...η φυσική μας πορεία

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "...η φυσική μας πορεία"

Transcript

1 βιώσιμη ανάπτυξη *......η φυσική μας πορεία * Καλύπτουμε τις ανάγκες του σήμερα δίχως να θυσιάζουμε τη δυνατότητα μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες.

2 φωτογραφία εξωφύλλου: Biscutella didyma

3 Η χωρίς προηγούμενο, πρόκληση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί συντονισμένη αντιμετώπιση, σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε η καινοτομία και η ανθρώπινη δημιουργικότητα να επικεντρωθούν στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στον πλανήτη μας. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος Melitotus neapolitanus

4 Οι ολοσέλιδες φωτογραφίες φυτών που παρουσιάζονται στο έντυπο προέρχονται από τα οικοσυστήματα λατομείων του ΤΙΤΑΝΑ στην Ελλάδα. Διαχωρίζουν τις θεματικές ενότητες του εντύπου και τονίζουν τη δέσμευση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ να προστατεύει τη βιοποικιλότητα, στις περιοχές που δραστηριοποιείται.

5 Περιεχόμενα Πρόλογος... 7 Όραμα και περιβαλλοντική πολιτική... 8 Στόχοι... 9 Κλιματική αλλαγή Αειφόρος δόμηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Περιορισμός των επιπτώσεων στο περιβάλλον Αποκατάσταση λατομείων και προστασία της βιοποικιλότητας Δευτερογενή καύσιμα και εναλλακτικές πρώτες ύλες Σύστημα διαχείρισης περιβάλλοντος Επίλογος Γλωσσάριο... 34

6 6 Leontodon tuberosus

7 Πρόλογος Το 1992, τα Ηνωμένα Έθνη υπογράφουν τη συνθήκη του Ρίο και σηματοδοτούν το ξεκίνημα συλλογικών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έκτοτε κράτη, επιχειρήσεις και οργανώσεις σχεδιάζουν την πορεία τους λαμβάνοντας υπόψη ένα πρότυπο ανάπτυξης που δε θυσιάζει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Είκοσι χρόνια μετά, η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών Rio + 20 πέτυχε την ανανέωση της δέσμευσης των κρατών να συνεχίσουν στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, θεωρεί τη βιώσιμη ανάπτυξη υψηλή στρατηγική προτεραιότητα. Είναι η πρώτη επιχείρηση με έδρα την Ελλάδα που το 2002 προσυπογράφει και συμμετέχει στο «Οικουμενικό Σύμφωνο» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τη μεγαλύτερη εθελοντική πρωτοβουλία για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της εταιρικής υπευθυνότητας. Από το 2007 ο ΤΙΤΑΝΑΣ συμμετέχει στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ «Νοιάζομαι για το κλίμα» (Caring for Climate), που στοχεύει να αναδείξει τον ρόλο των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε κλαδικό επίπεδο ο ΤΙΤΑΝΑΣ συμμετέχει στην Πρωτοβουλία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Τσιμεντοβιομηχανίας (Cement Sustainability Initiative) που αποτελεί επιμέρους δράση του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD). Στην Ελλάδα, οι δράσεις του ΤΙΤΑΝΑ συνδυάζονται με αυτές του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Η δέσμευση του ΤΙΤΑΝΑ στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης αποτυπώνεται στην περιβαλλοντική του πολιτική. Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις του Ομίλου δημοσιεύονται κάθε χρόνο στον Εταιρικό Κοινωνικό Απολογισμό και προσδιορίζονται μέσω των δεικτών του Global Reporting Initiative, ενός παγκόσμιου κύρους μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προάγει την οικονομική βιωσιμότητα, ενώ την ακρίβεια των στοιχείων διασφαλίζει ανεξάρτητος φορέας πιστοποίησης. Η δέσμευση του Ομίλου απέναντι στο περιβάλλον και στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στηρίζεται πάνω σε γερές βάσεις που αποτυπώνονται θεματικά στην έκδοση αυτή. Καταγράφονται οι θέσεις του Ομίλου σε ζωτικά και επίκαιρα ζητήματα του κλάδου τσιμέντου αλλά και σε ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία, ζητήματα στα οποία μια εταιρία με μακρόχρονη και σημαντική παρουσία μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά. Ευελπιστούμε ότι με την έκδοση αυτή, ο ΤΙΤΑΝ θα συνεισφέρει στη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων γύρω από θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και τη σφυρηλάτηση σχέσεων εμπιστοσύνης με κάθε ενδιαφερόμενο.

8 8 Όραμα και περιβαλλοντική πολιτική Όραμά μας είναι να αναγνωριστεί ο Όμιλος σε παγκόσμιο επίπεδο ως ηγέτης της τσιμεντοβιομηχανίας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Η δέσμευση αυτή διατυπώνεται στην περιβαλλοντική πολιτική μας η οποία βασίζεται στην ανοικτή επικοινωνία με τον κοινωνικό περίγυρο και λαμβάνει υπόψη: > το περιβάλλον ως οικοσύστημα, > την ποιότητα ζωής > την οικονομική διάσταση, δηλαδή τη διαχείριση πολύτιμων φυσικών πόρων Η περιβαλλοντική πολιτική μας αποτυπώνει τις αρχές του Ομίλου (Ακεραιότητα, Γνώση, Αξία στον πελάτη, Δέσμευση έναντι στόχων, Συνεχής Βελτίωση, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) και προσδιορίζει το γενικό πλαίσιο δράσεων των εργαζομένων και συνεργατών για τον περιορισμό ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων των δραστηριοτήτων και προϊόντων του ΤΙΤΑΝΑ στο περιβάλλον. Δ E Σ M Ε Υ Σ H εσμευόμαστε να περιορίζουμε συνεχώς τις δυσμενείς επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μας στο περιβάλλον, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. λέγχουμε τα μέσα παραγωγής και τις αντίστοιχες διαδικασίες, ώστε να εξασφαλίζουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. υνεχώς προσαρμόζουμε τις παραγωγικές διαδικασίες και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα και τους νέους νόμους και κανονισμούς. εριμνούμε για τη συνεχή εκπαίδευση, επιμόρφωση και παρακίνηση του προσωπικού μας, αποσκοπώντας στην όξυνση της περιβαλλοντικής μας ευαισθησίας. πικοινωνούμε με τον κοινωνικό περίγυρο σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Επιδιώκουμε την υιοθέτηση της περιβαλ λοντικής πολιτικής μας από τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας. πολογίζουμε στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. υμμετέχουμε στη προσπάθεια δημοσίων, κοινωνικών και επιστημονικών οργανισμών, που εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη. περιβαλλοντική επίδοσή μας αξιολογείται κάθε χρόνο και καθορίζουμε νέους στόχους ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση.

9 Bituminaria bituminosa Στόχοι Περιβαλλοντικοί στόχοι Ομίλου > Ελαχιστοποίηση των εκπομπών σκόνης (95g/tn κλίνκερ) και των αερίων ρύπων. (1.670gNO x /tn κλίνκερ και 240gSO 2 /tn κλίνκερ) > Μείωση των εκπομπών που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (CO 2 ). Μείωση του CO 2 σε 628kg/tn τσιμεντοπροϊόντων, δηλαδή κατά 22% έως το 2015, συγκριτικά με το > Εξοικονόμηση ενέργειας. > Υποκατάσταση ορυκτών μη ανανεώσιμων καυσίμων και πρώτων υλών με δευτερογενή καύσιμα και εναλλακτικές πρώτες ύλες (υποκατάσταση 10% στον Όμιλο έως το 2017). > Μείωση της συμμετοχής κλίνκερ στο τσιμέντο μέσω της προώθησης των σύνθετων τσιμέντων (υποκατάστασης του κλίνκερ από άλλα υλικά). > Μείωση της κατανάλωσης νερού (350lt/tn τσιμέντου). > Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προϊόντων σε ολόκληρο τον κύκλο της ζωής τους. > Προφύλαξη της βιοποικιλότητας όπου ασκούμε παραγωγική δραστηριότητα. Η περιβαλλοντική μας απόδοση δημοσιεύεται ετησίως στον Εταιρικό Κοινωνικό Απολογισμό της εταιρίας μας. Χρησιμοποιούνται οι δείκτες του GRI (Global Reporting Initiative) και η εγκυρότητα των στοιχείων διασφαλίζεται από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης.

10 10 Κλιματική αλλαγή Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Τα τελευταία 20 χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην κατανόηση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής και των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για την αντιμετώπισή της. Αποτελεί γενική πεποίθηση πως η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αγνοηθεί και πως η μέση θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί σημαντικά προς τα τέλη του αιώνα. Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα σημάνει την ανύψωση του επιπέδου της θάλασσας, αυξημένες βροχοπτώσεις σε κάποιες χώρες, έντονα φαινόμενα ξηρασίας σε άλλες και σημαντικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, την υγεία, τη βιοποικιλότητα και τα αποθέματα νερού στον πλανήτη. Η συμμετοχή του ΤΙΤΑΝΑ στην πρωτοβουλία για την Βιώσιμη Ανάπτυξη Ο ΤΙΤΑΝ μετέχει από την αρχή στην Πρωτοβουλία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον κλάδο Τσιμέντου CSI (Cement Sustainability Initiative), μια παγκόσμια προσπάθεια κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου, των οποίων η δραστηριότητα απλώνεται σε περισσότερες από 100 χώρες. Η Πρωτοβουλία CSI, εστιάζει στην κατανόηση, τη διαχείριση και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της παραγωγής και χρήσης του τσιμέντου, λαμβάνοντας υπόψη μία σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων, η χρήση δευτερογενών καυσίμων, οι εκπομπές αερίων, η εξοικονόμηση του νερού, η μέτρηση του αποτυπώματος των προϊόντων και η αποκατάσταση λατομείων με σεβασμό στις αρχές διατήρησης της βιοποικιλότητας. Με το κοινό Πρόγραμμα Δράσης που συμφωνήθηκε το 2002, οι εταιρείες που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία CSI δεσμεύθηκαν εθελοντικά να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για να προετοιμάσουν τον κλάδο ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της πρωτοβουλίας αυτής είναι αξιοσημείωτα σε όλους τους τομείς, ενώ και οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο αυτό. Η συνεχής διεύρυνση της συμμετοχής, ιδίως από τις ταχέως αναπτυσσόμενες περιοχές (Κίνα, Ινδία, Νότια Αμερική), υπογραμμίζει τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής για τον κλάδο, καθώς και τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων συνεργασίας. Τα σημαντικότερα επιτεύγματα της Πρωτοβουλίας CSI μέχρι σήμερα είναι: > Οι κοινές κατευθυντήριες οδηγίες για τη βελτίωση της ασφάλειας εργασίας, τη διαχείριση εκπομπών, τη χρήση δευτερογενών καυσίμων και εναλλακτικών πρώτων υλών και την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. > Η καταγραφή, αξιολόγηση και διάδοση βέλτιστων πρακτικών, με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της διαφάνειας και την καλύτερη επικοινωνία με τους συμμετόχους. > Η συμφωνία για τη χρήση κοινών βασικών δεικτών, που δείχνουν την επίδοση στα σημαντικότερα ζητήματα βιωσιμότητας του κλάδου (εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, υγεία και ασφάλεια, χρήση δευτερογενών καυσίμων) για να μπορεί να μετρηθεί αξιόπιστα η πρόοδος και να υπάρχουν σαφή κριτήρια αναφοράς για περαιτέρω βελτίωση. > Η ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη μέχρι και το 2050 και των απαραίτητων τεχνολογιών για τη μείωση των εκπομπών της τσιμεντοβιομηχανίας, που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο TITAN έχει ενσωματώσει πλήρως τα εργαλεία και τις κατευθυντήριες γραμμές της CSI και εργάζεται συνεχώς για τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις δράσεις του WBCSD\CSI στην ηλεκτρονική διεύθυνση Στην Ελλάδα, ο ΤΙΤΑΝ μετέχει ως ιδρυτικό μέλος στο Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (http://www.sevbcsd.org. gr/) που προωθεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα μας, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στις αξίες και στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων.

11 Lathyrus setifolius Σημαντική πρόοδος έχει συντελεστεί τα τελευταία 20 χρόνια στην κατανόηση των αιτίων της κλιματικής αλλαγής αλλά και των δράσεων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή της

12 12 >> Κλιματική αλλαγή Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στην παραγωγή τσιμέντου Ο κλάδος της τσιμεντοβιομηχανίας συνεισφέρει κατά 5% περίπου στις παγκόσμιες εκπομπές CO 2. Ο στόχος του Οµίλου για τις εκπομπές CO 2 είναι να μειωθούν κατά 22% ως το 2015 σε σύγκριση µε το Επιτυγχάνοντας το στόχο, το ανθρακικό αποτύπωμα μας θα έχει μειωθεί σε 628kg CO 2 /tn τσιμεντοπροϊόντων, το οποίο θα είναι κατά 5% χαμηλότερο από τις προβλέψεις του WBCSD για το Τα ελληνικά εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου του ΤΙ- ΤΑΝΑ συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας CO 2 (EU-ETS). Στόχος της Ε.Ε. είναι οι συνολικές εκπομπές να μειωθούν έως το 2020 κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του Τα δικαιώματα CO 2 που δίνονται στις μονάδες του ΤΙΤΑΝΑ συνεχώς περιορίζονται, ενώ για το 2013 θα είναι ίσα με 766 κιλά CO 2 /τόνο κλίνκερ (μέση απόδοση ευρωπαϊκής τσιμεντοβιομηχανίας έτους kgco 2 /tn κλίνκερ). Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητη η χρήση δευτερογενών καυσίμων πλούσιων σε βιομάζα. Η Εταιρία μας ενώνοντας τις δυνάμεις της με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Eλλάδας αλλά και με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εθνικών Ενώσεων Τσιμεντοβιομηχανίας (CEMBUREAU) προωθεί την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή παραγωγή έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού που ασκείται από άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. Οι χώρες αυτές δεν έχουν θέσει ανάλογους περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής του τσιμέντου σε αυτές να είναι χαμηλότερο συγκριτικά με αυτό των χωρών της Ε.Ε. Κατά συνέπεια η ευρωπαϊκή παραγωγή χάνει την ανταγωνιστικότητά της με κίνδυνο απώλειας της και κάλυψης της ευρωπαϊκής ζήτησης από εισαγωγές τσιμέντου/κλίνκερ από χώρες εκτός Ε.Ε. χωρίς όφελος για το περιβάλλον (κίνδυνος «carbon leakage»). Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου που συντελεί στην κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο και όχι τοπικό. Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής απαιτεί συντονισμένη δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέθοδοι μείωσης του CO 2 Σύμφωνα με ανεξάρτητες μελέτες δεν αναμένεται περαιτέρω βελτίωση μέσω της επένδυσης σε εξοπλισμό εξοικονόμησης ενέργειας της ευρωπαϊκής τσιμεντοβιομηχανίας, αφού ήδη αυτή έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις για το σκοπό αυτό. Επίσης η μέθοδος δέσμευσης και αποθήκευσης CO 2 (CCS) βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο. Έτσι όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται κυρίως στην αξιοποίηση αποβλήτων τόσο Μείωση εκπομπών CO 2 ανά τόνο τσιμέντου στην Ελλάδα ΤΙΤΑΝ kg CO 2 /tn τσιμέντου Συμμετέχουμε στην προσπάθεια δημοσίων, κοινωνικών και επιστημονικών οργανισμών, που εργάζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη

13 ως δευτερογενή καύσιμα όσο και ως πρώτες ύλες και στη μείωση της συμμετοχής του κλίνκερ στο τσιμέντο, η παραγωγή του οποίου ευθύνεται για την εκπομπή CO 2. Έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογιών Ο ΤΙΤΑΝ έχει σκοπό τη συνεχή βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων του Ομίλου, με ερευνητικά προγράμματα όπως: > Ερευνητικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Ερευνών Τσιμέντου (European Cement Research Academy ECRΑ) «Δέσμευση και Αποθήκευση Άνθρακα» (Carbon Capture and Storage - CCS) για τη διερεύνηση των τεχνικών και οικονομικών δυνατοτήτων δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή του τσιμέντου. > «LABELAGRIWASTE»: Χρήση των γεωργικών απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία. > «PERLITE REJECTS UTILIZATION»: Χρήση των παραπροϊόντων της μεταλλευτικής βιομηχανίας ως πρώτων υλών για την παραγωγή τσιμέντου. > «RED MUD FOR CLINKER»: Χρήση παραπροϊόντος της βιομηχανίας αλουμινίου ως πρώτης ύλης για την παραγωγή κλίνκερ. > «CAL/MOD»: Προσομοίωση κλειστού κύκλου παραγωγής για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. > «ΑΡΙΣΤΟΝ»: Ενσωμάτωση του διοξειδίου του τιτανίου (TiO 2 ) στο τσιμέντο και στο τσιμεντοκονίαμα ώστε να ενεργοποιηθεί η φωτοκαταλυτική δράση για καθαρότερη ατμόσφαιρα. > «ΤΕΦΡΟΔΟΣ»: Κοινή ερευνητική προσπάθεια με τέσσερα πανεπιστήμια, που στοχεύει στην κατασκευή ενός δρόμου κανονικού κυκλοφοριακού φόρτου, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πρώτες ύλες και υδραυλικά συνδετικά υλικά με ελάχιστη περιεκτικότητα σε κλίνκερ. Cement Roadmap Targets ,0 1,5 εκπομπές Gt CO 2 2,5 1,88 Gt 2,33 2,20 2,22 εξοικονόμηση ενέργειας 10% εναλλακτικά καύσιμα 24% υποκατάσταση κλίνκερ 10% δέσμευση και αποθήκευση CO 2 (CCS) (ακόμη σε ερευνητικό στάδιο) 56% 1,86 εκπομπές αναφοράς 2,34 Gt 100% 1,55 Gt μέθοδοι μείωσης CO 2 0 εκπομπές CO 2 source: /CSI

14 14 Αειφόρος δόμηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής Η αύξηση του πληθυσμού δημιουργεί συνεχείς απαιτήσεις για νέα κτίρια και έργα υποδομής. Τα κτίρια δημιουργούν με τη σειρά τους απαιτήσεις για ενέργεια. Για παράδειγμα στην Ευρώπη τα κτίρια απορροφούν το 40% της καταναλισκόμενης ενέργειας, για την παραγωγή της οποίας εκλύονται σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα, η κατασκευή υποδομών και κτιρίων απαιτεί σύγχρονα δομικά υλικά, η παραγωγή και μεταφορά των οποίων απορροφά ολοένα και πιο δυσεύρετους φυσικούς πόρους και σημαντικές ποσότητες ενέργειας. Είναι επομένως αναγκαίο τα έργα υποδομής και τα κτίρια να κατασκευάζονται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά τους στο χρόνο. Η θέση του ΤΙΤΑΝΑ Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει ως βασική προτεραιότητά του τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του καθ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων του. Ο κύκλος ζωής περιλαμβάνει την εξόρυξη των πρώτων υλών, την παραγωγή και μεταφορά του προϊόντος (τσιμέντου και σκυροδέματος) και την διαχείριση των υλικών μετά το πέρας της ωφέλιμης ζωής ("cradle to grave") των κατασκευών. Ο ΤΙΤΑΝ επενδύει στην αξιοποίηση και προώθηση νέων προϊόντων και στην ανάπτυξη συνεργασιών για την καλύτερη μέτρηση και ανάλυση του αποτυπώματος των προϊόντων του στον κύκλο ζωής τους, με στόχο τη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους. Τα πλεονεκτήματα του σκυροδέματος Το έτοιμο σκυρόδεμα αποτελεί την καλύτερη λύση για την αειφόρο δόμηση δεδομένου ότι: > Η υψηλή αντοχή και η ανθεκτικότητά του στο χρόνο το καθιστά ιδανικό δομικό υλικό. Ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής π.χ. πλημμύρες και υπερθέρμανση. > Είναι το οικονομικότερο δομικό υλικό. > Αντέχει στη φωτιά και εμποδίζει την εξάπλωσή της. > Η παραγωγή τόσο του έτοιμου σκυροδέματος όσο και του τσιμέντου, που αποτελεί βασικό του συστατικό, εκλύει σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO 2 ) σε σύγκριση με την παραγωγική διαδικασία άλλων δομικών υλικών. Το σκυρόδεμα έχει επίσης τη δυνατότητα να απορροφά και να δεσμεύει CO 2 (ενανθράκωση) κατά τη διάρκεια της ζωής του. > Τα συστατικά του μπορούν να ανακυκλωθούν τόσο στην παραγωγή σκυροδέματος, όσο και του τσιμέντου. > Είναι ιδιαίτερα θερμομονωτικό. Επιφάνειες από έτοιμο σκυρόδεμα καθυστερούν τη μεταφορά θερμότητας στο εσωτερικό του κτιρίου, μειώνουν τις θερμοκρασιακές μεταβολές και συνεπώς την ενέργεια που απαιτείται για θέρμανση και ψύξη. Σύμφωνα με μελέτες η χρήση του σκυροδέματος μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση έως και 15%. > Η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα από τη μεταφορά του σκυροδέματος είναι χαμηλή, αφού κατά κανόνα οι μονάδες παραγωγής σκυροδέματος βρίσκονται κοντά στα σημεία σκυροδέτησης. > Η επιφάνεια του έτοιμου σκυροδέματος έχει υψηλή ανακλαστικότητα στο φως και στην ηλιακή ακτινοβολία. Το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται ως οδόστρωμα σε πεζοδρόμους ή πλατείες ανακλά την ηλιακή ενέργεια και συντελεί έμμεσα στη μείωση της θερμοκρασίας. Μειώνει έτσι την κατανάλωση ενέργειας έως και 50% για κλιματισμό και επομένως τις εκπομπές CO 2 για παραγωγή ενέργειας. > Λόγω της αυξημένης ανάκλασης του φωτός δίνει σε δρόμους και χώρους στάθμευσης πολύ καλύτερο φωτισμό τη νύχτα, με αποτέλεσμα καλύτερες συνθήκες ασφάλειας για οδηγούς και πεζούς, καθώς και μείωση εκπομπών CO 2 λόγω μειωμένων απαιτήσεων έντασης φωτισμού. > Στα σύνθετα τσιμέντα Πόρτλαντ, τα οποία αποτελούν το κύριο συστατικό του έτοιμου σκυροδέματος μπορούν να αξιοποιηθούν παραπροϊόντα άλλων βιομηχανιών (π.χ. ιπτάμενη τέφρα από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ) βοηθώντας έτσι στη μείωση των εκπομπών CO 2 και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τσιμέντου και του έτοιμου σκυροδέματος, προσφέροντας λύση στην ορθολογική αξιοποίηση των αποβλήτων. Για την ανάπτυξη των κατάλληλων μεθόδων αποτύπωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του σκυροδέματος, ο ΤΙΤΑΝ μετέχει στις σχετικές ομάδες εργασίας του WBCSD\CSI και του CEMBUREAU. Ήδη έχουν αναπτυχθεί οι κανόνες προσδιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (Product Category Rules) οι οποίοι θα οδηγήσουν κάθε εταιρία στον προσδιορισμό του δικού της περιβαλλοντικού αποτυπώματος (Environmental Product Declaration). Το CEMBUREAU έχει κάνει το πρώτο βήμα ανακοινώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του τσιμέντου (CEM I) συνολικά για την ευρωπαϊκή τσιμεντοβιομηχανία.

15 Blackstonia perfoliata subsp. perfoliata Τα έργα υποδομής και τα κτίρια πρέπει πλέον να κατασκευάζονται με γνώμονα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και την ανθεκτικότητά τους στο χρόνο

16 16 Περιορισμός των επιπτώσεων στο περιβάλλον O TITAN θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος εστιάζει στις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων που αφορούν: > Σκόνη > Αέριους ρύπους > Θόρυβο > Κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών > Κατανάλωση νερού > Διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ) (περισσότερα γι αυτό στο κεφάλαιο για την κλιματική αλλαγή) > Bιοποικιλότητα (περισσότερα γι αυτό στο κεφάλαιο για την αποκατάσταση λατομείων). Σκόνη Η παραγωγική διαδικασία και η διακίνηση των υλικών αποτελούν τις κυριότερες εστίες εκπομπής σκόνης στις μονάδες παραγωγής. Ο ΤΙΤΑΝ ακολουθεί ένα πρόγραμμα συνεχών και περιοδικών μετρήσεων, τόσο των σημειακών όσο και των διάχυτων πηγών, για να διαφυλάξει την υγεία των εργαζομένων και για να περιορίσει στο ελάχιστο τις επιπτώσεις στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στις μονάδες παραγωγής. Λαμβάνει επίσης μέριμνα για τη διασφάλιση της σωστής συντήρησης και της βέλτιστης λειτουργίας των μηχανημάτων και του εξοπλισμού, καθώς και για την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων που διέπουν τη μεταφορά υλικών στο χώρο του εργοστασίου και έξω από αυτόν. Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έκανε σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες για να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές από σημειακές πηγές. Τα παλαιάς τεχνολογίας ηλεκτροστατικά φίλτρα των κλιβάνων αντικαταστάθηκαν από υβριδικά φίλτρα ή σακκόφιλτρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές από σημειακές πηγές κατά 88% συγκριτικά με αυτές του 1990, περιορίζοντας αυτές των περιστροφικών κλιβάνων κάτω από τα 5mg/Nm 3 έναντι των 30mg/Nm 3 που προβλέπει η νομοθεσία. Για την καταστολή της διάχυτης σκόνης ο ΤΙΤΑΝ παίρνει μέτρα, όπως η διαβροχή των δρόμων και των πρώτων υλών, η δημιουργία αναχωμάτων και οι δενδροφυτεύσεις. Επίσης σε περιπτώσεις υπαίθριας αποθήκευσης σωρών χρησιμοποιείται με μεγάλη απόδοση η επιφανειακή διάστρωσή τους με τσιμεντοκονία, μειώνοντας στο ελάχιστο τη διάχυτη σκόνη. Η διασπορά της σκόνης και των υπολοίπων αέριων ρύπων εκτός των εργοστασιακών χώρων εξαρτάται από το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων και από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Για το λόγο αυτό ο ΤΙΤΑΝ σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια έχει εκπονήσει μελέτες διασποράς των αέριων ρύπων, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και στόχο τη λήψη προληπτικών ενεργειών όπου απαιτείται. Σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, προσπαθούμε συνεχώς να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις των δραστηριοτήτων μας στο περιβάλλον. gr /tn κλίνκερ Εκπομπές σκόνης περιστροφικών κλιβάνων Καμάρι Θεσσαλονίκη Μείωση εκπομπής σκόνης κατά 88% στόχος Ομίλου 95g/tn κλίνκερ Πάτρα

17 Valeriana dioscoridis Λαμβάνουμε υπόψη στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων

18 18 >> Περιορισμός των επιπτώσεων στο περιβάλλον Αέριοι ρύποι Εκτός από τη σκόνη, κύριες εκπομπές αερίων ρύπων της τσιμεντοβιομηχανίας είναι αυτές των οξειδίων του αζώτου (NO x ) και των οξειδίων του θείου (SO x ). Οξείδια του αζώτου (ΝΟ x ) Tα οξείδια του αζώτου συμβάλλουν στη δημιουργία όξινης βροχής. Στόχος μας είναι η ελαχιστοποίησή τους κατά την παραγωγική διαδικασία. Η αριστοποίηση τη λειτουργίας των κλιβάνων, η εγκατάσταση νέων καυστήρων χαμηλών εκπομπών NO x και η επιλογή καυσίμων και δευτερευόντων σημείων καύσης για τη δημιουργία συνθηκών αναγωγής και μείωσης των NO x είναι μέτρα που λαμβάνονται σε όλες τις μονάδες του ΤΙΤΑΝΑ, ώστε να επιτυγχάνονται τα βέλτιστα αποτελέσματα. Επιπροσθέτως έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές επεν δύσεις (περίπου 2 εκατ.) για τη δευτερογενή μείωση των ΝΟ x. Eγκαταστάθηκαν συστήματα επιλεκτικής, μη καταλυτικής αναγωγής των NO x (Selective Non- Catalytic Reduction - SNCR) που είναι απαραίτητα κυρίως λόγω των αυστηρότερων περιορισμών κατά τη χρήση δευτερογενών καυσίμων. Με τα μέτρα αυτά διασφαλίζεται ότι οι εκπομπές ΝΟ x είναι χαμηλοτέρες των απαιτήσεων των περιβαλλοντικών όρων. Οξείδια του Θείου (SO x ) Η παρουσία θείου (S) στις πρώτες ύλες και τα καύσιμα είναι η κύρια πηγή εκπομπών οξειδίων του θείου (SO x ), τα οποία όπως και τα NO x συνδέονται άμεσα με τη δημιουργία όξινης βροχής. Η εκπομπή οξειδίων του θείου περιορίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά, κυρίως λόγω της δέσμευσής τους από το αλκαλικό περιβάλλον των πρώτων υλών στο κύκλωμα του προθερμαντή των κλιβάνων. Στις μονάδες του ΤΙΤΑΝΑ οι εκπομπές SO x είναι αμελητέες (10-40 mg/nm 3 ) και κατά πολύ χαμηλότερες από εκείνες που επιτρέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι (50 mg/nm³ με δευτερογενή καύσιμα). Θόρυβος Για τον έλεγχο του θορύβου ο ΤΙΤΑΝ διενεργεί τακτικές μετρήσεις του περιβαλλοντικού θορύβου, τόσο με δικό του εξοπλισμό, όσο και με ανεξάρτητους φορείς, και όπου απαιτείται προχωρά στη λήψη μέτρων περιορισμού του. Αυτό επιτυγχάνεται με ηχομονωτικά πετάσματα αλλά και αναχώματα που διασφαλίζουν ότι τα επίπεδα του περιβαλλοντικού θορύβου βρίσκονται κάτω από τα όρια της νομοθεσίας και ότι δεν υπάρχει όχληση των κατοίκων των γειτονικών περιοχών. Κατανάλωση ενέργειας και πρώτων υλών Ο ΤΙΤΑΝ έχει ήδη επενδύσει σε νέο εξοπλισμό κλιβάνων με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία (προθερμαντής πέντε βαθμίδων με ασβεστοποιητή In line Calciner - και ψύκτες κλίνκερ εσχάρας), για να περιορίσει στο ελάχιστο την κατανάλωση θερμικής ενέργειας. Η λειτουργία των εργοστασίων στηρίζεται σε αυτόματα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία στόχο έχουν να αριστοποιούν τις λειτουργικές συνθήκες, επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη ποιότητα με τις λιγότερες εκπομπές και ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο του ανθρώπινου λάθους. Η εγκατάσταση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας (χαμηλής ενέργειας κατακόρυφοι μύλοι άλεσης και κινητήρες με μετατροπείς ρεύματος) κατέστησαν δυνατή τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο εργοστάσιο Καμαρίου εγκαταστάθηκε το 2001 ο πρώτος κατακόρυφος μύλος για την άλεση τσιμέντου στην Ευρώπη, ενώ ακολούθησαν οι κατακόρυφοι μύλοι του εργοστασίου Θεσσαλονίκης. Όπως και στην περίπτωση της θερμικής ενέργειας, έτσι και εδώ οι συχνές επιθεωρήσεις του εξοπλισμού και οι έλεγχοι απόδοσης διασφαλίζουν την προσήλωση στη βέλτιστη διαχείριση και λειτουργία των εγκαταστάσεων. Εκπομπές NO X κλιβάνων (gr/tn κλίνκερ) Ανακύκλωση αποβλήτων παραγόμενων στα ελληνικά εργοστάσια τσιμέντου 2010 NO X (gr/tn κλίνκερ) Καμάρι Θεσσαλονίκη Πάτρα Μείωση NO x κατά 21% στόχος Ομίλου 1.670g/tn κλίνκερ τόνοι σκραπ σιδήρου σκραπ μέταλλα πυρότουβλα παλέτες ξύλινες ελαστικά λάδια λοιπά

19 Κατανάλωση Nερού Η παραγωγή τσιμέντου απαιτεί νερό σε διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, όπως για παράδειγμα την ψύξη των καυσαερίων των κλιβάνων και των μύλων τσιμέντου και την ψύξη των μηχανημάτων. Σημαντική ποσότητα νερού καταναλώνεται και κατά τη διαβροχή δρόμων και σωρών πρώτων υλών για τη καταστολή της διάχυτης σκόνης. Η ανακύκλωση του νερού μέσω κλειστού κυκλώματος ή/και δεξαμενών πρωτοβάθμιας επεξεργασίας (καθίζησης) βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης. Τα εργοστάσια του ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα πρωτοστατούν στη προσπάθεια αυτή και ήδη από το 2007 ξεκίνησαν την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης της κατανάλωσης του νερού, με σκοπό τη παρακολούθηση και αναφορά του ισοζυγίου κατανάλωσης νερού σε κάθε μονάδα. Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για να βελτιώσει τη διαχείριση και την κατανάλωση του νερού στις δραστηριότητές του. Τα εργοστάσια της εταιρείας μας στην Ελλάδα έχουν ήδη επιτύχει το στόχο του Ομίλου όπως κανείς μπορεί να δει στο πιο κάτω διάγραμμα. Σε διεθνές επίπεδο ο ΤΙΤΑΝ είναι βασικό μέλος της πρώτης Ομάδας Εργασίας για το Νερό που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2011 στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας CSI του Παγκόσμιου Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD) και από κοινού με άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου επικεντρώνει την προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Μείωση των αποβλήτων στην πηγή Επαναχρησιμοποίηση Ανακύκλωση (Reduce-Reuse-Recycle) Η μείωση των αποβλήτων στην πηγή, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των πρώτων υλών, της ενέργειας και των απορριμμάτων αποτελούν βασική προτεραιότητα της πολιτικής του ΤΙΤΑΝΑ για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Όλες οι εταιρείες του Ομίλου έχουν σχεδιάσει και εφαρμόζουν πρακτικές περιορισμού, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσής των αποβλήτων σε αδειοδοτημένους φορείς. Μεταξύ των υλικών που συλλέγονται για ανακύκλωση συμπεριλαμβάνονται σίδηρος και αλουμίνιο, μπαταρίες αυτοκινήτων, χρησιμοποιημένα λιπαντικά, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, χαρτί, μπαταρίες για οικιακή χρήση, μελάνι εκτυπωτών και φωτοαντιγραφικών συσκευών. Πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα που απορρίπτονται από την παραγωγή επαναπροωθούνται στη διαδικασία παραγωγής αφού περάσουν από σχολαστικό ποιοτικό έλεγχο. Εκτός των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας, τα εργοστάσια μπορούν να αξιοποιήσουν και απόβλητα από άλλες δραστηριότητες όπως μπορεί κανείς να δει στο κεφάλαιο «Δευτερογενή καύσιμα και εναλ λακτικές πρώτες ύλες». Ο ΤΙΤΑΝ είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (EEAA) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Ανακύκλωσης (ΣΕ- ΒΙΑΝ, Ειδική κατανάλωση νερού στην παραγωγή τσιμέντου (2010) lt νερού / tn τσιμέντου στόχος Ομίλου Καμάρι Θεσσαλονίκη Πάτρα

20 20 Αποκατάσταση λατομείων και προστασία της βιοποικιλότητας Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία (Ν. 3937/2011) ώς βιολογική ποικιλότητα ή βιοποικιλότητα ορίζεται η ποικιλία των ζώντων οργανισμών πάσης προελεύσεως, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων, των χερσαίων, θαλάσσιων και άλλων υδατικών οικοσυστημάτων και οικολογικών συμπλεγμάτων, των οποίων αποτελούν μέρος. Η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αποψίλωση -ή καταστροφή- των δασών, η ερημοποίηση των εδαφών, η μόλυνση των υδάτων, η ανεξέλεγκτη θήρευση και αλιεία και άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες έχουν συμβάλει στην εξαφάνιση ειδών πανίδας και χλωρίδας με ταχύτατους ρυθμούς. Η μείωση του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας, ή ακόμη και η ανάσχεση της αρνητικής τάσης αποτελεί στόχο τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τη διεθνή κοινότητα. Η ενεργός ευαισθησία και μέριμνα του ΤΙΤΑΝΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι γνωστή εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα τελευταία χρόνια ο ΤΙ- ΤΑΝ έχει αναλάβει στοχευμένη δράση, με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας σε περιοχές που δραστηριοποιείται και όπου υπάρχουν απειλούμενα ήδη χλωρίδας και πανίδας. Κατά την εξόρυξη των πρώτων υλών μπορεί να προκύψουν διάφορες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως θόρυβος, σκόνη και δονήσεις. Οι μεταλλευτικές και λατομικές εργασίες, πρέπει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται με τρόπο, που περιορίζει τις επιπτώσεις αυτές. Μαυροπετρίτης (Falco eleonorae) φωτογραφία από την Έκθεση «Περιβάλλον και Κοινωνία», της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης που εγκαινιάστηκε στις 5/7/12 στο πολιτιστικό κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος δενδρύλλια

...η φυσική μας πορεία

...η φυσική μας πορεία βιώσιμη ανάπτυξη *......η φυσική μας πορεία * Καλύπτουμε τις ανάγκες του σήμερα δίχως να θυσιάζουμε τη δυνατότητα μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. φωτογραφία εξωφύλλου: BIscutella

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής

Στρατηγική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής Στρατηγική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής Κείμενο θέσεων και πολιτικής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κυρίως λόγω της χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Βιοποικιλότητα η φυσική ισορροπία. ράσεις υπεύθυνης επιχειρηµατικής πρακτικής για βιώσιµη ανάπτυξη

Βιοποικιλότητα η φυσική ισορροπία. ράσεις υπεύθυνης επιχειρηµατικής πρακτικής για βιώσιµη ανάπτυξη Βιοποικιλότητα η φυσική ισορροπία ράσεις υπεύθυνης επιχειρηµατικής πρακτικής για βιώσιµη ανάπτυξη Μέριµνα µε ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας Η βιοποικιλότητα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα

Αλλάζει τη. ζωή μας. www.epperaa.gr. www.ypeka.gr. Προστατεύει από τα Απόβλητα Προστατεύει από τα Απόβλητα Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενισχύει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων βελτιώνει την Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1-

Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 -1- ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Σύντομο Ενημερωτικό Υλικό Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον και πως μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλική Οικονομία. Ρεαλιστική απάντηση στην ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη

Κυκλική Οικονομία. Ρεαλιστική απάντηση στην ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη Κυκλική Οικονομία Ρεαλιστική απάντηση στην ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη 1 Κυκλική οικονομία: η βιωσιμότητα στην πράξη Πρώτες ύλες Σχεδιασμός Σε μια εποχή κατά την οποία ακόμη και ισχυρές οικονομίες νιώθουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 2 η Ημερίδα Έργου ENERGY WASTE Ενεργειακή Αξιοποίηση Κλάσματος Μη Ανακυκλώσιμων Αστικών Απορριμμάτων σε μία Βιώσιμη Αγορά Παραγωγής Ενέργειας από Απορρίμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΕΛΒΑΛ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΕΛΒΑΛ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΕΛΒΑΛ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Εξειδικευμένοι συνεργάτες του QualityNet Foundation μπορούν να σας υποστηρίξουν στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό

02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Κεφάλαιο 02-04 σελ. 1 02-04-00: «Ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας Δυναμικό Όπως επισημάνθηκε στο κεφάλαιο 01-04, η πρώτη ύλη για τα «ιδιαίτερα» κλάσματα βιομάζας είναι μη επικίνδυνα απόβλητα, κυρίως παραγόμενα

Διαβάστε περισσότερα

H ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Γ. Ρεστέμης Χανιά 16 Μαΐου 2011

H ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Γ. Ρεστέμης Χανιά 16 Μαΐου 2011 H ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Γ. Ρεστέμης Χανιά 16 Μαΐου 2011 Παρουσία της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Ελλάδα 3 Εργοστάσια Τσιμέντου και 6 Κέντρα ιανομής Ηγουμενίτσα Θεσσαλονίκη Βόλος Καβάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ" 12-14.12.2012 Εισηγητής: Σπύρος Δεμερτζής Δ/ντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης & Εναλλακτικών Καυσίμων, Τομέας Ελλάδας Πώς μπορούμε να έχουμε το περιβάλλον που θα θέλαμε

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου?

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου? Ενημερωτικό Υλικό Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως επηρεάζουν το Περιβάλλον και πως μπορούν να μετρούν το Ανθρακικό τους Αποτύπωμα? Τ ι είναι? Τι είναι η κλιματική αλλαγή?

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων

ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων ηµόσια διαβούλευση για το Σύµφωνο των ηµάρχων Το «Σύµφωνο των ηµάρχων» αποτελεί µία φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το προβάδισµα σε πρωτοπόρους δήµους της Ευρώπης να αµβλύνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ * ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ * ΕΥΘΥΝΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η εταιρική κοινωνική ευθύνη αναφέρεται στις ενέργειες των επιχειρήσεων που αποσκοπούν στην συμβολή αντιμετώπισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων. Η Βασιλείου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ

ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ...είναι το σπίτι μας και το μέλλον των παιδιών μας Τι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και γιατί ΜΑσ αφορα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: www.4design.gr Η βιώσιµη ή αειφόρος ανάπτυξη αποσκοπεί στο να βελτιώσει

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική μηχανική

Περιβαλλοντική μηχανική Περιβαλλοντική μηχανική 2 Εισαγωγή στην Περιβαλλοντική μηχανική Enve-Lab Enve-Lab, 2015 1 Environmental Μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντικά προβλήματα Παγκόσμια κλιματική αλλαγή Όξινη βροχή Μείωση στρατοσφαιρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ Η ισορροπία των οικοσυστηµάτων βασίζεται στην αγαστή συνεργασία των ειδών που τα απαρτίζουν. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η αποτελεσµατική χρήση των πόρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» Στην Αθήνα, σήμερα 29 του μηνός Μαρτίου 2012, οι πιο κάτω φορείς: 1. Το Ελληνικό Δημόσιο, νόμιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ»

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ «ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ» ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΙΑΦΑΝΕΙΕΣ. Μαµάης Ακαδηµαϊκό έτος 2009-2010 Εαρινό Εξάµηνο Τάσεις εξάπλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ «Θερμική Επεξεργασία Αστικών Στερεών Απορριμμάτων με Ανάκτηση Ενέργειας» Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2011 Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας

Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας 4η Ενότητα: «Βιοκαύσιμα 2ης Γενιάς» Ο ρόλος της βιομάζας για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας Βιοµάζας ΕΛ.Ε.Α.ΒΙΟΜ ΒΙΟΜΑΖΑ Η αδικημένη μορφή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός

Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων. Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός 1 Εναλλακτική διαχείριση στερεών απορριμμάτων Αδαμάντιος Σκορδίλης Δρ Χημικός Μηχανικός Η διαχείριση των στερεών απορριμμάτων αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι δύο μίγματα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εξοικονόμησης Ενέργειας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Πράσινη Επιχειρηματικότητα στον τομέα της Ενέργειας Γ. Βουγιουκλάκης Υπ. Τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς ΚΑΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Πηνελόπη Παγώνη ιευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Οµίλου ΕΛΠΕ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Πηνελόπη Παγώνη ιευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Οµίλου ΕΛΠΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πηνελόπη Παγώνη ιευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Οµίλου ΕΛΠΕ ΗΕλληνικά Πετρέλαια Ανταποκρίνεται στον Στόχο της για Βιώσιµη Ανάπτυξη Αναβάθµιση των

Διαβάστε περισσότερα

(Σανταµούρης Μ., 2006).

(Σανταµούρης Μ., 2006). Β. ΠΗΓΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO 2 ) Οι πιο σηµαντικές πηγές διοξειδίου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίµων και την δαπάνη ενέργειας γενικότερα. Οι δύο προεκτάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;»

ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Απόβλητα - «Ένας φυσικός πόρος στο σχολείο μας;» Λέξεις κλειδιά: Απορρίμματα, ανακύκλωση, ρύπανση, υγεία, προστασία περιβάλλοντος, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ Εισαγωγή Απόβλητα ένα επίκαιρο ζήτημα, που αποτελεί διαχρονικά ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου Πρόεδρος

Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου Πρόεδρος ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ Συμβούλιο Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων Δρ. Ευστράτιος Καλογήρου Πρόεδρος ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ: Θερμική Επεξεργασία Απορριμμάτων με ταυτόχρονη Παραγωγή Ενέργειας 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ...

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A. Η Δέσμευση της Διοίκησης...3. Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4. Εταιρικές Αξίες Ομίλου ΤΙΤΑΝ... «ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ & ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ» Μάιος 2008 1 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν A Η Δέσμευση της Διοίκησης......3 Κυρίαρχος Στόχος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και Κώδικας Δεοντολογίας...4 Εταιρικές Αξίες Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2013 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012 1 Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE 8.1.2014 A7-0430/1 1 Παράγραφος -1 (νέα) -1. θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δοθεί δηµόσια στήριξη για την ανάπτυξη της CCS στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας 8.1.2014 A7-0430/2 2 Παράγραφος 1 1. αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020

Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 Αναπτυξιακό Συνέδριο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 2020 23 04 2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΠΕΡΑΑ «Το

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα

3. Πρώτες Ύλες και Απόβλητα Ε. Ελέγχουμε την κατανάλωση ρεύματος στα Καταστήματα Το πρόγραμμα ανακατασκευής των καταστημάτων μας το 1, είχε ως αποτέλεσμα, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στα καταστήματά μας, η οποία μειώθηκε το

Διαβάστε περισσότερα

Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα. Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας

Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα. Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας Η αγροτική Βιομάζα και οι δυνατότητες αξιοποίησής της στην Ελλάδα Αντώνης Γερασίμου Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας 1 Η ΕΛΕΑΒΙΟΜ και ο ρόλος της Η Ελληνική Εταιρία (Σύνδεσμος) Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΕΡΓΟ: ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 5 Α 166 73 ΒΟΥΛΑ ΤΗΛ. 210 8995934, ΦΑΞ 210 8951760 e-mail info@inik.gr 1 1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ α. Ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη

Διαβάστε περισσότερα

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP)

COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) COMMUNICATION ON PROGRESS (COP) Ιανουάριος 2012 Περιεχόμενα 1. H Εταιρία 2. Δήλωση Δέσμευσης Διοίκησης 3. Δέσμευση προς την Αγορά 4. Ανθρώπινα Δικαιώματα- Συνθήκες Εργασίας 5. Περιβάλλον 6. Καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας

Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (Σ.Δ.Α.Ε.) του Δήμου Αιγιαλείας Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των Δημάρχων της Ευρώπης να υπερβούν τον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO

Διαβάστε περισσότερα

Το «δευτερότοκο παιδί» της Τιτανικής οικογένειας γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια

Το «δευτερότοκο παιδί» της Τιτανικής οικογένειας γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια Eργοστάσιο Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης Μισός αιώνας λειτουργίας - Μισός αιώνας ιστορίας Το «δευτερότοκο παιδί» της Τιτανικής οικογένειας γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια στη Θεσσαλονίκη: το 1962, ακριβώς 60

Διαβάστε περισσότερα

Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη

Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη Οργανικά απόβλητα στην Κρήτη Τα κύρια οργανικά απόβλητα που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης είναι: Απόβλητα από τη λειτουργία σφαγείων Απόβλητα από τη λειτουργία ελαιουργείων Απόβλητα από τη

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ATMOΣΦΑΙΡΑΣ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ATMOΣΦΑΙΡΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ATMOΣΦΑΙΡΑΣ...προκαλεί ορισμένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα Αέριοι ρύποι όξινη βροχή οξίνιση εδαφών καταστρέφουν το όζον της ατμόσφαιρας φαινόμενο θερμοκηπίου μόνιμη αλλαγή στο

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος. Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 Χρηματοδότηση δράσεων στον Τομέα του Περιβάλλοντος Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 ΠΟΡΟΙ Π.Π 2014-2020 ΕΠ - ΥΜΕ - ΠΕΡΑΑ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ) ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΠΟΡΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕ ΠΕΠ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Πράσινο Εστιατόριο είναι εκείνη η επιχείρηση εστίασης που σταδιακά μειώνει το ανθρακικό της αποτύπωμα βάσει ενός βιώσιμου σχεδίου εξέλιξης και στη συνέχεια,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα,

ΕΠΑνΕΚ ΤΟΣ Περιβάλλον. Τομεακό Σχέδιο. Αθήνα, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 ΤΟΣ Περιβάλλον Τομεακό Σχέδιο Αθήνα, 27.3.2014 1. Προτεινόμενη στρατηγική ανάπτυξης του τομέα Η στρατηγική ανάπτυξης του τομέα εκτείνεται σε δραστηριότητες που έχουν μεγάλες προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΥΣΗ Την εργασία επιμελήθηκαν οι: Αναστασοπούλου Ευτυχία Ανδρεοπούλου Μαρία Αρβανίτη Αγγελίνα Ηρακλέους Κυριακή Καραβιώτη Θεοδώρα Καραβιώτης Στέλιος Σπυρόπουλος Παντελής Τσάτος Σπύρος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Πένη Ιωαννίδου - Αλαμάνου Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Δ/ντρια Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ν.Α. Εύβοιας 6 Συνέδριο Νησιωτικών ΤΕΕ - ΧΑΛΚΙΔΑ, 5-7 ΙΟ ΥΝ ΙΟ Υ2008

Διαβάστε περισσότερα

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας

Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας Οι Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις (GPP/ΠΔΣ) αποτελούν προαιρετικό μέσο. Το παρόν έγγραφο παρέχει τα κριτήρια της ΕΕ για τις ΠΔΣ, τα οποία έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting

Γιάννης Καραμπάτσος. Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Γιάννης Καραμπάτσος Μηχανικός Περιβάλλοντος, MSc - DS Consulting Κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου Η ηλιακή ορατή ακτινοβολία, η οποία έχει μικρό μήκος κύματος, φτάνει στην επιφάνεια της

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεισφορά της τσιμεντοβιομηχανίας στην κυκλική οικονομία

Η συνεισφορά της τσιμεντοβιομηχανίας στην κυκλική οικονομία Η συνεισφορά της τσιμεντοβιομηχανίας στην κυκλική οικονομία Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας Διευθυντής Περιβάλλοντος, Ποιότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ Αντιπρόεδρος ΕΕΔΣΑ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΕΛΙΔΑ 1 Περιβαλλοντική Πολιτική 2 2 Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ISO14001:2004 & EMAS 761/2001) 2 3 Μετρήσεις 4 4 Στόχοι του Σ.Π.Δ. 5 5 Ανασκόπηση Σ.Π.Δ. 6 6 Επικύρωση Δήλωσης 8 7 Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Στο πλαίσιο της µελέτης WETO-H2 εκπονήθηκε σενάριο προβλέψεων και προβολών αναφοράς για το παγκόσµιο σύστηµα ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά.

Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. Παρουσίαση από Νικόλαο Σαμαρά. από το 1957 με γνώση και μεράκι Βασικές Αγορές Βιομηχανία Οικίες Βιομάζα Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία

Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. Προοπτικές ηλεκτροπαραγωγής και χρησιμοποίησης εναλλακτικών καυσίμων στη Δυτική Μακεδονία Φλώρινα, 26 Μαΐου 2010 Χ. Παπαπαύλου, Σ. Τζιβένης, Δ. Παγουλάτος, Φ. Καραγιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ. «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ. «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη» ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΕΕ «ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «Εξορυκτική ή βιομηχανία και βώ βιώσιμη ανάπτυξη» Η σημασία του εξορυκτικού κλάδου για την ελληνική οικονομία Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 2.12. COM() 614 final ANNEX 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ για την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Ιωάννης Μαχαίρας ΥΠΕΧΩΔΕ Τμήμα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3η Πανελλήνια Σύνοδος ΦΟΔΣΑ. Χανιά, 2-4 Ιουλίου 2009 ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων Απογραφές Εκπομπών: α) Γενικά, β) Ειδικά για τις ανάγκες απογραφής CO 2 σε αστική περιοχή Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλ. 25 002304,

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ. Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ Επίδοση, Αξιοπιστία, Διαφάνεια ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ - EMAS Το Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 Sustainable 3 rd Party Logistics ΑΘΗΝΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 2 Η Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. (Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος) είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

CARBONTOUR. Στρατηγικός σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων

CARBONTOUR. Στρατηγικός σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων LIFE09 ENV/GR/000297 Στρατηγικός σχεδιασμός προς ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον τομέα CARBONTOUR ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 2.1: Προσδιορισμός και αξιολόγηση των πηγών εκπομπών ισοδύναμου CO 2 των τουριστικών καταλυμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» Υδατικό Περιβάλλον και Ανάπτυξη http://www.circleofblue.org/waternews/2010/world/water-scarcity-prompts-different-plans-to-reckon-with-energy-choke-point-in-the-u-s/ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενεργειακή πολιτική για την Ελλάδα: σύγκλιση ή απόκλιση από την Ευρωπαϊκή προοπτική; Π. Κάπρου, Καθηγητή ΕΜΠ Εισαγωγή Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, η έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε.

Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Θερμική νησίδα», το πρόβλημα στις αστικές περιοχές. Παρουσίαση από την Έψιλον-Έψιλον Α.Ε. Η ένταση της Θερμικής νησίδας στον κόσμο είναι πολύ υψηλή Ένταση της θερμικής νησίδας κυμαίνεται μεταξύ 1-10 o

Διαβάστε περισσότερα

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Ενσωμάτωση Βιοκλιματικών Τεχνικών και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Σχολικά Κτήρια σε Συνδυασμό με Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Κατερίνα Χατζηβασιλειάδη Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ 1. Εισαγωγή Η προστασία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ: ΕΡΓΟ: ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ 5 Α 166 73 ΒΟΥΛΑ ΤΗΛ. 210 8995934, ΦΑΞ 210 8951760 e-mail info@inik.gr 1. ΤΕΧΝΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ α. Ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη ή επωνυμία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ 2008 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑ Η Sonae Sierra στην Ελλάδα Η Sonae Sierra αϖοτελεί µία διεθνή εταιρεία ϖου εξειδικεύεται στα εµϖορικά κέντρα, µε ϖάθος για την εισαγωγή καινοτοµίας στη

Διαβάστε περισσότερα

THE GREEN RECYCLE RIGHT. Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος. ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως.

THE GREEN RECYCLE RIGHT. Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος. ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως. THE Αποστολή µας: ο σωστός τρόπος ανακύκλωσης µπαταριών µολύβδου - οξέως. powered by To Green Mission...αποτελεί µία «πράσινη αποστολή» δεκάδων επιχειρήσεων από διάφορους επιχειρηµατικούς κλάδους, που

Διαβάστε περισσότερα

& Οικουμενικό Σύμφωνο

& Οικουμενικό Σύμφωνο & Οικουμενικό Σύμφωνο Εισαγωγή 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 04 05 Η συμμετοχή του Ομίλου ΤITAN στην πρωτοβουλία για το Οικουμενικό Σύμφωνο Συλλογικές πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις του Ομίλου ΤΙΤΑΝ για την ΕΚΕ και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού 1 H ΑνΑΔ Ημικρατικός Οργανισμός ο οποίος αναφέρεται στην κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εργασίας και

Διαβάστε περισσότερα

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης

Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Χημικών Μηχανικών Η βιομηχανική συμβίωση ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης Καθηγήτρια Μαρία Λοϊζίδου Αθήνα, 3/4/2014 Βιομηχανική Συμβίωση Ως Βιομηχανική Συμβίωση (Industrial

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Τι ορίζουμε ως «βιομάζα» Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

Επενδύσεις στην Ενεργειακή Αξιοποίηση Αστικών Απορριμμάτων: Δύο Προτάσεις για την Αττική

Επενδύσεις στην Ενεργειακή Αξιοποίηση Αστικών Απορριμμάτων: Δύο Προτάσεις για την Αττική Αθήνα, Δεκέμβριος 2010 Επενδύσεις στην Ενεργειακή Αξιοποίηση Αστικών Απορριμμάτων: Δύο Προτάσεις για την Αττική Κωστής Μαγουλάς (1), Επαμεινώντας Βουτσάς (2), Δημήτρης Τασιός (3) (1) Καθηγητής ΕΜΠ, (2)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 100% ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ LED ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 1 Περιεχόμενα 1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Δήμος Πειραιά Πειραιάς, 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TYΠΟΥ Επικοινωνία: Γραφείο Επικοινωνίας Τομέας Προώθησης και Προβολής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλ. 22894304 ηλ. διεύθυνση: prinfo@ucy.ac.cy ιστοσελίδα: www.pr.ucy.ac.cy Λευκωσία, 22 Ιανουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Η Ενέργεια στο ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Γιώργος Παυλικάκης Δρ Περιβαλλοντικών Επιστημών Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών

Η Ενέργεια στο ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Γιώργος Παυλικάκης Δρ Περιβαλλοντικών Επιστημών Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Η Ενέργεια στο ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Παυλικάκης Δρ Περιβαλλοντικών Επιστημών Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε Ένα σχολείο κοινότητα Οι

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) Ενότητα 6: Βιομάζα Σπύρος Τσιώλης Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες 17 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Σχέδια Φωτογραφίες 18 ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ : 38% ΚΤΙΡΙΑ : 35% ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ : 27 % ΚΑΛΥΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 1ΤΙΠ/κατ.έτος ή 11630 kwh/κατ.έτος ΤΙΠ:

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Εργασία στο μάθημα «Οικολογία για μηχανικούς» Θέμα: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» Επιβλέπουσα καθηγήτρια: κ.τρισεύγενη Γιαννακοπούλου Ονοματεπώνυμο: Πάσχος Απόστολος Α.Μ.: 7515 Εξάμηνο: 1 ο Το φαινόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας

ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ως best practice εφαρμογής του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ Εξειδικευμένοι συνεργάτες του QualityNet Foundation μπορούν να σας υποστηρίξουν στη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 24% ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 25% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 6% ΛΙΓΝΙΤΗΣ 45%

ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 24% ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 25% ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 6% ΛΙΓΝΙΤΗΣ 45% Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα Εισαγωγική γ εισήγηση η της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Ορυκτά καύσιμα που μετέχουν σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

«ΠεριβαλλοντικέςΕπιπτώσεις απότη γιαµια

«ΠεριβαλλοντικέςΕπιπτώσεις απότη γιαµια «ΠεριβαλλοντικέςΕπιπτώσεις απότη τηχρήσηηλιακώνσυστηµάτων γιαµια µιααειφόροπροοπτική» Ν. Φραντζεσκάκη 1, Β. Γκέκας 1 και Θ. Τσούτσος 2 1. Τµήµα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά 2. Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση

Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση Ολοκληρωμένος Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων με στόχο τη βέλτιστη Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Απόδοση Θεώνη Καρλέση Φυσικός Περιβάλλοντος Ομάδα Μελετών Κτιριακού Παριβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εισηγήτρια: Κατερίνα Γρυμπογιάννη, Επικεφαλής Επιθεωρήτρια της TUV Rheinland Α.Ε. 1 13/7/2012 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας στις υπηρεσίες Υγείας: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. (ISO 9001 ISO 22000 ISO 14001 ISO 27001 ISO 50001 OHSAS 18001) Σχετικές

Διαβάστε περισσότερα

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Χτίζοντας Το Μέλλον. Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Χτίζοντας Το Μέλλον Ένα Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας ΚΑΠΕ ΥΠΕΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο

Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις από τον οικιακό χώρο Κ. Αμπελιώτης, Λέκτορας Τμ. Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Οι επιβαρύνσεις συνοπτικά Κατανάλωση φυσικών πόρων Ρύπανση Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ. Μέρος 1 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VΙ [Άρθρα 2(1), 47(2), (3), (4), (5), (8), (9), (10), 48 (1), (2)(α), 49(3)(γ) και (4)(δ), 50(1)(δ), 51(2), 55(1), (2), 56, 57(1)(α), (2), (3) και 99(1), (2) και (3)] ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+, το χρηματοδοτικό μέσο της Ε.Ε. για το περιβάλλον

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+, το χρηματοδοτικό μέσο της Ε.Ε. για το περιβάλλον Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+, το χρηματοδοτικό μέσο της Ε.Ε. για το περιβάλλον 2 1. Εισαγωγή Το έργο Recycling@Home «Ανακύκλωση στο σπίτι-ανάπτυξη και επίδειξη ενός οικολογικού και

Διαβάστε περισσότερα

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν

Τ Α ΣΤ Σ Ι Τ Κ Ι Ο Π ΕΡ Ε Ι Ρ Β Ι ΑΛΛ Λ Ο Λ Ν ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ο χώρος µπορεί να διακριθεί σε 2 κατηγορίες το δοµηµένοαστικόχώρο και το µη αστικό, µη δοµηµένο ύπαιθρο αγροτικό ή δασικό χώρο. Αστικός χώρος = ήλιος, αέρας, το νερό, η πανίδα, η χλωρίδα,

Διαβάστε περισσότερα

Σ χ ε δ ι α σ μ o ς. Α π ο κ ο μ ι δ h. Μ ε τ α φ o ρ τ ω σ η. Μ ε τ α φ ο ρ a. Α ν α κ y κ λ ω σ η. Κ α θ α ρ ι σ μ o ς. Ε π ε ξ ε ρ γ α σ i α

Σ χ ε δ ι α σ μ o ς. Α π ο κ ο μ ι δ h. Μ ε τ α φ o ρ τ ω σ η. Μ ε τ α φ ο ρ a. Α ν α κ y κ λ ω σ η. Κ α θ α ρ ι σ μ o ς. Ε π ε ξ ε ρ γ α σ i α Σ χ ε δ ι α σ μ o ς Α π ο κ ο μ ι δ h Μ ε τ α φ o ρ τ ω σ η Μ ε τ α φ ο ρ a Α ν α κ y κ λ ω σ η Κ α θ α ρ ι σ μ o ς Ε π ε ξ ε ρ γ α σ i α Π λ y σ η κ a δ ω ν Ολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004 Χάρη στη μακρόχρονη

Διαβάστε περισσότερα