Κλιματική Δράση και Ισότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κλιματική Δράση και Ισότητα"

Transcript

1 Κλιματική Δράση και Ισότητα Η θέση της Greenpeace

2 Η θέση της Greenpeace στο θέμα της ισότητας στην κλιματική δράση Τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, σε συνδυασμό με την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη: το κλιματικό μας σύστημα είναι πολύ πιο ευαίσθητο από ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα πολύ σοβαρές επιπτώσεις που σχετίζονται με εξαφανίσεις ειδών, ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και μεγάλης κλίμακας ασυνέχειες (όπως η τήξη των στρωμάτων πάγου) πλέον υπολογίζεται ότι μπορούν να συμβούν με πολύ μικρότερες αυξήσεις της θερμοκρασίας. Η ανάγκη για τολμηρή δράση σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να μειώσουμε τα αέρια τα θερμοκηπίου όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι εφικτό ως τα μέσα του αιώνα, είναι εξαιρετικά επείγουσα, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις καταστροφικές και ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές. Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες. Υπάρχει άμεση ανάγκη για τολμηρή δράση σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι εφικτό ως τα μέσα του αιώνα. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Σε αυτήν την προσπάθεια θα χρειαστεί να συμμετάσχουν όλες οι χώρες. Οι κυβερνήσεις στη Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009 θα πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία που να θέτει ισχυρούς και φιλόδοξους στόχους για μειώσεις εκπομπών και να παρέχει χρηματική και τεχνολογική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου οι τελευταίες να στραφούν σε μία ανάπτυξη χαμηλού άνθρακα και να προσαρμοστούν στις αναπόφευκτες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Ενώ οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο με τη θέσπιση φιλόδοξων στόχων μειώσεων των εκπομπών σε κάθε έκφανση της οικονομίας, θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι αναπτυσσόμενες, καθώς το σενάριο οικονομικής τους ανάπτυξης βασισμένη στα ορυκτά καύσιμα είναι μη-βιώσιμο για τον πλανήτη. Η επιλογή για μία ανάπτυξη χωρίς άνθρακα, που είναι φιλική προς το περιβάλλον, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες αειφόρου ανάπτυξης, τόσο για τις βιομηχανικές, όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα στις μελλοντικές συμφωνίες θα είναι η απάντηση στο ποιος κάνει τι και πότε. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα χρειαστεί να δομηθεί πάνω σε αρχές δικαιοσύνης και ισότητας. Αρχές που θα οδηγήσουν όλες τις μελλοντικές διεθνείς συμφωνίες για δράσεις περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

3 Δημιουργία θέσεων εργασίας και ενεργειακή ασφάλεια. Ένας μηχανικός επιθεωρεί μία ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο Ναν, στο Ναν αο της επαρχίας Γκουαντόνγκ, την περιοχή με το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην Κίνα και τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα. Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. 1) Η κλιματική δράση πρέπει να είναι δίκαιη και ισόνομη Ο πλανήτης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις: επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές με πολλές καταστροφικές επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον, συνεχή απώλεια της βιοποικιλότητας με ένα πρωτόγνωρο ρυθμό, διεύρυνση της ανισότητας μεταξύ πλούσιων και φτωχών, κα. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει σε κάποια (αδύναμα) μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο αυτές οι πρωτοβουλίες απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, ο στόχος του Πρωτοκόλλου του Κιότο για μείωση εκπομπών στα αναπτυγμένα κράτη κατά 5,2% ως το 2012, αν και αποτέλεσε μεγάλη πολιτική πρόκληση για να συμφωνηθεί, εντούτοις είναι ένα πολύ μικρό βήμα συγκριτικά με τις συμφωνίες που θα πρέπει να επιτευχθούν την ερχόμενη δεκαετία. Επίσης, οι Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας (Millennium Development Goals) που σκοπεύουν να μειώσουν κατά το ήμισυ τη φτώχεια ως το 2015, ακόμα και αν επιτευχθούν, θα έχουν αφήσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο κόσμο να επιβιώνει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Η κλιματική δράση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, βελτιώνοντας την πρόσβαση στις ενεργειακές υπηρεσίες, αυξάνοντας τη στήριξη της βιώσιμης γεωργίας, επεκτείνοντας την προστασία των δασών και δημιουργώντας πρόσβαση στην εργασία σε μία παγκόσμια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Φυσικά, η κλιματική δράση δεν αποτελεί πανάκεια για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανισότητας. Ωστόσο, μία δίκαιη κλιματική δράση καθώς και η ενσωμάτωση της αρχής του climate proofing δηλαδή η διασφάλιση ότι οι επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν επιτείνουν τις κλιματικές αλλαγές ή δημιουργούν ευάλωτες υποδομές ή θεσμούς στην ανάπτυξη και τις σχετικές πολιτικές, όπως το εμπόριο, θα είναι ουσιαστικής σημασίας. Είναι σαφές ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιδεινώσουν, τόσο τη φτώχεια, όσο και την ανισότητα. Οι πιο φτωχοί η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν σφοδρότατα από τις κλιματικές αλλαγές, αν και θα έχουν συνεισφέρει ελάχιστα έως μηδαμινά στη δημιουργία του προβλήματος. Η αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι κλιματικές δράσεις διεθνείς, εθνικές ή τοπικές θα πρέπει να είναι ισότιμες. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιστορικές ευθύνες και τις ικανότητες των εθνών να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιβαρύνουν τους φτωχούς πληθυσμούς και τις περιθωριοποιημένες κοινοτήτες.

4 2) Η κλιματική δράση προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι κλιματικές αλλαγές θα καταστήσουν την ανάπτυξη εξαιρετικά δαπανηρή, εάν όχι αδύνατη, για πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, η λήψη αποφασιστικής, ισότιμης δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες ανάπτυξης και θα βοηθήσει στην επίτευξη των Στόχων Αναπτυξιακών της Χιλιετίας. Η Greenpeace απορρίπτει το ιδεολογικό επιχείρημα ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δράση για το κλίμα είναι ασύμβατες μεταξύ τους, καθώς και ότι η συμβατική ανάπτυξη που στηρίζεται στην καύση ορυκτών καυσίμων θα πρέπει πάντα να προηγείται. Κάθε βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας οφείλει να μην περιλαμβάνει άνθρακα. Η διευκόλυνση της μετάβασης των φτωχών χωρών σε έναν αναπτυξιακό δρόμο χωρίς άνθρακα, αφενός θα αποτρέψει την αύξηση των εκπομπών για πολλά χρόνια, αφετέρου θα αποσοβήσει το μελλοντικό κόστος απαγκίστρωσης της κοινωνίας από τον άνθρακα. Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η παγκόσμια μακροοικονομική ανάπτυξη από μόνη της θα καταφέρει ποτέ να εξαλείψει τη φτώχεια. 3) Οι καταναλωτικές συνήθειες πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμες Η οικονομική ανάπτυξη σήμερα στον αναπτυγμένο κόσμο και η μελλοντική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζεται στο πετρέλαιο και στα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Έχει δημιουργήσει συγκεκριμένους τρόπους ζωής (lifestyle) και καταναλωτικές συνήθειες ή και προσδοκίες για τέτοιο τρόπο ζωής που είναι μη-βιώσιμες υπό οποιοδήποτε ενεργειακό σύστημα, αφού προϋποθέτουν απεριόριστη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων και φθηνό εργατικό δυναμικό. Η παγκοσμιοποίηση, τόσο της κατανάλωσης, όσο και της παραγωγής αγαθών και το διεθνές εμπόριο που περιλαμβάνουν, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετες πιέσεις στο περιβάλλον και γενικότερα στον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες πιο βιώσιμες. Ειδικότερα οι καταναλωτές στις πλούσιες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου άλλων χωρών που σχετίζονται με τις δικές τους καταναλωτικές συνήθειες. Το ένα τέταρτο ή και περισσότερο των εκπομπών συγκεκριμένων αναπτυσσόμενων χωρών συνδέεται με αγαθά που εξάγονται στις πλούσιες χώρες.

5 Οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν λιμούς στους φτωχούς και απειλούν τη διατροφική ασφάλεια. Αγρότες που κρατούν καλαμπόκια που έχουν πληγεί από έντονη ξηρασία στη Σουράλα, στο Κοταμπάτο των Φιλιππίνων, το Αφού η ακραία ξηρασία έπληξε τη γη τους, οι αγρότες ανακοίνωσαν σοδειά μειωμένη κατά το ένα-τρίτο. Η χειρότερη ξηρασία της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια επηρέασε περίπου ανθρώπους. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο ξηρασιών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα πλήξει κυρίως τους φτωχούς. 4) Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ότι οι κλιματικές αλλαγές πρέπει να αντιμετωπιστούν με αρχές ισότητας. Συγκεκριμένα, τα έθνη οφείλουν να δράσουν με βάση την ισότητα και σύμφωνα με τις κοινές, αλλά διαφοροποιημένες υποχρεώσεις τους και αντίστοιχες ικανότητες. Οι βιομηχανικές χώρες αναμένεται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο αυτό μεταφράζεται ως επιβολή ανώτατων ορίων στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο για τις βιομηχανικές χώρες. Εξαιτίας της ιστορικής ευθύνης για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σήμερα, όπως επίσης και των υψηλών κατά κεφαλήν εκπομπών και της σημαντικής ικανότητας να πληρώσουν, οι βιομηχανικές χώρες στο σύνολό τους οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 ως το 2020, με τουλάχιστον τα τρία τέταρτα αυτής της μείωσης να πραγματοποιηθούν με εγχώριες δράσεις. 5) Όλες οι χώρες πρέπει να συμμετάσχουν στην κλιματική δράση Από την ημέρα δημοσίευσης της πρώτης Έκθεσης Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) το 1990, είχε καταστεί σαφές ότι ακόμα και αν οι βιομηχανικές χώρες εκμηδενίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δε θα είναι εφικτή η σταθεροποίηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων CO 2. Συνεπώς, είναι αναγκαία η κοινή δράση όλων των χωρών για την αποτροπή των καταστρεπτικών κλιματικών αλλαγών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν να αναλάβουν μέτρα βάσει διαφορετικών ικανοτήτων και συγκυριών και να μειώσουν τις σημερινές και σίγουρα τις μελλοντικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά τα μέτρα μπορούν να διαφέρουν: από τη θέσπιση στόχων ανά τομέα, ως τη θέσπιση στόχων σε όλο το εύρος της οικονομίας. Οι χώρες εκείνες με την ξεκάθαρη ικανότητα για δράση θα πρέπει να αναλάβουν δεσμεύσεις για το σύνολο της οικονομίας κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Περιόδου Δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Τα υπόλοιπα κράτη θα ακολουθήσουν αργότερα, όταν η ικανότητά τους για μείωση των εκπομπών την οποία τα αναπτυγμένα κράτη θα πρέπει να υποστηρίξουν με παροχή χρημάτων και τεχνολογίας θα έχει εξελιχθεί. Στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπαλί το 2007, οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν μετρήσιμες, ανακοινώσιμες και επαληθεύσιμες δράσεις μετά το 2012 με σκοπό τον περιορισμό ή τη μείωση των εκπομπών τους. Ένας μεγάλος αριθμός αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί να μειώσει τις εκπομπές από συγκεκριμένους τομείς θέτοντας στόχους για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας ή τον τερματισμό της αποδάσωσης. Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Μπαλί από τις αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή να υποστηρίξουν αυτές τις δράσεις με μεταφορά τεχνολογίας και χρηματοδότηση, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις.

6 6) Εσωτερική ισότητα 7) Καταμερισμός της προσπάθεια μετριασμού Ακόμα και στις φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν κοινωνικά σύνολα που ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με υπερβολικά μη-βιώσιμο τρόπο. Η πολιτική ελίτ σε αυτές τις χώρες συχνά χρησιμοποιεί τις μέσες τιμές εκπομπών εξαιρετικά χαμηλές- προκειμένου να δικαιολογήσει τη διατήρηση του συμβατικού τρόπου ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω από τους φτωχούς. Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να αναλάβουν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πλούσιοι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μειώσουν τις εκπομπές τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οφείλουν να κάνουν οι πλούσιοι στις αναπτυγμένες χώρες. Δεν υπάρχει αποδεκτό επιχείρημα που να υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα στα αναπτυσσόμενα κράτη δεν χρειάζεται να προβούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής και στις καταναλωτικές συνήθειές τους. Παράλληλα, οι πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες στις πλούσιες χώρες, όχι μόνο υποφέρουν από έλλειψη πρόσβασης σε ενεργειακές υπηρεσίες, αλλά συνήθως είναι και τα πρώτα θύματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στις χώρες τους. Η ισότιμη κλιματική δράση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο - οφείλει να λάβει υπόψη της την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα στο εσωτερικό των κρατών. Συνεπώς οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν πολιτικές που διασφαλίζουν ότι οι κλιματικές δράσεις δεν εντείνουν τις ανισότητες, αλλά τις αμβλύνουν. Όπως για παράδειγμα με την παροχή πρόσβασης σε αποκεντρωμένες πηγές καθαρής ενέργειας που δεν συγκεντρώνουν τη μόλυνση σε μακρινές, περιθωριοποιημένες κοινότητες. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές κοινότητες συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων για τη μείωση των εκπομπών και τα μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή των σχετικών δράσεων. Η ερώτηση Ποιος θα πρέπει να κάνει τι και πότε; θα πρέπει να απαντηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψιν τους την ιστορική ευθύνη των κρατών (σημερινές και ιστορικές εκπομπές), την ικανότητα πληρωμής, το σχετικό πλούτο και το κατά κεφαλήν εισόδημα, καθώς και τη δυνατότητα μείωσης εκπομπών και παροχή βοήθειας προς άλλα κράτη για τον ίδιο σκοπό. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας δίκαιος και ισότιμος τρόπος καταμερισμού της προσπάθειας μετριασμού και της ευθύνης για χρηματοδότηση. Οι συγκρίσεις βάσει των σημερινών κατά κεφαλήν εκπομπών CO 2 δίνουν μία καλή εικόνα της τεράστιας διαφοράς ανάμεσα στις εκπομπές των πλουσίων και των φτωχότερων κρατών και καταδεικνύουν με σαφήνεια την καθολική πρωταρχική ευθύνη των βιομηχανικών χωρών. Εντούτοις, ο διαχωρισμός της ευθύνης αποκλειστικά με βάση τις κατά κεφαλήν εκπομπές δεν προσφέρει ένα ισότιμο ή και αποτελεσματικό πλαίσιο, στο οποίο μπορούν να στηριχθούν οι μελλοντικές πολιτικές αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών υπό την αιγίδα της UNFCCC. Μία ισότιμη κλιματική δράση δε θα πρέπει επίσης να επικεντρώνεται αποκλειστικά στα δικαιώματα εκπομπών άρα στη ρύπανση. Αντιθέτως θα πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε ενεργειακές υπηρεσίες, καθώς και να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. H Greenpeace υποστηρίζει τις αρχές που διέπουν το πλαίσιο για τα Δικαιώματα Ανάπτυξης και τα Αέρια του Θερμοκηπίου 1 και θεωρεί ότι είναι η πρόταση που βρίσκεται πιο κοντά στις αρχές της οργάνωσης. Το GDR αναγνωρίζει τα εξής τρία κριτήρια: ιστορικές εκπομπές (με αφετηρία το 1990), σημερινές κατά κεφαλήν εκπομπές και κατά κεφαλήν εισόδημα (μόνο για τους ανθρώπους που έχουν ετήσιο εισόδημα και άνω). Η χρήση του GDR ως μία λειτουργική βάση διαπραγματεύσεων θα απαιτούσε περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου, καθώς και μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο επιχειρείται ο επιμερισμός των βαρών, τόσο στο Πρωτόκολλο του Κιότο, όσο και στη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC). Ως εκ τούτου, η Greenpeace δε ζητά την άμεση εφαρμογή του ούτε υποστηρίζει το αίτημα των συγγραφέων για καθυστέρηση της έναρξης της Δεύτερης Περιόδου Δέσμευσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Για την ενδιάμεση περίοδο, η Greenpeace πιστεύει ότι η ιδέα που προτείνεται στο South-North Dialogue 2, αν και δεν αντιμετωπίζει το θέμα της εσωτερικής ισότητας, προσφέρει μία καλύτερη ευκαιρία να ενσωματωθούν οι αρχές μας σε μία πρόταση που να καταμερίζει δίκαια το βάρος της κλιματικής δράσης στη Δεύτερη Περίοδο Δέσμευσης.

7 Προστατεύοντας τα δάση και τις ζωές των ανθρώπων. Φορτώνοντας πιστοποιημένους, οικολογικούς κορμούς σε βάρκα στη Λίμνη Μάρεϊ, Παπούα Νέα Γουινέα. Κάθε προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές από την αποδάσωση θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων και να υποστηρίξει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. 8) Η ευθύνη των πλούσιων χωρών επεκτείνεται πέραν του επιπέδου εκπομπών τους Η ισότιμη κλιματική δράση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιστορική ευθύνη και την ικανότητα για δράση. Υπό αυτές τις αρχές, οι βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις που επεκτείνονται πέραν του επιπέδου των εκπομπών τους. Εκτός της μείωσης των εκπομπών τους σε μηδενικά επίπεδα, οφείλουν να χρηματοδοτήσουν δράσεις μετριασμού και προσαρμογής στις φτωχότερες χώρες. Αυτό συνεπάγεται επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση για κλιματική δράση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αξιολογήσεις από πηγές όπως η UNFCCC 3, ο Σερ Νίκολας Στερν 4 και η Oxfam 5, υπολογίζουν το συνολικό κόστος για μετριασμό, τη συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, την προσαρμογή και τον τερματισμό της αποδάσωσης σε περίπου 110 ($140) δις ετησίως. Αυτό το ποσό είναι κατά πολύ μικρότερο των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών ($1.339 δις 6 ), και μόνο ένα μικρό ποσοστό από το παγκόσμιο ΑΕΠ ($54 τρις 7 ). Είναι συγκρίσιμο μέγεθος με το ύψος της σημερινής Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας (Official Development AID, ODA) ($104 δις 8 ), που μάλιστα είναι μικρότερη του αρχικού ποσού που υποσχέθηκαν οι βιομηχανικές χώρες το 1970 (0,7% του ΑΕΠ). Επομένως είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι επιπρόσθετα της ODA. Κατ ελάχιστον, η σημερινή οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να τριπλασιαστεί. 9) Αγορές και κεφάλαια Μια παγκόσμια αγορά άνθρακα θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην εύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων μετριασμού και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, οι μηχανισμοί της αγοράς από μόνοι τους δεν επαρκούν για να επιφέρουν τις απαιτούμενες δραστικές μειώσεις ούτε μπορούν να επιτύχουν τους στόχους της ισότητας που προαναφέρθηκαν. Εκτός από την επίτευξη μεγαλύτερων μειώσεων άνθρακα, οι μηχανισμοί της αγοράς πρέπει να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια καταλήγει με αποτελεσματικό τρόπο στα φτωχότερα κράτη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη συγκεκριμένων μηχανισμών χρηματοδότησης που λειτουργούν υπό την αιγίδα της UNFCCC και που μπορούν να αναλάβουν μεταφορές κεφαλαίων για δράσεις μετριασμού, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης. Τα υψηλά κεφάλαια που απαιτούνται θα πρέπει κυρίως να συγκεντρωθούν μέσω μηχανισμών δημοπράτησης ή εμπορίας ρύπων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η διαχείριση αυτών των μηχανισμών θα πρέπει να είναι δημοκρατική, διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς και να επιτρέπει συμμετοχή και συμβολή από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι στο σύνολό της η χρηματοδότηση δαπανάται με τον πιο έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο και τηρεί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που έχουν συμφωνηθεί από τη διεθνή κοινότητα τις προηγούμενες δεκαετίες. Παραπομπές 1 Baer P. et.al. 2008: The Greenhouse Development Rights Framework. The right to development in a climate constrained world. Heinrich Böll Foundation, Christian Aid, Ecoequity and the Stockholm Environment Institute. (www.ecoequity.org/gdrs) 2 GTZ. 2004: South-North Dialogue on Equity in the Greenhouse. A proposal for an adequate and equitable Global Climate Agreement. Federal Ministry for Economic Development and Cooperation of Germany. 3 UNFCCC 2007: Report on the analysis of existing and potential investments and financial flows relevant to the development of an effective and appropriate international response to climate change. August Stern N. 2006: Stern review: The economics of climate change. HM Treasury. www. hmtreasury.gov.uk/sternreview_index.htm) 5 Oxfam 2007: Financing adaptation: what s needed in developing countries and who should pay. change_ SIPRI 2008: SIPRI Yearbook Oxford University Press. 7 World Bank 2008: Gross Domestic Product OECD 2008: Debt relief is down: other ODA rises slightly. OECD. April

8 Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Θέλοντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, δε δέχεται χρηματοδότηση από εταιρείες, κρατικούς φορείς και διακρατικούς οργανισμούς, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις συνεισφορές των υποστηρικτών της. Κλεισόβης 9, Αθήνα, Τ: , F: Το υλικό αυτό έχει παραχθεί χάρη στην οικονομική ενίσχυση των υποστηρικτών μας

1 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

1 Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Χ I Ε Ι Ι Κ Ο Θ Ε Μ Α : Η Ε Υ Ρ Ω Π Α Ϊ Κ Η Π Ο Λ Ι Τ Ι Κ Η Γ Ι Α Τ Η Ν Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Κ Η Α Λ Λ Α Γ Η Κ Α Ι Τ Η Ν Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α, Η Π Ρ Ο Σ Τ Α Σ Ι Α Τ Ο Υ Π Ε Ρ Ι Β Α Λ Λ Ο Ν Τ Ο Σ Κ Α Ι Ο Τ Ο Μ Ε Α

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Περιβάλλον. Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ. Περιβάλλον. Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Περιβάλλον Ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον για τις μελλοντικές γενιές Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γιατί χρειαζόμαστε μια πολιτική για το περιβάλλον;...

Διαβάστε περισσότερα

EL 1 EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 10.11.2010 COM(2010) 639 τελικό

EL 1 EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Βρυξέλλες, 10.11.2010 COM(2010) 639 τελικό EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 10.11.2010 COM(2010) 639 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020. Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL EL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 3.3.2010 COM(2010) 2020 τελικό ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΗ 2020 Στρατηγική για έξυπνη, διατηρήσιµη και χωρίς αποκλεισµούς ανάπτυξη EL EL Πρόλογος Το 2010 πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Διπλωματική Εργασία ΘΕΜΑ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ. ΟΡΙΣΜΟΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ του ΣΥΜΕΩΝ ΒΑΣΒΑΝΗ Υποβλήθηκε ως απαιτούμενο για την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Μάρτιος 2012. Οδικός Χάρτης για το 2050

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Μάρτιος 2012. Οδικός Χάρτης για το 2050 ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Μάρτιος 2012 Οδικός Χάρτης για το 2050 2 3 Η παρούσα έκθεση υποβάλλεται στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από την Επιτροπή Εθνικού Ενεργειακού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α.Ε.Μ. 300530

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Α.Ε.Μ. 300530 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα στο Περιβάλλον

Έρευνα στο Περιβάλλον της υψπepioδikh EKΔOΣH ΓIA EPEYNA, ANAΠTYΞH KAI KAINOTOMIA ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2007 TEYXOΣ 14 AΦIEPΩMA Έρευνα στο Περιβάλλον Περιεχόμενα Υψιπέτης Έρευνας 03 Ώθηση στην Eρευνα ERA-NET: Συμβολή στη Διαμόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΙΟΥ 2009 Η εφαρμογή του Νόμου 3661/08 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βιοκλιματικός-Ενεργειακός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ O ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ KEIMENO ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Μήνυμα Εκτελεστικού Αντιπροέδρου ΣΕΒ Νέες, διατηρήσιμες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στην ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΟΨΕΙΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΕΥΣΗΣ Σταυρακάκη Γ. Αικατερίνη Διπλωματική

Διαβάστε περισσότερα

2013-2014 STATE OF THE FUTURE

2013-2014 STATE OF THE FUTURE 2013-2014 STATE OF THE FUTURE Jerome C. Glenn, Theodore J. Gordon, and Elizabeth Florescu Μετάφραση: Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, Σταύρος Μαντζανάκης Περίληψη Η κατάσταση της ανθρωπότητας συνεχίζει να

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΓΙΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΧΩΡΊΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΎΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΓΙΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΧΩΡΊΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΎΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΧΩΡΊΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΎΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΎΣ ΝΈΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ ΜΕΤΑΞΎ ΕΕ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΉΣ ΠΕΡΊΛΗΨΗ E U R O P Ä I S C ENTWICKLUNGSB ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Προτάσεις για τον ενεργειακό τοµέα στον ελληνικό χώρο Στέλιος Ψωµάς Νοέµβριος 2003 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελίδα Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.3.2012 SWD(2012) 61 τελικό Μέρος I ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Στοιχεία για κοινό στρατηγικό πλαίσιο 2014-2020 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Εισηγήσεις της ηµερίδας Ελληνικός τουρισµός και κλιµατική αλλαγή: πολιτικές προσαρµογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης

Κεφάλαιο 2 Εισηγήσεις της ηµερίδας Ελληνικός τουρισµός και κλιµατική αλλαγή: πολιτικές προσαρµογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης Κεφάλαιο 2 Ελληνικός τουρισµός και κλιµατική αλλαγή: πολιτικές προσαρµογής και νέα στρατηγική ανάπτυξης Η ηµερίδα συνδιοργανώθηκε, από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυµα Επιστηµών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE) Εποπτεία: Δρ. Ε. Τηλικίδου Καθηγήτρια. Φοιτητές: Κουσίδης Σάββας Τσαγκαλίδης Θεοχάρης

ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE) Εποπτεία: Δρ. Ε. Τηλικίδου Καθηγήτρια. Φοιτητές: Κουσίδης Σάββας Τσαγκαλίδης Θεοχάρης Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εποπτεία: Δρ. Ε. Τηλικίδου Καθηγήτρια ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ (FAIR TRADE) Φοιτητές: Κουσίδης Σάββας Τσαγκαλίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. L 140/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.6.2009

ΟΔΗΓΙΕΣ. L 140/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.6.2009 L 140/16 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 5.6.2009 ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΔΗΓΙΑ 2009/28/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Απριλίου 2009 σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα πτυχιακής εργασίας:

Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: «ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» ' φ *" /Α νδρος Μακρόνησος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ...1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα εργασία συνιστά μια εισαγωγή στην περιβαλλοντική διαχείριση και στην αλληλεπίδραση της με τη διαδικασία παραγωγής στη σύγχρονη εποχή. Μπροστά στην πρόκληση του νέου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΆΣΙΝΕΣ ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΜΙΑ ΒΙΏΣΙΜΗ ΔΙΈΞΟΔΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ

ΠΡΆΣΙΝΕΣ ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΜΙΑ ΒΙΏΣΙΜΗ ΔΙΈΞΟΔΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ ΠΡΆΣΙΝΕΣ ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΜΙΑ ΒΙΏΣΙΜΗ ΔΙΈΞΟΔΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΡΊΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΌΝΩΣΗ ΘΈΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΑΝΆΚΑΜΨΗ 4 ΠΟΙΕΣ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΠΡΆΣΙΝΕΣ ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ; 6 ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΠΡΆΣΙΝΩΝ ΘΈΣΕΩΝ 8

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 8 ο ΙΟΥΛΙΟΣ 2012

ΤΕΥΧΟΣ 8 ο ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 ΤΕΥΧΟΣ 8 ο ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ: ΣΕΛ. 1 ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕΛ. 2 ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι τρόποι με τους οποίους οι δήμοι

Οι τρόποι με τους οποίους οι δήμοι ÑÅÐÏÑÔÁÆ Ôïõ ÇËÉÁ ÌÐÅÍÅÊÏÕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΔΚΕ -ΙΜΔΔΑ Âåëôßùóç äéïéêçôéêþò éêáíüôçôáò êáé áíüðôõîç óýã ñïíïõ ìüíáôæìåíô Βασικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους Δήμους Οι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια Δήμου Τανάγρας

Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια Δήμου Τανάγρας Σχηματάρι, 2014 Στις 5 Μαρτίου 2013, ο Δήμαρχος Ευάγγελος Γεωργίου, ύστερα από εξουσιοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου,υπέγραψε το έντυπο προσχώρησης του στο «Σύμφωνο των Δημάρχων»(Covenant of Mayors).

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Ένωση. του Pascal Fontaine

Ευρωπαϊκή Ένωση. του Pascal Fontaine Ευρωπαϊκή Ένωση του Pascal Fontaine Μπορείτε να βρείτε αυτό το φυλλάδιο και άλλες σύντομες και σαφείς πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ στο διαδίκτυο στη διεύθυνση ec.europa.eu/publications Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ Το 2014, θα έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της ηπείρου μας. Σε αυτές τις εκλογές, η επιλογή σας μπορεί να αποδυναμώσει

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Διπλωματική Εργασία της φοιτήτριας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου. σχετικά με τη γεωργία της ΕΕ και το διεθνές εμπόριο (2010/2110 (INI)) Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου

Έγγραφο συνόδου. σχετικά με τη γεωργία της ΕΕ και το διεθνές εμπόριο (2010/2110 (INI)) Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 8.2.2011 A7-0030/2011 ΕΚΘΕΣΗ σχετικά με τη γεωργία της ΕΕ και το διεθνές εμπόριο (2010/2110 (INI)) Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Εισηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ... 35 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ... 36 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ...

ΟΡΙΣΜΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ... 35 ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ... 36 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΜΕΡΩΝ... Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΑΠΗ ΔΡΟΣΟΥΛΑ ΜΟΛΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΜ:086/07 ΑΜ:249/07 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΚΥΡΜΙΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

7. Οι Διεθνείς Διασκέψεις για το Περιβάλλον 29.

7. Οι Διεθνείς Διασκέψεις για το Περιβάλλον 29. 7. Οι Διεθνείς Διασκέψεις για το Περιβάλλον 29. Tο Κλίμα αλλάζει και οι κυβερνήσεις συσκέπτονται. Την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η Γη βίωσε τα έξι από τα δέκα θερμότερα καλοκαίρια των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα