EIKONIKEΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "EIKONIKEΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ"

Transcript

1 EIKONIKEΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Γεωργιάδης Κ. Χρήστος Επίκουρος Καθηγητής Σχεδίαση Εφαρμογής Ιστού για την διεξαγωγή Δημοπρασιών σύμφωνα με το Αγγλικό Μοντέλο: Υποστήριξη Μηχανισμών Συστάσεων βάσει στοιχείων Κοινωνικής Δικτύωσης

2 Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ Η έννοια της Δημοπρασίας (auction) ως μηχανισμού πώλησης και απόκτησης αγαθών απασχολεί τους ανθρώπους εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια αρχικά ως παραδοσιακή (αναλογική) Δημοπρασία και τα τελευταία χρόνια μέσω του διαδικτυακού ιστού (internet) ως Ηλεκτρονική Δημοπρασία. Γενικότερα με τον όρο δημοπρασία περιγράφεται το σύνολο των διαδικασιών πώλησης και αγοράς αντικειμένων, προϊόντων ή υπηρεσιών που ανήκουν στον πωλητή (δημοπράτης) διαμέσου ενός μηχανισμού υποβολής προσφορών (bidding) από τους εν δυνάμει αγοραστές (πλειοδότες).

3 Ορισμός της Δημοπρασίας Η δυναμική διαμόρφωση των τιμών πώλησης με την χρήση του ανταγωνιστικού μηχανισμού προσφορών οριοθετεί την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της Δημοπρασίας στο οικονομικό γίγνεσθαι των ανθρώπινων κοινωνιών. Η Δημοπρασία ως είδος εμπορικής συνδιαλλαγής διαχρονικά αποτελεί έναν ειδικό μηχανισμό διαπραγματεύσεων μεταξύ δημοπράτη και πλειοδοτών ο οποίος μέσα από αυστηρά ορισμένους κανόνες οδηγεί στην κατοχύρωση του προϊόντος σε έναν τελικό πλειοδότη.

4 Ορισμοί της Δημοπρασίας Vickrey, W.,1961 «Δημοπρασία είναι ένας διαπραγματευτικός μηχανισμός για την πώληση και αγορά αγαθών απροσδιόριστης αξίας». Schrader & Henderson, 1980 «Μηχανισμοί ανταγωνιστικού marketing και τιμολόγησης οι οποίο αντιδιαστέλλονται άλλους μηχανισμούς τιμολόγησης και κατανομής προϊόντων και υπηρεσιών σε μία οικονομία της αγοράς όπως αυτούς των ιδιωτικών συμφωνητικών και καταλόγων»

5 Ορισμοί της Δημοπρασίας McAffe J.C and McMillan, 1987 «Είναι μία διαδικασία αγοράς και πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών προσφέροντας πλειοδότηση, παίρνοντας πλειοδοτήσεις και πώληση στον πιο ψηλό πλειοδότη. Στην οικονομική θεωρία μια δημοπρασία μπορεί να αναφερθεί σε οποιοδήποτε μηχανισμό ή σε ένα σύνολο κανόνων εμπορικών συναλλαγών για την ανταλλαγή».

6 Ορισμοί της Δημοπρασίας Milgrom, 1989 Smith, 1989 «Είναι μία μέθοδος προσδιορισμού των τιμών μέσα στην αγορά όταν υπάρχει ανταγωνισμός περιέχοντας μη καθορισμένα προϊόντα που δεν έχουν σταθερές τιμές». «Οι πραγματικές δημοπρασίες σε αντίθεση με τα θεωρητικά τους μοντέλα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αποκλειστικές ή κύριες διαδικασίες συναλλαγής παρά μόνο διαδικασίες διαχείρισης της δισημίας και αβεβαιότητας των αξιών με την καθιέρωση κοινωνικών εννοιών και κοινωνικής συναίνεσης»

7 Ορισμοί της Δημοπρασίας Klein, 1997 «Όλες εκείνες οι επισημοποιημένες διαδικασίες συναλλαγής στις οποίες οι μεταξύ των συναλλασσομένων σχέσεις διέπονται πάντοτε από ανάλογους και πολύ συγκεκριμένους όρους». Parente, Venkataraman, Fizel, Millet, 2004 «είναι μία μέθοδος για κατανομή και προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών».

8 Ορισμοί της Δημοπρασίας Turban, 2008 «Είναι ένας μηχανισμός της αγοράς, που χρησιμοποιεί μια ανταγωνιστική διαδικασία κατά την οποία ένας πωλητής δέχεται ακολουθιακές προσφορές από αγοραστές (προωθητική δημοπρασία) ή ένας αγοραστής δέχεται προσφορές από πωλητές (αντίστροφη δημοπρασία). Οι τιμές καθορίζονται δυναμικά με βάση τις προσφορές».

9 Η γέννηση των Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών Η απήχηση του διαδικτύου και η ραγδαία εξάπλωση του στο κοινωνικό γίγνεσθαι ήταν αυτή που έθρεψε και δυνάμωσε αυτή την νέα έκφανση των δημοπρασιών. Παράλληλα με την εδραίωση των μηχανών αναζήτησης έγινε εύκολα διαθέσιμο και γρήγορα αξιοποιήσιμο. Πλέον οι δημοπρασίες διαρκούν πολλές ήμερες, διαθέτουν πληθώρα πληροφοριών προς όλους τους συμμετέχοντες και υποστηρίζουν αυτοματοποιημένη συμμετοχή με τη χρήση έξυπνων προγραμμάτων (πράκτορες).

10 Η γέννηση των Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών Παράλληλα με την εξέλιξη του μηχανισμού δημοπρασιών εξελίχθηκαν και οι μηχανισμοί ασφάλειας οικονομικών συναλλαγών και φυσικής μεταφοράς προϊόντων. Ο κάθεένας από εμάς μπορεί πλέον να γίνει πωλητής χωρίς να χρειάζεται να είναι επαγγελματίας και χωρίς να απαιτείται να επενδύσει σε χρόνο και χρήμα.

11 Εννοιολογική περιγραφή Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας Η οριοθέτηση και εννοιολογική προσέγγιση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας σε αντιπαράθεση με την αναλογική διαφέρει πρωτίστως στον τρόπο διαμόρφωσης της ανταγωνιστικότητας και στον τρόπο απόδοσης του μηχανισμού για την επίτευξη της τελικής τιμής. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στα μέσα προβολής, διάθεσης και διακίνησης των δημοπρατούμενων αγαθών. Μερικές από τις πιο σημαντικές εννοιολογικές αποδόσεις του όρου της Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας (ΗΔ) όπως έχουν διατυπωθεί από έγκριτους επιστήμονες, είναι:

12 Ορισμοί Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας Beam & Segev, 1997 «Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αποτελούν μία ειδική περίπτωση των αυτοματοποιημένων διαπραγματεύσεων (automated negotiations)» negotiations), διαπραγματεύσεων οι οποίες ουσιαστικά υλοποιούνται με την βοήθεια εργαλείων και τεχνικών του ηλεκτρονικού εμπορίου»

13 Ορισμοί Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας Wurman, Wellman & Walsh, 2002 «Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αποτελούν απλούς ενδιαμέσους χώρους οι οποίοι και διευκολύνουν την διαπραγμάτευση πλήθους αγοραίων συναλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών, εκφράζοντας μάλιστα ποσοτικοποιημένες επιθυμίες για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες και με την σειρά τους εκφράζονται μέσω αντίστοιχων αγοραίων τιμών προσφοράς».

14 Ορισμοί Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας Möllenberger, 2004 «Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αποτελούν εικονικές αγορές (virtual marketplaces) οι οποίες στηρίζονται σε υπηρεσίες και πρωτόκολλα τουδιαδικτύουγιατην διεξαγωγή δημοπρασιών».

15 Ηλεκτρονικό Εμπόριο Η ανάπτυξη των Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα της ανάπτυξης του Ηλεκτρονικού Εμπορίου Είναι ένα υποσύνολο του «Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (e-business)» μιας επιχείρησης μιας ευρύτερης έννοιας η οποία περιγράφει κάθε δραστηριότητα που έχει σχέση με προβολή και διαφήμιση μιας επιχείρησης στο Διαδίκτυο χωρίς να ενσωματώνει απαραίτητα την οικονομική συναλλαγή.

16 Γνωστές κατηγορίες Ηλεκτρονικής Απάτης Phishing Αναφέρεται στην ύπαρξη ενός ψεύτικου οργανισμού, με στόχο να αποσπάσει τα προσωπικά δεδομένα του καταναλωτή Spyware Mια μορφή ιού η οποία εγκαθίσταται στον τελικό υπολογιστή του χρήστη και στόχο έχει να καταγράψει τα στοιχεία που καταχωρεί ο χρήστης, κωδικούς και αριθμούς πιστωτικών καρτών και μετέπειτα να τα αποστείλει σε τρίτους Αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο χρήστης ενημερώνεται για την μεταφορά μεγάλων ποσών στο όνομα του, ως αποτέλεσμα κάποιας κλήρωσης ή κληρονομιάς. Για την μεταφορά των χρημάτων στο λογαριασμό του δύναται να ζητηθεί η προκαταβολή κάποιου ποσού ως έξοδα μεταφοράς

17 Μορφές Εξαπάτησης Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας 1. Περίπτωση που ο καταναλωτής που δημοπρατεί ένα αντικείμενο (υψηλής αξίας) αρχίσει να δέχεται συνεχόμενη αλληλογραφία για την αγορά του από κάποια υποτιθέμενη εταιρία. Ο ενδιαφερόμενος στέλνει μια επιταγή ή μία απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα με ποσό που υπερβαίνει την δηλωμένη αξία του προϊόντος και ο δημοπράτης συμφωνεί να εκδώσει με τη σειρά του επιταγή με την χρηματική διαφορά. Στην περίπτωση αυτή όταν πλέον θα ανακαλύψει ότι η αρχική επιταγή είναι ακάλυπτη θα έχει χάσει τόσο το χρηματικό ποσό που έστειλε όσο και το προϊόν που έχει ήδη αποσταλεί.

18 Μορφές Εξαπάτησης Ηλεκτρονικής Δημοπρασίας 1. Εσκεμμένα λανθασμένη περιγραφή των προϊόντων ώστε ο πελάτης να αγοράσει κάποιο είδος και τελικά να του αποσταλεί κάτι τελείως διαφορετικό 2. Δημοπράτηση μέσω κλεμμένου λογαριασμού. Στην περίπτωση αυτή γίνεται εξαγορά ενός λογαριασμού χρήστη εκτός διαδικτύου. Με την αγορά αυτή οι επίδοξοι απατεώνες κληρονομούν την αξιοπιστία του συγκεκριμένου χρήστη και προσχωρούν στην δημοπράτηση προϊόντων με χαμηλές τιμές. Η εξαπάτηση γίνεται με αλλαγή του τρόπου πληρωμής η οποία πλέον γίνεται με κάποιο σύστημα εύκολης και γρήγορης μεταφοράς χρημάτων (Western Union, MoneyGram).

19 Είδη Δημοπρασιών Ανατρέχοντας στην σχετική βιβλιογραφία διαπιστώνεται η διάκριση των τύπων ηλεκτρονικής δημοπράτησης βάσει ορισμένων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων, όπως αυτά της μορφής και του είδους των αγορών και συμμετεχόντων αυτών μερών (Heck & Vervest, 1998), των αντίστοιχων χρησιμοποιούμενων μηχανισμών τιμολόγησης τους, αλλά και του είδους των δημοπρατούμενων προϊόντων και υπηρεσιών (Beckmann et al.,1997 cited in Klein, 1997, p.2).

20 Είδη Δημοπρασιών Σύμφωνα με τους Bapna, Goes και Gupta (2001) οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες διακρίνονται σε τρείς βασικές κατηγορίες τέτοιων τύπων και πιο συγκεκριμένα σε αυτές μεταξύ καταναλωτών (C2C), επιχειρήσεων (B2B) αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών (B2C). Σύμφωνα με τους Pinker, Seidmann και Vakrat (2003) και βάσει του εκάστοτε τώρα αριθμού συμμετεχόντων πωλητών και αγοραστών αυτές διακρίνονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες και πιο συγκεκριμένα σε αυτές των διμερών διαπραγματεύσεων (bilateral negotiations), προμήθειας (procurement auctions), πωλήσεων (sale auctions) και συναλλαγών (exchange auctions)

21 Είδη Δημοπρασιών Οι Laudon και Traver (2007) διακρίνουν τέσσερις συνολικά βασικές κατηγορίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών, όπως αυτές του Αγγλικού (English auctions) και Ολλανδικού τύπου (Dutch auctions), ομαδικών αγορών (group buying auctions) και ονοματισμού τιμών (name-your own-price model auctions) Abramson και Means (2001) έξι συνολικά τέτοιες κατηγορίες και ειδικότερα αυτές των αντίστροφων (reverse auctions), ενσφράγιστης προσφορών πρώτης (first price sealed-bid auctions) και δεύτερης τιμής (second price sealed-bid auctions), Αγγλικού (English auctions), Ολλανδικού (Dutch auctions) και Αμερικανικού τύπου (Yankee auctions).

22 Είδη Δημοπρασιών Τέλος, κατά τον Vulkan (2003), οι περισσότεροι εξ αυτών δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μία απλή παραλλαγή τεσσάρων βασικών τέτοιων τύπων δημοπράτησης και πιο συγκεκριμένα αυτών του Αγγλικού (English auctions), Ολλανδικού (Dutch auctions) και ενσφράγιστων προσφορών πρώτης (first price sealed-bid auctions) και δεύτερης τιμής (second price sealed-bid auctions).

23 Κατάταξη Κλασικών Δημοπρασιών Peter R. Wurman, Michael P. Wellman and William E. Walsh, 1998

24 1. Αγγλική Δημοπρασία Αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο δημοπρασιών που χρησιμοποιείται για την πώληση προϊόντων σήμερα. Στηρίζεται στην διαδοχική αύξηση της τιμή αγοράς εωσότου να παραμείνει ένας αγοραστής. Η υποβολή προτάσεων(bidding) γίνεται μέσα σε καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, ξεκινά από μια αρχική τιμή που δηλώνει ο πωλητής (reserve price) και η οποία μπορεί να αυξάνει βάσει ενός συγκεκριμένου ελάχιστου βήματος (bid increment). Οι δημοπρασίες αυτές είναι ανοιχτές (open), καθώς οι συμμετέχοντες γνωρίζουν το ποιοι είναι οι πλειοδότες και τις τιμές των προσφορών τους. Η διάρκεια της μπορεί να είναι από λίγα λεπτά μέχρι συνήθως μια εβδομάδα. Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής έχει την δυνατότητα να επανέλθει χρονικά κάποια στιγμή, να ελέγξει την πορεία της δημοπρασίας και να ποντάρει ξανά και ξανά.

25 1. Αγγλική Δημοπρασία Όλες οι σύγχρονες ιστοσελίδες δημοπρασιών παρέχουν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής ειδοποίησης μέσω ταχυδρομείου ή/και κινητής τηλεφωνίας με τα οποία γίνεται δυνατή η ενημέρωση για το επιλεγμένο προϊόν και κατά πόσο υπάρχει υπερκάλυψη της προσφοράς από κάποιον άλλο αγοραστή. Η πιθανή μεγάλη διάρκεια αυτών των δημοπρασιών ενέχει τον κίνδυνο της απόκρυψης του υπαρκτού ενδιαφέροντος κάποιων αγοραστών. Αυτοί οι αγοραστές αποφεύγουν να δηλώσουν την προσφορά τους στα αρχικά στάδια και περιμένουν την τελευταία στιγμή για να το πράξουν ευελπιστώντας ότι θα είναι και οι τελευταίοι πλειοδότες.

26 1. Αγγλική Δημοπρασία Αυτή η τακτική καταστρέφει το ιδανικό χαρακτηριστικό της ΗΔ, της δυνατότητας των αγοραστών να προσφέρουν το μέγιστο ποσό που επιθυμούν να πληρώσουν και τους φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολες και πολύπλοκες αποφάσεις. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό χρησιμοποιούνται δύο μηχανισμοί από τους Δημοπράτες. Ο πρώτος μηχανισμός αφορά στην προσθήκη ενός μικρού χρονικού περιθωρίου μετά το αρχικά ορισθέν τέλος. Αν πχ στα τελευταία πέντε λεπτά υπάρξει κάποια κινητικότητα στις προσφορές προστίθενται άλλα πέντε λεπτά δίνοντας την ευκαιρία στους αρχικούς πλειοδότες να αντιδράσουν αλλά σίγουρα αυτή η προσθήκη χρόνου τους υποχρεώνει να επανέλθουν στο τέλος της Δημοπρασίας και να παραμείνουν μέχρι την τελική ανάδειξη του νικητή.

27 1. Αγγλική Δημοπρασία Ο δεύτερος μηχανισμός αφορά την χρήση αυτόματης προσφοράς (proxy bidding). Δεν είναι τίποτα άλλο από λογισμικό το οποίο λαμβάνει από τον αγοραστή το τελικό ποσό που επιθυμεί να προσφέρει και προσπαθεί να ποντάρει κατά βήματα υπερκαλύπτοντας τις προσφορές άλλων χωρίς να υπερβεί το ποσό που του υπεδείχθη. Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται σε αρκετούς ιστότοπους.

28 2. Ολλανδική (ήφθίνουσα) Δημοπρασία Το πρότυπο της ολλανδικής δημοπρασίας πήρε το όνομά του από τις αγορές λουλουδιών της Ολλανδίας, στις οποίες και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά. Οι δημοπρασίες αυτές είναι ανοιχτές (open). Ο πλειστηριαστής ξεκινάει την διαδικασία της δημοπρασίας με μια τιμή αρκετά υψηλή. Στη συνέχεια η αρχική τιμή μειώνεται διαρκώς μέχρι κάποιος πλειοδότης να εκδηλώσει ενδιαφέρον και να αγοράσει το προϊόν. Στο είδος αυτό της δημοπρασίας δύναται να προσφέρονται προς πώληση περισσότερα του ενός είδους ταυτόχρονα και υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κερδίσουν περισσότεροι από έναν πλειοδότες, εφόσον πληρώνουν την ίδια τιμή. Συγκριτικά με την Αγγλική Δημοπρασία ο πωλητής θα επωφεληθεί λιγότερο από την πώληση του προϊόντος.

29 3. Δημοπρασία σφραγισμένων προσφορών υψηλότερης τιμής Σε αυτή τη μορφή, οι αγοραστές υποβάλουν σφραγισμένες προσφορές και ο υψηλότερος πλειοδότης λαμβάνει το προϊόν στην τιμή που έχει προσφέρει. Η διαφορά ανάμεσα στη δημοπρασία σφραγισμένων προσφορών υψηλότερης τιμής και στην αγγλική δημοπρασία είναι το γεγονός ότι, στην τελευταία, οι υποψήφιοι αγοραστές γνωρίζουν τις προσφορές των αντιπάλων και μπορούν να προσαρμόζουν τις δικές τους προσφορές. Πρόκειται, δηλαδή, για μια κλειστή δημοπρασία. Με την δημοπρασία αυτή, κάθε αγοραστής μπορεί να υποβάλει μία μόνο προσφορά. Το ύψος της προσφοράς διαμορφώνεται βάσει της προσωπικής εκτίμησης του αγοραστή για την αξία του προϊόντος και της εκτίμησης του για το ύψος των προσφορών που υπέβαλαν οι υπόλοιποι πλειοδότες. Τα Το είδος αυτό δημοπρασιών χρησιμοποιείται στο ελληνικό δημόσιο για την ανάθεση δημοσίων έργων.

30 4. Δημοπρασίας σφραγισμένων προσφορών δεύτερης (υψηλότερης) τιμής Η Δημοπρασία αυτή είναι επίσης γνωστή ως δημοπρασία Vickrey. Το είδος κατακυρώνεται σε αυτόν που προσφέρει την υψηλότερη τιμή, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, με τη διαφορά όμως ότι ο πλειοδότης αυτός αγοράζει το είδος στην δεύτερη υψηλότερη προσφερόμενη τιμή. Με την τακτική αυτή υπάρχει μειωμένη πιθανότητα υπέρβασης της πραγματικής αξία του είδους στην αγορά. Ο πωλητής που δημοπρατεί τα αντικείμενα σημειώνει σημαντικό όφελος καθώς το σύνολο των διαδικασιών ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και παράλληλα το κόστος επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (Harkavy et al,1998).

31 Διπλή Δημοπρασία Εκτός από τις τέσσερεις αυτές βασικές μορφές δημοπρασιών αξίζει να αναφέρουμε την Διπλή Δημοπρασία (double auction) και την Δημοπρασία Αμερικανικού τύπου (Yankee). Η Διπλή Δημοπρασία αποτελεί μία μορφή δημοπρασίας που συναντάται περισσότερο σε αγορές πρώτων υλών και πολύτιμων μετάλλων. Πολλαπλοί αγοραστές υποβάλλουν ταυτόχρονες προσφορές για πολλαπλές μονάδες προϊόντων των οποίων όμως οι τελικοί συνδυασμοί τιμών και ποσοτήτων προσδιορίζονται πάντοτε μέσω ενός συσχετισμού των κυρίαρχων κάθε φορά δυνάμεων προσφοράς και ζήτησης. Αποτελεί ανοικτού τύπου δημοπρασία καθώς όλες οι πληροφορίες προσφορών είναι διαθέσιμες σε κάθε αγοραστή.

32 Δημοπρασία Αμερικανικού τύπου Η δημοπρασία Αμερικάνου τύπου (Yankee) συνιστά δημοπρασία κατά την οποία πολλαπλές μονάδες ενός προϊόντος προσφέρονται όλες για αγορά στην ίδια μεταξύ τους τιμή. Όταν η δημοπρασία ολοκληρωθεί οι μεγαλύτερες σε μέγεθος προσφορές απορροφούν την διαθέσιμη ποσότητα στην προσφερόμενη τιμή. Η κατάταξη των προσφορών γίνεται αρχικά ως προς την τιμή, έπειτα ως προς την ποσότητα και τέλος ως προς την αρχική προσφορά. Αν οι τιμές είναι ίδιες στη συνέχεια εξετάζεται η ποσότητα και η προσφορά που αφορά στη μεγαλύτερη ποσότητα υπερισχύει. Τέλος αν και ως προς την ποσότητα συμφωνούν αυτές που προηγούνται χρονικά κερδίζουν.

33 Η διαδικασία της Δημοπρασίας Περιγραφή του μηχανισμού Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών Σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές αναφορές (Kumar Manoj et all, 1998), μιαπλήρηςδιαδικασίαδημοπρασίαςπεριλαμβάνειέξι βασικές δραστηριότητες: 1. Εγγραφή αγοραστών και πωλητών 2. Οργάνωση της δημοπρασίας 3. Προώθηση και διαφήμιση 4. Υποβολή προσφορών 5. Αξιολόγηση των προσφορών και ολοκλήρωση της δημοπρασίας 6. Εμπορική τακτοποίηση

34 Παράγοντες που επηρεάζουν μια ηλεκτρονική δημοπρασία και καθορίζουν την επιτυχία της Η επιτυχία μίας ηλεκτρονικής δημοπρασίας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την ικανοποίηση ενός συνόλου παραγόντων (Laudon & Traver, 2007) Η μορφή της Δημοπρασίας Ητιμή Η χρονική διάρκεια Ηαξιοπιστίατουπωλητή Ηεμφάνιση Παρουσίαση Αγελαία Συμπεριφορά

35 Σύνολο παραγόντων για την ικανοποίηση μιας ηλεκτρονικής δημοπρασίας (Laudon & Traver, 2007) Εκτιμήσεις Είδος του προϊόντος Στάδιο του κύκλου ζωής προϊόντων Διαχειριστικά ζητήματα Είδος Δημοπρασίας Αρχική Τιμή Ποσό αύξησης των προσφορών Διάρκεια Δημοπρασίας Αριθμός αντικειμένων Δημοπρασίας Κανόνας κατανομής Τιμών Διαμοιρασμός πληροφοριών Περιγραφή Σπάνιο, μοναδικό, φθαρτό Πρώιμο, ώριμο, αργοπορημένο Σύγκρουση με διανομείς λιανικής Πωλητής έναντι Αγοραστή Υψηλή έναντι χαμηλής Χαμηλή έναντι Υψηλής Μικρή έναντι μεγάλης Ένα έναντι πολλών Ομοιόμορφος έναντι μεροληπτικού Κλειστή έναντι ανοικτής προσφοράς

36 Οι βασικότερες απειλές δημοπρασιών Bid Shielding: ως πρακτική αναφέρεται σε ένα ιδιαίτερο τρόπο συνεργασίας δυο αγοραστών. Ο ένας προσφέρει ένα εύλογο ποσό ενώ ο δεύτερος ακολουθεί προσφέροντας ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό στην ίδια δημοπρασία. Αυτό αποθαρρύνει την πλειοψηφία των υπόλοιπων αγοραστών. Την τελευταία στιγμή πριν λήξει η δημοπρασία αποσύρει την υπερβολικά μεγάλη προσφορά του με συνέπεια εν τέλει το αντικείμενο να κατοχυρωθεί στον συμπαίκτη του και συνεργάτη με την χαμηλότερη προσφορά.

37 Οι βασικότερες απειλές δημοπρασιών Bid siphoning: ένας εκ των συμμετεχόντων αγοραστών διαπιστώνει με το τέλος της δημοπρασίας ότι δεν έχει κερδίσει. Λίγο μετά την πώληση, κάποιος πωλητής έρχεται σε επαφή με τον συγκεκριμένο αγοραστή και του προσφέρει το ίδιο προϊόν που τυγχάνει να έχει στην διάθεση του. Δυστυχώς οι ιστοσελίδες δημοπρασιών ως επί το πλείστον, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να προλάβουν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές. Οφείλουν βέβαια να ενημερώνουν τους πελάτες τους πως τέτοιες τακτικέςστερούναπότοναγοραστήταπρονόμιαπουθα είχε αν η αγορά γίνονταν εντός του ιστοχώρου δημοπρασιών.

38 Οι βασικότερες απειλές δημοπρασιών Bid Shilling: αποτελεί την τακτική κατά την οποία κάποιοι αγοραστές (η και ο ίδιος ο πωλητής) σε συνεργασία με τον πωλητή καταθέτουν προσφορές με τελικό σκοπό την αύξηση της τιμής του αντικείμενου. Έχει παρατηρηθεί επίσης η συμπληρωματική τακτική της ανάρτησης στο διαδίκτυο διαφόρων πληροφοριών και σχολίων προφανώς ψευδών ώστε να προωθηθεί η δημοπρασία. Τυπικά αυτή η προώθηση δεν είναι παράνομη αλλά σίγουρα είναι εκτός ορίων εντιμότητας. Για την αντιμετώπιση αυτής της τακτικής θα πρέπει να ελέγχεται το ιστορικό των αγοραστών για ύποπτες ακυρώσεις και υπαναχωρήσεις προσφορών.

39 Οι βασικότερες απειλές δημοπρασιών Bid Sniping: αποτελεί την συνηθέστερη απειλή της διαδικασίας των δημοπρασιών και περιγράφεται και ως «δολοφονικό χτύπημα των τελευταίων λεπτών». Η προσφορά αυτή κατατίθεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή στερώντας την δυνατότητα αντίδρασης άλλων αγοραστών. Οι προσφορές αυτές πλέον γίνονται από έξυπνους πράκτορες λογισμικού που έχουν προγραμματιστεί ώστε να κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα. Σίγουρα η τακτική αυτή αδικεί τους έντιμους αγοραστές που συμμετείχαν σε όλη την διάρκεια της δημοπρασίας. Για να αποτραπεί το φαινόμενο αυτό χρησιμοποιείται ο μηχανισμός παράτασης του χρόνου στην περίπτωση που υπάρξουν προσφορές της τελευταίας στιγμής.

40 Οι βασικότερες απειλές δημοπρασιών Συνεργασία αγοραστών (Συμπαιγνία): αποτελεί την περίπτωση όπου δυο τουλάχιστον αγοραστές (συνήθως περισσότεροι) που συμμετέχουν σε μια δημοπρασία συνεννοούνται μεταξύ τους έτσι ώστε οι προσφορές που θα κάνουν να είναι μικρότερες από την πραγματική εκτίμησή που έχουν για την αξία του αντικείμενου. Κατά συνέπεια η τιμή κρατείται χαμηλά σε βάρος των κερδών του πωλητή.

41 Οι βασικότερες απειλές δημοπρασιών Πυρετός Δημοπρασίας (auction fever, competitive arousal, bidding frenzy, bidding war): οπυρετόςτης δημοπρασίας αποτελεί μια ιδιάζουσα ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία η συγκίνηση του ανταγωνισμού μεταξύ των αγοραστών, μεγιστοποιεί την προθυμία τους να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά από εκείνα που μπορούν στην πραγματικότητα. Στους ιστοχώρους δημοπρασιών όπως το ebay το φαινόμενο αυτό μεγιστοποιείται τα τελευταία λεπτά της δημοπρασίας

42 Oι κυριότεροι τύποι εξαπάτησης σε μια ΗΔ (Prince, 2007) Υποκλοπή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( phishing) και εξαπάτηση μέσω παραπλανητικών ισοτόπων (site spoofing) Θωράκιση προσφορών (bid shilling) Δημοσίευση αναληθών φωτογραφιών και παραπλανητικών περιγραφών προϊόντων και υπηρεσιών Παραποίηση τελικών τιμών Υπερβολική μεγέθυνση εξόδων διαχείρισης και αποστολής προϊόντων Άρνηση παράδοσης προϊόντος Αποστολή ελαττωματικών και πλαστών προϊόντων Χρησιμοποίηση ανάρμοστων τεχνικών βαθμολόγησης Παραπλανητικές αξιώσεις απώλειας και ζημίας Παραπλανητικές μεθοδεύσεις αντικατάστασης προϊόντων

43 Τρόποι προστασίας σε Η Δ Υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες ικανοί ώστε να αποφεύγονται οι απάτες κατά την διάρκεια μιας ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Οι χρήστες μπορούν να συμμετέχουν είτε ως πωλητές είτε ως αγοραστές μόνο αν εγγραφούν ως μέλη στον ιστότοπο των δημοπρασιών συμπληρώνοντας το αναλυτικό προφίλ χρήστη. Τα στοιχεία που ζητούνται από τον χρήστη θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αποκλείεται η περίπτωση εγγραφής από αυτοματοποιημένα λογισμικά και η διπλοεγγραφή ιδίου χρήστη.

44 Τρόποι προστασίας σε Η Δ Το λογισμικό διαχείρισης των ιστοχώρων δημοπρασιών συνιστάται να καταγράφει το σύνολο των ενεργειών κάθε συμμετέχοντα με σκοπό το ιστορικό αυτό να βοηθήσει τους διαχειριστές στην αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών Σημαντικό τμήμα της διαχείρισης αποτελεί η ενσωμάτωση συστήματος αξιολόγησης των υπηρεσιών κάθε χρήστη από τους υπόλοιπους χρήστες. Παράλληλα η δυνατότητα σχολίων, συζήτησης και παρατηρήσεων από εγγεγραμμένους χρήστες υπό μορφή forum βοηθά στην ενημέρωση τους και στην πρόληψη καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εξαπάτηση.

45 Πλεονεκτήματα Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών Δυνατότητα απομακρυσμένης συμμετοχής με τρόπο οικείο και εύκολο. Υποβολή προσφορών από οπουδήποτε για αντικείμενα που πιθανόν να μην μπορούσαν να βρουν και να αγοράσουν στους φυσικούς χώρους αγορών που δραστηριοποιούνται. Η ενσωμάτωση κοινωνικών χαρακτηριστικών στους ιστοχώρους αυτούς με την μορφή ομάδων δικτύωσης και εργαλείων έκφρασης απόψεων, προτιμήσεων και σχολίων, λειτουργεί προσθετικά στην ανάπτυξη επιθυμίας συμμετοχής. Αποτελεί δε ένα σημαντικό εργαλείο από την πλευρά των διαχειριστών στην προσέλκυση αγοραστικού κοινού.

Δημιουργία εσόδων και τιμολόγηση στο διαδίκτυο

Δημιουργία εσόδων και τιμολόγηση στο διαδίκτυο Δημιουργία εσόδων και τιμολόγηση στο διαδίκτυο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Στόχος Η κατανόηση των νέων δεδομένων στη άντληση εσόδων, τη διαχείριση κόστους και τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής. Το γενικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Ι Ο Ν Ι Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές ηµοπρασίες

Ηλεκτρονικές ηµοπρασίες Ηλεκτρονικές ηµοπρασίες Του Ιωάννη Βάρδα Υποψήφιου ιδάκτορα Οικονοµικών Πανεπιστηµίου Κρήτης Συνεργάτη του Επιµελητηρίου για τη δηµιουργία του Ηλεκτρονικού Κέντρου Εµπορίου Κρήτης α. Εισαγωγή Η εκρηκτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω ο τρόπος ανάπτυξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων μπορεί να αναλυθεί με κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ: ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ: ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ: ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές µε απλά λόγια

Οι Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές µε απλά λόγια Οι Β2Β Ηλεκτρονικές Αγορές µε απλά λόγια Κουργιαντάκης Μάρκος Υποψήφιος ιδάκτορας Τµήµατος Οικονοµικών Πανεπιστηµίου Κρήτης- Συνεργάτης του Επιµελητηρίου για τη δηµιουργία του Ηλεκτρονικού Κέντρου Εµπορίου

Διαβάστε περισσότερα

1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ 1 2 Περιεχόμενα 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ...3 1.1 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ...3 1.2 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ...4 1.3 ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ...7 2.ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ...9 2.1 Ο ΡΟΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εδώ εξετάζουμε αγορές, που έχουν: Κάποια χαρακτηριστικά ανταγωνισμού και Κάποια χαρακτηριστικά μονοπωλίου. Αυτή η δομή αγοράς ονομάζεται μονοπωλιακός ανταγωνισμός, όπου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης

Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης Εισαγωγή στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Πάτρα Κουτσονίκος Γιάννης 1 Ορισμός e-επιχειρείν Ένα σύνολο από ενδο- και δι- επιχειρηματικές στρατηγικές και προηγμένες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν

Κεφάλαιο 4 ο. Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Κεφάλαιο 4 ο Η ψηφιακή επιχείρηση: Ηλεκτρονικό εμπόριο και ηλεκτρονικό επιχειρείν Διδακτικοί στόχοι Να εξηγηθεί πώς το διαδίκτυο μετασχηματίζει τις επιχειρήσεις Να συγκριθούν οι κατηγορίες του ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό εμπόριο. Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου

Ηλεκτρονικό εμπόριο. Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου Ηλεκτρονικό εμπόριο Ψηφιακή οικονομία επιχειρηματικά μοντέλα ηλεκτρονικού εμπορίου Ψηφιακή οικονομία Οικονομία που στηρίζεται στις ψηφιακές τεχνολογίες Απαιτεί ισχυρές τεχνολογικές υποδομές Κατάργηση γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Ι Ο Ν Ι Ω Ν Ν Η Σ Ω Ν Σ Χ ΟΛ Η Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Κ Α Ι Ο Ι ΚΟ Ν Ο Μ Ι Α Σ Τ Μ Η Μ Α Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45

Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 Ηλεκτρονικό Επιχειρείν & Νέες Τεχνολογίες για Επιχειρηματικότητα ΔΕΟ45 ΤΟΜΟΣ Α «Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» πηγή: ibm.com Ηλεκτρονικό Επιχειρείν Η εφαρμογή τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) για

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 7η: Marketing και Διαδίκτυο Το «προϊόν» της

Διαβάστε περισσότερα

Δημοπρασίες (Auctions)

Δημοπρασίες (Auctions) Δημοπρασίες (Auctions) Παύλος Στ. Εφραιμίδης Τομέας Λογισμικού και Ανάπτυξης Εφαρμογών Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Δημοπρασίες Σε μια δημοπρασία, κάποιο αγαθό πωλείται σε αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 9 η ( ) Αξία Μέσω της Τιμολόγησης

Διάλεξη 9 η ( ) Αξία Μέσω της Τιμολόγησης Διάλεξη 9 η (2018 19) Αξία Μέσω της Τιμολόγησης 1 Τιμολογιακή Πολιτική Στόχοι και Πολιτικές Ευελιξία τιμών Επίπεδα τιμών στον κύκλο ζωής του προϊόντος Βασικές Τιμολογιακές Πολιτικές Μεταφορικά κόστη Ποιός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΔΙΔΑΣΚΩΝ... Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΔΙΔΑΣΚΩΝ... Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΔΙΔΑΣΚΩΝ... Κεφάλαιο 1 - Εισαγωγή Έννοιες Κλειδιά Καταναλωτής Αγορά Ανάγκες, επιθυμίες, απαιτήσεις Αξία και ικανοποίηση αναγκών Μάρκετινγκ Σύστημα μάρκετινγκ Σχέσεις και δίκτυα Ανταλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» ΑΡΘΡΟ «ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ» Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ή ευρέως γνωστό ως e- commerce, είναι το εμπόριο παροχής αγαθών και υπηρεσιών που

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΜΟΝΤΕΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΜΟΝΤΕΛΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Στο παρόν κεφάλαιο παρουσιάζουμε επιγραμματικά τα σημαντικότερα μοντέλα ηλεκτρονικών επιχειρήσεων. Στα επόμενα κεφάλαια αναλύουμε διεξοδικότερα κάθε ένα από

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα

Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα Επανάληψη ΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΟΣΟΣ ddrosos@aegean.gr Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ρ. ιονύσης Σκαρµέας ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝ ΙΑΝΟΜΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Τι είναι Μάρκετινγκ; Ηδιαδικασία σχεδιασµού

Διαβάστε περισσότερα

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων

Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Ανταγωνιστικότητα, Δίκτυα Διανομής και Εμπορία Βιολογικής Αιγοπροβατοτροφίας Δρ. Ηλίας Βλάχος Λέκτορας Διοίκηση Επιχειρήσεων Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγρίνιο, 17-18 Ιανουαρίου 2004 1 Ερευνητικές Ερωτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ : ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ (B2C) 1 Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας από την Τζέκου Σταυρούλα υπό την επίβλεψη

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Συμμετοχής στις Διαδικτυακές μας Δημοπρασίες

Οδηγός Συμμετοχής στις Διαδικτυακές μας Δημοπρασίες Οδηγός Συμμετοχής στις Διαδικτυακές μας Δημοπρασίες Η Auto Auctions Η εταιρία Auto Auctions είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης της Auktion&Markt AG για Ελλάδα και Κύπρο, ενός από τους μεγαλύτερους οίκους

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 12: Δημοπρασίες ανερχόμενων και κατερχόμενων προσφορών. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Ενότητα 12: Δημοπρασίες ανερχόμενων και κατερχόμενων προσφορών. Ρεφανίδης Ιωάννης Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 12: Δημοπρασίες ανερχόμενων και κατερχόμενων προσφορών Ρεφανίδης Ιωάννης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες,

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

SPAMMING - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

SPAMMING - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ SPAMMING - ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ Αποτελεί μειονέκτημα της διάδοσης του ηλεκτρονικού εμπορίου και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις και τους χρήστες του διαδικτύου. Τι είναι: H μαζική

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΝΟΤΗΤΑ. Δημιουργώντας εισόδημα online. Internet Μια αγορά συνεχιζόμενης ανάπτυξης. Πλεονεκτήματα

1 η ΕΝΟΤΗΤΑ. Δημιουργώντας εισόδημα online. Internet Μια αγορά συνεχιζόμενης ανάπτυξης. Πλεονεκτήματα 1 η ΕΝΟΤΗΤΑ Δημιουργώντας εισόδημα online Internet Μια αγορά συνεχιζόμενης ανάπτυξης Οι περισσότεροι σε αυτόν τον χώρο θα χαίρονταν να ακούσουν τους άλλους να λένε: «Είναι πολύ αργά τώρα, υπάρχει πολύς

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 6: Διαχείριση Σχέσεων με Πελάτες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017 Πωλήσεις Μπίτης Αθανάσιος 2017 Τι είναι πώληση; Πώληση είναι η μεταξύ δύο προσώπων σύμβαση με την οποία ο ένας (πωλητής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει, αντί συμφωνημένου

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες Ενεργειακών Προϊόντων. Θανάσης Πετμεζάς Δ/νων Σύμβουλος

Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες Ενεργειακών Προϊόντων. Θανάσης Πετμεζάς Δ/νων Σύμβουλος Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες Ενεργειακών Προϊόντων Θανάσης Πετμεζάς Δ/νων Σύμβουλος Ιστορικό 1 η Δημοπρασία Αμερικάνικου Τύπου για Χαρτί Καταλόγων Η ΔΕΠΑ ξεκίνησε από τον Οκτώβριο 2012 δημοπρασίες πώλησης

Διαβάστε περισσότερα

Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης.

Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης. Παροχή βοήθειας για την αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιστροφών χρέωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα με μια παραγγελία. Ακολουθεί ο εύχρηστος οδηγός μας για την αποφυγή αμφισβητήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε εκπτώσεις & bonus στους πελάτες σας, κέρδη στην επιχείρηση σας. www.thessbonus.gr

Δώστε εκπτώσεις & bonus στους πελάτες σας, κέρδη στην επιχείρηση σας. www.thessbonus.gr Δώστε εκπτώσεις & bonus στους πελάτες σας, κέρδη στην επιχείρηση σας www.thessbonus.gr Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά του να παρέχει στις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας τη δυνατότητα

Διαβάστε περισσότερα

Το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που

Το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο ορίζεται: Το εμπόριο που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα, δηλαδή μια ολοκληρωμένη συναλλαγή που πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου internet χωρίς να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 8: Δημοπρασίες. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής

Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων. Ενότητα 8: Δημοπρασίες. Ε. Μαρκάκης. Επικ. Καθηγητής Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Ενότητα 8: Δημοπρασίες Ε. Μαρκάκης Επικ. Καθηγητής Δημοπρασίες ενός αγαθού 2 Δημοπρασίες 1 µη διαιρετό αγαθό Σύνολο παικτών N = {1, 2,, n} 3 Δημοπρασίες Μέσο συνδιαλλαγής

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Alexandros Socratous Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Εμπορικά Β Λυκείου. Alexandros Socratous Economics

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Alexandros Socratous Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Εμπορικά Β Λυκείου. Alexandros Socratous Economics Ηλεκτρονικό Εμπόριο Alexandros Socratous Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Εμπορικά Β Λυκείου 1 Διάγραμμα ύλης 1. Στοιχεία ορισμού του η/ε 2. Απαραίτητη τεχνική υποδομή 3. Οφέλη από το η/ε 4. Περιορισμοί στην εξάπλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ELECTRONIC COMMERCE & SOCIAL MEDIA ΆΝΤΕΛ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΜΣ 513. Ακαδημαϊκό Έτος Εαρινό Εξάμηνο

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΜΣ 513. Ακαδημαϊκό Έτος Εαρινό Εξάμηνο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΜΣ 513 Ακαδημαϊκό Έτος 2014-2015 Εαρινό Εξάμηνο Agenda για σήμερα Διδάσκοντες Διδασκαλία και Εξέταση μαθήματος Περιεχόμενο Μαθήματος Εισαγωγή στο Η-Εμπόριο Εφαρμογές Η-Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

Τιμολόγηση Πρoϊόντων

Τιμολόγηση Πρoϊόντων ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟΧΟΙ Αύξηση του τζίρου Διαφοροποίηση Πρϊόντων Τιμολογιακοί Στόχοι Διατήρηση μιας κατάλληλης εικόνας Αύξηση της πελατείας σε περιόδους μειωμένης ζήτησης Πώληση εποχιακών προϊόντων Καθορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις

Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις Επιχειρηματικότητα Σημαντικές Διαπιστώσεις & Τάσεις Το επιχειρηματικό περιβάλλον γίνεται πιο πολύπλοκο & υψηλού ρίσκου Παγκοσμιοποίηση, Διαδίκτυο, Social Media είναι καταλύτες εξελίξεων Κλειδί της επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Έννοια και περιεχόμενο τον Μάρκετινγκ Πεδία Εφαρμογής του Μάρκετινγκ Μίγμα Μάρκετινγκ Προϊόν Τιμή Διανομή Προώθηση Διοίκηση Πωλήσεων Τμηματοποίηση της Αγοράς Έννοια και περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

e-market: Παρουσίαση του μοντέλου των Ηλεκτρονικών Αγορών B2B βήμα προς βήμα Σπανού Σοφία

e-market: Παρουσίαση του μοντέλου των Ηλεκτρονικών Αγορών B2B βήμα προς βήμα Σπανού Σοφία e-market: Παρουσίαση του μοντέλου των Ηλεκτρονικών Αγορών B2B βήμα προς βήμα Σπανού Σοφία Internet & Επιχειρήσεις Internet & Επιχειρήσεις Παλαιότερα: Η αγορά αγαθών από την οθόνη του υπολογιστή έμοιαζε

Διαβάστε περισσότερα

FAQ για τη Δημοπρασία μηνός Δεκεμβρίου 2012 για τη ΔΕΠΑ

FAQ για τη Δημοπρασία μηνός Δεκεμβρίου 2012 για τη ΔΕΠΑ FAQ για τη Δημοπρασία μηνός Δεκεμβρίου 2012 για τη ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕΠΑ 1. Τι γίνεται αν δεν εξασφαλίσω ποσότητα ;...2 2. Όροι πληρωμής του ΦΑ μέσω της Δημοπρασίας...2 3. Μεταβολή ποσότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ασφαλείς online αγορές

Ασφαλείς online αγορές Ασφαλείς online αγορές Γιατί να επιλέξω το διαδίκτυο Ποικιλία και δυνατότητα σύγκρισης προϊόντων Παγκοσμοιοποιημένη αγορά Καλύτερες τιμές Διαθεσιμότητα όλο το 24ωρο Δεν απαιτεί μετακίνηση σε φυσικό κατάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση πελατών. Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις

Αύξηση πελατών. Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις Αύξηση πελατών Λίγα λόγια για Επιτυχημένες προωθήσεις Βελτίωση των προωθήσεων σας Εισαγωγή Συγκρίνετε τι σας συμφέρει Αποτέλεσμα και επανάληψη Υπάρχουν δυνατότητες για όλες τις επιχειρήσεις Εισαγωγή πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 8 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου

Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι. 8 η Διάλεξη. Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Μεσολόγγι 8 η Διάλεξη Μάθημα: Τεχνολογίες Διαδικτύου Περιεχόμενα 8 η διάλεξη Ηλεκτρονικό εμπόριο Ορισμός Ως Ηλεκτρονικό Εμπόριο, ή ευρέως γνωστό ως e-commerce

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔAΠΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

ΤΕΥΧΟΣ 8 ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔAΠΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΜΗΕ ΑΕ. ΤΕΥΧΟΣ 8 ΤΕΧΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔAΠΜ 41701 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΜΗΕ ΑΕ. ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ηλεκτρονικοί Πλειστηριασμοί 1. Γενικό πλαίσιο ηλεκτρονικών

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Ηλεκτρονικών Καταστημάτων (Δεκέμβριος 2013)

Έρευνα Ηλεκτρονικών Καταστημάτων (Δεκέμβριος 2013) Έρευνα Ηλεκτρονικών Καταστημάτων (Δεκέμβριος 2013) To 73% των διαδικτυακών καταστημάτων στην Ελλάδα πραγματοποιούν ετήσιες πωλήσεις κάτω των 500.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το 83% των ελληνικών e-shops απασχολεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Σειρά Σεμιναρίων 2013 «Ηλεκτρονικό εμπόριο η επιχείρηση στη νέα ψηφιακή εποχή» Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν Δρ. Μάρκος Κουργιαντάκης Διδάκτορας Τμ. Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης

Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Μάρκετινγκ Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ενότητα 6: Πολιτική Τιμών στο Λιανικό Εμπόριο Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων &

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕΠΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕΠΑ FAQ για τη 7 η Δημοπρασία της ΔΕΠΑ για τους μήνες Απρίλιο - Μάιο - Ιούνιο 2014 ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΕΠΑ 1. Τι γίνεται αν δεν εξασφαλίσω ποσότητα ;... 2 2. Όροι παραλαβής ΦΑ μέσω της Δημοπρασίας...

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 8 ο & 9 ο Εργαστήριο -

Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 8 ο & 9 ο Εργαστήριο - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ 3 ο ΕΞΑΜΗΝΟ Εργαστήριο Τεχνολογίας Λογισμικού και Ανάλυσης Συστημάτων - 8 ο & 9 ο Εργαστήριο - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Πρέντζα Ανδριάνα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

(αφορά τους μήνες Απρίλιο Μάϊο- Ιούνιο 2017) Συχνές Ερωτήσεις

(αφορά τους μήνες Απρίλιο Μάϊο- Ιούνιο 2017) Συχνές Ερωτήσεις 19 η Τριμηνιαία Ηλεκτρονική Δημοπρασία ΔΕΠΑ (αφορά τους μήνες Απρίλιο Μάϊο- Ιούνιο 2017) Συχνές Ερωτήσεις 1 Περιεχόμενα 19 η Τριμηνιαία Ηλεκτρονική Δημοπρασία ΔΕΠΑ... 1 (αφορά τους μήνες Απρίλιο Μάϊο-

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Κατανοώντας το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τι είναι; Ο όρος ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αφορά στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Μεταποίηση. ΝτουµήΠ. Α.

Επεξεργασία Μεταποίηση. ΝτουµήΠ. Α. Επεξεργασία Μεταποίηση ΝτουµήΠ. Α. 1 Επεξεργασία Μεταποίηση Ως επεξεργασία ή µεταποίηση ενός πρωτογενούς γεωργικού προϊόντος χαρακτηρίζεται το σύνολο των χειρισµών και επεµβάσεων µετά τη συγκοµιδή του,

Διαβάστε περισσότερα

Συνοψίζοντας. Έρευνα έτους

Συνοψίζοντας. Έρευνα έτους Συνοψίζοντας Έρευνα έτους 2004 482 Κύρια Συμπεράσματα (1) Χρήση Ιντερνετ στο 100% των επιχειρήσεων. Πολύ μεγάλη χρήση LAN, Website, Intranet. Μικρή χρήση Wireless WAN, Extranet, Videoconferencing. Μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Που πάνε τα στοιχεία (data) μας; Κίνδυνοι από τρίτους φορείς

Που πάνε τα στοιχεία (data) μας; Κίνδυνοι από τρίτους φορείς Που πάνε τα στοιχεία (data) μας; Κίνδυνοι από τρίτους φορείς Παναγιώτης Δρούκας Πρόεδρος ISACA Athens Chapter CISA, CRISC, CGEIT, COBIT 5 (f) 2η Ημερίδα Εσωτερικού Ελέγχου 19 Μαΐου 2016 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι Μάρκετινγκ? ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Τι είναι Μάρκετινγκ? Ορισμός - Τι είναι Μάρκετινγκ? 10/11/2011

Τι είναι Μάρκετινγκ? ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Τι είναι Μάρκετινγκ? Ορισμός - Τι είναι Μάρκετινγκ? 10/11/2011 Τι είναι Μάρκετινγκ? ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΡΟΔΟΥΛΑ ΤΣΙΟΤΣΟΥ (Ph.D.) Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήμα Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Η διαχείριση κερδοφόρων πελατειακών σχέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NEON ENERGY MEMBER s CARD - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NEON ENERGY MEMBER s CARD - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ NEON ENERGY MEMBER s CARD - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ 1. ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Το πρόγραμμα «NEON ENERGY MEMBER s CARD ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ» της εταιρείας ΡΑΜΠΙΛΛΙΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

DIGI - RETAIL ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

DIGI - RETAIL ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ DIGI - RETAIL ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σας ενημερώνουμε ότι προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Digi - Retail» στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα για τις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

FAQ για τη 12 η (τριμηνιαία) Δημοπρασία της ΔΕΠΑ για τους μήνες Ιούλιο -Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2015

FAQ για τη 12 η (τριμηνιαία) Δημοπρασία της ΔΕΠΑ για τους μήνες Ιούλιο -Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2015 FAQ για τη 12 η (τριμηνιαία) Δημοπρασία της ΔΕΠΑ για τους μήνες Ιούλιο -Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2015 ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Τι γίνεται αν δεν εξασφαλίσω ποσότητα ;... 3 2. Σύναψη Σύμβασης Πώλησης Φ.Α. μέσω της

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία και η δυναμική ανάπτυξη που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις, εισήγαγαν μια επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικά Καταστήματα E Shops

Ηλεκτρονικά Καταστήματα E Shops Ηλεκτρονικά Καταστήματα E Shops Η ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη οργανωμένων ιστοσελίδων, τα ηλεκτρονικά καταστήματα, για την διενέργεια των αγοροπωλησιών.

Διαβάστε περισσότερα

1 Εισαγωγή στις Συνδυαστικές Δημοπρασίες - Combinatorial Auctions

1 Εισαγωγή στις Συνδυαστικές Δημοπρασίες - Combinatorial Auctions ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 Συμπληρωματικές σημειώσεις για τον μηχανισμό VCG 1 Εισαγωγή στις Συνδυαστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Θεωρία Παιγνίων και Αποφάσεων Διδάσκων: Ε. Μαρκάκης, Εαρινό εξάμηνο 2015 Εξεταστική περίοδος Ιουνίου 2015 16 Ιουνίου 2015 Διάρκεια εξέτασης: 2,5 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

/ citybeez.gr @ citybeez.gr. citybeez.gr - Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης 1

/ citybeez.gr @ citybeez.gr. citybeez.gr - Επιστημονικό & Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης 1 / citybeez.gr @ citybeez.gr 1 Τι είναι το citybeez.gr Το citybeez.gr είναι μια διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα προηγμένης επαγγελματικής προβολής, αποστολής στοχευμένων προσφορών σε πραγματικό χρόνο,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ Επιχείρηση που ασχολείται με χρηματοπιστωτικές συναλλαγές Σκοπός είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους Μέσω της διαφοράς ανάμεσα σε επιτόκιο δανεισμού

Διαβάστε περισσότερα

Διαφέρουμε από τον ανταγωνισμό Τη στιγμή που οι περισσότεροι οραματίζονται το μέλλον εμείς το δημιουργούμε.

Διαφέρουμε από τον ανταγωνισμό Τη στιγμή που οι περισσότεροι οραματίζονται το μέλλον εμείς το δημιουργούμε. WEB SOLUTIONS Δώστε σήμερα ώθηση στην επιχείρηση σας, αποκτώντας μια δυναμική παρουσία στο Διαδίκτυο, αξιοποιώντας τις ολοκληρωμένες και πρωτοποριακές λύσεις που σας προσφέρει η fosetico. Διαφέρουμε από

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα ξεκινήσω τις Εξαγωγές?

Πως θα ξεκινήσω τις Εξαγωγές? Πως θα ξεκινήσω τις Εξαγωγές? Εξαγωγική Ετοιμότητα και Στρατηγική Επιλογή των Καλύτερων Αγορών για Εξαγωγές Επιλογή μεθόδου Εισόδου στην Αγορά Αναγκαιότητα της έρευνας διεθνών αγορών Είδη και χρησιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

2 Πώς πουλάει διαφημιστικό χώρο η Google;

2 Πώς πουλάει διαφημιστικό χώρο η Google; 2 Πώς πουλάει διαφημιστικό χώρο η Google; 2.1. Μία Σύντομη Απάντηση Σήμερα πολλές διαδικτυακές υπηρεσίες και πληροφορίες στον παγκόσμιο ιστό διατίθενται «δωρεάν», λόγω των διαφημίσεων που εμφανίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Διαφάνεια 1.1. Μέρος 1 Εισαγωγή. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο ψηφιακό επιχειρείν και το ηλεκτρονικό εμπόριο

Διαφάνεια 1.1. Μέρος 1 Εισαγωγή. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο ψηφιακό επιχειρείν και το ηλεκτρονικό εμπόριο Διαφάνεια 1.1 Μέρος 1 Εισαγωγή Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο ψηφιακό επιχειρείν και το ηλεκτρονικό εμπόριο Διαφάνεια 1.2 Διδακτικά πορίσματα Ορισμός της έννοιας και του εύρους του ψηφιακού επιχειρείν και του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 16 Ασφάλεια και Προστασία στο Διαδίκτυο Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 16 Καραμαούνας Πολύκαρπος 16.1 Ασφάλεια υπολογιστικού συστήματος Κακόβουλο λογισμικό: το λογισμικό το οποίο εκ προθέσεως διαθέτει

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων

Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων Ενότητα 29 η : Στρατηγική Εμπορίας Χρίστος Καμενίδης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 11η: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών

Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών Εισαγωγή στο Marketing (βασικές έννοιες) ΑΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Α. Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών 1 Ορίζοντας το Μάρκετινγκ Το marketing είναι η επιστήμη των αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Δρ. Μάρκος Κουργιαντάκης Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Κρήτης Σύμβουλος Ηλεκτρονικού Επιχειρείν { mkourg@staff.teicrete.gr } Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

FAQ για την 2 η Ετήσια Δημοπρασία της ΔΕΠΑ για το έτος 2016

FAQ για την 2 η Ετήσια Δημοπρασία της ΔΕΠΑ για το έτος 2016 FAQ για την 2 η Ετήσια Δημοπρασία της ΔΕΠΑ για το έτος 2016 ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 1. Τι γίνεται αν δεν εξασφαλίσω ποσότητα ;... 3 2. Έχω οικονομικές εκκρεμότητες από προηγούμενη/νες Δημοπρασία/ες (Ετήσια ή Τριμηνιαία).

Διαβάστε περισσότερα

www.trikala-chamber.gr

www.trikala-chamber.gr ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΝΕΟ PORTAL ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ www.trikala-chamber.gr 1 Το νέο Portal βρίσκεται πλέον στη διάθεση του κοινού ανοίγοντας ένα παράθυρο συνεργασίας με όλο τον κόσμο. Ο νέος επιχειρηματικός

Διαβάστε περισσότερα

Η Αμερικάνικη Πλειοδοτική Δημοπρασία (Yankee Forward Auction)

Η Αμερικάνικη Πλειοδοτική Δημοπρασία (Yankee Forward Auction) Η Αμερικάνικη Πλειοδοτική Δημοπρασία (Yankee Forward Auction) Η Αμερικάνικη Πλειοδοτική Δημοπρασία είναι ένας δημοφιλής τύπος δημοπρασίας που χρησιμοποιείται όταν ο «πωλητής» (που είναι και ο διοργανωτής

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι τιμή; Τι είναι τιμολόγηση; Αντικειμενικοί στόχοι τιμολόγησης Κριτήρια προσδιορισμού τιμών Παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωση-επιλογή

Τι είναι τιμή; Τι είναι τιμολόγηση; Αντικειμενικοί στόχοι τιμολόγησης Κριτήρια προσδιορισμού τιμών Παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωση-επιλογή Τι είναι τιμή; Τι είναι τιμολόγηση; Αντικειμενικοί στόχοι τιμολόγησης Κριτήρια προσδιορισμού τιμών Παράγοντες που επηρεάζουν την διαμόρφωση-επιλογή τιμής Πολιτική τιμών κάτω από διαφορετικές ανταγωνιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Όχι. e-marketing & e-advertising. ωφέλειες. Παραδοσιακό Μάρκετινγκ. Νέες Τεχνολογίες. e-marketing. αγοράζουν

Όχι. e-marketing & e-advertising. ωφέλειες. Παραδοσιακό Μάρκετινγκ. Νέες Τεχνολογίες. e-marketing. αγοράζουν & e-advertising Προώθηση και επικοινωνία στον τουρισµό, µε την χρήση νέων τεχνολογιών ρ.. Ευάγγελος Χρήστου Πανεπιστήµιο Αιγαίου Αγοράζουν οι καταναλωτές τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες; ΠάνταΌχι! αγοράζουν

Διαβάστε περισσότερα

3η Ετήσια Ηλεκτρονική Δημοπρασία ΔΕΠΑ. Συχνές Ερωτήσεις

3η Ετήσια Ηλεκτρονική Δημοπρασία ΔΕΠΑ. Συχνές Ερωτήσεις 3η Ετήσια Ηλεκτρονική Δημοπρασία ΔΕΠΑ (αφορά τους μήνες Ιανουάριο Δεκέμβριο 2017) Συχνές Ερωτήσεις 1 Περιεχόμενα 1. Τι γίνεται αν δεν εξασφαλίσω ποσότητα ;... 3 2. Έχω οικονομικές εκκρεμότητες από προηγούμενη/νες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ. Μάρκετινγκ και Πωλήσεις. Μ. Σουρέλη - Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών - 2009

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ. Μάρκετινγκ και Πωλήσεις. Μ. Σουρέλη - Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών - 2009 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΟΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ Μάθημα 1: Εισαγωγή Μάρκετινγκ και Πωλήσεις ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ; ουάου ΙΑΦΗΜΙΣΗ; ΠΩΛΗΣΕΙΣ; ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ; Αναγνωρίζει και αναλύει τις επιθυμίες

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή

Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή Διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή 10. Ασφάλεια στο Διαδίκτυο http://users.sch.gr/galexiad galexiad@gmail.com 2 Περιεχόμενα Επικοινωνία & Ιδιωτικότητα Πληροφορία στο Διαδίκτυο Παιχνίδια

Διαβάστε περισσότερα

Internet Marketing. www.webkey.gr info@webkey.gr 694 8888 640

Internet Marketing. www.webkey.gr info@webkey.gr 694 8888 640 Internet Marketing www.webkey.gr info@webkey.gr 694 8888 640 Τι είναι το Internet Marketing? To Marketing είναι η διαδικασία η οποία συνδέει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία με τον καταναλωτή. Το Internet Marketing

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 15 Κοινωνικά Δίκτυα

Κεφάλαιο 15 Κοινωνικά Δίκτυα Κεφάλαιο 15 Κοινωνικά Δίκτυα 1 15.1 Γενικά για τα Κοινωνικά Δίκτυα Κοινωνικό Δίκτυο: ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρέχει στα μέλη της δυνατότητες διασύνδεσης και αλληλεπίδρασης. Πρόκειται για εικονικές κοινότητες,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠ 7/ΑΠ 8 ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ

Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ Νικόλαος Α. Παναγιώτου Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ 11 Ιανουαρίου 2013

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10

Μονοπώλιο. Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι. Αρ. Διάλεξης: 10 Μονοπώλιο Εισαγωγή στην Οικονομική Επιστήμη Ι Αρ. Διάλεξης: 10 Η πλήρως ανταγωνιστική επιχείρηση θεωρεί τις τιμές ως δεδομένες, ενώ αντίθετα η μονοπωλιακή επιχείρηση διαμορφώνει τις τιμές. Μια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 7 η ( ) Αξία Μέσω της Τιμολόγησης

Διάλεξη 7 η ( ) Αξία Μέσω της Τιμολόγησης Διάλεξη 7 η (2017 18) Αξία Μέσω της Τιμολόγησης 1 Μέθοδοι τιμολόγησης Κόστος Μέθοδοι τιμολόγησης Ανταγωνισμός Μάρκετινγκ Τιμολόγηση με βάση το κόστος Τιμολόγηση προσανατολισμένη στον ανταγωνισμό Αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεργασία Ασύγχρονη και Σύγχρονη Συνεργασία από απόσταση

Τηλεργασία Ασύγχρονη και Σύγχρονη Συνεργασία από απόσταση 119 Τηλεργασία Ασύγχρονη και Σύγχρονη Συνεργασία από απόσταση Διδακτικές ενότητες: 14.1 Τηλεργασία 14.2 Επικοινωνία και Συνεργασία από απόσταση Διδακτικοί στόχοι Σκοπός του κεφαλαίου είναι να ενημερωθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 10/6/2014

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 10/6/2014 ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 1. Εισαγωγή στο μάρκετινγκ 2. Συμπεριφορά καταναλωτή / αγοραστή 3. Η αγορά 4. Έρευνα αγοράς 5. Στρατηγική μάρκετινγκ 6. Το μίγμα του μάρκετινγκ 7. Προϊόντα και υπηρεσίες 8. Τιμολογιακή

Διαβάστε περισσότερα

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση

HAL R. VARIAN. Μικροοικονομική. Μια σύγχρονη προσέγγιση. 3 η έκδοση HAL R. VARIAN Μικροοικονομική Μια σύγχρονη προσέγγιση 3 η έκδοση Κεφάλαιο 26 Μονοπωλιακή συμπεριφόρά Πώς πρέπει να τιµολογεί ένα µονοπώλιο; Μέχρι τώρα, αντιμετωπίζουμε ένα μονοπώλιο ως μια εταιρεία η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Γενικά για τις προμήθειες Επιλογή προμηθευτή Συμβάσεις ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ (1) Παγκόσμια πραγματικότητα:

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔΙΑΝΟΜΗ (distribution channels) Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ

ΗΔΙΑΝΟΜΗ (distribution channels) Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΗΔΙΑΝΟΜΗ (distribution channels) Η ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ Λειτουργίες ΜΚΤ και Διανομή Η διανομή αναφέρεται σε όλες τις δραστηριότητες που πρέπει να γίνουν για να μεταβιβασθεί το προϊόν από τον αρχικό πωλητή (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Έρευνα αγοράς θεωρείται κάθε οργανωμένη προσπάθεια συλλογής, επεξεργασίας και ανάλυσης πληροφοριών σχετικών με την αγορά που δραστηριοποιείται μια επιχείρηση. Αυτές οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ

Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 9 : Τιμολόγηση Χριστίνα Μπουτσούκη Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα