ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΑΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΕΙΤΕ Δρ. Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΑΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΕΙΤΕ Δρ. Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης"

Transcript

1 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ ΑΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΘΕΙΤΕ Δρ. Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης

2 Φωτοβολταϊκά συστήματα

3 Το Φωτοβολταϊκό Φαινόμενο Το φωτοβολταϊκό φαινόμενο πρωτοανακαλύφθηκε το Οι πρώτες εφαρμογές έγιναν δυνατές μετά την ανακάλυψη των ημιαγωγών το Το φαινόμενο αναφέρεται στην απευθείας μετατροπή της ακτινοβολίας που προσπίπτει σε μια επιφάνεια σε ηλεκτρικό ρεύμα.

4 Το Φωτοβολταϊκό Στοιχείο Το φωτοβολταϊκό στοιχείο - cell.

5 Το Φωτοβολταϊκό Πλαίσιο Το φωτοβολταϊκό πλαίσιο - module.

6 Φωτοβολταϊκό Στοιχείο -> Συστοιχία Το επιθυμητό ρεύμα και τάση μπορούν να επιτευχθούν με την σύνδεση Φ/Β πλαισίων σε σειρά και εν παραλλήλω. Όταν τα Φ/Β πλαίσια είναι τοποθετημένα σε κοινή βάση ονομάζονται ομάδα (πάνελ). Όταν δύο ή περισσότερες ομάδες χρησιμοποιούνται μαζί λέγονται συστοιχία.

7 Φωτοβολταϊκό Στοιχείο -> Συστοιχία Στοιχείο - Cell Πλαίσιο - Module Ομάδα - Panel Συστοιχία - Array

8 Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα Χρησιμοποιούνται σε κεραίες τηλεπικοινωνιακών σταθμών, εξοχικά σπίτια, αντλίες άντλησης νερού, χιονοδρομικά κέντρα, τροχόσπιτα, φάρους, μετεωρολογικούς σταθμούς, υπαίθρια φωτιστικά σώματα, σκάφη και άλλα τα οποία καθίστανται ενεργειακά αυτόνομα. Υπάρχουν συστοιχίες συσσωρευτών οι οποίες αποθηκεύουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Σε περίπτωση φορτίων εναλλασσομένου ρεύματος θα πρέπει να υπάρχει ένας αντιστροφέας στο σύστημα ο οποίος θα μετατρέπει την συνεχή σε εναλλασσόμενη τάση.

9 Αυτόνομο Φωτοβολταϊκό Σύστημα

10 Διασυνδεδεμένο Φωτοβολταϊκό Σύστημα Στα διασυνδεδεμένα με το δίκτυο φωτοβολταϊκά συστήματα, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά, τροφοδοτεί τα ηλεκτρικά φορτία και η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας, εφ' όσον υπάρχει, διαβιβάζεται και πωλείται στο δίκτυο. Όταν η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά δεν επαρκεί για να καλύψει τα φορτία, το δίκτυο παρέχει τη συμπληρωματική ενέργεια. Στα διασυνδεδεμένα συστήματα υπάρχουν δύο μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ένας μετράει την ενέργεια που δίνεται στο δίκτυο και ο άλλος την ενέργεια που παρέχει το δίκτυο. Στην περίπτωση των διασυνδεδεμένων συστημάτων δεν απαιτείται χρήση συσσωρευτών, γεγονός που ελαττώνει το αρχικό κόστος της εγκατάστασης και το κόστος συντήρησης.

11 Διασυνδεδεμένο Φωτοβολταϊκό Σύστημα Από τι αποτελείται ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα συνδεδεμένο στο δίκτυο Φωτοβολταϊκή γεννήτρια Κατασκευή στήριξης Συστήματα μετατροπής ισχύος Ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου & προστασίας

12 Διασυνδεδεμένο Φωτοβολταϊκό Σύστημα

13 Υβριδικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα Όταν τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα συνδυασθούν και με άλλη ανανεώσιμη ή συμβατική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτρια, γεννήτρια πετρελαίου, ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος, κ.λ.π.) τότε χαρακτηρίζονται σαν υβριδικά.

14 Υβριδικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα - Μικροδίκτυο

15 Υλικα Κατασκευής Φ/Β Συστημάτων Τύποι Φ/Β πλαισίων Κρυσταλλικού πυριτίου 1. Μονοκρυσταλλικό πυρίτιο 2. Πολυκρυσταλλικού πυριτίου Άμορφου πυριτίου

16 Πηγή: Report ΙΕΑ-PVPS T1 15: 2006 Εξέλιξη Διεθνών Αγορών Φ/Β Συστημάτων

17 Εξέλιξη Διεθνών Αγορών Φ/Β Συστημάτων Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων ανά Γεωγραφική περιοχή (2004) Γερμανία 39% Ιαπωνία 30% Υπόλοιπος Κόσμος 14% Υπόλοιπη Ευρώπη 8% ΗΠΑ 9% Πηγή: Marketbuzz 2005

18 Εξέλιξη Ελληνικής Αγοράς Φ/Β Συστημάτων Εγκατεστημένη Ισχύς 6 5,44 5 4,50 (MW) 4 3 2,37 3, ,32 0,39 0,48 0,64 0,84 1,00 1, Πηγή: Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (Σ.Ε.Φ.)

19 Εθνικοί και Κοινοτικοί Στόχοι για την αξιοποίηση των ΑΠΕ Πρόβλέψη κάλυψης του 22.1% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2010 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Οδηγία 2001/77/EΚ) Ειδικότερα για την Ελλάδα σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους που προσδιορίστηκαν στα πλαίσια του Ν.3468/2006 το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ανέλθει μέχρι το 2010 σε 20,1% και μέχρι το 2020 σε 29%. Η παραγωγή από μεγάλα υδροηλεκτρικά καλύπτει περίπου το 8% της συνολικής ζήτησης. Το υπόλοιπο 12.1% θα πρέπει να καλυφθεί από τις διάφορες τεχνολογίες ΑΠΕ (ΜΥΗ, Α/Γ, Φ/Β, βιομάζα κ.λ.π.)

20 Κίνητρα για την Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκων Συστημάτων Υψηλή απόδοση λόγω μεγάλης ηλιοφάνειας της χώρας μας Σημαντικά οικονομικά κίνητρα o Επιχορήγηση στα πλαίσια του Αναπτυξιακού Νόμου o Ελκυστική τιμή πώλησης μονάδας / MWh o Εγγυημένη αγορά παραγόμενου ηλεκτρισμού Ελάχιστο κόστος συντήρησης, περιορισμένα λειτουργικά έξοδα και σχεδόν μηδενικός χρόνος ενασχόλησης μετά την εγκατάσταση του Φ/Β συστήματος Μεγάλη Διάρκεια ζωής έτη Φιλικά συστήματα στο περιβάλλον, αθόρυβη λειτουργία Σταθερή απόδοση παραγωγής

21 Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός Φωτοβολταϊκού Συστήματος Η ηλικία των φωτοβολταϊκών πάνελς (εκτιμάται ότι για κάθε έτος λειτουργίας η απόδοση μειώνεται κατά περίπου 1% ετησίως) Η γωνία κλίσης των φωτοβολταϊκών πάνελς σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο Τα επίπεδα ηλιοφάνειας και γενικότερα οι κλιματολογικές συνθήκες περιοχής Η τεχνολογία και τα υλικά κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάνελς Το γεωγραφικό πλάτος της εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού συστήματος (η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας αυξάνεται με το πόσο νότια πραγματοποιείται η επένδυση)

22 Καταλληλότητα τοποθεσίας επένδυσης

23 Καταλληλότητα τοποθεσίας επένδυσης Σύμφωνα με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Περιοχές προτεραιότητας για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας (Φωτοβολταϊκά πεδία) μπορεί ενδεικτικά να θεωρηθούν: Οι γυμνές και άγονες περιοχές σε χαμηλό υψόμετρο της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας, κατά προτίμηση αθέατες από πολυσύχναστους χώρους, και με δυνατότητες διασύνδεσης με το Δίκτυο ή το Σύστημα.

24 Καταλληλότητα τοποθεσίας επένδυσης Ως ζώνες αποκλεισμού για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας, δηλαδή ζώνες στις οποίες πρέπει να αποκλείεται η εγκατάστασή τους, ορίζονται οι εξής κατηγορίες περιοχών: α. Τα κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τα άλλα μνημεία μείζονος σημασίας της παρ. 5 ββ) του άρθρου 50 του ν. 3028/2002, καθώς και οι οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α που έχουν καθορισθεί κατά τις διατάξεις του άρθρου 91 του ν. 1892/1991 ή καθορίζονται κατά τις διατάξεις του ν. 3028/2002. β. Οι περιοχές απολύτου προστασίας της φύσης και του τοπίου που καθορίζονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ. 1 και 2 και 21 του ν. 1650/1986.

25 Καταλληλότητα τοποθεσίας επένδυσης γ Οι πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, τα κηρυγμένα μνημεία της φύσης και τα αισθητικά δάση που δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές της προηγούμενης περιπτώσεως β. δ. Οι οικότοποι προτεραιότητας περιοχών της Επικράτειας που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 σύμφωνα με την απόφαση 2006/613/ΕΚ της Επιτροπής (ΕΕ L 259 της , σ. 1). ε. Οι πολυσύχναστοι χώροι, στους οποίους η αντανάκλαση του φωτός από τις εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελεί σημαντική όχληση, όπως αυτοί θα αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. στ. Οι γεωργικές γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

26 Καταλληλότητα τοποθεσίας επένδυσης Παράγοντες επιλογής τοποθεσίας εγκατάστασης Το δυσπρόσιτο και οι ιδιαίτερες τεχνικές δυσκολίες του εξεταζόμενου αγροτεμαχίου (κλίση, βραχώδες- ανώμαλο έδαφος) Η ύπαρξη κατάλληλου προσανατολισμού (προτιμάται ο νότιος και ανατολικός προσανατολισμός) Οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και περιβαλλοντολογικοί όροι που διέπουν την εκάστοτε περιοχή Η γειτνίαση με περιοχή όπου ευρίσκονται υψηλά δέντρα και κτίρια με αποτέλεσμα την ύπαρξη σκίασης καθώς και το κατά πόσο είναι δυνατόν να κοπούν δέντρα τα οποία ευρίσκονται εντός της περιοχής εγκατάστασης Η απόσταση από το δίκτυο της ΔΕΗ.

27 Διαδικασίες αδειοδοτήσεων Φ/Β συστημάτων έως 20kWe Διαδικασία αδειοδοτησης Φ/Β εγκaταστάσεων έως 20kWe Δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση καθώς και η έκδοση αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας. Απαιτείται αίτηση σύνδεσης που απευθύνεται στη ΔΕΗ (ενημέρωση σχετικά με τη θέση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά (ισχύς, σχέδια) του συστήματος καθώς και παρουσίαση των πιστοποιητικών ιδιοκτησίας της έκτασης εγκατάστασης). Εξαίρεση: Άδεια παραγωγής απαιτείται μόνο στην περίπτωση εγκατάστασης σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, περιοχές όπου υφίσταται κορεσμός του δικτύου και διαπιστώνεται με Απόφαση της ΡΑΕ.

28 Διαδικασίες αδειοδοτήσεων Φ/Β συστημάτων από 20 kwe έως 150 kwe Διαδικασία αδειοδοτησης Φ/Β εγκaταστασεων 20kWe- 150kWe Δεν απαιτείται η έκδοση αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας. Απαιτείται αίτηση για εξαίρεση από την άδεια παραγωγής η οποία εκδίδεται από την ΡΑΕ σε διάστημα περίπου 10 εργασίμων ημερών από τη σχετική υποβολή. (Απαιτείται άδεια παραγωγής μόνο στην περίπτωση κορεσμού του δικτύου). Για τη λειτουργία της εγκατάστασης απαιτείται σχετική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.).

29 Διαδικασίες αδειοδοτήσεων Φ/Β συστημάτων από 20 kwe έως 150 kwe Αιτήσεις για εξαίρεση από 20 kwe μέχρι 150 kwe για κορεσμένα δίκτυα και για σταθμούς κάτω των 20 kwe Το έργο ακολουθεί την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η Π.Π.Ε. δεν υποβάλλεται μαζί με την αίτηση στη ΡΑΕ. Η ΡΑΕ χορηγεί απόφαση εξαίρεσης.

30 Διαδικασίες αδειοδοτήσεων άνω των 150 kwe Διαδικασία αδειοδοτησης Φ/Β εγκaταστάσεων άνω των 150kWe Για την αδειοδότηση Φ/Β συστημάτων άνω των 150 kwe απαιτείται η λήψη αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας. Η έκδοση άδειας παραγωγής απαιτεί αίτηση προς τη ΡΑΕ, η οποία συνοδεύεται από Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) (χρονική διάρκεια 6 μήνες). Η άδειας εγκατάστασης εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης του υποψηφίου επενδυτή. Εξαιρείται η εγκατάσταση σε προστατευόμενες περιοχές (π.χ. Natura, Ramsar, εθνικοί δρυμοί κλπ.) η άδεια της οποίας εκδίδεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.

31 Διαδικασίες αδειοδοτήσεων άνω των 150 kwe Η άδειας λειτουργίας εκδίδεται από το ίδιο όργανο που χορηγεί την άδεια εγκατάστασης (Περιφέρεια ή ΥΠ.ΑΝ. αντίστοιχα). Για την περιβαλλοντική αδειοδότηση Φ/Β συστημάτων άνω των 150 kwe απαιτείται Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.).

32 Διαδικασίες αδειοδοτήσεων Φ/Β συστημάτων άνω των 150 kwe Αίτηση για χορήγηση Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΡΑΕ Προκαταρκτιτκή Περιβαλλοντική Εκτίμηση & Αξιολόγηση (Η ΡΑΕ διαβιβάζει την Π.Π.Ε.Α. στην αρμόδια υπηρεσία) Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΡΑΕ / ΥΠΑΝ Διατύπωση Όρων Σύνδεσης στο Σύστημα ή στο Δίκτυο (Προσφορά) (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ / ΔΕΗ ΑΕ) Απόφαση Έγκρισης Επέμβασης ή Παραχώρησης (Γ. Γραμ. Περιφέρειας / Τοπικό Δασαρχείο) Σύμβαση Σύνδεσης με το Σύστημα ή το Δίκτυο (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ / ΔΕΗ ΑΕ) Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΠΕ.ΧΩ. Δ. Περιφέρειας ή ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ) Άδεια Εγκατάστασης (Διοικ. Περιφέρεια) Σύμβαση Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ / ΔΕΗ ΑΕ) Άδεια Λειτουργίας Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ. Περιφέρεια)

33 Σύνδεση με το Δίκτυο Εγκατεστημένη ισχύς < 100 kw. Η αίτηση σύνδεσης στην χαμηλή τάση υποβάλλεται στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ. 100 kw < Εγκατεστημένη ισχύς < 5 MW. Σύνταξη προσφοράς Σύνδεσης από τον ΔΕΣΜΗΕ σε συνεργασία με το Διαχειριστή Δικτύου (Δ.Δ.). Υπογραφή σύμβασης σύνδεσης με το Δ.Δ. Εγκατεστημένη ισχύς > 5 MW. Σύνταξη προσφοράς Σύνδεσης από τον ΔΕΣΜΗΕ. Υπογραφή σύμβασης σύνδεσης με: ΔΕΣΜΗΕ (σε περίπτωση σύνδεσης στην Υ.Τ.) ΔΔ (σε περίπτωση σύνδεσης στην Μ.Τ.)

34 Πηγή ηλεκτρικής ενέργειας Φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 100 kw που εγκαθίστανται σε ακίνητο ιδιοκτησίας ή νόμιμης κατοχής ή όμορα ακίνητα του ίδιου ιδιοκτήτη ή νομίμου κατόχου Ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται από φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ μεγαλύτερη των 100 kw Τιμή Ενέργειας (Ευρώ/MWh) Διασυνδεδεμένο σύστημα Μη διασυνδεδεμένα νησιά Πηγή ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΕΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΥΝΔΕΣΗ Φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 20 kw ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΡΑΕ Χ.Τ. Φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος μέχρι 150 kw που εγκαθίστανται σε ακίνητο ιδιοκτησίας ή νόμιμης κατοχής ή όμορα ακίνητα του ίδιου ιδιοκτήτη ή νομίμου κατόχου Ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται από φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ μεγαλύτερη των 150 Kw και μικρότερη των 500 Kw Ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται από φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ μεγαλύτερη των 500 Kw Χ.Τ.: Χαμηλή τάση - Μ.Τ.: Μ έση Τάση ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΡΑΕ ΚΑΙ ΕΠΟ ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΗ ΟΧΛΗΣΗ ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Χ.Τ. ή Μ.Τ. Μ.Τ. Μ.Τ.

35 Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φ/Β συστημάτων Ο Φορέας κατάρτισης του Προγράμματος είναι η ΡΑΕ ( ) Στάδιο Έγκρισης από τον Υπουργό Ανάπτυξης Η Α Φάση του Προγράμματος προβλέπει ανάπτυξη Φ/Β συστημάτων ισχύος τουλάχιστον 500 MW σε περιοχές του Διασυνδεδεμένου Δικτύου και 200 MW στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά Με Απόφαση ΥΠ.ΑΝ. μετά από εισήγηση του Διαχειριστή Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και Γνώμη ΡΑΕ επιμερίζεται η ισχύς των 200 MW σε κάθε νησιωτικό αυτόνομο σύστημα ανάλογα με τις δυνατότητές του

36 Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φ/Β συστημάτων Κατηγοριοποίηση ΦΒ σταθμών στο Διασυνδεδεμένο Δίκτυο ανάλογα με το μέγεθός τους: Έως 20 kw (10% περιθωρίου) Από 20 kw έως και 150 kw (30% περιθωρίου) Από 150 kw έως 2 MW (30% περιθωρίου) Από 2 MW και άνω (30% περιθωρίου) Στα νησιά τίθεται στόχος οι σταθμοί έως 20 kw να καλύπτουν τουλάχιστον το 10% του περιθωρίου κάθε νησιού

37 Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φ/Β συστημάτων Χρονική κλιμάκωση στην αδειοδότηση ΦΒ σταθμών: Έως το τέλος του 2007: έως το 50% του στόχου Έως το τέλος του 2008: έως το 70% του στόχου Έως το τέλος του 2009: έως το 90% του στόχου

38 Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Καταμερισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια 500 ΜWp ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Συνολική Ισχύς 20 kwp >20 και 150 kwp >150 και < 2 ΜWp 2MWp MWp MWp MWp MWp MWp ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 45 4, ,5 ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 18 1,8 5,4 5,4 5,4 ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 55 5,5 16,5 16,5 16,5 ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 15 1,5 4,5 4,5 4,5 ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ,2 36,6 36,6 36,6 ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 15 1,5 4,5 4,5 4,5 ΣΥΝΟΛΟ: ,5 146,5 146

39 Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Τρέχον καθεστώς αιτήσεων Φ/Β συστημάτων ανά Περιφέρεια ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Α ΙΤΗΣΕΙΣ ΑΔ. Παραγ ωγ ής Εξαίρεση Σύνολο Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 18,5 13,2 31,7 Αττική 7,2 2,2 9,4 Βόρειο Αιγ αίο 2,8 0,0 2,8 Δυτική Ελλάδα 62,4 6,2 68,6 Δυτική Μακεδονία 4,3 1,4 5,7 Ηπειρος 5,7 4,8 10,5 Θεσσαλία 27,9 6,5 34,4 Ιονίων Νήσων 4,4 0,0 4,4 Νομός Θεσσαλονίκης 1,0 1,0 Κεντρική Μακεδονία 15,5 19,3 34,8 Κρήτη 45,6 0,2 45,8 Νότιο Αιγ αίο 2,8 0,2 3,0 Πελοπόννησος 235,2 25,5 260,6 Στερεά Ελλάδα 37,3 4,5 41,8 ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ 469,6 84,9 554,5 * Έως

40 Καθεστώς Φ/Β συστημάτων στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά Προσδιορισμός περιθωρίων Φ/Β συστημάτων : 15% της μέσης ετήσιας ισχύος της ζήτησης για τα νησιά με αιολική παραγωγή Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων 35% της μέσης ετήσιας ισχύος της ζήτησης για τα νησιά χωρίς αιολική παραγωγή (πολύ μικρά νησιά) Προτεραιότητα για αδειοδότηση δίδεται με πρόσκληση, αρχικά για σταθμούς έως 150 kw και ακολούθως, εάν απομείνει περιθώριο, για μεγαλύτερους σταθμούς

41 Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Στοιχεία ισχύος Φ/Β συστημάτων στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά ΝΗΣΙΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΕΗ (KWH) ΑΠΕ ΙΔΙΩΤΕΣ+ ΔΕΗ (KWH) ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (KWH) PLMAX (KW) PLMEAN (KW) 15% PLMEAN (KW) 35% PLMEAN (KW) ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ ,0 0, ,0 140,0 51,5 18,0 ΑΓ_ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ,0 0, ,0 320,0 115,6 40,5 ΑΝΑΦΗ ,0 0, ,0 410,0 111,8 39,1 ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ,0 0, ,0 65,0 23,1 8,1 ΔΟΝΟΥΣΑ ,0 0, ,0 220,0 55,7 19,5 ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ ,0 0, ,0 260,0 67,5 23,6 ΜΕΓΙΣΤΗ ,0 0, ,0 625,0 258,2 90,4 ΟΘΩΝΟΙ ,0 0, ,0 260,0 77,1 27,0 ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΝΗΣΙΑ ΑΜΟΡΓΟΣ ,0 0, , , ,3 151,8 ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ ,0 0, , ,0 704,3 105,6 ΘΗΡΑ ,0 0, , , , ,0 ΙΚΑΡΙΑ , , , , ,9 480,3 ΚΑΡΠΑΘΟΣ , , , , ,0 587,1 ΚΥΘΝΟΣ ,0 0, , ,0 937,6 140,6 ΚΩΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΣ , , , , , ,6 ΚΩΣ , , , , ,5 ΚΑΛΥΜΝΟΣ ,0 0, , ,6 818,0 ΛΕΣΒΟΣ , , , , , ,5 ΛΗΜΝΟΣ ,0 0, , , , ,2 ΜΗΛΟΣ , , , , ,8 683,5 ΜΥΚΟΝΟΣ , , , , , ,4 ΠΑΡΟΣ , , , , , ,5 ΠΑΤΜΟΣ ,0 0, , , ,4 264,4 ΣΑΜΟΣ , , , , , ,2 ΣΕΡΙΦΟΣ ,0 0, , ,0 870,1 130,5 ΣΙΦΝΟΣ ,0 0, , , ,8 267,7 ΣΚΥΡΟΣ ,0 0, , , ,8 260,5 ΣΥΜΗ ,0 0, , , ,5 214,4 ΣΥΡΟΣ , , , , , ,2 ΧΙΟΣ , , , , , ,3 ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗ , , , , , ,6 ΡΟΔΟΣ , , , , , ,6 ΣΥΝΟΛΑ

42 Εθνικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Οικονομικά μεγέθη εγκατάστασης 700MW Φ/Β συστημάτων Προϋπολογιζόμενο συνολικό ύψος επενδύσεων (σε τρέχουσες τιμές) της τάξεως των 4 δισ.. Εκτιμώμενο ποσό επιχορηγήσεων τουλάχιστον 1,5 δισ. Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 900 GWh ετησίως, ήτοι περίπου 1,5% της σημερινής κατανάλωσης Αξία παραγόμενης ενέργειας για 20 έτη, περί τα 8 δισ. με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης (μέση τιμή 450 /MWh) και σε σταθερούς όρους

43 Χρηματοδότηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Χρηματοδοτικές Υπηρεσίες από Τραπεζικά Ιδρύματα Μακροπρόθεσμα δάνεια, που εκταμιεύονται σταδιακά με την πρόοδο του έργου, ενώ η αποπληρωμή τους πραγματοποιείται από το προϊόν των πωλήσεων του παραγόμενου προϊόντος, Ενδιάμεσες χρηματοδοτήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα έναντι των εγκρινομένων επιχορηγήσεων, ώστε ο επενδυτής να καλύπτει έγκαιρα τις ταμιακές ανάγκες του επενδυτικού προγράμματος,

44 Χρηματοδότηση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Χρηματοδοτικές Υπηρεσίες από Τραπεζικά Ιδρύματα Εγγυητικές επιστολές ή ενέγγυες πιστώσεις για την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και του βασικού εξοπλισμού που απαιτείται για την υλοποίηση της επένδυσης. Ασφαλιστικά προγράμματα για την προστασία της επένδυσης Αυτόνομη χρηματοδότηση του έργου, χωρίς να απαιτούνται άλλες μορφές εξασφαλίσεων. Κατάταξη επενδύσεων Φ/Β συστημάτων ως χαμηλού ρίσκου (χαμηλό κόστος δανεισμού).

45 Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Είδη Ενισχύσεων Νέου Αναπτυξιακού Νόμου Α/Α Είδος Ενίσχυσης Παρατηρήσεις Επιχορήγηση & Επιδότηση δόσεων leasing Φορολογική Απαλλαγή Επιδότηση εργατικού κόστους Ποσοστό επί του κόστους του επενδυτικού σχεδίου και των δόσεων χρημ. μίσθωσης για την απόκτηση καινούριου εξοπλισμού Ποσοστό της αξίας της επένδυσης που υλοποιείται ή των δόσεων leasing που απαλλάσσεται από φόρο εισοδήματος Αυτό που θα δημιουργηθεί από το επενδυτικό σχέδιο κατά τα 3 πρώτα έτη υλοποίησης του

46 Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Περιοχές εφαρμογής επενδύσεων Νέου Αναπτυξιακού Νόμου

47 Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Παραγωγή ηλεκτρισμού από ήπιες μορφές ενέργειας (αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμική και βιομάζα) (ΚΑΤ 1) Σήμερα 40% για ΦΒ ΚΑΙ ΑΙΟΛΙΚΑ Ποσοστά Ενίσχυσης Νέου Αναπτυξιακού Νόμου ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΌΜΩΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟ ΕΣΠΑ Κατηγορία επένδυσης Περιοχή Α Περιοχή Β Περιοχή Γ Κατηγορία 1 20% 30% 40% Κατηγορία 2 15% 25% 35%

48 Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος

49 Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Πρόσθετη ενίσχυση ΜΜΕ επιχειρήσεων Προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση : έως 10% για τις μεσαίες επιχειρήσεις έως 20% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών & Ανάπτυξης καθορίζονται τα επιπλέον ποσοστά ενίσχυσης σε Περιφέρειες, Νομούς ή τμήματα αυτών, ανά είδος επενδυτικού σχεδίου, βάσει των κριτηρίων του κατά κεφαλή Α.Ε.Π., του ποσοστού ανεργίας και της γεωγραφικής θέσης των αντίστοιχων περιοχών.

50 Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Ορισμός ΜΜΕ επιχειρήσεων ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Εργαζόμενοι (ΕΜΕ ΕΜΕ) Κύκλος Εργασιών Σύνολο Ενεργητικού ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΙΚΡΗ <10 <50 < 250 = 250 και και και ή < 2 <10 < 50 = 50 εκατ εκατ εκατ εκατ ή ή ή και < 2 <10 < 43 = 43 εκατ εκατ εκατ εκατ Στοιχεία τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης

51 Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος Ελάχιστο ύψος Επενδυτικών Σχεδίων Στις ενισχύσεις του Αναπτυξιακού Νόμου υπάγονται ΕΣ τα οποία υπερβαίνουν το ελάχιστο ύψος ως κατωτέρω: για τις μεγάλες επιχειρήσεις για τις μεσαίες επιχειρήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις

52 Διαδικασία Χρηματοδότησης Επενδύσεων Χρηματοδοτικό σχήμα επένδυσης 1. Ίδια Κεφάλαια (τουλάχιστον 25%). 2. Επιχορήγηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο. 3. Δανειακά Κεφάλαια.

53 Διαδικασία Χρηματοδότησης Επενδύσεων Ίδια Κεφάλαια Τα ποσοστό της Ίδιας Συμμετοχής στην επένδυση δεν μπορεί να μειωθεί μετά την έκδοση απόφασης υπαγωγής (εφόσον φυσικά είναι άνω του 25%). Αποτελούν Ίδιο Κεφάλαιο για τις ατομικές επιχειρήσεις και Εταιρικό Κεφάλαιο για τις λοιπές. Για τις Νεοϊδρυόμενες είναι το καταβεβλημένο κεφάλαιό τους, για τις υφιστάμενες προκύπτει από νέες σε μετρητά εισφορές των εταίρων ή από φορολογηθέντα αποθεματικά (δεν μπορούν να διανεμηθούν πριν τη παρέλευση πενταετίας από την ολοκλήρωση της επένδυσης). Η αύξηση πραγματοποιείται μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγής. Για τις Α.Ε. και τις Ε.Π.Ε. μπορεί να γίνει και πριν την υποβολή, υπό την προϋπόθεση πως πραγματοποιήθηκε εντός των τελευταίων δώδεκα μηνών.

54 Διαδικασία Χρηματοδότησης Επενδύσεων Επιχορήγηση Αναπτυξιακού Νόμου Δανειακά Κεφάλαια Η επιχορήγηση από τον Αναπτυξιακό Νόμο καθορίζεται ανάλογα με το είδος της επένδυσης, την περιοχή που υλοποιείται και το μέγεθος της επιχείρησης που την πραγματοποιεί. Το ύψος των Δανειακών Κεφαλαίων υπολογίζεται ως η διαφορά του αθροίσματος των Ιδίων Κεφαλαίων και της Επιχορήγησης από το συνολικό ύψος του Επενδυτικού Σχεδίου. Στην περίπτωση χρησιμοποίησης Δανειακών Κεφαλαίων απαιτείται η λήψη όρων έγκρισης δανείου πριν την υποβολή της αίτησης υπαγωγής. Το δάνειο πρέπει να είναι τετραετούς τουλάχιστον διάρκειας, να έχει τη μορφή τραπεζικού ή ομολογιακού δανείου, να λαμβάνεται για την προτεινόμενη επένδυση, να έχει καθορισμένο ύψος, διάρκεια, επιτόκιο, περίοδο χάριτος και εξασφαλίσεις.

55 Διαδικασία Χρηματοδότησης Επενδύσεων Λήψη Επιχορήγησης Μετά την υλοποίηση του συνόλου ή μέρους του ΕΣ πραγματοποιείται αίτημα ελέγχου. Η Επιτροπή Ελέγχου πραγματοποιεί πρώτα τον οικονομικό έλεγχο (τιμολόγια, δελτία αποστολής, εξοφλήσεις). Στην συνέχεια πραγματοποιεί έλεγχο του φυσικού αντικειμένου με επίσκεψη στο χώρο υλοποίησης της επένδυσης. Συντάσσει την έκθεση Οικονομικού και Φυσικού Αντικειμένου. Ο φορέας της επένδυσης εισπράττει το σύνολο ή μέρος της επιχορήγησης.

56 Επενδυτικά Σχέδια Φωτοβολταϊκών συστημάτων & Αναπτυξιακός Νόμος Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ψηφίστηκε στις (N. 3468/2006), κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από τον ήλιο και τροφοδοτείται στο δίκτυο της ΔΕΗ, θα ενισχύεται με 0,40-0,50 ευρώ για μια ολόκληρη εικοσαετία. Ισχύς φωτοβολταϊκού συστήματος Ηπειρωτικό δίκτυο Μη διασυνδεδεμένα νησιά =< 100 kw 0,45 /kwh 0,50 /kwh >100 kw 0,40 /kwh 0,45 /kwh

57 Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ίδρυσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού Ισχύος 100ΚW ΕΣ Φωτοβολταϊκών συστημάτων & Αναπτυξιακός Νόμος Για την κατασκευή και λειτουργία μιας τυπικής μονάδος ισχύος 100 kw απαιτείται μια έκταση περίπου 3 στρεμμάτων, σε περιοχή με ικανοποιητικό βαθμό ηλιοφάνειας και φυσικά δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο χαμηλής τάσης της ΔΕΗ (για μονάδες άνω των 100 kw η σύνδεση γίνεται με το δίκτυο μέσης τάσεως). Η μέση απόδοση κυμαίνεται στις 1300 kwh ανά kw εγκατεστημένης ισχύος, συνεπώς για μία τυπική μονάδα των 100 kw η μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στις kwh, δηλαδή ένα ετήσιο έσοδο της τάξεως των έως ευρώ περίπου.

58 Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ίδρυσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού Ισχύος 100ΚW ΕΣ Φωτοβολταϊκών συστημάτων & Αναπτυξιακός Νόμος Το κόστος για την εγκατάσταση μιας μονάδος 100 kw εκτιμάται στο ύψος των ευρώ. Τα λειτουργικά κόστη μιας τέτοιας μονάδος δεν υπερβαίνουν το ποσό των ευρώ ανά έτος. Ο μέσος χρόνος απόσβεσης μιας επένδυσης κατασκευής και λειτουργίας μονάδος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φ/Β συστήματα ισχύος 100 kw κυμαίνεται μεταξύ 6 7 ετών.

59 Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ίδρυσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού Ισχύος 1ΜW Κόστος κατασκευής και εγκατάστασης ενός Φ/Β σταθμού ισχύος 1 MWp ανέρχεται σε περίπου ευρώ. Δεν συμπεριλαμβάνεται στο ανωτέρω ποσό η αξία αγοράς του ακινήτου στο οποίο προβλέπεται να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο. (Ενισχύεται με την τελευταία τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου η αγορά γηπέδων έως 10% της ενισχυόμενης δαπάνης της επένδυσης αποκλειστικά για μικρές επιχειρήσεις). Στη συνέχεια παρουσιάζεται το προτεινόμενο χρηματοδοτικό σχήμα της εξεταζόμενης επένδυσης: Ιδία Συμμετοχή: 25% Τραπεζικός Δανεισμός: 20% Δημόσια Επιχορήγηση (Ενδ.ποσοστό): 55%

60 Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ίδρυσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού Ισχύος 1ΜW Η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ένα τέτοιο Φ/Β σταθμό υπολογίζεται σε περίπου kwh δεδομένου ότι για κάθε 1 kwp εγκατεστημένης ισχύος αντιστοιχεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περίπου kwh. Η προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σταθερή και ίση με Χ = kwh Η σημερινή τιμή πώλησης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό πάρκο είναι ίση με 400 / MWh. Με δεδομένη την ελληνική νομοθεσία, η ανωτέρω μέση τιμή πώλησης αναπροσαρμόζεται κατά 80% της τιμής του μέσου πληθωρισμού κάθε χρόνο. Για λόγους συντηρητικότητας η τιμή πώλησης θεωρήθηκε σταθερή καθ όλη τη διάρκεια των προβλέψεων. Η εκτίμηση των εσόδων για την πρώτη πενταετία πλήρους λειτουργίας της φωτοβολταϊκής μονάδας θεωρήθηκε ίση με ευρώ.

61 Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ίδρυσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού Ισχύος 1ΜW Για τον υπολογισμό του προβλεπόμενο κόστους πωληθέντων για την πρώτη πενταετία πλήρους λειτουργίας της μονάδας χρησιμοποιήθηκαν οι κάτωθι παραδοχές: Το ύψος των ασφαλίστρων εκτιμάται σε ποσοστό 5 τοις χιλίοις επί της συνολικής αξίας της επένδυσης (για το εξεταζόμενο σενάριο υπολογίζεται σε 5 Χ = ). Τα έξοδα συντήρησης δεν αναμένεται να υπερβούν τα για κάθε έτος της εξεταζόμενης περιόδου. Για τις ανάγκες φύλαξης προβλέπεται ετήσιο κόστος περίπου ευρώ. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία περί Α.Π.Ε. (Φ/Β ΑΙΟΛΙΚΑ και ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ) οι συντελεστές αποσβέσεων των παγίων της επένδυσης θεωρείται ότι μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 5%-7%. Στο εξεταζόμενο σενάριο ο συντελεστής απόσβεσης ελήφθη ίσος με 5% και συνεπώς οι ετήσιες αποσβέσεις 5% Χ =

62 Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ίδρυσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού Ισχύος 1ΜW Προβλεπόμενος Λογαριασμός Αποτελεσμάτων Χρήσης

63 Χρηματοοικονομική Ανάλυση Ίδρυσης Φωτοβολταϊκού Σταθμού Ισχύος 1ΜW Περίοδος επανείσπραξης Ιδίων Κεφαλαίων Το απαιτούμενο ποσό της ιδίας συμμετοχής ανέρχεται σε και συνεπώς απαιτούνται έξι περίπου (6) έτη για να επιτευχθεί η επανείσπραξη της αρχικής επένδυσης (Ίδια Κεφάλαια).

64 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΕ ΤΥΠΟΣ ΠΩΛΗΣΗ / kwh ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 0,073 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 0,45 ή 0,4 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ 0,073 ΤΥΠΟΣ ΚΟΣΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΙΛ. / kw ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1000 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 6300 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ 1200

65 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΕ Όσον αφορά το χρηματοδοτικό σχήμα της επένδυσης, τούτο θεωρήθηκε κοινό, ήτοι: 25% ίδια κεφάλαια, 55% δημόσια δαπάνη και 20% μεσομακροπρόθεσμος δανεισμός. ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗ ΗΛΙΑΚΗ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ / MW 1.000, , , % ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 250, , ,000 25,00% ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 550, , ,000 55,00% ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 200, , ,000 20,00%

66 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΕ ΤΥΠΟΣ ΑΠΕ IRR NPV (ΧΙΛ. ) ΑΙΟΛΙΚΗ 7,7% -112 ΗΛΙΑΚΗ 5,7% ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ 11,9% +108 Πίνακας 6: Οικονομικοί δείκτες επενδύσεων Α.Π.Ε.

67 Προβληματισμοί & Συμπεράσματα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Απαιτείται ωριμότητα στην αναγνώριση και τη ρεαλιστική αποτίμηση των προοπτικών και των αποδόσεων. Η ισχύουσα γραφειοκρατία για την αδειοδότηση, Η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού (Το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ» τελεί υπό διαβούλευση), Η ελλιπής ενημέρωση των κοινωνικών φορέων, αλλά και του πληθυσμού γενικότερα. Παγκόσμια έλλειψη βασικού υλικού κατασκευής Φ/Β συστημάτων (πυριτίου).

68 Προβληματισμοί & Συμπεράσματα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας των επενδύσεων σε ΦΒ Πάρκα είναι το υψηλό, προς το παρόν, κόστος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και οι μεγάλες εκτάσεις που απαιτούνται για την τοποθέτησή τους. Η αποσαφήνιση του ορισμού «γαίας υψηλής εκμετάλλευσης». Καθεστώς τιμής κιλοβατώρας κατά την δεύτερη δεκαετία της σύμβασης. Έλλειψη εγχώριας τεχνογνωσίας και εμπειρίας στην υλοποίηση

Φωτοβολταϊκά Πάρκα Θεσµικό Πλαίσιο και Επενδυτικές Ευκαιρίες. Νικόλαος Γ. Μπουλαξής Ειδικός Επιστήµονας ΡΑΕ ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Φωτοβολταϊκά Πάρκα Θεσµικό Πλαίσιο και Επενδυτικές Ευκαιρίες. Νικόλαος Γ. Μπουλαξής Ειδικός Επιστήµονας ΡΑΕ ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Φωτοβολταϊκά Πάρκα Θεσµικό Πλαίσιο και Επενδυτικές Ευκαιρίες Νικόλαος Γ. Μπουλαξής Ειδικός Επιστήµονας ΡΑΕ ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Αδειοδοτική ιαδικασία ΦΒ Άδεια Παραγωγής ή Εξαίρεση ή Απαλλαγή Απαλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και προοπτικές ανάπτυξης.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και προοπτικές ανάπτυξης. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και προοπτικές ανάπτυξης. Κώστας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Δρ. Μηχανόλογος Μηχανικός, Τεχνικός Υπεύθυνος Περιφερειακού Ενεργειακού Κέντρου Κ. Μακεδονίας. Επιμέλεια σύνταξης:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις Απαντήσεις στα Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) Συστήματα 1

Ερωτήσεις Απαντήσεις στα Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) Συστήματα 1 Ερωτήσεις Απαντήσεις στα Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) Συστήματα 1. Γιατί να επιλέξετε τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα; Προσφέρουν υψηλή και εγγυημένη απόδοση Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και εν γένει ενασχόληση μετά την

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις Ερωτήσεις Για Τα Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) Συστήµατα 1. Γιατί να επιλέξει κανείς Φωτοβολταϊκά Συστήµατα; Προσφέρουν υψηλή και εγγυηµένη απόδοση Έχουν ελάχιστη συντήρηση και εν γένει ενασχόληση µετά την

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κωστής Χριστοδούλου Μέλος ΡΑΕ

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Κωστής Χριστοδούλου Μέλος ΡΑΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Κωστής Χριστοδούλου Μέλος ΡΑΕ kostis@rae.gr EnergyReS 2008 Αθήνα, 11.04.2008 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σημερινή κατάσταση- εθνικός στόχος για τα έτη 2010-2020 Μέτρα πολιτικής για την

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πανεπιστημίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 703/2008 Τροποποίηση της απόφασης 96/2007 της ΡΑΕ ως προς προσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό Καθεστώς. & Νομοθεσία

Θεσμικό Καθεστώς. & Νομοθεσία Θεσμικό Καθεστώς & Νομοθεσία Δρ Εμμανουήλ Καραπιδάκης Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης Επιμελητής Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας ΤΕΕ-ΤΑΚ Οδηγία 2001/77/ΕΕ «Για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

γής στα 13% 82% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ

γής στα 13% 82% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγ γής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για τον Ιούλιο 2015 Συνολική Παραγωγή GWh 13% 5% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ 82% ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ Α. Παραγωγή ΑΠΕ Γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Νησιών (ΔΔΝ)

Αποστολή της Διεύθυνσης Διαχείρισης Νησιών (ΔΔΝ) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΗΠΙΩΝΜΟΡΦΩΝΕΝΕΡΓΕΙΑΣ &ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 10/11/2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΝΗΣΙΑ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

γής στα 15% 81% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ

γής στα 15% 81% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγ γής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για τον Μάρτιο 2015 Συνολική Παραγωγή GWh 15% 4% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ 81% ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ Α. Παραγωγή ΑΠΕ Γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ Αθήνα 26 Οκτωβρίου 2007 Α. Κατσαρός Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ-MSc-ΜΒΑ Επικεφαλής Μονάδας Περιεχόμενα Η κατάσταση σήμερα - εθνικός

Διαβάστε περισσότερα

γής στα 12% 84% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ

γής στα 12% 84% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγ γής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για τον Σεπτέμβριο 2014 Συνολική Παραγωγή GWh 12% 4% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ 84% ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ Α. Παραγωγή ΑΠΕ Γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 1251/2010 Αξιοποίηση των περιθωρίων ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας

Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου, 105 64 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 96/2007 Καθορισµός περιοχών µε κορεσµένα δίκτυα, προσδιορισµός περιθωρίων

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2013

Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2013 Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2013 Συνολική Παραγωγή GWh 15% 4% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ 81% Φεβρουάριος 2013 Α. Παραγωγή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 2237/2010

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 2237/2010 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 2237/2010 Αξιοποίηση περιθωρίων ανάπτυξης µικρών ανεµογεννητριών στα Μη ιασυνδεδεµένα

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο

Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Φωτοβολταϊκά συστήματα και σύστημα συμψηφισμού μετρήσεων (Net metering) στην Κύπρο Βασικότερα τμήματα ενός Φ/Β συστήματος Τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμικό πλαίσιο για την Ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές.

Θεσμικό πλαίσιο για την Ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας Άρτα, 30 Νοεμβρίου 2007 Θεσμικό πλαίσιο για την Ανάπτυξη των ΑΠΕ. Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές. ιονύσης Αδ. Παπαχρήστου ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. ΕιδικόςΕπιστήμοναςτηςΡΑΕ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά Για Οικιστικά Σύνολα. «Επενδυτικές ευκαιρίες» ρ Μιχάλης Καθαράκης

Φωτοβολταϊκά Για Οικιστικά Σύνολα. «Επενδυτικές ευκαιρίες» ρ Μιχάλης Καθαράκης Φωτοβολταϊκά Για Οικιστικά Σύνολα «Επενδυτικές ευκαιρίες» ρ Μιχάλης Καθαράκης Βασικά Σηµεία Αδειοδοτικής ιαδικασίας ΦΒ Άδεια Παραγωγής ή Εξαίρεση ή Απαλλαγή Απαλλαγή για σταθµούς έως και 20 kw Εξαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2014

Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2014 Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2014 Συνολική Παραγωγή GWh 12% 6% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ 82% ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ Μάιος 2014 Α. Παραγωγή ΑΠΕ Γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2014

Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2014 Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2014 Συνολική Παραγωγή GWh 11% 4% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ 85% Φεβρουάριος 2014 Α. Παραγωγή ΑΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2014

Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2014 Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για το έτος 2014 Συνολική Παραγωγή GWh 18% 4% ΘΕΡΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ 78% ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΦΒ ΣΤΑΘΜΩΝ Μάρτιος 2014 Α. Παραγωγή ΑΠΕ Γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ

Διαχείριση Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ Διαχείριση Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ Καθ. Νίκος Χατζηαργυρίου Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Αθήνα 24-25 Νοεμβρίου 2016 Συνέδριο για Βιώσιμες Ενεργειακές Εφαρμογές στα Νησιά

Διαβάστε περισσότερα

Ηανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα: Σημερινή κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές

Ηανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα: Σημερινή κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές Ηανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα: Σημερινή κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές Ανοιχτό Forum AΠΕ/ΣΗΘ Ζάππειο, 31 Οκτωβρίου 2008 Θεόδωρος Κ. Πανάγος Αντιπρόεδρος Ρ.Α.Ε. ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ηπειρωτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ Αθήνα, 20-2-2006 ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ Οι προτάσεις του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Ο ΣΕΦ έχει επανειλημμένως αποστείλει τεκμηριωμένες προτάσεις προς το

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Α ΕΙΟ ΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Α ΕΙΟ ΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Α ΕΙΟ ΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ Αθήνα 19 Οκτωβρίου 2007 Εµµ. Σαντοριναίος Ηλ/γος Μηχανικός ΕΜΠ- ΜΒΑ Εδ ό Ε ή ΡΑΕ Περιεχόµενα Η κατάσταση σήµερα - εθνικός στόχος για

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Μπουλαξής, Ειρήνη Παντέρη. Ομάδα ΜΔΝ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Νίκος Μπουλαξής, Ειρήνη Παντέρη. Ομάδα ΜΔΝ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Μπουλαξής, Ειρήνη Παντέρη Ομάδα ΜΔΝ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Η παρουσίαση με μια ματιά Ευρωπαϊκός και εθνικός στόχος για ΑΠΕ Παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα και ιδίως στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2013

Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2013 Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2013 Α. Η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών Τελευταία ενημέρωση: 10-6-2014 Διασυνδεδεμένα συστήματα MWp Νέα εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω

Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω Μελέτη και οικονομική αξιολόγηση φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία στη νήσο Κω ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ /04/2013 ΓΑΛΟΥΖΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Εισαγωγή Σκοπός αυτής της παρουσίασης είναι μία συνοπτική περιγραφή της

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

Η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα Η αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα Πρακτικά προβλήματα επένδυσης και τρόποι αντιμετώπισης Γιώργος Ανεμοδουράς Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) ΕΒΕΑ Αθήνα 18.4.2007 Από τη στασιμότητα στην

Διαβάστε περισσότερα

NON TECHNICAL REPORT_SKOPELAKIA 11,96 MW ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

NON TECHNICAL REPORT_SKOPELAKIA 11,96 MW ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά το έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 11.963,2 kwp στη θέση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ LOGISTICS Χριστίνας Αναστασοπούλου

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ LOGISTICS Χριστίνας Αναστασοπούλου ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ στη ΔΙΟΙΚΗΣΗ LOGISTICS Χριστίνας Αναστασοπούλου ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Με αυτή την διπλωματική εργασία γίνεται μια ανασκόπηση σε βάθος που αφορά όλες τις Ανανεώσιμες Πηγές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΜΥΘΟΣ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; Στο πλαίσιο των ΙΑ Εκδηλώσεων Οικονομικής Σκέψης Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009 από το: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Νίκος Μπουλαξής Επικεφαλής

Διαβάστε περισσότερα

9 Σεπτεµβρίου 2010, Αθήνα

9 Σεπτεµβρίου 2010, Αθήνα ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 9 Σεπτεµβρίου 2010, Αθήνα Επενδύσεις σε ΑΠΕ Τραπεζικά Εργαλεία Project Financing Οµιλητής : κ. Κωνσταντίνος Σταυρίδης ιευθυντής Μεγάλων Έργων ΕΤΕ 2 Για την επίτευξη του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 4399/2016 ΦΕΚ 117/Α/22-6-2016 Ο ΝΟΜΟΣ Ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθεστώτων ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται από μεμονωμένες επιχειρήσεις ή

Διαβάστε περισσότερα

Πικέρμι, 21/10/2011. Αρ. Πρωτ.: 2284 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Πικέρμι, 21/10/2011. Αρ. Πρωτ.: 2284 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Πικέρμι, 21/10/2011 Αρ. Πρωτ.: 2284 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Φορέας Υλοποίησης του Έργου: «Πράσινο Νησί Αη Στράτης», καλεί εντός δέκα πέντε (15 ) ημερών από

Διαβάστε περισσότερα

Η Διείσδυση των ΑΠΕ στο Ηλεκτρικό Δίκτυο και οι Εθνικοί Στόχοι για το 2020

Η Διείσδυση των ΑΠΕ στο Ηλεκτρικό Δίκτυο και οι Εθνικοί Στόχοι για το 2020 Η Διείσδυση των ΑΠΕ στο Ηλεκτρικό Δίκτυο και οι Εθνικοί Στόχοι για το 2020 2 η Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009 Νίκος Μπουλαξής Επικεφαλής Ομάδας Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ΡΑΕ Εθνικός

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου

Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου Συνοπτική παρουσίαση Αναπτυξιακού Νόμου ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ Δικαιούχοι των ενισχύσεων των καθεστώτων του παρόντος νόμου είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση: «Η Ηλεκτρική Ενέργεια στα. Νησιά. Αυτονομία ή Διασύνδεση;»

Εισήγηση: «Η Ηλεκτρική Ενέργεια στα. Νησιά. Αυτονομία ή Διασύνδεση;» 6ο Συνέδριο Περιφερειακών Τμημάτων ΤΕΕ Χαλκίδα 5-6-7 Ιούνη 2008 Εισήγηση: «Η Ηλεκτρική Ενέργεια στα Νησιά. Αυτονομία ή Διασύνδεση;» Εισηνη^: Ε. Σπίθας ΑΤΜ Ηλεκτρικό Σύστημα Ελλάδος * Εθνικό Σύστημα Διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Εμπειρία από Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών και Προτάσεις για την Ανάπτυξη των Εφαρμογών στην Ελλάδα

Διεθνής Εμπειρία από Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών και Προτάσεις για την Ανάπτυξη των Εφαρμογών στην Ελλάδα Διεθνής Εμπειρία από Εφαρμογές Φωτοβολταϊκών και Προτάσεις για την Ανάπτυξη των Εφαρμογών στην Ελλάδα Χρήστος Πρωτογερόπουλος Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός Παγκόσμια Αγορά Εγκατεστημένων Φ/Β Μέγεθος Αγοράς,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήµατα των Νησιών

Συστήµατα των Νησιών ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ υνατότητες και Προοπτικές Ανάπτυξης ΑΠΕ στα Αυτόνοµα Ηλεκτρικά Συστήµατα των Νησιών Νίκος Μπουλαξής, ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π Ειδικός Επιστήµων ΡΑΕ 1 Αυτόνοµα ηλεκτρικά

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία αδειοδότησης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά Λέσβο, Λήμνο & Χίο-Οινούσες- Ψαρά

Στοιχεία αδειοδότησης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά Λέσβο, Λήμνο & Χίο-Οινούσες- Ψαρά Στοιχεία αδειοδότησης και λειτουργίας έργων ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά Λέσβο, Λήμνο & Χίο-Οινούσες- Ψαρά Α. Ζαμπέλη, Οικονομολόγος Σ. Πανταβού, Μηχ/νος Μηχ/κος Η παρουσίαση με μια ματιά Εθνικός στόχος

Διαβάστε περισσότερα

NON TECHNICAL REPORT_FARSALA III 1 MW ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

NON TECHNICAL REPORT_FARSALA III 1 MW ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά το έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 1 MW σε μισθωμένο γήπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Τεχνολογίας- ΟικιακήςΟικονομίας. Φωτοβολταϊκά

Εργασία Τεχνολογίας- ΟικιακήςΟικονομίας. Φωτοβολταϊκά Εργασία Τεχνολογίας- ΟικιακήςΟικονομίας Φωτοβολταϊκά Μια νέα μορφή «Πράσινης» ενέργειας Η χρήση των συμβατικών μορφών ενέργειας δημιουργεί όλο και περισσότερα προβλήματα στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Προοπτικές

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Προοπτικές ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Προοπτικές Δρ. ΗΜ Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης Καθ. Δρ. ΗΜ Αθανάσιος Σαφάκας 1 Στην εργασία αυτή εξετάζεται η συνεισφορά

Διαβάστε περισσότερα

Ένας πρακτικός οδηγός για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά μετά την ψήφιση του νέου νόμου (Ν.3851/2010) για τις ΑΠΕ

Ένας πρακτικός οδηγός για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά μετά την ψήφιση του νέου νόμου (Ν.3851/2010) για τις ΑΠΕ Ένας πρακτικός οδηγός για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά μετά την ψήφιση του νέου νόμου (Ν.3851/2010) για τις ΑΠΕ 1. Τι καινούργιο φέρνει ο νέος νόμος; Ο νέος νόμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Προκήρυξη Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Προκήρυξη Καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» Σκοπός Διάρκεια Καθεστώτος Προϋπολογισμός Καθεστώτος / Ελάχιστο Ύψος Επένδυσης Δικαιούχοι Υπαγόμενων Επενδυτικών Σχεδίων Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία εφαρμογής του net metering

Στατιστικά στοιχεία εφαρμογής του net metering Στατιστικά στοιχεία εφαρμογής του net metering 24.8.2016 1. Διασυνδεδεμένο Σύστημα 1 O ΔΕΔΔΗΕ, από τις αρχές Μαΐου του 2015, δέχεται αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών συστημάτων από αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες για τα Φωτοβολταϊκά Συστήµατα

Γενικές Πληροφορίες για τα Φωτοβολταϊκά Συστήµατα Γενικές Πληροφορίες για τα Φωτοβολταϊκά Συστήµατα Business Unit: CON No of Pages: 6 Authors: AR Use: External Info Date: 01/03/2007 Τηλ.: 210 6545340, Fax: 210 6545342 email: info@abele.gr - www.abele.gr

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2014

Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2014 Στατιστικά στοιχεία αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2014 2 2 2015 Το 2014 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν ελάχιστα συστήματα (το μέγεθος της αγοράς ήταν μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 699/2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 699/2012 Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 699/2012 Χαρακτηρισμός της Πελοποννήσου ως περιοχής με κορεσμένο δίκτυο για απορρόφηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 75/2007. Α Φάση Προγράµµατος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθµών κατ εξουσιοδότηση του Άρθρου 14 παρ. 1 του Ν.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 75/2007. Α Φάση Προγράµµατος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθµών κατ εξουσιοδότηση του Άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ ΑΡΙΘ. 75/2007 Α Φάση Προγράµµατος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθµών κατ εξουσιοδότηση του Άρθρου 14 παρ. 1 του Ν.3468/2006 Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Κατά την τακτική συνεδρίασή της, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ Δέσποινα Δημητρακοπούλου Μαρία Καραγκούνη Δημήτρης Κασβίκης Θανάσης Κατσαντώνης Νίκος Λουκαδάκος ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αιολική Ενέργεια Βιομάζα Γεωθερμική Ενέργεια Κυματική Ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙ ΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3908/2011, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011»

«ΕΙ ΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3908/2011, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011» «ΕΙ ΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3908/2011, ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011» ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙ ΟΤΗΘΟΥΝ Με το ειδικό καθεστώς ενισχύσεων της Επιχειρηµατικότητας των Νέων ενισχύονται

Διαβάστε περισσότερα

Easy Loan E.E. Συγγρού 5, ΤΚ 11743, ΑΘΗΝΑ, τηλ-210 9213380, φαξ-2109229030, www.loan24.gr

Easy Loan E.E. Συγγρού 5, ΤΚ 11743, ΑΘΗΝΑ, τηλ-210 9213380, φαξ-2109229030, www.loan24.gr Ενηµέρωση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ 3. ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 4. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΩΣ 10 KW 4.1. Γενικές αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε. ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΕΒΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ» ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΗΜ. ΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε. ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΕΒΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ» ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΗΜ. ΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ Α.Ε. ΕΚ ΗΛΩΣΗ ΕΒΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙ ΑΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» «ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ» ΟΜΙΛΗΤΗΣ: ΗΜ. ΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΗΘΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝ ΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Νίκος Βασιλάκος ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δρ. Νίκος Βασιλάκος ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Δρ. Νίκος Βασιλάκος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ (EREF) ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2006 ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι πρωτοβουλίες της Τράπεζας Πειραιώς Βρ. Ζάβρας Μονάδα Περιβάλλοντος Τράπεζας Πειραιώς greenbanking@piraeusbank.gr EnergyRes - Αθήνα, 11 Απριλίου 2008 Τεχνολογικές και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ. Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο. Mάρτιος 2009

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ. Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο. Mάρτιος 2009 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο Mάρτιος ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΣΜΗΕ/ ΜΑΡΤΙΟΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ (ΜW) ΜΟΝΑΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος

Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης. Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Α Τοσίτσειο Αρσκάκειο Λύκειο Εκάλης Αναγνωστάκης Νικόλας Γιαννακόπουλος Ηλίας Μπουρνελάς Θάνος Μυλωνάς Μιχάλης Παύλοβιτς Σταύρος Εισαγωγή στις ήπιες μορφές ενέργειας Χρήσεις ήπιων μορφών ενέργειας Ηλιακή

Διαβάστε περισσότερα

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net-metering Τελευταία ενημέρωση 29 Οκτωβρίου 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΡυθμιστικήΑρχήΕνέργειας

ΡυθμιστικήΑρχήΕνέργειας ΡυθμιστικήΑρχήΕνέργειας Πρέβεζα, 05 Οκτωβρίου 2012 Ανάπτυξη της Βιομάζας - Βιοαερίου στην Ελλάδα. Υφιστάμενη Κατάσταση Προοπτικές Ιωάννης Χαραλαμπίδης ΕιδικόςΕπιστήμοναςτηςΡΑΕ 1 Περιεχόμενα Σημερινή Κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α

ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ 2012 Η Επιχειρηµατικότητα ως επιλογή εργασίας ΜΟΚΕ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ρ. ΗΜ Ευάγγελος Τσιµπλοστεφανάκης ΙΑ ΙΚΑΣΙΑ ΑΕ 1 Στην παρουσίαση αυτή εξετάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ηλεκτροδότηση των νησιών και την. Συντονιστής μονάδας Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ΡΑΕ

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. ηλεκτροδότηση των νησιών και την. Συντονιστής μονάδας Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, ΡΑΕ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Στρατηγικές επιλογές για την ηλεκτροδότηση των νησιών και την αξιοποίηση των ΑΠΕ που διαθέτουν Νίκος Μπουλαξής, Δρ. Ηλ. Μηχανικός Συντονιστής μονάδας Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών,

Διαβάστε περισσότερα

19/03/2013 «ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ»

19/03/2013 «ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» 19/03/2013 «ΕΡΕΥΝΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Φ/Β & ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Β Ι Ο Μ Α Ζ Α. Το Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο Αδειοδότηση - Τιμολόγηση Προοπτικές. Ilia Gavriotou, LL.M www.mstr-law.gr. Ilia Gavriotou.

Β Ι Ο Μ Α Ζ Α. Το Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο Αδειοδότηση - Τιμολόγηση Προοπτικές. Ilia Gavriotou, LL.M www.mstr-law.gr. Ilia Gavriotou. Β Ι Ο Μ Α Ζ Α Το Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο Αδειοδότηση - Τιμολόγηση Προοπτικές ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Ευνοϊκές ρυθμίσεις αδειοδότησης και τιμολόγησης Ν. 3468/2006 Ν. 3851/2010 (αναθεώρηση Ν. 3468/2006)

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά πλαίσια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Φωτοβολταϊκά πλαίσια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 1. ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Φ/Β σταθμού ονομαστικής ισχύος 5 MW p στη θέση «Καμάρα», του Δ.Δ. Δρυμού Δήμου Μυγδονίας, από την εταιρεία «ENEXON HELLAS

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΗΓΟΣ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ» TEXNOOIKONOMIKH ΜΕΛΕΤΗ Για την καλύτερη κατανόηση της οικονοµικότητας και της απόδοσης µιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης, θα παρουσιαστεί µία τεχνοοικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

Net metering Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών

Net metering Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών Net metering Τα νέα μέτρα ενίσχυσης των φωτοβολταϊκών Τελευταία ενημέρωση 31 Δεκεμβρίου 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/)

Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/) Ιστορία και Κωδικοποίηση Νομοθεσίας ΑΠΕ: (πηγή: http://www.lagie.gr/) Το ελληνικό κράτος το 1994 με τον Ν.2244 (ΦΕΚ.Α 168) κάνει το πρώτο βήμα για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους εκτός της

Διαβάστε περισσότερα

Φωτοβολταϊκά κελιά. «Τεχνολογία, προσδιορισµός της απόδοσής, νοµικό πλαίσιο»

Φωτοβολταϊκά κελιά. «Τεχνολογία, προσδιορισµός της απόδοσής, νοµικό πλαίσιο» Φωτοβολταϊκά κελιά «Τεχνολογία, προσδιορισµός της απόδοσής, νοµικό πλαίσιο» Το ενεργειακό πρόβληµα ιατυπώθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950, και αφορούσε την εξάντληση των ορυκτών πηγών ενέργειας. Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

2ο Εθνικό Συνέδριο: Σχέδιο ράσης Σηµαντικής ιείσδυσης των ΑΠΕ σε Νησιωτικά ίκτυα

2ο Εθνικό Συνέδριο: Σχέδιο ράσης Σηµαντικής ιείσδυσης των ΑΠΕ σε Νησιωτικά ίκτυα Σχέδιο ράσης Σηµαντικής ιείσδυσης των ΑΠΕ σε Νησιωτικά ίκτυα Στάθης Τσελεπής ΚΑΠΕ, Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας 19ο χλµ. Λ. Μαραθώνα, 19009, Πικέρµι, Αττική Τηλ. 6039900, Fax 6039905 e-mail stslep@cres.gr

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα σήμερα. Γιώργος Ανεμοδουράς Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ)

Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα σήμερα. Γιώργος Ανεμοδουράς Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Ελλάδα σήμερα Γιώργος Ανεμοδουράς Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) Αθήνα, Απρίλιος 2008 Ήλιος: ητελικήλύση Η ηλιακή ενέργεια που πέφτει σε ένα τετραγωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Νησιά

Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα Νησιά ήμος Αμοργού ίκτυο ΑΦΝΗ Αμοργός, 25 Μαΐου 2009 Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών στα Νησιά ιονύσης Αδ. Παπαχρήστου ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. Ειδικός Επιστήμονας της ΡΑΕ 1 Περιεχόμενα Κλιματική Αλλαγή Ο

Διαβάστε περισσότερα

πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο»

πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο» ENERMED Πιλοτική Εφαρμογή στην Ελλάδα Εργαλείο (Toolkit) Αξιολόγησης Επενδύσεων ΑΠΕ Εκπαιδευτικό Μέρος Ομιλητής: Χρυσοβαλάντης Κετικίδης, ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ Καστοριά, 5 Μάρτιου 2013 ENERMED «Ανανεώσιμες πηγές

Διαβάστε περισσότερα

Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων.

Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν αποτελεί ολοκληρωμένη ανάλυση και δεν είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί για την επίλυση ειδικών προβλημάτων. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 3908/ 1 Φεβρουαρίου 2011 Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή. Τονίζεται ότι, η παρούσα εργασία δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ νέες κατασκευές αναδιαµόρφωση καινούριων κτιρίων ανακαίνιση και µετασκευή ιστορικών κτιρίων έργα "εκ του µηδενός" σε ιστορικά πλαίσια 2 Τα φωτοβολταϊκά συστήµατα αποτελούν µία από τις πλέον διαδεδοµένες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΤΕΓΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ Κίνητρα για επενδύσεις υψηλών αποδόσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις Παράδειγμα διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού συστήματος ονομαστικής ισχύος 10 kwp Βριλήσσια, Ιούνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»

ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» ΒΑΣΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» 1. Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ενίσχυση Επιχειρήσεων στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου, Υπηρεσιών ΕΣΠΑ 2007-2013 Στόχος του Προγράμματος Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Καθεστώτος «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»

Καθεστώτος «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» Σκοπός Διάρκεια Καθεστώτος Προϋπολογισμός Καθεστώτος / Ελάχιστο Ύψος Επένδυσης Δικαιούχοι Υπαγόμενων Επενδυτικών Σχεδίων Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Ένας πρακτικός οδηγός για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά

Ένας πρακτικός οδηγός για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά Ένας πρακτικός οδηγός για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα ο καιρός της οποίας έχει φτάσει Δεκέμβριος 2010 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ (ΣΕΦ) Λ. Βουλιαγμένης 224

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος. «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού»

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος. «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Προκήρυξη Καθεστώτος «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» Σελ. Σκοπός 2 Διάρκεια καθεστώτος 2 Προϋπολογισμός καθεστώτος / Ελάχιστο ύψος επένδυσης 2

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ. Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ. Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Πληροφορίες : Ντιλένα Βασιλείου (dvasileiou@lagie.gr) ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο Ιανουάριος 2015 Ιαν-13 Φεβ-13 Μαρ-13

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

«ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» «ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Φεβρουάριος 2009 Νομοθετικό Πλαίσιο Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας Ενεργειακή Αδειοδότηση Μικρών Φωτοβολταϊκών Συστημάτων Δημήτριος Τσαλέμης Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Προϊστάμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ. Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ. Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Πληροφορίες : Ντιλένα Βασιλείου (dvasileiou@lagie.gr) ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο Μάϊος 2015 Μαϊ-13 Ιουν-13 Ιουλ-13 Αυγ-13

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασίες αδειοδότησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων

Διαδικασίες αδειοδότησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων Διαδικασίες αδειοδότησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων Δεκέμβριος 2006 Οι διαδικασίες και οι χρόνοι αδειοδότησης διαφέρουν ανάλογα με την ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος. Διακρίνουμε 4 κατηγορίες: συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 4399/2016 Δικαιούχοι υπαγόμενων επενδυτικών σχεδίων Ατομική επιχείρηση Εμπορική εταιρία Συνεταιρισμός Κοιν.Σ.Επ, Α.Σ,

Διαβάστε περισσότερα

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering

Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του net metering Αύγουστος 2014 Ακαδημίας 39, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 9577470 info@helapco.gr, www.helapco.gr Τι προβλέπει το σχέδιο υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος «Ενισχύσεις Μείζονος Μεγέθους»

Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016. Προκήρυξη Καθεστώτος «Ενισχύσεις Μείζονος Μεγέθους» ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 Προκήρυξη Καθεστώτος «Ενισχύσεις Μείζονος Μεγέθους» Σελ. Σκοπός 2 Διάρκεια καθεστώτος 2 Προϋπολογισμός καθεστώτος / Ελάχιστο ύψος επένδυσης 2 Δικαιούχοι

Διαβάστε περισσότερα

3. Την υπ αριθµ. 66/2011 Γνωµοδότηση του Συµβουλίου της Επικρατείας, µετά από πρόταση του Υπουργού Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

3. Την υπ αριθµ. 66/2011 Γνωµοδότηση του Συµβουλίου της Επικρατείας, µετά από πρόταση του Υπουργού Οικονοµίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. ΠΡΟΕ ΡΙΚΟ ΙΑΤΑΓΜΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜ. 35 ΦΕΚ 88/Α/19-4-2011. «Τρόπος υπολογισµού της ιδίας συµµετοχής του επενδυτή και καταβολής της ενίσχυσης για τις επενδύσεις που υπάγονται στο ν. 3908/2011». Έχοντας υπόψη: 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ. Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ. Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε. Πληροφορίες : Ντιλένα Βασιλείου (dvasileiou@lagie.gr) ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΣΗΘΥΑ Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο Δεκέμβριος 20 2012 20 ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΝ. Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου 105 64 Αθήνα Τηλ. : 210 3727400 Fax : 210 3255460 E-mail : info@rae.gr WEB: www.rae.gr. Αθήνα, 16.12.

ΕΠΕΙΓΟΝ. Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου 105 64 Αθήνα Τηλ. : 210 3727400 Fax : 210 3255460 E-mail : info@rae.gr WEB: www.rae.gr. Αθήνα, 16.12. Πανεπιστηµίου 69 & Αιόλου 105 64 Αθήνα Τηλ. : 210 3727400 Fax : 210 3255460 E-mail : info@rae.gr WEB: www.rae.gr Αθήνα, 16.12.2003 ΕΠΕΙΓΟΝ Προς : Κοινοποίηση: Θέµα : ΓΕΝ. ΙΕΥΘΥΝΤΗ ΙΑΝΟΜΗΣ ΕΗ ΑΕ κ. Ν. Γκαγκαουδάκη

Διαβάστε περισσότερα

Η τιµολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ και η επιδότηση των επενδύσεων

Η τιµολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ και η επιδότηση των επενδύσεων Η τιµολογιακή πολιτική στις ΑΠΕ και η επιδότηση των επενδύσεων Γεωργία Λ. Γληνού «ΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» Ηµερίδα της Τ.Ε..Κ & Νοµαρχιακής Αυτ/σης Ν. Τρικάλων, Τρίκαλα Λάρισα 18-19.11.05 Σύνοψη

Διαβάστε περισσότερα

Solar Cells Hellas Group

Solar Cells Hellas Group Solar Cells Hellas Group Δρ. Αλέξανδρος Ζαχαρίου 3 η Εβδομάδα Ενέργειας, 9-2 Νοεμβρίου 2009 Περιεχόμενα Εισαγωγή Παγκόσμια Αγορά Φ/Β Ευρωπαϊκή Αγορά Φ/Β Δυναμική Ανάπτυξης Φ/Β στην Ελλάδα Παρουσίαση Ομίλου

Διαβάστε περισσότερα

NON TECHNICAL REPORT_VAFIOHORI 1 MW ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ

NON TECHNICAL REPORT_VAFIOHORI 1 MW ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά το έργο της εγκατάστασης και λειτουργίας Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, συνολικής ισχύος 1 MW σε μισθωμένο γήπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Πειραιώς 132 118 54 Αθήνα Τηλ.: 210-3727400 Fax: 210-3255460 E-mail: info@rae.gr Web: www.rae.gr ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ. 1253/2010 Αξιοποίηση των περιθωρίων ισχύος για φωτοβολταϊκούς σταθμούς στα Διασυνδεδεμένα

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακά συστήµατα-φωτοβολταϊκά & εξοικονόµηση ενέργειας

Ενεργειακά συστήµατα-φωτοβολταϊκά & εξοικονόµηση ενέργειας Επιστηµονικό Τριήµερο Α.Π.Ε από το Τ.Ε.Ε.Λάρισας.Λάρισας 29-30Νοεµβρίου,1 εκεµβρίου 2007 Ενεργειακά συστήµατα-φωτοβολταϊκά & εξοικονόµηση ενέργειας Θεόδωρος Καρυώτης Ενεργειακός Τεχνικός Copyright 2007

Διαβάστε περισσότερα

Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας

Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας & Περ.Tµήµα ωδ/νήσου Ρόδος, 8-9 Μαίου 2009 Τεχνολογίες Ανανεώσιµων Πηγών στα Νησιά. Υφιστάµενη Κατάσταση και Προοπτικές ιονύσης Αδ. Παπαχρήστου ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα