Το κάπνισμα είναι μια μορφή φαρμακολογικής εξάρτησης.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το κάπνισμα είναι μια μορφή φαρμακολογικής εξάρτησης."

Transcript

1 Το κάπνισμα είναι μια μορφή φαρμακολογικής εξάρτησης.

2 Μόνο το 2% από τους καπνιστές είναι περιστασιακοί. Οι περισσότεροι είναι συστηματικοί που σπάνια μπορούν να περάσουν 2 ώρες χωρίς τσιγάρο.

3 Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη ψυχολογική ή κοινωνική συνθήκη για να αποκτήσει και το πιο καλά ισορροπημένο άτομο εξάρτηση από το κάπνισμα.

4 Από τα παιδιά που έχουν καπνίσει >2 τσιγάρα, <20% δεν έγιναν τακτικοί καπνιστές.

5 Σήμερα, όχι μόνο καπνίζουν περισσότερες γυναίκες, αλλά συνεχώς καπνίζουν περισσότερο και αρχίζουν το κάπνισμα σε μικρότερη ηλικία. Σε πολλές χώρες οι γυναίκες έχουν πλέον τις ίδιες καπνιστικές συνήθειες με τους άνδρες.

6 Με δεδομένο ότι μόνο 1 στους 4 που έχουν προσπαθήσει να κόψουν το κάπνισμα, το έχουν πετύχει, προκύπτει ότι η εξάρτηση απ αυτό είναι πολύ έντονη.

7 Επομένως, το κάπνισμα προκαλεί εξάρτηση και βλάβη της υγείας, και επειδή είναι πολύ διαδεδομένο, αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

8 Η εξάρτηση ερμηνεύει τη δυσκολία διακοπής τουμεποικίλεςτεχνικέςόπωςουπνωτισμός, οβελονισμός, η ομαδική ψυχοθεραπεία και πιο πρόσφατα η θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη (κατά την οποία γίνεται λήψη νικοτίνης με φαρμακευτικά προϊόντα όπως τσίχλες, αυτοκόλλητα, ταμπλέτες κ.λπ.)

9 Tο κάπνισμα ενοχοποιείται για σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο αυτόματων αποβολών, υπολειπόμενη ανάπτυξη των εμβρύων (Detmar et al 2008), προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης, αιφνίδιο νεογνικό θάνατο (Duroseau & Blakemore 2002, Kochenour 1996) και σπανιότερα για πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα. Detmar J et al. Fetal growth restriction triggered by polycyclic aromatic hydrocarbons is associated with altered placental vasculature and AhR-dependent changes in cell death. Am J Physiol Endocrinol Metab Jun 17. [Epub ahead of print]

10 Το κάπνισμα της μητέρας στη διάρκεια της κύησης είναι ένας ισχυρός δοσοεξαρτώμενος παράγοντας κινδύνου για χαμηλό βάρος γέννησης. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού αν και φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την εμβρυϊκή ανάπτυξη παρά τη διάρκεια της κύησης. Suzuki et al. Is Maternal Smoking during Early Pregnancy a Risk Factor for All Low Birth Weight Infants? Journal of Epidemiology 2008, 18:89-96.

11 Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το 40% όλων των περιπτώσεων χαμηλού βάρους γέννησης συμβαίνει λόγω κληρονομικών παραγόντων και το 60% λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων το κάπνισμα στα αρχικά στάδια της κύησης είναι ένας κύριος παράγοντας. Suzuki et al. Is Maternal Smoking during Early Pregnancy a Risk Factor for All Low Birth Weight Infants? Journal of Epidemiology 2008, 18:89-96.

12 Επίσης, γυναίκες με ανεπιθύμητες κυήσεις έχουν αυξημένη πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Suzuki et al. Is Maternal Smoking during Early Pregnancy a Risk Factor for All Low Birth Weight Infants? Journal of Epidemiology 2008, 18:89-96.

13 Τα παιδιά με υπολειπόμενη ανάπτυξη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων κατά την ενήλικο ζωή, όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία καρδιακή νόσο (Suzuki et al 2008). Suzuki et al. Is Maternal Smoking during Early Pregnancy a Risk Factor for All Low Birth Weight Infants? Journal of Epidemiology 2008, 18:89-96.

14 Μεμονωμένες μελέτες έδειξαν απουσία σχέσης καπνίσματος και υπολειπόμενης ανάπτυξης! (Driul et al 2008) αλλά αυτό το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με σχεδόν το σύνολο της βιβλιογραφίας. Driul L, et al. Intrauterine growth restriction and pregnancy outcome. Minerva Ginecol 2008; 60:231-8.

15 Επίσης, το κάπνισμα της μητέρας δεν φάνηκε να ενοχοποιείται για αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού στη νεογνική περίοδο (Duijts et al 2008). Duijts L, et al. Maternal smoking in prenatal and early postnatal life and the risk of respiratory tract infections in infancy. The Generation R study. Eur J Epidemiol Jun 14.

16 Οι βλαπτικοί παράγοντες που κυρίως ενοχοποιούνται για τις δυσμενείς επιδράσεις του καπνίσματος είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και η νικοτίνη (Duroseau & Blakemore 2002).

17 Η νικοτίνη προκαλεί σπασμό των αρτηριών, περιλαμβάνοντας εκείνες που στέλνουν αίμα στον πλακούντα. Αυτό ελαττώνει την εμβρυϊκή οξυγόνωση και την προμήθεια θρεπτικών ουσιών, που μπορεί να συνεπάγονται υπολειπόμενης ανάπτυξης έμβρυα.

18 Υπάρχουν επίσης σαφείς ενδείξεις ότι η νικοτίνη έχει άμεση δυσμενή επίδραση στα αναπτυσσόμενα νευρικά κύτταρα. Στα ζώα, ακόμα και μικρές δόσεις νικοτίνης που ενίενται στη μητέρα στη διάρκεια της κύησης είχαν ως αποτέλεσμα διαμαρτίες του εγκεφάλου, κακή λειτουργικότητα και προβλήματα μάθησης.

19 Επειδή το μονοξείδιο του άνθρακα υποκαθιστά το οξυγόνο στο αίμα στη διάρκεια του καπνίσματος, τα έμβρυα μπορεί να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την έλλειψη με την παραγωγή επιπλέον ερυθροκυττάρων για τη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτή η υπερπαραγωγή ερυθροκυττάρων μπορεί να διακόψει την αιματική παροχή σε ζωτικά όργανα, με μοιραία αποτελέσματα (στη διάρκεια της κύησης και μετά τον τοκετό).

20 Η διακοπή του καπνίσματος στη διάρκειατηςκύησηςβελτιώνειτο βάροςγέννησηςτουνεογνού, ιδιαίτερα αν η διακοπή γίνει πριν από τις 16 εβδομάδες της κύησης.

21 Υπολογίστηκε ότι αν όλες οι γυναίκες σταματούσαν να καπνίζουν, θα γινόταν ελάττωση των εμβρυϊκών και νεογνικών θανάτων κατά 10% (Duroseau & Blakemore 2002).

22 Στην Αγγλία, το μήνυμα στα πακέτα των τσιγάρων είναι σαφές Smoking kills.

23 Aπό την αρχή της κύησης, επομένως, συνιστάται στην έγκυο να αποφεύγει το κάπνισμα ή τουλάχιστον να το περιορίσει στο ελάχιστο.

24 Το βασικό συστατικό όλων των οινοπνευματωδών ποτών είναι η αιθυλική αλκοόλη (ήαιθανόλη) που αποτελεί προϊόν αλκοολικής ζύμωσης των υδατανθράκων. Η αιθυλική αλκοόλη είναι ένα από τα ισχυρότερα γνωστά τερατογόνα.

25 Η περιεκτικότητα οινοπνεύματος σε συνηθισμένα ποτά του τόπου μας είναι: μπύρα ~4 gr%, κρασί ~12 gr%, τσίπουρο 30 gr%, whisky 40 gr%.

26 Αλκοολισμός είναι η «καταναγκαστική» τακτική χρήση του αλκοόλ, με συμπτώματα στέρησης όταν σταματά η κατανάλωση. Το άτομο που είναι εξαρτημένο από το αλκοόλ νιώθει μια ακατανίκητη παρόρμηση να πιει, δίνει σ αυτή του την επιθυμία σχεδόν απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με οτιδήποτε άλλο στην ζωή του.

27 Μέθη Τη φάση διέγερσης ακολουθού κινητικές διαταραχές, δυσαρθρία και μυϊκή υποτονία που μπορεί να καταλήξει σε πλήρη αδράνεια.

28 Η μέθη χαρακτηρίζεται από ευφορία και υποκειμενικό αίσθημα αύξησης της δυναμικότητας. Ακολουθεί ασυναρτησία του λόγου. Η μέθη μπορεί να καταλήξει σε κώμα. Η αμνησία είναι εξαιρετικά συχνή.

29 Ο αλκοολικός χαρακτηρίζεται από ακρισία, αμνησία, αβουλία, κυνισμό και αδιαφορία. Πολλά από τα «αδικαιολόγητα» και αποτρόπαια εγκλήματα έγιναν από αλκοολικούς.

30 Κύρια επίδραση του οινοπνεύματος είναι η καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, ημείωσητου συντονισμού των κινήσεων και η αύξηση του χρόνου αντίδρασης του πότη.

31 Μερικές φορές, το οινόπνευμα προκαλεί κάποια ευχάριστη άρση των αναστολών και η κρίση μπορεί να είναι μειωμένη, γι αυτό είναι επικίνδυνη η οδήγηση ή η χρήση μηχανημάτων.

32 Το οινόπνευμα προκαλεί αγγειοδιαστολή των αγγείων του δέρματος. Παρότι αυτή η αυξημένη ροή αίματος, μπορεί να κάνει αυτούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ να νιώθουν ότι είναι ζεστοί, στην πραγματικότητα το σώμα έχει απώλεια θερμότητας.

33 Επίσης, προκαλεί αυξημένη διούρηση και πιθανόν ο πότης να νιώθει αφυδατωμένος.

34 Το ποτό αυξάνει συνήθως τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά στον άνδρα ελαττώνεται η ικανότητα διατήρησης της στύσης

35 Χρόνιες επιπτώσεις Δεδομένου ότι το οινόπνευμα περιέχει πολλές θερμίδες, οι τακτικοί πότες συχνά παίρνουν βάρος.

36 Χρόνιες επιπτώσεις Το οινόπνευμα καταστρέφει τα περισσότερα συστήματα και αποτελεί μείζον αίτιο ηπατοπάθειας (3 τύποι ηπατικής νόσου: λιπώδης εκφύλιση του ήπατος, αλκοολική ηπατίτιδα και κίρρωση ).

37 Χρόνιες επιπτώσεις Τέλος, η κατανάλωση οινοπνευματωδών σε τακτική βάση μπορεί να καταστρέψει κάθε είδους ανθρώπινες σχέσεις και προκαλεί μεγάλο στρες και εντάσεις στην οικογένεια του αλκοολικού ατόμου.

38 Οι Ethen και συνεργάτες (2009), δημοσιεύοντας στοιχεία από την Εθνική Μελέτη Πρόληψης των Συγγενών Ανωμαλιών, ανέφεραν ότι το 30 τοις εκατό των γυναικών αναφέρουν κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της κύησης. Αυτό το ποσοστό είναι περίπου τριπλάσιο από εκείνο που βρέθηκε σε μια μελέτη του 2002 από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νόσων (Centers for Disease Control and Prevention) (2004).

39 Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος ελαττώνει τη γονιμότητα και είναι επικίνδυνη σε περίοδο εγκυμοσύνης. Μία έγκυος που καταναλώνει πάνω από 1 μονάδα αλκοόλ την ημέρα στα πρώτα στάδια της κύησης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο.

40 Η αιθανόλη διέρχεται ελεύθερα από τον πλακούντα και τον εμβρυϊκό αιματο-εγκεφαλικό φραγμό.

41 Η αιθανόλη είναι ένα γνωστό τερατογόνο και η εμβρυϊκή της τοξικότητα είναι δοσοεξαρτώμενη.

42 Tο αλκοόλείναιμιααπότις συχνότερες μη γενετικές αιτίες διανοητικής καθυστέρησης όπως και η κύρια αιτία συγγενών διαμαρτιών στις ΗΠΑ που μπορούν να προληφθούν.

43 Ο μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρείται στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αλλά επηρεασμός της ανάπτυξης του εμβρυϊκού εγκεφάλου συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της κύησης

44 Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών (οκτώ συνηθισμένα ποτά την ημέρα) προκαλεί χαρακτηριστικό σύνδρομο (εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο-fetal Alcohol Syndrome-FAS).

45

46 Η περιοχή κάτω από τη μύτη μέχρι το άνω χείλος φυσιολογικά παρουσιάζει κυρτότητα. Στο εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο είναι επίπεδη.

47 Στο εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο, το μέγεθος του κεφαλιού είναι κάτω από τη 10η εκατοστιαία θέση

48 Το Ινστιτούτο Ιατρικής (1996) εκτίμησε ότι ο επιπολασμός του εμβρυϊκού αλκοολικού συνδρόμου κυμαίνεται από 0,6 έως 3 σε κάθε 1000 γεννήσεις.

49 Τα άτομα που εκτέθηκαν προγεννητικά σε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μπορεί να έχουν καθυστέρηση της ανάπτυξης (κατά την εμβρυϊκή ζωή, μετά από τον τοκετό ή και τα δύο-fas), ανωμαλίες (της μεσότητας) του προσώπου (FAS), και ανατομικέςλειτουργικές ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος (FAS) του εμβρύου. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ανωμαλίες των αρθρώσεων και της καρδιάς όπως και ανωμαλίες από τα νεφρά, τα μάτια και τα αυτιά.

50 Το πλήρες φάσμα των ανωμαλιών από το αλκοόλ (Fetal alcohol spectrum) είναι ένας όρος «ομπρέλλα» που περιλαμβάνει το πλήρες φάσμα της προγεννητικής βλάβης από το αλκοόλ (που μπορεί να μην αντιστοιχεί στα κριτήρια για το εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο).

51 Αναλυτικότερα: Καρδιά Έλλειψη μεσοκολπικού ή μεσοκοιλιακού διαφράγματος, μετάθεση μεγάλων αγγείων, άλλες καρδιακές ανωμαλίες

52 Ουροποιητικό σύστημα Απλαστικοί ή υποπλαστικοί νεφροί, δυσπλαστικοί νεφροί, πεταλοειδής νεφρός, διπλασιασμός ουρητήρα

53 Μάτια Στραβισμός, ανωμαλίες των αγγείων του αμφιβληστροειδούς, υποπλασία του οπτικού νεύρου

54 Αυτιά Ανατομική ή νευροαισθητική απώλεια της ακοής

55 Να σημειωθεί ότι τα παιδιά με υπολειπόμενη ανάπτυξη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων κατά την ενήλικο ζωή, όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 και στεφανιαία καρδιακή νόσο (Suzuki et al 2008). Suzuki et al. Is Maternal Smoking during Early Pregnancy a Risk Factor for All Low Birth Weight Infants? Journal of Epidemiology 2008, 18:89-96.

56 Μεμονωμένες μελέτες έδειξαν απουσία σχέσης κατανάλωσης αλκοόλ και υπολειπόμενης ανάπτυξης! (Driul et al 2008) αλλά αυτό το συμπέρασμα έρχεται σε αντίθεση με εκτεταμένη βιβλιογραφία Driul L, et al. Intrauterine growth restriction and pregnancy outcome. Minerva Ginecol 2008; 60:231-8.

57 Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί, επίσης, να ευθύνεται για τον θάνατο της μητέρας και του νεογέννητου (Ηaessler & Rosenthal 2003).

58 Δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια η μικρότερη ασφαλής δόση αλκοόλ για το έμβρυο και η κατανάλωση οινοπνεύματος συστήνεται, γενικά, να αποφεύγεται στη διάρκεια της κύησης (Duroseau & Blakemore 2002).

59 Η έκθεση του εμβρύου στο αλκοόλ μπορεί να μετρηθεί και με ανάλυση του μηκωνίου. Garcia-Algar, et al. Alarming prevalence of fetal alcohol exposure in a Mediterranean city. Ther Drug Monit 2008; 30:

60 Η λήψη εθισμογόνων ουσιών αντενδείκνυται στη διάρκεια της κύησης, όπως και εκτός κύησης, για λόγους ιατρικούς και "κοσμοθεωρητικούς".

61 Ηκοκαΐνη, το crack (παράγωγο της κοκαΐνης), ηηρωίνη(αλλά πιθανόν και η αγωγή με υποκατάστατα, όπως η μεθαδόνη) μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη μητέρα και στο έμβρυο-νεογνό.

62 Δυστυχώς, σε αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, ηχρήσητης κοκαΐνης είναι πολύ δημοφιλής λόγω εύκολης προσπέλασης και σχετικά χαμηλού κόστους.

63 Η κοκαΐνη μπορεί να προκαλέσει έντονη αγγειοσυστολή που να οδηγήσει σε κακοήθη υπέρταση, καρδιακή ισχαιμία και εγκεφαλικό επεισόδιο.

64 Μπορεί επίσης να έχει άμεση καρδιοτοξική δράση και να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο (Duroseau & Blakemore 2002).

65 H κοκαΐνη έχει ισχυρότερη θανατηφόρο δράση από την ηρωίνη και καταστροφικές συνέπειες για το έμβρυο (Beckman et al 2002).

66 Η χρήση κοκαΐνης στη διάρκεια της κύησης μπορεί να συνεπάγεται αυτόματη έκτρωση, εμβρυϊκό θάνατο, πρόωρη ρήξη των υμένων, πρόωρο τοκετό, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης, χρώση του αμνιακού υγρού με μηκώνιο και αποκόλληση του πλακούντα (λόγωτηςοξείαςυπέρτασηςκαιτης αύξησης της συσταλτικότητας του μυομητρίου που προκαλεί η κοκαϊνη). Η αγγειοσυστολή που προκαλείται στον πλακούντα ελαττώνει την αιματική ροή στο έμβρυο προκαλώντας εμβρυϊκή υποξία.

67 H κοκαΐνη είναι, επίσης, τερατογόνος και η χρήση της έχει συσχετιστεί με εμβρυϊκά εγκεφαλικά έμφρακτα, μικροκεφαλία, ανωμαλίες ανάπτυξης των άκρων και ανωμαλίες του ουρογεννητικού συστήματος του εμβρύου. Οι ανωμαλίες της ουρογεννητικής οδού και του νευρικού σωλήνα προκαλούνται στις πρώτες 5 εβδομάδες της κύησης. Οι τερατογενείς επιδράσεις επηρεάζουν τη μεσοδερματική ανάπτυξη (λόγω της εμβρυϊκής υποξίας και των αγγειακών διαταραχών).

68

69 Ηέκθεσητουεμβρύουστην κοκαϊνη μπορεί να εκτιμηθεί και με ανάλυση του μηκωνίου. Garcia-Algar, et al. Alarming prevalence of fetal alcohol exposure in a Mediterranean city. Ther Drug Monit 2008; 30:

70 Τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες που έκαναν χρήση κοκαΐνης παρουσιάζουν νευρολογικές ανωμαλίες, διαταραχές προσανατολισμού και κινητικές διαταραχές (Duroseau & Blakemore 2002)

71 Τα παιδιά των μητέρων που τη χρησιμοποιούν παρουσιάζουν συχνά ψυχοκινητικές διαταραχές αλλά και το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.

72 Eρωτηματικά υπάρχουν για τη λήψη μαριχουάνας.

73 Το ενεργό συστατικό της είναι η τετραϋδροκαναβινόλη.

74 Καναβοειδείς μεταβολίτες μπορεί να ανιχνεύονται στα ούρα των χρηστριών για ημέρες έως εβδομάδες μετά τη χρήση, δηλαδή για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του οινοπνεύματος και των περισσότερων απαγορευμένων ουσιών.

75 Η παρουσία αυτών των μεταβολιτών στα ούρα μπορεί να προσδιορίσει τις ασθενείς που είναι πιθανό να χρησιμοποιούν αυτές και άλλες απαγορευμέ ς υσίες (Duroseau & Blakemore 2002).

76 Η συνέχιση της κατάχρησης εθισμογόνων ουσιών κατά τη διάρκεια της κύησης είναι επικίνδυνη για το έμβρυο, αλλά & η απότομη διακοπή τους μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο στέρησης στην έγκυο & στο έμβρυο, με συχνή συνέπεια τον ενδομήτριο θάνατο, μετά από μια περίοδο υπερδραστηριότητας του εμβρύου.

77 Οι ουσίες αυτές έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για αυτόματες εκτρώσεις, πρώιμη ρήξη των υμένων, πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρο τοκετό, οξύ τοκετό, έμβρυα υπολειπόμενου βάρους κ.λπ.

78 Φυσικά, άσχετα από τις φαρμακολογικές παρενέργειες αυτών των ουσιών, ηχρήσητους είναι καθολικά απαράδεκτη.

79 Για τα φάρμακα ισχύoυν οι γενικές διατυπώσεις Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη λήψη στο πρώτο τρίμηνο"

80 ή Προσοχή στη χορήγηση: Κύηση-Γαλουχία ή Προσοχή στη χορήγηση: Κύηση- Γαλουχία: Δεν υπάρχουν δεδομένα για ασφαλή χορήγηση και ως εκ τούτου δεν συνιστάται κ.λπ.

81 Μια γυναίκα πρέπει να αποφεύγει όλα τα φάρμακα όσο αυτό είναι δυνατό, από τη στιγμή που πρωτοσχεδιάζει να μείνει έγκυοςέωςτηστιγμήπου μαθαίνει ότι είναι έγκυος.

82 Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη όταν χρησιμοποιούνται οποτεδήποτε στη διάρκεια της κύησης, ενώ άλλα είναι ιδιαίτερα βλαπτικά σε ορισμένα στάδια της κύησης.

83 Τα περισσότερα από τα όργανα του εμβρύου σχηματίζονται μέσα στις πρώτες 10 εβδομάδες περίπου (υπολογιζόμενες από την τελευταία εμμηνορρυσία).

84 Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, μερικά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν συγγενείς ανωμαλίες αναπτυσόμενων οργάνων του εμβρύου, όπως είναι η καρδιά, τα άκρα, και οι σχηματισμοί του προσώπου.

85 Περίπου μετά τη 10ηεβδομάδα, μερικά φάρμακα μπορούν να προσβάλλουν όργανα που αναπτύσσονται ακόμα, όπως είναι τα μάτια και το νευρικό σύστημα.

86 Υπάρχουν φάρμακα, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο έμβρυο κατά τη λήψη τους στο πρώτο τρίμηνο (συγγενείς ανωμαλίες), κατά τη λήψη τους στο τελευταίο τρίμηνο.

87 π.χ. υπερχολερυθριναιμία ή αιμορραγική διάθεση στο έμβρυο και στο νεογέννητο) αλλά και στις ενδιάμεσες εβδομάδες της κύησης.

88 Λόγω του ότι οι διάφοροι εμβρυϊκοί ιστοί αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες χρονολογικές περιόδους, είναιδυνατότοίδιο το φάρμακο να προκαλέσει διαφορετικές ανωμαλίες διάπλασης, αν χορηγηθεί σε διαφορετικές ηλικίες κύησης.

89 Για παράδειγμα, οι εγκεφαλικοί νευρώνες αναπτύσσονται μεταξύ της 10ης και της 18ης εβδομάδας και επομένως η χορήγηση φαρμακευτικής ουσίας εκείνο το χρονικόδιάστημαμπορείναέχει ανάλογη βλαπτική επίδραση.

90 Yπάρχει πάντα ο φόβος της τερατογένεσης με τη λήψη διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών αλλά και άλλων γενικότερων δυσμενών επιδράσεων στο έμβρυο.

91 Η συνεχιζόμενη χρήση μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής και πρόωρου τοκετού.

92 Πολλά φάρμακα έχουν παρενέργειες που είναι δυνητικά επιβλαβείς στη διάρκεια της κύησης, αλλά τα οφέλη τους μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων τους.

93 Πέρα από τη δράση όμως του φαρμάκου, τα αποτελέσματα της λήψης του εξαρτώνται επίσης από τη δοσολογία και τη διάρκεια χορήγησής του.

94 Επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία δυνητικά βλαπτικών φαρμακευτικών ουσιών κατά την κύηση εδώ θα γίνει δειγματοληπτικά αναφορά σε κάποιες από αυτές.

95 Τονίζεται, πάντως, ότι αν είναι δυνατόν, όλα τα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης (ακόμα και εκείνα που δε χρειάζονται συνταγογράφηση) (Αrulkumaran 2004). Arulkumaran S. Drug use in pregnancy. In: Oxford handbook of Obstetrics & Gynaecology. Arulkumaran S, Symonds IM, Fowlie A (eds). Oxford University Press. Oxford 2004.

96 Η ισοτρετινοϊνη (Accutane) χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας ακμής και της ψωρίασης. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στη διάρκεια της οργανογένεσης.

97 Ορμόνες

98 Σχετικά συχνό ήταν παλαιότερα το σύνδρομο διαιθυλστιλβεστρόλης, δηλαδή η εμφάνιση κολπικής και τραχηλικής αδένωσης στα παιδιά μητέρων που πήραν το οιστρογόνο στιλβεστρόλη στη διάρκεια της κύησης.

99 Σήμερα υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η λανθασμένη λήψη ορμονών με τη μορφή αντισυλληπτικών δισκίων κατά τα αρχικά στάδια της κύησης μπορεί να ευθύνεται για ανωμαλίες διάπλασης των εμβρύων.

100 Αντιεπιληπτικά

101 >50% τωνγυναικώνμεεπιληψία ανήκουν στην αναπαραγωγική ηλικία (World Population Prospects 2005), αν και θεωρούνται ομάδα με ελαττωμένη γονιμότητα (Thomas 2006). World Population Prospects. The 2004 Revision and World Urbanization Prospects: The 2003 Revision, accessed on September Thomas SV. Management of epilepsy and pregnancy (Review). J Postgrad Med 2006, 52:57-64.

102 Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση στη συχνότητα των επιληπτικών σπασμών στις γυναίκες με επιληψία που χρησιμοποιούν ΑΟΔ (Vessey et al 2002), ανέκδοτες κυρίως αναφορές υποστηρίζουν την αύξηση ή την ελάττωση των επιληπτικών σπασμών. Vessey M, Painter R, Yeates D. Oral contraception and epilepsy: findings in a large cohort study. Contraception 2002, 66:77-9.

103 Τα οιστρογόνα ελαττώνουν τον ουδό εμφάνισης επιληπτικών σπασμών, ενώ η προγεστερόνη έχει την αντίθετη επίδραση.

104 Χαρακτηριστικά, περί την ωοθυλακιορρηξία, λόγω αύξησης των επιπέδων των οιστρογόνων, και προεμμηνορρυσιακά λόγω πτώσης των επιπέδων της προγεστερόνης, παρατηρείται αύξηση των συχνότητας των επιληπτικών σπασμών.

105 Επίσης, αύξηση της συχνότητας των επιληπτικών σπασμών παρατηρείται λίγες ημέρες πριν και κατά τις ημέρες της εμμηνορρυσίας (καταμήνια επιληψία).

106 Επίσης, ηενδοφλέβιαχορήγηση συζευγμένων οιστρογόνων ή προγεστερόνης οδήγησαν σε αύξηση ήελάττωσητηςσυχνότηταςτων επιληπτικών σπασμών αντίστοιχα (Thomas 2006). Thomas SV. Management of epilepsy and pregnancy (Review). J Postgrad Med 2006, 52:57-64.

107 Στη διάρκεια της κύησης, το ένα τρίτο των γυναικών παρουσιάζουν αύξηση της συχνότητας των επιληπτικών σπασμών-ενώ στις υπόλοιπες δεν παρατηρείται αλλαγή ή μπορεί να σημειωθεί ελάττωση (όπως ενδεχομένως και κατά τη λήψη ΑΟΔ, στη διάρκεια της κύησης και της λοχείας ορμονικοί και άλλοι παράγοντες μπορούν να μεταβάλλουν τη φαρμακοκινητική των αντιεπιληπτικών φαρμάκων).

108 Μερικά αντιεπιληπτικά φάρμακα (ΑΕΦ) όπως η φαινυτοΐνη, η φαινοβαρβιτάλη και ηκαρβαμαζεπίνη, με ενζυμικές κυρίως διεργασίες, επιταχύνουν τον ηπατικό μεταβολισμό και την αδρανοποίηση των ΑΟΔ. Με αυτό τον μηχανισμό, τα ΑΟΔ μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά.

109 Επομένως, αυξάνεται η πιθανότητα σύλληψης ενώ η γυναίκα λαμβάνει δυνητικά τερατογόνα φάρμακα..

110 Πράγματι, χαρακτηριστικά παραδείγματα φαρμακευτικών ουσιών που ενοχοποιήθηκαν για συγγενείς ανωμαλίες είναι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

111 Να σημειωθεί, πάντως, ότι αυτή καθαυτή η πάθηση, που αντιμετωπίζουν ενοχοποιήθηκε για αύξηση της συχνότητας αυτών των ανωμαλιών.

112 Συνηθέστερες ανωμαλίες από τα αντιεπιληπτικά φάρμακα που έχουν αναφερθεί είναι λυκόστομα, λαγώχειλο, πνευματική καθυστέρηση και συγγενείς καρδιοπάθειες.

113 Τα αντισπασμωδικά, όπως είναι ηφαινυτοϊνηκαιη καρβαμαζεπίνη (Tegretol),χρησιμοποιύνται για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων. Σχετίζονται με διαμαρτίες της καρδιάς και του προσώπου, όπως και με διανοητική καθυστέρηση.

114 Αναλυτικότερα, ηφαινυτοΐνηκαιη φαινοβαρβιτάλη ευθύνονται για λαγόχειλο, λυκόστομα, καρδιακές και ουρογεννητικές ανωμαλίες, ενώ το βαλπροϊκό οξύ και η καρβαμαζεπίνη ενοχοποιήθηκαν για δισχιδή ράχη (η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο από το ότι μερικές ανωμαλίες που σχετίζονται με τα ΑΕΦ βρίσκονται και σε μητέρες με επιληψία που δεν υπέστησαν την επίδραση αυτών των φαρμάκων).

115 Αντιδιαβητικά

116 Τα αντιδιαβητικά φάρμακα, που λαμβάνονται από το στόμα ενοχοποιήθηκαν για τερατογόνο δράση (αν και αργότερα αυτή ερμηνεύθηκε με τη μη καλή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης).

117 Αντιπηκτικά

118 Τα αντιπηκτικά φάρμακα, που βασίζονται στην κουμαρίνη χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, γιαναεπιβραδύνουντην πήξη του αίματος.

119 Όταν λαμβάνονται στα πρώτα στάδια της κύησης, σχετίζονται με διαμαρτίες του προσώπου και διανοητική καθυστέρηση.

120 Η χορήγηση κουμαρινικών φαρμάκων στο πρώτο τρίμηνο της κύησης προκαλεί την εμφάνιση συνδρόμου στα νεογέννητα με υποπλασία μύτης και πνευματική καθυστέρηση.

121 Η χορήγηση τους στο τέλος της κύησης μπορεί να ευθύνεται για αιμορραγία στο νεογέννητο.

122 Αντιβιοτικά

123 Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη χορήγηση κάποιων αντιβιοτικών στη διάρκεια της κύησης.

124 Ητριμεθοπρίμηκαιοι σουλφοναμίδες δρουν ανταγωνιστικά με το φυλλικό οξύ (που είναι απαραίτητο στo σχηματισμό DNA και RNA) και υπήρξαν ενδείξεις για κάποιες ανωμαλίες.

125 Τα αντιβιοτικά αυτά συναγωνίζονται, επίσης, τη χολερυθρίνη στη δέσμευσή της από κάποια λευκώματα και έτσι παρατηρείται αύξηση της ελεύθερης χολερυθρίνης.

126 Επομένως, η χορήγησή τους στο τέλος της κύησης μπορεί να συνεπάγεται την πιθανότητα εγκατάστασης πυρηνικού ικτέρου στο έμβρυο.

127 Αναισθητικά

128 Τα πτητικά αναισθητικά έχουν ενοχοποιηθεί για σημαντική αύξηση του ποσοστού των αυτόματων εκτρώσεων και αυξημένο ποσοστό συγγενών ανωμαλιών.

129 Αυτή η ενοχοποίηση, όμως, αφορούσε κυρίως το προσωπικό αναισθησιολογικών τμημάτων με τις συνεχείς μικρές δόσεις, που προσλάμβαναν από το χώρο του χειρουργείου.

130 Αντίθετα, η σύντομη μετεγχειρητική χρήση ναρκωτικών αναλγητικών σκευασμάτων (όπως θα μπορούσε να γίνει μετά από χειρουργική επέμβαση στη διάρκεια της κύησης) δεν φαίνεται να προκαλεί δυσμενείς επιδράσεις στο έμβρυο (Holschneider 2003) Holschneider CH. Surgical diseases & disorders in pregnancy. In: Current Obstetric & Gynecologic Diagnosis & Treatment. DeCherney AH, Nathan L. Lange Medical Books, 9th Edition, New York 2003.

131 Άλλα φάρμακα

132 Κάποιες φαρμακευτικές ουσίες μπορεί να ευθύνονται για λειτουργικές διαταραχές του εμβρύου.

133 Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η βηταμεθαζόνη, η δεξαμεθαζόνη και οι βήτααναστολείς, που φθάνοντας στο έμβρυο προκαλούν ελάττωση της μεταβλητότητας του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού και έλλειψη αντίδρασης (Gossett & Blakemore 2002). Gossett D, Blakemore K. Fetal assessment In: The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics. Bankowski BJ, Hearne AE, Lambrou NC, Fox HE, Wallach EE. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia 2002.

134 Τα φάρμακα που χορηγούνται στην ημικρανία, όπως είναι η εργοταμίνη, χρησιμοποιούνται για την καταστολή των κρίσεων ημικρανίας αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

135 Ηασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (nonsteroidal anti-inflammatory drugs /NSAIDs) επιδρούν στην πήξη του αίματος και αυξάνουν τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης αιμορραγίας και για τη μητέρα και για το έμβρυο. Προς το τέλος της κύησης, εμποδίζουν την παραγωγή των ορμονών που διεγείρουν τον τοκετό, καιέτσιοτοκετός μπορεί να καθυστερήσει επικίνδυνα ή να παραταθεί.

136 Με ευαίσθητες τεχνικές ανίχνευσης του DNA του HPV διαπιστώθηκε ότι περίπου 30% των εγκύων μπορεί να παρουσιάζουν προσβολή του κατώτερου γεννητικού συστήματος με HPV

137 Το ιικό φορτίο αυξάνει κατά την κύηση και ελαττώνεται το διάστημα μετά τον τοκετό. Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

138 ΗλοίμωξημεHPV στις έγκυες γυναίκες έχει ενοχοποιηθεί για γεννητικά κονδυλώματα ή λαρυγγική θηλωμάτωση στα νεογνά

139 Η συμπτωματολογία της τελευταίας κυμαίνεται από απλή βραχνάδα μέχρι πλήρη απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού, που εμφανίζονται μέχρι την ηλικία των 5 ετών Ιατράκης Γ. Βιβλίο Γυναικολογίας. Αθήνα, Εκδόσεις «Δεσμός» 2006

140 Παγκοσμίως, τα λαρυγγικά κονδυλώματα είναι οι συχνότεροι όγκοι του λάρυγγα στα παιδιά και υποτροπές συμβαίνουν συχνά (Sinal & Woods 2005) Sinal SH, Woods CR. Human papillomavirus infections of the genital and respiratory tracts in young children. Semin Pediatr Infect Dis 2005,16:

141 Ωστόσο, ο απόλυτος κίνδυνος για λαρυγγική προσβολή είναι εξαιρετικά χαμηλός μετά από έκθεση σε μητρική λοίμωξη από HPV (Roos 2006) Roos T. Cytomegalovirus, Herpes Simplex Virus, Adenovirus, Coxsackievirus, and Human Papillomavirus. In: James DK, Steer PJ, Weiner CP, Gonik B (eds). High Risk Pregnancy. Management options. Philadelphia, Elsevier Saunders 2006.

142 Αν και φάνηκε ότι ο κίνδυνος της νεογνικής προσβολής είναι μικρότερος μετάαπόκτσεσύγκρισημετονφτ, η ΚΤ προστατεύει μερικά από τη νεογνική λοίμωξη και ουσιαστικά δεν πρέπει να εκτελείται με μόνη αυτή την ένδειξη

143 Εξάλλου, έχει δειχθεί η παρουσία του HPV στο αμνιακό υγρό, στον πλακούντα και στο αίμα του ομφαλίου λώρου και επομένως το έμβρυο βρίσκεται σε κίνδυνο μόλυνσης πριν από τον τοκετό (Armbruster et al 2002, Karowicz-Bilińska 2007) Armbruster-Moraes E, Ioshimoto LM, Leao E, Zugaib M. Presence of human papillomavirus DNA in amniotic fluids of pregnant women with cervical lesions. Gynecol Oncol 1994, 54: Karowicz-Bilińska A. The latent infection of human papilloma virus in pregnant woman and colonization of placenta-preliminary report. Ginekol Pol 2007; 78:

144 Η θεραπεία για τα γεννητικά κονδυλώματα ελαττώνει αλλά δεν εξαφανίζει τη μολυσματικότητα

145 Δεν υπάρχει κάποια μοναδική οριστική θεραπεία της HPV λοίμωξης στη διάρκεια της κύησης Ιατράκης Γ. Βιβλίο Γυναικολογίας. Αθήνα, Εκδόσεις «Δεσμός» 2006

146 Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος, την εντόπιση και τον αριθμότωνβλαβώνκαι περιλαμβάνει την αφαίρεση ή την καταστροφή όλων των ορατών βλαβών

147 Λόγω της υποκλινικής προσβολής και της πολυεστιακότητας της HPV λοίμωξης, οι υποτροπές είναι συχνές

148 Μερικά θεραπευτικά σχήματα (όπως η χρήση ιντερφερόνης) που εφαρμόζονται εκτός κύησης, αντενδείκνυνται στη διάρκεια της κύησης

149 Στις έγκυες γυναίκες, μπορεί να γίνει τοπική εφαρμογή τριχλωροξικού οξέος (διαλύματος 80% έως 90%) για μικρές βλάβες και αυτή είναι η λιγότερο δαπανηρή θεραπεία

150 Ωστόσο, η θεραπευτική της αποτελεσματικότητα είναι συνήθως κάτω από 30% μετά από μια εφαρμογή

151 Επομένως, είναι δυνατό να απαιτηθούν εβδομαδιαίες εφαρμογές μέχρι την εξαφάνιση των βλαβών

152 Χρειάζεται προσοχή διότι τα διαλύματα τριχλωροξικού οξέος έχουν μικρή γλοιότητα και μπορούν να διασπαρούν εύκολα, προκαλώντας βλάβες στους παρακείμενους ιστούς

153 Αν τοποθετηθεί μεγάλη ποσότητα διαλύματος, στην περιοχή πρέπει να τοποθετηθεί ταλκ, διττανθρακικό νάτριο ή σκευάσματα υγρού σαπουνιού για την αφαίρεση του οξέος (Roos 2006) Roos T. Cytomegalovirus, Herpes Simplex Virus, Adenovirus, Coxsackievirus, and Human Papillomavirus. In: James DK, Steer PJ, Weiner CP, Gonik B (eds). High Risk Pregnancy. Management options. Philadelphia, Elsevier Saunders 2006.

154 Η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη διάρκειατηςκύησηςκαιείναι μια λογική θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής

155 Ωστόσο, ημέθοδοςαυτήδεν ενδείκνυται για χρήση στον κόλπο λόγω του κινδύνου κολπικής διάτρησης και δημιουργίας συριγγίων

156 Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί χειρουργική αφαίρεση, εξάχνωση με laser CO2

157 Αναφέρεται επιτυχής χρήση των laser CO2 στη διάρκεια της κύησης με μικρότερο ποσοστό υποτροπών συγκριτικά με τη θεραπεία μετά τον τοκετό (Frega et al 2006) Frega A, Baiocco E, Pace S, Palazzo A, Iacovelli R, Biamontil A, Moscarini M, Stentella P. Regression rate of clinical HPV infection of the lower genital tract during pregnancy after laser CO2 surgery. Clin Exp Obstet Gynecol 2006, 33:93-5.

158 Ιδιαίτερα, η θεραπεία με laser ενδείκνυται στις ασθενείς με μεγάλες ή πολλαπλές βλάβες ή σε βλάβες ανθεκτικές στη χρήση τριχλωροξικού οξέος ή κρυοπηξίας (Roos 2006) Roos T. Cytomegalovirus, Herpes Simplex Virus, Adenovirus, Coxsackievirus, and Human Papillomavirus. In: James DK, Steer PJ, Weiner CP, Gonik B (eds). High Risk Pregnancy. Management options. Philadelphia, Elsevier Saunders 2006.

159 Η μεγάλη συχνότητα των υψηλού κινδύνου HPV στην ομάδα των κυήσεων με IUGR μπορεί να σημαίνει τη σχέση μεταξύ της μόλυνσης από HPV και την αιτιολογία της IUGR. Karowicz-BilińskaA. Thelatent infection of human papilloma virus in pregnant woman and colonization of placenta--preliminary report Ginekol Pol 2007; 78:

160 Recurrent respiratory papillomatosis is a benign neoplastic process involving squamous epithelium of the respiratory tract, typically the vocal folds. In cases of aggressive growth, or uncontrolled disease, airway compromise and respiratory distress can occur. Human papillomavirus (HPV) is known to be the etiologic agent in this disease process, as well as in condyloma acuminata, or genital warts. Scurry WC Jr, McGinn JD. Recurrent respiratory papillomatosis in pregnancy: A case of emergent airway management. Ear Nose Throat J 2008; 87:E8-E11.

161 To τετραδύναμο εμβόλιο του HPV των τύπων 6, 11, 16 και 18 (Gardasil), αναμένεται να ελαττώσει τη συχνότητα των υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακών βλαβών, του καρκίνου του τραχήλου και της αναπνευστικής θηλωμάτωσης του νεογνού. Williams 2010

162 AIΔOIO

163 Φλεβικοί κιρσοί

164 Φλεβικοί κιρσοί του αιδοίου εμφανίζονται συχνότερα σε πολύτοκες γυναίκες

165 Με την πρόοδο της κύησης παρατηρείται, συνήθως, επιδείνωσή τους

166 Για την αποφυγή πιθανού τραυματισμού τους, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τον τοκετό

167 Κακοήθεις νεοπλασίες

168 Σχετίζονται σχεδόν πάντα με την προχωρημένη ηλικία της γυναίκας, και επομένως σπανιότατα θα διαπιστωθούν κατά την κύηση Ιατράκης Γ. Βιβλίο Γυναικολογίας. Αθήνα, Εκδόσεις «Δεσμός» 2006

169 KOΛΠOΣ

170 Kύστεις

171 Πρόκειται για υπολείμματα των πόρων του Gartner ήτωνπόρων του Muller

172 Πολύ σπάνια, το μέγεθός τους είναι τέτοιο που να προβληματίζει για την πιθανότητα καισαρικής τομής

173 Kακοήθεις νεοπλασίες

174 Σχετίζονται σχεδόν πάντα με την προχωρημένη ηλικία της γυναίκας και επομένως σπανιότατα θα διαπιστωθούν κατά την κύηση Ιατράκης Γ. Βιβλίο Γυναικολογίας. Αθήνα, Εκδόσεις «Δεσμός» 2006

175 ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

176 Ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου

177 Η ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη (Boykin & Vlahos 2002), συνήθως μετά από διαστολή του τραχήλου για τεχνητή έκτρωση Boykin DC, Vlahos N. Repeated pregnancy loss. In: The Johns Hopkins Manual of Gynecology and Obstetrics. Bankowski BJ, Hearne AE, Lambrou NC, Fox HE, Wallach EE. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins 2002.

178 Όριο για διάγνωση της ανεπάρκειας μπορεί να θεωρηθούν τα 8-9 mm και η εύκολη εισαγωγή ενός κηρίου Hegar no 8 βάζει τη διάγνωση

179 Η ανεπάρκεια χαρακτηρίζεται επίσης από βαθμιαία εξάλειψη του τραχήλου

180 Επομένως, η μείωση του μήκους του τραχήλου είναι χαρακτηριστικό υπερηχογραφικό εύρημα κατά τη διάρκεια της κύησης

181 Η κατάσταση υπάγεται στα κλασικά αίτια αυτόματων εκτρώσεων σε προχωρημένη ηλικία κύησης (μέσο του δεύτερου τριμήνου)

182 Ηαυτόματηέκτρωσηείναι, χαρακτηριστικά, περιορισμένης συμπτωματολογίας και συχνά το κύημα αποβάλλεται με ακέραιο εμβρυϊκό σάκο

183 Η κατάσταση, αν διαγνωστεί έγκαιρα, αντιμετωπίζεται με περίδεση του τραχήλου, αν και γίνεται κατάχρηση αυτής της επέμβασης

184 Σε ανεπάρκεια του έσω τραχηλικού στομίου, η περίδεση του τραχήλου, που γίνεται στις εβδ. της κύησης, ελαττώνει τη συχνότητα του πρόωρου τοκετού αλλά δεν φάνηκε να βελτιώνει την επιβίωση του εμβρύου (Symonds & Symonds 2004) Symonds EM, Symonds IM. Antepartum haemorrhage. In: Essential Obstetrics and Gynaecology. Edinburgh, Churchill Livingstone 2004.

185 Ηεπέμβασηαυτή, με πολύ μεγαλύτερη τεχνική δυσκολία, μπορεί να γίνει και σε επείγουσα κατάσταση, όταν υπάρχει πλήρης εξάλειψη του τραχήλου, διαστολή μερικών cm και προβολή του εμβρυϊκού σάκου από το τραχηλικό στόμιο, αφού προηγηθεί ανάταξη του

186 Αν παρουσιαστούν συστολές του μυομητρίου ή υπάρχουν ενδείξεις μαιευτικής λοίμωξης, πρέπει να γίνεται αφαίρεση του ράμματος

187 Αποτελεί συνηθισμένη πρακτική η καλλιέργεια και η εκτέλεση αντιβιογράμματος μετά την αφαίρεση του ράμματος

188 Πολύποδες του τραχήλου

189 Η εμφάνισή τους είναι χαρακτηριστική και η διάγνωσή τους σπάνια θα διαφύγει κλινικά

190 Η αντιμετώπιση γίνεται με χειρουργική αφαίρεση, όπως και εκτός κύησης

191 Eνδοεπιθηλιακές νεοπλασίες και καρκίνος

192 Η κύηση προσφέρει την ευκαιρία να γίνουν τραχηλικά επιχρίσματα σε γυναίκες που δεν παρακολουθούνται συστηματικά. Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

193 Αν έχει μεσολαβήσει αρκετό χρονικό διάστημα από ένα προηγούμενο τεστ Παπανικολάου, θα πρέπει να γίνεται λήψη κολποτραχηλικού επιχρίσματος κατά την πρώτη εξέταση της εγκύου (αν και στην Ελλάδα δεν είναι τόσο συνηθισμένη πρακτική)

194 Στην κύηση, η κυτταρολογία του τραχήλου είναι εύκολο να εκτελεστεί με αξιόπιστα αποτελέσματα. Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

195 Aν διαπιστωθεί κυτταρολογική ανωμαλία στο τραχηλικό επίχρισμα (high grade smears), πρέπει να γίνει κολποσκόπηση και όλες οι άλλες διαγνωστικές μέθοδοι (κατευθυνόμενες βιοψίες) που είναι απαραίτητες για να αποκλειστεί ο διηθητικός Ca (Ηolschneider 2003) Holschneider CH. Premalignant & malignant disorders of the uterine cervix. In: Current Obstetric & Gynecologic Diagnosis & Treatment. DeCherney AH, Nathan L. New York, Lange Medical Books Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

196 Ο κολποσκοπικός έλεγχος κατά τη διάρκεια της κύησης διευκολύνεται από την προς τα έξω μετατόπιση της γραμμής μετάπτωσης κάτω από την αυξημένη οιστρογονική επίδραση

197 Οι κατευθυνόμενες βιοψίες στη διάρκεια της κύησης μπορεί να συνεπάγονται αιμορραγία από το σημείο της λήψης, λόγω της αυξημένης αιμάτωσης της περιοχής, και ενοχοποιούνται για μικρό ποσοστό αυτόματων εκτρώσεων

198

199 Όχι στην κύηση

200

201

202 Η αιμορραγία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική εφαρμογή Monsel, και, κυρίως αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με τοπικό επιπωματισμό ή τοποθέτηση αιμοστατικών ραφών

203 Αν οι κολποσκοπικά κατευθυνόμενες βιοψίες είναι αρνητικές, ηαντιμετώπισηκατά τη διάρκεια της κύησης σταματά εκεί

204 Μεταξύ των 5% παθολογικών επιχρισμάτων στη διάρκεια της κύησης, επικρατούν οι χαμηλού βαθμού βλάβες. Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

205 Σε διαπίστωση ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του τραχήλου (LSIL ή HSIL), το αν και πότε θα επανεκτιμηθεί η ασθενής, κατά τη διάρκεια της κύησης, εξαρτάται από την ηλικία κύησης

206 Οι αποφάσεις αντιμετώπισης πρέπει να λαμβάνονται κατά περίπτωση Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

207 Συντηρητική αντιμετώπιση με επανεξέταση μετά τον τοκετό μπορεί να προταθεί σε διάγνωση CIN στη διάρκεια της κύησης. Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

208 Παρακολούθηση των υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλαικών βλαβών απαιτείται στη διάρκεια της κύησης με έλεγχο μετά τον τοκετό. Σε μεγάλη αναλογία υποχωρούν. Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

209 Σε υποψία κακοήθειας από το υλικό των βιοψιών, και ανάλογα με το στάδιο της κύησης, συστήνεται κωνοειδής εκτομή του τραχήλου

210 Για τον περιορισμό της πιθανότητας επιπλοκών από την κωνοειδή εκτομή (αυτόματη έκτρωση, πρόωρηρήξητων εμβρυϊκών υμένων)

211 αυτή είναι σχετικά αβαθής Αυτό όμως μπορεί να συνεπάγεται «υποδιάγνωση»

212 Όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι περισσότερες περιπτώσεις τραχηλικής στένωσης ακολουθούν εκτεταμένους χειρουργικούς χειρισμούς στον τράχηλο (Evantash et al 2003) Evantash E, Hill EC, Pernoll ML. Benign disorders of the uterine cervix. In: Current Obstetric & Gynecologic Diagnosis & Treatment. DeCherney AH, Nathan L. New York, Lange Medical Books 2003.

213 Ο καρκίνος του τραχήλου είναι η συχνότερη κακοήθεια που διαπιστώνεται στη διάρκεια της κύησης (Eedarapalli & Jain 2006) Eedarapalli P, Jain S. Breast cancer in pregnancy. J Obstet Gynaecol 2006, 26:1-4.

214 Οεπιπολασμόςτουείναι 10 περιπτώσεις σε κάθε κυήσεις (δηλ. 1/1.000) (Μunkarah & Morris 1999) Munkarah AR, Morris R. Malignant disease in pregnancy. In: High Risk Pregnancy. Management options. James DK, Steer PJ, Weiner CP, Gonik B (eds). London, WB Saunders 1999.

215 Ωστόσο, στη Γαλλία στη διάρκεια του έτους 2000, διαπιστώθηκαν 189 καρκίνοι του τραχήλου στη διάρκεια κυήσεων (~1/4.000). Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

216 Η κλινική εικόνα, με πιθανή αιμόρροια και δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις μπορεί να αποδοθεί σε μαιευτικά αίτια και η διάγνωση να καθυστερήσει

217 Η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου με την πολιτική της μιας επίσκεψης (single visit approach), στην οποία γίνεται διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση (SOGC 2004), είναι ίσως μια τακτική που θα πρέπει να εξεταστεί και στη διάρκεια της κύησης SOGC. Cervical cancer prevention in low-resource settings. J Obstet Gynaecol Can 2004, 26:205-6.

218 Σε διαπίστωση καρκίνου του τραχήλου, η αντιμετώπιση εξαρτάται από την ηλικία της κύησης

219 For fetal reasons, a therapeutic delay can be proposed for small sized lesions with a favourable histological subtype and no progression after 20 weeks of gestation. Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

220 Στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, συστήνεται, συνήθως, διακοπή της κύησης (Symonds & Symonds 2004a) και εφαρμογή θεραπείας, όπως θα γινόταν και εκτός κύησης Symonds EM, Symonds IM. Lesions of the upper genital tract. In: Essential Obstetrics and Gynaecology. Edinburgh, Churchill Livingstone 2004.

221 Δηλ. ριζική υστερεκτομία και/ή ακτινοθεραπεία) ή εφαρμογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης χωρίς προηγούμενη διακοπή της κύησης

222 Σε εφαρμογή εξωτερικής ακτινοβόλησης με το έμβρυο μέσα στη μήτρα, αναμένεται συνήθως αυτόματη αποβολή του εμβρύου τις επόμενες εβδομάδες ενώ η βραχυθεραπεία εφαρμόζεται με κενή μήτρα

223 Η έκθεση σε ακτινοβολία, ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία κύησης, μπορεί να προκαλέσει την καθυστέρηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης και βλάβη του εγκεφάλου.

224 Στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης, η ασθενής ενημερώνεται για τα υπέρκαιτακατάτηςαναμονής αλλά, γενικά, μπορεί να επιλεγεί αναμονή μερικών εβδομάδων

225 Η σχετικά αυξημένη συχνότητα μετεγχειρητικής μολυσματικής νοσηρότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου, ίσως είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη (Iatrakis et al 1998). Iatrakis G, Sakellaropoulos G, Georgoulias N, Chadjithomas A, Kourounis G, Tsionis C, Ladopoulos J, Tzingounis V. Gynecologic cancer and surgical infectious morbidity. Clin Exp Obst Gyn 1998, XXV:36-7.

226 Στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης, επιλέγεται η μικρή αναμονή μέχρι την επίτευξη πνευμονικής ωριμότητας του εμβρύου

227 The outcome of cancer is not modified by pregnancy, and the cesarean section is often preferred (vaginal delivery likely facilitates vascular dissemination). Zoundi-Ouango et al. Uterine cervical lesions during pregnancy: diagnosis and management. J Gynecol Obstet Biol Reprod 2006; 35:

228 Οπίσθια κλίση και κάμψη

229 Αποτελεί συχνό εύρημα κατά τη γυναικολογική εξέταση εκτός κύησης

230 Παλαιότερα ενοχοποιήθηκε για ΑΕ του 1ου κυρίως 3μήνου της κύησης με τον εξής μηχανισμό: καθώς η μήτρα αναπτύσσεται ενδοκοιλιακά μετά την 11ηεβδ. της κύησης, προσκρούει στο ακρωτήριο των μαιευτήρων με συνέπεια τον ερεθισμό της και την ΑΕ

231 Πρόπτωση της μήτρας

232 Σπάνια θα μας απασχολήσει στη διάρκεια της κύησης, και αφορά κυρίως τις πολύτοκες γυναίκες

233 Στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, έχει προταθεί η τοποθέτηση κολπικού πεσσού μετά από ανάταξη της πρόπτωσης, όπως θα γινόταν και εκτός κύησης

234 Η κατάσταση βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς η μήτρα ανατάσσεται προοδευτικά με την αύξηση του όγκου της

235 Συστροφή της μήτρας

236 Είναι μια σπάνια κατάσταση, που μπορεί όμως να έχει καταστροφικές συνέπειες

237 Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο και φαινόμενα καταπληξίας

238 Σε διάγνωση της κατάστασης, γίνεται λαπαροτομία και αποκατάσταση της φυσιολογικής θέσης της μήτρας

239 Ινομύωμα

240 Aν και τα ινομυώματα έχουν μια ασαφή σχέση με την υπογονιμότητα, πολλές ασθενείς με ινομυώματα μένουν έγκυες

241 Ινομυώματα παρουσιάζονται στο 3% των γυναικών με πρόβλημα υπογονιμότητας και μέχρι και 30% των γυναικών με ινομυώματα της μήτρας έχουν δυσκολία σύλληψης (Beckmann et al 2002) Beckman CR, Ling FW, Laube DW, Smith RP, Barzansky BM, Herbert WNP. Medical and surgical conditions in pregnancy. In: Obstetrics and Gynecology. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins 2002.

242 Ο επιπολασμός των ινομυωμάτων που επιπλέκουν την κύηση είναι 1/200, αλλά στην πλειονότητά τους είναι μικρά (Oats & Abraham 2005) Oats J, Abraham S (eds). Benign tumours, cysts and malformations of the genital tract. In: Fundamentals of Obstetrics and Gynaecology. Edinburgh, Elsevier Mosby 2005.

243 Η διάγνωσή τους μπορεί να γίνει με υπερηχογραφική εξέταση

244 Η κύηση με ινομύωμα είναι συνήθως χωρίς ιδιαίτερη συμπτωματολογία, με φυσιολογική προγεννητική πορεία και ομαλή εξέλιξη του τοκετού (Beckmann et al 2002) Beckman CR, Ling FW, Laube DW, Smith RP, Barzansky BM, Herbert WNP. Medical and surgical conditions in pregnancy. In: Obstetrics and Gynecology. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins 2002.

245 Ωστόσο, τα ινομυώματα, ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπισή τους, μπορεί να ευθύνονται για αυτόματες αποβολές, πρόωρους τοκετούς, ανώμαλα σχήματα του εμβρύου, δυσαναλογία και αιμορραγία μετά τον τοκετό

246 Η πιθανότητα και η βαρύτητα κάποιας επιπλοκής από την ύπαρξη των ινομυωμάτων, στη διάρκεια της κύησης, εξαρτάται από το μέγεθος, την εντόπιση και τον αριθμό τους

247 Κατά τη διάρκεια της κύησης, αναμένεται αύξηση του μεγέθους των ινομυωμάτων καθώς αυτά είναι οιστρογονοεξαρτώμενα

248 Επομένως, στην κύηση, τα ινομυώματα μπορεί να δώσουν συμπτωματολογία που μερικές φορές σχετίζεται με ερυθρά εκφύλιση (Beckmann et al 2002) Beckman CR, Ling FW, Laube DW, Smith RP, Barzansky BM, Herbert WNP. Medical and surgical conditions in pregnancy. In: Obstetrics and Gynecology. Philadelphia, Lippincott Williams & Wilkins 2002.

249 Στη διάρκεια της κύησης και της λοχείας, μπορεί να παρατηρηθεί νέκρωση του ινομυώματος λόγω συστροφής ή περιορισμένης αιμάτωσης του, που μπορεί να εκδηλωθεί με φαινόμενα οξείας χειρουργικής κοιλίας

250 Στις προηγούμενες καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχει πυρετός και λευκοκυττάρωση

251 Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται στη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου οπότε τα ινομυώματα μπορεί να αυξηθούν γρήγορα σε μέγεθος

252 Η συντηρητική αγωγή με κλινοστατισμό και αναλγητικά είναι σχεδόν πάντα επιτυχής στην ανακούφιση του πόνου, αλλά μπορεί να χρειαστούν τοκολυτικά για να ελεγχθούν οι συσπάσεις του μυομητρίου (Μemarzadeh et al 2003) Memarzadeh S, Broder MS, Wexler AS, Pernoll ML. Benign disorders of the uterine corpus. In: Current Obstetric & Gynecologic Diagnosis & Treatment. DeCherney AH, Nathan L. New York, Lange Medical Books 2003.

253 Μετά την υποχώρηση του οξέος επεισοδίου, οι περισσότερες ασθενείς θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος της κύησης χωρίς περαιτέρω επιπλοκές (Memarzadeh et al 2003) Memarzadeh S, Broder MS, Wexler AS, Pernoll ML. Benign disorders of the uterine corpus. In: Current Obstetric & Gynecologic Diagnosis & Treatment. DeCherney AH, Nathan L. New York, Lange Medical Books 2003.

254 Χειρουργική αντιμετώπιση θα γίνει στις περιπτώσεις που η συντηρητική αγωγή δεν απέδωσε ή όπου η συμπτωματολογία οξείας χειρουργικής κοιλίας είναι τόσο έντονη και χαρακτηριστική που δεν επιδέχεται αναβολή

255 Γενικά, στη διάρκεια της κύησης, σε απουσία συμπτωματολογίας, προτείνεται η απλή παρακολούθηση των ινομυωμάτων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται και η χειρουργική τους αντιμετώπιση

256 Για παράδειγμα, σε ευμεγέθη ενδοτοιχικά ινομυώματα που εντοπίζονται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας προτάθηκε η χειρουργική τους αφαίρεση στο πρώτο τρίμηνο της κύησης

257 Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος αποβολής ή πρόωρου τοκετού μετά από ινομυωματεκτομή είναι σχετικά υψηλός

258 Σε εντόπιση μεγάλου ινομυώματος στο κατώτερο τμήμα της μήτρας, κατά τον τοκετό, μπορεί να συμβεί δυσαναλογία και, επομένως, στις περιπτώσεις αυτές γίνεται καισαρική τομή

259 Αυτό φαίνεται απαραίτητο σε ένα μεγάλο τραχηλικό ή ισθμικό ινομύωμα

260 Γενικά, πάντως, τα ινομυώματα έχουν την τάση μετατόπισής τους έξω από την πύελο καθώς η κύηση προχωρά και μπορεί, επομένως, να γίνει κολπικός τοκετός

261 Αν απαιτηθεί καισαρική τομή, ηαρχή είναι να αποφευχθεί το ινομύωμα εκτός και αν αυτό είναι αδύνατο (Jibodu & Tamizian 2004) Jibodu O, Tamizian O. Fibroids and ovarian cysts in pregnancy. In: Arulkumaran S, Symonds IM, Fowlie A (eds). Oxford Hand book of Obstetrics and Gynaecology. Oxford, Oxford University Press 2004.

262 Μετά την καισαρική τομή, λόγω συνθηκών υπεραιμίας, αποφεύγεται συνήθως η εκπυρήνιση του ινομυώματος

263 Kολπικός τοκετός μετά από εκπυρήνιση ινομυώματος θα πρέπει να αποφασίζεται κατά περίπτωση

264 Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα ινομυώματα μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματική συστολή της μήτρας αμέσως μετά τον τοκετό και, επομένως, μετά τον τοκετό, θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για την πιθανότητα αιμορραγίας (Memarzadeh et al 2003) Memarzadeh S, Broder MS, Wexler AS, Pernoll ML. Benign disorders of the uterine corpus. In: Current Obstetric & Gynecologic Diagnosis & Treatment. DeCherney AH, Nathan L. New York, Lange Medical Books 2003.

265 Γενικά, ησυνδυασμένη ενδοφλέβια χορήγηση ωκυτοκίνης και η από το στόμα χορήγηση μισοπροστόλης (cytotec) φαίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την αποφυγή της αιμορραγίας μετά από τον τοκετό

266 Ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας

267 Οι ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας (μονόκερη, διθάλαμη, δίκερη μήτρα και δίδελφυς) ενώ, συνήθως, δεν αποτελούν αίτιο μη δυνατότητας σύλληψης, ευθύνονται για αυξημένο ποσοστό ΑΕ

268 ΑυτέςοιΑΕ γίνονταιλόγω περιορισμένης χωρητικότητας της κοιλότητας της μήτρας

269 Μετά από ιστορικό ΑΕ, σε προοδευτικά αυξανόμενη ηλικία κύησης μπορεί, τελικά, να επιτευχθεί κύηση, που να καταλήξει σε βιώσιμο έμβρυο λόγω προοδευτικής υπερτροφίας του μυομητρίου & αύξησης της δυνητικής χωρητικότητας της μήτρας από τις προηγούμενες κυήσεις

270 Σε περίπτωση που επιλεγεί η χειρουργική διόρθωση αυτή μπορεί να γίνει με την επέμβαση κατά Strassman ενώ η υστεροσκοπική αφαίρεση διαφράγματος της ενδομητρικής κοιλότητας θεωρείται πια επέμβαση ρουτίνας

271 Η δίδελφυς δεν προσφέρεται για χειρουργική αποκατάσταση ενιαίαςενδομητρικήςκοιλότητας

272 Ο ρόλος της χειρουργικής επέμβασης σε διπλή μήτρα σε γυναίκες με υπογονιμότητα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί διότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες, που να δείχνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα στην έκβαση της κύησης (Symonds & Symonds 2004) Symonds EM, Symonds IM. Lesions of the upper genital tract. In: Essential Obstetrics and Gynaecology. Edinburgh, Churchill Livingstone 2004.

273 Αν συμβεί κύηση σε υποπλαστικό κέρας της μήτρας, η αντιμετώπιση γίνεται με χειρουργική αφαίρεση του υποπλαστικού κέρατος που περιέχει την κύηση

274 Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος ρήξης του υποπλαστικού κέρατος με την προοδευτικήαύξησητου μεγέθους του, όπως θα γινόταν σε έκτοπη κύηση

275 Συστροφή των σαλπίγγων

276 Είναι μια σπάνια οξεία κατάσταση, που συνήθως αποτελεί συνέπεια συστροφής κάποιας ωοθηκικής διόγκωσης

277 Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει συμπτωματολογία οξείας χειρουργικής κοιλίας με έντονο πόνο στο υπογάστριο

278 Σε διάγνωση της κατάστασης, γίνεται άμεση λαπαροτομία, αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομικής σχέσης και σε φαινόμενα νέκρωσης, εξαίρεση του αντίστοιχου εξαρτήματος

279 Ωοθηκικές κύστεις

280 H συχνότητα εμφάνισης ενός εξαρτηματικού όγκου κατά την εγκυμοσύνη κυμαίνεται από 1 προς 81 έως 1 προς κυήσεις (Holschneider 2003). Holschneider CH. Surgical diseases and disorders in pregnancy. In: Current Obstetric & Gynecologic Diagnosis & Treatment. DeCherney AH, Nathan L. New York, Lange Medical Books 2003.

281 Η διάγνωση του όγκου μπορεί να γίνει με τη γυναικολογική εξέταση (κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης) και με την υπερηχογραφική εξέταση.

282 Υπάρχει κίνδυνος συστροφής και ρήξηςτουςστηδιάρκειατηςκύησης, που εκδηλώνεται με συμπτωματολογία οξείας χειρουργικής κοιλίας.

283 Διαφορική διάγνωση πρέπει να γίνει από άλλες οξείες καταστάσεις, όπως συστροφή υπορογόνιου ινομυώματος, ρήξη έκτοπης κύησης, οξεία σκωληκοειδίτιδα κ.λπ.

284 Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου εξαρτάται από την υπερηχογραφική του εμφάνιση και ο χρόνος επιλογής της επέμβασης εξαρτάται και από την ηλικία κύησης, με σκόπιμη την αναβολή της επέμβασης για το τελευταίο τρίμηνο.

285 Με μικρότερη επιθετικότητα, από εκείνη που ενδεχόμενα θα υπήρχε εκτός κύησης, παίρνουμε υπόψη μας το μέγεθος και την υφή του όγκου.

Για τα φάρμακα ισχύoυν οι γενικές διατυπώσεις Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη λήψη στο πρώτο τρίμηνο"

Για τα φάρμακα ισχύoυν οι γενικές διατυπώσεις Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη λήψη στο πρώτο τρίμηνο Για τα φάρμακα ισχύoυν οι γενικές διατυπώσεις Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη λήψη στο πρώτο τρίμηνο" ή Προσοχή στη χορήγηση: Κύηση-Γαλουχία ή Προσοχή στη χορήγηση: Κύηση- Γαλουχία: Δεν υπάρχουν δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Το κάπνισμα είναι μια μορφή φαρμακολογικής εξάρτησης.

Το κάπνισμα είναι μια μορφή φαρμακολογικής εξάρτησης. Το κάπνισμα είναι μια μορφή φαρμακολογικής εξάρτησης. Μόνο το 2% από τους καπνιστές είναι περιστασιακοί. Οι περισσότεροι είναι συστηματικοί που σπάνια μπορούν να περάσουν 2 ώρες χωρίς τσιγάρο. Δεν χρειάζεται

Διαβάστε περισσότερα

MA0611 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΥΗΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

MA0611 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΥΗΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ MA0611 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΥΗΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Συντετμημένος Τίτλος: Τίτλος Μαθήματος Πλήρης Τίτλος: Μαιευτική Φροντίδα Κύησης Υψηλού Κινδύνου Κωδικός Μαθήματος: MA0611 ΜΑ0612 Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου-Ξενοφώντος

Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου-Ξενοφώντος ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟ Σύνδρομο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 7ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ Δρ. Μαρία Τζητηρίδου- Χατζοπούλου Παιδίατρος Νεογνολόγος-Αναπτυξιολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Π.Ο.Υ

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής!

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής! Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής Το θαύµα... της ζωής! Οι Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης... Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής Στο Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Η πρόκληση τοκετού αποτελεί μία προσπάθεια ενάρξεώς του σε περιπτώσεις που η συνέχιση της κύησης δεν είναι επιθυμητή για λόγους απειλούμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ Παθοφυσιολογία, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Alexander Kofinas, MD Director Kofinas Perinatal Associate Professor Clinical Obstetrics and Gynecology Cornell University, College of Medicine

Διαβάστε περισσότερα

AΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ & ΚΥΗΣΗΣ

AΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΘΜΑΤΟΣ & ΚΥΗΣΗΣ AΣΘΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Το άσθμα είναι ένα από τις πιο συχνές νόσους που περιπλέκει την εγκυμοσύνη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως περίπου 8-10% των εγκύων έχουν άσθμα και μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών

Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών Από: Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών Οι ρευματικές παθήσεις είναι συχνές στην αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών. Στην πρόσφατη πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις στο γενικό

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδοι ανίχνευσης εμβρυϊκής υποξίας. Νικόλαος Βιτωράτος, MD Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέθοδοι ανίχνευσης εμβρυϊκής υποξίας. Νικόλαος Βιτωράτος, MD Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Μέθοδοι ανίχνευσης εμβρυϊκής υποξίας Νικόλαος Βιτωράτος, MD Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Η εκτίμηση της κατάστασης του εμβρύου περιλαμβάνει 2 φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά το α μισό της εγκυμοσύνης και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 13 ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT ΘΕΜΑ:ΥΓΕΙΑ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 ΤΑΞΗ Α1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1)ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΗΤΡΑΣ- ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ 2)AIDS 3)ΜΗΝΙΣΚΟΣ 4)ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ ΙΜΠΡΙΣΙΜΗ ΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ ΙΜΠΡΙΣΙΜΗ ΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΜΠΡΙΣΙΜΗ ΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ Ένα μακρύ «υπεραντλαντικό αεροπορικό

Διαβάστε περισσότερα

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ Η Rh ανοσοποίηση οφείλεται σε εμβρυο-μητρική μετάγγιση (ΕΜΜ), όπου ποσότητα Rh θετικού εμβρυϊκού αίματος εισέρχεται στη μητρική κυκλοφορία Rh αρνητικής εγκύου και δημιουργούνται αντισώματα κατά του παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

Κύηση και συγγενείς καρδιοπάθειες. Στέλλα Μπρίλη Α! Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών

Κύηση και συγγενείς καρδιοπάθειες. Στέλλα Μπρίλη Α! Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Κύηση και συγγενείς καρδιοπάθειες Στέλλα Μπρίλη Α! Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Αιµοδυναµικές αλλαγές κατά την εγκυµοσύνη Όγκος αίµατος 30-50% Μέγιστο 20-24 εβδ Όγκος παλµού Καρδιακή Συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ. Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ. Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ Μαρία Μαλιδάκη, Χαράλαμπος Ν. Βερβερίδης Κτηνιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης «ΜΑΙΕΥΤΙΚΑ» ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΗΛΥΚΗ ΓΑΤΑ Ο ωοθηκικός κύκλος και

Διαβάστε περισσότερα

Νικόλαος Δ. Βραχνής. και Εμβρυομητρικής. Αρεταίειο Νοσοκομείο

Νικόλαος Δ. Βραχνής. και Εμβρυομητρικής. Αρεταίειο Νοσοκομείο Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενος επεμβατικός έλεγχος στη Μαιευτική Νικόλαος Δ. Βραχνής Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Εμβρυομητρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αρεταίειο Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

Τι είναι ο HPV; Μετάδοση Η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους: Τι είναι ο HPV; Ο HPV (Human Pappiloma Virus) είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Είναι μια από τις πιο συχνές σεξουαλικώς μεταδιδόμενες μολύνσεις στον άνθρωπο. Ο HPV είναι ο πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Καρκίνος του προστάτη Επιδημιολογία: Αποτελεί τον συχνότερα διαγνωσμένο καρκίνο στον άνδρα. 186.320

Διαβάστε περισσότερα

HPV Human Papilloma Virus. Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων

HPV Human Papilloma Virus. Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων HPV Human Papilloma Virus Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων Καρκίνος τραχήλου της μήτρας Υψηλή θνησιμότητα Ο δεύτερος σε συχνότητα που αφορά τις γυναίκες παγκόσμια 500.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο τραχήλου

Διαβάστε περισσότερα

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας

Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG Γυναικολόγος Αναπαραγωγής Μαιευτήρας Πώς γίνεται η υστεροσκόπηση Η υστεροσκόπηση είναι μια εξέταση με την οποία διερευνάται το εσωτερικό της μήτρας. Γίνεται με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Πυελική μάζα

Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Πυελική μάζα Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Πυελική μάζα Επιδημιολογία Η πυελική μάζα είναι ένα σχετικά συχνό κλινικό εύρημα. Σε αρκετές περιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΕΜΦΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ. Βιβλιογραφική ενημέρωση, ΓΝΑ Ευαγγελισμός Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΕΜΦΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ. Βιβλιογραφική ενημέρωση, ΓΝΑ Ευαγγελισμός Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΛΕΜΦΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ Βιβλιογραφική ενημέρωση, ΓΝΑ Ευαγγελισμός Θ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ 17-10-2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1:6000 περιπτώσεις κακοήθειας κατά την κύηση / έτος στις ΗΠΑ 1:1000 κυήσεις Λέμφωμα 4 ο σε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ Προγεννητική ανάπτυξη Πολλά στοιχεία της ανάπτυξης, άρα και της προγεννητικής ανάπτυξης, καθορίζονται από περίπλοκες γενετικές οδηγίες. Όμως και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Πυελική μάζα. Ενότητα 3: Πύελος Παθολογία πυέλου

Πυελική μάζα. Ενότητα 3: Πύελος Παθολογία πυέλου Πυελική μάζα Ενότητα 3: Πύελος Παθολογία πυέλου Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Ιατρική Σχολή Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Σκοποί ενότητας Παρουσίαση Πυελικής Μάζας Πρόπτωση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΟΣ Θ.

ΣΤΕΦΟΣ Θ. Επηρεάζει την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης Επηρεάζει τη μακροχρόνια διατήρηση των προσληφθέντων κιλών κατά τη διάρκεια της κύησης (5-9μήνες) Επηρεάζει την εμφάνιση παχυσαρκίας σε γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

14. ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

14. ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ 14. ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ Υδατιδώδης μύλη κύηση ολική μερική Διεισδυτική μύλη κύηση Χοριοκαρκίνωμα PSTT (placental site trophoblastic tumors) Η ολική και μερική υδατιδώδης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Η ανικανότητα σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ Πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση μικρής βαρύτητας, όταν είναι απλά διαγνωστική, η οποία επιτρέπει την άμεση εξέταση και τον πλήρη έλεγχο των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 8 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ-ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ 8/12/2018 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κων/νος Κ. Θωμαϊδης Γ.Ν. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Σκοπός της διόρθωσης μίας συγγενούς καρδιακής

Διαβάστε περισσότερα

Αιμορραγίες κατά την εγκσμοσύνη. Σωηήξεο Ν. Μήηξνπ

Αιμορραγίες κατά την εγκσμοσύνη. Σωηήξεο Ν. Μήηξνπ Αιμορραγίες κατά την εγκσμοσύνη Σωηήξεο Ν. Μήηξνπ 12/11/2012 127.000 θάνατοι κατά την κύηση και τον τοκετό λόγω αιμορραγίας παγκοσμίως Η αιμορραγία αποτελεί μία από τις κυριότερε ς αιτίες άμεσου θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

Συστάσεις για τις γυναίκες με επιληψία στην αναπαραγωγική ηλικία

Συστάσεις για τις γυναίκες με επιληψία στην αναπαραγωγική ηλικία Συστάσεις για τις γυναίκες με επιληψία στην αναπαραγωγική ηλικία Γενική σύσταση Συνιστάται η βελτιστοποίηση της θεραπείας να γίνεται αρκετό καιρό προ της σύλληψης με το πιο αποτελεσματικό ΑΕD για το είδος

Διαβάστε περισσότερα

Μήπως έχω Σκληρόδερµα;

Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Μήπως έχω Σκληρόδερµα; Για να πληροφορηθώ µýëïò ôçò Σπάνιος ναι... Μόνος όχι Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (Π.Ε.Σ.ΠΑ) είναι ο μόνος φορέας, μη κερδοσκοπικό σωματείο, συλλόγων ασθενών σπανίων παθήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΝΟΣΟΣ PAGET ΑΙΔΟΙΟΥ

Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΝΟΣΟΣ PAGET ΑΙΔΟΙΟΥ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΝΟΣΟΣ PAGET ΑΙΔΟΙΟΥ Κουτρούµπα Ι, Χαϊδόπουλος Δ, Θωµάκος Ν, Σωτηροπούλου Μ, Καθοπούλης Ν, Βλάχος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Καθ έξιν Αποβολές Οι καθ 'έξιν αποβολές είναι μια ασθένεια σαφώς διακριτή από τη στειρότητα, και που ορίζεται ως δύο ή περισσότερες αποτυχημένες

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Η πλέον διαδεδομένη κατάχρηση ουσίας που γίνεται παγκοσμίως είναι η νικοτίνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 1,1 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Αιμορραγίες κατά την κύηση

Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Αιμορραγίες κατά την κύηση Γεώργιος Α. Ανδρουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Αιμορραγίες κατά την κύηση Επιδημιολογία Οι αιμορραγίες κατά την διάρκεια της κύησης διακρίνονται σε: αιμορραγίες

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα

Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης του καπνού. Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ

ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗ ΙΣΘΜΟΥ ΑΟΡΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΠΩΤΕΡΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Κωνσταντίνος Θωμαϊδης Καρδιολογική Κλινική Γ.Ν «Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» Συνηθισμένη συγγενής ανωμαλία (6-8% των Σ.Κ.) Συχνότητα:

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Αυτή η Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος, η επισήμανση

Διαβάστε περισσότερα

Επιπτώσεις της καισαρικής τοµής στη µητέρα

Επιπτώσεις της καισαρικής τοµής στη µητέρα Επιπτώσεις της καισαρικής τοµής στη µητέρα Μιχαήλ Σύνδος Μαιευτήρας Γυναικολόγος Διευθυντής ΕΣΥ Α Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Νοσοκοµείο Αλεξάνδρα Εισαγωγή Καισαρική τοµή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αθήνα, 20/05/2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Βόλο, 28-31 Μαΐου 2015 Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία; Γράφει: Χρήστος Μαρκόπουλος, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Πρόεδρος Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού 1) Τι είναι η Ορμονοθεραπεία;

Διαβάστε περισσότερα

1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ

1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ 1. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΣΚΟΠΟΣ: Διαφύλαξη της υγείας της μητέρας Έγκαιρη διάγνωση της ενδομητρίου υποξίας ΚΑΡΔΙΟΤΟΚΟΓΡΑΦΗΜΑ (ΚΤΓ) Κατά την διάρκεια της κυήσεως οι γυναίκες πρέπει να ενημερώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικό κάπνισμα Θεοτοκά Σοφία Α1 6/5/2014

Παθητικό κάπνισμα Θεοτοκά Σοφία Α1 6/5/2014 Παθητικό κάπνισμα Θεοτοκά Σοφία Α1 6/5/2014 Παθητικό Κάπνισμα Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται σήμερα η τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας. «Ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός (καπνός

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Εμβολισμός Ινομυωμάτων Μήτρας Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Cardiovascular and Interventional Radiological Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ

ΥΔΡΟΚΗΛΗ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΧΕΟΥ - ΥΔΡΟΚΗΛΗ - ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ - ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΣΠΕΡΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΝΟΥ - ΚΥΣΤΗ ΕΠΙΔΙΔΥΜΙΔΑΣ - ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΥΣΤΗ - ΚΥΣΤΕΣ ΟΣΧΕΟΥ ΥΔΡΟΚΗΛΗ Είναι η συλλογή υγρού μεταξύ των πετάλων του ιδίως ελυτροειδούς χιτώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΙΑΤΡΕΙΟ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 46 ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310254030 ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2310380000 Aρτηριακή

Διαβάστε περισσότερα

HPV εµβολιασµός εναντίον κονδυλωµάτων. Α.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Α Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Π.Θ.

HPV εµβολιασµός εναντίον κονδυλωµάτων. Α.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Α Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Π.Θ. HPV εµβολιασµός εναντίον κονδυλωµάτων Α.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Α Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Π.Θ. Η σηµασία των κονδυλωµάτων ως πρόβληµα υγείας Επίπτωση:

Διαβάστε περισσότερα

Έκτοπος κύηση. Μαιευτήρας Γυναικολόγος,

Έκτοπος κύηση. Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Αρχόμενη κύηση Έκτοπος κύηση η Δημήτριος Ζυγούρης, MSc, PhD Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης ΕΜΓΕ Διάγνωση αρχόμενης κύησης Συμπτώματα 1. Αμηνόρροια Το πρώτο και πιο σημαντικό σύμπτωμα

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς

Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Νέα Δεδομένα στην Αγγειοχειρουργική στην Κύπρο - Ενδοφλεβική Θεραπεία με λέϊζερ Μέθοδος EVLA Η πιολιγότερο ανώδυνη ιατρική πρακτική για Κιρσούς Πια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας; Κιρσοί είναι το αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ Οι τοξικές επιδράσεις των φαρµάκων στις αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαδικασίες µπορεί να εκδηλωθούν ως στειρότητα,

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ Οι τοξικές επιδράσεις των φαρµάκων στις αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαδικασίες µπορεί να εκδηλωθούν ως στειρότητα, ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ Οι τοξικές επιδράσεις των φαρµάκων στις αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαδικασίες µπορεί να εκδηλωθούν ως στειρότητα, χρωµοσωµικές και γενετικές διαταραχές, αυτόµατη αποβολή, ενδοµήτριος

Διαβάστε περισσότερα

6η Σύνοδος. Τρόπος διενέργειας του τοκετού ως παράµετρος αύξησης ή ελάττωσης του κινδύνου µόλυνσης του νεογνού. της Ελληνικής HPV Εταιρείας

6η Σύνοδος. Τρόπος διενέργειας του τοκετού ως παράµετρος αύξησης ή ελάττωσης του κινδύνου µόλυνσης του νεογνού. της Ελληνικής HPV Εταιρείας Τρόπος διενέργειας του τοκετού ως παράµετρος αύξησης ή ελάττωσης του κινδύνου µόλυνσης του νεογνού 6η Σύνοδος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Αλέξανδρος Ι. Σωτηριάδης Επ. Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΦΝΕ & εγκυμοσύνη. Σ. Μιχόπουλος Γαστρεντερολογική κλινική Νοσ. «Αλεξάνδρα»

ΙΦΝΕ & εγκυμοσύνη. Σ. Μιχόπουλος Γαστρεντερολογική κλινική Νοσ. «Αλεξάνδρα» ΙΦΝΕ & εγκυμοσύνη Σ. Μιχόπουλος Γαστρεντερολογική κλινική Νοσ. «Αλεξάνδρα» Γονιμότητα ΙΦΝΕ & εγκυμοσύνη Επίδραση εγκυμοσύνης στις ΙΦΝΕ Επίδραση των ΙΦΝΕ στην εγκυμοσύνη Χειρισμός ΙΦΝΕ κατά την εγκυμοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης. Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης. Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Υπεύθυνος επιστημονικής εκπαίδευσης Επ. καθηγητής Ν. Πανουλής B MAIEYTIKH KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 / 25 12.00-13.00 Συγγενείς ανωμαλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΚΑΘ` ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ (πληροφορίες για το κοινό σύμφωνα με το Βρετανικό κολλέγιο μαιευτήρωνγυναικολόγων) για περισσότερες πληροφορίες η γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της. ΓΕΝΙΚΑ Αποβολή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Τερζή Κατερίνα ΔΤΗΝ ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Δεν έχω (προσωπικά ή ως μέλος εργασιακής/ερευνητικής ομάδας) ή μέλος της οικογένειάς μου οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλου είδους όφελος από

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ STRESS ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΥΨΟΜΕΤΡΟΥ Η ατμοσφαιρική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ Ρήξεις περινέου αιδοίου - κόλπου - τραχήλου Ρήξη της μήτρας Εκστροφή της μήτρας Ανωμαλίες Εμφύτευσης του Πλακούντα στο Mυομήτριο Κατακράτηση κοτυληδόνας Ατονία της μήτρας Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο Αλκοόλ και ασθένειες του Συκωτιού (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-liver-disease) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάριο Μαιών Μάιος ΓΑΙΑ

Σεμινάριο Μαιών Μάιος ΓΑΙΑ Σεμινάριο Μαιών Μάιος 2013 - ΓΑΙΑ Καρδιοτοκογράφημα - CTG Παπαϊωάννου Γεώργιος-Κων/νος ΜD, PhD, Diploma in Fetal Μedicine Υπεύθυνος Ιατρικής Εμβρύου Maιευτικό & Γυναικολογικό Κέντρο ΓΑΙΑ CTG Έλεγχος για

Διαβάστε περισσότερα

«ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΗΤΕΡΑ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΗΤΕΡΑ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ «ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΜΗΤΕΡΑ Η εξέλιξη στην υπερηχογραφική τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Δευτεροπαθης λοίμωξη από CMV στην εγκυμοσύνη. Μπορούμε να τη διαγνώσουμε;

Δευτεροπαθης λοίμωξη από CMV στην εγκυμοσύνη. Μπορούμε να τη διαγνώσουμε; Δευτεροπαθης λοίμωξη από CMV στην εγκυμοσύνη. Μπορούμε να τη διαγνώσουμε; Δρ Ανδρέας Μεντής, Ερευνητής Α Ιατρός Βιοπαθολόγος, Κλινικός Μικροβιολόγος Διαγνωστικό Τμήμα Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης

Διαβάστε περισσότερα

14. ΠΡΟΠΤΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

14. ΠΡΟΠΤΩΣΕΙΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΡΙΣΜΟΙ - ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Οι προπτώσεις των γεννητικών οργάνων αναφέρονται σε ένα ή περισσότερα όργανα και περιλαμβάνουν το τράχηλο, τη μήτρα και τα τοιχώματα του κόλπου. Οι προπτώσεις του κόλπου μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1 Κάπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα

Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','7. 0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργός Οφθαλμίατρος/Παιδοφθαλμίατρος. Consultant Paediatric Ophthalmologist/St James University Hospital/Leeds/UK

Χειρουργός Οφθαλμίατρος/Παιδοφθαλμίατρος. Consultant Paediatric Ophthalmologist/St James University Hospital/Leeds/UK Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος/Παιδοφθαλμίατρος Consultant Paediatric Ophthalmologist/St James University Hospital/Leeds/UK Πώς αναπτύσσεται η πάθηση Οι οφθαλμοί αναπτύσσονται στη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική αναδρομή. Έκταση του φαινομένου. Κάπνισμα και ιατροί. Ουσίες του τσιγάρου. Βλαπτική δράση της πίσσας 14/3/2013 ΚΑΠΝΙΣΜΑ & ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ

Ιστορική αναδρομή. Έκταση του φαινομένου. Κάπνισμα και ιατροί. Ουσίες του τσιγάρου. Βλαπτική δράση της πίσσας 14/3/2013 ΚΑΠΝΙΣΜΑ & ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ Ιστορική αναδρομή ΚΑΠΝΙΣΜΑ & ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ Πνευμονολογική Κλινική ΠΓΝΠατρών 600 π.χ. Εμφάνιση του φυτού στην Αμερική 1492 μ.χ. Rodrigo de Jerez- 7 έτη φυλάκιση 1600 Καθολική Εκκλησία 1633 Τουρκία Σουλτάνος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ. Αίτια της ακράτειας

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ. Αίτια της ακράτειας ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ Η ICS (International Continence Society) έχει ορίσει την ακράτεια των ούρων ως μια κατάσταση ακούσιας απώλειας των ούρων, η οποία αποτελεί κοινωνικό και υγιεινoμικό πρόβλημα που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, -

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, - ALTAXA ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ α. α)sumatriptan succinate 50mg/δισκίο β). Sumatriptan succinate 100mg/ δισκίο Για τα έκδοχα βλίπε 'Φαρμακευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Αρχές Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων

Βασικές Αρχές Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων Βασικές Αρχές Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων Η συχνότητα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Ασθενειών (Σ.Μ.Ν) αυξάνει πολύ γρήγορα σε όλες τις χώρες είτε αναπτυγμένες είτε αναπτυσσόμενες. Μπορούν να προκαλέσουν

Διαβάστε περισσότερα

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι:

Πως ένα νεφρό αποφράσσεται Συχνές αιτίες απόφραξης των νεφρών και των ουρητήρων είναι: ΟΥΡΗΤΗΡΙΚΑ STENTS ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στους ασθενείς που έχουν ή πιθανόν να έχουν απόφραξη του νεφρού, τοποθετείται ένας εσωτερικός σωλήνας παροχέτευσης, ο οποίος ονομάζεται stent, στον ουρητήρα που είναι το σωληνάκι

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος

Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος του Θήλεος ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Αλκοολισμός Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Ορισμός Ο όρος αλκοολισμός αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcoholism-and-problem-drinking) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Αλκοολισμός είναι η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ. Η Αίθουσα Τοκετών - Επείγοντα Προβλήματα και η Επίλυσή τους. σημεία δυσαναλογίας (προκεφαλή, εφίππευση)

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ. Η Αίθουσα Τοκετών - Επείγοντα Προβλήματα και η Επίλυσή τους. σημεία δυσαναλογίας (προκεφαλή, εφίππευση) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ 1 Η αντιμετώπιση που αναφέρεται παρακάτω αφορά κυήσεις χαμηλού κινδύνου Εάν ο τοκετός δεν έχει μπει στην ενεργό φάση ( διαστολή < 3 cm ): έχει σημασία η καλή θρέψη, ενυδάτωση, ξεκούραση,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες

Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος. Νεότερες απόψεις και θεραπείες Γράφει: Θάνος Παπαθανασίου, Μαιευτήρας Γυναικολόγος Νεότερες απόψεις και θεραπείες Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι η συχνότερη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας. Υπολογίζεται ότι περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦ.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Αρχές αντισύλληψης 1 1.2. Ιστορία της αντισύλληψης 3 1.3. Δημογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 1 Ο πρώτος χρόνος μετά τη γέννηση έχει τις μεγαλύτερες και ταχύτερες φυσιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Η λοίμωξη από τον ιό HPV

Η λοίμωξη από τον ιό HPV Η λοίμωξη από τον ιό HPV Γενικά Ο ιός HPV ή αλλιώς ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (εικόνα 1) είναι ένας μικρο-οργανισμός που αναπτύσσεται μέσα στα κύτταρα μας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους ιούς.

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

εξουαλικώς t μεταδιδόμενα

εξουαλικώς t μεταδιδόμενα ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ M i / τεχνολογικά χρονικά εξουαλικώς t μεταδιδόμενα της Ε. Βαβουράκη* Τι είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα; Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες που μεταδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών

Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών Γράφει: Αλίκη Τσερκέζογλου, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Τέως Συντονίστρια Διευθύντρια Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Συνεργάτις Ευρωκλινική Αθηνών Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται στο ενδομήτριο, που

Διαβάστε περισσότερα

9. ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ (ΡΡΗ)

9. ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ (ΡΡΗ) ΟΡΙΣΜΟΙ Πρωτοπαθής: εντός 24 ωρών από τον τοκετό. Απώλεια αίματος > 500 ml. Η πιο συχνή μορφή σοβαρής μαιευτικής αιμορραγίας. Δευτεροπαθής: η απώλεια αίματος που εκδηλώνεται μετά από 24 ώρες έως και 12

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα από τα συχνότερα νοσήματα των ανδρών στην σημερινή εποχή.σε νεαρότερες ηλικίες το 30% οφείλεται σε οργανικές αιτίες και το 70 % σε ψυχολογικά αίτια

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας.

Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας. Φλεγμονωδης πολυσυστηματικη αυτόάνοση νοσος που αφορα συχνοτερα νεες γυναικες αναπαραγωγικης ηλικιας. Ηλίας Κουρής - Ρευματολόγος Η κλινική εικόνα της πάθησης περιλαμβάνει την παρουσια γενικων συμπτωματων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σημείωμα του συγγραφέα Ευχαριστίες HPV: Τι είναι, πού βρίσκονται και τι προκαλούν

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σημείωμα του συγγραφέα Ευχαριστίες HPV: Τι είναι, πού βρίσκονται και τι προκαλούν ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σημείωμα του συγγραφέα.... 31 Ευχαριστίες.... 39 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Οι μολύνσεις από τους HPV και τα πιθανά επακόλουθα HPV: Τι είναι, πού βρίσκονται και τι προκαλούν ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Η παρούσα έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV;

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Κονδυλώματα είναι η αρχαία ονομασία και HPV είναι η σύγχρονη ιατρική ορολογία και σημαίνει Human Pappiloma Virus ή στα ελληνικά Ιός

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος και Κύηση. Γεράσιμος Ηλία Πανάγος Διευθυντής Β Τμήματος Παθολογίας Ογκολογίας Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι»

Καρκίνος και Κύηση. Γεράσιμος Ηλία Πανάγος Διευθυντής Β Τμήματος Παθολογίας Ογκολογίας Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» Καρκίνος και Κύηση Γεράσιμος Ηλία Πανάγος Διευθυντής Β Τμήματος Παθολογίας Ογκολογίας Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» Καρκίνος και κύηση - 2 Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου στις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

ΟΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΟΡΙΣΜΟΣ Ως ινιακή πλαγιοκεφαλία χαρακτηρίζεται η ασυμμετρία και αποπλάτυνση του οπισθίου τμήματος της κεφαλής (βρεγματοϊνιακή χώρα) (όπως αναφέρεται και στο κεφάλαιο των κρανιοσυνοστεώσεων). Ο προσδιορισμός

Διαβάστε περισσότερα