Κεφάλαιο 5. Πεδία δράσης του οργανωμένου εγκλήματος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 5. Πεδία δράσης του οργανωμένου εγκλήματος"

Transcript

1 44 Κεφάλαιο 5 Πεδία δράσης του οργανωμένου εγκλήματος Το οργανωμένο έγκλημα (ΟΕ) συνιστά ένα σύνθετο και πολυφασικό ζήτημα και, επιπλέον, ένα ζήτημα που είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, όπως μεταβαλλόμενες είναι οι θεωρητικές και νομικές προσεγγίσεις, καθώς και οι μέθοδοι αντιμετώπισής του. Στις δεδομένες συνθήκες, στη διεθνή βιβλιογραφία τείνει να υπάρχει μια σχετική ομοφωνία ως προς τα κύρια πεδία όπου το ΟΕ εμφανίζεται και δραστηριοποιείται. Τα κύρια πεδία δράσης του ΟΕ τουλάχιστον κατά την τελευταία 20ετία αποτελούν συγχρόνως και τους κύριους παραγωγούς εισοδήματος για τις ομάδες ΟΕ. Όμως, όπως θα δειχθεί στη συνέχεια, υπάρχουν και άλλα ανάλογα πεδία μικρότερης σημασίας στα οποία δραστηριοποιείται το ΟΕ. Πρέπει να τονιστεί σχετικά ότι το ΟΕ δεν κάνει την εμφάνισή του σε όλο το εύρος που εκτείνεται η εγκληματικότητα. Εμφανίζεται μόνον στα πεδία που πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, οι βασικές από τις οποίες είναι οι ακόλουθες: Μια πρώτη προϋπόθεση είναι ότι το ΟΕ είναι δυνατό να εμπλακεί σε κάθε δράση που υπόσχεται κάποιο κέρδος ή όφελος γενικότερα. Μια επικρατούσα άποψη είναι πως το ΟΕ αναπτύσσεται στα κενά της αγοράς, στις περιοχές που η νόμιμη αγορά αρνείται να προσφέρει αγαθά ή υπηρεσίες που ζητούνται από το κοινό. Ακριβέστερα, δεν αναπτύσσεται σε όλα τα κενά, αλλά αυτά που τα επιμέρους «αγοραστικά κοινά» είναι μάλλον πολυπληθή καθώς και σχετικά σταθερά στη ζήτησή τους και συνεπώς ή μάζα των κερδών υπερβαίνει κάποια συνήθως υψηλά ελάχιστα. Συνεπώς, το ΟΕ αντλεί εισοδήματα παρέχοντας αγαθά ή και υπηρεσίες που ζητούνται μεν αλλά η πολιτεία εκτιμά ότι δεν πρέπει να προσφέρονται και να καταναλώνονται από τους πολίτες της. 51 Δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι το ΟΕ τείνει να εμπλέκεται σε κερδοφόρες δράσεις που χαρακτηρίζονται από χαμηλή διακινδύνευση, χαμηλό ρίσκο. Ή τουλάχιστον, σε δράσεις 51 Το ειδικό συμπέρασμα αμφισβητείται εμμέσως και μερικώς στη συνέχεια από τον Schelling.

2 45 που περικλείουν συγκριτικά χαμηλότερο συντελεστή διακινδύνευσης, χαμηλότερο ρίσκο απ` αυτό που είναι διατεθειμένος να δεχθεί ως συντελεστή ο εγκληματίας που δρα ατομικά, όπως και η μικρή ομάδα ή η περιστασιακή συμμορία. Βέβαια, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι τόσο το κέρδος όσο και το ρίσκο είναι σχετικά μεγέθη. Μια ομάδα ΟΕ στα πρώτα βήματα σχηματισμού της είναι διατεθειμένη να δράσει για πιο περιορισμένα κέρδη ή/και αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο από μιαν εδραιωμένη ομάδα με πολυετή δράση. Επίσης, τα ανάλογα είναι αναμενόμενο να πράξει μια ομάδα με αφετηρία της χώρα σε οικονομική κρίση (για παράδειγμα, τη Ρωσία) ή γκέττο σε μεγάλα αστικά κέντρα (για παράδειγμα, όπως αυτά που σχηματίζονται γύρω από το κέντρο της Αθήνας καθώς και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα). Όμως, το προσδοκώμενο υψηλό κέρδος ή/και το χαμηλό ρίσκο δεν αρκούν ως προϋποθέσεις για την εμφάνιση και ανάπτυξη του ΟΕ. Μια τρίτη προϋπόθεση εμφανίζεται ως εξίσου αναγκαία. Όπως και σε πολλά άλλα πεδία της κοινωνικής ζωής, έτσι και στο έγκλημα: Υπάρχουν εγκληματικές δράσεις που για να επιτευχθούν για να οδηγήσουν τους δράστες στην ατιμώρητη κερδοφορία έχουν ως προ-απαιτούμενο την οργάνωση κλίμακας. Με άλλα λόγια, για να υπάρξει έστω και η προοπτική της ατιμώρητης κερδοφορίας, οι συγκεκριμένες δράσεις πρέπει να έχουν συλλογικό χαρακτήρα, δηλαδή να είναι συλλογικές δράσεις. Και αυτά φαίνονται να ισχύουν στις περιπτώσεις των περισσοτέρων, αν όχι όλων, των αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρονται παράνομα από το ΟΕ. Για παράδειγμα, η προώθηση της ηρωίνης στον καταναλωτή της απαιτεί ένα μεγάλο αρχικό κεφάλαιο ώστε να καλυφθούν τα πρώτα έξοδα. Επίσης, αποτελεί μια πολυφασική διαδικασία που, σχηματικά, περιλαμβάνει: - (α) την παραγωγή της πρώτης ύλης, η οποία απαιτεί μήνες, εκατοντάδες ή χιλιάδες ή ακόμα και δεκάδες χιλιάδες αγρότες, και μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας πολλών χιλιάδων στρεμμάτων` - (β) την αποθήκευση σε μεγάλες εγκαταστάσεις - (γ) την επεξεργασία σε εργαστήρια ώστε να παραχθεί το τελικό προϊόν για τη λειτουργία τους, τα εργαστήρια αυτά χρειάζονται ειδικευμένο και ανειδίκευτο προσωπικό, όργανα και εργαλεία, πρόσθετα χημικά και ενέργεια` - (δ) τη μεταφορά, μια συχνά πολύμηνη επιχείρηση σε αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και μέσω πολλαπλών συνοριακών ελέγχων`52 52 Η Luise Shelley αναφέρει ότι σε μία και μοναδική περίπτωση τα ναρκωτικά παράχθηκαν στο Πακιστάν και μεταφέρθηκαν μέσω θαλάσσης στο λιμάνι της Mombasa (Κένυα). Εκεί προστέθηκαν σε ένα φορτίο τσαγιού και στάλθηκαν στο Durban (Νότια Αφρική) και κατόπιν στη Haifa (Ισραήλ). Εκεί το παράνομο φορτίο μεταφέρθηκε σε άλλο εμπορικό πλοίο εταιρείας που κάνει κάθε 15 μέρες δρομολόγια προς την Costanza (Ρουμανία). Από τη Ρουμανία, μια Ισραηλο-ρουμανική ναυτιλιακή εταιρεία ανέλαβε τη μεταφορά τους στην Bratislava (Σλοβακία). Επόμενο και τελευταίο σταθμό του το φορτίο είχε κάποιο λιμάνι της

3 46 - (ε) την προώθηση στην αγορά από στρατιές μικρεμπόρων` - (στ) τη συγκέντρωση του χρήματος, συνήθως σε μικρά χαρτονομίσματα` - (ζ) το ξέπλυμα του χρήματος μέσω υπεράκτιων επιχειρήσεων αλλά και τραπεζών` - (η) την αντίστροφη πορεία του χρήματος, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα των προηγούμενων φάσεων και να πληρωθούν όλοι οι μετέχοντες. Όπως είναι φανερό, δράσεις αυτής της κλίμακας και των αυτών των απαιτήσεων δεν είναι δυνατό να αναληφθούν από άτομα, μικρο-ομάδες ή συμμορίες. Η ειδική εκτίμηση δεν μηδενίζει την αξία θεωρήσεων όπως αυτή του Reuter (βλ. παραπάνω) αλλά μάλλον προτείνει τον περιορισμό της σε ομάδες ΟΕ που τείνουν να ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τύπους οργανωμένης εγκληματικής δράσης (για παράδειγμα, την τοκογλυφία), να έχουν περιφερειακό χαρακτήρα (για παράδειγμα, να περιορίζονται στο (ε) ή το (στ)), ή να δρουν σε περιοχές του πλανήτη που μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν μιαν ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ομάδων ΟΕ (τα Βαλκάνια αποτελούν μέχρι στιγμής ένα ανάλογο παράδειγμα). Στα περισσότερα από τα πεδία της κοινωνικής ζωής που εμφανίζονται οικονομικά προσανατολισμένες εγκληματικές δράσεις, οι ευρύτερες συνθήκες δεν επιτρέπουν τον συνδυασμό υψηλού κέρδους, χαμηλού ρίσκου και, συγχρόνως, οργάνωσης κλίμακας. Όμως, σε ορισμένα πεδία ο συνδυασμός αυτός αποδεικνύεται δυνατός, το δε οργανωμένο έγκλημα εντοπίζεται να δραστηριοποιείται σε κάποια από αυτά. 53 Στα τέλη του 20ου αιώνα, ως κύρια πεδία δράσης του ΟΕ εμφανίζονται: (α. Η παράνομη παροχή αγαθών) Η παράνομη παροχή αγαθών αποτελεί τον πυρήνα της δραστηριοποίησης των ομάδων ΟΕ. Ουσιαστικά, το οργανωμένο έγκλημα δεν αποτελεί απλώς ένα άθροισμα ομάδων αλλά επιπλέον και, ίσως, κατά πρώτο λόγο ένα δίκτυο που εκτείνεται σε πλανητική κλίμακα. Ελάχιστα είναι τα αγαθά τη διακίνηση των οποίων κάποιες ομάδες ΟΕ δεν είναι σε θέση να αναλάβουν, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Εκτός της οργάνωσης Ιταλίας, αλλά οι διωκτικές αρχές παρενέβησαν αποτελεσματικά, εντοπίζοντας το δίκτυο στην Costanza. Ο επικεφαλής του δικτύου ήταν Γερμανός πολίτης καταγόμενος από την Ουγκάντα, ο οποίος εργαζόταν για μια ρουμανική επιχείρηση. L. I. Shelley. Transnational Organized Crime: An Imminent Threat to the Nation State?, Journal of International Affairs, 1995, τ. 48 (2), σσ Υπενθυμίζεται δε ότι υπάρχουν και άλλα πεδία που υπόσχονται υψηλά κέρδη και χαμηλό ρίσκο, αλλά δεν είναι δυνατό να δημιουργηθούν οι σχετικές οργανώσεις κλίμακας μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

4 47 κλίμακας που είναι αναγκαίο να διαθέτει μια ομάδα ΟΕ, ουσιαστικά το παγκόσμιο δίκτυο ΟΕ αποτελεί έναν σύνδεσμο ένα interface που όχι μόνον επιτρέπει αλλά και διευκολύνει τη δράση. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι δυνατό ακόμα και ομάδες που είναι οργανωμένες αλλά έχουν περιορισμένο αριθμό μελών να αναλάβουν κάποιες ειδικές δράσεις περιφερειακού χαρακτήρα, συνήθως τη διακίνηση αγαθών των οποίων η ζήτηση δεν έχει μαζικό χαρακτήρα, όπως έχουν τα ναρκωτικά για παράδειγμα. Η παράνομη παροχή αγαθών μπορεί να διακριθεί σε δύο τύπους: Στην παροχή παράνομων αγαθών και την παροχή νόμιμων αγαθών με παράνομο τρόπο. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις αγαθών η διάκριση δεν είναι εύκολη. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις διαφορετικές αντιλήψεις και νομοθεσίες που επικρατούν σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα και η Ολλανδία προσεγγίζουν το ζήτημα των ναρκωτικών στη βάση διαφορετικών αρχών. Συνεπώς, το ορίζουν ως διαφορετικό πρόβλημα και, συνεπώς, εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές λύσης. Επίσης, ενώ στην Ελλάδα απαγορεύεται η οπλοφορία με την εξαίρεση ειδικών κατηγοριών (Στρατός, Αστυνομία κλπ.) στις ΗΠΑ επιτρέπεται: το όπλο θεωρείται νόμιμο αγαθό, εφόσον ο πιθανός αγοραστής πληροί ορισμένες προϋποθέσεις (λευκό ποινικό μητρώο κλπ.). Οπότε, στις ΗΠΑ, εκτός της βιομηχανίας που προωθεί όπλα με νόμιμο τρόπο έχει αναπτυχθεί και μια βιομηχανία παράνομης προώθησής τους. 54 Τα αγαθά των οποίων μεγάλο μέρος ή και το σύνολο της διάθεσης έχει αναλάβει το ΟΕ είναι κυρίως: - ναρκωτικά - όπλα - πυρηνικό υλικό - πορνογραφικό υλικό 55 - κλεμμένα (αυτοκίνητα, hi-fi, φάρμακα) - λαθραία (τσιγάρα, ρουχισμός, μικροσυσκευές, γούνες) - έργα τέχνης - αρχαία και αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς - σπάνια είδη ζώων - ανθρώπινα όργανα. Θα πρέπει ίσως να τύχει ιδιαίτερης προσοχής ότι σε ορισμένα από αυτά το ΟΕ έχει αναλάβει και την παραγωγή τους, ολική ή μερική κυρίως κάποιων τύπων ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη. 54 Εντός της συγκεκριμένης χώρας. Για τις βιομηχανίες προώθησης όπλων εκτός των ΗΠΑ, η μελέτη επανέρχεται στη συνέχεια. 55 Όπως, πορνογραφία ανηλίκων, snuff (βιασμός, βασανισμός, δολοφονία) κλπ.

5 48 Ως προς την παράνομη παροχή αγαθών το ΟΕ εμφανίζει έναν κυρίως συμβιωτικό χαρακτήρα με την ευρύτερη κοινωνία. Το ΟΕ ανταποκρίνεται σε κοινωνικές επιθυμίες αυτές που εκφράζονται με τη μορφή της οικονομικής ζήτησης από πληθυσμούς που ο αριθμός τους αρκεί για να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις του ΟΕ. Έτσι, τα ναρκωτικά και κάποια λαθραία απευθύνονται σε μεγάλο αριθμό ατόμων που καταβάλλουν σχετικά περιορισμένο οικονομικό κόστος το κάθε ένα. Αντίθετα, το πυρηνικό υλικό και τα έργα τέχνης απευθύνονται σε πλούσιους ιδιώτες, επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις χωρών. Το γεγονός ότι η πολιτεία στις περισσότερες περιπτώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειονότητας απαγορεύει την κάλυψη των συγκεκριμένων επιθυμιών θέτει μεν όρους αλλά δεν αναιρεί τη συμβιωτικότητα μεταξύ ΟΕ και ευρύτερης κοινωνίας. Βέβαια, η θέση των διάφορων αγαθών στην κοινωνία αλλά και το οργανωμένο έγκλημα που αναλαμβάνει να ικανοποιήσει τη σχετική ζήτηση δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ένα συνοπτικό παράδειγμα της συνθετότητας του ζητήματος, παρέχει ο George Winslow σε μιαν εστίασή του στο οργανωμένο έγκλημα γύρω από τα ναρκωτικά: 56 Ο Winslow απορρίπτει σαν απλοϊκή τη συντηρητική άποψη ότι τα ναρκωτικά αποτελούν τοξικό παραπροϊόν των ανεκτικών πολιτισμικών αξιών που αναπτύχθηκαν κατά τη δεκαετία του Μετά από κριτική στις θεωρήσεις που προσπαθούν να εξηγήσουν και ερμηνεύσουν το φαινόμενο του οργανωμένου εγκλήματος περιορίζοντας την εστίασή τους σ` αυτό χωρίς να λαβαίνουν υπόψη το ευρύτερο ιστορικό κοινωνιακό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε, ο Winslow έρχεται να καταθέσει μιαν ερμηνεία που εκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα, εμπλέκει πολλές κοινωνίες και έχει ιστορικό βάθος. Κατ` αυτόν, η θεαματική ανάπτυξη του πλέγματος παραγωγή-διακίνησηκατανάλωση δεν έχει ως αφετηρία τη ζήτηση από μέρους των καλομαθημένων νεαρών από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα αλλά είναι ένα σύνθετο φαινόμενο συνδεδεμένο με τα φαινόμενα της συσσώρευσης κεφαλαίου, της επιθετικότητας των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των ισχυρών κυβερνήσεων της Δύσης προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου τις ευφημιστικά αποκαλούμενες αναπτυσσόμενες χώρες και της αναδιοργάνωσης της παγκόσμιας οικονομίας σε μια κατεύθυνση που στα τέλη του 20 ου αιώνα θα οριζόταν ως παγκοσμιοποίηση. «Αν και υπέστη μια σοβαρή αναστάτωση από τον 2 ο Παγκόσμιο Πόλεμο, το εμπόριο ναρκωτικών διευρύνθηκε ταχύτατα από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και καθ` όλη τη δεκαετία του 1950 όταν η Αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να υποστηρίζει τις φιλοαμερικανικές ελίτ στον Τρίτο Κόσμο και εφάρμοσε οικονομικές πολιτικές σχεδιασμένες να βοηθήσουν μεγάλες επιχειρήσεις. Οι πολιτικές αυτές έδωσαν μεγάλη ώθηση στις ξένες 56 Στη εξαιρετική μελέτη του Capital Crimes (New York: Monthly Review Press, 1999) σσ

6 49 επενδύσεις, τα κέρδη, το παγκόσμιο εμπόριο, και την ισχύ των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Συγχρόνως όμως, επέτρεψαν στις διεφθαρμένες κυβερνήσεις τις Ταϊλάνδης, της Ταϊβάν και του Βιετνάμ να πραγματοποιούν κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών. Σταδιακά, κατά τις δεκαετίες του 1950, 1960 και 1970, κυβερνήσεις όπως αυτές, παγκόσμια πολιτική αταξία και παγκόσμιες οικονομικές αλλαγές κατέστρεψαν διάφορες τοπικές αγροτικές οικονομίες και έσπρωξαν εκατοντάδες χιλιάδες αγροτών σε υπόγειες οικονομίες, που οργανώθηκαν σε τεράστιες αγρο-βιομηχανίες από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες με ισχυρές σχέσεις με δικτάτορες υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η παραγωγή οπίου και των προϊόντων γνώρισε μιαν αστρονομική έκρηξη σ` αυτές τις δεκαετίες και σ` αυτές τις χώρες και όχι κάποιες άλλες.» Καθώς οι μεταπολεμικές οικονομικές εξελίξεις κατέστρεψαν τις αγροτικές οικονομίες στο Τρίτο Κόσμο 57 στο πλαίσιο ενός εκσυγχρονισμού τους με σκοπό την παραγωγή για την αγορά (νόμιμη ή παράνομη), μη διαθέτοντας άλλα μέσα για επιβίωση, πολλές δεκάδες εκατομμυρίων αγροτών κατά κύματα αναγκάστηκαν να προσφύγουν στα αστυκά κέντρα της χώρας τους ή να μεταναστεύσουν στις αναπτυγμένες χώρες. Στις ΗΠΑ κατέφυγαν (και συνεχίζουν να καταφεύγουν) εκατομμύρια λευκών, μαύρων και λατίνο (ισπανόφωνων λατινοαμερικανών). «Όμως, κατά την ίδια περίοδο «οι μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν να μειώνουν τις επενδύσεις τους στις παλιές βιομηχανικές πόλεις (μια τάση που ενθαρρυνόταν από κυβερνητικές πολιτικές), καταστρέφοντας την εργασιακή βάση σε πολλά αστυκά κέντρα και αφήνοντας πολλές κοινότητες ολοένα και πιο ευπρόσβλητες στο εμπόριο ναρκωτικών. Η εξάρτηση από την ηρωίνη γνώρισε μια δραματική άνοδο τη δεκαετία του 1950 και στα τέλη της δεκαετίας του 1960 έφτασε τις Σταδιακά, η ροή ναρκωτικών από τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική δημιούργησε νέα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα όπως εξάρτηση, έγκλημα, μείωση επενδύσεων που με τη σειρά τους είχαν δεχτεί την επίδραση της παγκόσμιας οικονομικής δομής. Για παράδειγμα, καθώς η κρίση της δεκαετίας του 1970 έπεισε τις επιχειρήσεις να κλείσουν περισσότερες βιομηχανίες, ο αριθμός των θέσεων ανειδίκευτης εργασίας στα αστυκά κέντρα μειώθηκε δραματικά, και οι κοινότητες που υπέφεραν αυτές τις αλλαγές γνώρισαν μιαν επιδημία βίας κατά τη δεκαετία του Πολλοί νέοι που παλιότερα μετέβαιναν από τη συμμετοχή σε μικρές συμμορίες κατά την εφηβεία τους στην ανειδίκευτη εργασία στις βιομηχανίες και στο σχηματισμό οικογένειας κατά την ηλικιακή φάση 20 έως 30, τώρα δεν μπορούσαν να βρουν εργασία στη 57 Ο Winslow αναφέρεται σε μια παγκόσμια εξέλιξη που τις δεκαετίες ως το 1970 προωθήθηκε και επιβλήθηκε στους αγρότες που αντιδρούσαν με πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό ή και με άμεση αστυνομική και στρατιωτική βία στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ενώ από τη δεκαετία του 1970 το φαινόμενο επεκτάθηκε στην Κεντρική Ασία (Αφγανιστάν ως Νεπάλ) και την υποσαχάρια Αφρική. Ας σημειωθεί ότι καμία από τις χώρες στις οποίες επιβλήθηκε η απαλλοτρίωση της γης των αγροτών δεν γνώρισε την ευαγγελιζόμενη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ΓρΛ.

7 50 νόμιμη οικονομία, και στρέφονταν στο έγκλημα ή το εμπόριο ναρκωτικών για να ζήσουν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η πολιτική της επιβολής του νόμου και της τάξης, καθώς υποβάθμιζε εκατομμύρια στη φτώχεια, δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο βίας. Οι ομάδες του παγκόσμιου οργανωμένου εγκλήματος στρατολογούσαν εκατομμύρια αγροτών στον αναπτυσσόμενο κόσμο για την παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών, ενώ εκατομμύρια φτωχών τα διακινούσαν και τα κατανάλωναν στις ΗΠΑ. Κατά τη δεκαετία του 1990 έγινε φανερό ότι η επιχείρηση του εγκλήματος είχε προσαρμοστεί στις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις. Καθώς οι οικονομίες γίνονταν ολοένα και πιο εξαρτημένες από τις παγκόσμιες αγορές κεφαλαίου, εργασίας, αγαθών, το έγκλημα έγινε μια παγκόσμια βιομηχανία που συνέδεσε τους ναρκο-εξαρτημένους του δρόμου στις αμερικανικές πόλεις με τους αγρότες στη Βολιβία και τους τραπεζίτες στην Ελβετία.» (β. Η παράνομη παροχή υπηρεσιών) Στο αυτό γενικό πλαίσιο με την παράνομη παροχή αγαθών, το ΟΕ δραστηριοποιείται αποτελεσματικά και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών που η πολιτεία ορίζει ως παράνομες ή με τρόπους που η πολιτεία ορίζει ως παράνομους. Συνεπώς, και η παράνομη παροχή υπηρεσιών διακρίνεται σε παροχή παράνομων υπηρεσιών και παροχή νόμιμων υπηρεσιών με παράνομο τρόπο. Κατά βάση, οι διάφορες μορφές παράνομης παροχής υπηρεσιών έχουν ένα συμβιωτικό χαρακτήρα. Το ΟΕ μετέχει στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι διευκολύνοντας ήδη υπάρχουσες δομές ή άτυπους θεσμούς και καταστάσεις. Ουσιαστικά, αμείβεται για την παροχή υπηρεσιών που μπορεί να είναι παράνομες αλλά απολαμβάνουν μιας σημαντικής ζήτησης, είναι δε συμβατό με τις ευρύτερες κοινωνικές λογικές και αυτονόητα, μέσα και σκοπούς. Όπως και στις περιπτώσεις της παράνομης παροχής αγαθών που προηγούνται, κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΟΕ μπορεί να είναι ηθικά απεχθείς, φθοροποιές για τις κοινωνικές ή οικονομικές σχέσεις, την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό ή ανατρέπουν τους επικρατούντες συσχετισμούς στις σχέσεις μεταξύ ατόμων, κοινωνικών ομάδων ή χωρών. Αυτό δεν αρκεί ώστε το ΟΕ να ορισθεί ως κάτι το «ξένο» ή «εξωτερικό» της σύγχρονης κοινωνίας. Μια σειρά από ανάλογες υπηρεσίες παρουσιάζονται στη συνέχεια. β1. Η πορνεία

8 51 Το ΟΕ ελέγχει και διαχειρίζεται μεγάλο μέρος ή και το σύνολο της πορνείας τόσο σε χώρες που την απαγορεύουν όσο και σ` αυτές που την αποδέχονται αλλά το ΟΕ προχωρά σε μορφοποιήσεις όπως η εμπορία ανθρώπων, η εξαναγκαστική πορνεία, η εκμετάλλευση των εκδιδομένων κλπ. Επίσης, η ομάδες ΟΕ ενεργούν στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου δικτύου στο οποίο είναι δυνατό να μετάσχουν και άτομα ή μικρές ομάδες ως πωλητές, διακινητές ή αγοραστές γυναικών και παιδιών προς εκμετάλλευση. Κατά την τελευταία 20ετία του 20ου αιώνα, όπως και η παράνομη παροχή αγαθών, η παράνομη παροχή υπηρεσιών έχει πλέον αναλάβει ένα σαφώς διεθνικό χαρακτήρα. Είναι πλέον δυνατό ένα ανήλικο κορίτσι από οποιαδήποτε χώρα να μεταφερθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα προς εκμετάλλευση. β2. Η διακίνηση μεταναστών Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, μεγάλες μάζες ατόμων κάθε φύλου, ηλικίας, θρησκεύματος ή ό,τι άλλο μετακινούνται από χώρες που οι ιμπεριαλιστικές στρατηγικές των χωρών του «κέντρου» οδήγησαν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κατάρρευση συχνά με την ολική εκμετάλλευση των πρώτων υλών τους ακολουθώντας τον διαφυγόντα πλούτο. Μικρό μέρος των πληθυσμών αυτών μεταναστεύουν στα πλαίσια της νομιμότητας, όπως ορίζεται στις χώρες προορισμού και τις ομόλογες διεθνείς συνθήκες. Διεθνή δίκτυα ΟΕ έχουν αναλάβει το έργο της διεκπεραίωσης της μεγάλης πλειονότητας των παράνομων μεταναστών στη «γη της επαγγελίας». Για τη δράσης τους αυτή, οι ομάδες που συναποτελούν τα διεθνή δίκτυα αμείβονται από τους ίδιους τους μετανάστες αλλά και επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη φρέσκια εργατική δύναμη διατεθειμένη να εργαστεί σε συνθήκες κατώτερες των ισχυουσών από το εργατικό δίκαιο ή και το σύνταγμα της χώρας. β3. Το στοίχημα Το στοίχημα βρίσκεται στις περισσότερες χώρες υπό τον έλεγχο και τις ρυθμίσεις του κράτους, κάποιες δε μορφές του ορίζονται ως εξ ολοκλήρου παράνομες με αφετηρία την άποψη ότι προκαλεί μια φθορά στην κοινωνική ηθική αλλά και οδηγεί σε αδιέξοδα μεγάλο αριθμό ατόμων, κατά κανόνα των μεσαίων στρωμάτων. Το ΟΕ ελέγχει μορφές στοιχήματος που βρίσκονται εκτός της αποδοχής του νόμου, αλλά, πολύ συχνά, παρεμβαίνει ρυθμιστικά και σε νόμιμες μορφές στοιχήματος, για παράδειγμα τις ιπποδρομίες και κυνοδρομίες, αγώνες μποξ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ και άλλα αθλητικά γεγονότα. Η συμμετοχή στο οργανωμένο παράνομο στοίχημα έχει το πλεονέκτημα ότι απαλλάσσει τον παίκτη από το ποσοστό της εφορίας αλλά και δίνει τη δυνατότητα δανεισμού σε συνθήκες τοκογλυφίας. Εκτιμάται από πολλούς ερευνητές ότι στις ΗΠΑ για παράδειγμα το οργανωμένο έγκλημα κατακρατεί ένα 40-50% των χρημάτων που κατατίθενται από τους παίκτες. Ένα μεγάλο μέρος του ποσού

9 52 αυτού αποτελεί κέρδος για την ομάδα ΟΕ που οργανώνει το στοίχημα. Αν και στις ΗΠΑ ο έλεγχος του παράνομου και η παρέμβαση στο νόμιμο στοίχημα εκτιμάται ότι αποδίδουν περί το 1/5 των συνολικών εσόδων για το ΟΕ, 58 ήδη και στην Ελλάδα εκτός των παρανομιών στο ιπποδρομιακό στοίχημα κλπ. έχουν κάνει την εμφάνισή τους και μορφές στοιχήματος γύρω από διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές ή και μέσω του διαδικτύου. β4. Η τοκογλυφία Η τοκογλυφία δεν αποτελεί φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Για παράδειγμα, τέλη του 16ου αιώνα, ο Σαίξπηρ στο θεατρικό του έργο «Ο Έμπορος της Βενετίας» δημιούργησε τον ιστορικό χαρακτήρα Σάυλοκ, έναν Εβραίο τοκογλύφο που απαιτούσε ένα πάουντ (περίπου μισό κιλό) σάρκας από τον δανειζόμενο σαν εξόφλησε για ένα δάνειο. Για πολλούς αιώνες, η τοκογλυφία περιορίστηκε σε δράση ατόμων που είχαν κεφάλαιο και ήταν διατεθειμένοι να το δανείσουν με υψηλό επιτόκιο σε άτομα που είχαν οξεία και άμεση οικονομική ανάγκη. Για πρώτη φορά φαίνεται πως το οργανωμένο έγκλημα επεκτάθηκε και στην τοκογλυφία στις ΗΠΑ, κατά το τέλος της περιόδου απαγόρευσης του αλκοόλ. Οι διάφορες ομάδες ΟΕ είχαν στη διάθεσή τους μεγάλα κεφάλαια και έψαχναν για νέα κερδοφόρα πεδία επένδυσής του η τοκογλυφία αποτέλεσε ένα από τα πεδία αυτά. Κατά τις τελευταίας δύο δεκαετίες η ελεγχόμενη από το ΟΕ τοκογλυφία έχει εμφανιστεί και αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες. Η τοκογλυφία υπό τον έλεγχο απευθύνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες δανειζομένων. Πρώτο, στα άτομα που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τα χρέη τους από το παράνομο στοίχημα. Δεύτερο, σε ομάδες ΟΕ που έχουν άμεση ανάγκη χρήματος για να οργανώσουν μιαν επιχείρηση αγοράς και προώθησης παράνομων αγαθών, για παράδειγμα, ηρωίνης. Τρίτο, σε καθ` όλα νόμιμες επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη κεφαλαίου για να επεκτείνουν τη δράση ή να ξεπληρώσουν χρέη τους αλλά το επίσημο σύστημα δανειοδότησης μιας χώρας δεν διατίθεται να προσφέρει το δάνειο είτε εύλογα, είτε λόγω «αγκυλώσεων», είτε λόγω ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την έρευνα του Reuter (1983), η ομάδα ΟΕ που ασχολείται (και) με την τοκογλυφία είναι αποσυνδεδεμένη από το συγκεκριμένο έγκλημα χρησιμοποιώντας αλυσίδες τρίτων στην πράξη του δανεισμού. Αν και έχει συμβεί κατ` επανάληψη (και έχει υπερτονιστεί στα ΜΜΕ), κατά κανόνα, στις περιπτώσεις που ο δανειζόμενος δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος του οι σύγχρονες ομάδες ΟΕ αποφεύγουν τη χρήση βίας θεωρώντας την ως αντιπαραγωγική. Σε οικονομικούς όρους, η άσκηση βίας στερείται νοήματος. Ένας τραυματισμένος οφειλέτης μάλλον δεν είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος του πολύ δε περισσότερο ένας νεκρός 58 Βλ. Kenney και Fincenauer, σσ

10 53 οφειλέτης. Άλλωστε, η άσκηση βίας αναπόφευκτα θα τραβήξει την προσοχή της Αστυνομίας, κάτι που ο οργανωμένος τοκογλύφος έχει κάθε λόγο να αποφεύγει. Επίσης, κατά κανόνα, ο οργανωμένος τοκογλύφος αποφεύγει να αναλάβει τον έλεγχο μιας χρεωμένης επιχείρησης. Η ειδίκευση του περιορίζεται στη διαχείριση χρήματος και, συνεπώς, δεν διατίθεται να αναλάβει τους συνήθεις επιχειρηματικούς κινδύνους. Παρ` όλα αυτά, εφόσον ο οφειλέτης δεν έχει άλλο τρόπο καταβολής του οφειλόμενου ποσού η επιχείρηση θα μπορούσε να αποτελέσει προκάλυμμα για άλλες δράσεις του ΟΕ, για παράδειγμα, το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. β5. Η κλεπταποδοχή Κατά κανόνα, οι ισχυρές ομάδες ΟΕ, όπως για παράδειγμα η Μαφία ή η Κόζα Νόστρα, δεν αναλαμβάνουν κλοπές ή ληστείες η σχέση κέρδους και ρίσκου εκτιμάται ως ασύμφορη. Όμως, δεν είναι ασυνήθιστο να χρηματοδοτούν ανάλογες δράσεις και να παρέχουν πληροφορίες για στόχους επιλεγμένους από μικρότερες ομάδες ή και άτομα ή και να προτείνουν σημαντικούς στόχους για κλοπές ομολόγων και μετοχών ή ληστείες μεγάλων ποσών. Επίσης, αποδέχονται κλοπιμαία κάθε είδους επιταγές, μετοχές, χρεόγραφα, πιστωτικές κάρτες, πολύτιμα αντικείμενα εφόσον είναι σε θέση να τα προωθήσουν επικερδώς σε νόμιμες διεξόδους, δηλαδή να τα «καθαρίσουν». Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας κλέφτης ή και ένας συγκυριακός κλέφτης πολύτιμων αντικειμένων, όπως κοσμημάτων, συνήθως συναντά δυσκολίες στην προώθηση των κλοπιμαίων του. Επίσης, έχει κάθε λόγο να βιάζεται να απαλλαγεί από τα κλοπιμαία ώστε να αποφύγει τον εντοπισμό ή τη σύλληψη από τις διωκτικές αρχές αλλά και την πιθανότητα να ληστευθεί από κάποιον άλλο. Η ομάδα ΟΕ ή ένα ισχυρό μέλος της έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αμέσως τα κλοπιμαία καθώς και την ισχύ ώστε να παράσχουν ασφάλεια ώστε ο κλέφτης ή ληστής να μη ληστευθεί από άλλους εγκληματίες. Από αυτή την οπτική, μπορεί να ειπωθεί ότι το ΟΕ συμβάλλει στην οργάνωση του ανοργάνωτου εγκλήματος κατά της περιουσίας, τη συστηματοποίησή του και, εμμέσως, την αύξηση των αποδόσεών του. (γ. Ο εκβιασμός) Η έρευνα επιτροπών και επιστημόνων έχει δείξει ότι το ΟΕ δεν περιορίζεται στην προσφορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή σε έναν συμβιωτικό ρόλο με την ευρύτερη κοινωνία. Η δράσεις του επεκτείνονται και σε κατευθύνσεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως παρασιτικές, έχουν δε ένα σαφώς αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Πρόκειται για δράσεις που

11 54 ειδωμένες σε μια βραχεία ή και μέση κλίμακα αντλούν πόρους από την κοινωνία χωρίς να επιστρέφουν υπηρεσία σε κάποια μορφή. 59 Οι δράσεις αυτές ή, έστω, η πλειονότητά τους φαίνεται να εντάσσονται στην ευρύτερη κατηγορία του εκβιασμού. Σχετικά με τον εκβιασμό επικρατούν δύο ριζικά διαφορετικές μεταξύ τους αντιλήψεις. Η πλέον διαδεδομένη και, ίσως-ίσως, επικρατούσα αντίληψη τείνει να βλέπει τον εκβιασμό ως μέσον, ως μέθοδο που χαρακτηρίζει το ΟΕ. Ο εκβιασμός προσεγγίζεται ως κλοπή, ορίζεται δε ως η χρήση βίας ή η απειλή χρήσης βίας με σκοπό την επίτευξη ενός εγκληματικού σκοπού. Καταρχήν, η χρήση του εκβιασμού εφαρμόζεται σε όλα τα πεδία δράσης του ΟΕ εν μέρει δε καλύπτει την απουσία δικαίου στον ευρύτερο εγκληματικό χώρο, με τον ισχυρό να ορίζει άτυπα το τι είναι δίκαιο και τι άδικο. Εκτός όμως της ρύθμισης των σχέσεων εντός του εγκληματικού χώρου, συχνά ο εκβιασμός χρησιμοποιείται ως ισχυρός ρυθμιστικός παράγοντας και στις σχέσεις του ΟΕ με την ευρύτερη κοινωνία. Μια μορφή εκβιαστικών πρακτικών ασκείται στην κατεύθυνση νόμιμων επιχειρήσεων με σκοπό τη διείσδυση στο νόμιμο επιχειρηματικό χώρο αν και, όπως αναλύεται στη συνέχεια, οι σχέσεις μεταξύ ΟΕ και καθ` όλα νόμιμων επιχειρήσεων είναι μάλλον συμβιωτικές, περιλαμβάνοντας έναν ισχυρό και μόνιμο συντελεστή συνεργασίας. Επίσης, ο εκβιασμός εκδηλώνεται και με τη μορφή της προστασίας σε βάρος μικρών επιχειρήσεων (συνήθως νυκτερινών κέντρων και μπαρ). Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η ομάδα ΟΕ «προστατεύει» την επιχείρηση, πρώτο, από πιθανές καταστροφές που απειλεί ότι θα προκαλέσει η ίδια αν η επιχείρηση δεν συμφωνήσει να καταβάλλει ένα ποσό σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, ή, δεύτερο, από πιθανές καταστροφές που θα προκληθούν από μιαν άλλη ομάδα ΟΕ. Είναι φανερό ότι στην περίπτωση της προστασίας το ΟΕ καρπώνεται μέρος των κερδών ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων το οποίο και μεταφέρει σε άλλους τομείς εγκληματικών ή μη δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, με το χρήμα που αντλείται από την «προστασία» μια δράση με σχεδόν μηδενικό κόστος είναι δυνατό να χρηματοδοτηθεί η αγορά και εισαγωγή ναρκωτικών ή η αγορά μετοχών νόμιμων επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, η αιρετική αντίληψη εκπροσωπείται στη μελέτη από τον Thomas Schelling, εφόσον τη διατύπωσε πρώτος και με πληρότητα. Κατά τον Schelling, το ΟΕ σχετίζεται εκβιαστικά με τα εγκληματικά στοιχεία, άτομα ή ομάδες, που παρέχουν αγαθά ή/και υπηρεσίες στην παράνομη αγορά. Ο Schelling εκτιμά ότι βασική απασχόληση βιομηχανία του ΟΕ είναι ο εκβιασμός: Θύματα δε του εκβιασμού είναι οι εγκληματίες που παρέχουν αγαθά ή/και υπηρεσίες. Οι διάφορες ομάδες του ΟΕ παρέχουν την «άδεια» - 59 Σε μια μακρά κλίμακα μια κλίμακα 50 ετών ή ακόμα μεγαλύτερη ίσως το ΟΕ συμβάλλει στον εξορθολογισμό, την οργάνωση και πειθάρχηση, του συνολικού εγκλήματος, ώστε να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που επικρατούν από τα τέλη του 20ου αιώνα.

12 55 επιτρέπουν την άσκηση των επιμέρους εγκληματικών δραστηριοτήτων. Εφόσον δε υπάρξει άρνηση καταβολής κάποιου χρηματικού ποσού που ορίζεται από την ομάδα ΟΕ αλλά και συμμόρφωσης στους γενικότερους όρους που τίθενται, τότε το ΟΕ προχωρά στην άσκηση βίας (τραυματισμός ή και θάνατος των ανυπάκουων). Όπως είναι φανερό, ο Schelling τείνει να βλέπει το ΟΕ ως μία οργανωτική ελίτ του εγκλήματος που ηγεμονεύει το συνολικό χώρο, τονίζει δε ότι, πέρα από τη διαχείριση, σπάνια μια ομάδα ΟΕ αναλαμβάνει η ίδια συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, σε σχέση με το μοντέλο της Μαφίας που έχει παρουσιαστεί σε προηγούμενη ενότητα, ο Schelling θα όριζε ως ΟΕ μόνον τις πρώτες δύο βαθμίδες της ιεραρχίας. Στις περιπτώσεις δε που το ΟΕ εμφανίζεται να έχει αναλάβει άλλες εγκληματικές δράσεις, θα υποστήριζε πως πρόκειται μάλλον για δράσεις συγκεκριμένων μελών παρά ολόκληρης της ομάδας. Είναι όμως η σχέση του ΟΕ προς το υπόλοιπο έγκλημα εκμεταλλευτική; Ο Schelling μάλλον κλίνει προς μιαν αντίθετη άποψη. Εκτιμά ότι όντως το ΟΕ αντλεί πόρους από τους κάθε λογής εγκληματίες πόρους σε χρήμα ή υπηρεσίες αλλά, με τη σειρά του, προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών που είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Πιο συγκεκριμένα: Πρώτο, συμβάλλει στην οργάνωση το εγκληματικού χώρου ώστε να αποφεύγονται οι κοινοί τόποι και στόχοι δράσης. Δεύτερο, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με στόχους, τρόπους δράσης, χρόνους κλπ. τις οποίες συλλέγει από τις ευρύτατες διασυνδέσεις του με τον «νόμιμο» αλλά και τον «παράνομο» κόσμο. Τρίτο, παρέχει κάλυψη απέναντι στους μηχανισμούς καταστολής. Τέταρτο, ασφαλίζει τον εγκληματία ή τη μικρή εγκληματική ομάδα από τις πιθανές αντιδράσεις ανταγωνιστών τους. Πέμπτο, αγοράζει σε κάποιες περιπτώσεις αμέσως τα κλοπιμαία ή ό,τι άλλο έχει ο επαγγελματίας εγκληματίας στη διάθεσή του, απαλλάσσοντάς τον από τα προβλήματα της προώθησής τους αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγεται το να τα κρατούν στα χέρια τους. Έκτο, συχνά, το ΟΕ παρεμβαίνει συμβάλλοντας στην επιτυχία μιας εγκληματικής δράσης που εκτιμάται ως ιδιαίτερα κερδοφόρα μέσω της διαφθοράς κρατικών υπαλλήλων. Επίσης, έβδομο, το ΟΕ χρηματοδοτεί επιλεκτικά κάποιες δράσεις που υπόσχονται σημαντικά κέρδη. Όγδοο, το ΟΕ είναι σε θέση να φέρει σε επαφή μιαν αλυσίδα ατόμων ή ομάδων ώστε να είναι δυνατή η διεκπεραίωση μιας πολύπλοκης και πολυφασικής εγκληματικής δράσης. Ο ενεργός διαμεσολαβητικός ρόλος του ΟΕ δρα ως καταλύτης στον ευρύτερο εγκληματικό χώρο: επιβάλλει μια σχετική ευταξία, βελτιώνει τις αποδόσεις του, και καθιστά δυνατή τη διάπραξη εγκληματικών δράσεων που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν ίσως αδύνατες. Ο Schelling τείνει να προσεγγίζει το ΟΕ ως μια σκιώδη κυβέρνηση που επιβάλλει κανόνες σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως χομπεσιανό.

13 56 Η θεώρηση του Schelling σχετικά με το ΟΕ ως επιχείρηση εκβιασμού ή μήπως ως μονάδα εκσυγχρονισμού του συνολικού εγκλήματος; - παρουσιάσθηκε ως άρθρο το 1971, 60 δηλαδή την ίδια περίοδο που οι Cressey και Smith παρουσίασαν τις απόψεις τους (1969 και 1975 αντίστοιχα). Όμως, φαίνεται πως έμεινε στο περιθώριο των διεθνών αναζητήσεων για το ΟΕ μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν και άρχισε να έλκει αυξανόμενο ενδιαφέρον. Παρά δε τις αδυναμίες της, η θεώρηση του Schelling φαίνεται να ισχύει ως ένα βαθμό σε χώρες με ισχυρό (και διεθνικά προσανατολισμένο) ΟΕ, όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Κολομβία. 60 Th. Schelling. What Is the Business of Organized Crime?, American Scholar, Φθινόπωρο, τ. 40, 1971, σσ

«Η διεθνής αστυνομική συνεργασία στην αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικής κινητικότητας»

«Η διεθνής αστυνομική συνεργασία στην αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικής κινητικότητας» ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «Η διεθνής αστυνομική συνεργασία στην αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικής κινητικότητας» Ταξίαρχος Αχιλλέας Λ. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης

Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Αθήνα, 09/03/2011 ΑΡΘΡΟ της Αικ. Ζαφείρη Καμπίτση Επιτ. Γεν. Διευθυντού ΟΑΕΕ Τ. Προέδρου Δ.Σ ΤΑΠΟΤΕ ΘΕΜΑ : Εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα της γυναίκας εν μέσω οικονομικής κρίσης Ι. Είναι γνωστό

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57

Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της (2) Συντάχθηκε απο τον/την ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος :57 Για την πληρέστερη κατανόηση της μεθοδολογίας, με την οποία γίνεται από το μαρξισμό ο διαχωρισμός της αστικής κοινωνίας στο σύνολό της σε τάξεις, είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τον κλασικό ορισμό που έδωσε

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Τμήμα: Μάρκετινγκ και Διοίκηση Λειτουργιών Μακρο-οικονομική: Εισαγωγή στην Μακροοικονομία Διδάσκων: Μποζίνης Η. Αθανάσιος Οικονομική παγκοσμιοποίηση και άνιση ανάπτυξη Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΟΡΙΣΜΟΣ Με τον όρο φτώχεια αναφερόμαστε στην οικονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη επαρκών πόρων για την ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Το κατώφλι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Περιγραφή του μαθήματος Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η διεξοδική ανάλυση των θεμάτων που αφορούν τη σημασία, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των διεθνών επιχειρηματικών

Διαβάστε περισσότερα

3 η ΣΥΝΕΔΡΙΑ. Διαφάνεια 1-Τίτλος εργασίας- «Στήσιμο Αγώνων-Εργαλείο Εκπαίδευσης & Κατάρτισης»

3 η ΣΥΝΕΔΡΙΑ. Διαφάνεια 1-Τίτλος εργασίας- «Στήσιμο Αγώνων-Εργαλείο Εκπαίδευσης & Κατάρτισης» 3 η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Διαφάνεια 1-Τίτλος εργασίας- «Στήσιμο Αγώνων-Εργαλείο Εκπαίδευσης & Κατάρτισης» Διαφάνεια 2: Νομικά θέματα- ΤΥΠΟΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ Εξήγηση και προτεινόμενη διατύπωση: «Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικά Εργαλεία Marketing. Νικόλαος Α. Παναγιώτου Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών

Στρατηγικά Εργαλεία Marketing. Νικόλαος Α. Παναγιώτου Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών Στρατηγικά Εργαλεία Marketing Νικόλαος Α. Παναγιώτου Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών 1 @ Ιούνιος 2003 Περιεχόμενα ιατύπωση Οράματος Ανάλυση Αλυσίδας Αξίας

Διαβάστε περισσότερα

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010

Management. Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 24/2/2010 Management Νικόλαος Μυλωνίδης Μάθημα 3 1 Εισαγωγή Έννοια και Περιεχόμενο του Μάνατζμεντ Ποια είναι τα διοικητικά στελέχη και ποιος ο ρόλος τους στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας Βάσικες δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση»

Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Εισαγωγική Ομιλία Διευθυντή ΚΕ.ΜΕ.Α. στο Workshop «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση του Εγκλήματος της Εμπορίας Ανθρώπων: Αναγνώριση, Πρόληψη, Αντιμετώπιση» Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 Κυρίες και κύριοι καλημέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αυτή τη χρονιά δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου, απλούστατα γιατί δεν πηγαίνουν σχολείο επειδή δουλεύουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Διαβάστε περισσότερα

08/09/2010. δίνουν όσο και αν φαίνεται. αναρίθμητα θύματα

08/09/2010. δίνουν όσο και αν φαίνεται. αναρίθμητα θύματα Σήμερα ο «πολιτισμός» μας εξουθενώνεται ή αποδέχεται σ «εξελίσσεται» ραγδαία, η όλη την γραμμή τον έκνομο κ τεχνολογική μας ανάπτυξη εγκληματικό τρόπο ζωής και κάνει άλματα και η ζωή μας λειτουργεί με

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά δημόσια μηνύματα

Βασικά δημόσια μηνύματα Παγκόσμια Ημέρα (συν. 1) Κατά του Καπνίσματος_31.05.2015 (W.H.O.) «Εξάλειψη του παράνομου εμπορίου των προϊόντων καπνού» (Stop illicit trade of tobacco products) Κάθε έτος, στις 31 Μάΐου, ο Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

μεταναστευτικό ζήτημα θετικό βήμα το εγχείρημα της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο νόμου.

μεταναστευτικό ζήτημα θετικό βήμα το εγχείρημα της συγκέντρωσης της σχετικής νομοθεσίας σε ενιαίο κείμενο νόμου. Ομιλία της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της ΟΚΕ στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα: «Μια ολοκληρωμένη και κοινή μεταναστευτική

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1

Παγκόσμια οικονομία. Διεθνές περιβάλλον 1 Παγκόσμια οικονομία Διεθνές περιβάλλον 1 Επιλεγμένοι δείκτες ασιατικών χωρών Διεθνές περιβάλλον 2 Αλλαγές στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον Πρωτεύον ρόλος της κίνησης στην κίνηση των κεφαλαίων σε σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις Επίτευξης Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μέσω των Νέων Τεχνολογιών

Προϋποθέσεις Επίτευξης Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μέσω των Νέων Τεχνολογιών Προϋποθέσεις Επίτευξης Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μέσω των Νέων Τεχνολογιών Στις μέρες μας υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το αν το συγκριτικό πλεονέκτημα που οι νέες τεχνολογίες παρέχουν μπορεί να παραμείνει,

Διαβάστε περισσότερα

2.3 Η βιομηχανική επιχείρηση

2.3 Η βιομηχανική επιχείρηση 2.3 Η βιομηχανική επιχείρηση Η βιομηχανική επιχείρηση βρίσκεται ένα στάδιο πριν την εμπορική. Είναι αυτή που παράγει προϊόντα, χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες και την ανθρώπινη εργασία, τα οποία προϊόντα πωλεί

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη

Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση. ρ Χριστίνα Θεοχάρη Κοινωνική Περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση Συνάντηση Εργασίας ρ Χριστίνα Θεοχάρη Περιβαλλοντολόγος Μηχανικός Γραµµατέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΓΣΕΕ 7 Ιουνίου 2006 1 1. Η Κοινωνική εταιρική ευθύνη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ

Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜ Ο ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ TΩN ΤΙΜΩΝ 1. Έννοια και λειτουργία της αγοράς Σε μια πρωτόγονη οικονομία, όπως του Ροβινσώνα Κρούσου, όπου δεν υπάρχει καταμερισμός της εργασίας ο άνθρωπος παράγει μόνος του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ι. ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; Η πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για την πραγματοποίηση των αντικειμενικών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ. * Να τραφούν σωστά ώστε να σκεφτούν και να ενεργήσουν κατάλληλα.

Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ. * Να τραφούν σωστά ώστε να σκεφτούν και να ενεργήσουν κατάλληλα. Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΕΙΝΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ Υπάρχουν πολλοί και αλληλοεμπλεκόμενοι παράγοντες που επηρεάζουν το πρόβλημα. Ωστόσο, η πείνα καθαυτή μπορεί να προκληθεί από δύο απλούς λόγους. α)ο πρώτος

Διαβάστε περισσότερα

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς:

Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων. Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: Καθοδηγόντας την ανάπτυξη: αγορές εναντίον ελέγχων Δύο διαφορετικά συστήματα καθοδήγησης της ανάπτυξης εκ μέρους της αγοράς: 1) Το πρώτο σύστημα είναι η καπιταλιστική οικονομία ή οικονομία της αγοράς:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο. Ενότητα Αγροτική κοινωνία. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο. Ενότητα Αγροτική κοινωνία. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2Ο Ενότητα 2.1.1 Αγροτική κοινωνία 2.1.1 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1/5 Αγροτικές κοινωνίες Αυτές που ζουν από την καλλιέργεια της γης 2 2.1.1 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ 2/5 Μόνιμη εγκατάσταση Στοιχειώδες εμπόριο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 2010-2011 Η «μικρή» επιχειρηματικότητα σε περίοδο κρίσης Σταύρος Ιωαννίδης Στελίνα Χατζηχρήστου 26 Ιανουαρίου 2012 Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας GEM Παρατηρητήριο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

γ) την ποιοτική σύνθεση του πληθυσμού με βάση την οποία αναλαμβάνονται υποχρεώσεις δημοσίων δαπανών G.

γ) την ποιοτική σύνθεση του πληθυσμού με βάση την οποία αναλαμβάνονται υποχρεώσεις δημοσίων δαπανών G. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Σκεφτείτε πως κανένα μέγεθος όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής καθημερινότητας, δεν πηγαίνει μόνο του. Συνδυάζεται και εξαρτάται από πολλά άλλα μεγέθη σε ένα πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των Γυναικών - Trafficking

Βία κατά των Γυναικών - Trafficking Μάρτιος 2017 7 ο Ενημερωτικό Σημείωμα Βία κατά των Γυναικών - Trafficking Το έβδομο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ OIKONOMIKH ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Οι νέες συντεταγμένες του παγκόσμιου χάρτη της χωροθέτησης και χωρικής οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΣ Α: ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Λευκωσία, 29-03-2010 ΘΕΜΑ: «Το Εξωτερικό Εμπόριο της Κύπρου» Το εξωτερικό εμπόριο της Κύπρου χαρακτηρίζεται από τις δυσανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά χαρακτηριστικά της αναπτυγμένης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος (ομάδας ΟΕ)

Βασικά χαρακτηριστικά της αναπτυγμένης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος (ομάδας ΟΕ) 12 Κεφάλαιο 3 Βασικά χαρακτηριστικά της αναπτυγμένης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος (ομάδας ΟΕ) Με βάση τα προβλήματα που αναφέρθηκαν στο περασμένο κεφάλαιο είναι εμφανές ότι τουλάχιστον στις συνθήκες που

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Πρώτη ενότητα: «Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» Επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος που κινητοποιεί τους απαραίτητους πόρους και τους εκμεταλλεύεται παραγωγικά για την υλοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας με σκοπό

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού

Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Η Θεωρία των Διεθνών Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Θεωρητική Προσέγγιση των Αιτίων των Μετακινήσεων Εργατικού Δυναμικού Η Κλασική Οικονομική Σκέψη και η Μετανάστευση Η Μαρξιστική

Διαβάστε περισσότερα

Το οικονομικό κύκλωμα

Το οικονομικό κύκλωμα Το οικονομικό κύκλωμα 1 Το εισόδημα των νοικοκυριών: Y = C + S C = a + by APC = C Y APS = S Y Συνολική ζήτηση (κλειστή οικονομία): AD = C + I + G 2 Το οικονομικό κύκλωμα Η κυκλική ροή του εισοδήματος σε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Α.Μ 30437 Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 3 1. Εισαγωγή... 7 2. Θέματα νομικής ορολογίας... 9 2.1. Η νομική έννοια του διαδικτύου και του κυβερνοχώρου... 9 2.2. Το πρόβλημα της νομικής

Διαβάστε περισσότερα

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1 Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 8 Οικονομική Γεωγραφία και Οικονομική Ιστορία Περιεχόμενα διάλεξης Αστικοποίηση, Εκβιομηχάνιση και παγκοσμιοποίηση Ο επίπεδος

Διαβάστε περισσότερα

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1

Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική. 2 η έκδοση. Chapter 1 Philip McCann Αστική και περιφερειακή οικονομική 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 4 Η χωρική διάρθρωση της αστικής οικονομίας Περιεχόμενα Το υπόδειγμα von Thünen Το υπόδειγμα προσφοράς ενοικίου Εναλλακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων

Αρχές Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αρχές Οργάνωσης και ιοίκησης Επιχειρήσεων Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Προσδιορισμός του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολόγηση αυτού

ΘΕΜΑ : Προσδιορισμός του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολόγηση αυτού ΘΕΜΑ : Προσδιορισμός του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολόγηση αυτού Πρόταση Σε μια προσπάθεια για την αντικειμενική εξεύρεση του αγροτικού εισοδήματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη Το παρόν ηλεκτρονικό εγχειρίδιο έχει ως στόχο του να παρακολουθήσει τις πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν τον

Διαβάστε περισσότερα

Ο Επιχειρηματίας και η Επιχειρηματικότητα

Ο Επιχειρηματίας και η Επιχειρηματικότητα Διοίκηση ΜΜΕ και Επιχειρηματικότητα Διάλεξη 1 η (2017-18) Ο Επιχειρηματίας και η Επιχειρηματικότητα Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379621 E-class μαθήματος:

Διαβάστε περισσότερα

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

13/1/2010. Οικονομική της Τεχνολογίας. Ερωτήματα προς συζήτηση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Οικονομική της Τεχνολογίας Διάλεξη 6 η: Οικονομική Θεωρία και το Ζήτημα της Τεχνολογικής Αλλαγής: & II 1 Ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του

Εξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου Σεπτέμβριος Όνομα: Επώνυμο: Επιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του ξετάσεις Θεωρίας και Πολιτικής ιεθνούς μπορίου Σεπτέμβριος 2007 Όνομα: πώνυμο: ριθμός Μητρώου: Έτος: πιθυμώ να μην περάσω το μάθημα εάν η βαθμολογία μου είναι του 1. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. 5.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. 5.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ 5.1 Εισαγωγή Στην ενότητα αυτήν θα παρουσιάσουµε µία αναλυτική περιγραφή της γνώµης των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά µε τα ναρκωτικά. Καθώς είναι γνωστό, στις µέρες

Διαβάστε περισσότερα

Στη διαδικασία χτισίματος του νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα, το βασικά ζητούμενα είναι δύο:

Στη διαδικασία χτισίματος του νέου παραγωγικού μοντέλου για την Ελλάδα, το βασικά ζητούμενα είναι δύο: Καλημέρα σας κι ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα να συμμετέχω στο συγκεκριμένο συνέδριο, το οποίο - και πολύ σωστά - αφορά στη συμβολή της περιφέρειας στην ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Πέτρος Πανταζόπουλος, Δικηγόρος, ΔΝ

Πέτρος Πανταζόπουλος, Δικηγόρος, ΔΝ Ο θεσμός των Special Tax Zones: Μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό τρόπο άσκησης φορολογικής πολιτικής στην εποχή της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας; 6 th Taxation Law Forum NJV Athens Plaza 8.10.2019

Διαβάστε περισσότερα

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών

Πανευρωπαϊκή έρευνα. ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών ΣΗΜΕΙΩΜΑ / 5 Μαρτίου 2014 Βία κατά των γυναικών Πανευρωπαϊκή έρευνα 1. Γιατί έγινε η έρευνα για τη βία κατά των γυναικών; Παρά τον σημαντικό αντίκτυπο της βίας κατά των γυναικών, σε πολλά κράτη μέλη της

Διαβάστε περισσότερα

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

Προηγμένες Υπηρεσίες Τηλεκπαίδευσης στο ΤΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΙΔΕΑ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Είναι η υπόθεση ότι μια ομάδα ανθρώπων έχει τη δυνατότητα να παράγει ένα αγαθό ή μια υπηρεσία, με τρόπο τέτοιο που: Να υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ ΣΤΑΔΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : ανέπτυξε ένα πρότυπο σύμφωνα με το οποίο διέκρινε 5 στάδια οικονομικής ανάπτυξης, από τα οποία υποστήριξε

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο

Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 2: Η οικονομική εγκληματικότητα Αγγελική Πιτσελά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας- Σωφρονιστικής Σχολή Νομικής ΑΠΘ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ Σ.Ε.Γ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΩΕΠΙΣΤΗΜΕΣ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου: Δρ Πέτρος Κουτσοβίτης Επιστημονικοί Συνεργάτες: Αμαλία Ρούφη Δρ Παύλος Τυρολόγου Υπόβαθρο Το έργο INTRAW είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ορίζοντας 2020

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Ιστορία του Έργου

Σύντομη Ιστορία του Έργου Σύντομη Ιστορία του Έργου Η ιστορία του «LOCPROII» βρίσκει τις ρίζες της στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός έργου Interreg IIIA με όνομα «LOCPRO». Η εκ των υστέρων γνώση από το «LOCPRO» κατέστησε εμφανές

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σύγχρονη Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων. 1.1.2 : Ο ρόλος των Οικονομικών Οργανισμών. (Τι είναι οι Οικονομικοί Οργανισμοί;). Οι Οικονομικοί Οργανισμοί είναι οργανωμένες μορφές δραστηριότητας οι οποίοι

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα για τα μεταλλαγμένα. πολιτών - καταναλωτών. Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ»

Τα νέα για τα μεταλλαγμένα. πολιτών - καταναλωτών. Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ» Τα νέα για τα μεταλλαγμένα (ΓΤΟ) και τα κινήματα των πολιτών - καταναλωτών Έμμη Πανούση Δημοσιογράφος Γεν. Γραμματέας ΒΙΟΖΩ και Διαχειρίστρια του ΗΛΕΣΙΟΝ Στις 11 Νοεμβρίου 2008, η Αυστριακή κυβέρνηση δημοσίευσε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Παρουσίαση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο:

Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ. Παρουσίαση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης στην Κύπρο: Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Ο όρος μετανάστευση (migration), τόσο στις κοινωνικές επιστήμες όσο και στο Διεθνές Δίκαιο αναφέρεται στην, για διάφορους λόγους, γεωγραφική μετακίνηση ανθρώπων είτε μεμονωμένα είτε κατά

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική 1. Διεθνές εμπόριο, Διεθνής Εμπορική Πολιτική και Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες και Θεσμοί 2. Μακροοικονομική Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

Μιχαλίτσης Κων/νος 23/7/2015 Αναπληρωτής Γραμματέας Υγείας Πρόνοιας & Κοιν. Μέριμνας ΑΝΕΛ Υπεύθυνος Υπο-Γραμματείας Κοιν.

Μιχαλίτσης Κων/νος 23/7/2015 Αναπληρωτής Γραμματέας Υγείας Πρόνοιας & Κοιν. Μέριμνας ΑΝΕΛ Υπεύθυνος Υπο-Γραμματείας Κοιν. Κοινωνική Ασφάλιση Μια προσέγγιση στρατηγικής για ουσιαστική μεταρρύθμιση Περιγραφή Το ασφαλιστικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς κρίσης τα τελευταία τριάντα χρόνια με κυρίαρχο χαρακτηριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης. Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης. Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Διάλεξη 2 Εμπορική Πίστωση Εμπορική πίστωση Οι πωλήσεις σε μια επιχείρηση μπορεί να πραγματοποιηθούν είτε με την λήψη μετρητών είτε με την παροχή εμπορικής πίστωσης. Γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ : Έκρηξη πληροφορικής τεχνολογίας - Χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων προσθήκη νέων ανταγωνιστών ηλεκτρονικών παροχών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ : Έκρηξη πληροφορικής τεχνολογίας - Χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων προσθήκη νέων ανταγωνιστών ηλεκτρονικών παροχών ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝOIEΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ MARKETING ΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ IKANOΠΟΙΗΣΗ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ KYKΛΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ MARKETING ΜΑΡΚΕΤΙΝG ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ - TARGET GROUPS ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1.2. Η Επιχείρηση

Ενότητα 1.2. Η Επιχείρηση Ενότητα 1.2. Η Επιχείρηση (Σχολικό βιβλίο, σσ. 25-29) Ερωτήσεις και απαντήσεις στη θεωρία του σχολικού βιβλίου των πανελλήνιων εξετάσεων ΕΡΩΤΗΣΗ 1: α. Να εξηγήσετε γιατί η επιχείρηση θεωρείται κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Εάν το ποσοστό υποχρεωτικών καταθέσεων είναι 25% και υπάρξει μια αρχική κατάθεση όψεως 2.000 σε μια εμπορική Τράπεζα, τότε η μέγιστη ρευστότητα που μπορεί να δημιουργηθεί από αυτή την κατάθεση είναι: Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦ. 2 ο : Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - 2.1.: ΤΟ ΑΕΠ & Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ Α. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η οικονομική ανάλυση διακρίνεται σε μικροοικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ

ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΑΡΧΗ 1 ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Δ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΜΑΪΟΥ 2016 - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50

B8-0434/2017 } B8-0435/2017 } B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 B8-0450/2017 } RC1/Τροπ. 50 50 Παράγραφος 3 α (νέα) 3α. υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζί πολύ περισσότερα για να θέσει τα θεμέλια για μελλοντική γενικευμένη ευημερία θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Καλημέρα σας. Αξιότιμοι Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι Με μεγάλη χαρά το Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ υποδέχεται σήμερα, στην Πρώτη Περιφερειακή

Διαβάστε περισσότερα

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών

Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Η Πληροφορική Επανάσταση Η Κοινωνία των πληροφοριών Πολλοί υποστηρίζουν ότι διανύουμε την αρχή μίας εποχής που μπορεί να περιγραφεί ως η Πληροφορική Επανάσταση και η οποία θα αλλάξει ριζικά την όλη δομή

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός και έχει προκαλέσει έκρηξη εισαγωγής και υιοθέτησης νέων, φιλικών στο χρήστη εφαρμογών.

Ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός και έχει προκαλέσει έκρηξη εισαγωγής και υιοθέτησης νέων, φιλικών στο χρήστη εφαρμογών. Κυρίες και κύριοι, Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι ανάμεσά σας στο 4 ο Συνέδριο του Economist για την αγροτική επιχειρηματικότητα. Οφείλω να συγχαρώ του διοργανωτές για την άριστη διοργάνωση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαζόμενος - Εργοδότης

Εργαζόμενος - Εργοδότης Οικονομική δραστηριότητα στην Αρχαία Ελλάδα Εργαζόμενος - Εργοδότης Καταναλωτή Επενδυτές Εργαστήρι 1 Η Πρώτη του Μάη δεν είναι αργία είναι απεργία Εικόνες από την απεργία στο Σικάγο 1886 8ώρες δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Θεωρητική Προσέγγιση, κατ άρθρον ερμηνεία και νομολογιακή αντιμετώπιση

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Θεωρητική Προσέγγιση, κατ άρθρον ερμηνεία και νομολογιακή αντιμετώπιση 1 ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Θεωρητική Προσέγγιση, κατ άρθρον ερμηνεία και νομολογιακή αντιμετώπιση Φωτεινή Ριζάβα (Συγγραφέας) Copyright: Νομική Βιβλιοθήκη (2012) ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το οργανωμένο

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος διευκρινιστικού υλικού..................................... 18 Πρόλογος....................................................... 27 Ευχαριστίες......................................................

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ;

ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ; ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ; ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; ΜΠΟΡΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ; Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ; ΤI ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Το ασιατικό οργανωμένο έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το ασιατικό οργανωμένο έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Γ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Το ασιατικό οργανωμένο έγκλημα

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο

Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς Οργανισμοί, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κοινωνική Πολιτική(510055) Δημουλάς Κων/νος Επ. Καθηγητής Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής Πάντειο Πανεπιστήμιο Η Παγκόσμια Τράπεζα Πρόκειται για τον αδελφό οργανισμό

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5.

Αριθμός Εργαζόμενων ΕΛΛΑΔΑ & Δ. ΕΥΡΩΠΗ 3 7 1.162 Η.Π.Α. 2 4 1.715 ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ 5 6 1.629 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 3 8 1.031 ΣΥΝΟΛΟ 13 24 5. ΤΙΤΑΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ Η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. είναι ένας Όμιλος εταιριών με μακρόχρονη πορεία στη βιομηχανία τσιμέντου. Ιδρύθηκε το 1902 και η έδρα του βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Ο Όμιλος

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» για την «Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στις Θέματα Συνάντησης Ολοκλήρωση προτάσεων για την

Διαβάστε περισσότερα

1. Η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι μία από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες του κράτους.

1. Η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι μία από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες του κράτους. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10Ο : ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 10.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Για τις παρακάτω προτάσεις, να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Το Επενδυτικό σχέδιο 3. Βασικές έννοιες και ορισµοί

Το Επενδυτικό σχέδιο 3. Βασικές έννοιες και ορισµοί ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ I Διδάσκων: Δρ. Κ. Αραβώσης Το Επενδυτικό σχέδιο 3. Βασικές έννοιες

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0101(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2015/0101(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2015/0101(NLE) 6.4.2016 *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις

Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας. Όψεις και Διαστάσεις Ανδρέας Ν. Λύτρας Το Φαινόμενο της Φτώχειας Όψεις και Διαστάσεις Η Φτώχεια: Μια «άβολη» έννοια Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΟΚ (1984) σημειώνει ότι: «Φτωχοί είναι τα άτομα, οι οικογένειες και οι ομάδες προσώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - BOOK PRESENTATIONS

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - BOOK PRESENTATIONS «ΣΠΟΥΔΑΙ», Τόμος 45, Τεύχος 3ο-4ο, Πανεπιστήμιο Πειραιώς / «SPOUDAI», Vol. 45, No 3-4, University of Piraeus ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - BOOK PRESENTATIONS Κ. Ευστρατόγλου, «Ελεύθερη Διακίνηση Εργαζομένων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ. κ. ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΒΙ Α

ΟΜΙΛΙΑ. κ. ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΒΙ Α ΟΜΙΛΙΑ του ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ του ΣΕΒ κ. ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΒΙ Α στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ της ΒΟΥΛΗΣ Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 Κυρίες και κύριοι βουλευτές, Η ραγδαία επέκταση της παγκοσµιοποίησης σε όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Νέες μορφές απασχόλησης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέες μορφές απασχόλησης. Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέες μορφές απασχόλησης 1 Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ποιες είναι οι νέες μορφές απασχόλησης; Σύμβαση ορισμένου χρόνου Μερική απασχόληση Προσωρινή απασχόληση Σύμβαση έργου Υπεργολαβία Εκ

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής

Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής Η Θεωρία της Εμπορικής Πολιτικής Περιεχόμενα Κεφαλαίου Α. Το Περιεχόμενο της Εμπορικής Πολιτικής Οι Δασμοί στις Εισαγωγές Τα μη Δασμολογικά Μέσα Προστασίας Β. Προστατευτισμός ή Ελεύθερο Εμπόριο Τα βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές.

Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Συνεργασία σχολείου με φορείς και οργανισμούς για την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στην κοινότητα. Διαπιστώσεις και προοπτικές. Αναστασία Δημητρίου Αν. Καθηγήτρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Security Studies Μελέτες Ασφάλειας

Security Studies Μελέτες Ασφάλειας Πρόγραμμα E ξ A ποστάσεως E κπ αίδευσης ( E learning ) Security Studies Μελέτες Ασφάλειας E-learning Οδηγός Σπουδών Το πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ( e-learning ) του Πανεπιστημίου Πειραιά του Τμήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 8, 2016

Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 8, 2016 1) «Η ελληνική οικονομία είναι κατά βάση αγροτική». Όπως άλλωστε προκύπτει από τη συμμετοχή του προϊόντος του αγροτικού τομέα της χώρας μας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ που ανέρχεται σε A. 25% B. 33% C. 10%

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ]

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ] Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[1.2-1.3] 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ. Εισαγωγή ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η φύση και το πεδίο μελέτης της Επιχειρησιακής Οικονομικής 2 Ορισμός της Επιχειρησιακής Οικονομικής Η εφαρμογή της οικονομικής θεωρίας και των εργαλείων της λήψης των

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014 2020 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 1 1. ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 1.1 Αναφερθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικά Προϊόντα Μικρών Παραγωγών

Αγροτικά Προϊόντα Μικρών Παραγωγών Ενότητα 2 Σχέδιο Μάρκετινγκ Κεφάλαιο 2 Αγροτικά Προϊόντα Μικρών Παραγωγών Δρ. Andrea Grimm Δρ. Astin Malschinger ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Κεφάλαιο 2: Αγροτικά Προϊόντα μικρών παραγωγών

Διαβάστε περισσότερα