<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>"

Transcript

1 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : << ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

2 ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω σ ένα βραχώδη λόφο, που τον αγκαλιάζει η απότομη κοίτη ενός χειμάρρου, στη σκιά των ψηλότερων κορυφών του όρους Εύβοια, η προϊστορική Ακρόπολη των Μυκηνών προκαλεί δέος στον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή που θα την αντικρίσει. Ο λόφος κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, αλλά κατά την ύστερη εποχή του χαλκού ο οικισμός των Μυκηνών γνωρίζει μεγάλη ακμή ( π.χ. ), δίνοντας το όνομά του σ έναν πολιτισμό που άνθησε σε όλο τον ελληνικό χώρο. Οι Μυκήνες είναι το λίκνο του μυκηναϊκού πολιτισμού. Τα επιβλητικά της τείχη, φτιαγμένα από υπερμεγέθεις ογκόλιθους, σώζονται σε εξαιρετική κατάσταση. Σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει στοιχειώδης τουριστική υποδομή, αν και οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στις Μυκήνες έχοντας ως βάση τους το Ναύπλιο.

3

4 Πύλη των Λεόντων Η κύρια είσοδος, η περίφημη πύλη των Λεόντων, είναι ένα θαυμαστό μεγαλιθικό μνημείο. Ονομάζεται έτσι επειδή στο υπέρθυρό της υπάρχει ανάγλυφη παράσταση λιονταριών, ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής γλυπτικής στο δυτικό κόσμο.

5 Ταφικός κύκλος Α Λίγα μέτρα αφότου μπείτε στην ακρόπολη, θα δείτε έναν κυκλικό περίβολο φτιαγμένο από πέτρινες πλάκες εμπηγμένες κάθετα στο έδαφος, το λεγόμενο ταφικό κύκλο Α. Στο εσωτερικό του υπήρχε ένα από τα πιο παλιά νεκροταφεία της πόλης με σημαντικές βασιλικές ταφές. Εδώ ο Σλίμαν ανακάλυψε τους περίφημους λακκοειδείς τάφους με τα πλούσια χρυσά κτερίσματα.

6 Ανάκτορο Ακολουθώντας τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο φτάνουμε μέχρι την κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται το ανάκτορο με την αίθουσα του θρόνου, στην οποία σώζεται η κεντρική κυκλική εστία.

7 Υπόγεια δεξαμενή Προχωρώντας προς τη βόρεια πλευρά της ακρόπολης, περνώντας ανάμεσα από ερείπια εργαστηρίων αλλά και οικιών, φτάνουμε στην είσοδο της υπόγειας δεξαμενής, που τροφοδοτούσε με νερό τον οικισμό, << προϊστορικό τεχνικό επίτευγμα>>.

8 Θολωτοί τάφοι Ακριβώς έξω από τα τείχη βρίσκουμε τους λεγόμενους θολωτούς τάφους της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, ενώ 200 περίπου μέτρα έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο συναντάμε και τον εντυπωσιακότερο θολωτό τάφο στην Ελλάδα, το λεγόμενο Θησαυρό του Ατρέως. Και τα τρία αυτά μνημεία χτίστηκαν ως τελευταίες κατοικίες μελών της βασιλικής οικογένειας των Μυκηνών. Οι τάφοι ονομάζονται θολωτοί, γιατί ο νεκρικός θάλαμος είναι μια μεγάλη κυκλική αίθουσα που στεγάζεται με θόλο, κατασκευασμένο με μεγάλη δεξιοτεχνία. ΤΑΦΟΣ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΑ

9 Αρχαιολογικό Μουσείο Βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και περιλαμβάνει πίνακες με κείμενα και εποπτικό υλικό που παρουσιάζουν τις συνδεδεμένες με τις Μυκήνες απεικονίσεις του χώρου από περιηγητές των περασμένων αιώνων, καθώς και το ιστορικό των ανασκαφών. Παρουσιάζονται επίσης ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο και υλικό από τους τάφους της ευρύτερης περιοχής των Μυκηνών, σε θεματικές ενότητες που αφορούν τη ζωή στις Μυκήνες και τα ταφικά έθιμα.

10 ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ Η Ακρόπολη των Μυκηνών συγκαταλέγεται μεταξύ των είκοσι σημαντικότερων αρχαιολογικών προορισμών στο κόσμο, με πολλούς επισκέπτες από όλες τις ηπείρους.

11 ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ Ο οικισμός των Μυκηνών είναι ένας από τους πιο οργανωμένους στον Ν. Αργολίδας με σημαντική τουριστική υποδομή και πολύ καλό οικονομικά βιοτικό επίπεδο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύουν εκτός από τον αρχαιολογικό χώρο, το φυσικό περιβάλλον, να επισκεφτούν τα καταστήματα τα σουβενίρ, να γευτούν την παραδοσιακή κουζίνα, να δουν από κοντά τις αγροτικές καλλιέργειες και να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα και τρόπο ζωής.

12 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ : RALLY ACROPΟLIS: ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Κοντά στο αρχαιολογικό χώρο τερματίζει μια από τις ειδικές διαδρομές του RALLY ACROPOLIS που προσμετρά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Για το λόγο αυτό συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα φώτα της δημοσιότητας και είναι ένας σημαντικότερους πόλος έλξης τουριστών και θεατών.

13 ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Κάθε χρόνο διοργανώνεται ο Μυκηναϊκός Δρόμος με εκκίνηση από το αρχαιολογικό χώρο και τερματισμό στην Προσυμνη και συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς φίλους του αθλήματος. Με ανάλογη προβολή μπορεί να καταστεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, με ακόμη μεγαλύτερη απήχηση μιας και διαδρομή κινείται σε πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον.

14 ΩΦΕΛΕΙΕΣ Ανάπτυξη τουριστικών επαγγελμάτων.

15

16

17

18 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Έχουν αναπτυχτεί πολλές επιχειρήσεις σχετικά με τον τουρισμό με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν ανάλογα επαγγελματικά και οικονομικά οφέλη. Με ανάλογη προβολή του ονόματος των Μυκηνών, καλύτερη υποδομή και ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού όπως ο Αγροτουρισμός μπορεί να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Να αναπτυχτεί συντονισμένα, μαζί με τα άλλα αξιοθέατα τις ευρύτερης περιοχής όπως Αρχαίο Αργος, Τίρυνθα, Επίδαυρος, Αρχαία Ασίνη, Ναύπλιο κλπ ένας μοναδικός παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με τα ανάλογα επιδιωκόμενα αποτελέσματα όπως νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη επιχειρήσεων σχετικά με τον τουρισμό, εισροή συναλλάγματος κλπ. Συγκεντρώσαμε τις πιο πάνω πληροφορίες από την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στον αρχαιολογικό χώρο, από το διαδίκτυο Google,yahoo,από τον Δήμο Άργους Μυκηνών και από ιστορικά βιβλία.

19 Η ομάδα εργασίας της πρώτης τάξης του 1 ου ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ αποτελείται από τους : ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΕ 11: ΠΕΝΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΥΦΤΟΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΡΟΥΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΙΟΣΕ ΚΛΕΑΝ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΕΛΜΠΑ ΚΛΟΝΤΙΑΝ ΝΤΕΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΡΟΣ ΝΤΟΥΛΙ ΡΕΝΙ ΟΥΡΑΙ ΕΛΙΣΕΛΝΤΑ ΡΑΓΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΡΕΛΙ ΤΖΟΒΑΝΙ

20