Κλιματική Δράση και Ισότητα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κλιματική Δράση και Ισότητα"

Transcript

1 Κλιματική Δράση και Ισότητα Η θέση της Greenpeace

2 Η θέση της Greenpeace στο θέμα της ισότητας στην κλιματική δράση Τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα, σε συνδυασμό με την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με την αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον πλανήτη: το κλιματικό μας σύστημα είναι πολύ πιο ευαίσθητο από ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα πολύ σοβαρές επιπτώσεις που σχετίζονται με εξαφανίσεις ειδών, ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και μεγάλης κλίμακας ασυνέχειες (όπως η τήξη των στρωμάτων πάγου) πλέον υπολογίζεται ότι μπορούν να συμβούν με πολύ μικρότερες αυξήσεις της θερμοκρασίας. Η ανάγκη για τολμηρή δράση σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να μειώσουμε τα αέρια τα θερμοκηπίου όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι εφικτό ως τα μέσα του αιώνα, είναι εξαιρετικά επείγουσα, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τις καταστροφικές και ανεξέλεγκτες κλιματικές αλλαγές. Σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες. Υπάρχει άμεση ανάγκη για τολμηρή δράση σε παγκόσμια κλίμακα προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όσο πιο κοντά στο μηδέν είναι εφικτό ως τα μέσα του αιώνα. Μόνο έτσι θα αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Σε αυτήν την προσπάθεια θα χρειαστεί να συμμετάσχουν όλες οι χώρες. Οι κυβερνήσεις στη Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο του 2009 θα πρέπει να επιτύχουν μία συμφωνία που να θέτει ισχυρούς και φιλόδοξους στόχους για μειώσεις εκπομπών και να παρέχει χρηματική και τεχνολογική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου οι τελευταίες να στραφούν σε μία ανάπτυξη χαμηλού άνθρακα και να προσαρμοστούν στις αναπόφευκτες επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Ενώ οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο με τη θέσπιση φιλόδοξων στόχων μειώσεων των εκπομπών σε κάθε έκφανση της οικονομίας, θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι αναπτυσσόμενες, καθώς το σενάριο οικονομικής τους ανάπτυξης βασισμένη στα ορυκτά καύσιμα είναι μη-βιώσιμο για τον πλανήτη. Η επιλογή για μία ανάπτυξη χωρίς άνθρακα, που είναι φιλική προς το περιβάλλον, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες αειφόρου ανάπτυξης, τόσο για τις βιομηχανικές, όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα στις μελλοντικές συμφωνίες θα είναι η απάντηση στο ποιος κάνει τι και πότε. Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση θα χρειαστεί να δομηθεί πάνω σε αρχές δικαιοσύνης και ισότητας. Αρχές που θα οδηγήσουν όλες τις μελλοντικές διεθνείς συμφωνίες για δράσεις περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

3 Δημιουργία θέσεων εργασίας και ενεργειακή ασφάλεια. Ένας μηχανικός επιθεωρεί μία ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο Ναν, στο Ναν αο της επαρχίας Γκουαντόνγκ, την περιοχή με το μεγαλύτερο αιολικό δυναμικό στην Κίνα και τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα. Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. 1) Η κλιματική δράση πρέπει να είναι δίκαιη και ισόνομη Ο πλανήτης αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις: επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές με πολλές καταστροφικές επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον, συνεχή απώλεια της βιοποικιλότητας με ένα πρωτόγνωρο ρυθμό, διεύρυνση της ανισότητας μεταξύ πλούσιων και φτωχών, κα. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει σε κάποια (αδύναμα) μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο αυτές οι πρωτοβουλίες απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, ο στόχος του Πρωτοκόλλου του Κιότο για μείωση εκπομπών στα αναπτυγμένα κράτη κατά 5,2% ως το 2012, αν και αποτέλεσε μεγάλη πολιτική πρόκληση για να συμφωνηθεί, εντούτοις είναι ένα πολύ μικρό βήμα συγκριτικά με τις συμφωνίες που θα πρέπει να επιτευχθούν την ερχόμενη δεκαετία. Επίσης, οι Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας (Millennium Development Goals) που σκοπεύουν να μειώσουν κατά το ήμισυ τη φτώχεια ως το 2015, ακόμα και αν επιτευχθούν, θα έχουν αφήσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο κόσμο να επιβιώνει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Η κλιματική δράση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, βελτιώνοντας την πρόσβαση στις ενεργειακές υπηρεσίες, αυξάνοντας τη στήριξη της βιώσιμης γεωργίας, επεκτείνοντας την προστασία των δασών και δημιουργώντας πρόσβαση στην εργασία σε μία παγκόσμια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Φυσικά, η κλιματική δράση δεν αποτελεί πανάκεια για την εξάλειψη της φτώχειας και της ανισότητας. Ωστόσο, μία δίκαιη κλιματική δράση καθώς και η ενσωμάτωση της αρχής του climate proofing δηλαδή η διασφάλιση ότι οι επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν επιτείνουν τις κλιματικές αλλαγές ή δημιουργούν ευάλωτες υποδομές ή θεσμούς στην ανάπτυξη και τις σχετικές πολιτικές, όπως το εμπόριο, θα είναι ουσιαστικής σημασίας. Είναι σαφές ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιδεινώσουν, τόσο τη φτώχεια, όσο και την ανισότητα. Οι πιο φτωχοί η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν σφοδρότατα από τις κλιματικές αλλαγές, αν και θα έχουν συνεισφέρει ελάχιστα έως μηδαμινά στη δημιουργία του προβλήματος. Η αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι κλιματικές δράσεις διεθνείς, εθνικές ή τοπικές θα πρέπει να είναι ισότιμες. Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ιστορικές ευθύνες και τις ικανότητες των εθνών να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιβαρύνουν τους φτωχούς πληθυσμούς και τις περιθωριοποιημένες κοινοτήτες.

4 2) Η κλιματική δράση προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι κλιματικές αλλαγές θα καταστήσουν την ανάπτυξη εξαιρετικά δαπανηρή, εάν όχι αδύνατη, για πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, η λήψη αποφασιστικής, ισότιμης δράσης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα δημιουργήσει καινούργιες ευκαιρίες ανάπτυξης και θα βοηθήσει στην επίτευξη των Στόχων Αναπτυξιακών της Χιλιετίας. Η Greenpeace απορρίπτει το ιδεολογικό επιχείρημα ότι η οικονομική ανάπτυξη και η δράση για το κλίμα είναι ασύμβατες μεταξύ τους, καθώς και ότι η συμβατική ανάπτυξη που στηρίζεται στην καύση ορυκτών καυσίμων θα πρέπει πάντα να προηγείται. Κάθε βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας οφείλει να μην περιλαμβάνει άνθρακα. Η διευκόλυνση της μετάβασης των φτωχών χωρών σε έναν αναπτυξιακό δρόμο χωρίς άνθρακα, αφενός θα αποτρέψει την αύξηση των εκπομπών για πολλά χρόνια, αφετέρου θα αποσοβήσει το μελλοντικό κόστος απαγκίστρωσης της κοινωνίας από τον άνθρακα. Επιπλέον, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η παγκόσμια μακροοικονομική ανάπτυξη από μόνη της θα καταφέρει ποτέ να εξαλείψει τη φτώχεια. 3) Οι καταναλωτικές συνήθειες πρέπει να γίνουν πιο βιώσιμες Η οικονομική ανάπτυξη σήμερα στον αναπτυγμένο κόσμο και η μελλοντική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζεται στο πετρέλαιο και στα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Έχει δημιουργήσει συγκεκριμένους τρόπους ζωής (lifestyle) και καταναλωτικές συνήθειες ή και προσδοκίες για τέτοιο τρόπο ζωής που είναι μη-βιώσιμες υπό οποιοδήποτε ενεργειακό σύστημα, αφού προϋποθέτουν απεριόριστη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων και φθηνό εργατικό δυναμικό. Η παγκοσμιοποίηση, τόσο της κατανάλωσης, όσο και της παραγωγής αγαθών και το διεθνές εμπόριο που περιλαμβάνουν, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετες πιέσεις στο περιβάλλον και γενικότερα στον πλανήτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες πιο βιώσιμες. Ειδικότερα οι καταναλωτές στις πλούσιες χώρες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου άλλων χωρών που σχετίζονται με τις δικές τους καταναλωτικές συνήθειες. Το ένα τέταρτο ή και περισσότερο των εκπομπών συγκεκριμένων αναπτυσσόμενων χωρών συνδέεται με αγαθά που εξάγονται στις πλούσιες χώρες.

5 Οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν λιμούς στους φτωχούς και απειλούν τη διατροφική ασφάλεια. Αγρότες που κρατούν καλαμπόκια που έχουν πληγεί από έντονη ξηρασία στη Σουράλα, στο Κοταμπάτο των Φιλιππίνων, το Αφού η ακραία ξηρασία έπληξε τη γη τους, οι αγρότες ανακοίνωσαν σοδειά μειωμένη κατά το ένα-τρίτο. Η χειρότερη ξηρασία της χώρας τα τελευταία 50 χρόνια επηρέασε περίπου ανθρώπους. Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει τον κίνδυνο ξηρασιών και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα πλήξει κυρίως τους φτωχούς. 4) Οι βιομηχανικές χώρες πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο Η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει ότι οι κλιματικές αλλαγές πρέπει να αντιμετωπιστούν με αρχές ισότητας. Συγκεκριμένα, τα έθνη οφείλουν να δράσουν με βάση την ισότητα και σύμφωνα με τις κοινές, αλλά διαφοροποιημένες υποχρεώσεις τους και αντίστοιχες ικανότητες. Οι βιομηχανικές χώρες αναμένεται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο αυτό μεταφράζεται ως επιβολή ανώτατων ορίων στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μόνο για τις βιομηχανικές χώρες. Εξαιτίας της ιστορικής ευθύνης για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σήμερα, όπως επίσης και των υψηλών κατά κεφαλήν εκπομπών και της σημαντικής ικανότητας να πληρώσουν, οι βιομηχανικές χώρες στο σύνολό τους οφείλουν να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 ως το 2020, με τουλάχιστον τα τρία τέταρτα αυτής της μείωσης να πραγματοποιηθούν με εγχώριες δράσεις. 5) Όλες οι χώρες πρέπει να συμμετάσχουν στην κλιματική δράση Από την ημέρα δημοσίευσης της πρώτης Έκθεσης Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ (IPCC) το 1990, είχε καταστεί σαφές ότι ακόμα και αν οι βιομηχανικές χώρες εκμηδενίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δε θα είναι εφικτή η σταθεροποίηση των ατμοσφαιρικών συγκεντρώσεων CO 2. Συνεπώς, είναι αναγκαία η κοινή δράση όλων των χωρών για την αποτροπή των καταστρεπτικών κλιματικών αλλαγών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν να αναλάβουν μέτρα βάσει διαφορετικών ικανοτήτων και συγκυριών και να μειώσουν τις σημερινές και σίγουρα τις μελλοντικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Αυτά τα μέτρα μπορούν να διαφέρουν: από τη θέσπιση στόχων ανά τομέα, ως τη θέσπιση στόχων σε όλο το εύρος της οικονομίας. Οι χώρες εκείνες με την ξεκάθαρη ικανότητα για δράση θα πρέπει να αναλάβουν δεσμεύσεις για το σύνολο της οικονομίας κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Περιόδου Δεσμεύσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Τα υπόλοιπα κράτη θα ακολουθήσουν αργότερα, όταν η ικανότητά τους για μείωση των εκπομπών την οποία τα αναπτυγμένα κράτη θα πρέπει να υποστηρίξουν με παροχή χρημάτων και τεχνολογίας θα έχει εξελιχθεί. Στη Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπαλί το 2007, οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν μετρήσιμες, ανακοινώσιμες και επαληθεύσιμες δράσεις μετά το 2012 με σκοπό τον περιορισμό ή τη μείωση των εκπομπών τους. Ένας μεγάλος αριθμός αναπτυσσόμενων χωρών μπορεί να μειώσει τις εκπομπές από συγκεκριμένους τομείς θέτοντας στόχους για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας ή τον τερματισμό της αποδάσωσης. Οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο Μπαλί από τις αναπτυγμένες χώρες, δηλαδή να υποστηρίξουν αυτές τις δράσεις με μεταφορά τεχνολογίας και χρηματοδότηση, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις.

6 6) Εσωτερική ισότητα 7) Καταμερισμός της προσπάθεια μετριασμού Ακόμα και στις φτωχές, αναπτυσσόμενες χώρες υπάρχουν κοινωνικά σύνολα που ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με υπερβολικά μη-βιώσιμο τρόπο. Η πολιτική ελίτ σε αυτές τις χώρες συχνά χρησιμοποιεί τις μέσες τιμές εκπομπών εξαιρετικά χαμηλές- προκειμένου να δικαιολογήσει τη διατήρηση του συμβατικού τρόπου ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα κρύβεται πίσω από τους φτωχούς. Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να αναλάβουν αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι πλούσιοι στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μειώσουν τις εκπομπές τους με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οφείλουν να κάνουν οι πλούσιοι στις αναπτυγμένες χώρες. Δεν υπάρχει αποδεκτό επιχείρημα που να υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα στα αναπτυσσόμενα κράτη δεν χρειάζεται να προβούν σε αλλαγές του τρόπου ζωής και στις καταναλωτικές συνήθειές τους. Παράλληλα, οι πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες στις πλούσιες χώρες, όχι μόνο υποφέρουν από έλλειψη πρόσβασης σε ενεργειακές υπηρεσίες, αλλά συνήθως είναι και τα πρώτα θύματα των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στις χώρες τους. Η ισότιμη κλιματική δράση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο - οφείλει να λάβει υπόψη της την αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα στο εσωτερικό των κρατών. Συνεπώς οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν πολιτικές που διασφαλίζουν ότι οι κλιματικές δράσεις δεν εντείνουν τις ανισότητες, αλλά τις αμβλύνουν. Όπως για παράδειγμα με την παροχή πρόσβασης σε αποκεντρωμένες πηγές καθαρής ενέργειας που δεν συγκεντρώνουν τη μόλυνση σε μακρινές, περιθωριοποιημένες κοινότητες. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές κοινότητες συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων για τη μείωση των εκπομπών και τα μέτρα προσαρμογής στις κλιματικές αλλαγές και ότι λαμβάνουν τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή των σχετικών δράσεων. Η ερώτηση Ποιος θα πρέπει να κάνει τι και πότε; θα πρέπει να απαντηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψιν τους την ιστορική ευθύνη των κρατών (σημερινές και ιστορικές εκπομπές), την ικανότητα πληρωμής, το σχετικό πλούτο και το κατά κεφαλήν εισόδημα, καθώς και τη δυνατότητα μείωσης εκπομπών και παροχή βοήθειας προς άλλα κράτη για τον ίδιο σκοπό. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας δίκαιος και ισότιμος τρόπος καταμερισμού της προσπάθειας μετριασμού και της ευθύνης για χρηματοδότηση. Οι συγκρίσεις βάσει των σημερινών κατά κεφαλήν εκπομπών CO 2 δίνουν μία καλή εικόνα της τεράστιας διαφοράς ανάμεσα στις εκπομπές των πλουσίων και των φτωχότερων κρατών και καταδεικνύουν με σαφήνεια την καθολική πρωταρχική ευθύνη των βιομηχανικών χωρών. Εντούτοις, ο διαχωρισμός της ευθύνης αποκλειστικά με βάση τις κατά κεφαλήν εκπομπές δεν προσφέρει ένα ισότιμο ή και αποτελεσματικό πλαίσιο, στο οποίο μπορούν να στηριχθούν οι μελλοντικές πολιτικές αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών υπό την αιγίδα της UNFCCC. Μία ισότιμη κλιματική δράση δε θα πρέπει επίσης να επικεντρώνεται αποκλειστικά στα δικαιώματα εκπομπών άρα στη ρύπανση. Αντιθέτως θα πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε ενεργειακές υπηρεσίες, καθώς και να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. H Greenpeace υποστηρίζει τις αρχές που διέπουν το πλαίσιο για τα Δικαιώματα Ανάπτυξης και τα Αέρια του Θερμοκηπίου 1 και θεωρεί ότι είναι η πρόταση που βρίσκεται πιο κοντά στις αρχές της οργάνωσης. Το GDR αναγνωρίζει τα εξής τρία κριτήρια: ιστορικές εκπομπές (με αφετηρία το 1990), σημερινές κατά κεφαλήν εκπομπές και κατά κεφαλήν εισόδημα (μόνο για τους ανθρώπους που έχουν ετήσιο εισόδημα και άνω). Η χρήση του GDR ως μία λειτουργική βάση διαπραγματεύσεων θα απαιτούσε περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου, καθώς και μία σημαντική αλλαγή στον τρόπο, με τον οποίο επιχειρείται ο επιμερισμός των βαρών, τόσο στο Πρωτόκολλο του Κιότο, όσο και στη Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC). Ως εκ τούτου, η Greenpeace δε ζητά την άμεση εφαρμογή του ούτε υποστηρίζει το αίτημα των συγγραφέων για καθυστέρηση της έναρξης της Δεύτερης Περιόδου Δέσμευσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Για την ενδιάμεση περίοδο, η Greenpeace πιστεύει ότι η ιδέα που προτείνεται στο South-North Dialogue 2, αν και δεν αντιμετωπίζει το θέμα της εσωτερικής ισότητας, προσφέρει μία καλύτερη ευκαιρία να ενσωματωθούν οι αρχές μας σε μία πρόταση που να καταμερίζει δίκαια το βάρος της κλιματικής δράσης στη Δεύτερη Περίοδο Δέσμευσης.

7 Προστατεύοντας τα δάση και τις ζωές των ανθρώπων. Φορτώνοντας πιστοποιημένους, οικολογικούς κορμούς σε βάρκα στη Λίμνη Μάρεϊ, Παπούα Νέα Γουινέα. Κάθε προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές από την αποδάσωση θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών και των τοπικών κοινοτήτων και να υποστηρίξει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους. 8) Η ευθύνη των πλούσιων χωρών επεκτείνεται πέραν του επιπέδου εκπομπών τους Η ισότιμη κλιματική δράση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ιστορική ευθύνη και την ικανότητα για δράση. Υπό αυτές τις αρχές, οι βιομηχανικές χώρες θα πρέπει να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις που επεκτείνονται πέραν του επιπέδου των εκπομπών τους. Εκτός της μείωσης των εκπομπών τους σε μηδενικά επίπεδα, οφείλουν να χρηματοδοτήσουν δράσεις μετριασμού και προσαρμογής στις φτωχότερες χώρες. Αυτό συνεπάγεται επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση για κλιματική δράση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αξιολογήσεις από πηγές όπως η UNFCCC 3, ο Σερ Νίκολας Στερν 4 και η Oxfam 5, υπολογίζουν το συνολικό κόστος για μετριασμό, τη συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας, την προσαρμογή και τον τερματισμό της αποδάσωσης σε περίπου 110 ($140) δις ετησίως. Αυτό το ποσό είναι κατά πολύ μικρότερο των παγκόσμιων αμυντικών δαπανών ($1.339 δις 6 ), και μόνο ένα μικρό ποσοστό από το παγκόσμιο ΑΕΠ ($54 τρις 7 ). Είναι συγκρίσιμο μέγεθος με το ύψος της σημερινής Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας (Official Development AID, ODA) ($104 δις 8 ), που μάλιστα είναι μικρότερη του αρχικού ποσού που υποσχέθηκαν οι βιομηχανικές χώρες το 1970 (0,7% του ΑΕΠ). Επομένως είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές και αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι επιπρόσθετα της ODA. Κατ ελάχιστον, η σημερινή οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να τριπλασιαστεί. 9) Αγορές και κεφάλαια Μια παγκόσμια αγορά άνθρακα θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην εύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων μετριασμού και προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, οι μηχανισμοί της αγοράς από μόνοι τους δεν επαρκούν για να επιφέρουν τις απαιτούμενες δραστικές μειώσεις ούτε μπορούν να επιτύχουν τους στόχους της ισότητας που προαναφέρθηκαν. Εκτός από την επίτευξη μεγαλύτερων μειώσεων άνθρακα, οι μηχανισμοί της αγοράς πρέπει να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη. Είναι επίσης απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια καταλήγει με αποτελεσματικό τρόπο στα φτωχότερα κράτη και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη συγκεκριμένων μηχανισμών χρηματοδότησης που λειτουργούν υπό την αιγίδα της UNFCCC και που μπορούν να αναλάβουν μεταφορές κεφαλαίων για δράσεις μετριασμού, προσαρμογής και τερματισμού της αποδάσωσης. Τα υψηλά κεφάλαια που απαιτούνται θα πρέπει κυρίως να συγκεντρωθούν μέσω μηχανισμών δημοπράτησης ή εμπορίας ρύπων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η διαχείριση αυτών των μηχανισμών θα πρέπει να είναι δημοκρατική, διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς και να επιτρέπει συμμετοχή και συμβολή από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι στο σύνολό της η χρηματοδότηση δαπανάται με τον πιο έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο και τηρεί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα που έχουν συμφωνηθεί από τη διεθνή κοινότητα τις προηγούμενες δεκαετίες. Παραπομπές 1 Baer P. et.al. 2008: The Greenhouse Development Rights Framework. The right to development in a climate constrained world. Heinrich Böll Foundation, Christian Aid, Ecoequity and the Stockholm Environment Institute. (www.ecoequity.org/gdrs) 2 GTZ. 2004: South-North Dialogue on Equity in the Greenhouse. A proposal for an adequate and equitable Global Climate Agreement. Federal Ministry for Economic Development and Cooperation of Germany. 3 UNFCCC 2007: Report on the analysis of existing and potential investments and financial flows relevant to the development of an effective and appropriate international response to climate change. August Stern N. 2006: Stern review: The economics of climate change. HM Treasury. www. hmtreasury.gov.uk/sternreview_index.htm) 5 Oxfam 2007: Financing adaptation: what s needed in developing countries and who should pay. change_ SIPRI 2008: SIPRI Yearbook Oxford University Press. 7 World Bank 2008: Gross Domestic Product OECD 2008: Debt relief is down: other ODA rises slightly. OECD. April

8 Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Θέλοντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, δε δέχεται χρηματοδότηση από εταιρείες, κρατικούς φορείς και διακρατικούς οργανισμούς, αλλά στηρίζεται αποκλειστικά στις συνεισφορές των υποστηρικτών της. Κλεισόβης 9, Αθήνα, Τ: , F: Το υλικό αυτό έχει παραχθεί χάρη στην οικονομική ενίσχυση των υποστηρικτών μας

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικά Προβλήματα Παγκόσμιας κλίμακας Περιφερειακής κλίμακας Τοπικής κλίμακας Αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος ( Θ κατά 2 ⁰C έως 2050) Εξάντληση όζοντος (αλλαγές συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά

Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Ενεργειακή Επανάσταση 2010: με μια ματιά Στοιχεία και αριθμοί Στην παρούσα 3 η έκδοση της Ενεργειακής Επανάστασης παρουσιάζεται ένα πιο φιλόδοξο και προοδευτικό σενάριο σε σχέση με τις προηγούμενες δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. AUT/LHTEE Εισαγωγή (1/3) Για 1-2 αιώνες, δηλ. ένα ελάχιστο κλάσμα της παγκόσμιας ιστορίας, καίμε μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

Κοπεγχάγη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα

Κοπεγχάγη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα Κοπεγχάγη Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα Τα αιτήματα της Greenpeace Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2009 www.greenpeace.gr Εισαγωγή Καθώς οι κλιματικές αλλαγές καθημερινά διαψεύδουν ακόμα και τα πιο πρόσφατα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια

Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 8 Ιουνίου 2017 Συμφωνία του Παρισιού Πακέτο για το Κλίμα και την Ενέργεια Περιεχόμενα Συμφωνία Παρισιού (state of play) Στόχοι για την Ευρώπη Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Αθήνα, 9 Μαρτίου 2009 ΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Στο τέλος του 2009, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης του ΟΗΕ, θα κριθεί σε µεγάλο βαθµό η θέληση των κυβερνήσεων των Ηνωµένων Εθνών να καταπολεµήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον!

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία βιώσιμη λύση για να αντικατασταθούν οι επικίνδυνοι και πανάκριβοι πυρηνικοί και ανθρακικοί

Διαβάστε περισσότερα

σε μια κρίσιμη χρονιά για το κλίμα

σε μια κρίσιμη χρονιά για το κλίμα G8 σε μια κρίσιμη χρονιά για το κλίμα Σύνοψη Αξιολόγησης των Kλιματικών Eπιδόσεων της G8 Οι επιστήμονες προειδοποιούν πιο έντονα από ποτέ ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι πιο δριμείες

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. υπό συνθήκες κλιματικής αλλαγής Στο αύριο της Ελλάδας: μια καυτή Αθήνα 10-1515 περισσότερες ημέρες καύσωνα 20 περισσότερες νύχτες με θερμοκρασίες άνω των 20 ο C 10% αύξηση των ακραίων 10% αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων Πλαίσιο παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός: Όραμα βιωσιμότητας για την Ε λλάδα τ ου 2050

Μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός: Όραμα βιωσιμότητας για την Ε λλάδα τ ου 2050 Μακροχρόνιος σχεδιασμός: ενεργειακός Όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα Πλαίσιο Το ενεργειακό μίγμα της χώρας να χαρακτηριστεί ιδανικό απέχει από Οιπολιτικέςγιατηνενέργειαδιαχρονικά απέτυχαν Στόχος WWF

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010

Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ. Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Χαιρετισμός Προέδρου Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΑΠΕΚ Γραφεία ΟΕΒ 26 Μαΐου, 2010 Κυρίες και Κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να απευθύνω

Διαβάστε περισσότερα

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας;

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Λιθάνθρακας Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Σεπτέμβριος 2008 Ενεργειακή Επανάσταση Τώρα! Κείμενο - επιμέλεια: Στέλιος Ψωμάς Σεπτέμβριος 2008 Ελληνικό Γραφείο Greenpeace Κλεισόβης 9, 10677 Αθήνα Τ: 210 38 40

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερωτικό δελτίο Greenpeace Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια και διαπραγµατεύσεις στο Πόζναν

Ενηµερωτικό δελτίο Greenpeace Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια και διαπραγµατεύσεις στο Πόζναν Αθήνα, 26 Νοεµβρίου 2008 Ενηµερωτικό δελτίο Greenpeace Ευρωπαϊκό Πακέτο για την Ενέργεια και διαπραγµατεύσεις στο Πόζναν Εισαγωγή Τα άτολµα µέτρα που έχουν υιοθετήσει µέχρι σήµερα οι κυβερνήσεις παγκοσµίως

Διαβάστε περισσότερα

Οι προσδοκίες του WWF για την συµφωνία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης

Οι προσδοκίες του WWF για την συµφωνία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης Οι προσδοκίες του WWF για την συµφωνία της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης H αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής δεν είναι ένα κόστος που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, αλλά µια ευκαιρία που θα οδηγήσει σε νέες

Διαβάστε περισσότερα

«1o ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αθήνα, 3-4 εκεμβρίου 2009

«1o ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αθήνα, 3-4 εκεμβρίου 2009 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΗΜΕΡΙ Α «1o ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» Αθήνα, 3-4 εκεμβρίου 2009 «Κλιματική Αλλαγή : ιάσκεψη Κοπεγχάγης, Νομοθετική δέσμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Ενέργεια Κλίμα, Εθνικές ράσεις»

Διαβάστε περισσότερα

CO 2. Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία. ρ. Κ. Συµεωνίδης

CO 2. Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία. ρ. Κ. Συµεωνίδης ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO 2 Προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ελληνική Βιοµηχανία ρ. Κ. Συµεωνίδης σηµεία κλειδιά Οικουµενικότητα του προβλήµατος Ενιαία και διεθνοποιηµένη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΕ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑ: σχετικά με τη θέση της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής για θέματα που σχετίζονται με το κλίμα και την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 15.12.2015 COM(2015) 642 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Δεύτερη διετής έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές μεταβολές

Διαβάστε περισσότερα

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας Σάββατο 16 Απριλίου 2016

«Από την έρευνα στη διδασκαλία» Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας Σάββατο 16 Απριλίου 2016 Βιογραφικό σημείωμα Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στις ΗΠΑ (1974) και στην Αγγλία (1978). Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Από το 1990

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Το Συμβούλιο (ECOFIN, ) ενέκρινε τα ακόλουθα Συμπεράσματα:

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα. Το Συμβούλιο (ECOFIN, ) ενέκρινε τα ακόλουθα Συμπεράσματα: ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη χρηματοδότηση για το κλίμα Το Συμβούλιο (ECOFIN, 10-11-2015) ενέκρινε τα ακόλουθα Συμπεράσματα: 1. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ εκ νέου ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου. Βρυξέλλες, 25 Φεβρουάριος 2015

Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου. Βρυξέλλες, 25 Φεβρουάριος 2015 Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Δελτίο Τύπου Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Πρωτόκολλο του Παρισιού: ένα σχέδιο στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή:

Κυρίες και Κύριοι, Σαν Συμβούλιο του ΣΕΒ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουμε ακριβώς αυτή την αποστολή: Κυρίες και Κύριοι, Το σημερινό συνέδριο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την επιτυχή έκβαση της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μαρόκο, αλλά και υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που προκύπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2)

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (WETO-H2) ΒΑΣΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Στο πλαίσιο της µελέτης WETO-H2 εκπονήθηκε σενάριο προβλέψεων και προβολών αναφοράς για το παγκόσµιο σύστηµα ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

14167/16 ΕΜ/μκρ 1 DGG 1A

14167/16 ΕΜ/μκρ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 8 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 14167/16 ECOFIN 1015 ENV 696 CLIMA 148 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030!

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030! ΕυρωπαϊκήΕνεργειακήΠολιτική Λ. Γούτα Χηµικός Μηχανικός ΣύµβουλοςΕνέργειας, Περιβάλλοντος &Ανάπτυξης Υποψήφια Βουλευτής Ν, Α Θεσ/νίκης, 2007 1 Ενέργεια και Περιβάλλον : υο προκλήσεις Οι αλλαγές των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013.

Το παρόν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εργασίας, η οποία εξελίσσεται σε έξι μέρη που δημοσιεύονται σε αντίστοιχα τεύχη. Τεύχος 1, 2013. Είναι Πράγματι οι Γερμανοί Φτωχότεροι από τους Έλληνες, in DEEP ANALYSIS Ενέργεια Παγκόσμιες Ενεργειακές Ανάγκες της Περιόδου 2010-2040 του Ιωάννη Γατσίδα και της Θεοδώρας Νικολετοπούλου in DEEP ANALYSIS

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7;

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Καταρρίπτοντας τους μύθους Μπορούν οι ΑΠΕ να παρέχουν ενέργεια 24/7; Φυσικά! Υπάρχουν εφτά διαφορετικές ανανεώσιμες τεχνολογίες που μπορούν να παράγουν ενέργεια: φωτοβολταϊκά,

Διαβάστε περισσότερα

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι,

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ AVRUPA KOMİSYONU EUROPEAN COMMISSION ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ KIBRIS TEMSİLCİLİĞİ REPRESENTATION IN CYPRUS Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Ενεργειακού Γραφείου Πολιτών Χαιρετισμός

Διαβάστε περισσότερα

Εκατομμύρια σε κίνδυνο

Εκατομμύρια σε κίνδυνο Οπλανήτηςφλέγεται Εκατομμύρια σε κίνδυνο Μελέτη Stern και Tufts Η αδράνεια θα επιφέρει απώλειες έως 20% τουπαγκόσμιουαεπ Μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για δράσεις αποτροπής Κόστος καταπολέμησης κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-1043/8. Τροπολογία. Giovanni La Via, Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-1043/8. Τροπολογία. Giovanni La Via, Peter Liese εξ ονόματος της Ομάδας PPE 4.10.2016 B8-1043/8 8, Jo Leinen, Julie Girling, Gerben-Jan Gerbrandy, Αιτιολογική αναφορά 14 α (νέα) έχοντας υπόψη την εγκύκλιο «Laudato Si», 4.10.2016 B8-1043/9 9, Jo Leinen, Julie Girling, Gerben-Jan

Διαβάστε περισσότερα

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο

Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Θεσµικά Όργανα για την Περιβαλλοντική Πολιτική σε ιεθνές Επίπεδο Οργανισµός Οικονοµικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (Organization for Economic Co-operation and Development OECD) Ίδρυση 1960 Στόχος η

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα προς την Ε Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Λίμα, 16 και 17 Μαΐου 2008

Μήνυμα προς την Ε Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Λίμα, 16 και 17 Μαΐου 2008 ΕΥΡΩ-ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Μήνυμα προς την Ε Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής Λίμα, 16 και 17 Μαΐου 2008 Πέμπτη, 1η Μαΐου 2008 Λίμα (Περού) DV\721105.doc

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας)

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) για έναν ζωντανό πλανήτη Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009 Ένα εγχειρίδιο για παιδιά 7+ Τι τρέχει επιτέλους με

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας

Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Αρχές Αειφορίας Ενότητα 2: Φυσικοί Πόροι και Αειφορία. Μουσιόπουλος Νικόλαος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ"

Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Ομιλία του Επιτρόπου Ε.Ε. για το Περιβάλλον κυρίου Σταύρου Δήμα, στην διημερίδα "Κλίμα & Πόλη: με το βλέμμα στην ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ" Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009 (Αθήνα - Αίγλη Ζαππείου) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 18 Φεβρουαρίου 2013 Εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙ Η Θέμα: Ενεργειακή Πολιτική Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Η ενέργεια μοχλός Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας:

Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας: Βιοποικιλότητα και επιχειρηματικότητα σε περιοχές Natura 2000: Προχωρώντας μπροστά Προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας: Μια πρόκληση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 15.7.2016 PE587.452v03-00 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 179-202 Giovanni La Via, Peter Liese, Jo Leinen, Julie Girling,

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Διάσκεψης COP-16 στο Κανκούν

Αποτελέσματα Διάσκεψης COP-16 στο Κανκούν 29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2010, Κανκούν, Μεξικό 16η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (COP 16) 6 η Σύνοδος των Μερών του Πρωτοκόλλου του Κυότο (CMP6)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΘΕΜΑ: Ομιλία της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στην παρουσίαση της μελέτης για την κλιματική αλλαγή από την Τράπεζα Ελλάδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. ΘΕΜΑ: Ομιλία της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στην παρουσίαση της μελέτης για την κλιματική αλλαγή από την Τράπεζα Ελλάδος Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ: Ομιλία της Υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στην παρουσίαση της μελέτης για την κλιματική αλλαγή από την Τράπεζα Ελλάδος «Κυρίες και κύριοι, Θα ήθελα να συγχαρώ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα

ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΑΝΘΡΑΚΑ Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Ατομικό ανθρακικό αποτύπωμα Τι είναι ανθρακικό αποτύπωμα Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι το μέτρο της συνολικής ποσότητας των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται άμεσα ή έμμεσα από μία δραστηριότητα είτε συσσωρεύεται

Διαβάστε περισσότερα

13844/14 ΠΜ/νκ/ΑΗΡ 1 DGG 1A

13844/14 ΠΜ/νκ/ΑΗΡ 1 DGG 1A Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 29 Οκτωβρίου 2014 (OR. en) 13844/14 ECOFIN 873 ENV 845 ENER 434 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ΕΜΑ, 2ο τμήμα και Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 28.2.2012

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 28.2.2012 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 28.2.2012 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά με την προετοιμασία για τη διάσκεψη κορυφής «Ρίο+20» - Συνεδρίαση Διακοινοβουλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Ιούλιος 2008)

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Ιούλιος 2008) ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (Ιούλιος 2008) ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Υπουργός Εξωτερικών Ομιλία στην Ημερίδα «Πράσινη επιχειρηματικότητα», την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στις 8 Ιουλίου 2008 στην Αθήνα.

Διαβάστε περισσότερα

Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη. Γιώργος Αντωνιάδης. ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012

Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη. Γιώργος Αντωνιάδης. ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012 Green Banking: Στηρίζοντας την Πράσινη Ανάπτυξη Γιώργος Αντωνιάδης ιεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Πτολεµαϊδα 09-07-2012 Οικονοµία και Περιβάλλον Η ανάπτυξη της οικονοµίας, µέσα

Διαβάστε περισσότερα

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ευρώπη 2020 Αναπτυξιακός προγραμματισμός περιόδου 2014-2020 ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία Θράκη»

Διαβάστε περισσότερα

6981/17 ΙΑ/νικ 1 DG C 1

6981/17 ΙΑ/νικ 1 DG C 1 Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2017 (OR. en) 6981/17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Με ημερομηνία: 6 Μαρτίου 2017 Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0184(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0184(NLE) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων 8.7.2016 2016/0184(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013

Έγγραφο συνόδου B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Έγγραφο συνόδου 22.4.2013 B7-0000/2013 ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B7-0000/2013 σύμφωνα με το άρθρο 115, παράγραφος 5, του Κανονισμού

Διαβάστε περισσότερα

"Ημερίδα MEdIES για τη θεματική σχολική χρονιά 2009-10: Ενέργεια - Ανανεώσιμες Πηγές & Τοπικές Κοινωνίες. Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2009

Ημερίδα MEdIES για τη θεματική σχολική χρονιά 2009-10: Ενέργεια - Ανανεώσιμες Πηγές & Τοπικές Κοινωνίες. Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2009 "Ημερίδα MEdIES για τη θεματική σχολική χρονιά 2009-10: Ενέργεια - Ανανεώσιμες Πηγές & Τοπικές Κοινωνίες Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2009 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ, ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΕΣΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 28 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 28 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Conseil UE Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 28 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) 6626/17 ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΗΜΕΙΟΥ «Ι/A» Αποστολέας: Αποδέκτης: Θέμα: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου LIMITE DEVGEN 27 CLIMA 45

Διαβάστε περισσότερα

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020

Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Διαρθρωτικά Ταμεία για την περίοδο 2014-2020 Πρακτικός Οδηγός Πώς να σχεδιάσετε ένα πολυταμειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση του κτιριακού δυναμικού Σχεδιάζετε τα επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2012», Βρυξέλλες 16 Οκτωβρίου 2012 Κύριοι Πρόεδροι, Κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Επανάσταση 2012

Ενεργειακή Επανάσταση 2012 Ενεργειακή Επανάσταση 2012 Ένα βιώσιμο Ενεργειακό Σενάριο για τον πλανήτη προκειμένου να αποφύγουμε τις κλιματικές αλλαγές, να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής

Στρατηγική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής Στρατηγική αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής Κείμενο θέσεων και πολιτικής του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κυρίως λόγω της χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Δήμος Πειραιά Πειραιάς, 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 1 Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 9 &10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Τσαντήλας Χρίστος, Ευαγγέλου Ελευθέριος Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ, Γενική Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 4: Η Ενίσχυση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 30.11.2016 SWD(2016) 406 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί)

II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) II.2 ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ... (το όργανο θα προσδιοριστεί) 1. υπενθυµίζοντας ότι η ανθρωπότητα και η φύση βρίσκονται σε κίνδυνο κι ότι, πιο συγκεκριµένα, οι αρνητικές επιπτώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΝΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Μάριος Τσέζος, Καθηγητής Ε.Μ.Π.

ΤΟ ΝΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Μάριος Τσέζος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. ΤΟ ΝΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Μάριος Τσέζος, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Περιβαλλοντική Μηχανική και Γεωπεριβάλλον Αν αναρωτηθεί κανείς

Διαβάστε περισσότερα

10 o ΣΥΝΕ ΡΙΟΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & ΦΥΣΙΚΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ "ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΗΜΕΡΑ & ΑΥΡΙΟ" 27-28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΑΠΕ :ΗΕλλάδακαιοιάλλοι... Στόχοι και εσµεύσεις / Προκλήσεις και Ευκαιρίες Λ. Γούτα Χηµικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια.

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια. Ομιλία του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Νίκου Ρώμνιου με θέμα Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Εκδήλωση της ΕΕΔΕ (Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος) με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα Περιβαλλοντικά Πρότυπα»

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.»

«Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» «Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Α.Π.Ε.» Δρ. Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας Κ.Α.Π.Ε. Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE 8.1.2014 A7-0430/1 1 Παράγραφος -1 (νέα) -1. θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δοθεί δηµόσια στήριξη για την ανάπτυξη της CCS στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας 8.1.2014 A7-0430/2 2 Παράγραφος 1 1. αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Ενεργειακής Έντασης

Δείκτες Ενεργειακής Έντασης ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ) Σειρά Πληροφοριακού και Εκπαιδευτικού Υλικού Δείκτες Ενεργειακής Έντασης ΠΑΤΡΑ, 2016 ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΗΛΙΟΣ ΗΛΙΟΣ - Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση ανέργων στην κατασκευή

Διαβάστε περισσότερα

LIFE 2017 Δράση για το Κλίμα

LIFE 2017 Δράση για το Κλίμα LIFE 2017 Δράση για το Κλίμα Σπυριδούλα Ντεμίρη, GR LTF Εμπειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής sntemiri@prasinotameio.gr Μυτιλήνη, 7 Ιουνίου 2017 Δράση για το κλίμα Νέο, ξεχωριστό υπο-πρόγραμμα LIFE για την

Διαβάστε περισσότερα

Κόµµα Απάντηση 4 Παρατηρήσεις κόµµατος Σχόλια Greenpeace

Κόµµα Απάντηση 4 Παρατηρήσεις κόµµατος Σχόλια Greenpeace Ερώτηση 1 Η επιστηµονική κοινότητα προτείνει µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου κατά 60-80% ως το 2050 προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι κλιµατικές αλλαγές. Συµφωνείτε µε την κατοχύρωση του στόχου

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat).

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου. του (Agriculture and climate, Eurostat). Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α.1 Το φαινόµενο του θερµοκηπίου Ένα από τα µεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήµατα που αντιµετωπίζει η ανθρωπότητα και για το οποίο γίνεται προσπάθεια επίλυσης είναι το φαινόµενο του θερµοκηπίου.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Καλημέρα σας. Αξιότιμοι Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι Με μεγάλη χαρά το Ελληνικό Δίκτυο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ υποδέχεται σήμερα, στην Πρώτη Περιφερειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ATMOΣΦΑΙΡΑΣ

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ATMOΣΦΑΙΡΑΣ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ATMOΣΦΑΙΡΑΣ...προκαλεί ορισμένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα Αέριοι ρύποι όξινη βροχή οξίνιση εδαφών καταστρέφουν το όζον της ατμόσφαιρας φαινόμενο θερμοκηπίου μόνιμη αλλαγή στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε.

ΑΑΑ. Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση. του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. ΑΑΑ Αρχές για την Αειφόρο Ασφάλιση A global sustainability framework and initiative of the United Nations Environment Programme Finance Initiative Ένα παγκόσμιο πλαίσιο και μια πρωτοβουλία της Πρωτοβουλίας

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπεράσματα από την ανάλυση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενεργειακή πολιτική για την Ελλάδα: σύγκλιση ή απόκλιση από την Ευρωπαϊκή προοπτική; Π. Κάπρου, Καθηγητή ΕΜΠ Εισαγωγή Πρόσφατα δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, η έκδοση

Διαβάστε περισσότερα

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον

Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον ΗΜΕΡΙΔΑ «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Oικο-καινοτομία: ένας εφικτός στόχος ένα αειφόρο μέλλον Μανώλης Αγγελάκας Ευρωβουλευτής ΕΛΚ-Ε Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κλιματική αλλαγή. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κλιματική αλλαγή Τα επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα ΤΑΞΗ Β PROJECT2 2o ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 2013-2014 ΤΟ ΚΛΙΜΑ «Κλίμα» είναι οι μακροπρόθεσμες ατμοσφαιρικές συνθήκες, ενώ ο «καιρός» διαφοροποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Το νέο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή για την περίοδο

Το νέο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή για την περίοδο Το νέο πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή για την περίοδο 2020-2030 Δρ. Θεόδουλος Μεσημέρης Ανώτερος Λειτουργός Περιβάλλοντος 10/02/2015 Περιεχόμενα 1. Υφιστάμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ?

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ? ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕ? Αντώνης Θ. Αλεξανδρίδης Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Διαβάστε περισσότερα

Κλίμα και την Ενέργεια

Κλίμα και την Ενέργεια Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια EL Ένα μοναδικό κίνημα «εκ των κάτω προς τα άνω» Το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια ενώνει τοπικές και περιφερειακές αρχές που δεσμεύονται

Διαβάστε περισσότερα

Η γεωργία αποτελεί ζωτικής σημασίας τομέας για την οικονομία της ΕΕ, κατατάσσοντας την σε ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον

Η γεωργία αποτελεί ζωτικής σημασίας τομέας για την οικονομία της ΕΕ, κατατάσσοντας την σε ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον Περιφερειακό Συνέδριο ΕΕ Κύπρος Αειφόρος Αγροτική Ανάπτυξη Ακάμα 24 Ιανουαρίου 2015 Αίθουσα Συνεδρίων - Ξενοδοχείο Droushia Heights (Δρούσεια) Δημήτρης Παπαδάκης - Ευρωβουλευτής (ΕΔΕΚ, S&D) "Η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 59 Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΠΑΗΚ ΣΑΒΒΑΤΟ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝ, ΑΗΚ Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες και

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Ενεργειακής Έντασης

Δείκτες Ενεργειακής Έντασης 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Σειρά Πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού Δείκτες Ενεργειακής Έντασης 10 11 - Τοπικό σχέδιο για την απασχόληση ανέργων στην κατασκευή και τη συντήρηση έργων Α.Π.Ε. με έμφαση στις δράσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση

Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Μητροπόλεως 42, 105 63 Αθήνα τηλ.: 210 3259200, fax: 210 3259209 Ανταγωνιστικότητα Πρώτα Η Ανταγωνιστικότητα είναι το κλειδί για την απασχόληση και την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια της Γης απορροφάται κατά ένα μέρος από αυτήν, ενώ κατά ένα άλλο μέρος εκπέμπεται πίσω στην ατμόσφαιρα με την μορφή υπέρυθρης

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου?

Τι είναι η κλιματική αλλαγή? Ποιά είναι τα αέρια του θερμοκηπίου? Ενημερωτικό Υλικό Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων για το Ανθρακικό Αποτύπωμα Πως επηρεάζουν το Περιβάλλον και πως μπορούν να μετρούν το Ανθρακικό τους Αποτύπωμα? Τ ι είναι? Τι είναι η κλιματική αλλαγή?

Διαβάστε περισσότερα

Το µέγεθος του προβλήµατος- Μερικά στοιχεία Καύσωνας στην Αρκτική : το θερµότερο καλοκαίρι όλων των εποχών 22 ο C, επί 12 ηµέρες : ρεκόρ όλων των εποχ

Το µέγεθος του προβλήµατος- Μερικά στοιχεία Καύσωνας στην Αρκτική : το θερµότερο καλοκαίρι όλων των εποχών 22 ο C, επί 12 ηµέρες : ρεκόρ όλων των εποχ Συνέδριο «Ενέργεια και Περιβάλλον» Money Show, Θεσσαλονίκη 30-11-2007 Κλιµατικές Αλλαγές Παγκόσµιο πρόβληµα Λ. Γούτα Χηµικός Μηχανικός Σύµβουλος σε θέµατα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης 1 Το µέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

12807/16 ΧΦ/μκρ 1 DG E 1B

12807/16 ΧΦ/μκρ 1 DG E 1B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Σεπτεμβρίου 2016 (OR. en) 12807/16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 30 Σεπτεμβρίου 2016 Αποδέκτης: Αντιπροσωπίες

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή 6/12/2008. Γράφει ο Δημήτρης Αλεξόπουλος Η 6η Δεκεμβρίου έχει οριστεί φέτος ως Παγκόσμια Ημέρα Δράσης ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή. Η ημέρα συμπίπτει

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ

Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Ομιλία του καθηγητού Χρήστου Σ. Ζερεφού, ακαδημαϊκού Συντονιστού της ΕΜΕΚΑ Οι επιμέρους μελέτες ανέδειξαν τον πλούτο των φυσικών πόρων που διαθέτει η χώρα μας αλλά και τους κινδύνους που απειλούν το φυσικό

Διαβάστε περισσότερα

Το Όραμα της Greenpeace για το Κλίμα

Το Όραμα της Greenpeace για το Κλίμα Το Όραμα της Greenpeace για το Κλίμα www.greenpeace.gr Εργάτης εξετάζει παραβολικούς συγκεντρωτήρες στον ηλιοθερμικό σταθμό PS10 στη Σεβίλλη. Κάθε κάτοπτρο συγκεντρώνει την ηλιακή ακτινοβολία σε ένα σωλήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Έγγραφο συνόδου 11.2.2015 B8-0000/2015 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ εν συνεχεία της ερώτησης για προφορική απάντηση B8-000/2015 σύμφωνα με το άρθρο 128, παράγραφος 5, του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

Η Κλιµατική αλλαγή, η COP15 και οι αναγκαίες δράσεις για το περιβάλλον. 1. Ανθρωπόκαινο; 2. Το «όριο κινδύνου»

Η Κλιµατική αλλαγή, η COP15 και οι αναγκαίες δράσεις για το περιβάλλον. 1. Ανθρωπόκαινο; 2. Το «όριο κινδύνου» Η Κλιµατική αλλαγή, η COP15 και οι αναγκαίες δράσεις για το περιβάλλον ρ Χριστίνα Θεοχάρη Γραµµατέας Οικολογίας και Περιβάλλοντος 1. Ανθρωπόκαινο; Τα τελευταία τρία καλοκαίρια και για µερικές εβδοµάδες

Διαβάστε περισσότερα