1.1.1 Η θεωρία της δομοποίησης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "1.1.1 Η θεωρία της δομοποίησης"

Transcript

1 Η θεωρία της δομοποίησης Η θεωρία της δομοποίησης (structuration theory) παρουσιάστηκε από τον κοινωνιολόγο A. Giddens στα βιβλία του Central Problems in Social Theory (1979) και The Constitution of Society (1984), με στόχο τη γεφύρωση της αντίθεσης μεταξύ των υπέρμαχων των κοινωνικών θεωριών που δίνουν έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και τη δράση του, και των θεωριών που υποστηρίζουν τη σημασία των δομών των κοινωνικών συστημάτων. Αν και αναπτύχθηκε στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, η θεωρία της δομοποίησης χρησιμοποιείται και σε άλλους επιστημονικούς χώρους. Στο χώρο των ΠΣ φαίνεται να υπάρχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή της, καθώς η έλλειψη συγκεκριμένου, ενιαίου και γενικά αποδεκτού θεωρητικού πλαισίου, έχει οδηγήσει στην αναζήτηση και μεταφορά επιστημονικών εργαλείων από άλλες επιστημονικές περιοχές, όπως η κοινωνική επιστήμη. Ο Giddens συνδέει τις δυο διαφορετικές, και στο πλαίσιο της κοινωνιολογίας ασύμβατες έως τότε, έννοιες, τη δομή (structure) και τη δράση των ατόμων (agency), υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για έννοιες που είναι αλληλοεξαρτώμενες και συνδέονται αναδρομικά η μια με την άλλη με σχέση δυαδικότητας, όπως φαίνεται στο Σχήμα 1. Σχήμα 1: Δυαδικότητα δομής και δράσης (βασισμένο στο (Rose 2000)) Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί τον όρο δομοποίηση (structuration), με τον οποίο εννοεί τη συνεχή διαδικασία με την οποία αναπτύσσεται ο διττός χαρακτήρας της κοινωνικής δομής μέσα στο χρόνο. Η κοινωνική δομή (structure) έχει διττό χαρακτήρα γιατί διαμορφώνει τη δράση των ατόμων στις κοινωνικές τους σχέσεις (agency), ταυτόχρονα όμως διαμορφώνεται η ίδια, αποκτά δηλαδή υπόσταση, μέσω των ενεργειών των ατόμων. Η κοινωνική δομή, επομένως, συνδέεται άμεσα με την κοινωνική δράση, και αποτελεί ταυτόχρονα το προϊόν της αλλά και το μέσο για την πραγματοποίηση της δράσης, μέσω της διαδικασίας της δομοποίησης. Το χαρακτηριστικό αυτό της δομής ονομάζεται δυαδικότητα, και οι βασικές έννοιες που τη συνθέτουν παρουσιάζονται στο Σχήμα 2.

2 Δομή (-ες) Κανόνες και πόροι, ή σύνολα μεταμορφωτικών σχέσεων οργανωμένα ως ιδιότητες κοινωνικών συστημάτων Σύστημα (-τα) Αναπαραγόμενες σχέσεις μεταξύ δρώντων ατόμων, ή ομάδων, οργανωμένες ως κοινωνικές πρακτικές Δομοποίηση Συνθήκες που καθορίζουν τη διατήρηση ή μετάλλαξη των δομών, επομένως την αναπαραγωγή των κοινωνικών συστημάτων Σχήμα 2: Η δυαδικότητα της κοινωνικής δομής (βασισμένο στο (Giddens 1984:25)) Η θεωρία της δομοποίησης αναφέρεται και περιγράφει κοινωνικές σχέσεις, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των ατόμων μέσω της κοινωνικής δράσης τους. Σημαντικό σημείο της θεωρίας αυτής, είναι ότι η έννοια της δομής δεν έχει φυσική ή πραγματική υπόσταση. Για τον Giddens η δομή υπάρχει μόνο ως ίχνη μνήμης, η οργανική βάση της ανθρώπινης ικανότητας για γνώση, και πραγματώνεται με τη δράση. (Giddens 1984). Τα άτομα του κοινωνικού συνόλου με τη δράση τους, που για το Giddens αποτελεί τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά, ή αλλιώς δυνατότητα μετασχηματισμού (transformative capacity) συνεχώς υλοποιούν, δηλαδή παράγουν, αναπαράγουν και αναπτύσσουν την κοινωνική δομή, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα περιοριστικό παράγοντα αλλά και παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η δράση αυτή. Επομένως, ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της κοινωνικής δομής, είναι ότι ταυτόχρονα περιορίζει αλλά και διευκολύνει την κοινωνική δράση. Η διαδικασία που καλείται δομοποίηση, δηλ. η (ανα)παραγωγή της κοινωνικής δομής μέσω της αλληλεπίδρασης των ατόμων, διεξάγεται στην ουσία με λεκτικά μέσα, μέσω διαλόγου (discourse). Οι βασικές έννοιες που, σύμφωνα με τη θεωρία του Giddens, περιγράφουν τη δομή (structure), είναι η νοηματοδοσία (signification), η κυριαρχία (domination) και η νομιμοποίηση (legitimation). Η ανθρώπινη δράση περιγράφεται με βάση την επικοινωνία (communication), την ισχύ (power) και την (επι)κύρωση (sanction), όπως δείχνει το Σχήμα 3. Οι μηχανισμοί αυτοί της δομοποίησης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε κοινωνικές σχέσεις και υλοποιούνται μέσω αυτών, βασίζονται στην επικοινωνία, και την κοινωνική αλληλεπίδραση των ατόμων. Επομένως, η επικοινωνία αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της δομοποίησης.

3 3 Δομή Νοηματοδοσία Κυριαρχία Νομιμοποίηση (Μέσα) Ερμηνευτικά σχήματα Πόροι Κανόνες Δράση Επικοινωνία Ισχύς (Επι)κύρωση Σχήμα 3: Θεωρία δομοποίησης: Σχέση κοινωνικής δομής και δράσης (Giddens 1984:29) Στο πλαίσιο της θεωρίας δομοποίησης τα άτομα επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ερμηνευτικά σχήματα, τα οποία αποκτούν νόημα στο πλαίσιο του συστήματος κυριαρχίας της κοινωνικής δομής. Κατά την επικοινωνία τους, τα άτομα μετέχουν σε σχέσεις ισχύος, οι οποίες καθορίζονται από τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση σε πόρους, ανάλογα με το ρόλο που έχουν στο σύστημα κυριαρχίας. Παράλληλα, η δράση τους προσδιορίζεται από κανόνες, οι οποίοι νομιμοποιούνται από το σύστημα κυριαρχίας. Τέλος, η εφαρμογή των κανόνων συναρτάται με ένα σύστημα (επι)κυρώσεων. Ο Πίνακας 1 παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία της θεωρίας της δομοποίησης, τα οποία χρησιμοποιούμε στην ανάλυση των μελετών περίπτωσης.

4 Χαρακτηριστικά της δομής Κοινωνική δράση Περιγραφή Οι δομές νοηματοδοσίας αναφέρονται σε κανόνες που διαμορφώνουν τα συστήματα εννοιών. Κατά την επικοινωνία τους, τα άτομα χρησιμοποιούν τα ερμηνευτικά σχήματα, αναπαράγοντας τις δομές νοηματοδοσίας. Οι δομές κυριαρχίας αποτελούν «ασυμμετρία των πόρων» που έχουν στη διάθεσή τους τα άτομα για την άσκηση της ισχύος ή εξουσίας τους. Τα μέσα αντανακλούν τις δυνατότητες που έχουν τα άτομα να δράσουν. Οι δομές νομιμοποίησης συνιστούν ένα σύνολο από κοινές αξίες και ιδανικά σε σχέση με το τι είναι σημαντικό και τον τρόπο που πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Αναφέρονται στους κανόνες με βάση τους οποίους τα άτομα επικυρώνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Στους κανόνες περιλαμβάνονται τα δικαιώματα και τα καθήκοντα που είναι αναμενόμενα από τα άτομα στην κοινωνική συμπεριφορά τους. Η δράση των ατόμων περιορίζεται και συνάμα καθίσταται δυνατή από τις ιδιότητες της κοινωνικής δομής. Οι πρακτικές (ρουτίνες) αναπτύσσονται όταν οι κοινωνικές πρακτικές επαναλαμβάνονται σχετικά σταθερά στον τόπο και το χρόνο. Πίνακας 1: Βασικές έννοιες της θεωρίας δομοποίησης Η κοινωνική δράση των ατόμων, η δυνατότητα μετασχηματισμού, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, συνδέεται με τις έννοιες της ισχύος και των πόρων (resources). Η απώλεια ισχύος για ένα άτομο συνεπάγεται και τη μείωση της δυνατότητας για μετασχηματισμό, όχι όμως εξολοκλήρου, ενώ οι πόροι αποτελούν χαρακτηριστικά των κοινωνικών συστημάτων. Υπάρχουν δύο κατηγορίες πόρων: οι εξουσιαστικοί (authoritative), οι οποίοι απορρέουν από τη δυνατότητα συντονισμού της ανθρώπινης δράσης, και οι διανεμητικοί (allocative), που προέρχονται από τον έλεγχο υλικών μέσων. Η ισχύς δε θεωρείται πόρος, όμως η μελέτη της κατανομής και της χρήσης των πόρων μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τις σχέσεις ισχύος και εξουσίας όπως διαμορφώνονται στο κοινωνικό σύστημα. Ένα άλλο σημαντικό σημείο της θεωρίας αυτής είναι ότι δέχεται ότι η δράση των ατόμων που διαμορφώνει (και διαμορφώνεται από) την κοινωνική δομή είναι δυνατό να έχει σκόπιμες αλλά και μη ηθελημένες συνέπειες. Άλλο σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον σχετικά με την εφαρμογή της θεωρίας της δομοποίησης σε άλλα επιστημονικά πεδία, αποτελεί η έννοια του φορέα της κοινωνικής δράσης. Αν και ο φορέας της δράσης στις κοινωνικές σχέσεις είναι το άτομο, εντούτοις ο Giddens αναγνωρίζει τη δυνατότητα να θεωρηθεί μια ομάδα, ή ένα κοινωνικό σύνολο, ως φορέας κοινωνικής δράσης (Rose 1998). Έτσι, η

5 5 κοινωνική αλληλεπίδραση συμβαίνει σε δύο επίπεδα: το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των ατόμων, και ονομάζεται κοινωνική ολοκλήρωση, και το επίπεδο των θεσμών, που καλείται συστημική ολοκλήρωση. Η βασική διαφορά είναι ότι στην κοινωνική ολοκλήρωση απαιτείται η ταυτόχρονη παρουσία (co-presence) των ατόμων, τα οποία ανάλογα με το χώρο και το χρόνο διαμορφώνουν τις πράξεις και σχέσεις μεταξύ τους, ενώ στη συστημική ολοκλήρωση η αλληλεπίδραση μπορεί να αφορά άτομα τα οποία δεν βρίσκονται ταυτόχρονα στον ίδιο τόπο. Η έννοια της διάστασης χρόνου και τόπου (time space distanciation) αναφέρεται στην έκταση των κοινωνικών συστημάτων τόσο στο χρόνο όσο και στον τόπο, μέσω των μηχανισμών της κοινωνικής και συστημικής ολοκλήρωσης (Giddens 1984). Οι αναφορές του Giddens στο χρόνο, στο πλαίσιο της θεωρίας της δομοποίησης είναι πολύ συχνές και θεμελιώδεις για την κατανόησή της. Η έννοια του χρόνου στη θεωρία αυτή παρέχει το συνδετικό κρίκο για τη συσχέτιση των δύο βασικών εννοιών: της δομής και της κοινωνικής δράσης. Η κοινωνική δράση του ατόμου, μέσα από τη συνεχή επανάληψη (routinisation) στο πέρασμα του χρόνου παράγει και (ανα)παράγει την κοινωνική δομή, όπως δείχνει το Σχήμα 4. Χρόνος και τόπος Κοινωνική αλληλεπίδραση Δομή Σχήμα 4: Η διαδικασία δομοποίησης στο χώρο και το χρόνο (βασισμένο στο (Rose 2000)) Επομένως, η διαδικασία της δομοποίησης (structuration), μπορεί να μελετηθεί μόνο σε σχέση με κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα, και προϋποθέτει την επανάληψη της ατομικής δράσης. Με τον τρόπο αυτό, το ατομικό επίπεδο συνδέεται με το συλλογικό, και η κοινωνική με τη συστημική ολοκλήρωση. Ο Πίνακας 2 συνοψίζει τα βασικά διαστήματα του χρόνου τα οποία εξετάζει η θεωρία της δομοποίησης (Giddens 1984).

6 Διάστημα Καθημερινή εμπειρία (durée) Χρόνος ζωής των ατόμων (life span) Διάρκεια των θεσμών (longue durée) Περιγραφή Η καθημερινή εμπειρία έχει κάποια διάρκεια αλλά δεν οδηγεί σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μόνο μέσα από τη συνεχή επανάληψη μπορεί να πραγματωθεί η κοινωνική δομή. Χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της δράσης είναι αναστρέψιμα, δηλαδή ενδέχεται να μην παγιωθούν ως κοινωνική δομή. Οι θεσμοί πραγματώνονται μέσα από τη μακροχρόνια επανάληψη, δημιουργώντας τη δομή. Πίνακας 2: Χρονικά διαστήματα στη θεωρία δομοποίησης. Η έννοια της επανάληψης, που συνδέεται άμεσα με τη διάσταση του χρόνου η οποία παρουσιάστηκε προηγουμένως, δικαιολογεί το διττό χαρακτήρα της δομής, ως περιορισμό αλλά και αναγκαίο μέσο ταυτόχρονα της ατομικής δράσης. Η συμμετοχή των ατόμων σε υπάρχουσες, άρα γνωστές και προβλέψιμες κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας στα άτομα, και ταυτόχρονα αναπαράγει την υπάρχουσα κοινωνική δομή. Για τον Giddens η αλλαγή βρίσκεται εν δυνάμει σε κάθε δράση που αναπαραγάγει την κοινωνική δομή, αφού οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να πράξουν διαφορετικά (Jones and Karsten 1993). Ωστόσο, οι μικρές διαφοροποιήσεις στην έκφανση της κοινωνικής δομής μέσα από τις ενέργειες των ατόμων, διαχωρίζονται από την κοινωνική αλλαγή που αλλάζει τη δομή. Το μοντέλο της κοινωνικής αλλαγής που συνοδεύει τη θεωρία της δομοποίησης και απεικονίζεται στο Σχήμα 5, εξετάζει επεισόδια αλλαγών σε δύο διαστάσεις: Η κάθετη διάσταση χαρακτηρίζεται από την προέλευση (origin) της κοινωνικής κατάστασης, που αλλάζει, αναφέρεται δηλαδή στο ιστορικό περιβάλλον, και τον τύπο της αλλαγής, δηλαδή το πόσο εκτεταμένες και βαθιές είναι οι διαφορές που συμβαίνουν στη δομή. Ο οριζόντιος άξονας χαρακτηρίζεται από την ορμή, την ταχύτητα δηλαδή με την οποία συμβαίνουν οι αλλαγές και την τροχιά, δηλαδή την κατεύθυνση προς την οποία συμβαίνουν οι αλλαγές.

7 7 Προέλευση Ορμή Τροχιά Τύπος Σχήμα 5: Η κοινωνική αλλαγή στη θεωρία της δομοποίησης (βασισμένο στο (Giddens 1984)) Με βάση τα τέσσερα αυτά χαρακτηριστικά, μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μεταβάλλεται, ή όχι, η κοινωνική δομή, ως αποτέλεσμα των διαδικασιών ανάπτυξης και εφαρμογής πολιτικής ασφάλειας ΠΣ, όπως περιγράφει ο Πίνακας 3. Προέλευση Η επίδραση του ιστορικού πλαισίου στην ανάπτυξη, εφαρμογή και ενσωμάτωση της πολιτικής ασφάλειας. Ορμή Η ταχύτητα με την οποία εφαρμόζονται τα μέτρα και οι διαδικασίες που περιλαμβάνει η πολιτική ασφάλειας. Τροχιά Η κατεύθυνση προς την οποία αναπτύσσεται και εφαρμόζεται η πολιτική ασφάλειας. Τύπος της αλλαγής Η έκταση και το βάθος των αλλαγών που απαιτεί η εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας. Πίνακας 3: Τα χαρακτηριστικά της αλλαγής ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης και εφαρμογής της πολιτικής ασφάλειας Η θεωρία δομοποίησης στο πεδίο των ΠΣ Η θεωρία της δομοποίησης δεν κάνει καμία αναφορά στο ζήτημα της τεχνολογίας, ενώ μια από τις ελάχιστες αναφορές του Giddens σε αυτήν, είναι ότι η τεχνολογία δεν κάνει τίποτα, εκτός από ό,τι εμπλέκεται στις πράξεις των ατόμων (Jones and Karsten 1993:11). Επίσης, ο Giddens δεν παρέχει καμία μεθοδολογική οδηγία για την εφαρμογή της. Εντούτοις, η θεωρία δομοποίησης έχει εφαρμοσθεί στην έρευνα στο χώρο των πληροφοριακών συστημάτων με πολλούς τρόπους και διαφορετικά αποτελέσματα. Αρκετές μελέτες δανείζονται μόνο κάποιες βασικές έννοιες από τη θεωρία δομοποίησης, ή τη χρησιμοποιούν ως μετα-θεωρία, προκειμένου να γεφυρώσουν την αντίθεση μεταξύ των δυο αντιτιθέμενων θεωρητικών σχολών, φαινομενολογίας (Boland 1985) και στρουκτουραλισμού (structuralism). Επίσης,

8 υπάρχουν προσπάθειες διαμόρφωσης της θεωρίας ώστε να μπορεί να ενταχθεί η έννοια της τεχνολογίας σε αυτήν, και εφαρμογής της ως εργαλείο ανάλυσης και ερμηνείας σε περιπτώσεις εισαγωγής/αλλαγής κ.λπ. πληροφοριακών συστημάτων. Οι Orlikowski και Robey (1991) εφάρμοσαν την θεωρία της δομοποίησης προκειμένου να κατανοήσουν τη φύση της τεχνολογίας, τη σχέση της με τους οργανισμούς και το ρόλο της στη δομή τους. Στην προσέγγιση αυτή το βασικό αντικείμενο της έρευνας είναι ο διττός χαρακτήρας τεχνολογίας, που θεωρείται ότι αποτελεί τόσο προϊόν της ανθρώπινης δράσης όσο και το μέσο που περιορίζει αλλά και επιτρέπει τη δράση αυτή, μέσα από ένα σύνολο κανόνων και πόρων. Οι Orlikowski και Robey καταλήγουν στην πρόταση ενός πλαισίου για την ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής, με βάση τη θεωρία δομοποίησης. Είναι προφανές ότι η τεχνολογία των πληροφοριών (information technology) έχει αντιστοιχιστεί ως έννοια στην κοινωνική δομή της θεωρίας της δομοποίησης, υπερβαίνοντας τον άυλο χαρακτήρα που έχει αποδώσει στη δομή ο Giddens, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενες παραγράφους. Η Orlikowski (1992) προτείνει ένα μοντέλο της τεχνολογίας με βάση τη δομοποίηση, το οποίο απεικονίζεται στο Σχήμα 6. δ γ α β Σχήμα 6: Μοντέλο της τεχνολογίας με βάση τη θεωρία της δομοποίησης (Orlikowski 1992) Από την προσπάθεια των DeSanctis και Poole (1994) να εφαρμοσθεί η θεωρία της δομοποίησης τροποποιημένη σε συγκεκριμένο τεχνολογικό πεδίο (Group Decision Support Systems) προέκυψε η Προσαρμοζόμενη Θεωρία Δομοποίησης (Adaptive Structuration Theory). Η προσέγγιση των DeSanctis και Poole καταλήγει σε αξιοποιήσιμα αποτελέσματα, δίνει δηλ. κατευθύνσεις για δράση. Η εκδοχή αυτή της θεωρίας δομοποίησης έχει υποστεί σημαντική κριτική, τόσο για το αυθαίρετο των εννοιών που προσθέτει ή επανα-ορίζει όσο και για το θεωρητικό υπόβαθρο που

9 9 θεωρείται ασύμβατο και μάλιστα αντίθετο με αυτό του Giddens, καθώς προσεγγίζει πολύ στη θετικιστική σχολή σκέψης και το παράδειγμα του λειτουργισμού. Παραδείγματα ερευνών όπου η θεωρία δομοποίησης εφαρμόσθηκε για την ανάλυση σε μελέτες περιπτώσεων, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων σε σχέση με τη χρήση της τεχνολογίας, αποτελούν η μελέτη του Barley (1986) για την εισαγωγή τομογράφων σε αμερικάνικα νοσοκομεία, όπου οι ενέργειες των εμπλεκομένων προσώπων και οι παγιωμένες συνήθειες σε κάθε περίπτωση οδήγησαν σε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, καθώς και η μελέτη της Karsten (1995) για την υλοποίηση συστημάτων Lotus Notes σε διαφορετικές οργανώσεις. Στις περιπτώσεις αυτές ερευνάται κατά βάση η εισαγωγή της τεχνολογίας σε οργανισμούς με στόχο την κατανόηση των αλλαγών που αυτή επιφέρει. Αντίστοιχα, οι Avolio et al. (2001) στηρίζονται στην Προσαρμοζόμενη Θεωρία Δομοποίησης, με κάποιες διαφοροποιήσεις, προκειμένου να μελετήσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ της εφαρμογής της ΤΠΕ στις οργανώσεις και την ηγεσία (leadership) τους. Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η εφαρμογή της τεχνολογίας μπορεί να αλλάξει βασικές δομές μιας οργάνωσης, όπως είναι ο τρόπος που διοικείται και η δράση των ατόμων που ασκούν ηγετικούς ρόλους. Διαφορετική είναι περίπτωση της μελέτης του Walsham (1993), στην οποία η θεωρία της δομοποίησης χρησιμοποιείται σε συνδυασμό και με άλλες μεθόδους και εργαλεία με στόχο την κατανόηση της αλλαγής που επέρχεται στον οργανισμό με την εισαγωγή της τεχνολογίας. Η βασική διαφορά έγκειται στη θεώρηση της τεχνολογίας ως μέσο για τη σύνδεση της δομής και της δράσης, και η αντιστοίχισή της με αυτό που στη θεωρία καλείται μέσα (modality) και αναλύεται σε ερμηνευτικά σχήματα (interpretive schemes), υπηρεσίες (facilities) και νόρμες (norms). Ο Rose (1999) επίσης επιχειρεί να αναπτύξει μια θεωρία για τα ΠΣ και τη σχέση τους με τον οργανισμό με βάση τη θεωρία δομοποίησης. Γενικά, η θεωρία της δομοποίησης χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τους ερευνητές στο χώρο των ΠΣ με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανθρώπινου παράγοντα και της τεχνολογικής συνιστώσας του πληροφοριακού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί ερευνητές δείχνουν ενδιαφέρον για τη διερεύνηση και κατανόηση των αλλαγών που συμβαίνουν σε έναν οργανισμό και συνδέονται με την τεχνολογία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η έρευνα που εστιάζει στη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία, εξετάζοντας το πώς ο άνθρωπος την αντιλαμβάνεται και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνει τη δράση του. Ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο οι ερευνητές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους, πάντως, το μεγαλύτερο κομμάτι της έρευνας αποσκοπεί στην κατανόηση κάποιων φαινομένων-γεγονότων. Υπάρχει και ένας αριθμός ερευνητών, όμως, που με προσεγγίσεις όπως η Προσαρμοζόμενη Θεωρία Δομοποίησης στοχεύει στην

10 πρόβλεψη αποτελεσμάτων και συνεπειών της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και τεχνολογίας. Στο χώρο της ασφάλειας των ΠΣ η θεωρία της δομοποίησης έχει εφαρμοσθεί σε μελέτη περίπτωσης (Karyda et al. 2004) για τη διερεύνηση της επίδρασης των πολιτικών ασφάλειας στη δομή των οργανώσεων. Η κριτική που ασκείται στη χρήση της θεωρίας δομοποίησης στην έρευνα στο χώρο των ΠΣ, αφορά κυρίως τη μεταφορά και χρήση της θεωρίας σε άλλο περιβάλλον, εκτός πεδίου κοινωνικών σχέσεων, καθώς για έννοιες όπως η τεχνολογία και το περιβάλλον δε γίνεται καμία αναφορά σε αυτή. Η διαπίστωση αυτή έχει μεγάλη σημασία για τη μεταφορά και χρήση της θεωρίας σε διαφορετικό επιστημονικό πεδίο, καθώς το αντικείμενο για το οποίο θα χρησιμοποιηθεί η έννοια της «δομής» θα πρέπει να παρουσιάζει αυτή τη διττή ιδιότητα. Άλλο μειονέκτημα που επισημαίνεται είναι ότι το επίπεδο ανάλυσης στο οποίο αναφέρεται η θεωρία δομοποίησης είναι η κοινωνία. Στην έρευνα στα ΠΣ, το επίπεδο ανάλυσης δε μπορεί να βρίσκεται σε τέτοιο μακρο-επίπεδο, αλλά στο επίπεδο της οργάνωσης ή του ΠΣ. Ο Walsham (1997) ξεπερνάει αυτή τη δυσκολία ακολουθώντας μια προσέγγιση πολλαπλών επιπέδων: θέτει ως επίπεδα ανάλυσης το επίπεδο της κοινωνίας, το επίπεδο της οργάνωσης και το επίπεδο του ατόμου. Σημαντικός περιορισμός επίσης για την εφαρμογή της θεωρίας είναι ότι δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε μεθοδολογικά θέματα και σε ζητήματα πρακτικής εφαρμογής της σε ερευνητικά αντικείμενα. Ειδικότερα δε για το πεδίο των ΠΣ, η βασικότερη δυσκολία συνίσταται στην ενσωμάτωση της έννοιας της τεχνολογίας στη θεωρία. Οι βασικές στρατηγικές που έχουν ακολουθηθεί στην προσπάθεια αυτή αναφέρθηκαν στις προηγούμενες παραγράφους, με τα μειονεκτήματα και τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται σχετικά με την ορθότητά τους. Υποστηρίζεται επίσης ότι η εφαρμογή της θεωρίας δομοποίησης αυτή με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα χρησιμεύσουν ως γνώμονας για μελλοντικές ενέργειες και αποφάσεις είναι πολύ περιορισμένη και ότι οδηγεί σε «φτωχά» αποτελέσματα (Rose and Scheepers 2001). Στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, χρησιμοποιούμε τις βασικές έννοιες της θεωρίας της δομοποίησης προκειμένου να εμπλουτίσουμε το θεωρητικό πλαίσιο της ανάλυσης των μελετών περίπτωσης, και κυρίως για να ερμηνεύσουμε τη διαδικασία ανάπτυξης, εφαρμογής και ενσωμάτωσης της πολιτικής ασφάλειας μέσα από την αλληλεπίδραση της κοινωνικής δομής και δράσης. Για να διατηρήσουμε τη συνέπεια με τη θεωρία, εστιάζουμε στη μελέτη της αλληλεπίδρασης των εμπλεκομένων και το ρόλο τους στη διαμόρφωσης της κοινωνικής δομής των οργανώσεων, μέσω της διαδικασίας της δομοποίησης, όπως δείχνει ο Πίνακας 4.

11 11 Κοινωνική δράση Μέσα διαμόρφωσης Κοινωνική δομή Επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων Σχέσεις ισχύος μεταξύ των εμπλεκόμενων (Επι)κύρωση των πράξεων των εμπλεκόμενων Ερμηνευτικά σχήματα Κινητοποίηση πόρων Νόρμες και κανόνες Δομές νοηματοδοσίας Δομές κυριαρχίας Δομές νομιμοποίησης Πίνακας 4: Κοινωνική δράση και κοινωνική δομή στη θεωρία δομοποίησης Το πλαίσιο της ανάλυσης, που παρουσιάζει ο Πίνακας 4, εξετάζει τη διαμόρφωση της δομής των οργανώσεων ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των ατόμων. Η διαδικασία της δομοποίησης, όμως, εξελίσσεται σε διπλή κατεύθυνση: η αλληλεπίδραση των ατόμων πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο της υφιστάμενης δομής και ταυτόχρονα περιορίζεται από αυτήν. Για το λόγο αυτό, στη μελέτη της αλληλεπίδρασης των εμπλεκόμενων λαμβάνουμε υπόψη τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά της κοινωνικής δομής.

12 Βιβλιογραφικές Αναφορές Barley S. (1986) Technology as an occasion for structuring: evidence from observation of CT scanners and the social order of radiology departments, Administrative Science Quarterly, Vol. 31, No 1, Boland R. (1985) Phenomenology: a preferred approach to research on information systems. In Research Methods in Information Systems, Mumford E. et al. (Eds), pp Elsevier Science Publishers, Amsterdam. DeSanctis, G. and Poole M.S (1994) Capturing the Complexity in Advanced Technology Use: Adaptive Structuration Theory, Organization Science, Vol. 5, No 2, pp Giddens A. (1979) Central Problems in Social Theory, London, Macmillan. Giddens A. (1984) The Constitution of Society, Polity Press. Jones M. and Karsten H. (2003) Review: Structuration Theory and Information Systems Research, Research Papers in Management Studies, Judge Institute of Management, University of Cambridge, διαθέσιμο στη θέση τελευταία επίσκεψη στις Jones M.(1997) Structuration and IS, in: Currie, W. and Galliers R.(editors) Re-Thinking Management Information Systems, Oxford University Press Karsten H. (1995) It's like everyone working round the same desk: organisational readings of Notes, Scandinavian Journal of Information Systems, Vol. 7, No. 1, pp Karyda M., Kokolakis S. and Kiountouzis E. (2004) Information Systems Security and the Structuring of Organisations, in Bynum T. Pouloudi N. Rogerson S. and Spyrou T. (Eds.) Challenges for the Citizen of the Information Society, Proceedings of the 7 th International ETHICOMP Conference, University of the Aegean, pp Orlikowski W. and Robey D. (1991) Information Technology and the structuring of organizations, Information Systems Research, Vol. 2, No 2, pp Orlikowski W. (1992) The Duality of Technology: Rethinking the Concept of Technology in Organisations, Organization Science, Vol. 3, No. 3, pp Rose J. (1998) Evaluating the Contribution of Structuration Theory to the Information Systems Discipline, Proceedings of the European Conference on Information Systems (ECIS 98) Aix-en-Provence, France, June 4-6. Rose J. (1999) Structurational Theory of IS Theory Development and Case Study Illustrations, Proceedings of the European Conference on Information Systems (ECIS 99) Copenhagen, Denmark, June Rose J. (2000) Information systems development as action research - soft systems methodology and structuration theory, Ph.D. Thesis November 2000, Lancaster University, Lancaster, United Kingdom.

13 13 Rose J. and Scheepers R. (2001) Structuration Theory and Information System Development Frameworks for Practice, Proceeding of the 9th European Conference on Information Systems (ECIS 01) Bled, Slovenia, June Walsham G. (1997) IT and Changing Professional Identity: Micro-Studies and Macro- Theory, in: Proceedings of the 7th Annual BIT conference, MMU. Walsham, G. (1993) Interpreting Information Systems in Organisations, J. Wiley & Sons Ltd., England. Watson R., Kelly G., Galliers R. and Brancheu J. (1997) Key Issues in Information Systems Management: An International Perspective, Journal of Management Information Systems, Vol. 13, No 4, pp

1. Ηλεκτρονική Συνεργασία

1. Ηλεκτρονική Συνεργασία 1. Ηλεκτρονική Συνεργασία Στο εισαγωγικό αυτό κεφάλαιο συζητούνται βασικά θέματα ηλεκτρονικής συνεργασίας (ecollaboration). Αρχικά, παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς και πότε αυτή αναπτύχθηκε.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 21

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 21 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, η ραγδαία αύξηση της διαθεσιμότητας των παρεχόμενων πληροφοριών σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας (επαγγελματικούς και μη), σε συνδυασμό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ. Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΓΕΩΡΓΙΑ Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Ενδογενής ανάπτυξη αξιοποίηση των τοπικών πόρων τοπικός προσδιορισμός των αναπτυξιακών προοπτικών - στόχων τοπικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εννοιολογική χαρτογράφηση. Τ. Α. Μικρόπουλος

Εννοιολογική χαρτογράφηση. Τ. Α. Μικρόπουλος Εννοιολογική χαρτογράφηση Τ. Α. Μικρόπουλος Οργάνωση γνώσης Η οργάνωση και η αναπαράσταση της γνώσης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την οικοδόμηση νέας γνώσης. Η οργάνωση των εννοιών που αναφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος Τα πρώτα εργαλεία που κατασκεύασε ο άνθρωπος (2.000.000 χρόνια πριν) αποτελούν τα πρώτα τεχνολογικά δημιουργήματά του Ορισμός 1. Τεχνολογία με την ευρεία έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Management και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών

Μάθημα: Management και Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ PANTEION UNIVERSITY OF SOCIAL AND POLITICAL SCIENCES DEPARTMENT OF ECONOMIC & REGIONAL DEVELOPMENT Πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα

Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Λογιστική & Χρηματοοικονομική Master of Science (MSc) in Accounting and Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Λογιστική Θεωρία και Έρευνα Εισαγωγή στη Λογιστική Έρευνα Η αναζήτηση της αλήθειας

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

The Greek Data Protection Act: The IT Professional s Perspective

The Greek Data Protection Act: The IT Professional s Perspective The Greek Data Protection Act: The IT Professional s Perspective Dimitris Gritzalis June 2001 Διημερίδα για την Ασφάλεια στις Τεχνολογίες των Πληροφοριών Λευκωσία, 15-16 Ιουνίου 2001 Ο Ελληνικός νόμος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS (M.I.S.) 1.1 Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γρ. 307 2310-891-578 kat@uom.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Κοινωνιολογία

Αγροτική Κοινωνιολογία Αγροτική Κοινωνιολογία Θεματική ενότητα 1: Θεωρητική συγκρότηση της Αγροτικής Κοινωνιολογίας 3/3 Όνομα καθηγητή: Χαράλαμπος Κασίμης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικοί στόχοι Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ:

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΏΝ: σύγχρονες αναγνώσεις Καβάλα 14/11/2015 ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΕΚΑΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2 Γιατί αλλαγές; 1 3 Για ουσιαστική μαθηματική ανάπτυξη, Σύγχρονο πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εμπειρίες και Δράσεις ΑΘΗΝΑ, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 Μάθηση και γνώση: μια συνεχής και καθοριστική αλληλοεπίδραση Αντώνης Λιοναράκης Στην παρουσίαση που θα ακολουθήσει θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις για την ενίσχυση της δημιουργικότητας μέσω της μουσικής πληροφόρησης και της τηλεκπαίδευσης στη Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας»

Δράσεις για την ενίσχυση της δημιουργικότητας μέσω της μουσικής πληροφόρησης και της τηλεκπαίδευσης στη Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» Δράσεις για την ενίσχυση της δημιουργικότητας μέσω της μουσικής πληροφόρησης και της τηλεκπαίδευσης στη Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας» Ημερίδα: Μουσική πληροφόρηση και μουσική δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7 ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΒΕ2 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ MANAGEMENT ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ορισμοί Ορισμοί Ηγεσία είναι η διαδικασία με την οποία ένα άτομο επηρεάζει άλλα άτομα για την επίτευξη επιθυμητών στόχων. Σε μια επιχείρηση, η διαδικασία της ηγεσίας υλοποιείται από ένα στέλεχος που κατευθύνει

Διαβάστε περισσότερα

(clusters) clusters : clusters : clusters : 4. :

(clusters) clusters : clusters : clusters : 4. : «Προσδιοριστικοί Παράγοντες της Καινοτοµίας. ικτύωση της έρευνας µε την παραγωγή» ρ. Ιωάννης Χατζηκιάν Οκτώβριος 2006 Αθήνα ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Πρόλογος 3 1. Εισαγωγή 4

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Κατερίνα Σάλτα ΔιΧηΝΕΤ 2017-2018 ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ Διεπιστημονικότητα Ιστορία & Φιλοσοφία της Χημείας Γλωσσολογία Χημεία Διδακτική της Χημείας Παιδαγωγική Ψυχολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛ201 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΩΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ 1 Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ Η ποιοτική έρευνα έχει επιχειρηθεί να ορισθεί με αρκετούς και διαφορετικούς τρόπους εξαιτίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ NAOE1354 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 8 ο Διεθνές θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πλοίων ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Social Media World 26/6/2014. Προσεγγίσεις της τεχνολογίας από τη σκοπιά των σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS Studies)

Social Media World 26/6/2014. Προσεγγίσεις της τεχνολογίας από τη σκοπιά των σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS Studies) Social Media World 26/6/2014 Προσεγγίσεις της τεχνολογίας από τη σκοπιά των σπουδών Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS Studies) 1.Τι είναι τα STS; Σπουδές Επιστήμης, Τεχνολογίας, Κοινωνίας (STS) προσεγγίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. Ενότητα 9: Πληροφοριακά Συστήματα Ορισμοί

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. Ενότητα 9: Πληροφοριακά Συστήματα Ορισμοί Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα Ενότητα 9: Πληροφοριακά Συστήματα Ορισμοί Κωνσταντίνος Ταραμπάνης Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κωνσταντίνος Ταραμπάνης

Διαβάστε περισσότερα

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες

Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Στη διάρκεια του μαθήματος οι φοιτητές/τριες Μουσεία και Εκπαίδευση (υποχρεωτικό 3,4 εξ.) Περιγραφή του μαθήματος - στόχοι: Το μάθημα εξετάζει τις κοινωνικές, πολιτισμικές και ιστορικές διαστάσεις της ανάπτυξης του θεσμού του μουσείου και η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ.

Περιεχόµενα. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής. Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων. Π.Σ. ιοίκησης. Κατηγορίες Π.Σ. Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Πληροφοριακά Συστήµατα: Κατηγορίες και Κύκλος Ζωής Περιεχόµενα Κατηγορίες Π.Σ. ιαχείρισης Πράξεων ιοίκησης Υποστήριξης Αποφάσεων Έµπειρα Συστήµατα Ατόµων και Οµάδων Ο κύκλος ζωής Π.Σ. Ορισµός Φάσεις Χρήστες

Διαβάστε περισσότερα

þÿ ½ ÁÉÀ ºµ½ÄÁ¹º ÀÁ à ³³¹Ã Ä þÿ Á³±½Éù±º  ±»»±³  ¼ ÃÉ þÿà» Á Æ Á¹±º Í ÃÅÃÄ ¼±Ä Â.

þÿ ½ ÁÉÀ ºµ½ÄÁ¹º ÀÁ à ³³¹Ã Ä þÿ Á³±½Éù±º  ±»»±³  ¼ ÃÉ þÿà» Á Æ Á¹±º Í ÃÅÃÄ ¼±Ä Â. Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2016-02 þÿ ½ ÁÉÀ ºµ½ÄÁ¹º ÀÁ à ³³¹Ã Ä þÿ Á³±½Éù±º  ±»»±³  ¼ ÃÉ þÿà»

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή & διαχείριση πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον

Παραγωγή & διαχείριση πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον Παραγωγή & διαχείριση πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον Ενότητα: Η πληροφορία στο σύγχρονο επικοινωνιακό περιβάλλον Σταμάτης Πουλακιδάκος Σχολή ΟΠΕ Τμήμα ΕΜΜΕ Η πληροφορία για την κοινωνία Η σύγχρονη

Διαβάστε περισσότερα

EC611. Θα ανακοινωθεί

EC611. Θα ανακοινωθεί Τίτλος Μαθήματος: Κωδικός Μαθήματος: Οικονομικά και Χρηματοοικονομικά των Επιχειρήσεων EC611 Κατηγορία Μαθήματος: Υποχρεωτικό (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Επίπεδο Μαθήματος: Μεταπτυχιακό ( εύτερου Κύκλου)

Διαβάστε περισσότερα

έρευνα δράσης: μεθοδολογία και εφαρμογές στα προγράμματα απεξάρτησης Ρέμος Αρμάος, Τομέας Εκπαίδευσης

έρευνα δράσης: μεθοδολογία και εφαρμογές στα προγράμματα απεξάρτησης Ρέμος Αρμάος, Τομέας Εκπαίδευσης έρευνα δράσης: μεθοδολογία και εφαρμογές στα προγράμματα απεξάρτησης Ρέμος Αρμάος, Τομέας Εκπαίδευσης 2 Τι είναι η έρευνα δράσης; Η έρευνα δράσης αποτελεί την επιστημονική μέθοδο έρευνας για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

Πλατφόρµα Επικοινωνίας Εκπαιδευτικών Εικαστικής Αγωγής: Μία Κοινότητα Πρακτικής και Επαγγελµατικής Μάθησης

Πλατφόρµα Επικοινωνίας Εκπαιδευτικών Εικαστικής Αγωγής: Μία Κοινότητα Πρακτικής και Επαγγελµατικής Μάθησης Πλατφόρµα Επικοινωνίας Εκπαιδευτικών Εικαστικής Αγωγής: Μία Κοινότητα Πρακτικής και Επαγγελµατικής Μάθησης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δεκέµβρης 2015 Η Πλατφόρµα

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Εκπαίδευσης με σκοπό τη Διδασκαλία με χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών

Μοντέλα Εκπαίδευσης με σκοπό τη Διδασκαλία με χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών 1ο Κεφάλαιο Μοντέλα Εκπαίδευσης με σκοπό τη Διδασκαλία με χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστημονικές ενώσεις, οι συνδικαλιστικοί φορείς και εκπαιδευτικοί της πράξης μέσω συνεδρίων

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης.

Ερευνητικό ερώτημα: Η εξέλιξη της τεχνολογίας της φωτογραφίας μέσω διαδοχικών απεικονίσεων της Ακρόπολης. Περιγραφή της ερευνητικής εργασίας Βασικοί σκοποί της έρευνας: Η οικοδόμηση γνώσεων όσον αφορά στη λειτουργία των φωτογραφικών τεχνικών (αναλογικών ψηφιακών) διερευνώντας το θέμα κάτω από το πρίσμα των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑ 2Σ6 01 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 Το εργαστήριο χωροταξικού σχεδιασμού ολοκληρώνεται ως εξής: ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Παράδοση τελικής έκθεσης. Κάθε ομάδα θα παραδώσει, μέσω του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Τ808 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ενότητα # 4: H Λογική της Έρευνας Μιλτιάδης Χαλικιάς Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Η Διαδραστική Τηλεδιάσκεψη στο Σύγχρονο Σχολείο: Πλαίσιο Διδακτικού Σχεδιασμού

Η Διαδραστική Τηλεδιάσκεψη στο Σύγχρονο Σχολείο: Πλαίσιο Διδακτικού Σχεδιασμού Η Διαδραστική Τηλεδιάσκεψη στο Σύγχρονο Σχολείο: Πλαίσιο Διδακτικού Σχεδιασμού Παναγιώτης Αναστασιάδης Πανεπιστήμιο Κρήτης panas@ edc.uoc.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Οι προηγμένες τεχνολογίες σύγχρονης μετάδοσης και ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 15

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 15 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η δημιουργικότητα είναι η λειτουργία που επιτρέπει στο νου να πραγματοποιήσει ένα άλμα, πολλές φορές εκτός του αναμενόμενου πλαισίου, να αναδιατάξει τα δεδομένα με απρόσμενο τρόπο, υπερβαίνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του

Διαβάστε περισσότερα

Η γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης: η χρησιμότητα μίας ενημερωμένης οικονομικής Βιβλιοθήκης

Η γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης: η χρησιμότητα μίας ενημερωμένης οικονομικής Βιβλιοθήκης Η γεφύρωση της οικονομικής θεωρίας και της εφαρμοσμένης οικονομικής ανάλυσης: η χρησιμότητα μίας ενημερωμένης οικονομικής Βιβλιοθήκης Αθήνα, 6 Μαρτίου 2015 Πέτρος Μηγιάκης Δ/νση Οικονομικής Ανάλυσης και

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 1 η : Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας 1 Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm107/

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Ενότητα 8: Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Η κοινωνική διάσταση της καινοτομίας ως μοχλός της αειφορίας Αφροδίτη Παπαδάκη-Κλαυδιανού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Εισαγωγή Μεθοδολογία της Έρευνας ΕΙΚΟΝΑ 1-1 Μεθοδολογία της έρευνας. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή Η Μεθοδολογία της Έρευνας (research methodology) είναι η επιστήμη που αφορά τη μεθοδολογία πραγματοποίησης μελετών με συστηματικό, επιστημονικό και λογικό τρόπο, με σκοπό την παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση

Διαχείριση έργων. Βασικές αρχές Τεχνολογίας Λογισμικού, 8η αγγ. έκδοση Διαχείριση έργων Στόχοι Ερμηνεία των κύριων εργασιών ενός διευθυντή έργου λογισμικού Παρουσίαση της διαχείρισης έργων λογισμικού και περιγραφή των χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν Εξέταση του σχεδιασμού

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός Στόχος της Τεχνολογίας στην Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος των αναπαραστάσεων στην επίλυση προβλήματος

Ο ρόλος των αναπαραστάσεων στην επίλυση προβλήματος Ο ρόλος των αναπαραστάσεων στην επίλυση προβλήματος Μητροσούδης Απόστολος ΑΜ 945 Παπαϊωάννου Ιωάννα ΑΜ 927 Παπλωματά Χρυσούλα ΑΜ 930 Τσάκου Ελένη ΑΜ 942 Χατζησάββα Ελένη ΑΜ 938 Οπτικοποίηση (Visualization)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΌ ΤΗ «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΏΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΆΞΗ Ε.ΚΟΛΈΖΑ

ΑΠΌ ΤΗ «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΏΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΆΞΗ Ε.ΚΟΛΈΖΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 ΑΠΌ ΤΗ «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ»ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΆΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΏΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΉ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΆΞΗ Ε.ΚΟΛΈΖΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ 1. Τι αλλαγές επιχειρούν τα νέα ΠΣ; 2 2. Γιατί το πέρασμα στην πράξη (θα)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ MATHDebate - Η Φωνή των Φοιτητών - Ψάχνοντας την Αριστεία στην Εκπαίδευση Μαθηματικών μέσω της Αύξησης των Κινήτρων για Μάθηση (project 2016-2018) mathdebate.eu Σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Παπαδόπουλος Γ. Πέτρος (20/06) Επιβλέπων καθηγητής: Κάτος Β. Αναστάσιος Θεσσαλονίκη, 2007 Σκοπός και δομή εργασίας Σκοπός διπλωματικής:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Επίκουρη Καθηγήτρια, Ελένη Μουσένα [Σύγχρονες Τάσεις στην Παιδαγωγική Επιστήμη] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Υπολογιστικών Τεχνικών στη Γεωργία

Εφαρμογή Υπολογιστικών Τεχνικών στη Γεωργία Ελληνική ημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Εφαρμογή Υπολογιστικών Τεχνικών στη Γεωργία Ενότητα 6 : Συστήματα Λήψης Αποφάσεων στην Γεωργία (2/3) Μελετίου Γεράσιμος 1 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού

Παραδοτέο Π.1 (Π.1.1) Εκθέσεις για προµήθεια εκπαιδευτικού υλικού 1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ Μέτρο 2.2 Αναµόρφωση Προγραµµάτων Προπτυχιακών Σπουδών ιεύρυνση Τριτοβάθµιας Κατ. Πράξης 2.2.2.α Αναµόρφωση Προγραµµάτων

Διαβάστε περισσότερα

Legal use of personal data to fight telecom fraud

Legal use of personal data to fight telecom fraud Legal use of personal data to fight telecom fraud Dimitris Gritzalis May 2001 Ημερίδα Ελληνικού Φορέα Αντιμετώπισης Τηλεπικοινωνιακής Απάτης (ΕΦΤΑ) Tηλεπικοινωνιακή Απάτη: Μέθοδοι - Πρόληψη - Προεκτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ 1 Α.1010 Μικροοικονομική (Microeconomics) ΜΓΥ Υ 2 2 4 8 5 2 Α.1020 Χρηματοοικονομική Λογιστική (Financial Accounting) ΜΓΥ Υ 2 2 2 6 10 6 3 Α.1030 Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Principles

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης

Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας Μεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών στην Επιστήµη της Πληροφορίας Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης 2006 2007 Μελέτες χρηστών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη

Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Γεωργικές Εφαρμογές και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Αγροτική Ανάπτυξη Α. Κουτσούρης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών koutsouris@aua.gr Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Tο ανθρώπινο στοιχείο είναι μοναδικής σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία. Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής

Ηγεσία. Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες. Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Ηγεσία Ενότητα 1: Εισαγωγικές έννοιες Δρ. Καταραχιά Ανδρονίκη Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Λάρισας»

ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Λάρισας» ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ Ενίσχυση Ερευνητικών Ομάδων στο ΤΕΙ Λάρισας» ΥΠΟΕΡΓΟ 2 «Στελέχη Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: Οι αναδυόμενοι ρόλοι τους στη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

Κοινότητες πρακτικής. Θανάσης Καραλής. πρακτικής.

Κοινότητες πρακτικής. Θανάσης Καραλής. πρακτικής. Κοινότητες πρακτικής Θανάσης Καραλής Μια κοινότητα πρακτικής είναι µια οµάδα ανθρώπων η οποία µοιράζεται ένα κοινό ενδιαφέρον σε ένα πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας και δεσµεύεται σε µια διαδικασία συλλογικής

Διαβάστε περισσότερα

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο Μορφές Εκπόνησης Ερευνητικής Εργασίας Μαρία Κουτσούμπα Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι «η τηλεδιάσκεψη». Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε ερευνητικό ερώτημα που θέσαμε πριν από λίγο Κουτσούμπα/Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Access to to Knowledge

Access to to Knowledge Access to to Knowledge Η σημασία της Ανοικτής Επιστήμης και ο ρόλος του ΕΚΤ στη διάχυση και προβολή της ελληνικής επιστημονικής παραγωγής Δρ Εύη Σαχίνη Διευθύντρια Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης 1 Η παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να:

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος ο διδασκόμενος αναμένεται να είναι σε θέση να: Τίτλος Μαθήματος: ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗΣ Κωδικός Μαθήματος: MUS 652 Κατηγορία Μαθήματος: (Υποχρεωτικό/Επιλεγόμενο) Υποχρεωτικό Επίπεδο Μαθήματος: (πρώτου, δεύτερου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σέρρες 2018 Εισαγωγή Σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΠΠΣ κάθε Φοιτητής είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 7 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 7 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωργική Εκπαίδευση Θεματική ενότητα 7 2/2 Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Οι φοιτητές/τριες πρέπει να είναι ικανοί/ες: Α) να ορίζουν τον

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Διδάσκοντες Στέλλα Ξηροτύρη-Κουφίδου Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα ΟΔΕ, Γραφείο 207 Φώτης Βούζας Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα ΟΔΕ, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γραφείο 205 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά της Τεχνολογίας

Οικονομικά της Τεχνολογίας Οικονομικά της Τεχνολογίας Καινοτόμες Επιχειρήσεις, Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνισμός Κώστας Τσεκούρας Καινοτόμες Επιχειρήσεις και Αγορές Περίγραμμα Επιχειρηματικότητα και Νέες Επιχειρήσεις Καινοτομία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ. Μαρία Καλδρυμίδου

ΠΕΡΙ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ. Μαρία Καλδρυμίδου ΠΕΡΙ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ Μαρία Καλδρυμίδου μάθηση των μαθηματικών εννοιών από τις επιδόσεις των μαθητών και τον εντοπισμό και την κατηγοριοποίηση των λαθών τους στην αναζήτηση θεωρητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Τίτλος Ονοματεπώνυμο συγγραφέα Πανεπιστήμιο Ονοματεπώνυμο δεύτερου (τρίτου κ.ο.κ.) συγγραφέα Πανεπιστήμιο Η κεφαλίδα (μπαίνει πάνω δεξιά σε κάθε σελίδα): περιγράφει το θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού Μάθημα: Εισαγωγή στην Εφοδιαστική (Εργαστήριο) Ανάλυση του άρθρου με τίτλο: «Intelligent Decision Support Systems» των Stephanie Guerlain,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάθημα 4: Ανάλυση Απαιτήσεων Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Απαιτήσεις Οι απαιτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή, Βασικές Έννοιες, Οφέλη και Κίνδυνοι

Εισαγωγή, Βασικές Έννοιες, Οφέλη και Κίνδυνοι Εισαγωγή, Βασικές Έννοιες, Οφέλη και Κίνδυνοι Ευθύμιος Ταμπούρης tambouris@uom.gr Επιστημονική Επιχειρηματική Χρήση των Η/Υ Η επιστημονική κοινότητα ασχολείται με τη λύση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η εκπαιδευτική έρευνα και ο σχεδιασμός της Διδάσκων: Νίκος Ανδρεαδάκης ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Τεχνολογία

Εκπαιδευτική Τεχνολογία Εκπαιδευτική Τεχνολογία Εκπαιδευτική Τεχνολογία Πολυμέσα Όταν βλέπετε τα διπλανά σχήματα σημαίνει ότι υπάρχει δεσμός στο Διαδίκτυο Πρώτα βήματα Τη δεκαετία του 50 ξεκίνησαν οι προσπάθειες να δημιουργηθούν

Διαβάστε περισσότερα

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών

3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών 3. Περιγράμματα Μαθημάτων Προγράμματος Σπουδών Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα συνοπτικά περιγράμματα των μαθημάτων που διδάσκονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, είτε αυτά προσφέρονται από το τμήμα που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθηνών, Εισήγηση στην ημερίδα του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης

Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας Μεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών στην Επιστήµη της Πληροφορίας Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης 2005 2006 Μελέτες χρηστών

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρίες για την Ανάπτυξη

Θεωρίες για την Ανάπτυξη Θεωρίες για την Ανάπτυξη Πολιτισμική προσέγγιση (Vygotsky) Βιο-οικολογική προσέγγιση Bronfenbrenner ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Ι 2015-16 Καλλιρρόη Παπαδοπούλου ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Vygotsky, L.S. (1978/1997)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ - ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Μαθηματικά (Άλγεβρα - Γεωμετρία) Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α, Β ΤΑΞΕΙΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ και Α ΤΑΞΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (1)

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (1) Αντώνης Κ. Τραυλός (B.A., M.A., Ph.D.) Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 1 ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (1) Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η αβεβαιότητα στη μέτρηση.

Η αβεβαιότητα στη μέτρηση. Η αβεβαιότητα στη μέτρηση. 1. Εισαγωγή. Κάθε μέτρηση, όσο προσεκτικά και αν έχει γίνει, περικλείει κάποια αβεβαιότητα. Η ανάλυση των σφαλμάτων είναι η μελέτη και ο υπολογισμός αυτής της αβεβαιότητας στη

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΠΑ Επιστήμες της Αγωγής Θεματική Ενότητα ΕΠΑ70

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΣΧΟΛΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 343 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΣΧΟΛΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 343 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 343 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κοινωνιολογία με έμφαση στη

Διαβάστε περισσότερα

Ανοιχτά Κυβερνητικά Δεδομένα Η οπτική του χρήστη

Ανοιχτά Κυβερνητικά Δεδομένα Η οπτική του χρήστη Ανοιχτά Κυβερνητικά Δεδομένα Η οπτική του χρήστη Ελισάβετ Ι. Καραπάνου Επιβλέποντες Καθηγητές: Ταραμπάνης Κων/νος Ταμπούρης Ευθύμιος Εξεταστές: Γεωργίου Ανδρέας Μάνθου Βασιλική Το πρόβλημα Ζητήματα που

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 12 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

Γεωργική Εκπαίδευση. Θεματική ενότητα 12 2/2. Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Γεωργική Εκπαίδευση Θεματική ενότητα 12 2/2 Όνομα καθηγητή: Αλέξανδρος Κουτσούρης Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Μαθησιακοί στόχοι Οι φοιτητές/τριες πρέπει να είναι ικανοί/ες: α) να αναφέρουν

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εθνομεθοδολογία

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εθνομεθοδολογία Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εθνομεθοδολογία Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 9ο (σελ. 197 207) 2 Η Εθνομεθοδολογία Βασικές Θέσεις Η εθνομεθοδολογία, αποτελεί έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 3: Δυο προσεγγίσεις που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 3: Δυο προσεγγίσεις που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 3: Δυο προσεγγίσεις που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία Νέο Πρόγραμμα iuσπcdcddccscsdcscsουδών Νηπιαγωγείου Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Προσεγγίσεις Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων

Προσεγγίσεις Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων Προσεγγίσεις Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων Βασισμένο στο ομότιτλο άρθρο του Καθηγ. Ε. Κιουντούζη που περιέχεται στο βιβλίο Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων (Επιμέλεια Σ. Κάτσικας, Δ. Γκρίτζαλης,

Διαβάστε περισσότερα

Why We All Need an AIDS Vaccine? : Overcome the Challenges of Developing an AIDS Vaccine in Japan

Why We All Need an AIDS Vaccine? : Overcome the Challenges of Developing an AIDS Vaccine in Japan ,**0 The Japanese Society for AIDS Research The Journal of AIDS Research Why We All Need an AIDS Vaccine? : Overcome the Challenges of Developing an AIDS Vaccine in Japan +, Miho KAWAHATSU + and Naoki

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών

Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνείς κι Ευρωπαϊκές Πολιτικές στην Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Έρευνα» Μάθημα: Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Αγορά Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9. Μέθοδοι ποιοτικής έρευνας

Κεφάλαιο 9. Μέθοδοι ποιοτικής έρευνας Κεφάλαιο 9 Μέθοδοι ποιοτικής έρευνας Περιεχόμενα Γενικά για τις μεθόδους ποιοτικής έρευνας Τα χαρακτηριστικά της ποιοτικής έρευνας Επιστημονικά Παραδείγματα και προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα Τα είδη

Διαβάστε περισσότερα

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν

Οργανωσιακή μάθηση. Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν Οργανωσιακή μάθηση Εισηγητής : Δρ. Γιάννης Χατζηκιάν 1 Μάθηση είναι: Η δραστηριοποίηση και κατεύθυνση δυνάμεων για την όσο το δυνα-τόν καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό και ιστορικό περιβάλλον. Η απόκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Οικονομικών επιστημών ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΕ 66 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΚΤΟ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Σχολή Κοινωνικών Επιστημών ΤΜΗΜΑ Κοινωνιολογίας ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 343 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κοινωνιολογία με Έμφαση στη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ Υπεύθυνη Μαθήματος Αναστασία Στρατηγέα Αναπλ. Καθηγ. Ε.Μ.Π. ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΠΣ) Χρίστος Δούκας Αντιπρόεδρος του ΠΙ Οι Δ/τές ως προωθητές αλλαγών με κέντρο τη μάθηση Χαράσσουν τις κατευθύνσεις Σχεδιάσουν την εφαρμογή στη σχολική πραγματικότητα Αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία στο εργαστήριο. Kώστας Χαρίτος - ΔιΧηΝΕΤ

Η διδασκαλία στο εργαστήριο. Kώστας Χαρίτος - ΔιΧηΝΕΤ Η διδασκαλία στο εργαστήριο Kώστας Χαρίτος - ΔιΧηΝΕΤ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ποιος είναι ο σκοπός της Τα είδη των εργαστηριακών ασκήσεων. Αξιολόγηση της διδασκαλίας στο εργαστήριο Παράγοντες που επηρεάζουν τη διδασκαλία

Διαβάστε περισσότερα

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και

Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Η αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Μένη Τσιτουρίδου Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδαγωγική Σχολή Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό σύστημα καινοτομίας και δικτύωση (clusters) επιχειρήσεων και οργανισμών

Εθνικό σύστημα καινοτομίας και δικτύωση (clusters) επιχειρήσεων και οργανισμών Εθνικό σύστημα καινοτομίας και δικτύωση (clusters) επιχειρήσεων και οργανισμών Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθηνών, Εισήγηση στην ημερίδα του

Διαβάστε περισσότερα