ΜΟΛΥΒ ΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΟΛΥΒ ΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ"

Transcript

1 ΜΟΛΥΒ ΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ Σπύρος ρίβας, Ειδικός Ιατρός Εργασίας Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας-Υγιεινής της Εργασίας ΕΛΙΝΥΑΕ Σπύρος οντάς, ρ. Χηµικός Κέντρο Υγείας-Υγιεινής της Εργασίας ΕΛΙΝΥΑΕ 1. Ο ΜΟΛΥΒ ΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο µόλυβδος χηµικό στοιχείο που διεθνώς συµβολίζεται µε τα λατινικά γράµµατα Pb, είναι ένα αρκετά µαλακό και εύκαµπτο µέταλλο, χρώµατος γκρίζου-µπλε, µε ειδικό βάρος 13 φορές µεγαλύτερο του νερού, που αντιδρά εύκολα µε το οξυγόνο της ατµόσφαιρας δηµιουργώντας µια θαµπή γκρίζα οξειδωµένη επιφάνεια. Στη φύση συναντάµε τον µόλυβδο ενωµένο µε διάφορα στοιχεία. Ο γαληνίτης (ένωση µολύβδου και θείου) είναι η κύρια πηγή εξόρυξης του µετάλλου. Ο µόλυβδος: Λιώνει στους 330 o C Εκπέµπει ατµούς και αναθυµιάσεις στους ο C Βράζει στους ο C Οι κυριότερες πηγές επαγγελµατικής έκθεσης στον µόλυβδο και τις ενώσεις του είναι: Οι εργασίες εξόρυξης, χύτευσης και τήξης του µετάλλου Η παραγωγή και χρήση µολυβδούχων χρωµάτων και βερνικιών Η παραγωγή και χρήση σµάλτων για την κεραµική Η παραγωγή και συντήρηση συσσωρευτών (µπαταριών αυτοκινήτων) Η παραγωγή και χρήση µολυβδούχων ηλεκτροδίων για συγκολλήσεις Η παραγωγή κρυστάλλων και υαλικών Η παραγωγή µολυβδούχων κραµάτων για σφαίρες και σκάγια Οι τυπογραφικές εργασίες µε µολυβδούχα στοιχεία Οι εργασίες φανοποιείας και επιδιόρθωσης µηχανών αυτοκινήτου Η χρήση του µολύβδου σαν σταθεροποιητικό στην βιοµηχανία πλαστικών Η παραγωγή ηλεκτρικών καλωδίων Υπάρχει επίσης επαγγελµατική έκθεση και στις διάφορες φάσεις ανάκτησης και ανακύκλωσης του µετάλλου στα χυτήρια όπου οι κίνδυνοι εντοπίζονται κυρίως: Στην διαδικασία καταστροφής των συσσωρευτών (σκόνη Pb) Στην µεταφορά των µολυβδούχων θραυσµάτων και στον εφοδιασµό (γέµισµα) των φούρνων (σκόνη Pb) Στην χύτευση και τήξη των µολυβδούχων µεταλλικών καταλοίπων (καπνοί και ατµοί Pb) Στον καθαρισµό των φούρνων (σκόνη Pb) Επίσης υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης και για το εξωτερικό (ευρύτερο) περιβάλλον, όταν:

2 1. Οι καπνοί από τα φουγάρα των φούρνων απελευθερώνονται στο ευρύτερο περιβάλλον, όπου δεν υπάρχει σύστηµα κατακράτησης (φιλτραρίσµατος) των ρύπων 2. Ο αέρας σηκώνει την σκόνη από τις υπαίθριες αποθήκες 3. Η βροχή µεταφέρει την µολυβδούχο σκόνη στον υδροφόρο ορίζοντα Πώς µπορεί κανείς να δηλητηριαστεί από επαγγελµατική έκθεση στον µόλυβδο; Η δηλητηρίαση από µόλυβδο πραγµατοποιείται βασικά µε δύο τρόπους: 1. Αναπλέοντας µολυβδούχους ατµούς, καπνούς ή και σκόνη 2. Καταπίνοντας σκόνη µολύβδου Οι καπνοί απελευθερώνονται κυρίως στην φάση της χύτευσης και τήξης του µετάλλου. Οι σκόνες δηµιουργούνται στις φάσεις της καταστροφής των συσσωρευτών ή και άλλων µολυβδούχων αντικειµένων για την ανάκτηση του µετάλλου, στην µεταφορά των µεταλλικών καταλοίπων, στον εφοδιασµό καθώς και στον καθαρισµό των φούρνων. Οι σκόνες κατακάθονται σχεδόν παντού και µολύνουν τους τοίχους, τα δάπεδα, τις αυλές, τις µηχανικές επιφάνειες, τα εργαλεία, τα παπούτσια, τα µαλλιά, τα ρούχα εργασίας, τα χέρια, κλπ. 2. Ο ΜΟΛΥΒ ΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ 1. Πώς ο µόλυβδος εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισµό; Η είσοδος του µολύβδου και των ενώσεών του στον άνθρωπο, πραγµατοποιείται: α) Με την εισπνοή: ο µόλυβδος βρίσκεται στον αέρα που αναπνέουµε µε τη µορφή της σκόνης, του καπνού και των ατµών. Οι σκόνες αποτελούνται από στερεά σωµατίδια, το µέγεθος των οποίων έχει άµεση σχέση µε το σηµείο εναπόθεσης της σκόνης µέσα στο αναπνευστικό σύστηµα. Τα µεγάλα σωµατίδια κατακρατούµενα από τον βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα, αποβάλλονται εν µέρει µε την καταρροή ή καταπινόµενα εισέρχονται στο στοµάχι. Τα µικρότερα σωµατίδια εναποτίθενται στους µικρούς βρόγχους και στις κυψελίδες, απ όπου σε µια δεύτερη φάση εισέρχονται στο αίµα. Οι καπνοί συµπεριφέρονται σαν µικρά σωµατίδια και εναποτίθενται στους µικρούς βρόγχους και τις κυψελίδες. Οι ατµοί συµπεριφέρονται όπως το οξυγόνο της ατµόσφαιρας και εισέρχονται απ ευθείας στο αίµα µε την εισπνοή τους. β) Με την κατάποση: ο µόλυβδος µπορεί να φτάσει στο στοµάχι είτε δια µέσου της κατάποσης των µεγάλων στερεών σωµατιδίων και υγρών τροφών που έχουν ρυπανθεί από µόλυβδο. Ο µόλυβδος φθάνει επίσης στο στόµα και από τα βρώµικα χέρια, τις µολυσµένες τροφές και τσιγάρα. γ) Με την δερµατική επαφή: είναι µικρή η ποσότητα του µολύβδου που εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισµό δια µέσου της δερµατικής απορρόφησης, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν πρέπει να την αγνοήσουµε.

3 2. Πώς ο µόλυβδος µεταφέρεται στο ανθρώπινο σώµα; Μετά την απορρόφηση του ο µόλυβδος θα φθάσει στο αίµα, και θα µεταφερθεί µε τα ερυθρά αιµοσφαίρια σε όλο το ανθρώπινο σώµα. 3. Πού αποθηκεύεται ο µόλυβδος στο ανθρώπινο σώµα; Κυρίως αποθηκεύεται στα οστά, αλλά και στο ήπαρ (συκώτι) και στους νεφρούς. 4. Πώς αποβάλλεται από τον οργανισµό; Η αποβολή του µολύβδου από τον οργανισµό γίνεται κυρίως: Από τα νεφρά δια µέσου των ούρων Από το συκώτι, δια µέσου της χολής και των κοπράνων Με τον ιδρώτα και τα γάλα 5. Τι προκαλεί ο µόλυβδος και οι ενώσεις του στον ανθρώπινο οργανισµό; Ο µόλυβδος και πι ενώσεις του είναι τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισµό, καθώς ευθύνονται για µια σειρά από συµπτώµατα και επαγγελµατικές ασθένειες που µπορούν σε ορισµένες περιπτώσεις να οδηγήσουν και στο θάνατο. Η χρόνια δηλητηρίαση από τον µόλυβδο ονοµάζεται µολυβδίαση και είναι ιστορικά η πρώτη επαγγελµατική ασθένεια που καταγράφηκε και αναγνωρίστηκε. Η ασθένεια αυτή εµφανίζει σταδιακά µια σειρά από ενοχλήµατα και συµπτώµατα που αφορούν τα εξής συστήµατα: α. Γαστρεντερικό συστήµατα Παρουσία εναπόθεσης στακτό-κυανού χρώµατος, εντός των ούλων (παρυφή µολύβδου) Ναυτία, ανορεξία, απώλεια βάρους, δυσπεψία υνατοί κοιλιακοί πόνοι (κωλικοί του µολύβδου) υσκοιλιότητα β. Καρδιο-αγγειακό σύστηµα Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) γ. Αιµατοποιητικό σύστηµα Αναιµία ήπιας µορφής Αναστολή σύνθεσης της αίµης δ. Ουροποιητικό σύστηµα Σκλήρυνση των νεφρών Νεφρική ανεπάρκεια Νεφρικό αδένωµα ε. Νευρικό σύστηµα Πονοκέφαλοι, ζάλη, διαταραχές του ύπνου και της µνήµης Παράλυση των δαχτύλων της χειρός (µέσου και παράµεσου) στ. Σύστηµα αναπαραγωγής

4 Αποβολές Πρόωρες γεννήσεις Γεννήσεις νεκρών εµβρύων 6. Πώς πραγµατοποιείται η επίβλεψη της υγείας των εργαζοµένων που εκτίθενται στον µόλυβδο; Η επίβλεψη της υγείας των εργαζοµένων που εκτίθενται στον µόλυβδο εντάσσεται στις διαδικασίες πρόληψης του επαγγελµατικού κινδύνου και πραγµατοποιείται αφ ενός µεν σύµφωνα µε τις διατάξεις του Π.. 94/41987 που αναφέρεται στην «Προστασία των εργαζοµένων που εκτίθενται στον µεταλλικό µόλυβδο και τις ενώσεις ιόντων του κατά την εργασία», εφ ετέρου δε σύµφωνα µε τις αρχές και την διεθνή επιστηµονική πρακτική της Ιατρικής της Εργασίας. Η επίβλεψη της υγείας των εργαζοµένων αρχίζει µε την έναρξη της έκθεσης τους σε µόλυβδο και περιλαµβάνει κλινική και βιολογική εξέταση Η κλινική εξέταση πραγµατοποιείται καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης των εργαζοµένων, τουλάχιστον µία (1) φορά το χρόνο και κατά την κρίση του γιατρού εργασίας Η βιολογική εξέταση που πραγµατοποιείται µε την έναρξη της έκθεσης στον µόλυβδο, περιλαµβάνει τουλάχιστον γενική εξέταση αίµατος µε αιµατοκρίτη και προσδιορισµό µολύβδου στο αίµα και όλες τις αναγκαίες αναλύσεις και εξετάσεις για τη διάγνωση εκείνων των περιπτώσεων που η έκθεση του εργαζοµένου στο µόλυβδο αντενδείκνυται. Η περιοδική βιολογική παρακολούθηση γίνεται κάθε έξι (6) µήνες τουλάχιστον και περιλαµβάνει: α. Εξετάσεις αίµατος: Προσδιορισµό του µολύβδου στο αίµα (PhB) Προσδιορισµό της δεϋδρατάσης του δ αµινολεβουλινικού οξέως στο αίµα (ALAD) Προσδιορισµό της ερυθροκυτταρικής ψευδαργυρούχου πρωτοπορφυρίνης (ZPP) β. Εξετάσεις ούρων: Προσδιορισµό του µολύβδου που αποβάλλεται µε τα ούρα (PbU) Προσδιορισµό του δ αµινολεβουλινικού οξέως στα ούρα (ALAU) Προσδιορισµό της κοπροπορφυρίνης ούρων (CPU) Οι φυσιολογικές τιµές για τους µη επαγγελµατικά εκτεθειµένους είναι: 1) Μόλυβδος στο αίµα (PhB): < 40 µg/dl 2) Μόλυβδος στα ούρα (PbU): 60 µg/l ή 50 µg/g κρεατινίνης 3) εϋδρατάση του δ αµινολεβουλινικού οξέως στο αίµα (ALAD): 30 U/ml 4) Κοπροπορφυρίνη ούρων (CPU): 80 µg/l ή 60 µg/g κρεατινίνης 5) δ αµιλεβουλινικό οξύ στα ούρα (ALAU): < 6 mg/l ή 4,5 mg/g κρεατινίνης 6) Ερυθροκυτταρική ψευδαργυρούχος πρωτοπορφυρίνη (ZPP): 12 µg/g αιµοσφαιρίνης.

5 Οι αποδεκτές τιµές για τους επαγγελµατικά εκτεθειµένους είναι: 1) Μόλυβδος στο αίµα (PhB): δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 µg/dl για τους άντρες και τα 50 µg/dl για τις γυναίκες 2) Μόλυβδος στα ούρα (PbU): 100 µg/l ή 80 µg/g κρεατινίνης 3) εϋδρατάση του δ αµινολεβουλινικού οξέως στο αίµα (ALAD): > 20 U/ml 4) Κοπροπορφυρίνη ούρων (CPU): 100 µg/l ή 80 µg/g κρεατινίνης 5) δ αµιλεβουλινικό οξύ στα ούρα (ALAU): 10 mg/l 6) Ερυθροκυτταρική ψευδαργυρούχος πρωτοπορφυρίνη (ZPP): < 20 µg/g αιµοσφαιρίνης. Σηµείωση: µg (µικρογραµµάριο): είναι το ένα εκατοµµυριοστό του γραµµαρίου (1g = µg) dl (δεκατόλιτρο): είναι το ένα δέκατο του λίτρου (1l = 10dl) ml (χιλιοστόλιτρο): είναι το ένα χιλιοστό του λίτρου (1l = 1000ml) U (Ευρωπαϊκή µονάδα) < : µικρότερο του : µικρότερο ή ίσο του.. > : µεγαλύτερο του. 3. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ 1. Μέτρηση του µολύβδου στον αέρα του χώρου εργασίας (έλεγχος του εργασιακού περιβάλλοντος) Οι µετρήσεις για να είναι αντιπροσωπευτικές της έκθεσης των εργαζοµένων σε αεροµεταφερόµενο µόλυβδο πρέπει να διενεργούνται µε ατοµικούς δειγµατολήπτες και η ανάλυση των σωµατιδίων που έχουν επικαθίσει πάνω στο φίλτρο, για τον προσδιορισµό της συγκέντρωσης του µεταλλικού µολύβδου στο δείγµα του αέρα, πρέπει να γίνεται µε φασµατοµετρία ατοµικής απορρόφησης. Αν οι µετρήσεις του µολύβδου στον αέρα υπερβαίνουν το όριο δράσης των 75 µg/m 3, που υπολογίζεται σαν µέση χρονικά σταθµισµένη τιµή για οκτάωρη ηµερήσια εργασία οι εργοδότες έχουν την υποχρέωση να εφαρµόσουν τα παρακάτω: Τακτικό έλεγχο του εργασιακού περιβάλλοντος (τουλάχιστον µια φορά κάθε τρεις µήνες) Επίβλεψη της υγείας των εργαζοµένων (τουλάχιστον µια φορά στους έξι µήνες) Ειδικά µέτρα πρόληψης Ειδική ενηµέρωση στους εργαζοµένους που περιλαµβάνει και πληροφορίες σχετικές µε τα αποτελέσµατα των µετρήσεων του µολύβδου στον εργασιακό αέρα, τα στατιστικά (όχι ονοµαστικά) αποτελέσµατα των βιολογικών εξετάσεων και την σηµασία των αποτελεσµάτων των µετρήσεων και των ιατρικών εξετάσεων, καθώς επίσης και πληροφορίες σχετικές µε τους κινδύνους για την υγεία τους από την

6 έκθεση στον µόλυβδο και ιδιαίτερα τους έµµεσους κινδύνους για τα έµβρυα και τα βρέφη που τρέφονται µε µητρικό γάλα. Τήρηση αρχείου στοιχείων ελέγχου περιβάλλοντος και ιατρικών φακέλων. Τήρηση αρχείου έκθεσης του µολύβδου στον εργασιακό αέρα είναι 150 µg/m 3 Σε περίπτωση σηµαντικής αύξησης της τιµής έκθεσης οι εργαζόµενοι αποµακρύνονται αµέσως από τον εργασιακό χώρο που έχει προσβληθεί. Εντοπίζονται τα αίτια της υπέρβασης και λαµβάνονται τα απαραίτητα τεχνικά ή άλλα επανορθωτικά µέτρα, ώστε η συγκέντρωση µολύβδου στον αέρα να µειωθεί το ταχύτερο δυνατό και η έκθεση των εργαζοµένων να περιορισθεί σε τιµές κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια. Η χρήση ατοµικών µέτρων προστασίας του αναπνευστικού συστήµατος δεν είναι δυνατόν να είναι µόνιµη και η διάρκειά της πρέπει να περιορίζεται στον απόλυτα αναγκαίο χρόνο. 2. Πρέπει να τοποθετούνται ειδικά φίλτρα κατακράτησης των µολυβδούχων καπνών στα φουγάρα των φούρνων 3. Πρέπει να καταβρέχονται οι αποθήκες µολυβδούχων µεταλλικών καταλοίπων για να µην σηκώνεται τοξική σκόνη. Τα υγρά απόβλητα δεν πρέπει να καταλήγουν στους κοινούς υπονόµους. 4. Πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους οι εργαζόµενοι κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής που θα περιλαµβάνουν και ντους 5. Πρέπει να πραγµατοποιείται συχνός και επιµεληµένος καθαρισµός όλων των εργασιακών χώρων, από ειδικά συνεργεία. Τα τοξικά απόβλητα θα µεταφέρονται σε ειδικούς χώρους τοξικών αποβλήτων. 6. Πρέπει οι εργαζόµενοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σε µολυσµένο από µόλυβδο εργασιακό χώρο: Να καπνίζουν Να τρώνε Να πίνουν 7. Πρέπει ο εργοδότης να εφοδιάζει τους εργαζόµενους µε τα κατάλληλα ενδύµατα και µε άλλα ατοµικά µέσα προστασίας (γάντια, παπούτσια, προσωπίδα, κτλ), ανάλογα µε τις φυσικές και χηµικές ιδιότητες των ενώσεων του µολύβδου στις οποίες εκτίθενται 8. Ο καθαρισµός των ενδυµάτων εργασίας γίνεται µε δαπάνες της επιχείρησης σε ειδικές εγκαταστάσεις ή σε ειδικά καθαριστήρια 9. Οι εργαζόµενοι πρέπει: Να χρησιµοποιούν τις φόρµες εργασίας και τα ατοµικά µέσα προστασίας Να καθαρίζουν τα χέρια και το πρόσωπό τους πριν φάνε, πιουν και καπνίσουν Να φυλάνε τα ρούχα εργασίας τους σε ειδικά ντουλάπια και δεν πρέπει να τα µεταφέρουν σπίτι τους Να πλένονται και να καθαρίζονται σχολαστικά στο τέλος της εργασίας τους

7 Πρέπει η κατεργασία του µολύβδου και των ενώσεών του να γίνεται σε κλειστά συστήµατα Βιβλιογραφικές αναφορές Οδηγία 77/312/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 29 ης Μαρτίου περί επιβλέψεως µε βιολογικά µέσα του πληθυσµού σχετικά µε τον κίνδυνο από µόλυβδο. Οδηγία 82/605/ΕΟΚ του Συµβουλίου της 28 ης Ιουλίου 1982 για την προστασία των εργαζοµένων από τους κινδύνους που παρουσιάζονται συνέπεια της εκθέσεώς τους στο µεταλλικό µόλυβδο και στις ενώσεις ιόντων του κατά την διάρκεια της εργασίας. Π.. 94/1987, Φ.Ε.Κ. 54/Α/ Προστασία των εργαζοµένων που εκτίθενται στον µεταλλικό µόλυβδο και τις ενώσεις ιόντων του κατά την εργασία G. Piangerelli, A. Carrara, A. Nova, R. Maremani: Dispensa di educazione sanitaria- Difendiamoci dal piombo Ed. CORTINA, Milano 1979 ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο µόλυβδος µεταφέρεται στα διάφορα όργανα του σώµατος µέσω του αίµατος. Αποθηκεύεται µακροχρόνια κυρίως: στο ήπαρ στους νεφρούς στα οστά

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον

1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά 1.2 Χηµικές ουσίες στο εργασιακό περιβάλλον 1. Χηµικές ουσίες 1.1 Γενικά Καθετί στο φυσικό κόσµο που µας περιβάλλει αποτελείται από χηµικές ουσίες. Η γη που κατοικούµε, ο αέρας που αναπνέουµε, οι τροφές που τρώµε, τα αυτοκίνητα που οδηγούµε, τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΥΡΟ-ΑΣΑΦΟΥΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΥΡΟ-ΑΣΑΦΟΥΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΕΥΡΟ-ΑΣΑΦΟΥΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ Εκπόνηση Πατεράκης Νικόλαος ΑΜ:2003010006

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Συντάχθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Βανταράκης Απ., Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Ιατρικής, Συντονιστής Κλεπετσάνης Π., Επικ. Καθηγητής,

Διαβάστε περισσότερα

ΠPOE PIKO IATAΓMA 338/2001 "Προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζοµένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλόµενους σε χηµικούς παράγοντες"

ΠPOE PIKO IATAΓMA 338/2001 Προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζοµένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλόµενους σε χηµικούς παράγοντες ΠPOE PIKO IATAΓMA 338/2001 "Προστασία της υγείας και ασφαλείας των εργαζοµένων κατά την εργασία από κινδύνους οφειλόµενους σε χηµικούς παράγοντες" (Φ.Ε.Κ. 227/Α/9-10-2001) Ο ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΒΕΝΕΤΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Α) Σερπεντινικός (σε πετρώµατα Serpentine) µε δοµή φύλλων που σχηµατίζουν «σωλήνες».

Α) Σερπεντινικός (σε πετρώµατα Serpentine) µε δοµή φύλλων που σχηµατίζουν «σωλήνες». Α. AMIANTOΣ (ASBESTOS) ΓΕΝΙΚΑ Τον όρο «αµίαντος» πρώτος έδωσε ο ιοσκουρίδης. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, Έλληνες και οι Ρωµαίοι τον γνώριζαν και τον χρησιµοποιούσαν. Υπολογίζεται ότι είκοσι ορυχεία λειτουργούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Καθορισµός µέτρων και µεθόδων για την πρόληψη και µείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από εκποµπές αµιάντου. (ΦΕΚ 138/Β/8-03-91) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Καθορισµός µέτρων και µεθόδων για την πρόληψη και µείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από εκποµπές αµιάντου. (ΦΕΚ 138/Β/8-03-91) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: 8243/1113/91 Καθορισµός µέτρων και µεθόδων για την πρόληψη και µείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος από εκποµπές αµιάντου. (ΦΕΚ 138/Β/8-03-91) ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΝΑΠΛ. ΕΘΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 1.1 Εισαγωγή Η Ασφάλεια Εργασίας περιλαµβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που αντιδρούν στη δηµιουργία επικίνδυνων καταστάσεων για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑ Ο ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑ Ο ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑ Ο ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΠΕΡΙΛΗΨΗ) Αθήνα 2004 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑ Ο ΤΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Η παρούσα κλαδική µελέτη

Διαβάστε περισσότερα

Τα πολυχλωριωµένα διφαινύλια (PCBs): ιαχείριση του κινδύνου

Τα πολυχλωριωµένα διφαινύλια (PCBs): ιαχείριση του κινδύνου Τα πολυχλωριωµένα διφαινύλια (PCBs): ιαχείριση του κινδύνου Κώστας Πούλιος, ιπλ. Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός, Παράρτηµα Θεσσαλονίκης ΕΛΙΝΥΑΕ Γενικά Τα πολυχλωριωµένα διφαινύλια (αγγλικά: Polychlorinated Biphenyls

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των Τροφίμων Αθήνα 2004 1 Κεφάλαιο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Κεφάλαιο 2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 7 2.1 Από πού προκαλούνται οι τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΜΑΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Α.Μ. 8965) ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Α.Μ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΜΑΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Α.Μ. 8965) ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (Α.Μ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΥΠΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΜΑΛΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Α.Μ. 8965) ΤΣΟΥΚΑΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΑΔΑ: ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13 5 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ AΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. πρωτ: 5919/62354 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 86 Ζ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ασφάλεια Εργασίας περιλαμβάνει όλες εκείνες τις δραστηριότητες που αντιδρούν στη δημιουργία επικίνδυνων καταστάσεων για τη σωματική ακεραιότητα και υγεία κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ 1 ΚΙΝ ΥΝΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Εύη Γεωργιάδου, Χηµικός Μηχανικός Κέντρο Ασφάλειας της Εργασίας του ΕΛΙΝΥΑΕ Εισαγωγή Σε κάθε εργασιακό χώρο υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιάς ή/και έκρηξης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ FIBRAN Α.Ε.

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ FIBRAN Α.Ε. ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ FIBRAN Α.Ε. Φεβρουάριος 2005 ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ασθένειες από ΑΜΙΑΝΤΟ. Aµίαντος είναι η συλλογική

Ασθένειες από ΑΜΙΑΝΤΟ. Aµίαντος είναι η συλλογική Ασθένειες από ΑΜΙΑΝΤΟ Σπύρος ρίβας - Ειδικός Ιατρός Εργασίας Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Υγιεινής της Εργασίας ΕΛΙΝΥΑΕ Τι είναι ο αµίαντος; Aµίαντος είναι η συλλογική ονοµασία ορισµένων ορυκτών ινώδους µορφής.

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr. Καρκίνος & Διατροφή V.1.

Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr. Καρκίνος & Διατροφή V.1. Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr Δεκέμβριος 2012 2 Επιστημονική Ομάδα GeneNutrition.gr Για τις ανάγκες του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας http://syllogoskarkinopathondramas.blogspot.gr Θέλοντας να βοηθήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

1. Πληροφοριακά στοιχεία της επιχείρησης

1. Πληροφοριακά στοιχεία της επιχείρησης ΑΕΒΕ 1. Πληροφοριακά στοιχεία της επιχείρησης Η επιχείρηση έχει την επωνυµία ΑΕΒΕ µε ΑΦΜ. Η επιχείρηση κατασκευάζει µεταλλικές κατασκευές, εξοπλισµό καταστηµάτων και γραφείων καθώς και επιπλώσεις και έχει

Διαβάστε περισσότερα

Xn Επιβλαβές, Xi Ερεθιστικό, Ν Επικίνδυνο για το περιβάλλον

Xn Επιβλαβές, Xi Ερεθιστικό, Ν Επικίνδυνο για το περιβάλλον 1. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ 1.1 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ : ΑΡΙΘΜΟΣ CAS : 91770-15-9, 64742-81-0 ΑΡΙΘΜΟΣ EINECS : 294-799-5, 265-184-9 (αντίστοιχα) ΧΡΗΣΗ : Καύσιμο ειδικών προδιαγραφών, χρησιμοποιούμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Φοιτήτρια: Νικολάου Ζωή Α.Μ. 6763 Επόπτης καθηγητής: Στράνης Δημήτριος Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ Ο ΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟΥ Εισηγήσεις στην ηµερίδα που οργάνωσε το ΕΛΙΝΥΑΕ στο Makedonia Palace στις 09.10.2004

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια και Υγεία κατά την Εργασία στις Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις

Ασφάλεια και Υγεία κατά την Εργασία στις Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ασφάλεια και Υγεία κατά την Εργασία στις Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις Η Ευρώπη για την ασφάλεια και την υγεία στο χώρο εργασίας ΕΛΛΗΝΙΚO ΙΝΣΤΙΤΟYΤΟ ΥΓΙΕΙΝHΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕIΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣIΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Το νερό είναι απαραίτητος συντελεστής της ζωής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου. Δίχως υπερβολή το ζωικό και

1. Εισαγωγή Το νερό είναι απαραίτητος συντελεστής της ζωής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου. Δίχως υπερβολή το ζωικό και 1. Εισαγωγή Το νερό είναι απαραίτητος συντελεστής της ζωής και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του κόσμου. Δίχως υπερβολή το ζωικό και φυτικό βασίλειο εξαρτώνται πλήρως από το νερό, διότι

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ

ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ Δρ Ειρήνη Καραναστάση, Επίκουρος Καθηγήτρια Φυτοπροστασίας Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βιοκτόνα Σκευάσματα Χρήση για τον Έλεγχο εχθρών

Διαβάστε περισσότερα

Ρύπανση της ατµόσφαιρας Στην ατµόσφαιρα της Γης οφείλεται η ύπαρξη ζωής. Χωρίς αυτήν ο άνθρωπος δε µπορεί να επιβιώσει. Ωστόσο παρατηρείται ρύπανσή της εξαιτίας των αέριων αποβλήτων των πόλεων (εργοστάσια,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΠ ΑΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΥΠΠ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ. ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος Οκτωβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΥΠΠ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ

ΓΕΠ ΑΕ ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΥΠΠ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ. ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος Οκτωβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΥΠΠ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Τεύχος Οκτωβρίου 2010 - Ιανουαρίου 2011 ΓΕΠ ΑΕ ΔΟΪΡΑΝΗΣ 181 & ΦΕΙΔΙΟΥ 18 / ΚΑΛΛΙΘΕΑ, Τ.Κ. 17673 ΤΗΛ.: 210 9405866, ΦΑΞ: 2109480508 www.exypp.gr - info@exypp.gr Εισαγωγικό

Διαβάστε περισσότερα

Η σύνταξη της μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου έγινε με σκοπό να μειωθούν οι πιθανότητες εργατικού ατυχήματος στο χώρο εργασίας.

Η σύνταξη της μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου έγινε με σκοπό να μειωθούν οι πιθανότητες εργατικού ατυχήματος στο χώρο εργασίας. Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχος της μελέτης είναι ο εντοπισμός κ η αναγνώριση της πάσης φύσης μορφής και αιτιολογίας κινδύνων καθώς κ την υποβολή προτάσεων για την λήψη αναγκαίων μέτρων που θα περιορίσουν ή θα εξαλείψουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΑΠ) Τάνια Ζορµπά, Μηχανικός Μεταλλείων-Μεταλλουργός Υπεύθυνη Παραρτήµατος Ιωαννίνων ΕΛΙΝΥΑΕ 1 ΜΕΣΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΑΠ) Ως Μέσα (ή εξοπλισµός) Ατοµικής Προστασίας νοείται

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίου δεδομένων ασφαλείας

Δελτίου δεδομένων ασφαλείας Σελίδα 1 από 13 Το προϊόν δεν ταξινομείται ως επικίνδυνο και δεν περιέχει ουσίες ταξινομημένες ως επικίνδυνες. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να δημιουργήσει ένα δελτίο δεδομένων ασφαλείας,

Διαβάστε περισσότερα