Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011. Αδεσποτολόγιο adespotakia@gmail.com

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011. Αδεσποτολόγιο www.adespotologio.gr adespotakia@gmail.com"

Transcript

1 Υπεύθυνη ιδιοκτησία κατοικίδιου Ηµερίδα «Τα κατοικίδια κι εµείς» - President, 20/2/2011 Αδεσποτολόγιο adespotakia@gmail.com

2 Θέµατα Προβλήµατα µε τα ιδιόκτητα κατοικίδια Η νοµική διάσταση Υιοθεσία Φροντίδα Απώλεια Γάτα Σκύλος

3 Προβλήµατα Ανεύθυνη υιοθεσία και στην συνέχεια εγκατάλειψη του ζώου Ελλιπής φροντίδα ή και κακοποίηση του ζώου από τον ιδιοκτήτη Ανεξέλεγκτο ζευγάρωµα και εγκατάλειψη των µικρών ή Ανεξέλεγκτο ζευγάρωµα και εγκατάλειψη των µικρών ή προώθηση σε ακατάλληλες οικογένειες

4 Βήµα 1 Υπεύθυνη απόφαση για υιοθεσία Η υιοθεσία ενός µικρού ζώου δεν ισοδυναµεί µε την απόκτηση ενός αντικειµένου Ένα µικρό ζώο είναι ένας σύντροφος που θα είναι κοντά µας για πολλά χρόνια. Αν δεν µπορούµε να εγγυηθούµε ότι σε µερικά χρόνια θα Αν δεν µπορούµε να εγγυηθούµε ότι σε µερικά χρόνια θα µπορούµε να φροντίσουµε το ζωάκι, ας µην το υιοθετήσουµε.

5 Βήµα 2 Σωστή επιλογή κατοικιδίου (1/3) Πριν επιλέξουµε ζωάκι πρέπει να λαµβάνουµε υπόψη Πόσο χρόνο µπορούµε να του διαθέσουµε για βόλτα ή παιχνίδι; Τι ανάγκες έχει ως προς την τροφή και την κτηνιατρική περίθαλψη; Πόσες ώρες θα είναι µόνο του στο σπίτι; Έχουµε τον χώρο που χρειάζεται; Συµφωνούν οι συγκάτοικοί µας στην απόκτηση κατοικιδίου;

6 Βήµα 2 Σωστή επιλογή κατοικιδίου (2/3) Καλό είναι όταν έχουµε την οικονοµική δυνατότητα να υιοθετούµε 2 ζωάκια, ώστε το ένα να έχει παρέα το άλλο όταν απουσιάζουµε Αν απουσιάζουµε πολλές ώρες από το σπίτι ή λείπουµε συχνά σε ταξίδια, ο σκύλος δεν είναι καλή επιλογή για εµάς. Συχνά ένα ενήλικο ζώο είναι η κατάλληλη επιλογή αν θέλουµε ένα ζώο που θα γνωρίσουµε εξαρχής τον χαρακτήρα του και δεν θα είναι ζωηρό όσο ένα γατάκι ή κουταβάκι: Ένα κουτάβι δεν είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή για έναν ηλικιωµένο.

7 Βήµα 2 Σωστή επιλογή κατοικιδίου (3/3) Αν δεν έχουµε κάποιον ιδιαίτερο λόγο να προτιµούµε καθαρόαιµο ζώο, καλό είναι να δίνουµε µια ευκαιρία σε ένα αδέσποτο ζωάκι: Τα περισσότερα αδέσποτα που έχουν σωθεί από το δρόµο έχουν ιδιαίτερη τρυφερότητα και ευγνωµοσύνη για τον άνθρωπο Αν επιλέξουµε στην αγορά κάποιου καθαρόαιµου, προσοχή: Να ζητήσουµε το pedigree του ζώου και αν είναι δυνατόν να δούµε τους γονείς. Να ελέγξουµε προσεκτικά το βιβλιάριο υγείας του και την κατάστασή του

8 Βήµα 3 Σήµανση Έχοντας υιοθετήσει ένα ζωάκι επιβάλλεται ο συστηµατικός εµβολιασµός και ο κτηνιατρικός του έλεγχος (Νόµος 3170) Η σήµανση είναι απολύτως απαραίτητη αν το ζώο βγαίνει έξω: Ειδικά για τα σκυλιά ο νόµος ορίζει ότι η σήµανσή τους µε Microchip και η καταγραφή του στον αρµόδιο φορέα είναι υποχρεωτική. (Μέχρι τώρα ο κτηνιατρικός σύλλογος). Φροντίζουµε η γατούλα µας να φέρει σήµανση (λουράκι µε τα στοιχεία της ή/και microchip). Ζώο χωρίς σήµανση ασυνόδευτο εκτός των ορίων της οικίας του θεωρείται αδέσποτο. (Νόµος 3170)

9 Βήµα 4 Τακτικοί εµβολιασµοί και αποπαρασίτωση Ο νόµος επιβάλει τον τακτικό κτηνιατρικό έλεγχο και εµβολιασµούς του ζώου. Ιδιαίτερη προσοχή στην αποπαρασίτωση Είναι πολύ σηµαντικό όταν υιοθετούµε ένα ζωάκι να ξέρουµε ότι µπορεί να τύχει κάποιο απρόοπτο πρόβληµα υγείας: Θα πρέπει να είµαστε σε θέση να αντεπεξέλθουµε οικονοµικά Τα εµβόλια είναι απαραίτητα ακόµα και όταν το ζωάκι δεν βγαίνει από το σπίτι.

10 Βήµα 5 Στείρωση (1/3) Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική, ΑΛΛΑ: Ο νόµος 3170 προτείνει να αποφεύγονται οι γέννες όταν δεν έχει βρεθεί από πριν σπίτι για τα µικρά Στην Ελλάδα η προσφορά ζώων προς υιοθεσία είναι πολύ µεγαλύτερη από την ζήτηση. εν είναι εύκολο να βρούµε καλά σπίτια στα µικρά Ένα ζώο, ειδικά γάτα, που διατηρείται στο σπίτι αστείρωτο χωρίς να ζευγαρώνει ταλαιπωρείται και επιβαρύνεται η υγεία του Τάσεις φυγής!!! Είναι λάθος να προβάλουµε ανθρωποκεντρικές συµπεριφορές στο ζώο: Το ζώο δεν επιθυµεί να γίνει µάνα ή πατέρας. Το υποχρεώνουν οι ορµόνες του.

11 Βήµα 5 Στείρωση (2/3) Η στείρωση είναι µια απλή επέµβαση ΕΝ αλλάζει ριζικά τον χαρακτήρα του ζώου ΕΝ το κάνει µαλθακό ή λιγότερο παιχνιδιάρικο ΕΝ το κάνει δυστυχισµένο. Το καθιστά απλά λιγότερο νευρικό και επιθετικό. Το ζώο δεν έχει τάσεις φυγής Οι αρσενικοί γάτοι δεν «ψεκάζουν»

12 Βήµα 5 Στείρωση (3/3) ικιά µας εµπειρία µε εκατοντάδες γάτες και σκυλία: Αρσενικά που στειρώνονται, ακόµα και στο δρόµο, έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής από τα αστείρωτα Τα θηλυκά δεν κινδυνεύουν από πυοµήτρες και δύσκολες εγκυµοσύνες. Απελευθερώνονται από τον ορµονικό «καταναγκασµό» του ζευγαρώµατος και γίνονται χαρούµενα, κοινωνικά και παιχνιδιάρικα. Αν το επιθυµεί κάποιο ζώο µπορεί να έχει σεξουαλική ζωή και µετά την στείρωση Ελάχιστα το κάνουν.

13 Βήµα 6 Συγκατοίκηση (1/2) Ένα κατοικίδιο είναι σύντροφος και όχι αντικείµενο ούτε παιχνίδι. Ο Νόµος 3170 απαγορεύει ρητά την παραµονή ζώων µόνιµα σε ταράτσες ή µπαλκόνια. Ένα σκυλί ή µια γάτα µόνο του διαρκώς σε ένα µπαλκόνι αποτελεί µορφή κακοποίησης: Το ζώο είναι εκτεθειµένο στο κρύο εν έχει συντροφιά ή ερεθίσµατα για να παίξει Το κατοικίδιο χρειάζεται την τρυφερότητα και την συντροφιά µας.

14 Βήµα 6 Συγκατοίκηση (2/2) Ο σκύλος και η γάτα δεν αποτελούν φορέα ασθενειών για τον άνθρωπο. Μόνο κάποια παράσιτα µπορούν να µεταφερθούν από τα ζώα στον άνθρωπο, και αυτό µόνο αν δεν έχουµε κάνει σωστή αποπαρασίτωση στο ζώο και δεν φροντίζουµε την καθαριότητα της οικίας µας. Το κατοικίδιο χρειάζεται: Χρόνο για παιχνίδι µαζί µας Προσοχή Τρυφερότητα Είναι ένας χαριτωµένος και πιστός συγκάτοικος που µπορεί να µας δώσει χαρά και συντροφικότητα.

15 Κατά τη βόλτα: Σκύλος Βόλτα (1/2) Πάντα να φοράει λουρί. Όσο υπάκουο κι αν είναι το σκυλί µας, δεν ρισκάρουµε να κυνηγήσει µία γάτα την ώρα που ένα αυτοκίνητο διασχίζει το δρόµο. Να προσέχουµε ειδικά για τα αρσενικά- να µη λερώνουν στις ιδιοκτησίες των κατοίκων (ρόδες αυτοκινήτων, πόρτες σπιτιών). Να µαζεύουµε πάντα τα περιττώµατα: Ο Νόµος 3170 ορίζει συγκεκριµένα την υποχρέωση αυτή του ιδιοκτήτη Έτσι δεν προκαλούµε τη δυσαρέσκεια και την αρνητική συµπεριφορά του κόσµου προς τα σκυλιά και προς εµάς.

16 Σκύλος - Βόλτα (2/2) Ελέγχουµε την συµπεριφορά του απέναντι σε άλλα σκυλιά, αδέσποτα ή δεσποζόµενα, κατά το παιχνίδι µε αυτά. Αν το ζωάκι µας είναι επιθετικό, το κρατάµε κοντά µας µε το λουρί του. Αν ξέρουµε ότι το σκυλάκι µας είναι επικίνδυνο για τις γάτες δεν το αφήνουµε ποτέ ελεύθερο σε χώρους που ζουν γάτες. Προσέχουµε ιδιαίτερα την επαφή του µε ανθρώπους, ειδικά αν ξέρουµε ότι είναι επιθετικό. Όσο πιο υπεύθυνοι είµαστε για το σκύλο µας όταν βρισκόµαστε εκτός σπιτιού, τόσο λιγότερα κρούσµατα από φόλες, κακοποιήσεις και δηλητηριάσεις θα έχουµε να αντιµετωπίσουµε.

17 Βήµα 7 Πρόβλεψη Η υιοθεσία ενός κατοικιδίου σηµαίνει απόκτηση ενός νέου µέλους της οικογένειας. ΕΝ µαζεύουµε ζώα σπίτι χωρίς να µπορούµε να τα φροντίσουµε Αφού «φύγουµε» τι; Πρόβλεψη για το ζώο µας και εξασφάλισή του Η εγκατάλειψη ενός ζώου ισοδυναµεί µε κακοποίηση και σαν τέτοια αντιµετωπίζεται από το νόµο: Καταγγέλλουµε περιστατικά εγκατάλειψης στην αστυνοµία

18 Απώλεια κατοικίδιου Αναρτούµε άµεσα αφίσες σε όλη την περιοχή µε φωτογραφία του ζώου (Αν υπάρχει) Προσφέρουµε αµοιβή για να ενεργοποιηθούν και οι µη φιλόζωοι Βάζουµε αγγελίες σε ίντερνετ και έντυπα µέσα Ψάχνουµε συστηµατικά την περιοχή και ενηµερώνουµε τους γείτονες Πολλές φορές ένα ζώο που δεν έχει ζήσει έξω µπορεί να κρύβεται πολύ κοντά στο σπίτι µας.

19 Συνοψίζοντας εν ξεχνάµε: Στείρωση. Εµβολιασµούς. Αποπαρασίτωση. Προσεγµένη διατροφή. Εξετάσεις αίµατος για ερλειχίωση και λεισµανίαση (σκύλος) Βόλτα (σκύλος) Φροντίζουµε το κατοικίδιό µας να φέρει σήµανση (λουράκι µε τα στοιχεία του και microchip). εν εγκαταλείπουµε το ζωάκι µας. Ένα ζώο που έχει µεγαλώσει µαζί µας δεν µπορεί να επιβιώσει µόνο του στο δρόµο. Φροντίζουµε µε αγγελίες να του βρούµε νέο σπίτι.

20 Συχνά περιστατικά ανεύθυνης ιδιοκτησίας «Παντρεύτηκα / Θα κάνω παιδί / Μετακοµίζω εν µπορώ να κρατήσω άλλο το ζωάκι» «Έχω µαζέψει 20 γάτες/σκυλιά δεν µπορώ να τα φροντίσω / Μου έφεραν το υγειονοµικό» «Το σκυλί µου είναι στο µπαλκόνι συνέχεια και κλαίει Μου έφεραν την αστυνοµία» «Ζευγάρωσα τη γάτα/σκύλα µου και έκανε 5 µικρά. εν έχω τι να τα κάνω ούτε µπορώ να τα φροντίσω.» «Άφησα το σκυλί µου να πάει µόνο του βόλτα και χάθηκε!» «Άφησα τον γάτο µου αστείρωτο και χάθηκε!» «Πήρα γατάκι/σκυλάκι στο παιδί µου και τώρα µεγάλωσε και το βαρέθηκε. Τι να κάνω;»

21 Υπεύθυνη ιδιοκτησία = Λιγότερα αδέσποτα Όσο κι αν προσπαθήσουµε να στειρώσουµε και να βρούµε σπίτι στα χιλιάδες αδέσποτα στο δρόµο το πρόβληµα δεν θα λυθεί αν δεν σταµατήσουν οι εγκαταλείψεις. Όλοι µας πρέπει να φροντίσουµε για την ενηµέρωση των ιδιοκτητών κατοικίδιων σχετικά µε τις υποχρεώσεις τους. Ένα ζώο είναι ένα έµβιο ον µε ανάγκες και συναισθήµατα Μην αδιαφορείς: Ενηµερώσου, ενηµέρωσε και υπερασπίσου τα δικαιώµατα των ζώων

22 Υπεύθυνη ιδιοκτησία = Σεβασµός και Ενηµέρωση Η συµβίωση µε ένα ζωάκι δεν είναι ασυµβίβαστη µε τους υπόλοιπους τοµείς της ζωής µας, τις διακοπές, τον γάµο, την εγκυµοσύνη, τα παίδιά Τα πρώτα µωρά του Αδεσποτολογίου είναι γεγονός και είναι δίδυµα!!!

23 Ευχαριστώ πολύ!