ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Π Ε Ρ Ι ΕΧΟΜΕΝ Α Τ Ε Υ ΧΟ ΥΣ: 1ο ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ GREEN DOT

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Π Ε Ρ Ι ΕΧΟΜΕΝ Α Τ Ε Υ ΧΟ ΥΣ: 1ο ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ GREEN DOT"

Transcript

1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Τ Ε Υ Χ Ο Σ : / 9 / Π Ε Ρ Ι ΕΧΟΜΕΝ Α Τ Ε Υ ΧΟ ΥΣ: 1ο ΠΕΡΙΒΒΑΛΟΝΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ GREEN DOT ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ 2 3 ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ 4 ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 5 ΣΥΝΕΔΡΙΟ SAILING TOWARDS 2020 ΒΡΥΞΕΛΕΣ 6 ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ LEADER ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 8 ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ 9 ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ FARNET ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 10 11

2 Σ Ε Λ Ι Δ Α 2 1 ο Περιβαλλοντικό Βραβείο Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας πήρε το 1 ο Βραβείο στα 5 α Περιβαλλοντικά Βραβεία G r e e n D o t Κ ύ π ρ ο υ, σ τ η ν κ α τ η γ ο ρ ί α «Πράσινο Προϊόν/ Υπηρεσία». Το βραβείο παρέλαβε η κυρία Άννα Κοσμά, Λειτουργός της Εταιρείας και υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας. Ο στόχος του θεσμού των Περιβαλλοντικών Βραβείων είναι η βράβευση επιχειρήσεων, οργανισμών, προϊόντων, πρακτικών και ατόμων που συνεισφέρουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και στην ποιότητας ζωής στην Κύπρο. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας από το 2012 έχει ιδρύσει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας που βρίσκεται στην Σκαρίνου. Ο στόχος του Κέντρου είναι η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Ορεινής Λάρνακας, όσον αφορά τη χλωρίδα, τη πανίδα και τα πολιτιστικά της στοιχεία. Το Κέντρο μέσα από τις δραστηριότητες του, συμβάλει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, την ανάπτυξη θετικής στάσης απέναντι στο περιβάλλον και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Η Εταιρεία ευχαριστεί τόσο τους διοργανωτές των Περιβαλλοντικών Βραβείων όσο και όλους όσους στήριξαν την υποψηφιότητα της. Ευχαριστεί επίσης όλους όσους πιστεύουν και στηρίζουν την δράση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να συνεισφέρει και να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την προστασία του τόπου.

3 Σ Ε Λ Ι Δ Α 3 Παγκύπριο Περιβαλλοντικό Βραβείο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας, τιμήθηκε με το Παγκύπριο Περιβαλλοντικό Βραβείο για την δράση και την προσφορά του στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ενημέρωση. Το βραβείο το παρέλαβε η κ. Άννα Κοσμά, υπεύθυνη του Κέντρου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης και η Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας ευχαριστεί όσους στηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τη δράση της και ιδιαίτερα το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για την τιμή που της έγινε και υπόσχεται να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο το έργο της για προστασία του Περιβάλλοντος.

4 Σ Ε Λ Ι Δ Α 4 Καταδύσεις στα Νησιά μας - Dive In Our Islands (Κύπρος Λέσβος Λήμνος Κάλυμνος) Στις 26 Ιουνίου του 2015 η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας συμμετείχε στην καταληκτική εκδήλωση του έργου Διακρατικής Συνεργασίας: Καταδύσεις στα Νησιά μας - Dive In Our Islands, το οποίο εντασσόταν στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών Λάρνακας Αμμοχώστου. Στόχος του έργου ήταν να αναδειχθεί ορισμένο από το καταδυτικό τουριστικό προϊόν των θαλάσσιων περιοχών της Λέσβου, της Λήμνου, του Αγίου Ευστράτιου, της Καλύμνου και των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου μέσα από μία κοινή δράση μεταξύ των εταίρων του έργου. Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης παρήχθησαν διάφορα παραδοτέα ορισμένα από τα οποία είναι: Πολυσέλιδο Λεύκωμα με φωτογραφικό υλικό χάρτες, σχηματικές απεικονίσεις και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τις καταδυτικές περιοχές, ο οποίος β ρ ί σ κ ε τ α ι α ν α ρ τ η μ έ ν ο ς σ τ η ν δ ι κ τ υ α κ ή δ ι ε ύ θ υ ν σ η : ή στην ιστοσελίδα της δράσης Καταδύσεις στα Νησιά μας σε μορφή pdf. Ενημερωτικό Πλαστικοποιημένο Χάρτη για την κάθε περιοχή που περιλαμβάνει περιγραφή της περιοχής, οδηγίες κατάδυσης, τις συντεταγμένες αγκυροβόλησης στις περιοχές, χρήσιμες πληροφορίες για ασφαλή πρόσβαση κτλ. Οι ενημερωτικοί χάρτες β ρ ί σ κ ο ν τ α ι α ν α ρ τ η μ έ ν ο ι σ τ η ν δ ι κ τ υ α κ ή δ ι ε ύ θ υ ν σ η : ή στην ιστοσελίδα της δράσης Καταδύσεις στα Νησιά μας σε μορφή pdf. Ενημερωτικό Πλαστικοποιημένο Φυλλάδιο για την κάθε περιοχή (Λέσβο, Κύπρο και Κάλυμνο) που περιλαμβάνει τις καταδυτικές διαδρομές κάθε περιοχής, περιέχει περιγραφή των οργανισμών, των ενδιαιτημάτων, τις συντεταγμένες αγκυροβόλησης στις περιοχές κτλ. τα φυλλάδια των τριών περιοχών βρίσκονται αναρτημένα στην δικτυακή διεύθυνση: ή στην ι σ τ ο σ ε λ ί δ α τ η ς δ ρ ά σ η ς Κ α τ α δ ύ σ ε ι ς σ τ α Ν η σ ι ά μ α ς σε μορφή pdf.

5 Σ Ε Λ Ι Δ Α 5 ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Στις 15 Ιανουαρίου του 2014 η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας δημοσίευσε τον διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών εξωτερικού συνεργάτη για την Μελέτη, Περιγραφή και Δημιουργία Καταδυτικών Διαδρομών, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών Λάρνακας Αμμοχώστου. Στόχος της μελέτης ήταν να καθοριστούν δύο καταδυτικές διαδρομές και να αναδειχθούν μέσω οπτικού και έντυπου υλικού ώστε να προσφερθεί καινούργιο και διαφορετικό προϊόν υποβρύχιου ενδιαφέροντος στην περιοχή παρέμβασης. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε στην εταιρεία AP MARINE. Η δράση χρηματοδοτήθηκε κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και κατά 50% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης παρήχθησαν διάφορα παραδοτέα ορισμένα από τα οποία είναι: 1. Ένας Οδηγός Καλών Καταδυτικών Πρακτικών για την ασφάλεια των δυτών, καθώς και για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην δικτυακή διεύθυνση: σε μορφή pdf. 2. Ενημερωτικό Φυλλάδιο για την κάθε περιοχή που περιλαμβάνει περιγραφή των οργανισμών, των ενδιαιτημάτων, τις συντεταγμένες αγκυροβόλησης στις περιοχές, χρήσιμες πληροφορίες για ασφαλή πρόσβαση κτλ. τα οποία β ρ ί σ κ ο ν τ α ι α ν α ρ τ η μ έ ν α σ τ η ν δ ι κ τ υ α κ ή δ ι ε ύ θ υ ν σ η : σε μορφή pdf. 3. Υποβρύχιες Πλακέτες Αναγνώρισης Οργανισμών για τις δύο περιοχές β ρ ί σ κ ο ν τ α ι α ν α ρ τ η μ έ ν ο ι σ τ η ν δ ι κ τ υ α κ ή δ ι ε ύ θ υ ν σ η : σε μορφή pdf. 4. Αφίσες για τις δύο περιοχές βρίσκονται αναρτημένοι στην δικτυακή διεύθυνση: σε μορφή pdf. 5. Ολιγόλεπτα Υποβρύχια Φιλμάκια από τις δύο περιοχές τα οποία β ρ ί σ κ ο ν τ α ι α ν α ρ τ η μ έ ν α σ τ η ν δ ι κ τ υ α κ ή δ ι ε ύ θ υ ν σ η : Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας : «Βιώσιμη Ανάπτυξη Αλιευτικού Τομέα»

6 Σ Ε Λ Ι Δ Α 6 Συμμετοχή με περίπτερο στο συνέδριο Sailing Towards 2020 στις Βρυξέλλες Στις 2 και 3 Μαρτίου του 2015 η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας στο συνέδριο Sailing Towards 2020 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός του Συνεδρίου η Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της υλοποίησης του άξονα 4 στα Κράτη Μέλη την προγραμματική περίοδο , καθώς και η προετοιμασία και ωρίμανση ιδεών και συνεργασιών ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλάμβανε την πραγματοποίηση έκθεσης προβολής 40 έργων που υλοποιήθηκαν από Ομάδες του Άξονα 4 την Προγραμματική Περίοδο Το περίπτερο της Ομάδας αφορούσε την Δράση: «Προώθησης των Φρέσκων Αλιευτικών Προϊόντων Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας». Στην εκδήλωση συμμετείχαν πέραν των 480 ατόμων, οι οποίοι προέρχονταν από Ομάδες Αλιείας και τις Διαχειριστικές Αρχές των κρατών-μελών, εκπρόσωποι από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ερευνητές και άλλους τοπικούς παράγοντες, αλιείς και επιχειρηματίες από τις αλιευτικές περιοχές της Ευρώπης. Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Αλιείας : «Βιώσιμη Ανάπτυξη Αλιευτικού Τομέα»

7 Σ Ε Λ Ι Δ Α 7 Τοπική Ανάπτυξη LEADER Υποβολή Προτάσεων για έγκριση Ομάδων Τοπικής Δράσης για εφαρμογή του Μέτρου 19 Στήριξη για την Τοπική Ανάπτυξη LEADER (Τοπική Ανάπτυξη με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ) και το Τμήμα Γεωργίας καλούν με Ανακοίνωση τους στις 6 Αυγούστου 2015, τις ομάδες πρωτοβουλίας που επιθυμούν να εγκριθούν ως Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) του Μέτρου 19 Στήριξη για την Τοπική Ανάπτυξη LEADER (Τοπική Ανάπτυξη με την πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων), του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) , να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου Θα εγκριθούν το μέγιστο τέσσερις (4) ΟΤΔ για την Προγραμματική Περίοδο Οι ΟΤΔ, οι οποίες θα εγκριθούν, θα κληθούν να υλοποιήσουν τις Τοπικές Στρατηγικές Αγροτικής Ανάπτυξης τις οποίες έχουν σχεδιάσει. Το συνολικό ποσό το οποίο θα δοθεί στις ΟΤΔ, στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, κατά την προγραμματική περίοδο για την υλοποίηση του Μέτρου 19 LEADER ανέρχεται στα Η Αναπτυξιακή, σε συνέχεια της εκπόνησης της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης για τις Επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, καθώς και της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης που αυτή περιελάμβανε, ετοιμάζει την υποβολή της πρότασης της. Παράλληλα η Αναπτυξιακή συνεχίζει τη διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό και τους τοπικούς φορείς. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωργίας και στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής. Τυχόν ενδιαφερόμενοι (επενδυτές, επιχειρηματίες, άνεργοι) μπορούν να αποταθούν στους αρμόδιους λειτουργούς της Εταιρείας για περισσότερες διευκρινήσεις.

8 Σ Ε Λ Ι Δ Α 8 «Συνεργασία και Τόλμη για την Απασχόληση» Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας ως διακρατικός εταίρος της δράσης «Συνεργασία και Τόλμη για την Απασχόληση» που υλοποιεί ο Σύλλογος ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνης, συμμετείχε στην ημερίδα «Καλές και Καινοτόμες πρακτικές στον Τομέα του Τουρισμού» η οποία υλοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 στο Ρέθυμνο, Κρήτης. Την Εταιρεία μας εκπροσώπησε η υπεύθυνη υλοποίησης της διακρατικής δράσης, κ. Άννα Κοσμά. Η κ. Κοσμά παρουσίασε καλές και καινοτόμες πρακτικές στον Τομέα του Τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα παρουσίασε την εμπειρία της Κύπρου στον τομέα του Τουρισμού και έκανε αναφορά σε δράσεις και προγράμματα που εφαρμόζουν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Ανάπτυξης και το Travel Foundation της Αγγλίας καθώς και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας. Πιο αναλυτικά τα προγράμματα και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν ήταν το πρόγραμμα Πράσινες Παραλίες», «Κυπριακό Πρόγευμα», Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας και συνέργιες μεταξύ Τοπικών Αρχών και ιδιωτικών φορέων στα πλαίσια πολιτιστικών δράσεων.

9 Σ Ε Λ Ι Δ Α 9 Σχέδιο Χορηγιών για Εκσυγχρονισμό των Κέντρων Εστίασης και Αναψυχής (Ψαροταβέρνες) Στις 15 Μαΐου του 2014 η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας ανακοίνωσε την Δράση 4.1.1/3 «Σχέδιο Χορηγιών για Εκσυγχρονισμό των Κέντρων Εστίασης και Αναψυχής (Ψαροταβέρνες)», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών Λάρνακας Αμμοχώστου. Σκοπός του Σχεδίου ήταν η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών στην περιοχή παρέμβασης της Ομάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εστιατόρια που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα αλιευτικά προϊόντα και χαρακτηρίζονται ως «Ψαροταβέρνες». Δικαιούχοι του σχεδίου ήταν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασχολούνταν με τα Κέντρα Εστίασης και Αναψυχής (Ψαροταβέρνες) στην περιοχή παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών Λάρνακας Αμμοχώστου την οποία συναποτελούσαν οι Δήμοι Λάρνακας, Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου και τα Κ.Σ. Μαρί, Ζύγι, Ορμήδεια, Ξυλοτύμπου και Λιοπέτρι. Οι Δικαιούχοι μπορούσαν να τα παραλάβουν και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι την Πέμπτη 28 Αυγούστου Η συνολική μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη (δημόσια και ιδιωτική) επί της οποίας χορηγήθηκε επιχορήγηση ανερχόταν σε και η ελάχιστη σε Οι επιλέξιμες δαπάνες έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και τα προτεινόμενα έργα να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαρτίου Ο συνολικός προϋπολογισμός που διατέθηκε, ανήλθε στο ποσό των ευρώ περίπου, με το Σχέδιο να έχει συγχρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας και κατά 50% από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίο χρηματοδοτήθηκαν δαπάνες οι οποίες είχαν σκοπό την αναβάθμιση των ποιοτικών προδιαγραφών των επιχειρήσεων και την καλύτερη πληροφόρηση των καταναλωτών για τα αλιευτικά προϊόντα. Συνολικά κατά την υλοποίηση του σχεδίου υποβλήθηκαν 15 αιτήσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 12 και χρηματοδοτήθηκαν. Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας : «Βιώσιμη Ανάπτυξη Αλιευτικού Τομέα»

10 Σ Ε Λ Ι Δ Α 10 Επίσκεψη απεσταλμένου από το Δίκτυο Αλιευτικών Περιοχών της Ευρώπης (FARNET) Στις 28 Ιανουαρίου του 2015 η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας υποδέχτηκε τον απεσταλμένο του Δικτιού Αλιευτικών Περιοχών για ξενάγηση στα έργα που υλοποιήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το τοπικό πρόγραμμα και γνωριμία με τους επενδυτές των διαφόρων δράσεων του προγράμματος. Κατά την διαμονή του ο κύριος Jean-Luc JANOT, επισκέφτηκε μέρος των επενδυτών του σχεδίου (Ψαραγορές, Ψαροταβέρνες και Σκάφος Αλιευτικού Τουρισμού) και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπροσώπους των επαγγελματιών αλιέων της κάθε περιοχής, οι οποίοι του ανέλυσαν τα οφέλη που οι ίδιοι έλαβαν από το Τοπικό Πρόγραμμα Αλιευτικών Περιοχών αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός κλάδος στην Κύπρο. Μετά το πέρας της επίσκεψής του απεσταλμένου, παράχθηκε ενημερωτικό υλικό από το Δίκτυο Αλιευτικών Περιοχών της Ευρώπης με πολυσέλιδο αφιέρωμα στο οποίο καταγράφονταν οι εντυπώσεις από την επίσκεψη αλλά και η χρησιμότητα του Τοπικού Προγράμματος Αλιευτικών Περιοχών για τον Αλιευτικό Κλάδο στην Κύπρο μέσα από φωτογραφικό υλικό αλλά και από τις συνεντεύξεις με επαγγελματίες Αλιείς και Επενδυτές του Τοπικού Προγράμματος. Το σχετικό έντυπο βρίσκεται αναρτημένο στην δικτυακή διεύθυνση: h t t p s : / / w e b g a t e. e c. e u r o p a. e u / f p f i s / c m s / f a r n e t / f i l e s / d o c u m e n t s / FarnetMag_12_EN.pdf σε μορφή pdf. Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας : «Βιώσιμη Ανάπτυξη Αλιευτικού Τομέα»

11 Σ Ε Λ Ι Δ Α 11 Εκπαιδευτικές καλοκαιρινές δραστηριότητες Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, διοργάνωσε Εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά από 6-11 χρόνων την βδομάδα Ιουλίου Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την σπατάλη ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κλιματική αλλαγή, τις αρχές των 3R S και την προστασία του Περιβάλλοντος μέσα από έξυπνες και δημιουργικές δραστηριότητες. Κατασκευή ηλιακού φούρνου Κατασκευές

12 Σ Ε Λ Ι Δ Α 12 Αγίου Λαζάρου 2Β, 7040 Βορόκληνη, Λάρνακα, Κύπρος Τηλ.: Φαξ.: Website: Για εγγραφή / διαγραφή από τον κατάλογο παραλαβής του ενημερωτικού δελτίου της ΑΝΕΤΕΛ επικοινωνήστε στο gttofalli@anetel.com