα δοκιµάσει και για 6η φορά ; Τεχνολογικός εθισµός Όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποκύπτουν σε πολλών ειδών «τεχνολογικούς εθισµούς», µε αποτέλεσµα να ξοδεύουν ατελείωτες ώρες καθηµερινά συντάσσοντας γραπτά µηνύµατα ή «σερφάροντας» στο ιαδίκτυο. Αυτό επισηµαίνει µία από τις πιο γνωστές ψυχιατρικές κλινικές της Βρετανίας. Υπάρχει µεγάλη αύξηση σε τέτοιου είδους εθισµούς, µεταξύ των οποίων είναι και η υπερβολική...δακτυλογράφηση, είπε ο εκπρόσωπος της Priory Clinic όπου νοσηλεύονται κάθε χρόνο 6000 ασθενείς για διάφορους λόγους, από εθισµό στον τζόγο έως διατροφικές διαταραχές και ναρκωτικά. Στην εφηµερίδα Sunday Telegraph, ο επικεφαλής της κλινικής για το τµή- µα των εθισµών ανέφερε ότι ορισµένοι ασθενείς περνούν ακόµη και εφτά ώρες την µέρα γράφοντας µηνύµατα! 73 DE SV5CJN Σκότης ρόσος

6 Page 6 Αφιερωµένο.. υο χρόνια πέρασαν από την εφαρµογή της ιδέας του διαδικτυακού Ραδιοερασιτεχνικού περιοδικού "5-9 report" Με την ευκαιρία της συµπλήρωσης των δυο χρόνων αυτό το τεύχος είναι αφιερωµένο σε δυο φίλους που λείπουν σήµερα από κοντά µας. Ο ένας, που τον γνώρισα µέσα από τα στιχάκια του και µε ταξίδεψε σε µέρη που δεν θα δώ µε τα µάτια του σώµατός µου, είναι ο Νίκος Καββαδίας, και ο άλλος ένας συνάδελφος και φίλος µου που είχα την τύχη να γνωρίσω σαν Ραδιοερασιτέχνης, και ήταν ο Γιώργος Φυλλακουρίδης (SV5ADF). Στη µνήµη και των δυο αφήνω τα παρακάτω στιχάκια του Νίκου Καββαδία. Μπάσσες στεριές, ήλιος πυρός και φοινικίες, ένα πουλί που ακροβατεί στα παταράτσα. Γνέφουνε δυο στιγµατισµένα µάυρα µπράτσα, που αρώστιες τά 'χουνε τσακίσει τροπικιές. Παντιέρα κίτρινη - σινιάλο του νερού. Φούντο της δυο και πρίµα βρέξε το πινέλο. Τα δυο της φανάρια της νυκτός. Κι ο Pisanello ξεθωριασµένος απ' το κύµα του καιρού. Νίκος Καββαδίας ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ SV9 Στις 20 Οκτωβρίου έγιναν στο Ηράκλειο οι εξετάσεις των υποψηφίων για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη. Στις εξετάσεις συµµετείχαν 14 υποψήφιοι ραδιοερασιτέχνες και 2 ραδιοερασιτέχνες κάτοχοι πτυχίου κατηγορίας 2, για επέκταση του πτυχίου τους σε κατηγορία 1, οι οποίοι δεν επέτυχαν. Από τους 14 υποψήφιους ραδιοερασιτέχνες επέτυχαν οι 6. Οι νέοι ραδιοερασιτέχνες από την περιοχή SV9 είναι : 1. Αϊβαλιώτης ηµήτριος Κατηγορία 2 2. Θεοδοσόπουλος ηµήτριος 3. Σµαργιανάκης Ιωάννης 4. Σταυρακάκης Μιχαήλ 5. Σταυρακάκης Γεώργιος 6. Ταβερναράκης Νεκτάριος Τους καλωσορίζουµε στην ραδιοερασιτεχνική οικογένεια, όπως και όλους τους επιτυχόντες στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας και τους ευχόµαστε καλά QSO. Από το.σ. της Ε.Ρ.Κ. Το καραντί θα µας µπατάρει. Σάπια βρεχάµενα τσιµέντο και σκουριά. 'Από νωρίς, δεξιά στη µάσκα την πλωριά, κοιµήθηκεν ο καρχαρίας που πιλοτάρει. ΒΛΑΒΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ 'Ορντίνα δίνει ο παπαγάλος στον ιστό, όπως και τότε απ' του Κολόµπου την κουκέτα. Χρόνια προσµένω να τιλίξεις την τη µπαρκέτα, χρόνια προσµένω τη στεριά, να ζαλιστώ. Φωτιές ανάβουνε στη άµµο οι ιθαγενείς κι αχός µας φτάνει καθώς παίζουν τα οργανά τους. Της θάλασσας κατανικώντας τους θανάτους στην ανεµόσκαλα σε θέλω να φανείς. Φύκια µπλεγµένα στα µαλλιά, στο στόµα φύκια. 'Ετσι ώς κοιµήθηκες για πάντα στα βαθιά κατάστιχτη, πελεκηµένη από σπαθιά, δίπλα φορώντας των 'Ινκας τα τα σκουλαρίκια. SV5BYR Ο πολύπαθος αναµεταδότης της Ρόδου είναι από 2 έως τρεις φορές την εβδο- µάδα εκτός λειτουργίας τους τελευταίους µήνες καίγοντας ασφάλειες από κάποια αιτία η οποία δεν έχει ακόµη βρεθεί. Χωρίς να έχει γίνει καµία απολύτως εργασία συντήρησης και επισκευής τα τελευταία χρόνια στο κεραιοσύστηµα και τα βοηθητικά του συστήµατα ο εν λόγω αναµεταδότης πορεύετε στο άγνωστο µε την ελπίδα να µην συµβεί κάτι που θα τον καταστρέψει εντελώς. Και επειδή τον έχουµε ένα και µοναδικό εκτός από το επικοινωνιακό «blackout» θα είναι και πολύ δύσκολο να τον αντικαταστήσουµε µε νέο µηχάνη- µα. Ο χειµώνας είναι ήδη εδώ και «των φρονί- µων τα παιδιά» δεν µαγείρεψαν...

7 Page 7 Η στήλη αυτή σαν σκοπό έχει να ενηµερώνει τους συναδέλφους για το τι καλό και έξυπνο κυκλοφορεί στο Ιντερνετ σαν χρήσιµη Ραδιοερασιτεχνική πληροφορία και όχι µόνο. Κάθε µήνα διάφοροι συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό στέλνουν απλά τα URL που πρόσφατα έχουν προσθέσει στα «Αγαπηµένα» τους. Αν λοιπόν έχετε την ευχαρίστηση να µοιραστείτε τα καλούδια που ψαρέψατε στο ιαδίκτυο µε όλους εµάς απλά στείλτε τα στο 5-9 Report για δηµοσίευση τον επόµενο µήνα. Αυτόν τον µήνα έστειλαν οι: SV5BYR, SV5CJN Η κίνηση στον ΑΟ-40 καθηµερινά Εύκολα φίλτρα stubs για multi-multi contesters Φίλτρα stubs επίσης (σχεδόν) Όλα τα telnet DX Clusters Ο καιρός από το Αστεροσκοπείο Αθηνών καιρού) Ποσειδών (πρόγνωση Εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων Φόρουµ κρητικής µαντινάδας (για SV9 και όχι µόνο) Μετατρέψτε το δορυφορικό σας πιάτο Για όσους έχουν ακόµη τρέλα µε το CB

8 Σελίδα 8 Σχόλια κουτσοµπολιά και νέα από την γειτονιά µας και λίγο παρά πέρα. Στο µαύρο της το χάλι η διάδοση τον µήνα πού πέρασε, αγαπητοί συνάδελφοι και ακόµη χειρότερα τον µήνα που έρχεται! Η ηλιακή δραστηριότητα σέρνεται γύρω στους 90 βαθµούς ( SIDC- Waldmeier / Wolf ). Ψυχραιµία όµως παιδιά γιατί έχουµε κι άλλο πηγάδι µπροστά µας και η κατηφόρα πού έρχεται είναι ακόµη πιο µεγάλη. Κατά πώς λένε οι ειδικοί θα πιάσουµε πάτο γύρω στο τέλος του Ιουλίου Ε µετά βλέπουµε!!! Έτσι για να φτιαχτούµε λίγο και να θυµόµαστε τις όµορφες µέρες που πέρασαν, αλλά και να παίρνουµε κουράγιο όλοι εµείς οι ΚΑΡΤΑΚΗ ΕΣ οι πυροβοληµένοι, όλοι εσείς που αντί να παρακολουθείτε σαπουνόπερες στο χαζοκούτι, κάθεστε και τρώτε την RF µε το κουτάλι, σας κερνάω ένα σφηνάκι που από καιρό είχα υποσχεθεί, έτσι για να φτιάξετε κεφάλι. Άντε στην υγειά σας και ΚΑΛΑ DX Α ΕΡΦΙΑ!!! ραστηριότητα στα 2m-FM από τη γειτονιά µας ;; Μούγκα και κουφαµάρα Η Κω µουγκή και κουφή. Η Χίος ;; το ίδιο (πού είναι τα 50+ call sing παληκάρια;;;) Η Μυτιλήνη πώς είπατε ;; ακούει κανείς ; Η Σύρα οµοίως, το ίδιο και η Νάξος. Από δω κατά Σάµο µεριά; Ε ας είναι καλά ο SV8CYR Αλέκος και δυο τρεις άλλοι που φιλάνε τις συχνότητες µη τυχόν και κάνουν υφαρπαγή της µπάντας οι κατά TA-land πονηροί συνάδελφοι Κατά τα άλλα καλά είµαστε, καλά περάσαµε το καλοκαίρι, µόνο µια στεναχώρια έχουµε, που ήρθε ο SV5BYR Μιχάλης µετά της συζύγου και του νεαρού υιού εδώ στη Σάµο και δεν µπορέσαµε να τον απολαύσουµε όπως έπρεπε και να του δείξουµε τις οµορφιές του νησιού µας όπως εµείς ξέρου- µε. Να µας σχωρνάς φίλε Μιχάλη, ελπίζουµε κάποια άλλη φορά Προ ηµερών έπεσε στα χέρια µου το έντυπο Νο 11 της Ε.Ο.. (Ελληνική Οµάδα ιάσωσης). Το διάβασα προσεκτικά, καλή δουλειά, πολύ χρώµα, ακριβό χαρτί και κάποια ραδιοερασιτεχνικά θέµατα. Όµως παληκάρια λίγος ρεαλισµός δεν βλάφτει ε όχι και να σκέφτεστε ότι µπορεί να χρησιµοποιηθεί το ΕΜΕ ( Γη-Σελίνη-Γη, σελ. 17 ) ως µορφή επικοινωνίας για καταστάσεις εκτάκτων αναγκών!!! Όµως φτάνει το κουτσοµπολιό και η γκρίνια Από δω και µπρος θα φροντίζω για τις εγκυκλοπαιδικές σας γνώσεις όπως έκανα και στο προηγού- µενο 5-9 µε τα γενέθλια του RSGB και άλλων, έτσι λοιπόν:

9 Σελίδα 9 Μελέτησε και έβαλε στην παραγωγή το S S B ; Η διαµόρφωση µονής πλευρικής ζώνης ήταν βέβαια γνωστή από περίπου το 1922 χωρίς όµως να τύχει εφαρµογής, έως το 1947 που εµφανίστηκαν µερικοί ραδιοερασιτέχνες που πειραµατίζονταν µε το SSB. Μετά µερικά χρόνια κάπου στα 1956 όταν οι τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρονικά γενικά βρίσκονταν στο κατώφλι της αλµατώδους ανάπτυξη τους. Ένας νεαρός Ιάπωνας, ηλεκτρονικός µηχανικός µελετούσε τα έως τότε γνωστά στοιχεία της θεωρίας για την ΜΟΝΗ ΠΛΕΥΡΙΚΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ( SSB ) και προσπαθούσε µε έρευνες και πειραµατισµό να τα βάλει στη πράξη. Έτσι µέσα από το εργαστήριο του σπιτιού του βγήκε ο πρώτος SSB ποµπός. Βέβαια ο νεαρός ηλεκτρονικός τύχαινε να είναι και ραδιοερασιτέχνης. Έτσι η είδηση εξαπλώθηκε γρήγορα στην παρέα του και σε άλλους γνωστούς και φίλους. Γρήγορα οι ραδιοερασιτέχνες απ όλες τις γωνιές της Ιαπωνίας ζητούσαν ποµπούς και δέκτες ( τους οποίους δέκτες στο µεταξύ είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει για το SSB) ακριβώς σαν τον δικό του. Ζητούσαν τα µηχανήµατα του JA1MP. Ζητούσαν µηχανήµατα ακριβώς τα ίδια µε αυτά πού έφτιαχνε ο Hasegawa, Sako son. Όπως εύκολα µπορείτε να φανταστείτε το σπιτικό εργαστήριο µετακόµισε σε κανονικό εργαστήριο και µετά σε µεγαλύτερο και µεγαλύτερο. Όταν η φήµη των µηχανηµάτων του JA1MP-Sako µεγάλωσε τόσο πολύ που έπρεπε να τα βάλει σε γραµµή παραγωγής τότε ο Sako Ι ΡΥΣΕ την εταιρεία που έγινε ένα από τα µεγαλύτερα ονόµατα παγκοσµίως στον κόσµο τον τηλεπικοινωνιών, Ι ΡΥΣΕ την YAESU MUSEN Co Το κλειδί του Sako son έχει σιγήσει πια αλλά οι µηχανικοί της εταιρείας του πορεύονται στο δρόµο των τεχνολογικών οραµατισµών του. Έτσι πριν µερικά χρόνια στην αυγή της νέας Χιλιετίας και στη µνήµη του, στη µνήµη του CALL SING του Sako σχεδίασαν και κατασκεύασαν την ναυαρχίδα της YAESU το γνωστό σε όλους µας 1000αρι MP, το πασίγνωστο YAESU 1000 MP!!! Μ αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα, θέλω να πιστεύω, κλείνω την κουβεντούλα µας και γι αυτό τον µήνα. Ο SV8CYV Βασίλης Σάµος 73 και σε QRX

10 Σελίδα 10 Ραδιοερασιτεχνισµός : Χρόνος, Χρήµα και Μεράκι Ως πολύ νέος στο χώρο, αλλά και σχετικά νέος σε αυτόν τον κόσµο, αρχίζω να αντιλαµβάνοµαι σιγά-σιγά τι είναι αυτό που µε κάνει να µην είµαι σε θέση να πραγµατοποιήσω όλα όσα ονειρευόµουν και έβλεπα ή διάβαζα κατά καιρούς και µε έκαναν να ασχοληθώ µε το χόµπι Παράγοντας πρώτος Χρήµα. Αλήθεια έχετε αναρωτηθεί πόσα πραγµατικά έχετε ξοδέψει για να φτιάξετε το shack σας; Σε ένα µικρό γκάλοπ που έκανα σε 2-3 φίλους, το ποσό που µου ανέφεραν ότι έχουν ξοδέψει ήταν πολύ µικρότερο από την πραγµατικότητα γιατί δεν υπολόγιζαν σωστά την αξία όχι µόνο των µηχανηµάτων, αλλά και όλων των παρελκοµένων. Μετρούσαν και έλεγαν. Βραχέο τόσα, mobile τόσα, άντε και κάτι ακριβό ακόµα (κάποια µεγάλη κεραία, ένα tuner κλπ.). Όταν άρχιζα να κάνω καταµέτρηση στο shack και να µετράω, τροφοδοτικά, γέφυρες στασίµων, antenna analyzer, Τnc, gps, φορητό υπολογιστή, linear, tuner, coupler, µικρόφωνα, µέτρα καλωδίων, βύσµατα, χωρίς να υπολογίζω τα χρήµατα που χάθηκαν από αγοραπωλησίες µηχανηµάτων και τις αλλαγές κεραιών, τότε έδειξαν να προβληµατίζονται «Ε βέβαια είναι και αυτά αλλά είναι µικρό το κόστος και σιγά-σιγά». Έτσι άρχιζα να καταλαβαίνω γιατί προσπαθώ να ακουστώ λίγο πιο µακριά, µε το διπολάκι µου, άσχηµα είναι η αλήθεια τοποθετηµένο λόγω γειτόνων, και το αποτέλεσµα είναι µηδενικό, και κάποιοι άλλοι κάνουν 100 επαφές σε ένα βράδυ Αλλά έστω ότι τα χρήµατα υπάρχουν ή βρίσκονται για να στήσεις ένα βασικό shack. Τι λείπει; Παράγοντας δεύτερος Χρόνος. Αλήθεια πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί, αναλύσει, προγραµµατίσει κάποια αλλαγή, έχετε αγοράσει τα πάντα και τα έχετε αραχνιασµένα γατί δεν βρίσκεται η κατάλληλη ευκαιρία για να τοποθετηθούνε; Πόσοι έχετε πεί ότι ένα σαββατοκύριακο θα βγω mobile, θα ανέβω στο βουνό, και λόγω υποχρεώσεων, κούρασης, γκρίνιας αλλάζετε το σενάριο και το αφήνετε «για κάποιο άλλο ΣΚ. Όλο και κάποιο θα βρεθεί»; Παράγοντας τρίτος Μεράκι Και βέβαια το σηµαντικότερο. Όταν κάποτε είπα σε κάποιον φίλο, αν αποφάσιζα να στήσω ένα shack, να επενδύσω σε αυτό κάποια χρήµατα, κατά πόσο θα αναλάµβανε να µου το φτιάξει (να µου διαλέξει µηχανήµατα και όλα τα παρελκόµενα και να µου τα στήσει) µου έδωσε την εξής αφοπλιστική απάντηση: «Αν το κάνεις έτσι τότε δε σου χρειάζεται τίποτα. Έχεις echolink, PC και τη µεγαλύτερη και πιο συντονισµένη κεραία που λέγεται internet. Κάτσε και κάνε επαφές. Αλλιώς αν θέλεις να λέγεσαι ραδιοερασιτέχνης, πρέπει να κάτσεις µόνος σου (άντε µε λίγη βοήθεια) να ασχοληθείς πραγµατικά. Να περάσεις από τα λιτά, να εκτιµήσεις µια καλή επαφή µε πενιχρά µέσα για να ζητήσεις τα πολλά. Αλλιώς θα πετάξεις ένα σωρό λεφτά και θα βαρεθείς αµέσως» Θα ακολουθήσω βέβαια τη συµβουλή. Αλλά όταν θα βρω επιτέλους χρόνο Γιώργος SV3GLW

11 Σελίδα 11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ LINUX Γράφει ο Γιάννης Πανάγου Υποψήφιος Ραδιοερασιτέχνης Εγγραφή σε IDE-ATAPI µε το cdrecord Έχετε οδηγό CD-RW στο Linux µηχάνηµα σας, εγκαταστήσατε το πρόγραµµα εγγραφής, αλλά δεν µπορείτε να γράψετε δισκάκια; Μην πανικοβάλλεστε, το Linux φυσικά και υποστηρίζει εγγραφές CD-R (αλλά και DVD). Το πρόγραµµα (σουίτα καλύτερα), που χρησιµοποιείται κατά κόρον για τις εγγραφές CD ονοµάζεται cdrecord (για τα DVD υπάρχει το αντίστοιχο µε όνοµα dvdrecrd). Το cdrecord είναι πρόγραµµα που λειτουργεί σε περιβάλλον κονσόλας, αλλά φυσικά υπάρχουν πολλοί, εύχρηστοι και ωραίοι γραφικοί front-ends (οι οποίοι προσθέτουν ένα γραφικό περιβάλλον) για το συγκεκριµένο πρόγραµµα, όπως τα BurnIT, KOnCD, Gnome Toaster, George, X CD Roast και άλλες. Το cdrecord αν και πολύ δυνατό έχει µια και µοναδική παραξενιά: υποστηρίζει εγγραφές µονάχα για SCSI συσκευές! Αν εσείς έχετε συσκευή IDE-ATAPI (που µάλλον τέτοια θα έχετε) πολύ απλά το πρόγραµµα δεν θα µπορέσει να λειτουργήσει µ' αυτή! Μην στεναχωριέστε όµως καθώς η λύση υπάρχει και έρχεται από τον ίδιο τον πυρήνα του Linux, ο οποίος υποστηρίζει εξοµοίωση SCSI σε συσκευές IDE. Αυτό δεν έχει καµία επίδραση στο υλικό σας, αλλά πολύ απλά τα προγράµµατα βλέπουν ότι οι συσκευές σας είναι SCSI ενώ ο πυρήνας γνωρίζει ότι οι συσκευές σας είναι IDE και µεταφράζει τις εντολές για SCSI που στέλνουν τα προγράµµατα σε εντολές IDE-ATAPI! Η διαδικασία είναι απλή και περιγράφεται παρακάτω: 1. Καταρχήν µπείτε στο σύστηµα ως root χρήστης. 2. Στο αρχείο lilo.conf (το αρχείο ρυθµίσεων του boot manager LILO) προσθέστε στο τέλος του την εντολή hd?=ide-scsi όπoυ hd? θα είναι: hda αν έχετε βάλει τη συσκευή εγγραφής ως Primary Master στον δίαυλο IDE hdb αν έχετε βάλει τη συσκευή εγγραφής ως Primary Slave στον δίαυλο IDE hdc αν έχετε βάλει τη συσκευή εγγραφής ως Secondary Master στον δίαυλο IDE hdd αν έχετε βάλει τη συσκευή εγγραφής ως Secondary Slave στον δίαυλο IDE Στη συνέχεια, στο αρχείο /etc/rc.local προστθέστε την εντολή /etc/modprobe ide-scsi. Με αυτή την εντολή θα φορτώνεται, κατά την εκκίνηση, στον πυρήνα το άρθρωµα που κάνει την εξο- µοίωση SCSI. Kάντε επανεκκίνιση στο µηχάνηµα δίνοντας την εντολή reboot. Όταν ξαναφορτωθεί το λειτουργικό (µπείτε πάλι ως root) δώστε στην κονσόλα την εντολή ln /dev/cdrom /dev/scd? (όπoυ hd? θα είναι a, b, c ή d σύµφωνα µε το παραπάνω σχήµα). Έτσι ώστε να διορθωθεί ο δεσµός που υπάρχει για το /dev/cdrom και λανθασµένα δείνχει σε κάποιο /dev/hd?

12 Page 12 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ LINUX Γράφει ο Γιάννης Πανάγου Υποψήφιος Ραδιοερασιτέχνης Χρήστες και οµάδες Στο Linux κάθε χρήστης ενός υπολογιστή έχει έναν διαφορετικό λογαριασµό µε τον οποίο έχει πρόσβαση στον υπολογιστή. Επίσης υπάρχουν και µερικοί λογαριασµοί ειδικού τύπου όπως ο λογαριασµός root ο οποίος αντιστοιχεί στον λογαριασµό του διαχειριστή του συστήµατος και θα πρέπει να χρησιµοποιείται µονάχα σε ειδικές περιπτώσεις. Root: Όπως είπαµε για τον διαχειριστή του συστήµατος υπάρχει και ο λογαριασµός root ή SuperUser αν προτιµάται. Μέσω αυτού έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο σύστηµα, µπορεί να προσθέτει και να αφαιρεί χρήστες, να εγκαθιστά προγράµµατα, να αλλάζει τις ρυθµίσεις του συστήµατος και γενικά να εκτελεί διάφορες ειδικές εργασίες. Ωστόσο δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση αυτού του λογαριασµού καθώς το σύστηµα δεν µπορεί να αποτρέψει τον διαχειριστή να κάνει κάποιο σφάλµα που µπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο το σύστηµα. Useraccounts: Ο κάθε χρήστης, ακόµα και ο διαχειριστής, έχει έναν προσωπικό λογαριασµό µέσο του οποίου έχει πρόσβαση στο σύστηµα και να εκτελεί τα διάφορα προγράµµατα. Κάθε χρήστης έχει επίσης έναν προσωπικό φάκελο που βρίσκεται στον κατάλογο /home και όπου µπορεί να αποθηκεύει τα προσωπικά του αρχεία. Groups: Οι οµάδες χρηστών χρησιµοποιούνται για να µπορούν να καθοριστούν δικαιώµατα πρόσβασης στα διάφορα αρχεία. Για παράδειγµα αν ένας χρήστης είναι µέλος της οµάδας Α, τότε µονάχα τα µέλη αυτής της οµάδας µπορούν να δουν τα αρχεία που έχει στον home κατάλογό του. Αν βέβαια εκείνος δεν τα έχει ασφαλίσει περισσότερο. ΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ Ήταν δύο χρόνια πριν, τέτοια εποχή. Κτύπησε το τηλέφωνο, από την άλλη άκρη του σύρµατος ο Μιχάλης ο SV5BYR. Χωρίς περιστροφές µου λέει τη σκέψη του και ζητά τη συµβολή και συνεργασία των Ραδιοερασιτεχνών της Κρήτης για να την υλοποιήσει. Ο λόγος βέβαια για το 5-9 REPORT. Η απάντηση βεβαίως χωρίς πολύ πολύ σκέψη ήταν θετική. Έτσι αρχές του εκέµβρη του 2001 αποστέλλεται µε το πρώτο τετρασέλιδο τεύχος µε την προτροπή να τυπωθεί από τους παραλήπτες και να κυκλοφορήσει µεταξύ των συναδέλφων. Σήµερα, δύο χρόνια µετά η κυκλοφορία του πρώτου ελληνικού κυβερνοπεριοδικού γίνεται από το δικό του site, χάρη στη φροντίδα και την επιµονή του SV5BYR αλλά των συναδέλφων που αγκάλιασαν και στήριξαν την ιδέα αυτή. Φίλε Μιχάλη πάντα να σαι καλά. Για το Περιοδικό εύχοµαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και κάθε νέο τεύχος να κάνει και νέους φίλους. Επίσης µια και αυτό το τεύχος είναι το τελευταίο της χρονιάς να ευχηθώ σε όλους Κ α λ ά Χ ρ ι σ τ ο ύ γ ε ν ν α - Κ α λ ή Χ ρ ο ν ι ά και πάνω απ όλα µε Υγεία Αντωνάκος Μάνος SV9 BMJ

13 Σελίδα 13 Το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη έγινε στο χωρίο Αφάντου της Ρόδου το 46ο Jamboree των Αιθέρων µε την συνεργασία της Ε.Ρ. και του τοπικού συστήµατος Προσκόπων. Το διακριτικό που χρησιµοποιήθηκε ήταν το SV5JK/J και οι φώτο µιλάνε µόνες τους. Άντε και του χρόνου...!!!

14 Σελίδα 14 SV5AZP και CQWW SSB 2003 «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ» εν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζοµαι µε τον SV5AZP τον Παντελή, για το συγκεκριµένο contest. Έχουµε συνεργαστεί στα πλαίσια του ίδιου θεσµού το 2000 και το 2002, µε την περυσινή χρονιά να είναι και η καλύτερη µας σε SSB contest. Έτσι φέτος συζητήσαµε το πώς θα κινηθούµε και τις προετοιµασίες για την φετινή χρονιά. Στην προσπάθεια µας βοήθησε και ο SV5DDP ο Μιχάλης που µας ετοίµασε ένα νέο software και τον τεµπέλη ( voice keyer ) µας. Αποφασίσαµε να κατέβουµε στην κλασσική µας µπάντα των 15 µέτρων και προσπαθήσαµε να εντάξουµε στην προσπάθεια µας και το νέο µέλος της παρέας µας την SV5FRB Παναγιώτα, δίνοντας της τον απαιτούµενο χρόνο τόσο στο πρόγραµµα του Σαββάτου όσο και της Κυριακής. Ο χώρος µέσα στο shack χρειαζόταν µία µικρή αναδια- µόρφωση ώστε να χωράει δύο άτοµα ταυτόχρονα µπροστά στον ποµποδέκτη (ευτυχώς που έχασα µερικά κιλά φέτος και τα καταφέραµε ) και συµφωνήσαµε για την χρησιµοποίηση 2 laptops για τις ανάγκες του logging αφού οι εµπειρίες µε τα τερτίπια της ΕΗ δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια στο να χάσουµε τις επαφές Το CT, έκδοση για Windows, επιλέχθηκε όπως ήταν ανα- µενόµενο ως logging software, κατεβάσαµε τα updates από το Internet και περιµέναµε την Παρασκευή για το τελευταίο test Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2003 στις 02:30 το πρωί ανοίγω την πόρτα του σπιτιού του Παντελή και το παιχνίδι αρχίζει 3 η ώρα, αρχίζει το πανηγύρι αλλά δεν κουνιόταν ή µάλλον καλύτερα δεν ακουγόταν φύλλο. Με αρκετή δυσκολία άκουσα 3 σταθµούς µέχρι το πρωί και έτσι αρκέστηκα στο να σιγουρέψω ότι ο Παντελής θα τα έβρισκε όλα έτοιµα στην δική του βάρδια το πρωί (ΟΧΙ Το πρωί, ο Παντελής ΕΝ µε βρήκε αυτή τη φορά να ροχαλίζω πάνω στον καναπέ του shack). Επέστρεψα από την δουλειά στις 4 το µεσηµέρι και βρήκα την Παναγιώτα να είναι µόνη µπροστά στο KENWOOD και να δίνει την δική της µάχη µε τον τροµερό θόρυβο που έβγαζαν οι κιλοβατικοί σταθ- µοί δίπλα της. Η γενικότερη εντύπωση που έδινε η µπάντα ήταν ότι η διάδοση δεν ήταν και στα «φόρτε» της (όπως και πέρυσι ), είχαµε πολύ λιγότερες επαφές (780 έναντι 1000 περίπου ) αλλά το σηµαντικότερο µε πολύ λιγότερους multiplier σταθµούς στο ενεργητικό µας.τα απόγευµα και το βραδάκι κύλησαν φυσιολογικά µε τον σταθµό να κλείνει κατά τις 9 το βράδυ ( νωρίς για contest ) αφού η διάδοση παρέδωσε πνεύµα και όλοι µας πήγαµε για ξεκούραση Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2003,το πρωί µας βρήκε σκαρφαλωµένους µόλις στις 1100 επαφές (έναντι 1500 πέρυσι ) και τον Παντελή να κάνει τις πρώτες προβλέψεις ότι θα αντιµετωπίσουµε δυσκολίες και το προηγούµενο score θα είναι ένα όνειρο φθινοπωρινής νυκτός. Μέχρι το µεσηµέρι µαζεύτηκαν γύρω στις 1700 επαφές και το µόνο που θα µας έσωζε ήταν η καλυτέρευση της διάδοσης Η Ιαπωνία ακουγόταν χαµηλά έως καθόλου, και έτσι αρκεστήκαµε στην Βόρειο Αµερική, την Καραϊβική και Κεντρική Αµερική Η µπάντα έκλεισε το ίδιο νωρίς όπως και την προηγούµενη µέρα, µε την Νότιο Αµερική να δίνει ασήµαντα multipliers για την φετινή χρονιά. Ας είναι, εµείς πάντως προσπαθήσαµε και ένα είναι γεγονός : κερδίσαµε ακόµα ένα µέλος στην παρέα, την Παναγιώτα που σε αρκετές στιγµές δηµιούργησε ένα πρωτόγνωρο pile up, για τα ελληνικά δεδοµένα.μπραβο ΣΟΥ!!! ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ : 1963 ΕΠΑΦΕΣ, 34 ΖΩΝΕΣ, και 120 ΡΑ ΙΟΧΩΡΕΣ σύνολο 448,448 βαθµούς ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :Πολλά θετικά και λίγα αρνητικά προς αξιολόγηση και αφετηρία για µελλοντική βελτίωση. Ίσως του χρόνου αλλάξουµε στέκι αφού στο νέο σπίτι µου δεν θα ενοχλούµε την οικογένεια του Παντελή µε τα πρωινά εγερτήρια SV5AZP CONTEST TEAM ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ : SV5AZP Παντελής, SV5FRD ιονύσης, SV5FRB Παναγιώτα ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ : SV5BON Anu, η οποία είναι πάντα εκεί, κάνοντας την σηµαντικότερη και πιο αθόρυβη δουλειά της τροφοδοσίας Σ ευχαριστούµε ANU Α και να µην ξεχνιόµαστε : θέλω την συνταγή για εκείνα τα ατοµικά κέικ TRANSCEIVER : KENWOOD TS-850, 100watts έξοδο ANTENNA : CUSHCRAFT 3Bander beam για τα 20m, 15m και 10m Πολλά 73 και καλά dx για όλους, από το SV5AZP : Καλή αντάµωση του χρόνου

15 Page 15 Αν έχετε στην περιοχή σας συναδέλφους χωρίς κάποιο Ε-mail ή πρόσβαση στο ιαδίκτυο τυπώστε το "5-9 report" και δώστε τους. Το 5-9 report και στο και στο Internet Η σελίδα του "5-9 Report" στο διαδίκτυο αποκλειστικό σκοπό θα έχει την ύπαρξη αρχείου των περιοδικών εκδόσεων οι οποίες φυσικά θα προορίζονται σε όλους τους Έλληνες στην επικράτεια αλλά και το εξωτερικό. Όραµα µας είναι η αύξηση της ύλης του περιοδικού µε την συµβολή όλων µας. Όπως θα έχετε παρατηρήσει υπάρχει χώρος για οτιδήποτε είτε είναι µεγάλο ή πολύ µικρό και η πρόκληση να λειτουργούµε σαν συγκοινωνούντα δοχεία σε ότι αφορά το χόµπι µας είναι µεγάλη. Αρκεί να υιοθετήσουµε την ιδέα και να την προχωρήσουµε ακόµη πιο µπροστά.. Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Από τον συνάδελφο SV9BGE (Νίκο) διατίθεται: YAESU FT4700RH ΜΕ CTCSS ΚΑΙ ΣΤΑ VHF ΚΑΙ ΣΤΑ UHF ENC-DEC ΚΑΙ ΩΡΟ Η ΑΠΟΣΠΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΨΗ. 450 ΕΥΡΩ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΤΗΛ Πωλούνται σαν ολόκληρο σετ 1000 Eυρω τα εξής: 1/ Πύργος αλουµινίου 10 µέτρα µε µεντεσε. 2/ Κεραία GEM Spider Quad,2 ele,5 bands. 3/ Rotor YAESU G400 4/ Remote Coaxial Switch Ameritron 5/ Quick charger YAESU NC-29 τηλ Τινο/SV5AZR

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Α1 Κατανόηση προφορικού λόγου Διάρκεια: 25 λεπτά (25 μονάδες) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Ο Δημήτρης και ο φίλος του ο Πέτρος αυτό το σαββατοκύριακο θα πάνε εκδρομή στο βουνό. Θα ακούσετε δύο (2) φορές το Δημήτρη

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές Ενότητα 1 Σελίδα 1 Διάλογος 1: Αρχική επικοινωνία με την οικογένεια για πρόσληψη Διάλογος 2: Προετοιμασία υποδοχής ασθενούς Διάλογος 3: Η επικοινωνία με τον ασθενή Διάλογος 4: Συνομιλία ανάμεσα σε φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Τη μέρα που κόπηκε το ηλεκτρικό

Τη μέρα που κόπηκε το ηλεκτρικό 4. Τη μέρα που κόπηκε το ηλεκτρικό Τι κάνουν οι άνθρωποι σε μια πόλη; Και, ξαφνικά, κόβεται το ηλεκτρικό! Κοιτάζω την εικόνα και λέω: Τι αλλάζει στη ζωή μας; Τι δεν μπορούμε να κάνουμε; Τι μπορούμε να

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση.

Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010. SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Κυνηγώντας τά ΙΟΤΑ αλλά και τά GIOTA!!! Makroniso Ιούλιος 2005 iota EU-049 GIOTA SAS 010 SV8CYR/QRP/P Μια µοναχική ραδιοερασιτεχνική εξόρµηση. Γράφει ο SV8CYR Αλέξανδρος Καρπαθίου sv8cyr@mycosmos.gr Το

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα;

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; του Χρήστου 'ChIossif' Ιωσηφίδη Ο Θανάσης και ο Χρήστος πίνουν χαλαρά τον απογευματινό τους καφέ και κουβεντιάζουν για άλλο ένα πολιτικό κόμμα που μπήκε πρόσφατα στην ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για τα Ραδιοερασιτεχνικά δίκτυα δεδομένων. 24 Απριλίου 2012

Παρουσίαση για τα Ραδιοερασιτεχνικά δίκτυα δεδομένων. 24 Απριλίου 2012 Παρουσίαση για τα Ραδιοερασιτεχνικά δίκτυα δεδομένων. 24 Απριλίου 2012 Ημερίδα Ασύρματου Μητροπολιτικού ικτύου Αθηνών στο αμφιθέατρο του Υ.Υ.Μ... Από τον Μάνο αρκαδάκη SV1IW Πρόεδρο της Ε.Ε.Ρ Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΟΧΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΤΗΣΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Κεφαλαίου Για την κατανόηση του θέματος καθώς το διαβάζουμε θα πρέπει γνωρίζουμε ή να έχουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ τού Greek Islands On The Air award programme GIOTA Ποιά νησιά μετράνε. Γιά το GIOTA Award Programme μετράνε όλα τα νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και βράχοι των Ελληνικών Θαλασσών πού σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα;

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Στη διερεύνηση που κάναμε με τα παιδιά, όπως φαίνεται και από τον τίτλο ασχοληθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού.

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μια αλεπού πεινούσε πολύ! Είδε σε ένα δέντρο μια κληματαριά γεμάτη σταφύλια. Ήθελε να φάει!

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38

Περιεχόμενα. Δημιουργία σύνδεσης... 27 5. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΙΣΤΟΥ... 37. Γνωριμία με μια ιστοσελίδα:... 38 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ... 13 1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ... 15 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ INTERNET;... 16 3. ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ... 19 4. ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Κινητό Τηλέφωνο. Δέσποινα-Μαλεβή. Μαθήτρια Α1 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Κινητό Τηλέφωνο. Δέσποινα-Μαλεβή. Μαθήτρια Α1 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Κινητό Τηλέφωνο Δέσποινα-Μαλεβή Μαθήτρια Α1 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης 1.Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48

Εισαγωγή 6. Δημιουργία λογαριασμού 13. Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28. Βασικές λειτουργίες 32. Επιλογές συνομιλίας 48 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή 6 Δημιουργία λογαριασμού 13 Εγκατάσταση και λειτουργία του Skype 28 Βασικές λειτουργίες 32 Επιλογές συνομιλίας 48 Γενικές ρυθμίσεις Skype 64 Το Skype σε φορητές συσκευές 78 Εγγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Όνομα - Επώνυμο : Αναστασία Ζηκοπούλου Email: env08017@env.aegean.gr Ίδρυμα που πήγα (δώσε και ιστοσελίδα): The Hoge Veluwe National

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-15 Μάθημα: Ελληνικά για ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε1 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας, τα παιδιά της Α 1 αποφάσισαν να γράψουν ένα δικό τους παραµύθι µε θέµα την Κυκλοφοριακή

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

Αφού έχουµε γνωρίσει ορισµένους από τους φίλους µας του Γαλάτες, πάµε τώρα να δούµε γιατί στο χωριό τους σήµερα ακούγονται φωνές.

Αφού έχουµε γνωρίσει ορισµένους από τους φίλους µας του Γαλάτες, πάµε τώρα να δούµε γιατί στο χωριό τους σήµερα ακούγονται φωνές. Βρισκόµαστε στη Γαλατία το 50 π.χ. Όλη η Γαλατία βρίσκεται υπό ρωµαϊκή κατοχή εκτός από ένα χωριό ανυπόταχτων γαλάτων το οποίο αντιστέκεται ακόµη και θα αντιστέκεται για πάντα στους εισβολείς. Στο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr»

«Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Επεξήγηση web site με λογικό διάγραμμα «Δουλεύω Ηλεκτρονικά, Δουλεύω Γρήγορα και με Ασφάλεια - by e-base.gr» Web : www.e-base.gr E-mail : support@e-base.gr Facebook : Like Twitter : @ebasegr Πολλοί άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network).

Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Καλαμάτα, 2015 Το Διαδίκτυο Ως Διαδίκτυο (Internet) ορίζεται το παγκόσμιο (διεθνές) δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών (international network). Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά.

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά. ΟΔΗΓΙΕΣ Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο (μετά το Έβερεστ) με ύψος 8.611 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Θεωρείται, επίσης, ένα από τα δυσκολότερα βουνά άνω των 8.000 μέτρων. Το Κ2 ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί; Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια Εισαγωγική Παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια. Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκαν κατά

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ

Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Γεια σου, Πέδρο! Με χαρά θα σε φιλοξενήσω στο σπίτι μου στη Ρόδο. Μου είπε η Πιλάρ πως θα έρθετε με την

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής. 7.11.2 Βασικές και Προηγµένες Υπηρεσίες ιαδικτύου. Ηλεκτρονικό Ταχυδροµείο. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.11 Πρωτόκολλα Εφαρµογής 104. Αναφέρετε ονοµαστικά τις πιο χαρακτηριστικές εφαρµογές που υποστηρίζει η τεχνολογία TCP/IP οι οποίες είναι διαθέσιµες στο ιαδίκτυο 1. Ηλεκτρονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που 7.7 Πρωτόκολλο ARP 1 ύο είδη διευθύνσεων: MAC - IP Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η θέση του κινητού τηλεφώνου στη ζωή των παιδιών σχολικής ηλικίας (6-12 χρονών) Χρήση Πληροφόρηση Ασφάλεια» Σκοπός Να διαπιστωθoύν: η έκταση χρήσης του κινητού

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών

Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών π π ø π 2 03-10-07 23:22 Page 1 π π øσ π À π ª π π Η Οργάνωσή µας συνέχισε και φέτος το θεσµό της διοργάνωσης παιδικών Κατασκηνώσεων στην Κύπρο για τα παιδιά των συναδέλφων. Η κατασκήνωση από φέτος αναβαθµίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά

Ο Παραμυθάς Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά 18 Ιαν 2014 Χανιά (18/1), Σταλός (19/1), Χανιά 18.01 έως 19.01 Ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος στα Χανιά Ο Παραμυθάς των παιδικών μας χρόνων έρχεται στην Κρήτη Όταν

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1o ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Κεφαλαίου Αρχική Σελίδα Περιεχόμενα CD Rom Θέματα 1ου Τι είναι τα κριτήρια αξιολόγησης Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι μια σειρά από πρακτικές γνώσεις και ικανότητες που

Διαβάστε περισσότερα

www.laraguidedogs.gr

www.laraguidedogs.gr www.laraguidedogs.gr Γεια σας! Με λένε «Λάρα» και είμαι βετεράνος σκύλος-οδηγός τυφλών! Εμείς οι σκύλοι-οδηγοί, πάμε παντού κι όλοι μας θαυμάζουν! Η δουλειά μας είναι πολύ σημαντική διότι «δανείζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α )

Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Κατασκευάστε ένα απλό antenna tuner (Μέρος Α ) Του Νίκου Παναγιωτίδη (SV6 DBK) φυσικού και ραδιοερασιτέχνη. Ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι να κατευθύνει τον αναγνώστη ραδιοερασιτέχνη να κατασκευάσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα Η Μαρία Τζιρίτα μιλά για το τελευταίο της βιβλίο «Ιόλη», στο Πινάκιο, μέσω

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α

Πέννυ Εμμανουήλ Κυβερνήτης Θ117Α Αθήνα 31-7-2012 Αρ. πρωτ. 12 Προς την Επιτροπή Ανταλλαγών Νέων Αγαπητέ Πρόεδρε Τάσο Γρηγορίου, Με την Παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία των 4 παιδιών του Θέματός μας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ...KAI O ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 112 Πουλάτε αέρα Θα τύχει ενδεχομένως, ενώ συζητάμε με τον υποψήφιο πελάτη, να μας πει. ΠΕΛΑΤΗΣ: Απ ό,τι καταλαβαίνω κύριε, μάλλον πουλάτε αέρα. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αγαπητέ μαθητή/ αγαπητή μαθήτρια, Διεξάγουμε μια έρευνα και θα θέλαμε να μάθουμε την άποψή σου για τo περιβάλλον μάθησης που επικρατεί στην τάξη σου. Σε παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑ ΜΑΘΗΜΑ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΜΗΜΑ:Γ1 ΣΧΟΛΟΚΟ ΕΤΟΣ: 2007-2008 ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΧΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ (Στίχοι που δείχνουν τα όνειρα και τον πόνο των ερωτευμένων) Όλοι οι

Διαβάστε περισσότερα

Έξυπνο Σύστηµα Συναγερµού Ασφαλείας

Έξυπνο Σύστηµα Συναγερµού Ασφαλείας Έξυπνο Σύστηµα Συναγερµού Ασφαλείας Οδηγίες Λειτουργίας Σας ευχαριστούµε που χρησιµοποιείτε το έξυπνο σύστηµα συναγερµού της εταιρίας µας. Τα προϊόντα µας είναι ιδανικά για οικογένειες, τράπεζας, µικρές

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ.

Στην συνέχεια και στο επόµενο παράθυρο η εφαρµογή µας ζητάει να εισάγουµε το Username και το Password το οποίο σας έχει δοθεί από τον ΕΛΚΕ. 1. Πρόσβαση Οδηγίες προγράµµατος διαχείρισης ανάλυσης χρόνου εργασίας (Time Sheet) Για να ξεκινήσετε την εφαρµογή, από την κεντρική σελίδα του ΕΛΚΕ (www.elke.aua.gr) και το µενού «ιαχείριση», Time Sheet

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα