Ακούγοντας ο ένας τον άλλον (απ)όψεις της πόλης. The listening city

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ακούγοντας ο ένας τον άλλον (απ)όψεις της πόλης. The listening city"

Transcript

1 Ακούγοντας ο ένας τον άλλον (απ)όψεις της πόλης The listening city A project realized by Goethe Institut Athen in collaboration with escoitar.org, notours and Fonés, and supported by Education and Lifelong learning programme GRUNDTVIG and University of Thessalia. The listening city is a satellite event of ICMC/SMC joint Conference at the Onassis Center.

2 Ηχητικοί περίπατοι στην Αθήνα Περιγραφές Θέατρο συγκρούσεων Γιώργος Σαμαντάς (ομάδα Φωνές) - οδός Πανεπιστημίου, Πλ. Συντάγματος. Εν μέσω των ριζικών αλλαγών που μεταμορφώνουν την Αθήνα σε βάθος χρόνου, η εμπειρία της πόλης σηματοδοτείται από πορείες και διαμαρτυρίες, οι οποίες συνιστούν επίσης μετασχηματισμούς του αστικού τοπίου, αν και χρονικά πεπερασμένους. Ο ηχητικός περίπατος πραγματεύεται τις συναισθηματικές και αισθητηριακές διαστάσεις, τις διαφορετικές χρονικότητες, τις πολυφωνίες και τις διαφωνίες που διέπουν τις εφήμερες αυτές ζώνες της πόλης. City Link Νίνα Παππά & Νίκος Μπουμπάρης (ομάδα Φωνές) γύρω από το κτήριο του Άττικα (οδός Πανεπιστημίου, Αμερικής, Σταδίου, Βουκουρεστίου). Έξι Αθηναίοι και Αθηναίες περιδιαβαίνουν γύρω από το ιστορικό κτήριο, σχολιάζουν τις τωρινές του χρήσεις και ανακαλούν παιδικές αναμνήσεις. Οι εικόνες ενός κοσμοπολίτικου lifestyle διαποτίζουν συχνά τις αφηγησεις. Οι εικόνες αυτές εξιδανικεύονται όταν συνδέονται με το παρελθόν, αλλά αποτελούν αντικείμενο κριτικής καθώς συνυπάρχουν με την παρούσα οικονομική κρίση. Απευθύνοντας το Χρέος Ελπίδα Ρίκου & Γιώργος Σαμαντάς (ομάδα Φωνές) οδοί Ερμού και Αιόλου. Οι δρόμοι της αγοράς είναι πεδία οικονομικής συναλλαγής αλλά και κοινωνικών απευθύνσεων στο δημόσιο χώρο, μεταξύ πωλητών, αγοραστών, πλανόδιων, ζητιάνων και μουσικών του δρόμου. Ο ηχητικός περίπατος συνομιλεί με το καλλιτεχνικό έργο της Ελπίδας Ρίκου «ΕΣΥ» -όπου αυτου του τύπου οι απευθύνσεις γίνονται αντιληπτές και διερευνώνται ως σωματικές και φωνητικές επιτελέσεις- με τη βοήθεια της ηθοποιού Δέσποινας Σαραφείδου. Σε ένα άλλο επίπεδο, ένα ζευγάρι αναφέρεται σε αυτές τις επιτελέσεις ενώ σχολιάζει άμεσα τους μετασχηματισμούς στον αστικό χώρο, μέσα από τον οικείο και περίκλειστο ιδιωτικό χώρο μια συνομιλίας μέσω κινητού τηλεφώνου. Becoming bird becoming other Nτάνα Παπαχρήστου Σύνταγμα, Πλατεία Καρύτση, Εμπορικό Τρίγωνο. Ένα αποτύπωμα του ακουστικού περιβάλλοντος της περιοχής του εμπορικού τριγώνου μέσα από συνδυασμένες χρονικές περιόδους και συγκυρίες (μέρα, νύχτα, καρναβάλι). Ο ντελεζιανός όρος becoming επιλέχθηκε για να τονιστεί η ιδέα ότι οι Αθηναίοι, όπως τα ελεύθερα πουλιά της πόλης τους, χρησιμοποιούν τη μουσική και τον ήχο για να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο, να «εδαφικοποιηθούν», να ζευγαρώσουν και να έρθουν σε διαπραγμάτευση με τον φόβο μιας εν εξελίξει οικονομικής κρίσης, καθ όλες τις δραστηριότητές τους όπως είναι η εμπορική ζωή, η βιομηχανία της διασκέδασης και της νυχτερινής ζωής, η σεξουαλική συμπεριφορά της ανέμελης νύχτας και η αποπροσωποποιημένη έκσταση του καρναβαλιού.

3 Γύρω από την Αγορά Σοφία Γρηγοριάδου Πλατεία Ομονοίας, Αθηνάς, Πλατεία Μοναστηρακίου. Άνθρωποι, αισθήσεις, ιστορίες βρίσκονται στην καρδιά της κεντρικής αγοράς. Φωνές σε διάφορες γλώσσες ανθρώπων που κινούνται στην περιοχή καθημερινά αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του τοπικού ηχοτοπίου. Εκτός από τις συνήθεις φωνητικές πρακτικές, οι άνθρωποι μοιράστηκαν μνήμες, περιγραφές, πρακτικές της καθημερινής ζωής και επιτελέσεις σχετικές με την περιοχή. Ο περίπατος βασίστηκε στην εφήμερη μουσική του χώρου ένα πλέγμα φυσικών και διαμεσολαβημένων ήχων, μουσικής του δρόμου, μηχανημάτων, πουλιών, καιρικών φαινομένων. Υπάρχουν στιγμές για περιπλάνηση και άλλες που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την περιοχή, τη μετανάστευση και τις ισχύουσες πολιτικές. Θεάτρου Μελίνα Μπονά & Ροδούλα Μονάκη Πλατεία Θεάτρου Τρείς «χρονικές στιγμές» δείχνουν τις αλλαγές που μορφοποιούν την ιστορία της πλατείας και της πόλης των Αθηνών. Ήχοι από το παρόν της περιοχής, που βρίσκεται καταβεβλημένο, παρηκμασμένο και ως επί το πλείστον άδειο, ανακατευθύνονται προς τρία ατμοσφαιρικά ηχοτοπία τα οποία περιέχουν τρία επίπεδα: ένα μελλοντικό όραμα μετατροπής της περιοχής σε μικρό, αστικό κήπο, ένα δεύτερο από την εποχή που ανθούσε η Σχολή Βιομηχανικού και Τεχνολογικού Σχεδίου και ένα τρίτο από την εποχή του πρώτου θεάτρου της Αθήνας. Nησί Ζωή Αρβανίτη & Μάριος Βούρος περιοχή Ψυρρή Το κεντρικό θέμα είναι η σχέση μεταξύ πόλης και μετανάστευσης. Η προσέγγιση αφορά σε τρία θέματα, τις «αποσκευές» (πολιτισμικές και μη), τη μετακίνηση και τέλος, τους κοινoύς τόπους αλληλεπίδρασης στην πόλη. Θεωρώντας τον χώρο ως ένα μικρό νησί, ως έναν τόπο επικοινωνίας ανάμεσα σε όλες τις ομάδες (κοινότητες μεταναστών και ντόπιων) οι ηχητικοί αυτοί περίπατοι αποτελούνται από λέξεις που έχουμε οικειοποιηθεί και φωτογραφίες που έχουμε εγγράψει, στην προσπάθειά μας να περιγράψουμε τη γεωγραφία του χώρου. ΒΙΤ Η πρόκληση του Ψυρρή Ισαβέλλα Καρούτη & Αντωνία Λάππα περιοχή Ψυρρή. Ο περιπατητής-ακροατής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δυο πιθανές διαδρομές. Ανάλογα με την επιλογή του διαδραματίζει διαφορετικό ρόλο, αυτόν του αστυνομικού ή του παρανόμου, στην υπόθεση ενός video-game. Το σκηνικό ταιριάζει με τη σημερινή Αθήνα, αλλά τοποθετείται στο παρελθόν: στην περιοχή του Ψυρρή του 19ου αιώνα εμφανίστηκαν τα λεγόμενα κουτσαβάκια, οπλισμένα άτομα του υποκόσμου, περιβόητα για τους εκβιασμούς τους και την πρόκληση κοινωνικής αναταραχής. Ο περιπατητής-ακροατής εμπλέκεται, είτε ως παράνομος είτε ως αστυνόμος, σε ένα κυνηγητό μέσα στα στενά του Ψυρρή, λαμβάνοντας διαρκώς οδηγίες και με υπόκρουση ενός soundtrack οκτάμπιτης ηλεκτρονικής μουσικής, που τον οδηγούν στον προορισμό του.

4 Κόλληση / Regeneration Στέφανος Σουβατζόγλου & Poka περιοχή Ψυρρή. Ένα ηχοτοπίο καταστροφής μετασχηματίζεται σταδιακά σε ήχους αναγέννησης που προσκαλούν τον ακροατή στην περιοχή του Ψυρρή. Ο διατρητικός ήχος της συγκόλησης μεταλλάσσεται σε ανανέωση, ενώ τα τραγούδια των πουλιών υπογραμμίζουν την ηρεμία και τη γαλήνη της φύσης. O άνεμος σμιλεύει έναν νέο χώρο και χρόνο. Ένας περίπατος - ηχητικό ποίημα καθοδηγεί τον ακροατή κατά την περιπλάνησή του και επαυξάνει τη μαγεία της περιοχής. Η αισιόδοξη προοπτική του περιπάτου είναι η εν σπέρματι αναγέννηση και ανανέωση που ενυπάρχει στον χώρο σε κρίση. Λογόρροια Μαρία Μεθυμάκη & Μαρίζα Παρασύρρη γύρω από την οδό Βουλής. Ο ηχητικός περίπατος είναι ένα λογοτεχνικό παιχνίδι με τις εικόνες, την ποίηση και το χώρο της οδού Βουλής, κι αναβλύζει ως ένας δημόσιος χώρος που συναντιέται με τον ιδιωτικό χώρο ενός ποιητή. Οι λέξεις επενεργούν με την αστική πραγματικότητα. Φανερά παρόμοιες διαδρομές και παρόμοιες ιστορίες σε επαναληπτικό μοτίβο αποκαλύπτουν σχεδόν αδιόρατες διαφοροποιήσεις, και υπογραμμίζουν πως ακόμα και οι ελάχιστες αλλαγές μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

5 Συμμετέχοντες Από την ομάδα Φωνές : Νίκος Μπουμπάρης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο πεδίο της πολιτισμικής θεωρίας και της θεωρίας των Μέσων με έμφαση στον σχεδιασμό ήχου και πολυμεσικών εφαρμογών. Έχει παρουσιάσει συνθέσεις ηχοτοπίου, εγκαταστάσεις και ψηφιακά πολυμεσικά έργα σε πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκθέσεις και δράσεις. Νίνα Παππά Εικαστικός, το έργο της επικεντρώνεται κυρίως στην αντίληψη και κατανόηση του χρόνου. Από το 2007 ασχολείται με ηχογραφήσεις ανθρώπων που παρευρίσκονται στον ίδιο χώρο μ έναν κοινό στόχο, όπως είναι η κοινή εργασία, η αναμονή σε μία αίθουσα, ή η παρακολούθηση κάποιου θεάματος. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει στην Σχολή Αρχιτεκτόνων- Μηχανικών του ΕΜΠ ως λέκτορας. Ελπίδα Ρίκου Σπούδασε Κοινωνιολογία (Πάντειο Παν/μιο), Ανθρωπολογία (D.E.A., Université Paris V - Sorbonne), Κοινωνική Ψυχολογία (D.E.A. and Ph.D, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris) και εικαστικά (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών). Διδάσκει Ανθρωπολογία της Τέχνης στο τμήμα Θεωριάς και Ιστορίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ. Γιώργος Σαμαντάς Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, και Οπτική Ανθρωπολογία στο Μanchester. Η έρευνά του και τα θεωρητικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται από την ανθρωπολογία του ήχου και την ακουστική οικολογία, ως την ιστορία των αισθήσεων, το φύλο, την αφήγηση, την ιατρική ανθρωπολογία και τη μετανάστευση, ενώ έχει ασχοληθεί με τους τομείς των νεανικών υποκουλτούρων, τον ήχο και την πόλη και τον ήχο στην ιστορία. Έχει χρησιμοποιήσει φιλμ, φωτογραφία και ήχο ως επιπλέον εργαλεία του ανθρωπολογικού πεδίου.

6 Άλλοι καλλιτέχνες Ντάνα Παπαχρήστου Σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο, Μουσικολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μουσική, Κουλτούρα και Επικοινωνία στο τμ. Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο τμ. Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με συνεπίβλεψη του Πανεπιστημίου Paris 8 Vincennes St. Denis και του Ιονίου Πανεπιστημίου και είναι τελειόφοιτος Σύνθεσης. Καλλιτεχνικά εστιάζει στον συνδυασμό των Τεχνών μουσική, ποίηση και εικαστικές τέχνες- μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων. Σοφία Γρηγοριάδου Γεννήθηκε στην Αθήνα το Αποφοίτησε από το Φιλοσοφικό Παιδαγωγικό και Ψυχολογικό τμήμα του Ε.Κ.Π.Α.(2006) και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2013), όπου σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία, φωτογραφία, χαρακτική και ανθρωπολογία της τέχνης. Erasmus στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, τέχνη του ήχου και εικαστική χαρτογραφία (2011). Παρακολουθεί το Π.Μ.Σ. Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Ζωή Αρβανίτη Αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμ. Θεατρικών Σπουδών) και σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών, με ειδίκευση στις εικαστικές εγκαταστάσεις, και στις γεω-τοποθετημένες και παραστατικές τέχνες. Από το 2009 συμμετείχε σε αρκετά εργαστήρια και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Βέλγιο ("Sites en ligne") και στην Ιταλία (εικαστική εγκατάσταση στην Τοσκάνη). Από το 2012 εργάζεται ως σκηνογράφος σε θεατρικά έργα και ως καλλιτέχνης, με στόχο την εξερεύνηση και τον συνδυασμό των καλλιτεχνικών πεδίων όπως η γλυπτική, ο ήχος, η επιτέλεση και τα νέα μέσα. Μάριος Βούρος Αποφοίτησε από το τμ. Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθηνών το 2007 και σπούδασε φωτογραφία στη Leica Academy στην Αθήνα ( ). Από το 2007 έχει εργαστεί ως συντηρητής στο Μουσείο Μπενάκη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου και σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο μετρό. Από το 2010 έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ως φωτογράφος και εικαστικός. Έχει επίσης εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη και τεχνικός σκηνής σε θεατρικά έργα. Στέφανος Σουβατζόγλου Aποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών στον τομέα της γλυπτικής. Έχει δουλέψει κυρίως με τεχνικές χήτευσης, με κερί και χαλκό ως υλικά. Poka Μουσικός παραγωγός και dj ηλεκτρονικής μουσικής με έδρα την Αθήνα, έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει κυκλοφορήσει κομμάτια του και έχει τραβήξει το ενδιαφέρον μέσα από το μουσικό του blog και από podcasts.

7 Ισαβέλλα-Δήμητρα Καρούτη Αρχιτέκτονας (Aρχιτεκτονική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα, 2014). Φοιτήτρια Erasmus στο Marne-la-Vallée της Γαλλίας. Η δουλειά της έχει συμπεριληφθεί σε αρκετές καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές εκθέσεις. Αυτη τη στιγμή εστιάζει στην χωρική αντίληψη μέσω της ακοής και της αφής και στην ιδέα του παιχνιδιού στον δημόσιο χώρο. Μελίνα Μπονά Φοιτήτρια στην Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσσαλίας. Σπούδασε ένα εξάμηνο στο Παρίσι το 2012 και ολοκλήρωσε την τελική της εργασία σχετικά με τον αστικό σχεδιασμό στην περιοχή Γεράνι στο κέντρο της Αθήνας, η οποία παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του Ροδούλα Μονάκη Αρχιτέκτονας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βόλος 2014). Ενδιαφέρεται για το θέατρο και επιθυμεί να σπουδάσει υποκριτική και σεναριογραφία. Αντωνία Λάππα Σπούδασε μουσική και πιάνο, είναι φοιτήτρια στο τμ. Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια και διεθνείς διαγωνισμούς σχετικα με την αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχέδιο και τη μουσική. Μαρία Μεθυμάκη Σπουδές αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε με την σεναριογραφία. Είναι επίσης μέλος μίας ομάδας performance. Aπό το 2006 εργάστηκε ως αρχιτέκτονας. Ανάμεσα στις δουλειές της αριθμούνται αρκετά αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά projects μεγάλης και μεσαίας κλίμακας. Μαρίζα Παρασύρη Συγγραφέας και πολιτικός μηχανικός. Αποφοίτησε από το τμ. Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας το Το 2012 δημοσίευσε την ποιητική της συλλογή «ο αυτο-νόητος» από τις εκδόσεις Οσελότος και από τότε έχει παρουσιάσει τη συγγραφική της δουλειά σε έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά.

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011 Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πανεπιστήμιο Πατρών. Πανεπιστημιούπολη, 265 00 Ρίο, Πάτρα. T: 2610 997 553, www.arch.upatras.gr

Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πανεπιστήμιο Πατρών. Πανεπιστημιούπολη, 265 00 Ρίο, Πάτρα. T: 2610 997 553, www.arch.upatras.gr Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πανεπιστήμιο Πατρών. Πανεπιστημιούπολη, 265 00 Ρίο, Πάτρα. T: 2610 997 553, www.arch.upatras.gr Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος Department of Architecture. University of Patras.

Διαβάστε περισσότερα

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τρόποι διδασκαλίας και μέσα. Μια διδακτική πρόταση για τη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων. Πασιόπουλος Γιώργος, Εκπαιδευτικός ΠΕ, Μεταπτυχιακός φοιτητής Η κινούμενη εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Ραβάνης (επιμέλεια) Η μύηση των μικρών παιδιών στις Φυσικές Επιστήμες. Εκπαιδευτικές και διδακτικές διαστάσεις

Κώστας Ραβάνης (επιμέλεια) Η μύηση των μικρών παιδιών στις Φυσικές Επιστήμες. Εκπαιδευτικές και διδακτικές διαστάσεις Κώστας Ραβάνης (επιμέλεια) Η μύηση των μικρών παιδιών στις Φυσικές Επιστήμες. Εκπαιδευτικές και διδακτικές διαστάσεις Πάτρα 2001 2 3 Περιεχόμενα Προλεγόμενα 5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Η μύηση των μικρών παιδιών στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΜΕΣΑ,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ - ΥΛΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο όρος «διακοσμητικές εφαρμογές» αφορά μια τεράστια ποικιλία αντικειμένων που μας περιβάλλουν και που είναι δύσκολο να τα απαριθμήσουμε ένα-ένα με τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009. Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους

ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009. Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους ΤΕΥΧΟΣ 3, ΜΑΪΟΣ 2009 Ευρωεκλογές : Συνέντευξη με δύο υποψηφίους Μια μοναδική ευκαιρία για Ηγέτες με Όραμα Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Μερικής φοίτησης για επαγγελματίες, στην

Διαβάστε περισσότερα

χρονιά που μαθητές επιτυγχάνουν 45 points και η 2η χρονιά που 2 παιδιά εξασφάλισαν

χρονιά που μαθητές επιτυγχάνουν 45 points και η 2η χρονιά που 2 παιδιά εξασφάλισαν ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β' ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ "ΣΧΟΛΗΣ ΜΩΡΑΪΤΗ" ΤΕΥΧΟΣ 6 // ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 www.moraitis.edu.gr Αποτελέσματα 2010 Γενικό Λύκειο: Επέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ - ΤΕΙ: 70 στους 73, δηλαδή 96%, από αυτούς

Διαβάστε περισσότερα

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη

«ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) Πιλοτική Εφαρμογή, στους Άξονες Προτεραιότητας 1,2,3 - Οριζόντια Πράξη ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή των ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και των πολυμέσων για εκπαιδευτικούς σκοπούς Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή 2011-ES1-LEO05-35968 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ PAGE 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑ... 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1 1. Γνώση στην ψηφιακή εποχή : Εισαγωγή... 3 Χαρακτηριστικά και οφέλη... 3 Εξατομίκευση... 6 Κίνητρο... 7 Υπευθυνότητα... 7 Διαδραστικότητα...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Π3.1.2 Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Ανάπτυξη διαδικτυακής μαθητικής εφημερίδας με χρήση συλλογικών μέσων επικοινωνίας και εννοιολογικών χαρτών»

«Ανάπτυξη διαδικτυακής μαθητικής εφημερίδας με χρήση συλλογικών μέσων επικοινωνίας και εννοιολογικών χαρτών» «Ανάπτυξη διαδικτυακής μαθητικής εφημερίδας με χρήση συλλογικών μέσων επικοινωνίας και εννοιολογικών χαρτών» Αλεξάνδρα Νάκου 1, Δημήτρης Γκούσκος 2, Μεϊμάρης Μιχάλης 3, Άγης Παπαντωνίου 4 1 Μεταπτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ & ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΈΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ. Κείμενα Εργασίας 2008/16 Working Papers 2008/16

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΈΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ. Κείμενα Εργασίας 2008/16 Working Papers 2008/16 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ NATIONAL CENTRE FOR SOCIAL RESEARCH ΈΡΕΥΝΑ- ΜΕΛΕΤΗ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ : ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΗ-ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Μελέτη για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία της γλώσσας και της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Π3.1.2. Ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας με τη δημιουργική αξιοποίηση της επιστήμης και των εργαλείων ΤΠΕ Μελέτη για την αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

LEAP21. Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century. Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας

LEAP21. Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century. Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας LEAP21 Learning Educators, Advancing Pedagogy for the 21st Century Οι διαστάσεις μια μαθησιακής δραστηριότητας 19 Μαρτίου 2012 Οι πέντε διαστάσεις της μάθησης του 21ου αιώνα Εισαγωγή Ο σκοπός του οδηγού

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διεύθυνση: Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76, 104 34 Αθήνα. Τηλέφωνο Τμήματος: +30-210-8203314-6

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων. Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Αποτίμηση Δεξιοτήτων» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «Διδακτικής της Τεχνολογίας & Ψηφιακών Συστημάτων» Κατεύθυνση: Ηλεκτρονική Μάθηση Τίτλος Διπλωματικής Εργασίας: «ΤΠΕ και Εκπαίδευση:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ: Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ: Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ: Η ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΥΧΝΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΓΕΡΟΣΙΜΟΥ (Α.Μ.: 48/05)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα και περιπτώσεις εφαρμογής

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα και περιπτώσεις εφαρμογής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ 8. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στην εκπαίδευση ενηλίκων - Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ ΖΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 1 15 ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Οι «ρεπόρτερς» του εκπαιδευτικού προγράμματος Zoom στο Παρασκήνιο της Στέγης αναζήτησαν τον Κ.Π Καβάφη παντού. Στα ποιήματα και

Διαβάστε περισσότερα

ηµήτρης Τολιάς Ελληνοαµερικανική Ένωση Μασσαλίας 22, 106 80, Αθήνα dtolias@hau.gr Γιώργος Εξαδάκτυλος ιδότου 15, 106 80, Αθήνα gexadaktilos@hau.

ηµήτρης Τολιάς Ελληνοαµερικανική Ένωση Μασσαλίας 22, 106 80, Αθήνα dtolias@hau.gr Γιώργος Εξαδάκτυλος ιδότου 15, 106 80, Αθήνα gexadaktilos@hau. Η ΙΑ ΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣTHN ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ (PLAYSPACES ΚΑΙ 3D WORLD) ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ HELLAS ALIVE ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτοντας το παρελθόν

Ανακαλύπτοντας το παρελθόν ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ανακαλύπτοντας το παρελθόν Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο Β Υ Ζ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ Π Ο Λ Ι Τ Ι Σ Μ Ο Υ Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α Ε Κ Π Α Ι Ε Υ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ανακαλύπτοντας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Πολιτικών Δοµικών Έργων Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τµήµατος Πολιτικών Δοµικών Έργων Συντάκτης Δηµήτριος Κακαλέτσης Αναπληρωτής Καθηγητής Σέρρες, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

«Η επίδραση του διαδικτύου στις κοινωνικές σχέσεις των νέων»

«Η επίδραση του διαδικτύου στις κοινωνικές σχέσεις των νέων» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Η επίδραση του διαδικτύου στις κοινωνικές σχέσεις των νέων» Σπουδαστές:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους εκπαιδευτικούς στα απομακρυσμένα σχολεία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους εκπαιδευτικούς στα απομακρυσμένα σχολεία ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΕΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους εκπαιδευτικούς στα απομακρυσμένα σχολεία Πρακτικά του Συνεδρίου 14-16 Οκτωβρίου 2005, Αργυρούπολη 1 Eπιμέλεια:

Διαβάστε περισσότερα

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης

Τα πιο ανταγωνιστικά δίδακτρα σπουδών στο πιο μοντέρνο φροντιστήριο της πόλης http://aidromon.gr/ Αγαπητοί μαθητές και γονείς, Λόγω της σύνθετης και ρευστής κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης η εκπαίδευση αλλάζει συνεχώς και αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις με αποτέλεσμα να βρίσκεστε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ. ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ Έκδοση 1η Έρευνα: Αλέξανδρος Κοφτερός, Μιχάλης Α. Μάγος, Γιώργος Μιχαήλ, Αδάμος Νικολάου, Αναστασία Οικονόμου,

Διαβάστε περισσότερα