Ο ΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο ΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ"

Transcript

1 Ο ΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Έκδοση 8.20 (Μάιος 2010)

2 Copyright 2010, Net Software P.C. & ΕΠΑΦΟΣ Συστήµατα Πληροφορικής ΕΠΕ ΑΘΗΝΑ Μάιος 2010 / 1η Έκδοση Απαγορεύεται η αντιγραφή του παρόντος εγχειριδίου χωρίς την έγγραφη άδεια της εταιρείας ΕΠΑΦΟΣ ΕΠΕ. Όλα τα ονόµατα προϊόντων που µνηµονεύονται στο εγχειρίδιο αυτό είναι καταχωρηµένα trademarks των αντίστοιχων εταιρειών.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Net Control 2 Classroom αποτελεί έναν επαναστατικό τρόπο για να διδάσκετε σε ένα εργαστήριο υπολογιστών και να έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα PCs. Με το Net Control 2 Classroom έχετε τον µεγαλύτερο δυνατό βαθµό επικοινωνίας µεταξύ όλων των υπολογιστών (εκπαιδευτή και εκπαιδευοµένων). Η εφαρµογή αποτελεί την ιδανική λύση για σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύµατα, µικρές και µεγάλες επιχειρήσεις, κυβερνητικά ή άλλα ινστιτούτα και κάθε χώρο όπου υπάρχουν υπολογιστές τους οποίους θέλετε να ελέγχετε ή να καθοδηγείτε. Με το Net Control 2 Classroom µπορείτε: Να ελέγχετε από µακριά τους υπολογιστές των µαθητών. Να "σκιάζετε" τους υπολογιστές για να σας προσέχουν οι µαθητές. Να παρακολουθείτε τις οθόνες πολλών µαθητών ταυτοχρόνως. Να κάνετε ζωντανή διδασκαλία προβάλλοντας την οθόνη του δασκάλου στα PCs των µαθητών. Να µεταφέρετε οθόνες µαθητών σε άλλους µαθητές σε πραγµατικό χρόνο. Να στέλνετε µηνύµατα σε όλους. Να "συνοµιλείτε" γραπτώς (chat) µε κάποιους µαθητές. Να τονίζετε σηµεία στην οθόνη των µαθητών σας µε τον ηλεκτρονικό δείκτη. Να στέλνετε ή και να παίρνετε αρχεία από τα PCs των µαθητών. Να «τρέχετε» από µακριά εφαρµογές στα PCs των µαθητών. Να παρακολουθείτε τις εφαρµογές στα PCs των µαθητών για να βλέπετε τι πραγµατικά κάνουν κάθε στιγµή. Να µεταφέρετε οµιλία και ήχο σε κάποιους µαθητές χωριστά ή σε όλους µαζί όταν τους δείχνετε µια οθόνη. Και -για τους µεγάλους οργανισµούς- να ελέγχετε πολλά εργαστήρια µε πολλούς εκπαιδευτές. Το Net Control 2 Classroom είναι απλούστατο στη χρήση του, πολύ απλό στην εγκατάσταση και δεν είναι καθόλου απαιτητικό σε εξοπλισµό (hardware). Έτσι είναι κατάλληλο για κάθε εκπαιδευτή και για κάθε εργαστήριο υπολογιστών και ανοίγει νέους ορίζοντες στον τρόπο που γίνεται η διδασκαλία. Ο ΕΠΑΦΟΣ σας ευχαριστεί για την επιλογή του Net Control 2 Classroom και παραµένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία έχετε. Τέλος, µε ενδιαφέρον θα ακούσουµε τις παρατηρήσεις σας για τυχόν βελτιώσεις που χρειάζεται το πρόγραµµα, έτσι ώστε να τις συµπεριλάβουµε σε επόµενη έκδοσή του. ΕΠΑΦΟΣ Τµήµα Ανάπτυξης & Σχεδιασµού

4

5 Περιεχόµενα Γενικές Πληροφορίες ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΡΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ACTIVE DIRECTORY/GROUP POLICIES ΚΑΙ MSI PACKAGE ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΛΩΝ SCRIPT ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ LAN ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Αυτόµατη ενηµέρωση Χειροκίνητη ενηµέρωση χρησιµοποιώντας το πακέτο τυπικής εγκατάστασης Ενηµέρωση µέσω MSI package ΕΚΤΕΛΕΣΗ NET CONTROL 2 CLASSROOM. ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΟΜΑ ΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝ ΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝ ΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ/ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ/ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΕΤΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝ ΕΣΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΣΑΡΩΣΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ IP ΤΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΝ ΕΣΕΙΣ ΕΙ ΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΧΡΗΣΤΗ (WI-FI) ΕΙ ΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙ ΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΑ ΑΣ ΧΡΗΣΤΗ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΣΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ NET CONTROL 2 CLASSROOM ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ NET CONTROL 2 CLASSROOM ΜΕ ΚΩ ΙΚΟ ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Βρέθηκαν οι υπολογιστές, αλλά δεν µπορούν να συνδεθούν. εν εµφανίστηκαν οι µικρογραφίες σύνδεσης Ο Υπολογιστής δε βρέθηκε Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΑΦΟΥ... 63

6

7 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 7 Γενικές Πληροφορίες Το λογισµικό Net Control 2 Classroom αποτελείται από δύο µέρη τα Στοιχεία Διαχειριστή και τα Στοιχεία Χρήστη. Τα Στοιχεία Διαχειριστή πρέπει να εγκατασταθούν σε κάθε υπολογιστή που προορίζεται για να ελέγχει άλλους υπολογιστές. Τα Στοιχεία Χρήστη πρέπει να εγκατασταθούν σε κάθε υπολογιστή που θέλετε να ελέγχετε. Τα δύο στοιχεία µπορούν να εγκατασταθούν ταυτόχρονα στον ίδιο υπολογιστή. Τα Στοιχεία Διαχειριστή πρέπει να εγκατασταθούν χειροκίνητα χρησιµοποιώντας το πακέτο τυπικής εγκατάστασης. Τα Στοιχεία Χρήστη µπορούν να εγκατασταθούν χρησιµοποιώντας µία από τις παρακάτω µεθόδους: χειροκίνητα χρησιµοποιώντας το πακέτο τυπικής εγκατάστασης. αυτόµατα µέσω του Active Directory Group Policies υπηρεσίας των Windows Server και χρησιµοποιώντας το ειδικό MSI package. Το ειδικό MSI package είναι διαθέσιµο µετά από αίτηση των εγγεγραµµένων χρηστών. αυτόµατα µε τη βοήθεια του εργαλείου Εγκατάσταση στο δίκτυο Lan. Για να χρησιµοποιήσετε την υπηρεσία Εγκατάστασης Lan: το δίκτυο πρέπει να έχει domain πρέπει να έχετε δικαιώµατα τοπικού διαχειριστή σε όλους τους αποµακρυσµένους υπολογιστές που θέλετε να εγκαταστήσετε το λογισµικό ο λογαριασµός διαχειριστή στα Windows πρέπει να προστατεύεται από κωδικό οι κοινόχρηστες υπηρεσίες δικτύου πρέπει να είναι ενεργοποιηµένες πρέπει να επιτρέπεται η Αποµακρυσµένη ιαχείριση Κοινόχρηστων Φακέλων 1. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Τα Στοιχεία Διαχειριστή του λογισµικού πρέπει να εγκατασταθούν σε κάθε υπολογιστή που θα χρησιµοποιηθεί για να ελέγχει άλλους υπολογιστές. Για να εγκαταστήσετε τα Στοιχεία ιαχειριστή: 1. Εκτελέστε το πακέτο εγκατάστασης Net Control 2 Classroom (αρχείο net800.exe ή net800r.exe).

8 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης ιαβάστε και αποδεχτείτε το End-User License Agreement. 3.Στη σελίδα Τύπος εγκατάστασης, επιλέξτε Τυπική εγκατάσταση και στη συνέχεια Στοιχεία ιαχειριστή. Απενεργοποιήστε την επιλογή Στοιχεία χρήστη αν δεν θέλετε να ελέγχεται αποµακρυσµένα αυτός ο υπολογιστής.

9 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Επιλέξτε το φάκελο και το Menu Έναρξη (προαιρετικά) που θέλετε να εγκατασταθεί το λογισµικό Net Control 2 Classroom. 5. Επιλέξτε τις κατάλληλες ρυθµίσεις Οµάδας και το κανάλι Μετάδοσης Οθόνης:

10 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 10 Ορίζοντας οποιοδήποτε όνοµα οµάδας, διαφορετικό από το [DEFAULT], θέτετε τον υπολογιστή αυτόν ως µέρος της καθορισµένης οµάδας Net Control 2 Classroom. Αν έχετε πολλές τάξεις στο ίδιο δίκτυο, σας συνιστούµε να θέσετε σε όλους τους υπολογιστές που ανήκουν στην ίδια τάξη το ίδιο όνοµα οµάδας. Αυτό θα βοηθήσει στο διαχωρισµό των υπολογιστών που ανήκουν στην οµάδα από άλλους υπολογιστές και άλλες οµάδες. Το όνοµα της οµάδας πρέπει να είναι ίδιο για όλους τους υπολογιστές της ίδιας τάξης. Αφήστε το πεδίο κενό ή µη το τροποποιήσετε αν όλοι οι υπολογιστές θα τοποθετηθούν σε µία οµάδα ή το λογισµικό δεν πρόκειται να εγκατασταθεί σε άλλες τάξεις. Μαζί µε το όνοµα Οµάδας µπορείτε προαιρετικά να καθορίσετε και τον Κωδικό Οµάδας. Ορίζοντας αυτήν την τιµή µπορεί να αποτραπεί η πρόσβαση στον υπολογιστή από άλλες οµάδες. Ο κωδικός πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους τους υπολογιστές της ίδιας τάξης. Οι ρυθµίσεις Οµάδας επιτρέπονται κατά την εγκατάσταση µόνο αν το λογισµικό δεν έχει εγκατασταθεί πρωτύτερα στον συγκεκριµένο υπολογιστή. Αν το λογισµικό έχει ήδη εγκατασταθεί, τότε οι ρυθµίσεις Οµάδας µπορούν να αλλάξουν χρησιµοποιώντας το λογισµικό παραµετροποίησης. Για περισσότερες πληροφορίες για τις οµάδες δείτε το Κεφάλαιο 9 του εγχειριδίου. Ο αριθµός του Καναλιού Μετάδοσης Οθόνης πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους τους υπολογιστές της ίδιας τάξης, διαφορετικά η Μετάδοση Οθόνης δεν θα λαµβάνεται από τους υπολογιστές µε διαφορετικό αριθµό καναλιού. Αντίστροφα, καθορίστε διαφορετικό αριθµό καναλιού για διαφορετικές τάξεις, διαφορετικά η µετάδοση που προορίζεται για µία τάξη θα είναι ορατή και από τις άλλες. 6. είτε ξανά και επιλέξτε τις κατάλληλες Επιπρόσθετες ρυθµίσεις εγκατάστασης:

11 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 11 Ενεργοποίηση κανόνα Αναζήτησης ικτύου ενεργοποιεί τον κανόνα Αναζήτηση ικτύου του Τείχους Προστασίας των Windows στις εκδόσεις Vista/2008/7. Αυτός ο κανόνας απαιτείται για τη σύνδεση µεταξύ των υπολογιστών σε ένα τοπικό δίκτυο και ενεργοποιείται εξ ορισµού για τα προφίλ δικτύου ιδιωτικό και εργασίας του Τείχους Προστασίας των Windows. Ενηµέρωση λογισµικού αυτόµατα ενεργοποιεί την αυτόµατη ενηµέρωση του λογισµικού µέσω Internet. Όταν είναι ενεργοποιηµένη, η Υποµονάδα ιαχειριστή θα ελέγχει τον εξυπηρετητή ενηµέρωσης στο web κάθε 14 ηµέρες για διαθέσιµες αναβαθµίσεις, θα τις λαµβάνει και θα τις εγκαθιστά αυτόµατα όποτε χρειάζεται. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι διαθέσιµο µόνο για τους εγγεγραµµένους χρήστες. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, το Net Control 2 Classroom θα εγκαταστήσει αυτόµατα τον Οδηγό Καταγραφής Video, ο οποίος είναι απαραίτητος για τα εργαλεία Αποµακρυσµένη Επιφάνεια Εργασίας, Μετάδοση Οθόνης και Καταγραφή Επιφάνειας Εργασίας. Κατά τη διάρκεια εγκατάστασης του οδηγού η οθόνη µπορεί να τρεµοσβήσει αρκετές φορές. 7. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή µετά την εγκατάσταση. 2. ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Τα Στοιχεία Χρήστη του λογισµικού πρέπει να εγκατασταθούν σε κάθε υπολογιστή που θα ελέγχεται από το ιαχειριστή Net Control 2 Classroom.

12 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Σε κάθε Υπολογιστή Χρήστη εκτελέστε το πακέτο εγκατάστασης Net Control2 Classroom (αρχείο net800.exe ή net800r.exe). 2. ιαβάστε και αποδεχτείτε το End-User License Agreement. 3. Στη σελίδα Τύπος εγκατάστασης, επιλέξτε Τυπική εγκατάσταση και στη συνέχεια Στοιχεία χρήστη. Απενεργοποιήστε την επιλογή Στοιχεία ιαχειριστή αν δεν θέλετε να χρησιµοποιήσετε το συγκεκριµένο υπολογιστή για να ελέγχετε τους άλλους.

13 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Επιλέξτε το φάκελο και το Menu Έναρξη (προαιρετικά) που θέλετε να εγκατασταθεί το λογισµικό Net Control 2 Classroom. 5. Επιλέξτε τις κατάλληλες ρυθµίσεις Οµάδας και το κανάλι Μετάδοσης Οθόνης:

14 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 14 Ορίζοντας οποιοδήποτε όνοµα οµάδας, διαφορετικό από το [DEFAULT], θέτετε τον υπολογιστή αυτόν ως µέρος της καθορισµένης οµάδας Net Control 2 Classroom. Αν έχετε πολλές τάξεις στο ίδιο δίκτυο, σας συνιστούµε να θέσετε σε όλους τους υπολογιστές που ανήκουν στην ίδια τάξη το ίδιο όνοµα οµάδας. Αυτό θα βοηθήσει στο διαχωρισµό των υπολογιστών που ανήκουν στην οµάδα από άλλους υπολογιστές και άλλες οµάδες. Το όνοµα της οµάδας πρέπει να είναι ίδιο για όλους τους υπολογιστές της ίδιας τάξης. Αφήστε το πεδίο κενό ή µη το τροποποιήσετε αν όλοι οι υπολογιστές θα τοποθετηθούν σε µία οµάδα ή το λογισµικό δεν πρόκειται να εγκατασταθεί σε άλλες τάξεις. Μαζί µε το όνοµα Οµάδας µπορείτε προαιρετικά να καθορίσετε και τον Κωδικό Οµάδας. Ορίζοντας αυτή τη ρύθµιση µπορεί να αποτραπεί η πρόσβαση στον υπολογιστή από άλλες οµάδες. Ο κωδικός πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους τους υπολογιστές της ίδιας τάξης. Οι ρυθµίσεις Οµάδας επιτρέπονται κατά την εγκατάσταση µόνο αν το λογισµικό δεν έχει εγκατασταθεί πρωτύτερα στον συγκεκριµένο υπολογιστή. Αν το λογισµικό έχει ήδη εγκατασταθεί, τότε οι ρυθµίσεις Οµάδας µπορούν να αλλάξουν χρησιµοποιώντας τις ρυθµίσεις παραµετροποίησης. Για περισσότερες πληροφορίες για τις οµάδες δείτε το Κεφάλαιο 9 του εγχειριδίου. Ο αριθµός του Καναλιού Μετάδοσης Οθόνης πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους τους υπολογιστές της ίδιας τάξης, διαφορετικά η Μετάδοση Οθόνης δεν θα λαµβάνεται από τους υπολογιστές µε διαφορετικό αριθµό καναλιού. Αντίστροφα, καθορίστε διαφορετικό αριθµό καναλιού για διαφορετικές τάξεις, διαφορετικά η µετάδοση που προορίζεται για µία τάξη θα είναι ορατή και από τις άλλες.

15 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης είτε ξανά και επιλέξτε τις κατάλληλες Επιπρόσθετες ρυθµίσεις εγκατάστασης. Ενεργοποίηση κανόνα Αναζήτησης ικτύου ενεργοποιεί τον κανόνα Αναζήτησης ικτύου στο Τείχος Προστασίας των Windows στις εκδόσεις Vista/2008/7. Αυτός ο κανόνας απαιτείται για τη σύνδεση µεταξύ των υπολογιστών σε ένα τοπικό δίκτυο και ενεργοποιείται εξ ορισµού για τα προφίλ δικτύου ιδιωτικό και εργασίας του Τείχους Προστασίας των Windows. 7. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή. 3. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΥΠΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΡΟΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ. Τα Στοιχεία Χρήστη Net Control 2 Classroom υποστηρίζουν αρκετές ειδικές λειτουργίες, οι οποίες µπορούν να χρησιµοποιηθούν σε ειδικές περιπτώσεις και διαµορφώσεις. Λειτουργία Wi-Fi (Λειτουργία Σύνδεσης Χρήστη) χρήσιµη ρύθµιση όταν το δίκτυο που θα εγκατασταθεί το λογισµικό αποτελείται από πολλά εικονικά δίκτυα (VLANs) ή υποδίκτυα. Σε αυτή την περίπτωση, οι συσκευές δικτύου µπορεί να αποκλείσουν πληροφορίες που στέλνονται από τη µονάδα ιαχειριστή κατά τη λειτουργία µετάδοσης (σε όλους τους παραλήπτες του δικτύου). Γι αυτό το λόγο πολλά χαρακτηριστικά όπως η Αναζήτηση Υπολογιστών, η Μετάδοση Οθόνης και η Οµιλία δεν θα είναι διαθέσιµες πέρα από το τµήµα δικτύου που βρίσκεται ο αποστολέας των πληροφοριών. Για να βοηθήσετε τον ιαχειριστή Net Control 2 Classroom να αναζητήσει

16 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 16 και να συνδεθεί στους υπολογιστές χρηστών πέρα από το τρέχον δίκτυο (VLAN), µπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Wi-Fi για την Υποµονάδα Χρήστη. Στη Λειτουργία Wi-Fi η Μονάδα Χρήστη θα συνδεθεί αυτόµατα σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές ιαχειριστών και θα προσθέσει τη συντόµευσή της στον χώρο εργασίας του ιαχειριστή. Η συντόµευση αυτή θα αφαιρεθεί από το χώρο εργασίας µόλις τερµατιστεί η σύνδεση. Ο ιαχειριστής δεν χρειάζεται να αναζητά στο δίκτυο συνδέσεις αφού όλα γίνονται αυτόµατα. Εγγραφή Μαθητών χρήσιµη λειτουργία στις περιπτώσεις που οι µαθητές χρησιµοποιούν φορητούς υπολογιστές (notebooks/laptops) και µετακινούνται από τη µία τάξη στην άλλη, γεγονός που εµποδίζει τη δηµιουργία στατικής λίστας υπολογιστών στη µεριά του ιαχειριστή. Όταν η λειτουργία Εγγραφή Μαθητών είναι ενεργή, το λογισµικό εµφανίζει το παράθυρο Εγγραφή Μαθητών κατά την εκκίνηση των Windows και ο χρήστης πρέπει να επιλέξει µία τάξη από τη λίστα των διαθέσιµων τάξεων στο δίκτυο. Όταν η υποµονάδα Χρήστη είναι γραµµένη σε µία τάξη, θα προσπαθήσει να συνδεθεί στον αντίστοιχο υπολογιστή ιαχειριστή και θα προσθέσει τη δική του σύνδεση στον υπολογιστή. Η συντόµευση θα αφαιρεθεί µόλις ο χρήστης τερµατίσει τον υπολογιστή του ή εγγραφεί σε µία άλλη τάξη. Λειτουργία Έναρξης µετά από Αίτηµα η λειτουργία αυτή µπορεί να χρησιµοποιηθεί όταν οι υπηρεσίες Τάξης ενεργοποιούνται µόνο µετά από αίτηµα των χρηστών. Για παράδειγµα, µπορεί να χρησιµοποιηθεί όταν ο χρήστης χρειάζεται υποστήριξη από το ιαχειριστή. Εξ ορισµού, η υπηρεσία θα απενεργοποιηθεί και ο υπολογιστής δεν θα µπορεί να συνδεθεί, βρεθεί ή χειριστεί από την Υποµονάδα ιαχειριστή Net Control 2 Classroom. Για να ενεργοποιήσετε µία από τις παραπάνω λειτουργίες πρέπει να χρησιµοποιήσετε την εγκατάσταση για προχωρηµένους: 1. Εκτελέστε το πακέτο εγκατάστασης Net Control 2 Classroom.

17 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης ιαβάστε και αποδεχτείτε το End-User License Agreement.

18 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Επιλέξτε Εγκατάσταση για προχωρηµένους. 4. Στη σελίδα Επιλογή Στοιχείων: Επιλέξτε τα στοιχεία που θα εγκατασταθούν στην Υποµονάδα Χρήστη: Στοιχεία Χρήστη Εγκατάσταση ως Υπηρεσία Συστήµατος

19 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 19 ιαχειριστής Ρόλων Κοινά στοιχεία Εγκατάσταση Οδηγού Καταγραφής Video Εγκατάσταση Στοιχείων ιαχείρισης Internet Στοιχεία ιαχείρισης Internet - Λειτουργία µε IE πρόσθετο (plugin) υνατότητα Συνοµιλιών 5. Ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης. Στο τέλος της εγκατάστασης, το πρόγραµµα εγκατάστασης Net Control 2 Classroom θα εµφανίσει το παράθυρο ιαχειριστής Ρόλων. 6. Επιλέξτε την επιθυµητή λειτουργία εγκατάστασης και µετά κάντε κλικ στο κουµπί Συνέχεια. 7. Μετά την εγκατάσταση, επανεκκινήστε τον υπολογιστή. 4. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ACTIVE DIRECTORY/GROUP POLICIES ΚΑΙ MSI PACKAGE. Απαιτήσεις: ίκτυο µε domain, Windows Server 2003 ή 2008, ενεργές υπηρεσίες Active Directory και δικαιώµατα διαχειριστή. Το ειδικό MSI package, που περιγράφεται παρακάτω, διατίθεται χωρίς κόστος για τους

20 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 20 εγγεγραµµένους, εκπαιδευτικούς και εµπορικούς πελάτες µετά από αίτηµα. Το πακέτο αυτό προορίζεται µόνο για την εγκατάσταση της Υποµονάδας Χρήστη στην προεπιλεγµένη παραµετροποίηση, χωρίς οποιαδήποτε επιπρόσθετη τροποποίηση και παραµετροποίηση. 1. Αντιγράψτε το MSI package σε έναν κοινόχρηστο φάκελο του δικτύου. 2. Συνδεθείτε στο Domain Controller µε δικαιώµατα διαχειριστή. Για Windows Server 2003 επιλέξτε Start -> Programs -> Administrative Tools -> Active Directory Users and Computers. 3. Στον αριστερό πίνακα αναζητήστε και επιλέξτε το domain που θέλετε να εγκατασταθεί το πακέτο. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Ιδιότητες: 4. Στο παράθυρο Ιδιότητες Domain, επιλέξτε την καρτέλα Group Policy, κάντε κλικ στο κουµπί "New", καθορίστε το όνοµα της πολιτικής και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουµπί "Edit":

21 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Στο παράθυρο Group Policy επεκτείνετε το αριστερό δέντρο: Computer Configuration -> Software Settings -> Software Installation. Κάντε δεξί κλικ στη δεξιά περιοχή του πίνακα και από το menu εντολών επιλέξτε New -> Package. 6. Αναζητήστε τη διαδροµή δικτύου για το Net Control 2 Server MSI package, επιλέξτε "Assigned" και κάντε κλικ στο κουµπί OK. (Σηµειώστε: Πρέπει να ορίσετε τη διαδροµή δικτύου για το πακέτο σύµφωνα µε την παρακάτω µορφή - \\SERVER\SHARED_RESOURCE_NAME\PATH\ns.msi. Η διαδροµή αυτή πρέπει να είναι έγκυρη και προσβάσιµη για όλους τους χρήστες των υπολογιστών που θα εγκατασταθεί το λογισµικό).

22 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Αν οι υπολογιστές των χρηστών έχουν Windows XP ή µεταγενέστερη έκδοση, τότε ενεργοποιήστε την πολιτική Always wait for the network at computer startup and logon στην ίδια Οµάδα Πολιτικών. Ανοίξτε την πολιτική Computer Configuration -> Administrative Templates -> System -> Logon -> Always wait for network at computer startup and logon και ενεργοποιήστε την.

23 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Κλείστε το Group Policies και επανεκκινήστε τον υπολογιστή.

24 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 24 Το Net Control 2 Classroom θα εγκατασταθεί αυτόµατα όταν ο υπολογιστής του Χρήστη εφαρµόσει τις ρυθµίσεις domain στην εκκίνηση των Windows και συνδεθεί. Για να αφαιρέσετε το λογισµικό Net Control 2 Classroom από τους υπολογιστές των χρηστών, αφαιρέστε το πακέτο Net Control 2 Classroom από τη λίστα Εγκατεστηµένων Λογισµικών. Για να αναβαθµίσετε το λογισµικό Net Control 2 Classroom στους υπολογιστές των χρηστών, αφαιρέστε το πακέτο Net Control 2 Classroom από τη λίστα Εγκατεστηµένων Λογισµικών και προσθέστε το νέο πακέτο. 5. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΛΩΝ SCRIPT. Για να εγκαταστήσετε το λογισµικό χρησιµοποιώντας το πακέτο τυπικής εγκατάστασης σε λειτουργία αυτόµατης εκτέλεσης και χωρίς χειροκίνητη παραµετροποίηση, µπορείτε να το εκτελέσετε δίνοντας τις παρακάτω παραµέτρους: /SILENT εκτέλεση εγκατάστασης σε λειτουργία µη αλληλεπίδρασης χωρίς πρόσθετες προειδοποιήσεις /COMPONENTS= adm user\serv comm drv lspm\ho chats λίστα στοιχείων διαχωριζόµενα µε κενά, τα οποία πρέπει να εγκατασταθούν. Πιθανές τιµές: adm Στοιχεία ιαχειριστή user\serv Στοιχεία Χρήστη, εγκατάσταση ως υπηρεσία (προεπιλογή) comm Κοινά στοιχεία (απαιτούνται) drv Εγκατάσταση Οδηγού Καταγραφής Video NC2C (απαιτείται για τα εργαλεία Αποµακρυσµένη Επιφάνεια Εργασίας, Μετάδοση Οθόνης και Καταγραφή Επιφάνειας Εργασίας) lspm\lsp Εγκατάσταση Μηχανισµού Ελέγχου Internet σε Λειτουργία Επίπεδο Πρωτοκόλλου lspm\ho Εγκατάσταση Μηχανισµού Ελέγχου Internet σε Λειτουργία Internet Explorer Πρόσθετο (συνιστάται) chats Συνοµιλία, εγγραφή/αναπαραγωγή κάµερας /NORESTART Να µη γίνει αυτόµατη επανεκκίνηση του υπολογιστή µετά την εγκατάσταση /BDCHANNEL:NN (προαιρετικά) καθορίζει το κανάλι Μετάδοσης Οθόνης. Αντί για NN καθορίστε τον αριθµό του καναλιού για τη Μετάδοση Οθόνης. Όταν δεν καθορίζεται χρησιµοποιείται το προκαθορισµένο κανάλι. /GROUPNAME:Name - (προαιρετικά) καθορίζει το Όνοµα Οµάδας για τον συγκεκριµένο υπολογιστή. Χρησιµοποιείται µόνο αν το λογισµικό δεν είχε εγκατασταθεί νωρίτερα σε αυτό τον υπολογιστή. /GROUPID:Password (προαιρετικά) καθορίζει το ID Οµάδας (κωδικός) για τον συγκεκριµένο υπολογιστή. Χρησιµοποιείται µόνο αν το λογισµικό δεν είχε εγκατασταθεί νωρίτερα σε αυτό τον υπολογιστή. Παράδειγµα 1. Για την εγκατάσταση µόνο των στοιχείων χρήστη του λογισµικού στην προεπιλεγµένη παραµετροποίηση, εκτελέστε την ακόλουθη γραµµή εντολής:

25 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 25 D:\Downloads\net800r.exe /SILENT /COMPONENTS= user\serv comm drv lspm\ho chats /NORESTART Παράδειγµα 2. Για την εγκατάσταση µόνο των στοιχείων διαχειριστή του λογισµικού, εκτελέστε την ακόλουθη γραµµή εντολής: D:\Downloads\net800r.exe /SILENT /COMPONENTS= adm comm drv chats /NORESTART Η διαδροµή C:\Downloads πρέπει να αντικατασταθεί µε την πραγµατική διαδροµή που βρίσκεται το πακέτο εγκατάστασης στον τοπικό υπολογιστή. 6. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ LAN. Απαιτήσεις: ίκτυο µε domain Ο χρήστης που εγκαθιστά το λογισµικό αποµακρυσµένα πρέπει να είναι τοπικός διαχειριστής (όχι διαχειριστής domain) στον υπολογιστή που θα εγκατασταθεί το λογισµικό Η Αποµακρυσµένη ιαχείριση Κοινόχρηστων Πόρων δεν πρέπει να είναι ανενεργή (προεπιλογή) Το λογισµικό Net Control 2 Classroom πρέπει να είναι ήδη εγκατεστηµένο στον υπολογιστή του ιαχειριστή Για την εγκατάσταση του λογισµικού: 1. Ξεκινήστε την εφαρµογή ιαχειριστή Net Control 2 Classroom 2. Κάντε κλικ στην επιλογή Εγκατάσταση LAN που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων (στην καρτέλα Για προχωρηµένους) 3. Στην Περιοχή ικτύου αναζητήστε και επιλέξτε τους υπολογιστές στους οποίους πρέπει να εγκατασταθεί το λογισµικό

26 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Επιλέξτε το κουµπί Εγκατάσταση Net Control 2 Classroom στους Επιλεγµένους Υπολογιστές που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων 5. Καθορίστε τη διαδροµή για την εγκατάσταση του πακέτου Net Control 2 Classroom 6. Καθορίστε τα στοιχεία του λογισµικού που πρέπει να εγκατασταθούν 7. Κάντε κλικ στο κουµπί OK. Το πρόγραµµα θα προσπαθήσει να συνδεθεί στον αποµακρυσµένο υπολογιστή και να εγκαταστήσει το λογισµικό. Αν το όνοµα εισόδου και ο κωδικός του διαχειριστή αποµακρυσµένου υπολογιστή διαφέρει από το όνοµα και τον κωδικό του χρήστη που

27 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 27 είναι συνδεδεµένος εκείνη τη στιγµή, το Net Control 2 Classroom θα ζητήσει την εισαγωγή του σωστού ονόµατος εισόδου και κωδικού στον αποµακρυσµένο υπολογιστή. Αυτή η µέθοδος εγκατάστασης θα αποτύχει αν: Το δίκτυό σας δεν έχει domain εν έχετε δικαιώµατα διαχειριστή στον αποµακρυσµένο υπολογιστή Το όνοµα εισόδου και ο κωδικός που δίνετε είναι λάθος 7. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Αυτόµατη ενηµέρωση. Από την έκδοση 8.11 το Net Control 2 Classroom περιλαµβάνει εργαλείο αυτόµατης ενηµέρωσης: Αν ο υπολογιστής ιαχειριστή είναι συνδεδεµένος στο Internet Αν η Αυτόµατη Ενηµέρωση είναι ενεργή στο Κύριο menu NC2C N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Ελέγχου, καρτέλα ιασύνδεση, Αυτόµατη λήψη ενηµερώσεων είναι ενεργή Το λογισµικό θα ελέγχει το NC2C update server κάθε 14 ηµέρες για διαθέσιµες αναβαθµίσεις. Αν βρεθεί κάποια ενηµέρωση, το πρόγραµµα θα την κατεβάζει στον υπολογιστή του διαχειριστή και θα την εγκαθιστά στους υπολογιστές των χρηστών µόλις αυτοί συνδεθούν στον υπολογιστή του διαχειριστή.

28 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 28 Σηµείωση: Για να αλλάξετε τις ρυθµίσεις Ενηµέρωσης, το πρόγραµµα πρέπει να ξεκινήσει µε δικαιώµατα διαχειριστή στο σύστηµα. Για τα Windows Vista/2008/7 πρέπει να εκτελέσετε το πρόγραµµα ως εξής: δεξί κλικ στο εικονίδιο Net Control 2 Classroom που βρίσκεται στην Επιφάνεια Εργασίας ή στο menu Έναρξη -> Προγράµµατα κάντε κλικ στην εντολή Run As Administrator επιβεβαιώστε την εκτέλεση 7.2. Χειροκίνητη ενηµέρωση χρησιµοποιώντας το πακέτο τυπικής εγκατάστασης. κατεβάστε τη νεότερη έκδοση του πακέτου εγκατάστασης στο ιαχειριστή Net Control 2 Classroom επιλέξτε τους υπολογιστές των χρηστών κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Βοήθεια και Υποστήριξη -> Αναβάθµιση Σταθµού Εργασίας Net Control 2 Classroom καθορίστε τη διαδροµή για την εγκατάσταση του πακέτου Net Control 2 Classroom Το πακέτο θα µεταφερθεί στον υπολογιστή του χρήστη και θα εγκατασταθεί. Μετά το τέλος της εγκατάστασης, ο υπολογιστής του χρήστη θα κάνει αυτόµατη επανεκκίνηση Ενηµέρωση µέσω MSI package. Αν η προηγούµενη εγκατάσταση έγινε µέσω Active Directory/Group Policies και MSI package, µπορείτε να την ενηµερώσετε αποµακρύνοντας το παλαιότερο πακέτο από την Οµάδα Πολιτικές και εγκαθιστώντας το νέο πακέτο. είτε το κεφάλαιο 4 αυτού του εγχειριδίου. 8. ΕΚΤΕΛΕΣΗ NET CONTROL 2 CLASSROOM. ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ. Όταν το λογισµικό έχει εγκατασταθεί στους υπολογιστές του ιαχειριστή και των Χρηστών, µπορείτε να αναζητήσετε διαθέσιµους υπολογιστές στο δίκτυο, να δηµιουργήσετε έναν χώρο εργασίας και να ξεκινήσετε την αποµακρυσµένη διαχείριση υπολογιστών: 1. Ξεκινήστε την εφαρµογή ιαχειριστή Net Control 2 Classroom 2. Αν τα Στοιχεία Χρήστη εγκαταστάθηκαν µε επιλογή λειτουργίας τυπικής εγκατάστασης (Γρήγορη εγκατάσταση): 1. Αναζητήστε στο δίκτυο διαθέσιµες συνδέσεις κάνοντας κλικ στην επιλογή Αναζήτηση στο δίκτυο για διαθέσιµες συνδέσεις που βρίσκεται στον αριστερό κατάλογο εργαλείων:

29 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 29 Αν τα Στοιχεία Χρήστη έχουν εγκατασταθεί στους υπολογιστές των χρηστών, το Net Control 2 Classroom θα βρει νέες συνδέσεις και θα τις προσθέσει στο χώρο εργασίας: Αν τα Στοιχεία Χρήστη εγκαταστάθηκαν µε Λειτουργία Wi-Fi/MultiVLAN, όπως

30 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 30 περιγράφηκε στο κεφάλαιο 3 (Εγκατάσταση Στοιχείων Χρήστη για Προχωρηµένους), δεν χρειάζεται να γίνει αναζήτηση στο δίκτυο για διαθέσιµες συνδέσεις. Ο υπολογιστής του Χρήστη θα συνδεθεί στον υπολογιστή του ιαχειριστή αυτόµατα µέσα σε δευτερόλεπτα και θα προσθέσει τη συντόµευσή του στο χώρο εργασίας. Για να ελέγχετε τους Υπολογιστές των Χρηστών, επιλέξτε τους από τη λίστα και εκτελέστε µια εντολή: Καρτέλα ΈΛΕΓΧΟΣ:

31 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 31 Καρτέλα ΜΗΝΥΜΑΤΑ:

32 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 32 Καρτέλα ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ:

33 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 33 ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 9. ΟΜΑ ΕΣ 9.1. Κάθε υπολογιστής Χρήστη Net Control 2 Classroom είναι µέλος τουλάχιστον µίας οµάδας. Όταν δεν είναι ορισµένη η οµάδα, ο υπολογιστής ανήκει στην DEFAULT οµάδα. Μπορείτε να ορίσετε τον υπολογιστή ώστε να είναι µέλος οποιασδήποτε οµάδας από τις ρυθµίσεις Στοιχεία Χρήστη Net Control 2 Classroom.

34 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Κάνοντας αναζήτηση στο δίκτυο για διαθέσιµες συνδέσεις, το Net Control 2 Classroom θα βρει και θα προσθέσει στο χώρο εργασίας µόνο τους υπολογιστές που ανήκουν στην επιλεγµένη οµάδα. Για να εκτελέσετε πλήρη αναζήτηση δικτύου για οµάδες και υπολογιστές, χρησιµοποιήστε το menu εντολών N -> Συνδέσεις -> Αναζήτηση ανάµεσα στις οµάδες.

35 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Για να επιλέξετε κάποια άλλη Οµάδα, κάντε κλικ στην καρτέλα Οµάδες που βρίσκεται στο κάτω µέρος του παραθύρου Net Control 2 Classroom και στη συνέχεια διπλό κλικ στην οµάδα Κάθε Οµάδα µπορεί να προστατευθεί από το δικό της κωδικό (ID Οµάδας). Το Net Control 2 Classroom θα ζητήσει από την Μονάδα ιαχειριστή το ID Οµάδας, στην περίπτωση που έχει οριστεί, για να της επιτραπεί η πρόσβαση στους υπολογιστές της Οµάδας Για να καθορίσετε ή να αλλάξετε την Οµάδα των υπολογιστών χρηστών: 1. Επιλέξτε τους υπολογιστές από τη λίστα των συνδέσεων 2. Κάντε κλικ στο menu επιλογών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Αποµακρυσµένου Υπολογιστή

36 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Στο παράθυρο Παραµετροποίησης επιλέξτε την καρτέλα Οµάδες για να καθορίσετε ένα νέο Όνοµα Οµάδας και ID Οµάδας (προαιρετικά). Μην καθορίσετε ID Οµάδας εκτός αν θέλετε να προστατεύσετε την πρόσβαση στην οµάδα µε κωδικό. Το ID Οµάδας πρέπει να είναι ίδιο για όλους τους υπολογιστές της οµάδας. Στο Όνοµα Οµάδας δεν γίνεται διάκριση πεζών κεφαλαίων χαρακτήρων. 4. Κάντε κλικ στο κουµπί OK. 5. Ανοίξτε την καρτέλα Οµάδες.

37 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Αναζητήστε στο δίκτυο νέες οµάδες. 7. Κάντε διπλό κλικ σε ένα από τα εικονίδια των οµάδων που βρέθηκαν. 8. Για να αναζητήσετε ξανά νέες συνδέσεις µέσα σε αυτή την οµάδα, κάντε κλικ στην επιλογή Αναζήτηση στο ίκτυο για ιαθέσιµες Συνδέσεις που βρίσκεται στην αριστερή γραµµή εργαλείων Για να διαγράψετε µια Οµάδα από τη λίστα των Οµάδων, επιλέξτε την και κάντε κλικ στο Delete από το πληκτρολόγιο. 10. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝ ΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Για να δηµιουργήσετε συνδέσεις και λίστα οµάδων από αρχείο κειµένου: 1. Επιλέξτε την εντολή Εισαγωγή Συνδέσεων από Αρχείο CSV που βρίσκεται στον υποκατάλογο επιλογών του κουµπιού Αναζήτηση.

38 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Στο παράθυρο Εισαγωγή Χώρου Εργασίας περιγράψτε τη δοµή των πληροφοριών που βρίσκονται στο αρχείο εισαγωγής δεδοµένων. Παράδειγµα: το εισαγόµενο αρχείο περιλαµβάνει πληροφορίες σε µορφή CSV (τιµές διαχωρισµένες µε κόµµα): COMPUTER01,LAB1, COMPUTER02,LAB1, COMPUTERXX,LAB1, XX Οι τιµές διαχωρίζονται µε το χαρακτήρα του κόµµατος, η πρώτη τιµή είναι το όνοµα του υπολογιστή, η δεύτερη είναι η οµάδα εργασίας και η τρίτη η διεύθυνση IP. 1. Επιλέξτε το αρχείο κάνοντας κλικ στο κουµπί [ ].

39 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Σύµφωνα µε το αρχείο µας, το όνοµα του υπολογιστή βρίσκεται στην πρώτη στήλη, η διεύθυνση IP address στην τρίτη και το όνοµα της Οµάδας στη δεύτερη. 3. Κάντε κλικ στο κουµπί Εισαγωγή και επανεκκινήστε το πρόγραµµα. 11. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝ ΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ 1. Επιλέξτε το κουµπί Εγκ/ση Lan από την καρτέλα Εργαλεία για Προχωρηµένους. 2. Επιλέξτε τους υπολογιστές που θέλετε να εισάγετε. 3. Κάντε κλικ στο κουµπί Εξαγωγή Υπολογιστών στη Λίστα Συνδέσεων.

40 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης Καθορίστε τις επιπρόσθετες παραµέτρους: Συνδέσεις οµάδων ανά όνοµα Τοµέων Το Net Control 2 Classroom θα δηµιουργήσει µία νέα οµάδα µε το όνοµα του τοµέα και θα εισάγει τις συνδέσεις σε αυτή την οµάδα. Προσθήκη σε υπάρχοντα χώρο εργασίας Αν είναι επιλεγµένη, οι συνδέσεις που εισάγονται θα προστεθούν στον υπάρχοντα χώρο εργασίας, διαφορετικά θα διαγράφονται οι παλιές συνδέσεις. ηµιουργία συνδέσεων µε τους επιλεγµένους Η/Υ µόνο Όταν δεν είναι επιλεγµένη, το Net Control 2 Classroom θα εισάγει όλες τις συνδέσεις από τη λίστα υπολογιστών. 5. Κάντε κλικ στο κουµπί OK και επανεκκινήστε το πρόγραµµα.

41 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ/ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ/ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΕΤΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝ ΕΣΕΙΣ Για να προσθέσετε νέα σύνδεση: κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Συνδέσεις -> Προσθήκη ή πατήστε το πλήκτρο Insert καθορίστε το Όνοµα σύνδεσης προσθέστε προαιρετικά περιγραφή τη διεύθυνση IP ή το όνοµα δικτύου του υπολογιστή χρήστη κάντε κλικ στο OK Για να διαγράψετε µία ή περισσότερες συνδέσεις από το χώρο εργασίας: επιλέξτε τις συνδέσεις κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Συνδέσεις -> ιαγραφή ή πατήστε το πλήκτρο Delete Για να µετονοµάσετε µια σύνδεση, αλλάξετε τη διεύθυνση IP ή όνοµα δικτύου και περιγραφή: επιλέξτε τη σύνδεση κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Συνδέσεις -> Επεξεργασία τροποποιήστε τις παραµέτρους της σύνδεσης κάντε κλικ στο OK

42 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης ΠΩΣ ΝΑ ΣΑΡΩΣΕΤΕ ΣΕ ΕΝΑ ΕΥΡΟΣ ΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ IP ΤΟΥ ΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΣΥΝ ΕΣΕΙΣ Πολλοί τύποι δικτύων δεν υποστηρίζουν τη λειτουργία Μετάδοσης (Broadcast) κατά τη σάρωση δικτύου. Σε αυτή την περίπτωση µπορείτε να αναζητήσετε διαθέσιµες συνδέσεις στο δίκτυο χρησιµοποιώντας την επιλογή Αναζήτηση εύρους διευθύνσεων IP: κάντε κλικ στην επιλογή Αναζήτηση εύρους διευθύνσεων IP από τον υποκατάλογο της εντολής Αναζήτηση στο ίκτυο για ιαθέσιµες Συνδέσεις που βρίσκεται στην αριστερή γραµµή εργαλείων: καθορίστε το εύρος αναζήτησης δίνοντας τις διευθύνσεις IP έναρξης και τέλους αν το δίκτυο χρησιµοποιεί δυναµικές διευθύνσεις IP (οι διευθύνσεις δεν είναι σταθερές), ενεργοποιήστε την επιλογή Προσθήκη συνδέσεων χρησιµοποιώντας το όνοµα του δικτύου. Στην περίπτωση που το δίκτυο χρησιµοποιεί στατικές διευθύνσεις, η παραπάνω επιλογή πρέπει να είναι ανενεργή.

43 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 43 Κάντε κλικ στο κουµπί Εκκίνηση για να ξεκινήσει η διαδικασία. Σηµείωση: Η διαδικασία αυτή µπορεί να διαρκέσει αρκετό χρόνο, µέχρι και λεπτά για ένα υποδίκτυο κλάσης C (253 υπολογιστές). 14. ΕΙ ΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝ ΕΣΗΣ ΧΡΗΣΤΗ (WI-FI). Η λειτουργία αυτή είναι χρήσιµη όταν το δίκτυο αποτελείται από πολλά εικονικά (VLANs) ή ασύρµατα δίκτυα και όταν η τυπική διαδικασία αναζήτησης αποτύχει. Κάθε υπολογιστής χρήστη µπορεί να παραµετροποιηθεί ώστε να συνδεθεί σε έναν ή περισσότερους διαχειριστές. Όταν ο υπολογιστής ιαχειριστή συνδεθεί, το Net Control 2 Classroom θα δηµιουργήσει µία νέα συντόµευση στη µεριά του ιαχειριστή για αυτή τη σύνδεση και θα την προσθέσει στο χώρο εργασίας. Όταν η σύνδεση τερµατιστεί, η συντόµευση θα διαγραφεί αυτόµατα από το χώρο εργασίας. Για να ενεργοποιήσετε τη Λειτουργία Σύνδεσης Χρήστη κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, δείτε το κεφάλαιο Γ αυτού του εγχειριδίου Λειτουργία WiFi. Για να ενεργοποιήσετε τη Λειτουργία Σύνδεσης Χρήστη όταν το λογισµικό έχει ήδη εγκατασταθεί στους υπολογιστές των χρηστών: επιλέξτε υπολογιστή από το ιαχειριστή Net Control 2 Classroom και κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Αποµακρυσµένου Υπολογιστή - ή - ή κάντε κλικ στο εικονίδιο N (Net Control 2 Classroom) από τη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray) στον υπολογιστή του Χρήστη και στη συνέχεια κάντε κλικ στο menu εντολών Παραµετροποίηση Στην καρτέλα Λειτουργία Σύνδεσης ενεργοποιήστε τη λειτουργία Εισερχόµενες και συνδέσεις Χρηστών ή Συνδέσεις Χρηστών µόνο Στο πεδίο Ορίστε διεύθυνση IP, καθορίστε µία ή περισσότερες διευθύνσεις IP ή τα ονόµατα δικτύων που ανήκουν οι υπολογιστές ιαχειριστών 15. ΕΙ ΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΤΩΝ. Η λειτουργία αυτή είναι χρήσιµη όταν οι µαθητές (χρήστες) χρησιµοποιούν notebooks/laptops, µετακινούνται από τη µία τάξη στην άλλη και από τον ένα

44 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 44 ιαχειριστή στον άλλο. Το γεγονός αυτό εµποδίζει τη δηµιουργία ενός σταθερού χώρου εργασίας (λίστα συνδέσεων) στον υπολογιστή του ασκάλου. Όταν η λειτουργία Εγγραφή Μαθητή είναι ενεργή, είτε αυτόµατα κατά την εκκίνηση των Windows είτε χειροκίνητα µετά την επιλογή του εικονιδίου Εγγραφή Μαθητών από την Επιφάνεια Εργασίας, το Net Control 2 Classroom θα εµφανίσει στον υπολογιστή του Μαθητή το παράθυρο Εγγραφή σε τάξη. Ο µαθητής πρέπει να δώσει το όνοµά του και να επιλέξει µία από τις διαθέσιµες τάξεις: (Το πρόγραµµα αναζητά στο δίκτυο διαθέσιµες τάξεις αυτόµατα στην έναρξη) Όταν ο µαθητής επιλέξει τάξη, θα ενσωµατωθεί στον αντίστοιχο άσκαλο και θα δηµιουργηθεί το αντίστοιχο εικονίδιο της σύνδεσης στο χώρο εργασίας του ασκάλου. Για να ενεργοποιήσετε την Εγγραφή Μαθητών: µπορείτε να το παραµετροποιήσετε, να εγκαταστήσετε το λογισµικό ως ιαχειριστή Ρόλων (δείτε το Κεφάλαιο Γ) ή να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία στους υπολογιστές του ιαχειριστή και του Χρήστη οποιαδήποτε στιγµή: Πώς να ενεργοποιήσετε την Εγγραφή Μαθητών στην Υποµονάδα ιαχειριστή: ανοίξτε το Net Control 2 Classroom κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Ελέγχου στην καρτέλα Εγγραφή Μαθητών ενεργοποιήστε τη λειτουργία Εγγραφή Μαθητών και καθορίστε το όνοµα της τάξης:

45 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 45 Επιβεβαιώστε επίσης ότι η επιλογή Λειτουργία Σύνδεσης Χρήστη που βρίσκεται στην καρτέλα Συνδέσεις είναι ενεργή. Κάντε κλικ στο OK Πώς να ενεργοποιήσετε την Εγγραφή Μαθητών στον υπολογιστή του Χρήστη. Σας συνιστούµε να ρυθµίσετε την Εγγραφή Μαθητή σε Ρόλο ιαχειριστή, όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο 3 αυτού του εγχειριδίου. Για να αλλάξετε τις ρυθµίσεις Εγγραφής Μαθητών στον υπολογιστή του χρήστη: στο Net Control 2 Classroom ιαχειριστή επιλέξτε υπολογιστές κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Αποµακρυσµένου Υπολογιστή

46 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 46 ενεργοποιήστε την επιλογή Εγγραφή Μαθητών: ερώτηση στην εκκίνηση των Windows αν θέλετε το Net Control 2 Classroom να απαιτεί εγγραφή στην εκκίνηση των Windows. ενεργοποιήστε την επιλογή Εγγραφή Μαθητών: απαιτείται εγγραφή αν θέλετε το παράθυρο Εγγραφής να εµφανίζεται σε λειτουργία πλήρους οθόνης, εµποδίζοντας τη µετάβαση σε άλλα προγράµµατα, µέχρι να εγγραφεί σε τάξη ο µαθητής. Κάντε κλικ στο OK για την εφαρµογή των αλλαγών. 16. ΕΙ ΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑ. Όταν είναι ενεργοποιηµένη η λειτουργία Έναρξη µετά από Αίτηµα, όλες οι παρεχόµενες από το Net Control 2 Classroom υπηρεσίες δικτύου θα είναι ανενεργές εξ ορισµού, δεν θα επιτρέπουν καµία εισερχόµενη σύνδεση, δεν θα είναι ορατοί οι υπολογιστές χρηστών όταν ο ιαχειριστής αναζητά στο δίκτυο διαθέσιµες συνδέσεις κ.τ.λ. Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Έναρξη µετά από Αίτηµα, χρησιµοποιήστε το ιαχειριστή Ρόλων όπως περιγράφεται στο Κεφάλαιο 3. Επιπλέον, µπορείτε να ενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία οποιαδήποτε στιγµή παραµετροποιώντας την Υποµονάδα Χρήστη ως εξής: στο ιαχειριστή Net Control 2 Classroom επιλέξτε υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Αποµακρυσµένου Υπολογιστή στην καρτέλα Λειτουργία Σύνδεσης ενεργοποιήστε τη λειτουργία Υπηρεσία σε διακοπή στην Έναρξη ενεργοποιήστε την επιλογή Ενεργ/ση επιλογής Σύνδεσης Υπολογιστή κάντε κλικ στο OK

47 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 47 Όταν ο Χρήστης θελήσει να συνδεθεί στον υπολογιστή του ιαχειριστή, µπορεί να ενεργοποιήσει την υπηρεσία ως εξής: µε κλικ στο εικονίδιο (Net Control 2 Classroom) από τη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray) µε κλικ στην εντολή Σύνδεση Υπολογιστή του αναδυόµενου menu καθορίζοντας τη διεύθυνση IP ή το όνοµα δικτύου του υπολογιστή ιαχειριστή στον οποίο πρέπει να συνδεθεί και κάνοντας κλικ στο κουµπί Έναρξη! Για να τερµατίσει την υπηρεσία, κάνει κλικ στο κουµπί ιακοπή Υπηρεσίας από το εικονίδιο του Net Control 2 Classroom που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray) 17. ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΑ ΑΣ ΧΡΗΣΤΗ. Η Υποµονάδα Χρήστη µπορεί να παραµετροποιηθεί από την Υποµονάδα ιαχειριστή αποµακρυσµένα ή απευθείας από την Υποµονάδα Χρήστη. Για να παραµετροποιήσετε την Υποµονάδα Χρήστη από την Υποµονάδα ιαχειριστή

48 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 48 αποµακρυσµένα: επιλέξτε τους Υπολογιστές των Χρηστών κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Αποµακρυσµένου Υπολογιστή ή απλά κάντε κλικ στο κουµπί Ρυθµ. Χρ. από την καρτέλα Εργαλεία για Προχωρηµένους ρυθµίστε τις επιλογές όπως περιγράφεται παρακάτω κάντε κλικ στο κουµπί OK Για να παραµετροποιήσετε την Υποµονάδα Χρήστη απευθείας από τον υπολογιστή του Χρήστη: κάντε κλικ στο εικονίδιο Net Control 2 Classroom από τη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray) µετά κάντε κλικ στο menu εντολών Παραµετροποίηση Παραµετροποιήστε τις ρυθµίσεις Κάντε κλικ στο OK Παράθυρο Παραµετροποίησης: Καρτέλα Οµάδες: Όνοµα Οµάδας Όνοµα Οµάδας στην οποία ανήκει ο υπολογιστής. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τις Οµάδες δείτε το Κεφάλαιο 9. ID Πρόσβασης Οµάδας ID Οµάδας (κωδικός) για τη συγκεκριµένη οµάδα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τις Οµάδες δείτε το Κεφάλαιο 9. Εναλλακτικό Όνοµα το όνοµα αυτό θα εµφανίζεται όταν ο ιαχειριστής αλλάζει τη

49 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 49 λειτουργία προβολής από την Προβολή του Ονόµατος Υπολογιστή σε Προβολή του Ονόµατος Χρήστη. Αν µείνει κενό ή οριστεί η τιµή [USER NAME], θα εµφανίζεται το όνοµα του χρήστη που είναι συνδεδεµένος εκείνη τη στιγµή. Ρυθµίσεις Σύνδεσης: Φιλτράρισµα ελέγχει την πρόσβαση στο συγκεκριµένο υπολογιστή από την Υποµονάδα ιαχειριστή Net Control 2 Classroom µέσω της διεύθυνση IP ή του ονόµατος του συνδεδεµένου υπολογιστή. Οι συγκεκριµένες συνδέσεις δεν επιτρέπονται όταν είναι επιλεγµένο, όλες οι συνδέσεις που δεν έχουν οριστεί στη λίστα θα ενεργοποιηθούν. Αν δεν είναι επιλεγµένο, τότε όλες οι συνδέσεις που δεν είναι στη λίστα θα αποκλειστούν. Κάντε κλικ στα κουµπιά Προσθήκη, Επεξεργασία ή ιαγραφή για να προσθέσετε, τροποποιήσετε ή διαγράψετε διευθύνσεις IP ή ονόµατα από τη λίστα. Μάσκα IP ή Όνοµα Η/Υ (host) καθορίστε µία διεύθυνση IP, τα πρώτα ψηφία της διεύθυνσης IPv4 ή το όνοµα DNS του υπολογιστή, π.χ , , COMPUTER01

50 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 50 Χαρακτηρίστε τη σύνδεση ως: Ενεργοποίηση σύνδεσης η σύνδεση είναι ενεργή. Απενεργοποίηση σύνδεσης η σύνδεση είναι ανενεργή. Ερώτηση κατά τη σύνδεση όταν είναι επιλεγµένη αυτή η ρύθµιση, σε κάθε προσπάθεια σύνδεσης από τις καθορισµένες διευθύνσεις, η Υποµονάδα Χρήστη Net Control 2 Classroom θα εµφανίσει το µήνυµα Σύνδεση Υπολογιστή NNN;. Η πρόσβαση είναι διαθέσιµη µόνο όταν ο χρήστης επιβεβαιώσει τη σύνδεση. Το κουµπί Έλεγχος ΜΟΝΟ από αυτόν τον υπολογιστή προσθέτει τις διευθύνσεις IP του υπολογιστή ιαχειριστή στη λίστα των επιτρεπόµενων συνδέσεων. Να επιτρέπονται τοπικές συνδέσεις µόνο όταν είναι επιλεγµένο, το Net Control 2 Classroom θα ενεργοποιήσει µόνο αυτές τις συνδέσεις που δηµιουργήθηκαν από το τρέχον δίκτυο (τα πρώτα ψηφία των διευθύνσεων IP των δυο υπολογιστών πρέπει να είναι ίδια). Χρήση µε τον παρακάτω προσαρµογέα δικτύου εδώ µπορείτε να επιλέξετε τον προσαρµογέα δικτύου όπου η υπηρεσία Net Control 2 Classroom θα είναι ενεργή. Η επιλογή αυτή είναι χρήσιµη όταν ο υπολογιστής έχει πολλούς προσαρµογείς δικτύου. Παράδειγµα: αν ο υπολογιστής έχει πρόσβαση στο τοπικό δίκτυο µέσω Προσαρµογέα LAN και στο Internet µέσω Προσαρµογέα WAN, µπορείτε να επιλέξετε τον πρώτο ώστε η υπηρεσία Net Control 2 Classroom να είναι διαθέσιµη µόνο µέσα στα όρια του τοπικού δικτύου. Θύρες: Κύρια θύρα (TCP/IP, εξ ορισµού 2012). Αλλάξτε την τιµή ΜΟΝΟ αν παρουσιαστούν συγκρούσεις του λογισµικού Net Control 2 Classroom µε άλλο λογισµικό του δικτύου. Θύρα Αποµακρυσµένης Οθόνης όταν έχει οριστεί ως AUTO (εξ ορισµού, συνίσταται), η θύρα της υπηρεσίας Αποµακρυσµένης Οθόνης θα υπολογίζεται ως ΚΥΡΙΑ ΘΥΡΑ + 7. Οι τιµές που θα οριστούν πρέπει να είναι ίδιες τόσο στον υπολογιστή του ιαχειριστή όσο και του Χρήστη. Στη µεριά του ιαχειριστή η τιµή πρέπει να οριστεί από το menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Αποµακρυσµένου Υπολογιστή -> καρτέλα Συνδέσεις. Θύρα Μετάδοσης Οθόνης όταν είναι ορισµένο σε AUTO (ή κανάλι #0), θα την υπολογίζει ως ΚΥΡΙΑ ΘΥΡΑ Αν δεν είναι AUTO, οι ίδιες τιµές πρέπει να οριστούν στους υπολογιστές του ιαχειριστή και του Χρήστη. Στη µεριά του ιαχειριστή η τιµή αυτή µπορεί να οριστεί από το menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Αποµακρυσµένου Υπολογιστή -> καρτέλα Συνδέσεις. Ο αριθµός Καναλιού χρησιµοποιείται για να απλοποιήσει την αναπαράσταση του αριθµού θύρας. Όταν ο αριθµός καναλιού Μετάδοση Οθόνης έχει δηλωθεί, η θύρα Μετάδοση Οθόνης θα υπολογίζεται ως εξής: Θύρα Μετάδοση Οθόνης = 2023+(Αριθµος_Καναλιου x 32) Καρτέλα ΑΣΦΑΛΕΙΑ

51 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 51 Ο Κωδικός ιαχειριστή χρησιµοποιείται όταν οποιοσδήποτε χρήστης προσπαθήσει να αλλάξει τις ρυθµίσεις του Net Control 2 Classroom Server ή να κάνει κλικ στο menu εντολών " ιακοπή" ή "Έξοδος". Σας συνιστούµε να ορίσετε την παράµετρο αυτή για να προστατέψετε τη διακοπή της υπηρεσίας Net Control 2 Classroom και την παραµετροποίησή της από µη εξουσιοδοτηµένους χρήστες. Απεν/ση Menu στο Χώρο Ειδοποιήσεων όταν είναι επιλεγµένο, το Net Control 2 Classroom απενεργοποιεί όλες τις εντολές που παρέχει το Net Control 2 Classroom στο Χώρο των Ειδοποιήσεων, εκτός από την επιλογή Σχετικά µε (διαθέσιµη µόνο στις ενεργοποιηµένες εκδόσεις). Το εικονίδιο που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray) δεν θα είναι ανενεργό. Επισήµανση όταν γίνει σύνδεση όταν είναι επιλεγµένο, οποιαδήποτε σύνδεση από τον υπολογιστή του ιαχειριστή θα συνοδεύεται µε ηχητικό σήµα και µήνυµα κειµένου. ΙΚΑΙΩΜΑΤΑ επιτρέπει τον περιορισµό της λειτουργικότητας της υπηρεσίας. Όταν τα δικαιώµατα είναι ανενεργά, θα είναι ανενεργά και όλα τα χαρακτηριστικά: Αποµακρυσµένη αλλαγή ρυθµίσεων Στ. Εργασίας όταν είναι ενεργή αυτή η επιλογή, ο ιαχειριστής µπορεί να αλλάξει τις ρυθµίσεις του Server αποµακρυσµένα µέσω του Σταθµού Εργασίας Net Control 2 Classroom. Έλεγχος Αντικειµένων Οθόνης επιτρέπει τον αποµακρυσµένο έλεγχο της Επιφάνειας Εργασίας του υπολογιστή του χρήστη, τη λήψη στιγµιότυπων, την εκτέλεση Αποµακρυσµένης Οθόνης και Μετάδοση Οθόνης, την αλλαγή ανάλυσης κτλ. ιαχείριση Αρχείων ορίζει τα δικαιώµατα διαχείρισης αρχείων µεταξύ των υπολογιστών. Όταν η πρόσθετη επιλογή "Για τον καθορισµένο φάκελο µόνο" είναι ενεργή, όλες οι λειτουργίες θα εφαρµοστούν στον καθορισµένο φάκελο µόνο. Έλεγχος Προγραµµάτων ορίζει τα δικαιώµατα για την αποµακρυσµένη εκτέλεση και τερµατισµό προγραµµάτων.

52 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 52 Τερµατισµός, επανεκκίνηση και κλείδωµα Η/Υ δικαιώµατα για εκτέλεση αποµακρυσµένων λειτουργιών όπως τερµατισµός, επανεκκίνηση, αναµονή, κλείδωµα και ξεκλείδωµα υπολογιστή. Λήψη Μηνυµάτων επιτρέπεται η λήψη µηνυµάτων από τον υπολογιστή του ιαχειριστή. Καταγραφέας Συµβάντων επιτρέπεται η χρήση των εργαλείων Καταγραφέας Συµβάντων και Επόπτης Συµβάντων. Αλλαγή ρυθµίσεων συστήµατος επιτρέπεται η πρόσβαση στο Μητρώο, στις Πολιτικές, στο Internet κτλ Να επιτρέπονται οι αιτήσεις βοήθειας όταν είναι ενεργή, ο χρήστης µπορεί να στείλει αίτηµα Βοήθειας στο ιαχειριστή µέσω του menu Net Control Classroom 2 Εξυπηρετητή. Καταγραφή ιστορικού συνοµιλίας το ιστορικό συνοµιλίας θα καταγράφεται στο C:\Χρήστες\YOURLOGINNAME\AppData\Roaming\Net Control 2\nc2chat.log για το Net Control 2 εργαλείο Γρήγορης Συνοµιλίας και στο C:\Users\YOURLOGINNAME\AppData\Roaming\Net Control 2\nc2cchat.log για το εργαλείο Συνοµιλίας. ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΓΡΑΠΤΩΝ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ: Ο υπολογιστής είναι κλειδωµένος µήνυµα γραπτό µήνυµα που εµφανίζεται στο παράθυρο Ο Υπολογιστής είναι Κλειδωµένος. Μήνυµα για προτροπή χρήστη γραπτό µήνυµα που εµφανίζεται στην κάτω αριστερή γωνία του µηνύµατος πλήρους οθόνης.

53 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 53 Καρτέλα ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Μηχανισµός Ελέγχου Internet διαχειρίζεται την εγκατάσταση του Μηχανισµού Ελέγχου Internet. Ορίζοντας οποιαδήποτε επιλογή εκτός από την επιλογή Μην κάνει τίποτα, προγραµµατίζετε την εγκατάσταση της ρουτίνας. Μην αλλάξετε αυτή την τιµή εκτός και αν εγκαταστήσετε πάλι το Μηχανισµό Ελέγχου Internet. Εγκατάσταση ως πρόσθετο IE προγραµµατίζει την εγκατάσταση του Μηχανισµού Ελέγχου Internet Net Control 2 Classroom ως πρόσθετο του Internet Explorer. Αυτή η λειτουργία παρέχει καλύτερη συµβατότητα µε προγράµµατα τρίτων κατασκευαστών, αλλά επιτρέπει τον έλεγχο της κίνησης στο ιαδίκτυο µόνο για τον Internet Explorer. Εγκατάσταση ως πρωτόκολλο προγραµµατίζει την εγκατάσταση του Μηχανισµού Ελέγχου Internet Net Control 2 Classroom σε Επίπεδο Πρωτοκόλλου. Αυτή η λειτουργία είναι λιγότερη συµβατή µε προγράµµατα τρίτων κατασκευαστών σε σύγκριση µε τη λειτουργία IE πρόσθετο, αλλά παρέχει περισσότερες δυνατότητες και δεν εξαρτάται από τους Internet clients (µηχανές αναζήτησης, clients κτλ.) Απεγκατάσταση και των δύο Ο Μηχανισµός Ελέγχου Internet θα απεγκατασταθεί από τον υπολογιστή του Χρήστη. Μπορείτε να χρησιµοποιήσετε την επιλογή αυτή στην περίπτωση που το λογισµικό Net Control 2 Classroom δεν είναι συµβατό µε άλλα προγράµµατα που είναι εγκατεστηµένα στον υπολογιστή του Χρήστη. Όλα τα χαρακτηριστικά ελέγχου Internet θα απενεργοποιηθούν. Ποιότητα/Απόδοση. Χρησιµοποιήστε τη ρύθµιση αυτή για να προσαρµόσετε το επίπεδο απόδοσης/ποιότητας για τα χαρακτηριστικά της Αποµακρυσµένης Οθόνης και Μετάδοσης Οθόνης. Μετακινώντας τη µπάρα προς τα αριστερά θα αυξηθεί η ποιότητα της εµφανιζόµενης εικόνας στον αποµακρυσµένο υπολογιστή, αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται και το εύρος δικτύου που χρησιµοποιείται και αυτό µπορεί να έχει σαν αποτέλεσµα να µειωθεί η ταχύτητα µε την οποία ανανεώνονται οι εικόνες.

54 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 54 Αναπαραγωγή Quiz: Προβολή σε Πλήρη Οθόνη όταν είναι ενεργή, τα quiz θα αναπαραχθούν σε παράθυρο πλήρης οθόνης. Προβολή σε Πρώτο Πλάνο όταν είναι ενεργή, ο χρήστης δε θα µπορεί να µεταβεί σε άλλο πρόγραµµα κατά τη διάρκεια του quiz. Λειτουργία Σύνδεσης: Λειτουργία καθορίζει το είδος των συνδέσεων που επιτρέπονται σε αυτόν τον υπολογιστή Εισερχόµενες συνδέσεις µόνο µόνο οι τυπικές συνδέσεις ιαχειριστή Net Control 2 Classroom είναι διαθέσιµες Εισερχόµενες και συνδέσεις Χρηστών (προεπιλογή) επιτρέπονται και οι τυπικές και οι συνδέσεις χρηστών. Οι συνδέσεις Χρηστών είναι συνδέσεις που δηµιουργήθηκαν από την υποµονάδα χρήστη προς τους υπολογιστές ιαχείρισης ( ιεύθυνση IP ή όνοµα δικτύου) και έχουν δηλωθεί στις ρυθµίσεις. Αυτές οι διευθύνσεις/ονόµατα θα πρέπει να βρίσκονται στη δεξιά λίστα (στο πεδίο Ορίστε διεύθυνση IP ή όνοµα δικτύου υπολογιστών διαχείρισης ). Συνδέσεις χρηστών µόνο επιτρέπονται µόνο οι συνδέσεις χρηστών. Υπηρεσία σε διακοπή στην Έναρξη η υπηρεσία δεν είναι ενεργή κατά την εκκίνηση. Για να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία, ο χρήστης είτε χρειάζεται να ξεκινήσει την υπηρεσία, κάνοντας κλικ στο Επανεκκίνηση Υπηρεσίας στο Net Control menu από τα χώρο Γρήγορης Εκκίνησης ή να συνδεθεί µε τον υπολογιστή ιαχειριστή χρησιµοποιώντας την εντολή Σύνδεση Υπολογιστή. Αυτή η λειτουργία είναι προκαθορισµένη για την κατάσταση Εκκίνηση µετά από αίτηµα, όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο 3.

55 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 55 Πρόσθετες ρυθµίσεις: Εργαλεία για Τερµατισµό Συνδέσεων όταν είναι ενεργή, η γραµµή εργαλείων Τερµατισµός Σύνδεσης θα εµφανίζεται στον Υπολογιστή του Χρήστη, αν η σύνδεση ξεκίνησε από τον Χρήστη, µέσω της εντολής Σύνδεση Υπολογιστών του Menu εντολών που υπάρχει στη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray) ή µέσω του παραθύρου Εγγραφή Μαθητών. Ενεργ/ση επιλογής Σύνδεσης Υπολογιστή όταν είναι ενεργή, ενεργοποιείται η εντολή Σύνδεσης Υπολογιστή στη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray), ώστε ο χρήστης να µπορεί να συνδεθεί στον υπολογιστή του ιαχειριστή, ορίζοντας τη διεύθυνση IP ή το όνοµα δικτύου. Εγγραφή Μαθητών: απαιτείται εγγραφή όταν είναι ενεργή, το παράθυρο Εγγραφή Μαθητή θα εµφανίζεται σε πλήρη οθόνη, αποτρέποντας τη µετάβαση σε άλλα προγράµµατα µέχρι ο µαθητής να εγγραφεί στο σύστηµα. Εγγραφή Μαθητών: ερώτηση στην εκκίνηση των Windows όταν είναι ενεργή, το παράθυρο Εγγραφή Μαθητή θα εµφανίζεται στην εκκίνηση των Windows αµέσως µετά τη σύνδεση του χρήστη στο σύστηµα. 18. ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΣΤΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ NET CONTROL 2 CLASSROOM. Η Υποµονάδα ιαχειριστή Net Control 2 Classroom µπορεί να παραµετροποιηθεί ώστε να αποκρύπτει ή να ενεργοποιεί τις λειτουργίες του για διαφορετικές οµάδες χρηστών. Για παράδειγµα, ενώ οι απλοί χρήστες θα χρησιµοποιούν µόνο ένα µέρος των χαρακτηριστικών, ο ιαχειριστής θα έχει πρόσβαση σε όλο το εύρος των χαρακτηριστικών του προγράµµατος. Αυτό υλοποιείται µέσω του εργαλείου Προφίλ Προβολής. Ο ιαχειριστής µπορεί να δηµιουργήσει πολλά προφίλ προβολών, να τα προστατέψει µε κωδικό ή να τα µαρκάρει ως προεπιλεγµένα, κάνοντας τα ενεργά αυτόµατα κατά την εκκίνηση. 1. Για να δηµιουργήσετε ένα Προφίλ Προβολή: Κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Προφίλ Προβολής.

56 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 56 Κάντε κλικ στο κουµπί Νέο. Στην καρτέλα Ορατότητα επιλέξτε µόνο εκείνα τα στοιχεία παραθύρου (κουµπιά, πεδία, menu) που θέλετε να είναι ορατά (διαθέσιµα για τον χρήστη) στο νέο προφίλ: Στην καρτέλα Κύρια Μπάρα Εργαλείων µπορείτε να οµαδοποιήσετε ξανά τα κουµπιά στις καρτέλες και στις γραµµές εργαλείων:

57 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 57 Επιλέξτε ένα κουµπί από τη λίστα Κουµπιά, στη λίστα Ορισµένες γραµµές εργαλείων θα εµφανιστεί η γραµµή εργαλείων που θα τοποθετηθεί το κουµπί. Αντίστοιχα, στη λίστα Προσδιορισµός σελίδας θα εµφανιστεί η σελίδα (καρτέλα) που θα τοποθετηθεί αυτή η γραµµή εργαλείων. Αλλάζοντας την παράµετρο Βάρος, µπορείτε να µετακινήσετε τα κουµπιά µέσα στην επιλεγµένη γραµµή εργαλείων αριστερά (µικρότερο βάρος) ή δεξιά (µεγαλύτερο βάρος). Κάντε κλικ στο κουµπί Ορισµός για να εφαρµόσετε τις αλλαγές για κάθε κουµπί. όταν δηµιουργηθεί ένα νέο προφίλ, κάντε κλικ στο κουµπί Αποθήκευση για να το αποθηκεύσετε καθορίστε το όνοµα του προφίλ το νέο προφίλ πρέπει να εµφανίζεται στη λίστα

58 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 58 Επιπλέον, µπορείτε να ορίσετε ένα προφίλ ως Προεπιλεγµένο. Σε αυτή την περίπτωση, το προφίλ θα εφαρµοστεί αυτόµατα κατά την εκκίνηση της Υποµονάδας ιαχειριστή. Αν η επιλογή Εµφάνιση αυτού του διαλόγου κατά την εκκίνηση είναι ενεργή, θα εµφανιστεί η λίστα των προφίλ κατά την εκκίνηση του ιαχειριστή Net Control 2 Classroom µε δυνατότητα επιλογής ενός από τα διαθέσιµα προφίλ. Αν έχει οριστεί κωδικός στο προφίλ, θα εµφανιστεί προτρεπτικό µήνυµα για την εισαγωγή του κωδικού στο ιαχειριστή Net Control 2 Classroom πριν την εφαρµογή του επιλεγµένου προφίλ. 19. ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ NET CONTROL 2 CLASSROOM ΜΕ ΚΩ ΙΚΟ. Για να προστατεύσετε την πρόσβαση στο ιαχειριστή Net Control 2 Classroom, κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Ασφάλεια -> Ορισµός Κωδικού Σταθµού Εργασίας, ορίστε τον κωδικό και κάντε κλικ στο OK. Για να αποτρέψετε τον τερµατισµό της υπηρεσίας Χρήστη Net Control 2 Classroom ή την παραµετροποίηση των ρυθµίσεων στον υπολογιστή του Χρήστη, πρέπει να ενεργοποιήσετε τον κωδικό ιαχειριστή: κάντε κλικ στο εικονίδιο N (Net Control 2 Classroom) από τη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray), στη συνέχεια κάντε κλικ στο menu εντολών Παραµετροποίηση. Στο παράθυρο Παραµετροποίησης, στην καρτέλα Ασφάλεια, στο πεδίο Κωδικός ιαχειριστή, ορίστε νέο κωδικό. Σηµείωση: Ο κωδικός θα εφαρµοστεί και θα αποθηκευτεί µόνο στις ενεργοποιηµένες εκδόσεις του λογισµικού. Το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι διαθέσιµο στην Trial έκδοση του λογισµικού.

59 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Βρέθηκαν οι υπολογιστές, αλλά δεν µπορούν να συνδεθούν. εν εµφανίστηκαν οι µικρογραφίες σύνδεσης 1. Βεβαιωθείτε ότι η υπηρεσία Net Control 2 Classroom εγκαταστάθηκε σωστά στους υπολογιστές των Χρηστών. Το εικονίδιο N (Net Control 2 Classroom) εµφανίζεται στη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray) στους υπολογιστές των χρηστών: Εγκαταστήστε ξανά το λογισµικό στον υπολογιστή που έχει το πρόβληµα αν το εικονίδιο στη γραµµή εργαλείων Γρήγορης Εκκίνησης (System Tray) δεν εµφανίζεται. 2. Βεβαιωθείτε ότι οι υποµονάδες Net Control 2 Classroom είναι ενεργές στο Firewall των Windows. Για τα Windows XP κάντε κλικ στο menu Έναρξη -> Πίνακας Ελέγχου -> Τείχος Προστασίας των Windows. Στο παράθυρο Τείχος Προστασίας των Windows κάντε κλικ στην καρτέλα "Εξαιρέσεις". Για τα Windows Vista κάντε κλικ στο menu Έναρξη -> Πίνακας Ελέγχου -> Ασφάλεια -> Τείχος Προστασίας των Windows.

60 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 60 Στη λίστα των εξαιρέσεων πρέπει να περιλαµβάνονται οι εξής υποµονάδες: Name of module as specified in Windows Firewall NetControl2 Chat NetControl2 Administrator NetControl2 User NetControl2 Remote Desktop Server NetControl2 Remote Desktop Viewer Default path to the module C:\Program Files\Net Control 2\netchat.exe C:\Program Files\Net Control 2\netctl.exe C:\Program Files\Net Control 2\ncserver.exe C:\Program Files\Net Control 2\ncvserver.exe C:\Program Files\Net Control 2\ncview.exe Όταν οι υποµονάδες δεν περιλαµβάνονται στη λίστα, προσθέστε αυτές χειροκίνητα όπως περιγράφεται παρακάτω. Αν υπάρχει κάποιο λογισµικό τείχους προστασίας άλλου εκδότη εγκατεστηµένο στους υπολογιστές σας, ενεργοποιήστε τις υποµονάδες Net Control 2 Classroom όπως περιγράφεται παραπάνω. 3. Wrong addressing mode was selected. Αν το δίκτυό σας χρησιµοποιεί δυναµικές διευθύνσεις IP (DHCP server), δηλαδή οι διευθύνσεις IP των υπολογιστών του δικτύου δεν είναι σταθερές, αλλάξτε τη λειτουργία διευθυνσιοδότησης και αναζητήστε ξανά συνδέσεις στο δίκτυο: διαγράψτε όλες τις συνδέσεις από τη λίστα από το ιαχειριστή Net Control 2 Classroom κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Ελέγχου. Στην πρώτη καρτέλα (Συνδέσεις) ενεργοποιήστε την επιλογή υναµικές IP. Χρησιµοποιώντας το όνοµα δικτύου και κάντε κλικ στο OK. Αναζητήστε ξανά στο δίκτυο διαθέσιµες συνδέσεις, κάνοντας κλικ στο κουµπί που βρίσκεται στην αριστερή γραµµή εργαλείων. 4. DNS/DHCP issue. Για να καθοριστεί η αιτία, µετακινήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω στην προβληµατική σύνδεση. Το Net Control 2 Classroom θα εµφανίσει ένα αναδυόµενο µήνυµα που θα περιγράφει την κατάσταση της σύνδεσης: Ερµηνεία των πιο συχνά εµφανιζόµενων µηνυµάτων λάθους δικτύου: έχει γίνει αποσύνδεση του υπολογιστή ή η διεύθυνση IP της σύνδεσης είναι

61 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 61 λάθος. εν βρέθηκε κανένας υπολογιστής στο δίκτυο µε αυτή τη διεύθυνση IP. Παρακαλώ διορθώστε τη διεύθυνση IP στον υπολογιστή του χρήστη δεν βρέθηκε ο υπολογιστής, η Υποµονάδα Χρήστη Net Control 2 Classroom δεν έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή του Χρήστη, έχει τερµατιστεί ή έχει αποκλειστεί από το Τείχος Προστασίας το όνοµα δικτύου της σύνδεσης είναι λάθος. Επιβεβαιώστε ότι το όνοµα δικτύου έχει οριστεί σωστά και διορθώστε το αν χρειάζεται. 5. Προσπαθήστε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Σύνδεση χρήστη, όπως περιγράφεται στο κεφάλαιο Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβληµα, επικοινωνήστε µαζί µας: Τεχνικό Τµήµα Έπαφος Τηλ.: techdept@epafos.gr Ο Υπολογιστής δε βρέθηκε. 1. Για Windows Vista/7 ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου -> Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης. Επαληθεύστε αν ο κανόνας Εντοπισµός ικτύου είναι ενεργός: 2. οκιµάστε να αναζητήσετε στο δίκτυο όλες τις οµάδες και τους υπολογιστές (οι

62 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 62 υπολογιστές χρηστών ίσως ανήκουν σε διαφορετικές οµάδες): Στο ιαχειριστή Net Control 2 Classroom κάντε κλικ στο menu εντολών N -> Συνδέσεις - > Αναζήτηση ανάµεσα στις οµάδες. Αν το πρόβληµα παραµένει, επικοινωνήστε µαζί µας. Τεχνικό Τµήµα Έπαφος Τηλ.: techdept@epafos.gr

63 Net Control 2 Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. 63 Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΑΦΟΥ Ο ΕΠΑΦΟΣ βρίσκεται πάντοτε στη διάθεσή σας για να λύσει τα προβλήµατα που έχετε και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε κάθε σηµείο του Net Control 2 Classroom. Όλες τις εργάσιµες µέρες στο τηλέφωνο υπάρχουν υπεύθυνοι τεχνικοί της εταιρείας µας έτοιµοι να σας ακούσουν. Θα διευκολύνετε ιδιαίτερα το Τεχνικό Τµήµα, εάν µας στέλνατε τις παρατηρήσεις σας γραπτώς µε fax στο ή µε στη διεύθυνση techdept@epafos.gr Η εταιρεία µας αναπτύσσει και βελτιώνει συνεχώς το Net Control 2 Classroom, ενσωµατώνοντας τεχνικές και χαρακτηριστικά που προσδίδουν στο πρόγραµµα ακόµη µεγαλύτερες δυνατότητες. Μην ξεχνάτε όµως ότι για να σχεδιαστεί ένα σωστό πρόγραµµα είναι απαραίτητες οι δικές σας συµβουλές και παρατηρήσεις. Μη διστάσετε λοιπόν να επικοινωνήσετε µαζί µας για να µας προτείνετε οτιδήποτε θεωρείτε αναγκαίο να συµπεριληφθεί στις µελλοντικές εκδόσεις του Net Control 2 Classroom.

64 Ο ΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ & ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Έκδοση 8.20 (Μάιος 2010)

65 Copyright 2010, Net Software P.C. & ΕΠΑΦΟΣ Συστήµατα Πληροφορικής ΕΠΕ ΑΘΗΝΑ Μάιος 2010 / 1 η Έκδοση Απαγορεύεται η αντιγραφή του παρόντος εγχειριδίου χωρίς την έγγραφη άδεια της εταιρείας ΕΠΑΦΟΣ ΕΠΕ. Όλα τα ονόµατα προϊόντων που µνηµονεύονται στο εγχειρίδιο αυτό είναι καταχωρηµένα trademarks των αντίστοιχων εταιρειών.

66 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Net Control 2 Classroom αποτελεί έναν επαναστατικό τρόπο για να διδάσκετε σε ένα εργαστήριο υπολογιστών και να έχετε τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα PCs. Με το Net Control 2 Classroom έχετε τον µεγαλύτερο δυνατό βαθµό επικοινωνίας µεταξύ όλων των υπολογιστών (εκπαιδευτή και εκπαιδευοµένων). Η εφαρµογή αποτελεί την ιδανική λύση για σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύµατα, µικρές και µεγάλες επιχειρήσεις, κυβερνητικά ή άλλα ινστιτούτα και κάθε χώρο όπου υπάρχουν υπολογιστές τους οποίους θέλετε να ελέγχετε ή να καθοδηγείτε. Με το Net Control 2 Classroom µπορείτε: Να ελέγχετε από µακριά τους υπολογιστές των µαθητών. Να "σκιάζετε" τους υπολογιστές για να σας προσέχουν οι µαθητές. Να παρακολουθείτε τις οθόνες πολλών µαθητών ταυτοχρόνως. Να κάνετε ζωντανή διδασκαλία προβάλλοντας την οθόνη του δασκάλου στα PCs των µαθητών. Να µεταφέρετε οθόνες µαθητών σε άλλους µαθητές σε πραγµατικό χρόνο. Να στέλνετε µηνύµατα σε όλους. Να "συνοµιλείτε" γραπτώς (chat) µε κάποιους µαθητές. Να τονίζετε σηµεία στην οθόνη των µαθητών σας µε τον ηλεκτρονικό δείκτη. Να στέλνετε ή και να παίρνετε αρχεία από τα PCs των µαθητών. Να «τρέχετε» από µακριά εφαρµογές στα PCs των µαθητών. Να παρακολουθείτε τις εφαρµογές στα PCs των µαθητών για να βλέπετε τι πραγµατικά κάνουν κάθε στιγµή. Να µεταφέρετε οµιλία και ήχο σε κάποιους µαθητές χωριστά ή σε όλους µαζί όταν τους δείχνετε µια οθόνη. Και -για τους µεγάλους οργανισµούς- να ελέγχετε πολλά εργαστήρια µε πολλούς εκπαιδευτές. Το Net Control 2 Classroom είναι απλούστατο στη χρήση του, πολύ απλό στην εγκατάσταση και δεν είναι καθόλου απαιτητικό σε εξοπλισµό (hardware). Έτσι είναι κατάλληλο για κάθε εκπαιδευτή και για κάθε εργαστήριο υπολογιστών και ανοίγει νέους ορίζοντες στον τρόπο που γίνεται η διδασκαλία. Ο ΕΠΑΦΟΣ σας ευχαριστεί για την επιλογή του Net Control 2 Classroom και παραµένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία έχετε. Τέλος, µε ενδιαφέρον θα ακούσουµε τις παρατηρήσεις σας για τυχόν βελτιώσεις που χρειάζεται το πρόγραµµα, έτσι ώστε να τις συµπεριλάβουµε σε επόµενη έκδοσή του. ΕΠΑΦΟΣ Τµήµα Ανάπτυξης & Σχεδιασµού

67

68 Περιεχόµενα Πώς να χρησιµοποιήσετε το λογισµικό Net Control 2 Classroom Εντολές πάνω µπάρας εργαλείων... 8 Εργαλεία Αποµακρυσµένης Σύνδεσης Εργαλεία Μετάδοσης Οθόνης Εργαλείο Σχολιασµού Μαύρισµα οθόνης των υπολογιστών χρήστη κατά τη διάρκεια της Μετάδοσης Μετάδοση Οθόνης. Υποδείξεις και Παρατηρήσεις Παραµετροποίηση για διαφορετικά εργαστήρια/τάξεις Περιορισµοί Γενικές αρχές Περιορισµοί Πρόσβασης Internet Πρόσβαση σε φακέλους συστήµατος και ρυθµίσεις Περιορισµοί Προγράµµατος Χαρακτηριστικά Ελέγχου ιαχείριση Τερµατισµού ιαχείριση Προγραµµάτων ιαχείριση Αρχείων Εργαλείο Αποστολή/Λήψη Μηνύµατα Χαρακτηριστικά Οµιλίας Συνοµιλία Αιτήµατα Βοήθειας Χρήστη SyncPlayer Εργαλείο Πίνακα Εργαλείο Quiz Εργαλείο Γρήγορη Ερώτηση Καταγραφή Επιφάνειας Εργασίας Εργαλεία για Προχωρηµένους ιαχείριση ίσκων ιαχείριση Κοινόχρηστων Πόρων Παρακολούθηση Επόπτης Συµβάντων Καταγραφέας Συµβάντων... 70

69

70

71 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Πώς να χρησιµοποιήσετε το λογισµικό Net Control 2 Classroom. Για να ελέγχετε τους αποµακρυσµένους υπολογιστές, αρχικά εγκαταστήστε το κοµµάτι του λογισµικού που αφορά στο σταθµό εργασίας σε κάθε υπολογιστή χρήστη. Στη συνέχεια, δηµιουργήστε µια λίστα από συνδέσεις (χώρους εργασίας) στο λογισµικό που είναι εγκατεστηµένο στον υπολογιστή του διαχειριστή. Η διαδικασία εγκατάστασης και παραµετροποίησης περιγράφεται µε λεπτοµέρειες στον Οδηγός Εγκατάστασης και Παραµετροποίησης. Όταν έχει δηµιουργηθεί ο χώρος εργασίας, για να ελέγχετε τους υπολογιστές χρηστών: - Επιλέξτε Συνδέσεις στο χώρο εργασίας - Κάντε κλικ σε ένα από τα κουµπιά που βρίσκονται στη γραµµή εργαλείων, στη Περιοχή Συντοµεύσεων, στο menu Εντολές ή Εργαλεία. Η γραµµή εργαλείων περιλαµβάνει τις πιο σηµαντικές εντολές και χαρακτηριστικά. Αρκετά από τα κουµπιά της γραµµής εργαλείων συνοδεύονται από ένα βέλος που υποδηλώνει την ύπαρξη πρόσθετης λίστας εντολών που σχετίζονται µε τη λειτουργία του κύριου κουµπιού. Η Περιοχή Συντοµεύσεων περιλαµβάνει τη Λίστα Γρήγορων Εντολών, η οποία µπορεί να ρυθµιστεί από τον Εκπαιδευτικό µέσω του menu N επιλέγοντας Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Ελέγχου και στη συνέχεια την καρτέλα Κατάλογος Γρήγορων Εντολών. Για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την Περιοχή Συντοµεύσεων, από το menu N επιλέξτε Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Ελέγχου. Στην καρτέλα ιασύνδεση ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε την επιλογή Προβολή Περιοχής Συντοµεύσεων και κάντε κλικ στο κουµπί OK. Εντολές πάνω µπάρας εργαλείων Menu Έλεγχος Αποµακρυσµένη Σύνδεση: Έλεγχος ανοίγει τα εργαλεία Αποµακρυσµένης Σύνδεσης για τον έλεγχο του επιλεγµένου αποµακρυσµένου υπολογιστή µε ποντίκι και πληκτρολόγιο

72 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Υποκατάλογος: Προβολή ανοίγει τα εργαλεία Αποµακρυσµένης Σύνδεσης σε προεπιλεγµένη λειτουργία προβολής µόνο. Έλεγχος Πολλών Υπολογιστών δείτε το κουµπί Έλ. Πολλών παρακάτω. Τερµατισµός Αποµακρυσµένων Οθονών τερµατίζει την υπηρεσία Αποµακρυσµένης Σύνδεσης η οποία εκτελείται στο σταθµό εργασίας και των Αποµακρυσµένων Προβολών στον υπολογιστή του ασκάλου. Έλ. Πολλών (ή εντολή Έλεγχος Πολλών Υπολογιστών από τον υποκατάλογο του κουµπιού Έλεγχος) ταυτόχρονος έλεγχος, µε πληκτρολόγιο ή ποντίκι, πολλών υπολογιστών χρήστη στο ίδιο παράθυρο. Οθόνες λήψη στιγµιότυπου από έναν ή περισσότερους υπολογιστές που παρακολουθούνται. Μετάδοση Οθόνης: Μετάδοση εµφανίζει την οθόνη του υπολογιστή ασκάλου σε έναν ή περισσότερους επιλεγµένους υπολογιστές χρήστη. Υποκατάλογος: Μετάδοση Οθόνης Περιορισµένη ξεκινάει η Μετάδοση Οθόνης Προβολών στον υπολογιστή του χρήστη σε περιορισµένη λειτουργία ο χρήστης δεν µπορεί να κλείσει το παράθυρο Μετάδοσης Οθόνης ή να µεταβεί σε άλλο πρόγραµµα. Μετάδοση Οθόνης Χρήστη δείτε το κουµπί Χρήστης παρακάτω. Τερµατισµός Αποµακρυσµένων Οθονών τερµατισµός υπηρεσίας Μετάδοσης Οθόνης και προβολών στους υπολογιστές του ασκάλου και των χρηστών. Μετάδοση Οθόνης Προβολών έναρξη Μετάδοσης Οθόνης Προβολών στον υπολογιστή του ασκάλου. Χρήστης µετάδοση εικόνας από τον επιλεγµένο υπολογιστή χρήστη

73 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Ρυθµίσεις Ελέγχου: Περιορισµοί εφαρµογή περιορισµών: περιορισµοί πρόσβασης στο Internet, περιορισµοί εκτύπωσης, περιορισµοί USB, περιορισµοί επιπέδου έντασης ήχου κ.λ.π. Προγράµµατα εκτέλεση και διακοπή προγραµµάτων ( ιαχείριση Προγραµ- µάτων). Αρχεία αντιγραφή αρχείων από και προς τους χρήστες, µετονοµασία αρχείων, αλλαγή των χαρακτηριστικών των αρχείων κ.λ.π. ( ιαχείριση Αρχείων). Σβήσιµο εφαρµογή λειτουργιών διαχείρισης τερµατισµού. Αποστ/Λήψη αποστολή αρχείων σε χρήστη/χρήστες και λήψη. Κλείδωµα κλείδωµα/ξεκλείδωµα επιλεγµένων υπολογιστών χρηστών. Menu Μηνύµατα Μηνύµατα: Μηνύµατα αποστολή γραπτού µηνύµατος, εικόνας ή αρχείου ήχου, έλεγχος έντασης ήχου. Συνοµιλία έναρξη συνοµιλίας µε τους επιλεγµένους χρήστες. Οµιλία έναρξη προφορικής οµιλίας µε το χρήστη. SyncPlayer αναπαραγωγή video και ήχου σε πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα. Πίνακας άνοιγµα εικονικού πίνακα

74 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Quizzes: Quiz δηµιουργία και αποστολή quiz. Ερωτήσεις δηµιουργία και εµφάνιση γρήγορων ερωτήσεων. Καταγραφή Επιφάνειας Εργασίας: Εγγραφή καταγραφή ενεργειών στη οθόνη του ασκάλου. Αναπ/γωγή αναπαραγωγή καταγεγραµµένων ενεργειών στον υπολογιστή χρήστη. Play Rmt αναπαραγωγή καταγεγραµµένων ενεργειών στον υπολογιστή χρήστη. Το αρχείο τοποθετείται στον υπολογιστή του χρήστη. Send&Play αποστολή καταγεγραµµένης ενέργειας στον υπολογιστή του χρήστη και αναπαραγωγή της

75 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Menu Εργαλεία για Προχωρηµένους Παρακολούθηση: Καταγραφή διαχείριση καταγραφής καθορισµένων συµβάντων. Επόπτης επιτρέπει στους χρήστες την απευθείας παρακολούθηση των συµβάντων. ιαχείριση ίσκων: Μοίρασµα διαχείριση κοινόχρηστων πόρων (φάκελοι και εκτυπωτές). Ρυθµίσεις εξέταση δίσκων, διαγραφή προσωρινών αρχείων και άδειασµα του κάδου ανακύκλωσης αποµακρυσµένα. Ρυθµίσεις: Ρυθµ. Χρ. έλεγχος ρυθµίσεων χρήστη. Εγκ/ση Lan εµφάνιση των υπολογιστών µέσα στο δίκτυο Lan

76 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Εργαλεία Αποµακρυσµένης Σύνδεσης. Χαρακτηριστικά: Έλεγχος της Επιφάνειας Εργασίας ενός επιλεγµένου αποµακρυσµένου υπολογιστή χρησιµοποιώντας ποντίκι και πληκτρολόγιο Ταυτόχρονος έλεγχος πολλών υπολογιστών. Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να εναλλάσσει τις Αποµακρυσµένες Οθόνες των υπολογιστών που ελέγχει χειροκίνητα ή αυτόµατα µετά από προκαθορισµένο χρονικό διάστηµα Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να αποθηκεύσει τις πληροφορίες που λαµβάνει για να τις αναπαράγει στο µέλλον µε το εργαλείο Καταγραφή Οθόνης Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να κάνει σχόλια για τους χρήστες των αποµακρυσµένων υπολογιστών σχεδιάζοντας ή γράφοντας στη δική του επιφάνεια εργασίας. Πρόσθετες Ρυθµίσεις: Ειδικές λειτουργίες Προβολή µόνο, Πλήρης Οθόνη και Παραµόρφωση Κατά τη διάρκεια µιας Αποµακρυσµένης Σύνδεσης, ο Εκπαιδευτικός µπορεί να αποκλείσει τη λειτουργία του πληκτρολογίου και του ποντικιού στον αποµακρυσµένο υπολογιστή Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να στείλει τον συνδυασµό των πλήκτρων Ctrl+Alt+Del στους υπολογιστές των χρηστών για να ανοίξει το παράθυρο ασφάλειας των Windows: Αποσύνδεση, Αλλαγή Χρήστη, ιαχείριση Εργασιών κ.λ.π. Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει στιγµιότυπο της οθόνης οποιαδήποτε στιγµή. Για να ξεκινήσετε τη λειτουργία Αποµακρυσµένης Σύνδεσης: Επιλέξτε έναν ή περισσότερους υπολογιστές χρήστη Στη σελίδα Έλεγχος της γραµµής εργαλείων επιλέξτε:

77 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Έλεγχος για να ανοίξει ένα ξεχωριστό παράθυρο ελέγχου για κάθε υπολογιστή χρήστη ή Ελ. Πολλών (ή χρησιµοποιήστε την εντολή Έλεγχος Πολλών Υπολογιστών από τον υποκατάλογο του κουµπιού Έλεγχος) για τον έλεγχο όλων των επιλεγµένων υπολογιστών από ένα παράθυρο ελέγχου. Όλες οι ενέργειες του ασκάλου θα σταλούν ταυτόχρονα σε όλους τους επιλεγµένους υπολογιστές ή µόνο σε έναν επιλεγµένο υπολογιστή (δείτε πληροφορίες παρακάτω). Για να ανοίξετε ένα ξεχωριστό παράθυρο ελέγχου για κάθε υπολογιστή χρήστη επιλέξτε την εντολή Προβολή από τον υποκατάλογο του κουµπιού Έλεγχος. Η λειτουργία Προβολή µόνο είναι ενεργή από προεπιλογή. Με αυτόν τον τρόπο ο Εκπαιδευτικός µπορεί να δει τις ενέργειες που εκτελούνται στον υπολογιστή χρήστη χωρίς όµως να µπορεί να τον ελέγξει. Για να τερµατίσετε την υπηρεσία Αποµακρυσµένης Σύνδεσης στους υπολογιστές χρηστών και του ασκάλου χρησιµοποιείστε την εντολή Τερµατισµός Αποµακρυσµένων Οθονών που βρίσκεται στον υποκατάλογο του κουµπιού Έλεγχος. Οδηγός Καταγραφής Video, δυνατότητες DirectDraw και θέµα Aero. Το Net Control2 Classroom και η υπηρεσία Αποµακρυσµένης Οθόνης χρησιµοποιούν τη δυνατότητα επιτάχυνσης του Οδηγού Καταγραφής Video Net Control 2 Classroom, που µπορεί να βελτιώσει σηµαντικά την ακρίβεια και την απόδοση της λειτουργίας Αποµακρυσµένης Επιφάνειας Εργασίας. Το Net Control 2 Classroom θα ξεκινήσει αυτό τον οδηγό αυτόµατα όταν ξεκινήσει η υπηρεσία Αποµακρυσµένης Οθόνης στον υπολογιστή του χρήστη. Σηµείωση: Όταν ο Οδηγός Καταγραφής Video Net Control 2 Classroom είναι ενεργός, θα απενεργοποιηθούν όλες οι δυνατότητες επιτάχυνσης DirectDraw αυτόµατα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσµα τη θολή εµφάνιση του φόντου των ετικετών της Επιφάνειας Εργασίας για τα Windows XP και την απενεργοποίηση του θέµατος Aero στα Windows Vista/7. Το Net Control 2 Classroom θα επαναφέρει την επιτάχυνση Direct Draw αµέσως µόλις η υπηρεσία Αποµακρυσµένης Επιφάνειας Εργασίας σταµατήσει να εκτελείται

78 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά υστυχώς η συµπεριφορά αυτή οφείλεται στους περιορισµούς συστήµατος των Windows και γι αυτό το λόγο δεν µπορεί να αλλάξει. Αποµακρυσµένη Προβολή: Λειτουργία Προβολής (µόνο) ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση λειτουργίας προβολής µόνο. Όταν είναι ενεργοποιηµένη, ο Εκπαιδευτικός µπορεί να δει την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή χρήστη αλλά δεν µπορεί να τον ελέγξει χρησιµοποιώντας το ποντίκι ή το πληκτρολόγιο. Πρώτο Πλάνο όταν είναι ενεργοποιηµένη η λειτουργία Πρώτο Πλάνο, το παράθυρο της Αποµακρυσµένης Σύνδεσης τοποθετείται µπροστά από όλα τα άλλα ενεργά παράθυρα υναµική όταν είναι ενεργοποιηµένη, η Αποµακρυσµένη Προβολή Επ. Εργασίας µετακινεί αυτόµατα το περιεχόµενο του παραθύρου προβολής, οπουδήποτε ο εκπαιδευτικός κατευθύνει το δείκτη του ποντικιού πάνω στο παράθυρο είκτης όταν είναι ενεργοποιηµένη, στο παράθυρο της Αποµακρυσµένης Οθόνης εµφανίζεται η ακριβής τοποθέτηση του κέρσορα στον αποµακρυσµένο υπολογιστή Σχεδίαση ενεργοποιεί τη Λειτουργία Σχεδίασης. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ενότητα Λειτουργία Σχεδίασης Πλήρης Οθόνη όταν είναι ενεργό, το παράθυρο της Αποµακρυσµένης Σύνδεσης εµφανίζεται σε πλήρη οθόνη Παραµόρφωση όταν είναι ενεργή, τα περιεχόµενα Αποµακρυσµένης Επιφάνειας Εργασίας αλλάζουν αυτόµατα ώστε να ταιριάζουν στο µέγεθος του παραθύρου Κλείδωµα κλείδωµα πληκτρολογίου και ποντικιού αποµακρυσµένου υπολογιστή

79 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Ξεκλείδωµα ξεκλείδωµα πληκτρολογίου και ποντικιού αποµακρυσµένου υπολογιστή Ctrl-Alt-Del προσοµοιώνει το συνδυασµό των πλήκτρων Ctrl+Alt+Delete στον αποµακρυσµένο υπολογιστή. Για τα Windows Vista/2008/7 η πολιτική προσοµοίωσης SAS πρέπει να είναι ενεργή σε κάθε υπολογιστή χρήστη. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο Knowledge Base: Πάνω Αριστερά µετακινεί το τρέχον ενεργό παράθυρο του αποµακρυσµένου υπολογιστή στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Η επιλογή αυτή είναι χρήσιµη όταν ο Εκπαιδευτικός ελέγχει ταυτόχρονα πολλούς υπολογιστές και οι υπολογιστές των χρηστών έχουν διαφορετική ανάλυση στις οθόνες τους. Επιλέγοντας αυτή την εντολή όλα τα παράθυρα των υπολογιστών χρηστών τοποθετούνται υποχρεωτικά στο ίδιο σηµείο: στην πάνω αριστερή γωνία της οθόνης. Εγγραφή επιτρέπει στον Εκπαιδευτικό να αποθηκεύσει τη λειτουργία Αποµακρυσµένης Οθόνης και, στη συνέχεια, να την αναπαράγει χρησιµοποιώντας την Οθόνη Προβολών. Οι παρακάτω εντολές είναι διαθέσιµες µόνο όταν γίνεται έναρξη Αποµακρυσµένης Σύνδεσης χρησιµοποιώντας την εντολή Έλεγχος Πολλών Υπολογιστών: Προηγούµενος µετάβαση στην προβολή του προηγούµενου υπολογιστή που βρίσκεται στη λίστα Αποµακρυσµένης Σύνδεσης Επόµενος µετάβαση στην προβολή του επόµενου υπολογιστή που βρίσκεται στη λίστα Αποµακρυσµένης Σύνδεσης Αναζήτηση ενεργοποιεί τη λειτουργία Αναζήτηση. Η Αποµακρυσµένη Επιφάνεια Εργασίας θα εµφανίσει, µετά από ένα καθορισµένο χρονικό διάστηµα, τον επόµενο υπολογιστή από τη λίστα Αποµακρυσµένων Συνδέσεων. Το χρονικό διάστηµα µπορεί να αλλάξει από το menu Λειτουργία επιλέγοντας ιάρκεια Αναζήτησης Μικρογραφία προβολή των υπολογιστών που βρίσκονται στη λίστα Αποµακρυσµένες Συνδέσεις σε µικρογραφία Τρέχον όταν είναι ενεργή αυτή η λειτουργία, όλες οι ενέργειες του ασκάλου θα εφαρµοστούν στον επιλεγµένο υπολογιστή χρήστη µόνο. Αλλιώς, οι ενέργειες του ασκάλου θα εφαρµοστούν σε όλους τους υπολογιστές που υπάρχουν στη λίστα Αποµακρυσµένες Συνδέσεις

80 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Επιπρόσθετα, χρησιµοποιώντας την εντολή Αρχείο > Αποθήκευση ως Στιγ- µιότυπο και Αρχείο > Εκτύπωση Στιγµιότυπου, ο Εκπαιδευτικός µπορεί να πάρει στιγµιότυπα οθόνης από τον υπολογιστή χρήστη και να τα αποθηκεύσει σαν αρχείο Windows Bitmap ή να τα εκτυπώσει σε επιλεγµένο εκτυπωτή. Λειτουργία Σχεδίασης Αποµακρυσµένων Προβολών. Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει τη λειτουργία Σχεδίασης Αποµακρυσµένων Προβολών για τη δηµιουργία γραφικών και σχολίων κειµένου στην οθόνη του χρήστη. Μετά τη µετάβαση στη Λειτουργία Σχεδίασης, ο Εκπαιδευτικός µπορεί να σχεδιάζει απευθείας στο παράθυρο της Αποµακρυσµένης Σύνδεσης κάνοντας κλικ στο δεξί κουµπί του ποντικιού και µετακινώντας το. Μπορείτε επίσης να γράψετε κείµενο χρησιµοποιώντας το πληκτρολόγιο. Όλες οι ενέργειες θα αναπαραχθούν στον υπολογιστή χρήστη. Στη Λειτουργία Σχεδίασης µπορείτε να χρησιµοποιήσετε τα πλήκτρα F2, F3 και F4 για την αλλαγή του χρώµατος και τα πλήκτρα F5 F8 για την αλλαγή πάχους του στυλό

81 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά

82 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Εργαλεία Μετάδοσης Οθόνης. Τα Εργαλεία Μετάδοσης Οθόνης δίνουν τη δυνατότητα µετάδοση εικόνας από την οθόνη του Εκπαιδευτικού στους επιλεγµένους υπολογιστές Χρηστών. Η λειτουργία της Μετάδοσης Οθόνης δεν εξαρτάται από τον αριθµό των υπολογιστών στους οποίους θα µεταδοθεί η εικόνα. Για την έναρξη της Μετάδοσης Οθόνης: επιλέξτε υπολογιστές χρήστη στη σελίδα Έλεγχος της γραµµής εργαλείων επιλέξτε: Μετάδοση - για να ανοίξει το παράθυρο προβολής Μετάδοσης Οθόνης σε όλους τους επιλεγµένους χρήστες υπολογιστών και να εκτελέσει την υπηρεσία αποστολής Μετάδοσης Οθόνης στον υπολογιστή του ασκάλου. Υποκατάλογος: Περιορισµένη Λειτουργία επιτρέπει στον Εκπαιδευτικό την έναρξη της Μετάδοσης Οθόνης Προβολών στους επιλεγµένους υπολογιστές σε περιορισµένη λειτουργία το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στους υπολογιστές των χρηστών θα είναι αποκλεισµένα και οι χρήστες δεν θα µπορούν να τερµατίσουν τη Μετάδοση Οθόνης Προβολών ή να µεταβούν σε άλλες εφαρµογές. Μετάδοση Οθόνης Χρήστη έναρξη υπηρεσίας Μετάδοσης Οθόνης ενός επιλεγµένου υπολογιστή χρήστη. Σηµείωση: Η εντολή αυτή δεν ανοίγει προβολές σε άλλους υπολογιστές χρηστών, αυτές οι προβολές µπορούν να ανοίξουν από την εντολή Μετάδοση. Τερµατισµός Αποµακρυσµένων Προβολών τερµατισµός αποστολής και προβολής της Επιφάνειας Εργασίας σε όλους τους επιλεγµένους υπολογιστές χρηστών

83 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά και στον υπολογιστή του ασκάλου. Μετάδοση Οθόνης Προβολών άνοιγµα Μετάδοσης Οθόνης Προβολών στον υπολογιστή του ασκάλου. Επιλέξτε αυτή τη λειτουργία για να δείτε την εικόνα που στέλνετε από τους επιλεγµένους υπολογιστές χρηστών κατά τη λειτουργία Μετάδοσης Οθόνης. Γραµµή Εργαλείων Όταν ξεκινήσει η λειτουργία Μετάδοσης Οθόνης, το Net Control 2 Classroom θα εµφανίσει στον υπολογιστή του ασκάλου την ειδική γραµµή εργαλείων Μετάδοσης Οθόνης στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης: Το Κουµπί Παύση/Επανάληψη µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την παύση ή την επανάληψη της µετάδοσης. Κουµπί ιακοπή επιτρέπει στον Εκπαιδευτικό να διακόψει τη λειτουργία Μετάδοσης Οθόνης. Κουµπί Εργαλείο Σχολιασµού ενεργοποιεί τη λειτουργία Σχολιασµού. είτε παρακάτω πληροφορίες σχετικά µε τη Λειτουργία Σχολιασµού. Το κουµπί Επιλογή περιοχής επιτρέπει στον Εκπαιδευτικό να επιλέξει µια περιοχή της οθόνης η οποία θα χρησιµοποιηθεί για λήψη και µετάδοση. Οποιοδήποτε κοµµάτι της οθόνης έξω από την επιλεγµένη περιοχή δεν θα µεταδοθεί στους υπολογιστές χρηστών. Το κουµπί Επαναφορά περιοχής επαναφέρει τη λειτουργία µετάδοσης όλης της οθόνης µετά την επιλογή περιοχής µε τη χρήση του κουµπιού Επιλογή περιοχής. Εργαλείο Σχολιασµού Το Εργαλείο Σχολιασµού δίνει τη δυνατότητα στον Εκπαιδευτικό να κάνει σχόλια στη δική του οθόνη και να τα µοιράζει στους αποµακρυσµένους υπολογιστές κατά τη λειτουργία µετάδοσης. Για να χρησιµοποιήσετε το Εργαλείο Σχολιασµού: ξεκινήστε τη Μετάδοση κάντε κλικ στο κουµπί Εργαλείο Σχολιασµού (στυλό) στη γραµµή εργαλείων Μετάδοση Οθόνης. Μία άλλη γραµµή εργαλείων θα

84 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά εµφανιστεί στο δεξί µέρος της οθόνης. Χρησιµοποιώντας τη νέα γραµµή εργαλείων µπορείτε να προσθέσετε σχήµατα, γραµµές, βέλη και κείµενο διαφόρων χρωµάτων και µεγεθών. Μαύρισµα οθόνης των υπολογιστών χρήστη κατά τη διάρκεια της Μετάδοσης Αν κατά τη διάρκεια της µετάδοσης οι εικόνες αλλοιώνονται ή δεν εµφανίζονται στον υπολογιστή του χρήστη ο Εκπαιδευτικός µπορεί, από τις παραµέτρους ταχύτητας του δικτύου, να προσαρµόσει την απόδοση ώστε να είναι συµβατή µε την ταχύτητα του δικτύου: - κάντε κλικ στην επιλογη Αλλοίωση εικόνας χρήστη; στη γραµµή εργαλείων Μετάδοση Οθόνης

85 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά - θα εµφανιστεί το παράθυρο Ποιότητα. Μετακινήστε τη µπάρα δεξιά στο επιθυµητό σηµείο και κάντε κλικ στο κουµπί Εφαρµογή : Μετάδοση Οθόνης. Υποδείξεις και Παρατηρήσεις 1. Όταν θα ξεκινήσει στον υπολογιστή του ασκάλου η λειτουργία Μετάδοσης Επιφάνειας Εργασίας θα ενεργοποιηθεί αυτόµατα ο Οδηγός Καταγραφής Video του Net Control 2 Classroom. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τον Οδηγό Καταγραφής Video και τις δυνατότητες DirectDraw µπορείτε να βρείτε στο κεφάλαιο Οδηγός Καταγραφής Video, δυνατότητες DirectDraw και Aero θέµα. 2. Η λειτουργία Μετάδοσης είναι διαθέσιµη µόνο για χρήση σε δίκτυα που υποστηρίζουν πρωτόκολλο UDP και λειτουργία µετάδοσης UDP. Η λειτουργία αυτή δεν υποστηρίζεται µέσω Internet. 3. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λειτουργία Μετάδοση Οθόνης περιορίζεται από τα όρια ενός VLAN. Παραµετροποίηση για διαφορετικά εργαστήρια/τάξεις. Το εργαλείο Μετάδοσης Οθόνης στέλνει µια εικόνα από τον υπολογιστή του ασκάλου ή του επιλεγµένου χρήστη σε όλους τους υπολογιστές του δικτύου. Αν κάποιος άλλος Εκπαιδευτικός του ίδιου δικτύου επιθυµεί να χρησιµοποιήσει αυτό το εργαλείο, τότε η νέα µετάδοση θα απενεργοποιήσει και αντικαταστήσει όλους τους προηγούµενους πόρους του δικτύου. Για να περιορίσετε τη µετάδοση σε µία τάξη (ή οµάδα υπολογιστών) και να επιτραπεί η ταυτόχρονη πολλαπλή µετάδοση πόρων σ ένα δίκτυο, πρέπει να καταχωρηθεί ένας µοναδικός Αριθµός Καναλιού σε κάθε Υποµονάδα ιαχειριστή του Net Control 2 Classroom. Ο αριθµός του καναλιού κυµαίνεται µεταξύ Η Υποµονάδα ιαχειριστή έχει ρυθµιστεί ώστε να χρησιµοποιεί το κανάλι 0. ιαφορετικός αριθµός

86 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά καναλιού µπορεί να καθοριστεί κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης ή να αλλάξει ανά πάσα στιγµή από το menu ρυθµίσεις της υποµονάδας ιαχειριστή: Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης: Από την Υποµονάδα ιαχειριστή: - επιλέξτε το menu N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Ελέγχου. - στην καρτέλα Συνδέσεις στο πεδίο κανάλι Μετάδοσης Οθόνης καθορίστε την τιµή του νέου καναλιού και πατήστε OK. Σηµείωση: Μετά την εγκατάσταση, το κανάλι µπορεί να οριστεί ή τροποποιηθεί µόνο από χρήστη µε δικαιώµατα διαχειριστή. Σε Windows Vista/2008/7 το πρόγραµµα πρέπει να εκτελείται ως διαχειριστής:

87 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά - δεξί κλικ στη συντόµευση του προγράµµατος στην Επιφάνεια Εργασίας ή στο menu Έναρξη - επιλέξτε Εκτέλεση ως ιαχειριστής - αλλάξτε τον αριθµό του καναλιού από το παράθυρο Ρυθµίσεις όπως περιγράφεται παραπάνω. Περιορισµοί Χαρακτηριστικά: Πρόσβαση Internet περιορισµός πρόσβασης χρηστών σε πόρους web ή υπηρεσίες δικτύου, ενεργοποίηση φίλτρου web Πολιτικές περιορισµός πρόσβασης στις ρυθµίσεις συστήµατος και φακέλους Προγράµµατα περιορισµός εκτέλεσης επιλεγµένων προγραµµάτων και εφαρµογών Εκτύπωση περιορισµός εκτύπωσης USB περιορισµός πρόσβασης στις αποθηκευτικές συσκευές Ένταση Ήχου περιορισµός ελέγχου έντασης ήχου

88 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Γενικές αρχές Όλοι οι περιορισµοί µπορούν να εφαρµοστούν ταυτόχρονα σε πολλούς υπολογιστές. Για την εφαρµογή των περιορισµών, επιλέξτε τους υπολογιστές χρήστη από τη λίστα υπολογιστών και κάντε κλικ στο κουµπί Περιορισµοί. Συνδυασµοί περιορισµών µπορούν εύκολα να γίνουν χρησιµοποιώντας την επιλογή Προφίλ. Το Net Control 2 Classroom περιλαµβάνει µερικά προκαθορισµένα προφίλ και ο Εκπαιδευτικός µπορεί να δηµιουργήσει τα δικά του προφίλ ή να τροποποιήσει τα ήδη υπάρχοντα. Πρόσβαση στις υπηρεσίες Internet: Αποκλεισµός Internet απενεργοποιεί την πρόσβαση στο Internet για τους επιλεγµένους υπολογιστές χρηστών Ενεργοποίηση Internet ενεργοποιεί την πρόσβαση στο Internet για τους επιλεγµένους υπολογιστές χρηστών Προφίλ περιορισµοί Internet για προχωρηµένους. Παρακαλώ δείτε το επόµενο κεφάλαιο

89 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Πρόσβαση σε φακέλους συστήµατος και ρυθµίσεις: Κατάσταση Επισκέπτη απενεργοποιεί την πρόσβαση στον Πίνακα Ελέγχου, Ρυθµίσεις Οθόνης, Γραµµή Εργαλείων, Menu Έναρξη κ.λ.π. Κανονική Κατάσταση ακυρώνει όλους τους περιορισµούς Προφίλ ρυθµίσεις για προχωρηµένους και παραµετροποίηση διαφόρων περιορισµών. Περιορισµοί Προγραµµάτων και Εφαρµογών: Περιορισµοί Προγράµµατος ενεργοποίηση και απενεργοποίηση χρήσης προγραµµάτων εκείνη τη στιγµή Ενεργοποίηση Όλων των Προγραµµάτων ανάκληση όλων των περιορισµών, επιτρέπονται όλα τα προγράµµατα Προφίλ δηµιουργία ή αποστολή προφίλ περιορισµού προγραµµάτων. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το επόµενο κεφάλαιο. Περιορισµοί εκτύπωσης: Απενεργοποίηση Εκτύπωσης απενεργοποιεί τις υπηρεσίες εκτύπωσης στους επιλεγµένους υπολογιστές χρηστών Ενεργοποίηση Εκτύπωσης ενεργοποιεί τις υπηρεσίες εκτύπωσης στους επιλεγµένους υπολογιστές χρηστών. Αποθηκευτικό Μέσο USB: Απενεργοποίηση απενεργοποίηση αποθηκευτικών µέσων USB: stick µνήµης, εξωτερικών δίσκων USB, CD/DVDs κ.λ.π. Ο περιορισµός εφαρµόζεται µόνο στις συσκευές που συνδέονται στον υπολογιστή χρήστη µετά την εφαρµογή του περιορισµού Ενεργοποίηση ενεργοποίηση USB συσκευών. Εάν η συσκευή ήταν συνδεδεµένη στον υπολογιστή όταν απενεργοποιήθηκαν τα αποθηκευτικά µέσα USB, η συσκευή πρέπει να αποσυνδεθεί και να συνδεθεί ξανά. Ένταση ήχου: Σίγαση απενεργοποίηση ήχου στους επιλεγµένους υπολογιστές χρηστών ιακοπή Σίγασης ενεργοποίηση ήχου στους επιλεγµένους υπολογιστές χρηστών

90 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Περιορισµοί Πρόσβασης Internet. Το Net Control 2 Classroom παρέχει τη δυνατότητα στο χρήστη να ενεργοποίησει/απενεργοποίησει την πρόσβαση στο Internet µε µόνο ένα κλικ ή να προσαρµόσει έναν περιορισµό δηµιουργώντας νέα προφίλ ή να τροποποιήσει τα προκαθορισµένα προφίλ. Για να ενεργοποιήσετε/απενεγοποιήσετε το Internet µε ένα κλικ: επιλέξτε τους υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο κουµπί Περιορισµοί στη γραµµή εργαλείων Έλεγχος στο παράθυρο Περιορισµοί επιλέξτε την αντίστοιχη ρύθµιση (Ενεργοποίηση Internet / Αποκλεισµός Internet). Το Net Control 2 Classroom εγκαθιστά το Μηχανισµό Ελέγχου Internet ως πρόσθετο του Internet Explorer. Αυτό σηµαίνει ότι όλες οι ρυθµίσεις θα εφαρµοστούν στη µηχανή αναζήτησης Internet Explorer µόνο και δεν θα ισχύουν για άλλες µηχανές αναζήτησης όπως Firefox, Opera και Safari. Αυτή η κατάσταση λειτουργίας συνίσταται και παρέχει καλύτερη συµβατότητα µε

91 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά προγράµµατα τρίτων κατασκευαστών. Αν παρόλα αυτά επιθυµείτε να ελέγχετε την πρόσβαση στο Internet µέσω διαφορετικής µηχανής αναζήτησης, τότε θα πρέπει να ρυθµίσετε το Μηχανισµό Ελέγχου Internet του NC2C ώστε να δουλεύει σε λειτουργία Πρωτοκόλλου. Περισσότερες πληροφορίες γι αυτές τις δυο λειτουργίες θα περιγραφούν στη συνέχεια. Έλεγχος πρόσβασης στο Internet χρησιµοποιώντας ένα προφίλ: επιλέξτε το κουµπί Προφίλ Στο παράθυρο Αποστολή Προφίλ: Η τυπική εγκατάσταση του Net Control 2 Classroom περιλαµβάνει τα ακόλουθα προφίλ και παραδείγµατα: Disable Internet Access απαγόρευση πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του Internet Enable Full Access αφαιρεί όλους τους περιορισµούς Internet και ενεργοποιεί την πλήρη πρόσβαση Disable ένα παράδειγµα απενεργοποίησης πρόσβασης στον ιστοχώρο Enable ένα παράδειγµα ενεργοποίησης πρόσβασης µόνο στον ιστοχώρο Internet Access Only ενεργοποίηση πρόσβασης µόνο στις υπηρεσίες Internet. Το προφίλ αυτό λειτουργεί µόνο όταν ο Μηχανισµός Ελέγχου Internet έχει εγκατασταθεί σε λειτουργία Επίπεδο Πρωτόκολλο (δείτε παρακάτω πληροφορίες) Internet Access with Adult Content filtering only οι ιστοσελίδες που επισκέπτονται θα ελέγχονται για το περιεχόµενό τους και απενεργοποιείται η πρόσβαση στις σελίδες µε απαγορευµένο περιεχόµενο

92 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Για να εφαρµόσετε ένα προφίλ: επιλέξτε ένα προφίλ από τη λίστα Αποστολή Προφίλ κάντε κλικ στο κουµπί Αποστολή και Εκτέλεση Για τη διαγραφή ενός προφίλ από τη λίστα των προφίλ: επιλέξτε ένα προφίλ από τη λίστα κάντε κλικ στο κουµπί ιαγραφή επιβεβαιώστε τη διαδικασία Για την επεξεργασία ενός προφίλ: επιλέξτε ένα προφίλ από τη λίστα κάντε κλικ στο κουµπί Επεξεργασία επεξεργαστείτε το προφίλ κάντε κλικ στο κουµπί Αποθήκευση ή Αποθήκευση ως Για να δηµιουργήσετε νέο προφίλ: κάντε κλικ στο κουµπί Νέο Στο παράθυρο Προφίλ Πρόσβασης στο Internet: ορίστε κανόνες επιλέγοντας Προσθήκη. Επιλέξτε έναν κανόνα από το drop down menu και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουµπί Προσθήκη. Επαναλάβετε το βήµα αυτό µέχρι όλοι οι απαραίτητοι κανόνες να προστεθούν στο νέο προφίλ

93 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά κάντε κλικ στο Αποθήκευση ή Αποθήκευση ως Η οµάδα των κανόνων που περικλείονται στο λογισµικό επιτρέπει τον πλήρη αποκλεισµό πρόσβασης στο Internet, ενεργοποίηση/απενεργοποίηση καθορισµένων ιστοχώρων, απενεργοποίηση περιεχοµένου που είναι µόνο για ενήλικες, ενεργοποίηση/απενεργοποίηση καθορισµένης θύρας κ.λ.π. Η τρέχουσα έκδοση του Net Control 2 Classroom υποστηρίζει τους παρακάτω κανόνες: Απενεργοποίηση WWW (µόνο σε λειτουργία Πρόσθετο στον Internet Explorer) απαγόρευση πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες Internet. Φραγή Web-site αποκλεισµός ιστοχώρου µε βάση το όνοµα τοµέα. Παρακαλώ σηµειώστε ότι οι σελίδες αποτελούν διαφορετικούς ιστοχώρους και για την απαγόρευση πρόσβασης σε αυτές πρέπει να γίνει χρήση µπαλαντέρ όπως για παράδειγµα: *domain.name Ενεργό Website ενεργοποιεί την πρόσβαση σε ιστοσελίδες. Όπως περιγράφτηκε και παραπάνω, πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα ονόµατα υποδικτύων. Σηµείωση: Ένα προφίλ δεν µπορεί να περιλαµβάνει και τη φραγή και την ενεργοποίηση ιστοχώρων. Μόνο η τελευταία λειτουργία - ενεργό ή φραγή θα εφαρµοστεί σε όλες τους καθορισµένους ιστοχώρους του προφίλ. Ανενεργό website που περιέχει τη λέξη κλειδί ή τη φράση ενεργοποιεί το φιλτράρισµα περιεχοµένου στις επισκεπτόµενες ιστοσελίδες. Ελέγχει τις εισερχόµενες πληροφορίες για απαγορευµένες λέξεις και στην περίπτωση που εντοπιστεί απαγορευµένη λέξη απενεργοποιεί την πρόσβαση στον ιστοχώρο αυτόµατα. Απενεργοποιεί περιεχόµενο µόνο για ενήλικους ενεργοποιεί το φιλτράρισµα περιεχοµένου για ενήλικες. Περιλαµβάνει λέξεις κλειδιά

94 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Κανόνες λειτουργίας Επίπεδο Πρωτοκόλλου. Οι κανόνες αυτοί δεν λειτουργούν στην τυπική λειτουργία Πρόσθετο Internet Explorer : Ανενεργές όλες οι υπηρεσίες δικτύου εφαρµόζεται µόνο στη λειτουργία Επίπεδο Πρωτοκόλλου. Απενεργοποιεί όλες τις υπηρεσίες µε εξαίρεση αυτές που έχουν καθοριστεί στο προφίλ. Ενεργή υπηρεσία ή θύρα δικτύου εφαρµόζεται µόνο στη λειτουργία Επίπεδο Πρωτοκόλλου. Ενεργοποιεί την πρόσβαση σε καθορισµένες υπηρεσίες ή θύρες δικτύου. Πρέπει να χρησιµοποιείται σε συνδυασµό µε τον κανόνα Ανενεργές όλες οι υπηρεσίες δικτύου. Ανενεργή υπηρεσία ή θύρα δικτύου εφαρµόζεται µόνο στη λειτουργία Επίπεδο Πρωτοκόλλου. Απενεργοποιεί την πρόσβαση σε καθορισµένες υπηρεσίες ή θύρες δικτύου. Ενεργό φιλτράρισµα περιεχοµένου για την υπηρεσία δικτύου εφαρµόζεται µόνο στη λειτουργία Επίπεδο Πρωτοκόλλου. Ενεργοποιεί το φιλτράρισµα περιεχοµένου για όλα τα εισερχόµενα δεδοµένα µιας καθορισµένης υπηρεσίας. Ενεργό φιλτράρισµα περιεχοµένου για όλες τις υπηρεσίες δικτύου εφαρµόζεται µόνο στη λειτουργία Επίπεδο Πρωτοκόλλου. Ενεργοποιεί το φιλτράρισµα περιεχοµένου για όλες τις υπηρεσίες δικτύου. Μηχανισµός Ελέγχου Internet: δύο λειτουργίες ( Πρωτόκολλο και Internet Explorer πρόσθετο ) Ο Μηχανισµός Ελέγχου Internet µπορεί να εγκατασταθεί είτε σε λειτουργία Internet Explorer πρόσθετο είτε σε λειτουργία Επίπεδο Πρωτοκόλλου. Ο πρώτος τρόπος λειτουργίας προτείνεται και χρησιµοποιείται στην τυπική εγκατάσταση

95 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Η λειτουργία Internet Explorer πρόσθετο είναι περισσότερο συµβατή µε διαφορετικού τύπου δίκτυα, καθώς επίσης µας δίνει ειδικές επιλογές: προσαρµοσµένη σελίδα Απαγορεύεται η πρόσβαση, η οποία εµφανίζεται όταν εµποδίζεται η πρόσβαση σε κάποιον ιστοχώρο, όπως επίσης φιλτράρισµα περιεχοµένου ορίζοντας ονόµατα τοµέων κ.λ.π. Αλλά σε αυτή τη λειτουργία οι περιορισµοί εφαρµόζονται µόνο στη µηχανή αναζήτησης Internet Explorer. Η λειτουργία Επίπεδο Πρωτοκόλλου παρέχει αποτελεσµατικότερα τον περιορισµό πρόσβασης για όλα τα προγράµµατα συµπεριλαµβανοµένων και των εναλλακτικών µηχανών αναζήτησης, όπως Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera κ.λ.π. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει να εµποδίζονται οι υπηρεσίες δικτύου βάσει του αριθµού πόρτας (αυτό περιέχει στοιχεία προστασίας Firewall). Εντούτοις σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η λειτουργία µπορεί να έρθει σε διένεξη µε προγράµµατα άλλων κατασκευαστών, όπως κάποια αντιβιοτικά που χρησιµοποιούν παρόµοιες µεθόδους για να ελέγξουν την πρόσβαση στο Internet. Η λειτουργία του Μηχανισµού Ελέγχου µπορεί να αλλάξει στο παράθυρο παραµετροποίησης Χρήστη Net Control 2 Classroom: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών επιλέξτε από το menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Αποµακρυσµένου Υπολογιστή κάντε όλες τις απαραίτητες ρυθµίσεις στην καρτέλα Στοιχεία επιλέξτε την επιθυµητή λειτουργία εγκατάστασης και κάντε κλικ στο OK

96 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Πρόσβαση σε φακέλους συστήµατος και ρυθµίσεις Κατανόηση Πολιτικές. Οι Πολιτικές είναι ειδικές, κρυφές ρυθµίσεις συστήµατος οι οποίες µπορούν να επιτρέψουν ή να περιορίσουν την πρόσβαση σε ρυθµίσεις συστήµατος, αντικείµενα ή υπηρεσίες. Οι Πολιτικές διαχειρίζονται εσωτερικά από τα Windows και διαφοροποιούνται ανάλογα µε την έκδοση του λειτουργικού συστήµατος. Πολλές Πολιτικές απαιτούν επανεκκίνηση του υπολογιστή ή του κέλυφους των Windows για να εφαρµοστούν. Τα Windows εφαρµόζουν την Πολιτική µόνο στο συνδεδεµένο χρήστη σε αντίθεση µε το Net Control 2 Classroom το οποίο µπορεί να εφαρµόσει τις πολιτικές σε όλους τους χρήστες. Το Net Control 2 Classroom µπορεί να διαχειριστεί µόνο τις πιο δηµοφιλείς πολιτικές σε σχέση µε τις περίπου 2000 πολιτικές που διαχειρίζονται τα ίδια τα Windows. Προφίλ. Τα προφίλ µπορούν να εφαρµοστούν χρησιµοποιώντας το εργαλείο Περιορισµοί ή από το menu εντολών Όλα τα Εργαλεία -> Πολιτικές Συστήµατος

97 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Το παράθυρο περιορισµών περιλαµβάνει δυο προκαθορισµένες λειτουργίες για γρήγορη πρόσβαση: Κατάσταση Επισκέπτη περιορισµός πρόσβασης στον Πίνακα Ελέγχου, στις ρυθµίσεις της Επιφάνειας Εργασίας και στη Γραµµή Εργασιών. Κανονική Κατάσταση απενεργοποιεί όλους τους περιορισµούς. Παραµετροποίηση για προχωρηµένους µπορεί να γίνει χρησιµοποιώντας το παράθυρο Προφίλ. Το παράθυρο περιλαµβάνει αρκετά προκαθορισµένα προφίλ και παρέχει τη δυνατότητα να δηµιουργήσετε τα δικά σας ή να τροποποιήσετε αυτά που υπάρχουν ήδη: Προκαθορισµένα Προφίλ: Disable Uninstall Tools απενεργοποιεί την πρόσβαση στην επιλογή Προσθαφαίρεση Προγραµµάτων του Πίνακα Ελέγχου Guest mode απενεργοποιεί την πρόσβαση στις πιο σηµαντικές ρυθµίσεις συστήµατος και φακέλους Master mode απενεργοποιεί όλους τους περιορισµούς. Επιτρέπει την κανονική πρόσβαση στις ρυθµίσεις συστήµατος και στους φακέλους. Τα προφίλ Guest Mode (default) και Master Mode (default) αντιστοιχούν στις επιλογές Κατάσταση Επισκέπτη και Κανονική Κατάσταση του εργαλείου Περιορισµοί. Αν αλλάξετε αυτά τα προφίλ, θα αλλάξουν αντίστοιχα και οι λειτουργίες των επιλογών

98 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Κουµπί Νέο για τη δηµιουργία νέου προφίλ. Κουµπί ιαγραφή για τη διαγραφή του επιλεγµένου προφίλ. Κουµπί Επεξεργασία για την τροποποίηση του επιλεγµένου προφίλ. Επιλέγοντας Νέο ή Επεξεργασία από το παράθυρο Αποστολή προφίλ θα ανοίξει το παράθυρο Επεξεργασία Πολιτικών, όπου µπορείτε να καθορίσετε τους περιορισµούς για το προφίλ: Όταν στέλνετε ένα προφίλ σε έναν επιλεγµένο υπολογιστή χρήστη µπορείτε να επιλέξετε τη ρύθµιση Εφαρµογή σε όλους τους χρήστες στο παράθυρο Αποστολή Προφίλ για να εφαρµοστεί το προφίλ σε όλους στους χρήστες. Με την επιλογή αυτής της ρύθµισης οι περιορισµοί θα εφαρµοστούν στους συνδεδεµένους χρήστες µόνο

99 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Πολλές πολιτικές απαιτούν επανεκκίνηση του Κέλυφους των Windows (Explorer) για να εφαρµοστούν. Για την εφαρµογή των ρυθµίσεων µπορείτε: - Να κάνετε επανεκκίνηση στον υπολογιστή χρήστη µετά την αποστολή του προφίλ - Αποσύνδεση του χρήστη και νέα επανασύνδεση - Χειροκίνητη επανεκκίνηση κέλυφους των Windows: τερµατίστε τη διεργασία explorer.exe χρησιµοποιώντας τη ιαχείριση Εργασιών και στη συνέχεια επανεκκινήστε την. Περιορισµοί Προγράµµατος. Η επιλογή Περιορισµοί Προγράµµατος παρέχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης προγραµµάτων και εφαρµογών στους αποµακρυσµένους υπολογιστές χρηστών. Για να επαναφέρετε όλους τους περιορισµούς και να ενεργοποιήσετε όλα τα προγράµµατα µε ένα κλικ: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο κουµπί Περιορισµοί που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων Έλεγχος κάντε κλικ στο κουµπί Ενεργοποίηση Όλων των Προγραµµάτων. Για να απενεργοποιήσετε ή ενεργοποιήσετε προγράµµατα: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο κουµπί Περιορισµοί που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων Έλεγχος στο παράθυρο Περιορισµοί κάντε κλικ στο Περιορισµοί Προγράµµατος

100 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά - θα εµφανιστεί το παραπάνω παράθυρο. Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να επιλέξει προγράµµατα τα οποία εκτελούνται στους υπολογιστές χρηστών (Σε λειτουργία) ή που είναι εγκατεστηµένα (Όλα τα προγράµµατα) ή να καθορίσει το πρόγραµµα αναζητώντας το στην καρτέλα Προσαρµογή. Αφού το εντοπίσει, µπορεί να το ενεργοποιήσει ( Προσθήκη ως ενεργό πρόγραµµα ) ή να το απενεργοποιήσει ( Προσθήκη ως ανενεργό πρόγραµµα ) επιλέγοντας την αντίστοιχη ρύθµιση που βρίσκεται στο δεξί µέρος του παραθύρου Περιορισµοί Προγράµµατος - κάντε κλικ στο κουµπί Προσθήκη στους περιορισµούς - για την εφαρµογή των περιορισµών επιλέξτε Εφαρµογή τώρα. Επιπλέον, η λίστα µε τα περιορισµένα προγράµµατα µπορεί να αποθηκευτεί και ως προφίλ. Το προφίλ µπορεί να σταλεί στους υπολογιστές χρηστών και να εφαρµοστεί µε ένα κλικ χρησιµοποιώντας το εργαλείο Προφίλ. Για την αποθήκευση της λίστας των περιορισµένων προγραµµάτων κάντε κλικ στο κουµπί Αποθήκευση προφίλ. Για τον έλεγχο Περιορισµών Προγραµµάτων χρησιµοποιώντας προφίλ: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο κουµπί Περιορισµοί στη γραµµή εργαλείων Έλεγχος από το πεδίο Περιορισµοί Προγραµµάτων και Εφαρµογών κάντε κλικ στο κουµπί Προφίλ Στο παράθυρο Αποστολή προφίλ:

101 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Επιλέξτε "Να διατηρηθεί ενεργό µετά την επανεκκίνηση" εάν θέλετε το προφίλ να διατηρηθεί ενεργό µετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή χρήστη. Επιλέξτε "Εφαρµογή σε όλους τους χρήστες" εάν θέλετε το προφίλ να εφαρµοστεί σε όλους τους λογαριασµούς χρηστών του αποµακρυσµένου υπολογιστή. Για την αποστολή του προφίλ κάντε κλικ στο κουµπί Αποστολή-Εκτέλεση. Για τη διαγραφή ενός προφίλ: επιλέξτε το προφίλ από τη λίστα κάντε κλικ στο κουµπί ιαγραφή επιβεβαιώστε τη διαδικασία Για την επεξεργασία ενός προφίλ: επιλέξτε το προφίλ από τη λίστα κάντε κλικ στο κουµπί Επεξεργασία επεξεργαστείτε το προφίλ κάντε κλικ στο κουµπί Αποθήκευση προφίλ Παράδειγµα: Πώς να απενεργοποιήσετε τα προγράµµατα Ζωγραφική και Αριθµοµηχανή των Windows: 1. Στο παράθυρο Αποστολή προφίλ επιλέξτε το κουµπί Νέο για τη δηµιουργία νέου προφίλ

102 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά 2. Θα εµφανιστεί το παράθυρο Περιορισµοί Προγράµµατος. Επιλέξτε την καρτέλα Προσαρµογή. 3. Βρείτε το όνοµα αρχείου για το πρόγραµµα Αριθµοµηχανή στο αριστερό µέρος του παραθύρου και προσθέστε το στη στήλη Περιορισµοί (στο δεξί µέρος του παραθύρου) πατώντας το πράσινο βέλος 4. Επιλέξτε λειτουργία περιορισµού που βρίσκεται στο κάτω δεξί µέρος του παραθύρου (ρύθµιση Προσθήκη ως ανενεργό πρόγραµµα ). Επιλέξτε Ενεργός περιορισµός µετά την επανεκκίνηση αν θέλετε το προφίλ να διατηρείται ενεργό µετά την επανεκκίνηση του υπολογιστή χρήστη. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για το πρόγραµµα της Ζωγραφικής

103 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Σηµείωση: Σας συνιστούµε να έχετε επιλεγµένο το πεδίο Παράκαµψη των διαδροµών στην περίπτωση που η διαδροµή για το πρόγραµµα στους υπολογιστές του ασκάλου και του χρήστη δεν είναι ταυτόσηµη. Από τις καρτέλες Σε λειτουργία και Όλα τα προγράµµατα µπορείτε να επιλέξετε µόνο εκτελέσιµα αρχεία (µε κατάληξη.exe). Όλα τα άλλα αρχεία (αρχεία help, εγχειρίδια κ.λ.π.) δεν µπορούν να προστεθούν. Αν δεν µπορείτε να βρείτε το πρόγραµµα από την καρτέλα Σε λειτουργία ή Όλα τα προγράµµατα, τότε µπορείτε να το προσθέσετε χρησιµοποιώντας την καρτέλα Προσαρµογή, καθορίζοντας τη διαδροµή για το πρόγραµµα στον υπολογιστή ή πληκτρολογώντας το όνοµα του προγράµµατος. Αν δεν γνωρίζετε σε ποιό σηµείο του υπολογιστή βρίσκεται το πρόγραµµα, µπορείτε να προσδιορίσετε τη διαδροµή ως εξής: - ανοίξτε τις ιδιότητες του προγράµµατος κάνοντας δεξί κλικ στο εικονίδιο της συντόµευσης

104 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά - Στο παράθυρο Ιδιότητες η πλήρη διαδροµή και το όνοµα του προγράµµατος εµφανίζονται στο πεδίο Προορισµός. 5. Αποθηκεύστε το νέο προφίλ κάνοντας κλικ στο κουµπί Αποθήκευση ως Προφίλ :

105 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Το νέο προφίλ θα προστεθεί στη λίστα µε τα διαθέσιµα προφίλ στο παράθυρο Αποστολή προφίλ: 6. Για να στείλετε το προφίλ στον υπολογιστή χρήστη επιλέξτε το από τη λίστα και κάντε κλικ στο κουµπί Αποστολή-Εκτέλεση

106 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Χαρακτηριστικά Ελέγχου Χαρακτηριστικά: Αποµακρυσµένη ιαχείριση Τερµατισµού: επανεκκίνηση, αποµακρυσµένος τερµατισµός υπολογιστών, αποσύνδεση χρηστών, µετάβαση υπολογιστή σε λειτουργία αδρανοποίησης ή αναµονής, εκκίνηση ή αφύπνιση υπολογιστών. Αποµακρυσµένη έναρξη και τερµατισµός προγραµµάτων, εφαρµογών και υπηρεσιών συστήµατος. ιαχείριση Αρχείων: αποµακρυσµένη αντιγραφή, µετονοµασία, διαγραφή, αναζήτηση και εκτέλεση αρχείων. Αποστολή/Λήψη: αποστολή εργασιών σε πολλούς υπολογιστές χρηστών και λήψη αυτών των εργασιών ταξινοµηµένες σύµφωνα µε το όνοµα χρήστη. Εργαλείο Κλειδώµατος: αποµακρυσµένο κλείδωµα και ξεκλείδωµα υπολογιστή χρήστη µε ένα κλικ. ιαχείριση Τερµατισµού Για να εφαρµόσετε τις λειτουργίες της διαχείρισης τερµατισµού: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο κουµπί Σβήσιµο από τη γραµµή εργαλείων Έλεγχος στο παράθυρο ιαχείριση Τερµατισµού επιλέξτε την επιθυµητή λειτουργία αν η επιλογή Εξαναγκαστικά είναι ενεργοποιηµένη, τότε η λειτουργία θα εφαρµοστεί εξαναγκαστικά χωρίς την εµφάνιση προτρεπτικού µηνύµατος στους υπολογιστές χρηστών για αποθήκευση εγγράφων, τερµατισµό προγραµµάτων κ.λ.π. Σηµείωση: η εντολή Αφύπνιση λειτουργεί µόνο όταν: Το χαρακτηριστικό Wake-up on LAN (WOL) είναι ενεργοποιηµένο στο CMOS BIOS Set up κάθε υπολογιστή. Συχνά αυτό το χαρακτηριστικό βρίσκεται στην καρτέλα "Power Management Set up " ως µια από τις παρακάτω εκδοχές: Wake-up on

107 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά LAN, WOL, Resume by PCI ή Resume by Network Adapter. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τον τρόπο που θα ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό ανατρέξτε στον οδηγό χρήσης του υπολογιστή ή της µητρικής πλακέτας. Η κάρτα δικτύου πρέπει να υποστηρίζει το χαρακτηριστικό Wake-up on LAN. Το Net Control 2 Classroom πρέπει να έχει συνδεθεί µε τον υπολογιστή τουλάχιστον µια φορά. Στην πρώτη σύνδεση το στοιχείο διαχειριστή καταγράφει την MAC διεύθυνση της κάρτας δικτύου του υπολογιστή χρήστη που απαιτείται για τον χαρακτηρισµό WOL ιαχείριση Προγραµµάτων Για την αποµακρυσµένη έναρξη ή τον τερµατισµό ενός προγράµµατος, µίας εφαρµογής ή µίας υπηρεσίας συστήµατος: επιλέξτε υπολογιστή χρήστη Κάντε κλικ στο κουµπί Προγράµµατα που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων Ρυθµίσεις Ελέγχου Καρτέλα Τερµατισµός Προγράµµατος :

108 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Επιλέξτε τη διεργασία από τη λίστα και κάντε κλικ στο κουµπί Τερµατισµός Προγράµµατος για να τερµατίσετε το πρόγραµµα. Πριν τον τερµατισµό, µπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε το πρόγραµµα κάνοντας κλικ στο κουµπί Απενεργοποίηση Προγράµµατος. Σε αυτή την περίπτωση, ο αποµακρυσµένος χρήστης δεν θα µπορεί να ξεκινήσει ξανά το πρόγραµµα µέχρι να γίνει επανεκκίνηση στον υπολογιστή ή να σταλεί στον υπολογιστή χρήστη το προφίλ Ενεργοποίηση Όλων των Προγραµµάτων από το εργαλείο Περιορισµοί. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το εργαλείο Περιορισµοί δείτε παραπάνω το αντίστοιχο κεφάλαιο. Όταν η επιλογή Μόνο Εφαρµογές είναι ενεργοποιηµένη, εµφανίζονται στη λίστα µόνο εφαρµογές (προγράµµατα που έχουν ορατά παράθυρα). Οι καρτέλες Όλα τα προγράµµατα και Επιφάνεια Εργασίας περιλαµβάνουν λίστα συντοµεύσεων του menu Όλα τα προγράµµατα από την επιλογή Έναρξη και την Επιφάνεια Εργασίας αντίστοιχα. Καρτέλα Γραµµή Εντολών Η καρτέλα Γραµµή Εντολών σας επιτρέπει αποµακρυσµένα να ξεκινήσετε

109 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά προγράµµατα, να ανοίξετε αρχεία ή URLs χρησιµοποιώντας τη γραµµή εντολών. Το πεδίο Εκτελέσιµη εντολή για MSDOS παρέχει τη δυνατότητα εκτέλεσης εντολών µέσω της Γραµµής Εντολών DOS των windows. Στην καρτέλα Υπηρεσίες το Net Control 2 Classroom εµφανίζει όλες τις υπηρεσίες συστήµατος που είναι εγκατεστηµένες στον υπολογιστή χρήστη. Μπορείτε αποµακρυσµένα να ξεκινήσετε τις υπηρεσίες, να τις τερµατίσετε ή να τις διακόψετε: ιαχείριση Αρχείων Χρησιµοποιώντας τη ιαχείριση Αρχείων µπορείτε να εφαρµόσετε αποµακρυσµένα τις εξής λειτουργίες: αντιγραφή αρχείων από και σε υπολογιστές χρηστών µετονοµασία και διαγραφή αρχείων στον τοπικό υπολογιστή και υπολογιστή χρήστη εκτέλεση προγραµµάτων και άνοιγµα εγγράφων τοπικά και αποµακρυσµένα αναζήτηση αρχείων στους φακέλους των αποµακρυσµένων υπολογιστών δηµιουργία νέου φακέλου

110 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά αλλαγή χαρακτηριστικών αρχείου αποστολή περιεχοµένου ενός φακέλου και αυτόµατη εκτέλεση καθορισµένων αρχείων από αυτό το φάκελο. Εικονικός δίσκος. Εξ ορισµού και για λόγους ασφαλείας, το Net Control 2 Classroom εκτελεί όλες τις λειτουργίες διαχείρισης αρχείων µόνο στην εικονική µονάδα ( NC2: ). Η φυσική θέση της µονάδας είναι στο φάκελο NC2 Common Files που βρίσκεται στην Επιφάνεια Εργασίας κάθε αποµακρυσµένου υπολογιστή, οπότε αντιγράφοντας το αρχείο στη µονάδα NC2: έχει σαν αποτέλεσµα την τοποθέτησή του στο φάκελο NC2 Common Files στον υπολογιστή του χρήστη. Ωστόσο η λειτουργία αυτή εξαρτάται από τα δικαιώµατα ιαχείρισης Αρχείων στον υπολογιστή του χρήστη: Όταν τα δικαιώµατα ιαχείρισης Αρχείων είναι ανενεργά (δεν είναι επιλεγµένα), όλες οι λειτουργίες των αρχείων θα είναι ανενεργές Όταν η επιλογή Για τον καθορισµένο φάκελο µόνο είναι ενεργή, τότε η διαχείριση αρχείων είναι δυνατή µόνο για την εικονική µονάδα NC2:. Όταν η επιλογή είναι ανενεργή (δεν είναι επιλεγµένη), οι λειτουργίες διαχείρισης αρχείων µπορούν να εφαρµοστούν σε όλες τις µονάδες και φακέλους Για να δείτε τις ρυθµίσεις δικαιωµάτων κάντε κλικ στο εικονίδιο στη Γραµµή Εργαλείων γρήγορης εκκίνησης (System Tray) του αποµακρυσµένου υπολογιστή και στη συνέχεια επιλέξτε Παραµετροποίηση Τα δικαιώµατα καθορίζονται στην καρτέλα Ασφάλεια στο παράθυρο διαλόγου παραµετροποίησης Για καθορισµό δικαιωµάτων αποµακρυσµένα: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών επιλέξτε από το menu εντολών N -> Ρυθµίσεις -> Ρυθµίσεις Αποµακρυσµένου Υπολογιστή κάντε όλες τις απαραίτητες ρυθµίσεις (όλες οι ρυθµίσεις µπορούν να επανέλθουν στις προκαθορισµένες) στην καρτέλα Ασφάλεια καθορίστε τα επιθυµητά δικαιώµατα επιλέξτε το κουµπί OK

111 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Εργαλείο Αποστολή/Λήψη Το Εργαλείο Αποστολή/Λήψη επιτρέπει στον Εκπαιδευτικό την αποστολή αρχείων στους αποµακρυσµένους υπολογιστές µε ένα κλικ. Στη συνέχεια, τα αρχεία αυτά µπορούν να ληφθούν από τους υπολογιστές χρηστών στον

112 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά υπολογιστή του ασκάλου και να ταξινοµηθούν µε βάση το όνοµα του υπολογιστή. Για να χρησιµοποιήσετε τα εργαλεία Αποστολής/Λήψης: Κάντε κλικ στο κουµπί Αποστ./Λήψη που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων Έλεγχος Στο παράθυρο Αποστολή/Λήψη Εργασιών: Για την αποστολή αρχείων: κάντε κλικ στο κουµπί Προσθήκη καθορίστε την τοπική διαδροµή του αρχείου επαναλάβετε τα παραπάνω βήµατα µέχρι να επιλέξετε όλα τα επιθυµητά αρχεία στο drop down menu Φάκελοι αρχείων στον υπολογιστή του χρήστη καθορίστε το φάκελο στον αποµακρυσµένο υπολογιστή όπου το αρχείο ή τα αρχεία θα αποθηκευτούν κάντε κλικ στο κουµπί Έναρξη! Για την αφαίρεση αρχείων από τη λίστα αρχείων για αποστολή: επιλέξτε το αρχείο από τη λίστα Αρχεία για αποστολή

113 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά επιλέξτε Αφαίρεση Για την αποθήκευση της λίστας των αρχείων για αποστολή: προσθέστε τα επιθυµητά αρχεία στη λίστα κάντε κλικ στο κουµπί Αποθήκευση Για να στείλετε µια λίστα από αρχεία: κάντε κλικ στο κουµπί Φόρτωση αναζητήστε την αποθηκευµένη λίστα τοπικά (εµφανίζεται ως αρχείο *.ncfcol) κάντε κλικ στο κουµπί Άνοιγµα καθορίστε τη διαδροµή που θα αποθηκευτούν τα αρχεία στον αποµακρυσµένο υπολογιστή κάντε κλικ στο κουµπί Έναρξη! Για τη λήψη εργασιών: στο παράθυρο Αποστολή/Λήψη Εργασιών επιλέξτε την καρτέλα Λήψη καθορίστε το αρχείο ή τη λίστα των αρχείων που θα ληφθούν Καθορίστε τον φάκελο που βρίσκονται τα αρχεία στον υπολογιστή του χρήστη καθορίστε τη διαδροµή/µέρος που θα αποθηκευτούν τα αρχεία τοπικά κάντε κλικ στο κουµπί Έναρξη!. Μηνύµατα Χαρακτηριστικά: εµφάνιση γραπτού µηνύµατος πλήρης οθόνης στους υπολογιστές των χρηστών εµφάνιση γραπτών µηνυµάτων σε παράθυρα διαλόγου αποµακρυσµένα εµφάνιση εικόνων (σε παράθυρο πλήρης οθόνης) εµφάνιση εικόνων µε σχόλια κειµένου αποµακρυσµένη αναπαραγωγή δειγµάτων ήχου αποµακρυσµένη αλλαγή έντασης ήχου αποµακρυσµένη απόκρυψη µηνυµάτων πλήρης οθόνης. Για να στείλετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω µηνύµατα:

114 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά επιλέξτε υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο κουµπί Μηνύµατα που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων Μηνύµατα Καθορίστε τον τύπο του µηνύµατος (αρχείο κειµένου, εικόνας ή ήχου κ.λ.π.) και κάντε κλικ στο αντίστοιχο κουµπί Αποστολή. Χαρακτηριστικά Οµιλίας. Η ιαχείριση Οµιλίας επιτρέπει τη µονόδροµη ή αµφίδροµη επικοινωνία µεταξύ των υπολογιστών: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο κουµπί Οµιλία της γραµµής εργαλείων ή επιλέξτε την εντολή ιαχείριση Οµιλίας από το menu Όλα τα Εργαλεία. Στο παράθυρο ιαχείριση Οµιλίας: Το κουµπί Μικρόφωνο ενεργοποιεί και απενεργοποιεί το µικρόφωνο στον υπολογιστή χρήστη

115 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Το κουµπί Τερµατισµός τερµατίζει την επικοινωνία µε τον επιλεγµένο παραλήπτη. Το κουµπί Τερµατισµός όλων τερµατίζει την επικοινωνία και κλείνει το παράθυρο ιαχείριση Οµιλίας. Συνοµιλία Το Net Control 2 Classroom περιλαµβάνει πολλά χαρακτηριστικά συνοµιλίας: Συνοµιλία, έναρξη από τον Εκπαιδευτικό: Για να ξεκινήσει η συνοµιλία µε αποµακρυσµένους χρήστες: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών στην καρτέλα Μηνύµατα επιλέξτε το κουµπί Συνοµιλία Το Net Control 2 Classroom θα ξεκινήσει µια νέα συνοµιλία και θα ανοίξει ένα παράθυρο συνοµιλίας στον υπολογιστή του χρήστη. Για να τερµατίσετε µια συνοµιλία, κλείστε την καρτέλα ή το Παράθυρο Συνοµιλίας. Αιτήµατα Βοήθειας Χρήστη. Κάθε χρήστης µπορεί να στείλει ένα Αίτηµα βοήθειας σε οποιονδήποτε συνδεδεµένο Εκπαιδευτικό. Για να ξεκινήσετε µια συνοµιλία µε έναν Εκπαιδευτικό, επιλέξτε το εικονίδιο του Net Control 2 Classroom που βρίσκεται στο menu Γρήγορης Εκκίνησης και επιλέξτε Αποστολή Αιτήµατος Βοήθειας στους ιαχειριστές από το menu:

116 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Επιλέξτε µία ή περισσότερες IP διευθύνσεις/ονόµατα συνδεδεµένων διαχειριστών, γράψτε ένα µήνυµα αν θέλετε και πατήστε OK. Στον υπολογιστή του ασκάλου, το Net Control 2 Classroom θα εµφανίσει το αίτηµα: Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να το αποδεχτεί ή να το απορρίψει, µπορεί επίσης να δηµιουργήσει έναν κανόνα για την απενεργοποίηση ή ενεργοποίηση όλων των µελλοντικών αιτηµάτων βοήθειας. Όταν η επιλογή Αυτόµατη απάντηση σε όλα τα αιτήµατα βοήθειας. Θα χρησιµοποιηθεί η τρέχουσα απάντηση είναι ενεργή, τότε η τρέχουσα απάντηση θα χρησιµοποιηθεί σε όλα τα µελλοντικά αιτήµατα βοήθειας. Για να αλλάξετε αυτή τη λειτουργία, επιλέξτε N - > Ρυθµίσεις Ρυθµίσεις Ελέγχου και στην καρτέλα Εντολές τροποποιήστε τη ρύθµιση στην οµάδα Αιτήµατα βοήθειας :

117 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά SyncPlayer Χρησιµοποιώντας το εργαλείο SyncPlayer µπορείτε να αναπαράγετε video και ήχο στους υπολογιστές του ασκάλου και του Χρήστη ταυτόχρονα. Τα αρχεία Πολυµέσων πρέπει να είναι τοποθετηµένα στο ίδιο σηµείο (δίσκο ή φάκελο) στους υπολογιστές του ασκάλου και του Χρήστη. Εάν δεν είναι δυνατή η αντιγραφή των αρχείων σε όλους τους υπολογιστές των χρηστών, τοποθετήστε τα αρχεία πολυµέσων στο διακοµιστή αρχείων ή θέστε το φάκελο που είναι τοποθετηµένα τα αρχεία σε κοινόχρηστη χρήση µέσα στο δίκτυο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε την κοινή χρήση του δικτύου ανατρέξτε στις οδηγίες των Windows. Για να χρησιµοποιήσετε το Εργαλείο SyncPlayer: επιλέξτε έναν ή περισσότερους υπολογιστές χρήστη κάντε κλικ στο κουµπί SyncPlayer που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων Μηνύµατα Στο παράθυρο Sync Media Player:

118 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Κουµπιά διαχείρισης λίστας Αναπαραγωγής: Προσθήκη αρχείων προσθήκη αρχείου στη λίστα αναπαραγωγής Αφαίρεση αρχείων αφαίρεση αρχείου στη λίστα αναπαραγωγής Άνοιγµα λίστας αναπαραγωγής Άνοιγµα λίστας αναπαραγωγής από αρχείο Αποθήκευση λίστας αναπαραγωγής Αποθήκευση λίστας αναπαραγωγής σε αρχείο. Οι εντολές αναπαραγωγής είναι αντίστοιχα: πίσω, αναπαραγωγή, διακοπή, παύση και µπροστά. Εργαλείο Πίνακα Το Net Control 2 Classroom περιλαµβάνει τη δυνατότητα χρήσης κοινόχρηστου πίνακα µε τους αποµακρυσµένους χρήστες. Για την έναρξη λειτουργίας του πίνακα: στην καρτέλα Μηνύµατα επιλέξτε υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο κουµπί Πίνακας ή επιλέξτε Άνοιγµα Πίνακα από τον

119 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά υποκατάλογο του Πίνακα το Net Control 2 Classroom θα ξεκινήσει το εργαλείο πίνακα στους υπολογιστές των χρηστών. Όλες οι ενέργειες που θα εκτελεστούν στον πίνακα από τον Εκπαιδευτικό θα αναπαραχθούν στους υπολογιστές των χρηστών. Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να επιτρέψει ή να απαγορεύσει την πρόσβαση των χρηστών στη λειτουργία της σχεδίασης χρησιµοποιώντας τις ρυθµίσεις του menu Πίνακας Ενεργοποίηση Λειτουργίας Σχεδίασης ή Απενεργοποίηση Λειτουργίας Σχεδίασης

120 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Για να τερµατίσετε τη λειτουργία του Πίνακα, κλείστε το παράθυρο Πίνακας ή επιλέξτε Τερµατισµός Ανοιχτών Πινάκων από το menu Πίνακας. Εργαλείο Quiz Χρησιµοποιώντας το Εργαλείο Quiz µπορείτε να δηµιουργήσετε, να στείλετε και να αποθηκεύσετε τα quiz. Για να δηµιουργήσετε ένα quiz: κάντε κλικ στο ηµιουργία Quiz που βρίσκεται στο menu Quiz της καρτέλας Μηνύµατα στο παράθυρο ηµιουργία Quiz επιλέξτε Νέα Εργασία στο κουµπί ηµιουργία νέας σελίδας επιλέξτε το πρότυπο που θέλετε να χρησιµοποιήσετε και τον αριθµό των απαντήσεων για κάθε ερώτηση. Το Net Control 2 Classroom περιλαµβάνει πολλά προκαθορισµένα πρότυπα για τη δηµιουργία σελίδας quiz. Επιπλέον, ο Εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει το πρότυπο Custom και να δηµιουργήσει το quiz από την αρχή Για παράδειγµα: αν επιλέξετε το πρότυπο Check box 1 και καθορίσετε τον αριθµό των απαντήσεων να είναι 3, το παράθυρο ηµιουργία Quiz θα έχει την εξής µορφή:

121 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Για να αλλάξετε το κείµενο σε κάθε πιθανή απάντηση, επιλέξτε το και γράψτε το νέο κείµενο. Επιλέγοντας οποιοδήποτε αντικείµενο στο παράθυρο του quiz, εµφανίζονται στο δεξί µέρος του παραθύρου οι ιδιότητές του. Η καρτέλα Σελίδα επιτρέπει τον καθορισµό χρονικού ορίου για κάθε σελίδα Η καρτέλα Quiz επιτρέπει τον καθορισµό χρονικού ορίου για ολόκληρο το quiz. Κατά τη δηµιουργία των quiz, ο Εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει τα ακόλουθα στοιχεία: - Ετικέτες κειµένου, επεξεργάσιµα κουτιά, κουµπιά πολλαπλών επιλογών και κουµπιά µιας επιλογής: - Εικόνες γραφικών, εικόνες γραφικών µε δυνατότητα κλικ και προσαρµογή εικόνας φόντου: - Τοποθέτηση αντικειµένων µε διαφορετικούς τρόπους:

122 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά - Όταν ολοκληρωθούν όλες οι σελίδες του quiz από την επιλογή Αρχείο Αποθήκευση ή Αποθήκευση ως µπορείτε να αποθηκεύσετε το quiz. Για να επεξεργαστείτε ένα quiz: κάντε κλικ στο κουµπί Quiz στην καρτέλα Μηνύµατα επιλέξτε ένα quiz από τη λίστα του παραθύρου διαλόγου κάντε κλικ στο κουµπί Επεξεργασία θα ανοίξει το παράθυρο Quiz Constructor. Για να στείλετε ένα quiz: κάντε κλικ στο κουµπί Quiz στην καρτέλα Μηνύµατα επιλέξτε ένα quiz από τη λίστα του παραθύρου διαλόγου επιλέξτε Εκτέλεση για την αναπαραγωγή ενός quiz που βρίσκεται σε έναν αποµακρυσµένο υπολογιστή ή επιλέξτε Αποστολή- Εκτέλεση για την αναπαραγωγή ενός quiz που βρίσκεται στον υπολογιστή του ασκάλου Αν το quiz έχει αποθηκευτεί σε διαφορετικό φάκελο από αυτόν που δηµιουργείται στην τυπική εγκατάσταση του Net Control 2 Classroom (%COMMONDOCUMENTS%\Net Control 2\Quiz Files), ο Εκπαιδευτικός µπορεί να το αναζητήσει κάνοντας κλικ στο κουµπί Αποστολή από το αρχείο στην επιλογή Ρυθµίσεις για Προχωρηµένους :

123 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Ο Εκπαιδευτικός µπορεί να ορίσει µια διαφορετική προεπιλεγµένη διαδροµή προβολής quiz χρησιµοποιώντας το κουµπί Χρήση άλλου φακέλου για µια καθορισµένη διαδικασία Αποστολής Quiz. Για παράδειγµα, αν τα quiz είναι αποθηκευµένα στο φάκελο Τα έγγραφα µου, ο Εκπαιδευτικός µπορεί να τα επιλέξει και στη συνέχεια να κάνει κλικ στο OK

124 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Στο παράθυρο Αποστολή Quiz θα εµφανιστούν όλα τα quiz που είναι αποθηκευµένα σε αυτό το φάκελο: Για να ξεκινήσετε ένα quiz από φάκελο που βρίσκεται στον υπολογιστή του χρήστη σε µη προεπιλεγµένο φάκελο, επιλέξτε ώστε διαδροµή και όνοµα αρχείου στον αποµακρυσµένο Η/Υ

125 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Προσδιορίστε την διαδροµή για το αρχείο στον υπολογιστή του χρήστη και κάντε κλικ στο κουµπί OK. Αντί να εισάγετε το όνοµα αρχείου του quiz, ο Εκπαιδευτικός µπορεί να επιλέξει ιαχείριση Αρχείων για να αναζητήσει αρχεία quiz στον υπολογιστή του χρήστη. Για να προσθέσετε ένα αρχείο χρησιµοποιώντας τη ιαχείριση Αρχείων, αναζητήστε το και επιλέξτε το από το πεδίο ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ και µετά επιλέξτε το κουµπί Άνοιγµα Αρχείου. Όταν το quiz σταλεί και ξεκινήσει, η αρχική οθόνη που θα εµφανίσει το Net Control 2 Classroom σε κάθε υπολογιστή χρήστη είναι η εξής: Και το παράθυρο Παρακολούθηση Quiz θα εµφανιστεί στον υπολογιστή του ασκάλου:

126 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Για να ξεκινήσει η δοκιµασία στους υπολογιστές των χρηστών, επιλέξτε τους στο παράθυρο Παρακολούθηση και κάντε κλικ στο κουµπί Έναρξη. Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την ταυτόχρονη έναρξη της δοκιµασίας σε όλους τους υπολογιστές των χρηστών. Η εξέλιξη της δοκιµασίας και στατιστικά στοιχεία θα εµφανιστούν στο παράθυρο Παρακολούθηση. Εργαλείο Γρήγορη Ερώτηση Το Εργαλείο Γρήγορη Ερώτηση παρέχει έναν εύκολο τρόπο για τη δηµιουργία γρήγορων ερωτήσεων για τους επιλεγµένους χρήστες. Για να χρησιµοποιήσετε το Εργαλείο Γρήγορη Ερώτηση: επιλέξτε έναν ή περισσότερους υπολογιστές χρηστών επιλέξτε το κουµπί Ερωτήσεις που βρίσκεται στη γραµµή εργαλείων Μηνύµατα δώστε την ερώτηση και επιλέξτε από τη λίστα τις πιθανές απαντήσεις επιλέξτε OK

127 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Η ερώτηση θα σταλεί στον υπολογιστή του χρήστη. Μόλις η ερώτηση απαντηθεί, ο Εκπαιδευτικός θα δει το παράθυρο Γρήγορα Αποτελέσµατα Έρευνας : Καταγραφή Επιφάνειας Εργασίας Χαρακτηριστικά: καταγραφή ενεργειών στην επιφάνεια εργασίας του ασκάλου προσθήκη ηχητικού σχολιασµού αποστολή και αναπαραγωγή καταγραφής στον υπολογιστή του χρήστη

128 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά οποιαδήποτε στιγµή. Για να δηµιουργήσετε µια καταγραφή, κάντε κλικ στο κουµπί Εγγραφή από τη γραµµή εργαλείων Καταγραφή Επιφάνειας Εργασίας. Η επιλογή Εγγραφή Επιφάνειας Εργασίας θα σας παρακινήσει να επιλέξετε την τοποθεσία που θα αποθηκευτεί το αρχείο που θα δηµιουργηθεί από την εγγραφή. Για να διακόψετε την εγγραφή, επιλέξτε το κουµπί ιακοπή Εγγραφής από τη Γραµµή Εργαλείων. Για την αναπαραγωγή της εγγραφής, επιλέξτε το κουµπί Αναπ/γωγή από τη γραµµή εργαλείων Καταγραφή Επιφάνειας Εργασίας και καθορίστε το αρχείο που θα αναπαραχθεί. Για την αναπαραγωγή του αρχείου στον υπολογιστή του χρήστη (όταν το αρχείο βρίσκεται στον αποµακρυσµένο υπολογιστή) επιλέξτε το κουµπί Play Rmt (Αναπαραγωγή αρχείου εγγραφής στον αποµακρυσµένο υπολογιστή), καθορίστε την τοποθεσία του αρχείου και επιλέξτε OK. Για την αποστολή και αναπαραγωγή αρχείου εγγραφής στους υπολογιστές των χρηστών: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών επιλέξτε το κουµπί Send&Play ( Αποστολή και Αναπαραγωγή Εγγραφής ) και καθορίστε το αρχείο που θέλετε να στείλετε και να αναπαράγετε στους υπολογιστές των χρηστών. Εργαλεία για Προχωρηµένους Η καρτέλα Εργαλεία για Προχωρηµένους περιλαµβάνει τα εξής χαρακτηριστικά: - Καταγραφή καταγραφή διαφόρων τύπων συµβάντων στους υπολογιστές των χρηστών. Όταν το χαρακτηριστικό αυτό είναι ενεργοποιηµένο στον υπολογιστή του χρήστη δεν απαιτείται συνεχώς ενεργή σύνδεση. - Επόπτης απευθείας παρακολούθηση συµβάντων στους υπολογιστές των χρηστών. - ιαχείριση ίσκων: αποµακρυσµένη έναρξη λειτουργίας διαχείρισης δίσκων: έλεγχος για σφάλµατα, ανασυγκρότηση, διαχείριση Κάδου Ανακύκλωσης κ.λ.π. - Μοίρασµα: αποµακρυσµένος έλεγχος των κοινόχρηστων πόρων του δικτύου (φάκελοι και εκτυπωτές). - Ρυθµίσεις Χρήστη παρέχει γρήγορη πρόσβαση στις ρυθµίσεις της µονάδας χρήστη

129 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά - Εργαλείο Εγκατάστασης Lan χρησιµοποιείται για την εγκατάσταση του λογισµικού µέσα στο δίκτυο. ιαχείριση ίσκων Χρησιµοποιώντας τη ιαχείριση ίσκων, µπορείτε να ξεκινήσετε πολλές λειτουργίες δίσκων αποµακρυσµένα: επιλέξτε υπολογιστές χρηστών κάντε κλικ στο κουµπί Ρυθµίσεις από τη γραµµή εργαλείων Εργαλεία για Προχωρηµένους στο παράθυρο διαλόγου ιαχείριση ίσκων επιλέξτε τη µονάδα επιλέξτε λειτουργία: Έλεγχος δίσκων για να ξεκινήσει το πρόγραµµα ελέγχου δίσκων (ή Scandisk) στην αποµακρυσµένη πλευρά το πρόγραµµα θα κάνει αυτόµατη διόρθωση λαθών αν η επιλογή Αυτόµατη διόρθωση λαθών είναι ενεργοποιηµένη Ανασυγκρότηση δίσκων έναρξη προγράµµατος ανασυγκρότησης για τους επιλεγµένους δίσκους του αποµακρυσµένου υπολογιστή ιαγραφή προσωρινών αρχείων διαγραφή όλων των αρχείων που βρίσκονται στο φάκελο Προσωρινά αρχεία του αποµακρυσµένου συστήµατος Άδειασµα Κάδου Ανακύκλωσης άδειασµα του Κάδου Ανακύκλωσης στον υπολογιστή του χρήστη

130 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά ιαχείριση Κοινόχρηστων Πόρων Η ιαχείριση κοινόχρηστων πόρων παρέχει έναν εύκολο τρόπο για να διαχειριστείτε τους κοινόχρηστους πόρους του δικτύου αποµακρυσµένα. Για να χρησιµοποιήσετε τα χαρακτηριστικά της διαχείρισης κοινόχρηστων πόρων οι κατάλληλες υπηρεσίες συστήµατος στον υπολογιστή του χρήστη πρέπει να είναι ενεργές (σε λειτουργία) και τα δικαιώµατα του Net Control 2 Classroom στον αποµακρυσµένο υπολογιστή πρέπει να επιτρέπουν την αποµακρυσµένη διαχείριση αρχείων (σε όλους τους φακέλους). Το δικαίωµα αυτό είναι ανενεργό για λόγους ασφαλείας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τις ρυθµίσεις για τα δικαιώµατα διαχείρισης αρχείων, δείτε την ενότητα ιαχείριση Αρχείων. Για να χρησιµοποιήσετε τη ιαχείριση Κοινόχρηστων Πόρων: επιλέξτε υπολογιστή χρήστη (δεν µπορεί να εφαρµοστεί σε πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα) επιλέξτε το κουµπί Μοίρασµα από τη γραµµή εργαλείων Εργαλεία για Προχωρηµένους στο κουµπί ιαχείριση Κοινόχρηστων Πόρων: ηµιουργία νέου κοινόχρηστου φακέλου ή κοινόχρηστου εκτυπωτή: επιλέξτε το κουµπί Νέο καθορίστε το όνοµα δικτύου για τον κοινόχρηστο πόρο (φάκελο ή εκτυπωτή) καθορίστε περιγραφή (προαιρετικά) καθορίστε την τοπική διαδροµή για το φάκελο ή τη συσκευή αν το προφίλ εφαρµοστεί σε Windows 95/98/ME, στο πεδίο Κωδικός

131 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά µπορείτε να ορίσετε τον απαραίτητο κωδικό πρόσβασης στο πεδίο ικαιώµατα καθορίστε τα δικαιώµατα πρόσβασης επιλέξτε τύπο συσκευής µονάδα δίσκου (φάκελος) ή εκτυπωτή επιλέξτε Εφαρµογή αλλαγών για να προσθέσετε τη νέα συσκευή στο κοινόχρηστο προφίλ επιλέξτε Αποστολή αλλαγών για να στείλετε το προφίλ στον υπολογιστή του χρήστη. Για τη διαγραφή κοινόχρηστων πόρων: επιλέξτε τον από τη λίστα των κοινόχρηστων συσκευών επιλέξτε το κουµπί ιαγραφή όταν κάνετε όλες τις αλλαγές, κάντε κλικ στο κουµπί Αποστολή αλλαγών για την εφαρµογή των αλλαγών στον αποµακρυσµένο υπολογιστή. Για να τροποποιήσετε τις ιδιότητες των κοινόχρηστων πόρων: επιλέξτε πόρο από τη λίστα των κοινόχρηστων συσκευών αλλάξτε τις ιδιότητες των κοινόχρηστων πόρων επιλέξτε Εφαρµογή αλλαγών για να εφαρµοστούν οι αλλαγές στο προφίλ επιλέξτε Αποστολή αλλαγών για την αποστολή του προφίλ στον υπολογιστή χρήστη. Παρακολούθηση Χαρακτηριστικά: σε πραγµατικό χρόνο παρακολούθηση πολλών συµβάντων στον αποµακρυσµένο υπολογιστή: συµβάντα έναρξης/διακοπής προγραµµάτων συµβάντα αλλαγής/ενεργοποίησης προγραµµάτων αιτήµατα αναζητήσεων στο web συµβάντα συστήµατος: προσθήκη νέων συσκευών, συµβάντα ηµέρας/ώρας, σύνδεση/αποσύνδεση χρηστών κ.λ.π

132 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά παρακολούθηση χωρίς σύνδεση (αυτόνοµη) και καταγραφή συµβάντων, διαχείριση καταγραφής. Επόπτης Συµβάντων Για να παρακολουθείτε τα συµβάντα σε πραγµατικό χρόνο: επιλέξτε υπολογιστές κάντε κλικ στο κουµπί Επόπτης ( Επόπτης Συµβάντων ) στη γραµµή εργαλείων Εργαλεία για Προχωρηµένους. Στο παράθυρο Επόπτης Συµβάντων: επιλέξτε το κουµπί Τέλος Προγράµ. για να τερµατίσετε το επιλεγµένο πρόγραµµα επιλέξτε το κουµπί Αποθήκευση ως για να αποθηκεύσετε το περιεχόµενο της καταγραφής σε αρχείο τύπου CSV (το οποίο υποστηρίζεται από το Microsoft Excel και άλλα προγράµµατα λογιστικών φύλλων) Κάντε κλικ στην οµάδα επιλογών Επόπτης Συµβάντων για να αλλάξετε τους τύπους των συµβάντων που θα παρακολουθούνται από την εφαρµογή

133 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Καταγραφέας Συµβάντων Ο Καταγραφέας Συµβάντων, όταν είναι ενεργοποιηµένος, καταγράφει τα καθορισµένα συµβάντα σε λειτουργία εκτός σύνδεσης (δεν απαιτείται ενεργή σύνδεση Net Control 2 Classroom). Αυτή η καταγραφή µπορεί να ζητηθεί από τον Εκπαιδευτικό ανά πάσα στιγµή. Για να ενεργοποιήσετε την καταγραφή Συµβάντων: επιλέξτε υπολογιστή χρήστη Κάντε κλικ στην επιλογή Καταγραφή ( Καταγραφέας Συµβάντων ) στη γραµµή εργαλείων Εργαλεία για Προχωρηµένους

134 Net Control 2 Οδηγός Χρήσης. Εργαλεία και Χαρακτηριστικά Στο παράθυρο Καταγραφέας Συµβάντων: Ενεργοποιήστε την επιλογή Ενεργοποίηση Καταγραφέα Συµβάντων Προαιρετικά µπορείτε να αλλάξετε τη διαδροµή στο αρχείο καταγραφής, όπου το Net Control 2 Classroom θα αποθηκεύει τις πληροφορίες συµβάντων. Το %WINDIR% αναφέρεται στο φάκελο εγκατάστασης των windows, το %TEMP% αναφέρεται στο φάκελο προσωρινών αρχείων χρήστη, το %SYSDIR% στο φάκελο συστήµατος των windows - Windows System directory. Αν η επιλογή Κωδικοποίηση αρχείου καταγραφής είναι ενεργή, τότε το Net Control 2 Classroom θα κωδικοποιήσει το αρχείο ώστε να αποτραπεί η ανάγνωσή του το Net Control 2 Classroom καθαρίζει το αρχείο καταγραφής κάθε εβδοµάδα από προεπιλογή. Μπορείτε να αλλάξετε αυτή τη ρύθµιση από το πεδίο Άδειασµα αρχείου καθορίστε ποιοι τύποι συµβάντων θα πρέπει να παρακολουθούνται Κάντε κλικ στην επιλογή Αποστολή αλλαγών για να εφαρµόσετε τις αλλαγές. Για να λάβετε ένα αρχείο καταγραφής από έναν αποµακρυσµένο υπολογιστή, κάντε κλικ στην επιλογή Λήψη καταγραφής και επιλέξτε ποιοί τύποι συµβάντων πρέπει να περιλαµβάνονται στην τελική καταγραφή

http://www.advanced-ip-scanner.com/gr/ Σο Advanced IP Scanner είναι μια γρήγορη και αξιόπιστη λύση σάρωσης δικτύου. ας επιτρέπει εύκολα και γρήγορα να ανακτήσετε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα 1. Εγκατάσταση 2. Εισαγωγή 3. Σύνδεση 4. Ρυθµίσεις 2.1 Περιοχή εργασιών και πλοήγησης 2.2 Περιοχή απεικόνισης "Λεπτοµέρειες" 2.3 Περιοχή απεικόνισης "Στατιστικά" 4.1 Προφίλ 4.2 ίκτυο 4.2.1

Διαβάστε περισσότερα

Marmitek UltraViewPro 1

Marmitek UltraViewPro 1 IP CAMERA SERIES IP Eye Anywhere 10 11 20 21 470 IP RoboCam 10 11 21 541 641 ULTRAVIEW PRO ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1..1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ....1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.. 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ......3 ΧΡΗΣΗ MARMITEK Ultraview

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 7 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής

Sricam R CONCEPTUM. SricamPC. Εγχειρίδιο εφαρμογής Sricam Sricam Sricam Sricam Εγχειρίδιο εφαρμογής SricamPC 1. Τι μπορείτε να κάνετε με το SricamPC Το SricamPC είναι δωρεάν λογισμικό συμβατό με Microsoft Windows 7, 8 και 10. Το SricamPC σας επιτρέπει:

Διαβάστε περισσότερα

COSMOTE Web 2 SMS. Εφαρμογή τελικού χρήστη ( ιαδίκτυο) Οδηγός Χρήσης

COSMOTE Web 2 SMS. Εφαρμογή τελικού χρήστη ( ιαδίκτυο) Οδηγός Χρήσης COSMOTE Web 2 SMS Εφαρμογή τελικού χρήστη ( ιαδίκτυο) Οδηγός Χρήσης Πίνακας Περιεχομένων 1. Έναρξη της εφαρμογής... 3 1.1. Πλαίσιο εισόδου / εξόδου και επιλογών... 4 1.2. Πλαίσιο εργασιών αποτελεσμάτων...

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail

Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail Οδηγός γρήγορης εγκατάστασης λειτουργιών σάρωσης XE3024EL0-2 Αυτό το εγχειρίδιο περιέχει οδηγίες για: Εγκατάσταση λειτουργίας Σάρωση σε e-mail στη σελίδα 1 Εγκατάσταση της λειτουργίας Σάρωση σε θυρίδα

Διαβάστε περισσότερα

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά

MANAGER SIDE BAR. Μία άλλη λειτουργία είναι το ξυπνητήρι. Μπορείτε να ορίσετε τον χρόνο υπενθύμισης. Μετά την λήξη του χρόνου θα ειδοποιηθείτε ηχητικά MANAGER SIDE BAR Η Manager side bar είναι μία εφαρμογή σχεδιασμένη να προσφέρει μια σειρά από λειτουργίες και ευκολίες σε κάθε χρήστη Η/Υ προχωρημένο ή αρχάριο. Βασική λειτουργία της εφαρμογής είναι ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΙΚΤΥΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ σ. 1 από 18 _ Εγχειρίδιο ρυθµίσεων για την πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς πόρους bibliotecas Εγχειρίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885

Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 CubisLITE Client Οδηγίες Χρήσεως Cubitech Hellas Ακροπόλεως 24, Καλλιθέα, Αθήνα Τ.Κ. 176 75, Ελλάδα, Τηλ. 210 9580887-8 Φαξ.2109580885 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικά 1. Τι είναι ο CubisLITE Server 2. Τι είναι ο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός χρήσης Connection Manager

Οδηγός χρήσης Connection Manager Οδηγός χρήσης Connection Manager Τεύχος 1.0 2 Περιεχόμενα Σχετικά με την εφαρμογή διαχείρισης συνδέσεων 3 Ξεκινώντας 3 Άνοιγμα της εφαρμογής διαχείρισης συνδέσεων 3 Προβολή της τρέχουσας κατάστασης σύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Πίνακας ελέγχου

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Πίνακας ελέγχου Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε στον Oδηγό χρήσης. 3 5 Απασφάλιση

Διαβάστε περισσότερα

Xerox WorkCentre 3655 Πολυλειτουργικός εκτυπωτής Πίνακας ελέγχου

Xerox WorkCentre 3655 Πολυλειτουργικός εκτυπωτής Πίνακας ελέγχου Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη διαμόρφωση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε στον Οδηγό χρήσης. 3 4 5 Οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional. Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19

Περιεχόµενα. Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional. Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19 Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 17 Εισαγωγή... 19 Μέρος I Βασικά στοιχεία των Microsoft Windows XP Professional 1 Εισαγωγή στη διαχείριση των Microsoft Windows XP Professional... 25 Ξεκίνηµα µε τα Windows XP

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/

Οδηγός Χρήστη. Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης. http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Οδηγός Χρήστη Καλώς ήλθατε στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλον Μάθησης http://elearning.kekdiastasi.edu.gr/ Περιεχόµενα 1. ΕΙΣΟ ΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 2. ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΣΑΣ 6 3. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 9 4. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθµιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθµιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005 Πληροφοριακών Συστηµάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: ράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστηµάτων των σχολείων Τεχνική Οδηγία

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας ελέγχου. Έγχρωμος πολυλειτουργικός εκτυπωτής Xerox WorkCentre 6655 Τεχνολογία Xerox ConnectKey 2.0

Πίνακας ελέγχου. Έγχρωμος πολυλειτουργικός εκτυπωτής Xerox WorkCentre 6655 Τεχνολογία Xerox ConnectKey 2.0 Τεχνολογία Xerox ConnectKey.0 Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση μεθόδου στο Maxwell CSC

Εγκατάσταση μεθόδου στο Maxwell CSC ΤΕΧΝΙΚΌ ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ Εγκατάσταση μεθόδου στο Maxwell CSC Αναθεώρηση 11/16 TM401 Εγκατάσταση μεθόδου στο Maxwell CSC Όλη η τεχνική τεκμηρίωση είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: www.promega.com/protocols/ Επισκεφτείτε

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ DOMAIN Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να εντάσσεις έναν σταθμό εργασίας σε domain. 2. Να εντοπίζεις τους σταθμούς εργασίας ενός domain. 3. Να εξηγείς

Διαβάστε περισσότερα

Vodafone Business Connect

Vodafone Business Connect Vodafone Business Connect Vodafone Business WebHosting Αναλυτικός Οδηγός Χρήσης MSSQL Manager Αναλυτικός οδηγός χρήσης: MS SQL Manager Vodafone Business Connect - Υπηρεσίες φιλοξενίας εταιρικού e-mail

Διαβάστε περισσότερα

Xerox WorkCentre 5845 / 5855 / 5865 / 5875 / 5890 Πίνακας ελέγχου

Xerox WorkCentre 5845 / 5855 / 5865 / 5875 / 5890 Πίνακας ελέγχου 8 / 8 / 86 / 87 / 890 Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε στον Oδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για τα προϊόντα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ : Η/Υ I (ενότητα WINDOWS) ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ : ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ : ΘΕΑΝΩ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ, Εργαστηριακό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ DVR TVT ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ Στην πρώτη εκκίνηση του καταγραφικού πατάμε ΕΞΟΔΟΣ στο παράθυρο με τον «ΟΔΗΓΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ» 1) Κάνουμε δεξί κλικ και εμφανίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης η μπάρα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης

Οδηγός Εγκατάστασης www.athenaschool.net Οδηγός Εγκατάστασης Αθηνά 2012 Μάρτιος 2013 Copyright Πόλυς Γεωργίου, 2013 Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. All rights reserved. Απαγορεύεται η αντιγραφή ή διανομή του παρόντος εγχειριδίου,

Διαβάστε περισσότερα

Academia Financials Γενική Λογιστική ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Academia Financials Γενική Λογιστική ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 05010103/03/12 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ... 1 1. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ... 1 1.1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΗΣ DATA COMMUNICATION... 1 1.2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 1 1.3. ΤΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές αλλαγές στις εκδόσεις

Τεχνικές αλλαγές στις εκδόσεις Τεχνικές αλλαγές στις εκδόσεις SingularLogic Control 4 rel 3.05 SingularLogic Control 1, 2, 3 rel 3.05 SingularLogic Accountant rel 3.05 SingularLogic Λογιστικά rel 3.05 ή µεταγενέστερες εκδόσεις SingularLogic

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi

Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Οδηγός ρυθμίσεων Wi-Fi Συνδέσεις Wi-Fi με τον Εκτυπωτή Σύνδεση με έναν υπολογιστή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση με ένα υπολογιστή απευθείας Σύνδεση με μια έξυπνη συσκευή μέσω δρομολογητή Wi-Fi Σύνδεση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Γρήγορης Λειτουργίας DVR Έκδοση 1.0

Οδηγός Γρήγορης Λειτουργίας DVR Έκδοση 1.0 Οδηγός Γρήγορης Λειτουργίας DVR Έκδοση 1.0 Δήλωση Ο παρών οδηγός αποτελεί μία εισαγωγή στις βασικές λειτουργίες του DVR που έχετε στα χέρια σας. Για λεπτομερείς οδηγίες χρήσης, ανατρέξτε στο CD για το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΡΗΣΤΗ Στόχοι Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης θα είσαι σε θέση: 1. Να ενεργοποιείς και να απενεργοποιείς το λογαριασμό ενός χρήστη. 2. Να αλλάζεις τον κωδικό πρόσβασης χρήστη. 3.

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1

Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1 Αναλυτικός οδηγός της ενημέρωσης των Windows 8.1 Εγκατάσταση και ενημέρωση των Windows 8.1 Ενημερώστε το BIOS, εφαρμογές, προγράμματα οδήγησης και εκτελέστε το Windows Update Επιλέξτε τον τύπο εγκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως:

Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: 1. Υπηρεσία ClassWeb 1.1. Γενικά Η εφαρµογή ClassWeb δίνει στους διδάσκοντες χρήστες του συστήµατος τη δυνατότητα πρόσβασης µέσω του ιαδικτύου σε ποικίλες υπηρεσίες, όπως: εµφάνιση στατιστικών στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

COSMOTE E220 USB Modem (3G HSDPA 3.6Mbps) Εγχειρίδιο Χρήσης

COSMOTE E220 USB Modem (3G HSDPA 3.6Mbps) Εγχειρίδιο Χρήσης COSMOTE E220 USB Modem (3G HSDPA 3.6Mbps) Εγχειρίδιο Χρήσης i Περιεχόµενα Προετοιµασία Ε220...1 Οδηγός Εγκατάστασης...1 Εισαγωγή στην Εφαρµογή Ε220 Manager...3 Υπηρεσίες Internet...4 SMS...4 Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω τα Νοήματα. Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οδηγός Εγκατάστασης. Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου

Μαθαίνω τα Νοήματα. Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Οδηγός Εγκατάστασης. Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου Μαθαίνω τα Νοήματα Περιβάλλον Διδασκαλίας Βασικού Λεξιλογίου της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας Οδηγός Εγκατάστασης Ευίτα Φωτεινέα, Ελένη Ευθυμίου Ανάδοχος: Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου / Ε.Κ. «Αθηνά»

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software

Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Οδηγίες Χρήσης EAP Controller Software Designed by TP-Link Hellas Ltd. Professional Business Unit Επιμέλεια: Βαλάντης Οικονομόπουλος 1 Περιεχόμενα 1.1 Προσδιορισμός της Τοπολογίας του Δικτύου...2 1.2 Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8

Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Δραστηριότητα 3: Ρυθμίσεις Oικιακής Ομάδας Τοπικού Δικτύου Η/Υ σε WINDOWS 7 & 8 Βιβλιογραφία: https://support.microsoft.com/el-gr/help/17145/windows-homegroup-from-start-to-finish ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές. Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

MultiBoot Οδηγός χρήσης

MultiBoot Οδηγός χρήσης MultiBoot Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Πίνακας ελέγχου

Xerox ColorQube 9301 / 9302 / 9303 Πίνακας ελέγχου Xerox ColorQube 90 / 90 / 90 Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες υπηρεσίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις, ανατρέξτε στον

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή

Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή Εγχειρίδιο Χρήστη - Μαθητή 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας ελέγχου. Xerox AltaLink B8045/B8055/B8065/B8075/B8090 Πολυλειτουργικός εκτυπωτής

Πίνακας ελέγχου. Xerox AltaLink B8045/B8055/B8065/B8075/B8090 Πολυλειτουργικός εκτυπωτής Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες εφαρμογές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις εφαρμογές και τις λειτουργίες, ανατρέξτε στον Οδηγό χρήσης. 5 9 8 7 6

Διαβάστε περισσότερα

BlackBerry Internet Service. Οδηγός χρήστη

BlackBerry Internet Service. Οδηγός χρήστη BlackBerry Internet Service Οδηγός χρήστη Δημοσίευση: 2014-01-08 SWD-20140108171026083 Περιεχόμενα 1 Γρήγορα αποτελέσματα... 7 Πληροφορίες για τα σχέδια υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων της υπηρεσίας BlackBerry

Διαβάστε περισσότερα

Epsilon Net PYLON Platform

Epsilon Net PYLON Platform Epsilon Net PYLON Platform Οδηγίες Εγκατάστασης Top 1 / 31 Περιεχόμενα 1 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ... 3 2 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ... 5 3 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEMO... 7 4 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΒΑΣΗΣ... 8 4.1 Φόρτωση πρότυπης

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εγκατάστασης λογισμικού NPD4758-00 EL

Οδηγός εγκατάστασης λογισμικού NPD4758-00 EL Οδηγός εγκατάστασης λογισμικού NPD4758-00 EL Εγκατάσταση λογισμικού Σημείωση για τη σύνδεση USB: Μην συνδέσετε το καλώδιο USB μέχρι να εμφανιστεί η σχετική ειδοποίηση. Εάν εμφανιστεί αυτή η οθόνη, κάντε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης

Εγκατάσταση του εκτυπωτή από το CD λογισμικού και τεκμηρίωσης Σελίδα 1 από 6 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να εγκαταστήσετε το λογισμικό του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD λογισμικού στα ακόλουθα λειτουργικά συστήματα: Windows 8.1

Διαβάστε περισσότερα

Internet 1. Ρυθµίσεις ικτύου Η MID διαθέτει ενσωµατωµένο Wi-Fi module. Κάντε κλικ στο, στο µενού ρυθµίσεων θα εµφανιστεί στο MID.

Internet 1. Ρυθµίσεις ικτύου Η MID διαθέτει ενσωµατωµένο Wi-Fi module. Κάντε κλικ στο, στο µενού ρυθµίσεων θα εµφανιστεί στο MID. 1 2 9 4 3 5 6 7 8 Internet 1. Ρυθµίσεις ικτύου Η MID διαθέτει ενσωµατωµένο Wi-Fi module. Κάντε κλικ στο, στο µενού ρυθµίσεων θα εµφανιστεί στο MID. 6.3 Επιλέξτε µια εικόνα. Κάντε κλικ στο "Wallpaper"

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η επωνυµία Windows είναι εµπορικό σήµα κατατεθέν της εταιρείας Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Χρήσης : Εφαρμογή Vodafone Mobile Broadband

Οδηγός Χρήσης : Εφαρμογή Vodafone Mobile Broadband : Εφαρμογή Vodafone Mobile Broadband Καλώς ήρθατε Στη νέα εφαρμογή διαχείρισης της υπηρεσίας Vodafone Mobile Broadband! Η νέα εφαρμογή διαχείρισης της υπηρεσίας Vodafone Mobile Broadband αποτελεί το κεντρικό

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι κατοχυρωµένο εµπορικό σήµα της Microsoft Corporation στις Η.Π.Α. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat

Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Οδηγίες εγκατάστασης Δορυφορικής κάρτας Technisat Απαιτήσεις συστήματος IBM συμβατό PC με επεξεργαστή Pentium III 700 MHz ή ανώτερο Τουλάχιστον 256 MB RAM Τουλάχιστον 30 MB ελεύθερος χώρος στον σκληρό

Διαβάστε περισσότερα

A B C D. 3 εν απαιτείται καµία ενέργεια 4 MD-3100 USB ADSL MODEM

A B C D. 3 εν απαιτείται καµία ενέργεια 4 MD-3100 USB ADSL MODEM MD-300 USB ADSL MODEM Πληροφορίες προϊόντος A B C D A. Λυχνία ισχύος (on:) συνδεδεµένο σε USB και ανοιχτός υπολογιστής / off: αποσυνδεδεµένο ή κλειστός υπολογιστής B. Ένδειξη ADSL LINK (αναβοσβήνει: αναζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005

Τεχνική Οδηγία. Εγκατάσταση & ρύθμιση MS ISA Server 2000 στο περιβάλλον των σχολικών εργαστηρίων. Έκδοση 1.0. Ιανουάριος 2005 Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολείων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κοινωνία της Πληροφορίας Έργο: Δράσεις Υποστήριξης των Πληροφοριακών Συστημάτων των σχολείων Τεχνική

Διαβάστε περισσότερα

CARDISOFT. User Guide. ClassWeb VERSION 1.1. [February] [2007] Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού

CARDISOFT. User Guide. ClassWeb VERSION 1.1. [February] [2007] Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού Cardisoft Ανώνυµη Εταιρία Παραγωγής Λογισµικού Μοναστηρίου 60, 54627 Θεσσαλονίκη, Τηλ 2310 567840, Fax 2310 514220, www.cardisoft.gr CARDISOFT User Guide ClassWeb VERSION 1.1 [February] [2007] Greece Monastiriou

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας ελέγχου. Xerox AltaLink C8030/C8035/C8045/C8055/C8070 Έγχρωμος πολυλειτουργικός εκτυπωτής

Πίνακας ελέγχου. Xerox AltaLink C8030/C8035/C8045/C8055/C8070 Έγχρωμος πολυλειτουργικός εκτυπωτής Πίνακας ελέγχου Οι διαθέσιμες εφαρμογές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ρύθμιση του εκτυπωτή σας. Για λεπτομέρειες σχετικά με τις εφαρμογές και τις λειτουργίες, ανατρέξτε στον Οδηγό χρήσης. 5 9 8 7 6

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης

Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Ενηµερώσεις λογισµικού Οδηγός χρήσης Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Η ονοµασία Windows είναι σήµα κατατεθέν της Microsoft Corporation στις Ηνωµένες Πολιτείες. Οι πληροφορίες στο

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινήστε από αυτό το σηµείο

Ξεκινήστε από αυτό το σηµείο Ξεκινήστε από αυτό το σηµείο Ευθυγράµµιση των κασετών εκτύπωσης χωρίς υπολογιστή Ολοκληρώστε την εγκατάσταση του υλικού εξοπλισµού σύµφωνα µε τα βήµατα που περιγράφονται στο Φυλλάδιο εγκατάστασης. Συνεχίστε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ KA-PT04 ΟΔΗΓΌΣ ΓΡΉΓΟΡΗΣ ΕΚΚΊΝΗΣΗΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΠΟΥ ΕΠΙΛΈΞΑΤΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΠΡΟΪΌΝ, ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΉ ΤΟ ΠΑΡΌΝ ΕΓΧΕΙΡΊΔΙΟ ΠΡΟΤΟΎ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΉΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΪΌΝ ΚΑΙ ΦΥΛΆΞΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΉ

Διαβάστε περισσότερα

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete.

Αν παρ όλα αυτά αντιμετωπίζετε πρόβλημα, επικοινωνήστε με το Κέντρο Δικτύου της ΑΣΠΑΙΤΕ Τηλ 210 2896709, 210 2896722, 210 2896721, noc@aspete. H υπηρεσία VPN προσφέρει τη δυνατότητα σε χρήστες της ΑΣΠΑΙΤΕ που συνδέονται στο Internet από άλλους φορείς (πχ ISP, άλλα ιδρύματα, κτλ) να αποκτούν ασφαλή πρόσβαση στο δίκτυο και στις υπηρεσίες της Σχολής.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy

Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Σ ε λ ί δ α 1 Οδηγός Εγκατάστασης και Χρήσης του Arebas Easy Περιεχόμενα 1. Download Arebas Easy... 2 2. Εγκατάσταση Arebas Easy... 3 3. Εγγραφή στον Arebas Server... 7 4. Παραμετροποίηση Arebas Easy...

Διαβάστε περισσότερα

Σηµειώσεις εγκατάστασης του συστήµατος εκτύπωσης HP LaserJet σειράς P2015

Σηµειώσεις εγκατάστασης του συστήµατος εκτύπωσης HP LaserJet σειράς P2015 Σηµειώσεις εγκατάστασης του συστήµατος εκτύπωσης HP LaserJet σειράς P2015 Πνευµατικά δικαιώµατα και Άδεια χρήσης 2006 Copyright Hewlett-Packard Development Company, L.P. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, προσαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Οδηγίες EQL Desktop (rev.1.0.23) Πρόγραμμα για τον Προγραμματισμό των Μηχανών D.P.S. S-800, Open Cash και S-710 μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή ΣΥΝ ΕΣΗ S-710 ΜΕ ΚΑΛΩ ΙΟ USB Εγκατάσταση ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του PowerSuite Το PowerSuite είναι η ολοκληρωμένη λύση απόδοσης για τον υπολογιστή σας. Ενσωματώνοντας το RegistryBooster, το DriverScanner και το SpeedUpMyPC σε ένα ενιαίο περιβάλλον εργασίας σάρωσης, το PowerSuite

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ. της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΑΘΗΤΗ της Πλατφόρμας Τηλεκατάρτισης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή...2 2. Αρχική σελίδα, Εισαγωγή & Περιβάλλον Συστήματος...3 2.1. Αρχική σελίδα εισαγωγής...3 2.2. Εισαγωγή στην Πλατφόρμα Τηλε-κατάρτισης...4

Διαβάστε περισσότερα

Ελέγξτε την ταινία σας

Ελέγξτε την ταινία σας Ελέγξτε την ταινία σας Σε αυτές τις ασκήσεις, θα κάνετε εισαγωγή μιας ταινίας και θα χρησιμοποιήσετε τις επιλογές που παρουσιάστηκαν στο μάθημα. Άσκηση 1: Εισαγωγή αρχείου ταινίας 1. Κάντε κλικ στη μικρογραφία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1

Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Εργαστήριο 1 Διαχείριση Πληροφοριών στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Διδάσκων Μαρδύρης Βασίλειος, Διπλ. Ηλ. Μηχανικός & Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβατότητα του λογισμικού με άλλα λειτουργικά συστήματα, επικοινωνήστε με το τμήμα υποστήριξης πελατών. Σελίδα 1 από 5 Οδηγός σύνδεσης Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα Μπορείτε να πραγματοποιήσετε εγκατάσταση του λογισμικού του εκτυπωτή χρησιμοποιώντας το CD Λογισμικό και τεκμηρίωση για τα ακόλουθα λειτουργικά

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη. Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τα προϊόντα NETGEAR.

Υποστήριξη. Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τα προϊόντα NETGEAR. Έναρξη χρήσης Υποστήριξη Σας ευχαριστούμε που επιλέξατε τα προϊόντα NETGEAR. Αφού εγκαταστήσετε τη συσκευή σας, εντοπίστε τον σειριακό αριθμό στην ετικέτα του προϊόντος και χρησιμοποιήστε τον για να δηλώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

User Name : admin. XMEYE AHD_GN_AHR_short_manual_gr

User Name : admin.  XMEYE AHD_GN_AHR_short_manual_gr Σύντοµες οδηγίες χρήσης καταγραφικών που χρησιµοποιούν την εφαρµογή XMEYE. Σηµείωση: Όλα τα απαραίτητα προγράµµατα για την αποµακρυσµένη σύνδεση µε το καταγραφικό σας ή την IP κάµερα (που λειτουργούν µέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ 1 Α. ΛΗΨΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ (EXPORT) ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ 3 1. ΜΕ ΧΡΗΣΗ INTERNET EXPLORER 3 2. ΜΕ ΧΡΗΣΗ MOZILLA FIREFOX 10 Β. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΨΗΦΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης Υπηρεσίας Τηλεδιασκέψεων

Οδηγίες Χρήσης Υπηρεσίας Τηλεδιασκέψεων Οδηγίες Χρήσης Υπηρεσίας Τηλεδιασκέψεων Η υπηρεσία Εικονικής Τάξης έχει υλοποιηθεί µε χρήση του ανοικτού λογισµικού για τηλεδιασκέψεις Big Blue Button (BBB) http://bigbluebutton.org/. Η υπηρεσία Εικονικής

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο µπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι µοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

LASERJET ENTERPRISE FLOW MFP. Συνοπτικές οδηγίες χρήσης M525

LASERJET ENTERPRISE FLOW MFP. Συνοπτικές οδηγίες χρήσης M525 LASERJET ENTERPRISE FLOW MFP Συνοπτικές οδηγίες χρήσης 2 M525 Εκτύπωση μιας αποθηκευμένης εργασίας Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη διαδικασία για να εκτυπώσετε μια εργασία που είναι αποθηκευμένη στη μνήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΟΠΑ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΟΧΟ (ΥΠΗΡΕΣΙΑ VPN) Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΟΠΑ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΟΧΟ (ΥΠΗΡΕΣΙΑ VPN) Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΟΠΑ ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΑΡΟΧΟ (ΥΠΗΡΕΣΙΑ VPN) Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP Σε περίπτωση κατά την οποία ο υπολογιστής που χρησιμοποιείτε συνδέεται στο Internet

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές οδηγίες ασύρματης δικτύωσης

Βασικές οδηγίες ασύρματης δικτύωσης Βασικές οδηγίες ασύρματης δικτύωσης Το εγχειρίδιο αυτό σας βοηθά να εγκαταστήσετε μια ασύρματη σύνδεση μεταξύ του εκτυπωτή και των υπολογιστών σας. Ανατρέξτε στον "Οδηγό Δικτύωσης" στις ηλεκτρονικές Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ CLAROLINE Κατάλογος περιεχομένων Εγγραφή μαθητή στο Claroline...2 Εγγραφή σε μάθημα...3 Τα μαθήματά μου...4 Αλλαγή του προφίλ μου (Manage my account)...4

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή

Εγχειρίδιο Φοιτητών. 1. Εισαγωγή Εγχειρίδιο Φοιτητών 1. Εισαγωγή Η ηλεκτρονική πλατφόρµα «e-class», αποτελεί ένα ολοκληρωµένο σύστηµα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Στόχος της είναι παροχή υποδοµών εκπαίδευσης και κατάρτισης ανεξάρτητα από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb)

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ Π.Σ. ΦΟΙΤΗΤΟΛΟΓΙΟΥ- ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑ (ClassWeb) 1. Είσοδος στην υπηρεσία ClassWeb Στη κεντρική σελίδα της υπηρεσίας στα πεδία Όνομα Χρήστη και Κωδικός πρόσβασης πληκτρολογούμε τα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Διαχειριστής Πλήκτρων Μacro Εγχειρίδιο Χρήστη

ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Διαχειριστής Πλήκτρων Μacro Εγχειρίδιο Χρήστη ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διαχειριστής Πλήκτρων Μacro Εγχειρίδιο Χρήστη Εισαγωγή Η Διαχείριση Πλήκτρων Μacro αποτελεί ένα ειδικό λογισμικό εφαρμογής της ταμπλέτας. Χρησιμοποιώντας το Διαχειριστή Πλήκτρων Μacro, μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης

Αντιγραφή με χρήση της γυάλινης επιφάνειας σάρωσης Γρήγορη αναφορά Αντιγραφή Δημιουργία αντιγράφων Γρήγορη δημιουργία αντιγράφου 3 Στον πίνακα ελέγχου του εκτυπωτή πατήστε το κουμπί αντίγραφο 4 Εάν τοποθετήσατε το έγγραφο στη γυάλινη επιφάνεια σάρωσης

Διαβάστε περισσότερα

server : Ο υπολογιστής του καθηγητή που θέλουμε να ελέγχει τους υπόλοιπους του εργαστηρίου client : Οι υπολογιστές των μαθητών

server : Ο υπολογιστής του καθηγητή που θέλουμε να ελέγχει τους υπόλοιπους του εργαστηρίου client : Οι υπολογιστές των μαθητών Εγκατάσταση italc Οδηγίες εγκατάστασης italcc σε τοπικό δίκτυο με Windows 7. Πιστεύω ότι η διαδικασία θα ισχύει και για windows 8 ή 10 ακόμα και για XP. Υπάρχουν οδηγίες και εδώ αλλά για περιβάλλον windows

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης

Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Εξωτερικές συσκευές Οδηγός χρήσης Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Οι πληροφορίες στο παρόν έγγραφο μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. Οι μοναδικές εγγυήσεις για προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Πληροφορική

Εισαγωγή στην Πληροφορική Α.Τ.Ε.Ι ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Εισαγωγή στην Πληροφορική Εισαγωγή στα Windows ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΙΓΚΟΥ 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ξεκινώντας με τα MS Windows Ασκήσεις Ερώτηση 1 Επιλέξτε από τις παρακάτω ενέργειες αυτή που θα τερματίσει

Διαβάστε περισσότερα

HDD Password Tool. Εγχειρίδιο χρήσης. Ελληνικά

HDD Password Tool. Εγχειρίδιο χρήσης. Ελληνικά HDD Password Tool Εγχειρίδιο χρήσης Ελληνικά 1 Πίνακας περιεχομένων Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή... 3 Εμπορικά σήματα... 4 Κεφάλαιο 2: Απαιτούμενο λειτουργικό σύστημα... 5 - HDD Password Tool για Windows... 5

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2016 HP Development Company, L.P.

Copyright 2016 HP Development Company, L.P. Οδηγός χρήσης Copyright 2016 HP Development Company, L.P. Η ονομασία AMD είναι εμπορικό σήμα της Advanced Micro Devices, Inc. 2012 Google Inc. Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος. Η ονομασία Google είναι

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Λειτουργίας. Ιστοσελίδα εφαρμογών

Οδηγίες Λειτουργίας. Ιστοσελίδα εφαρμογών Οδηγίες Λειτουργίας Ιστοσελίδα εφαρμογών ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Τρόπος ανάγνωσης του παρόντος εγχειριδίου...2 Σύμβολα που χρησιμοποιούνται στα εγχειρίδια... 2 Αποποίηση ευθυνών... 3 Σημειώσεις... 3 Τι μπορείτε

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και βασικής παραμετροποίησης σεναρίου εστίασης

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και βασικής παραμετροποίησης σεναρίου εστίασης Εγχειρίδιο εγκατάστασης και βασικής παραμετροποίησης σεναρίου εστίασης Σε αυτό το εγχειρίδιο θα καλύψουμε τη μεθοδολογία εγκατάστασης ενός σεναρίου εστίασης από την αρχή έως το σημείο των βασικών ρυθμίσεων

Διαβάστε περισσότερα

SingularLogic Σεπτέμβριος 2014

SingularLogic Σεπτέμβριος 2014 LIVE UPDATE Έκδοση 5 SingularLogic Σεπτέμβριος 2014 SingularLogic Live Update (SLUC) Είναι μια ανεξάρτητη εφαρμογή που σας επιτρέπει με εύκολο τρόπο: Να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες προσφορές της SingularLogic

Διαβάστε περισσότερα

LASERJET ENTERPRISE MFP. Συνοπτικές οδηγίες χρήσης

LASERJET ENTERPRISE MFP. Συνοπτικές οδηγίες χρήσης LASERJET ENTERPRISE MFP Συνοπτικές οδηγίες χρήσης M725dn M725f M725z M725z+ Εκτύπωση μιας αποθηκευμένης εργασίας Χρησιμοποιήστε την ακόλουθη διαδικασία για να εκτυπώσετε μια εργασία που είναι αποθηκευμένη

Διαβάστε περισσότερα

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-008

XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-008 XEROX - ΕΛΤΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ XRX05-008 Η ευπάθεια του διακοµιστή διαδικτύου MicroServer της Xerox ενδέχεται να επιτρέψει µη εξουσιοδοτηµένη πρόσβαση. Το ακόλουθο λογισµικό και οι οδηγίες χρήστη παρέχονται για

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου

Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Αναπαραγωγή με αρχεία ήχου Ανοίγει η παρουσίαση και εμφανίζεται η διαφάνεια τίτλου, "Πειράματα με αρχεία ήχου". Άσκηση 1: Εισαγωγή ήχου για συνεχή αναπαραγωγή Βήμα 1: Εισαγωγή ήχου Στη διαφάνεια 1, με

Διαβάστε περισσότερα