Αυτοκινητάκι. Εισαγωγή: Τοποθέτηση -Αφόρµηση Πρόβληµα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Παράρτηµα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αυτοκινητάκι. Εισαγωγή: Τοποθέτηση -Αφόρµηση Πρόβληµα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Παράρτηµα"

Transcript

1 ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασµό και Τεχνολογία Ε Στ Αυτοκινητάκι Εισαγωγή: Τοποθέτηση -Αφόρµηση Πρόβληµα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Παράρτηµα Συγγραφή Εικονογράφηση : Σωτήρης Καρµιώτης ( άσκαλος Σύµβουλος Σχ.Τ.) Επιµέλεια: Ιωσήφ Κατσιολούδης ( ιευθυντής Σύµβουλος Σχ. Τ.)

2 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Τα περισσότερα παιδιά απολαµβάνουν να παίζουν µε απλά αυτοκίνητα-παιχνίδια, τα οποία σπρώχνουν όταν είναι σε µικρή ηλικία και µε πιο σύνθετα όταν είναι πιο µεγάλα. Σε αυτή την ενότητα τα παιδιά της τάξης θα σχεδιάσουν και θα φτιάξουν ένα αυτοκινητάκι που θα κινείται µε µπαταρίες και θα προορίζεται είτε για τους εαυτούς τους είτε για κάποιο πιο µικρό παιδί. Ενώ δεν είναι τόσο εξεζητηµένο όσο ένα τηλεκατευθυνόµενο αυτοκινητάκι αποτελεί µια πραγµατική τεχνική πρόκληση µε την οποία οι µαθητές αναµένεται να ενθουσιαστούν. Το παιχνίδι µπορεί να βασιστεί πάνω σε ένα πραγµατικό όχηµα, σε όχηµα από βιβλίο ή φωτογραφία ή µπορεί να πηγάζει από τη φαντασία των παιδιών. Η εµφάνιση του πρέπει να είναι ελκυστική για το άτοµο που θα το χρησιµοποιήσει, αλλά οποιαδήποτε µορφή και να πάρει θα πρέπει να έχει πάνω του κάποια ελάχιστα στοιχεία, τα οποία είναι απαιτούνται από το αναλυτικό πρόγραµµα. Ως επέκταση, για τους µαθητές που τελειώνουν γρήγορα την εργασία τους, µπορεί να δοθεί προβληµατισµός για ανάπτυξη και άλλων µορφών ελέγχου του οχήµατος, ή ακόµα και ελέγχου της κίνησης από µακριά, ή και για την τοποθέτηση φώτων και βοµβητή. ΑΦΟΡΜΗΣΗ Ο δάσκαλος παρουσιάζει στην τάξη φωτογραφία ενός αυτοκινήτου ή ένα αυτοκίνητοπαιχνίδι και ρωτά τους µαθητές: Πώς φτάσαµε ως εδώ; Ακολουθεί στην τάξη συζήτηση η οποία επικεντρώνεται στις µεταφορές και τις συγκοινωνίες στην αρχαιότητα. Ο δάσκαλος καθοδηγεί τους µαθητές ώστε να ανακαλύψουν τη χρονολογική εξέλιξη των µέσων µεταφοράς από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα (µεταφορά φορτίου στα χέρια, πάνω σε µεγάλη επιφάνεια έλκυθρο, ανακάλυψη τροχού, χειράµαξα µε 2 τροχούς, άµαξα µε 4 τροχούς, ατµοκίνητα). ΠΡΟΒΛΗΜΑ Υπάρχει ένας διαγωνισµός για κατασκευή ενός µοντέλου αυτοκινήτου και τα παιδιά καλούνται να λάβουν µέρος, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας το δικό τους αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο αυτό, πρέπει να έχει ξύλινο πλαίσιο και ξύλινους τροχούς, να είναι ηλεκτροκίνητο, να έχει όµορφη εµφάνιση και να µπορεί να συναγωνιστεί άλλα όµοια ατοκίνητα σε διαγωνισµό ταχύτητας που θα γίνει στην τάξη.

3 2 ΣΤΟΧΟΙ Σε αυτή την ενότητα οι µαθητές θα µάθουν : Να αναπτύσσουν τις ιδέες τους, σχεδιάζοντας και δουλεύοντας µε λωρίδες ξύλου, χαρτί, χαρτόνια, και τα απαραίτητα εργαλεία. Να σχεδιάζουν την κατασκευή τους σε δύο διαστάσεις µε µεγάλη ακρίβεια. Να αναπτύσσουν τα σχέδια τους σκεφτόµενοι τους στόχους και τις προδιαγραφές του προβλήµατος και τις πιθανές ανάγκες αυτού που θα το χρησιµοποιήσει. Να µετρούν, να σηµαδεύουν, να κόβουν, να καθαρίζουν και να ενώνουν υλικά µε ακρίβεια Να χρησιµοποιούν τα κατάλληλα εργαλεία µε ασφάλεια και ανάλογα µε τις ανάγκες τους, αξιοποιώντας τις κατάλληλες τεχνικές και δεξιότητες. Να χρησιµοποιηούν απλούς µηχανισµούς για να µεταδίδουν την κίνηση Να χρησιµοποιηούν απλό ηλεκτρικό κύκλωµα για να λειτουργήσουν µοτέρ, λάµπες και βοµβητές. Να χρησιµοποιούν µε ασφάλεια το πιστολάκι ζεστής γόµας για συγκολλήσεις πλαστικού µε ξύλο (µε την καθοδήγηση και επίβλεψη του δασκάλου). Να µελετούν τη µετάδοση της κίνησης µε ιµάντες και τροχαλίες. Να αντιλαµβάνοται τη διαφορά που επιφέρει στην ταχύτητα του οχήµατος η χρήση διαφορετικών µεγεθών τροχαλίας στο µοτέρ και τον άξονα των τροχών. Να εφαρµόζουν διακόπτη πάνω σε ένα ηλεκτρικό κύκλωµα.

4 3 ΠΟΡΕΙΑ - ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΜΑΘΗΜΑ 1ο Συζήτηση στην τάξη µε θέµα την (1Χ80) εξέλιξη στα θέµατα µεταφοράς, µε επικέντρωση στα αυτοκίνητα ΕΝΟΤΗΤΕΣ Οι οµάδες έχουν µπροστά τους Α.Π. ΣΧ.Τ.: αυτοκινητάκια και απαντούν το Άνθρωπος και φύλλο εργασίας 1. τεχνολογία, Οµαδοποίηση απαντήσεων µε µηχανισµοί, ενέργεια, συζήτηση στην τάξη για τα κύρια πληροφορική. χαρακτηριστικά των οχηµάτων (τροχοί άξονες, σασί, αµάξωµα κλπ.) γράφονται στον πίνακα ή ΜΑΘΗΜΑ 2ο (1Χ80 ) ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α.Π. ΣΧ.Τ.: Γραφική Επικοινωνία, µηχανισµοί,δοµές, γνωριµία µε υλικά. ΜΑΘΗΜΑ 3ο (1Χ80 ) ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α.Π. ΣΧ.Τ.: Μηχανισµοί, ενέργεια, γνωριµία µε υλικά. χαρτογραφούνται στον Η.Υ. µε το πρόγραµµα Kidspiration. Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις οµάδες και πηγαίνουν µε τη σειρά στους σταθµούς εργασίας, αφού πρώτα τους επεξηγηθεί τι θα κάνουν. Οι µαθητές πρέπει να λάβουν αποφάσεις που αφορούν στο σχεδιασµό της κατασκευής και να προχωρήσουν στην υλοποίησή του (δοµή αµάξωµα, µηχανισµοί τροχοί και άξονες). Ο δάσκαλος ελέγχει τα σχέδια που έφτιαξαν οι µαθητές και συζητά τρόπους βελτίωσής τους. Αφού εγκριθούν τα σχέδια των µαθητών, συζητείται στην τάξη η σειρά µε την οποιά θα γίνουν οι διάφορες εργασίες που είναι κοινές και καταγράφονται στον πίνακα. Οι µαθητές κατασκευάζουν το ξύλινο πλαίσιο και εφαρµόζουν τους τροχούς (βλέπε δεξιότητες). Ο δάσκαλος περιφέρεται στην τάξη συµβουλεύοντας τους µαθητές. Οι µαθητές πειραµατίζονται και φτιάχνουν κυκλώµατα µε διακόπτη τα οποία εφαρµόζουν στο αµάξωµα. Υπενθυµίζουµε στα παιδιά τις λειτουργίες των τροχαλιών για µείωση της ταχύτητας του µοτέρ και αυτά εφαρµόζουν την τροχαλία και το µοτέρ πάνω στο αµάξωµά τους. Ακολούθως τα συνδέουν µεταξύ Εικόνες µε την εξέλιξη στα µέσα µεταφοράς (χειράµαξα, άµαξα, πρώτα αυτοκίνητα κλπ.) Αυτοκινητάκια (εµπορίου, τα οποία θα φέρουν οι µαθητές), φύλλο εργασίας 1, πίνακας, Η.Υ. Σταθµοί εργασίας, φύλλο εργασίας 2, παράρτηµα 3 (Βοήθηµα για κατασκευή σταθµών εργασίας) Ξύλινες λωρίδες 10 χιλ. Χ 10 χιλ., χαρτόνια, κόλλα PVA, άξονας 4 χιλ., ξύλινες ρόδες, τροχαλίες, µολύβια, ρίγες, ψαλίδια, βοηθητικά ξύλα, πινακίδες κοψίµατος, µαχαιράκια, παιδικά πριονάκια, τρυπάνια χεριών.. Μονωµένο καλώδιο, κροκοδειλάκια, ηλεκτρικοί διακόπτες, λάµπες, σειρήνες, µοτέρ χαµηλής τάσης.

5 ΜΑΘΗΜΑ 4ο (1Χ80 ) ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α.Π. ΣΧ.Τ: Μηχανισµοί, ενέργεια, γνωριµία µε υλικά τους µε λαστιχάκι και ελέγχουν τη λειτουργία τους. Συζητείται η µορφή που θέλουν οι µαθητές να πάρει το όχηµα τους. (αµάξωµα). Οι µαθητές εισηγούνται τρόπους µε τους οποίους µπορούν να κατασκευάσουν το όχηµα τους (π.χ. άχρηστα κουτιά, ανάπτυγµα, έτοιµα φύλλα). Αποσυναρµολόγηση και επανασύναρµολόγηση κουτιού παρατήρηση αναπτύγµατος. Επιδεικνύονται από το δάσκαλο οι δεξιότητες χάραξης και κοψίµατος χαρτιού, καθώς και ο τρόπος κατασκευής του αµαξώµατος. Χρησιµοποιούνται για διακόσµηση τα υλικά και οι µαθητές διερευνούν διάφορους συνδυασµούς. Επίδειξη από το δάσκαλο των τρόπων που εργαζόµαστε µε τα διάφορα υλικά Χαρτόνια για να διπλώσουν οι µαθητές. Έτοιµα σχέδια µε καλύµµατα. Γόµα PVA, αλουµινόχαρτο, χρυσόσκονη, σπόροι, χρωµατιστό χαρτί, µολύβια, ρίγες, γοµολάστιχες, ψαλίδια. Παράρτηµα 5 για σχεδιασµό του αυτοκινήτου, φύλλο αλουµινίου, χρυσόσκονη, καρφίτσες. ΜΑΘΗΜΑ 5ο (1Χ80 ) Ολοκλήρωση και επιδιόρθωση τυχόν ατελειών στην κατασκευή. Αξιολόγηση κατασκευής. Τονίζονται τα θετικά όλων των κατασκευών και συζητούνται τρόποι βελτίωσης. Ανασκόπηση της ενότητας. Φύλλο αξιολόγησης.

6 4 Ι ΕΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ 4.1 ιερεύνηση τεχνικών µερών κατασκευής (Μπορεί να χρησιµοποιηθεί στο µάθηµα 1. Εικόνες που θα βοηθήσουν στην κατασκευή των σταθµών εργασίας βρίσκονται στο παράρτηµα) άσκαλος Ιδεοθύλλα για µέσα µεταφοράς (είδη, ιστορική εξέλιξη, ταξινόµηση µε βάση τα χαρακτηριστικά και τη χρήση τους). Στον πίνακα ή µε το λογισµικό Kidspiration αναλύονται τα χαρακτηριστικά των οχηµάτων. Άνθρωπος και τεχνολογία Ανακάλυψη τροχού Ιστορική εξέλιξη µέσων µεταφοράς Είδη µέσων µεταφοράς Σχεδιασµός Οχήµατος Κάτοψης µε κλίµακα Ενέργεια Ηλεκτρικό κύκλωµα διακόπτης κοντρόλ όχηµα οµές Πλαίσιο αµάξωµα Γνωριµία µε υλικά ανάπτυγµα διακόσµηση Μηχανισµοί άξονες τροχοί τροχαλίες Με βάση το πιο πάνω σχεδιάγραµµα οι µαθητές µπορούν να προγραµµατίσουν την πορεία εργασίας τους προς την κατασκευή (π.χ. αριθµούν τα κουτιά µε βάση τη σειρά εργασίας τους). Ο δάσκαλος αναφέρει στην τάξη ότι υπάρχουν τρεις διαφορετικοί σταθµοί µέσα στην αίθουσα, µε παραδείγµατα τεχνικών συστηµάτων τα οποία θα είναι χρήσιµα στο να κάνουν το όχηµα τους να δουλέψει. Σε κάθε σταθµό υπάρχουν πράγµατα να παρατηρήσουν και φυλλάδια που τους λενε τι να παρατηρήσουν σε κάθε χώρο. Υπάρχουν τρία έτοιµα φυλλάδια στο τέλος της ενότητας. Αν θέλετε να µειώσετε τις πιθανότητες για τεχνικές διαφοροποιήσεις που µπορούν να κάνουν τα παιδιά, µπορείτε να µειώσετε τον αριθµό των σταθµών εργασίας, καθώς και το περιεχόµενό τους.

7 Σταθµοί εργασίας Ο δάσκαλος αναφέρει ότι υπάρχουν στην τάξη τρεις σταθµοί εργασίας από τους οποίους πρέπει να περάσουν όλοι οι µαθητές. Η τάξη χωρίζεται σε οµάδες και κυκλικά περνούν όλοι από τους σταθµούς εργασίας. Κάθε οµάδα συµπληρώνει το φύλλο εργασίας της. Στον πιο κάτω πίνακα παρέχονται πληροφορίες σχετικά µε τα πράγµατα που περιλαµβάνει ο κάθε σταθµός εργασίας και µε το τι ζητείται από τους µαθητές στον κάθε σταθµό. Σταθµός εργασίας 1 Σταθµός εργασίας 2 Σταθµός εργασίας 3 Συστήµατα µετάδοσης κίνησης Κυκλώµατα µε ηλεκτρικά µοτέρ Κυκλώµατα µε λάµπες και βοµβητές απλό σύστηµα µε λαστιχάκι σύνθετο σύστηµα µε τροχαλίες για επιτάχυνση σύνθετο σύστηµα µε τροχαλίες για επιβράδυνση Οι µαθητές πρέπει να αποφασίσουν ποιο από τα συστήµατα είναι κατάλληλο για τη δική τους κατασκευή και να αιτιολογήσουν την απόφασή τους. ένα κύκλωµα µε διακόπτη πίεσης ένα κύκλωµα µε διακόπτη on/off ένα κύκλωµα µε διακόπτη διπλής κατεύθυνσης. Οι µαθητές πρέπει να αποφασίσουν πώς µπορεί το καθένα από αυτά τα κουµπιά να ελέγξει το παιχνίδι τους. κύκλωµα για έλεγχο βοµβητή κύκλωµα για έλεγχο λάµπας κύκλωµα µε διακόπτη για έλεγχο λαµπών LED κύκλωµα µε δύο λάµπες ενωµένες σε σειρά ελεγχόµενο µε οn / οff διακόπτη κύκλωµα µε δύο λάµπες ενωµένες παράλληλα ελεγχόµενο µε οn / οff διακόπτη Λέµε στα παιδιά ότι πρέπει να σκεφτούν πώς θα βάλουν φως και ήχο στις κατασκευές τους. Συνιστάται να εργάζονται τα παιδιά δύο δύο στην εξερεύνηση αυτών των συστηµάτων

8 4.2 Σχεδιασµός και κατασκευή του οχήµατος (Μπορεί να χρησιµοποιηθεί κατά την κατασκευή του οχήµατος) άσκαλος Εξηγήστε στην τάξη ότι τώρα κάθε µαθητής θα χρησιµοποιήσει αυτά που έχει µάθει για να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο - παιχνίδι είτε για τον εαυτό του, είτε για κάποιο φίλο του. Ζητήστε να περιλάβουν στο σχεδιασµό και απαντήσεις στα πιο κάτω ερωτήµατα: ποιος θα χρησιµοποιεί το αυτοκίνητο παιχνίδι; πώς πρέπει να µοιάζει; ποιες λειτουργίες πρέπει να έχει; ραστηριότητα µαθητών Κάθε µαθητής πρέπει να γράψει προδιαγραφές για το όχηµά του, χρησιµοποιώντας τις ακόλουθες προτάσεις: Το όχηµα παιχνίδι είναι για... Το όχηµα παιχνίδι θα είναι όπως... Το όχηµα παιχνίδι θα... Το όχηµα παιχνίδι θα µοιάζει µε αυτό... Μερικά παιδιά µπορούν να χρησιµοποιούν το φύλλο: «προδιαγραφές του οχήµατος µου» (παράρτηµα 5). Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν ένα σκίτσο, για να παρουσιάσουν το όχηµα τους. άσκαλος Υπενθυµίστε στην τάξη ότι πρέπει να συµπεριλάβουν στις αποφάσεις τους τα πιο κάτω: α) Κατασκευάστε ένα πλαίσιο µε τους άξονες και τους τροχούς, έτσι ώστε το παιχνίδι να µπορεί να κυλά. β) Προσθέστε ένα ηλεκτρικό µοτέρ, ένα σύστηµα µπαταριών, διακοπτών και ένα σύστηµα µετάδοσης, έτσι ώστε το ηλεκτρικό µοτέρ να µπορεί να κινήσει το όχηµα. γ) Αναπτύξετε ένα κάλυµµα από χαρτόνι, ώστε να δοθεί στο όχηµα η επιθυµητή εµφάνιση. άσκαλος Μερικά παιδιά µπορούν να χρησιµοποιήσουν το έτοιµο φύλλο µε τις προδιαγραφές που υπάρχει στο πίσω µέρος. Σηµειώστ, επίσης, ότι το χαρτόνι A4 µε το αµάξωµα του αυτοκινήτου µπορεί να µεγεθυνθεί σε A3 και να χρησιµοποιηθεί για αµάξωµα. Τα παιδιά που θα το χρησιµοποιήσουν µπορούν να σχεδιάσουν τα πλαίσια, χρησιµοποιώντας για το κόψιµο των υλικών µέτρηση κατά προσέγγιση.

9 4.3 ιερεύνηση για διακόσµηση του οχήµατος (Έρευνα για τη διακόσµηση του οχήµατος. Μπορεί να χρησιµοποιηθεί στο 4 ο ογδοντάλεπτο) άσκαλος Αναφέρετε στην τάξη πως για το υπόλοιπο του µαθήµατος τα παιδιά θα έχουν να κάνουν δύο εργασίες. Η πρώτη είναι να πειραµατιστούν µε χαρτόνι Α4 διπλώνοντας το, έτσι ώστε να µοιάζει µε αµάξωµα αυτοκινήτου, το οποία θα χρησιµοποιηθεί. Υπάρχουν έτοιµα 3 σχέδια σε χαρτόνι τα οποία µπορούν να χρησιµοποιηθούν. Εάν µεγεθυνθούν σε Α3 µπορούν να χρησιµοποιηθούν στην κατασκευή. Αναφέρετε ότι για τα οχήµατα τους µπορούν, επίσης, να χρησιµοποιήσουν έτοιµα κουτιά, τα οποία θα τροποποιήσουν. Ό,τι και να χρησιµοποιήσουν, όµως, πρέπει να το διακοσµήσουν για να µη µοιάζει µε κουτί συσκευασίας. Εξηγήστε στην τάξη πως µπορούν τα παιδιά να δηµιουργήσουν τα πιο κάτω στοιχεία διακόσµησης: το αυτοκίνητο να γυαλίζει σαν µέταλλο, κολλώντας σ αυτό προσεκτικά αλουµινόχαρτο, να είναι σκληρό σαν βράχος, βάζοντας µικρές ποσότητες γόµας και ρίχνοντας άµµος, να είναι φυµέ βάζοντας στον κατάλληλο τόπο σκουρόχρωµο χαρτόνι ή γόµα και χρώµα καφέ, να είναι µπογιατισµένο σε γραµµές, βάζοντας χρωµατιστές λωρίδες χαρτιού. Κόψιµο του χαρτονιού ίπλωµα στα σωστά σηµεία Εφαρµογή αλουµινόχαρτου Τοποθέτηση άµµου Σκούρα γυαλιά Λωρίδες χρωµατιστού χαρτονιού ραστηριότητες µαθητών Κόβουν το χαρτόνι και το διπλώνουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να πάρει την τελική µορφή, αλλά δεν την οριστικοποιούν, καθώς τα διακοσµητικά στοιχεία µπαίνουν πιο εύκολα, πριν διπλωθεί οριστικά το χαρτόνι.

10 4.4 Αξιολόγηση της κατασκευής άσκαλος Οι θετικές πτυχές των κατασκευών των παιδιών πρέπει να επισηµανθούν αλλά να γίνει επίσης και κριτική. Η εργασία σε οµάδες κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής τους θα διευκολύνει αυτό το στόχο. ραστηριότητα µαθητών Οι µαθητές εργάζονται σε οµάδες των τεσσάρων. Πρέπει να εξετάσουν τις προδιαγραφές για κάθε παιχνίδι (όπως τέθηκαν από τον κατασκευαστή και να εξετάσουν όλες τις κατασκευές, απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις για κάθε παιχνίδι: Πόσο καλά κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε; Πόσο µοιάζει µε αυτό που σχεδιάστηκε να µοιάζει; Πόσο άρεσε σε αυτόν για τον οποίο σχεδιάστηκε; Οι µαθητές µπορούν να γράψουν τα αποτελέσµατα σε πίνακα. Όταν συγκεντρωθούν τα σχόλια για την κατασκευή του καθενός παιδιού της οµάδας τους τα παιδιά µπορούν να γράψουν λίγα λόγια σε απάντηση των πιο κάτω ερωτήσεων Μπορεί να γίνει πιο ασφαλές; Μπορεί να γίνει πιο αξιόπιστη η λειτουργία του; Μπορεί να κατασκευαστεί ώστε να δουλεύει καλύτερα; Μπορεί να κατασκευαστεί ώστε να αντέχει περισσότερο; Ορισµένα παιδιά µπορούν να χρησιµοποιήσουν το έτοιµο φύλλο αξιολόγησης. 4.4 Ανασκόπηση της ενότητας άσκαλος Εξηγήστε στην τάξη ότι είναι σηµαντικό να σκεφτούν τρόπους µε τους οποίους θα πετύχουν καλύτερα αποτελέσµατα στο µάθηµα του Σχεδιασµού και Τεχνολογίας. Οι ακόλουθες ερωτήσεις µπορούν να χρησιµοποιηθούν στη συζήτηση: Τι απολαύσατε περισσότερο; Τι βρήκατε εύκολο; Τι βρήκατε δύσκολο; Βοηθήσατε ο ένας τον άλλο; Τι θα µπορούσε να έχει γίνει καλύτερα; Πώς σας βοήθησε το µάθηµα να γίνετε καλύτεροι ως ανθρώποι; ραστηριότητα µαθητών Τα παιδιά πρέπει να συζητήσουν τις ερωτήσεις στις οµάδες τους και όταν τελειώσουν πρέπει να ζητηθεί από κάθε οµάδα να κάνει µια σύντοµη παρουσίαση των αποτελεσµάτων της συζήτησης τους στο σύνολο της τάξης. Η τάξη θα πρέπει να καταλήξει σε µια δήλωση βασισµένη στις παρουσιάσεις για τη βελτίωση του τρόπου εργασίας σε επόµενη εργασία τους στο Σχεδιασµό & Τεχνολογία.

11 5 ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ 5.1 Εργασία επέκτασης ιαφορετικές κινήσεις (Οι επεκτάσεις πρέπει πάντα να γίνονται, εφόσον τελειώσει ο µαθητής την εργασία του και πάντα σύµφωνα µε το επίπεδο του µαθητή) Τα παιδιά που τελειώνουν νωρίς ή που θέλουν µια επιπρόσθετη πρόκληση µπορούν να επεκτείνουν τις προδιαγραφές του παιχνιδιού, για να συµπεριλάβουν πρόσθετα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα κίνησης, όπως: κίνηση προς τα εµπρός και προς τα πίσω κίνηση προς τα εµπρός κίνηση προς τα πίσω µειωµένη ή αυξηµένη ταχύτητα κίνησης µε χρήση τροχαλιών 5.2 Εργασία επέκτασης Εύρεση κόστους Οι µαθητές που τελειώνουν γρήγορα την εργασία τους µπορούν να χρησιµοποιήσουν τον τιµοκατάλογο υλικών που υπάρχει στο παράρτηµα, για να υπολογίσουν το κόστος κατασκευής. Μπορεί εναλλακτικά, αν υπάρχουν υπολογιστές στην τάξη, να χρησιµοποιηθεί το πρόγραµµα Excel.

12 6 ΤΕΧΝΙΚΕΣ 6.1 Κόψιµο ξύλου 6.2 Τρύπηµα ξύλου Για να τρυπήσουµε το ξύλο πρέπει πρώτα να µετρήσουµε την απόσταση από το άκρο. Σηµαδεύουµε το σηµείο µε το µολύβι (φωτο. 1) και ακολούθως µε το κέντρο (φωτό 2) και στο σηµείο που βάλαµε το σηµάδι τρυπούµε µε την αρίδα (φωτό 3). (φωτό 1)

13 φωτό 2 φωτό 3

14 7 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 -- ιερεύνηση παιχνιδιών-αυτοκινήτων ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 -- ιερεύνηση στους σταθµούς εργασίας ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 5 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7 -- Σταθµοί εργασίας -- Φύλλα για διερεύνηση διακόσµησης -- Φύλλο σχεδιασµού κατασκευής -- Φύλλο αξιολόγησης -- Τιµοκατάλογος υλικών

15 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1-- ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Η οµάδα µου 1... Τάξη : Με την οµάδα µου µελετώ τα αυτοκινητάκια που βρίσκονται πάνω στους πάγκους. Για να µπορέσω να τα µελετήσω καλύτερα, απαντώ τις πιο κάτω ερωτήσεις. 1. Μπορείτε να γράψετε κάποια από τα εξαρτήµατα που έχουν όλα τα αυτοκινητάκια που έχετε µπροστά σας; 2. Ποιο µέρος των αυτοκινήτων αγγίζει το έδαφος; 3. Πώς ενώνονται οι τροχοί µεταξύ τους; 4. Ο άξονας πού στερεώνεται; Μπορείτε να σκεφτείτε ένα όνοµα για τον τόπο που στερεώνεται ο άξονας; 5. Πώς ονοµάζουµε το κάτω µέρος του αυτοκινήτου πάνω στο οποίο είναι στερεωµένη η µηχανή, οι τροχοί, και ο άξονας; 6. Το ξύλινο αυτοκινητάκι που έχετε µπροστά σας πώς κινείται; Από πού παίρνει ενέργεια για να κινηθεί; 7. Τα άλλα αυτοκινητάκια πώς κινούνται; Έχουν και εκείνα «µηχανή»; 8. Πώς ξεκινούν και πώς σταµατούν τα αυτοκινητάκια; 9. Σε ποιο σηµείο του αυτοκινήτου θα χρησιµοποιήσουµε τέτοιο µηχανισµό ;

16 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 -- ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Η οµάδα µου 1... Τάξη : Πηγαίνω µε την οµάδα µου από σταθµό σε σταθµό. Σε κάθε σταθµό απαντούµε στις ερωτήσεις, αφού πρώτα τις συζητήσουµε. ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σε αυτό το σταθµό υπάρχουν τρεις συσκευές. Ακολουθώ τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω στις συσκευές και γράφω τα συµπεράσµατα µου πιο κάτω. Συσκευή Συσκευή Συσκευή Σε ποιο σηµείο του αυτοκινήτου θα χρησιµοποιήσουµε τέτοιο µηχανισµό ; ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2 Και σε αυτό το σταθµό υπάρχουν τρεις συσκευές. Ενεργοποιώ τα µοτέρ µε τους διακόπτες και σηµειώνω πιο κάτω τη φορά µε την οποία κινούνται οι µικροί έλικες που είναι στερεωµένοι στα µοτέρ. Συσκευή 1

17 Συσκευή Συσκευή Στο αυτοκινητάκι µας ποιο διακόπτη, νοµίζετε ότι πρέπει να χρησιµοποιήσουµε; ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 Σε αυτό το σταθµό υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά κυκλώµατα. Συσκευή 1. Τι γίνεται, όταν σταµατώ να πατώ το διακόπτη; Συσκευή 2. Τι γίνεται, όταν σταµατώ να πατώ το διακόπτη; Τι πρέπει να κάνω για να σβήσει η λάµπα; Συσκευή 3 και 4. Ποια διαφορά έχουν οι δύο συσκευές; Αν βγάλω τη µια λάµπα από τη συσκευή 3, τι θα συµβεί; Αν βγάλω τη µια λάµπα από τη συσκευή 4, τι θα συµβεί; Γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά; Αν θα βάλω φώτα τόσο µπροστά όσο και πίσω στο αυτοκίνητακι µου, ποιο τρόπο ένωσης των λαµπών θα χρησιµοποιήσω και γιατί;......

18 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3 Έρευνα τεχνικών µερών κατασκευής Γύρισε αυτούς τους µοχλούς Τι παρατηρείς και πού βρίσκεται η διαφορά; Κυκλώµατα µε µοτέρ Πάτησε εδώ!!! Τι γίνεται, όταν σταµατήσεις να το πατάς; Τι πρέπει να κάνεις, για να σταµατήσεις το µοτέρ; Πάτησε εδώ! Τι γίνεται, όταν σταµατάς να το πατάς; Τι γίνεται, όταν πάρεις το κουµπί αριστερά; Όταν το πάρεις δεξιά;

19 Κυκλώµατα µε λάµπες και βοµβητές Τι παθαίνει ο βοµβητής, όταν σταµατήσεις να πατάς; Πάτησε εδώ. Τι συµβαίνει, όταν σταµατάς να πατάς; ιακόπτης οn-οff Πάτησε εδώ. Τι συµβαίνει, όταν σταµατάς να πατάς; Πώς µπορείς να κάνεις το λαµπάκι να σβήσει; Παράλληλο κύκλωµα Κύκλωµα σε σειρά Ποια διαφορά έχουν τα δύο κυκλώµατα;

20 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4 ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ Κόβουµε στις συνεχόµενες γραµµές ιπλώνουµε στις διακεκοµµένες

21 Κόβουµε στις συνεχόµενες γραµµές ιπλώνουµε στις διακεκοµµένες

22 Κόβουµε στις συνεχόµενες γραµµες ιπλώνουµε στις διακεκοµµένες

23 (Παράρτηµα 5) Φύλλο Σχεδιασµού Κατασκευής Οι προδιαγραφές του οχήµατος µου Όνοµα :... Τάξη Το όχηµα - παιχνίδι είναι για... Εµένα Κάποιον άλλο Ποιο;... Το όχηµα παιχνίδι θα είναι, όπως... ένα πραγµατικό όχηµα ένα όχηµα από ένα βιβλίο ή µια ταινία ένα όχηµα φαντασίας Το όχηµα παιχνίδι χρησιµοποιεί ηλεκτρικό µοτέρ και µπαταρία για να εργαστεί πηγαίνει προς τα εµπρός µόνο πηγαίνει προς τα εµπρός και προς τα πίσω πηγαίνει µε διαφορετικές ταχύτητες έχει πάνω φώτα έχει πάνω συσκευές που παράγουν ήχο Το όχηµα - παιχνίδι θα µοιάζει όπως πιο κάτω :

24 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6 -- Αξιολόγηση κατασκευής Όνοµα... Το όχηµα παιχνίδι ήταν για... Άρεσε ή δεν άρεσε το παιχνίδι; Ναι/όχι εξηγήστε γιατί.... Το όχηµα παιχνιδιών σχεδιάστηκε να είναι όπως... ένα πραγµατικό όχηµα ένα όχηµα από ένα βιβλίο ή µια ταινία ένα όχηµα φαντασίας Ήταν πραγµατικά όπως σχεδιάστηκε να είναι; Ναι/όχι Εάν όχι, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί... Το όχηµα παιχνιδιών σχεδιάστηκε να χρησιµοποιεί µια ηλεκτρική µηχανή και µια µπαταρία; Έτσι φτιάχτηκε; Ναι/όχι Εάν όχι, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί πηγαίνει προς τα εµπρός; Έτσι φτιάχτηκε; Ναι/όχι Εάν όχι, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί πηγαίνει προς τα εµπρός και προς τα πίσω; Έτσι φτιάχτηκε; Ναι/όχι Εάν όχι, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί πηγαίνει µε τις διαφορετικές ταχύτητες; Έτσι φτιάχτηκε; Ναι/όχι Εάν όχι, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί έχει τα φώτα που σχεδίασες να έχει; Έτσι φτιάχτηκε; Ναι/όχι Εάν όχι, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί Το όχηµα σας µοιάζει µε το σκίτσο που κάνατε; Ναι/όχι Εάν όχι, προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί

25 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 7 ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α/Α ΥΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 1. Λωρίδα Ξύλου 1Χ1Χ100εκ 0,15 2. Ξύλινος άξονας 4χιλ Χ 1000χιλ 0,30 3. Μεταλλικός άξονας 4χιλ Χ 1000χιλ 0,35 4. Ξύλινοι τροχοί 20χιλ 0,05 5. Ξύλινοι τροχοί 50χιλ 0,10 6. Χάρτινος τροχός 50χιλ 0,03 7. Τροχαλία 50χιλ ξύλινη 0,09 8. Τροχαλία 20χιλ ξύλινη 0,05 9. Χαρτονάκι τρίγωνο για σύνδεση ξύλου 0, Χαρτονάκι χρωµατιστό Α4 0, Χαρτονάκι σκληρό άσπρο γκρίζο Α4 0, Χαρτόνι χρωµατιστό Α2 0, Πλαστικό φύλλο (κορι φλουτ) 0, Αφρώδες πλαστικό 0, Μπαταριοθήκη 2 Χ ΑΑ 0, Συνδετήρας µπαταρίας 0, Σύρµα κόκκινο - µαύρο (το ένα µέτρο) 0, Σύρµα µε δύο κροκοδειλάκια 0, ιακόπτης 0, Καλαµάκι πλαστικό 0, Θηλιά µεταλλική 0, Πλαστική τροχαλία 0, Μοτοράκι ηλεκτρικό 0, Βοµβητής 3V 0, Ανθρώπινος κόπος (το λεπτό) 0,01

Παιχνίδι Σταθερού Χεριού

Παιχνίδι Σταθερού Χεριού ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία Τάξη Ε Παιχνίδι Σταθερού Χεριού Εισαγωγή: Αφόρμηση Πρόβλημα - Περιγραφή Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία Α Β ΠΕΡΙΕΡΓΑ...... ΜΑΤΑΚΙΑ Εισαγωγή: Αφόρμηση Πρόβλημα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Φύλλα εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία Στ ΛΟΥΝΑ...... ΠΑΡΚ Εισαγωγή: Αφόρμηση Πρόβλημα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Επέκταση Φύλλα εργασίας Συγγραφή Εικονογράφηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧ.Τ.) ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α.Π.: ΔΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ - ΤΡΟΧΑΛΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ («EGG BOX»)

ΤΑΞΗ ΣΤ ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧ.Τ.) ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α.Π.: ΔΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ - ΤΡΟΧΑΛΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ («EGG BOX») ΕΝΟΤΗΤΕΣ Α.Π.: ΤΑΞΗ ΣΤ ΔΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ - ΤΡΟΧΑΛΙΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥ («EGG BOX») ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ (ΔΑΣΚΑΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧ.Τ.) Παιδιά, ας προσπαθήσουμε να λύσουμε το πιο κάτω ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγχειρίδιο χρήσης

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγχειρίδιο χρήσης ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Εγχειρίδιο χρήσης EGG-ΒOX LEARN&GO Όλες οι οδηγίες, πληροφορίες, δραστηριότητες, διδακτικό και φωτογραφικό υλικό που σχετίζονται με τη χρήση και τη λειτουργία του Egg-Box

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Πώς αλλιώς ανάβει το λαμπάκι;... και άλλα πειράματα με απλά ηλεκτρικά κυκλώματα Τα παιδιά της διπλανής φωτογραφίας ετοιμάζονται να φτιάξουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπάκια και μπαταρίες. Δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Κλιμάκιο ΣΧ.Τ

Κλιμάκιο ΣΧ.Τ Κλιμάκιο ΣΧ.Τ. 2010-11 ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΜΑ: «ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΓΡΑΜΜΩΝ» ΚΛΙΜΑΚΑ: 2-3 ΙΔΕΑ ΣΤΟΧΟΙ Σκοπός: Να αναπτύξει γνώσεις και δεξιότητες σε διάφορες περιοχές του ΑΠ ΣΧΤ (Δομές: πλαίσια δύο διαστάσεων, Ενέργεια:

Διαβάστε περισσότερα

«Εικόνες µε κινούµενες φιγούρες»

«Εικόνες µε κινούµενες φιγούρες» ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ 2004-2005 στο Σχεδιασµό και Τεχνολογία Ε Στ «Εικόνες µε κινούµενες φιγούρες» Εισαγωγή: Αφόρµηση Πρόβληµα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ ΤΑΞΗ Ε ( ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΥΛΙΚΑ, ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ) Κυριάκος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ - ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ )

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ - ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ) 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ - ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ) ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΕΦΥΡΕΣ ΤΑΞΗ ΣΤ (ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΥΛΙΚΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΦΑΡΜΑ Από Ειρήνη Πετράκη (δασκάλα / σύμβουλο ΣΧ.Τ.) ΦΑΡΜΑ ομές ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΜΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1 Ο 40λεπτο Τα ζώα της φάρμας ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ Ζώα της φάρμας ή αλλιώς ήμερα ζώα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Ενότητας «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ: Τροχοί - Τροχαλίες» ΣΤ ΤΑΞΗ. (Ενδεικτικός χρόνος 6 Χ 80 )

Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Ενότητας «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ: Τροχοί - Τροχαλίες» ΣΤ ΤΑΞΗ. (Ενδεικτικός χρόνος 6 Χ 80 ) Page1 Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής Ενότητας «ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ: Τροχοί - Τροχαλίες» ΣΤ ΤΑΞΗ (Ενδεικτικός χρόνος 6 Χ 80 ) ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΜΑ 1 Ο (1Χ80) ( υπόβαθρο) ΥΛΗ 1. Γενικό πλαίσιο: Μηχανισμοί Μορφές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Στο έντυπο το οποίο θα συμπληρώσετε για τον προγραμματισμό της εργασίας σας πρέπει να φαίνονται οι συναντήσεις που θα κάνετε με τα παιδιά, καθώς και ποια στάδια του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

«Φωτογραφοθήκη!» Εισαγωγή: Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Παράρτημα Φύλλα εργασίας Κανόνες πριονίσματος

«Φωτογραφοθήκη!» Εισαγωγή: Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Παράρτημα Φύλλα εργασίας Κανόνες πριονίσματος ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ στο Σχεδιασμό και Τεχνολογία Ε Στ «Φωτογραφοθήκη!» Εισαγωγή: Αφόρμηση Πρόβλημα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Παράρτημα Φύλλα εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πανηγύρι Τεχνολογίας

Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πανηγύρι Τεχνολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Προγραμματισμός για το μάθημα ΕΠΑ 238: Σχεδιασμός και τεχνολογία Πανηγύρι Τεχνολογίας Προγραμματισμός εργασίας: Συνάντηση 1 η : Στάδιο 1: Κατάσταση πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΝΗ ΖΟΥΓΚΛΑ. Εισαγωγή: Αφόρµηση Πρόβληµα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Φύλλα εργασίας

ΖΩΝΤΑΝΗ ΖΟΥΓΚΛΑ. Εισαγωγή: Αφόρµηση Πρόβληµα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Φύλλα εργασίας ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ 2004 στο Σχεδιασµό και Τεχνολογία Ε Στ ΖΩΝΤΑΝΗ...... ΖΟΥΓΚΛΑ Εισαγωγή: Αφόρµηση Πρόβληµα Στόχοι Πορεία ραστηριότητες Ιδέες Λύσεις Επέκταση Φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΛΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 ΤΑΞΗ: Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι είναι το απλό ηλεκτρικό κύκλωµα; ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι µαθητές να: είναι σε θέση να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Κολλητήρι - Τρυπάνι - Αρίδα 0,25 - Κόφτης - Σταυροκατσάβιδο Υλικά - Κουτί ελέγχου - 2 κόκκινοι

Διαβάστε περισσότερα

«Φωτεινός Παντογνώστης» (Επιτραπέζιο παιχνίδι)

«Φωτεινός Παντογνώστης» (Επιτραπέζιο παιχνίδι) 75 «Φωτεινός Παντογνώστης» (Επιτραπέζιο παιχνίδι) Σωτήριος Δρομπόνης ΠΕ70 3 ο Δ.Σ. Μεγάρων Τάξη Ε Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες Στόχοι Οι μαθητές Ε και ΣΤ τάξεων να εφαρμόσουν τις αρχές του ηλεκτρισμού, να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ 1 Περιεχόμενα Σελίδα Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Ηλεκτρικά εξαρτήματα 3 Ηλεκτρισμός στο σπίτι 4 Ένα κύκλωμα 5 Η τάση 6 Θετικό και αρνητικό 7 Το κόψιμο και η απογύμνωση καλωδίων 8 Η σύνδεση των εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ Σχεδιασμός και Τεχνολογία Α και Β ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ Από Ειρήνη Πετράκη Ειρήνη Μάντολε (δασκάλες / σύμβουλοι ΣΧ.Τ.) ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ (ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΧ.Τ: Συνδέσεις) ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΜΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 1 Ο 80λεπτο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΕΙΣ Α & Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΕΙΣ Α & Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΞΕΙΣ Α & Β ΑΠΟ : ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΡAKH ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΝΤΟΛΕ ΑΓΓΕΛΑ ΚΑΤΣΙΑΝΗ ( ασκάλες - Σύμβουλοι ΣΧ.Τ) ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2007-8 1 ΣΤΟΧΟΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 1. κατασκευαστικά Συστήματα (Δομές) 2. Ηλεκτρισμός Ηλεκτρονικά - Ενέργεια 3. Μηχανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ - 1 - ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ (µεγάλες τάξεις ηµοτικού) Σχεδιασµός σεναρίου µε θέµα «Αγωγοί και µονωτές» µε τη χρήση λογισµικών γενικής χρήσης, οπτικοποίησης, διαδικτύου και λογισµικών εννοιολογικής χαρτογράφησης.

Διαβάστε περισσότερα

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου

MIT SEA GRANT ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Κατασκευή Τρίτου Μέρους: Συναρµολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται τα εξής: Εργαλεία Υλικά Κόφτης Στραυροκατσάβιδο Κατσαβίδι Μυτερή πένσα Δράπανο Κολλητήρι Τρυπάνι 6mm Μέγγενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ 238 Σχεδιασμός και Τεχνολογία

ΕΠΑ 238 Σχεδιασμός και Τεχνολογία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑ 238 Σχεδιασμός και Τεχνολογία Διδάσκων: Αλέξανδρος Μέττας ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2003 1 Στα πλαίσια του μαθήματος «ΕΠΑ 238 Σχεδιασμός και Τεχνολογία» κληθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Εργασίας για την κατασκευή «Ηλιακό Αυτοκινητάκι»

Προγραμματισμός Εργασίας για την κατασκευή «Ηλιακό Αυτοκινητάκι» Προγραμματισμός Εργασίας για την κατασκευή «Ηλιακό Αυτοκινητάκι» Κατάσταση: Με τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού και τη διαγραφόμενη έλλειψη του πετρελαίου μέσα στα μέσα του αιώνα είναι επιβαλλόμενη η ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΝΑΜΗ. 1. ΣΤΟΧΟΙ :

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΝΑΜΗ. 1. ΣΤΟΧΟΙ : ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ ΥΝΑΜΗ. Μαθητής/Μαθήτρια ------------------------------------------- Οµάδα------------------ Τµήµα:----------- Ηµεροµηνία-----------------------

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης 1 Εργαστηριακή Διδασκαλία των Φυσικών εργασιών στα Γενικά Λύκεια Περίοδος 2006 2007 Φυσική Α Λυκείου Ενδεικτική προσέγγιση της εργαστηριακή δραστηριότητας : Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης

Διαβάστε περισσότερα

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή.

Στην παρακάτω εικόνα βλέπεις µία µπαταρία κι ένα λαµπάκι στερεωµένο σε µία λυχνιολαβή. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4: ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ Εισαγωγή Στο προηγούµενο φύλλο εργασίας, το λαµπάκι το κρατούσες µε το χέρι σου για να το συνδέσεις µε τα καλώδια και την µπαταρία. Στο σπίτι µας όµως όλες οι λάµπες

Διαβάστε περισσότερα

Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια

Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι (Και) Αυτή η μαθηματική εξίσωση διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Στο δημοτικό σχολείο την έχετε εκφράσει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ

Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ Α. ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Ο ΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ 1. Στα πλαίσια γενικότερης εξοικονόμησης, το διαθέσιμο ποσό ανά μαθητή έχει μειωθεί και για αυτό τονίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Κατασκευή και προγραμματισμός ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων

Κατασκευή και προγραμματισμός ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων Κατασκευή και προγραμματισμός ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων Δραστηριότητα στο πλαίσιο του Ομίλου Προγραμματισμού Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών, του Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας κατά το σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ Ι ΑΣΚΑΛΕΙΟ ΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ:ΦΤ 14 «ιδασκαλία Φυσικών Επιστηµών σε περιβάλλον ΤΕΠ» Εργασία «ιδασκαλία της ενότητας Μπαταρίες σε περιβάλλον ΤΕΠ» Ονοµατεπώνυµο φοιτητή : Πιτταράς Κων/νος

Διαβάστε περισσότερα

Α π λ ά η λ ε κ τ ρ ι κ ά κ υ κ λ ώ μ α τ α σ υ ν ε χ ο ύ ς ρ ε ύ μ α τ ο ς

Α π λ ά η λ ε κ τ ρ ι κ ά κ υ κ λ ώ μ α τ α σ υ ν ε χ ο ύ ς ρ ε ύ μ α τ ο ς Α π λ ά η λ ε κ τ ρ ι κ ά κ υ κ λ ώ μ α τ α σ υ ν ε χ ο ύ ς ρ ε ύ μ α τ ο ς Στόχοι: Α. Διδακτικοί στόχοι: Οι μαθητές να είναι σε θέση να Αναγνωρίζουν τη διπολικότητα των διατάξεων που χρησιμοποιούν (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια

Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι (Και) Αυτή η μαθηματική εξίσωση διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Στο δημοτικό σχολείο την έχετε εκφράσει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Β' ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Β' ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Β' ΤΑΞΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 1 περίοδος Σελ. 4 α) Εισαγωγή. β) Πορεία προς το σημερινό τεχνολογικό κόσμο. ΥΛΙΚΑ 2 περίοδοι Σελ. 5

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφή:... ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφές:........ ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115

Το βιβλίο της Μ. Autism Resource CD v Resource Code RC115 Το βιβλίο της Μ Γεια σας με λένε Μ. Είμαι 9 χρονών και μένω στο με τους γονείς μου και τα 2 αδέρφια μου, τον Γιάννη που είναι 10 και τον Βασίλη που είναι 3. Έχω κι ένα σκυλάκι που το λένε Κάντι και είναι

Διαβάστε περισσότερα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα

3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα 3. Hλιακός φούρνος από δύο χαρτόκουτες, µε καπάκι και ένα ανακλαστήρα Υλικά που χρειαζόµαστε δύο χαρτόκουτες, µία εξωτερική µεγαλύτερη και µία εσωτερική µικρότερη, µε βάση τουλάχιστον 38 38 εκ. ένα φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Χάρτινα κουτιά

Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Χάρτινα κουτιά Χάρτινα χειροποίητα κουτιά Περίληψη: Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές διερευνούν τη χωρητικότητα κουτιών σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου που προκύπτουν από ένα χαρτόνι συγκεκριμένων διαστάσεων. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική

Τίτλος: Νερό ή Πάγος. Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Τίτλος: Νερό ή Πάγος Θέμα: πάγος, νερό, διαδικασία τήξης, μέτρηση χρόνου, κατάταξη, κατεύθυνση στο επίπεδο, αριθμητική γραμμή, βασική αριθμητική Χρόνος: τρία μαθήματα διάρκειας 45 λεπτών, όχι κατ ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Μπαταρία Α 1. Θερμική. 2. Ακτινοβολία. Γεννήτρια Β. Θερμοστοιχείο Δ. 4. Χημική

Μπαταρία Α 1. Θερμική. 2. Ακτινοβολία. Γεννήτρια Β. Θερμοστοιχείο Δ. 4. Χημική 1. Σημειώστε με Σ και Λ για τις σωστές και λάθος προτάσεις. a. Οταν λέμε «κλείσε το φως» εννοούμε «δημιούργησε ανοιχτό κύκλωμα». b. Οταν σε ένα κύκλωμα ο διακόπτης είναι κλειστός τότε υπάρχει ρεύμα. c.

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το διαστημόπλοιο Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Δροσερά φλιτζάνια

Τίτλος: Δροσερά φλιτζάνια Τίτλος: Δροσερά φλιτζάνια Θέματα: Μεταφορά ενέργειας, γραφική αναπαράσταση, δύναμη και συζήτηση των αποτελεσμάτων. Χρόνος: 120 λεπτά Ηλικία: 13-14 Διαφοροποίηση: Οι περισσότερο ικανοί μαθητές θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 10-0133.indb 93 25/2/2013 3:34:34 μμ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 10-0133.indb 93 25/2/2013 3:34:34 μμ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 10-0133.indb 93 25/2/2013 3:34:34 μμ 94 ΦΕ1: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Σίγουρα κάποια στιγμή έχεις νιώσει κι εσύ ένα μικρό «τίναγμα», καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ ή καθώς ακουμπάς την πόρτα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η κατανόηση των εννοιών θέση, μετατόπιση, χρονική στιγμή, χρονικό διάστημα. Η κατανόηση της αναγκαιότητας του συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Σε

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Μερικοί μαθητές κρεμούν με νήμα από την οροφή της τάξης ένα θερμόμετρο έτσι ώστε το κάτω μέρος του

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου. Γνώσεις και πρότερες ιδέες των μαθητών. Σκοπός και στόχοι Τίτλος: Υποδοχή εξωγήινων Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Σύντομη περιγραφή: Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να κάνουν μια απλή κατασκευή με την χρήση του εκπαιδευτικού πακέτου Lego NXT Mindstorms.

Διαβάστε περισσότερα

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός

Πειράματα Φυσικών Επιστημών (Ε Δημοτικού) Θερμότητα θερμοκρασία. Ηλεκτρισμός Θερμότητα θερμοκρασία Ηλεκτρισμός 1 1. Η αφή μας ξεγελά Συχνά εκτιμάμε τη θερμοκρασία ενός σώματος με τις αισθήσεις μας. Είναι όμως η εντύπωση που σχηματίζουμε πάντα ορθή; Υλικά Ένα κομμάτι ξύλο, ένα κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στις εικόνες φαίνονται πολλές ηλεκτρικές πηγές που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα διάφορα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία της σειράς «ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΙΑΒΑΖΩ µε µικρά βήµατα µέσα από συγκεκριµένους στόχους» πρώτο, δεύτερο και τρίτο µέρος, αποτελούν πολύ καλό βοήθηµα για την πρώτη ανάγνωση και γραφή. Οι µαθητές της

Διαβάστε περισσότερα

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α

Κλιμάκιο Πληροφορικής Σεμινάρια για τα λογισμικά κλειστού τύπου Κύκλος Α η- Τάξη Οδηγός χρήσης του προγράμματος αξιολόγησης για τα προγράμματα «Ο Ξεφτέρης και η γραμματική και «Ο Καπετάν Μπουμπουλήθρας» Ο οδηγός αυτός στοχεύει στην χρήση του βοηθητικού προγράμματος η-τάξη.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ. 3ο Γ/σιο Τρικάλων

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ. 3ο Γ/σιο Τρικάλων ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαυρομμάτη Ειρήνη - ΠΕ0401 3ο Γ/σιο Τρικάλων Σχολικό Έτος: 2014-2015 1ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Κατασκευές στο εργαστήριο, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 1 Σχεδιασμός σκηνικού

Δραστηριότητα 1 Σχεδιασμός σκηνικού ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 Δραστηριότητα 1 Σχεδιασμός σκηνικού Ας κατασκευάσουμε την επόμενη σκηνή-room. Όμοια με προηγουμένως κατασκευάζουμε το σκηνικό-background «ΔΡΟΜΟΣ» και αφού δημιουργήσουμε τη σκηνή-room

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό Βραχύ-Κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Επεξεργασία-Απαντήσεις δραστηριοτήτων και ερωτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Δες στην εικόνα μια ηλεκτρική πηγή (μπαταρία) που συνήθως χρησιμοποιούμε για να κατασκευάσουμε ηλεκτρικά κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο»

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Οήχος«ταξιδεύει» με κύματα. Μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα πυκνώματα και τα αραιώματα των κυμάτων με ένα πλαστικό παιχνίδιελατήριο

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για το 3 ο Μάθημα της Ενότητας «Νίκησε την πλημμύρα»

Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για το 3 ο Μάθημα της Ενότητας «Νίκησε την πλημμύρα» Στόχοι και Δείκτες Επιτυχίας για το 3 ο Μάθημα της Ενότητας «Νίκησε την πλημμύρα» Μ ά θ η μ α Στόχοι Κλίμακας και Δείκτες Επιτυχίας Περίληψη του μαθήματος 3 ο (45 ) Α. Θεματική Ενότητα: Τεχνολογία Υλικών

Διαβάστε περισσότερα

1. Λίγα λόγια για το STEM (Διαδικασία διεπιστημονικής μάθησης Ανακάλυψη Διερεύνηση και Λύση του προβλήματος)

1. Λίγα λόγια για το STEM (Διαδικασία διεπιστημονικής μάθησης Ανακάλυψη Διερεύνηση και Λύση του προβλήματος) ΜΑΘΗΜΑ 1 ο 1. Λίγα λόγια για το STEM (Διαδικασία διεπιστημονικής μάθησης Ανακάλυψη Διερεύνηση και Λύση του προβλήματος) 2. Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Early Simple Machines ESM (Λιλιπούτειοι Μηχανικοί)

Διαβάστε περισσότερα

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT

«DIGITAL STORY TELLING» PROJECT «DIGITAL STORY TELLING» PROJECT ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Στα πλαίσια της εξοικείωσής μας με τα «πολυμέσα» θα ασχοληθούμε με το project «digital story telling». Το project αυτό θα μας μάθει πώς να «αφηγούμαστε» ψηφιακά

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 12. Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια

Φύλλο Εργασίας 12. Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια Φύλλο Εργασίας 12 Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι (Και) Αυτή η μαθηματική εξίσωση διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Στο δημοτικό σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι

Παιχνίδια. 2. Το σπίτι Παιχνίδια 1. Τα καπέλα Οδηγίες: Τα παιδιά σχεδιάζουν διάφορα καπέλα και γράφουν τα πρόσωπα που τα φοράνε στην πραγματικότητα. Στη συνέχεια ένα παιδί προσποιείται ότι φοράει ένα καπέλο και μιμείται κινήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.)

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Κυριάκος Ιωάννου (σύμβουλος Σχ.Τ.) 1 Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ: «Αρχίζει να γερνά κανείς από τη στιγμή που σταματάει να παίζει». Tι εννοεί ο Πλάτωνας με τα πιο πάνω λόγια; Συμφωνείτε; Μήπως το παιχνίδι είναι

Διαβάστε περισσότερα

μελέτη ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης (μελέτη με φωτοπύλες και ηλεκτρονικά χρονόμετρα)

μελέτη ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης (μελέτη με φωτοπύλες και ηλεκτρονικά χρονόμετρα) φυσική Α τάξης λυκείου εργαστηριακή άσκηση μελέτη ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης (μελέτη με φωτοπύλες και ηλεκτρονικά χρονόμετρα) ΠΕ 04.01 φυσικός [1] Α' Τάξη Λυκείου Φύλλο Εργασίας Άσκηση: Μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

αξιοποίηση των ΤΠΕ: Η logo στη διδακτική διδακτική πράξη

αξιοποίηση των ΤΠΕ: Η logo στη διδακτική διδακτική πράξη Παιδαγωγική αξιοποίηση Δρ. Ι. Μπέλλου, Σχ αξιοποίηση των ΤΠΕ: Η logo στη διδακτική διδακτική πράξη Μια προσέγγιση για τη Γ Γυμνασίου Σχ. Σύμβουλος ΠΕ19 Δρ. Ιωάννα Μπέλλου Σχ. Σύμβουλος ΠΕ19 Μια διδακτική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου. Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός Εργαστήριο Φυσικής Λυκείου Επιμέλεια: Κ. Παπαμιχάλης Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά μεταβαλλόμενης κίνησης σώματος με χρήση συστήματος φωτοπύλης-χρονομέτρου Περιγραφή - Θεωρητικές προβλέψεις - Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Ασκήσεις για το Robolab

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Ασκήσεις για το Robolab ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Παρακάτω παραθέτουμε μία σειρά ασκήσεων για το Robolab ομαδοποιημένων σε κατηγορίες : Επιμέλεια : Κυριακού Γεώργιος 1 Φύλλο Ασκήσεων (πρόκληση με κινητήρες) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Έχεις ξαναπαίξει με παιχνίδια που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό στη λειτουργία τους;

Έχεις ξαναπαίξει με παιχνίδια που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό στη λειτουργία τους; ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Έχεις ξαναπαίξει με παιχνίδια που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό στη λειτουργία τους; Μπορείς να μου αναφέρεις μερικά παραδείγματα; ΣΤΑΔΙΟ 1: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ:Μια από τις μεγαλύτερες

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑ 336: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργία Ιωάννου ΕΠΑΔ 3

ΕΠΑ 336: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργία Ιωάννου ΕΠΑΔ 3 ΕΠΑ 336: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Γεωργία Ιωάννου ΕΠΑΔ 3 Πανηγύρι της Επιστήμης. Τίτλος Διερεύνησης Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τριβή; Σύντομη Περιγραφή Διερεύνησης: Κάναμε συνολικά δυο πειράματα

Διαβάστε περισσότερα

Wiki: Η διδασκαλία τoυ νόµου του Ohm σε µαθητές Γ Γυµνασίου

Wiki: Η διδασκαλία τoυ νόµου του Ohm σε µαθητές Γ Γυµνασίου ραστηριότητα για το Γενικό Μέρος Ενότητα 5: "Χρήση εκπαιδευτικού λογισµικού" Παπαδηµητρόπουλος Νικόλαος ΠΕ04 Χηµικός ΠΑΚΕ: Αττικής και Στερεάς Ελλάδας Τµήµα: 4880-4 email: npapadimitropoulos@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική των Μαθηματικών

Διδακτική των Μαθηματικών Διδακτική των Μαθηματικών Ονοματεπώνυμο : Μαμτζέλλη Χρυσούλα Τάξη : Γ Δημοτικού Κεφάλαιο 43 : Η συμμετρία Πρόκειται για ένα εισαγωγικό μάθημα στην αξονική συμμετρία. Οι μαθητές θα μάθουν πότε δύο σχήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ ΣΧΟΛIKH ΧΡΟΝΙΑ 2015-2016 ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφή:... ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΑ Αριθμητικώς:... Ολογρ.:... Υπογραφές:...... ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Διαβάστε περισσότερα

Η λογαριθµική συνάρτηση και οι ιδιότητές της

Η λογαριθµική συνάρτηση και οι ιδιότητές της ΕΚΦΩΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Η λογαριθµική συνάρτηση και οι ιδιότητές της Η διδασκαλία της λογαριθµικής συνάρτησης, στο σχολικό εγχειρίδιο της Β Λυκείου, έχει σαν βάση την εκθετική συνάρτηση και την ιδιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα;

Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Ηλεκτρικά Κυκλώματα (Μ.Χ. ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Η προσθήκη λαμπτήρων επηρεάζει την ένταση του ρεύματος σε ένα ηλεκτρικό κύκλωμα; Στη διερεύνηση που κάναμε με τα παιδιά, όπως φαίνεται και από τον τίτλο ασχοληθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ:

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ: Πω πω δύσκολη η Φυσική!!!! Μπορεί κάποιος να µου τα κάνει λιανά µήπως και καταλάβω κάτι;;;; ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ;;;;;; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ: Μια παλιά

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το ελικόπτερο Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα;

ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; ΥΔΡΟΠΕΡΑΤΟΤΗΤΑ (ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ) Τίτλος διερεύνησης: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν το πόσο νερό συγκρατεί το χώμα; Σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Σκοπός αυτής της διερεύνησης ήταν να κάνουν κάποιες υποθέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαθητής (σχεδιαστής) πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα επικοινωνίας, με τη βοήθεια σχεδίων ή σκίτσων.

Ο μαθητής (σχεδιαστής) πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα επικοινωνίας, με τη βοήθεια σχεδίων ή σκίτσων. ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Η Γραφική Επικοινωνία αναφέρεται στις γραφικές δεξιότητες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Τεχνολογία. Περιλαμβάνει σχέδιο, χρήση χρωμάτων, καταχώρηση πληροφοριών και παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΠΕ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΛΕΒΗΤΑ

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΛΕΒΗΤΑ ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΙΑΚΟ ΛΕΒΗΤΑ Στόχος(οι): Να κατανοήσουν οι μαθητές τη φύση και τις δυνατότητες μιας ανανεώσιμης ενεργειακής τεχνολογίας. Γενική περιγραφή της δραστηριότητας: Μια ομάδα μαθητών θα

Διαβάστε περισσότερα

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις

Σχ.3. Το breadboard του εργαστηρίου στο οποίο γίνονται οι ασκήσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 Ο TMHMA ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ του παραρτήµατος Ληξουρίου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥ ΩΝ 2007-2008 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω:

1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω: 1ο μέρος 1. Φτιάχνουμε την πίστα. Μια ενδεικτική πίστα φαίνεται παρακάτω: Εικόνα 1 Για να φτιάξουμε το τείχος επιλέγουμε καταρχήν την καρτέλα Γραφικά (κάτω δεξιά) και έπειτα το γεμάτο τετράγωνο από την

Διαβάστε περισσότερα

19/05/2018 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

19/05/2018 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. 19/05/2018 Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Οι απαντήσεις να γραφούν μόνο στις προβλεπόμενες γραμμές Θέμα 1ο Στη διπλανή φωτογραφία, που προέρχεται από μια

Διαβάστε περισσότερα

IUSES Toolkit Εισαγωγή Το «κουτί πειραµάτων» είναι ένα εκπαιδευτικό πακέτο για τη διεξαγωγή πειραµάτων σχετικά µε την εξοικονόµηση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΟΧΗΣ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.6

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΟΧΗΣ. Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.6 ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΟΧΗΣ Διερευνώντας τις επαγγελματικές ικανότητες Υποθεμα 3.6 Οι κατάλογοι ελέγχου αναφέρονται σε παραδείγματα πρακτικών δοκιμασιών για τις δραστηριότητες αντοχής

Διαβάστε περισσότερα

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου

Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου Δρεπάνου Η φυσική με πειράματα Α Γυμνασίου Φύλλο Εργασίας 12 Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια Επεξεργασία-Απαντήσεις δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία: Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Έχεις παρατηρήσει ηλιακούς θερμοσίφωνες, όπως αυτόν της εικόνας 1α σε κτίρια ή σε φωτογραφίες του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Επέλεξα αυτό το θέμα, διότι μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τόσο η ιστορία, όσο και η κατασκευή της γραφομηχανής.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Επέλεξα αυτό το θέμα, διότι μου κίνησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τόσο η ιστορία, όσο και η κατασκευή της γραφομηχανής. ΓΡΑΦΟΜΗΧΑΝΗ ΜΑΘΗΜΑ: Τεχνολογία ΣΧΟΛΕΙΟ: ΠΣΠΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2015-16 ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΜΑΘΗΤΡΙΑ: Γεωργία-Ζωή Κρητικού ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δημήτριος Μανωλάς 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Ετυμολογία 2. Τεχνολογική ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρώ, μαθαίνω. και υπολογίζω!

Παρατηρώ, μαθαίνω. και υπολογίζω! Παρατηρώ, μαθαίνω και υπολογίζω! Δραστηριότητες μαθηματικών για την προσχολική αγωγή, Common core aligned for τις πρώτες τάξεις Δημοτικού και PreK Kindergarten 1 s t την Ειδική αγωγή Grade www.schoolessons.gr

Διαβάστε περισσότερα