ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011"

Transcript

1 Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος του Εθελοντισμού ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Lifelong Learning "Q4S - Quality Assurance & Accessible Training for Students" Ανακαλύψτε τον τρόπο για να επιτύχετε στις σπουδές σας και τις προσαρμογές που μπορούν να γίνουν για να βοηθηθείτε ως ανάπηρος μαθητής... UK/09/LLP-LdV/TOI-163_285

2 ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Καλώς ήρθατε στην τελική έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του Q4S. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει όλα τα τελευταία νέα σχετικά με τα όσα έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος Q4S. Θα χρειαστούν μόνο μερικά λεπτά για να ρίξετε μια ματιά. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για τις διάφορες δραστηριότητες που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και που οδήγησαν τον Ιούνιο του 2011 στην ολοκλήρωση της Ιστοσελίδα Μπορείτε να διαβάσετε μερικές από τις συνεντεύξεις των ατόμων με αναπηρίες που χρησιμοποίησαν την Ιστοσελίδα του Q4S και να διαπιστώσετε ποια είναι η άποψη τους γι αυτήν. Μπορείτε, επίσης, να μάθετε πως πραγματοποιήθηκε ο έλεγχος της Ιστοσελίδας στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το άρθρο περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές με αναπηρίες αξιολόγησαν την Ιστοσελίδα και κατέθεσαν τις σκέψεις του. Λίγα λεπτά θα χρειαστούν για να επισκεφθείτε την Ιστοσελίδα για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητες του προγράμματος και να βοηθηθείτε στην εκπαίδευσή σας. Οι χρήστες του Q4S ελπίζουν ότι θα βρείτε την Ιστοσελίδα του Q4S πραγματικά χρήσιμη. Ευχόμαστε στους αναγνώστες μας κάθε επιτυχία και ελπίζουμε ότι η μαθησιακή τους πορεία θα είναι χωρίς εμπόδια. Αναπτύσσοντας εμπιστοσύνη και ξεπερνώντας τους φόβους σας θα απολαύσετε όλοι μια επιτυχημένη σταδιοδρομία!

3 Q4S Τίτλοι Η τελική έκδοση της Ιστοσελίδα του Q4S ολοκληρώθηκε στις αρχές του Ιουνίου Η βουλγαρική, η αγγλική, η ελληνική και η τουρκική έκδοση έχουν πολλές σελίδες με ηχητικά ντοκουμέντα, καθώς και κείμενα. Εκτός από τα βίντεο που περιλαμβάνουν τις μελέτες περιπτώσεων, θα βρείτε, επίσης, τα σχόλια των χρηστών στη νέα σελίδα «σχόλια». Ο αριθμός των χρηστών της Ιστοσελίδα συνεχίζει να αυξάνεται μήνα με το μήνα. Από την ολοκλήρωσή της τον Ιούνιο του 2011, η Ιστοσελίδα Q4S έχει προσελκύσει όλο και περισσότερους νέους χρήστες με αναπηρία που παρακολουθούν την πορεία της Ιστοσελίδας μέσω Facebook. Μπορείτε, επίσης, και εσείς να γίνετε μέλος της ομάδας του Q4S είτε στο Facebook ή στο Twitter. Οι συνεργάτες του Q4S ασχολούνται σήμερα με τη διοργάνωση της τελικής συνάντησης του Προγράμματος. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2011 στη Σόφια της Βουλγαρίας. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με την τελευταία εκδήλωση μέσα από τη σελίδα 'Νέα' της Ιστοσελίδας του Q4S ( Το Πρόγραμμα Q4S επισήμως λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου Ωστόσο, η Ιστοσελίδα θα παραμείνει ενεργή για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωσή του προγράμματος. Όλοι οι συνεργάτες του προγράμματος έχουν εργαστεί σκληρά για να ενσωματώσουν τη χρήση της Ιστοσελίδας Q4S σε διδακτικές πρακτικές της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, σε ιδρύματα και οργανισμούς. Το Πανεπιστήμιο του Worcester και το Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης διαδικασιών και συμφωνιών με τους διευθυντές της εκπαίδευσης της ακαδημαϊκής κοινότητα για την ενσωμάτωση της Ιστοσελίδας στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Η Marie Curie Association και η BCD έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι οργανώσεις που εργάζονται με άτομα με ειδικές ανάγκες στη Βουλγαρία και στην Τουρκία θα περιλάβουν τη χρήση της Ιστοσελίδας Q4S στα προγράμματα κατάρτισης και υποστήριξης, ενώ η Πρόοδος, στην Ελλάδα, βρίσκεται σε αναζήτηση ευκαιριών για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στη Βουλγαρία, η χρήση της Ιστοσελίδας του Q4S θα γίνει αναπόσπαστο στοιχείο των εκπαιδευτικών τάξεων στον τομέα Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), σε ένα σχολείο για μαθητές με προβλήματα ακοής. Από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί των ΤΠΕ θα εισάγουν την Ιστοσελίδα, ώστε οι μαθητές τους να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως υποστηρικτικό εργαλείο στην εκπαίδευσή τους.

4 Η ΦΩΝΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΤΟΥ Q4S ALEX ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- τριτοετής φοιτήτρια στην Αγγλική Φιλολογία MCA: Ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση όταν επισκέφτηκες την Ιστοσελίδα του Q4S; Alex: Την πρώτη φορά όταν επισκέφτηκα την Ιστοσελίδα του Q4S, είπα στον εαυτό μου «Πρόκειται για ένα καλό σκοπό! Ελπίζω και άλλοι να το βρουν χρήσιμο και καταπληκτικό όσο εγώ! "Μου άρεσε πριν ακόμη να δω το έργο να υλοποιείται, μου άρεσε λόγω της ίδιας της ιδέας. Είναι σαν ένας δωρητής ελπίδας για τα άτομα με αναπηρίες, επειδή τους δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται όλους εμάς και τις ανάγκες μας. Ακόμα περισσότερο, κάνουν κάτι για μας και την εκπαίδευσή μας. Επίσης, μου άρεσαν τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν αλλά και το πώς η ιστοσελίδα είναι δομημένη: είναι πολύ προσιτή και εύκολή να χρησιμοποιηθεί. Φυσικά, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερο (όπως υπότιτλοι σε διάφορες γλώσσες και οπτικοποίηση του ήχου ή κάτι τέτοιο), αλλά είμαι σίγουρη ότι αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα. MCA: Κατά την άποψη σου ποιος μπορεί να ωφεληθεί από τη χρήση της Ιστοσελίδας; Alex: Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την ιστοσελίδα. Μπορεί να είναι χρήσιμη όχι μόνο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά για τους φίλους τους, τους δασκάλους τους, και για τον καθένα που θέλει να εξοικειωθεί με αυτά τα πράγματα ή ακόμα και να κάνει νέους φίλους. Μέσω της ιστοσελίδας μπορούν να μάθουν πολλά και μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες στο εγγύς ή απώτερο μέλλον. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ενδιαφέρονται για το τι προτείνει και τι περιέχει. Οι άνθρωποι ακόμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ιστοσελίδας του Q4S στο μέλλον με τις ιδέες και τις προτάσεις τους MCA: Ποιο είναι το μήνυμά σου στους αναγνώστες του ενημερωτικού δελτίου του Q4S; Alex: Το μήνυμά μου δεν είναι μόνο για τους επισκέπτες του Q4S αλλά για όλους: Ας κάνουμε πραγματικότητα την ιδέα, τον σκοπό αυτής της ιστοσελίδας χρησιμοποιώντας την και βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για όλους να κάνουν μια καλή συμφωνία για τους φοιτητές και τα άτομα με αναπηρίες! Ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Ας κάνουμε μια από τις επιθυμίες μας να γίνουν πραγματικότητα. Αυτή είναι μια ευκαιρία για όλους να δείξουν την ανθρωπιά τους με την αποδοχή των λεγόμενων «διαφορετικών ανθρώπων» και να τους κάνουν να αισθάνονται σαν μέρος της κοινωνίας, γιατί πραγματικά έτσι είμαστε. ιαβάστε, μάθετε και επικοινωνήστε περισσότερο ο ένας με τον άλλο. Χρησιμοποιήστε αυτό το δικτυακό τόπο και άλλα επικοινωνιακά προγράμματα. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καταπληκτικοί μπορούμε να είμαστε. Ας αναπτύξουμε αυτή την Ιστοσελίδα με το να είμαστε άνθρωποι!

5 Η ΦΩΝΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΤΟΥ Q4S ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Q4S: Γεια σου Γεωργία. Σε ευχαριστώ πολύ που συμφώνησες να μου δώσεις αυτή τη συνέντευξη. Γεωργία: Είναι χαρά μου. Q4S: Πες μου, πρώτα Γεωργία, κάτι για τον ε- αυτό σας. Πόσο χρονών είσαι; Είσαι φοιτήτρια; Πες μου ό, τι θέλεις για τον εαυτό σου. Γεωργία: Είμαι 17 χρονών και φοιτώ σε ένα δημόσιο σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο τμήμα κομμωτικής. Q4S: Μπορείς να μου πείς πως έμαθες για την ιστοσελίδα του Q4S; Γεωργία: Έμαθα για το Q4S από ένα φίλο μου. Από τα πρώτα χρόνια στο σχολείο είχα μαθησιακά προβλήματα και είχα σοβαρά προβλήματα με τις σπουδές μου. Ήμουν η χειρότερη μαθήτρια. Q4S: Καταλαβαίνω πως για ένα παιδί αυτό θα είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Γεωργία: Ήταν πολύ οδυνηρό για μένα. Ακόμα κι αν προσπαθούσα πολύ σκληρά, δεν μπορούσα να τα καταφέρω. Q4S: Καταλαβαίνω... Γεωργία: Σε ηλικία 11 ετών έγινε η διάγνωση ότι έχω δυσλεξία. Μετά από αυτό, αισθάνθηκα τόσο α- νακούφιση αλλά και φόβο. Q4S: Ανακούφιση και φόβο, γιατί; Γεωργία: Η ανακούφιση ήρθε γιατί κατάλαβα ότι ήταν κάτι που δεν ήμουν υπεύθυνη εγώ και φόβο, επειδή δεν ήξερα πώς να αντιμετωπίσω το θέμα. Αν και είχα διαγνωσθεί με δυσλεξία, οι καθηγητές μου δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν. Όταν τελείωσα το λύκειο, αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου σε μια επαγγελματική σχολή. Αλλά εκεί δεν ήταν τόσο εύκολο. Απογοητεύτηκα και μίλησα για το πρόβλημά μου σε μια φίλη μου. Μου είπε να ρωτήσω τη μαμά της, η οποία ήταν δάσκαλα στην ειδική αγωγή. Και πραγματικα, το ίδιο βράδυ η μητέρα της μου τηλεφώνησε και μου είπε για την Ιστοσελίδα του Q4S. Για περισσότερο από δύο ώρες εξερευνούσα την Ιστοσελίδα. Q4S: Βρήκες κάτι που σε βοήθησε; Γεωργία: Απόλυτα! Αρχικά, έμαθα πώς να οργανώνω τον εαυτό μου. Άρχισα να θέτω μικρούς στόχους και να τους πραγματοποιώ. Αυτό με βοήθησε στην αυτοπεποίθησή μου. Έδειξα, επίσης, σε δύο δασκάλους μου την Ιστοσελίδα και ζήτησα τη βοήθειά τους. Q4S: Τι είδους βοήθεια; Γεωργία: Τους ζήτησα να μου δίνουν τις σημειώσεις τους σε γραπτή μορφή, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κρατάω σημειώσεις. Επίσης, ζήτησα πολύ ευγενικά να μου δώσουν κάποιους εννοιολογικούς χάρτες και αυτό με βοήθησε πολύ με την κωδικοποίηση. Q4S: Όσο μπορώ να καταλάβω, είσαι πολύ καλύτερα τώρα. Γεωργία: Ναι, είναι αλήθεια. Βρήκα λύσεις σε ορισμένα από τα προβλήματά μου. Q4S: Χαίρομαι που βρήκες αυτό που ήθελες. Επίσης, σε ευχαριστώ που μοιράστηκες τις εμπειρίες σου μαζί μας. Γεωργία: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

6 Η ΦΩΝΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΤΟΥ Q4S BERNA ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ Η Berna είναι μαθήτρια σε σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, στο οποίο παρακολουθούν κάποιοι μαθητές με αναπηρία. Η Berna έχει μερική ανεπάρκεια όρασης. Συναντηθήκαμε με την Berna κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής και ήρθαμε σε επαφή και πάλι για να πάρω πληροφορίες από την εμπειρία της. Zehra: Αγαπητή Berna, είχες την ευκαιρία να ξαναδείς την Ιστοσελίδα του Q4S από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε; Berna: Ναι, την κοίταξα στο σπίτι. Zehra: Πώς επωφελήθηκες από αυτή; Berna: Μου άρεσε η ενότητα που μιλούσε για τα πλεονεκτήματα. Την έδειξα και στη μητέρα μου. Συμφώνησε ότι ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Zehra: Ήταν το μόνο σημείο από το οποίο επωφελήθηκες; Berna: Όχι βέβαια, κοίταξα όλα τα τμήματα. Βλέπετε, στο τωρινό μου σχολείο μου οι καθηγητές μας βοηθάνε πολύ και έχουν κατανόηση. Αλλά η μητέρα μου είπε ότι, μετά την αποφοίτηση, μπορεί να πάω σε ένα γυμνάσιο, όπου οι εκπαιδευτικοί ίσως να μη ξέρουν πώς να κάνουν τις α- ναγκαίες προσαρμογές για μένα. Έτσι, αυτές οι πληροφορίες θα είναι πολύ χρήσιμες για εκείνη τη στιγμή. Στην πραγματικότητα, αφού διάβασα τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα, αποφάσισα να πω και τους συμμαθητές μου για τις δικές μου ανάγκες, διότι κάποιοι από αυτούς δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν στις ομαδικές δραστηριότητες ειδικά στα μαθήματα μαγειρικής. Zehra: Έχετε μιλήσει σε κάποιον άλλο για αυτήν την Ιστοσελίδα; Berna: Η μητέρα μου είναι μέλος μιας ΜΚΟ και έδωσε τη διεύθυνση της Ιστοσελίδας και σε άλλους ανθρώπους εκεί. Zehra: Σε ευχαριστώ, Berna, για τη συνεργασία μας. Σου εύχομαι καλή τύχη στις μαθησιακές σου δραστηριότητες.

7 Η ΦΩΝΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΤΗ ΤΟΥ Q4S DAVID ΑΠΌ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Q4S: Γεια σου David, χαίρομαι που σε γνωρίζω. Σε ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες για να έρθεις και να μου μιλήσεις. Dave: Κανένα πρόβλημα. Μπορείτε να με φωνάζετε Dave. Q4S: Dave, μου είπες στο σου ότι έχεις δυσπραξία και, επίσης, ότι έχεις χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα του Q4S; Dave: Ναι. Q4S: Ποια είναι η γνώμη σου για αυτή την Ιστοσελίδα; Dave: Νομίζω ότι ήταν πολύ - πολύ καλή. Μου άρεσε ο σχεδιασμός. Φαίνεται καλή καθώς και εύκολη στη χρήση. Q4S: ηλαδή Dave, ποια τμήματα της ιστοσελίδας σου άρεσαν; Dave: Έχω δυσπραξία, έτσι μου άρεσαν όλες οι σελίδες που έχουν να κάνουν με δυσπραξία. Q4S: Τίποτα άλλο; Dave: Οι μελέτες περίπτωσης ήταν πολύ καλές, ειδικά το γεγονός ότι μπορούν να διαβαστούν ή να τις παρακολουθήσουμε σε βίντεο. Q4S: Έτσι, λοιπόν, μπορείς να πεις ότι οι πληροφορίες της ιστοσελίδας Q4S σε βοήθησαν με κάποιο τρόπο; Dave: Ναι, πραγματικά με βοήθησαν! ιάβασα την σελίδα για το τι θα πρέπει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί για να μας βοηθήσουν. Τέλος πάντων, είχα μια συνομιλία με τον καθηγητή μου και, αν και ήδη ήξερε ότι είχα δυσπραξία, δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί τα μαθηματικά μου είναι τόσο δύσκολα. Τέλος πάντων, όταν του μίλησα για την δυσπραξία και όλα γύρω από αυτήν, σκέφτηκαν να έχω ένα άτομο στην τάξη ο οποίος να ελέγχει αν έχω καταλάβει το δάσκαλο. Και ο κ. Spencer μου έκανε ιδιαίτερα μαθήματα για το πώς να χρησιμοποιώ σωστά μια αριθμομηχανή. Q4S: Λοιπόν, τι λες, Dave; Εννοείς ότι δεν είχες μιλήσει με το καθηγητή σου πριν δεις την ιστοσελίδα του Q4S; Dave: Όχι, είχα ήδη μιλήσει στους καθηγητές για όλα αυτά, αλλά δεν ήξερα πραγματικά τι θα έπρεπε να ζητήσω από αυτούς... Μετά την επίσκεψή μου στην ιστοσελίδα Q4S έκανα αυτό. Q4S: Καταλαβαίνω. Χαίρομαι πραγματικά που βρήκατε την Ιστοσελίδα χρήσιμη. Θα την προτείνατε σε κανέναν άλλο; Dave: Ναι. Το αδελφάκι του καλύτερου μου φίλου έχει δυσλεξία και του μίλησα γι 'αυτό επειδή έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο. Q4S: Αυτό είναι υπέροχο. Ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σου Dave και καλή τύχη με τα μαθήματαειδικά με τα μαθηματικά! Dave: Ευχαριστώ.

8 Το Q4S τον προηγούμενο χρόνο Ο δεύτερος χρόνος του προγράμματος ήταν μια αρκετά εντατική περίοδο εργασίας για όλους τους συνεργάτες του προγράμματος, μιας και ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία, τη δοκιμή και την ολοκλήρωση όλου του έργου. Εκτός από τα αρχικά προγραμματισμένα περιεχόμενα της Ιστοσελίδας, δημιουργήθηκαν και άλλα συμπληρωματικά υλικά. Αυτά τα επιπλέον στοιχεία προστέθηκαν, σύμφωνα με τα όσα πρότειναν τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των συμβουλευτικών ομάδων μόλις είχε ξεκινήσει το πρώτο σχέδιο της ιστοσελίδας, στο τέλος του Τα περιεχόμενα είχαν δημιουργηθεί στην αγγλική γλώσσα και στη συνέχεια προσαρμόστηκαν και μεταφράστηκαν στα βουλγαρικά, στα ελληνικά και στα τουρκικά. Από τη στιγμή που το πρώτο σχέδιο της Ιστοσελίδας του Q4S ήταν διαθέσιμο online, αρχίσαμε να το προωθούμε μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων, και τα σχόλιά τους ελήφθησαν υπόψη σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης της Ιστοσελίδας. Τρίτη συνάντηση στην Κέρκυρα, Ελλάδα Στις αρχές του 2011, ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του πρώτου σχεδίου της Ιστοσελίδας Q4S - στη συνέχεια ήρθε μια από τις πιο σημαντικές φάσεις: ο έλεγχος της δοκιμαστικής λειτουργίας. Οι συνεργάτες σε κάθε χώρα κάλεσαν μια ομάδα ατόμων με αναπηρία για τη δοκιμή της Ιστοσελίδας - πάνω από 250 άτομα συνολικά ανταποκρίθηκαν με α- νατροφοδότηση. Χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία προσεγγίσεων κατά τη φάση της δοκιμής. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, εργαστήρια αλλά και την ηλεκτρονική επικοινωνία. Στο τέλος του Απριλίου, το στάδιο των δοκιμών ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα συνοψίστηκαν στις εκθέσεις της κάθε χώρας - αυτά είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες του έργου. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα μέσα στις επόμενες σελίδες του Ενημερωτικού ελτίου. Τέταρτη συνάντηση στην Καππαδοκία, Τουρκία Μέχρι τον Ιούλιο είχαμε βελτιώσει περισσότερο την Ιστοσελίδα του Q4S με βάση τις απαντήσεις που ελήφθησαν. Προσθέσαμε την σελίδα «σχόλια», συνεντεύξεις σε βίντεο, συνδέσμους με σχετικές ιστοσελίδες για να συμπληρωθούν όλα τα υλικά που είχαν αρχικά προβλεφθεί ως προς την καθοδήγηση και τα διδακτικά κείμενα. Υπάρχουν τώρα ηχητικές εκδόσεις από διάφορα τμήματα της Ιστοσελίδας στα βουλγαρικά, στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τουρκικά. Ο ιαφημιστικός Οδηγός διατίθεται επίσης σε εναλλακτική μορφή και δημιουργήθηκε με Capitvate λογισμικό. Αυτές οι εναλλακτικές μορφές καθιστούν το site πιο προσβάσιμο σε όλους τους σπουδαστές με αναπηρίες - γεγονός που τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που προωθούν την συμμετοχική μάθηση. Αν και το έργο επισήμως λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, η Ιστοσελίδα Q4S θα παραμείνει ενεργή τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο και θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής ύπαρξη και επικαιροποίηση της Ιστοσελίδας.

9 Αντανάκλαση από την Φάση οκιμής Κατά τη διάρκεια των πρώτων 14 μηνών του έργου, οι εταίροι Q4S εργάστηκαν πολύ σκληρά και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να αναπτύξουν μια χρήσιμη, φιλική προς το χρήστη διαδικτυακή πηγή για τους σπουδαστές με αναπηρία που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες στην εκπαίδευση και την κατάρτισή τους. Η δοκιμή του πόρου ήταν ως εκ τούτου η πιο κρίσιμη περίοδο του έργου, από τη στιγμή που χρειάζεται να διαπιστωθεί εάν ο ιστοχώρος καλύπτει τις ανάγκες των σπουδαστών με αναπηρίες στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ξεκινήσαμε τις δοκιμές τον Ιανουάριο του Πάνω από ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, οι εταίροι από κάθε υποψήφια χώρα, με τους σπουδαστές με διαφορετικούς τύπους αναπηρίας εργάστηκαν στον πόρο και να έλαβαν την ανατροφοδότησή τους. Αντανάκλαση από την Βουλγαρία Η Marie Curie Association και το Πανεπιστήμιο του Plovdiv έκαναν τις δοκιμές στη Βουλγαρία. 48 μαθητές με αναπηρίες δοκίμασαν την διαδικτυακή πηγή: 2 είχαν δυσλεξία, 17 είχαν προβλήματα όρασης, 8 είχαν προβλήματα κινητικότητας, 5 είχαν προβλήματα ακοής, 2 είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας, 7 είχαν κρυμμένες αναπηρίες, και 7 είχαν άλλες αναπηρίες (δεν περιλαμβάνονται στο ερωτηματολόγιο). 29 σπουδαστές δήλωσαν ότι ο πόρος του Q4S θα ήταν πολύ χρήσιμος για τις σπουδές τους και άλλοι 13 τον θεωρεί χρήσιμο. 6 σπουδαστές δεν ήταν τόσο ικανοποιημένοι στις αξιολογήσεις τους. Σε γενικές γραμμές, Βούλγαροι σπουδαστές πιστεύουν ότι η πηγή ήταν πραγματικά χρήσιμη και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μελέτες περιπτώσεων. Για παράδειγμα, ένας σπουδαστής δήλωσε: «Η ενότητα Μελέτης Περίπτωσης είναι πολύ ενδιαφέρουσα για μένα. Θα είναι πολύ χρήσιμο για μένα αν θα μπορούσα να λάβω περισσότερες πληροφορίες πώς αυτοί οι άνθρωποι εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας στο μέλλον. Είναι πτυχιούχοι; Εργάζονται ή όχι και γιατί; Επίσης, θα ήταν καλύτερα εάν οι σπουδαστές των μαθητών με αναπηρία θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες online.»

10 Αντανάκλαση από την Ελλάδα Ο ελληνικός εταίρος (Πρόοδος) έκανε τον έλεγχο στην Ελλάδα. 30 άτομα με αναπηρίες δοκίμασαν την ελληνική διαδικτυακή πηγή: 10 από αυτούς είχαν δυσλεξία, 1 είχε κάποια καρδιακή πάθηση, 3 είχαν ΕΠΥ, 3 ήταν σε αναπηρικά καροτσάκια 9 είχαν παθολογικά προβλήματα, 2 είχαν προβλήματα ακοής και 2 είχαν προβλήματα λόγου. Χωρίς εξαίρεση, οι σπουδαστές στην Ελλάδα, εντυπωσιάστηκαν από την υψηλή ποιότητα του πόρου του Q4S. 16 σπουδαστές δήλωσαν ότι ο πόρος θα είναι πολύ χρήσιμος για τις σπουδές τους. Άλλοι 11 τον αξιολόγησαν ως χρήσιμο. Μόλις 3 σπουδαστές ήταν λιγότερο ενθουσιώδης στις αξιολογήσεις τους. Οι σπουδαστές που δοκίμασαν το δικτυακών πόρων Q4S, δήλωσαν τα εξής: «Βοηθά να εξηγήσω στον εκπαιδευτή μου, ποιες είναι οι ανάγκες μου». «Μου έδωσε τις πληροφορίες για να αντιμετωπίσω τα εμπόδια στις σπουδές μου.» «Ένα από τα πιο χρήσιμα μέρη αυτού του πόρου είναι η Συμβουλές Γνωστοποίησης». «Οι πληροφορίες Αυτοβοήθειας είναι πολύ χρήσιμες, διότι δίνουν σαφείς και πρακτικές συμβουλές.» «Πολύ χρήσιμο, γιατί πολλοί εκπαιδευτές μου δεν ξέρουν τι να κάνουν.» Αντανάκλαση από την Τουρκία Οι δοκιμές στην Τουρκία έγινε από την BCD, τον τούρκικο εταίρο του έργου. Υπήρξαν 30 άτομα με αναπηρία ως δοκιμαστές: 16 είχαν προβλήματα ακοής, 2 είχαν προβλήματα όρασης, 1 είχε σύνδρομο Asperger και 12 είχαν μέτριες μαθησιακές δυσκολίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας πόρος είχε προωθηθεί στην Τουρκία. Οι σπουδαστές ήταν πραγματικά ενθουσιώδεις και έδωσαν κατά κύριο λόγο θετικά σχόλια. Για παράδειγμα, στην ερώτηση, «Πόσο χρήσιμο νομίζετε ότι Q4S θα είναι στις σπουδές σας;», 21 απάντησαν «πολύ χρήσιμη». Τα ακόλουθα αποσπάσματα από την τούρκους χρήστες δείχνουν τη θετική στάση απέναντι στην τουρκική πηγή του Q4S: «Έχω προβλήματα όρασης. Σήμερα επισκέφτηκα την ιστοσελίδα σας και θα μπορούσα εύκολα να πλοηγηθώ χρησιμοποιώντας το JAWS στον υπολογιστή μου. Εμείς, ως τυφλοί δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ποντίκι. Κάποιο λογισμικό μπορεί να αναγνωρίσει το ποντίκι αλλά γενικά δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Συνεπώς, αν υπάρχουν τμήματα που α- παιτούν τη χρήση του ποντικιού, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές. Ευτυχώς, στη ιστοσελίδα σας όλα είναι πλήρως προσβάσιμα. Τίτλους, κείμενα κλπ. Έχουν εύκολη πρόσβαση με το πληκτρολόγιο. Συγχαίρω όλους όσους εργάστηκαν για αυτή την ιστοσελίδα». «Εύκολο να περιηγηθείτε και να βρείτε. Πολύ χρήσιμο για άτομα με προβλήματα ακοής.» «Είδα όλο το περιεχόμενο και το βρήκα πολύ χρήσιμο.»

11 Αντανάκλαση από το Η.Β. Ο βρετανός εταίρος, το Πανεπιστήμιο του Worcester (ο συντονιστής του έργου Q4S), έκανε δοκιμή με 48 άτομα με αναπηρίες - 12 με απαντήσεις σε απευθείας σύνδεση και 36 που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. 14 από τους σπουδαστές είχαν δυσλεξία, 4 είχαν δυσπραγία, 10 είχαν διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, οι 2 είχαν ΕΠΥ, 9 είχαν μαθησιακές δυσκολίες, 1 είχε σωματική αναπηρία, 2 είχαν προβλήματα ψυχικής υγείας, 5 είχαν προβλήματα μνήμη, και 1 ήταν μερικώς βλέπων. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ έμπειρο στην παροχή προγραμμάτων και πόρων για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, ώστε οι σπουδαστές είχαν μια τεράστια βάση σύγκρισης κατά την αξιολόγηση των πόρων του Q4S. Αυτό το γεγονός έκανε τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών να ληφθούν πολύ περισσότερο υπόψη από την ομάδα του έργου. Το 100% των ελεγκτών έδωσε μια θετική απάντηση: 26 δοκιμαστές περιγράφουν τον πόρο Q4S ως «πολύ χρήσιμο» και τα υπόλοιπα τον αξιολόγησαν ως «χρήσιμο». Τα παρακάτω αποσπάσματα είναι από το Βρετανούς δοκιμαστές: «Ο πόρος πιστεύω ότι είναι φανταστικός, καθώς αποδεικνύεται ότι γνωρίζουν καλά τους ανθρώπους που έχουν αναπηρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή.» «Βρίσκω σίγουρα το Q4S πολύ χρήσιμο, διότι θα βοηθήσει με την καθημερινή ζωή μου και θα με αφήσει να εξηγήσω στους δασκάλους μου, αυτό που βρίσκω δύσκολο σε αυτό που κάνω και να τους εξηγήσουν ότι η αναπηρία μου με επηρεάζει σε κάποια πράγματα». Γενικά, η μελέτη έδειξε ότι ιαδικτυακός Πόρος πληροί τις ανάγκες των χρηστών πραγματικά καλά. Θα ήταν πραγματικά πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουν, όχι μόνο κατά τη φάση των δοκιμών, αλλά και στο μέλλον. Θετικές αξιολογήσεις και χρήσιμες προτάσεις ενθάρρυναν τους εταίρους να συνεχίσουν την ανάπτυξη των πόρων. Τώρα έχει ηχητικές εκδόσεις, βίντεο, πιο κατατοπιστικά και απλούστερα κείμενα, και άλλα υλικά φιλικά προς το χρήστη. Για να είστε ενημερωμένοι για τις τάσεις στον τομέα της συμμετοχικής μάθησης, πηγαίνετε στο

12 ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Q4S ράσεις ιάχυσης της Marie Curie Association και του Πανεπιστημίου του Plovdiv Στις 7 εκεμβρίου, 2010 οι εταίροι του Q4S από τη Βουλγαρία, Marie Curie Association και Πανεπιστημίου Plovdiv, διοργάνωσε την πρώτη φετινή εθνική διάσκεψη με τίτλο «Συμμετοχική και Ποιοτική Κατάρτιση και Εκπαίδευση για Σπουδαστές με Αναπηρία». Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια συνέντευξη τύπου, από επτά δημοσιογράφους από τη βουλγαρική τηλεόραση καθώς και δημοσιογράφους από δύο εθνικές εφημερίδες και τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς. Έκαναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το επίπεδο συμμετοχής των μαθητών με αναπηρία, στα βουλγαρικά σχολεία και στα ιδρύματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η Maria Goranova-Valkova (Marie Curie Association) και η Dora Levterova (Πανεπιστήμιο του Plovdiv) έδωσαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία στο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης έχει σημαντική αύξηση, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του δυναμικού πόρου του Q4S είναι πολύ επίκαιρη. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν πώς ο διαδικτυακός πόρος μπορεί να υποστηρίξουν τους μαθητές με αναπηρία στην εκπαιδευτική τους διαδικασία. Η κα Goranova - Valkova εξήγησε ότι πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πηγή, που δίνει πρακτικές συμβουλές και που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα από τους ίδιους τους μαθητές, τους συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από τους δημοσιογράφους η συνέντευξη Τύπου διήρκεσε 15 λεπτά περισσότερο από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

13 ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Q4S Την επόμενη μέρα του συνεδρίου το Q4S έτυχε μεγάλης προβολής από τις εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά προγράμματα σε όλη τη χώρα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ιεθνούς Έκθεσης του Plovdiv, ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους εκδηλώσεων. Περίπου 50 άτομα παρακολούθησαν τις συνεδρίες το απόγευμα. Μεταξύ τους υπήρχαν μαθητές με αναπηρία και οι γονείς τους, εκπροσώποι των ΜΚΟ που εργάζονται στον τομέα της αναπηρίας, εκπαιδευτές, διευθυντές της εκπαίδευσης, καθηγητές πανεπιστημίου και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Οι συμμετέχοντες όχι μόνο άκουσαν τις παρουσιάσεις, αλλά συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις, καταθέτοντας τις απόψεις τους, την εμπειρία και τις συστάσεις τους. Οι Βούλγαροι Συνεργάτες έδειξαν την offline έκδοση του διαδικτυακού πόρου του Q4S. Οι συμμετέχοντες έμαθαν για τις λειτουργίες των πόρων, την πλοήγηση μέσα από αυτό, και ποιες πληροφορίες θα μπορούσαν να βρουν εκεί. Την παρουσίαση ακολούθησε ε- ρωτήσεις και προτάσεις για νέα θέματα που θα περιληφθούν στο πόρο. Τα εκπαιδευτικά στελέχη ζήτησαν από τους Βούλγαρους Συνεργάτες να παρουσιάσουν το Q4S στις οργανώσεις τους

14 ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Q4S Τον Ιούνιο του 2011 H MCA πραγματοποίησε ένα εργαστήριο, όπου η τελική διαδικτυακή πηγή Q4S παρουσιάστηκε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές από το Ειδικό Σχολείο για μαθητές με προβλήματα ακοής. Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περιπτωσιολογικές μελέτες, συνεντεύξεις βίντεο, και τη δυνατότητα να γίνεται αναζήτηση στο site με συνδυασμό με την αναπηρία και την δεξιότητα, για παράδειγμα,«ομαδική εργασία» και «αυτισμός». Οι μαθητές με αναπηρία μας είπαν ότι τους άρεσε η διαδικτυακή πηγή, επειδή δίνει ακριβείς πληροφορίες και καθοδήγηση και παρουσιάζονται σε φιλικό και προσιτό τρόπο. Μας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα συστήσει την διαδικτυακή πηγή στους συνομηλίκους τους. Ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος είναι επίσης μέλος της βουλγαρικής συμβουλευτικής ομάδας του έργου, δήλωσε ότι σχεδιάζει να συμπεριλάβει το Q4S πόρων στα μαθήματα των ΤΠΕ στη νέα σχολική χρονιά. Αφίσες του Q4S τοποθετήθηκαν στους τοίχους του σχολείου, για να υπενθυμίζει στους μαθητές για την πολύτιμη πηγή που μπορούν να έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή όταν τη χρειάζονται. Το Πανεπιστήμιο του Plovdiv έχει εμπλακεί σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, κυρίως σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όπου το Q4S παρουσιάστηκε σε καθηγητές πανεπιστημίου και φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Η κ. Ντόρα Levterova προέβη σε παρουσίαση του Q4S στα ρωσικά κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις νέες προσεγγίσεις και τάσεις στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης για μαθητές με αναπηρία και το Q4S ιδανικά ταίριαζε στην θεματολόγια της εκδήλωσης.

15 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΟΣ Στις 12 του Οκτώβρη 2010, η Εθνική Εκδήλωση ιάδοσης με τίτλο «Επαγγελματική Εκπαίδευση ως δεύτερη ευκαιρία» πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, Ελλάδα. Περίπου 100 μαθητές με αναπηρίες συμμετείχαν στην εκδήλωση που περιελάμβανε παρουσίαση του δικτυακού τόπου του Q4S. Σχόλια των σπουδαστών: «... Πιστεύω ότι τώρα θα είμαι σε θέση να τελειώσω τις σπουδές μου με αξιοπρέπεια». «Η αποκάλυψη της αναπηρίας μου πριν από τα μαθήματα, θα με βοηθήσει πολύ με τους δασκάλους μου." «Οι μελέτες περίπτωσης είναι πολύ χρήσιμες, διότι είναι πραγματικά παραδείγματα.» ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ BCD Η Τουρκική Εθνική Συνάντηση ιάδοσης πραγματοποιήθηκε στις 4 εκεμβρίου 2010 στην Κωνσταντινούπολη, κατά την τελευταία ημέρα της Έκθεσης για την Αναπηρίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Κωνσταντινούπολη. Ένα σταντ για το Q4S επέστησε την προσοχή και οι άνθρωποι πληροφορήθηκαν ότι θα υπάρξει αργότερα μια παρουσίαση στην αίθουσα σεμιναρίων. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους παρευρισκόμενους. Η χρήση του συμβόλου του Engelsiz Kariyer ως διαδικτυακή πύλη (που διατίθενται για άτομα με ειδικές ανάγκες) δημιούργησε ένα πολύ καλό αντίκτυπο και θετική ανατροφοδότηση. έγινε στην Έκθεση μεταξύ των συμμετεχόντων. Ένα σεμινάριο με online επίδειξη του πόρου διοργανώθηκε κατά την τελευταία ημέρα της Έκθεσης για Α- ναπηρία. Ανακοίνωση έγινε από αφίσες σε όλη την έκθεση και οι επισκέπτες ενημερώθηκαν επισκεπτόμενοι το περίπτερο. Το σεμινάριο βρέθηκε να είναι πολύ ενδιαφέρον από τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους και από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών. ιαφημιστικά υλικά διανεμήθηκαν στους νικητές κλήρωσης που

16 1η Διεθνής Δραστηριότητα Διάδοσης στην Καππαδοκία, Τουρκία Η πρώτη διεθνής εκδήλωση διάδοση πραγματοποιήθηκε στην Καππαδοκία στις 2 Μαΐου 2011 με τη μορφή μιας πολυεθνικής διάσκεψης, όπου, εκτός από τους συνέδρους και τους επισκέπτες, όλοι οι εταίροι του έργου ήταν παρόντες. Η τοποθεσία έδωσε την ευκαιρία για τη διάδοση των διαδικτυακών πόρων του Q4S και στους φορείς λήψης αποφάσεων σε μια αγροτική περιοχή της Τουρκίας, στο κέντρο της Ανατολής. Υπήρχαν συμμετέχοντες και των ομιλητές από διαφορετικές χώρες, ομιλητές από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη (από τα πανεπιστήμια και τις εθνικές αρχές), καθώς και τοπικοί ομιλητές και εκπροσώπους, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία μιας πολύτιμης εκδήλωσης της οποίας το ενδιαφέρον ξεπερνούσε πραγματικά τα σύνορα. Τόσο ο τοπικός όσο και ο εθνικός τύπος παρακολούθησε και έδειξε ρεπορτάζ σχετικά με την εκδήλωση. Επισκέψεις σε Μ.Κ.Ο. Οι ΜΚΟ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Στα αρχικά στάδια του προγράμματος έγιναν επισκέψεις σε κάποιες ΜΚΟ για ενημέρωση και συνεργασία. Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή πηγή έγιναν επισκέψεις σε άλλες ΜΚΟ. Υπήρξε πολύ καλή. Το Ίδρυμα Altinokta Körler ήταν μια από αυτές που βοήθησε για να δημιουργηθούν δεσμοί με την ιστοσελίδα του προγράμματος. Οικογένειες της Ένωσης Με Προβλήματα Ακοής Ίδρυμα Tohum Otizm Ιούλιος 2011

17 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ UW Η ρ. Val Chapman, ιευθύντρια του Centre for Inclusive Learning Support (CILS), προσκλήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Επαγγελματικού Προσανατολισμού να παραστεί στο "Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας ΚΑΡΙΕΡΑ-ΕΕ 2011» μεταξύ 27ης Απριλίου και την 1 του Μάη 2011 στην Αθήνα στην Ελλάδα. Η Val έκανε μια παρουσίαση σχετικά με δύο προγράμματα, το Εθνικό Εκπαιδευτικό του συστήματος υποτροφιών που ονομάζεται «Απασχολησιμότητα και Αναπηρία» ( και φυσικά, Q4S ( Οι συμμετέχοντες στη παρουσίαση της Val ενδιαφέρθηκαν πολύ για τους πόρους και Athens, Greece την ιδέα ενός ιαδικτυακού πόρου (Q4S) ειδικά για μαθητές με αναπηρία η οποία προωθεί την αυτουπεράσπιση και την βρήκαν ως μια εξαιρετική ιδέα. Επίσης τους άρεσε ιδιαίτερα η «περιεκτική» φύση των πόρων. University of Warsaw, Poland Ο Matt Smith, ερευνητής του Centre for Inclusive Learning Support (CILS) του Πανεπιστήμιου του Worcester, επίσης, παρουσίασε αυτά τα δύο προγράμματα στο Τρίτο ιεθνές Συνέδριο "Εκπαίδευση για όλους». Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στην εξίσωση των ευκαιριών πρόσβασης στην εκπαίδευση για άτομα με αναπηρίες και πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας από τις 29, Ιουνίου έως την 1 Ιούλη του Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική και περιελάμβανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις: «Αυτό είναι ένα πραγματικά χρήσιμο site και πιστεύω ότι ένας αριθμός φοιτητών από το ίδρυμα μας θα το βρείτε πολύ χρήσιμο. Ο πόρος μήπως θα είναι διαθέσιμος σε άλλη γλώσσα στο μέλλον, ίσως στα πολωνικά;» "Συγχαρητήρια για τη δημιουργία αυτού του μεγάλου πόρου, ο φίλος μου έχει μια κόρη που έχει Αυτισμό και νομίζω ότι θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμο σε αυτούς, ως γονείς που θέλει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη στο παιδί τους.» Η Val ταξίδεψε ακόμη πιο μακριά για να κάνει μια παρουσίαση για τους «on-line πόρους» για τη στήριξη της μάθησης των μαθητών με αναπηρία» στο 18ο ιεθνές Συνέδριο Μάθησης το οποίο έγινε στον Άγιο Μαυρίκιο από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου. Port Louis, Mauritius Στο ιεθνές Συνέδριο Μάθησης παραβρέθηκαν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, από την πρώιμη παιδική ηλικία, τα σχολεία, την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Συνέδριο αντιμετώπισε ένα μεγάλο φάσμα κρίσιμης σημασίας θέματα που σχετίζονται με τα θέματα της εκπαίδευσης και στους ομιλητές περιλαμβάνονται μερικοί από τους «κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου στον τομέα της εκπαίδευσης». Η Val ανέφερε ότι το κοινό από την παρουσίαση της εκτίμησε πραγματικά το Q4S και δήλωσαν ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους φοιτητές. Τους άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε διάφορες μορφές έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες, ανεξάρτητα από την αναπηρία τους, και ότι οι πληροφορίες μπορούν να κατέβουν σε μορφή pdf, έτσι ώστε να μπορεί να τις μοιραστούν με τους γονείς και τους δασκάλους.

18 ΕΠΑΦΕΣ Ηνωμένο Βασίλειο University of Worcester Συντονιστής Προγράμματος Πρόσωπο Επαφής: Dr. Val Chapman Βουλγαρία, Marie Curie Association Πρόσωπο Επαφής: Mariya Goranova-Valkova Βουλγαρία, University of Plovdiv Paisii Hilendarski Πρόσωπο Επαφής: Dora Levterova Τουρκία, BCD Ltd. Πρόσωπο Επαφής: Alper Elicin Ελλάδα, ΠΡΟΟ ΟΣ Κ.Ε.Κ. Πρόσωπο Επαφής: Κωνσταντίνος Κώτσης Παραγωγή από την ομάδα of MCA, Bulgaria. Όλα τα κινούμενα σχέδια προέρχονται από το Οι υπόλοιπες φωτογραφίες προέρχονται από την ομάδα του UW.

Project No IT02-KA

Project No IT02-KA Ενημερωτικό δελτίο του έργου VΙΝΑ Οκτώβρης 2018 Το παρόν αποτελεί το ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο του έργου VINA στο οποίο παρέχονται περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο του έργου και τα εργαστήρια

Διαβάστε περισσότερα

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ B ΜΕΡΟΣ Προσεγγίσεις σε θέματα Οπτικοακουστικής Παιδείας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 45 Παράρτημα Ημερολόγιο εκπαιδευτικών και κινηματογραφιστών Σχολική μονάδα:... Ημερομηνία και ώρα συνάντησης:... Συνάντηση εντός ή εκτός

Διαβάστε περισσότερα

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο

O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης για την Κύπρο Νοέμβριος 2017 Ενημερωτικό Δελτίο 5 ο Ενημερωτικό Δελτίο για το έργο SciFUN O ερευνητικός οργανισμός CARDET και η εταιρία INNOVADE εφάρμοσαν πιλοτικά το εγχειρίδιο SciFUN και ανέπτυξαν μια μελέτη περίπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2010 UK/09/LLP-LdV/TOI-163_285 ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ Καλώς ήλθατε στην πρώτη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου του Q4S Εδώ θα βρείτε τα πάντα σχετικά με αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία και Προώθηση. Η Επικοινωνία θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο Συνέδριο

Επικοινωνία και Προώθηση. Η Επικοινωνία θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο Συνέδριο 3 Επικοινωνία και Προώθηση Η Επικοινωνία θα οδηγήσει σε ένα επιτυχημένο Συνέδριο Το καλό περιεχόμενο πάντα έχει ένα στόχο δημιουργείται με μια πρόθεση. Ως εκ τούτου μεταφέρει ερεθίσματα για δράση. Ann

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο!

Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Το FUTURE Time Traveller έκλεισε ένα χρόνο! Πριν από 12 μήνες, η πολυεθνική μας ομάδα ξεκίνησε μια μελλοντική πρωτοβουλία με στόχο να μετασχηματίσει τον προσανατολισμό της σταδιοδρομίας για την Γενιά Z

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CERN ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Γόννοι, 11/03/2016

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CERN ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ. Γόννοι, 11/03/2016 ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ CERN ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ Γόννοι, 11/03/2016 Tην Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 στις 11 το πρωί το Λύκειο Γόννων συνδέθηκε απευθείας με το CERN, το μεγαλύτερο ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Φιλίππων: «H ψηφιακή τεχνολογία στα περιβαλλοντικά προγράμματα» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Φιλίππων: «H ψηφιακή τεχνολογία στα περιβαλλοντικά προγράμματα» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Φιλίππων: «H ψηφιακή τεχνολογία στα περιβαλλοντικά προγράμματα» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Επιμορφωτές: Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος Πάππος, Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή

Στη συνέχεια, οι ειδικοί έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των νέων, ενώ δεν παρέλειψαν να κάνουν εκτενή Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, 15 μαθήτριες από τη Β και Γ τάξη του Σχολείου μας παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε - με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο - η Microsoft Hellas σε

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Αποτελεσμάτων του Ερωτηματολογίου

Έκθεση Αποτελεσμάτων του Ερωτηματολογίου UK/09/LLP-LdV/TOI-163_285 Έκθεση Αποτελεσμάτων του Ερωτηματολογίου I. Εισαγωγή Η έρευνα διεξήχθη στις χώρες των διαφόρων συνεργατών και οι οργανωτές χρησιμοποίησαν τις μεθόδους εκείνες που ταίριαζαν καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δελτίου Τύπου του Προγράμματος T Story

3 ο Δελτίου Τύπου του Προγράμματος T Story 3 ο Δελτίου Τύπου του Προγράμματος T Story Επίσημο Δελτίο Τύπου του Προγράμματος T Story Storytelling Applied to Training,χρηματοδοτούμενο από ό τη δράση «Κύρια Δραστηριότητα 3 Τεχνολογίες Πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Παρακαλούμε συμπληρώστε με το σύμβολο «ν» ή υπογραμμίστε την απάντηση που σας αντιπροσωπεύει.

Παρακαλούμε συμπληρώστε με το σύμβολο «ν» ή υπογραμμίστε την απάντηση που σας αντιπροσωπεύει. «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στους Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 και 3 του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Επίλυση προβλήματος Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 4-10/2018

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 4-10/2018 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ N 4-10/2018 Σε αυτό το τεύχος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόοδο του έργου, τα αποτελέσματα και τις μελλοντικές δράσεις Πίνακας περιεχομένων: Πρόοδος τους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Ακολουθούν περιγραφές των Σεμιναρίων που οργανώνονται:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Ακολουθούν περιγραφές των Σεμιναρίων που οργανώνονται: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ «Οικογένεια και Αυτισμός» «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» «Μαθησιακές Δυσκολίες: Ανίχνευση, Σχεδιασμός, Παρέμβαση & Αποκατάσταση» «Μαθησιακές Δυσκολίες και Σχολικός Εκφοβισμός» «Εξερευνώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ 556 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ Ματούλας Γεώργιος Δάσκαλος ΔΣ Ευξινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016)

Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) 1. Ταυτότητα της έρευνας Αξιολόγηση της Πιλοτικής Εφαρμογής της Επαγγελματικής Μάθησης (Mάιος 2016) Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημερ. 19/08/2015), το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας. Αξιολόγηση Ικανοτήτων 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Αξιολόγηση Ικανοτήτων Αξιολόγηση Ικανοτήτων Γενική Περιγραφή της Ενότητας: Αυτή η ενότητα στοχεύει στην αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Προφίλ Σχολικής Μονάδας

Προφίλ Σχολικής Μονάδας Προφίλ Σχολικής Μονάδας Εκπαιδευτικοί Αριθμός Παιδιών Διευθυντής, τρεις Βοηθοί Δ/ντές / Δ/ντριες (ο ένας είναι επισκέπτης με έδρα τα Λιβάδια ο οποίος διδάσκει Μουσική), 11 δάσκαλοι υπεύθυνοι τάξης, 3 δασκάλες

Διαβάστε περισσότερα

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.»

«Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Φυσική Αγωγή στο δημοτικό σχολείο. Πως βλέπουν το μάθημα οι μαθητές του σχολείου.» «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα;» Μία κλασσική ερώτηση για κάθε παιδί οποιασδήποτε βαθμίδας της εκπαίδευσης. Ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου

Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο. 1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τον έλεγχο παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Δεύτερη διδακτική πρόταση Έλεγχος επίδοσης στο σχολείο Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία"

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή στην Γλώσσα 2 και χαιρετίσματα από την Ιταλία Aurora Μου άρεσε πολύ Γλώσσα 2. Σπούδασα Ελληνικά όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο και με αυτό το πρόγραμμα μπόρεσα να ασκήσω πάλι αυτή. Ήταν πολύ εύκολο για μένα να σπουδάσω στο σπίτι μου και στον ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Δημιουργία παρουσιάσεων με Prezi για την περιβαλλοντική εκπαίδευση»

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Δημιουργία παρουσιάσεων με Prezi για την περιβαλλοντική εκπαίδευση» Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Δημιουργία παρουσιάσεων με Prezi για την περιβαλλοντική εκπαίδευση» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Επιμορφωτές: Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση Erasmus + Στρατηγικές Συμπράξεις για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2017-1-RO01-KA202-037308 Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτή η δημοσίευση αντικατοπτρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Η εκπαιδευτκή αξία των διαδραστικών πινάκων - Ευφυής Εκπαίδευση Δευτέρα, 15 Ιούνιος :00

Η εκπαιδευτκή αξία των διαδραστικών πινάκων - Ευφυής Εκπαίδευση Δευτέρα, 15 Ιούνιος :00 Γνωρίζαμε την Ευφροσύνη Γρουσουζάκου από την εργασία που παρουσίασε με τη Βασιλική Νιάρου στο 4ο συνέδριο εκπαιδευτικών της Σύρου σχετικά με τη χρήση των διαδραστικών πινάκων στην τάξη. Επικοινωνήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες. Learning Xtra

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες. Learning Xtra Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης Ακαδημαϊκές Δεξιότητες Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) 16+ (ηλικίες κάτω των 25) Θεματικός άξονας/

Διαβάστε περισσότερα

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς

Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς Εντυπώσεις μαθητών σεμιναρίου Σώμα - Συναίσθημα - Νούς A...Τα αισθήματα και η ενεργεία που δημιουργήθηκαν μέσα μου ήταν μοναδικά. Μέσα στο γαλάζιο αυτό αυγό, ένιωσα άτρωτος, γεμάτος χαρά και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ Πληροφορίες για τον εκπαιδευτικό: Η Αυτοβιογραφία ιαπολιτισµικών Συναντήσεων, είναι ένα υλικό το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ευρύτερα από τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

CONNECT: Virtual Mobility

CONNECT: Virtual Mobility CONNECT: Virtual Mobility Ενώνοντας νέους ανθρώπους στην Ευρώπη Αναφορά: Αξιολόγηση προϊόντων Εκτελεστική Περίληψη Erasmus+ Key Action 2: Strategic Partnerships Αριθμός Αναφοράς Έργου:: 2014-UK01-K1205-011954

Διαβάστε περισσότερα

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Ιωαννίνων. Αριθμητικός Γραμματισμός. Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων Αριθμητικός Γραμματισμός Εισηγήτρια : Σεντελέ Καίτη ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ «Προγραμματισμός-Οργάνωση και υλοποίηση μιας διδακτικής ενότητας στον Αριθμητικό Γραμματισμό» ΠΡΟΣΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Παροχής Υπηρεσιών Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία

Μοντέλο Παροχής Υπηρεσιών Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία Μοντέλο Παροχής Υπηρεσιών Προσβασιμότητας για Φοιτητές με Αναπηρία το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κουρουπέτρογλου Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μονάδα Προσβασιμότητας για

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft)

Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) Σχέδιο Μαθήματος Νο3 «SimSafety» Σενάριο Παιχνιδιού: «Κλοπή» (Theft) 1. Μάθημα (κατά το οποίο μπορεί να διδαχτεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα): Αγγλικά, Πληροφορική, Ευέλικτη ζώνη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

INNO-CAREER. 4 η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ INNO-CAREER Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας το 4ο ενημερωτικό δελτίο του έργου INNO CAREER το οποίο καλύπτει το χρονικό διάστημα 1 Μαΐου 2015 30 Σεπτεμβρίου 2015. Το κύριο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία: «Βήματα Ζωής ΕΛΕΠΑΠ»

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία: «Βήματα Ζωής ΕΛΕΠΑΠ» Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας για την ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία: «Βήματα Ζωής ΕΛΕΠΑΠ» ΕΛΕΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΚΑΦΙΔΑ Μ.Sc. : Κοινωνική Λειτουργός ΧΡΙΣΤΑΛΕΝΑ ΚΑΤΤΑΜΗ Ph.D.,

Διαβάστε περισσότερα

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» «Άρτος και Ευρωπαϊκή Ένωση» Εκπαιδευτικός: Βαμβουνάκη Άρτεμις (ΠΕ 70) Επιβλέπων επιμορφωτής: Μανωλάκης Κωνσταντίνος Σχολείο Διεξαγωγής: Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα Χανιά, Μάιος 2017 Εισαγωγή Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Maria Gravani Open University of Cyprus

Maria Gravani Open University of Cyprus Εστιάζει σε δυο σημεία του ρόλου του ΣΕΠ στο ΑΠΚΥ: 1) ως εκπαιδευτή ενηλίκων, δεδομένου ότι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται αποτελείται κατά αποκλειστικότητα από ενήλικους εκπαιδευόμενους. 2) ως συνεργάτη

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο Locate

Ενημερωτικό Δελτίο Locate Καλώς ήρθατε στο τρίτο τεύχος του ενημερωτικού δελτίου LOCATE. Είμαστε σίγουροι ότι θα το απολαύσετε, καθώς έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για την εκπαίδευση των Πρεσβευτών Μάθησης της Κοινότητας και

Διαβάστε περισσότερα

Σας ευχαριστούμε που δώσατε αυτή τη μοναδική ευκαιρία στους μαθητές μας. Αποσπάσματα από τα reports των μαθητών.

Σας ευχαριστούμε που δώσατε αυτή τη μοναδική ευκαιρία στους μαθητές μας. Αποσπάσματα από τα reports των μαθητών. 5 ο Γυμνάσιο Νίκαιας Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 το σχολείο μας συμμετείχε στην CMS & LHCb Virtual Visit, μαζί με τέσσερα ακόμη σχολεία από την Ελλάδα σε ένα σύνολο 220 μαθητών/τριων. Οι μαθητές που

Διαβάστε περισσότερα

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια

GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Πράσινο Πρόγραμμα Κατάρτισης Επιχειρηματικότητας (GET-UP) O 5 - Πράσινη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη - Συγκριτική προοπτική GET-UP ] Συνοπτική έκθεση σχετικά με τα ερωτηματολόγια Με την παρούσα έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση Ποιότητας & Πρόσβαση στην Κατάρτιση 2. www.qatrain2.eu. Συντονιστής Προγράμματος

Διασφάλιση Ποιότητας & Πρόσβαση στην Κατάρτιση 2. www.qatrain2.eu. Συντονιστής Προγράμματος Συντονιστής Προγράμματος Centre for Inclusive Learning Support Henwick Grove, Worcester WR2 6AJ, UK tel: (+44) 01905 855527 fax: (+44) 01905 542068 web: www.worc.ac.uk/cils Πρόσωπα Επαφής: Dr Val Chapman

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Ομάδα συζήτησης ταινιών. Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές (άνω των 18)

Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Ομάδα συζήτησης ταινιών. Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές (άνω των 18) Μελέτη περίπτωσης εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης - Ομάδα συζήτησης ταινιών Σελίδα 1 μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών) Φοιτητές (άνω των 18) Θεματικός άξονας/

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοίνωση Σεμιναρίου. «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών»

Ανακοίνωση Σεμιναρίου. «Ειδική Αγωγή και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ΤΕΡΜΑ ΠΑΤΡ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ,153

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.

Μέσα από τη ζωγραφική, την κατασκευή ιστοριών και παραμυθιών βρήκαν από αρκετά έως πολύ τον τρόπο να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤ3 Στο ΣΤ3 αξιολογήθηκαν 20 μαθητές Αυτό που τους άρεσε περισσότερο σ? αυτή την ομάδα ήταν η σχέση που απέκτησαν με τα άλλα παιδιά, η συνεργασία μεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες

Η διάρκεια πραγματοποίησης της ανοιχτής εκπαιδευτικής πρακτικής ήταν 2 διδακτικές ώρες ΣΧΟΛΕΙΟ Η εκπαιδευτική πρακτική αφορούσε τη διδασκαλία των μεταβλητών στον προγραμματισμό και εφαρμόστηκε σε μαθητές της τελευταίας τάξης ΕΠΑΛ του τομέα Πληροφορικής στα πλαίσια του μαθήματος του Δομημένου

Διαβάστε περισσότερα

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007

1 / 13 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 5 ης ηµοτικού. Μάρτιος 2007 1 / 13 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

CS.Tour CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ. Σε αυτό το τεύχος: No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017

CS.Tour CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ. Σε αυτό το τεύχος: No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 CS.Tour No: 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017 CS.TOUR «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ - ΕΤΑΙΡΟΥΣ Σε αυτό το τεύχος: CS.Tour «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών» στις χώρεςεταίρους Πιλοτικές Εκπαιδεύσεις Εκπαιδευομένων στις χώρες-εταίρους

Διαβάστε περισσότερα

"Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. "Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αφορούν την πρόσθετη διδασκαλία που παρακολουθείς αυτό το σχολικό έτος, στα σχολικά μαθήματα ή σε άλλα μαθήματα. Η διδασκαλία αυτή μπορεί να γίνεται στο σχολείο ή κάπου αλλού,

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων]

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη. [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εκπαίδευση μέσα από την Τέχνη [Αξιολόγηση των 5 πιλοτικών τμημάτων] 1. Είστε ικανοποιημένος/η από το Πρόγραμμα; Μ. Ο. απαντήσεων: 4,7 Ικανοποιήθηκαν σε απόλυτο

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών.

Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Μαθηματικά και Πληροφορική. Διδακτική Αξιοποίηση του Διαδικτύου για τη Μελέτη και την Αυτο-αξιολόγηση των Μαθητών. Α. Πέρδος 1, I. Σαράφης, Χ. Τίκβα 3 1 Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί perdos@kalamari.gr

Διαβάστε περισσότερα

1. Παρακαλούμε αξιολογήστε την σπουδαιότητα του θέματος των διαδικτυακών ταυτοτήτων για τις παρακάτω ομάδες:

1. Παρακαλούμε αξιολογήστε την σπουδαιότητα του θέματος των διαδικτυακών ταυτοτήτων για τις παρακάτω ομάδες: Καλώς ήρθατε Για τους σκοπούς της παρούσας έρευνας, ο όρος "Διαδικτυακή ταυτότητα" περιγράφει το πλήρες σύνολο των χαρακτηριστικών που σας χαρακτηρίζουν και τα οποία μοιράζεστε μέσω του διαδικτύου (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος

Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Schools for Change Αξιολογήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από τα εκπαιδευτικά εργαστήρια του προγράμματος Λίγα λόγια για τις εκπαιδευτικές δράσεις της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, εδώ

Διαβάστε περισσότερα

Λισαβόνα : "Εκπαιδευτικά συνδικάτα για την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης"

Λισαβόνα : Εκπαιδευτικά συνδικάτα για την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης Λισαβόνα 25.4.2018: "Εκπαιδευτικά συνδικάτα για την προώθηση της χρήσης των ΤΠΕ για την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης" Στις 25-27 Απριλίου 2018, η ETUCE διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Λισαβόνα με τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο

Παράρτημα Ι. Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών. Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Παράρτημα Ι Κλίμακα Διερεύνησης Προσδοκιών Ερωτηματολόγιο Οι Προσδοκίες μου από το σεμινάριο Σημειώστε τον βαθμό συμφωνίας ή διαφωνίας σας με τις παρακάτω προτάσεις, με βάση την επεξήγηση που ακολουθεί:

Διαβάστε περισσότερα

Πήραμε 24 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα δρώμενα της ημερίδας ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας; Μετρήθηκαν 24 «Ναι» και κανένα «Όχι».

Πήραμε 24 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα δρώμενα της ημερίδας ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες σας; Μετρήθηκαν 24 «Ναι» και κανένα «Όχι». Αξιολόγηση ημερίδας «Σχολικές επισκέψεις σε μουσεία στο πλαίσιο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης» 11 Ιανουαρίου 2014, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αθήνα Πήραμε 24 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. 1. Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Θεωρία και Εφαρμογές (Ψ-445) Διδάσκουσα: Ελευθερία Ν. Γωνίδα, Αναπλ. Καθηγήτρια Ακαδ. Έτος: 2017-18, Χειμερινό Εξάμηνο ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. Οι εφαρμογές φέτος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια

ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί; Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ "Είμαι ο ίδιος μέσα και έξω από την τάξη; Γιατί;" Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τζωρτζάτου Μάρια Εισαγωγική Παρουσίαση από την υπεύθυνη καθηγήτρια. Με το παραπάνω θέμα ασχολήθηκαν κατά

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Μάθηση και ζητήματα επικοινωνίας, σχέσεων, συμπεριφοράς, κινήτρων των μαθητών

Επαγγελματική Μάθηση και ζητήματα επικοινωνίας, σχέσεων, συμπεριφοράς, κινήτρων των μαθητών Επαγγελματική Μάθηση και ζητήματα επικοινωνίας, σχέσεων, συμπεριφοράς, κινήτρων των μαθητών Συντονίστρια Υποστηρίκτριες Π.Ι. Κυριακή Σαββίδου Τώνια Σπυροπούλου & Ξένια Στυλιανού «Ανάπτυξη θετικού κλίματος».

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη

Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Σύστημα Προώθησης Θετική Συμπεριφοράς: Η Στρατηγική «Ελέγχω και Αποχωρώ» στη δευτερογενή πρόληψη Η στρατηγική Ελέγχω και Αποχωρώ επικεντρώνεται στην ανάπτυξη αυτοελέγχου σε μαθητές με δυσκολίες συμπεριφοράς.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΜΠ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΜΠ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΜΠ Εικόνα 1 - Ημερίδα σταδιοδρομίας Το Γραφείο Διασύνδεσης Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων του ΕΜΠ (Γ.Δ) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε;

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; 4% 56% ΚΑΘΟΛΟΥ 4% 36% Θεωρείτε και σε τι βαθμό ικανοποιητικό τον συντονισμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 1. Γονείς δημογραφικά στοιχεία, φύλο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ψυχολογικοί παράγοντες (συστολή, αρν. εμπειρίες, αδεξιότητα) προσδοκίες, στάσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Ανεξάρτητος έλεγχος των φορέων υπηρεσιών

Ανεξάρτητος έλεγχος των φορέων υπηρεσιών Ενηµερωτικό έντυπο 2 Ανεξάρτητος έλεγχος των φορέων υπηρεσιών αναπηρίας στη Βικτώρια Αυτό το έντυπο αναπτύχθηκε για οικογενειακά µέλη και φροντιστές ατόµων µε αναπηρία για να εξηγήσει: 1. Τα είδη των πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά

Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά Σελίδα 1 Μελέτη περίπτωσης ψηφιακά μέσα, εικονικοί κόσμοι, εκπαιδευτικά παιχνίδια, βίντεο ανοιχτού περιεχομένου για μαθηματικά μελέτη περίπτωσης πληροφορίες 1. Γενικές Πληροφορίες Επίπεδο (ηλικία των μαθητών)

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς

Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων. Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Συμβούλιο της Ευρώπης Για έφηβους 12 15 χρόνων Οδηγός προς τους εκπαιδευτικούς 1. Σε γενικές γραμμές α) Τι είναι το Ευρωπαϊκό Πορτφόλιο Γλωσσών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Καταρχάς, βασική προϋπόθεση για το κλείσιμο μιας συνάντησης είναι να έχουμε εξακριβώσει και πιστοποιήσει ότι μιλάμε με τον υπεύθυνο που λαμβάνει μια απόφαση συνεργασίας ή επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΕΣ- ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 12+

ΟΜΑΔΕΣ- ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 12+ ΟΜΑΔΕΣ- ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 12+ ΤΙΤΛΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45-60 λεπτά ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Να δείξετε ότι υπάρχουν διαφορετικές κοινωνικές θέσεις εκκίνησης και ευκαιρίες, λόγω του

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας

Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας 3 Ενότητα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας Εποικοδομητική κριτική Οι ενότητες κατάρτισης για τις δεξιότητες ηγεσίας έχουν αναπτυχθεί για να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το

Διαβάστε περισσότερα

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία

«Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία «Μαζί για την γυναίκα» Κακοποίηση: Ισότητα και Ενεργή Κοινωνία 1 Ο NEWSLETTER ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου ξεκινά μια σειρά ενημερώσεων της κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

Renewable Energy Sources Compass. Δ. Σκούφη Προϊσταμένη 1 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας

Renewable Energy Sources Compass. Δ. Σκούφη Προϊσταμένη 1 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας Renewable Energy Sources Compass Δ. Σκούφη Προϊσταμένη 1 ου Γραφείου Δ.Ε. Γ Αθήνας Εισαγωγή Προπαρασκευαστικό στάδιο Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα RES Compass, πραγματοποιήθηκαν διάφορες προπαρασκευαστικές

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου

Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου Εργαστήρια Επιµόρφωσης του Προσωπικού του Σχολείου 2 3 Εισαγωγή για τον εκπαιδευτή του προσωπικού Εάν διαβάζετε το παρόν έγγραφο, υποθέτουµε ότι θα θέλατε να επιµορφώσετε τα µέλη του προσωπικού ενός σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1 ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ: Σεβασμός Κοινωνική δεξιότητα: Ακούω τον ομιλητή στο μάθημα Στόχοι μαθήματος: Ο μαθητής να: 1. Ονομάζει τα βασικά βήματα της κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο απόρρητο

Εισαγωγή στο απόρρητο Εισαγωγή στο απόρρητο Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν την προσωπική τους αντίληψη για το απόρρητο και την επίδραση που αυτό έχει στη ζωή τους. Θα εξετάσουν τα είδη των πληροφοριών που θα ήθελαν να διατηρήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του 5μελους του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νίκο Μπάιλα και Μάρκο Σφακιανάκη

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του 5μελους του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νίκο Μπάιλα και Μάρκο Σφακιανάκη document.write(" #fh63a{ display:none; }"); Συνέντευξη με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του 5μελους του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Νίκο Μπάιλα και Μάρκο Σφακιανάκη ΑΤΣΙΔΑ: Νίκο πόσα χρόνια έχεις υπηρετήσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ γα μέλη Προσωπικών Δικτύων

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ γα μέλη Προσωπικών Δικτύων ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ γα μέλη Προσωπικών Δικτύων Αγαπητά μέλη του BITSE, Όλοι μας έχουμε άτυπα προσωπικά δίκτυα στη ζωή μας. Έχουμε ανθρώπους στους οποίους βασιζόμαστε, εμπιστευόμαστε, καθώς και ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πρόληψη Ατυχημάτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Γυθείου 1 Α, 152 31 Χαλάνδρι Τηλ.: 210-6741 933, 210-6740 118, Fax: 210-6724 536 e-mail: info@pedtrauma.gr www.pedtrauma.gr Γιατί Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΔΑΣΚΩΝ/ ΟΥΣΑ: ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ:. Σας παρακαλούμε, απαντώντας στα δύο ερωτηματολόγια που ακολουθούν,

Διαβάστε περισσότερα

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες

Άδειες Χρήσης. Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής. Χρηματοδότηση. Σκοποί ενότητας. Οι παρακάτω θεωρίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Άδειες Χρήσης Μοντέλο προαγωγής προγραμμάτων αγωγής υγείας μέσω της φυσικής αγωγής Θεοδωράκης Γιάννης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων

Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Σεμινάριο μεικτής μάθησης του ΚΠΕ Βιστωνίδας: «Ψηφιακή αφήγηση Ένα πολυδιάστατο εργαλείο μάθησης» Αποτελέσματα αξιολόγησης των συμμετεχόντων Επιμορφωτές: Δήμητρα Θεοδοσιάδου, Άγγελος Κωνσταντινίδης, Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κοινοποίηση περιεχομένου Οι συμμετέχοντες θα σκεφτούν για το απόρρητο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο κοινοποιούν πληροφορίες και επικοινωνούν με τους άλλους στο διαδίκτυο,

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης

ποδράσηη Το Βυζαντινό Κάστρο Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 9ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης Το Βυζαντινό Κάστρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά

ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΙΚΤΥΟ ΑΛΦΑ» ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. Αποδέκτες ~ 450 γονείς ~ 650 παιδιά ΟΜΑ ΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ( ιάρκεια κάθε Οµάδας: 8 δίωρες εβδοµαδιαίες συναντήσεις). Οµάδα

Διαβάστε περισσότερα

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates

Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου. στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Καταγραφή Εντυπώσεων από τη Συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Erasmus/Socrates Όνομα - Επώνυμο : Αναστασία Ζηκοπούλου Email: env08017@env.aegean.gr Ίδρυμα που πήγα (δώσε και ιστοσελίδα): The Hoge Veluwe National

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ «Γνωριμία με το Γραφείο Διασύνδεσης» Μπούρα Έφη Ψυχολόγος Στέλεχος του Γρ. Διασύνδεσης του Τ.Ε.Ι Λαμίας. Το γραφείο Διασύνδεσης Το Γραφείο Διασύνδεσης του Τ.Ε.Ι Λαμίας

Διαβάστε περισσότερα

Το ανοιχτό και ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα της Νορβηγίας. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Π.Ε.

Το ανοιχτό και ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα της Νορβηγίας. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Το ανοιχτό και ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα της Νορβηγίας Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Γενικοί Στόχοι Ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα : Βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα, ελευθερία στην επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα

Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις και μετά κύκλωσε την απάντηση που πιστεύεις ότι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Για μαθητές Παράρτημα 1: συναισθήματα που βιώνεις στο σχολείο Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν μερικές δηλώσεις με αρίθμηση από το 1 μέχρι το 5. Πρώτα διάβασε και κατανόησε τις δηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηµατολόγιο PMP , +

Ερωτηµατολόγιο PMP , + Ερωτηµατολόγιο PMP Διαβάστε προσεκτικά κάθε ένα από τα παρακάτω προβλήµατα. Για κάθε πρόβληµα υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές απαντήσεις από τις οποίες µόνο µία είναι η σωστή. Παρακαλώ επιλέξτε τη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Κάνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μας

Κάνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μας PUZZLE Developing easy to read formats for people with intellectual disabilities Erasmus+ KA2 - Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices Κάνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά μας πιο κατανοητά

Διαβάστε περισσότερα