Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα"

Transcript

1 Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα Προβληματισμοί και προεκτάσεις Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Ψυχολογίας, 15 Μαρτίου 2012

2 Διάγραμμα της παρουσίασης Πού είναι ο πολιτισμός στην ψυχολογία; Θεωρητικές μεθοδολογικές επιπτώσεις από την προσθήκη του πολιτισμού ως επιπέδου ανάλυσης Πολιτισμική προκατάληψη και ισοτιμία στη διαπολιτισμική σύγκριση Συμπεράσματα

3 Φύσις κρύπτεσθαι φιλεῖ (Ηράκλειτος) Πού είναι ο πολιτισμός στην ψυχολογία;

4 Εξέλιξη των δημοσιεύσεων με τους όρους cultural και cross-cultural μεταξύ (πηγή: PsycINFO) cultural cross cultural

5 Πολιτισμός: η παραμελημένη έννοια; Οι βιβλιογραφικές παραπομπές σε μελέτες της Κοινωνικής Ψυχολογίας που πραγματοποιήθηκαν εκτός Β. Αμερικής- Δυτ. Ευρώπης-Αυστραλίας δεν ξεπερνούν το 2-3% στα διδακτικά συγγράμματα (Smith & Bond, 2011). Οι ψυχολογικές θεωρίες και έρευνες συχνά αποτέλεσαν «πειράματα στο κενό», καθώς αγνόησαν τη συμβολή του κοινωνικοπολιτισμικού πλαισίου στη νοηματοδότηση της συμπεριφοράς (Tajfel, 1972). Π.χ. τι σημαίνει νοημοσύνη; πώς ορίζεται η αποκλίνουσα και η παθολογική συμπεριφορά; πόσο οικουμενική είναι η κοινωνική αδράνεια;

6 Γιατί η Ψυχολογία καθυστέρησε να «ανακαλύψει» τον πολιτισμό; Στις ΗΠΑ ζει το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 60% των ψυχολόγων! Η ακαδημαϊκή Ψυχολογία έδωσε έμφαση στην πειραματική μεθοδολογία και στις εσωτερικές δυνάμεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Όροι όπως περιβάλλον ή πολιτισμός είναι δύσκολο να προσδιοριστούν λειτουργικά και να μετρηθούν. Ο πολιτισμός προϋπάρχει του ατόμου και είναι διάχυτος άρα δεδομένος. Όπως ο αέρας που αναπνέουμε, γίνεται αντιληπτός συνήθως όταν αποτελεί «πρόβλημα»!

7 Ποιους (άλλους) αφορά η διαπολιτισμική έρευνα; Η πολιτισμική ετερότητα εντοπίζεται τόσο μεταξύ όσο και εντός των πολιτισμικών ομάδων (π.χ. μετανάστες, εθνικές ή θρησκευτικές μειονότητες). Η (δια)πολιτισμική προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί κατ αναλογία σε μικροσυστήματα που χαρακτηρίζονται από τη δική τους «κουλτούρα», όπως το σχολικό πλαίσιο και οι οργανισμοί. Τα διαπολιτισμικά μεθοδολογικά εργαλεία προάγουν την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των ψυχολογικών μετρήσεων. Προς την κατάργηση της Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας; (Segall, Dasen, Berry, & Poortinga, 1996)

8 Nature loves hierarchies (Herbert Simon) Θεωρητικές-μεθοδολογικές επιπτώσεις από την προσθήκη του πολιτισμού ως ιεραρχικού επιπέδου ανάλυσης

9 Ο πολιτισμός ως επίπεδο ανάλυσης Πότε μια έρευνα είναι διαπολιτισμική; Ποιες μεταβλητές είναι κατάλληλες για τον λειτουργικό ορισμό του πολιτισμού; Ποιες μορφές λαμβάνει η σχέση μεταξύ πολιτισμικού και ψυχολογικού επιπέδου ανάλυσης; Πιθανά σφάλματα κατά την ερμηνεία των σχέσεων μεταξύ πολιτισμού και συμπεριφοράς.

10 Πότε μια έρευνα είναι διαπολιτισμική; Η διαπολιτισμική σύγκριση προϋποθέτει ότι: (α) οι πολιτισμικές ομάδες διαφέρουν διαπιστωμένα μεταξύ τους σε ό,τι αφορά μία ή περισσότερες διαστάσεις, και (β) οι διεργασίες που συνδέουν τις πολιτισμικές διαστάσεις με την υπό μελέτη συμπεριφορά είναι γνωστές. Έννοιες όπως: έθνος, κοινωνία, χώρα, κουλτούρα δεν είναι συνώνυμες, αν και συχνά υπονοούνται ως τέτοιες. Η χρήση υβριδίων όπως «εθνική κουλτούρα» (Hofstede, 2001) δεν λύνει το πρόβλημα. Ο πολιτισμός πρέπει να προσδιοριστεί λειτουργικά στο κατάλληλο επίπεδο αφαίρεσης σε σχέση με τη συμπεριφορά.

11 Λειτουργικά κριτήρια του πολιτισμού Με βάση οικολογικούς-κοινωνικοπολιτισμικούς δείκτες, όπως θερμοκρασία, εκπαίδευση, θρησκεία, οικονομική οργάνωση, επίπεδο ευημερίας (π.χ. Georgas & Berry, 1995). Όμως: ορισμένοι δείκτες έχουν υψηλή συνάφεια, έτσι ώστε να είναι δύσκολη η αποσαφήνιση των μεταβλητών. Με βάση τις επικρατούσες κοινωνικές αξίες, ως «συστήματα κοινών νοημάτων» που προσδιορίζουν τον πολιτισμό (Hofstede, 1980, Schwartz, 1992, 1994). Όμως: πολύ συχνά οι αξίες χρησιμοποιούνται για την ad hoc ερμηνεία της συμπεριφοράς χωρίς καμία εμπειρική τεκμηρίωση (van de Vijver & Leung, 2000).

12 Διάρθρωση μεταξύ πολιτισμικού-ψυχολογικού επιπέδου ανάλυσης Σε μια ιεραρχική ανάλυση, οι μετρήσεις είναι ενδογενείς (δηλ. προέρχονται από το ίδιο επίπεδο) είτε παράγωγες (δηλ. μεταφέρονται με συνθετικό ή αναλυτικό τρόπο από το ένα επίπεδο στο άλλο) (van de Vijver et al., 2008). Η χρήση παράγωγων μετρήσεων υπονοεί τον ισομορφισμό, δηλ. την αντιστοιχία εννοιών άρα, υποθέσεων και ερμηνειών μεταξύ πολιτισμικού και ατομικού επιπέδου ανάλυσης (βλ. Adamopoulos, 2008). Τα ισομορφικά μοντέλα κατευθύνονται από το άτομο προς την κουλτούρα (π.χ. o πολιτισμός ως «προσωπικότητα σε μεγέθυνση») είτε από την κουλτούρα προς το άτομο (π.χ. υπόθεση Shapir-Whorf, κοινωνικές αναπαραστάσεις).

13 Διάρθρωση μεταξύ πολιτισμικού-ψυχολογικού επιπέδου ανάλυσης Ο ανισομορφισμός υποθέτει ότι οι ψυχολογικές μεταβλητές που περιγράφουν τις διαφορές μεταξύ πολιτισμικών ομάδων ενδέχεται να διαφέρουν από τις ψυχολογικές μεταβλητές που περιγράφουν τις διαφορές εντός των ομάδων (Shweder, 1973). Π.χ., ο ατομικισμός και η συλλογικότητα συνιστούν τους δύο πόλους μίας διάστασης σε πολιτισμικό επίπεδο, ενώ συχνά εμφανίζουν συνάφεια σε ατομικό επίπεδο. Στα ανισομορφικά μοντέλα προτείνεται να χρησιμοποιείται διακριτή ορολογία ανά επίπεδο ανάλυσης, π.χ. ατομικισμόςσυλλογικότητα για τις πολιτισμικές ομάδες, ιδιοκεντρισμόςαλλοκεντρισμός για τα άτομα (Triandis, 1995).

14 Οι ψυχολογικές μεταβλητές που περιγράφουν τα υπό μελέτη φαινόμενα στο πολιτισμικό και στο ατομικό επίπεδο ανάλυσης ενδέχεται να διαφέρουν Ν=601 μετανάστες Ν=12 πολιτισμικές ομάδες Ο πολιτισμικός πρoσανατολισμός των μεταναστών στην Ελλάδα περιλαμβάνει τη στρατηγική της περιθωριοποίησης σε ατομικό επίπεδο, αλλά όχι σε πολιτισμικό (Besevegis & Pavlopoulos, 2008)

15 Από στατιστική άποψη, οι συσχετίσεις μεταξύ των μεταβλητών σε διαφορετικά επίπεδα ανάλυσης είναι ανεξάρτητες Αριστερά: αρνητική συνάφεια σε ατομικό επίπεδο, θετική σε πολιτισμικό (π.χ. δαπάνες περίθαλψης και υγεία). Μέσο: θετική συνάφεια σε ατομικό επίπεδο, αρνητική σε πολιτισμικό (π.χ. πλούτος και συντηρητική ψήφος). Δεξιά: μηδενική συνάφεια σε ατομικό επίπεδο, θετική σε πολιτισμικό (π.χ. εκπαίδευση και εισόδημα). (Pavlopoulos, 2010, προσαρμογή από Nezlek, 2007)

16 Πιθανά σφάλματα κατά την ερμηνεία των σχέσεων μεταξύ πολιτισμού και συμπεριφοράς Το οικολογικό σφάλμα (Hofstede, 1980) αναφέρεται στην περίπτωση που τα συμπεράσματα από το πολιτισμικό επίπεδο ανάλυσης μεταφέρονται λανθασμένα στο ατομικό επίπεδο. Στην περίπτωση του αντίστροφου οικολογικού σφάλματος, τα συμπεράσματα από το ατομικό επίπεδο ανάλυσης μεταφέρονται αυθαίρετα στο πολιτισμικό (Cohen, 2007). Το πρόβλημα του Galton (Naroll, 1965) αναφέρεται στην εξαγωγή πλασματικά υψηλών συναφειών στη διαπολιτισμική έρευνα λόγω συμπερίληψης στο δείγμα μη ανεξάρτητων πολιτισμικών ομάδων.

17 Πιθανά σφάλματα κατά την ερμηνεία των σχέσεων μεταξύ πολιτισμού και συμπεριφοράς Σε γενικές γραμμές, τα παραπάνω σφάλματα συνοψίζονται στη διαπίστωση ότι η συνάφεια δεν είναι αιτιότητα. Κάθε αναγωγή συμπερασμάτων από ένα επίπεδο ανάλυσης σε άλλο δεν είναι απαραιτήτως αυθαίρετη (π.χ. χρήση της γλώσσας). Η πιθανότητα σφάλματος είναι μεγαλύτερη όσο πιο ανομοιογενείς είναι οι πολιτισμικές ομάδες. Επειδή στις ψυχολογικές μετρήσεις η ανομοιογένεια είναι ο κανόνας, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί με την κατάλληλη μέθοδο η αντιπροσωπευτικότητα των δειγμάτων.

18 Τα δύο επίπεδα της δειγματοληψίας Επιλογή μεταξύ των πολιτισμικών ομάδων: Τα δείγματα διαφέρουν ως προς τις τιμές-επίπεδα μιας ανεξάρτητης μεταβλητής; Τα επιλεγμένα δείγματα καλύπτουν επαρκώς το εύρος της διασποράς της ανεξάρτητης μεταβλητής; Επιλογή εντός των πολιτισμικών ομάδων: Τα δείγματα είναι αντιπροσωπευτικά των πολιτισμικών ομάδων από τις οποίες προέρχονται; Τα δείγματα έχουν συγκρίσιμα χαρακτηριστικά;

19 27 χώρες n = Georgas, J. Berry, J. W., van de Vijver, F. J. R., Kağitçibaşi, Ç., & Poortinga, Y. H. (Eds.), Families across cultures: A 30-nation psychological study. Cambridge, UK: Cambridge University Press. Γιατί η παραπάνω απεικόνιση του δείγματος διαπολιτισμικής έρευνας είναι παραπλανητική;

20 Επίπεδα ανάλυσης και στατιστικές τεχνικές Από στατιστική άποψη, η διάρθρωση των επιπέδων ανάλυσης στη διαπολιτισμική έρευνα καλεί για την εφαρμογή ισχυρών εξειδικευμένων εργαλείων (π.χ. structural equation modeling, hierarchical modeling). Η ανάπτυξη σχετικού λογισμικού (π.χ. LISREL, AMOS, HLM) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερης ποιότητας διαπολιτισμική έρευνα. Οι παραδοσιακές αναλύσεις (π.χ. ANOVA, regression) είτε αδυνατούν να απαντήσουν ερευνητικά ερωτήματα σχετικά με τη διάρθρωση των επιπέδων ανάλυσης, είτε το κάνουν με ανεπαρκή ή ακόμα και λανθασμένο τρόπο.

21 Truth is what stands the test of experience (Albert Einstein) Πολιτισμική προκατάληψη και ισοτιμία στη διαπολιτισμική σύγκριση

22 Πολιτισμική προκατάληψη και ισοτιμία Σε γενικές γραμμές, η πολιτισμική προκατάληψη αναφέρεται στην πρόσληψη, ερμηνεία και αξιολόγηση των φαινομένων με βάση τα κριτήρια μίας κουλτούρας. Από αυτή τη σκοπιά, μοιάζει με τον εθνοκεντρισμό (βλ. Segall et al., 1996). Μια επικίνδυνη ιδιότητα της πολιτισμικής προκατάληψης είναι ότι δεν βρίσκεται απλώς «στο μυαλό» των ερευνητών, αλλά μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί εμπειρικά μέσα από τη χρήση ακατάλληλων διαδικασιών και ψυχομετρικών μέσων. Από μεθοδολογική άποψη, η πολιτισμική προκατάληψη οφείλεται στην απουσία ισοτιμίας, δηλ. της ιδιότητας που καθιστά τα φαινόμενα συγκρίσιμα πάνω στη βάση ενός κοινού πλαισίου αναφοράς.

23 Μορφές πολιτισμικής προκατάληψης (van de Vijver & Tanzer, 2004) Εννοιολογική προκατάληψη. Η υπό μελέτη έννοια δεν έχει το ίδιο περιεχόμενο στις συγκρινόμενες ομάδες (π.χ., ο ορισμός της νοημοσύνης σε Δυτικές και μη Δυτικές κοινωνίες). Μεθοδολογική προκατάληψη. Οι συμμετέχοντες δεν έχουν συγκρίσιμα χαρακτηριστικά, τα ψυχομετρικά εργαλεία είναι οικολογικά ασύμβατα, η διαδικασία διεξαγωγής της έρευνας δεν λαμβάνει υπ όψιν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Ψυχομετρική προκατάληψη. Τα ψυχομετρικά μέσα δεν είναι πολιτισμικά δίκαια (π.χ. οδηγούν σε διαφορετική αξιολόγηση της επίδοσης ομάδων που δεν διαφέρουν).

24 Επιστημολογική-μεθοδολογική απόκριση στην πολιτισμική προκατάληψη Οι επιπτώσεις της πολιτισμικής προκατάληψης προκαλούν σοβαρές διχογνωμίες, με αντίστοιχες επιστημολογικές και μεθοδολογικές προεκτάσεις: Ημική προσέγγιση Σχετικισμός Πολιτισμική ψυχολογία Η διαπολιτισμική σύγκριση δεν είναι εφικτή, τα ψυχομετρικά μέσα και η ερμηνεία των ευρημάτων είναι πολιτισμικά συγκεκριμένα, ο πολιτισμός είναι «μέσα» στα άτομα Ητική προσέγγιση Οικουμενικότητα Διαπολιτισμική ψυχολογία Η διαπολιτισμική σύγκριση και η εξαγωγή συμπερασμάτων είναι εφικτή, τα ψυχομετρικά μέσα είναι κοινά ή προσαρμοσμένα, ο πολιτισμός είναι «έξω» από το άτομο

25 Τα ιεραρχικά επίπεδα ισοτιμίας των μετρήσεων (van de Vijver & Leung, 1997) Δομική ισοτιμία. Οι υπό μελέτη έννοιες αντιστοιχούν στα ίδια ερεθίσματα και αντανακλούν παρόμοια δομή συσχετίσεων εντός των συγκρινόμενων ομάδων (ανεξάρτητα από τα ψυχομετρικά μέσα). Μετρική ισοτιμία. Οι ίδιες έννοιες έχουν επιπλέον μετρηθεί με την ίδια μονάδα μέτρησης στις συγκρινόμενες ομάδες, αν και το σημείο αναφοράς της μέτρησης διαφέρει (οι μέσοι όροι των ομάδων δεν είναι απευθείας συγκρίσιμοι). Ισοτιμία πλήρους κλίμακας. Εκτός από τα παραπάνω, έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο σημείο αναφοράς, επομένως είναι εφικτή η απευθείας σύγκριση μεταξύ των ομάδων.

26 Ορισμένα σχόλια για τα επίπεδα ισοτιμίας Αν και η δομική ισοτιμία είναι προαπαιτούμενη για τη μετρική και την πλήρη ισοτιμία, ο έλεγχός της είναι πιο πολύπλοκος και η διασφάλισή της λιγότερο εμφανής. Ωστόσο, καμία σύγκριση που αφορά τους μέσους όρους ή το μοτίβο των συσχετίσεων μεταξύ ομάδων δεν έχει νόημα αν δεν έχει διασφαλιστεί η δομική ισοτιμία! Η χρήση κοινής κλίμακας μέτρησης στις περιπτώσεις αυτές απλώς καθιστά τη σύγκριση παραπλανητική. Στις ενδοπολιτισμικές συγκρίσεις συνήθως θεωρούμε ότι η δομική ισοτιμία των συγκρινόμενων εννοιών είναι a priori διασφαλισμένη είναι όμως πάντοτε έτσι;

27 Ελέγχοντας τη δομική ισοτιμία Παραγοντική ανάλυση στο συνολικό δείγμα (συμμετέχοντες από όλες τις πολιτισμικές ομάδες). n1 n2 n4 n3 n5 Νολικό Παραγοντικές αναλύσεις στο δείγμα κάθε ομάδας, ξεχωριστά. n1 n2 n3 n4 n5 Έλεγχος ισοτιμίας της παραγοντικής δομής (υπολογισμός του δείκτη Φ του Tucker για όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, ανά ζεύγη). n1 n2 n3 n5 n4

28 Αντί συμπεράσματος

29 Εναλλακτικές μη ερευνητικές ερμηνείες των διαπολιτισμικών διαφορών (Triandis, 1994) Οι πολιτισμικές ομάδες αποδίδουν διαφορετικό νόημα στην υπό μελέτη έννοια; Οι οδηγίες δεν έγιναν με τον ίδιο τρόπο κατανοητές; Η επίδραση του ερευνητή δεν ήταν ίδια; Το επίπεδο κινητοποίησης δεν ήταν το ίδιο; Η εξοικείωση με τις συνθήκες των μετρήσεων δεν ήταν ίδια; Τα δείγματα δεν ήταν συγκρίσιμα; Τα ψυχομετρικά μέσα δεν ήταν ισότιμα; Οι κώδικες δεοντολογίας διαφέρουν ανάλογα με τις αξίες;

30 Καλές πρακτικές στη διαπολιτισμική έρευνα (van de Vijver & Tanzer, Segall et al., 1996) Παράλληλη ανάπτυξη ψυχομετρικών μέσων εντός των ομάδων (από την επιβεβλημένη ητική στην παραγόμενη ητική μέθοδο). Αξιοποίηση ντόπιων διαμεσολαβητών (όχι ως δείγμα!). Λεπτομερή ερευνητικά πρωτόκολλα, εκτενής εκπαίδευση στη χορήγηση των εργαλείων και στη διαδικασία. Συμπερίληψη μεταβλητών πλαισίου. Μεθοδολογικός τριγωνισμός (π.χ. χρήση ποσοτικών και ποιοτικών τεχνικών). Μέτρηση του ύφους απόκρισης των συμμετεχόντων. Εφαρμογή στατιστικών τεχνικών για έλεγχο της ισοτιμίας και εντοπισμό πιθανών «προβληματικών» items.

31 Η φύση του ανθρώπου (Βιρμανία)

32 Βιβλιογραφία Adamopoulos, J. (2008). On the entanglement of culture and individual behavior. In F. J. R. van de Vijver, D. A. van Hemert, & Y. H. Poortinga (Eds.), Multilevel analyses of individuals and cultures (pp ). New York, NY: Lawrence Erlbaum Associates. Besevegis, E., & Pavlopoulos, V. (2008). Acculturation patterns and adaptation of immigrants in Greece. In M. Finklestein & K. Dent-Brown (Eds.), Psychosocial stress in immigrants and members of minority groups as a factor of terrorist behavior (NATO Science for Peace and Securitiy Series, E: Human and Societal Dynamics, vol. 40, pp ). Amsterdam: IOS Press. Georgas, J., & Berry, J. W. (1995). An ecological social taxonomy for cross-cultural psychology. Cross- Cultural Research, 29, Cohen, D. (2007). Methods of cultural psychology. In S. Kitayama & D. Cohen (Eds.), Handbook of cultural psychology (pp ). New York, NY: Guilford. Hofstede, G. (1980). Culture s consequences: International differences in work-related values. Beverly Hills, CA: Sage. Hofstede, G. (2001). Culture's consequences: Comparing values, behaviors, institutions, and organizations across nations (2 nd ed.). Thousand Oaks, CA: Sage. Naroll, R. (1965). Galton s problem: The logic of cross-cultural analysis. Social Research, 32, Pavlopoulos, V. (2010, August). An introduction to multilevel data analyses using HLM 6. Invited workshop at the 16th summer school of the European Association of Social Psychology, Aegina, Greece. Schwartz, S. (1991). The universal content and structure of values: Theoretical advances and empirical tests in 20 countries. Advances in Experimental Social Psychology, 25, 1-65.

33 Βιβλιογραφία Schwartz, S. (1994). Beyond individualism/collectivism: New dimensions of values. In U. Kim, H. Triandis, C. Kağitçibaşi, S. Choi, & G. Yoon (Eds.), Individualism and collectivism: Theory, method and applications (pp ). Newbury Park, CA: Sage. Segall, M., Dasen, P., Berry, J., & Poortinga, Y. (1996). Διαπολιτιστική Ψυχολογία (επιμ. ελλην. έκδοσης: Δ. Γεώργας). Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα (έτος πρωτότυπης έκδοσης: 1990). Shweder, R. A. (1973). The between and within of cross-cultural research. Ethos, 1, Smith, P., & Bond, M. H. (2011). Διαπολιτισμική Κοινωνική Ψυχολογία (επιμ. ελλην. έκδοσης: Α. Παπαστυλιανού). Αθήνα: Gutenberg (έτος πρωτότυπης έκδοσης: 1997) Tajfel, H. (1972). Experiments in a vacuum. In J. Israel & H. Tajfel (Eds.), The context of social psychology: A critical assessment (pp (. London: Academic Press. Triandis, H. C. (1994). Culture and social behavior. New York: McGraw-Hill. Triandis, H. C. (1995). Individualism and collectivism. Bowlder, CO: Westview Press. van de Vijver, F. J. R., & Leung, K. (1997). Methods and data analysis for cross-cultural research. Newbury Park, CA: Sage. van de Vijver, F. J. R., & Leung, K. (2000). Methodological issues in psychological research on culture. Journal of Cross-Cultural Psychology, 33(1), van de Vijver, F. J. R., & Tanzer, N. K. (2004). Bias and equivalence in cross-cultural assessment: An overview. Revue Européenne de Psychologie Appliquée, 54, van de Vijver, F. J. R., van Hemert, D. A., & Poortinga, Y. H. (2008). Conceptual issues in multilevel models. In F. J. R. van de Vijver, D. A. van Hemert, & Y. H. Poortinga (Eds.), Multilevel analyses of individuals and cultures (pp. 3-26). New York, NY: Lawrence Erlbaum Associates.

34 Συμπληρωματικές πηγές στο Διαδίκτυο International Association for Cross-Cultural Psychology Online Readings in Psychology and Culture Ευρετήριο συνδέσμων με (δια)πολιτισμικό περιεχόμενο από το Δίκτυο Κοινωνικής Ψυχολογίας Διεθνή επιστημονικά περιοδικά: Journal of Cross-Cultural Psychology Culture and Psychology Cross-Cultural Research International Journal of Intercultural Relations

Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα

Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα Θεωρητικές μεθοδολογικές επιπτώσεις από την προσθήκη του πολιτισμού ως επιπέδου ανάλυσης Πολιτισμική προκατάληψη και ισοτιμία στη διαπολιτισμική σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα

Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα Ζητήματα μεθοδολογίας στη διαπολιτισμική έρευνα Θεωρητικές μεθοδολογικές επιπτώσεις από την προσθήκη του πολιτισμού ως επιπέδου ανάλυσης Πολιτισμική προκατάληψη και ισοτιμία στη διαπολιτισμική σύγκριση

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογικοί προβληματισμοί στη διαπολιτισμική έρευνα

Μεθοδολογικοί προβληματισμοί στη διαπολιτισμική έρευνα Μεθοδολογικοί προβληματισμοί στη διαπολιτισμική έρευνα Βασίλης Γ. Παυλόπουλος Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανακοίνωση στο 1ο Συνέδριο της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος «Ανθρώπινη συμπεριφορά: έρευνα και

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμός και ψυχοπαθολογία:

Πολιτισμός και ψυχοπαθολογία: Πολιτισμός και ψυχοπαθολογία: Επιπτώσεις στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία με μετανάστες και τις οικογένειές τους Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr http://www.psych.uoa.gr/~vpavlop

Διαβάστε περισσότερα

Διαπολιτισμική Ψυχολογία

Διαπολιτισμική Ψυχολογία Διαπολιτισμική Ψυχολογία Τμήμα Ψυχολογίας ΕΚΠΑ Ακαδημ. έτος 2018-19 Εαρινό εξάμηνο Αναπλ. Καθ. Βασίλης Παυλόπουλος Στόχοι του μαθήματος Σε γνωστικό επίπεδο: απόκτηση βασικών γνώσεων (θεωρητικά μοντέλα,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο της έννοιας «πολιτισμός» Γνωρίσματα Λειτουργικός ορισμός Πολιτισμικός σχετικισμός

Περιεχόμενο της έννοιας «πολιτισμός» Γνωρίσματα Λειτουργικός ορισμός Πολιτισμικός σχετικισμός Περιεχόμενο της έννοιας «πολιτισμός» Γνωρίσματα Λειτουργικός ορισμός Πολιτισμικός σχετικισμός Ορισμοί για τον πολιτισμό Περιγραφικοί. Έμφαση στην καθημερινή ζωή. Ιστορικοί. Έμφαση στην παράδοση. Γενετικοί.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Τίτλος Ονοματεπώνυμο συγγραφέα Πανεπιστήμιο Ονοματεπώνυμο δεύτερου (τρίτου κ.ο.κ.) συγγραφέα Πανεπιστήμιο Η κεφαλίδα (μπαίνει πάνω δεξιά σε κάθε σελίδα): περιγράφει το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διαπολιτισμική Ψυχολογία. Θεωρητικές προσεγγίσεις Το οικολογικό-πολιτισμικό μοντέλο Κοινωνικοποίηση & επιπολιτισμός

Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διαπολιτισμική Ψυχολογία. Θεωρητικές προσεγγίσεις Το οικολογικό-πολιτισμικό μοντέλο Κοινωνικοποίηση & επιπολιτισμός Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διαπολιτισμική Ψυχολογία Θεωρητικές προσεγγίσεις Το οικολογικό-πολιτισμικό μοντέλο Κοινωνικοποίηση & επιπολιτισμός Ψευδο-ερμηνείες της συμπεριφοράς (θεωρίες των ενστίκτων)

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικό-πολιτισμικό πλαίσιο, συνιστώσες επιπολιτισμοποίησης και προσαρμογή:

Οικολογικό-πολιτισμικό πλαίσιο, συνιστώσες επιπολιτισμοποίησης και προσαρμογή: Οικολογικό-πολιτισμικό πλαίσιο, συνιστώσες επιπολιτισμοποίησης και προσαρμογή: Μελέτη περίπτωσης οικισμού Δροσερού Ξάνθης Διδώ Παπαθεοδώρου, Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Κριτικά σχόλια για τις στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης. Ζητήματα μέτρησης Ταυτοποίηση Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή

Κριτικά σχόλια για τις στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης. Ζητήματα μέτρησης Ταυτοποίηση Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή Κριτικά σχόλια για τις στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης Ζητήματα μέτρησης Ταυτοποίηση Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή Μέτρηση των στρατηγικών επιπολιτισμοποίησης (Arends-Tóth & van de Vijver, 2006) Οι

Διαβάστε περισσότερα

Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες

Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες Βασίλης Παυλόπουλος vpavlop@psych.uoa.gr http://users.uoa.gr/~vpavlop Κοινωνική και Διαπολιτισμική Ψυχολογία στη Σχολική

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεριφορικές προθέσεις σε ατομικό, ομαδικό και πολιτισμικό επίπεδο

Συμπεριφορικές προθέσεις σε ατομικό, ομαδικό και πολιτισμικό επίπεδο Συμπεριφορικές προθέσεις σε ατομικό, ομαδικό και πολιτισμικό επίπεδο Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών John Adamopoulos Grand Valley State University Allendale, MI, USA Ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες

Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες Η (δια)πολιτισμική παράμετρος στη μελέτη της μετανάστευσης: Οφέλη και παρενέργειες Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Πανεπιστήμιο Αθηνών 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κοινωνικής Ψυχολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Π.Μ.Σ. ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 3 η Θεματική ενότητα: Ανάλυση μεθοδολογίας ερευνητικής εργασίας Σχεδιασμός έρευνας: Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση μεθοδολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία

Περιεχόμενα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Έρευνα και θεωρία Περιεχόμενα Σχετικά με τους συγγραφείς... ΧΙΙΙ Πρόλογος... XV Eισαγωγή...XVΙΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κατευθύνσεις στην έρευνα των επιστημών υγείας Εισαγωγή... 1 Τι είναι η έρευνα;... 2 Τι είναι η έρευνα των επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Διεργασίες επιπολιτισμοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα

Διεργασίες επιπολιτισμοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα Διεργασίες επιπολιτισμοποίησης των μεταναστών στην Ελλάδα Διαπιστώσεις και προοπτικές Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τμήμα Ψυχολογίας, 1 4 Μαρτίου 2012

Διαβάστε περισσότερα

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος

Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας. Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Ανασκόπηση Βιβλιογραφίας Δρ. Ιωάννης Γκιόσος Γιατί κάνουμε ανασκόπηση στη βιβλιογραφία; 1. Γιαναπροσδιορίσουμεκενάστηνέρευνατου γνωστικού μας αντικειμένου 2. Για να εντοπίσουμε νέες τάσεις στην έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος της ελληνικής έκδοσης

Πρόλογος της ελληνικής έκδοσης Πρόλογος της ελληνικής έκδοσης Βασίλης Παυλόπουλος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εξερευνώντας την «αόρατη» σχέση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με τον πολιτισμό Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ Κωδικός μαθήματος: ΒΠΟ815 (3Ω/Υ) Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Η έννοια του πολιτισµού στην κοινωνική ψυχολογία

Η έννοια του πολιτισµού στην κοινωνική ψυχολογία Η έννοια του πολιτισµού στην κοινωνική ψυχολογία Herskovits: Ο πολιτισµός αποτελείται από το µέρος του περιβάλλοντος το οποίο έχει δηµιουργηθεί από τον άνθρωπο. Συνεπώς ο πολιτισµός περιλαµβάνει τόσο υλικά

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 15 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Κεφάλαιο 1 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ... 17 Το θεμελιώδες πρόβλημα των κοινωνικών επιστημών...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ Κωδικός μαθήματος: ΒΠΟ815 (3Ω/Υ) Εξάμηνο

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας:

Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Στόχος της ψυχολογικής έρευνας: Συστηματική περιγραφή και κατανόηση των ψυχολογικών φαινομένων. Η ψυχολογική έρευνα χρησιμοποιεί μεθόδους συστηματικής διερεύνησης για τη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμοποίηση και ψυχική υγεία: διεθνή και ελληνικά ερευνητικά δεδομένα

Επιπολιτισμοποίηση και ψυχική υγεία: διεθνή και ελληνικά ερευνητικά δεδομένα Επιπολιτισμοποίηση και ψυχική υγεία: διεθνή και ελληνικά ερευνητικά δεδομένα Βασίλης Παυλόπουλος Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr http://users.uoa.gr/~vpavlop 1. Επιπολιτισμοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία- ISO 9001 Σαπφούς 3, 81100 Μυτιλήνη (1ος Όροφος) 2251054739 (09:00-14:30) academy@aigaion.org civilacademy.ucoz.org «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Τελειοφοίτων. 6- Εμπειρική μέτρηση & ανάλυση

Σεμινάριο Τελειοφοίτων. 6- Εμπειρική μέτρηση & ανάλυση Σεμινάριο Τελειοφοίτων 6- Εμπειρική μέτρηση & ανάλυση Πόσο συχνά; Πόσο μεγάλο; Πόσο αντιπροσωπευτικό; Πως αλληλεπιδρούν οι μεταβλητές X και Y; Ποια είναι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των φαινομένων Α και

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις φοιτητών προς τη συμμετοχή μεταναστών μαθητών στο σχολικό εορτασμό εθνικών επετείων

Στάσεις φοιτητών προς τη συμμετοχή μεταναστών μαθητών στο σχολικό εορτασμό εθνικών επετείων Στάσεις φοιτητών προς τη συμμετοχή μεταναστών μαθητών στο σχολικό εορτασμό εθνικών επετείων Βασίλης Γ. Παυλόπουλος, Πανεπιστήμιο Κρήτης Αναρτημένη ανακοίνωση στο 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας,

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας

Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας A. Montgomery Θεμελιώδεις αρχές επιστήμης και μέθοδοι έρευνας Καρολίνα Δουλουγέρη, ΜSc Υποψ. Διαδάκτωρ Σήμερα Αναζήτηση βιβλιογραφίας Επιλογή μεθοδολογίας Ερευνητικός σχεδιασμός Εγκυρότητα και αξιοπιστία

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης

Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Ιδιότητες και Τεχνικές Σύνταξης Επιστημονικού Κειμένου Σχολιασμός ερευνητικής πρότασης Αναστασία Χριστοδούλου, Dr. Γεώργιος Δαμασκηνίδης Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Θεσσαλονίκη, 2015 Ιδιότητες

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμός και Αξίες

Πολιτισμός και Αξίες Πολιτισμός και Αξίες...να επεκταθούμε σε όλα τα τετραγωνικά της ηθικής που απλώνονται πέρα από το ένα και αποτρόπαιο, φευ, όπου μας έχει καθηλώσει μια πανάρχαιη βλακεία, στην ανθεκτικότητά της πανίσχυρη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Μάθημα: Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην Κοινωνική Έρευνα. Παραδείγματα Εφαρμογών [Σεμινάριο]

ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Μάθημα: Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην Κοινωνική Έρευνα. Παραδείγματα Εφαρμογών [Σεμινάριο] ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Μάθημα: Χρήση Νέων Τεχνολογιών στην Κοινωνική Έρευνα. Παραδείγματα Εφαρμογών [Σεμινάριο] Διδάσκων: Ευστράτιος Παπάνης - Αντικείμενο του μαθήματος Ο κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρητικές προσεγγίσεις της επιπολιτισμοποίησης. Επίπεδα ανάλυσης Περιγραφικά μοντέλα Στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης

Θεωρητικές προσεγγίσεις της επιπολιτισμοποίησης. Επίπεδα ανάλυσης Περιγραφικά μοντέλα Στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης Θεωρητικές προσεγγίσεις της επιπολιτισμοποίησης Επίπεδα ανάλυσης Περιγραφικά μοντέλα Στρατηγικές επιπολιτισμοποίησης Ανέλιξη του αριθμού των δημοσιεύσεων με τον όρο επιπολιτισμοποίηση μεταξύ 1930-2010

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ Εξάμηνο σπουδών: Γ και Δ (3Ω/Υ) Ώρες και αίθουσα διδασκαλίας: Αμφιθέατρο

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μεθοδολογία έρευνας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΚΟΠΟΣ/ΕΙΔΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Μεθοδολογία έρευνας Η ερευνητική διαδικασία έχει ως αφορμή ένα προβληματισμό και προσπαθεί να απαντήσει σε ένα ερευνητικό ερώτημα.

Διαβάστε περισσότερα

Διαστάσεις επιπολιτισμού και προσαρμογή ενηλίκων μεταναστών

Διαστάσεις επιπολιτισμού και προσαρμογή ενηλίκων μεταναστών Διαστάσεις επιπολιτισμού και προσαρμογή ενηλίκων μεταναστών Βασίλης Παυλόπουλος, Ηλίας Μπεζεβέγκης Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr ; ebesev@psych.uoa.gr Ανακοίνωση στο συμπόσιο

Διαβάστε περισσότερα

ιαπολιτισµική κοινωνική ψυχολογία Στόχος µαθήµατος: η κατάδειξη του ρόλου που παίζει ο πολιτισµός στις κοινονικο-ψυχολογικές διαδικασίες.

ιαπολιτισµική κοινωνική ψυχολογία Στόχος µαθήµατος: η κατάδειξη του ρόλου που παίζει ο πολιτισµός στις κοινονικο-ψυχολογικές διαδικασίες. ιαπολιτισµική κοινωνική ψυχολογία Στόχος µαθήµατος: η κατάδειξη του ρόλου που παίζει ο πολιτισµός στις κοινονικο-ψυχολογικές διαδικασίες. Αξιολόγηση µαθήµατος: γραπτές εξετάσεις. ιαπολιτισµική κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Παπαδηµητρίου Επ. καθηγητής ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης ----------------------

Ευριπίδης Παπαδηµητρίου Επ. καθηγητής ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης ---------------------- Ευριπίδης Παπαδηµητρίου Επ. καθηγητής ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης ---------------------- Τελικό κείµενο επιστηµονικής εισήγησης Τίτλος: Εκπαίδευση µε στόχο την αειφόρο ανάπτυξη: Τι πρέπει να καλλιεργήσουµε

Διαβάστε περισσότερα

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων

Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Β.δ Επιλογή των κατάλληλων εμπειρικών ερευνητικών μεθόδων Νίκος Ναγόπουλος Για τη διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας χρησιμοποιούνται ποσοτικές ή/και ποιοτικές μέθοδοι που έχουν τις δικές τους τεχνικές και

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή επιστημονικής εργασίας ΨΧ 126

Συγγραφή επιστημονικής εργασίας ΨΧ 126 Σκοπός του μαθήματος Σχεδιάγραμμα Σεμιναρίου Τι περιλαμβάνει η επιστημονική έρευνα Επιστημονική μέθοδος Ερευνητικός σχεδιασμός Αξιοπιστία και Εγκυρότητα Μέθοδος έρευνας Ερευνητικά παραδείγματα Ασκήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΣΕΛΙΟΥ Κωδικός µαθήµατος: ΒΠΟ815 (3Ω/Υ) Εξάµηνο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρώτος πρόλογος... 13 Δεύτερος Πρόλογος... 15 Αντί Προλόγου... 17 Εισαγωγικό σημείωμα επιμελητών... 25

Περιεχόμενα. Πρώτος πρόλογος... 13 Δεύτερος Πρόλογος... 15 Αντί Προλόγου... 17 Εισαγωγικό σημείωμα επιμελητών... 25 Περιεχόμενα Πρώτος πρόλογος... 13 Δεύτερος Πρόλογος... 15 Αντί Προλόγου... 17 Εισαγωγικό σημείωμα επιμελητών... 25 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Στόχος και στάδια διεξαγωγής της εμπειρικής κοινωνικής έρευνας... 27 1.1 Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων

Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Σύνοψη κεφαλαίου Σύνδεση θεωρίας και ανάλυσης Επεξεργασία ποιοτικών δεδομένων Δεοντολογία και ανάλυση ποιοτικών δεδομένων Αξιολογώντας την ποιότητα των ποιοτικών ερευνών Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Ενδο-ομαδικές διεργασίες:

Ενδο-ομαδικές διεργασίες: Ενδο-ομαδικές διεργασίες: Η σχολική τάξη ως κοινωνική ομάδα Πανεπιστήμιο Αθηνών Τομέας Ψυχολογίας ΠΜΣ Σχολικής Ψυχολογίας Ακαδ. έτος 2007-08 Βασίλης Παυλόπουλος vpavlop@psych.uoa.gr http://psych.uoa.gr/~vpavlop

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Κ. Αλεξανδρής Αν. Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Οδηγός Εκπόνησης Μεταπτυχιακής Εργασία ς Βασικά Σημεία Καθορισμός Θέματος Επιλογή Επιβλέποντα Πρωτογενή

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές επιπολιτισμού και προσαρμογή μεταναστών στην Ελλάδα

Στρατηγικές επιπολιτισμού και προσαρμογή μεταναστών στην Ελλάδα Στρατηγικές επιπολιτισμού και προσαρμογή μεταναστών στην Ελλάδα Ηλίας Μπεζεβέγκης, Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών ebesev@psych.uoa.gr; vpavlop@psych.uoa.gr Προφορική ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

Αναζητώντας θέμα έρευνας: ορισμένες μεθοδολογικές παρατηρήσεις. Δρ. Ηλίας Μαυροειδής

Αναζητώντας θέμα έρευνας: ορισμένες μεθοδολογικές παρατηρήσεις. Δρ. Ηλίας Μαυροειδής Αναζητώντας θέμα έρευνας: ορισμένες μεθοδολογικές παρατηρήσεις Δρ. Ηλίας Μαυροειδής Σ.Ε.Π.,., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο 1 Το αρχικό πρόβλημα o Πώς θα επιλέξω θέμα για την διπλωματική μου εργασία; o

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι Κοινωνικής Έρευνας ΙI

Μέθοδοι Κοινωνικής Έρευνας ΙI Τίτλος Μαθήματος: Κωδικός Μαθήματος: Μέθοδοι Κοινωνικής Έρευνας ΙI SOW399 Κατηγορία Μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου ή τρίτου Πτυχίο (1 ος Κύκλος) κύκλου)

Διαβάστε περισσότερα

Πέρα από τη γλωσσική επάρκεια: Πολιτισμική επίγνωση ενσυναίσθηση και διαμεσολάβηση στο σχολικό περιβάλλον

Πέρα από τη γλωσσική επάρκεια: Πολιτισμική επίγνωση ενσυναίσθηση και διαμεσολάβηση στο σχολικό περιβάλλον Πέρα από τη γλωσσική επάρκεια: Πολιτισμική επίγνωση ενσυναίσθηση και διαμεσολάβηση στο σχολικό περιβάλλον Βασίλης Παυλόπουλος Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr Ανακοίνωση στη 2

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων. Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων. Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Επιμέλεια: Άγγελος Μάρκος, Λέκτορας ΠΤ Ε, ΠΘ Περιεχόμενο μαθήματος (γενικά) Μέρος Ι: Εισαγωγή στην Εκπαιδευτική Έρευνα Μέρος ΙΙ: Ποσοτικές Προσεγγίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Τελειοφοίτων. 2 - Επιλογή Επεξεργασία Ερευνητικού Θέματος

Σεμινάριο Τελειοφοίτων. 2 - Επιλογή Επεξεργασία Ερευνητικού Θέματος Σεμινάριο Τελειοφοίτων 2 - Επιλογή Επεξεργασία Ερευνητικού Θέματος 2 o o o o Το πρόβλημα σας θα είναι να επιλέξετε μία από τις πολλές ιδέες που θα έχετε. Από πού προέρχονται αυτές; από τη δουλειά σας από

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

Η ερευνητική διαδικασία: Προετοιμασία ερευνητικής πρότασης

Η ερευνητική διαδικασία: Προετοιμασία ερευνητικής πρότασης Η ερευνητική διαδικασία: Προετοιμασία ερευνητικής πρότασης και συγγραφή ερευνητικής έκθεσης / διατριβής. Δρ. Ηλίας Μαυροειδής Σ.Ε.Π.,., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ανδρέας Κυθραιώτης- Πέτρος Πασιαρδής Τμήμα Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστήμιο Κύπρου Συνέδριο Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή Ψυχολογία

Οργανωσιακή Ψυχολογία Οργανωσιακή Ψυχολογία Ιωάννης Νικολάου Επίκουρος Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα ιοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Ψυχολογία των ατομικών διαφορών Ψυχομετρική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: "Μελέτη της χρηματοοικονομικής αποτύπωσης περιβαλλοντικών πληροφοριών, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, επίδοσης και αποτελεσματικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων"

Διαβάστε περισσότερα

Αντίληψη, νόηση και πολιτισμός. Σταθερότητα και οπτική πλάνη Αισθητική αντίληψη τέχνη Νοητικές διεργασίες Ερμηνείες νοητικών διαφορών

Αντίληψη, νόηση και πολιτισμός. Σταθερότητα και οπτική πλάνη Αισθητική αντίληψη τέχνη Νοητικές διεργασίες Ερμηνείες νοητικών διαφορών Αντίληψη, νόηση και πολιτισμός Σταθερότητα και οπτική πλάνη Αισθητική αντίληψη τέχνη Νοητικές διεργασίες Ερμηνείες νοητικών διαφορών Δύο σχολές για την ερμηνεία της αντιληπτικής σταθερότητας Γενετιστές.

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα Ορισμένα σχόλια για το σχεδιασμό έρευνας και πολιτικής Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Πανεπιστήμιο Αθηνών 1η Ημερίδα Διαπολιτισμικής

Διαβάστε περισσότερα

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία. Χριστίνα Καραμανίδου, PhD

Εγκυρότητα και Αξιοπιστία. Χριστίνα Καραμανίδου, PhD Εγκυρότητα και Αξιοπιστία Χριστίνα Καραμανίδου, PhD Η έννοια της εγκυρότητας Η εγκυρότητα της έρευνας είναι το βασικό κριτήριο με βάση το οποίο θα ληφθεί η απόφαση για αξιοποίηση ή όχι των ευρημάτων. Η

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική διαδικασία και συγγραφή διατριβής: Μεθοδολογικές παρατηρήσεις ρ. Ηλίας Μαυροειδής Σ.Ε.Π., Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Τα στάδια της ερευνητικής διαδικασίας Τα βασικά στάδια για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική ταυτότητα μεταναστών και παλιννοστούντων μαθητών: Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες

Εθνική ταυτότητα μεταναστών και παλιννοστούντων μαθητών: Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες Εθνική ταυτότητα μεταναστών και παλιννοστούντων μαθητών: Ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες Βασίλης Παυλόπουλος (vpavlop@psych.uoa.gr) Μαρίνα Ντάλλα (marinantalla@yahoo.gr) Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη (frmotti@psych.uoa.gr)

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Κοινωνική Ψυχολογία και παρεμβάσεις

Εφαρμοσμένη Κοινωνική Ψυχολογία και παρεμβάσεις Εφαρμοσμένη Κοινωνική Ψυχολογία και παρεμβάσεις Βασίλης Παυλόπουλος vpavlop@psych.uoa.gr http://users.uoa.gr/~vpavlop Κοινωνική και Διαπολιτισμική Ψυχολογία στη Σχολική Κοινότητα ΠΜΣ Σχολικής Ψυχολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Τακτικές επιπολιτισμού, εθνική ταυτότητα και ψυχολογική επάρκεια μεταναστών εφήβων, ανάλογα με την εθνική καταγωγή

Τακτικές επιπολιτισμού, εθνική ταυτότητα και ψυχολογική επάρκεια μεταναστών εφήβων, ανάλογα με την εθνική καταγωγή Τακτικές επιπολιτισμού, εθνική ταυτότητα και ψυχολογική επάρκεια μεταναστών εφήβων, ανάλογα με την εθνική καταγωγή Βασίλης Παυλόπουλος, Μαρίνα Ντάλλα, Νίκος Τάκης, Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη Τομέας Ψυχολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2015 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Γ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΜΑΪΟΣ 2015 Πρώτη εβδομάδα (5 + 5 + 8 + 8 = 26 ώρες) Τετάρτη 11 Μαρτίου (5 ώρες) 15: 00 16: 00 Α. Βασικές Αρχές Κοινωνικής Έρευνας (α) Ερευνητικός κύκλος: προσδιορισμός του προβλήματος,

Διαβάστε περισσότερα

Ίσως/ Παρατηρήσεις/σχόλια Ακαδημαϊκού λόγου. Υπάρ χουν αμφιβολί ες

Ίσως/ Παρατηρήσεις/σχόλια Ακαδημαϊκού λόγου. Υπάρ χουν αμφιβολί ες Χαρακτηριστικά ΝΑΙ Ο Ίσως/ Παρατηρήσεις/σχόλια Ακαδημαϊκού λόγου Τεκμηρίωση Κριτική αποτίμηση των πηγών (είναι οι πηγές έγκυρες και αξιόπιστες) Αναδεικνύονται τα νέα στοιχεία Υπάρχουν σύγχρονες (της τελευταίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Διεπιστημονικότητα Ιστορία & Φιλοσοφία της Χημείας Γλωσσολογία Χημεία Διδακτική της Χημείας Παιδαγωγική Ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ερευνητικών Δεδομένων στην Πράξη

Ανάλυση Ερευνητικών Δεδομένων στην Πράξη Ανάλυση Ερευνητικών Δεδομένων στην Πράξη Άγγελος Μάρκος, Επίκουρος Καθηγητής ΠΤΔΕ, ΔΠΘ amarkos@eled.duth.gr www.amarkos.gr http://www.amarkos.gr/material/authsemiar.pdf https://drive.google.com/file/d/0b9zxwzv_q66urwyl3zfk3yxm/view

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (# 252) Ε ΕΞΑΜΗΝΟ 9 η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΙΔΗ ΕΡΕΥΝΑΣ I: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΛΙΓΗ ΘΕΩΡΙΑ Στην προηγούμενη διάλεξη μάθαμε ότι υπάρχουν διάφορες μορφές έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ AFC ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ

ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ AFC ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ Ελληνικό Στατιστικό Ινστιτούτο Πρακτικά 18 ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στατιστικής (2005) σελ.247-256 ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ AFC ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΙΝΑΚΑ ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δ ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΪΟΣ 2015 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δ ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 - ΜΑΪΟΣ 2015 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΛΟΦΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΤΙΡΙΟ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 3 ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ Πρώτη εβδομάδα (5 + 6 =11

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Κοινωνική Ψυχολογία και παρεμβάσεις

Εφαρμοσμένη Κοινωνική Ψυχολογία και παρεμβάσεις Εφαρμοσμένη Κοινωνική Ψυχολογία και παρεμβάσεις Βασίλης Παυλόπουλος vpavlop@psych.uoa.gr http://users.uoa.gr/~vpavlop Κοινωνική και Διαπολιτισμική Ψυχολογία στη Σχολική Κοινότητα ΠΜΣ Σχολικής Ψυχολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Παντελής Γεωργογιάννης) 19

Περιεχόμενα. ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Παντελής Γεωργογιάννης) 19 έσπω Κυπριανού 5 Περιεχόμενα ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Παντελής Γεωργογιάννης) 19 ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 23 ιατύπωση του προβλήµατος 25 Οριοθέτηση του προβλήµατος 28 Αναγκαιότητα και χρησιµότητα της έρευνας 29 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή και κριτική ανάλυση επιδημιολογικής εργασίας

Συγγραφή και κριτική ανάλυση επιδημιολογικής εργασίας Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών Συγγραφή και κριτική ανάλυση επιδημιολογικής εργασίας Δ. Παρασκευής Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ενημερωμένο) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ενημερωμένο) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 ΔΙΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΠΕΓΑ - Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης Τμήμα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ενημερωμένο) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Β ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2014-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015 Αίθουσα Τμήματος Γεωγραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Κριτήρια απόρριψης απόμακρων τιμών

Κεφάλαιο 5 Κριτήρια απόρριψης απόμακρων τιμών Κεφάλαιο 5 Κριτήρια απόρριψης απόμακρων τιμών Σύνοψη Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται δύο κριτήρια απόρριψης απομακρυσμένων από τη μέση τιμή πειραματικών μετρήσεων ενός φυσικού μεγέθους και συγκεκριμένα

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα: Είναι απλώς «ζήτημα χρόνου»;

Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα: Είναι απλώς «ζήτημα χρόνου»; Επιπολιτισμοποίηση και προσαρμογή των μεταναστών στην Ελλάδα: Είναι απλώς «ζήτημα χρόνου»; Βασίλης Παυλόπουλος, Φρόσω Μόττη-Στεφανίδη Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών vpavlop@psych.uoa.gr Ανακοίνωση

Διαβάστε περισσότερα

Επιπολιτισμικό στρες. Θεωρητικά μοντέλα Στρατηγικές αντιμετώπισης Παρεμβαλλόμενες μεταβλητές Ψυχική ανθεκτικότητα

Επιπολιτισμικό στρες. Θεωρητικά μοντέλα Στρατηγικές αντιμετώπισης Παρεμβαλλόμενες μεταβλητές Ψυχική ανθεκτικότητα Επιπολιτισμικό στρες Θεωρητικά μοντέλα Στρατηγικές αντιμετώπισης Παρεμβαλλόμενες μεταβλητές Ψυχική ανθεκτικότητα Στρες Το στρες αφορά στις βιολογικές και ψυχολογικές αντιδράσεις του οργανισμού απέναντι

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 3: Μέθοδοι έρευνας στην Ψυχολογία

Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 3: Μέθοδοι έρευνας στην Ψυχολογία Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 3: Μέθοδοι έρευνας στην Ψυχολογία Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Παρουσίαση και εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να:

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να: Τίτλος Μαθήματος: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ Κωδικός Μαθήματος: MUS 652 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Υποχρεωτικό Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου

Διαβάστε περισσότερα

.,., Klas Eric Soderquist,!., (knowledge transfer). % " $&, " 295 " 72 " marketing 65,, ', (, (.

.,., Klas Eric Soderquist,!., (knowledge transfer). %  $&,  295  72  marketing 65,, ', (, (. ; Klas Eric Soderquist! #$%&'& (knowledge transfer)! # $ () % $& 295 72 marketing 65 ' ( ( ) *: + % % Ελληνική Βιομηχανία: προς την οικονομία της γνώσης ΤΕΕ Αθήνα 3-5 Ιουλίου 2006 Αθήνα 1 (knowledge transfer)

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ

Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας στη ΜΕ Χ Α Ρ Α Λ Α Μ Π Ο Σ Σ Α Κ Ο Ν Ι Δ Η Σ, Δ Π Θ Μ Α Ρ Ι Α Ν Ν Α Τ Ζ Ε Κ Α Κ Η, Α Π Θ Α. Μ Α Ρ Κ Ο Υ, Δ Π Θ Α Χ Ε Ι Μ Ε Ρ Ι Ν Ο 2 0 17-2018 2 ο παραδοτέο 8/12/2016

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοκοινωνική προσαρμογή μεταναστών μαθητών: Εμπειρικά δεδομένα και η ανάγκη για πολιτισμική ενσυναίσθηση

Ψυχοκοινωνική προσαρμογή μεταναστών μαθητών: Εμπειρικά δεδομένα και η ανάγκη για πολιτισμική ενσυναίσθηση Ψυχοκοινωνική προσαρμογή μεταναστών μαθητών: Εμπειρικά δεδομένα και η ανάγκη για πολιτισμική ενσυναίσθηση Βασίλης Παυλόπουλος Τομέας Ψυχολογίας, Τμήμα Φ.Π.Ψ., Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.ppp.uoa.gr/~vpavlop

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις Επιχειρησιακής Εθιμοτυπίας & Εταιρικής Κουλτούρας στην αποτελεσματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων

Επιπτώσεις Επιχειρησιακής Εθιμοτυπίας & Εταιρικής Κουλτούρας στην αποτελεσματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων Επιπτώσεις Επιχειρησιακής Εθιμοτυπίας & Εταιρικής Κουλτούρας στην αποτελεσματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων Ονοματεπώνυμο: Αρσένου Δέσποινα Σειρά: 13 Επιβλέπων Καθηγητής: Ιωαννίδης Αντώνης Δεκέμβριος,

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια

Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας. Μυλωνά Ιφιγένεια Ποιοτικοί μέθοδοι έρευνας Μυλωνά Ιφιγένεια Έρευνες για την απόκτηση πληροφοριών η γνωμών από τους χρήστες Χρησιμοποιήθηκαν από τις κοινωνικές επιστήμες για τη χρήση κοινωνικών φαινομένων Ο όρος «ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί. Κατσιλέρος Αναστάσιος

Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί. Κατσιλέρος Αναστάσιος Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί Κατσιλέρος Αναστάσιος 2017 Παραλλακτικότητα To φαινόμενο εμφάνισης διαφορών μεταξύ ατόμων ή αντικειμένων ή παρατηρήσεων-μετρήσεων, που ανήκουν στην ίδια ομάδα-κατηγορία,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 3: Μέθοδοι έρευνας στην Ψυχολογία

Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 3: Μέθοδοι έρευνας στην Ψυχολογία Εισαγωγή στην Ψυχολογία Ενότητα 3: Μέθοδοι έρευνας στην Ψυχολογία Διδάσκουσα: Ειρήνη Σκοπελίτη Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Παρουσίαση και εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Εισαγωγή στη Λογιστική Έρευνα Η αναζήτηση της αλήθειας

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη. Η θεωρία του Piaget Εθνοθεωρίες των γονέων Παιχνίδι και εργασία Σχολική εκπαίδευση και πρακτική αγωγή

Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη. Η θεωρία του Piaget Εθνοθεωρίες των γονέων Παιχνίδι και εργασία Σχολική εκπαίδευση και πρακτική αγωγή Πολιτισμός και Ανθρώπινη Ανάπτυξη Η θεωρία του Piaget Εθνοθεωρίες των γονέων Παιχνίδι και εργασία Σχολική εκπαίδευση και πρακτική αγωγή Η δομική θεωρία του Piaget: Βασικές αρχές Τέσσερα στάδια γνωστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΨΕΒΕ) ΗΜΕΡΙΔΑ Προχωρημένες μέθοδοι ανάλυσης ποσοτικών δεδομένων στις επιστήμες της συμπεριφοράς

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΨΕΒΕ) ΗΜΕΡΙΔΑ Προχωρημένες μέθοδοι ανάλυσης ποσοτικών δεδομένων στις επιστήμες της συμπεριφοράς ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΨΕΒΕ) ΗΜΕΡΙΔΑ Προχωρημένες μέθοδοι ανάλυσης ποσοτικών δεδομένων στις επιστήμες της συμπεριφοράς Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018 9:00-13.30 Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικά του πειράματος

Εναλλακτικά του πειράματος Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες μιας πολιτικής, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Κύρια σημεία. Μεθοδολογικές εργασίες. Άρθρα Εφαρμογών. Notes - Letters to the Editor. Εργασίες στη Στατιστική Μεθοδολογία

Κύρια σημεία. Μεθοδολογικές εργασίες. Άρθρα Εφαρμογών. Notes - Letters to the Editor. Εργασίες στη Στατιστική Μεθοδολογία Κύρια σημεία Εργασίες στη Στατιστική Μεθοδολογία Απόστολος Μπουρνέτας Τμήμα Μαθηματικών ΕΚΠΑ Κατηγορίες άρθρων Στατιστικά Περιοδικά Βιβλιογραφική Έρευνα Βιβλιογραφικές Βάσεις Δεδομένων Γενικές Μηχανές

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης

Συγγραφή ερευνητικής πρότασης Συγγραφή ερευνητικής πρότασης 1 o o o o Η ερευνητική πρόταση είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα της έρευνας. Η διατύπωσή της θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεγμένη, περιεκτική και βασισμένη στην ανασκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Έλεγχοι Υποθέσεων

Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Έλεγχοι Υποθέσεων Εκπαιδευτική Έρευνα: Μέθοδοι Συλλογής και Ανάλυσης εδομένων Έλεγχοι Υποθέσεων Ένα Ερευνητικό Παράδειγμα Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί εάν ο τρόπος αντίδρασης μιας γυναίκας απέναντι σε φαινόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ INTRAWAY ΕΠΕ Μετα-ανάλυση των ερευνών που έχουν διεξαχθεί για τη μετανάστευση σε σημαντικά και σχετικά με την ένταξη πεδία (υγεία, κοινωνική ασφάλιση, εργασία, εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων

Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Ανεξάρτητων Δειγμάτων 1 Μονοπαραγοντική Ανάλυση Διακύμανσης Παραμετρικό στατιστικό κριτήριο για τη μελέτη της επίδρασης μιας ανεξάρτητης μεταβλητής στην εξαρτημένη Λογική

Διαβάστε περισσότερα

Αντίληψη, νόηση και πολιτισμός. Σταθερότητα και οπτική πλάνη Αισθητική αντίληψη τέχνη Νοητικές διεργασίες Ερμηνείες νοητικών διαφορών

Αντίληψη, νόηση και πολιτισμός. Σταθερότητα και οπτική πλάνη Αισθητική αντίληψη τέχνη Νοητικές διεργασίες Ερμηνείες νοητικών διαφορών Αντίληψη, νόηση και πολιτισμός Σταθερότητα και οπτική πλάνη Αισθητική αντίληψη τέχνη Νοητικές διεργασίες Ερμηνείες νοητικών διαφορών Δύο σχολές για την ερμηνεία της αντιληπτικής σταθερότητας Γενετιστές.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ενότητα # 1: Εισαγωγή Μιλτιάδης Χαλικιάς Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική έρευνα. Γιώτα Παπαγεωργίου

Ποσοτική έρευνα. Γιώτα Παπαγεωργίου Ποσοτική έρευνα Γιώτα Παπαγεωργίου (Babbie, κεφ. 1,2 Bryman, kef. 1,2 Κυριαζή, κεφ. 2,3 Κατσίλλης, κεφ. 1 Martin, κεφ. 1 Mertens, κεφ. 11 Robson, κεφ. 4 de Vaus, kef. I). Σκοπός: Η κατανόηση και εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική

Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική Μέσα ελέγχου θεωρητικών υποθέσεων στην ψυχολογία Άννα Μαντόγλου Επιλογή ερευνητικού αντικειμένου Χρηστικότητα ή κοινωνική αξία Συγκρουσιακό: εκφέρονται διαφορετικά επιχειρήματα

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7

Διάλεξη 2. Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Διάλεξη 2 Εργαλεία θετικής ανάλυσης Ή Γιατί είναι τόσο δύσκολο να πούμε τι συμβαίνει; 1 Ράπανος-Καπλάνογλου 2016/7 Θετική και δεοντολογική προσέγγιση Η θετική ανάλυση εξετάζει τι υπάρχει και ποιες οι συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα