ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ"

Transcript

1 Γρηγόρης Κυριακού Υπεύθυνος ΚΕΠΛΗΝΕΤ Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ Κιλκίς Νοέμβριος 2004

2 Περιεχόμενα 1. ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΆΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΕΠΑΦΗΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΛΗΨΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΝ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ) ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΣΥΝΗΜΜΕΝΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΜΗΝΥΜΑ... 23

3 1 1. Βιβλίο διευθύνσεων Το Βιβλίο διευθύνσεων είναι μια ηλεκτρονική ατζέντα όπου φυλάσσουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των προσώπων και των οργανισμών με τους οποίους επικοινωνούμε. Ένα πλήρες, ενημερωμένο και χωρίς λάθη Βιβλίο διευθύνσεων είναι ένας μικρός θησαυρός. Ας σκεφτούμε πώς θα αισθανόμασταν αν χάναμε την ατζέντα όπου κατ αποκλειστικότητα θα είχαμε γραμμένα τα τηλέφωνα των φίλων μας! 1.1. Άνοιγμα του Βιβλίου διευθύνσεων 1. Στο βασικό παράθυρο του Outlook Express από το μενού Εργαλεία επιλέγουμε Βιβλίο διευθύνσεων. Εμφανίζεται το βασικό παράθυρο του Βιβλίου διευθύνσεων (Εικόνα 1). Εικόνα 1. Το βασικό παράθυρο του Βιβλίου διευθύνσεων Προσθήκη επαφής στο Βιβλίο διευθύνσεων 1. Κάνουμε κλικ στο εργαλείο Δημιουργία και από μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Νέα επαφή. Εμφανίζεται το π.δ. Ιδιότητες (Εικόνα 2).

4 2 Εικόνα 2. Δημιουργία νέας επαφής στο Βιβλίο διευθύνσεων. 2. Σ αυτό το πλαίσιο διαλόγου συμπληρώνουμε διαδοχικά τα πλαίσια κειμένου Ό- νομα, Επώνυμο και Ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Στην επόμενη Εικόνα 3 φαίνεται ένα παρόμοιο π.δ. συμπληρωμένο. Εικόνα 3. Το πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες επαφής συμπληρωμένο. 3. Εδώ πατάμε το κουμπί Προσθήκη. Τότε βλέπουμε την ηλ. δ/νση που μόλις καταχωρήσαμε να εμφανίζεται με έντονα γράμματα και δίπλα την ένδειξη Προεπιλεγμένη ηλεκ. διεύθυνση (Εικόνα 4).

5 3 Εικόνα 4. Το πλαίσιο διαλόγου Ιδιότητες επαφής με καταχωρημένη τη νέα ηλεκ. διεύθυνση. 4. Τότε πατάμε το κουμπί OK και ολοκληρώνουμε τη δημιουργία της νέας επαφής Προσθήκη ομάδας στο Βιβλίο Διευθύνσεων 1. Κάνουμε κλικ στο εργαλείο Δημιουργία και από μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Νέα ομάδα. Εμφανίζεται το π.δ. Ιδιότητες ομάδας (Εικόνα 5). Εικόνα 5. Δημιουργία Νέας ομάδας στο Βιβλίο διευθύνσεων.

6 4 2. Στο πλαίσιο κειμένου Όνομα ομάδας καταχωρούμε το όνομα της νέας ομάδας (Εικόνα 6). Εικόνα 6. Καταχώρηση του ονόματος της νέας ομάδας. 3. Πατάμε το κουμπί Επιλογή μελών. Εμφανίζεται το π.δ. Επιλογή μελών ομάδας (Εικόνα 7). Εικόνα 7. Επιλογή μελών ομάδας. 4. Από τη λίστα Επαφές του χρήστη που υπάρχει στο αριστερό τμήμα του π.δ. ε-

7 5 πιλέγουμε την επαφή που θέλουμε να εντάξουμε στη νέα ομάδα και πατάμε το κουμπί Επιλογή. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να συμπληρωθούν τα μέλη της ομάδας, παρομοίως με την Εικόνα 8. Εικόνα 8. Η νέα ομάδα με επιλεγμένα τα μέλη της. 5. Πατάμε το OK. Τότε επανερχόμαστε στο προηγούμενο π.δ. όπου φαίνεται η νέα ομάδα με το όνομά της και τα μέλη της (Εικόνα 9). Εικόνα 9. Η νέα ομάδα με το όνομά της και τα μέλη της. 6. Τελειώνουμε πατώντας το OK.

8 6 2. Σύνδεση στο Διαδίκτυο (δε χρειάζεται σε υπολογιστές συνδεδεμένους σε τοπικό δίκτυο) Είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για κάθε εργασία στο Διαδίκτυο. 1. Διπλό κλικ στο εικονίδιο Edunet στην επιφάνεια εργασίας. Εμφανίζεται η Εικόνα 10. Εικόνα 10. Το πλαίσιο διαλόγου Σύνδεση Edunet. 2. Κλικ στο κουμπί Κλήση. Εμφανίζεται για κλάσματα δευτερόλεπτου το πλαίσιο διαλόγου Γίνεται σύνδεση με Edunet αρχικά με την ένδειξη Κλήση (Εικόνα 11) και κατόπιν με την ένδειξη Γίνεται επαλήθευση του ονόματος και του κωδικού χρήστη (Εικόνα 12). Εικόνα 11. Πραγματοποίηση τηλεφωνικής κλήσης για σύνδεση στο Διαδίκτυο. Εικόνα 12. Επαλήθευση του ονόματος και του κωδικού χρήστη.

9 7 3. Τέλος, εμφανίζεται στο δεξιό τμήμα της Γραμμής Εργασιών το εικονίδιο Edunet και ταυτοχρόνως μια ενημερωτική λεζάντα με μορφή «σύννεφου» που μας ενημερώνει για την ολοκλήρωση της σύνδεσης και την ταχύτητα στην οποία αυτή πραγματοποιήθηκε (στην περίπτωση μιας σύνδεσης ISDN αυτή είναι πάντοτε 64 kbps) (Εικόνα 13). Εικόνα 13. Η σύνδεση στο Διαδίκτυο ολοκληρώθηκε. Προσοχή: Μόνο αφού έχει πραγματοποιηθεί η σύνδεση, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

10 8 3. Δημιουργία και αποστολή μηνύματος 1. Εκκινούμε το Outlook Express (OE). 2. Πατάμε το εργαλείο Εμφανίζεται το παράθυρο Νέο μήνυμα (Εικόνα 14). Εικόνα 14. Το παράθυρο του νέου μηνύματος. 3. Μεγιστοποιούμε το παράθυρο που εμφανίζεται. 4. Πατάμε στο κουμπί 5. Εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Επιλογή παραληπτών (Εικόνα 15). Εδώ από τη λίστα Επαφές του χρήστη επιλέγουμε τον/τους παραλήπτη/ες της αλληλογραφίας μας (π.χ. την ομάδα Όλα τα Σχολεία) και κατόπιν πατάμε το κουμπί Προς: -> ώστε αυτός/οί να εμφανιστεί/ούν στο πλαίσιο Παραλήπτες μηνύματος. Αν επιθυμούμε και παραλήπτες για κοινοποίηση του μηνύματος, τους επιλέγουμε ομοίως και πατάμε το κουμπί Κοιν. -> (Εικόνα 16). Τελειώνουμε με OK.

11 9 Εικόνα 15. Επιλογή παραληπτών αλληλογραφίας. Εικόνα 16. Επιλεγμένοι οι βασικοί παραλήπτες και οι παραλήπτες της κοινοποίησης. 6. Επιστρέφουμε στο παράθυρο Νέο μήνυμα (Εικόνα 17). Παρατηρούμε ότι το πλαίσιο Προς είναι πλέον συμπληρωμένο. Γράφουμε το θέμα στο αντίστοιχο πλαίσιο.

12 10 Εικόνα 17. Το παράθυρο του νέου μηνύματος με συμπληρωμένους τους παραλήπτες και γραμμένο το θέμα. 7. Στη συνέχεια (συνήθως) πρέπει να επισυνάψουμε ένα ή περισσότερα αρχεία. Τα αρχεία αυτά (συνήθως του Word ή του Excel) τα έχουμε εκ των προτέρων δημιουργήσει και αποθηκεύσει στην κατάλληλη θέση (π.χ. σε έναν από τους φακέλους Φ του τοπικού υπολογιστή ή του διακομιστή του δικτύου). Πατάμε το εργαλείο οπότε εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Εισαγωγή συνημμένου Εδώ, από τη λίστα Διερεύνηση σε: κατευθυνόμαστε στο φάκελο ό- που βρίσκεται το έγγραφό μας (π.χ. στο φάκελο Τα Έγγραφά μου ή Έγγραφα αρχείου του διακομιστή και στη συνέχεια στο φάκελο Φ όπου βρίσκεται το έγγραφό μας). (Εικόνα 18).

13 11 Εικόνα 18. Επιλογή της θέσης απ όπου θα εισαχθεί το συνημμένο αρχείο. Μόλις εντοπίσουμε το αρχείο που επιθυμούμε, το επιλέγουμε. Η εικόνα που εμφανίζεται τότε είναι παρόμοια με την Εικόνα 19. Εικόνα 19. Επιλογή των συνημμένων αρχείων. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν θέλουμε να επισυνάψουμε περισσότερα από ένα αρχεία που βρίσκονται στον ίδιο φάκελο, για να τα επιλέξουμε όλα μαζί, κάνουμε κλικ στο πρώτο και Ctrl + κλικ στα υπόλοιπα. Αν θέλουμε να επισυνάψουμε περισσότερα από ένα αρχεία που βρίσκονται σε διαφορετικούς φακέλους, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία για το πρώτο και την επαναλαμβάνουμε για τα υπόλοιπα. Κατόπιν πατάμε το κουμπί Επισύναψη, οπότε επιστρέφουμε στο παράθυρο του νέου μηνύματος όπου φαίνονται τα συνημμένα αρχεία (Εικόνα 20).

14 12 Εικόνα 20. Το παράθυρο του νέου μηνύματος με εμφανή τα συνημμένα αρχεία. 8. Εδώ, αν χρειάζεται, στη θέση του κειμένου του μηνύματος, γράφουμε ένα σύντομο κείμενο. 9. Αν θέλουμε μια επιβεβαίωση της λήψης του μηνύματός μας από τους παραλήπτες του, δηλαδή αν θέλουμε να στείλουμε ένα συστημένο ηλεκτρονικό μήνυμα, από το μενού Εργαλεία επιλέγουμε Αίτηση για αποδεικτικό ανάγνωσης (Εικόνα 21). Εικόνα 21. Αίτηση για αποδεικτικό ανάγνωσης του μηνύματός που πρόκειται να στείλουμε. 10. Τώρα έχουμε ολοκληρώσει τη σύνταξη του νέου μηνύματος. Κάνουμε έναν τελικό έλεγχο κυρίως ελέγχουμε αν έχουμε επισυνάψει όλα τα απαραίτητα αρχεία. Ένα μήνυμα στο οποίο παραλείφθηκαν απαραίτητα συνημμένα αρχεία δεν είναι καθόλου κολακευτικό για τον αποστολέα του. Τέλος, πατάμε το εργαλείο

15 Για όση ώρα διαρκεί η αποστολή ενός μηνύματος, αυτό εμφανίζεται στο φάκελο Εξερχόμενα. Πατώντας σ αυτόν, μπορούμε να δούμε το μήνυμα. 12. Αν θέλουμε να παρακολουθήσουμε όλη την εξέλιξη της διαδικασίας της αποστολής, μπορούμε να πατήσουμε στο μενού Προβολή Ανανέωση ή εναλλακτικά το πλήκτρο F5 του πληκτρολογίου. Τότε εμφανίζεται το π.δ. της Εικόνας 22. Εικόνα 22. Η εξέλιξη της διαδικασίας αποστολής του μηνύματος. Αν συμβαίνει να είναι εγκατεστημένο στο υπολογιστή μας ένα πρόγραμμα antivirus (π.χ. το Norton Antivirus), τότε στην πραγματικότητα την αποστολή του μηνύματος τη διεκπεραιώνει αυτό, οπότε εμφανίζεται στην οθόνη ένα ανάλογο μικρό παράθυρο (Εικόνα 23). Εικόνα 23. Η αποστολή μηνύματος από το Norton Antivirus. 13. Αφού ολοκληρωθεί η αποστολή, το μήνυμα μεταφέρεται αυτόματα από το φάκελο Εξερχόμενα στο φάκελο Απεσταλμένα. Αν πατήσουμε σ αυτόν, μπορούμε να δούμε το μήνυμά μας και αυτό είναι απόδειξη ότι το μήνυμα στάλθηκε. Δεν είναι όμως απόδειξη ότι στάλθηκε σωστά (π.χ. αν κάναμε λάθος στην ηλ. δ/νση του παραλήπτη), ούτε ότι αναγνώστηκε (π.χ. μπορεί ο παραλήπτης να μην α- νοίξει στο δικό του υπολογιστή το OE ποτέ).

16 14 4. Λήψη μηνύματος και αποθήκευση των συνημμένων αρχείων 1. Η λήψη των νέων μηνυμάτων φυσιολογικά γίνεται αυτόματα μόλις εκκινήσουμε το OE. Επίσης, αν έχουμε ήδη ανοιχτό το OE και κάποιος μας στείλει ένα μήνυμα, αυτό παραλαμβάνεται αυτόματα μετά από μια μικρή καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση, για να είμαστε σίγουροι ότι ελέγξαμε το γραμματοκιβώτιό μας, πατάμε Προβολή Ανανέωση ή το πλήκτρο F5. 2. Ένα νέο μήνυμα εμφανίζεται στα περιεχόμενα του φακέλου Εισερχόμενα με έντονα γράμματα και ένα εικονίδιο κλειστού φακέλου στα αριστερά του (Εικόνα 24). Εικόνα 24. Ένα νέο μήνυμα μη αναγνωσμένο. Επιλέγοντας το νεοεισερχόμενο μήνυμα, μπορούμε να το διαβάσουμε αμέσως στο παράθυρο προεπισκόπησης μηνυμάτων. 3. Ένα μήνυμα που θα λάβουμε πιθανόν να περιέχει συνημμένα αρχεία. Αυτά απαιτούν έναν ιδιαίτερο χειρισμό. Καταρχήν, η ύπαρξη συνημμένων διαπιστώνεται από την εμφάνιση ενός συνδετήρα αριστερά από τον τίτλο του μηνύματος και ενός στο παράθυρο προεπισκόπησης μηνυμάτων στα δεξιά της οθόνης (Εικόνα 25).

17 15 Παράθυρο προεπισκόπησης μηνυμάτων Εικόνα 25. Λήψη και ανάγνωση μηνύματος που περιέχει συνημμένα αρχεία. Για να διαχειριστούμε τα συνημμένα αρχεία, πατάμε στο δεξιό συνδετήρα. Τότε εμφανίζεται ένα μενού όπως στην Εικόνα 26. Εικόνα 26. Το μενού διαχείρισης των συνημμένων αρχείων. 4. Επιλέγοντας ένα από τα συνημμένα αρχεία, εμφανίζεται το π.δ. Συνημμένο αλληλογραφίας (Εικόνα 27).

18 16 Εικόνα 27. Προειδοποίηση ανοίγματος συνημμένου. Εδώ, επειδή συνήθως μας τρώει η περιέργεια, επιλέγουμε Άνοιγμα. Τότε το αρχείο ανοίγει με την εφαρμογή με την οποία δημιουργήθηκε (π.χ. ένα αρχείο doc θα ανοίξει βεβαίως με το Word). 5. Αφού λοιπόν ανοίξουμε και διαβάσουμε ένα αρχείο, πολύ σημαντικό θέμα που προκύπτει είναι η σωστή αποθήκευσή του. Κι αυτό διότι καταρχήν το αρχείο είναι αποθηκευμένο μέσα στο μήνυμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι προσπελάσιμο κατευθείαν με μια εφαρμογή (π.χ. το Word), αλλά μόνο μέσω του OE. Για να αποθηκεύσουμε λοιπόν σωστά, μέσα από την εφαρμογή με την οποία το βλέπουμε (π.χ. το Word), επιλέγουμε Αρχείο Αποθήκευση ως. Τότε εμφανίζεται το ομώνυμο πλαίσιο διαλόγου (Εικόνα 28). Εικόνα 28. Επιλέγουμε το σωστό φάκελο αποθήκευσης του συνημμένου αρχείου. 6. Εδώ, στο πλαίσιο επιλογής Αποθήκευση σε: βλέπουμε ένα φάκελο με όχι και τόσο κατανοητό όνομα (π.χ. FP804504), πράγμα που επαληθεύει αυτό που προαναφέραμε, ότι δηλαδή το αρχείο είναι αποθηκευμένο μέσα στο μήνυμα. Πατώντας στο βελάκι που φαίνεται δεξιά, ανοίγουμε τη λίστα των φακέλων και επιλέγουμε το σωστό φάκελο αποθήκευσης (π.χ. έναν από τους φακέλους Φ του διακομιστή).

19 17 7. Εάν το κρίνουμε απαραίτητο, μπορούμε να αλλάξουμε και το όνομα με οποίο θα αποθηκεύσουμε το συνημμένο αρχείο. Για παράδειγμα, αν λάβουμε από το Υ- ΠΕΠΘ ένα αρχείο με όνομα ΥΠΕΠΘ - Γ2)4243) doc, αυτό το όνομα για μας δεν έχει καμιά αξία, αφού το συγκεκριμένο έγγραφο θα πρωτοκολληθεί στη δική μας υπηρεσία και άρα θα λάβει αριθμό φακέλου και πρωτοκόλλου δικό μας. Το παραπάνω όνομα λοιπόν πιθανόν πρέπει να αλλάξει σε Φ22.9)0698) Διευκρινίσεις για τα μαθήματα Πληροφορικής. Αυτό γίνεται αν πατήσουμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, γράψουμε το νέο όνομα και πατήσουμε OK (Εικόνα 29). Εικόνα 29. Αν χρειάζεται, αλλάζουμε και το όνομα του προς αποθήκευση συνημμένου αρχείου. Εννοείται ότι η διαδικασία επαναλαμβάνεται για καθένα από τα συνημμένα αρχεία του μηνύματος. Όταν ολοκληρωθεί, μπορούμε να πούμε ότι τώρα πλέον τα αρχεία που μας στάλθηκαν αποδεσμεύθηκαν από το μήνυμα, είναι αποθηκευμένα σωστά και άρα εύκολα προσβάσιμα με την εφαρμογή με την οποία δημιουργήθηκαν (π.χ. το Word). Κατόπιν αυτών, μπορούμε να κλείσουμε το Outlook Express.

20 18 5. Αποσύνδεση από το Διαδίκτυο (δε χρειάζεται σε υπολογιστές συνδεδεμένους σε τοπικό δίκτυο) Αφού ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας στο Διαδίκτυο, πρέπει να αποσυνδεθούμε απ αυτό. Αυτό γίνεται για να απελευθερώσουμε την τηλεφωνική μας γραμμή και να πάψουμε να χρεωνόμαστε με τηλεφωνικά τέλη. 1. Δεξί κλικ στο εικονίδιο Edunet της Γραμμής εργασιών. Εμφανίζεται ένα μενού συντόμευσης (Εικόνα 30). Εικόνα 30. Το μενού συντόμευσης του εικονιδίου Edunet. 2. Από αυτό επιλέγουμε Αποσύνδεση. 3. Αμέσως αποσυνδεόμαστε από το Διαδίκτυο και αυτομάτως εξαφανίζεται το εικονίδιο Edunet.

21 19 6. Αποσυμπίεση και συμπίεση αρχείων Σε πολλές περιπτώσεις τα αρχεία που πρέπει να σταλούν ως συνημμένα με ένα μήνυμα, είναι μεγάλα (π.χ. > 2 MB). Επειδή οι ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων στο Διαδίκτυο είναι ακόμη μικρές, είναι σκόπιμο να συμπιέσουμε ένα αρχείο προκειμένου να μειώσουμε το χρόνο αποστολής του. Προσοχή: Η συμπίεση είναι ενίοτε απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο: το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, που είναι ο αποκλειστικός φορέας πρόσβασης των ελληνικών σχολείων στο Διαδίκτυο, απαγορεύει την αποστολή ορισμένων τύπων αρχείων όπως π.χ. των αρχείων με επεκτάσεις.exe και.mdb. Αν επιθυμούμε οπωσδήποτε την αποστολή τέτοιων αρχείων, η μόνη λύση είναι η συμπίεση, η οποία αλλάζει την επέκταση του αρχείου σε.zip. Τα Windows XP που είναι εγκατεστημένα σε όλους τους σύγχρονους υπολογιστές κάνουν συμπίεση/αποσυμπίεση μόνα τους, δηλαδή χωρίς τη χρήση λογισμικού τρίτου κατασκευαστή. Όμως το πιο δημοφιλές λογισμικό αυτής της κατηγορίας που μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε έκδοση των Windows και είναι εγκατεστημένο και στους υπολογιστές όλων των σχολείων είναι το WinZip, με τη βοήθεια του οποίου θα εξηγήσουμε παρακάτω τις λειτουργίες συμπίεσης/αποσυμπίεσης Αποσυμπίεση και αποθήκευση περιεχομένων συμπιεσμένου συνημμένου αρχείου 1. Ας υποθέσουμε ότι μόλις λάβαμε ένα μήνυμα που περιέχει ένα συμπιεσμένο συνημμένο αρχείο, το οποίο θα έχει την επέκταση.zip. Αφού κάνουμε κλικ στο εν λόγω μήνυμα, κάνουμε κατόπιν κλικ στο μεγάλο συνδετήρα που εμφανίζεται στα δεξιά της οθόνης και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε το συμπιεσμένο αρχείο (Εικόνα 31).

22 20 Εικόνα 31. Επιλογή συμπιεσμένου συνημμένου αρχείου. 2. Εμφανίζεται το πλαίσιο διαλόγου Συνημμένο αλληλογραφίας (Εικόνα 32). Πατάμε το κουμπί Άνοιγμα. Εικόνα 32. Το πλαίσιο διαλόγου Συνημμένο αλληλογραφίας. 3. Εμφανίζεται ένα πλαίσιο διαλόγου του WinZip (Εικόνα 33) που μας ειδοποιεί ότι η δοκιμαστική περίοδος χρήσης του προγράμματος έχει λήξει και μας προτρέπει να αγοράσουμε το πρόγραμμα. Αγνοούμε την προειδοποίηση πατώντας το κουμπί Use Evaluation Version.

23 21 Εικόνα 33. Το προειδοποιητικό μήνυμα του WinZip. 4. Εμφανίζεται το παράθυρο του WinZip (Εικόνα 34) όπου βλέπουμε τα περιεχόμενα του συμπιεσμένου αρχείου. Με διπλό κλικ ανοίγουμε ένα απ αυτά. Εικόνα 34. Το παράθυρο WinZip όπου φαίνονται τα περιεχόμενα του συμπιεσμένου αρχείου. 5. Από τη στιγμή που το αρχείο ανοίγει στην οθόνη μας, συνεχίζουμε όπως στο Βήμα 5 της σελίδας Συμπίεση αρχείων Ας υποθέσουμε ότι μόλις δημιουργήσαμε ένα αρχείο, το αποθηκεύσαμε στο φάκελο Τα έγγραφά μου και επιθυμούμε να το συμπιέσουμε για να το στείλουμε ως συνημμένο. 1. Διπλοπατάμε στο εικονίδιο Τα έγγραφά μου και εντοπίζουμε αυτό το αρχείο (Ει-

24 22 κόνα 35). Πατάμε δεξί κλικ πάνω του οπότε εμφανίζεται ένα μενού συντόμευσης. Εικόνα 35. Επιλογή του αρχείου που θα συμπιέσουμε και άνοιγμα του μενού συντόμευσης. 2. Από το μενού συντόμευσης επιλέγουμε WinZip και κατόπιν Add to <όνομα αρχείου>.zip (Εικόνα 36). Εικόνα 36. Εντολή συμπίεσης αρχείου.

25 23 3. Εμφανίζεται πάντα το προειδοποιητικό μήνυμα της Εικόνας 33, οπότε πατάμε το κουμπί Use Evaluation Version. 4. Δημιουργείται αμέσως το συμπιεσμένο αρχείο και εμφανίζεται στην οθόνη μας (Εικόνα 36). Εικόνα 37. Το νέο συμπιεσμένο αρχείο εμφανίζεται αμέσως στην οθόνη μας Επισύναψη συμπιεσμένου αρχείου σε μήνυμα Η διαδικασία αυτή δε διαφέρει καθόλου από την επισύναψη οποιουδήποτε άλλου αρχείο, οπότε μπορούμε να συμβουλευτούμε το Βήμα 7 της σελίδας 11.