κατά των αρνητικών διακρίσεων του ρατσισµού της ξενοφοβίας της µισαλλοδοξίας της µη ανοχής της µη αποδοχής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "κατά των αρνητικών διακρίσεων του ρατσισµού της ξενοφοβίας της µισαλλοδοξίας της µη ανοχής της µη αποδοχής"

Transcript

1 Αλφα βητάρι κατά των αρνητικών διακρίσεων του ρατσισµού της ξενοφοβίας της µισαλλοδοξίας της µη ανοχής της µη αποδοχής Συντονιστική Επιτροπή της καµπάνιας του Συµβουλίου της Ευρώπης Εθνικό Συµβούλιο Νεολαίας 2007

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ; Ρατσισµός είναι η πεποίθηση η οποία θεωρεί ότι υπάρχει µια έµφυτη βιολογική διαφοροποίηση ανάµεσα στους ανθρώπους, η οποία προσδιορίζει συλλογικά ή ατοµικά τα επιτεύγµατα και τις επιτυχίες ενός ατόµου ή µιας οµάδας. Ρατσισµός (ράτσα=φυλή) κατά κυριολεξία, σηµαίνει διάκριση σε βάρος ατόµων, κοινωνικών οµάδων ή κατηγοριών ατόµων, που προσδιορίζονται µε βάση τα φυλετικά χαρακτηριστικά. Στην καθηµερινότητα µας, ο όρος (κοινωνικός) ρατσισµός χρησιµοποιείται µε µια ευρύτερη έννοια υποδηλώνοντας κάθε είδους δυσµενείς διακρίσεις. - Ρατσιστές ήταν οι λευκοί δουλοκτήτες που εξανάγκαζαν σε δουλεία µαύρους /-ες και έγχρωµους /-ες, αποκοµίζοντας τεράστια οφέλη. - Ρατσιστές ήταν οι ναζιστές στρατοκράτορες που έστειλαν σε στρατόπεδα εργασίας συγκέντρωσης πολίτες διαφόρων φυλών εκτός από τη δική τους (τσιγγάνους, εβραίους), και κατέλαβαν ξένες χώρες, επειδή δήθεν αυτοί ήταν γενετικά κατώτεροι (!), και βέβαια τους αποµυζούσαν οικονοµικά. - Ρατσιστές ήταν οι λευκοί αποικιοκράτες στη Νότια Αφρική που εκµεταλλεύονταν τους ιθαγενείς, ζώντας οι ίδιοι υπέρµετρα πλούσια. - Ρατσιστές είναι εκείνοι συµπολίτες µας που πληρώνουν σε αλλοδαπούς µικρό µεροκάµατο, τους αρνούνται κατοικία, τους υποτιµούν στην καθηµερινή ζωή, σπρώχνοντάς τους στην εξαθλίωση, αλλά κερδίζοντας οι ίδιοι.

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ; Ο Κοινωνικός Αποκλεισµός συσχετίζεται µε την έµµεση ή άµεση αποξένωση ή αποστέρηση ορισµένων προσώπων ή οµάδων από πολιτικά και κοινωνικά δικαιώµατα, αιτήµατα και ευκαιρίες. Συνήθως συνδέεται µε την κοινωνική, οικονοµική, µορφωτική και κοινωνική λειτουργία των προσώπων, ή γενικά µε τη διαφοροποίησής τους από τα πρότυπα της κυρίαρχης ιδεολογίας. Η έννοια του Κοινωνικού Αποκλεισµού αναφέρεται στις γενικότερες συνθήκες κάτω από τις οποίες δηµιουργείται διαχωρισµός των οµάδων, ενώ παράλληλα η έννοια της Ένταξης σε µια αποδεκτή κοινωνική ταυτότητα προτείνει έµµεσα τρόπους συλλογικής αντιµετώπισης του διαφορετικού. Ο Κοινωνικός Αποκλεισµός εφαρµόζεται σε πολίτες οι οποίοι: - κατάγονται από άλλη χώρα, πιστεύουν σε άλλη θρησκεία ή δεν πιστεύουν σε καµία θρησκεία (άθεοι, αγνωστικιστές), µιλάνε άλλη γλώσσα ή άλλη διάλεκτο, έχουν άλλο φύλλο, ερωτεύονται άτοµα του ίδιου φύλου, έχουν άλλα ήθη και έθιµα, έχουν αναπηρία κινητική, αισθητηριακή ή νοητική. Αυτοί που ασκούν τον κοινωνικό αποκλεισµό ή τον ανέχονται, πιθανόν στοχεύουν συνειδητά ή υποσυνείδητα στο να αποκτήσουν µε αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι ως προσωπικότητες περισσότερη αξία (από ό,τι αντικειµενικά έχουν), ή στοχεύουν σε οικονοµικά και κοινωνικά οφέλη (βελτιώνοντας τη δυνατότητά τους να παρέχουν µειωµένο µισθό, να καθοδηγούν ιδεολογικά και πολιτικά, να εξουσιάζουν, κ.ά).

4 από την ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΟΗΕ, ) Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας που είναι σύµφυτη σε όλα τα µέλη της ανθρώπινης οικογένειας... αποτελεί το θεµέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσµο. Επειδή η παραγνώριση και η περιφρόνηση των δικαιωµάτων του ανθρώπου οδήγησαν σε πράξεις βαρβαρότητας που εξεγείρουν την ανθρώπινη συνείδηση, και η προοπτική ενός κόσµου όπου οι άνθρωποι θα είναι ελεύθεροι να µιλούν και να πιστεύουν, λυτρωµένοι από τον τρόµο και την αθλιότητα, έχει διακηρυχτεί ως η πιο υψηλή επιδίωξη του ανθρώπου. Επειδή έχει ουσιαστική σηµασία να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη φιλικώ σχέσεων ανάµεσα στα έθνη, η Γενική Συνέλευση διακηρύσσει: Άρθρο 1ο: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώµατα... Άρθρο 2ο: Κάθε άνθρωπος δικαιούται να επικαλείται όλα τα δικαιώµατα και όλες τις ελευθερίες που προκηρύσσει η παρούσα ιακήρυξη, χωρίς καµία απολύτως διάκριση, ειδικότερα ως προς τη φυλή, το χρώµα, το φύλο, τη γλώσσα, τις θρησκείες, τις πολιτικές ή οποιεσδήποτε άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική καταγωγή, την περιουσία, τη γέννηση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση...

5 ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΚΡΙΣΗΣ: Οι αρνητικές διακρίσεις είναι γενικευµένες αρνητικές στάσεις απέναντι σε άτοµα ή κοινωνικές οµάδες και έχουν εφαρµογή στην καθηµερινή µας ζωή και συνύπαρξη. Τέτοιες διακρίσεις είναι π.χ.: - Να πληρώνεις µειωµένο µεροκάµατο στους αλλοδαπούς. - Να µην παρέχεις µόρφωση σε παιδιά και στη µητρική τους γλώσσα. - Να µην παρέχεις ενηµέρωση στη µητρική γλώσσα των κατοίκων της χώρας. - Να µη θεωρείς ισότιµους τους έλληνες που ήρθαν από τον Πόντο (παλαιότερα από την Τουρκία, σήµερα από την πρώην Σοβιετική Ένωση) ή την Αλβανία. - Να µην παρέχεις επαρκείς υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας στους µη ασφαλισµένους και σε µετανάστες/-τριες ή αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες που δεν εντάσσονται στους περιορισµούς της µεταναστευτικής πολιτικής. - Να χλευάζεις και να υποτιµάς τους αµφιφυλόφιλους -οµοφυλόφιλους /-ες. - Να φέρεσαι υποτιµητικά στους φτωχούς (πελάτες σου, γείτονες, κλπ). - Να εµποδίζεις αλλόθρησκους να έχουν αξιοπρεπείς χώρους λατρείας. - Να ζητάς υψηλό ενοίκιο από µετανάστες και αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες. - Να εµποδίζεις τους ψυχικά ασθενείς να ενταχθούν κοινωνικά και επαγγελµατικά. - Να υποτιµάς ανθρώπους από άλλες χώρες. - Να υποτιµάς τους µαθητές που αντιµετωπίζουν µαθησιακές δυσκολίες. - Να αρνείσαι να δώσεις εργασία σε αυτούς που έχουν κάνει αποτοξίνωση. - Να µην αναγνωρίζεις εθνικές ή θρησκευτικές µειονότητες. - Να προσβάλλεις τα ήθη και έθιµα όσων ανήκουν σε εθνικές ή φυλετικές µειονότητες. - Να µην αναγνωρίζεις την αντίρρηση της συνείδησης σε πολίτες που αρνούνται να εµπλακούν σε ένοπλες και βίαιες δράσεις. - Να νιώθεις απέχθεια για τους υπερήλικες. - Να υποτιµάς και να µην στηρίζεις τα παιδιά από µονογονεϊκές οικογένειες, ή τη µητέρα /πατέρα τους. - Να αδιαφορείς και να ανέχεσαι τα παραπάνω και οτιδήποτε άλλο ισχυρίζεσαι και πράττεις για να διαφοροποιείσαι.

6 ΑΝΑΠΗΡΟΙ Οι ανάπηροι έχουν µειωµένη ικανότητα σε διάφορους τοµείς της ζωής. Υπάρχει είτε από τη γέννηση είτε ως επίκτητη (π.χ. µετά από τροχαίο ατύχηµα, εγκεφαλικό επεισόδιο). Τα άτοµα µε αναπηρία έχουν µειωµένη ικανότητα σε έναν ή περισσότερους τοµείς της ζωής, σε κινητικές, νοητικές ή αισθητηριακές δραστηριότητες. Βέβαια, όλοι έχουµε σε κάποιον τοµέα µια έστω µικρή-ανικανότητα ή δυσκολία. Οι υπερήλικες, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά είναι επίσης οµάδες µε µειωµένη κινητικότητα ή αντίληψη. Πρέπει να έχουµε κατανόηση για τις αδυναµίες και τη διαφορετικότητα των άλλων. Όσοι/-ες έχουµε µια αναπηρία, θα πρέπει να αποδεχόµαστε τον εαυτό µας και να τον βελτιώνουµε. Ένδειξη ανθρωπισµού είναι: - Να µην εµποδίζουµε τη διάβαση των πεζών µε παράνοµο παρκάρισµα στα πεζοδρόµια και τις διαβάσεις, µε µη κατασκευή σκαλοπατιών χωρίς ύπαρξη ράµπας και ανελκυστήρα σε δηµόσιους και ιδιωτικούς χώρους. - Να προβλέπουµε σε εκδηλώσεις µετάφραση στη νοηµατική γλώσσα. - Να αποδεχόµαστε τις πιθανές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν τα άτοµα µε αναπηρία. - Να αποδεχόµαστε την σεξουαλικότητα των αναπήρων. - Να παρέχεται στους ανάπηρους ισότιµη εκπαίδευση, ένταξη στη σχολική ζωή, ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Οι ανάπηροι έχουν δικαίωµα στη ζωή, δεν ζητούν ελεηµοσύνη. Χρειάζονται σεβασµό και ίση µεταχείριση ως πολίτες µε δικαιώµατα και υποχρεώσεις, δεν χρειάζονται τον οίκτο µας.

7 ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΣΥΝΕΙ ΗΣΗΣ Είναι πρόσωπα που αρνούνται να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία, µη πιστεύοντας στον πόλεµο, στα όπλα και στους στρατούς. ιεκδικούν το δικαίωµα της άρνησης στράτευσης για λόγους συνείδησης που είναι κατοχυρωµένο στα διεθνή νοµικά κείµενα, και εργάζονται µε συνέπεια για την προώθηση της ειρήνης και του αντιµιλιταρισµού. Η ελληνική πολιτεία θα µπορούσε να κερδίσει πολλά από τους αντιρρησίες. Αντί γι αυτό, εφαρµόζει ακόµη και σήµερα εναντίον τους πολιτικές διακριτικής µεταχείρισης, µη αποφασίζοντας να εφαρµόσει το κοινοτικό κεκτηµένο που απαιτεί ίση αντιµετώπιση ανεξάρτητα από δόγµα, θρησκεία ή πεποιθήσεις. Πολλές φορές ο ΟΗΕ, το Συµβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και άλλοι διεθνείς θεσµικοί φορείς έχουν εγκαλέσει την Ελλάδα για την συµπεριφορά της. Ακόµη όµως και η δυνατότητα εκπλήρωσης της τιµωρητικής εναλλακτικής υπηρεσία παραµένει ένα καλά κρυµµένο µυστικό, αφού οι αρµόδιες αρχές αποφεύγουν να ενηµερώνουν. Η ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2007, δεν µπορεί να πορεύεται µε νοοτροπίες και αντιλήψεις άλλων εποχών. Ο πόλεµος είναι έγκληµα κατά της ανθρωπότητας και η αντίρρηση συνείδησης ένα από τα λίγα µέσα για να προβάλλουµε την αληθινή αξία της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών.

8 ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωµένους, πλούσιους και φτωχούς. Είναι άνθρωποι που διέπραξαν ένα αδίκηµα και φυλακίστηκαν. Μετά την έκτιση της ποινής που τους επέβαλε η πολιτεία, έχουν αρκετά τιµωρηθεί και τους έχει δοθεί αρκετός χρόνος για να ξανασκεφτούν το ρόλο τους στην κοινωνία. Επειδή ορισµένες φορές οι συνθήκες µας οδηγούν σε συµπεριφορές για τις οποίες µετανιώνουµε και δεν αποδεχόµαστε στη συνέχεια, θα πρέπει να δίνουµε την ευκαιρία στους αποφυλακισµένους να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό περιβάλλον χωρίς κίνδυνο εκτροπής. Για το λόγο αυτό χρειάζονται στήριξη, αντιµετώπιση χωρίς προκαταλήψεις, όρους για µια αξιοπρεπή ζωή. Συχνά το µεγαλύτερο πρόβληµα των αποφυλακισµένων είναι να βρουν δουλειά. Χρειάζονται τη στήριξή µας.

9 ΓΥΝΑΙΚΕΣ Είναι περισσότερες του 50% του πληθυσµού. Αποτελούν κραυγαλέο παράδειγµα, ότι οι αρνητικές διακρίσεις µπορούν να στοχεύουν τόσο τις µειονότητες, όσο και τις πλειοψηφίες. Η µη αποδοχή γεννιέται και τρέφεται από ιδεολογίες και κοινωνικές λειτουργίες, από πολιτικές και οικονοµικά συµφέροντα. Ακόµη σήµερα: - οι πολιτικοί µας να είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνδρες, - οι ιερωµένοι όλων των θρησκειών να είναι άνδρες (µε εξαίρεση τις προτεστάντισσες παστόρισες), - ο µέσος όρος των µισθών των γυναικών είναι χαµηλότερος από αυτόν των ανδρών, - αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κακοποιούµενων (στην Ελλάδα 1 στις 3 γυναίκες δέχεται κάθε µορφής κακοποίηση) και εκπορνευόµενων πολιτών να είναι γυναίκες! Η σύγχρονη δουλεία παίρνει τη µορφή διακίνησης-αθέµιτης εκµετάλλευσης γυναικών και αποκοµίζει τεράστια ποσοστά κέρδους (είναι το τρίτο επικερδέστερο εµπόριο µετά από αυτό τον όπλων και των ναρκωτικών). Σε ολόκληρο τον κόσµο διακινούνται κάθε χρόνο µε γυναίκες. Το προϊόν αυτής της δουλείας απολαµβάνουν και εµµέσως στηρίζουν ευυπόληπτοι άνδρες! Αυτή η κατάσταση µπορεί να αλλάξει αν καθηµερινά κάνουµε κάτι σε προσωπικό επίπεδο, αν στηρίζουµε τρόπους σκέψης και πολιτικές που ανατρέπουν την έλλειψη ανθρωπισµού. Οι γυναίκες δεν πρέπει να ανέχονται τις ιδεολογίες που τις θεωρούν πολίτες κατώτερης κατηγορίας. Τα θύµατα µπορούν να αντιδράσουν και να ζητήσουν στήριξη και βοήθεια από ευαισθητοποιηµένους συνάνθρωπους και οργανώσεις. Όµως η αλληλεγγύη µας ας µη σταµατά στα σύνορα της χώρας, πρέπει να νοιαζόµαστε και για τις γυναίκες της Αφρικής, της Ασίας, της Ν. Αµερικής και για όλες τις γυναίκες, όπου κι αν βρίσκονται και υφίστανται εκµετάλλευση, αποκλεισµούς, αρνητικές διακρίσεις, ακόµη και ακρωτηριασµούς (θανάτωση, κλειτοριδοτοµή κ.ά).

10 ΥΣΛΕΚΤΙΚΟΙ Με τον όρο δυσλεξία αναφερόµαστε στις ιδιαίτερης φύσεως µαθησιακές δυσκολίες που µπορούν να γίνουν αντιληπτές από τα πρώτα µαθητικά χρόνια στον άνθρωπο. εν πρόκειται για κάποια οργανική ή διανοητική διαταραχή, αλλά για δυσκολίες στην ανάγνωση και στη γραφή. Η σχολική αποτυχία για τα παιδιά αυτά είναι σχεδόν βέβαιη. Παρά το γεγονός ότι η πολιτεία έχει µεριµνήσει προβλέποντας την ιδιαίτερη αντιµετώπισή τους, η πραγµατικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι δυνατότητες για τη δηµιουργική και παραγωγική προσφορά αυτών των ατόµων προς την κοινωνία είναι ιδιαίτερα υψηλές υπερβαίνοντας πολλές φορές αυτές των ατόµων που δεν έχουν δυσλεξία. Ωστόσο, υφίστανται αρνητική συµπεριφορά από την κοινωνία η οποία και γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στις αίθουσες διδασκαλίας, όπου εκπαιδευτικοί µαζί µε συµµαθητές τους δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον διαφορετικό αυτό τρόπο λειτουργίας της σκέψης. Η ψυχολογική καταπίεση, το βίωµα της διαφορετικότητας στη σκέψη, η απόρριψη των ιδεών τους και οι επαναλαµβανόµενες σχολικές αποτυχίες ωθούν αυτά τα άτοµα στην αποµόνωση και τα κάνουν ιδιαίτερα εσωστρεφή. Μειώνουν τη δηµιουργικότητα όπως και την παραγωγικότητά τους, τους αποτρέπουν από την αισιόδοξη σκέψη για τη ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται την ιδιαίτερη υποστήριξή µας.

11 ΕΛΛΗΝΟΠΟΝΤΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ Έρχονται στην ελληνική γη εξαιτίας των εθνικιστικών συγκρούσεων στην πρώην ΕΣΣ ή δυσβάσταχτων συνθηκών διαβίωσης, οικονοµικών προβληµάτων και από την επιθυµία για «επιστροφή στην πατρίδα». Εδώ αρκετές φορές υφίστανται παράνοµη εκµετάλλευση από εργοδότες που δεν τους παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη, τους κολλούν µειωµένα (ή καθόλου) ένσηµα, τους πληρώνουν µειωµένο µεροκάµατο. Εκτός από αυτά συχνά χαρακτηρίζονται ως ρώσοι, ρωσοπόντιοι, αλβανοί, αν και αποτελούν γνήσιο κοµµάτι του ελληνικού έθνους. Η κακή οικονοµική τους κατάσταση δεν τους καθιστά υποδεέστερους, όπως υποδεέστεροι δεν ήταν οι πρόσφυγες το 1922 της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Κύπρου. Χρειάζονται ίσα δικαιώµατα, αποδοχή από την κοινωνία, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, παροχές ιατρο-φαρµακευτικής κάλυψης, προστασία στην εργασία, στήριξη.

12

13 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Είναι οι αλβανοί, πολωνοί, φιλιππινέζοι, κούρδοι, αφρικανοί κ.ά. Έρχονται στη χώρα µας για να βρουν δουλειά, όπως έκαναν και οι έλληνες κατά το παρελθόν και µετανάστευσαν στην Αυστραλία, την Αµερική, την Αφρική, τη Γερµανία, τη Σουηδία κλπ. Για να ζήσουν µε αξιοπρέπεια οι µετανάστες (οικονοµικοί πρόσφυγες), χρειάζονται άδεια παραµονής-εργασίας, δικαίωµα αναφοράς στις Αρχές, ασφάλιση, µόρφωση, περίθαλψη, δυνατότητα συνδικαλισµού στις υφιστάµενες εργατικές οργανώσεις, νόµιµο µεροκάµατο, πολιτισµό. Η ελληνική οικονοµία πρέπει να µην «παρασιτεί» στο σώµα των αλλοδαπών εργατών. Το κράτος να µην ανέχεται τους εργοδότες που εκµεταλλεύονται παράνοµα τους αλλοδαπούς. Ο κοινωνικός τους αποκλεισµός δεν είναι η λύση του προβλήµατος, λύση είναι η οργάνωση της παροχής και προσφοράς εργασίας. Οι έλληνες και οι ξένοι εργαζόµενοι δεν είναι αντίπαλοι, όπως δεν είναι αντίπαλοι οι εργαζόµενοι µε τους άνεργους.

14 ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ /-ΕΣ, ΑΜΦΙΦΥΛΟΦΙΛΟΙ/-ΕΣ Είναι γυναίκες και άνδρες, γέροι, ενήλικες, µεσήλικες, έφηβοι που ερωτεύονται ανθρώπους του ίδιου φύλου. Το 4% του πληθυσµού είναι αποκλειστικά οµοφυλόφιλοι, το 30% είναι αµφιφυλόφιλοι. Ντροπή δεν είναι να ερωτεύεσαι µε τον τρόπο σου, ντροπή είναι να υποτιµάς τον άλλο, επειδή δεν ερωτεύεται µε το δικό σου τρόπο. Είναι κρίµα να καταπιέζεις τον εαυτό σου και να µην εκφράζεις τον έρωτά σου, οµοφυλοφιλικό ή ετεροφυλοφιλικό. Οι οµοφυλόφιλοι/-ες και οι αµφιφυλόφιλοι/-ες έχουν ενδιαφέροντα, ανάγκες, προβλήµατα: θέλουν να συζητούν χωρίς αναστολές για τα αισθήµατά τους, να τα βιώνουν χωρίς ντροπή, όπως και οι ετεροφυλόφιλοι, να µη θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας στη δουλειά, στην εκπαίδευση, στο σπίτι, στη διασκέδαση, στο κόµµα. Ιδιαίτερα στο σχολείο πρέπει να παρέχεται αντικειµενική πληροφορία, απαλλαγµένη από εκφοβισµούς, ώστε οι έφηβοι να διαχειρίζονται τα αισθήµατά τους µε ειλικρίνεια. Η χώρα µας πρέπει να υλοποιήσει τις προτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 1994 για ίση µεταχείριση, για κοινωνική αποδοχή της οµοφυλοφιλίας, για πολιτικό γάµο µεταξύ οµόφυλων πολιτών, για εξάλειψη της λεκτικής και σωµατικής βίας, για ίση ηλικία συναίνεσης σε σεξουαλική πράξη µεταξύ οµοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων, καθώς και κάθε αρνητικής διάκρισης. Τα δια-φυλικά άτοµα πρέπει να είναι κοινωνικά αποδεκτά και αν επιλέξουν να µειώσουν / εξαλείψουν µε ιατρικά µέσα τη δυσφορία γένους που αισθάνονται, να τους αναγνωρίζεται νοµικά η προηγούµενή τους ζωή. Τέλος, ας εκφράζουµε µε πράξεις την αλληλεγγύη µας προς όσους ζουν σε χώρες µε µικρή ή καθόλου ανοχή. Ας σκεφτούµε τους πολίτες των χωρών που θανατώνονται αν εντοπιστεί η οµοφυλοφιλία τους (Ιράν, Τσετσενία, Εµιράτα κ.ά.), και τις έντονες αρνητικές διακρίσεις εναντίων τους ακόµη και στην Ευρώπη (Πολωνία, Ρουµανία κ.ά.)

15 ΠΑΙ ΙΑ Εκτός από τα παιδιά που ζουν σ ένα περιβάλλον που τα αγαπά και φροντίζει, τα παιδιά που έχουν να φάνε, έχουν στέγη και µόρφωση, υπάρχουν εκατοµµύρια παιδιά που - πεθαίνουν από την πείνα κάθε µέρα σ όλο τον κόσµο, - τα παιδιά-θύµατα πολέµων, - τα παιδιά-πρόσφυγες, - τα παιδιά -αντικείµενα σεξουαλικής εκµετάλλευσης, - τα παιδιά-σκλάβοι, - τα παιδιά-στρατιώτες στις αγορές της Αφρικής, - τα παιδιά των δρόµων της Ν. Αµερικής, - τα παιδιά των φαναριών της χώρας µας, - παιδιά της χώρας µας συχνά τσιγγάνοι- που δεν πάνε σχολείο κ.ά. Είναι τα παιδιά της διπλανής µας πόρτας. εν ακούγεται η φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων και είναι ευάλωτα σε κάθε αυθαιρεσία και διακρίσεις. Η κακοποίηση παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ακόµη σήµερα και στην χώρα µας. Για να χτίσουµε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά χρειάζεται προώθηση προγραµµάτων κοινωνικής προστασίας, θέσπιση κατάλληλου δικαίου για τα δικαιώµατά τους και πιστή εφαρµογή της Σύµβασης για τα ικαιώµατα του Παιδιού Χρειάζεται όµως και η προσωπική ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση του καθενός /καθεµιάς µας.

16 ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΙΠΛΗ Ή ΜΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ & ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΜΗ ΟΡΘΟ ΟΞΗ ΠΙΣΤΗ Η δυσχέρεια πλήρους ορισµού και προστασίας της εθνικής ταυτότητας, οδήγησε κατά καιρούς σε αποκλεισµούς, αρνήσεις επί µέρους θρησκευτικών, γλωσσικών και πολιτισµικών οµάδων. Σήµερα είναι καιρός για µια νέα, πολυσυλλεκτική και ανεκτική ελληνική ταυτότητα, που θα ενσωµατώνει όλες τις θρησκείες, διαλέκτους και γλώσσες των πολιτών της χώρας. Μια ελληνική ταυτότητα υπόδειγµα ανθρωπιστικής δηµοκρατίας στους γείτονές µας και διεθνώς. Η διδασκαλία στην εκπαίδευση των διαφόρων θρησκειών ή το δικαίωµα αποχής από τις θρησκευτικές διδασκαλίες, καθώς και η εκµάθηση και άλλων γλωσσών θα ενισχύσει τη συνεργασία των πολιτών. Είναι δυνατή η συµπόρευση που δεν αποκλείει, αλλά αποδέχεται το διαφορετικό. Όπως εκφράζουµε την αλληλεγγύη και στήριξή µας στις ελληνικές µειονότητες του εξωτερικού, πρέπει να εκφράζουµε την συµπαράστασή µας και στις µειονότητες που ζουν σε άλλες χώρες σ όλο τον κόσµο. Και βέβαια, πρέπει να δίνουµε το καλό παράδειγµα µε τη στάση µας στα αντίστοιχα ζητήµατα στη χώρα µας.

17 ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Κούρδοι, Ιρακινοί, Αφγανοί, Παλαιστίνιοι, Πέρσες, Ασιάτες, Αφρικανοί,... Έχουν βάσιµο φόβο δίωξής τους λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συµµετοχή τους σε πολιτικές οργανώσεις ή απλώς λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Στην πατρίδα τους υπάρχει πόλεµος, θρησκοληψία, πολιτική καταστολή, απαγόρευση ελευθερίας λόγου, καταπίεση γυναικών, εκτελέσεις, φυλακίσεις, βασανισµοί. Κατά το παρελθόν πολλοί έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα µας µετά τον εµφύλιο πόλεµο (1949) και κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας ( ). Όλοι αυτοί ήταν ευγνώµονες προς τις χώρες που τους παρείχαν πολιτικό άσυλο. Είναι η σειρά των ελλήνων να δείξουν τώρα τον ανθρωπισµό που απόλαυσαν κατά το παρελθόν, προς τους ξένουςπολιτικούς πρόσφυγες, είτε αυτοί αιτήθηκαν άσυλο, είτε όχι. Οι πολιτικοί πρόσφυγες πρέπει να γίνονται δεκτοί/-ές στη χώρα µας και να µπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, νόµιµα, χωρίς το άγχος της απέλασης, την αγωνία πώς θα επιβιώσουν, χωρίς να γίνονται αντικείµενο εκµετάλλευσης από επιτήδειους.

18 ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΡΟΜ Στην Ελλάδα ζουν σήµερα περίπου τσιγγάνοι πολίτες, οµάδα µε ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και µε µακραίωνη ιστορία, µε τη δική τους άγραφη γλώσσα, ήθη και έθιµα. Η µεγάλη πλειοψηφία τους είναι µετακινούµενοι σκηνίτες και ζουν σε καθεστώς περιθωρίου και αποκλεισµού από τις κρατικές κοινωνικές παροχές. Μετακινούνται προς περιοχές όπου υπάρχει δουλειά, η κύρια ενασχόληση τους είναι το εµπόριο και οι αγροτικές εργασίες. Έχουν ανάγκη από χώρο διαβίωσης µε υποδοµή (νερό, αποχέτευση, καθαριότητα). Ζητούν -και η πολιτεία οφείλει να τους παρέχει- ίσα δικαιώµατα, ίση µεταχείριση, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, την υγεία, τις συνθήκες διαβίωσης, την κοινωνική ασφάλιση, την προστασία των παιδιών τους και στον καλλιτεχνικό και πνευµατικό πολιτισµό, µε τρόπο προσαρµοσµένο στο δικό τους πολιτισµό και στον τρόπο ζωής που οι ίδιοι επιλέγουν.

19 ΦΤΩΧΟΙ - ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ Στην φτώχια και εξαθλίωση υπόκεινται άτοµα που προέρχονται από διάφορες πληθυσµιακές οµάδες. Στην Ελλάδα, το 23% του πληθυσµού, περίπου 2 εκατ. άνθρωποι (EURO STAT, 2003) επιβιώνει κάτω από ή στο όριο της φτώχιας. Απειλούνται καθηµερινά µε κοινωνικό αποκλεισµό και στερούνται βασικών δικαιωµάτων τους. Τα πολιτικο-κοινωνικά δικαιώµατα αναφέρονται στη Χάρτα Ανθρωπίνων ικαιωµάτων του ΟΗΕ (1948) και αφορούν στις ίσες ευκαιρίες στη στέγαση, διατροφή, εκπαίδευση, υγεία, εργασία κ.ά). Η φτώχια και η εξαθλίωση χτυπάει ανθρώπους και κοινωνίες εξαιτίας: - γενικότερων εξωγενών γεγονότων (πυρκαγιών, σεισµών, πληµµυρών, αν και η αντιµετώπισή τους καθορίζεται και από κοινωνικά µέτρα-), - της λειτουργίας της κοινωνίας (πόλεµοι, αποβιοµηχάνιση / ανυπαρξία υποδοµών για δηµιουργία θέσεων εργασίας, ερηµοποίηση, συρρίκνωση του «κοινωνικού κράτους» (επιδοµάτων, µισθών / συντάξεων, εκπαίδευσης), επιβολή υψηλής φορολογία µε χαµηλή ανταπόδοση, ύπαρξη ληστρικών πολιτικο-οικονοµικών συστηµάτων, προώθηση ρατσιστικών πρακτικών κ.ά.), - ατοµικής κακοτυχίας (εργατικά και τροχαία ατυχήµατα, µη εύρεση εργασίας, µείωση µισθού -εσόδων, µείωση σωµατικών- νοητικών- ψυχικών δυνάµεων κ.ά.). Σχετική εξαθλίωση σηµαίνει ότι, ενώ η κοινωνία προοδεύει, το άτοµο δεν βελτιώνει τη θέση του και έτσι γίνεται φτωχότερο: αδυνατεί να καλύψει τις βασικές του ανάγκες για επιβίωση και να λειτουργήσει κοινωνικά. Απόλυτη εξαθλίωση σηµαίνει ότι το άτοµο (και η κοινωνία) γίνεται φτωχότερο σε απόλυτα µεγέθη- από ό,τι στο παρελθόν. Οι εξαθλιωµένοι δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν τις κοινωνικές παροχές και ευκαιρίες. Γι αυτό απαιτείται µια κοινωνικο-οικονοµική πολιτική πρόνοιας που θα µειώνει την εκµετάλλευση και θα στηρίζει τον πολίτη στην επιβίωση και την ανάπτυξή του. Στον κόσµο υπάρχουν δύο δισεκατοµµύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από το επίπεδο της απόλυτης φτώχιας και ένα δισεκατοµµύριο άνεργοι και ηµιαπασχολούµενοι. Πάµπολλοι είναι και οι άστεγοι και οι αναλφάβητοι. Χρειάζονται συγκεκριµένες δράσεις από τον καθένα σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο.

20 ΧΡΗΣΤΕΣ ΟΥΣΙΩΝ Χρήστες των παράνοµων ουσιών ηρωίνης, κοκαΐνης, χασισιού, αλλά και των νόµιµων ψυχοφαρµάκων και ουσιών όπως του αλκοόλ, της βενζίνης κ.ά., οδηγούνται στην εξαθλίωση της καθηµερινής ζωής και το θάνατο. Βέβαια και η ανεργία, η φτώχια και οι αρρώστιες έχουν τα ίδια αποτελέσµατα. Κάθε άτοµο, για την απελευθέρωσή του από κάθε εξάρτιση, χρειάζεται να βρει απαντήσεις, κοινωνικές σχέσεις, εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θεραπείες, στήριξη και υπηρεσίες που θα ανταποκρίνονται στην κατάστασή του. Όποιος δεν νιώθει έτοιµος να δεχτεί την αυστηρότητα µια πορείας απεξάρτησης, πρέπει να µην αφεθεί µόνος µε το πρόβληµά του, να µην αναγκαστεί να «αγγίξει τον πάτο». Πρέπει να βοηθηθεί να ζήσει, να δουλέψει και να βρει στέγη και φίλους.

21 ΠΡΟΣ ΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ: Εκτός από τις κρατικές δοµές και λειτουργίες, για την εξάλειψη των αρνητικών διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισµού ενεργοποιούνται πολίτες, οι οποίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους σ αυτό το έργο. Ωστόσο, πολλές από τις οργανώσεις τους (Μ.Κ.Ο.) αντιµετωπίζουν πολλά προβλήµατα, όπως έλλειψη γραφείων, έλλειψη χώρων συνάθροισης διαλέξεων, στήριξη από ειδικούς επιστήµονες, µέσα για διάδοση των ενεργειών τους και του τρόπου σκέψης τους. Οι ήµοι και οι Νοµαρχίες θα µπορούσαν να τις στηρίξουν, όπως άλλωστε γίνεται σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης εδώ και πολλές δεκαετίες: µε την παροχή χώρων γραφείων, γραµµατείας, συµβούλων. Τέτοιοι χώροι θα αναδεικνύονταν ως πόλοι έλξης συζήτησης όσµωσης των κοινωνικών οµάδων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων, για την παραγωγή νέων ιδεών και αλληλογνωριµίας. Ζητούµε λοιπόν από τις «Αρχές που βρίσκονται πλάι στον πολίτη» να στηρίξουν το έργο µας. ΜΜΕ «ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΜΑΣ»: Εκποµπές τηλεόρασης, ραδιοφωνικές εκποµπές και αρθρογραφίες σε έντυπα που θα οργανώνονται από ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις κοινωνικής οικολογίας µε θέµατα από τη δράση τους, θα δηµιουργούσαν µια νέα ποιότητα στην ενηµέρωση. Καλούµε τα ΜΜΕ ιδιαίτερα αυτά της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωφελών οργανισµών- να προχωρήσουν σε τέτοιες διευθετήσεις, παρέχοντας και δηµοσιογράφους που θα καθοδηγούν τις ΜΚΟ στα τεχνικά ζητήµατα της αρθρογραφίας και των εκποµπών. Πιστεύουµε, ότι το κέρδος και η ακροαµατικότητα δεν αντιστρατεύονται εκποµπές και αρθρογραφίες «από εµάς για µας»!

22 ΑΝ ΖΗΤΑΣ ΣΤΗΡΙΞΗ Ή/ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΕΛΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Οι οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα του προγράµµατος «Όλοι ιαφορετικοί Όλοι Ίσοι»: Θεσσαλονίκη: Αντιγόνη "Κέντρο Πληροφόρησης & Τεκµηρίωσης για το Ρατσισµό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη-Βία", Αρµένικη Νεολαία, , αλέττη 4 Άρσις "Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, ιεθνής Αµνηστία, Ελληνικό Τµήµα, Γραφείο Οµάδων: , , Καραµαούνα 1, Καλαµαριά, Έδρα UNESCO Α.Π.Θ. Εκπαίδευση στα δικαιώµατα του ανθρώπου, , , ΑΠΘ /Τµ. Ψυχολογίας, Τ.Θ: 48, Θεσσαλονίκη default.asp Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο Θεσσαλονίκης Κοινωνική Αλληλεγγύη», Φιλίππου & Σιατίστης 12, τηλ.: , φαξ: , Μονογονεική Οικογένεια, ΝΟΠΕΠΚ, Παιδιά εν ράσει, Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Α ιαµέρισµα ήµου Θεσσαλονίκης, a , , Παύλου Μελά 40, Θεσσαλονίκη Πανελλήνιος Εκπολιτιστικός Μορφωτικός ηµιουργηκός Σύλλογος Απόρων και Άστέγων Ελληνίδων Αθίγγανων Ροµ, Κύπρου 6, ενδροπόταµος, τηλ.: , φαξ: , Σύλλογος Αλβανίδων Γυναικών «Μητέρα Τερέζα» Σύλλογος Μεταναστριών Βορείου Ελλάδας Σύλλογος Συνδρόµου Down Ελλάδος, Σύµπραξη κατά της Oµοφυλοφοβίας, Φιλίππου 51 /1ος όρ., , Σώµα Ελλήνων Προσκόπων, GAPSS "Greek Association for Political Science Students,

23 PRAKSIS (Προγράµµατα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας) Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης Αρκαδιουπόλεως 1 & Αγ. ηµητρίου, τκ 54632, τηλ , φαξ ,

24 Αθήνα: Ανθρωπιστικό κίνηµα, Ανοιχτοί Ορίζοντες, τηλ.: , Β/ΘΜΙΑ /ΝΣΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Ν. ΗΛΙΑΣ, τηλ.: , ιεθνής Αµνηστία-Τοµέας Προσφύγων, ίκτυο Νοµαδικής Αρχιτεκτονικής, τηλ.: , Εθνική Επιτροπή ικαιωµάτων του Ανθρώπου, τηλ.: , Ελληνικό Κέντρο Προώθησης του Εθελοντισµού anthropos.gr, τηλ.: , Ελληνικό Συµβούλιο για τους Πρόσφυγες, Σολωµού 25, 10682, Αθήνα, τηλ , fax: Ελληνοαλβανικός Σύλλογος Φιλίας Σωκράτης», τηλ.: , Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, τηλ.: Κατασκηνώσεις Χαρούµενα Παιδιά-χαρούµενα Νιάτα, τηλ.: , Κέντρο "Αντιγόνη", τηλ.: , Κόσµο-Πολιτισµός, τηλ.: , Λεσβιακή Οµάδα Αθήνας, Μπαχάι Κοινότητα Ελλάδος, τηλ.: , ΟΣΜΩΣΗ-Κέντρο Τεχνών & ιαπολιτισµικής Αγωγής, τηλ.: , Πολίτες εν ράσει, τηλ.: , Σαπφίδες, Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών, , Σύνδεσµος Αντιρρησιών Συνείδησης, ACT UP, thl.q , Athens Pride,

25 ENAR-GREECE, τηλ.: , Fair Trade Hellas, τηλ.: , Gay Hellas, Gayworld, SCI Hellas, τηλ.: , SOS Ρατσισµός, τηλ.: , Σηµείωση: Πολλές µη κυβερνητικές οργανώσεις είναι καταχωρηµένες στην ιστοσελίδα (Η επιµέλεια των κειµένων έγινε από τον Ν. Χατζητρύφωνα, ενώ η συγγραφή τους έγινε σε συνεργασία µε τις οργανώσεις που συµµετέχουν στην καµπάνια)

26 Καµπάνια του Συµβουλίου της Ευρώπης ΟΛΟΙ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ Πρόκειται για µια προσπάθεια µε πολλαπλές δράσεις για έναν ολόκληρο χρόνο µε στόχο να καταπολεµηθεί ο ρατσισµός, η ξενοφοβία και η µισαλλοδοξία. Η καµπάνια θα προσπαθήσει να ευαισθητοποιήσει τον κόσµο για θέµατα όπως διαφορετικότητα, ανθρώπινα δικαιώµατα και συµµετοχή στα κοινά. Απευθύνεται κυρίως στις ηλικίες 12-28, αλλά ουσιαστικά οι δράσεις που θα πραγµατοποιηθούν ελπίζουµε να αγγίξουν ένα πλατύ κοµµάτι της κοινωνίας µας. Ο στόχος είναι να ενηµερώσουµε τον κόσµο για την διαφορετικότητα και να ξεκινήσουµε να αλλάζουµε τον κόσµο, αλλάζοντας πρώτα τους εαυτούς µας. Στην καµπάνια µπορεί να συµµετάσχει οποιοσδήποτε φορέας ο οποίος πραγµατοποιεί δράσεις που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώµατα και προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους να συνειδητοποιήσουν την διαφορετικότητα και την πολυχρωµία που υπάρχει γύρω µας. Παράλληλος στόχος είναι να δραστηριοποιηθεί το πιο δυναµικό κοµµάτι της κοινωνίας, οι νέοι, και να αυξήσουν τη συµµετοχή τους στα κοινά, υλοποιώντας δράσεις που σχετίζονται µε την καταπολέµηση του ρατσισµού και την ξενοφοβία. Οι ιδέες για δράσεις είναι ανεξάντλητες, όπως δυναµικά έχει αποδείξει και η ανθίζουσα «Κοινωνία των Πολιτών» τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών.

Άρθρο 1. Άρθρο 2. Άρθρο 3. Άρθρο 4. Επίσημα κείμενα και διδακτικό υλικό. Ορισμός του παιδιού. Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Ορισμός του παιδιού Παιδί θεωρείται ένα άτομο κάτω των 18 ετών. Άρθρο 1 Απαγόρευση διακρίσεων Κάθε παιδί πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς διακρίσεις λόγω χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, άποψης, χώρας

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί;

Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Ποιο άτομο θεωρείται παιδί; Παιδιά θεωρούνται όλα τα αγόρια και τα κορίτσια από 0 έως 18 ετών. Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των παιδιών Απαγόρευση διακρίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθεί η περιγραφή του δείγµατος και κατόπιν αναλύονται τα αποτελέσµατα για κάθε κατηγορία ανηλίκων και ενηλίκων χωριστά.

Ακολουθεί η περιγραφή του δείγµατος και κατόπιν αναλύονται τα αποτελέσµατα για κάθε κατηγορία ανηλίκων και ενηλίκων χωριστά. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Γενικό Λύκειο Βαλτινού Τρικάλων ως εµπλεκόµενο σχολείο στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα Comenius Regio, που υλοποιείται µεταξύ φορέων και οργανισµών των Τρικάλων (Ελλάδα) και του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Αναστασοπούλου Γιώτα Λεπιδά Αναστασία Γούργου Εριφύλη Μαυροπούλου Μαρία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο εθελοντισμός σήμερα αποτελείται από έναν κόσμο ολόκληρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1948 ΠΡΟΟΙΜΙΟ Επειδή η αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαλλοτρίωτων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΦΑΝΗΣ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ «e-πιμενω» Θέµα ηµερίδας:

Διαβάστε περισσότερα

html

html https://www.youtube.com/watch?v=kyhycwpc06s http://vimeo.com/17503101 http://pat61lib.squat.gr/digital_archive_iles/ 044-198.html ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Πρόκειται για την πίστη στην υπεροχή μιας φυλής έναντι κάποιας

Διαβάστε περισσότερα

Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΠΡΟΟΙΜΙΟ Άρθρο 1.- Άρθρο 2.-

Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ΠΡΟΟΙΜΙΟ Άρθρο 1.- Άρθρο 2.- Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Υιοθετήθηκε με την από 10.12.1948 υπ αριθμ. 217 Α(ΙΙΙ) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών Κείμενο: UN Document A/810, p. 71 (1948) ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η διαφορετικότητα είναι μια σύνθετη έννοια, η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την έννοια της ποικιλομορφίας.

Η διαφορετικότητα είναι μια σύνθετη έννοια, η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την έννοια της ποικιλομορφίας. Diversity Διαφορετικότητα Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα του άλλου καθώς και η έμπρακτή αποδοχή της, συμβάλει στην δημιουργία κοινωνιών οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδέες ισότητας, αλληλοσεβασμού και

Διαβάστε περισσότερα

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ

Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Εγώ έχω δικαιώματα, εσύ έχεις δικαιώματα, αυτός/αυτή έχει δικαιώματα... Εισαγωγή στα Δικαιώματα του Παιδιoύ Όλοι έχουν δικαιώματα. Επιπλέον, σαν αγόρι ή κορίτσι ηλικίας κάτω των 18 ετών, έχεις ορισμένα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EQUAL ΕΡΓΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΥΠΟΕΡΓΟ 1: «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΑΠΛΕΣ Ή ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Oπου υπάρχουν άνθρωποι

Oπου υπάρχουν άνθρωποι Oπου υπάρχουν άνθρωποι Η Ταυτότητα Η ACT4 PEOPLE αποτελεί μια νέα Ελληνική Μη Κυβερνητική οργάνωση που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλους εκείνους «που δεν έχουν δικαίωμα στη Ζωή» όποιοι και αν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ CRI(2004)26 Version grecque Greek version ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ ΣΎΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΥΠ ΑΡΙΘΜ. 8 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΏΝΤΑΣ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΌ ΣΤΟ ΠΛΑΊΣΙΟ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΊΑΣ ΤΗΣ 17ΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201. Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας

Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201. Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας Διεύθυνση: Στουρνάρη 57, 104 32 ΑΘΗΝΑ Tel: 210 520 5200 Fax: 210 520 5201 www.praksis.gr info@praksis.gr Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης & Ιατρικής Συνεργασίας Η εμπειρία μας Η PRAKSIS είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ CRI(98)30 Version grecque Greek version ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ ΣΎΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΤΗΣ ECRI ΑΡΙΘ. 4: ΕΘΝΙΚΈΣ ΈΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΑΝΤΊΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004

Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2. Ιωάννινα 2004 Αθανάσιος E. Γκότοβος 1 Μαθητές και πολιτισµική ετερότητα: Εµπειρίες, αντιλήψεις και στάσεις των µαθητών απέναντι στο διαφορετικό 2 Ιωάννινα 2004 1 Για τις επιστηµονικές θέσεις και απόψεις που διατυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στις μερες μας

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στις μερες μας ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ στις μερες μας 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής. Αιτία του

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Πληροφορίες για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Θεσμό της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Γενικές Πληροφορίες για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Θεσμό της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Γενικές Πληροφορίες για τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Θεσμό της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας

Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών. Τμήμα Έρευνας Ποσοτική Μελέτη για την Διερεύνηση Αναγκών των Μεταναστών Τμήμα Έρευνας Κοινωνιοδημογραφικά Χαρακτηριστικά ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ 2 1,6 % 1 8,9 2 % 1 4,8 6 % 1 2,1 6 % 6,7 6 % 8,1 1 % 8,1 1 % 1,3 5 % 2,7 % 1,3 5 %

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Μάθημα : «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του 2 ου Γυμνασίου Μυτιλήνης με την καθοδήγηση της

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 3 η Ομάδα. Συγγραφική Ομάδα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 3 η Ομάδα. Συγγραφική Ομάδα ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ 3 η Ομάδα Συγγραφική Ομάδα Λάμπος Δημήτρης, Μπαμπάτσικος Άρης, Νικολουτσόπουλος Διονύσης, Παναγιωτοπούλου Ιόλη, Παπαδημητρίου Αλέξανδρος, Παπαδημήτρης Δημήτρης 1. γωγή 2. Ορισμός του Ρατσισμού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ Πρόταση λέγεται μια τέλεια, αλλά απλή κουβεντούλα με την οποία εκφράζουμε σύντομα, προφορικά ή γραπτά, μια μόνο σκέψη μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ Πρόταση λέγεται μια τέλεια, αλλά απλή κουβεντούλα με την οποία εκφράζουμε σύντομα, προφορικά ή γραπτά, μια μόνο σκέψη μας. ΠΡΟΤΑΣΗ Πρόταση λέγεται μια τέλεια, αλλά απλή κουβεντούλα με την οποία εκφράζουμε σύντομα, προφορικά ή γραπτά, μια μόνο σκέψη μας. Η πρότα πρέπει να εκφράζει μια τέλεια σκέψη, για να είναι σωστή. Έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους,

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους, ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ 2 η Ομάδα Ε3 (2012-2013): Λαγουβάρδος Οδυσσέας, Mόρφη Δανάη, Μπέλλας Στέφανος, Παθιάκης Μιχάλης, Πολυχρονοπούλου Νεφέλη, Φόστερ Κλάους, Mάρτιος 2013 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή Ορισμός και είδη Ρατσισμού

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες:

Τα βασικά δικαιώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε 4 ομάδες: Ας δούμε μια τυπική μέρα στη ζωή ενός παιδιού... Ξυπνά το πρωί, τρώει το πρόγευμα του, πάει σχολείο (αν και ίσως με κάποια παράπονα..!), έρχεται πίσω στο σπίτι, απολαμβάνει το μεσημεριανό του, κάνει την

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2

Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου Τμήματα : Α1 Α2 1 Τα Δικαιώματα Των Παιδιών Μαθητές : Νίκος Τσουκανάς Σπύρος Κούφαλης Αναστάσης Παπαχρήστος Σπύρος Φραγκούλης Τάσος Χούσος Εκπαιδευτικοί Δρεπανόπουλος Νίκος, Γυμναστής

Διαβάστε περισσότερα

Τη ιακήρυξη και το Πρόγραµµα ράσης της Κοπεγχάγης που υιοθετήθηκε στην

Τη ιακήρυξη και το Πρόγραµµα ράσης της Κοπεγχάγης που υιοθετήθηκε στην ιακήρυξη των Αρχών για την Ανοχή * Προοίµιο Έχοντας κατά νου πως ο Χάρτης των Ηνωµένων Εθνών αναφέρει ότι «εµείς οι λαοί των Ηνωµένων Εθνών, αποφασισµένοι να σώσουµε τις ερχόµενες γενεές από τη µάστιγα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΣΤΟΧΟΣ 2 ος : Η ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΣΤΟΧΟΣ 2 ος : Η ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β ΣΤΟΧΟΣ 2 ος : Η ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού Η ξεκάθαρη εφαρμογή της αντιρατσιστικής πολιτικής του Υ.Π.Π. στη σχολική

Διαβάστε περισσότερα

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους

αντιπροσωπεύουν περίπου το τέσσερα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού διαμορφώνονται νέες συνθήκες και δεδομένα που απαιτούν νέους τρόπους Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο Εργαστήριο με θέμα «Παιδική φτώχεια και ευημερία : 'Έμφαση στην κατάσταση των παιδιών μεταναστών στην Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση» 17 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση

Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Στόχοι και κατευθύνσεις στη διαπολιτισμική εκπαίδευση Ενότητα 6: Ρατσισμός Αναστασία Κεσίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

«Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών »

«Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών » Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2015-2016 Συμμετοχή της Δ τάξης του Πειραματικού Σχολείου Φλώρινας στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της UNICEF με τίτλο «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2015-2016»

Διαβάστε περισσότερα

Ποια δικαιώματα προκηρύσσονται στην Οικουμενική Διακήρυξη

Ποια δικαιώματα προκηρύσσονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Σελίδα 1 Ενεργοί Δεσμοί (links) Τοποθετήστε τον κέρσορα σε οποιαδήποτε λέξη των δικαιωμάτων (με γαλάζιο χρώμα) που προκηρύσσονται και πιέστε το πλήκτρο του ποντικιού. Αμέσως θα μεταβείτε στο πλήρες κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PRAKSIS

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PRAKSIS ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ PRAKSIS Η PRAKSIS, είναι μία νέα ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με τη μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου Κύριος στόχος η δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας

Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερομηνία: ευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011 Θέμα: Πρόσκληση κάλεσμα της Υπουργού Εργασίας για τη στήριξη άνεργων νέων και την καταπολέμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Νομοθεσία απασχόλησης για θέματα αναπηρίας Η εργασία είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων συμπεριλαμβανομένου των ανθρώπων με αναπηρία όπως αυτό ορίζεται και προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΝΩΝΥΜΑ

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΣΥΝΩΝΥΜΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΡΙΣΜΟΙ Ρατσισμός ονομάζεται η στάση, κατά την οποία τα μέλη μιας φυλής ή εθνικής ομάδας θεωρούν ως μειονεκτούντα τα μέλη άλλης φυλής ή εθνικής ομάδας και ως συνέπεια αυτού αναπτύσσουν μία έντονη

Διαβάστε περισσότερα

H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο. Νοέμβριος 2015

H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο. Νοέμβριος 2015 H Υφιστάμενη Κατάσταση των Νέων στην Κύπρο Νοέμβριος 2015 Ατζέντα 1. Εισαγωγή 2. Γενικά Στοιχεία Ερωτηθέντων 3. Εκπαίδευση και Κατάρτιση 4. Νεανική Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα 5. Κοινωνική Ένταξη

Διαβάστε περισσότερα

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) ***

( μαθήτρια Γ γυμνασίου) *** «...Η γλωσσομάθεια στις μέρες μας είναι απαραίτητη. Τα άτομα με επαρκή γνώση μιας ξένης γλώσσας έχουν τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματικότεροι στις σπουδές τους, αφού μπορούν ψάχνοντας σε ξένες βιβλιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) Δημόσια Θέση «Ίσες Ευκαιρίες για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση»

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) Δημόσια Θέση «Ίσες Ευκαιρίες για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) Δημόσια Θέση «Ίσες Ευκαιρίες για Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» Υιοθετήθηκε στην 20 η Γενική Συνέλευση του ENOC, 22 Σεπτεμβρίου 2016, Βίλνιους Εμείς, τα μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη 23 Μαΐου, «Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό η σκέψη το κάνει έτσι», όπως. διαπίστωσε ο Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Shakespeare, όταν

Τετάρτη 23 Μαΐου, «Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό η σκέψη το κάνει έτσι», όπως. διαπίστωσε ο Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Shakespeare, όταν ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΙΔΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΑΤ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Τετάρτη 23 Μαΐου, 2012 «Τίποτα

Διαβάστε περισσότερα

Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις στο σχολείο

Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις στο σχολείο πρόγραμμα Ίρις καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Λέμε ΟΧΙ στις διακρίσεις στο σχολείο Όλοι έχουν δικαιώματα Είμαστε όλοι μοναδικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες Δικαιώματα - Υποχρεώσεις

Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες Δικαιώματα - Υποχρεώσεις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες Δικαιώματα - Υποχρεώσεις ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Δράση 4: Καμπάνια ενημέρωσης σχετικά με τα δικαιώματα των φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων στην υγεία, την παιδεία και την εργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014-2015 Η έρευνα αποσκοπεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων για το εάν υφίσταται σχολικός ρατσισμός και σε ποια μορφή και μέγεθος. Πληθυσμός: οι μαθητές και των

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Ανθρώπινα δικαιώµατα Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Περισσότερο από 100 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. 44 εκατοµµύρια από αυτά ζουν στην Αφρική, 32 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά δικαιώµατα που ισχύουν για µετανάστες σε αντικανονική κατάσταση

Βασικά δικαιώµατα που ισχύουν για µετανάστες σε αντικανονική κατάσταση Βασικά δικαιώµατα που ισχύουν για µετανάστες σε αντικανονική κατάσταση Έγγραφο θέσης της Κάριτας Ευρώπης (ΚΕ) για τα δικαιώµατα των µεταναστών σε αντικανονική κατάσταση Εισαγωγή Η Κάριτας Ευρώπης (ΚΕ)

Διαβάστε περισσότερα

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

888 ΧΡΟΝΙΑ. Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014. χεν θεσσαλονίκης ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας 2013-2014 888 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ χεν θεσσαλονίκης Μητροπόλεως 18 546 24 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310-276 144 Fax: 2310 276 144 E-mail: xenthesalonikis1@windowslive.com

Διαβάστε περισσότερα

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών»

ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» ENOC 14η Ετήσια Συνδιάσκεψη 7-9 Οκτωβρίου 2010, Στρασβούργο / Γαλλία ENOC - ENYA, Προσχέδιο Κοινών Συστάσεων για την «Πρόληψη της βίας κατά των παιδιών» Εισαγωγή Οι Συνήγοροι του Παιδιού και οι Έφηβοι

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση ιεθνούς Συνάντησης AGE/inc, Κολόνια, Γερµανία 16-17 Μαΐου 2006 Στα πλαίσια ενός υπερεθνικού προγράµµατος ανταλλαγής µε χρηµατοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συναντήθηκαν εκπρόσωποι συνδέσµων

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Ναρκωτικά Ναρκωτικά-Εξάρτηση Ο όρος ναρκωτικά χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόµως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. 8.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. 8.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ο Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 8.1 Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό της έρευνάς µας θα ασχοληθούµε µε το συνεχώς αυξανόµενο πρόβληµα της µετανάστευσης. Η παράνοµη µετανάστευση αποτελεί µία ακόµη

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν μεγάλα κύματα μετανάστευσης είναι:

Οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν μεγάλα κύματα μετανάστευσης είναι: ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕΔΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που οι αιτίες του είναι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές.

Διαβάστε περισσότερα

Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου

Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου Σχέδιο Μαθήµατος Τι σηµαίνει πρόσφυγας και ποια τα δικαιώµατα του Γ Γυµνασίου Γ Λυκείου Σκοπιµότητα Πρόσφυγας δεν είναι απλώς κάθε ξένος που ζητά να µείνει στη χώρα µας, αλλά ένας από τους πιο ευάλωτους,

Διαβάστε περισσότερα

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση

Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα. Θεοφανώ Παπαζήση Βία κατά των γυναικών ένα αρχαίο ζήτηµα που ανθεί και στον 21 αιώνα Θεοφανώ Παπαζήση Αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ Από την απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, µετά

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 3 Δεκεμβρίου 2014 Ας παραδειγματιστούμε από έναν κινέζικο μύθο: «Μια γριά κάθε πρωί κουβαλούσε νερό στο σπίτι της από το κοντινό πηγάδι με δύο δοχεία δεμένα στις δύο

Διαβάστε περισσότερα

www.emfasisfoundation.org

www.emfasisfoundation.org www.emfasisfoundation.org Emfasis Foundation 2 Περιεχόμενα Emfasis σελ. 4 Ο σκοπός μας σελ. 4 Κοινωνική Εργασία Δρόμου (Social Street Work) σελ. 5-6 Τι είναι αυτό που μας ορίζει σελ. 6-7 Οι ομάδες μας

Διαβάστε περισσότερα

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το

Τα προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών ως προγράµ- σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ. µε φορέα υλοποίησης το Η δηµιουργία του παρόντος υλικού έγινε στο πλαίσιο της ενέργειας 2.4.3 κατηγορία πράξεων γ του ΕΠΕΑΕΚ 2 µε τίτλο: «Προγράµµατα Ενίσχυσης Πρωτοβουλιών σε θέµατα Αγωγής Υγείας» του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

«Κανόνες επιβίωσης, ανάπτυξης, αρμονικής οργάνωσης και εμπιστοσύνης: αντίδοτο στον εκφοβισμό των εφήβων» 4 ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου

«Κανόνες επιβίωσης, ανάπτυξης, αρμονικής οργάνωσης και εμπιστοσύνης: αντίδοτο στον εκφοβισμό των εφήβων» 4 ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου «Κανόνες επιβίωσης, ανάπτυξης, αρμονικής οργάνωσης και εμπιστοσύνης: αντίδοτο στον εκφοβισμό των εφήβων» 4 ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου 2014-2015 Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ο.Η.Ε ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Η διακήρυξη του

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Εργασία. των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Εργασία των μαθητών της Α3 τάξης του 2 ου Γυμνασίου Ελευσίνας ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΠΠΑ ΜΕΡΑΜΠΙ ΤΣΑΝΑΒΑ Ελευσίνα, Μάιος 2012 ΟΡΙΣΜΟΣ Κοινωνικός ρατσισμός ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι ο υποτιμητικός

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί συνάδελφοι Δήμαρχοι, εταίροι στο πρόγραμμα

Αγαπητοί συνάδελφοι Δήμαρχοι, εταίροι στο πρόγραμμα 1 Χαιρετισμός του Δημάρχου Λεμεσού, κ. Ανδρέα Χρίστου, στη δημοσιογραφική διάσκεψη του προγράμματος ένταξης από Τοπικές Αρχές με θέμα Λεμεσός: Μια πόλη, ο κόσμος όλος!, τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Διαβάστε περισσότερα

των μεταναστών Διοικείται από 23μελές Προεδρείο και 11μελή Γραμματεία.

των μεταναστών Διοικείται από 23μελές Προεδρείο και 11μελή Γραμματεία. Η (ΕΕΔΔΑ) είναι μια ελληνική μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική, κοινωφελής οργάνωση που ιδρύθηκε το Σεπτέμβρη του 1981 με στόχο την αλληλεγγύη με τα κινήματα των λαών της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 1. Ταυτότητα, Παιδική Ηλικία, Ελευθερία Έκφρασης. Άρθρο 1 : Ορισμός του Παιδιού Άρθρο 7 : Όνομα και εθνικότητα Άρθρο 8 : Κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση του σεβασμού και της ισότητας»

ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση του σεβασμού και της ισότητας» «Η ευαισθητοποίηση κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και η προώθηση του σεβασμού και της ισότητας» Στόχος υπό έμφαση για τη σχολική χρονιά 2016 2017 Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ΕΔΕ 1 H ετερότητα στις

Διαβάστε περισσότερα

Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/

Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ Εκπαίδευση Νηπίων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες ή και Αναπηρία στο νηπιαγωγείο Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ https://pileidou.wordpress.com/ Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μία αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα

Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό. ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα Θέμα: Θρησκευτική Ελευθερία Η σχολιαζόμενη απόφαση παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά νομικά ζητήματα αναφορικά με το περιεχόμενο του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τα Δικαιώματα του Παιδιού

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τα Δικαιώματα του Παιδιού ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Τα Δικαιώματα του Παιδιού Νικόλας Παπαϊωάννου Θωμάς Κτενάς Αντρέας Νημάς Ορφέας Μουρκάκος Ονοματεπώνυμα: 1 / 3 1. Λαμβάνοντας υπ όψιν τα παραπάνω, να συντάξετε μια δική σας παράγραφο 150

Διαβάστε περισσότερα

εφηβεία σχολικό περιβάλλον

εφηβεία σχολικό περιβάλλον εφηβεία bullying Σχολική ζωή: κρίσεις, συγκρίσεις, προτάσεις ρατσισµός σχολικό περιβάλλον ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ 1. ΙΑΤΥΠΩΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ 2. ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΕΘΟ ΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΩΝ 3. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους

Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Διεθνής συμφωνία για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία Κείμενο για όλους Σελίδα 1 από 72 Αυτό το κείμενο είναι όλη η συμφωνία. Η συμφωνία είναι νόμος της Ελλάδας από τις 11 Απριλίου 2012. Μπορείς να

Διαβάστε περισσότερα

Οι αποδέκτες της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

Οι αποδέκτες της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Κογκίδου, Δ. & Τσιάκαλος Γ. Οι αποδέκτες της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Η Κυριακάτικη Αυγή στις 24 Απριλίου 2005 και στο: Γ. Τσιάκαλος (2006) Απέναντι στα εργαστήρια του

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5Ο ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ 5.3 Η μετανάστευση 5.3 Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 1/23 Μετανάστευση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 4/2014 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Αλεξανδρούπολη 24.2.2014 Προς -Δήμαρχο Αλεξανδρούπολη κ. Ευάγγελο Λαμπάκη -Προϊσταμένη Διεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

«Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας»

«Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας» «Το κοινωνικό στίγµα της ψυχικής ασθένειας» Mαρίνα Οικονόµου-Λαλιώτη Επικ. Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Επιστηµονικά Υπεύθυνη του Προγράµµατος «αντι-στίγµα» ΕΠΙΨΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΨΥΧΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρώπινα ικαιώματα. Ερευνητική Εργασία β Τετράμηνου Α3 Τάξη του 4 ου ΓΕ.ΛΛαμίας

Ανθρώπινα ικαιώματα. Ερευνητική Εργασία β Τετράμηνου Α3 Τάξη του 4 ου ΓΕ.ΛΛαμίας Ανθρώπινα ικαιώματα Ερευνητική Εργασία β Τετράμηνου Α3 Τάξη του 4 ου ΓΕ.ΛΛαμίας Θέματα Παρουσίασης Ιστορική ανάδρομη στα δικαιώματα Διακρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Δικαιώματα του Παιδιού Δίκαιο του πολέμου

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Η Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:

Περίληψη. Η Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής: Περίληψη Η Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής: Το προοίμιο της Σύμβασης Υπενθυμίζει τις Βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τις σχετικές με τα ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Τμήμα Project 3 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Εκπαιδευτικός : Στάμος Γ.

Το Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα. Τμήμα Project 3 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Εκπαιδευτικός : Στάμος Γ. Το Μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα Τμήμα Project 3 1 ο ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων Μαθητές Α Τάξης ΕΠΑ.Λ. Εκπαιδευτικός : Στάμος Γ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ Καλλιέργεια στους μαθητές της ΔΕΞΙΟΤΗΤΑΣ της Διαπολιτισμικής

Διαβάστε περισσότερα

Μετανάστευση. Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή

Μετανάστευση. Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή Μετανάστευση Ορισμός Είδη Ιστορική αναδρομή ΟΡΙΣΜΟΣ Μετανάστευση Μετακίνηση ανθρώπων μεμονωμένα ή κατά ομάδες Σε χώρους διαφορετικούς από την κατοικία τους Λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί, εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ THEAM TRAINING HEALTHCARE MULTIDISCIPLINARY TEAMS ON CHILDREN S RIGHTS AND ON CHILD-FRIENDLY JUSTICE (THEAM) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Το σχολείο Την οικογένεια Τους πνευματικούς ανθρώπους

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Το σχολείο Την οικογένεια Τους πνευματικούς ανθρώπους Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Το σχολείο Την οικογένεια Τους πνευματικούς ανθρώπους Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ) καθορίζουν και διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τις στάσεις και αντιλήψεις της κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι άλλα παιδιά προχώρησαν µπροστά, άλλα έµειναν πίσω και άλλα είναι κάπου στη µέση. Στο σηµε «Κοινότητα για το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέµησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισµού» ραστηριότητα 1 η : «Ανακαλύπτοντας συµπεριφορές και στάσεις απέναντι στην Φτώχεια και τον Κοινωνικό αποκλεισµό»

Διαβάστε περισσότερα

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας του 1975/86/01 στο δεύτερο μέρος του περιλαμβάνει τις διατάξεις τις σχετικές με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ο κατάλογος των δικαιωμάτων αυτών αποτελεί τη βασική κατοχύρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ Ανακοίνωση προς τα Μέλη Θέµα: Πρόγραµµα της ελληνικής προεδρίας - Πρώτο εξάµηνο 2003 Επισυνάπτεται το πρόγραµµα δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

Η αποδοχή του «άλλου»

Η αποδοχή του «άλλου» Η αποδοχή του «άλλου» Διαθεματική Διδακτική Πρόταση στο μάθημα των Θρησκευτικών και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής Στ τάξη 5 ο Δ. Σ. Κομοτηνής Μαριγώ Παπανικολάου ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Οι διακρίσεις στην απασχόληση παραμένουν μεγάλες σήμερα παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια. Οι διακρίσεις συνδέονται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Το παράδειγµα του 132ου ηµοτικού της Γκράβας ήταν το σχολείο του µέλλοντος

Το παράδειγµα του 132ου ηµοτικού της Γκράβας ήταν το σχολείο του µέλλοντος ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΑΠΘ ΗΜΗΤΡΑ ΚΟΓΚΙ ΟΥ 13.07.08 Το παράδειγµα του 132ου ηµοτικού της Γκράβας ήταν το σχολείο του µέλλοντος Η ΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους

Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους Θέματα Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης 24ος Διαγωνισμός Εξεταζόμενο μάθημα: Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους Θέμα 1 ο (κληρώθηκε) Ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός αναγνωρίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους!

Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Πόσο καλά ξέρεις τα δικαιώματά σου; Ένα κουίζ για μικρούς και μεγάλους! Στις 20 Νοεμβρίου 2015 η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού γίνεται 26 χρονών. Πόσο την χρησιμοποιούμε για να διεκδικούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ CRI(98)29 Version grecque Greek version ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ ΣΎΣΤΑΣΗ ΓΕΝΙΚΉΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΤΗΣ ECRI ΑΡΙΘ. 3: Η ΚΑΤΑΠΟΛΈΜΗΣΗ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΣΑΛΛΟ ΟΞΊΑΣ ΚΑΤΆ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Νο 85 (XLIX) Διεθνής Προστασία των Προσφύγων *

Νο 85 (XLIX) Διεθνής Προστασία των Προσφύγων * Νο 85 (XLIX) Διεθνής Προστασία των Προσφύγων * Η Εκτελεστική Επιτροπή, Η κατάσταση προστασίας των προσφύγων α) Καλωσορίζει τα κράτη που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Τσοκανάρη, Κοινωνική Λειτουργός, Δ.Π.Θ. Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Αγία Ελένη»

Ιωάννα Τσοκανάρη, Κοινωνική Λειτουργός, Δ.Π.Θ. Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Αγία Ελένη» Ιωάννα Τσοκανάρη, Κοινωνική Λειτουργός, Δ.Π.Θ. Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer «Αγία Ελένη» Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015

Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Συνέντευξη τύπου της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) 8-6-2015 Η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) καλεί όλες τις γυναίκες της λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΚΕ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ. Χρήστου ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ TRESMED 4 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 10-11/9/2012 Αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, Σας ευχαριστώ όλους που ήρθατε στη χώρα μας και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ρατσισμός]

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ρατσισμός] ΤΑΞΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΕΠΑΛ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ) Ημερομηνία: Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΚΕΙΜΕΝΟ [Ρατσισμός] Με την παραδοσιακή σημασία του όρου, ρατσισμός είναι το δόγμα

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελειώδεις Αρχές Θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. για την προστασία των Προσφύγων.

Θεμελειώδεις Αρχές Θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. για την προστασία των Προσφύγων. ΘεμελειώδειςΑρχές ΘέσειςτηςΕκκλησίαςτηςΕλλάδος γιατηνπροστασίατωνπροσφύγων. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία δείχνει μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στον ξένο. Άλλωστε και ο Ιδρυτής Της, ο Κύριος Ημων

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου

Υπεύθυνη Επιστημονικού Πεδίου Χρυσή Χατζηχρήστου «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Υποέργο 1: «Εκπόνηση Προγραμμάτων Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οδηγών για τον εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος παιδιών και γονέων που βασίζονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου.

Εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος παιδιών και γονέων που βασίζονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου. Εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος παιδιών και γονέων που βασίζονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα φύλου. Μετάφραση Επιμέλεια Προσαρμογή: Πολύχρωμο Σχολείο (2016) 1 Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα

Διαβάστε περισσότερα