ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013"

Transcript

1 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2013 Αχελώος / Nίκος Πέτρου

2 Συνεχίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό Γιώργος Βλάχος, Επίκουρος καθηγητής τμήματος αγροτικής οικονομίας & ανάπτυξης του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών. Πρόεδρος Δ.Σ. WWF Ελλάς. Όταν έρχεται η στιγμή για τον απολογισμό ενός δύσκολου χρόνου, όπως αυτός που πέρασε, τα συναισθήματα που αυθόρμητα δημιουργούνται είναι η ανακούφιση αλλά και η ανησυχία για τον καινούριο που έρχεται. Εν προκειμένω όμως, ο απολογισμός του WWF Ελλάδος για το χρόνο που πέρασε, δείχνει ότι συνεχίσαμε τα προγράμματά μας στην Ελλάδα με τον ίδιο ενθουσιασμό αλλά και -επιτρέψτε μας- αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στις παγκόσμιες δράσεις του δικτύου του WWF. Εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικό όμως, είναι ότι στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, ξεκίνησαν νέες συνεργασίες: για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στις Κυκλάδες, βιώσιμης αλιείας στην Καβάλα, παρέμβασης στην καθημερινή ζωή και άλλες μικρότερες αλλά εξίσου αξιόλογες δράσεις. Το πρόγραμμά μας θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς τους εταίρους μας, τις προσπάθειες των συνεργατών και των εθελοντών μέσα στην οργάνωση, τη βοήθεια των χιλιάδων υποστηρικτών μας αλλά και των ιδρυμάτων που μας στηρίζουν. Η προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων, οργανώσεων και ιδρυμάτων κάνει ακόμα πιο σημαντική για εμάς την υποχρέωση για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση. Και σ αυτούς, πρώτιστα, απευθύνεται αυτός ο απολογισμός. Με τη δικαιολογημένη, νομίζουμε, αισιοδοξία που μας δημιουργεί ένας τέτοιος απολογισμός, σας ευχαριστούμε και σας καλούμε να συνεισφέρετε στον διάλογο που ξεκινήσαμε με τις προτάσεις μας για μια ζωντανή οικονομία.

3 Για ένα μέλλον όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά Η αποστολή αυτή του WWF ίσως να φαντάζει ουτοπική για μια χώρα σαν την Ελλάδα που μαστίζεται από τα δεινά της κρίσης. Και όμως, το θολό και τοξικό τοπίο της αιθαλομίχλης αυτόν τον χειμώνα, μας έκανε όλους να αντιληφθούμε ορισμένες τουλάχιστον από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κρίσης. Ίσως τώρα, και με τρόπο δυστυχώς οδυνηρό αρχίζουμε όλοι να αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μεταξύ υγιούς περιβάλλοντος και πραγματικά βιώσιμης οικονομίας. Το 2013, αγωνιστήκαμε σε πολλές θέσεις. Παίξαμε «άμυνα», προσπαθώντας με κάθε δύναμη να αναχαιτίσουμε τις πολιτικές και νομοθετικές επιθέσεις που δέχεται το φυσικό θησαυροφυλάκιο της χώρας. Βγήκαμε «στη σέντρα», κινητοποιώντας πολίτες και φορείς κοινωνικής προσφοράς για μια καλύτερη ζωή για όλους - πιο ανθρώπινη και αλληλέγγυα, πιο οικολογική, πιο οικονομική - και διατυπώσαμε το δικό μας συνολικό όραμα για τον τόπο και τη χώρα που θέλουμε, για μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία, με όρους οικολογικούς και κοινωνικούς. Βάλαμε όμως και «γκόλ» που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Η ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ότι θα «πρασινίσει» το χαρτοφυλάκιό της και δεν θα χρηματοδοτήσει άλλες μονάδες λιγνίτη, όπως η Πτολεμαΐδα 5, ήταν μια νίκη που πετύχαμε με τη στενή συνεργασία του ευρωπαϊκού μας γραφείου και του WWF Γερμανίας. Σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, το 2013 συμπλήρωσα 20 χρόνια παρουσίας στο WWF. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πώς πέρασε ο χρόνος. Ίσως γιατί πάντα ένιωθα τόσο τυχερός που κάνω αυτό που αγαπώ και έχω και την τιμή να το αποκαλώ «δουλειά» μου. Ίσως γιατί σε μια χώρα σαν τη δική μας, θέλει μεγάλη προσπάθεια και επιμονή να πείσεις συχνά για το αυτονόητο, να αντιμετωπίσεις το τεράστιο χάσμα μεταξύ νόμων και πραγματικότητας, να αντικρούεις τα λάθη και να προτείνεις συνέχεια λύσεις. Όλη η προσπάθεια αυτή λοιπόν δεν κουράζει. Αντιθέτως, στο WWF Ελλάς, ακόμα και σε δύσκολους καιρούς, παραμένουμε συνεπείς στους στόχους μας και την αποστολή μας. Σας περιμένουμε στο πλευρό μας, συνοδοιπόρους σε δύσκολο αλλά και όμορφο αγώνα. Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής.

4 Έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε σε έναν από τους πιο προικισμένους τόπους του πλανήτη. Η Ελλάδα, αν και μια πολύ μικρή χώρα στον χάρτη, φιλοξενεί ιδιαίτερα οικολογικά σημαντικές περιοχές και είδη. Όλα αυτά, μαζί με μια εντυπωσιακή εναλλαγή του τοπίου, συνθέτουν τη μοναδική φυσική μας κληρονομιά. Μια κληρονομιά η οποία σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απειλείται με μη αναστρέψιμη βλάβη. Στην προσπάθεια λοιπόν να διαφυλάξουμε το παρελθόν και το παρόν μας, αγωνιζόμαστε για την προστασία της ελληνικής φύσης σε δάση, θάλασσες, υγρότοπους. Σε μοναδικά οικοσυστήματα, τα οποία με τη σειρά τους είναι το σπίτι για εξίσου μοναδικά και απειλούμενα είδη. Η φώκια, η χελώνα καρέτα, ο αργυροπελεκάνος, το τσακάλι, είναι μερικά μόνο από αυτά. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορούμε να αγνοούμε το μέλλον. Εντοπίζουμε το ουσιαστικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και προτείνουμε λύσεις για την επόμενη μέρα και τον δρόμο προς ένα πραγματικά βιώσιμο μέλλον.

5 Φέρνουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο της δράσης μας Μαζί αναζητούμε λύσεις που θα κάνουν τον καθημερινό τρόπο ζωής μας καλύτερο. Οικολογικά, οικονομικά, συμμετοχικά. Προχωράμε σε συνολικές προτάσεις και λύσεις που συνθέτουν το όραμά μας για μια βιώσιμη οικονομία. Μια οικονομία που θα προστατεύει το φυσικό κεφάλαιο, ως αδιαμφισβήτητη βάση της. Οι καιροί είναι πονηροί. Από το 2010, όταν επίσημα η Ελλάδα μπήκε σε ρυθμούς κρίσης, βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με καινούριες απειλές για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τον άνθρωπο. Για αυτόν τον λόγο έχουμε αναπτύξει αντανακλαστικά και εργαλεία απέναντι στην κρίση. Ωστόσο δεν λειτουργούμε τυχοδιωκτικά. Δεν παρασυρόμαστε από τις πιέσεις της επικαιρότητας, ούτε «μεθάμε» από τις προοπτικές μίας εύκολης επιτυχίας ή μίας εφήμερης δημοσιότητας. Οι επιλογές μας είναι αποτέλεσμα ενός πολύ προσεκτικού σχεδιασμού. Τι μας κάνει ξεχωριστούς Για πάνω από μισό αιώνα προωθούμε υπεύθυνες λύσεις στα πιο κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ελλάδας και του πλανήτη, μέσα από ολοκληρωμένη προσέγγιση, πνεύμα συνεργασίας και απόλυτη διαφάνεια. Διαφάνεια & Λογοδοσία «Ο σχεδιασμός μας ξεκινάει από την μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας, εξειδικεύεται σε δράσεις σχεδιασμένες και στοχευμένες σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένες προσεγγίσεις, και ολοκληρώνεται με την συνεχή παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανασχεδιασμό της δουλειάς μας. Στη «γλώσσα μας» αυτό το λέμε «κυκλική διαχείριση»: αποτελεί την καρδιά της λογοδοσίας μας και τον τρόπο μας να τιμούμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να εξασφαλίζουμε ότι αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που προσφέρουν όσοι μας στηρίζουν». Kωνσταντίνος Λιαρίκος, επικεφαλής προγράμματος & λειρουργιών.

6 ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE Αλλαγή πορείας για τις θάλασσές μας. Στόχος, η δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από τη Γυάρο Γιατί μια Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή; Ας σκεφτούμε πρώτα τον πολιτιστικό μας πλούτο. Θα αφήναμε ποτέ το Μουσείο της Ακρόπολης αφύλαχτο και χωρίς συντήρηση; Σίγουρα όχι. Όμως και για το φυσικό μας πλούτο η σωστή διαχείριση και η προστασία είναι απαραίτητες. Σήμερα, στη Μεσόγειο, έχουμε φτάσει στο σημείο 4 στα 5 είδη ψαριών να υπεραλιεύονται και οι πληθυσμοί τους να μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Και πέρα από τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, έχουμε σκεφτεί τις επιπτώσεις για την οικονομία μας; Η δημιουργία μιας νέας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής, ειδικά στις Κυκλάδες, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα μοναδικό σε ομορφιά, αλλά χωρίς καμιά θεσμική προστασία, παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία. Όσο για την οικολογική αξία της περιοχής, ας σκεφτούμε μόνο ότι φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία Μεσογειακής φώκιας Monachus monachus στη Μεσόγειο! «Προστατευόμενη περιοχή», όπως λέμε, «εμπόδιο στην ανάπτυξη»; Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή: στόχος δεν είναι να βάλουμε τη «φύση σε γυάλα». Προστασία δε σημαίνει αποκλεισμός. Σημαίνει όμως σχεδιασμός, σωστή διαχείριση, αποτελεσματική φύλαξη και αξιοποίηση. Θέλουμε να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον, με τρόπο που ταυτόχρονα να στηρίζει το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Αυτή, άλλωστε, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Αν το πετύχουμε στη Γυάρο, τότε θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να το εφαρμόσουμε και σε άλλες περιοχές στη Μεσόγειο κι αυτό θα είναι μια σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα. «Πριν από 2 δεκαετίες το WWF πρωτοστάτησε στη δημιουργία της πρώτης Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στην Ελλάδα στη Ζάκυνθο. Σήμερα, είναι καιρός να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά.» Σπύρος Κοτομάτας, συντονιστής «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE».

7 2 μόνο θαλάσσια πάρκα σε όλη την Ελλάδα: στη Ζάκυνθο και τις Βόρειες Σποράδες. 1% μόνο της Μεσογείου σε καθεστώς προστασίας, σε σύγκριση με το διεθνή στόχο του 10%. 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της Μεσογειακής Φώκιας ζει στη Γυάρο. ΣΤΟΧΟΣ Η δημιουργία μιας πρότυπης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά η φύση και παράλληλα να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη. ΜΕΣΟ ο σχεδιασμός και η διαχείριση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής βάσει της οικοσυστημικής προσέγγισης και της συμμετοχής στη διαχείριση των εμπλεκόμενων φορέων, μέθοδοι που εφαρμόζονται για 1η φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. ΚΕΡΔΟΣ Ένα μοντέλο ζωντανής οικονομίας για ψαράδες, τουρισμό και ευρύτερη τοπική κοινωνία.

8 MOm / Πάνος Δενδρινός

9 Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση; Στη χώρα μας δυστυχώς δεν συνηθίζεται ο δημιουργικός διάλογος, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η αποτελεσματική συνεργασία. Όμως, είμαστε αποφασισμένοι να κολυμπήσουμε ενάντια στο ρεύμα. Από νωρίς θέλουμε να εμπλακούν με ενεργή συμμετοχή στην έρευνα, το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη διαχείριση της περιοχής όλοι οι φορείς που επηρεάζουν και επηρεάζονται από την περιοχή: κεντρικές και τοπικές αρχές, οργανισμοί τουριστικής ανάπτυξης, ψαράδες, τουριστικός τομέας, πανεπιστήμια, ΜΚΟ, και πολλοί άλλοι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα βασιστούμε στην οικοσυστημική διαχείριση και τη συνδιαχείριση από τους χρήστες της περιοχής. Με απλά λόγια, θα καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι για να βρούμε κοινές λύσεις, κάτι που δε θα είναι εύκολο. Όμως, όπως πρωτοστατήσαμε πριν από 2 δεκαετίες στη δημιουργία της πρώτης Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στην Ελλάδα, στη Ζάκυνθο, έτσι και σήμερα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα μπροστά. Είναι κατάλληλη η στιγμή για τέτοια εγχειρήματα, εν μέσω κρίσης; Η στιγμή είναι κατάλληλη, ακριβώς λόγω της κρίσης! Για πρώτη φορά, μια σημαντική μερίδα επαγγελματιών ψαράδων των Κυκλάδων, βλέποντας εδώ και κάποια χρόνια το άμεσο πρόβλημα στο επάγγελμά τους, ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων στην περιοχή. Κι όχι μόνο αυτό. Μέσω του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες υποδομές και θα προωθηθούν νέες εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως ο καταδυτικός τουρισμός. Όλοι μιλάμε για την ανάγκη για ανάπτυξη, ας δοκιμάσουμε λοιπόν μια ανάπτυξη που πραγματικά θα μας ωφελήσει, αξιοποιώντας το φυσικό πλούτο μας. Όπως ακριβώς και με την αρχαία μας κληρονομιά, σκοπός είναι να κρατήσουμε τη φυσική μας κληρονομιά ζωντανή και να την αξιοποιήσουμε για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια και ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE «Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» (Life ΝΑΤ/ GR/000688), υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Prince Albert II of Monaco Foundation και από το Blue Marine Foundation Για την υλοποίηση του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, μαζί με το WWF Ελλάς που είναι ο συντονιστής του προγράμματος θα δουλέψουν οι παρακάτω εταίροι: Το πρόγραμμα «Κυκλάδες LIFE» εντάσσεται στις δράσεις της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας η οποία δημιουργήθηκε από τα γραφεία του WWF στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και με τη συνεργασία των γραφείων στη Μεσόγειο (MedPO), στις Βρυξέλλες (EPO) και του Διεθνούς WWF. Το 2013 ήταν μια χρονιά όπου αναπτύξαμε την κοινή μας «θαλάσσια στρατηγική», βάζοντας έτσι τα θεμέλια για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Ο στόχος της Μεσογειακής πρωτοβουλίας είναι τριπλός: προστασία του θαλάσσιου φυσικού πλούτου, πραγματικά βιώσιμες οικονομίες υγιείς τοπικές κοινωνίες. Σε μια περιοχή όπου η σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα υπήρξε έντονη από την αρχαιότητα, μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη μοναδική πηγή ζωής που μοιραζόμαστε. Τη Μεσόγειο. ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

10 2013: Η περιβαλλοντική νομοθεσία σε διαθεσιμότητα! Από το 2005 παρακολουθούμε και καταγράφουμε σε καθημερινή βάση τις σημαντικότερες εξελίξεις στη νομοθεσία και τη νομολογία για μια σειρά από περιβαλλοντικούς τομείς. Στόχος μας είναι να εντοπίζουμε προβλήματα εφαρμογής του νόμου και να προτείνουμε ενδεδειγμένες λύσεις. Κάθε καλοκαίρι ολοκληρώνουμε αυτή τη δράση και εκδίδουμε μια ετήσια έκθεση, στην οποία αποτυπώνεται η εφαρμογή ή μη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για τη χρονιά που πέρασε Ολοκληρώνοντας για 9η φορά αυτή την προσπάθεια, με λύπη διαπιστώσαμε ότι στην Ελλάδα της κρίσης, το ποτάμι γυρίζει πίσω και η περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση είναι πιο έντονη από ποτέ. Ανάμεσα στα πολλά δυσάρεστα συμπεράσματα της έκθεσής μας, ξεχωρίζουμε: την ουσιαστική διάλυση του εθνικού συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που αψηφούν το περιβαλλοντικό δίκαιο, ένα υποβαθμισμένο Πράσινο Ταμείο και την εκχώρηση της γεωχωρικής πληροφορίας της χώρας σε ιδιώτες. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι σε σημαντικό βαθμό, η περιβαλλοντική αυτή οπισθοδρόμηση αποτέλεσε ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να ενδίδει στη λογική αυτών που βλέπουν το περιβάλλον ως εμπόδιο στην ανάπτυξη. Η προτεραιότητα μοιάζει να είναι η προώθηση των επενδύσεων ακόμα κι όταν το συνολικό τους κόστος υπερβαίνει το όφελος. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, η οπισθοδρόμηση ήρθε ως απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Σημειώθηκε όμως και μια πρωτόγνωρη υποβάθμιση της ποιότητας της νομοθέτησης, με διάσπαρτες διατάξεις για παρόμοια θέματα σε εντελώς άσχετα νομοθετήματα και διεθνείς συμβάσεις, αλλά και ρυθμίσεις που είναι κακογραμμένες ή υπερβολικά δυσνόητες. Καθώς πια μόνο ένας ειδικός μπορεί να αποκρυπτογραφήσει την ουσία των νομοθετημάτων αυτών, έτσι ο μέσος πολίτης στερείται στην πράξη το δικαίωμα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να καταθέτει την άποψή του. «Περισσότερο από ποτέ, το δίκαιο του περιβάλλοντος μένει ανεφάρμοστο. Η αδιαφάνεια και η πολυνομία αυξάνονται, ενώ οι θεσμοί που διασφαλίζουν την πρόληψη, την επιστημονική τεκμηρίωση, την επιτήρηση των φυσικών μας πόρων και τη δημόσια διαβούλευση αποδυναμώνονται. Όλα αυτά τη στιγμή που, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε να προστατεύσουμε το φυσικό μας κεφάλαιο και να το αξιοποιήσουμε σαν μοχλό ανάπτυξης». Γιώργος Χασιώτης, νομικός συντονιστής.

11 «O μέσος πολίτης στερείται στην πράξη το δικαίωμα να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να καταθέτει την άποψή του.» Μάριος Βόντας / WWF Ελλάς

12 Ο μαραθώνιος αγώνας μας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου Τη χρονιά που μας πέρασε σημειώσαμε ακόμα μια νίκη στο μαραθώνιο αγώνα μας ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση, αποφάσισε ότι η εκτροπή, με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2006, παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Το ΔΕΕ έκρινε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτη η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, καθώς στηριζόταν σε ανεπίκαιρα και αναξιόπιστα στοιχεία για τις συντελούμενες επεμβάσεις σε περιοχές Natura 2000 και για τον σκοπό του έργου, δηλαδή την άρδευση του θεσσαλικού κάμπου. Ωστόσο, όπως φαίνεται, λεφτά για πέταμα - εν έτει στον Αχελώο υπήρχαν ακόμα! Συγκεκριμένα, ενώ εκκρεμούσε η έβδομη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση υπέγραψε απόφαση για εκταμίευση μεγάλων ποσών για τη συνέχιση του παράλογου αυτού έργου. Εξαιτίας αυτής ακριβώς της περιβαλλοντικής και κοινωνικής αναλγησίας καλέσαμε την τρικομματική Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Σταύρο Καλογιάννη, να σεβαστούν τις αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου και να ξεφύγουν από τις σπάταλες και καταστροφικές λογικές του παρελθόντος. Το ποτάμι, δε γυρίζει πίσω! «Ενώ εκκρεμούσε η έβδομη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση υπέγραψε απόφαση για εκταμίευση μεγάλων ποσών για τη συνέχιση του παράλογου αυτού έργου.» Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής. Επί του πιεστηρίου Στις αρχές του Ιανουαρίου 2014, με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχθηκε όλους τους όρους που προβάλαμε μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και πολλούς τοπικούς φορείς ενάντια στην εκτροπή. Συγκεκριμένα, έκρινε πως το έργο παραβιάζει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα νερά, την οδηγία για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οδηγία για τους οικότοπους και τα είδη, τη σύμβαση για την πολιτική κληρονομιά και την επιταγή του ελληνικού Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος! Συνολικά, το δικαστήριο έκρινε ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός του έργου είναι αντίθετος με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

13 Λίγα λόγια για την ιστορία... Η ιστορία των σχεδίων για την εκτροπή του Αχελώου, που ήδη μετρά πολλά χρόνια, συνοψίζεται ως εξής: το ελληνικό κράτος έχει βαλθεί να αλλάξει τη ροή του δεύτερου μεγαλύτερου ποταμού της Ελλάδας, που πηγάζει από την Πίνδο, εκβάλλει στο Ιόνιο και ποτίζει την πεδιάδα του Αγρινίου. Στόχος είναι μέρος της εκβολής του να καταλήξει στο θεσσαλικό κάμπο. Το έργο διαχρονικά παρουσιάζεται στους αγρότες της Θεσσαλίας, κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους, ως η μαγική λύση για τις ανάγκες της άρδευσης των χωραφιών. Όμως, η πραγματικότητα είναι άλλη Tο έργο έχει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος, το οποίο εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να συγχρηματοδοτήσει. Το κόστος πια επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος μας, δηλαδή εμάς τους ίδιους. Επιπλέον, το έργο θα έχει τεράστιο οικολογικό κόστος, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και στα ευαίσθητα οικοσυστήματα στην καρδιά της Νότιας Πίνδου, όπου ήδη έχει διανοιχθεί η σήραγγα και έχουν σκαφτεί οι ταμιευτήρες για τα φράγματα. Το έργο θα έχει και μεγάλο ανθρώπινο κόστος, αφού ένα ολόκληρο χωριό, η Μεσοχώρα, και πολλά μνημεία, όπως το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Μυρόφυλλο, θα βυθιστούν στο νερό. Ποια όμως είναι τα τεκμηριωμένα οφέλη του έργου, για τα οποία αξίζει να πληρώσουμε ένα τέτοιο κόστος; Εδώ φτάνουμε στο «κερασάκι της τούρτας»: δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να αποδεικνύει ότι το έργο θα λύσει πράγματι το πρόβλημα της λειψυδρίας στο θεσσαλικό κάμπο. Είναι ενδεικτικό ότι ο σχεδιασμός της εκτροπής άλλαξε τρεις φορές: αρχικά ήταν για κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που στη συνέχεια μειώθηκε στο μισό και, πριν λίγα χρόνια, μόλις στο ένα πέμπτο της αρχικής πρόβλεψης. Όμως, οι διαστάσεις της σήραγγας και των φραγμάτων παρέμειναν ίδιες. Μνημειώδες παράδειγμα κακού σχεδιασμού και αδιαφορίας για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

14 «Κομμάτια να γίνει ;» Η μάχη ενάντια στο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων Η παγκόσμια εκστρατεία του WWF έφερε το ζήτημα του παράνομου εμπορίου στο φως της δημοσιότητας, πιέζοντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση. Αναδείξαμε ότι πρόκειται για το πέμπτο μεγαλύτερο οργανωμένο παράνομο εμπόριο στον κόσμο, ένα ζήτημα όχι μόνο προστασίας της άγριας φύσης αλλά και εθνικής ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία και άλλες μορφές λαθρεμπορίου. Η έρευνά μας ακόμα κατέδειξε πως τα ίδια κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων, διακινούν επίσης ναρκωτικά και όπλα. Το παράνομο εμπόριο τροφοδοτεί παράνομες ομάδες και ένοπλες συγκρούσεις στις πιο ευαίσθητες περιοχές της γης. Παρόλα αυτά, οι έλεγχοι που γίνονται είναι χαλαροί και οι ποινές που επιβάλλονται ελαφρότατες, με αποτέλεσμα τα κέρδη να είναι πολύ μεγάλα, ενώ το ρίσκο ιδιαίτερα μικρό. Με τη διεθνή εκστρατεία μας το 2013 πετύχαμε παγκόσμια κινητοποίηση για ένα παγκόσμιο πρόβλημα: Αυστηρότεροι έλεγχοι: Ειδικά σκυλιά άρχισαν να εκπαιδεύονται για ελέγχους στα σύνορα στην Κίνα, ώστε να ανιχνεύουν τα παράνομα προϊόντα που κρύβονται μέσα σε αποσκευές. Στο Νεπάλ και στη Ναμίμπια, σε συνεργασία με την Google, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική παρακολούθηση των λαθροκυνηγών. Για πρώτη φορά, η Νότιος Αφρική και το Βιετνάμ σύναψαν συμφωνία για να σπάσουν την αλυσίδα του παράνομου εμπορίου από την πηγή στον καταναλωτή. Αυστηρότερες ποινές: Για πρώτη φορά, παραδειγματική ποινή 40 ετών επιβλήθηκε σε μεγαλέμπορο προϊόντων άγριας ζωής στην Νότιο Αφρική. Αυστηρότεροι νόμοι και ποινές θεσμοθετήθηκαν στην Κένυα, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Στο Γκαμπόν, τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση των ελεφάντων απαγορεύτηκαν, δίνοντας αφορμή για τον γενικότερο έλεγχο του εμπορίου όπλων. Αποτελεσματική πίεση Επιδώσαμε υπογραφές από όλο τον κόσμο στην πρωθυπουργό του Βιετνάμ, ζητώντας αποτελεσματική δράση ενάντια στο παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Η πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον 178 χωρών να κλείσει τις εγχώριες αγορές ελεφαντόδοντου, όπου γίνεται το «ξέπλυμα» του παράνομου ελεφαντόδοντου από την Αφρική.

15 ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ Γιατρεύει την τεμπελιά και την ακμή ΔΕΡΜΑ Για τις ψυχικές ασθένειες ΑΙΜΑ Θωρακίζει τον οργανισμό ΟΥΡΑ για διάφορες δερματικές παθήσεις ΔΟΝΤΙΑ Για τη λύσσα και το άσθμα ΧΟΛΗ ΜΟΥΣΤΑΚΙΑ Για τους σπασμούς ΛΙΠΟΣ Για τον εμετό και την αιμορραγία Για τον πονόδοντο Νέα απειλή Προστατευόμενα ζώα σε προστατευόμενες περιοχές; Η προστασία σπάνιων ειδών έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Η τίγρη της Σιβηρίας, της οποίας ο πληθυσμός βρισκόταν το 1940 στο χείλος της εξαφάνισης με μόλις 40 άτομα, σήμερα έχει δεκαπλασιαστεί και ξεπερνά τις 400. Για να εκμεταλλευτούν τη ζήτηση αυτή, μέσα σε λίγα χρόνια δημιουργήθηκαν οργανωμένα κυκλώματα λαθροκυνηγών που τροφοδοτούν τις αγορές με τα παράνομα μέρη. Χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία - διόπτρες για όραση τη νύχτα, όπλα με σιγαστήρες, αναισθητικά, ακόμα και ελικόπτερα - εισβάλλουν σε εθνικούς δρυμούς και προστατευόμενες περιοχές, όπου αποδεκατίζουν τα θηράματά τους. Η παγκόσμια εμβέλεια των κυκλωμάτων είναι τέτοια, ώστε να μπορούν μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή που το κέρατο κόβεται από το κεφάλι του ρινόκερου στη Νότιο Αφρική, να πωλείται στους καταναλωτές στην αγορά στο Βιετνάμ. Όμως μια νέα απειλή έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια και απειλεί να αφανίσει είδη όπως η τίγρη, ο ρινόκερος και ο ελέφαντας: το παράνομο εμπόριο για τα μέρη των άγριων ζώων. Η πίστη σε μαγικές ιδιότητες και η μόδα κυρίως σε κάποιες ασιατικές χώρες έχουν δημιουργήσει ένα κύμα τεράστιας ζήτησης για τα μέρη του σώματός τους. Η τιμή για το κέρατο του ρινόκερου έφτασε τα δολάρια το κιλό, περισσότερο από το χρυσάφι!

16 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΑΛΑΣΣΑ»: Γνωρίζοντας την κρυφή ζωή των θαλασσών μας Με σύνθημα, «Μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, ας μάθουμε να ζούμε μαζί», το «Θάλασσα» έβαλε στόχο να φέρει τα μυστικά των θαλάσσιων θηλαστικών στην επιφάνεια. Μια υποθαλάσσια κοινωνία που έχει δική της γλώσσα, δικά της έθιμα και που, αν και σπάνια έρχεται σε επαφή μαζί μας, η μοίρα της καθορίζεται από τις δικές μας πράξεις. Πόσοι από μας γνωρίζαμε ότι στην Ελλάδα ζει μόνιμα το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη και γρηγορότερη φάλαινα στον κόσμο; Η πτεροφάλαινα κι ακόμα 8 είδη θαλάσσιων θηλαστικών ζουν στις θάλασσές μας. Μέσα σε 3 χρόνια, το Θάλασσα πέτυχε αύξηση αναγνωρισιμότητας. 22% για το σταχτοδέλφινο 11% για το ρινοδέλφινο 9% για το ζωνοδέλφινο Γνωρίσαμε καλύτερα μερικές από τις απειλές τους: Η υπεραλίευση στερεί την τροφή τους. Η ρύπανση από στερεά απόβλητα γεμίζει τα στομάχια τους με τα σκουπίδια μας. Η ηχορρύπανση εμποδίζει την επικοινωνία, την αναζήτηση τροφής και τον προσανατολισμό τους, αφού η ακοή τους είναι «τα μάτια» τους. Βάλαμε πλώρη για αποτελεσματική ευαισθητοποίηση: Το υλικό κατάρτισης του «Θάλασσα» στάλθηκε σε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος της χώρας. Το εκπαιδευτικό πακέτο έφτασε σε παιδιά. Στόχος μας όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επαφής με τα θαλάσσια θηλαστικά. Σε 34 σεμινάρια, σε 22 πόλεις, σε 10 από τις 13 περιφέρειες της επικράτειας, στο Ιόνιο, στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο, στο Μυρτώο και το Κρητικό πέλαγος, αλλά και στον Κορινθιακό κόλπο, εκπαιδεύσαμε: 700 δόκιμους του εμπορικού και πολεμικού ναυτικού, τους μελλοντικούς μας πλοιάρχους. 246 λιμενικούς, κτηνίατρους και άλλα στελέχη φορέων που εμπλέκονται άμεσα με την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών. 100 φοιτητές επιστημών της θάλασσας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι ελληνικές θάλασσες κρύβουν έναν υποβρύχιο πολιτισμό που μεταδίδει τις παραδόσεις του από γενιά σε γενιά. Κοινωνικές ομάδες που συνεννοούνται για την ανατροφή των μικρών τους, για την αναζήτηση τροφής και προειδοποιούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Τα πανέξυπνα θαλάσσια θηλαστικά αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη της ζωντάνιας των θαλασσών μας. «Πόσοι από μας γνωρίζαμε ότι στην Ελλάδα ζει μόνιμα το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη και γρηγορότερη φάλαινα στον κόσμο; Η πτεροφάλαινα κι ακόμα 8 είδη θαλάσσιων θηλαστικών ζουν στις θάλασσές μας». Μαρία Λιβανού, συνεργάτης θαλάσσιων προγραμμάτων. Το πρόγραμμα «Θάλασσα» είχε διάρκεια τρία χρόνια και ο συνολικός του προϋπολογισμός ήταν Το πρόγραμμα «Θάλασσα» (LIFE09INF/GR/000320), υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», την Blue Planet Shipping Limited και το Πράσινο Ταμείο.

17 Λίγα λόγια για την ιστορία... Πώς να προστατεύσουμε τον υποθαλάσσιο πολιτισμό μας, αν δε γνωρίζουμε καν την ύπαρξή του; Το 2010, η Mom, το WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute οραματίστηκαν μια κοινή στρατηγική προστασίας για τα θαλάσσια θηλαστικά. Το τριετές πρόγραμμα Θάλασσα, που ολοκληρώθηκε φέτος, ήταν το πρώτο βήμα για να καταπολεμήσουμε την σημαντικότερη απειλή που αντιμετωπίζουν: την άγνοια. Για την υλοποίηση του προγράμματος «Θάλασσα», μαζί με το WWF Ελλάς εργάστηκαν οι παρακάτω εταίροι: s.airoldi / Tethys

18 Αναδείξαμε τη χρυσή τομή μεταξύ αιολικών πάρκων και σπάνιων αρπακτικών στη Θράκη Μπορεί να συνυπάρξει η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας με την προστασία των σπάνιων αρπακτικών πουλιών της Θράκης; Και τα δυο αποτελούν προτεραιότητα για το WWF, γι αυτό και τη χρονιά που πέρασε δώσαμε τις απαντήσεις μας σε αυτό το δύσκολο ερώτημα, καταθέτοντας την ανανεωμένη πρότασή μας για την ορθή χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στη Θράκη. Η ευρύτερη περιοχή της Θράκης αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση, καθώς το αιολικό της δυναμικό προσελκύει τόσο τα προστατευόμενα και παγκοσμίως απειλούμενα αρπακτικά πουλιά, όπως το μαυρόγυπα και τον ασπροπάρη, όσο και τους επενδυτές σε έργα παραγωγής αιολικής ενέργειας. Αναζητώντας αυτή λοιπόν τη λεπτή ισορροπία, απαντήσαμε με την πρότασή μας, θέτοντας όρους και προϋποθέσεις για τη σωστή χωροταξία των αιολικών στην περιοχή και την ηθικά και νομικά επιβεβλημένη (σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο) προστασία των πουλιών που απειλούνται. Στην πρότασή μας αυτή, αξιοποιήσαμε όλη την τεχνογνωσία μας και τις διεθνείς κατευθύνσεις που αφορούν σε ανάλογες υποθέσεις και εντοπίσαμε τις περιοχές που είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση μονάδων αιολικής ενέργειας και αυτές που χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις για να προστατευτούν τα απειλούμενα πουλιά. Όλη αυτή η δουλειά παρουσιάστηκε στις αρμόδιες αρχές, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά, στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, στα μελετητικά γραφεία που συντάσσουν τις σχετικές μελέτες και στις υπόλοιπες περιβαλλοντικές ΜΚΟ της χώρας. Αν και η αντιμετώπιση των αρχών ήταν θετική στις προτάσεις μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες ενέκριναν δύο επενδύσεις σε ζώνες που εμείς θεωρούμε ως «κόκκινες». Σε αυτή την εξέλιξη αντιδράσαμε άμεσα με ανάλογες παρεμβάσεις και νομικές ενέργειες, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους για την ενσωμάτωση της πρότασής μας στην εθνική νομοθεσία. «Αν ο αριθμός των ανεμογεννητριών αυξηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, η επιβίωση για αρκετά είδη σπάνιων πουλιών τίθεται σε κίνδυνο». Δώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη προγράμματος Δαδιάς. Antrea Bonetti / WWF Greece

19 Από το 2000 εώς σήμερα έχουν εγκατασταθεί 181 ανεμογεννήτριες σε Beatriz Carcamo / WWF Greece 13 αιολικά πάρκα στη Θράκη ενώ προβλέπονται 300 επιπλέον...

20 Στις κορυφές των βουνών της Πρέσπας, τα σύνορα χάνονται... Μπορεί οι Πρέσπες διοικητικά να μοιράζονται μεταξύ Ελλάδας, πγδμ και Αλβανίας, όμως τα νερά δε γνωρίζουν σύνορα, αφού ό,τι γίνεται στη μια όχθη, τις επηρεάζει όλες. Επομένως, η στενή συνεργασία μεταξύ των τριών γειτονικών λαών είναι μονόδρομος. Έτσι λοιπόν, τα μέλη τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στο δίκτυο για την περιβαλλοντική προστασία της Πρέσπας, Prespa Net, τον περασμένο Ιούλιο ανέβηκαν στο Pelister (Πέλιστερ), το υψηλότερο βουνό της περιοχής των Πρεσπών. Το μήνυμα που έστειλαν οι ορειβάτες από τη «στέγη της Πρέσπας» είναι ότι η διασυνοριακή περιβαλλοντική συνεργασία πρέπει να εκτείνεται από τις λίμνες μέχρι τις κορυφές των βουνών και στις τρεις χώρες. Το Prespa Net δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο με πρωτοβουλία των περιβαλλοντικών οργανώσεων EΠΠ, ΜES και PPNEA, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προωθήσουν από κοινού την υλοποίηση διασυνοριακών δράσεων. Σε απευθείας σύνδεση με τους πελεκάνους Οι μακροχρόνιες δράσεις για την προστασία των σπάνιων αυτών πουλιών συνεχίζονται με τον εμπλουτισμό των μεθόδων έρευνας και παρακολούθησης αλλά και με την ανάπτυξη ενός δικτύου συνεργασίας με άλλες χώρες που έχουν την τύχη να φιλοξενούν πελεκάνους. Συγκεκριμένα, για την προστασία των πελεκάνων και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την περιπλάνηση τους μεταξύ των υγροτόπων της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας, τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένο αριθμό πουλιών πομποί τηλεμετρικής παρακολούθησης. Τα σήματα που «στέλνουν» τα πουλιά μας εφοδιάζουν με πολύτιμες γνώσεις και στοιχεία για τις συνήθειές τους και βοηθούν στο σχεδιασμό μέτρων προστασίας. Φυσικά, μιας και μιλάμε για μεταναστευτικό είδος, η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο ελληνική, για αυτό και είμαστε σε επικοινωνία με συνάδελφους επιστήμονες άλλων χωρών όπου εμφανίζεται το είδος με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και τον από κοινού σχεδιασμό μέτρων για την προστασία τους. Προσπάθεια για την προστασία των Ελληνικών Δασών Αρκεύθων Τα Ελληνικά Δάση Αρκεύθου της Πρέσπας έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικότοπος με σπάνια χαρακτηριστικά, μοναδικά σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλη μια ένδειξη της αξίας της περιοχής των Πρεσπών, που σε μικρή έκταση συγκεντρώνει πάνω από τη μισή βιοποικιλότητα της Ελλάδας! Τα δάση αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί, καθώς η έλλειψη οποιασδήποτε διαχείρισης έχει επιτρέψει την εξάπλωση άλλων ειδών όπως δρύες, γαύροι και οστριές. Αντίθετα με την ιδέα της «άγριας φύσης», η φύση στις Πρέσπες αναπτύσσεται εδώ και χρόνια σε άμεση συνύπαρξη με τον άνθρωπο και έχει ανάγκη την συμβολή του για να διατηρεί τις ισορροπίες της. Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος LIFE- Φύση, τον περασμένο Ιούλιο η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων έπιασε δουλειά για την αποκατάσταση των δασών Αρκεύθου. Τα 4 επόμενα χρόνια θα υλοποιηθούν μια σειρά δράσεων που θα επαναφέρουν ήπιες μορφές ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η βόσκηση, ως μέσο διαχείρισης του δάσους. Ο Αντώνης ξεκινά να φτιάξει τη νέα του ξύλινη βάρκα. Είναι από τους τελευταίους που γνωρίζουν την τέχνη αυτή. Ζει από το ψάρεμα στις λίμνες της Πρέσπας. Στην ίδια περιοχή η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών μελετά εδώ και πολλά χρόνια τα ψάρια της περιοχής... Το ντοκιμαντέρ για τα ψάρια και την αλιεία των Πρεσπών με τίτλο «Εργαστήρι αιώνων» επιλέχθηκε μεταξυ των 58 ελληνικών ταινιών που προβλήθηκαν στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με το ντοκιμαντέρ «Εργαστήρι αιώνων», ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Ευθυμίου επιχειρεί να μας μεταφέρει στο μαγικό κόσμο των λιμνών των Πρεσπών. Πρωταγωνιστές του βυθού είναι τα 23 μοναδικά είδη ψαριών της Πρέσπας, μια όχι και τόσο γνωστή πτυχή του φυσικού πλούτου της περιοχής, αλλά πολύ σημαντική μιας και εξαιτίας της η Πρέσπα κατατάσσεται ανάμεσα στους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου. Πρωταγωνιστές της στεριάς οι ψαράδες με τις παραδόσεις τους, τις λιμνίσιες από πάππου προς πάππου ιστορίες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στη σύγχρονη οικονομία.

Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας

Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ΑΘΗΝΑ, 12-14 Δεκεμβρίου 2012 Υδατικοί πόροι Ν. Αιτωλοακαρνανίας: Πηγή καθαρής ενέργειας Ακράτος Χρήστος Λέκτορας ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα κοινό μας σπίτι» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE «Μεσογειακή φώκια και Αλιεία: Αντιμετωπίζοντας τη σχέση ανταγωνισμού και αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ «Η θάλασσα

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας, είναι ο συνδυασµός και η επέκταση δύο επιτυχηµένων πρωτοβουλιών της έ

Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας, είναι ο συνδυασµός και η επέκταση δύο επιτυχηµένων πρωτοβουλιών της έ ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙΤΕ ΩΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ 1 η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒ ΟΜΑ Α ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 17 23 Νοεµβρίου, 2008 Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Παγκόσµια Εβδοµάδα Επιχειρηµατικότητας Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική και Συμμετοχική εκστρατεία για τα θαλάσσια. "Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε/Ενημερωτική, θηλαστικά της Ελλάδας"

Εκπαιδευτική και Συμμετοχική εκστρατεία για τα θαλάσσια. Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε/Ενημερωτική, θηλαστικά της Ελλάδας Συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος LIFE09INF/GR/000320 "Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε/Ενημερωτική, Εκπαιδευτική και Συμμετοχική εκστρατεία για τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας" ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε

Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε Κυρίες και κύριοι, θα μιλήσω αγγλικά. Είναι ένας τρόπος για να προσπαθήσω να γεφυρώσω το χάσμα επικοινωνίας που υπάρχει συνήθως όταν χρησιμοποιούμε διαφορετικές γλώσσες. Η γλώσσα των επιχειρηματιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

Northern Aegean Dolphin Project

Northern Aegean Dolphin Project Northern Aegean Dolphin Project Corporate Traveling Πρόταση Συνεργασίας MOm / Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας Γενική Περίληψη του Προγράμματος: Το Northern Aegean Dolphin Project

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια.

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια. Ομιλία του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Νίκου Ρώμνιου με θέμα Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Εκδήλωση της ΕΕΔΕ (Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος) με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα Περιβαλλοντικά Πρότυπα»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτον, στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα σε μία ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία,

Πρώτον, στις απαιτούμενες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα σε μία ολοένα και αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία, Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής και την Capital Link για αυτήν την πρωτοβουλία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μία χρονική στιγμή

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς. Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη

Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς. Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη Εργασία Περιβαλλοντικής Ομάδας Γυμνασίου Αγριάς Το Φράγμα του Παναγιώτικου - Τεχνητή Λίμνη Σκοποί Στόχοι Γνωριμία με την τεχνητή λίμνη του φράγματος «Παναγιώτικο». Να αναγνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Οι θαυμαστοί συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες: τα θαλάσσια θηλαστικά.

Οι θαυμαστοί συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες: τα θαλάσσια θηλαστικά. Καλλιεργώντας τη νατουραλιστική νοημοσύνη των παιδιών. Οι θαυμαστοί συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες: τα θαλάσσια θηλαστικά. Φάλαινες, φυσητήρες, σταχτοδέλφινα, ρινοδέλφινα, φώκιες και ζιφιοί Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες

Πρόγραμμα MOFI. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Πρόγραμμα MOFI ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ & ΑΛΙΕΙΑ Αντιμετωπίζοντας τη σχέση αλληλεπίδρασης στις ελληνικές θάλασσες Συμμετέχοντες WWF Ελλάς Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας Το αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv=

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid= d-d be6f- 7e7a2c858b73&surveylanguage=EL&serverEnv= Δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγίες για τα πτηνά και τους οικοτόπους) https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/941cb9fc-5bbf-4c9e-aefd-6b18fc083b9a?draftid=3396364d-d304-4358-be6f-

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε/ΤΥΠΟ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε/ΤΥΠΟ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΟ 4 Ο ΕΤΗΣΙΟ CAPITAL LINK CSR FORUM ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ» ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ HILTON, 27.5.14 «Με πολύ μεγάλη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρο Αρναουτάκη

1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ Σταύρο Αρναουτάκη ΓΕΩΤΕΕ Ηράκλειο 19/9/2011 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Λ.Δημοκρατίας 35 Α όροφος Αρ. πρωτ. 1392 Ηράκλειο 71306 Γραματεία τηλ.-φαξ 2810-223303/343906 Πληρ. Γ. Τίγκιλης Τηλ. 2810-305865 ΠΡΟΣ 1. Περιφερειάρχη Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Northern Aegean Dolphin Project

Northern Aegean Dolphin Project Northern Aegean Dolphin Project Corporate Traveling Πρόταση Συνεργασίας MOm / Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας Γενική Περίληψη του Προγράμματος: Το Northern Aegean Dolphin Project

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 18 Φεβρουαρίου 2013 Εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙ Η Θέμα: Ενεργειακή Πολιτική Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Η ενέργεια μοχλός Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχή των πολιτών και υβριδικά σχήματα ΑΠΕ: Η περίπτωση της Τήλου

Συμμετοχή των πολιτών και υβριδικά σχήματα ΑΠΕ: Η περίπτωση της Τήλου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΠΙΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Συμμετοχή των πολιτών και υβριδικά σχήματα ΑΠΕ: Η περίπτωση της Τήλου Νίκος Μάντζαρης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Ιούλιος 2008)

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Ιούλιος 2008) ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Ιούλιος 2008) ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Υπουργός Εξωτερικών Ομιλία στην Ημερίδα «Πράσινη επιχειρηματικότητα», την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στις 8 Ιουλίου 2008 στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010

στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 2010 Έρευνα για τα θαλάσσια θηλαστικά στα πλαίσια του προγράμματος LIFE + THALASSA Νοέμβριος 010 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: ΠΕΡΙΟΧΗ: ΔΕΙΓΜΑ: ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την παρακολούθηση και διαρκή βελτίωση της Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων στην Ελλάδα Στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014, 1. Το Ελληνικό Δημόσιο,

Διαβάστε περισσότερα

Παγκύπριο Κίνημα Εδονόπουλων 3

Παγκύπριο Κίνημα Εδονόπουλων 3 Εισαγωγή Η δράση του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων επικεντρώνεται σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των παιδιών, καθώς επίσης με την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών στην κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ- ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρουσίαση στο ΚΠΕ ραπετσώνας 18 εκεμβρίου 2015

ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ- ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. Παρουσίαση στο ΚΠΕ ραπετσώνας 18 εκεμβρίου 2015 ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ WWF ΕΛΛΑΣ- ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Παρουσίαση στο ΚΠΕ ραπετσώνας 18 εκεμβρίου 2015 ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - WWF ΕΛΛΑΣ Σημαντικό μέρος της στρατηγικής 2013-2017 είναι να αναπτύξει πλήρως

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 25.9.2010 Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης Δήλωσε συμμετοχή για τον καθαρισμό μιας κοντινής σου παραλίας Κάθε Σεπτέμβριο, το τρίτο Σάββατο, χιλιάδες εθελοντές σε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus)

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ. (Monachus monachus) ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ (Monachus monachus) Η Μεσογειακή Φώκια είναι το µόνο είδος φώκιας που συναντάται στη Μεσόγειο και αποτελεί ένα από τα πλέον απειλούµενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στον

Διαβάστε περισσότερα

Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει πυροδοτήσει αρκετές διαφωνίες ως προς την έννοια, τη χρησιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητά της τα τελευταία χρόνια.

Η βιώσιμη ανάπτυξη έχει πυροδοτήσει αρκετές διαφωνίες ως προς την έννοια, τη χρησιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητά της τα τελευταία χρόνια. Ν. Χατζηαργυρίου: «Έξυπνη προσαρμογή ή θάνατος;» Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Economist για το σημερινό Συνέδριο που έχει ως επίκεντρο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα,

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2014-2020 1 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 20.461.530,00 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 31.03.2016,

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον

Υπενθύμιση. Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Υπενθύμιση Παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο περιβάλλον Φεβρουάριος 2: Ημέρα Υγροτόπων Στις 2 Φεβρουαρίου 1977 υπογράφτηκε η Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ramsar του Ιράν. Στη Συνθήκη αυτή περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας.

Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Σήμερα, ακούστηκε η φωνή του Έλληνα, η φωνή της Ελληνίδας. Φωνή δυνατή. Φωνή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! Πλαίσιο Στόχοι Δράσεις

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! Πλαίσιο Στόχοι Δράσεις ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! Πλαίσιο Στόχοι Δράσεις ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Στόχος Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καταγραφή, η προώθηση και η ανάδειξη εκείνων των στοιχείων και δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εκατομμύρια σε κίνδυνο

Εκατομμύρια σε κίνδυνο Οπλανήτηςφλέγεται Εκατομμύρια σε κίνδυνο Μελέτη Stern και Tufts Η αδράνεια θα επιφέρει απώλειες έως 20% τουπαγκόσμιουαεπ Μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για δράσεις αποτροπής Κόστος καταπολέμησης κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας - Απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας - Απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας - Απολογισμός του πρώτου χρόνου λειτουργίας Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ στα πλαίσια προγραμματισμένης επιμορφωτικής εκδήλωσης, πραγματοποίησε την παρουσίαση απολογισμού του έτους 2011,

Διαβάστε περισσότερα

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12

PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453. 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 PLANT-NET CY LIFE+08 NAT/CY/000453 3 η Συνάντηση Συμβουλίου Ενδιαφερόμενων Φορέων του Έργου PLANT-NET CY 18/01/12 Διάρκεια: 01/01/10-30/06/13 Συνεργαζόμενοι φορείς: Τμήμα Περιβάλλοντος Πανεπιστήμιο Frederick

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Ο Διάλογος που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Sustainable Greece 2020, αποτελεί τη συστηματική καταγραφή των θέσεων όλων των προσκεκλημένων στην Πρωτοβουλία Κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green. Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green. Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ Green City Ανακαλύψτε την σημασία των Εναλλακτικών πηγών ενέργειας Κατασκευάστε μια σύγχρονη πόλη, ο οποία δεν θα

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 30/08/2014

Ομιλία Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 30/08/2014 Ομιλία Δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού στην Ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου 30/08/2014 Σεβασμιότατε, κύριοι βουλευτές, αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, Με την παρουσία σας απόψε, τιμάτε όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ 2007 ΑΠΑΝΤΗΣΗ κυρίου Κώστα Σκανδαλίδη 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Το Χαλάνδρι του μέλλοντος

Το Χαλάνδρι του μέλλοντος Το Χαλάνδρι του μέλλοντος Επιμένοντας πως η καθημερινότητα στις γειτονιές του Χαλανδρίου οφείλει να καθορίζει τον χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών, ο Νίκος Παχύλας, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών

Διαβάστε περισσότερα

Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο

Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο + Δήμος Κοζάνης Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας Λευτέρης Ιωαννίδης Δήμαρχος Κοζάνη 12-2-16 Μπροστά στην πρόκληση της Μεταλιγνιτικής περιόδο + Το παρελθόν: Πρώτες μονάδες την δεκαετία του 1950. Αναγκαιότητα

Διαβάστε περισσότερα

«Να σας συγχαρώ για την οργάνωση του συνεδρίου και μάλιστα με ένα θέμα που αποτελεί βασικό ζητούμενο αλλά και εργαλείο στήριξης του αγροτικού χώρου.

«Να σας συγχαρώ για την οργάνωση του συνεδρίου και μάλιστα με ένα θέμα που αποτελεί βασικό ζητούμενο αλλά και εργαλείο στήριξης του αγροτικού χώρου. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Δ/νση: Αχαρνών 2, 101 76 Αθήνα 5/ 11/ 2015 Τηλ: 210-2124388 Fax: 210-5237904 Θέμα: Ομιλία Υπουργού Αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Θα κατατάξουμε τις Θεματικές Ενότητες που απαρτίζουν μια Βιώσιμη κοινότητα σε τέσσερες Πυλώνες Βιωσιμότητας. Ο λόγος είναι αφ ενός μεν η διευκόλυνση στη κατηγοροποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος

Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006. Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Συνέδριο για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Νησιών Αθήνα 9 Σεπτεμβρίου 2006 Εισαγωγική ομιλία κ. Στ. Δήμα Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να προλογίσω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κράτος μέλος: Ελλάδα. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Κράτος μέλος: Ελλάδα. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, XXX [ ](2012) XXX σχέδιο ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Κράτος μέλος: Ελλάδα που συνοδεύει το έγγραφο ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή.

Αφ ενός στην ανάγκη περιορισμού και ελέγχου των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και η ιδία ως περιοχή. Ομιλία Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Γ. Βασιλείου στην ανοικτή σύσκεψη-παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ 2020+ Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου 25-5-2015 Σας καλωσορίζουμε σε μια ιδιαίτερη

Διαβάστε περισσότερα

Συνταξη/Eπιμελεια: Guardiancom [EΠ] GLOBAL. planet

Συνταξη/Eπιμελεια: Guardiancom [EΠ] GLOBAL. planet Συνταξη/Eπιμελεια: by Guardiancom [EΠ] GLOBAL planet ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο... OLDWEATHER: ναυτικά ημερολόγια Τρεις πλανήτες για τους Έλληνες...

Διαβάστε περισσότερα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα ΣΤ τάξη Δημοτικού Σχολείου Μακρυγιάλου 2009-2010 1 Τα περισσότερα παιδιά έχουν κατοικίδια στην αυλή τους. Υπάρχουν πολλά αδέσποτα στο Δήμο που δηλητηριάζονται. Η επιθυμία των παιδιών να γνωρίσουν τα άγρια

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Πικρές Αλήθειες για τον Αχελώο» από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Πικρές Αλήθειες για τον Αχελώο» από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2016/02/12/pikres-alithies-gia-tonacheloo-apo-ton-siriza-larisas/ Πικρές Αλήθειες για τον Αχελώο» από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας 12 Φεβρουαρίου 2016, 14:43 Μακροσκελή ανακοίνωση με

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ

Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Μεταφορά Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας σε Επίπεδο ΟΤΑ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 Πρόταση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για τη διαμόρφωση των κατευθύνσεων Αναπτυξιακής Στρατηγικής Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 2020 Γεν. Διευθυντής Αναπτυξιακού Κώστας Καλούδης Αναπτυξιακού

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ομιλία στο συνέδριο Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΔΟΧΗ ΑΛΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!

ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! Βιώσιμη διαχείριση αστικού νερού: Βασικές αρχές & καλές πρακτικές σε θέματα επικοινωνίας, διαβούλευσης, εκπαίδευσης Νερό: δημόσιο αγαθό, μοναδικός φυσικός

Διαβάστε περισσότερα

Μαζική δηλητηρίαση γυπών από λαθροθήρες στην Αφρική

Μαζική δηλητηρίαση γυπών από λαθροθήρες στην Αφρική Δείτε αυτό το email σε έναν web browser NEWSLETTER ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Απαράδεκτη η απελευθέρωση της κυνηγετικής δραστηριότητας στον Αμβρακικό Συνεχής καταπάτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Παμβώτιδα

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέας-εικονογράφος «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce %B1-%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7- %CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Προστατευόμενεςπεριοχέςως εργαλεία διατήρησης και διαχείρισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος Σωτήρης Ορφανίδης Δρ. Βιολόγος-Αναπληρωτής Ερευνητής Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Ινστιτούτο Αλιευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εθελοντικών δράσεων στο Μεγανήσι Λευκάδος

Διήμερο εθελοντικών δράσεων στο Μεγανήσι Λευκάδος Διήμερο εθελοντικών δράσεων στο Μεγανήσι Λευκάδος 23-24.11.13 Η ΜΚΟ ΥΔΡΟΝΑΥΤΕΣ σε συνεργασία με το Δήμο Μεγανησίου Λευκάδας και την ομάδα εθελοντών Μεγανησίου "ώρα για δράση", ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία

Διαβάστε περισσότερα

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε

Ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, η βιομηχανία, παράγει την ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε. Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ διακρίνεται σε στον κόσμο Οι κινήσεις της Ευρώπης για «πράσινη» ενέργεια Χρειαζόμαστε ενέργεια για όλους τους τομείς παραγωγής, για να μαγειρέψουμε το φαγητό μας, να φωταγωγήσουμε τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία,

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα IMPACT Οδηγός Υποψηφίων

Πρόγραμμα IMPACT Οδηγός Υποψηφίων Πρόγραμμα IMPACT 2016 Οδηγός Υποψηφίων Ενδυνάμωσε τον αντίκτυπο της κοινωνικής σου δράσης! Ashoka Greece http://www.ashoka-impact.gr/ http://greece.ashoka.org/ Email: ashokagreece@ashoka.org Οδηγός Υποψηφίων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΤΩΝ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 Θέμα: «Η ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο Ενεργειακό Σχεδιασμό στο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» (07-02-2013)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» (07-02-2013) 1 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ» (07-02-2013) Κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φίλε Θανάση Τσαυτάρη, Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Πολιτικής. Ενηµέρωση σε επικεφαλίδες. ! Μόνιµη Απαγόρευση Εισαγωγής Ά- γριων Ειδών Πουλιών στην ΕΕ

Δράσεις Πολιτικής. Ενηµέρωση σε επικεφαλίδες. ! Μόνιµη Απαγόρευση Εισαγωγής Ά- γριων Ειδών Πουλιών στην ΕΕ Δράσεις Πολιτικής ΕΟΕ- Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία www.ornithologiki.gr Επιµέλεια: Α. Ευαγγελίδης Τεύχος 6 Χειµώνας 2006-2007 Ενηµέρωση σε επικεφαλίδες! Μόνιµη Απαγόρευση Εισαγωγής Ά- γριων Ειδών Πουλιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 8-9 Δεκεμβρίου 2016 Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής των

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου

Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου 1 Εγκαίνια Αναρρυθμιστικού Έργου Αγίας Βαρβάρας Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009 Χαιρετισμός Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΔΕΗ Α.Ε. κ. Τάκη Αθανασόπουλου Σεβασμιότατε, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι εκπρόσωποι

Διαβάστε περισσότερα

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Η Διημερίδα υλοποείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός 1ου Μαθήματος

Οδηγός 1ου Μαθήματος Οδηγός 1ου Μαθήματος Στόχος του 1 ου μαθήματος Το 1 ο μάθημα αφορά τη διδακτική ενότητα: «Εισαγωγή στην ανακύκλωση συσκευασιών». Στόχος του 1 ου μαθήματος είναι ο/ η εκπαιδευτικός να εισάγει για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Π.Ε. Α Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών Έφη Φουσέκη Υπεύθυνη Π.Ε. Δ/νσης Β/θμιας Α Αθηνών Ενέργεια- Περιβάλλον- Ανάπτυξη ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

Διαβάστε περισσότερα

WWF Ελλάς Φιλελλήνων Αθήνα Tηλ.: Fax:

WWF Ελλάς Φιλελλήνων Αθήνα Tηλ.: Fax: Υπόμνημα: WWF Ελλάς Φιλελλήνων 26 105 58 Αθήνα Tηλ.: 210 331 4893 Fax: 210 324 7578 www.wwf.gr Επιβεβλημένη η αλλαγή προσέγγισης ως προς την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην κεντρική περιοχή των νομών Έβρου

Διαβάστε περισσότερα

Τα φωτοβολταϊκά είναι από τους πιο ανερχόμενους κλάδους της πράσινης οικονομίας

Τα φωτοβολταϊκά είναι από τους πιο ανερχόμενους κλάδους της πράσινης οικονομίας ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β ΑΘΗΝΑΣ Τα φωτοβολταϊκά είναι από τους πιο ανερχόμενους κλάδους της πράσινης οικονομίας Ομιλία στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Όλα δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημερίδα της ΕΕΔΣΑ

Δελτίο Τύπου. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημερίδα της ΕΕΔΣΑ Αθήνα, 02.07. 2015 Δελτίο Τύπου Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Ημερίδα της ΕΕΔΣΑ «Συνέργειες Αποβλήτων και Πόρων προς την κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα και στις Μεσογειακές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» Ένα βήμα προς την ωρίμανση των «Έξυπνων Νησιών»

Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» Ένα βήμα προς την ωρίμανση των «Έξυπνων Νησιών» Φόρουμ «Έξυπνα Νησιά» Ένα βήμα προς την ωρίμανση των «Έξυπνων Νησιών» 21-22 Ιουνίου 2016, Αθήνα Έξυπνο Νησί είναι εκείνο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών στη χώρα μας.

Παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών στη χώρα μας. Δελτίο Τύπου Αθήνα, 28 Ιουλίου 2009 Εισαγωγική Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη κατά την παρουσίαση του προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ οίκον» Παρουσιάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Συνέντευξη Τύπου Του Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Συνέντευξη Τύπου Του Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Συνέντευξη Τύπου Του Γραμματέα Προγράμματος ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη με θέμα: «Δομή, στελέχωση και Μεθοδολογία κατάρτισης του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας»

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ Το Πρόβλημα Το περιβαλλοντικό πρόβλημα που εξετάζεται από το πρόγραμμα θάλασσα είναι ο άμεσος κίνδυνος επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά που ζουν στις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ συνάδελφε, ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Κατ αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι στο αρχείο μου έχω έγγραφη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 26/11

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 26/11 8:45 9:30 Προσέλευση Εγγραφές Καφές ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παρασκευή 26/11 9:30 10:00 Έναρξη Καλωσόρισμα Άννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια Δικτύου Χαιρετισμοί Ελπίδα Τσουρή, Υφυπουργός Αλιείας & Θαλάσσιων Υποθέσεων* Κώστας

Διαβάστε περισσότερα

*Στοιχεία Επικοινωνίας. Φιλελλήνων 1, Αθήνα, τηλ.: 210 3232500, fax: 210 3242537 e-mail: info@frontco.gr, url: www.frontco.gr. 58 insurance w * rld

*Στοιχεία Επικοινωνίας. Φιλελλήνων 1, Αθήνα, τηλ.: 210 3232500, fax: 210 3242537 e-mail: info@frontco.gr, url: www.frontco.gr. 58 insurance w * rld *Στοιχεία Επικοινωνίας Φιλελλήνων 1, Αθήνα, τηλ.: 210 3232500, fax: 210 3242537 e-mail: info@frontco.gr, url: www.frontco.gr 58 insurance w * rld Frontco Με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στην ασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE)

Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) Αναφορά Δέσμευσης (Communication on Engagement - COE) του QualityNet Foundation (QNF) στο Οικονομικό Σύμφωνο του ΟΗΕ (UN Global Compact - UNGC) Περίοδος Αναφοράς: 2010-2015 Χώρα Αναφοράς: Ελλάδα Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ:

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΜΕΑ Μέλη της ομάδας: ΕΛΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Περιεχόμενα 1.Αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο των υδάτων 2.Εθνικές πολιτικές : Εθνικό πρόγραμμα, Σχέδια Διαχείρισης λεκανών απορροής

Διαβάστε περισσότερα

Θα ήταν τιμή μου να με βοηθήσεις στην προσπάθειά μου για την Αθήνα.

Θα ήταν τιμή μου να με βοηθήσεις στην προσπάθειά μου για την Αθήνα. Η Αθήνα είναι το πολιτικό, οικονομικό, πνευματικό αλλά και συναισθηματικό κέντρο βάρους της νεότερης Ελλάδας. Η πόλη στην οποία ήρθαν Έλληνες από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του κόσμου για να χτίσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον!

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία βιώσιμη λύση για να αντικατασταθούν οι επικίνδυνοι και πανάκριβοι πυρηνικοί και ανθρακικοί

Διαβάστε περισσότερα

22 Απριλίου, Ηµέρα της Γης: Τα γενέθλια του παγκόσµιου περιβαλλοντικού κινήµατος

22 Απριλίου, Ηµέρα της Γης: Τα γενέθλια του παγκόσµιου περιβαλλοντικού κινήµατος 22 Απριλίου, Ηµέρα της Γης: Τα γενέθλια του παγκόσµιου περιβαλλοντικού κινήµατος Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατοµµύρια άνθρωποι κατέκλυσαν δρόµους, πάρκα, αµφιθέατρα και άλλους δηµόσιους χώρους από άκρη

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική της Π.Ν.Α για τον Τουρισμό « Έτος Πολιτισμού»

Στρατηγική της Π.Ν.Α για τον Τουρισμό « Έτος Πολιτισμού» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Στρατηγική της Π.Ν.Α για τον Τουρισμό «2014 - Έτος Πολιτισμού» Ελευθερία ΦΤΑΚΛΑΚΗ Αντιπεριφερειάρχης Ν.Αιγαίου Τρία Κομβικά σημεία προβληματισμού για την δημιουργία ενός δημιουργικού

Διαβάστε περισσότερα

LIFE Natura2000Value Crete

LIFE Natura2000Value Crete Έρευνα καταγραφής πεποιθήσεων, στάσεων και συμπεριφορών ως προς το Δίκτυο NATURA 2000 της Κρήτης, τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων και την ανάπτυξη πράσινης οικονομίας. «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη»

Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Ημερίδα «Η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη» Δημαρχείο Θεσσαλονίκης 13 Μαρτίου 2014 Θέμα: «Η ανάγκη για οριζόντια τεχνική υποστήριξη των Ελληνικών

Διαβάστε περισσότερα