κατά των αρνητικών διακρίσεων του ρατσισµού της ξενοφοβίας της µισαλλοδοξίας της µη ανοχής της µη αποδοχής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "κατά των αρνητικών διακρίσεων του ρατσισµού της ξενοφοβίας της µισαλλοδοξίας της µη ανοχής της µη αποδοχής"

Transcript

1 Αλφα βητάρι κατά των αρνητικών διακρίσεων του ρατσισµού της ξενοφοβίας της µισαλλοδοξίας της µη ανοχής της µη αποδοχής Συντονιστική Επιτροπή της καµπάνιας του Συµβουλίου της Ευρώπης Εθνικό Συµβούλιο Νεολαίας 2007

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ; Ρατσισµός είναι η πεποίθηση η οποία θεωρεί ότι υπάρχει µια έµφυτη βιολογική διαφοροποίηση ανάµεσα στους ανθρώπους, η οποία προσδιορίζει συλλογικά ή ατοµικά τα επιτεύγµατα και τις επιτυχίες ενός ατόµου ή µιας οµάδας. Ρατσισµός (ράτσα=φυλή) κατά κυριολεξία, σηµαίνει διάκριση σε βάρος ατόµων, κοινωνικών οµάδων ή κατηγοριών ατόµων, που προσδιορίζονται µε βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά. Στην καθηµερινότητα µας, ο όρος (κοινωνικός) ρατσισµός χρησιµοποιείται µε µια ευρύτερη έννοια υποδηλώνοντας κάθε είδους δυσµενείς διακρίσεις. - Ρατσιστές ήταν οι λευκοί δουλοκτήτες που εξανάγκαζαν σε δουλεία µαύρους /-ες και έγχρωµους /-ες, αποκοµίζοντας τεράστια οφέλη. - Ρατσιστές ήταν οι ναζιστές στρατοκράτορες που έστειλαν σε στρατόπεδα εργασίας συγκέντρωσης πολίτες διαφόρων φυλών εκτός από τη δική τους (τσιγγάνους, εβραίους), και κατέλαβαν ξένες χώρες, επειδή δήθεν αυτοί ήταν γενετικά κατώτεροι (!), και βέβαια τους αποµυζούσαν οικονοµικά. - Ρατσιστές ήταν οι λευκοί αποικιοκράτες στη Νότια Αφρική που εκµεταλλεύονταν τους ιθαγενείς, ζώντας οι ίδιοι υπέρµετρα πλούσια. - Ρατσιστές είναι εκείνοι συµπολίτες µας που πληρώνουν σε αλλοδαπούς µικρό µεροκάµατο, τους αρνούνται κατοικία, τους υποτιµούν στην καθηµερινή ζωή, σπρώχνοντάς τους στην εξαθλίωση, αλλά κερδίζοντας οι ίδιοι.

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ; Ο Κοινωνικός Αποκλεισµός συσχετίζεται µε την έµµεση ή άµεση αποξένωση ή αποστέρηση ορισµένων προσώπων ή οµάδων από πολιτικά και κοινωνικά δικαιώµατα, αιτήµατα και ευκαιρίες. Συνήθως συνδέεται µε την κοινωνική, οικονοµική, µορφωτική και κοινωνική λειτουργία των προσώπων, ή γενικά µε τη διαφοροποίησής τους από τα πρότυπα της κυρίαρχης ιδεολογίας. Η έννοια του Κοινωνικού Αποκλεισµού αναφέρεται στις γενικότερες συνθήκες κάτω από τις οποίες δηµιουργείται διαχωρισµός των οµάδων, ενώ παράλληλα η έννοια της Ένταξης σε µια αποδεκτή κοινωνική ταυτότητα προτείνει έµµεσα τρόπους συλλογικής αντιµετώπισης του διαφορετικού. Ο Κοινωνικός Αποκλεισµός εφαρµόζεται σε πολίτες οι οποίοι: - κατάγονται από άλλη χώρα, πιστεύουν σε άλλη θρησκεία ή δεν πιστεύουν σε καµία θρησκεία (άθεοι, αγνωστικιστές), µιλάνε άλλη γλώσσα ή άλλη διάλεκτο, έχουν άλλο φύλλο, ερωτεύονται άτοµα του ίδιου φύλου, έχουν άλλα ήθη και έθιµα, έχουν αναπηρία κινητική, αισθητηριακή ή νοητική. Αυτοί που ασκούν τον κοινωνικό αποκλεισµό ή τον ανέχονται, πιθανόν στοχεύουν συνειδητά ή υποσυνείδητα στο να αποκτήσουν µε αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι ως προσωπικότητες περισσότερη αξία (από ό,τι αντικειµενικά έχουν), ή στοχεύουν σε οικονοµικά και κοινωνικά οφέλη (βελτιώνοντας τη δυνατότητά τους να παρέχουν µειωµένο µισθό, να καθοδηγούν ιδεολογικά και πολιτικά, να εξουσιάζουν, κ.ά).

4 από την ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΟΗΕ, ) Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας που είναι σύµφυτη σε όλα τα µέλη της ανθρώπινης οικογένειας... αποτελεί το θεµέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσµο. Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωµάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσµου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να µιλούν και να πιστεύουν, λυτρωµένοι από τον τρόµο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχτεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου. Επειδή έχει ουσιαστική σηµασία να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη φιλικώ σχέσεων ανάµεσα στα έθνη, η Γενική Συνέλευση διακηρύσσει: Άρθρο 1ο: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατα... Άρθρο 2ο: Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώµατα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα ιακήρυξη, χωρίς καµία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώµα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση...

5 ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΚΡΙΣΗΣ: Οι αρνητικές διακρίσεις είναι γενικευµένες αρνητικές στάσεις απέναντι σε άτοµα ή κοινωνικές οµάδες και έχουν εφαρµογή στην καθηµερινή µας ζωή και συνύπαρξη. Τέτοιες διακρίσεις είναι π.χ.: - Να πληρώνεις µειωµένο µεροκάµατο στους αλλοδαπούς. - Να µην παρέχεις µόρφωση σε παιδιά και στη µητρική τους γλώσσα. - Να µην παρέχεις ενηµέρωση στη µητρική γλώσσα των κατοίκων της χώρας. - Να µη θεωρείς ισότιµους τους έλληνες που ήρθαν από τον Πόντο (παλαιότερα από την Τουρκία, σήµερα από την πρώην Σοβιετική Ένωση) ή την Αλβανία. - Να µην παρέχεις επαρκείς υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στους µη ασφαλισµένους και σε µετανάστες/-τριες ή αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες που δεν εντάσσονται στους περιορισµούς της µεταναστευτικής πολιτικής. - Να χλευάζεις και να υποτιµάς τους αµφιφυλόφιλους -οµοφυλόφιλους /-ες. - Να φέρεσαι υποτιµητικά στους φτωχούς (πελάτες σου, γείτονες, κλπ). - Να εµποδίζεις αλλόθρησκους να έχουν αξιοπρεπείς χώρους λατρείας. - Να ζητάς υψηλό ενοίκιο από µετανάστες και αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες. - Να εµποδίζεις τους ψυχικά ασθενείς να ενταχθούν κοινωνικά και επαγγελµατικά. - Να υποτιµάς ανθρώπους από άλλες χώρες. - Να υποτιµάς τους µαθητές που αντιµετωπίζουν µαθησιακές δυσκολίες. - Να αρνείσαι να δώσεις εργασία σε αυτούς που έχουν κάνει αποτοξίνωση. - Να µην αναγνωρίζεις εθνικές ή θρησκευτικές µειονότητες. - Να προσβάλλεις τα ήθη και έθιµα όσων ανήκουν σε εθνικές ή φυλετικές µειονότητες. - Να µην αναγνωρίζεις την αντίρρηση της συνείδησης σε πολίτες που αρνούνται να εµπλακούν σε ένοπλες και βίαιες δράσεις. - Να νιώθεις απέχθεια για τους υπερήλικες. - Να υποτιµάς και να µην στηρίζεις τα παιδιά από µονογονεϊκές οικογένειες, ή τη µητέρα /πατέρα τους. - Να αδιαφορείς και να ανέχεσαι τα παραπάνω και οτιδήποτε άλλο ισχυρίζεσαι και πράττεις για να διαφοροποιείσαι.

6 ΑΝΑΠΗΡΟΙ Οι ανάπηροι έχουν µειωµένη ικανότητα σε διάφορους τοµείς της ζωής. Υπάρχει είτε από τη γέννηση είτε ως επίκτητη (π.χ. µετά από τροχαίο ατύχηµα, εγκεφαλικό επεισόδιο). Τα άτοµα µε αναπηρία έχουν µειωµένη ικανότητα σε έναν ή περισσότερους τοµείς της ζωής, σε κινητικές, νοητικές ή αισθητηριακές δραστηριότητες. Βέβαια, όλοι έχουµε σε κάποιον τοµέα µια έστω µικρή-ανικανότητα ή δυσκολία. Οι υπερήλικες, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά είναι επίσης οµάδες µε µειωµένη κινητικότητα ή αντίληψη. Πρέπει να έχουµε κατανόηση για τις αδυναµίες και τη διαφορετικότητα των άλλων. Όσοι/-ες έχουµε µια αναπηρία, θα πρέπει να αποδεχόµαστε τον εαυτό µας και να τον βελτιώνουµε. Ένδειξη ανθρωπισµού είναι: - Να µην εµποδίζουµε τη διάβαση των πεζών µε παράνοµο παρκάρισµα στα πεζοδρόµια και τις διαβάσεις, µε µη κατασκευή σκαλοπατιών χωρίς ύπαρξη ράµπας και ανελκυστήρα σε δηµόσιους και ιδιωτικούς χώρους. - Να προβλέπουµε σε εκδηλώσεις µετάφραση στη νοηµατική γλώσσα. - Να αποδεχόµαστε τις πιθανές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν τα άτοµα µε αναπηρία. - Να αποδεχόµαστε την σεξουαλικότητα των αναπήρων. - Να παρέχεται στους ανάπηρους ισότιµη εκπαίδευση, ένταξη στη σχολική ζωή, ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Οι ανάπηροι έχουν δικαίωµα στη ζωή, δεν ζητούν ελεηµοσύνη. Χρειάζονται σεβασµό και ίση µεταχείριση ως πολίτες µε δικαιώµατα και υποχρεώσεις, δεν χρειάζονται τον οίκτο µας.

7 ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙ ΗΣΗΣ Είναι πρόσωπα που αρνούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία, µη πιστεύοντας στον πόλεµο, στα όπλα και στους στρατούς. ιεκδικούν το δικαίωµα της άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης που είναι κατοχυρωµένο στα διεθνή νοµικά κείµενα, και εργάζονται µε συνέπεια για την προώθηση της ειρήνης και του αντιµιλιταρισµού. Η ελληνική πολιτεία θα µπορούσε να κερδίσει πολλά από τους αντιρρησίες. Αντί γι αυτό, εφαρµόζει ακόµη και σήµερα εναντίον τους πολιτικές διακριτικής µεταχείρισης, µη αποφασίζοντας να εφαρµόσει το κοινοτικό κεκτηµένο που απαιτεί ίση αντιµετώπιση ανεξάρτητα από δόγµα, θρησκεία ή πεποιθήσεις. Πολλές φορές ο ΟΗΕ, το Συµβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και άλλοι διεθνείς θεσµικοί φορείς έχουν εγκαλέσει την Ελλάδα για την συµπεριφορά της. Ακόµη όµως και η δυνατότητα εκπλήρωσης της τιµωρητικής εναλλακτικής υπηρεσία παραµένει ένα καλά κρυµµένο µυστικό, αφού οι αρµόδιες αρχές αποφεύγουν να ενηµερώνουν. Η ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2007, δεν µπορεί να πορεύεται µε νοοτροπίες και αντιλήψεις άλλων εποχών. Ο πόλεµος είναι έγκληµα κατά της ανθρωπότητας και η αντίρρηση συνείδησης ένα από τα λίγα µέσα για να προβάλλουµε την αληθινή αξία της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών.

8 ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωµένους, πλούσιους και φτωχούς. Είναι άνθρωποι που διέπραξαν ένα αδίκηµα και φυλακίστηκαν. Μετά την έκτιση της ποινής που τους επέβαλε η πολιτεία, έχουν αρκετά τιµωρηθεί και τους έχει δοθεί αρκετός χρόνος για να ξανασκεφτούν το ρόλο τους στην κοινωνία. Επειδή ορισµένες φορές οι συνθήκες µας οδηγούν σε συµπεριφορές για τις οποίες µετανιώνουµε και δεν αποδεχόµαστε στη συνέχεια, θα πρέπει να δίνουµε την ευκαιρία στους αποφυλακισµένους να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον χωρίς κίνδυνο εκτροπής. Για το λόγο αυτό χρειάζονται στήριξη, αντιµετώπιση χωρίς προκαταλήψεις, όρους για µια αξιοπρεπή ζωή. Συχνά το µεγαλύτερο πρόβληµα των αποφυλακισµένων είναι να βρουν δουλειά. Χρειάζονται τη στήριξή µας.

9 ΓΥΝΑΙΚΕΣ Είναι περισσότερες του 50% του πληθυσµού. Αποτελούν κραυγαλέο παράδειγµα, ότι οι αρνητικές διακρίσεις µπορούν να στοχεύουν τόσο τις µειονότητες, όσο και τις πλειοψηφίες. Η µη αποδοχή γεννιέται και τρέφεται από ιδεολογίες και κοινωνικές λειτουργίες, από πολιτικές και οικονοµικά συµφέροντα. Ακόµη σήµερα: - οι πολιτικοί µας να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, - οι ιερωµένοι όλων των θρησκειών να είναι άνδρες (µε εξαίρεση τις προτεστάντισσες παστόρισες), - ο µέσος όρος των µισθών των γυναικών είναι χαµηλότερος από αυτόν των ανδρών, - αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κακοποιούµενων (στην Ελλάδα 1 στις 3 γυναίκες δέχεται κάθε µορφής κακοποίηση) και εκπορνευόµενων πολιτών να είναι γυναίκες! Η σύγχρονη δουλεία παίρνει τη µορφή διακίνησης-αθέµιτης εκµετάλλευσης γυναικών και αποκοµίζει τεράστια ποσοστά κέρδους (είναι το τρίτο επικερδέστερο εµπόριο µετά από αυτό τον όπλων και των ναρκωτικών). Σε ολόκληρο τον κόσµο διακινούνται κάθε χρόνο µε γυναίκες. Το προϊόν αυτής της δουλείας απολαµβάνουν και εµµέσως στηρίζουν ευυπόληπτοι άνδρες! Αυτή η κατάσταση µπορεί να αλλάξει αν καθηµερινά κάνουµε κάτι σε προσωπικό επίπεδο, αν στηρίζουµε τρόπους σκέψης και πολιτικές που ανατρέπουν την έλλειψη ανθρωπισµού. Οι γυναίκες δεν πρέπει να ανέχονται τις ιδεολογίες που τις θεωρούν πολίτες κατώτερης κατηγορίας. Τα θύµατα µπορούν να αντιδράσουν και να ζητήσουν στήριξη και βοήθεια από ευαισθητοποιηµένους συνάνθρωπους και οργανώσεις. Όµως η αλληλεγγύη µας ας µη σταµατά στα σύνορα της χώρας, πρέπει να νοιαζόµαστε και για τις γυναίκες της Αφρικής, της Ασίας, της Ν. Αµερικής και για όλες τις γυναίκες, όπου κι αν βρίσκονται και υφίστανται εκµετάλλευση, αποκλεισµούς, αρνητικές διακρίσεις, ακόµη και ακρωτηριασµούς (θανάτωση, κλειτοριδοτοµή κ.ά).

10 ΥΣΛΕΚΤΙΚΟΙ Με τον όρο δυσλεξία αναφερόµαστε στις ιδιαίτερης φύσεως µαθησιακές δυσκολίες που µπορούν να γίνουν αντιληπτές από τα πρώτα µαθητικά χρόνια στον άνθρωπο. εν πρόκειται για κάποια οργανική ή διανοητική διαταραχή, αλλά για δυσκολίες στην ανάγνωση και στη γραφή. Η σχολική αποτυχία για τα παιδιά αυτά είναι σχεδόν βέβαιη. Παρά το γεγονός ότι η πολιτεία έχει µεριµνήσει προβλέποντας την ιδιαίτερη αντιµετώπισή τους, η πραγµατικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι δυνατότητες για τη δηµιουργική και παραγωγική προσφορά αυτών των ατόµων προς την κοινωνία είναι ιδιαίτερα υψηλές υπερβαίνοντας πολλές φορές αυτές των ατόµων που δεν έχουν δυσλεξία. Ωστόσο, υφίστανται αρνητική συµπεριφορά από την κοινωνία η οποία και γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στις αίθουσες διδασκαλίας, όπου εκπαιδευτικοί µαζί µε συµµαθητές τους δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον διαφορετικό αυτό τρόπο λειτουργίας της σκέψης. Η ψυχολογική καταπίεση, το βίωµα της διαφορετικότητας στη σκέψη, η απόρριψη των ιδεών τους και οι επαναλαµβανόµενες σχολικές αποτυχίες ωθούν αυτά τα άτοµα στην αποµόνωση και τα κάνουν ιδιαίτερα εσωστρεφή. Μειώνουν τη δηµιουργικότητα όπως και την παραγωγικότητά τους, τους αποτρέπουν από την αισιόδοξη σκέψη για τη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται την ιδιαίτερη υποστήριξή µας.

11 ΕΛΛΗΝΟΠΟΝΤΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ Έρχονται στην ελληνική γη εξαιτίας των εθνικιστικών συγκρούσεων στην πρώην ΕΣΣ ή δυσβάσταχτων συνθηκών διαβίωσης, οικονοµικών προβληµάτων και από την επιθυµία για «επιστροφή στην πατρίδα». Εδώ αρκετές φορές υφίστανται παράνοµη εκµετάλλευση από εργοδότες που δεν τους παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη, τους κολλούν µειωµένα (ή καθόλου) ένσηµα, τους πληρώνουν µειωµένο µεροκάµατο. Εκτός από αυτά συχνά χαρακτηρίζονται ως ρώσοι, ρωσοπόντιοι, αλβανοί, αν και αποτελούν γνήσιο κοµµάτι του ελληνικού έθνους. Η κακή οικονοµική τους κατάσταση δεν τους καθιστά υποδεέστερους, όπως υποδεέστεροι δεν ήταν οι πρόσφυγες το 1922 της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Κύπρου. Χρειάζονται ίσα δικαιώµατα, αποδοχή από την κοινωνία, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, παροχές ιατρο-φαρµακευτικής κάλυψης, προστασία στην εργασία, στήριξη.

12

13 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Είναι οι αλβανοί, πολωνοί, φιλιππινέζοι, κούρδοι, αφρικανοί κ.ά. Έρχονται στη χώρα µας για να βρουν δουλειά, όπως έκαναν και οι έλληνες κατά το παρελθόν και µετανάστευσαν στην Αυστραλία, την Αµερική, την Αφρική, τη Γερµανία, τη Σουηδία κλπ. Για να ζήσουν µε αξιοπρέπεια οι µετανάστες (οικονοµικοί πρόσφυγες), χρειάζονται άδεια παραµονής-εργασίας, δικαίωµα αναφοράς στις Αρχές, ασφάλιση, µόρφωση, περίθαλψη, δυνατότητα συνδικαλισµού στις υφιστάµενες εργατικές οργανώσεις, νόµιµο µεροκάµατο, πολιτισµό. Η ελληνική οικονοµία πρέπει να µην «παρασιτεί» στο σώµα των αλλοδαπών εργατών. Το κράτος να µην ανέχεται τους εργοδότες που εκµεταλλεύονται παράνοµα τους αλλοδαπούς. Ο κοινωνικός τους αποκλεισµός δεν είναι η λύση του προβλήµατος, λύση είναι η οργάνωση της παροχής και προσφοράς εργασίας. Οι έλληνες και οι ξένοι εργαζόµενοι δεν είναι αντίπαλοι, όπως δεν είναι αντίπαλοι οι εργαζόµενοι µε τους άνεργους.

14 ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ /-ΕΣ, ΑΜΦΙΦΥΛΟΦΙΛΟΙ/-ΕΣ Είναι γυναίκες και άνδρες, γέροι, ενήλικες, µεσήλικες, έφηβοι που ερωτεύονται ανθρώπους του ίδιου φύλου. Το 4% του πληθυσµού είναι αποκλειστικά οµοφυλόφιλοι, το 30% είναι αµφιφυλόφιλοι. Ντροπή δεν είναι να ερωτεύεσαι µε τον τρόπο σου, ντροπή είναι να υποτιµάς τον άλλο, επειδή δεν ερωτεύεται µε το δικό σου τρόπο. Είναι κρίµα να καταπιέζεις τον εαυτό σου και να µην εκφράζεις τον έρωτά σου, οµοφυλοφιλικό ή ετεροφυλοφιλικό. Οι οµοφυλόφιλοι/-ες και οι αµφιφυλόφιλοι/-ες έχουν ενδιαφέροντα, ανάγκες, προβλήµατα: θέλουν να συζητούν χωρίς αναστολές για τα αισθήµατά τους, να τα βιώνουν χωρίς ντροπή, όπως και οι ετεροφυλόφιλοι, να µη θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στο σπίτι, στη διασκέδαση, στο κόµµα. Ιδιαίτερα στο σχολείο πρέπει να παρέχεται αντικειµενική πληροφορία, απαλλαγµένη από εκφοβισµούς, ώστε οι έφηβοι να διαχειρίζονται τα αισθήµατά τους µε ειλικρίνεια. Η χώρα µας πρέπει να υλοποιήσει τις προτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 1994 για ίση µεταχείριση, για κοινωνική αποδοχή της οµοφυλοφιλίας, για πολιτικό γάµο µεταξύ οµόφυλων πολιτών, για εξάλειψη της λεκτικής και σωµατικής βίας, για ίση ηλικία συναίνεσης σε σεξουαλική πράξη µεταξύ οµοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων, καθώς και κάθε αρνητικής διάκρισης. Τα δια-φυλικά άτοµα πρέπει να είναι κοινωνικά αποδεκτά και αν επιλέξουν να µειώσουν / εξαλείψουν µε ιατρικά µέσα τη δυσφορία γένους που αισθάνονται, να τους αναγνωρίζεται νοµικά η προηγούµενή τους ζωή. Τέλος, ας εκφράζουµε µε πράξεις την αλληλεγγύη µας προς όσους ζουν σε χώρες µε µικρή ή καθόλου ανοχή. Ας σκεφτούµε τους πολίτες των χωρών που θανατώνονται αν εντοπιστεί η οµοφυλοφιλία τους (Ιράν, Τσετσενία, Εµιράτα κ.ά.), και τις έντονες αρνητικές διακρίσεις εναντίων τους ακόµη και στην Ευρώπη (Πολωνία, Ρουµανία κ.ά.)

15 ΠΑΙ ΙΑ Εκτός από τα παιδιά που ζουν σ ένα περιβάλλον που τα αγαπά και φροντίζει, τα παιδιά που έχουν να φάνε, έχουν στέγη και µόρφωση, υπάρχουν εκατοµµύρια παιδιά που - πεθαίνουν από την πείνα κάθε µέρα σ όλο τον κόσµο, - τα παιδιά-θύµατα πολέµων, - τα παιδιά-πρόσφυγες, - τα παιδιά -αντικείµενα σεξουαλικής εκµετάλλευσης, - τα παιδιά-σκλάβοι, - τα παιδιά-στρατιώτες στις αγορές της Αφρικής, - τα παιδιά των δρόµων της Ν. Αµερικής, - τα παιδιά των φαναριών της χώρας µας, - παιδιά της χώρας µας συχνά τσιγγάνοι- που δεν πάνε σχολείο κ.ά. Είναι τα παιδιά της διπλανής µας πόρτας. εν ακούγεται η φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και είναι ευάλωτα σε κάθε αυθαιρεσία και διακρίσεις. Η κακοποίηση παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ακόµη σήµερα και στην χώρα µας. Για να χτίσουµε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά χρειάζεται προώθηση προγραµµάτων κοινωνικής προστασίας, θέσπιση κατάλληλου δικαίου για τα δικαιώµατά τους και πιστή εφαρµογή της Σύµβασης για τα ικαιώµατα του Παιδιού Χρειάζεται όµως και η προσωπική ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του καθενός /καθεµιάς µας.

16 ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΙΠΛΗ Ή ΜΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ & ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΜΗ ΟΡΘΟ ΟΞΗ ΠΙΣΤΗ Η δυσχέρεια πλήρους ορισµού και προστασίας της εθνικής ταυτότητας, οδήγησε κατά καιρούς σε αποκλεισµούς, αρνήσεις επί µέρους θρησκευτικών, γλωσσικών και πολιτισµικών οµάδων. Σήµερα είναι καιρός για µια νέα, πολυσυλλεκτική και ανεκτική ελληνική ταυτότητα, που θα ενσωµατώνει όλες τις θρησκείες, διαλέκτους και γλώσσες των πολιτών της χώρας. Μια ελληνική ταυτότητα υπόδειγµα ανθρωπιστικής δηµοκρατίας στους γείτονές µας και διεθνώς. Η διδασκαλία στην εκπαίδευση των διαφόρων θρησκειών ή το δικαίωµα αποχής από τις θρησκευτικές διδασκαλίες, καθώς και η εκµάθηση και άλλων γλωσσών θα ενισχύσει τη συνεργασία των πολιτών. Είναι δυνατή η συµπόρευση που δεν αποκλείει, αλλά αποδέχεται το διαφορετικό. Όπως εκφράζουµε την αλληλεγγύη και στήριξή µας στις ελληνικές µειονότητες του εξωτερικού, πρέπει να εκφράζουµε την συµπαράστασή µας και στις µειονότητες που ζουν σε άλλες χώρες σ όλο τον κόσµο. Και βέβαια, πρέπει να δίνουµε το καλό παράδειγµα µε τη στάση µας στα αντίστοιχα ζητήµατα στη χώρα µας.

17 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Κούρδοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Παλαιστίνιοι, Πέρσες, Ασιάτες, Αφρικανοί,... Έχουν βάσιµο φόβο δίωξής τους λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συµµετοχή τους σε πολιτικές οργανώσεις ή απλώς λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Στην πατρίδα τους υπάρχει πόλεµος, θρησκοληψία, πολιτική καταστολή, απαγόρευση ελευθερίας λόγου, καταπίεση γυναικών, εκτελέσεις, φυλακίσεις, βασανισµοί. Κατά το παρελθόν πολλοί έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα µας µετά τον εµφύλιο πόλεµο (1949) και κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας ( ). Όλοι αυτοί ήταν ευγνώµονες προς τις χώρες που τους παρείχαν πολιτικό άσυλο. Είναι η σειρά των ελλήνων να δείξουν τώρα τον ανθρωπισµό που απόλαυσαν κατά το παρελθόν, προς τους ξένουςπολιτικούς πρόσφυγες, είτε αυτοί αιτήθηκαν άσυλο, είτε όχι. Οι πολιτικοί πρόσφυγες πρέπει να γίνονται δεκτοί/-ές στη χώρα µας και να µπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, νόµιµα, χωρίς το άγχος της απέλασης, την αγωνία πώς θα επιβιώσουν, χωρίς να γίνονται αντικείµενο εκµετάλλευσης από επιτήδειους.

18 ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΡΟΜ Στην Ελλάδα ζουν σήµερα περίπου τσιγγάνοι πολίτες, οµάδα µε ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και µε µακραίωνη ιστορία, µε τη δική τους άγραφη γλώσσα, ήθη και έθιµα. Η µεγάλη πλειοψηφία τους είναι µετακινούµενοι σκηνίτες και ζουν σε καθεστώς περιθωρίου και αποκλεισµού από τις κρατικές κοινωνικές παροχές. Μετακινούνται προς περιοχές όπου υπάρχει δουλειά, η κύρια ενασχόληση τους είναι το εµπόριο και οι αγροτικές εργασίες. Έχουν ανάγκη από χώρο διαβίωσης µε υποδοµή (νερό, αποχέτευση, καθαριότητα). Ζητούν -και η πολιτεία οφείλει να τους παρέχει- ίσα δικαιώµατα, ίση µεταχείριση, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την υγεία, τις συνθήκες διαβίωσης, την κοινωνική ασφάλιση, την προστασία των παιδιών τους και στον καλλιτεχνικό και πνευµατικό πολιτισµό, µε τρόπο προσαρµοσµένο στο δικό τους πολιτισµό και στον τρόπο ζωής που οι ίδιοι επιλέγουν.

19 ΦΤΩΧΟΙ - ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ Στην φτώχια και εξαθλίωση υπόκεινται άτοµα που προέρχονται από διάφορες πληθυσµιακές οµάδες. Στην Ελλάδα, το 23% του πληθυσµού, περίπου 2 εκατ. άνθρωποι (EURO STAT, 2003) επιβιώνει κάτω από ή στο όριο της φτώχιας. Απειλούνται καθηµερινά µε κοινωνικό αποκλεισµό και στερούνται βασικών δικαιωµάτων τους. Τα πολιτικο-κοινωνικά δικαιώµατα αναφέρονται στη Χάρτα Ανθρωπίνων ικαιωµάτων του ΟΗΕ (1948) και αφορούν στις ίσες ευκαιρίες στη στέγαση, διατροφή, εκπαίδευση, υγεία, εργασία κ.ά). Η φτώχια και η εξαθλίωση χτυπάει ανθρώπους και κοινωνίες εξαιτίας: - γενικότερων εξωγενών γεγονότων (πυρκαγιών, σεισµών, πληµµυρών, αν και η αντιµετώπισή τους καθορίζεται και από κοινωνικά µέτρα-), - της λειτουργίας της κοινωνίας (πόλεµοι, αποβιοµηχάνιση / ανυπαρξία υποδοµών για δηµιουργία θέσεων εργασίας, ερηµοποίηση, συρρίκνωση του «κοινωνικού κράτους» (επιδοµάτων, µισθών / συντάξεων, εκπαίδευσης), επιβολή υψηλής φορολογία µε χαµηλή ανταπόδοση, ύπαρξη ληστρικών πολιτικο-οικονοµικών συστηµάτων, προώθηση ρατσιστικών πρακτικών κ.ά.), - ατοµικής κακοτυχίας (εργατικά και τροχαία ατυχήµατα, µη εύρεση εργασίας, µείωση µισθού -εσόδων, µείωση σωµατικών- νοητικών- ψυχικών δυνάµεων κ.ά.). Σχετική εξαθλίωση σηµαίνει ότι, ενώ η κοινωνία προοδεύει, το άτοµο δεν βελτιώνει τη θέση του και έτσι γίνεται φτωχότερο: αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες για επιβίωση και να λειτουργήσει κοινωνικά. Απόλυτη εξαθλίωση σηµαίνει ότι το άτοµο (και η κοινωνία) γίνεται φτωχότερο σε απόλυτα µεγέθη- από ό,τι στο παρελθόν. Οι εξαθλιωµένοι δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν τις κοινωνικές παροχές και ευκαιρίες. Γι αυτό απαιτείται µια κοινωνικο-οικονοµική πολιτική πρόνοιας που θα µειώνει την εκµετάλλευση και θα στηρίζει τον πολίτη στην επιβίωση και την ανάπτυξή του. Στον κόσµο υπάρχουν δύο δισεκατοµµύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το επίπεδο της απόλυτης φτώχιας και ένα δισεκατοµµύριο άνεργοι και ηµιαπασχολούµενοι. Πάµπολλοι είναι και οι άστεγοι και οι αναλφάβητοι. Χρειάζονται συγκεκριµένες δράσεις από τον καθένα σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο.

20 ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ Χρήστες των παράνοµων ουσιών ηρωίνης, κοκαΐνης, χασισιού, αλλά και των νόµιµων ψυχοφαρµάκων και ουσιών όπως του αλκοόλ, της βενζίνης κ.ά., οδηγούνται στην εξαθλίωση της καθηµερινής ζωής και το θάνατο. Βέβαια και η ανεργία, η φτώχια και οι αρρώστιες έχουν τα ίδια αποτελέσµατα. Κάθε άτοµο, για την απελευθέρωσή του από κάθε εξάρτιση, χρειάζεται να βρει απαντήσεις, κοινωνικές σχέσεις, εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θεραπείες, στήριξη και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στην κατάστασή του. Όποιος δεν νιώθει έτοιµος να δεχτεί την αυστηρότητα µια πορείας απεξάρτησης, πρέπει να µην αφεθεί µόνος µε το πρόβληµά του, να µην αναγκαστεί να «αγγίξει τον πάτο». Πρέπει να βοηθηθεί να ζήσει, να δουλέψει και να βρει στέγη και φίλους.

21 ΠΡΟΣ ΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ: Εκτός από τις κρατικές δοµές και λειτουργίες, για την εξάλειψη των αρνητικών διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισµού ενεργοποιούνται πολίτες, οι οποίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σ αυτό το έργο. Ωστόσο, πολλές από τις οργανώσεις τους (Μ.Κ.Ο.) αντιµετωπίζουν πολλά προβλήµατα, όπως έλλειψη γραφείων, έλλειψη χώρων συνάθροισης διαλέξεων, στήριξη από ειδικούς επιστήµονες, µέσα για διάδοση των ενεργειών τους και του τρόπου σκέψης τους. Οι ήµοι και οι Νοµαρχίες θα µπορούσαν να τις στηρίξουν, όπως άλλωστε γίνεται σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης εδώ και πολλές δεκαετίες: µε την παροχή χώρων γραφείων, γραµµατείας, συµβούλων. Τέτοιοι χώροι θα αναδεικνύονταν ως πόλοι έλξης συζήτησης όσµωσης των κοινωνικών οµάδων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, για την παραγωγή νέων ιδεών και αλληλογνωριµίας. Ζητούµε λοιπόν από τις «Αρχές που βρίσκονται πλάι στον πολίτη» να στηρίξουν το έργο µας. ΜΜΕ «ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ»: Εκποµπές τηλεόρασης, ραδιοφωνικές εκποµπές και αρθρογραφίες σε έντυπα που θα οργανώνονται από ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις κοινωνικής οικολογίας µε θέµατα από τη δράση τους, θα δηµιουργούσαν µια νέα ποιότητα στην ενηµέρωση. Καλούµε τα ΜΜΕ ιδιαίτερα αυτά της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωφελών οργανισµών- να προχωρήσουν σε τέτοιες διευθετήσεις, παρέχοντας και δηµοσιογράφους που θα καθοδηγούν τις ΜΚΟ στα τεχνικά ζητήµατα της αρθρογραφίας και των εκποµπών. Πιστεύουµε, ότι το κέρδος και η ακροαµατικότητα δεν αντιστρατεύονται εκποµπές και αρθρογραφίες «από εµάς για µας»!

22 ΑΝ ΖΗΤΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ Ή/ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Οι οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα του προγράµµατος «Όλοι ιαφορετικοί Όλοι Ίσοι»: Θεσσαλονίκη: Αντιγόνη "Κέντρο Πληροφόρησης & Τεκµηρίωσης για το Ρατσισµό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία", Αρµένικη Νεολαία, , αλέττη 4 Άρσις "Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ιεθνής Αµνηστία, Ελληνικό Τµήµα, Γραφείο Οµάδων: , , Καραµαούνα 1, Καλαµαριά, Έδρα UNESCO Α.Π.Θ. Εκπαίδευση στα δικαιώµατα του ανθρώπου, , , ΑΠΘ /Τµ. Ψυχολογίας, Τ.Θ: 48, Θεσσαλονίκη default.asp Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο Θεσσαλονίκης Κοινωνική Αλληλεγγύη», Φιλίππου & Σιατίστης 12, τηλ.: , φαξ: , Μονογονεική Οικογένεια, ΝΟΠΕΠΚ, Παιδιά εν ράσει, Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Α ιαµέρισµα ήµου Θεσσαλονίκης, a , , Παύλου Μελά 40, Θεσσαλονίκη Πανελλήνιος Εκπολιτιστικός Μορφωτικός ηµιουργηκός Σύλλογος Απόρων και Άστέγων Ελληνίδων Αθίγγανων Ροµ, Κύπρου 6, ενδροπόταµος, τηλ.: , φαξ: , Σύλλογος Αλβανίδων Γυναικών «Μητέρα Τερέζα» Σύλλογος Μεταναστριών Βορείου Ελλάδας Σύλλογος Συνδρόµου Down Ελλάδος, Σύµπραξη κατά της Oµοφυλοφοβίας, Φιλίππου 51 /1ος όρ., , Σώµα Ελλήνων Προσκόπων, GAPSS "Greek Association for Political Science Students,

23 PRAKSIS (Προγράµµατα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας) Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης Αρκαδιουπόλεως 1 & Αγ. ηµητρίου, τκ 54632, τηλ , φαξ ,

24 Αθήνα: Ανθρωπιστικό κίνηµα, Ανοιχτοί Ορίζοντες, τηλ.: , Β/ΘΜΙΑ /ΝΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Ν. ΗΛΙΑΣ, τηλ.: , ιεθνής Αµνηστία-Τοµέας Προσφύγων, ίκτυο Νοµαδικής Αρχιτεκτονικής, τηλ.: , Εθνική Επιτροπή ικαιωµάτων του Ανθρώπου, τηλ.: , Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισµού anthropos.gr, τηλ.: , Ελληνικό Συµβούλιο για τους Πρόσφυγες, Σολωµού 25, 10682, Αθήνα, τηλ , fax: Ελληνοαλβανικός Σύλλογος Φιλίας Σωκράτης», τηλ.: , Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, τηλ.: Κατασκηνώσεις Χαρούµενα Παιδιά-χαρούµενα Νιάτα, τηλ.: , Κέντρο "Αντιγόνη", τηλ.: , Κόσµο-Πολιτισµός, τηλ.: , Λεσβιακή Οµάδα Αθήνας, Μπαχάι Κοινότητα Ελλάδος, τηλ.: , ΟΣΜΩΣΗ-Κέντρο Τεχνών & ιαπολιτισµικής Αγωγής, τηλ.: , Πολίτες εν ράσει, τηλ.: , Σαπφίδες, Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, , Σύνδεσµος Αντιρρησιών Συνείδησης, ACT UP, thl.q , Athens Pride,

25 ENAR-GREECE, τηλ.: , Fair Trade Hellas, τηλ.: , Gay Hellas, Gayworld, SCI Hellas, τηλ.: , SOS Ρατσισµός, τηλ.: , Σηµείωση: Πολλές µη κυβερνητικές οργανώσεις είναι καταχωρηµένες στην ιστοσελίδα (Η επιµέλεια των κειµένων έγινε από τον Ν. Χατζητρύφωνα, ενώ η συγγραφή τους έγινε σε συνεργασία µε τις οργανώσεις που συµµετέχουν στην καµπάνια)

26 Καµπάνια του Συµβουλίου της Ευρώπης ΟΛΟΙ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ Πρόκειται για µια προσπάθεια µε πολλαπλές δράσεις για έναν ολόκληρο χρόνο µε στόχο να καταπολεµηθεί ο ρατσισµός, η ξενοφοβία και η µισαλλοδοξία. Η καµπάνια θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει τον κόσµο για θέµατα όπως διαφορετικότητα, ανθρώπινα δικαιώµατα και συµµετοχή στα κοινά. Απευθύνεται κυρίως στις ηλικίες 12-28, αλλά ουσιαστικά οι δράσεις που θα πραγµατοποιηθούν ελπίζουµε να αγγίξουν ένα πλατύ κοµµάτι της κοινωνίας µας. Ο στόχος είναι να ενηµερώσουµε τον κόσµο για την διαφορετικότητα και να ξεκινήσουµε να αλλάζουµε τον κόσµο, αλλάζοντας πρώτα τους εαυτούς µας. Στην καµπάνια µπορεί να συµµετάσχει οποιοσδήποτε φορέας ο οποίος πραγµατοποιεί δράσεις που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώµατα και προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους να συνειδητοποιήσουν την διαφορετικότητα και την πολυχρωµία που υπάρχει γύρω µας. Παράλληλος στόχος είναι να δραστηριοποιηθεί το πιο δυναµικό κοµµάτι της κοινωνίας, οι νέοι, και να αυξήσουν τη συµµετοχή τους στα κοινά, υλοποιώντας δράσεις που σχετίζονται µε την καταπολέµηση του ρατσισµού και την ξενοφοβία. Οι ιδέες για δράσεις είναι ανεξάντλητες, όπως δυναµικά έχει αποδείξει και η ανθίζουσα «Κοινωνία των Πολιτών» τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1948 ΠΡΟΟΙΜΙΟ Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί η περιγραφή του δείγµατος και κατόπιν αναλύονται τα αποτελέσµατα για κάθε κατηγορία ανηλίκων και ενηλίκων χωριστά.

Ακολουθεί η περιγραφή του δείγµατος και κατόπιν αναλύονται τα αποτελέσµατα για κάθε κατηγορία ανηλίκων και ενηλίκων χωριστά. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Γενικό Λύκειο Βαλτινού Τρικάλων ως εµπλεκόµενο σχολείο στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα Comenius Regio, που υλοποιείται µεταξύ φορέων και οργανισµών των Τρικάλων (Ελλάδα) και του

Διαβάστε περισσότερα

Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΠΡΟΟΙΜΙΟ Άρθρο 1.- Άρθρο 2.-

Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΠΡΟΟΙΜΙΟ Άρθρο 1.- Άρθρο 2.- Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Υιοθετήθηκε με την από 10.12.1948 υπ αριθμ. 217 Α(ΙΙΙ) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Κείμενο: UN Document A/810, p. 71 (1948) ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η διαφορετικότητα είναι μια σύνθετη έννοια, η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την έννοια της ποικιλομορφίας.

Η διαφορετικότητα είναι μια σύνθετη έννοια, η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την έννοια της ποικιλομορφίας. Diversity Διαφορετικότητα Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου καθώς και η έμπρακτή αποδοχή της, συμβάλει στην δημιουργία κοινωνιών οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδέες ισότητας, αλληλοσεβασμού και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Αναστασοπούλου Γιώτα Λεπιδά Αναστασία Γούργου Εριφύλη Μαυροπούλου Μαρία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο εθελοντισμός σήμερα αποτελείται από έναν κόσμο ολόκληρο,

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201. Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας

Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201. Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201 www.praksis.gr info@praksis.gr Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας Η εμπειρία μας Η PRAKSIS είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 3 η Ομάδα. Συγγραφική Ομάδα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 3 η Ομάδα. Συγγραφική Ομάδα ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ 3 η Ομάδα Συγγραφική Ομάδα Λάμπος Δημήτρης, Μπαμπάτσικος Άρης, Νικολουτσόπουλος Διονύσης, Παναγιωτοπούλου Ιόλη, Παπαδημητρίου Αλέξανδρος, Παπαδημήτρης Δημήτρης 1. γωγή 2. Ορισμός του Ρατσισμού

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους,

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους, Mάρτιος 2013 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ορισμός και είδη Ρατσισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

Ποια δικαιώματα προκηρύσσονται στην Οικουμενική Διακήρυξη

Ποια δικαιώματα προκηρύσσονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Σελίδα 1 Ενεργοί Δεσμοί (links) Τοποθετήστε τον κέρσορα σε οποιαδήποτε λέξη των δικαιωμάτων (με γαλάζιο χρώμα) που προκηρύσσονται και πιέστε το πλήκτρο του ποντικιού. Αμέσως θα μεταβείτε στο πλήρες κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Τη ιακήρυξη και το Πρόγραµµα ράσης της Κοπεγχάγης που υιοθετήθηκε στην

Τη ιακήρυξη και το Πρόγραµµα ράσης της Κοπεγχάγης που υιοθετήθηκε στην ιακήρυξη των Αρχών για την Ανοχή * Προοίµιο Έχοντας κατά νου πως ο Χάρτης των Ηνωµένων Εθνών αναφέρει ότι «εµείς οι λαοί των Ηνωµένων Εθνών, αποφασισµένοι να σώσουµε τις ερχόµενες γενεές από τη µάστιγα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ Πρόταση λέγεται μια τέλεια, αλλά απλή κουβεντούλα με την οποία εκφράζουμε σύντομα, προφορικά ή γραπτά, μια μόνο σκέψη μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ Πρόταση λέγεται μια τέλεια, αλλά απλή κουβεντούλα με την οποία εκφράζουμε σύντομα, προφορικά ή γραπτά, μια μόνο σκέψη μας. ΠΡΟΤΑΣΗ Πρόταση λέγεται μια τέλεια, αλλά απλή κουβεντούλα με την οποία εκφράζουμε σύντομα, προφορικά ή γραπτά, μια μόνο σκέψη μας. Η πρότα πρέπει να εκφράζει μια τέλεια σκέψη, για να είναι σωστή. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μάθημα : «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του 2 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με την καθοδήγηση της

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά δικαιώµατα που ισχύουν για µετανάστες σε αντικανονική κατάσταση

Βασικά δικαιώµατα που ισχύουν για µετανάστες σε αντικανονική κατάσταση Βασικά δικαιώµατα που ισχύουν για µετανάστες σε αντικανονική κατάσταση Έγγραφο θέσης της Κάριτας Ευρώπης (ΚΕ) για τα δικαιώµατα των µεταναστών σε αντικανονική κατάσταση Εισαγωγή Η Κάριτας Ευρώπης (ΚΕ)

Διαβάστε περισσότερα

Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου

Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου Σχέδιο Μαθήµατος Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου Σκοπιµότητα Πρόσφυγας δεν είναι απλώς κάθε ξένος που ζητά να µείνει στη χώρα µας, αλλά ένας από τους πιο ευάλωτους,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Νομοθεσία απασχόλησης για θέματα αναπηρίας Η εργασία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου των ανθρώπων με αναπηρία όπως αυτό ορίζεται και προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) ***

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) *** «...Η γλωσσομάθεια στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Τα άτομα με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικότεροι στις σπουδές τους, αφού μπορούν ψάχνοντας σε ξένες βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PRAKSIS

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PRAKSIS ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PRAKSIS Η PRAKSIS, είναι μία νέα ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με τη μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου Κύριος στόχος η δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3 Δεκεμβρίου 2014 Ας παραδειγματιστούμε από έναν κινέζικο μύθο: «Μια γριά κάθε πρωί κουβαλούσε νερό στο σπίτι της από το κοντινό πηγάδι με δύο δοχεία δεμένα στις δύο

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Ναρκωτικά Ναρκωτικά-Εξάρτηση Ο όρος ναρκωτικά χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόµως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες Δικαιώματα - Υποχρεώσεις

Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες Δικαιώματα - Υποχρεώσεις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες Δικαιώματα - Υποχρεώσεις ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δράση 4: Καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα των φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων στην υγεία, την παιδεία και την εργασία.

Διαβάστε περισσότερα

www.emfasisfoundation.org

www.emfasisfoundation.org www.emfasisfoundation.org Emfasis Foundation 2 Περιεχόμενα Emfasis σελ. 4 Ο σκοπός μας σελ. 4 Κοινωνική Εργασία Δρόμου (Social Street Work) σελ. 5-6 Τι είναι αυτό που μας ορίζει σελ. 6-7 Οι ομάδες μας

Διαβάστε περισσότερα

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το Η δηµιουργία του παρόντος υλικού έγινε στο πλαίσιο της ενέργειας 2.4.3 κατηγορία πράξεων γ του ΕΠΕΑΕΚ 2 µε τίτλο: «Προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. 8.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. 8.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 8.1 Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό της έρευνάς µας θα ασχοληθούµε µε το συνεχώς αυξανόµενο πρόβληµα της µετανάστευσης. Η παράνοµη µετανάστευση αποτελεί µία ακόµη

Διαβάστε περισσότερα

Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις στο σχολείο

Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις στο σχολείο πρόγραμμα Ίρις καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις στο σχολείο Όλοι έχουν δικαιώματα Είμαστε όλοι μοναδικοί

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1. Ταυτότητα, Παιδική Ηλικία, Ελευθερία Έκφρασης. Άρθρο 1 : Ορισμός του Παιδιού Άρθρο 7 : Όνομα και εθνικότητα Άρθρο 8 : Κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Η Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

Περίληψη. Η Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής: Περίληψη Η Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής: Το προοίμιο της Σύμβασης Υπενθυμίζει τις Βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τις σχετικές με τα ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

«Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας»

«Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας» «Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας» Mαρίνα Οικονόµου-Λαλιώτη Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Επιστηµονικά Υπεύθυνη του Προγράµµατος «αντι-στίγµα» ΕΠΙΨΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/

Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ Εκπαίδευση Νηπίων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή και Αναπηρία στο νηπιαγωγείο Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Νο 85 (XLIX) Διεθνής Προστασία των Προσφύγων *

Νο 85 (XLIX) Διεθνής Προστασία των Προσφύγων * Νο 85 (XLIX) Διεθνής Προστασία των Προσφύγων * Η Εκτελεστική Επιτροπή, Η κατάσταση προστασίας των προσφύγων α) Καλωσορίζει τα κράτη που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος υπό έμφαση για τη σχολική χρονιά 2015-2016

Στόχος υπό έμφαση για τη σχολική χρονιά 2015-2016 Στόχος υπό έμφαση για τη σχολική χρονιά 2015-2016 «Ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων Β! Γυμνασίου

Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων Β! Γυμνασίου Σχεδιαγράμματα Εκθέσεων Β! Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Φιλία Προϋποθέσεις ορθής φιλίας: Σεβασμός στην προσωπικότητα του άλλου. Ειλικρίνεια και τιμιότητα. Κατανόηση προβλημάτων. Αλληλοβοήθεια. Κοινά ενδιαφέροντα.

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελειώδεις Αρχές Θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. για την προστασία των Προσφύγων.

Θεμελειώδεις Αρχές Θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. για την προστασία των Προσφύγων. ΘεμελειώδειςΑρχές ΘέσειςτηςΕκκλησίαςτηςΕλλάδος γιατηνπροστασίατωνπροσφύγων. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στον ξένο. Άλλωστε και ο Ιδρυτής Της, ο Κύριος Ημων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Αλεξανδρούπολη 24.2.2014 Προς -Δήμαρχο Αλεξανδρούπολη κ. Ευάγγελο Λαμπάκη -Προϊσταμένη Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Αθανασίου Γεωργία Μόσχος Παύλος Τσορδιά Ειρήνη Γεωργία Τσορδιάς Δημήτρης Πάτρα,12 Δεκεμβρίου 2012 2 Ευχαριστίες : Ευχαριστούµε πολύ την επιβλέπουσα καθηγήτρια αυτής της εργασίας,

Διαβάστε περισσότερα

Η καμπάνια του ΟΗΕ HeforShe - Ένα κίνημα αλληλεγγύης ανδρών και γυναικών για την ισότητα των φύλων

Η καμπάνια του ΟΗΕ HeforShe - Ένα κίνημα αλληλεγγύης ανδρών και γυναικών για την ισότητα των φύλων Η καμπάνια του ΟΗΕ HeforShe - Ένα κίνημα αλληλεγγύης ανδρών και γυναικών για την ισότητα των φύλων Μελίνα Δασκαλάκη, Δικηγόρος, Δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων. Καλημέρα σας, Καλοσωρίζω όλους και

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Υποέργο 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους!

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Πόσο καλά ξέρεις τα δικαιώματά σου; Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Στις 20 Νοεμβρίου 2015 η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού γίνεται 26 χρονών. Πόσο την χρησιμοποιούμε για να διεκδικούμε

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων

Δικαιώματα των Θυμάτων. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Δικαιώματα των Θυμάτων Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων παραβιάζει τα δικαιώματα και επηρεάζει τις ζωές αμέτρητων ανθρώπων τόσο στην Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 1 ο - Άρθρο 3 o

Τεύχος 1 ο - Άρθρο 3 o Τεύχος 1 ο - Άρθρο 3 o ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Συγγραφέας: Τζουβάρα Σοφία* Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. * Reviewer. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και ελευθερίες που δικαιούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ Κεφάλαιο 2: Ατομικά & Κοινωνικά Δικαιώματα Περιεχόμενα 1. Δικαιώματα & υποχρεώσεις 2. Άσκηση & κατάχρηση δικαιώματος 3. Τα ατομικά δικαιώματα 4. Τα πολιτικά δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

ηµόσια Θέση του ENOC για τα «Παιδιά που µετακινούνται» Τα παιδιά που µετακινούνται θα πρέπει να αντιµετωπίζονται πρώτα από όλα ως παιδιά

ηµόσια Θέση του ENOC για τα «Παιδιά που µετακινούνται» Τα παιδιά που µετακινούνται θα πρέπει να αντιµετωπίζονται πρώτα από όλα ως παιδιά ηµόσια Θέση του ENOC για τα «Παιδιά που µετακινούνται» Τα παιδιά που µετακινούνται θα πρέπει να αντιµετωπίζονται πρώτα από όλα ως παιδιά Υιοθετήθηκε στο 17 ο Ετήσιο Συνέδριο του ENOC στις 27.9.2013 στις

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Διακήρυξη. των Δικαιωμάτων. και Ευθυνών. των Εθελοντών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ Διακήρυξη των Δικαιωμάτων και Ευθυνών των Εθελοντών Συμμετέχω Διαμορφώνω Συμμετέχω Έχω ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ Ανακοίνωση προς τα Μέλη Θέµα: Πρόγραµµα της ελληνικής προεδρίας - Πρώτο εξάµηνο 2003 Επισυνάπτεται το πρόγραµµα δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στη χώρα μας και

Διαβάστε περισσότερα

Καταπολέμηση της Εμπορίας Γυναικών με σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εραγσία: STOP trafficking for domestic work

Καταπολέμηση της Εμπορίας Γυναικών με σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εραγσία: STOP trafficking for domestic work Καταπολέμηση της Εμπορίας Γυναικών με σκοπό την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Οικιακή Εραγσία: STOP trafficking for domestic work Με τη στήριξη Prevention of and fight against Crime (ISEC) Programme of the

Διαβάστε περισσότερα

Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση

Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση Οι στάσεις των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Μετανάστευση Μεταβολές 2008-2009 Ιούνιος 2009 PI0960/ Διάγραμμα 1 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ *Η έρευνα του 2008 δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση του ECONOMIST, Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Φύλο (sex) Σεξουαλικότητα (sexuality) Σεξουαλική υγεία (sexual health) Κοινωνική ταυτότητα (γένος) (gender) Κοινωνική ταυτότητα φύλου (gender identity) Σεξουαλικός προσανατολισµός

Διαβάστε περισσότερα

Αναπηρία Η Συνθήκη του Άµστερνταµ εξουσιοδοτεί την ΕΕ να λάβει µέτρα κατά των διακρίσεων για λόγους αναπηρίας.

Αναπηρία Η Συνθήκη του Άµστερνταµ εξουσιοδοτεί την ΕΕ να λάβει µέτρα κατά των διακρίσεων για λόγους αναπηρίας. Γλωσσάριο Το γλωσσάριο σας προσφέρει ορισµούς βασικών όρων που σχετίζονται µε θέµατα διακρίσεων και διαφορετικότητας στην ΕΕ. Α Άµεση διάκριση Άµεση διάκριση συντρέχει όταν ένα πρόσωπο υφίσταται λιγότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : 8-9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 ΘΕΜΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : 8-9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 ΘΕΜΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ : 8-9 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 ΘΕΜΑ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Σκοπός του σεμιναρίου που διεξήχθη στο κεντρικό κτίριο του Ε.Κ.Κ.Α., στις 8-9 Ιουλίου, ώρες 17:00-20:00, ήταν η πληροφόρηση

Διαβάστε περισσότερα

Ίσες Ευκαιρίες. 1.1 Η Bloomsbury International υπάρχει για να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει τους ανθρώπους της, στη πλήρη δυναμικοτητά τους.

Ίσες Ευκαιρίες. 1.1 Η Bloomsbury International υπάρχει για να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει τους ανθρώπους της, στη πλήρη δυναμικοτητά τους. Ίσες Ευκαιρίες Διαδικασία: 1. Βεβαιωθείτε ότι η δήλωση της πολιτικής μας ίσων ευκαιριών περιλαμβάνεται στη σύμβαση εργασίας και στα εγχειρίδια των καθηγητων και του προσωπικού. 2. Βεβαιωθείτε ότι ανά πάσα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΣΕΙΣ Ε Τ Η Σ Ι Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ 2013

ΡΑΣΕΙΣ Ε Τ Η Σ Ι Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ 2013 ΡΑΣΕΙΣ Ε Τ Η Σ Ι Ο Υ Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ο Σ 2013 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΡΑΣΗ ΕΡΓΑ Έργο 1.1.α/13: Πρόγραµµα προληπτικής ιατρικής και παροχής στοχευµένων υπηρεσιών πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας µέσω ενεργειών οµάδας

Διαβάστε περισσότερα

Το παράδειγµα του 132ου ηµοτικού της Γκράβας ήταν το σχολείο του µέλλοντος

Το παράδειγµα του 132ου ηµοτικού της Γκράβας ήταν το σχολείο του µέλλοντος ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΑΠΘ ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ 13.07.08 Το παράδειγµα του 132ου ηµοτικού της Γκράβας ήταν το σχολείο του µέλλοντος Η ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

Κλίμακα. Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου. Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Ρομά και εκπαίδευση ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΟΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2015 Κλίμακα Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Η ΚΛΙΜΑΚΑ είναι

Διαβάστε περισσότερα

(γλώσσα και σχολική αποτυχία γλώσσα και. συµπεριφοράς) ρ. Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας Σχολικός Σύµβουλος Π.Ε. 70

(γλώσσα και σχολική αποτυχία γλώσσα και. συµπεριφοράς) ρ. Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας Σχολικός Σύµβουλος Π.Ε. 70 Προβλήµατα διγλωσσίας ίγλωσση εκπαίδευση (γλώσσα και σχολική αποτυχία γλώσσα και µαθησιακές δυσκολίες προβλήµατα συµπεριφοράς) Σαλτερής Νίκος ρ. Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας Σχολικός Σύµβουλος Π.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής

AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής AQUA 2010 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης για τις Κλιµατικές Αλλαγές και τη Φτώχεια ήµητρα Ντιρογιάννη Υπεύθυνη Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης H ActionAid είναι ένας διεθνής αναπτυξιακός οργανισµός

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ. 2. Δομή μονάδες 15. 3 Έκφραση μονάδες 15. 4. Ορθογραφία μονάδες 5. 5. (Β 1) μονάδες 10. 6.

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ. 2. Δομή μονάδες 15. 3 Έκφραση μονάδες 15. 4. Ορθογραφία μονάδες 5. 5. (Β 1) μονάδες 10. 6. ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ ΣΗΜΕΙΑ 1. Περιεχόμενο ΜΟΝΑΔΕΣ μονάδες 15 2. Δομή μονάδες 15 3 Έκφραση μονάδες 15 4. Ορθογραφία μονάδες 5 ΜΕΡΟΣ Β : ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ 5. (Β 1) μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης»

«Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» «Η απασχόληση Ψυχολόγων και Παιδαγωγών στις δράσεις της Ιατρικής Παρέμβασης» ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η Ιατρική Παρέμβαση (Medical Intervention -Med.In) είναι μια Ελληνική ιατρική οργάνωση αρωγής με δράσεις εντός

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Declaration on freedom of political debate in the media Greek version* ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ιακήρυξη για την Ελευθερία του Πολιτικού ιαλόγου στα Μέσα (Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗ = ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ 27 Φεβρουαρίου, 2014 Παναγιώτα Χριστοδούλου Κοινωνική Λειτουργός ΜΑ, Υπ. Διδάκτορας Ορισμός Εμπορίας Προσώπων Σύμφωνα με τον περί Καταπολέμησης της Εμπορίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΗΣΥΓΧΡΟΝΗΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝΕΛΛΑ Α! ΗΒΙΑΚΑΙΗΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

ΗΣΥΓΧΡΟΝΗΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝΕΛΛΑ Α! ΗΒΙΑΚΑΙΗΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΗΣΥΓΧΡΟΝΗΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝΕΛΛΑ Α! ΗΒΙΑΚΑΙΗΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝ ΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 24-01-2013 8ο ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ Σαν οµάδα ευχαριστούµε θερµά την

Διαβάστε περισσότερα

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες

Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Στάσεις και αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους μετανάστες Θεωρητικό πλαίσιο και ανάλυση αποτελεσμάτων της πανελλαδικής ποσοτικής έρευνας VPRC Φεβρουάριος 2007 13106 / Διάγραμμα 1 Γενικοί

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για

Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για Κυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας για την «Οικογένεια στην κρίση», για ένα τόσο εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αγγίζει και αφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο : ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - 1.1, 1.2. «Διαδικασία ένταξης και ενσωμάτωσης του ατόμου σε ένα κοινωνικό σύνολο, μέσω

Διαβάστε περισσότερα

και ρατσιστές και εθνικιστές;

και ρατσιστές και εθνικιστές; και ρατσιστές και εθνικιστές; 1 Και ρατσιστές και εθνικιστές; Πως αντιµετωπίζουµε οι Έλληνες τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και των φυλών; Θα προτιµούσαµε να µην δεχόταν η Ελλάδα οικονοµικούς µετανάστες;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 1 ο Μάθημα Προγραμματισμένα μαθήματα 2/10, 9/10, 16/10, 23/10, 30/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12,

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις

Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις «Βία κατά των γυναικών: Ένα πρόβλημα, πολλές όψεις» Συνέδριο ΓΓΙΦ - ΥΠΕΣ Αθήνα 25/11/2014 Βία κατά των γυναικών: Ένα διαχρονικό πρόβλημα, πολλές όψεις Θεοδώρα Κατσιβαρδάκου Προϊστάμενη Διεύθυνσης Υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Νιάκα Ευγενία Σχολική Σύμβουλος ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ Η ανατροφή των παιδιών, οι αξίες, τα κίνητρα που δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Άτομα με Νοητική Αναπηρία: αποκλεισμός και αντιμετώπιση από την ευρύτερη κοινότητα. Ελένη Δημητρίου

Άτομα με Νοητική Αναπηρία: αποκλεισμός και αντιμετώπιση από την ευρύτερη κοινότητα. Ελένη Δημητρίου Άτομα με Νοητική Αναπηρία: αποκλεισμός και αντιμετώπιση από την ευρύτερη κοινότητα Ελένη Δημητρίου Άτομα με Νοητική Αναπηρία: ποιοι είναι Αναπηρία: οποιαδήποτε μορφή ανεπάρκειας ή μειονεξίας η οποία προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ»

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» για την «Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» Θέματα Συνάντησης Σύντομη παρουσίαση των φορέων της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κων/νος Καλέμης, Άννα Κωσταρέλου, Μαρία Αγγελική Καλέμη Εισαγωγή H σύγχρονη τάση που επικρατεί

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλεί όλες τις γυναίκες της λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας

Ιανουαριος 2015. Κωνσταντίνα Μοσχοτά. Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ιανουαριος 2015 Κωνσταντίνα Μοσχοτά Αντιπρόεδρος Καταφυγίου Γυναίκας Ανεξάρτητη, µη κυβερνητική, µη κερδοσκοπική οργάνωση. Όραµά µας η καταπολέµηση κάθε µορφής κακοποίησης εις βάρος των γυναικών. Λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ Ο ρόλος της Δια βίου Μάθησης στην καταπολέμηση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Τοζήτηματωνκοινωνικώνανισοτήτωνστηνεκπαίδευσηαποτελείένα

Διαβάστε περισσότερα

2.5. ΗΘΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

2.5. ΗΘΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ 2.5. ΗΘΙΚΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ [94] ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ υλικές-οικονομικές πολιτικές πνευματικές ηθικές κοινωνικές αισθητικές θρησκευτικές ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οικογενειακή Αγωγή Ι Σχολική Χρονιά: 2007 2008 Καθηγήτρια Οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ & ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΑ 1438 / Διάγραμμα 1 ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Κάποιες φορές ακούμε να γίνεται συζήτηση για τα άτομα με αναπηρία. Το τελευταίο διάστημα,

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή διερεύνησης της κατάστασης των μεταναστών «χωρίς έγγραφα» που εισέρχονται στην Ελλάδα

Αποστολή διερεύνησης της κατάστασης των μεταναστών «χωρίς έγγραφα» που εισέρχονται στην Ελλάδα Αποστολή διερεύνησης της κατάστασης των μεταναστών «χωρίς έγγραφα» που εισέρχονται στην Ελλάδα Γιατροί Χωρίς Σύνορα- Ελληνικό Τμήμα, 20 Μαΐου 2008 Εισαγωγή Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας

Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας Βία + Εκφοβισμός στο σχολείο συζήτηση με αφορμή την ημέρα αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας 6 Μαρτίου 2013 Τελευταίο Θρανίο Καθηγητές Εν Δράσει Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία ΟΜΟΦΟΒΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ιταλίας

Εφαρμογές Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ιταλίας Εφαρμογές Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ιταλίας ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Κωνσταντίνος Αργυρός, Δημοτικός Σύμβουλος Rivalta Τορίνο, Ιταλία Ελευθέριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.)

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Ημερομηνία:.. Σχολείο:. Τάξη:. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (για τους μαθητές Γυμνασίων, ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ, Καλλιτεχνικών, Μουσικών, Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων.) Πρόλογος Αγαπητέ/ή μαθητή/τρια, Το ερωτηματολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Διακήρυξη της IFLA για την Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη

Η Διακήρυξη της IFLA για την Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη Η Διακήρυξη της IFLA για την Πολυπολιτισμική Βιβλιοθήκη Η πολυπολιτισµική βιβλιοθήκη - µια πύλη σε µία πολιτιστικά ποικιλόµορφη κοινωνία ανοιχτή στο διάλογο Translation in Greek: Antonia Arahova Librarian

Διαβάστε περισσότερα

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι γνωστό ότι, παραδοσιακά, όπως άλλα εκπαιδευτικά συστήματα έτσι και το ελληνικό στόχευαν στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της εθνοπολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό κρίνεται θετικό, στο βαθμό που

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» Σίμος Δανιηλίδης Δήμαρχος Συκεών, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στη 4 η Γενική Συνέλευση αποδήμων Αιρετών της Αυτοδιοίκησης. Γνωρίζετε

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή ατοµικής περίπτωσης µεσήλικης γυναίκας µε Aποφευκτική ιαταραχή Προσωπικότητας και Αγοραφοβία 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας 14 17 Μαϊου 2009, Βόλος, Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας Χ. Βαρβέρη-Γ.

Διαβάστε περισσότερα

2. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζουν

2. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζουν Δραστηριότητες και υποστηρικτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό Παίζω και γνωρίζω τα δικαιώματά μου 2. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να ζουν σε έναν ειρηνικό κόσμο. Ζωγράφισε με τη φαντασία σου την ειρήνη.

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη των Ηνωµένων Εθνών για τα Δικαιώµατα των Αυτοχθόνων Λαών

Διακήρυξη των Ηνωµένων Εθνών για τα Δικαιώµατα των Αυτοχθόνων Λαών Διακήρυξη των Ηνωµένων Εθνών για τα Δικαιώµατα των Αυτοχθόνων Λαών Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση µε το Ψήφισµα 61/295 της 13ης Σεπτεµβρίου 2007 Η Γενική Συνέλευση Καθοδηγούµενη από τους σκοπούς και

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Αναπτύσσομαι 1 Προσωπική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Προσωπική Βελτίωση Αναπτύσσομαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Περιεχόμενα 1. Γιατί είναι απαραίτητη η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ Βρυξελλες, 12-13 ιουνιου 2008 Slovensko predsedstvo EU 2008 Slovenian Presidency

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία

Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία Δικαιώματα & Υπηρεσίες για τα Άτομα με Νοητική Αναπηρία Ελένη Δημητρίου Ψυχολόγος Λειτουργός Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία Επιτροπή Προστασίας

Διαβάστε περισσότερα